Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hyvää huomista

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin, pohtii eri ratkaisuvaihtoehtoja sekä selvittää, miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 8.1.2021.

Kuka käyttää vastedes digitaalista valtaa?

Julkaistu 14.10.2022

Digitaalinen valta on nykyisellään harvojen käsissä ja kriisien aikakausi uhkaa kärjistää tilannetta entisestään. Tulevaisuuspodcastin 24. jaksossa pohditaan, miten voisimme valjastaa teknologian tukemaan demokratiaa ja nykyistä reilumpaa datataloutta.

Mitä jos kiinnittäisit huomiosi heikkoihin signaaleihin?

Julkaistu 1.4.2022




HUOM! Tämä Tulevaisuuspodcast on nauhoitettu helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Mitä jos vessanpönttösi hakkeroidaan? Mitä jos poliitikkojen sijaan asioista päätätkin sinä tai algoritmi? Mitä jos et pääse työpaikalle ilman hymyä? Mitä jos….?
Yllätysten ajassa vanhat näkemykset tulevaisuudesta eivät enää riitä. Tarvitsemme toisenlaisia tarinoita tulevaisuuksista – ja nykyisten tarinoiden haastamista. Ja tässä heikot signaalit voivat auttaa. Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Ne ovat yllättäviä ja nykyistä ajattelua haastavia, todella tapahtuneita asioita. Heikot signaalit kutsuvat meitä kysymään: Mitä jos?
Sitra julkaisi vuoden alussa selvityksen Heikot signaalit 2022 – tarinoita tulevaisuuksista, joka sisältää aikamme kannalta merkittäviä signaaleja arkisiin tilanteisiin tuotuna, tulevaisuustarinoita sekä työkaluja signaalien hyödyntämiseen. Tärkeässä roolissa on toisenlaisten tulevaisuuksien kuvittelu ja kokeminen. Siksi Sitra järjestää yhdessä Designmuseon kanssa syksyllä 2022 näyttelyn tulevaisuuden esineistä, jonka tarkoituksena on tuoda tulevaisuus lähes käsin kosketeltavaksi tähän päivään.
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 23. jaksossa vieraana on Sitran ennakoinnin asiantuntija ja Heikot signaalit -selvityksen toinen kirjoittaja Mikko Dufva sekä museolehtori Hanna Kapanen Designmuseosta. Jakson juontavat Anna Wartiovaara ja Jukka Vahti Sitrasta.
Vaikka jakso nauhoitettiin helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, se tarjoaa paljon ajattelemisen aihetta myös juuri tähän aikaan: voit miettiä kuunnellessasi jaksoa, minkälaisia heikkoja signaaleja on nyt nähtävissä ja minkälaisista toisenlaisista tulevaisuuksista ne voivat kertoa? Yllätykset tuskin tulevat tästä maailmasta loppumaan, joten heikkojen signaalien tarkkailu ja tulkinta ovat tärkeitä jatkossakin.
Löydät jakson sisällön litteroituna tämän artikkelin lopusta.
Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa [email protected])




Jakson tekstilitterointi


[äänite alkaa]
[00:00:03]: Tämä podcast on nauhoitettu helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Anna Wartiovaara [00:00:15]: Mitä jos vessanpönttösi hakkeroidaan? Mitä jos poliitikkojen sijaan asioista päätätkin sinä tai algoritmi? Mitä jos et pääse työpaikalle ilman hymyä? Mitä jos? Tällä kertaa Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastissa mitäjossitellaan oikein luvan kanssa, kun aiheena on heikot signaalit. Minä olen Anna Solovjew-Wartiovaara Sitrasta,

Miten kirjailija rakentaa tulevaisuuksia?

