Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Fingo podcast

Olemme 270 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi, ihan kaikille. Podcasteissamme tarjoamme keskustelua ajankohtaisista, yhteiskunnallisista aiheista, joiden parissa järjestöt tekevät töitä.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 25 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 20.2.2019.

Elämäkeskeisyys Ja Aktivismi

Julkaistu 19.12.2023

Globaalikasvatusta-podcastsarjan uusimmassa jaksossa rauhankasvattaja Hanna Niittymäki keskustelee elämäkeskeisyydestä ja aktivismista Helsingin yliopiston kestävyystutkija Pihla Soinnunmaan ja FEE Suomen koulutussuunnittelija Paula Aholan kanssa. Keskustelussa etsitään vastauksia mm. kysymykseen mitä kasvattajat voisivat oppia nuorilta aktivisteilta. Jakso on tuotettu osana Transformer 2030 - kestävyysosaajat -hanketta. Hanketta koordinoi Fingo ja rahoittaa Opetushallitus.

Ihmisoikeuksia ja poliittisia tunteita

Julkaistu 19.12.2023

Globaalikasvatusta podcast-sarjan uudessa jaksossa rauhankasvattaja Hanna Niittymäki keskustelee ihmisyydestä Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Sonja Helkalan sekä Suomen Amnestyn ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntija Emma Åmanin kanssa. Jaksossa pohditaan ihmisiksi elämistä, ihmisten välisyyttä sekä koulun ja kasvattajien roolia sosiaalisen kestävyyden edistäjinä.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 9: Loppuuko sodat ikinä?

Julkaistu 4.1.2022

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin vuoden viimeinen jakso ei toivota joulurauhaa vaan kysyy loppuuko sodat ikinä. Sotilasprofessori Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Lähi-itään erikoistunut Saana Mäkitalo Crisis Management Initiativesta (CMI)kertovat, mistä sodissa on kyse, missä soditaan eniten ja miten sodankäynti on muuttunut. Jakson on tuottanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 8: Mikä on maailman pahin tauti?

Julkaistu 1.12.2021

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin kahdeksas jakso pureutuu tautien maailmaan. Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta kertoo, mikä on maailman pahin tauti, ja miten seuraavaa ihmiskuntaa uhkaavaa pandemiaa voidaan ennaltaehkäistä. Jakson on tuottanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 7: Tuleeko Suomeen ilmastopakolaisia ja kuinka paljon?

Julkaistu 2.11.2021

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin seitsemännessä jaksossa ruoditaan ilmastopakolaisuutta. Siirtolaisuustutkija Jaana Palander kertoo, kuinka paljon ihmisiä on globaalisti liikkeellä ja miksi ilmastopakolaisen määritelmä on vaikea. Jakson on tuottanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 6: Vetävätkö järjestöt välistä?

Julkaistu 13.9.2021

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin kuudennessa jaksossa Janne Ronkainen SASK:sta ja Suvi Virkkunen ulkoministeriöstä keskustelevat järjestöjen hallintokuluista. Miksi kuvitellaan, että joka ikinen lahjoituseuro menee sellaisenaan kohdemaahan? Mistä hallintokulut koostuvat? Entä millaisia neuvoja keskustelijat antaisivat afrikkalaisesta orpokodista haaveilevalle? Jakson on tuottanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 5: Mikä ihmeen kehitysapu?

Julkaistu 28.6.2021

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin viidennessä jaksossa globaalin kehitystutkimuksen yliopistotutkija Eija Ranta Helsingin yliopistosta kertoo mitä kehitysapu tarkoittaa ja miten se eroaa kehitysyhteistyöstä. Jakson on tuottanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta, jakso 4: Keitä ovat sunnit ja shiiat ja miksi he riitelevät keskenään?

Julkaistu 24.5.2021

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta -podcastin neljännessä jaksossa Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola valottaa sunnien ja shiiojen kiistan historiallista taustaa ja kertoo miten jännitteet heijastuvat myös Suomeen.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 3: Onko Suomi luokkayhteiskunta?

Julkaistu 7.4.2021

Onko Suomi luokkayhteiskunta? Kysymykseen vastaa sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta. Hän kertoo myös miten luokkayhteiskunta on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana ja mitä koronapandemia on paljastanut luokkaeroista. Jakson on toimittanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 2: Onko Suomen ilmastoteoilla mitään väliä?

