Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Aamukahvilla

"Tämä ei oo sellanen teemapodcast vaan sellanen normaalipodcast. Vähän niinku ystävienkin kanssa juttelee luontevasti mukavista ja kevyistä jutuista, mut tarpeen tullen niistä kaikista vakavimmistakin. Konstailematonta menoa."


Seuraava tuotantokausi alkaa elokuussa 2024. Seuraa Henriikkaa Instagramissa @aamukahvilla (https://www.instagram.com/aamukahvilla/).


Tuotanto: AsennestudioHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 79 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 9.1.2020.

76. Kesäminä on paras minä!

Julkaistu 30.4.2024

Tämä jakso on silkkaa kesäfiilistelyä. Puhutaan juontaja-vaikuttaja Laura Haimilan kanssa parhaista jätskeistä ja grilliruoista, puhutaan festareista ja kesätapahtumista. Jutellaan intohimoisesti siitä, mistä saa ostettua parhaita herneitä, mikä on mökki-lyfessä parasta ja miksei hotellin Marianne-karkkeja kannata syödä. Jaksossa nauretaan paljon ja räkäisesti ja vinkkaillaan, mitä kesällä ainakin kannattaa tehdä.


Tämä on 9. tuotantokauden vika jakso. Seuraava tuottari alkaa elokuussa 2024. Kiitos näistä jaksoista! Ihanaa kesää. <3Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

75. Vinkkejä parempaan työelämään

Julkaistu 23.4.2024

Miten saada työelämään vähän ryhtiä ja selkeyttä? Kuinka tehdä työelämästä parempaa? Työnohjaaja Tarja Muntherin kanssa käydään läpi kuuntelijoiden esittelemiä, keskenään tosi erilaisia työelämän haasteita ja mietitään, mikä niihin voisi auttaa ja miten päästä niistä eteenpäin. Henriikka on käynyt viimeisten kuukausien ajan työnohjauksessa ja avaa omia työelämänsä oivalluksia ja löytöjä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

74. Piha- ja puutarhakauden startti

Julkaistu 16.4.2024

(Mainos jakson alussa: Fiskars) Kevät on täällä, samoin uusi piha-, puutarha- ja kasvimaasesonki! Puutarhasiantuntija Johanna Vireahon kanssa jutellaan, mihin aiotaan keskittyä tänä kautena meidän puutarhoissa, miten pitää onnellisuus mukana pihatouhuissa ja miten lisätä ekologisuutta ja luonnon monimuotoisuutta puutarhaan. Entä jos haluaa lähestyä hommaa nautiskelun ja helppouden kautta, niin mitä oikein voisi tehdä? Henriikka jakaa ajatuksiaan kasvimaan sapattivuodestaan, ja Johanna kertoo guruna vaikka mitä kivoja vinkkejä. Jakso sopii kaikille taitotasosta huolimatta on hallussa tai haaveissa sitten pari yrttiä parvekkeella tai villi ja vallaton maalaispiha.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

73. Kuuntelijoiden kysymykset 2/2

Julkaistu 9.4.2024

Mikä on isoin riski, jonka olet elämässäsi tehnyt? Paljonko käytät rahaa aamupaloihin? Miltä julkisuus tuntuu? Mitä kadut? Mihin kaupunkiin muuttaisit, jos olisi pakko valita yksi. Konsepti on tuttu: Kuuntelijat kysyvät, Henriikka vastaa valmistautumatta.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

72. Kuuntelijoiden kysymykset 1/2

Julkaistu 2.4.2024

Uskotko Jumalaan? Miten riidellä rakentavasti? Mihin rakastuit puolisossasi? Mitä et ikinä antaisi anteeksi? Tämä jakso on pyhitetty kuuntelijoiden jättämille kysymyksille, joihin Henriikka valmistautumatta vastaa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

71. Takaisin juurille

Julkaistu 26.3.2024

(Mainos jakson alussa: Paulig Mundo)


Valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemen kanssa keskustellaan juurtumisesta ja juurista. Juuria on monenlaisia: on sukujuuria, henkisiä juuria, maantieteellisiä juuria… missä koemme juuremme olevan ja miksi? Voiko juuret olla monessa paikassa samaan aikaan? Mikä juurtumiseen vaikuttaa ja tarvitaanko siihen fyysistä paikkaa? Henriikka kokee juurensa olevan ainakin Kainuussa, vaikka ei ole koskaan asunut siellä. Toisaalta samaan aikaan, juurettomuutta tuntien hän kadehtii niitä, joilla juuret on syvällä tietyssä paikassa. Meeri kertoo, miksi kokee juuriensa olevan Kuusamossa, koulukiusaamisesta huolimatta, ja miksei ole koskaan pystynyt juurtumaan suurkaupunkeihin. Voiko ihminen juurtua yhtä lailla luontoon kuin vaikka museoihin?Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

70. Somesäännöt aikuisille

Julkaistu 19.3.2024

Tässä jaksossa aiheena on aikuisten somenkäyttö ja kannattaako aikuisten tehdä somesääntöjä. Sometohtori Suvi Uski jakaa ajatuksiaan 15 vuoden sometutkimuksen kokemuksellaan. Mikä riivattu somessa niin koukuttaa, miten sen käytön saisi omaan hallintaan ja miten pysyä niissä luoduissa somesäännöissä? Henriikka kertoo omista konkreettisistä stepeistään täysriippuvaisesta kohti terveempää somesuhdetta, ja Suvi kertoo uusinta tietoa tutkimuskentältä. Somen pimeimmät nurkat nostetaan syyniin miettien, miten löytää terve suhde sosiaaliseen mediaan.


Pssst! Se app, jonka nimi unohtui nauhoituksissa on "ScreenZen".Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

69. Kuinka jaksaa paremmin arjessa?

Julkaistu 12.3.2024

(Jakso kaupallisessa yhteistyössä Ruokaboksin kanssa)


Tässä ratkotaan yhtä jokapäiväisen elämän olennaisinta palapeliä, kun pohditaan keinoja siihen, kuinka jaksaa paremmin arjessa. Ruokaboksin yrittäjä ja toimitusjohtaja Juhana Rintala kertoo rakastavansa päiväunia, mutta on huono nukkuja. Henriikka taas nukkuu, mutta hyppelehtii valveilla ollessaan ylikierroksilla minkä ehtii. Millä tavoin kumpikin löytää arjesta rauhaa, mikä lataa akkuja? Mikä luo kummallekin hyvinvoivan arjen perustaa? Jaksossa innostutaan hehkuttamaan silmää ja sieluja, kettuillaan lempeästi ja kehotetaan ihmettelemään.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

68. Lisää levollisuutta, kiitos

Julkaistu 5.3.2024

Levollisuus on nykyajan suuri aarre, oikeaa luksusta. Mikä sitten tekee meistä nykypäivänä niin älyttömän levottomia ja miten elämäänsä voisi löytää lisää mielenrauhaa ja levollisuutta? Levollisuusvalmentaja Mirkka Tikkasen kanssa jutellaan, kuinka kuormitus näkyy kehossa, kuinka hermostoaan voi oppia tunnistamaan ja millaisin pienin askelin lähteä kohti rauhaa. Tämä jakso toimii myös erinomaisesti rentoutumisnauhana, sillä Mirkan ääni on täydellinen ASMR-ääni!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

67. Sekundäärinen lapsettomuus

Julkaistu 27.2.2024

(Mainos jakson keskellä: RFSU)


Jaksossa ollaan äärimmäisen herkän mutta tärkeän asian äärellä, kun puhutaan sekundäärisestä lapsettomuudesta. Puhe on perirehellistä, ja huumori on mustaa. Henriikka haaveilee suuren surun ja usean vuoden odottamisen äärellä sisaruksesta esikoiselle. Valokuvaaja ja taiteilija Kaisu Kaplin päätyi lopulta puolisonsa kanssa lopettamaan lapsettomuushoidot ja siirtymään kohti seuraavaa elämänvaihetta lapsihaaveiden keskeltä.


