Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Historian nurkkapöytä

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Alaa opiskellut kaksikko esittelee tuoretta historiantutkimusta, sen popularisointia ja alan tutkijoita.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 24 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 11.3.2016.

Arkeologisen löydön matka maan alta vitriiniin - vieraana Ilari Aalto

Julkaistu 14.12.2018

"Esineiden taru ei pääty museokokoelmiin." Kun arkeologi löytää maasta esineen, mitä sille tapahtuu? Entä miten löytöä tutkitaan? Tutkija Ilari Aalto valaisee asiaa Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologisten kokoelmien keskellä.

Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa - vieraana Kirsi Vainio-Korhonen

Julkaistu 16.11.2018

Nurkkapöydässä tutkitaan tällä kertaa "irstasta ja pahantapaista elämää". 1800-luku muistetaan usein siveellisistä normeistaan, mutta miten seksityöläisiin suhtauduttiin vuosisadan alussa? Ikiaikaisina pidettyjä käsityksiä seksistä ja seksuaalisuudesta romuttaa Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, jonka tuore teos avaa niin nais-, kaupunki- kuin perhehistoriaa.

Toisten elämät - vieraana Maarit Leskelä-Kärki

Julkaistu 15.6.2018

"Mikä oikeus historiantutkijalla on tonkia toisen ihmisen elämää? Hänhän ei ole enää paikalla puolustautumassa?" Tästä ja elämäkertojen muusta laadinnasta puhuu monen vuoden kokemuksella vieraamme Maarit Leskelä-Kärki.

Finlandia-voittaja Niemi

Julkaistu 14.4.2018

Nurkkapöydässä ihmetellään taas, miten menneisyyttä esitetään historiantutkimuksen ulkopuolella. Aiheena kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Niemi, jonka sivuilla Juha Hurme kertoo Suomen historian alkuräjähdyksestä Suomen sotaan.

Uusi Viron historia

Julkaistu 5.5.2017

Uusi Viron historia esittelee eteläisestä naapuristamme kaiken jääkaudesta digiloikkaan. Informatiivinen lukupaketti tarjoaa näkökulmia koko Itämeren alueen ja myös Suomen historiaan. Keskustelussa esiintyvät niin alueen monet valtaukset, niiden väliset vuorovaikutukset sekä virolaisuuden luonne itäisen ja läntisen kulttuuripiirin jaloissa.

Teksteistä rakennettu kaupunki - vieraana Panu Savolainen

Julkaistu 14.4.2017

"Julkisen paikan käsitteen ilmeneminen liittyy nimenomaan vallankäyttöön." Katuvalot, katukivetys ja uudenlaiset vapaa-ajan viettopaikat ilmestyvät Suomeen Ruotsin vallan ajan lopulla. Millaisia käsityksiä sopivasta kaupunkielämästä nämä uudet palvelut ilmensivät? Vieraana historiantutkija ja arkkitehti Panu Savolainen, joka myös avaa historiantutkimuksen sovellettavuutta monitieteisestä näkökulmasta.

Tuhat tietä Roomaan

Julkaistu 24.3.2017

Kaikki tiet vievät Roomaan - myös kaksituhatta vuotta sitten. Ari Saastamoisen teos maalaa elävän kuvan antiikin Roomasta, joka paljastuu suurten vastakohtien valtakunnaksi. Puhetta suuria merialuksia upottavista merirosvoista, kestävää arkkitehtuuria rakentavista orjista ja sänkyyn virtsaavista turisteista.

Maamme - itsenäisen Suomen kulttuurihistoria - vieraina Hannu Salmi ja Marjo Kaartinen

Julkaistu 3.3.2017

"Mehän ollaan saatu saunakin muualta." Suomi syntyi poliittisesti itsenäisyysjulistuksella, mutta entä kulttuurisena yksikkönä? Ulkomaiset vaikutteet, sukupolvien kapinaliikkeet ja alueelliset ryhmät ovat repineet maata eri suuntiin. Itsenäisen Suomen tarinaa sisällissodasta nykypäivään jäljittävät kulttuurihistorian professorit Marjo Kaartinen ja Hannu Salmi.

