Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Älyvapaa Ajattelija

Podcastit ovat tulevaisuutta, tiedetään Ahti Karjalaisen tokaiseen jo vuonna 1974. Hän oli oikeassa, podcastit antavat kuulijalle mahdollisuuden nauttia sanataiteesta monessa eri ympäristössä jättäen kehon raajoineen vapaaksi suorittamaan kavahöyläystä, verkon pauloitusta tai rambutaanin siivutusta. Mieli virkistyy Älyvapaan Ajattelijan auditiivisella kiertomatkalla.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 56 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.10.2018.

56-Olemassa oleva jakso

Julkaistu 9.1.2022

Tallenne olemassaolon äänistä. Eksistentialistista parkouria ja teoreettista tyylittelyä ei-olevaa vasten. Jatkokurssille mielivät voivat näpyöidä tästä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eksistentialismi Mielummin kuin että mitään ei olisi, tämäkin jakso on. Tästä seuraa oletettavasti monia asiaintilain jatkumoita, joita tämän jakson kuluessa yritetään tavoittaa, tosin aiheuttaen vain lisää haitallista värähtelyä olennan pinnalle. Minkäs teet. Suattaap olla olemattannii sanoisi savolainen Sartre. Asia-huumorisuhde lähes olematon, sanaleikki tarkoituksellinen. Ideoiden tunkio-osuudessakin on taas tosi kyseessä.

55-Synkkä ja myrskyinen jakso

Julkaistu 20.10.2021

Henkilökohtainen myrsky ja kiihko laimenee sekin ajan kuluessa. Mitä voi syksyllä harrastaa? Voi lukea raportteja: https://kihuenergia.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2018_lms_huippu-urh_sel70_56857.pdf Tai mikäli kokee liiallista ja katteetonta iloa, voi visioida tulevaa: https://www.bbc.com/future/article/20191023-what-would-happen-in-an-apocalyptic-blackout Jos ei mitään muuta keksi, voi lukea vaikka kirjan: https://www.goodreads.com/book/show/51632.The_Dark_Side_of_Christian_History Sittenhän se kyllähän se taas siitä niin on.

54-EKXTRA-Utsjoen uusinta

Julkaistu 30.9.2021

Matti ja Jari matkasivat taas Utsjoen mökille ja äänitallennin oli mukana ja päällä. Kukaan ei tiedä miksi.

53-Ikuisesti yläasteella

Julkaistu 4.9.2021

Siis ou mai kaad mikä jakso. Tässä nyt taas vedellään suurmalkaisesti yhtäläisyysviivoja eri suuntien väleillä, mutta hauskaa jos se on hauskaa. Vaikkei millään olekaan mitään pohjaa minkään ulkopuolella: https://journalofcontroversialideas.org/article/1/1/132 Ei sevväliä. Tärkeintä on kuitenkin tietää, kuka sai kuinkakin paljon ja kuinka monta kalapuikkoa saa ottaa. Tässä jaksossa myös alkeellinen ohje infjlyensseriksi tuloon. Ideoiden tunkiolla äänessä Esa. Lopulta jakso yllätyksettömästi loppuu.

52-Työ uskontona

Julkaistu 15.7.2021

Mitä siitäkin tulisi, jos kaikki pitäisivät työtä nykyajan pelastususkontona? Entä jos kaikki käyttäisivät Entä jos kaikki -argumenttia? Kaltaistensa aihioiden tykönä ääntelee tämä jakso, jolla on myös innoittajansa: https://www.huffpost.com/entry/post-work-world_n_5afbe686e4b0779345d43a20 sekäti https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/02/religion-workism-making-americans-miserable/583441/ Näiden lisäksi jaksossa on monta muutakin sanaa ja ideoiden tunkiolla vakava aihe. Jakson loppu on sijoitettu alkua seuraaavan kekiosan välilliseen läheisyyteen.

51-EKXTRA-Puhutaan asioista

Julkaistu 2.4.2021

Matti ja Caius muuntavat olemassaolosta ja maailmasta juontuvan hämmennyksensä sanoiksi. Nämä sanaketjut muodostetaan ilman värinäksi äänihuulilla, jotka lähettävät värinän kohti äänitallenninta. Tämä laite muuntaa äänen digitaaliseen muotoon, josta se tallennetaan serverille myöhempää käyttöä varten. Äänitiedosto edelleenlähetetään tulevaisuudessa ilmakehän paikallisen värinän avulla kuulijan päähän, joka tulkitsee sen takaisin sanoiksi ja käsitteiksi. Nyt hämmennys on kuulijan päässä.

50-Salaliittoteoriat2

Julkaistu 6.3.2021

No just sitähän ne haluaa, että sä et kuuntelis tätä jaksoa. Salaliittoteorioiden jatkokurssilla käydään läpi epäoleellisimmat aspektit ja tärkeimmät ihmisaivon toimintaperiaatteet. Ennenkin on tahallaan heikennetty ihmisen arkea, vaikkei se tarkoitus ollutkaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Taylorismi Ilkeää eliittiä vastaan konstit ovat monimaiset: https://www.popsci.com/how-to-start-spread-conspiracy/ Ja ei kun luulemaan voimakkaasti.