Julkaistu 19.3.2021

Onko Suomen ilmastoteoilla mitään väliä? Kysymykseen vastaavat energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen sekä suojeluasiantuntija Liisa Toopakka, Suomen luonnonsuojeluliitosta. Jakson on toimittanut Sanna Ra.

Tyhmiä kysymyksiä maailmasta. Jakso 1: Ovatko kaikki afrikkalaiset köyhiä?

Julkaistu 10.2.2021

Fingon Tyhmiä kysymyksiä maailmasta podcastin ensimmäisessä jaksossa kysytään: Ovatko kaikki afrikkalaiset köyhiä? Vastaamassa toimittajat Wali Hashi ja Liselott Lindström. Jakson on toimittanut Sanna Ra.

Kestävä maatalous ja ruokaturva

Julkaistu 24.8.2020

Kestävän talouden podcast-sarjan neljännen jakson aiheena on maatalous ja ruokaturva koronan jälkeisessä maailmassa. Aiheesta keskustelevat tutkija Kaisa Karttunen e2 Tutkimuksesta ja kestävän toimeentulon ja yritysyhteistyön asiantuntija Jenna Kettunen Solidaarisuus-järjestöstä. Jakson on toimittanut Sanna Ra. Kestävä talous -podcast-sarjaa on tuotettu Euroopan Unionin tuella. Sarjan sisällöstä vastaa Fingo, eikä se välttämättä heijasta Euroopan Unionin kantoja.

Nuoret ja kestävä kulutus

Julkaistu 16.7.2020

Kestävän talouden podcast-sarjan kolmannen jakson aiheena on kestävä kulutus nuorten näkökulmasta. Keskustelemassa ovat Olga Oinas-Panuma, Pinja Perholehto ja Aatu Puisto. Ohjelman on toimittanut Sanna Ra. Kestävä talous -podcast-sarjaa on tuotettu Euroopan Unionin tuella. Sarjan sisällöstä vastaa Fingo, eikä se välttämättä heijasta Euroopan Unionin kantoja.

Kestävä terveys

Julkaistu 18.6.2020

Kestävän talouden podcast-sarjan toisessa jaksossa keskustellaan terveydenhuollon kestävyydestä koronan jälkeisessä maailmassa kehittyvissä maissa. Vieraana on 10 vuotta eri maissa työskennellyt avustustyöntekijä Hanna Kaskinen Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä. Ohjelman on toimittanut Sanna Ra. Kestävä talous -podcast-sarjaa on tuotettu Euroopan unionin tuella. Sarjan sisällöstä vastaa Fingo, eikä se välttämättä heijasta Euroopan unionin kantoja.

Korona ja kehittyvät maat

Julkaistu 10.6.2020

Fingon uudessa kestävän talouden podcast-sarjassa keskustellaan miltä näyttää koronan jälkeinen maailma kehittyvissä maissa. Avausjakson vieraana on pitkän linjan kehitysyhteistyö-asiantuntija, taloustieteen tohtori Ritva Reinikka. Sarjan on toimittanut Sanna Ra. Kestävä talous -podcast-sarjaa on tuotettu Euroopan Unionin tuella. Sarjan sisällöstä vastaa Fingo, eikä se välttämättä heijasta Euroopan Unionin kantoja.

Afrikka-strategia

Julkaistu 18.11.2019

Ensi vuonna on tarkoitus laatia Suomen historian ensimmäinen Afrikka-strategia. Millainen sen pitäisi olla? Aiheesta keskustelemassa CMI:n Saharan eteläpuolisen Afrikan päällikkö Tiina Kukkamaa-Bah, Hanken Svenska Handelshögskolanissa Tansanian yritysvastuusta väitöskirjaa tekevä tutkija Eva Nilsson ja Niina Tenhio, Fingon kehityspoliittinen asiantuntija. Ohjelman on tuottanut Sanna Ra.

Media ja talous

Julkaistu 21.10.2019

Onko media nykyisen talousparadigman säilyttäjä vai voiko journalismi myös haastaa ja uudistaa talousjärjestelmää? Kuuluisiko ilmastonmuutos sanomalehden taloussivuille? Entä miten talouskehitys heijastuu ihmisten hyvinvointiin? Keskustelemassa Elli Harju, Iltalehden ja Hyvän sään aikana -median toimittaja sekä Elina Mikola, Fingon kestävän talouden asiantuntija. Jakson on toimittanut Sanna Ra.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin haastattelu

Julkaistu 11.9.2019

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari puhui Fingon haastattelussa muun muassa Suomen kehitysyhteistyön painopisteistä, EU-puheenjohtajuuskauden mahdollisuuksista, mutta myös siitä millaista on olla toisen polven kansanedustaja ja kolmen lapsen isä. Haastattelija ja ohjelman tuottaja: Sanna Ra.

