Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Hyvää huomista

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast etsii vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin, pohtii eri ratkaisuvaihtoehtoja sekä selvittää, miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 31 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 24.5.2017.

Tekeekö jatkuva oppiminen aivoille hyvää?

Julkaistu 8.1.2021

Miten ikä vaikuttaa oppimiseen, ja millainen mieli on altis oppimaan? Kun tuntee hämmennystä, tietää olevansa isojen oivallusten äärellä. Tässä Osaamisen aika -podcast-jaksossa pohditaan aivojen kuntoa ja oppimista. Tekeekö jatkuva oppiminen aivoille hyvää ja mitä itse voi tehdä, että aivot olisivat otolliset oppimaan?
Muistia ja oppimista aivotieteen menetelmillä tutkinut diplomi-insinööri, tekniikan tohtori ja kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen kertoo, miten uuden oppiminen pitää aivot käynnissä. Helsingin yliopiston kasvatustieteen professoria jututtaa Sitran Osaamisen aika -projektin johtava asiantuntija Milma Arola. Podcastin pituus on 32 minuuttia.
Aivojen käyttäminen on parasta, mitä aivoilla voi tehdä, samalla tavoin kuin lihasten käyttö pitää lihakset kunnossa. Mutta siinäkin liika on liikaa. Tutuimpia esteitä oppimiselle ovat ympäristön ja oman pään sisäisten aistiärsykkeiden runsaus.
Elämän perusvalinnat, kuten riittävä uni, liikunta ja ravinto, vaikuttavat suoraan siihen, miten valmiita aivot ovat oppimaan. Unen aikana tapahtuu oppimisen kannalta merkittäviä asioita. Myös aiemmat kokemukset ja asenne vaikuttavat keskeisesti kykyymme oppia.
Huotilainen sanoo, että oppiminen on laadullisesti aivan erilaista eri-ikäisillä ihmisillä. Asioiden oppimisille on ikään kuin paras ikä. Tietynikäiset ihmiset oppivat tietynlaisia asioita parhaiten, sitä nuoremmat ja sitä vanhemmat vähän huonommin. Automaattisesti toimiviksi tarkoitettujen perusasioiden opettelu, kuten lukeminen, on otollisinta hoitaa lapsena. Sen sijaan esimerkiksi johtamista ja sosiaalisia taitoja oppii paremmin, kun niistä on jo vähän kokemusta.
Oppimiseen liittyvistä kielteisistä tunteista hämmennys onkin myönteinen ja tärkeä oppimista edistävä tekijä. ”On iso asia, jos tulee hämmennyksen äärelle. Se on merkki, että kyse on jostain isommasta, joka voi muuttaa omaa ajattelua.” Hämmennys ei välttämättä tunnu kivalta, mutta pysähtyminen sen äärelle voi tuoda mukanaan isoja oivalluksia.

Muuttaako korona suhdettamme luontoon?

Julkaistu 3.7.2020

Luontokadon ehkäiseminen on kriittisen tärkeä osa kestävää tulevaisuutta mutta mitä se voisi tarkoittaa käytännössä ja miten voisimme panna muutokseen vauhtia?

Tätä pohditaan tällä hetkellä ympäri maailmaa samalla kun uutiset meiltä ja maailmalta välittävät toinen toistaan huolestuttavampia viestejä monimuotoisuuden hupenemisen kiihtymisestä ja sen seurauksista.

Luontosuhteestaan, luonnon monimuotoisuudesta ja omista ratkaisuehdotuksista jaksossa on keskustelemassa vihreiden kansanedustaja, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja intohimoinen luonnonystävä Pirkka-Pekka Petelius, joka antaa jakson lopuksi myös yksinkertaiset ohjeet, joilla kuka tahansa voi tutkailla ja kehittää suhdettaan luontoon – ja samalla itseensä.

Ekologinen jälleenrakennus nostettiin keskeiseksi teemaksi myös vuodenvaihteessa julkaistussa Sitran Megatrendit 2020 päivityksessä. Yhtenä vastauksena ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyyteen Sitra on päättänyt täydentää Ilmastoratkaisut -projektiaan tuomalla siihen mukaan ilmastokriisin hillinnän rinnalle myös luontokadon hillitsemisen ja luonnon elinvoiman tukemisen keinot. Sitran näkökulmaa tähän maailman kokoiseen aihepiiriin avaa jaksossa Hiilineutraali kiertotalous -teeman asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Jaksossa kuultavan kuukkelin äänen on nauhoittanut Lars Edenius (CC BY-NC-SA 4.0)

Pitääkö oppimisen olla kivaa?