49-Sota ja rauhattomuus

Julkaistu 19.12.2020

Nyt ammutaan kovilla. Älyvapaan pioneeriosasto kiertää vihollisen selustaan, räjäyttää ja polttaa sillat joka suuntaan. Ei ole mitään järkeä mennä näin pitkälle ja sitten kääntyä takaisin. Harvassa asiassa on mitään järkeä muutenkaan, ainakaan sotimisessa ei ole: https://www.history.com/news/6-wars-fought-for-ridiculous-reasons Rikastumisen tiede: https://areena.yle.fi/audio/1-50659271 Mukana myös Ideoiden Tunkio. Mikäli jaksossa ei näy kuvaa, kokeile Instagramista: alyvapaa_ajattelija_podcast

48-Radio-ohjelma

Julkaistu 7.10.2020

Jakso on kunnianosoitus ääniä päästelevälle laatikolle. Radio on mediana tuomittu kadotukseen jo monta kertaa, mutta jokaisella kerralla sen olemassaolo on sitkeästi jatkunut. Omakohtainen tilitys rarjon merkityksestä sekä lisänä itse kasaan ommeltu radiohupailu. Lisätietoa intternjeetin kulutuksesta: https://www.bbc.com/future/article/20200305-why-your-internet-habits-are-not-as-clean-as-you-think Jos mikäli halajaa lisätietoa radioon liittyvistä ilmiöistä, mennös netitse: https://www.kickassfacts.com/radio-facts

47-Identiteettipolitiikkaa

Julkaistu 31.8.2020

Nyt on tehty loukkaantuminen helpoksi, ei tarvitse edes poistua kotoa tai pudota tikkailta. Poliittisesti epäkorrektia puhetta identiteettipolitiikasta. Tervetuloa loukkaantumaan! Näitä on tätä varten tahallaan lueskeltu: https://jarkkotontti.net/esseet-ja-arvostelut/identiteettipolitiikan-tuhot/ https://mieli.fi/fi/yhteiskunta/suomalaisten-mielenterveys-ei-ole-kohentunut-fyysisen-terveyden-tahtiin https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/health_glance_eur-2018-en.pdf?expires=1598167908&id=id&accname=guest&checksum=11B9485D4C21F30FA7659D248EC8639A (PDF-sivu 24) Ja sitten pari kirjaa heitän tähän myöskin: Francis Fukuyama: Identiteetti – Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka (Docendo 2020) sekäpä Dietrich Schwanitz: Sivistyksen käsikirja – Kaikki mikä tulee tietää (Gummerus 2003). Omien ajatusteni lähdeluetteloa pitää kysyä pimeässä vessassa peilin kautta Belsebubilta.

46-Huollon sijaisjakso

Julkaistu 13.8.2020

Oman itsensä sijaisena toimiva Matti Oittila puhuu itsensä pussiin 2,8 kertaa minuutissa ja luulee näkevänsä unta jossa on hereillä. Reunaehdoitta vastakuuntelija sitoutuu kuuntelemalla allekirjoittaneen ylleasettaman jakson kuuntelemalla olemaan sitoutumatta seuraaviin asiaintiloihin: Kumisaappaat eteisessä saattavat kauempaa pystyasentoineen vaikuttaa pienemmiltä kuin mitä todellisuudessa ovat verrattuna aistihavaintoon. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sahalahti Lisäksi kyseisen jakson alkuun ja loppuun asetellut ajalliset reunat sekä sisältö saattavat jättää kuulijan toivomisen tilaan laadullisessa mielessä. Jää siis vain kaiho. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiertokoulu Myös muita seikkoja on.

45-Ahdistava jakso

Julkaistu 19.7.2020

Ah Dis Tus. Aina se vaan perskulees punkee sieltä psyyken perunakellareista meidän ah niin ratsionaalisten yksilöiden ja patologisesti uniikkien yksilöiden silmille. Miksei voida vaan loikoa ainiaan vailla epäilystä? Noh, ainakin John kirjotteli kivasti ahdistuksesta: https://psychcentral.com/blog/existential-despair-a-deeper-cause-of-human-anxiety/ Ja miksi minua vaan ahdistaa, ei muita konsaan? Tähän jaksoon on hillottu pyöreimmiksi kuluneet aatelmat inehmon harmista. Mukana myös uusi palvelu, ahdistava puhelin.

44-Alitajuinen Norja

Julkaistu 1.7.2020

Olihan se äsken tässä vaan se häipyi pois. Tämä jakso on tähänastisista sekavin yritys pysäyttää ajan hetki ja kommentoida sitä alitajunnasta käsin päästä. Pienkirjailija joutuu saamaan mitä toivoikin ja ajautuu pakomatkalle pohjoiseen, mutta pahaksi onnekseen ei tiedä mitä pakenee. Aika kuluu kuten kengätkin. Ajan päättyminen puhuttaa, siis sen niminen kirja. Älyvapaa Ajattelija lähtee kesälomailemaan ja palaa ehkä joskus jotenkin.

43-EKXTRA-Älyvapaa Suomi 3/3

Julkaistu 22.6.2020

Jarin ja Matin kotimaan seikkailu huipentuu synttärijaksoon. Hiljainen on kylätie, mutta nuijalta ja tosinuijalta eivät lopu kommentit, bensa tai lihapiirakat. Pienkirjailija sekoilee liikenneympyrässä. Odottelua jotta kävelytie Ruotsiin avautuisi. Kuulijan osaksi jää todistaa, löytääkö älystä vapautettu kaksikko takaisin samaan osavaltioon.