Neljä laukausta Nervanderinkadulla - media, ministeri ja murha

Julkaistu 10.2.2017

Sisäministeri Heikki Ritavuori ammuttiin kotiovensa edustalla Töölössä 95 vuotta sitten. Mitkä tekijät johtivat murhaan, ketä siitä voidaan pitää syyllisinä, ja millainen paikka Suomi oli ministerimurhan sattuessa? Reportaasijakson asiantuntijavieraana professori Vesa Vares.

Valokuva sodassa - vieraana Olli Kleemola

Julkaistu 18.11.2016

Miten suomalaiset ja saksalaiset oikeuttivat sotataivaltaan toisessa maailmansodassa valokuvien avulla? Valokuvapropagandaan perehtynyt Olli Kleemola kertoo valokuvien voimasta.

Kamppailu vallasta

Julkaistu 4.11.2016

Maaseutu, media ja mammona nousevat esiin eduskuntavaalikamppailun historiassa. Tunnettujen politiikan tutkijoiden kirjoittama Kamppailu vallasta - eduskuntavaalikampanjat 1945-2015 (Erkka Railo, Mari K. Niemi, Ville Pitkänen, Sini Ruohonen) tarjoaa näkökulmia muun muassa keskustapuolueen maakuntahegemoniaan, mediakupliin ja laskevaan äänestysintoon.

Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Julkaistu 21.10.2016

Teemu Keskisarjan teos Hulttio käsittelee kansallisikoni Gustaf Mannerheimin vaikeita nuoruusvuosia. Repivätkö paljastukset Suomen marsalkan alas kansakunnan kaapin päältä - ja onko sillä väliä?

Pohjoinen reformaatio - vieraina Meri Heinonen ja Kirsi Salonen

Julkaistu 7.10.2016

Politiikka, uskonto ja talous paiskaavat kättä uskonpuhdistuksen pyörteissä. Miten Martti Lutherin teeseistä 500 vuotta sitten alkanut reformaatio toteutui Ruotsin valtakunnassa, ja miten se näkyi kansalaisten arjessa? Entä millä tavoilla reformaatio on vaikuttanut Suomen ja Euroopan historiaan? Merkittävästä tapahtumaketjusta ja sitä käsittelevästä uutuuskirjasta Pohjoinen reformaatio ovat puhumassa Meri Heinonen ja Kirsi Salonen Turun yliopistosta.

Historialehdet

Julkaistu 23.9.2016

Kauppojen lehtihyllyt pursuavat historia-aiheisia julkaisuja. Mitä lehdet pitävät sisällään, ja mitä niistä voi saada irti? Nurkkapöytä perehtyy neljään julkaisuun, joiden varjolla puhutaan niin viikinkien ryöstöretkistä kuin historianopetuksesta.

Panssarilaiva Ilmarisen viimeinen yö

Julkaistu 9.9.2016

Reportaasimuotoinen erikoisjakso kertoo panssarilaiva Ilmarisen tarinan. Merivoimien lippulaivaksi kastettu alus upposi Suomen historian suurimmassa merionnettomuudessa jatkosodan ensimmäisenä syksynä. Sotaveteraani Lauri Pätäri muistelee aluksen arkea sekä sen kohtalonyötä hämärtyvällä Itämerellä 75 vuotta myöhemmin. Sukelluskouluttaja Matti Anttila kertoo vierailustaan aluksen hylyllä Itämeren pohjassa.

Ristimäen kirkon kaivaukset - vieraana Juha Ruohonen

Julkaistu 1.7.2016

Kaarinassa sijaitsevasta Ravattulan kylästä löydettiin arkeologisissa kaivauksissa kesällä 2013 Suomen vanhin tunnettu kirkko. Näillä näkymin viimeisiin alueilla suoritettaviin kaivauksiin valmistautuva arkeologi Juha Ruohonen puhuu kirkkokummun löydöksistä. Käsittelemme myös arkeologien julkisuuskuvaa sekä sitä, miten rahoitustilanne vaikuttaa arkeologien työskentelyyn.