Sekundääristä lapsettomuutta kokevilla on jo entuudestaan yksi tai useampi lapsi. Tämä jakso on sekä niille, jotka kipuilee samojen tai samankaltaisten asioiden kanssa, että ihan kaikille, jotka haluavat oppia ymmärtämään asiaa tai olemaan tukena muille.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

66. Missä kannattaisi asua?

Julkaistu 3.10.2023

Entä jos ei ole ihan löytänyt omaa paikkaansa? Jos ei ole ihan varma, missä haluaisi tai kannattaisi asua, niin mistä ihmeestä sen voi oikein tietää?


Suuri osa ihmisistä kipuilee sen kanssa missä asuu tai miten asuu, joten aihe otetaan nyt tiukkaan syyniin. Joku kaipaa maaseudun rauhaa, toinen helpompaa pihaa ja kolmas sujuvaa julkaista liikennettä. Mutta voiko kaikkea saada? Mitä kannattaa priorisoida?


Henriikka vaiheilee kotinsa kanssa ja pohtii ääneen, voisiko olla jotain parempaa. Näyttelijä ja vaikuttaja Sara Parikka heiluttelee ratkaisun avaimia käsissään ja konsultoi parhaansa mukaan, sekä kertoo, miksi hän speksailee kotipaikkaansa niin tarkkaan. Plussat ja miinukset listataan, ja jos ratkaisuja ei tarjottimella saadakaan, niin vertaistukea ainakin.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

65. Kaamosmasennus

Julkaistu 26.9.2023

Nyt keskitytään kaamosmasennukseen. Läheskään kaikille maapallon pohjoisosissa asuville kaamos ei herätä positiivisia mielleyhtymiä, vaan kaamos tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin on mahdollistua sairastua kaamosmasennukseen. Lievempi versio kaamosmasennuksesta on kaamosrasitus, josta kärsii 20–30% suomalaisistakin. Podin vakiovieras psykoterapeutti ja tietokirjailija Emilia Kujala on tuonut jälleen viisautensa ja empatiansa studioon. Mitä kaamosmasennus on, miten se eroaa tavallisesta masennuksesta, mitkä sen oireet ovat? Erityispaljon keskitytään siihen, mikä kaamosrasitusta tai -masennusta voisi helpottaa tai ehkäistä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

64. Haluaisin lukea enemmän

Julkaistu 19.9.2023

Nyt puhutaan kirjojen kuluttamisesta ja nautiskelusta eli lukemisesta ja äänikirjojen kuuntelemista. Niin moni haluaisi olla kirjojen parissa enemmän, mutta niin harva on. Onko tunneporno huono motiivi lukea kirjoja, kannattaako Lauri Tähkää parjata ja lasketaanko luukkukirjoja kirjoiksi? Kirjavaikuttaja ja äänikirjalukija Mikko Toiviaisen eli Kalenterikarjun kanssa listataan vinkkejä, miten kirjat saisi osaksi arkea ja kuinka lukemisesta tulisi rutiini.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

63. Ruoan ylistys

Julkaistu 12.9.2023

Bella Tablen valovoimainen Kia Arpia on saapunut studioon hekumoimaan ruoasta. Jaksossa mietitään lempiruokia ja -leivonnaisia, käydään läpi mitä jääkaapissa pitää aina olla (huom! peräpukamavoide mainittu) ja huokaillaan sesongin herkuille. Mitä ruoanlaittovälineitä Kia kantaa aina mukanaan, miksi lehtikaalia hierotaan? Henriikka tuskailee, kun ei koskaan laita ruokaa, ja Kia vinkkailee, kuinka päästä ruoanlaittoon kunnolla käsiksi, jos siitä haluaisi innostua mutta ei oikein tiedä miten.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

62. Miten kestää poliitikkona?

Julkaistu 5.9.2023

Moni arvo- ja mielipiderikas (erityisesti nainen) jää nykyään politiikasta pois sen takia, ettei kestä sen tuomaa, hypoteettista julkista vyörytystä ja pyöritystä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Anderssonin kanssa puidaan, miten kestää poliitikkona, vaikka ala on kuitenkin kaikessa tärkeydessään ja mielenkiintoisuudessaan myös erittäin kuormittava. Voiko herkkä toimia poliitikkona? Mitkä on tapoja pitää pää kylmänä, ja vähätteleekö vai liioitteleeko poliitikot medialle? Mitä Li piti Barbie-elokuvasta? Harmi, että ette voi nähdä Lin tunteissa mukana eläviä käsiä, mutta onneksi sisuuntuminen voi tarttua pelkän kuuloaistin varassa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

61. Kuinka oppia siivoamaan?

Julkaistu 29.8.2023

Tässä jaksossa opetellaan siivoamaan. Jakso antaa konkreettisia vinkkejä siihen, miten kodin saisi pysymään siistinä, ihan pysyvästi. Jakson vieras sisustuksen ammattilainen Anne Melender jakaa rakkauttaan siivoamiseen ja opastaa puhtaan kodin äärelle rennossa ja armollisessa muodossa, liikaa pingottamatta. Jakson jälkeen tiedät ainakin, millä rätillä kannattaa mitäkin pintaa puhdistaa, miten imuri survotaan siivouskaappiin ahdistumatta, mikä on kolmen biisin siivous ja miten kädelle kakataan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

60. Kymmenen retkivinkkiä syksyyn

Julkaistu 22.8.2023

Jaksossa koostetaan lista erilaisista retki- ja ulkoilmaelämyksistä, joihin voi nyt syksyn tullen tarttua. Puheissa ovat ainakin kulinaarivaellus, kertakäyttökameraretki, lähialueet uusin silmin sekä SUP-retki Koloveden kansallispuistoon.