42-EKXTRA-Älyvapaa Suomi 2/3

Julkaistu 22.6.2020

Kotimaan matkailu konepyörillä jatkuu. Pääpaino jälleen kevyissä kypärissä ja raskaissa ruuissa. Mukavaa mutkapätkää ja aurinkoista monoääntä riittää koko jakson täydeltä. Luonnonkauniin Komulankönkään ritsa-ammuntatapahtuma sekä iltasatu nimeltään Ei menny niinku Tromssassa. Jakson nauhoituksissa ei vahingoitettu liikennemerkkejä tai muitten kulkupelejä.

41-EKXTRA-Älyvapaa Suomi 1/3

Julkaistu 22.6.2020

Älytön kaksikko Matti ja Jari kiertää Suomea moottoripyörillä ja kommentoi kokemaansa. Matka vie itäkautta ylös ja ympäri maamme alemman puoliskon. Erityisesti syömisen äänet ja eväsleipien muovin rapistelu on tallennettu herkällä tarkkuudella. Välillä hahmot kertovat iltasatuja menneitten aikojen kohelluksista, suunnittelevat Neuvostoliiton halkaisemista ja löytävät Tukholman poliisin kadottaman verijäljen.

40-Järjetön innostuneisuus ihmislaumassa

Julkaistu 25.5.2020

Käsitellään sitä, mitä muut sinusta ajattelevat selän takana suoralta kädeltä ylipäänsä. Me ollaan laumaeläimiä kaikki, kun oikeaan silmään katsotaan. Kappas pirulaista, linkkejä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bandundun_lento-onnettomuus_2010 Koulutuksen historiaa: https://qz.com/1314814/universal-education-was-first-promoted-by-industrialists-who-wanted-docile-factory-workers/ Ja vieläpä: https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rjet%C3%B6n_innostuneisuus Voi voi sentään niitä natseja: http://www.tiedonjano.fi/lokakuu-2016/eichmann-jerusalemissa/ Pienet ryhmät tekevät parhaat päätökset: https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspb.2013.3305 Entäs oletko meitä vai heitä ja mistä se (osittain) johtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hu64XepPI2M Jos luit tänne asti niin melko kova olet.

39-Älyvapaa parisuhdeopas

Julkaistu 3.5.2020

Mitä on rakkaus? Vauva älä satuta minua, älä satuta minua, ei enää. Tämä jakso yrittää hamuta otetta lempimysemootsioonin olemuksesta. Jos olet jo langennut loveen, tässä tilanteelle taustaääntä: https://www.youtube.com/watch?v=lsv6sgPbagU Mutta kaikki ei suinkaan ehei lähtenyt tyhjästä: https://www.psychologytoday.com/us/blog/games-primates-play/201203/the-evolutionary-history-love Käsittelyssä myös parisuhteilun metafyysinen rakettitiede. Avioliittoonkin voi mennä, jos ei ole muuta: https://www.livescience.com/37777-history-of-marriage.html

38-Kohtuullinen jakso

Julkaistu 13.4.2020

Äärimmäisen paras huippuunsa trimmattu vauhdikas ja upea jakso, joka paljastaa kätketyimmät salaisuudet onnen ja menestyksen ja rikkauksien saamiseksi nopeammin ja helpommin kuin koskaan mikään missään. Sittenhän sitä voi olla kuten rikkaat ovat: https://www.scientificamerican.com/article/how-wealth-reduces-compassion/ Proffan mielestä suomalaiset ovat empaattisia, ainakin periaatteessa: https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016101722477286 Lisäksi tässä jaksossa on takasiivekkeet ja koristelistat ja mukava tuoksu.

37-Viiskymppinen setä kertoo

Julkaistu 29.3.2020

Perinteinen pönötysmallinen syntymäpäivän vastaanoton juhlapuhe modernissa muodossa. 50 vuotta täyttävä minä eli Matti Oittila pitää Älyvapaan Ajattelijan valeasussa maailmanrauhaa ja yhteistyötä hamuilevan puheen, jonka aiheina liepeilevät aikamatkailu 80-luvun Lohjalta nykyaikaan, termodynamiikka ja Neuvostoliitto. Kaikki on ihanaa eikä mikään mene pieleen. Lopulta puheen kulku kaartuu kohti kakkaa.

36-Tylsä jakso

Julkaistu 4.3.2020

Ei näitä tylsiä tekstejä kannata lukea, mutta jos nyt on ihan pakko, niin kyllä tämä kirja aika paljon vaikutti: Lars Fr. H. Svendsen: Ikävystymisen filosofiaa. Tammi, 2005. Ja sitten on se Nietzschen setä, niin, onhan sekin: https://www.learnreligions.com/nietzsche-and-nihilism-250454 Ja mitäs sitä kiertelemään, on kai se mainittava tämäkin lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eksistentiaalinen_nihilismi Että siitä sitten vaan tonkimaan, sano.

