Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Ruokaklinikka
Ruokaklinikka on ravitsemusta käsittelevä podcast, jossa keskustellaan aiheista rennolla otteella tieteelliseen tietoon pohjaten. Podcast on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen, syömiskäyttäytymisestä tai muuten vain haluat oppia uutta ravitsemuksesta. Hosteina sinua viihdyttää laillistetut ravitsemusterapeutit Jasmiina ja Sabina, sekä lääketieteen opiskelija Heidi. Uusi jakso julkaistaan joka toinen keskiviikko ja juttu jatkuu instagramissa @ruokaklinikka. Tervetuloa Ruokaklinikalle! www.ruokaklinikka.fi
Jaksot
Yhteensä 42 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.8.2019.
38. Kahvi, pitäisikö rajoittaa?
Kahvi, terveellistä vai myrkkyä keholle? Pitääkö kahvin juomista rajoittaa? Saako energiajuomista samoja terveyshyötyjä kuin energiajuomista? Miten kahvia voi käyttää biohakkerointiin? Tämä ja paljon muuta Ruokaklinikkaa yhdistävästä juomasta podcastissa! IG: @ruokaklinikka www.ruokaklinikka.fi
37. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla
Tervetuloa ravitsemusterapeutin vastaanotolle! Miten ja miksi ravitsemusterapiaan päädytään? Pitääkö vastaanotolle valmistautua? Mitä vastaanotolla oikeasti tapahtuu? Pitääkö minun täyttää ruokapäiväkirjaa? Minua hävettää kertoa syömisestäni, olenko ainoa? Määrääkö ravitsemusterapeutti ravintolisiä? Näihin kysymyksiin ja paljon muuhun saat vastauksia jaksosta! Kuuntele tämä, jos mietit ravitsemusterapeutille hakeutumista tai sinua kiinnostaa, mitä ravitsemusterapeutit tekevät työssään. IG: @ruokaklinikka www.ruokaklinikka.fi
36. Pohdintoja: Voisiko syömisen unohtaa?
Onko syömisestä tullut liian monimuntkaista? Entä onko nopeiden ja helppojen reseptien tavoittelemisessa menty aivan liian pitkälle? Tässä jaksossa puhutaan ruokasuhteesta ja siltä, mitä ruoka oikeastaan meille merkitsee. Onko se pelkkiä ravintoaineita, kilokaloreja ja terveyden optimointia? Vai onko ruoka myös ystävien kanssa vietettyä aikaa ja lapsuuden pullantuoksuisia muistoja? www.ruokaklinikka.fi IG: @ruokaklinikka
35. Ravitsemushoito Sveitsissä: Birchermüsliä ja sairaalan bisnesluokka
Nyt mennään kulttuurimatkalle! Tässä jaksossa tutustutaan Sveitsin ruokakultuuriin ja ravitsemussuosituksiin, kuten ateriarytmiin ja D-vitamiinisuositukseen. Entä miltä näyttää yksityistetty terveydenhuolto sairasvakuutusten maailmassa? Mitä ovat Sveitsin luksusklinikat ja mitä etuja saa paremmalla sairasvakuutuksella? www.ruokaklinikka.fi IG: ruokaklinikka
34. Comeback: Oivalluksia ravitsemuksesta
Syväluotaava jakso Heidin, Sabinan ja Jasmiinan kuulumisiin ja viime aikaisiin oivalluksiin ravitsemuksen ympärilllä. Keskustelemme niin hyvästä ruokasuhteesta, terveydenhuollon ongelmista kuin arjen romantisoimisesta. Meillä on ollut ikävä podcastin tekemistä ja tässä on alku uudelle matkalle <3 www.ruokaklinikka.fi IG: @ruokaklinikka
Stressi - Miten taltuttaa stressi syömällä?
Stressiaiheisen minisarjan kolmas jakso! Kuuntele tämä, jos haluat konkreettisia keinoja! Miten taltuttaa stressiä syömisen keinoin? Heidi ja Sabina jakavat parhaat vinkkinsä sekä stressaavan päivän helpottamiseen, että pitkäkestoisen stressin lievittämiseen. Pohdimme myös muita keinoja stressin hallintaan.
Stressi - Tekeekö sinunkin mieli makeaa?
