Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Ajatuksia yhteiskunnasta
Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatushautomo, joka ylläpitää yhteiskunnallista, tasa-arvoa ja demokratiaa edistävää keskustelua.
Jaksot
Yhteensä 34 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 9.5.2018.
Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 5: Pandemia ja talous
Muuttiko korona mitään? Mihin maailmantalous on menossa? Keskustelusarjan viimeisessä osassa Riku Luostari ja historian professori Juha Siltala luotaavat pandemian vaikutuksia talouteen ja yhteiskuntaan. Keskuspankkivetoinen talous näyttää kulkeneen tiensä loppuun, mutta uusia vaihtoehtoja ei kenelläkään ole tarjolla. Omaisuudet ovat voineet inflatoitua ilmaisella rahalla kymmenen vuotta, mutta nykyistä kulutushyödykkeiden inflaatiota ei ainakaan pääkirjoitussivujen perusteella saisi lievittää palkkoja nostamalla, vaan päinvastoin talouden pelastuksena on palkkamaltti ja -kilpailu. Juha Siltalan mukaan inflaatio saattaa jakaa edelleen varallisuutta alhaalta ylös. Toisaalta pandemia ehkä muutti ajatuksia ylimääräisenä ”tuhlaajana” kehystetyn julkisen sektorin tarpeellisuudesta. Kuinka Siltala korjaisi työn, talouden ja ympäristön ristiriitaiset ongelmat? Mikä on pandemian ja Ukrainan sodan suhde?
Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 4: Uusliberalismi
Uusliberalismi herättää tunteita. Onko sitä olemassa, ja mitä se tarkalleen ottaen on? Onko Suomi uusliberaali? Riku Luostarin kanssa uusliberalismista ja sen historiasta keskustelee historiantutkija, VTT Ilkka Kärrylä, joka on tutkinut muun muassa uusliberalismin ja talousdemokratian historiaa. Hänen mukaansa myös Suomi on käynyt läpi "uusliberalisoinnin" prosessin viimeisten vuosikymmenten aikana. Mikä on paikallisen sopimisen ja uusliberalismin suhde? keitä olivat uusliberaaleiksi luonnehditut nuorsuomalaiset? Miten uusliberalismi voi pitkän koronan jälkeen? Kuuntelemalla selviää. Keskustelijat luotaavat myös talousdemokratian nousua ja tuhoa, sekä suomalaista työehtosopimusjärjestelmää.
Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 3: Työelämä
Miten työelämä voi? Jakautuvatko työelämän tehtävät kahtia ”hyviin töihin” ja suorittavaan matalapalkka-alaan? Minkä inhimillisen hinnan suomalaiset maksavat halvoista mansikoistaan? Riku Luostarin vieraana on tutkija ja Kalevi Sorsa -säätiön viestinnän asiantuntija VTT Anna Kuokkanen. Tällä kertaa puhutaan työelämästä. Työ on viime aikoina puhuttanut, ei vähiten suurten lakkojen myötä. Julkisessa keskustelussa hoitoalan työntekijöitä kyllä arvostetaan, mutta arvostus ei juuri näy palkkakuitissa. Tietotyön tekijöistäkin yritetään puristaa entistä enemmän lisäarvoa irti, mutta kontrollin mekanismit eroavat. Nykyistä työelämä halkoo usea erilainen jakolinja: Kuokkasen mukaan työmarkkinat ovat jakautuneet esimerkiksi oleskeluluvasta riippuvaisen ulkomaalaisväestön ja kansalaisten välillä. Osaavatko ammattiliitotkaan reagoida työelämän muutokseen?
Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 2: Työllisyys
Riku Luostarin vieraana on tällä kertaa historiantutkija, VTT Sami Outinen, joka on tutkinut sosialidemokraattisen puolueen ja työllisyyspolitiikan historiaa. Outisen mukaan Suomessa siirryttiin yhdeksänkymmentäluvulla aktiivisesta eli työtä luovasta työllisyyspolitiikasta aktivoivaan, työnhaun roolia korostavaan työllisyyspolitiikkaan. Samaan aikaan kuitenkin myös lähes täystyöllisyydestä siirryttiin suurtyöttömyyteen ja ”epätyypillisiin” työsuhteisiin. Voivatko ammattiliitotkaan selviytyä silpputyön maailmassa? Keskustelijat luotaavat työllisyyspolitiikan historiaa ja tulevaisuutta.
Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 1: Poliittinen köyhyys
Miksi vähäosaiset eivät äänestä? Äänestävätkö ihmiset ”omia etujaan vastaan”? Onko kaikilla mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja päättää sen asioista? Kalevi Sorsa -säätiön harjoittelija Riku Luostarin kanssa on studiossa filosofiantutkija, VTT Joonas S. Martikainen, joka argumentoi, että demokraattisissa yhteiskunnissa on tapahtunut ”salakavala kansalaisoikeuksien riisto”. Martikainen on tutkinut demokraattista osallistumattomuutta. Hänen mukaansa voidaan resurssiköyhyyden lisäksi puhua ”poliittisesta köyhyydestä” - osattomuudesta päätöksentekoon demokraattisessa yhteiskunnassa.
Kansainvälinen Ilmastopolitiikka Glasgown Jälkeen
Tässä jaksossa Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Samuli Sinisalo keskustelevat Glasgown ilmastoneuvotteluiden tuloksesta ja merkityksestä Suomelle. Jaksossa viitataan Sorsa-säätiön Impulsseja-julkaisuihin: Mitä jokaisen päättäjän tulisi tietää EU:n ilmastopolitiikasta (https://sorsafoundation.fi/julkaisu-mita-jokaisen-paattajan-tulisi-tietaa-eun-ilmastopolitiikasta/ ) ja Mitä jokaisen tulisi tietää Pariisin ilmastosopimuksesta (https://sorsafoundation.fi/moisio-ja-tynkkynen-mita-jokaisen-on-hyva-tietaa-pariisin-ilmastosopimuksesta/ ), sekä Sitran työpaperiin Ilmastojohtajuus on kansallisen edun puolustamista (https://www.sitra.fi/uutiset/tyopaperi-ilmastojohtajuus-on-kansallisen-edun-puolustamista/ )
Talouskasvusta politiikan sisältötavoitteisiin (osa 2)
Voimmeko määrittää yhteiskunnalliset tavoitteemme ennemmin tavoiteltavien päämäärien kuin yleisen talouskasvun kautta? Siinä tämän jakson aihe. Podcast on nauhoitus keskustelutilaisuudesta, joka oli osa Kalevi Sorsa -säätiön Kesäkoulua ekologisesta kestävyydestä, joka järjestettiin yhteistyössä Demarinuorten ja Sosialidemokraattisten opiskelijoiden kanssa kesäkuussa 2021. Osassa kaksi on seminaarin keskusteluosa. Puhujien alustukset löytyvät ensimmäisestä osasta podcastina täältä: https://soundcloud.com/tzz2ln6z7tkt/talouskasvusta-politiikan Videona täältä: https://youtu.be/avVqF7ikg6U Keskustelemassa ovat: Jussi Ahokas, pääekonomisti, Soste Paavo Järvensivu, tutkija, BIOS-tutkimusyksikkö Annukka Vainio, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto Niina Malm, kansanedustaja, SDP:n vpj. Jakson ja tilaisuuden juontajana Samuli Sinisalo, hankevastaava, Kalevi Sorsa -säätiö
Talouskasvusta politiikan sisältötavoitteisiin (osa 1)
Voimmeko määrittää yhteiskunnalliset tavoitteemme ennemmin tavoiteltavien päämäärien kuin yleisen talouskasvun kautta? Siinä tämän jakson aihe. Keskustelemassa ovat: Jussi Ahokas, pääekonomisti, Soste Paavo Järvensivu, tutkija, BIOS-tutkimusyksikkö Annukka Vainio, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto Nina Malm, kansanedustaja, SDP:n vpj. Jakson ja tilaisuuden juontajana Samuli Sinisalo, hankevastaava, Kalevi Sorsa -säätiö Podcast on nauhoitus keskustelutilaisuudesta, joka oli osa Kalevi Sorsa -säätiön Kesäkoulua ekologisesta kestävyydestä, joka järjestettiin yhteistyössä Demarinuorten ja Sosialidemokraattisten opiskelijoiden kanssa kesäkuussa 2021.
Kaupunkien eriytyminen
Alueellista eriarvoisuutta on paitsi kaupunkien ja kuntien välillä myös niiden sisällä. Millaista kaupunkien sisäinen sosioekonominen eriytyminen on? Mitä seurauksia eriytymisestä on yksilölle ja yhteiskunnalle, ja miten sitä vastaan kamppaillaan? Keskustelemassa Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen dosentti ja Helsingin kaupungin johtava asiantuntija Venla Bernelius sekä Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar. Hankevastaava Maija Mattila haastattelee.
5G tulee, onko EU valmis?