35-MattiJaRaneSpesiaali

Julkaistu 17.2.2020

Kuuntelevan yleisön toiveista välittämättä ensiesityksensä saa maapallon historian ensimmäinen MattiJaRaneSpesiaali. Jakson aiheina ovat asiat joilla on olemassaolo, sekä ne joilla ei sitä ole. Lisäksi sivuamme kevyesti muitakin aiheita, kunnes jakso loppuu eikä puhetta enää kuulu.

34-Ihmisten vihaaminen harrastuksena

Julkaistu 29.1.2020

Jatko-oletuksia jaksolle 32 eli miksi kaikki muut ovat väärässä. Ihmisten vihaaminen itsekin ihmisenä on toisinaan häiriöistä. Silti äkä kohti keralla sijaitsevaa inehmoa on aikamme verrattomin harraste. Jotain siitä on sanottukin: https://www.psychologytoday.com/us/blog/nurturing-self-compassion/201703/the-psychology-hate Naisvihaan ja sen syntyyn liittyen: http://natmonitor.com/2018/03/19/the-origins-of-misogyny/ ja sitten on vieläpä https://www.independent.co.uk/life-style/boys-will-be-misogynists-mens-hatred-of-women-begins-in-infancy-psychotherapist-adam-jukes-tells-1483437.html Mutta oletkos, osattiin sitä ennenkin: https://www.mentalfloss.com/article/32276/11-colorful-phrases-ancient-roman-graffiti

33-EKXTRA-Pasilan Mälli

Julkaistu 16.1.2020

Kouvostotoverit tekevät matkan Suomen Amerikkaan. Keho on vihdoinkin rento mutta mieli kaihoaa järjestelmälliseen itään. Musiikkimuseo Famessa voi elää tai jonottaa ikuisesti. Lopussa singulariteetti purkautuu ja paljastaa kolminaisuuden olemuksen kun väärinymmärretyt pururatojemme miehet paljastuvat nettitwerkkaajiksi. Toisin sanoen, jakso on Älyvapaa.

32-Todellisuuden ymmärtämisen vaikeus

Julkaistu 27.12.2019

Todellisuuden ymmärtäminen on kokopannahisen haasteellista. Joko se on suuri suunnitelma, sekasotku tai niiden välimuoto. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/finding-purpose/201911/can-you-accept-the-randomness-life Ja vaikka yrittää tajuta niin tajuamisen yrittäminen vaatii tajutonta yritteliäisyyttä. Tät ei piä hätkähtää. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases Ja sekoaa se joskus viisaampikin kun ei muista vaikka ymmärtäisikin: https://www.verywellmind.com/what-is-memory-2795006

31-EKXTRA-Minimediamoguli Citizen Rane

Julkaistu 1.12.2019

Helsinkiläisten Ruoholahden Sanomien ja Töölönlahden Sanomien päätoimittaja, kustantaja sekä minimediamoguli Rauno ”Citizen Rane” Hietanen on tässä jaksossa tutkivan kenttätallentimen kohteena. Paikallisuus on väkivahva valtti. Kun tönkkömedia ampuu tykillä hyttysiä, sulavaliikkeinen paikallislehti jalkautuu kaupunginosien kulttuureihin journalismin parkourilla: https://www.ruoholahdensanomat.fi/ Ranelta eivät lopu jutut, eivätkä aiheet: https://www.toolonlahti.fi/ Mutta miksi lensimme kirjastosta ulos? Löytyykö Rosebud?

30-Onko Ruotsi parempi maa?

Julkaistu 17.11.2019

Ovatko ruotsalaiset naiset kauneimpia maailmassa? Miksi Suomessa ei voinut 80-luvulla nuori mies pukeutua oranssiin angorakarvatakkiin? Onko Ruotsi parempi maa kuin Suomi? Nämä ovat kysymyksiä, ja tuskinpa niihin missään vastausta on. Kaikenlaisia juttuja kirjoitti Sten Ekman kirjassaan Pohjolan salainen liitto – Ruotsi ja Suomi kylmässä sodassa (Docendo 2018). Vaan osataan sitä ulkomaassakin kirjoittaa: https://www.nytimes.com/1997/01/26/weekinreview/the-not-so-neutrals-of-world-war-ii.html Mutta kannattaako aina kirjoittaa, jos ei ole kummempaa sanottavaa? Paperiakin siinä saattaa kulua: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/14/puusta-kirjaksi

29-EKXTRA-Synkkä yksinpyöräily

Julkaistu 1.11.2019

Elomme vaelluksen keskitiessä ma harhaelin synkkää metsämaata polulta oikealta poikenneena. Sitäpaitsi se oli pyörätie, joka johti itään. Ei ollut synkkä ja myrskyinen yö kun lähdin pyöräilemään, mutta sellaiseksi keli kuitenkin muuttui, synkistäen itse liikunnan, tulevaisuudennäkymät ja itsetunnon. Pyöräily on kuitenkin ihan hyvä liikuntamuoto, jollekin. Lue lisää: http://www.polkupyoraily.net/wiki/Etusivu