Julkaistu 18.6.2020

Miltä oppiminen tuntuu, ja pitääkö sen aina olla kivaa? Näyttäisi siltä, että sosiaaliset taidot ja kyky säädellä tunteita vaikuttavat oppimiseen aiemmin tunnistettua enemmän.

Elinikäinen oppiminen nähdään siltana osallisuuteen ja hyvinvointiin sekä ratkaisuna osaajapulaan. Yhdessä oppimisen merkitys kasvaa yhteiskunnassa, kun ratkomme ympärillämme olevia monisäikeisiä ilmiöitä. Sitra kysyi suomalaisilta aikuisilta marraskuussa 2019, mitä ajatuksia ja tunteita elinikäinen oppiminen herättää. Yli 2000 vastaajan mukaan myös aikuiset innostuvat osaamisensa kehittämisestä, he ovat uteliaita, ja elinikäinen oppiminen herättää pääosin myönteisiä tunteita.

Oppimiseen liittyy innostuksen ja ilon lisäksi myös ponnistelua, riittämättömyyden tunteita ja ahdistusta. Kysyimme tässä Osaamisen aika -podcastissa Helsingin yliopiston kasvatustieteen laitoksella työskentelevältä professori Katariina Salmela-Arolta, mikä meitä motivoi oppimaan ja miten tunteet vaikuttavat oppimiseen. Puolen tunnin pituisen podcastin juontaa Sitran johtava asiantuntija Milma Arola.

Voiko kaikissa töissä oppia?

Julkaistu 17.4.2020

Jatkuvasta työssä oppimisesta on tullut etuoikeuden sijasta välttämättömyys. Uusi osaaminen syntyy yhä useammin työelämässä. Miten rakennetaan tulevaisuuden Suomi, jossa on maailman oppivimmat työyhteisöt?

Työn sisältö ja tavat tehdä työtä muuttuvat nopeasti kaikilla aloilla. Siksi sillä on merkitystä, miten ihmiset oppivat työssään. Toisaalta uusi osaaminen ja uuden opettelu uudistavat myös työelämää. Työelämässä tärkein opettaja onkin usein itse työ ja se, mitä työyhteisöissä tapahtuu.

Mitä koronakevät on opettanut työnteosta? Miten itsensä työllistäjät oppivat, ja voiko ihan kaikissa työpaikoissa oppia? Miten omaa työtä ja työyhteisöään voi tuunata sellaiseksi, että siellä on tilaa oppimiselle?

Tässä Osaamisen ajan podcast-jaksossa (34 min) kysytään, mitä työssä oppiminen on käytännössä ja miten työyhteisöjä voidaan rakentaa oppiviksi siten, että se palvelee ihmisen elinkäistä oppimista.

Vieraina ovat yliopettaja Anu Järvensivu Humanistisesta ammattikorkeakoulusta sekä toimitusjohtaja, johtamisen ja oppimismuotoilun valmentaja Vilma Mutka Mukamas Learning Designista. Jakson juontaa Sitran johtava asiantuntija Milma Arola.

Kuka käyttää dataani?

Julkaistu 21.2.2020

Today, “the data economy” constitutes a monopolistic and obscure system of platforms that gather as much data about us as possible – mostly without us knowing what’s going on. Is it possible to make the data economy fair in the future?

Mitä megatrendit kertovat 2020-luvusta?

Julkaistu 3.1.2020

Lapissa on ennakoinnin avulla hahmoteltu maakunnan tulevaisuuden visiota, tunnistettu lähitulevaisuuden mahdollisuuksia ja tartuttu edessä näkyviin haasteisiin. Mitä megatrendit kertovat Suomen ja maailman 2020-luvusta?

Miten voin edistää systeemistä muutosta?

Julkaistu 5.12.2019

Aikamme pirulliset ongelmat haastavat hahmottamaan isoja kokonaisuuksia ja huomioimaan pieniä yksityiskohtia samanaikaisesti. Vaan mistä aloittaa, jos pitäisi suunnitella yhteiskunta puhtaalta pöydältä?