Julkaistu 17.12.2021




Lukuisten mittarien ja arvioiden perusteella demokratian elintila maailmassa on viime vuosina jatkanut kapenemistaan. Siksi nyt jos milloinkaan on tärkeää hahmotella demokratian mahdollisia tulevaisuuksia.
Tämän vuoksi Sitra pyysi ajattelun ja kuvittelun ammattilaisia, eli suomalaisia huippukirjailijoita, kirjoittamaan omat näkemyksensä siitä, miltä suomalaisen demokratian tulevaisuus näyttää. Tuloksena oli yhteistyössä Teos-kustantamon kanssa tuotettu ja syksyllä 2021 julkaistu novellikokoelma 2040 – Tarinoita demokratian tulevaisuudesta.
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 22. jaksossa vieraana on kirjaan novellin kirjoittanut, kansainvälisestikin tunnustettu kirjailija Emmi Itäranta. Jaksossa hän kertoo, miten “Maailman iho”-novelli syntyi ja miten hän itse kirjailijana luo kokonaisia tulevaisuuden maailmoja.
Toisena vieraana jaksossa on Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman teema-asiantuntija Tuula Tiihonen, jonka kanssa puhutaan paitsi novellikokoelmasta, myös siitä, mistä näkökulmista Sitra aikoo lähivuosina demokratiaa tarkastella. Jakson juontavat Johanna Kippo ja Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa [email protected])



Jakson tekstilitterointi


[äänite alkaa]
Jukka Vahti [00:00:09]: Hei sinä siellä, ihan mukavalla podcast-asialla lähdin tässä sinua tavoittelemaan. Olisiko hetki aikaa? Toivottavasti on, sillä tässä Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastissa meillä on tavallistakin kiinnostavampi kattaus. Tänään puhumme siitä, miten kirjailija rakentaa tulevaisuuksia, ja ihan erityisesti meitä kiinnostaa, miten rakennetaan demokratian tulevaisuuksia. Tervetuloa mukaan! Minä olen Jukka Vahti Sitrasta, ja kanssani tätä jaksoa juontaa kollega nimeltä Johanna Kippo. Tervetuloa mukaan, Johanna. Haluaisitko lyhyesti esittäytyä meidän kuuntelijoille?
Johanna Kippo [00:00:47]: Totta kai. Eli nimeni on Johanna Kippo. Olen viestinnän asiantuntija ja vastaan Sitralla reilun datatalouden viestintäasioista.
Jukka Vahti [00:00:57]: Selvä juttu, tervetuloa mukaan. Kuten sanottua, tässä jaksossa ihmettelemme ja selvitämme, miten kuvittelun ja kirjoittamisen ammattilainen rakentaa kokonaisia tulevaisuuden maailmoja.
Johanna Kippo [00:01:11]: Ja meillä on tästä aiheesta nyt kanssamme ihan hetken päästä puhumassa kansainvälisestikin tunnettu ja arvostettu kirjailija Emmi Itäranta, joka on kirjoittanut kolme tulevaisuuteen sijoittuvaa romaania ja joka on omalla tekstillään mukana myös tässä Sitran ja Teos-kustantamon yhteistyössä tekemässä vastikään julkaistussa novellikokoelmassa nimeltään 2040 – Tarinoita demokratian tulevaisuudesta.
Jukka Vahti [00:01:37]: Ennen kuin päästämme Emmin ääneen,

Esittelyjakso: Millä osaamisella alue menestyy?

Julkaistu 18.11.2021

Vartin pituinen avausjakso esittelee neljän jakson sarjan Osaamisen aika -podcastiin. Teemana on osaamisen merkitys alueen elinvoiman rakentamisessa. Kysymme, miten alueen toimijat voivat yhdessä tunnistaa alueensa erityisyyden, kasvattaa osaamistaan ja verkostoyhteistyöllä rakentaa kestävää tulevaisuutta, vaikka väestö ikääntyy, vähenee ja keskittyy harvoille seuduille. #osaamisenaika

Miksi alueen on itse löydettävä ratkaisunsa elinvoimaan?