Tämä on stressi-minisarjan toinen jakso. Kokevatko kaikki fyysisiä oireita stressaantuneena? Entä napostelevatko muutkin kanssaeläjät silloin makeaa? Mitkä ruuat ja juomat ovat stressaantuessa kaikista suosituimpia? Tässä jaksossa keskustellaan kuulijoiden kokemuksista instagram-kyselyn pohjalta. Seuraa meitä: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.fi/ruokaklinikka
Audioartikkeli: Stressihormonit syömisen säätelijöinä
Tässä jaksossa syvennytään teoriaan aiheesta stressin vaikutus syömisen säätelyyn. Tarkemmin suurennuslasin alle pääsevät nimenomaan stressihormonit. Tämä jakso on audioartikkeli, tarkottaen sitä, että voit halutessasi seurata sitä kirjoitetussa muodossa ruokaklinikan blogista eli sivustolta ruokaklinikka.fi/blogi. Blogista löydät myös teemaan liittyvän kuvan, joka kokoaa artikkelin sisällön. Lukijana toimii Ruokaklinikan Sabina Jakupovic.
33. Audioland - Ruokapodcastaajien live
Mistä Ruokaklinikka on lähtenyt liikeelle? Mitä podcastin tekemiseen kuuluu äänityksien ulkopuolella? Mikä on ruokapodien tulevaisuus? Ruokaklinikka kutsuttiin ensimmäiseen Audiolandiin, eli podcastien ammattilaispäivään ja gaalaan. Päivällä Ruokaklinikasta Heidi oli edustamassa ruokapodcastaajien livessä ja tässä sinulle tallenne kuunneltavaksi ekstrajaksona! Keskustelua juontaa Mimmit Sijoittaa ja Selvin päin podeista tuttu Hanna Tikander. Mukana keskustelussa ovat Kia Arpia Bella Tableistä ja Juha Kakkuri Menestysreseptistä. Jos olet miettinyt oman podcastin aloittamista, niin annamme myös omat vinkkimme! Seuraa meitä www.ruokaklinikka.fi www.instagram.fi/ruokaklinikka
32. Millainen on täydellinen ruokavalio?
Miksi terveyttä tavoitellessa ei kannata tähdätä täydellisyyteen? Miten ruokaklinikkalaiset määrittelevät "täydellisen ruokavalion"? Entä mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, jotta muutoksista saa pysyviä? Tässä jaksossa avaamme ajatuksia Ruokaklinikan laatiman Terveellisten ravitsemustapojen -oppaan takaa sekä tuomme lisää näkökulmia oppaassa käsiteltäviin aiheisiin. Sinullakin on mahdollisuus saada tämä opas ilmaiseksi liittymällä Ruokaklinikan sähköpostilistalle osoitteessa ruokaklinikka.fi!
31. Paastoamisen ABC
Mitä elimistössä tapahtuu paaston aikana? Onko paasto hyvä keino laihduttaa? Mitä lihaksille tapahtuu? Pitävätkö paastoista esitetyt väitteet paikkaansa? Tässä jaksossa Ruokaklinikka käsittelee (lähes) kaiken, mitä sinun paastoista kannattaa tietää. Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
30. Nälkä ja kylläisyys
Luulitko päättäväsi itse milloin haluat syödä? Tässä jaksossa käsittelemme syömisen säätelyä fysiologian tasolla. Mitä on syömisen homeostaattinen ja hedoninen säätely? Mitkä hormonit osallistuvat syömisen säätelyyn? Entä oletko koskaan pohtinut, miksi vesi ei pidä nälkää, vaikka se täyttääkin vatsaa? Lisäksi selvitämme mitkä ravintoaineet tuottavat erityisen hyvin kylläisyyttä. Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat selville kuuntelemalla jakson. Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
29. Ruokamainonta osa 2
Onko olemassa sääntöjä lapsille suunnatuille ruokamainoksille? Mitä lapsille mainostetaan? Mitä ehdotuksia Ruokaklinikan tiimillä on ruokamainontaan? Tämä jakso on kauden BONUS-jakso! Ruokamainonnasta olikin juttua enemmän kuin yhteen jaksoon, joten nyt pääset kuuntelemaan osan 2! Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
28. Ruokamainonta
Vaikuttavatko ruokamainokset sinun ostopäätöksiisi? Oletko pohtinut miksi hedelmiä ja kasviksia mainostetaan pikaruokaa vähemmän? Mitkä ruokamainokset ovat jääneet sinulle mieleen? Tässä jaksossa selvitämme ruokamainonnan saloja. Miten ruokamainontaa vaikuttaa meihin ja ruokavalintoihimme. Mitä ruokia mainostetaan eniten ja mitä vähiten Miksi? Kerromme myös Instagramissa tehdyn ruokamainontaa koskeneen kyselyn vastaukset! Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
27. Nyt nolottaa
Varoitus: Tämä jakso naurattaa! Tässä jaksossa puhutaan kehon normaaleista, fysiologisista toiminnoista, jotka meitä ihmisiä hävettää. Kasvojen punoitus jännittäessä, vahinkopieru uuden ihastuksen edessä ja kakkahätä työpaikalla.. Nolottaa! Ruokaklinikan tapaan puhutaan kuitenkin myös faktoista: Kuinka montaa kertaa päivässä on normaalia pieraista? Miksi suolistossa tuotetaan kaasua? Vallitseeko sukupuolien välillä eri normit ja säännöt kehon toimintojen suhteen? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