Kestävä kehitys ja Agenda 2030

Julkaistu 26.8.2019

Kestävä kehitys ja Agenda 2030 ovat nousseet uuden hallitusohjelman keskiöön. Mitä se tarkoittaa ja miten pitkälti se on järjestöjen ansiota? Entä mitä jäi käteen YK:n HLPF-kokouksesta? Keskustelemassa Mikael Långström ulkoministeriön kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksiköstä, vaikuttamistyön vastaava Jenni Kauppila YK-liitosta sekä Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen. Ohjelman on tuottanut Sanna Ra.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi

Julkaistu 2.7.2019

Miten Suomen EU-puheenjohtajuuskausi näkyy järjestöissä ja julkishallinnossa? Ajankohtaista aihetta perkaavat Annika Lindblom ympäristöministeriöstä, Fingon kestävän kehityksen asiantuntija Jussi Kanner ja Fingon EU-puheenjohtajakausihankkeen projektipäällikö Anne Peltonen. Ohjelman juontaa ja on tuottanut Sanna Ra.

Innovaatiot

Julkaistu 6.6.2019

Mitä tarkoitetaan innovaatioilla kehitysyhteistyössä? Entä miten digitalisaatio liittyy innovaatioihin? Keskustelemassa kehityspolitiikan neuvonantaja Annika Launiala ulkoministeriöstä, digitaalisen kehityksen ja innovaatioiden erityisasiantuntija Mika Välitalo Plan International Suomesta ja Salla Kuuluvainen, joka toimii Fingossa innovaatiot ja kehitys -asiantuntijana. Ohjelman on tuottanut ja juontaa Sanna Ra.

Maailma kylässä -festivaali

Julkaistu 13.5.2019

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 20. kerran 25.–26.5.2019. Juhlavuoden teemana on ilmastonmuutos. Miten saadaan aikaan ilmaisfestivaali, jossa on 400 näytteilleasettajaa, kymmeniä keskusteluja, konsertteja, näyttelyitä ja ruokakojuja? Keskustelemassa ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski, viestintä- ja varainhankintapäällikkö Taija Lähdetie ja tuotantopäällikkö Laura Valoma. Ohjelman on tuottanut ja juontaa Sanna Ra.

Yritysvastuu

Julkaistu 5.4.2019

Pahimmillaan yritystoiminta kehittyvissä maissa tuhoaa ympäristöä, rikkoo ihmisoikeuksia ja riistää työntekijöitä. Miten velvoitetaan yritykset toimimaan vastuullisesti ja miksi Suomessa ei vielä ole yritysvastuulakia? Keskustelemassa Pelastakaa Lapset järjestön vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sekä Fingon kestävän talouden asiantuntija Senja Väätäinen- Chimpuku. Ohjelman on tuottanut ja juontaa Sanna Ra.

Kehitysyhteistyö ja Nolo totuus

Julkaistu 6.3.2019

Tänään 7.3. starttaa käyntiin kehitysjärjestöjen yhteinen Nolo totuus -niminen kampanja, joka tähtää kehitysrahoituksen nostoon. Miksi kehitysyhteistyö on tärkeää ja mitä sillä saadaan aikaan? Keskustelemassa Jonas Biström (Fingo), Miina Puntila (Kirkon ulkomaanapu) ja Maiju Korpela (Suomen Somalia verkosto). Tuottaja ja juontaja Sanna Ra.

Ilmastonmuutos

Julkaistu 20.2.2019

Miksi ilmastosta on yhtäkkiä tullut ykköspuheenaihe? Miltä puolueiden ilmastokannat näyttävät ennen vaaleja? Tekevätkö päättäjät riittävästi ja oikein? Entä mitä järjestöt tai yksittäinen ihminen voivat tehdä? Näistä ja muista päivänpolttavista aiheista ovat keskustelemassa Hanna Aho (Fingo), Elisa Hara (Plan International Suomi) ja Otto Bruun (Suomen luonnonsuojeluliitto). Ohjelman on tuottanut viestinnän asiantuntija Sanna Ra.

Takaisin podcastien listaan