Julkaistu 15.11.2021




Neljän podcastin sarjan ensimmäisessä jaksossa pureudumme alueiden erilaisuuteen. Sarjassa käsitellään osaamisen merkitystä alueen elinvoiman rakentamisessa. Podcast-sarja Millä osaamisella alue menestyy? on osa Sitran Osaamisen aika -podcastia.
Alueet ovat huomattavan erilaisia. Alueen sijainti, historia, elinkeinorakenne, koulutusmahdollisuudet ja väestökehitys tekevät alueesta ainutlaatuisen. Väestökehitys erilaistaa alueita lisää.
Kysymme, miten alueen toimijat tunnistavat alueen erityislaatuisuuden, tulkitsevat tutkimustietoa ja yhdessä uudistavat alueen osaamista. Millaisella verkostoyhteistyöllä ratkaisut kestävään elinvoimaan voivat löytyä?
Sitran kolme vanhempaa neuvonantajaa Tapio Huttula, Timo Matikainen ja Jaana Villanen pohtivat ja jakavat kokemuksia Sitran keväällä 2021 yhdeksän alueen kanssa tekemästä Alueiden osaamisen aika -työstä.
Aluetyön tuloksia jaksossa kommentoivat Varsinais-Suomen maakunnan työssä mukana ollut toimitusjohtaja Stina Siikonen Koolle Oy:stä ja Ylä-Savon seutukunnan työssä vaikuttanut Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.
Mistä alueen ainutlaatuisuus syntyy? Miten kaikilla alueilla voi mielestään olla ’paras sijainti’? Jokaisella alueella on omanlaisensa pöhinä ja tavat tehdä yhteistyötä.
Ota jaksot kuunteluun, jos olet kiinnostunut alueiden eväistä menestyä, osaajapulaan vastaamisesta, ennakoivasta ja tietoon pohjautuvasta tulevaisuustyöstä, osaamisen uudistamisesta, yhdessä oppimisesta tai alueen toimijoiden muutoskyvyn kasvattamisesta.
Kuuntele jakso sivun yläosan linkistä, Spotifystä tai Apple Podcasts -palvelusta. Jakson voi myös lukea allaolevasta tekstistä. Halutessasi voit kuunnella myös vartin pituisen esittelyjakson sarjaan.
Sarjan muissa jaksoissa pohdimme:

* Onko alueilla pula osaamisesta vai osaajista?
* Millä pääsemme hankehumpasta eroon?
* Voiko ketunhäntä kainalossa tehdä elinvoimatyötä?


Tervetuloa Twitteriin keskustelemaan aiheesta tunnisteella #osaamisenaika tai liittymällä Facebook-ryhmään Alueiden osaamisen aika.
Osaamisen aika -podcast pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Podcast on osa Sitran Osaamisen aika -projektia, joka vauhdittaa kokonaisvaltaisen elinikäisen oppimisen politiikan rakentumista Suomeen.
Jakso tekstinä
Merkkien selitykset

* [?] = sanan kirjoitusasusta ei voi olla täysin varma, mutta merkitys on ainakin sinne päin. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [sana? 00:15:44]
* [??] = sanasta ei voinut saada selvää, joten se on täysin epävarma tai sitä ei voitu kirjata ylös lainkaan. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [?? 00:15:44]
* [tekstiä] = äänet tai litteroimatta jätetyt kohdat merkitään tekstiin hakasulkeisiin, esim. [naurahtaa] tai [haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun haastateltava vastaa puhelimeen]

Tapio Huttula [00:00:00]: Tämä on Sitran osaamisen aika podcast, joka pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Minä olen Tapio Huttula Sitrasta. Kuuntelet jaksoa neljän podcastin sarjasta, jossa paneudumme osaamisen merkitykseen alueiden kestävän ja elinvoimaisen tulevaisuuden rakentamisessa. Jaamme kokemuksia Sitran keväällä -21 yhdeksän alueen kanssa tekemästä alueiden osaamisen aika -työstä.