Henriikan kanssa omia vinkkejään jakamassa on Mia Sinisalo, Partioaitan yhteisöpäällikkö sekä opas. Tämän jakson jälkeen tekee mieli päästä retkelle, ehkä jonnekkin ihan uuteen paikkaan ja/tai uudella tavalla.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

59. Kesäminä mukaan syksyyn

Julkaistu 15.8.2023

Tuttu juttu: Syksy tuli, mutta rento minä jäi kesään, ja tilalle tuli takakireä arkisuorittaja. Entä jos ei tänä vuonna? Markkinoinnin asiantuntija Senja Kilpeläisen kanssa pyöritellään kesämuistoja sekä sesongin tuulia ja tuntoja ja mietiskellään miten napata parhaat palat kesästä uuteen vuodenaikaan. Jutuissa sekoittuvat iloisesti niin Taylor Swift, Tykkimäen huvipuisto, savolainen höpöttely kuin idea kaveri-Tinderistä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

58. Paskan puhuminen

Julkaistu 7.3.2023

Paskan jauhaminen eli siistimmin sanottuna pahan puhuminen selän takana on meissä ihmisissä tiukassa. Mitkä ovat juurisyitä pahan puhumiselle, kuinka katkaista sen kierre ja miten päästä jauhamisesta eroon? Psykoterapeutti Ville Merinen eli terapeuttiville saa jaksossa uuden lempinimen ”Ripuli-Ville”, kun mielikuvia syvennetään ja uusia metaforia luodaan lennosta. Henriikka paljastaa, mikä on saanut hänet pahan puhumisen pahoille teille. Ikävästä aiheesta huolimatta keskustelusta jää tosi hyvä mieli.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

57. Miesten ulkonäköpaineet

Julkaistu 28.2.2023

Millaisia ulkonäköpaineita miehillä on ja miksi? Olemme kulkeneet ihmiskuntana pitkän matkan siihen, että unelmien poikamies on kaikkivoipainen, kolmionmallinen action man jykevillä leukaperillä ja valtavalla vehkeellä. Vai onko? Somevaikuttaja ja seksuaalineuvoja Joonas Pesosen eli Pesojoonaksen kanssa jutellaan mm. dad bod -kuvastosta, tarpeettomasta läpänheitosta saunailloissa ja kuinka lentopallovalmentajan sanat tekivät suuren vaikutuksen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

56. Elämää kehitysvammaisen vanhempana

Julkaistu 21.2.2023

Yllättävän moni ajattelee joskus, mitä tekisi siinä tilanteessa, kun kuulisi tulevan lapsensa olevan vammainen. Mutta millaista se ihan oikeasti on? Down-lapsen äiti ja Elämän mittaisella matkalla -somekanavien Päivi Muurinen on tullut Henriikan vieraaksi puhumaan rehellisesti kokemuksistaan ja koko tunteiden kirjosta. Miksi kehitysvammaisuus nähdään usein tarpeettomasti tragediana ja miksi kehitysvammaiset piilotetaan meiltä? Päivi kertoo elämänläheisesti, mikä on parasta ja vaikeinta kehitysvammaisen vanhempana ja toivoo lapselleen tulevaisuuteen henkistä keskarin näyttöä.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

55. Esteettinen silmä

Julkaistu 14.2.2023

Studiossa on vieraana valokuvaaja Joonas Linkola, ja jaksossa puhutaan siitä, mitä Henriikka ja Joonas pitävät esteettisenä, mistä estetiikka muodostuu ja pystyykö valokuvauksen ja sosiaalisen median ammattilaiset itsenäiseen, visuaaliseen ajatteluun, vai pitääkö vain pyrkiä miellyttämään seuraajien ja yritysten visuaalista silmää? Jutut poukkoilevat saumattomasti valokuvien tekemisen, sometrendien, etiopialaisten muovikukkien, iglusaunojen ja Pallasjärvessä killuvien melojen välillä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

54. Innostu hiihdosta

Julkaistu 7.2.2023

Kuinka innostua hiihdosta? Suomi on pakkopullahiihdon ja koululiikuntahiihtokilpailutraumojen luvattu maa. Mutta mitä sitten, jos hiihdolle haluaisikin antaa varovasti uuden mahdollisuuden? PT ja liikunnan ammattilainen Heidi Tainio on jakamassa vinkkejä tuleville Marja-Liisa Kirvesniemille ja erityisesti niille, jotka haluaisivat nauttia hiihdonilosta ihan leppoisasti harrastuspohjalta, maisemista nauttien, kaakaota hörppien. Jaksossa käydään läpi, miksi kaikkien kannattaisi hiihtää ja miten koukuttua tuohon euforiseen lajiin. Henriikka jakaa omista hiihtotraumoistaan, mutta tsemppaa samalla muita kertoen uudesta nousustaan hiihtäjäksi.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

53. Miellyttämisen tarve

Julkaistu 31.1.2023

Liian pitkälle viety miellyttäminen – tuo yhteiskuntamme ja syyttömien ihmispoloisten helmasynti. Milloin se menee överiksi ja miten liioitellusta muiden miellyttämisestä voisi päästä eroon? Toimittaja Laura Friman on kovan luokan miellyttäjä ja tehnyt paljon töitä asian kanssa. Henriikka taas huomaa, ettei taida kamppailla enää asian kanssa ja lesoilee opeillaan. Tästä kontrastista syntyy melkoinen terapiasessio aiheen äärellä. Halusit tai ei, tunnistat hyvin todennäköisesti itsesikin miellyttäjän tyyppiominaisuuksista.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

52. Koukuttava talviretkeily

Julkaistu 24.1.2023

Talviretkeily voi olla yhtä lailla hampaat irvessä taistelua kuin suurta nautintoa upeissa maisemissa, mutta tässä jaksossa keskitytään jälkimmäiseen vaellusopas Teemu Suomisen johdolla. Miksi kannattaa retkeillä talvella, mitä ottaa huomioon, millaisia kamppeita pakata ja millaisia kikkoja kannattaa tietää? Jaksosta saat perusteet talviretkeilyyn mukavan leppoisassa paketissa sekä aimoannoksen retkitarinoita.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

51. Tule syliin uusi vuosi

Julkaistu 17.1.2023

On tammikuu, ja vuosi vasta aluillaan. Miten saada elämä kulkemaan mallikkaasti? Henriikka on ottanut täydellä höyryllä uuden vuoden vastaan ja puhkuu uusien alkujen tunnelmaa vihersmoothie kädessä, salikortti takataskussa. Siksi hän on kutsunut studioon audioammattilaisen ja seksuaalikasvattaja Tiina Svenskin, joka vetää kaikki kiirehtijät lempeästi pois liian sakeista höökipilvistä ja kertoo, kuinka tehdään uuden vuoden tavoitteita, jotka pitävät. Jos tavoitteita nyt ylipäänsä kannattaa tehdä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Intro: Tämä on Aamukahvilla-podcast

Julkaistu 10.1.2023

Tervetuloa Aamukahville! Tutustu minuutissa, mistä podcastissa on kyse.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

50. Keskenmeno

Julkaistu 27.9.2022

Tämä jakso on avointa puhetta keskenmenosta. Keskenmeno on lähes aina sydäntä särkevä kokemus, joka jättää jälkensä ja ajatuksensa monissa muodoissa henkisesti ja fyysisesti. Keskenmenot eli raskauden ennenaikaiset päättymiset ovat kuitenkin yleisiä, ja monien naisten ja vanhempien yhteisiä kokemuksia tai vaiettuja, surettuja salaisuuksia. Henriikka kävi itse läpi keskenmenon muutama kuukausi sitten, ja jakson vieras, Keskenmenoklubin Laura Laitasalo on kokenut kaksi pitkälle edennyttä, traumatisoivaa keskenmenoa. Tämä vertaistuellinen, pohdiskeleva ja tietoa jakava jakso on yhtä lailla keskenmenon kokeneille kuin myös ihan kaikille kuuntelijoille, sukupuolesta tai elämäntilanteesta riippumatta.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

49. Kannattaako rehellisyys?

Julkaistu 20.9.2022

Kaikki tietää yleisellä tasolla, mitä rehellisyys on, ja että kunnon ihminen on rehellinen. Mutta ovatko ihmiset oikeasti rehellisiä muille ja itselleen? Voiko oman tai toisen eduksi totuutta muokkaileva ihminen olla rehellinen? Kirjailija Erkka Mykkänen avaa ajatuksiaan matkastaan rehellisemmäksi, ja Henriikka paljastaa mm. oman valkoisen valheensa nauhoitusaamulta. Rehellisyydestä paljastuu herkkä, rankka ja monitasoinen aihe.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