28-Puhuminen ja puhumattomuus

Julkaistu 24.10.2019

Oletko konsaan miettinyt, miksi ihmiset puhuvat? Ja mihin se johtaa? Entä mikä mahtaa olla jokaisen suosituin puheenaihe? https://www.scientificamerican.com/article/the-neuroscience-of-everybody-favorite-topic-themselves/ Sitä voi puhua kaikesta tai olla puhumattannii, tokkopa molemmatkaan tosiasioita muuttelevat sinälti toisiksi. Laps inehmon se vaan sätkii itse luomassaan merkitysten verkossa alati. Mutta ae että Alan Watts on hyvä: https://www.youtube.com/watch?v=2WW7dAgdzbQ

27-Henkimaailman hommien historiaa

Julkaistu 6.10.2019

Tässä jaksossa Älyvapaa Ajattelija kaivautuu mullasta takaisin elävien pariin ulvomaan sumuisessa metsässä yöllä. Tämänkertainen kiertoajelu koukkaa tuonpuoleisen kautta ja poikkeaa maagisesti leijuen inhimillisten rajojen ulkopuolella. Ja siitä kulttuurin tekemisestä douppipäissään kertoo tällainen dokkarisarja: https://areena.yle.fi/1-2086920 Wikipediamies https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansanusko se kaiken ties. Ja jos se netissä lukee tai varsinkin sanomalehdessä, sen täytyy olla totta: https://aboutus.ft.com/en-gb/new-agenda/?segmentId=4aeb9665-d497-223f-0ead-8d42a1500b56 Ideoiden tunkiolla ennakoiva ajo. Tilaa Juoksuaika-romaani tästä: https://kirjokansi.omaverkkokauppa.fi/epages/kirjokansi.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015021935/Products/115

26-Maa on litteä

Julkaistu 19.7.2019

Miksi jotkut väittävät maan olevan litteä? Onko se? Miten sellainen selitysmalli toimii? Joitain vastauksia löytyy täältä: https://www.tfes.org/ Jos litteän maan teoria sattuisikin pitämään paikkansa, niin eiköhän sovita että Hauho on sen keskus. NASA:n Michelle Thaller kertoilee näkemyksensä lituskasta maasta: https://www.youtube.com/watch?v=CGjFAe018oA On sitä ennenkin avaruuslennelty, vai onko: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/29/silvo-sokan-rakettilento-aikansa-somekohu-ja-valeuutinen Loppuun sopii loppukevennys. Että pitikin, ja vielä viimeisen jakson lopussa: https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maata-voi-uhata-valtava-aurinkomyrsky Sarja rojahtaa takaisin alkeishiukkasiksi ja tauolle epämääräiseksi ajaksi, ja saattaa jatkua ennen jääkautta, tai sitten ei. Sitäpaitsi, mitä se aika edes on?

25-Kirjailijakatsaus

Julkaistu 5.7.2019

Tuntemattomuudestaan tunnetun antikirjailija Emil Cioranin mukaan ihmisen pitää valita ala, jolla haluaa epäonnistua, koska epäonnistumalla ihminen saattaa ymmärtää olemassaolonsa luonteesta jotain. Tässä jaksossa on kuvaus yhdestä valinnasta ja höllä hipaisu kirjailijan hommasta. Tarjousmallin ylipitkä analyysi taiteilijoiden jungilaiselle lemahtavan sielun motivaatiosta. Mukana ongelmalukijan haastattelu.

24-EKXTRA-Voimasienestys

Julkaistu 21.6.2019

Kesän ensimmäinen sienestystiima kaivettuna pakastimesta ja sulatettuna. Älyvapaa Ajattelija syöttää itsensä hirvikärpäsille, sienikoirille ja vihaisille herkkutateille. Oppaana legendaarinen voimasienestäjä Jacques Tatti. Ohjelma soveltuu kaikille, se ei sisällä voimakkaita kohtauksia, eläimiä ei vahingoitettu ja ihmisiäkin ainoastaan vähäisissä määrin.

23-Siunattu teknologia

Julkaistu 7.6.2019

Tekniikka pelastaa meidät kaikki raatamiselta ja tylsyydeltä oho mikäs siihen nyt tuli, kyllä se eilen vielä toimi. Tämä jakso lavertelee kinttupolkuja tekniikan parantavan voiman ympärille. Meneekö tekninen kehitys aina ihan nappiin? Olemmeko kaikki koneen osia? Kuvittele maailma ilman rakkautta, tiskikonetta tai insinöörejä. Hedonistinen imperatiivi: https://www.hedweb.com/Rekisteröidy Watafakkiin ilmaiseksi ja saa kaikki ilmaiseksi mullistavan äplikeishönin avulla hei kuule sä siinä, just sä.