Tässä jaksossa keskustellaan 5G:stä ja sen mukanaan tuomasta laajemmasta teknologian murroksesta. Mukana ovat Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, London School of Economicsin väitöskirjatutkija Ville Aula ja kansainväliseen kauppa- ja geopolitiikkaan erikoistunut asiantuntija Markus Holmgren. Keskustelun juontaa Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Samuli Sinisalo.
Ympäristökäsikirja kuntapäättäjille ja kaikille muille
Tässä jaksossa kuullaan asiantuntijakeskustelu Ympäristökäsikirja kuntapäättäjille -kirjan julkistustilaisuudesta. Keskustelemassa ovat BIOS-tutkimusyksikön Paavo Järvensivu, Syken Jari Lyytimäki ja Raision kaupunginjohtaja Eero Vainio. Heitä haastattelee kirjan toimittaja Samuli Sinisalo Kalevi Sorsa -säätiöstä. Kirjasta saa lisätietoja: https://sorsafoundation.fi/julkaisutilaisuus-ymparistokasikirja-kuntapaattajille-ja-kaikille-muille/
Mitä liberalismi on?
Onko liberalismi sosialismin vastakohta? Mitä merkitystä liberalismin historialla on sille, miten liberalismi nykyään käsitetään? Aiheesta keskustelemassa toimittaja, ekonomisti Heikki Pursiainen ja väitöskirjatutkija Marianne Sandelin. Haastattelijana Maija Mattila. Podcast liittyy Marianne Sandelinin julkaisuun "Mistä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu kumpuaa? Nykykonservatismin juuret" (https://sorsafoundation.fi/marianne-sandelin-mista-liberaalien-ja-konservatiivien-vastakkainasettelu-kumpuaa/).
Eriarvoisuuden tila, osa 5: Taloudellinen eriarvoisuus
Vieraana Tampereen yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Tuomala. Aiheina tulo- ja varallisuuserojen mittaaminen, taloudellisen eriarvoisuuden syntyminen ja vähentäminen, paikallinen sopiminen ja talouden tehokkuus, kestävän talouden mahdollisuudet, verotus sekä työllisyys.
Eriarvoisuuden tila, osa 4: Painosyrjintä
Painosyrjintä on harvemmin tunnistettu syrjinnän muoto. Jaksossa Jyväskylän yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hannele Harjunen tarkastelee ihmisen painon yhteiskunnallista ulottuvuutta. Miten paino ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus liittyvät toisiinsa?
Eriarvoisuuden tila, osa 3: Terveyserot
Jaksossa keskustellaan sosioekonomisista terveyseroista. Mitä ne ovat ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat? Millaiset terveyserot ovat Suomessa verrattuna muihin Euroopan maihin? Mitkä ovat tehokkaita keinoja terveyserojen kaventamiseksi? Vieraana Turun yliopiston tutkijatohtori Katri Aaltonen.
Eriarvoisuuden tila, osa 2: Eriarvoisuus koulutuksessa
Jaksossa keskustellaan valtaväestöön kuuluvien ja maahanmuuttotaustaisten nuorten koulutuspolkujen eriytymisestä ja siitä, miten eriytymistä voisi ehkäistä. Vieraina Turun yliopiston sosiologian apulaisprofessori, akatemiatutkija Elina Kilpi-Jakonen ja Fenix Helsingin toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.
Eriarvoisuuden tila, osa 1: Eriarvoisuuden periytyminen
Keskustelemme siitä, millaista ylisukupolvinen eriarvoisuus Suomessa on, millainen yhteiskunta edistää sosiaalista liikkuvuutta ja millä keinoin eriarvoisuuden periytymistä on mahdollista ehkäistä. Vieraana Turun yliopiston sosiologian professori, INVEST-lippulaivahankkeen johtaja Jani Erola, haastattelijana Maija Mattila. Podcast on osa Eriarvoisuuden tila -podcastsarjaa.