48. Onnelliset puutarhurit

Julkaistu 13.9.2022

Tässä jaksossa puhutaan antaumuksella kasvimaasta ja puutarhasta. Syksy tulee, ja sadonkorjuuaika on pian ohi. Mikä mullan kuopsuttamisessa oikein kiehtoo? Henriikasta tuli puutarhuri ikään kuin vahingossa kaksi vuotta sitten, eikä hän tiennyt silloin kasvimaan hoidosta yhtään mitään. Kukka & Kuokka -podcastin Satu Koivisto on taas elänyt kädet mullassa jo lapsesta saakka ja on nykyään onnellinen puutarhuri runsaalla siirtolapuutarhallaan. Mikä on kasvimaahommissa parasta ja kamalinta? Miksi kannattaa kasvattaa omat, onnelliset tomaatit?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

47. Kuinka tehdä syksystä mahtava?

Julkaistu 6.9.2022

Syksyä voi vihata tai rakastaa, mutta se saapuu kaikkien kohdalle yhtä lailla. Tämän jakson tarkoituksena on saada kuuntelijat löytämään ällöromantisoimatta syksyn hyvät puolet, eli luvassa on konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka luoda syksystä hitsin hyvä. Jakson vieraana on Pupulandia-median Jenni Rotonen, jonka kanssa jaetaan ysärikekseistä sekä kaatosadekävelyistä ja fiilistellään yhdessä ylpeästi mummorintauintia.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

46. Vauvan ja vanhemman vahva yhteys

Julkaistu 29.3.2022

Kaupallinen yhteistyö WSOY. Kouluttajapsykoterapeutti ja kolumnisti Maaret Kallion kanssa jutellaan vauvan ja vanhemman välisestä yhteydestä ja vuorovaikutuksesta, sekä hyvistä ja ei-niin-hyvistä neuvoista. Kun löytää itsensä vauvavuoden keskeltä ja elämästä perhe-elämää, saattaa ympäriltään löytää jos jonkinmoista neuvoa ja neuvojaa. Asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita on pilvin pimein, mutta ketä kannattaa kuunnella, keneltä kysyä neuvoa ja kuka antaa hyvät neuvot? Mietiskellään myös lapsen tai vauvan ja aikuisen vuorovaikutusta ja tunnetiloja – miten ihmeessä vauvaa voi oppia tulkitsemaan? Maaret on julkaissut juuri Välillä olet varpuseni -runokirjan, joka on tarkoitettu vauvan ja vanhemman vuorovaikutushetkiin.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

45. Lasten kanssa retkeily

Julkaistu 22.3.2022

Täältä tupsahtaisi jakso vauvan tai lapsen kanssa retkeilystä. Miksi lasten kanssa kannattaa retkeillä? Mikä siinä on parasta ja mikä ankeinta? Mitä kannattaa ottaa erityisesti huomioon? Jakson vieraana on Curious Toes - Happy Souls -blogin Salla, joka retkeilee paljon kahden lapsensa kanssa vaihtuvissa maisemissa ja jakaa nyt vinkkejään niin luontobingoon kuin oikeaan asenteeseenkin. Myös Henriikka jakaa ajatuksiaan elämäntavastaan ja vauvavuoden monista retkistä – niistä ihanistä, kuten niistä kamalistakin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

44. Seksuaalisuus on minuuden pohja

Julkaistu 15.3.2022

Seksuaalisuus liitetään helposti kuivaan terveystiedon tuntiin yläkoulussa tai rohkeisiin ulostuloihin nahkahousuissa ja piiskassa. Mutta mitä se oikeasti on, ihan meille tavanpulliaisillekin, joiden seksuaalikasvatus jäänyt aikoinaan vähän vajavaiseksi? Jakson vieraana on Puhu Muru -mediasta tuttu Marja Kihlström, seksuaaliterapeutti, luennoitsija ja tietokirjailija, joka avaa rohkeasti ja lämmöllä seksuaalisuuden inspiroivaa ja monenkirjavaa teemaa. Miten seksuaalisuus ilmenee meissä parhaimmillaan ja mikä siihen vaikuttaa? Jaksossa jutellaan myös siitä, mitä tehdä, jos oman seksuaalisuuden kanssa on vähän solmussa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

43. Nuorena alkoholisoitunut

Julkaistu 8.3.2022

Alkoholin koukkuun jää paljon ihmisiä, eikä se katso ikää, sukupuolta tai elämäntilannetta. Aiheeseen liittyy paljon häpeää ja muita vaikeita tunteita, joista puhutaan tässä jaksossa. Mimmit Sijoittaa -median päätuottaja ja Selvin päin -podcastin juontaja Hanna Tikander kertoo omasta matkastaan juhlimisen varaan rakennetusta identiteetistä raitistumiseen ja kohti itseensä tutustumista ja kirkkaampaa mielenterveyttä. Mikä on ollut vaikeinta? Entä parasta? Millaisissa hetkissä tekisi taas mieli tarttua pulloon ja miksi päätös kuitenkin pysyy?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

42. Aktivistimummot

Julkaistu 1.3.2022

Mummoasenteella ja elämänkokemuksella kuorrutetun jakson teemana on aktivismi, eritoten ilmastoaktivismi. Aktivismi kuulostaa ehkä jonkun korvaan jopa vähän rajulta sanalta, mutta on todellisuudessa melko arkinenkin asia. Mitä on aktivismi, kuinka olla aktivisti ja miten viedä eteenpäin arvojaan ja tavoitteitaan maailmassa ja vieläpä omannäköisellä tavallaan? Jakson vieraana on Aktivistimummot-ryhmän perustajajäsen ja lasten psykiatri Liisa Viheriälä, joka kertoo eläkkeen hyväksi puoleksi sen, että viimeistään silloin uskaltaa sanoa juuri mitä oikeasti ajattelee.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

41. Surun kesyttäjät

Julkaistu 22.2.2022

Suru, tuo riipaisevan hirveä ja äärimmäisen tärkeä tunne, jota kukaan ei toivo elämäänsä, mutta joka väistämättä pyyhkii aaltona toisten yli. Mitä suru edes on? Kuinka sitä kuuluisi käsitellä, ja miksi toisen ihmisen surun kohtaaminen on niin vaikeaa? Vieraana studiossa on Surunkesyttäjät-dokumenttielokuvan ohjaaja Mina Laamo. Jaksossa keskustellaan myös omista henkilökohtaisista surunkokemuksista: Henriikka pohtii omaa eron tuottamaa surua, kun taas Mina kertoo lapsettomuuden tuomasta, pohjattomasta surusta. Keskustelu antaa harmaana nähtyyn suruun uusia sävyjä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

40. Synnytyksen jälkeinen masennus & Baby blues

Julkaistu 15.2.2022

Jaksossa kaksi tuoretta äitiä juttelee raadollisen rehellisesti synnytyksen jälkeisistä tunteista – ja nimenomaan niistä haastavista, jopa kielletyistä tunteista. Mikä on Baby blues? Entä synnytyksen jälkeinen masennus? Mitä jos välillä on aivan rikki ja toivoo, että saisi vain lähteä kuukaudeksi Intiaan joogaamaan? Jakson vieraana on Tunteella-kirjoista tuttu psykoterapeutti Emilia Kujala.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