26. Miten ruokavalio vaikuttaa syöpäriskiin?
Syövästä, syömisestä ja vähän asian vierestä! Ruokaklinikalla uppoudutaan siihen, miten ruokavalio vaikuttaa syöpäriskiin. Luvassa mielenkiintoinen tietopaketti kuunneltavassa muodossa, jossa vastaamme muun muassa seuraaviin kysymyksiin. Mikä syöpä on? Miten kuitu, sokeri ja punainen liha vaikuttavat syöpäriskiin? Voiko ruokavaliolla tai ravintolisillä ehkäistä syöpää? Tästä linkistä löydät "pallerot", joista puhuimme jakson loppupuolella: https://www.wcrf.org/diet-and-cancer/interactive-cancer-risk-matrix Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
25. Ruokahäpeä
Kaikki hävettää, joten tottakai myös ruoka ja syöminen. Mitä kassatyöntekijä ajattelee ostoksista, kehtaako syödä enemmän kuin puoliso, voiko ottaa hamppariaterian, kun muu kaveriporukka ottaa salaattia? Tässä jaksossa käsitellään teidän kuulijoiden anonyymisti jakamia kokemuksia ruokahäpeästä. Lisäksi pohditaan, miten ruokahäpeään tulisi asennoitua ja mistä ruokahäpeä kumpuaa? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka
24. Syömällä vireystila kuntoon
Ovatko iltapäiväväsymys ja iltaisin ilmaantuva herkkuhimo tuttuja ilmiöitä? Neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa hypätään heti syvään päätyyn ja lähdetään perkaamaan niitä aina ajankohtaisia arjen haasteita. Erityisesti perehdymme ruokarytmin ja vireystilan yhteyksiin. Miten ylläpitää vireystilaa ja toisaalta edistää palautumista ravitsemuksen avulla? Miksi salaattilounas ei välttämättä olekaan se "terveellisin" vaihtoehto? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi instagram.com/ruokaklinikka/
23. Q&A - Suolistospesiaali
Kauden päätösjaksossa vastataan teidän meille lähettämiin kysymyksiin! Tässä jaksossa kerrotaan mm. miten ärtynyttä vatsaa voi rauhoittaa, ovatko sokeri tai makeutusaineet vahingollisia suolistolle ja mistä voi saada hyviä suolistopöpöjä? Lisäksi keskustellaan FODMAPeistä, gluteenittomuudesta ja ketoruokavaliosta.
22. Ruokapuhetta
Miten puhut ruuasta? Millaista ruokapuhetta kuulet ympärilläsi? Miten se vaikuttaa meihin ja ruokasuhteeseemme? Onko somen ruokapuhe pelkkää kiiltokuvaa? Miksi makkarakuvan postaaminen someen jännittää? Jakson kuuntelemalla opit tunnistamaan haitallisen ruokapuheen ja miten voit kehittää omaa ruokapuhettasi.
