Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ruokaklinikka

Ruokaklinikka on ravitsemusta käsittelevä podcast, jossa keskustellaan aiheista rennolla otteella tieteelliseen tietoon pohjaten. Podcast on tarkoitettu sinulle, joka olet kiinnostunut ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen, syömiskäyttäytymisestä tai muuten vain haluat oppia uutta ravitsemuksesta. Hosteina sinua viihdyttää laillistetut ravitsemusterapeutit Jasmiina ja Sabina, sekä lääketieteen opiskelija Heidi. Uusi jakso julkaistaan joka toinen keskiviikko ja juttu jatkuu instagramissa @ruokaklinikka. Tervetuloa Ruokaklinikalle! www.ruokaklinikka.fi

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 28 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.8.2019.

27. Nyt nolottaa

Julkaistu 17.11.2021

Varoitus: Tämä jakso naurattaa! Tässä jaksossa puhutaan kehon normaaleista, fysiologisista toiminnoista, jotka meitä ihmisiä hävettää. Kasvojen punoitus jännittäessä, vahinkopieru uuden ihastuksen edessä ja kakkahätä työpaikalla.. Nolottaa! Ruokaklinikan tapaan puhutaan kuitenkin myös faktoista: Kuinka montaa kertaa päivässä on normaalia pieraista? Miksi suolistossa tuotetaan kaasua? Vallitseeko sukupuolien välillä eri normit ja säännöt kehon toimintojen suhteen? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka

26. Miten ruokavalio vaikuttaa syöpäriskiin?

Julkaistu 3.11.2021

Syövästä, syömisestä ja vähän asian vierestä! Ruokaklinikalla uppoudutaan siihen, miten ruokavalio vaikuttaa syöpäriskiin. Luvassa mielenkiintoinen tietopaketti kuunneltavassa muodossa, jossa vastaamme muun muassa seuraaviin kysymyksiin. Mikä syöpä on? Miten kuitu, sokeri ja punainen liha vaikuttavat syöpäriskiin? Voiko ruokavaliolla tai ravintolisillä ehkäistä syöpää? Tästä linkistä löydät "pallerot", joista puhuimme jakson loppupuolella: https://www.wcrf.org/diet-and-cancer/interactive-cancer-risk-matrix Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka

25. Ruokahäpeä

Julkaistu 20.10.2021

Kaikki hävettää, joten tottakai myös ruoka ja syöminen. Mitä kassatyöntekijä ajattelee ostoksista, kehtaako syödä enemmän kuin puoliso, voiko ottaa hamppariaterian, kun muu kaveriporukka ottaa salaattia? Tässä jaksossa käsitellään teidän kuulijoiden anonyymisti jakamia kokemuksia ruokahäpeästä. Lisäksi pohditaan, miten ruokahäpeään tulisi asennoitua ja mistä ruokahäpeä kumpuaa? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi www.instagram.com/ruokaklinikka

24. Syömällä vireystila kuntoon

Julkaistu 6.10.2021

Ovatko iltapäiväväsymys ja iltaisin ilmaantuva herkkuhimo tuttuja ilmiöitä? Neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa hypätään heti syvään päätyyn ja lähdetään perkaamaan niitä aina ajankohtaisia arjen haasteita. Erityisesti perehdymme ruokarytmin ja vireystilan yhteyksiin. Miten ylläpitää vireystilaa ja toisaalta edistää palautumista ravitsemuksen avulla? Miksi salaattilounas ei välttämättä olekaan se "terveellisin" vaihtoehto? Seuraa Ruokaklinikkaa: www.ruokaklinikka.fi instagram.com/ruokaklinikka/

23. Q&A - Suolistospesiaali

Julkaistu 7.4.2021

Kauden päätösjaksossa vastataan teidän meille lähettämiin kysymyksiin! Tässä jaksossa kerrotaan mm. miten ärtynyttä vatsaa voi rauhoittaa, ovatko sokeri tai makeutusaineet vahingollisia suolistolle ja mistä voi saada hyviä suolistopöpöjä? Lisäksi keskustellaan FODMAPeistä, gluteenittomuudesta ja ketoruokavaliosta.

22. Ruokapuhetta

Julkaistu 31.3.2021

Miten puhut ruuasta? Millaista ruokapuhetta kuulet ympärilläsi? Miten se vaikuttaa meihin ja ruokasuhteeseemme? Onko somen ruokapuhe pelkkää kiiltokuvaa? Miksi makkarakuvan postaaminen someen jännittää? Jakson kuuntelemalla opit tunnistamaan haitallisen ruokapuheen ja miten voit kehittää omaa ruokapuhettasi.