Onko osaaminen onnen lähde?

Julkaistu 11.10.2019

Sitran Osaamisen aika -podcast-sarjan 2. osassa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula pohtii osaamisen ja työhyvinvoinnin suhdetta.

Miksi osaamista tulee jatkuvasti kehittää?

Julkaistu 13.6.2019

Miksi kaikki puhuvat elinikäisestä oppimisesta, ja miksi se on tärkeää? Millaista asennemuutosta siinä onnistuminen edellyttää? Sitran Osaamisen aika on podcast, joka puhuu elinikäisen oppimisen tulevaisuudesta ja sitä, miten tulevaisuus tehdään - vierainaan Suomen mielenkiintoisimmat elinikäisen oppimisen asiantuntijat. Sitran vanhemman neuvonantajan Tapio Huttulan vieraana ensimmäisessä jaksossa on opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Osaamisen aika -podcast ruotii oppimisen merkitystä

Julkaistu 21.5.2019

Sitran Osaamisen aika -podcast paneutuu elinikäisen oppimisen kysymyksiin. Miksi se on tärkeää juuri nyt? Miten voimme mahdollistaa kaikille oppimisen läpi elämän ja mitä hyötyä siitä on? Podcastissa avaamme Osaamisen aika -työn tuloksia, elinikäisen oppimisen tarkoitusta ja muutosnäkymiä, jotka haastavat osaamisemme juuri nyt.
Sarjan jaksoissa oppimisen ja osaamisen kannalta mielenkiintoisimmat yhteiskunnalliset toimijat ja osaamisen kehittäjät pohtivat, mitä osaamisen aika tarkoittaa Suomen, organisaatioiden ja meidän kaikkien kannalta.

Haluammeko oppia uutta läpi elämän?

Julkaistu 10.5.2019

Koska oppiminen ja osaaminen määrittävät pitkälti tulevaisuudennäkymiämme, Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 16. jaksossa pohditaan elinikäistä oppimista sekä sitä, haluammeko ylipäätään oppia läpi elämän. Jaksossa vieraana on Sitran vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula Osaamisen aika -projektista.

Vastaavatko vaalit toiveisiimme tulevaisuudesta?

Julkaistu 18.4.2019

Äänestämistä vaaleissa pidetään kansalaisvelvollisuutena, mutta millainen kansanvallan käyttöliittymä vaalit oikein nykyisin on, ja voisiko meillä vastedes olla nykyistä enemmän erilaisia keinoja ottaa kantaa yhteiskunnan suuntaan ja sitä kautta omaan tulevaisuuteemme? Ja mitä suomalaiset ylipäätään ajattelevat tulevaisuudestaan? Näitä kysymyksiä pohditaan Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 15. jaksossa.

Olemmeko hukkaamassa keskustelemisen taidon?

Julkaistu 10.4.2019

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 14. jaksossa pohditaan, olemmeko hukkaamassa keskustelemisen taidon juuri, kun yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa sitä tarvittaisiin ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Jaksossa vieraina ovat asiantuntija Janne Kareinen Sitrasta ja strategiasuunnittelija Olli Toivonen Lahden kaupungilta. Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Mitä maailmankaupan horjuminen merkitsee ilmastolle?

Julkaistu 19.10.2018

Tulevaisuuspodcastin 13. jaksossa etsitään vastauksia muun muassa siihen, miten horjuva maailmankauppa voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja pitäisikö meidän oikeastaan toivoa enemmän vai vähemmän kauppaa ympäristön näkökulmasta?

Yksi keino kehittää uudenlaista kansainvälistä yhteistyötä on vuoden 2018 lokakuun lopussa Japanissa järjestettävä World Circular Economy Forum, joka tarjoaa välineitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kiertotalouden keinoin. Jakso on poikkeuksellisesti englanninkielinen.

Mitä jos tulevaisuus pelottaa?

Julkaistu 10.7.2018

Vaikutammeko me tulevaisuuteen vai ohjaako oletuksemme tulevaisuudesta itse asiassa sitä, mitä teemme tässä ja nyt?

Tulevaisuuspodcastin 12. jaksossa käsitellään tulevaisuuskuvien merkitystä. Vieraina jaksossa ovat Aalto-yliopiston psykologi Sanni Korkeamäki sekä johtava asiantuntija, tulevaisuudentutkija Mikko Dufva Sitrasta.