22-Mut hei, ottakaa kahvia

Julkaistu 24.5.2019

Maidolla vai ilman? Aina on aikaa kahvitauolle ja pohdinnalle maailman tilasta sekä arkitason kielipeleistä. Kofeiinin pingottama ajatus voi luikerrella vaikka mihin asti, vaikka mitä kautta. Mukana Kenneth Bajamajan haastattelu ja uuden talouden oppi. Ei meillä ole mitään hätää, mutta entäs ne siellä? Kuuluuko se meille mitä siellä puhutaan? Entäs minkälainen on kahviduunarin arkipäivä, no se näyttää tältä: https://www.perfectdailygrind.com/2018/02/day-coffee-producers-life/

21-EKXTRA-Utsjoen mökkireissu

Julkaistu 10.5.2019

Lapissa kaikki kukkii nopeasti. Eniten täydellisyyttä hivoskeleva jakso tähän mennessä älyvapauden mittarilla mitattuna. Kaksi miestä matkaa mökille erittäin pohjoiseen ja takaisin. Kukaan ei tiedä miksi, vähiten asianomaiset itse. Ehkä kyseessä on pyrkimys oikeuttaa olemassaolo älyvapaassa maailmassa esteettisten äänikuvien avulla. Siinähän se on elämän suola. Jakso ei sovellu perheen pikkusieluisimmille eikä hajusteherkille ihmisille. https://fi.wikipedia.org/wiki/Utsjoki

20-Hävettää

Julkaistu 26.4.2019

Toiseen suomalaiseen ulkomailla kiinnittää usein huomiota sen takia, ettei häneen kiinnitä huomiota. Vaikka krooninen häpeäntunne onkin katoava luonnonvara, silti moni kärsii siitä edelleen. Tämä jakso on uskomattoman vakava ja täynnä häpeää. Entä osaako nuoriso enää hävetä: https://areena.yle.fi/1-4523440 Suomalainen häpeäkulttuuri: https://areena.yle.fi/1-50067845 Kirjojakin joku mennyt tekemään aiheesta: Johw Bradshaw: Healing the shame that binds you (1988), Janne Viljamaa: Hirveä häpeä (2018). Mukana jälleen ihmiskunnan lopullisesti vapauttava keksintö.

19-Eduskuntaa ja erotiikkaa

Julkaistu 12.4.2019

Tarkastelussa äänenkäyttö. Pitääkö huutaa, äänestää vai äänittää? 1500:n metrin lobbaus ja muita lajeja, aiheesta tarkemmin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/13/lobbaamista-ei-suomessa-saadella-lainkaan Enemmistön diktatuuri ja sisäkkäisanekdoottina puskaan kuseskelevien ajattelijain jatkumo. Janne Saarikiven kolumni: https://yle.fi/uutiset/3-10662919 Jotkut vaalitkin on jossain vaiheessa pidetty jossain. Hyvä niin. Matot pysyy pitämättäkin.

18-EKXTRA-Synkkä yksinhiihto

Julkaistu 29.3.2019

Liikunnan ei tarvitse olla mukavaa. Ainakaan perinteistä hiihtoa ei kannata lähestyä hymyillen, sillä se on pohjimmiltaan suomalaisen kärsivän sielunmaiseman pienoismalli. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, kun hanki on hohtava alla. http://runosto.net/eino-leino/hiihtajan-virsia/hyva-on-hiihtajan-hiihdella/ Suomalaisen ei tarvitse nousta aina huipulle, sen voi myös kiertää: https://www.levi.fi/media/files/kartat/latukartta-fi.pdf

17-Keski-iän kriisin pukkas

Julkaistu 15.3.2019

Keskellä ihmisen ikää tulee keski-ikä. Keskellä sitä tulee kuulemma kriisi. Tai sitten ei tule. Mutta kumpi sieltä tuulipuvun sisältä sitten löytyy, tästä sen voi erottaa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-scientific-fundamentalist/201105/why-men-lie-and-women-lie-down Keski-ikä on käsitteenä hankala ja alati tursuava, vaikka sillekin voi laskea tarkan ajankohdan, kuten tässä jaksossa. Eikä se niin vakavaa ole, vaikka tällaisia listoja löytyykin: https://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10156725/Top-40-signs-of-a-midlife-crisis-revealed.html

16-Tasa-arvoa kaikille heti

Julkaistu 1.3.2019

Jaetaanko kaikki tasan vai miten arvo pitäisi tasata? Kuka jakaa ja mitä ja kenelle? Tasan eivät käy Onnin lahnat, tässä jaksossa höpinä kaartelee tasa-arvon tuolla puolen kuin helppoa särkeä kyttäävä kotka. Ohessa seurataan lyhyitä mihinkään johtamattomia johtolankoja sekä kudotaan niistä sekavan näkemyksen täkki. Tutustu someen: https://areena.yle.fi/1-4610972?autoplay=true Näennäiskorrelaatioita: http://www.tylervigen.com/spurious-correlations Kannattaa myös ottaa huomioon missä kehossa peruskoulunsa käy: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264346-epamiellyttava-totuus-suomen-peruskoulusta-paljastui-tutkijalle-kannattaa-valita?ref=valinnat Rikkaillakin menee kivasti: https://www.scientificamerican.com/article/how-wealth-reduces-compassion/

15-EKXTRA-Tiedostamaton Kouvola 2/2

Julkaistu 15.2.2019

Kouvola-odysseia jatkuu paikallisia perinneruokia maistelemalla. Epäkorrektit puheenaiheet lomittuvat toisiinsa jungilaisin sidoksin. Lopussa ammoinen virta huuhtelee ihmisen synnit pois, jäljelle jää vain vanhan vasemmistolaisen vinyylilevyn kansi kellumaan ajan virtaan.