21. Aineenvaihdunta käyntiin!

Julkaistu 24.3.2021

Chilin ja kahvin usein väitetään tehostavan aineenvaihduntaa, mutta onko se totta? Ruokaklinikalla perehdytään energia-aineenvaihdunnan perusteisiin ja etsitään vastaukset yleisiin myytteihin. Keskustelu johdattaa myös ruskeaan rasvaan, mutta miten se liittyy energia-aineenvaihduntaan? Juttu jatkuu Instagramissa @ruokaklinikka

20. Masennus ja ruokavalio

Julkaistu 17.3.2021

Vaikuttaako masennus ruokavalioomme? Mikä on ravitsemuksen rooli masennuksen hoidossa? Hyötyykö masennukseen sairastunut ravintolisistä? Kuuntele jakso ja liity keskusteluun instagramissa @Ruokaklinikka !

19. Tietoinen syöminen

Julkaistu 10.3.2021

Mitä tietoisella syömisella tarkoitetaan? Mitä hyötyä siitä voi olla ja miten sitä voi arjessaan toteuttaa? Entä tarvitseeko aina olla niin kovin tietoinen syömisestään? Kuuntele tämä jakso ja opit tietoisen syömisen perusteet ja enemmänkin! Jaksossa mainitut tietolähteet: Mieleterveystalo.fi ja Oivamieli.fi

18. Oodi kuidulle

Julkaistu 3.3.2021

Miksi tarvitaan kuitua, jos se ei edes imeydy? Mitä kuitu tekee elimistössä? Mitä hyötyjä kuidulla on? Näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla tämän viikon jakson, joka on täysin omistettu kuidulle!

17. Mikä vaikuttaa valintoihisi?

Julkaistu 24.2.2021

Oletko koskaan pohtinut mikä kaikki vaikuttaa siihen mitä, miten ja miksi syöt? Kun tulet tietoiseksi syömiseen vaikuttavista tekijöistä, on myös pysyvien ruokavaliomuutosten tekeminen helpompaa. Kauden toisessa jaksossa käymme läpi miten mm. stressi, kuukautiskierto ja muiden ihmisten ruokavalinnat voivat vaikuttaa siihen mitä ruokalautasiltamme löytyy. Jaksossa myös ohjeistetaan tehtävä, jonka sinä voit halutessasi tehdä ja pohtia juuri sinun syömiseesi vaikuttavia tekijöitä.

16. Projektina terveys

Julkaistu 17.2.2021

Ruokaklinikan kolmas kausi on täällä! Oletko luvannut muuttaa elintapasi vuoden, kuukauden tai viikon ensimmäisenä päivänä? Tässä jaksossa kuulet onko projekteista hyötyä ja miten tavoitteet saa oikeasti toteutumaan. Ruokaklinikkalaiset kertovat myös omista projekteistaan ja niiden onnistumisesta (vai epäonnistumisesta?). Nämä ja paljon muuta jaksossa! Muista seurata meitä myös Instagramissa @ruokaklinikka

15. Q&A - Kysymyksiä ja vastauksia 2

Julkaistu 8.7.2020

Te kysyitte, me vastasimme! Millainen on vegaanin ruokaympyrä? Miten nostaa painoa terveellisesti? Onko liottamisesta hyötyä? Näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen saat vastaukset kuuntelemalla jakson.

14. Raskausajan ruokavalio

Julkaistu 13.5.2020

Ruokaklinikka on nyt raskausklinikka! Tässä jaksossa vastataan raskausajan kysymyksiin. Tuleeko raskaana syödä kahden edestä? Mitä lisäravinteita tarvitaan? Mistä tietää, että syödään tarpeeksi? Entä miten vähähiilihydraattinen dieetti näkyy sikiön geenitasolla?

13. Kuningas alkoholi

Julkaistu 29.4.2020

Tässä jaksossa käsittelemme alkoholia ja keskustelemme sen terveyshaitoista ja sosiaalisista vaikutuksista, niin hyvässä kuin pahassa. Miten Ruokaklinikkalaiset näkevät alkoholin osana opiskelijakulttuuria ja miten asia on muuttunut vuosien aikana? Entä miten sosiaalinen media vaikuttaa alkoholin käyttöön? Alkoholista keskustellaan turhaa paasaamatta ja omien kokemuksien pohjalta.

12. Näin laihdut 10 kg viikossa... eiku

Julkaistu 15.4.2020

Onko lihavuus ihmisen oma vika? Pitäisikö itseään ottaa vain niskasta kiinni ja laihtua? Entä mistä löytää luotettavaa tietoa laihduttamisesta? Tässä jaksossa Ruokaklinikka keskustelee lihavuudesta ja sen hoidosta. Annamme myös vinkkejä järkevään painonhallintaan.