21. Aineenvaihdunta käyntiin!
Chilin ja kahvin usein väitetään tehostavan aineenvaihduntaa, mutta onko se totta? Ruokaklinikalla perehdytään energia-aineenvaihdunnan perusteisiin ja etsitään vastaukset yleisiin myytteihin. Keskustelu johdattaa myös ruskeaan rasvaan, mutta miten se liittyy energia-aineenvaihduntaan? Juttu jatkuu Instagramissa @ruokaklinikka
20. Masennus ja ruokavalio
Vaikuttaako masennus ruokavalioomme? Mikä on ravitsemuksen rooli masennuksen hoidossa? Hyötyykö masennukseen sairastunut ravintolisistä? Kuuntele jakso ja liity keskusteluun instagramissa @Ruokaklinikka !
19. Tietoinen syöminen
Mitä tietoisella syömisella tarkoitetaan? Mitä hyötyä siitä voi olla ja miten sitä voi arjessaan toteuttaa? Entä tarvitseeko aina olla niin kovin tietoinen syömisestään? Kuuntele tämä jakso ja opit tietoisen syömisen perusteet ja enemmänkin! Jaksossa mainitut tietolähteet: Mieleterveystalo.fi ja Oivamieli.fi
18. Oodi kuidulle
Miksi tarvitaan kuitua, jos se ei edes imeydy? Mitä kuitu tekee elimistössä? Mitä hyötyjä kuidulla on? Näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla tämän viikon jakson, joka on täysin omistettu kuidulle!
17. Mikä vaikuttaa valintoihisi?
Oletko koskaan pohtinut mikä kaikki vaikuttaa siihen mitä, miten ja miksi syöt? Kun tulet tietoiseksi syömiseen vaikuttavista tekijöistä, on myös pysyvien ruokavaliomuutosten tekeminen helpompaa. Kauden toisessa jaksossa käymme läpi miten mm. stressi, kuukautiskierto ja muiden ihmisten ruokavalinnat voivat vaikuttaa siihen mitä ruokalautasiltamme löytyy. Jaksossa myös ohjeistetaan tehtävä, jonka sinä voit halutessasi tehdä ja pohtia juuri sinun syömiseesi vaikuttavia tekijöitä.
16. Projektina terveys
Ruokaklinikan kolmas kausi on täällä! Oletko luvannut muuttaa elintapasi vuoden, kuukauden tai viikon ensimmäisenä päivänä? Tässä jaksossa kuulet onko projekteista hyötyä ja miten tavoitteet saa oikeasti toteutumaan. Ruokaklinikkalaiset kertovat myös omista projekteistaan ja niiden onnistumisesta (vai epäonnistumisesta?). Nämä ja paljon muuta jaksossa! Muista seurata meitä myös Instagramissa @ruokaklinikka
15. Q&A - Kysymyksiä ja vastauksia 2
Te kysyitte, me vastasimme! Millainen on vegaanin ruokaympyrä? Miten nostaa painoa terveellisesti? Onko liottamisesta hyötyä? Näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen saat vastaukset kuuntelemalla jakson.
14. Raskausajan ruokavalio
Ruokaklinikka on nyt raskausklinikka! Tässä jaksossa vastataan raskausajan kysymyksiin. Tuleeko raskaana syödä kahden edestä? Mitä lisäravinteita tarvitaan? Mistä tietää, että syödään tarpeeksi? Entä miten vähähiilihydraattinen dieetti näkyy sikiön geenitasolla?
13. Kuningas alkoholi
Tässä jaksossa käsittelemme alkoholia ja keskustelemme sen terveyshaitoista ja sosiaalisista vaikutuksista, niin hyvässä kuin pahassa. Miten Ruokaklinikkalaiset näkevät alkoholin osana opiskelijakulttuuria ja miten asia on muuttunut vuosien aikana? Entä miten sosiaalinen media vaikuttaa alkoholin käyttöön? Alkoholista keskustellaan turhaa paasaamatta ja omien kokemuksien pohjalta.
12. Näin laihdut 10 kg viikossa... eiku
Onko lihavuus ihmisen oma vika? Pitäisikö itseään ottaa vain niskasta kiinni ja laihtua? Entä mistä löytää luotettavaa tietoa laihduttamisesta? Tässä jaksossa Ruokaklinikka keskustelee lihavuudesta ja sen hoidosta. Annamme myös vinkkejä järkevään painonhallintaan.
Ruokaklinikka esittäytyy
Ruokaklinikka-podcastissa keskustellaan tieteelliseen tietoon pohjaten ravitsemuksesta, ruoasta ja terveydestä. Mikin äärellä keskustelevat ravitsemustieteen opiskelijat Jasmiina ja Sabina, sekä lääketieteen opiskelija Heidi. Tervetuloa Ruokaklinikalle!