Kestävä hyvä kehä hyvinvoinnin vauhdittajana
Fossiilitalouden varassa pyörivä hyvinvointivaltio kiihdyttää ekologista kriisiä ja hyvinvoinnin kasautumisen sijaan vaarantaa tulevaisuuden hyvinvointia. Tässä jaksossa hyvän kehän politiikkaidean uudistamisesta keskustelevat ulkomaankauppa ja kehitysministeri Ville Skinnari (SDP), tutkija Tuuli Hirvilammi (Tampereen yliopisto) ja ministerin erityisavustaja Tiina Vainio. Keskustelua isännöi Sorsa-säätiön Samuli Sinisalo. Keskustelu pohjautuu Tuuli Hirvilammin julkaisuun Hyvä Kehä kestävän hyvinvoinnin vauhdittajana, joka on luettavissa: https://sorsafoundation.fi/hirvilammi-hyva-keha-kestavan-hyvinvoinnin-vauhdittajana/
Vihreä jälleenrakennus ja sosialidemokratia
"Ilmastonmuutoksesta on tullut kaikkeen vaikuttava näkymätön käsi." Miten Suomen ja Euroopan edistyksellisten tulisi suhtautua tähän ja miten koronapandemiasta noustaan kohti kestävää tulevaisuutta? Näistä teemoista keskustelevat Sorsa-säätiön Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle -hankkeen hankevastaavan Samuli Sinisalon kanssa SAK:n ekonomisti Anni Marttinen ja SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen. Keskustelu pohjautuu samannimiseen Matthias Jobeliuksen julkaisuun, joka on luettavissa https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2020/12/KSS_Jobelius2_Web.pdf Koronatilanteen vuoksi äänitykset tehdään etänä, pahoittelemme tästä johtuvaa epätasaisuutta äänenlaadussa.
Social and political aspects of digital tech
Digital technology is like a silent tsunami that permeates all aspects of our lives, and the pace is getting faster. Listen to experts Justin Nogarede (Digital Policy Adviser, Foundation for European Progressive Studies), Jan-Erik Støstad (Secretary General, Cooperation Committee of the Nordic Social Democratic parties and trade union LOs SAMAK) and Member of European Parliament Miapetra Kumpula-Natri talk about the societal impacts of digital technology and their solutions to the issue. Project Manager Maija Mattila (Kalevi Sorsa Foundation) interviews.
Resilienssi
Mitä on resilienssi? Mikä on resilienssin ja tehokkuusajattelun suhde? Minkälainen ideaali resilientti yhteiskunta ilmastonmuutoksen paineessa voisi olla? Tässä jaksossa tutkijat ScD Eija Meriläinen (University College London) ja PhD Ari-Elmeri Hyvönen (Tampereen ja Jyväskylän yliopistot) keskustelevat resilienssistä Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaavan Samuli Sinisalon kanssa. Vastauksia haetaan mm. yllämainittuihin kysymyksiin, sekä siihen mitä koronakriisi on paljastanut Suomen resilienssistä ja mitä voisimme kriisistä oppia tulevaisuutta ajatellen. Kesto 1 h 5 min.
Työajan lyhentäminen
STTK:n pääekonomisti Patrizio Laina (VTT) ja Sorsa-säätiön hankevastaava Samuli Sinisalo (MA) keskustelevat työajan lyhentämisestä. Keskustelussa pureudutaan mm. työajan lyhentämisen historiaan, työajan lyhentämisen ekologisiin vaikutuksiin Sinisalon julkaisuun nojaten, sekä STTK:n esityksiin työajan lyhentämisen tukemisesta työttömyyden ennaltaehkäisyyn koronakriisin hoidossa. Julkaisu "Työajan lyhentämisen ekologiset vaikutukset" on luettavissa: https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2020/06/KSS_Sinisalo_Web.pdf STTK:n esitys lyhennetyn työajan tukemisesta: https://www.sttk.fi/2020/04/07/laskelmia-tyoajan-lyhentamisen-tukemisesta/
Korona ja EU:n talousarkkitehtuuri
Tässä jaksossa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas ja Sorsa-säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny käyvät läpi EU:n talousarkkitehtuuria yleisesti ja koronakriisin yhteydessä. Keskustelussa käsitellään mm. yhteisvastuuta, keskuspankin roolia kriisinhoidossa, poliittisia realiteetteja ja populismia sekä finanssi- ja eurokriisin perintöä. Haastattelijana toimii Sorsa-säätiön hankevastaava Samuli Sinisalo.
Mitä erivertaisuus on?