Molempien kanssa pohditaan sitä, miten tulevaisuuskuvamme vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuuden suhteen haluamme ja pystymme tekemään.

Reilua peliä datan käyttöön

Julkaistu 21.6.2018

Onko totuudella tulevaisuutta?

Julkaistu 15.6.2018

Tekevätkö tutkitun tiedon ja journalismin aseman horjuminen järkevän yhteiskunnallisen keskustelun mahdottomaksi? Tuhoavatko räjähtelevät lepakot demokratian?

Tulevaisuuspodcastin 11. jaksossa pohditaan, millainen on journalismin tulevaisuus, kun jo nykyisellään esimerkiksi Donald Trumpin (52 miljoonaa seuraajaa Twitterissä) kaltaiset toimijat voivat puhutella yleisöään suoraan lukuisten eri digitaalisten kanavien kautta.

Samaan aikaan yhteistä tilannekuvaa ja hyvin jäsenneltyä tietoa tarvittaisiin enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin agendaa hallitsevien globaalien ongelmien kuten ilmastonmuutoksen ja finanssikriisien monimutkaisuuden vuoksi.

Yhdeksi keinoksi tällaisen tiedon saamiseksi tunnistetaan entistä rohkeampi, analyyttisempi ja laaja-alaisempi journalismi.

Jakson foliohattuosiossa pohditaan, miksi mediaan liittyvät salaliittoteoriat ovat niin suosittuja.

#3 Miten itseohjautuvia organisaatioita johdetaan?

Julkaistu 7.6.2018

Itseohjautuvuus on työelämän ja johtamisen iso trendi. Tässä Uudistuja-podcastin jaksossa kysymme, onko itseohjautuvuus vastaus työn murrokseen, ja millaista johtamista se vaatii. Vieraanamme on Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijatohtori Sami Jantunen. Jakson juontaa johtava asiantuntija Marika Tammeaid Sitran Julkisen sektorin johtaminen -tiimistä.
Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään.
#uudistuja
Kuuntele myös Uudistuja-podcastin aiemmat jaksot:
#1 Koska Suomeen saadaan yksinäisyysbudjetti?
#2 Saako pienillä muutoksilla aikaan suuria mullistuksia?

Mihin menee poliittinen valta?

Julkaistu 1.6.2018

Jos puolueet ovat kanveesissa, eduskunnasta ei tule poliittisia innovaatioita ja etujärjestöjenkin vaikutusvalta on muuttumassa, niin kenellä on vastedes poliittista valtaa? Miltä näyttää kansanvallan tulevaisuus?

Näihin kysymyksiin etsitään vastausta Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 10. jaksossa, jossa vieraina ovat professori Anu Kantola Helsingin yliopistosta ja Sitran vanhempi neuvonantaja, entinen kansanedustaja ja ministeri Jouni Backman.

Kantola ja Backman pohtivat jaksossa muun muassa sitä, onko kansanvallan tilasta tosiaan syytä olla huolissaan, voivatko uudet, Italian Viiden tähden liikkeen kaltaiset poliittiset toimijat pelastaa demokratian sekä sitä, mitkä ovat kansanvallan päivittämisen merkittävimpiä pullonkauloja.

Miltä näyttää maailma Facebookin jälkeen?

Julkaistu 17.5.2018

Miltä näyttää maailma Facebookin jälkeen, entä mitä voisi olla ihmislähtöinen datatalous? Jaksossa vieraana liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Taru Rastas, joka haluaa muuttaa pelin hengen: dataamme hyödyntävien yritysten tulisi sopeutua meidän asettamiimme käyttöehtoihin eikä toisinpäin.

#2 Saako pienillä muutoksilla aikaan suuria mullistuksia?

Julkaistu 14.2.2018

Miten käyttäytymistieteellinen lähestymistavan avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä julkishallinnossa? Miten erilaisten uudistusten, kokeilujen ja politiikkatoimien vaikutuksia voidaan arvioida? Miten saadaan aikaan juuri niitä muutoksia kuin on haluttu? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Milma Arolan vieraana on sosiaalipsykologi Tiina Likki, joka työskentelee Iso-Britannian Behavioural Insights Teamissa.

#1 Koska Suomeen saadaan yksinäisyysbudjetti?