Ruokaklinikka esittäytyy

Julkaistu 13.4.2020

Ruokaklinikka-podcastissa keskustellaan tieteelliseen tietoon pohjaten ravitsemuksesta, ruoasta ja terveydestä. Mikin äärellä keskustelevat ravitsemustieteen opiskelijat Jasmiina ja Sabina, sekä lääketieteen opiskelija Heidi. Tervetuloa Ruokaklinikalle!

11. Terveyttä somesta?

Julkaistu 1.4.2020

Tässä jaksossa Ruokaklinikka pohtii millaista ravitsemus- ja terveystietoa somesta löytyy. Villiksi länneksikin luonnehdittu sosiaalinen media pursuaa jos jonkinlaista terveysvinkkiä ja ruokavalio-ohjetta. Mitä haasteita ilmiöön liittyy ja keneltä vinkkejä kannattaa ottaa vastaan? Jaksossa kuulet myös Ruokaklinikan vinkit niin somevaikuttajille kuin somen kuluttajillekin, kuinka tuottaa ja käyttää somea vastuullisesti.

10. Makeaa podin täydeltä

Julkaistu 18.3.2020

Ovatko makeutusaineet vaaraksi terveydelle? Miten makeaan tulisi suhtautua? Ruokaklinikkalaiset keskustelevat tällä kertaa makeutusaineista ja mitä niiden vaikutuksista tiedetään nykyisen tutkimustiedon valossa.

9. Opiskelijaelämää

Julkaistu 4.3.2020

Toisen kauden ensimmäisessä jaksossa keskustellaan opiskelusta. Heidi, Sabina ja Jasmiina kertovat miten päätyivät opiskelemaan ravitsemustieteitä ja millaisia opiskelijoita he ovat. Jaksossa pohditaan myös, millaisia fiiliksiä valmistuminen herättää, onko opiskelu vastannut odotuksia ja mitä eroa on lääketieteen ja ravitsemustieteen opiskelussa. Ja toki kerromme omat vinkkimme pääsykokeisiin valmistautumiseen!

8. Q&A - Kysymyksiä ja vastauksia

Julkaistu 20.11.2019

Ruokaklinikan ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa vastaillaan seuraajien lähettämiin kiperiin kysymyksiin. Kannattaako D-vitamiini mittauttaa? Miksi ketogeenien ruokavalio auttaa laihtumaan? Miksi mehuja suositellaan vain yksi lasillinen päivässä? Vastauksia estetään näihin ja moniin muihin kuulijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.

7. Hyvä, paha lisäaine

Julkaistu 6.11.2019

Ruokaklinikan seitsemännessä jaksossa paneudutuaan lisäaineisiin. Keskustelemme siitä, mitä lisäaineet ovat, miten niiden turvallisuutta valvotaan ja ennen kaikkea, mitä Ruokaklinikkalaiset ajattelevat lisäaineista.

6. Pizza on Italiasta

Julkaistu 23.10.2019

Ruokaklinikan kuudes jakso vie sinut matkalle ruokakulttuurin merkeissä. Lisäksi kerromme, onko etelä-eurooppalainen ateriarytmi parempi kuin suomalainen ja mitä omituisuuksia me olemme maistaneet matkoillamme!

5. Ruoka- ja kehosuhde

Julkaistu 2.10.2019

Ruokaklinikan viidennessä jaksossa keskustellaan ruoka- ja kehosuhteesta. Pohdimme, mitkä tekijät vaikuttavat ruoka- ja kehosuhteeseen, niin hyvässä kuin pahassa. Keskustelemme myös millä tavalla ravitsemustieteen opinnot ovat vaikuttaneet ruokaklinikkalaisten ruokasuhteeseen.

4. Rasvamyytit

Julkaistu 18.9.2019

Ruokaklinikan neljännessä jaksossa murretaan rasvamyyttejä. Onko kookosöljy niin hyvä kuin väitetään? Saako voita käyttää? Tai pitääkö transrasvahapoista olla huolissaan? Ota selvää kuuntelemalla jakso.

3. Maapallo lautasella

Julkaistu 4.9.2019

Ruokaklinikka pureutuu kolmannessa jaksossa ruoan ympäristövaikutuksiin. Käsittelyssä ovat niin ruokahävikki, sesonkiajattelu, hiilidioksidipäästöt kuin ilmastoystävällinen ruokavalio.

2. Dieetit- Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Julkaistu 21.8.2019

Ruokaklinikan toisessa jaksossa aiheena erilaiset dieetit ja dieettikulttuuri. Jaksossa arvioidaan myös dieettin taustalla olevien teorioiden totuuspohjaa.

1. Sekaani, vegaani vai vahinkovegaani?

Julkaistu 7.8.2019

Ruokaklinikan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan kasvisruokavalioista, niiden luokitteluista ja terveysvaikutuksista. Pohdinnassa on myös miten maailma on muuttunut kasvissyönnin osalta.

Takaisin podcastien listaan