39. Elämän fundamentit

Julkaistu 8.2.2022

Jos sinun pitäisi kirjoittaa auki tukipilarit, jotka tekevät elämästäsi onnellisinta, niin mitkä ne olisivat? Tämä jakso laittaa taatusti omat ajatukset liikkeelle! Toimittaja Lena Nelskylän kanssa jatketaan muina keittiöpsykologeina ja pohditaan Elämän fundamentit -teorian kautta, millaiset arjen palaset rakentavat omaa henkilökohtaista hyvinvointia vähintään yhtä paljon kuin kliseiset hyvinvointi-suositukset.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

38. Kuinka tehdä elämästä ihanaa?

Julkaistu 14.12.2021

Tekeeko ihmiset nykyään liian vähän asioita huvikseen, mikä on risteilyemäntä-kompleksi ja onko ihana elämä periytyvää? Luvassa on valtavasti vinkkejä taianomaisempaan arkeen sekä Henriikalta, jakson vieraalta toimittaja Lena Nelskylältä että seuraajilta. Ehkä ihana elämä onkin selviytymiskeino, eikä kevyttä hupsuttelua.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

37. Unelmat uusiksi

Julkaistu 7.12.2021

Unelmat ovat ny käsittelyssä toistamiseen ja vieläpä saman vieraan, somevaikuttaja ja kestävän viestinnän asiantuntija Ida Hanhiniemen kanssa. Edellisen jakson nauhoituksesta on vajaa 2 vuotta, ja molempien elämät ovat menneet melkoisella rysäyksellä uusiksi. Suuri osa silloisista haaveista on toteutunut, osalle käynyt juuri päinvastoin – niinpä on aika pohtia uudemman kerran, mitä haaveille kävi ja mistä tänään unelmoidaan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

36. Kuinka löytää kliseinen liikunnan ilo?

Julkaistu 30.11.2021

Liikunnan ilo on klassinen, kliseinen sanapari, mutta kuinka tämän salaisen aarteen ytimeen voi päästä? Tai jos ei enforfiiniryöppyjä koskaan saavuta, niin kuinka motivoida itsensä liikkeelle siitä huolimatta? Näistä kimuranteista kysymyksistä jutellaan somevaikuttaja Elsa Heikon kanssa, joka on käynyt osittain kivisenkin tien löytääkseen liikkujan itsestään. Luvassa filosofointia, läpänheittoa ja pitkä liuta konkreettisia vinkkejä!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

35. Synnytystarina

Julkaistu 23.11.2021

Nyt käydään läpi Henriikan synnytystarina! Synnytys oli huuruinen mutta mielenkiintoinen urakka, eli nelipäiväinen maraton, josta loppujen lopuksi jäi kuitenkin tosi hyvä ja onnellinen fiilis. Synnytys oli kuitenkin täysin erilainen kuin Henriikka olisi toivonut. Miten synnytys eteni, millaisia tunteita se herätti, millaista kivunlievitystä käytettiin ja millainen oli puolison rooli? Jakson vieraana on Paula Jurvanen, joka pyörittää Onnen Kuplia -tapahtumia ja -podcastia, jotka käsittelee erilaisia vanhemmuuteen, odotukseen ja äitiyteen liittyviä asioita.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

34. Kannattaako muuttaa maalle?

Julkaistu 16.11.2021

Jakson aiheena on maalle muutto. Mikä siinä on parasta, mikä siinä on ankeinta ja onko se ollut sellaista, kuin ollaan kuviteltu? Jakson vieras, somevaikuttaja Inari Fernández (Äidin puheenvuoro, Vaihtovuosi Sodankylässä) remontoi vanhaa taloa ja elää arkeaan suomalais-espanjalaisen perheensä kanssa Sodankylässä. Henriikka muutti vajaa vuosi sitten puolisonsa kanssa Porvoon saaristoon. Jaksossa jaetaan ajatuksia maalla asumisesta ja rohkaistaan siitä haaveilevia.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

33. Kirjoittaminen on ajattelemista

Julkaistu 9.11.2021

Mitä kirjoittaminen on, miltä se tuntuu ja mitä sillä voi saada aikaan, jos ylipäänsä tarvitsee saada mitään aikaan? Kirjailijan ja kirjoittamisen opettaja Erkka Mykkäsen kanssa filosofisoidaan vähän (paljon) ja poiketaan välillä sivuraiteille, eikä keskitytä yhtään mihinkään oikeinkirjoitukeen. Luvassa on myös loistavia, konkreettisia vinkkejä siihen, mitä kirjoittaa ja miten kirjoittaa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

32. Somevaikuttajan kulisseissa

Julkaistu 2.11.2021

Somevaikuttaja Miisa Rotola-Pukkilan (@mmiisas) kanssa jutellaan siitä, millaisia asioita somevaikuttajan työn taakse kätkeytyy. Syynissä ovat niin työn parhaat kuin kurjimmat puolet, ja miksi jopa itse Henriikka ja Miisa huomaavat välillä väheksyvän työtään. Jakson teemoina ovat mm. ammattiin liittyvät harhaluulot, mitä kaikkea somevaikuttajan työviikkoihin kuuluu ja millaista on, kun tunnistetaan kadulla.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

31. Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen

Julkaistu 26.10.2021

Mitä raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen edes on, pystyykö palautumiseen itse vaikuttamaan, ja jos pystyy, niin miten? Jaksossa Henriikka kertoo omasta haastavasta palautumisestaan ja ränttää palautumiskulttuurin ulkonäkökeskeisyyttä. Jakson vieraana on äitiys- ja lantionpohjafysioterapeutti Mirka Katajisto, jonka kanssa puidaan niin tylsät pimpinpuristelut, virtsan- ja ulosteenkarkailut kuin laskeumat ja erkaumatkin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Teaser: Hyviä uutisia!

Julkaistu 19.10.2021

Hello hello, täällä Henriikka. Hyviä uutisia! Aamukahvilla-podcast jatkaa taas tauon jälkeen tiistaina 26. lokakuuta.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

30. Tulispa jo tulevaisuus!

Julkaistu 19.11.2020

Itku ei auta tulevaisuusmarkkinoilla! "Tulispa jo tulevaisuus!" toteaa jakson vieraskin, tulevaisuustutkija Perttu Pölönen. Jaksossa puhutaan siis tulevaisuudesta: Miten tulevaisuuteen kannattaisi suhtautua, kuinka meidän ja meidän identiteettien tulisi muuttua ja millaisia taitoja kannattaisi opetella tulevaisuuden varalle. Oletko itse värittäjä, poluttaja, aistittaja vai esimerkiksi komponeeraaja? Tämän mysteerikysymyksen vastauksen lisäksi jakso antaa paljon täysin uutta ajateltavaa ja jättää jälkeensä hyvän fiiliksen ja toiveikkaan olon. (Ja jos kaipaat elämääsi oikeasti inspiroivia voimalauseita, niin niitäkin viljellään tässä keskustelussa.)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