Onko alueilla pula osaamisesta vai osaajista?

Julkaistu 15.11.2021




Neljän podcastin sarjan toisessa jaksossa pureudumme siihen, miten alueet ratkovat osaajapulaa. Sarjassa käsitellään osaamisen merkitystä alueen elinvoiman rakentamisessa. Podcast-sarja Millä osaamisella alue menestyy? on osa Sitran Osaamisen aika -podcasteja.
Kaikki alueet kohtaavat osaajapulan, mutta eri tavoin. Kysymme, miten osaajapulan tunnistamisesta alueen toimijat siirtyvät ripeästi yhdessä uudistamaan osaamista sekä hyödyntävät nykyistä osaamista entistä kattavammin. Kuten haasteet, ovat ratkaisutkin erilaisia. Millaisella verkostoyhteistyöllä alueelle synnytetään lisää osaamista, vaikka väki vähenee, ikääntyy ja keskittyy kasvukeskuksiin?
Sitran kolme vanhempaa neuvonantajaa Tapio Huttula, Timo Matikainen ja Jaana Villanen pohtivat ja jakavat kokemuksia Sitran keväällä 2021 yhdeksän alueen kanssa tekemästä Alueiden osaamisen aika -työstä.
Aluetyön tuloksia jaksossa kommentoivat Etelä-Pohjanmaan liiton kunta-asiamies Marko Rossinen, Raision seudun koulutuskuntayhtymän johtava rehtori Maria Taipale sekä Etelä-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Tuija Toivakainen.
Ota jaksot kuunteluun, jos olet kiinnostunut alueiden eväistä menestyä, osaajapulaan vastaamisesta, ennakoivasta ja tietoon pohjautuvasta tulevaisuustyöstä, osaamisen uudistamisesta, yhdessä oppimisesta tai alueen toimijoiden muutoskyvyn kasvattamisesta.
Kuuntele jakso sivun yläosan linkistä, Spotifystä tai Apple Podcasts -palvelusta. Jakson voi myös lukea allaolevasta tekstistä. Halutessasi voit kuunnella myös vartin pituisen esittelyjakson sarjaan.
Sarjan muissa jaksoissa pohdimme:

* Miksi alueiden on itse löydettävä ratkaisunsa elinvoimaan? – jakso 1
* Millä pääsemme hankehumpasta eroon? – jakso 3
* Voiko ketunhäntä kainalossa tehdä elinvoimatyötä? – jakso 4


Tervetuloa Twitteriin keskustelemaan aiheesta tunnisteella #osaamisenaika tai liittymällä Facebook-ryhmään Alueiden osaamisen aika.
Osaamisen aika -podcast pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Podcast on osa Sitran Osaamisen aika -projektia, joka vauhdittaa kokonaisvaltaisen elinikäisen oppimisen politiikan rakentumista Suomeen.
Jakso tekstinä
Merkkien selitykset

* [?] = sanan kirjoitusasusta ei voi olla täysin varma, mutta merkitys on ainakin sinne päin. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [sana? 00:15:44]
* [??] = sanasta ei voinut saada selvää, joten se on täysin epävarma tai sitä ei voitu kirjata ylös lainkaan. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [?? 00:15:44]
* [tekstiä] = äänet tai litteroimatta jätetyt kohdat merkitään tekstiin hakasulkeisiin, esim. [naurahtaa] tai [haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun haastateltava vastaa puhelimeen]

Tapio Huttula [00:00:08]: Tämä on Sitran Osaamisen aika -podcast, joka pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Minä olen Tapio Huttula Sitrasta. Kuuntelet jaksoa neljän podcastin sarjasta, jossa paneudumme osaamisen merkitykseen alueiden kestävän ja elinvoimaisen tulevaisuuden rakentamisessa. Jaamme kokemuksia Sitran keväällä -21 yhdeksän alueen kanssa tekemästä Alueiden osaamisen aika -työstä. Kanssani keskustelemassa ovat vanhemmat neuvonantajat Timo ”Timi” Matikainen ja Jaana Villanen Sitrasta.