14-EKXTRA-Tiedostamaton Kouvola 1/2

Julkaistu 8.2.2019

Tämä jos mikä kannattaa kuunnella täysin omalla vastuulla. Kolmen miehen eli Matin, Caiuksen ja René S. Anssin takaperoinen matka suoliston kautta Kouvolan alitajuntaan saattaa haastaa kuulijan. Ennen Kymijoen ylitystä alkaa matkan lopullinen tarkoitus jo aavistautua.

13-Epäonnen jakso

Julkaistu 25.1.2019

Ku ei nyt vaan sattuis mitään. Tämä jakso sisältää koirankakkea ja savolaisen humanoidin. Meillä kaikilla on ajattelussamme eri kerroksia, se mahdollistaa taikauskon. Riekin Tapsa tietää tästä jotain: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/01/31/oudot-tunteet-taikausko samoin kuin Hutsonin Matthewkin: https://www.youtube.com/watch?v=bHezJeZdAKo Eräät herrat Bose ja Einstein ovat myös olleet liikkeellä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bosen%E2%80%93Einsteinin_kondensaatti Mikäli olet kotoisin ulkoavaruudesta ja luet tätä, katso: https://skepsis.fi/SkepsiksenHaasteJaStipendi Taikausko tietää huonoa onnea. Jakson kuunnelleiden kesken arvotaan Sutorev-kahvinkeitin.

12-Näkökulmalinko

Julkaistu 11.1.2019

Jakso on katkelma Juoksuaika-romaanista. Aina tätä samaa. Eikö voisi keksiä jotain uutta näkökulmaa? Ei kiinnosta, eikä ne mistään mitään tiedä kuitenkaan. Vai tietävätkö? Linkoa itsesi jonkun muun elämään hetkeksi. Kuuntele tarina siitä, miten yhteiskunnan korkeimmat voimat puuttuivat arjen arvattavuuteen ja kansan pilkkoutumiseen. Mukana myös Viikin-lotto ja tulevaisuuden liemikuutio jo tänään.

11-Elämän tarkoitus yms.

Julkaistu 28.12.2018

Hevii skeidaa. Tai sitten kevyttä viihdettä, riippuen siitä kuinka vakavasti sen oman olemisensa ottaa. Elämän tarkoitusta ja halvinta kaljaa etsimässä. Ainakin kannattaa vilkaista Suomen pessimistisin nettisivu: http://www.puolanganpessimistit.fi/ Mukavasti englantia ääntävä Alan Watts elää vieläkin äänenä netissä: https://www.youtube.com/watch?v=gpicLo6damw Ja jos ei vieläkään yksinäisyys hellitä, älä huoli, myös Albert on sun Camus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus Schopenhauer, Rutger Hauerin isä, on jöröjukkuudestaan huolimatta kovaa kamaa myös: https://filosofia.fi/node/6847

10-Nainen, mies ja sähkö

Julkaistu 13.12.2018

Yritys identifioitua sukupuoleen ja saada mies- ja/tai naisvihakortti alle vartissa peliajan alkamisesta. Naisten ja miesten erot, lopullisen sähkösopimuksen solmiminen ulkomaan kielellä ja nihilistinen kissa. Tässä jaksossa koitetaan saada tolkkua sukupuoliroolien väliseen loukkaantumiseen ja hämmentävään puheeseen. Miten tällaiseen tilanteeseen ollaan ajauduttu, sitä saattavat selventää seuraavat artikkelit: https://thoughtcatalog.com/shahida-arabi/2018/06/5-signs-you-have-white-knight-syndrome-playing-the-rescuer-in-your-relationships/ Natsittarista kertoo: https://yle.fi/uutiset/3-7327339 Jotain kai meistä kertoo tämäkin: https://www.pbs.org/newshour/show/happened-10000-boys-kidnapped-boko-haram Sekä rekisteröitymisen nykyään vaativa: https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/has-everyone-forgotten-male-suffrage/ Ja onhan se mieltä avartava opus tämäkin: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Myth_of_Male_Power

9-EKXTRA-Kaneetteja jytkeestä ja hytkystä 2/2

Julkaistu 1.12.2018

Nuorissa on tulevaisuus, meissä muissa menneisyys. Sen läpikäymistä jatketaan tässä jaksossa nahalla ja niiteillä koristellun kuulokojeen avulla nykyhetkeen saakka. Sen yli kun ei kannata mennä, edellä mainitusta syystä. Samalla lipulla turistiretki Kuolleitten Saareen.

8-EKXTRA-Kaneetteja jytkeestä ja hytkystä 1/2

Julkaistu 29.11.2018

Nyt ei repee levikset vaan spandexit kun kahteen kolliin käydään läpi musiikin keskelle joutumisen olosuhteet. Dialogina käyty musiikkidiggailun historia ei kuitenkaan sorru pahimpiin nostalgiakliseiden karikoihin. Keskeisimmät levyt ja nopeimmat kitarasoolot jätetään luettelematta ja keskitytään ennemminkin epäolennaiseen, kasvutarinoihin ja paikallishistoriaan rakkaimman musiikin läpi kuultuna. Kahteen osaan jaettu jakso soveltuu mm. oluenjuonnin taustalle tai perunanistutukseen.