11. Terveyttä somesta?
Tässä jaksossa Ruokaklinikka pohtii millaista ravitsemus- ja terveystietoa somesta löytyy. Villiksi länneksikin luonnehdittu sosiaalinen media pursuaa jos jonkinlaista terveysvinkkiä ja ruokavalio-ohjetta. Mitä haasteita ilmiöön liittyy ja keneltä vinkkejä kannattaa ottaa vastaan? Jaksossa kuulet myös Ruokaklinikan vinkit niin somevaikuttajille kuin somen kuluttajillekin, kuinka tuottaa ja käyttää somea vastuullisesti.
10. Makeaa podin täydeltä
Ovatko makeutusaineet vaaraksi terveydelle? Miten makeaan tulisi suhtautua? Ruokaklinikkalaiset keskustelevat tällä kertaa makeutusaineista ja mitä niiden vaikutuksista tiedetään nykyisen tutkimustiedon valossa.
9. Opiskelijaelämää
Toisen kauden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan opiskelusta. Heidi, Sabina ja Jasmiina kertovat miten päätyivät opiskelemaan ravitsemustieteitä ja millaisia opiskelijoita he ovat. Jaksossa pohditaan myös, millaisia fiiliksiä valmistuminen herättää, onko opiskelu vastannut odotuksia ja mitä eroa on lääketieteen ja ravitsemustieteen opiskelussa. Ja toki kerromme omat vinkkimme pääsykokeisiin valmistautumiseen!
8. Q&A - Kysymyksiä ja vastauksia
Ruokaklinikan ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa vastaillaan seuraajien lähettämiin kiperiin kysymyksiin. Kannattaako D-vitamiini mittauttaa? Miksi ketogeenien ruokavalio auttaa laihtumaan? Miksi mehuja suositellaan vain yksi lasillinen päivässä? Vastauksia estetään näihin ja moniin muihin kuulijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.
7. Hyvä, paha lisäaine
Ruokaklinikan seitsemännessä jaksossa paneudutuaan lisäaineisiin. Keskustelemme siitä, mitä lisäaineet ovat, miten niiden turvallisuutta valvotaan ja ennen kaikkea, mitä Ruokaklinikkalaiset ajattelevat lisäaineista.
6. Pizza on Italiasta
Ruokaklinikan kuudes jakso vie sinut matkalle ruokakulttuurin merkeissä. Lisäksi kerromme, onko etelä-eurooppalainen ateriarytmi parempi kuin suomalainen ja mitä omituisuuksia me olemme maistaneet matkoillamme!
5. Ruoka- ja kehosuhde
Ruokaklinikan viidennessä jaksossa keskustellaan ruoka- ja kehosuhteesta. Pohdimme, mitkä tekijät vaikuttavat ruoka- ja kehosuhteeseen, niin hyvässä kuin pahassa. Keskustelemme myös millä tavalla ravitsemustieteen opinnot ovat vaikuttaneet ruokaklinikkalaisten ruokasuhteeseen.
4. Rasvamyytit
Ruokaklinikan neljännessä jaksossa murretaan rasvamyyttejä. Onko kookosöljy niin hyvä kuin väitetään? Saako voita käyttää? Tai pitääkö transrasvahapoista olla huolissaan? Ota selvää kuuntelemalla jakso.
3. Maapallo lautasella
Ruokaklinikka pureutuu kolmannessa jaksossa ruoan ympäristövaikutuksiin. Käsittelyssä ovat niin ruokahävikki, sesonkiajattelu, hiilidioksidipäästöt kuin ilmastoystävällinen ruokavalio.
2. Dieetit- Rakkaalla lapsella on monta nimeä
Ruokaklinikan toisessa jaksossa aiheena erilaiset dieetit ja dieettikulttuuri. Jaksossa arvioidaan myös dieettin taustalla olevien teorioiden totuuspohjaa.
1. Sekaani, vegaani vai vahinkovegaani?
Ruokaklinikan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan kasvisruokavalioista, niiden luokitteluista ja terveysvaikutuksista. Pohdinnassa on myös miten maailma on muuttunut kasvissyönnin osalta.