Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Kaikkien koulu?
Jaksot
Yhteensä 11 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.8.2019.
Bonusjakso: Opetusministeri Li Anderssonin kommenttipuheenvuoro
Kaikkien koulu? -podcastin bonusjaksossa Opetusministeri Li Andersson kommentoi sarjassa käytyjä teemoja kuten koulutuksen eriytymistä ja kertoo millaisin tavoin koulutusjärjestelmän yhdenvertaisuutta pyritään edistämään.
Jakso 7: "Vallan toimintaa ja yhteiskunnallisia erontekoja pitäisi tunnistaa paremmin koulutuksessa"
Kaikkien koulu? -sarjan viimeisessä jaksossa jatketaan kasvatuksen yhteiskunnallisuuden pohtimista erityisesti kriittisen ja feministisen pedagogiikan kautta. Puhumme koulutuksen kulttuurisesta kloonaamisesta, yksilöpsykologisesta eetoksesta sekä vallan ja yhteiskunnallisten erontekojen mekanismeista. Vierailijoina tutkija Tuija Saresma sekä professori Kristiina Brunila.
Jakso 6: Kasvatuksen ja koulutuksen yhteiskunnalliset ulottuvuudet
Kuudennessa jaksossa keskustellaan sellaisista pedagogioista, jotka ottavat huomioon yhteiskunnallisen ja sosiaalisen ulottuvuuden kasvatuksessa ja koulutuksessa. Tutkijat Amin Atabong Alemanji ja Sanna Ryynänen antavat myös käytännön vinkkejä opetustyöhön omista pedagogisista viitekehyksistään käsin(anti-rasistinen pedagogiikka ja sosiaalipedagogiikka).
Jakso 5: "On stressaavaa olla koulun ainoa" ja muita poc- henkilökuntakokemuksia koulussa
Viidennessä jaksossa tuodaan esiin koulun poc-henkilökunta- ja opettajakokemuksia Irene Omwamin ja Warda Ahmedin kanssa ja käydään läpi anonyymia poc- kouluhenkilökunnalta kerättyä palautetta.
Jakso 4: Koulujen eriytyminen ja yhtenäisen peruskoulun tulevaisuus
Neljännessa jaksossa Mona Eid haastattelee apulaisprofessori Sonja Kosusta koulujen segregaatiokehityksestä ja siitä miten oppilaiden taustat vaikuttavat koulutuspolkuihin.
Kommenttipuheenvuoro 3. jaksoon: Greta Secka
Koulukuraattori Greta Seckan kommenttipuheenvuoro Kaikkien koulu?- podcastin kolmanteen jaksoon, jossa pohdittiin rasismikokemusten vaikutuksia ja mielenterveyttä koulumaailmassa.
Jakso 3: Rasismi, mielenterveys ja koulu
Kolmannessa jaksossa keskustelemme terapeutti, ylitarkastaja Michaela Mouan ja aktivisti Irene Omwamin kanssa rasismista, mielenterveydestä ja koulusta. Jaksossa puhutaan mm. Miten rodullistaminen tapahtuu? Mitkä ovat sen seuraukset mielenterveydelle? Mitä koulussa tulisi ottaa huomioon turvallisemman kouluympäristön luomisessa?
Jakso 2: Koulun toiseuttavat rakenteet 2/2: oppimateriaalit
Toisen jakson jatko-osassa pohdintaan koulun toiseuttavia rakenteita luomalla katsaus oppimateriaaleihin. Keskustelemme tutkija Pia Mikanderin ja kasvatustieteen yo, sarjakuvataiteilija Warda Ahmedin kanssa siitä, millainen maailmankuva tai tiedonkäsitys oppimateriaaleista välittyy.
Jakso 2: Koulun toiseuttavat rakenteet 1/2
Toisessa jaksossa luodaan katsaus koulun rakenteisiin tutkijoiden kanssa. Haastattelemme kasvatustieteen yo, sarjakuvataiteilija Warda Ahmedin kanssa tutkijoita, jotka ovat tehneet tutkimusta koulun toiseuttamisen mekanismeista sekä oppilaan ohjauksesta. Vieraanamme ovat tutkijat Anna-Leena Riitaoja ja Tuuli Kurki.
Kommenttipuheenvuoro 1. jaksoon: Laura Eklund Nhaga
Kommenttipuheenvuoro 1. jaksoon: Laura Eklund Nhaga by Ruskeat Tytöt
Jakso 1: "Suomalaisen koulun kritisoiminen on tabu" ja muita poc-oppilaiden ajatuksia koulusta
Ensimmäisen jakson aiheena on poc-taustaisten oppilaiden kokemukset koulusta. Keskustelemassa ovat räppäri, kansalaisvaikuttaja Hassan Maikal, Feministisen puolueen varapuheenjohtaja ja aktivisti Pazilaiti Simayijiang sekä dj Hamza Al-Razzaq.