Millä pääsemme hankehumpasta eroon?

Julkaistu 14.11.2021




Neljän podcastin sarjan kolmannessa jaksossa pureudumme siihen, miten erillisten ja osin päällekkäisten hankkeiden sijaan keskitytään tekemään yhteisvoimin vaikuttavampaa kehitystyötä. Sarjassa käsitellään osaamisen merkitystä alueen elinvoiman rakentamisessa. Podcast-sarja Millä osaamisella alue menestyy? on osa Sitran Osaamisen aika -podcasteja.
Kun meneillään olevista hankkeista on ajantasainen kuva, huomataan, ketkä tekevät ja mitä, mille kohderyhmille ja keiden kanssa. Päällekkäisyydet paljastuvat. Kokonaiskuva auttaa ajamaan kehittämistoimintaa samaan suuntaan, isommin ja vaikuttavammin. Myös ohjauksen, rahoituksen ja lainsäädännön kehittämistarpeet paljastuvat. Entä jos karsisimme hankepuheesta kaiken kuorrutuksen ja keskittyisimme tekemään merkityksellistä kehitystyötä yhteisvoimin?
Sitran kolme vanhempaa neuvonantajaa Tapio Huttula, Timo Matikainen ja Jaana Villanen pohtivat ja jakavat kokemuksia Sitran keväällä 2021 yhdeksän alueen kanssa tekemästä Alueiden osaamisen aika -työstä.
Ota jaksot kuunteluun, jos olet kiinnostunut alueiden eväistä menestyä, osaajapulaan vastaamisesta, ennakoivasta ja tietoon pohjautuvasta tulevaisuustyöstä, osaamisen uudistamisesta, yhdessä oppimisesta tai alueen toimijoiden muutoskyvyn kasvattamisesta.
Kuuntele jakso sivun yläosan linkistä, Spotifystä tai Apple Podcasts -palvelusta. Jakson voi myös lukea allaolevasta tekstistä. Halutessasi voit kuunnella myös vartin pituisen esittelyjakson sarjaan.
Sarjan muissa jaksoissa pohdimme:

* Miksi alueiden on itse löydettävä ratkaisunsa elinvoimaan? – jakso 1
* Onko alueilla pula osaamisesta vai osaajista? – jakso 2
* Voiko ketunhäntä kainalossa tehdä elinvoimatyötä? – jakso 4


Tervetuloa Twitteriin keskustelemaan aiheesta tunnisteella #osaamisenaika tai liittymällä Facebook-ryhmään Alueiden osaamisen aika.
Osaamisen aika -podcast pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Podcast on osa Sitran Osaamisen aika -projektia, joka vauhdittaa kokonaisvaltaisen elinikäisen oppimisen politiikan rakentumista Suomeen.
Jakso tekstinä
Merkkien selitykset

* [?] = sanan kirjoitusasusta ei voi olla täysin varma, mutta merkitys on ainakin sinne päin. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [sana? 00:15:44]
* [??] = sanasta ei voinut saada selvää, joten se on täysin epävarma tai sitä ei voitu kirjata ylös lainkaan. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [?? 00:15:44]
* [tekstiä] = äänet tai litteroimatta jätetyt kohdat merkitään tekstiin hakasulkeisiin.

Tapio Huttula [00:00:08]: Tämä on Sitran Osaamisen aika -podcast, joka pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Minä olen Tapio Huttula Sitrasta. Kuuntelet jaksoa neljän podcastin sarjasta, jossa me paneudumme osaamisen merkitykseen alueiden kestävän ja elinvoimaisen tulevaisuuden rakentamisessa. Jaamme kokemuksia Sitran keväällä ’21 yhdeksän alueen kanssa tekemästä alueiden Osaamisen aika -työstä. Kanssani keskustelemassa ovat vanhemmat neuvonantajat Timo ”Timi” Matikainen ja Jaana Villanen Sitrasta. Olisiko aika karsia hankepuhe kaikenlaisesta kuorrutuksesta ja keskittyä merkityksellisiin vaikutuksiin? Tervetuloa kuuntelemaan. Tässä jaksossa pohditaan alueiden kehittämistoiminnan ti...