Julkaistu 9.1.2018

Yksinäisyys on Suomen suurin ongelma, mutta se ei solahda vaivattomasti mihinkään budjetin momenttiin. Mitä on ilmiölähtöinen yhteiskuntapolitiikka, ja onko ilmiölähtöisestä budjetista avuksi niille suurille ilmiöille, joiden edessä hallinto on voimaton? Miten Singapore ja Uusi-Seelanti ovat ratkaisseet asian? Uudistuja on podcast, joka antaa julkisen hallinnon uudistajille oivalluksia, ideoita ja työkaluja. Jokainen jakso ehdottaa yhtä tapaa tehdä asiat uudella tavalla ja kertoo, miten voit viedä asioita kohti muutosta jo tänään. Tässä jaksossa Sitran Petri Virtasen vieraana on Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari.

Nähdäänkö 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback?

Julkaistu 21.12.2017

Viime vuosina erilaiset yllättäjät Donald Trumpista Brexit-aktiiveihin ovat osoittaneet, että politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kyllä kiinnostavat ja innostavat ihmisiä, jos ne tarjoillaan sopivassa paketissa. Perinteisempien toimijoiden haasteena onkin tehdä sama temppu vastuullisesti ja osata kertoa omista visioistaan ymmärrettävästi ja innostavasti. Nähdäänkö vuonna 2018 yhteiskunnallisten visioiden comeback? Tätä pohtimassa on strategiajohtaja Paula Laine Sitrasta.

Lisäksi entinen yliasiamies Esko Aho kertoo, miten Sitrasta tuli nykyisenkaltainen tulevaisuustalo ja yhteiskunnallinen muutosagentti, joka tekee myös omaa visiotyötä.

Pelastavatko sijoittajat Suomen?

Julkaistu 5.12.2017

Jakso on yksi kolmesta erikoisjuhlajaksosta, joissa katse on podcastin nimen mukaisesti tulevaisuudessa, mutta joiden aiheet on napattu 50-vuotiaan Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrella.

1980-luvulla Sitra toi pääomasijoittamisen toimintamallina Suomeen, ja 1990-luvulla Sitra olikin itse Suomen suurin pääomasijoittaja. Viime vuosina Sitra on ollut tuomassa Suomeen jälleen uudenlaista sijoittamisen tapaa, vaikuttavuussijoittamista, joka on tapa kanavoida yksityistä pääomaa yhteiskunnallisen, mitattavan hyödyn tuottamiseen. Jaksossa on vieraana talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinekeinoministeriöstä.

”Data on raaka-aine, jolla lisäarvo tulevaisuudessa rakennetaan.”

Julkaistu 21.11.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kuudennessa jaksossa etsittiin vastausta kysymykseen "Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?"

Vieraana jaksossa on Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Kuuntele, mitä hän miettii Suomen asemasta ja varallisuuserojen kasvusta edessä siintävässä datatalouden ajassa.

Lue artikkeli koko jaksosta täältä: https://www.sitra.fi/artikkelit/mista-innovaatiot-tulevat-ja-mihin-ne-meita-vievat/

Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?

Julkaistu 14.11.2017

Kaikki kaipaavat innovaatioita, mutta mistä niitä saataisiin ja mistä niitä on aiemmin tullut? Minkälaisiin polttaviin haasteisiin tarvitsemme uusia ratkaisuja jo lähitulevaisuudessa?

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin erikoisjuhlajaksoissa puhe on edelleen tulevaisuudesta, mutta jaksojen aiheet on napattu Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrelta.

Siksi tässä podcast-jaksossa etsitään vastausta kysymykseen ”Mistä innovaatiot tulevat ja mihin ne meitä vievät?”

Sitra perustettiin vuonna 1967 ja alun perin sen tehtävä oli tutkimuksen ja tuotekehityksen vauhdittaminen sekä Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen. Tavoitteena oli yhteiskunnan kehityksen varmistaminen pitkällä aikavälillä, eli Sitra on tehnyt tulevaisuustyötä alusta asti.

Mihin menee työelämä?

Julkaistu 9.8.2017

Tulevaisuuspodcastin viidennessä jaksossa pohditaan työn tulevaisuutta. Mitä tehdä osaamisemme ja tarjolla olevien avoimien työpaikkojen väliselle epäsuhdalle? Tekoälyn vaikutuksista työpaikkoihin puhutaan paljon, mutta hyödyntääkö sitä vielä kukaan? Entä muuttuuko työn ja vapaa-ajan raja vastedes entistäkin sumeammaksi? Vieraana Mindmill Networks -asiantuntijaverkoston perustaja Marjaana Toiminen.

Mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?

Julkaistu 5.7.2017

Miltä kuulostaisi sote-keskustelu, jossa keskityttäisiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin yhteisiin tavoitteisiin sen sijaan että kinasteltaisiin uudistuksen keinojen yksityiskohdista?

Tähän pyritään Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin neljännessä jaksossa, jossa aiheena siis on nelikirjainlyhenteistä kuumin eli sote.

Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “antaako huomisen Suomi meille eväitä terveeseen ja merkitykselliseen elämään?” Vieraana jaksossa on Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Koska Holmström on myös Kallion seurakunnan pappina työskennellyt teologi, saamme vastauksen myös kysymykseen “mitä Jeesus tekisi sote-uudistukselle?”

Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?

Julkaistu 21.6.2017

Jos ihminen lukee noin kirjan viikossa, hän ehtii silti kahlata elämänsä aikana vain 0,1 prosenttia hyvän kirjaston tarjonnasta.
Joka päivä maailmassa julkaistaan yli 3 000 tutkimuspaperia, joten on selvää, että yksittäisen ihmisen mahdollisuudet omaksua ennestään olemassa olevaa ja nopeasti lisääntyvää tieteellistä tietoa ovat vähintäänkin rajalliset.
Tekoäly taas pystyy lukemaan rajattoman määrän tekstiä ja viime vuosina otettujen kehitysaskeleiden myötä myös ymmärtämään lukemaansa ja asioiden merkityssuhteita aivan eri malliin kuin aiemmin.
Tämä taas avaa huikeita mahdollisuuksia aivan uudenlaiseen, tieteenrajoja ylittävään tiedon käsittelyyn ja tieteen tekemiseen.
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin kolmannen jakson vieraana on tekoäly-startup Iris AI:n toimitusjohtaja Maria Ritola. Jaksossa etsitään vastausta kysymykseen “Tekeekö robotti parempaa tiedettä kuin ihminen?”
”Ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”
Maria Ritolan arvioi, että tekoäly kehittyy tulevina vuosina yhä ”tutkijamaisemmaksi” siinä missä se toimii tällä hetkellä lähinnä tutkimusassistenin roolissa.
”Vastedes tekoäly pystyy lukemaan kaiken sen tietomäärän, mitä tiedeyhteisö on tähän mennessä tuottanut ja etsimään sieltä hypoteeseja ja ymmärtämään hypoteesien taustalla olevia oletuksia. Ja lisäksi rakentamaan aivan uusia hypoteeseja olemassa olevan tietomassan pohjalta”, Ritola sanoo.
Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä puolestaan muistuttaa, että internet on jo nyt muuttanut merkittävästi tapoja, joilla etsimme tietoa ja opimme asioita. Siinä missä aiemmin oikean tiedon välitti tai sen lähteille opasti yksittäinen opettaja, nyt voimme entistä helpommin kysyä vertaisiltamme sosiaalisessa mediassa tai katsoa YouTubesta videon siitä, miten jokin asia tehdään.
Neuvosen mukaan tällä hetkellä 3,2 miljardia ihmistä maailmassa käyttää internetiä siinä missä vielä kymmenen vuotta sitten verkossa oli maailmassa miljardi ihmistä.
”Jos ajatellaan, että tulevaisuudessa kaikki ovat verkossa ja meillä tulee vielä olemaan hakukoneissa tekoäly auttamassa meitä löytämään relevantteja asioita, niin voi olla, että ihmiskunnan oppimisen tapa on muuttunut ja tulee muuttumaan vielä enemmän”, Neuvonen sanoo jakson johdanto-osiossa.
Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.
Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.
Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast
Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa [email protected])

Onko ihmiskunnasta hillitsemään ilmastonmuutosta?

Julkaistu 9.6.2017

Hyvää huomista -tulevaisuuspodacastin toisessa jaksossa vieraana on Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja siinä pureudutaan ilmastonmuutoksen hillintään.

Käykö lopulta niin, että puuta halaavan hipin sijaan maailman pelastaakin markkinatalous ja yritykset?