7-Salaliittoteoriat

Julkaistu 16.11.2018

JFK, mies joka väitti olevansa berliininmunkki, murhattiin vuonna 1963. Vai murhattiinko sittenkään? Miksi vesijohtovettä peukaloidaan? Kuka tai mitkä hallitsevat alakerran pizzerian mainosjakelua? Mikäs se tämä on: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pareidolia Kaikkea ei kannata aina uskoa. Jo Hannu Karpo tajusi kysyä karvahattu päässään ja joulukinkku kädessään: Onko näin? Onko todellakin näin? Me ollaan reptiliaaneja kaikki, kun oikein silmiin katsotaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Liskoihmiset Totuus löytyy kaurapuurosta, sen lisäksi myös täältä: https://www.flydenver.com/great_hall/denfiles

6-Työtaistelu

Julkaistu 2.11.2018

Kaija Koon levy-yhtiö keksi rakkauden, mutta kuka paukapää meni keksimään työnteon? Ainakin maanviljelyksen keksimisen jälkeen ihmisen päivittäinen työaika alkoi turvota, eikä loppua näy. Älyvapaan jakson teemana työnteon tarkastelu erilaisista subjektiivisista kulmista. Mukana kansan matalien rivien elämysasiantuntija Keijo, jonka seurassa työtaistelu huipentuu Suomelle tyypilliseen konsensukseen. Faktoista, järjellisestä sisällöstä ja teeman innoituksesta vastaavat Ha-Joon Chang sekä Kate Raworth Lopuksi kuuloaistimukseen käänteen tekevä uutuus.

5-Ateena

Julkaistu 23.10.2018

Ateenassa heinäkuussa 2018 tallennettu yksinhöpöte. Väliaikaiseksi Kirjailijaliiton Ateenan residenssin nurkantäytteeksi ajautunut sivutoiminen kirjailija kertoo tunnelmistaan ja löytää piilevät kykynsä. Kalimera, miksi kikkeli. Lyhyt katsaus entisaikojen Ateenalaisten naapurisopuun Spartalaisten kanssa. https://maailmanhistoria.net/sivilisaatiot/kreikkalaiset/sotilasvaltio-sparta Teoria naiskauneuden liikehdinnästä sekä kenttähavainto, kymmenen askeleen ohjelma ja ruskettumattomat hampaat. Käynti Akropoliilla ja Ateenan ympäristöpoliittinen visio. Lopulta kreikannettu perinneruokamme.

4-EKXTRA-Taiteen tekeminen

Julkaistu 21.10.2018

Miksi pitää tehdä taidetta ja pitääkö siitä tehdä niin monimutkaista? Pistokoe Pohjois-Hämeeseen ja sen kulttuurin tuottamisen laitaan ja tolaan. http://www.serlachius.fi/fi/ Poistuminen omasta kehollisuudesta, valtiosta ja ironisesta kontekstista Xeno-taiteilijapersoonan avulla. EKXTRA-jaksossa mukana haastattelu eli myös oikea ihminen oikeine tietoineen ja näkemyksineen. Ensimmäisellä kerralla se saa luvan olla Riku Laakkonen, laaja-alaisen kokemuksen teatteritaiteen alalta kerännyt mies. http://kiito.fi/tutustu-meihin/riku-laakkonen/ Mielenkiinnoissa vapaasti lainehtiva haastattelu on tehty kesäkuussa 2018 Viialassa.

3-Haja-asutus

Julkaistu 21.10.2018

Huhuilua väestöllisen keskipisteen perään. https://fi.wikipedia.org/wiki/Weberin_piste Kaatuuko Suomi muutaman vuoden kuluttua kun kaikki seisovat yhdellä laidalla? Punavuorelaisen baristan vastaanottopuhe Sallasta saapuneille luokkaretkeläisille arvaamattoman kallisarvoisen kahvikoneen takaa. Mukana myös maailman keskikohdan paljastaminen ohittamattomine perusteluineen. https://www.youtube.com/watch?v=OQd7tO3z3HA Håkan Överi kertoo ajo-ohjeet lomakylään.

2-Katala luonto

Julkaistu 21.10.2018

Kuulokuvia Suomen luonnosta ja arvailuja suurten lintujen perhepoliittisista mielenliikkeistä. Legendaarisen taideteoksen https://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4isen_%C3%A4iti uudelleentulkinta sekä syiden paljastaminen. Aasinsiltojen labyrintti vie myös tarkastelemaan sianlihan tuotantoa. Älköön kukaan myöskään uhmatko Jarmon lakia. Voittajaksi selvityy kuitenkin kylmähermoinen Huuhkaja. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/huuhkaja Tunkio-osuudessa tarkastelussa vapaa-ajan mullistava keksintö.

1-Laskettelua helvetissä

Julkaistu 21.10.2018

Maailmankaikkeuden ja ehkä myös Suomen historian ensimmäinen Älyvapaan Ajattelijan jakso, jonka alkuräjähdys lähettää kakkekasat matkaan kohti tulevaisuuksien tuulettimia. Useille tutun harrastuksen tarkastelu taipuu metaforalle lukuisien mutkamäkien kautta ja laskeutuu lopulta päin helvettiä. Mukana myös tiedostamaton pihagrilli. Aiheista löytyy lisätietoa seuraavista linkeistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung https://fi.wikipedia.org/wiki/Harmoisten_sairashuoneen_joukkomurha https://fi.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Maupassant

Takaisin podcastien listaan