Voiko ketunhäntä kainalossa tehdä elinvoimatyötä?

Julkaistu 13.11.2021




Neljän podcastin sarjan päätösjaksossa keskustelemme siitä, millainen on hyvän alueellisen yhdessä tekemisen malli. Sarjassa käsitellään osaamisen merkitystä alueen elinvoiman rakentamisessa. Podcast-sarja Millä osaamisella alue menestyy? on osa Sitran Osaamisen aika -podcasteja.
Elinvoimatyö on orkestrointia yhdessä. Sitä ei voi tehdä ketunhäntä kainalossa tai omia itselleen. Miten kukin alue voi löytää itselleen oman, uskottavan ja tavoitteellisen tulevaisuuden lupauksen, joka johtaa sanoista tekoihin? Onko alueen toimijoilla nälkää vaikuttaa tulevaisuuteen ja riittävää yksituumaisuutta tehdä työtä yhdessä?
Sitran kolme vanhempaa neuvonantajaa Tapio Huttula, Timo Matikainen ja Jaana Villanen pohtivat ja jakavat kokemuksia Sitran keväällä 2021 yhdeksän alueen kanssa tekemästä Alueiden osaamisen aika -työstä. Keskustelua ja tehtyä työtä kommentoi jaksossa Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme.
Ota jaksot kuunteluun, jos olet kiinnostunut alueiden eväistä menestyä, osaajapulaan vastaamisesta, ennakoivasta ja tietoon pohjautuvasta tulevaisuustyöstä, osaamisen uudistamisesta, yhdessä oppimisesta tai alueen toimijoiden muutoskyvyn kasvattamisesta.
Kuuntele jakso sivun yläosan linkistä, Spotifystä tai Apple Podcasts -palvelusta. Jakson voi myös lukea allaolevasta tekstistä. Halutessasi voit kuunnella myös vartin pituisen esittelyjakson sarjaan.
Sarjan muissa jaksoissa pohdimme:

* Miksi alueiden on itse löydettävä ratkaisunsa elinvoimaan? – jakso 1
* Onko alueilla pula osaamisesta vai osaajista? – jakso 2
* Millä pääsemme hankehumpasta eroon? – jakso 3


Tervetuloa Twitteriin keskustelemaan aiheesta tunnisteella #osaamisenaika tai liittymällä Facebook-ryhmään Alueiden osaamisen aika.
Osaamisen aika -podcast pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta ja sitä, miten se tulevaisuus tehdään. Podcast on osa Sitran Osaamisen aika -projektia, joka vauhdittaa kokonaisvaltaisen elinikäisen oppimisen politiikan rakentumista Suomeen.
Jakso tekstinä
Merkkien selitykset

* [?] = sanan kirjoitusasusta ei voi olla täysin varma, mutta merkitys on ainakin sinne päin. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [sana? 00:15:44]
* [??] = sanasta ei voinut saada selvää, joten se on täysin epävarma tai sitä ei voitu kirjata ylös lainkaan. Sanan äänityskohta merkitään tekstiin ylös esim. [?? 00:15:44]
* [tekstiä] = äänet tai litteroimatta jätetyt kohdat merkitään tekstiin hakasulkeisiin, esim. [naurahtaa] tai [haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun haastateltava vastaa puhelimeen]