Jaksossa pohditaan, miltä kansainvälisten ilmastoneuvottelujen ja -toimien tilanne näyttää sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump perusteli vetäytymistä muun muassa amerikkalaisen köyhyyden vähentämisellä ja työpaikkojen luomisella. Tynkkysen mukaan perusteluissa “ei ollut edes siteeksi yhteyttä todellisuuteen”.

“Jos on kiinnostunut työpaikoista ja köyhyyden vähentämisestä, niin silloin nimenomaan uusiutuva energia ja monet muut vähäpäästöiset ratkaisut ovat paljon houkuttelevampia. Saastuttavaan fossiilienergiaan ripustautuminen tuskin tuottaa hyötyjä edes lyhyellä eikä etenkään pitkällä aikavälillä”, Tynkkynen sanoo.

Jakson lopun Foliohattu-osiossa pohditaan myös kaikkia askaruttavaa kysymystä: Mikä ajaa Donald Trumpia?

Tuoko tekoäly meille maailmanrauhan?

Julkaistu 24.5.2017

Mikä yhdistää some-raivoa, riitoja naapureiden kesken ja monimutkaisia kansainvälisiä konflikteja?

Ainakin se, että mukana olevat osapuolet ymmärtävät usein toisiaan väärin, joko tahattomasti tai tarkoituksella. Ymmärtämisen, empatian ja ylipäätään viestinnän painoarvoa ja yhteiskunnallista merkittävyyttä taas lisää se, että nopeasti verkottuneella ja entistä tiiviimmin yhteen sidotulla ihmiskunnalla näitä ymmärtämisen tai väärinymmärtämisen tilaisuuksia on enemmän kuin koskaan ennen.

Yksi tulevaisuuden vastaus keskinäisen ymmärtämisen haasteeseen voi olla viime aikoina usein kuultu yhdyssana: tekoäly.

Sen on ennustettu mullistavan lähestulkoon kaiken työelämästä talouden tuotantorakenteisiin, elämäntapaamme ja arkeemme asti. Osin näin on jo tapahtunutkin ja lähitulevaisuudessa kehitys todennäköisesti kiihtyy.

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin ensimmäisessä jaksossa vieraana on tekoälytutkija, digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela. Hänen kanssaan puhumme siitä, miten tekoäly voi edistää maailmanrauhaa sekä siitä, kuinka sen avulla voitaisiin päivittää demokratia vastaamaan monimutkaistuvan maailman ongelmiin.

Podcast-jaksossa keskitymme pohtimaan tekoälyn mahdollisuuksia inhimillisen kanssakäymisen edistäjänä. Jaksossa selviää, mitä koneet voivat opettaa meille ihmisyydestä sekä se, onko edessämme tekoälyyn liittyvä kilpavarustelun kierre kylmän sodan vuosikymmenten tapaan.

Kuulemme myös, mikä yhdistää Sitran 1980-luvulla kehittämää Kielikone-hanketta ja Applen nykyisin käyttämä Siri-puheentunnistusohjelmaa.

Miltä näyttää maailma, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu?

Podcast-jakso on osa Sitran ja Demos Helsingin yhdessä tekemää Seuraava erä-visiotyötä, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen, hyvinvoinnin seuraavaan erään. Työssä hahmotellaan visiota siitä, mihin olemme menossa ja millaista on edistys yhteiskunnassa, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu. Lue lisää Seuraavasta erästä täältä.

Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä sanoo, että vaikka pohjoismaissa ihmiset ovat perinteisesti suhtautuneet uuteen teknologiaan myönteisesti ja innostuneestikin, yhteiskuntarakenteemme perustuu edelleen vahvasti teollisen aikakauden toimintamalleihin ja tapoihin esimerkiksi tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntaan. Samaan aikaan digitalisaatio avaa valtioiden rajoja ja muuttaa perinteistä työnjakoa.

”Tämän vuoksi meidän pitää miettiä, mistä haluamme pitää kiinni. Pohjoismaissa on hyvät lähtökohdat: luotamme ihmisiin ja uskomme, että ihmiset pystyvät kehittymään. Nyt pitää vain miettiä, mitkä ne rakenteet ovat, jotka tukevat tätä jatkossakin”, Neuvonen sanoo jakson johdannossa.

Jakson juontaa Sitran Jukka Vahti.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/podcast. Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa [email protected])

Takaisin podcastien listaan