29. Minne Suomessa kannattaa matkustaa?

Julkaistu 12.11.2020

Kaupallinen yhteistyö: Lapland Hotels. Tänään puhutaan kotimaan matkustuksesta. Kaikki tietävät jo, että kotimaassa kannattaa matkustaa ja että se on kestävää, upeaa, fantastista ja kaikkea tätä, mutta harvempi tietää minne Suomessa kannattaisi suunnata. Puheissa ovat niin suosikkipaikat Suomessa kuin sykähdyttävät elämyksetkin. Konkreettisten vinkkien lisäksi päästään vähän juttelemaan siitä, mitä kotimaan matkustaja kaipaa lomaltaan, ja onko Suomessa matkustus niin kallista kuin väitetään. Jakson vieraana on Juuso Holstein suomalaisen perheyrityksen Lapland Hotelsin markkinoinnista.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

28. Unelmakodin tuntee ytimissä

Julkaistu 5.11.2020

Henriikka on ostanut uuden kodin, joka tuntuu toteutuneelta unelmalta. Hurraa! Jaksossa jutellaan mistä ja millaisen. Jakson vieras valokuvaaja Kaisu Jouppi pääsi vastikään muuttamaan perheensä kanssa Järvenpäähän, sukutontille rakennettuun omakotitaloon, jonka suunnittelussa hän oli itse vahvasti läsnä. Mikä luo kodin, onko uusi vai vanha kohde parempi, millaisia kriteereitä kodille on ja voisiko koteja olla yhtä aikaa vaikka useampi? Muun muassa näistä teemoista jaetaan tässä koti-teemaisessa jaksossa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

27. Moderni marttailu

Julkaistu 29.10.2020

Kaikki vaikuttavat kutovan islantilaisvillapaitaa ja leipovan leipää juureen. Päivän teemana on moderni marttailu. Kiteytetysti jaksossa jutellaan siitä, että jos on intoa ja halua tehdä asioita itse omassa arkielämässä, mutta välttämättä tietotaidot eivät aivan kohtaa innon määrää, niin mistä kannattaisi startata. Kuinka korjata paikka housuihin tullut reikä ja mikä työkalu olis työkalupakin ykkösväline? Henriikan keskustelukumppani on tällä kertaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti, joka liputtaa kestävän elämän ja armollisuuden nimeen ja tuo ikiaikaiset Martta-salat kaikkien kuunneltaviksi


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

26. Tavoittelemisen arvoinen työ

Julkaistu 22.10.2020

Jakson aihe on suuri: tavoittelemisen arvoinen, merkityksellinen työ. Maailma on muuttunut, ja työ rakentaa usein suuren osan identiteettiämme ja toisaalta vie myös noin kolmasosan työssäkäyvän ihmisen ajasta. Mutta mitä sitten on merkityksellisyys ja mikä luo merkityksellisen työn? Miten sellaista voisi lähteä tavoittelemaan? Jakson vieras on kirjailija ja positiivisen psykologian harjoittaja Rosa Nenonen, joka on kokenut elämässään suht radikaalejakin käännekohtia olympialaisiin tähtäävänä voimistelijana ja huippumallina, kunnes on löytänyt uudelle polulle, joka tuntuu aidosti merkitykselliseltä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

25. Ei työ- vaan elämäuupumus

Julkaistu 15.10.2020

Tänään puhutaan uupumisesta, eikä pelkästään työuupumuksesta vaan siitä, jos koko elämä uuvuttaa kokonaisuudessaan. Henriikka ja jakson vieras, juuri aiheesta kirjan julkaissut Eeva Kolu kertovat henkilökohtaisia kokemuksiaan uupumisen tunteista ja burnoutista, mistä ne ovat johtuneet ja kuinka niitä vastaan on pyristelty. Toisaalta taas paneudutaan siihen, miksi ihmiset ja erityisesti naiset ylipäänsä uupuvat nykyisin niin usein, ja kuinka uupumisen voi tunnistaa ja kukistaa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

24. Riemua rutiineista

Julkaistu 8.10.2020

Kaupallinen yhteistyö: K-Ruoka. Rutiinit saattavat helposti herättää tylsän mielikuvan, mutta totuus on toinen. Meillä kaikilla on elämässä rutiineita ja parhaimmillaan ne saavat asiat ja arjen rullaamaan, mikä vapauttaa voimavaroja esimerkiksi läsnäololle ja nautinnolle. Henriikka keskustelee Home via Laura -blogista tutun viestintäyrittäjä Laura Tirkkosen kanssa arjen rutiineista: Henriikka tajuaa järkytyksekseen, että hänellä on elämässään vain pari hassua rutiinia, kun taas Laura liputtaa ylpeästi rutiinien puolesta. Puheissa ovat niin suosikki- kuin inhokkirutiinit ja hyvää faktaa siitä, miksi kannattaisi juosta kerran viikossa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

23. Retkeily ja koko tunteiden skaala

Julkaistu 1.10.2020

Tässä jaksossa mennään taas paljon toivotussa retkeily- ja luontoaiheessa. Tällä hetkellä media on pullollaan luontohehkutusta, mutta välttämättä koko tunteiden ja kokemusten kirjosta ei puhuta yhtä paljon. Totuushan on, että retkillä ja vaelluksilla nousee paljon erilaisia tunteita pintaan. Konkreettisia uskomattomia ja ei-niin-uskomattomia retkimuistoja Henriikan kanssa on jakamassa Ella Provialer, retkimimmi Luontohaaste- ja @ellawilderness-kanavien takana. Muistoissa päästään niin lumimyrskyyn lipsuvien suksien kanssa kuin tammelalaiselle kanoottiretkelle. Milloin ärsytti, mikä pelotti, mikä itketti ilosta ja millainen tilanne johti flow-tilaan, siitä lisää tässä jaksossa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

22. Hemmottelun jalo taito

Julkaistu 24.9.2020

Kaupallinen yhteistyö: Valio Oddlygood. Nyt jutellaan aivan mielettömän ihanasta aiheesta, nimittäin hemmottelusta. Henriikka ja jakson vieras, somevaikuttaja Viena K. käyvät läpi konkreettisia hemmotteluvinkkejä ja listaavat asioita, joilla he itse hemmottelevat itseään ("Viena kitkemällä, Henriikka itkemällä"). Lisäksi analysoidaan myös sitä, miksi Viena ei kestä pötköttelyä, eikä Henriikka sudokuja tai diffuusereita. Diipit keskustelut vievät myös filosofisten pohdintojen äärelle mietiskelemään, mikseivät miehet hemmotte itseään ja voiko ihmisen todella hemmotella pilalle.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

21. Kateudesta kippuralla

Julkaistu 17.9.2020

Jaksossa käsitellään yhtä vaikemmista tunteista koko maailmassa ja ihmiselämässä, nimittäin kateutta. Kateus on tabu, eikä kukaan ihminen halua olla kateellinen. Jakson vieraan, psykoterapeutti Emilia Kujalan kanssa mietitään, mitä kateus edes on, onko se aina pahasta, kannattaako siitä pyrkiä eroon, ja jos kannattaa, niin miten ihmeessä se onnistuu. Keskustelua käydään myös avoimesti siitä, millaisia asioita tai ihmisiä itse kadehditaan. Henriikka paljastaa olleensa nuorempana lamauttavan kateellinen ja kadehtivansa nykyisin muun muassa sporttisia stunttimimmejä, iloisia ystäväporukoita ja Ronja Salmea. Emilia kertoo, miksi kadehditun rooli on yhtä lailla haastava.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