Juomareiden valtakunta

Julkaistu 17.6.2016

Alkoholinkäyttöä pidetään usein erityisen suomalaisena luonteenpiirteenä. Onko käsityksessä kuitenkaan perää? Suomalainen alkoholinkäytön kulttuuri, sen paheksuminen ja alkoholin saatavuuden sääntely ulottuvat pitkälle historiaan. Tarkastelussa Kustaa H. J. Vilkunan teos "Juomareiden valtakunta - suomalaisten känni ja kulttuuri 1500-1850".

Historian käyttö ja väärinkäyttö

Julkaistu 3.6.2016

Politiikka ja menneisyyden muistelu kulkevat usein käsi kädessä. Nurkkapöydässä pohditaan historialliseen muistamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja toivotaan julkiseen keskusteluun parempaa historiatietoisuutta. Käsittelyssä artikkelikokoelma Historian käyttö ja väärinkäyttö.

Päättäväiset porvarskat - vieraana Veli Pekka Toropainen

Julkaistu 20.5.2016

FT Veli Pekka Toropainen kertoo 1600-luvun rempseästä kaupunkielämästä. Vastaväitelleen tohtorin seurassa sukelletaan niin porvarisnaisten odottamattoman aktiiviseen kauppiaselämään kuin arkistoissa vierailemisen vielä odottamattomampaan ihanuuteen.

Maailmanhistoria

Julkaistu 6.5.2016

Miten esittää ja opettaa tyydyttävästi koko maailmanhistoria? Nurkkapöydässä keskustellaan historiantutkimuksen luonteesta ja muuttumisesta. Keskustelun pohjana kulkee kaksi vetävää maailmanhistorian esitystä, Carl Grimbergin kirjoittama Kansojen historia (1926-1958) ja John Greenin juontama Crash Course World History (2012-2015).

Kapitalismin lyhyt historia

Julkaistu 22.4.2016

Rakastettu ja kritisoitu kapitalismi on kulkenut pitkän matkan keskiajan kauppiaissuvuista nykypäivän finanssimaailmaan. Mitä kapitalismi on, ja onko sen menneistä virheistä opittu? Käsittelyssä on Jürgen Kockan teos Kapitalismin lyhyt historia, jossa kapitalismi erotetaan muusta taloushistoriasta ja Isaac Newton menettää rahansa oman aikansa it-kuplaan.

Antisemitismin historia - vieraana Eero Kuparinen

Julkaistu 8.4.2016

Suomalaista siirtolaisuutta ja antisemitismin maailmanhistoriaa tutkinut yliopistonlehtori Eero Kuparinen jäi eläkkeelle Turun yliopistosta yli 40-vuotisen uran jälkeen huhtikuussa 2016. Historian nurkkapöydälle eläköitymishaastattelun antanut Kuparinen keskustelee tiedemaailman muutoksesta, holokaustista ja opiskelijoiden motivaatiosta.

Metsiin kadonneet

Julkaistu 25.3.2016

Historia-aiheisessa podcastissa pohditaan Suomen metsistä löytyvän kulttuuriperinnön merkitystä. Käsittelyssä Metsähallituksen tuottama raportti "Metsiin kadonneet - Valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihanke 2010-2015" ja sen taustalla oleva aineisto. Tällä viikolla puhujat myös muistavat esitellä itsensä.

Talvisodan henki

Julkaistu 11.3.2016

Historia-aiheisen podcastin avausjaksossa puidaan käsityksiä talvisodan hengestä. Käsittelyssä Tuomas Teporan teos "Sodan henki - kaunis ja ruma talvisota". Keskustelussa esille nousevat niin sodan tunne-elämän moninaisuus kuin pohdinta talvisodan hengen retorisesta käytöstä nykypäivässä.

Takaisin podcastien listaan