Tapio Huttula [00:00:09]: Tämä on Sitran Osaamisen aika -podcast, joka pohtii elinikäisen oppimisen tulevaisuutta, ja sitä miten se tulevaisuus tehdään. Minä olen Tapio Huttula Sitrasta. Kuuntelet jaksoa neljän podcastin sarjasta, jossa paneudumme osaamisen merkitykseen alueiden kestävän ja elinvoimaisen tulevaisuuden rakentamisessa. Jaamme kokemuksia Sitran keväällä -21 yhdeksän alueen kanssa tekemästä alueiden Osaamisen aika -työstä. Kanssani keskustelemassa ovat vanhemmat neuvonantajat Timo ”Timi” Matikainen, ja Jaana Villanen Sitrasta. Elinvoimatyö on orkestrointia yhdessä. Sitä ei voi tehdä ketunhäntä kainalossa. Tervetuloa mukaan! Tässä jaksossa pohdimme alueiden tulevaisuutta ja sitä, mikä on hyvän alueellisen yhteistyön malli, tai onko sellaista. Ja jos on,

Miltä tuntuu ratkaista viheliäisiä ongelmia?

Julkaistu 4.11.2021

Maailma ja edessämme olevat ongelmat monimutkaistuvat. Tulevaisuuspodcastin 21. jaksossa selvitetään, miltä näyttää ja tuntuu viheliäisiä ongelmia ratkovan ryhmän arki.

Tekeekö jatkuva oppiminen aivoille hyvää?

Julkaistu 8.1.2021

Miten ikä vaikuttaa oppimiseen, ja millainen mieli on altis oppimaan? Kun tuntee hämmennystä, tietää olevansa isojen oivallusten äärellä. Tässä Osaamisen aika -podcast-jaksossa pohditaan aivojen kuntoa ja oppimista. Tekeekö jatkuva oppiminen aivoille hyvää ja mitä itse voi tehdä, että aivot olisivat otolliset oppimaan?
Muistia ja oppimista aivotieteen menetelmillä tutkinut diplomi-insinööri, tekniikan tohtori ja kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen kertoo, miten uuden oppiminen pitää aivot käynnissä. Helsingin yliopiston kasvatustieteen professoria jututtaa Sitran Osaamisen aika -projektin johtava asiantuntija Milma Arola. Podcastin pituus on 32 minuuttia.
Aivojen käyttäminen on parasta, mitä aivoilla voi tehdä, samalla tavoin kuin lihasten käyttö pitää lihakset kunnossa. Mutta siinäkin liika on liikaa. Tutuimpia esteitä oppimiselle ovat ympäristön ja oman pään sisäisten aistiärsykkeiden runsaus.
Elämän perusvalinnat, kuten riittävä uni, liikunta ja ravinto, vaikuttavat suoraan siihen, miten valmiita aivot ovat oppimaan. Unen aikana tapahtuu oppimisen kannalta merkittäviä asioita. Myös aiemmat kokemukset ja asenne vaikuttavat keskeisesti kykyymme oppia.
Huotilainen sanoo, että oppiminen on laadullisesti aivan erilaista eri-ikäisillä ihmisillä. Asioiden oppimisille on ikään kuin paras ikä. Tietynikäiset ihmiset oppivat tietynlaisia asioita parhaiten, sitä nuoremmat ja sitä vanhemmat vähän huonommin. Automaattisesti toimiviksi tarkoitettujen perusasioiden opettelu, kuten lukeminen, on otollisinta hoitaa lapsena. Sen sijaan esimerkiksi johtamista ja sosiaalisia taitoja oppii paremmin, kun niistä on jo vähän kokemusta.
Oppimiseen liittyvistä kielteisistä tunteista hämmennys onkin myönteinen ja tärkeä oppimista edistävä tekijä. ”On iso asia, jos tulee hämmennyksen äärelle. Se on merkki, että kyse on jostain isommasta, joka voi muuttaa omaa ajattelua.” Hämmennys ei välttämättä tunnu kivalta, mutta pysähtyminen sen äärelle voi tuoda mukanaan isoja oivalluksia.

Takaisin podcastien listaan