20. Elämäntapana suuri seikkailu

Julkaistu 6.8.2020

Tänään seikkaillaan! Tai no, ainakin puhutaan siitä. Studiossa on vieraana Tuplakääk-podcastista tuttu, kävelevä seikkailu Enni Koistinen, jonka sydän läpättää villisti rutiinien rikkomiselle ja uuden kokemiselle. Henriikka ja Enni pohtivat unelmiensa seikkailuja, mitä koko seikkailu ylipäänsä on ja millaisten tyyppien kanssa voi lähteä reissun päälle. Filosofisten pohdintojen lisäksi he antavat myös kosolti ihan konkreettisia vinkkejä siihen, miten elämässä pystyisi seikkailemaan enemmän. Seikkailujen skaala on mieletön: Puheissa ovat niin tuntemattomien markettien valloitukset, sukeltaminen tappajavalaiden kanssa kuin huuruiset, hurmiolliset muistot Jukolan suunnistusviestistä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

19. Vanhemmuus – ankeutta vai autuutta?

Julkaistu 30.7.2020

Tässä jaksossa puhutaan vanhemmuudesta ja isyydestä. Onks vanhemmuus parasta ikinä, saako enää koskaan nukkua, tuhoutuuko omat unelmat vai nousevatko ne aivan uudelle levelille? Henriikan kanssa mietteitä ja positiivista, mutta realistista perhepuhetta jakamassa on yrittäjä Johannes Laine, joka on myös Henriikan 1-vuotiaan kummipojan isä. Johannes kertoo muun muassa siitä, mikä on parasta ja kamalinta isyydessä ja kuinka odotti suurempaa tunnemylläkkää vauvan ensikohtaamisessa. Yhdessä pohditaan myös riskiä siihen, että vanhempi sysää omat unelmansa lapsen elettäviksi. Liikutuksenkyyneleitä, ihmettelyä ja haastamista, sitä tarjoilee tämä jakso, joka sopii hyvin myös sellaiselle, joka ei lapsista mitään tiedä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

18. Citymaalainen yhdistää maaseudun ja kaupungin

Julkaistu 23.7.2020

Onko termi ”citymaalainen” jo tuttu? Jaksossa on aiheena asuminen maaseudun rauhassa, asuminen kaupungin vilinässä ja ennen kaikkea se, jos on päättänytkin asua yhtä aikaa vähän molemmissa. Jakson vieras, valokuvauksen ja kuvataiteiden asiantuntija Heli ”Bang Bang” Mäenpää on uuden Citymaalaiset-työryhmän perustajajäsen. Hän teki ison elämänmuutoksen vuosi sitten vuokrattuaan Helsingin Kallion kerrostaloasuntonsa ja muutettuansa järven rannalle, maaseudulle. Siltikään hän ei ole valmis luopumaan kaupunkielämästä. Myös Henriikka kertoo, millaisesta citymaalaisuudesta hän haaveilee lähitulevaisuudessa. Mikä maaseudun rauhassa viehättää, mikä vetää kaupunkielämän sykkeeseen ja tarviiko osata kaikki ihan ite, jos haluaa asua omakotitalossa? Siitä tässä jaksossa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

17. Lopeta vastuuton painopuhe!

Julkaistu 16.7.2020

Ajattelitko, että painopuhe on asia, joka ei kosketa sinua? Olet väärässä. Media, yhteiskunta ja sen mukana kaikki yksilöt ovat mukana kieroutuneen painopuheen ikeessä – osa tiedostaen ja osa tiedostamatta. Tarvitseeko ihmisen tietää oma painonsa? Kannattaako ystävän painoa kommentoida edes silloin, kun hän kysyy suoraan? Jaksossa otetaan liekkiä muun muassa huoleen verhoillusta painokuittailusta sekä ruman ja lihavan pitämisestä synonyymeinä, sekä ilahdutaan kohonneesta kehoylpeydestä. Itsekin syömishäiriökäyttäytymisestä hiljalleen irti pääsevä Henriikka pääsee oivaltaviin ja tärkeisiin keskusteluihin Syömishäiriöliitto SYLI ry:n asiantuntija Katri Mikkilän kanssa, ja lopputuloksena syntyy jakso, joka jokaisen tulisi kuulla.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

16. Johtamisesta, hyvistä jätkistä ja huulipunasta

Julkaistu 9.7.2020

Vieläkö sikarit sauhuavat Darts-taulun ympärillä? Kannattaako johtajien käyttää huulipunaa? Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaudin kanssa puhutaan johtamisen ja työelämän muutoksen tuulista sekä siitä, millaista on johtaa naisena. Henriikka ottaa kierroksia stereotypioista, joita naiset työelämässä kohtaavat, mutta miettii myös, onko itse edennyt urallaan huomaamattaan omien arvojensa vastaisesti. Jaksossa puidaan myös, miksei kannata pyrkiä olemaan "hyvä jätkä" ja millaista on johtaa mulkkuja.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

15. Hävettää vähän kaikki

Julkaistu 2.7.2020

Hävettää englannin kielen lausuminen, hävettää oma äiti, hävettää kollegan kuteet, hävettää avioero... häpeä sitoo meitä otteeseensa aivan huomaamatta. Psykoterapeutti ja Tunteella-kirjojen kirjoittaja Emilia Kujalan kanssa päästään kipeään ja kimuranttiin aiheeseen, häpeään. Jaksossa keskustellaan siitä, millainen tunnevyyhti häpeän takana voi oikeasti olla, mikä erottaaa häpeän syyllisyydestä ja mitkä asiat Henriikkaa ja Emiliaa nolottaa ihan hulluna. Miten häpeän kanssa pitäisi toimia, jos haluaa selvitä elämästä hengissä?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

14. Miltä näyttää kaunis ihminen?

Julkaistu 25.6.2020

Kaupallinen yhteistyö: Cutrin. Mitä kauneus on? Onko se tosiaan katsojan silmässä? Onko se silkkaa bisnestä ja markkinatalouden humpuukia? Jaksossa ei tyydytä kepeään kauneuspuheeseen, vaan sukelletaan pohtimaan kauneuden ja estetiikan kiemuroita syvemmin. Henriikka kertoo teiniajan kauneusihanteistaan ja millaista ihmistä pitää nykyisin kauniina, sekä haastaa luonnonkauneuden ihannoinnin kulttuuria sekä yksipuolista kauneusmuottia. Jakson vieras, suomalaisen Cutrinin koulutuspäällikkö Kaisa Vuorenpää avaa asiaa kouluttautuneen ammattilaisen näkökulmasta ja purkaa auki historian, kulttuurien sekä esimerkiksi somen vaikutusta siihen, miltä näyttää kaunis ihminen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

13. Matkustan, siis tunnen

Julkaistu 18.6.2020

Jaksossa palataan ikimuistoisiin reissuhetkiin, nuoruuden railakkaisiin interrailmuistoihin ja jopa yhteen häpeälliseen karaokeiltaan. Nostalgia-huurujen lisäksi kiillotetaan kristallipalloa ja pohditaan, mihin matkustus on muuttumassa ja miten reissata uudella tavalla, esimerkiksi kotimaassa lähimatkaillen tai ilman lentoja maata pitkin. Jakson vieraana on urbaani aktivisti ja Måndagin perustaja Arto Sivonen, jonka kanssa Henriikka saa hyvät vauhkoamiset esimerkiksi Suomi-matkustuksen tulevaisuudesta.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

12. Miksi mennä metsään?

Julkaistu 11.6.2020

Paljon odotettua, intohimoista puhetta retkeilystä ja outdoor-elämästä! Jakson vieraan, vaellusopas Teemu Suomisen tarina syvästi alkoholisoituneesta kaupunkilaisäijästä vuorikiipeilijäksi on lievästi sanottuna inspiroiva. Myös Henriikka jakaa tarinaansa luontosuhteen vauhdikkaasta syvenemisestä urbaanien vuosiensa jälkeen ja kertoo, miksi luontoon kannattaa lähteä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

11. Kuuntelijoiden piinapenkki

Julkaistu 4.6.2020

Kaupallinen yhteistyö: Valio Oddlygood. Millainen huuruinen muija studiossa oikein elämöi? Tätä jaksoa varten kuuntelijat ovat jättäneet kysymyksiään, joihin Henriikka valmistautumatta vastaa. Kunhan alkulämpän jälkeen päästään vauhtiin, syväluotaavassa jaksossa kerrotaan muun muassa tähänastisen elämän tärkein oppi, mikä tekee hyvän parisuhteen, paljonko reissupakun remointi maksaa ja mitkä ovat eräilijät parhaat iskuvinkit. Haastattelijana toimii koko kansan kultapoika, somevaikuttaja ja valokuvaaja Arttu Mustonen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

10. Buu muoti, hurraa tyyli!

Julkaistu 12.3.2020

Ekan tuottarin viimeisessä jaksossa käsitellään tyyliä, mutta kritisoidaan melko armottomasti muotia. Tickle Sara -median Sara Vanninen kertoo oman tyylinsä löytymisestä ja siitä, miksei halua olla enää muotibloggaaja. Henriikka pohtii puolestaan, voisiko olla retkityyli- tai mökkityylivaikuttaja. Lapsuuden ja nuoruuden villeimmille tyylikorteille nauretaan makeasti mutta ylpeydellä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

9. Ilmastoinnostus

Julkaistu 5.3.2020

Miten päästä eroon ilmastoahdistuksesta? Voiko kestävästä kehityksestä puhua paasaamatta? Ilmastouutisista ja Timo Wilderness -Youtube-kanavasta tuttu Timo Korpi kertoo omasta, inspiroivasta vuodestaan päästöpaastolla, mutta harmittelee muun muassa sitä, miten paastoaminen loi kuilua hänen ja muiden ihmisten välille. Jakso luo tervetullutta toivoa ja tsemppihenkeä ilmastokeskusteluun.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

8. Vallaton äiti–tytär-jakso

Julkaistu 27.2.2020

Spesiaalivieras studiossa, nimittäin Henriikan oma äiti, Pike! Tämä äiti–tytär-suhde on välitön ja lämmin, mutta myös suorasanainen ja perirehellinen. Vuosien saatossa suhde on kehittynyt myös hyväksi ystävyydeksi. Tämä jakso on omistettu äidin ja tyttären keskinäisen suhteen ja yhteisten muistojen puinnille ja pohdinnalle... sekä tietysti sopivalle määrälle naljailua ja naurua.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

7. Lähes kaikki kokevat yksinäisyyttä

Julkaistu 20.2.2020

Lähes kaikki kokevat yksinäisyyden tunnetta jossain elämänvaiheessa, eikä sitä voi tunnistaa päälle päin. Millaisissa muodoissa yksinäisyys voi esiintyä ja miksi se hävettää ja satuttaa niin suuresti? Henriikka avaa jaksossa omia yksinäisyyden kokemuksia, ja asiantuntijana kuullaan opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseen keskittyneen Nyyti ry:n kehittämispäällikkö ja psykologi Elina Marttista.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

6. Aidon ystävyyden voima

Julkaistu 13.2.2020

Jaksossa hyvät ystävät vaihtavat ajatuksiaan siitä, millaista on olla toisen ystävä ja millaisena ystävyyden ylipäänsä elämässä kokee: mitä se merkitsee, mitä siltä odottaa ja millainen ystävä itse kokee olevansa. Jakson vieras valokuvaaja Dorit Salutskij pohtii esimerkiksi ystäväkateutta ja ystävien suurta merkitystä elämässään, ja Henriikka sitä, mistä löytyisi sopiva pipolätkäjengi.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

5. Onnellinen syöminen

Julkaistu 6.2.2020

Ruoka ja syöminen yhdistävät meitä kaikkia: on erilaisia makumieltymyksiä, dieettejä ja hyvinvointimantroja. Mutta miten kannattaa syödä, jos haluaa pyrkiä mahdollisimman terveeseen, mutkattomaan ja erityisesti onnelliseen ruokasuhteeseen? Tästä (sekä siitä, miksi ihmedieetteihin kannattaisi suhtautua skeptisesti) puhutaan ravitsemusterapeutti Leena Putkosen kanssa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

4. Opintosokkeloita pitkin työelämään

Julkaistu 30.1.2020

Juontaja Tuija Pehkosen kanssa keskustellaan nauraen ja pohdiskellen opiskeluista: jaksossa avataan millaisia opintopolkuja ja -sokkeloita pitkin kumpikin ovat nykyisiin duuneihinsa päätyneet. Tuija jakaa inspiroivan (ja sinnikkään) tarinansa vuoden radiojuontajaksi, ja Henriikka paljastaa millaiset opinnot häntä tänä keväänä kutsuvat.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

3. Mitä on todellinen rohkeus?

Julkaistu 23.1.2020

Jaksossa keskustellaan rohkeudesta ja uskaltamisesta – mitä rohkeus on, tarkoittaako se kaikille samaa ja onko rohkea ihminen usein myös tyhmä? Jakson vieraana kuullaan videobloggaaja ja esikoiskirjailija Sita Salmista, joka kertoo kuuntelijoille omasta rohkeudestaan ja siitä, kuinka hän on oppinut uskaltamaan enemmän.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ihanuus ja kamaluus

Julkaistu 16.1.2020

Mitä kaikkea hyvinvointi on, kuinka omiin hyvinvointitavoitteisiin voi ihan oikeasti päästä? Henriikka kertoo jaksossa omasta hyvinvointitaipaleestaan pikavoittojen tavoittelijasta armollisemmaksi pidempiaikaisten tavoitteiden asettajaksi. Aiheesta keskustellaan liikuntatieteilijä ja Voittavat tavat -kirjailija Jerry Hietaniemen kanssa, joka kertoo kuuntelijoille parhaat vinkkinsä hyvinvoivaan arkeen ja elämään.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

1. Arkisia ja hattaraisia haaveita uuteen vuoteen

Julkaistu 9.1.2020

Jaksossa jutellaan ystävien kesken haaveilusta ja haaveista, niistä suurista maailmaasyleilevistä ja pienistä maanläheisistäkin. Jakson vieraana on Henriikan hyvä ystävä, strategisti ja bloggaaja Ida Hanhiniemi, joka haaveilee muun muassa merkityksellisistä ihmiskohtaamisista ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Introjakso: Mikä on Aamukahvilla, kuka on Henriikka Reinman?

Julkaistu 9.1.2020

Tässä lyhyessä esittelyjaksossa kuulet, mistä Aamukahvilla-podcastissa on kyse ja millainen mimmi kahvikupin kanssa jaksoja nauhoittaa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Takaisin podcastien listaan