Eriarvoisuudesta puhutaan paljon, mutta mitä se itse asiassa on? Tätä kysymystä pohtii Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori Antti Kauppinen, joka käyttää mieluummin termiä erivertaisuus kuin eriarvoisuus. Miksi? Se selviää kuuntelemalla. Jaksossa myös asiaa oikeudenmukaisista perusteista päättää siitä, kenen Covid-19-sairautta hoidetaan ja kenen ei. Haastattelijana Maija Mattila. Antti Kauppisen julkaisun "Mistä puhumme, kun puhumme eriarvoisuudesta?" voi lukea tästä: https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2020/02/Kauppinen_web.pdf
Yhteiskunnan kriisit ja niihin sopeutuminen
Tässä jaksossa oli tarkoitus käsitellä ympäristön tilaa ja siihen sopeutumista monitieteisen ympäristötutkimuksen näkökulmasta. Mutta sitten tuli korona. Koronakriisi muutti suunnitelmia ja nyt ympäristöasioiden lisäksi keskustelussa BIOS-tutkimusyksikön Paavo Järvensivun ja Tero Toivasen sekä Sorsa-säätiön Samuli Sinisalon kesken käsitellään myös koronaa, yhteiskunnan resilienssiä ja sitä, miten nykyisestä tilanteesta tulisi edetä, jotta pidemmän aikavälin ekologiset kriisit saataisiin minimoitua ja yhteiskunnat pitää toimintakykyisinä.
Mitä jokaisen päättäjän tulisi tietää EU:n ilmastopolitiikasta?
Vuoden 2019 viimeisessä jaksossa on haastateltavina ilmastoasiantuntijat Oras Tynkkynen ja Matleena Moisio. Jaksossa käydään läpi EU:n ilmastopolitiikan perusteita, EU:n uusia ilmastopoliittisia avauksia eli New Green Dealia ja hiilineutraalius 2050 -tavoitetta, sekä YK:n ilmastoneuvotteluita Madridin kokouksen jälkimainingeissa. Haastattelijana Samuli Sinisalo. Moision ja Tynkkysen julkaisu on luettavissa: https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2019/12/KSS_MoisioTynkkynen3_Web.pdf
Hanskat tippui - Lakkojen merkitys yhteiskunnassa
Tässä jakossa STTK:n ekonomisti Antti Koskela, Sorsa-säätiön vt tutkimuspäällikkö Ari-Matti Näätänen ja hankevastaava Samuli Sinisalo keskustelevat lakoista ja niiden merkityksestä yhteiskunnassa. Koskelan kirjoittama samanniminen raportti löytyy osoitteesta: https://sorsafoundation.fi/fi/tietokirja-suomi-ei-ole-lakkoherkka-maa/
Globalisaatio ja hyvinvointivaltio
Jaksossa käydään läpi globalisaation suhdetta hyvinvointivaltioon. Sorsa-säätiön vt. tutkimuspäällikkö Ari-Matti Näätänen on julkaissut artikkelin, jossa hän tarkastelee globalisaation vaikutusta julkisen sektorin menoihin, sosiaali- ja terveysmenoihin sekä tuloeroihin. Artikkeli löytyy osoitteesta: https://sorsafoundation.fi/fi/category/julkaisut/ Haastattelijana Samuli Sinisalo.
Mikä on Kalevi Sorsa -Säätiö
Mikä on poliittisten ajatuspajojen rooli yhteiskunnassa? Tässä jaksossa Säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny käy läpi ajatuspajojen roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa ja avaa Säätiön uusia painopistealueita, Eriarvoisuuden vähentämistä ja Ihmisen toiminnan vaikutuksia maapallolle.
Innovaatiopolitiikka
Millaista tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa Suomessa pitäisi tehdä? Keskustelemassa kansanedustaja Pilvi Torsti, tutkimuspäällikkö Antti Alaja ja projektitutkija Maija Mattila.
Macedonia Name Issue
Samuli Sinisalo from Kalevi Sorsa Foundation interviews Toshe Zafirov and Aleksandar Spasov from Progres Institute (Macedonia) about the solution to the "Name Issue," which was resolved just days before, as the Greek Parliament passed the final vote.
Supertekoälyn sosiaalietiikkaa
Mitä supertekoäly on ja onko näköpiirissä aika, jolloin se on todellisuutta? Minkälaisten yhteiskunnallisten ja kulttuuristen jatkumoiden vallitessa supertekoälyä kehitetään? Mitä pitää ottaa huomioon supertekoälyn kehittämiseen ja kehittymiseen liittyen? Näitä ja muita supertekoälyyn liittyviä sosiaalieettisiä kysymyksiä tarkastelee väitöskirjatutkija Markku Valtanen projektitutkija Maija Mattilan haastateltavana.
Miten alustatalous muuttaa työtä?
Podcastissa Oxfordin yliopiston Associate Professor Vili Lehdonvirta kertoo, miten digitaaliset alustat muuttavat työtä. Suomessa sosiaalinen suojelu (muun muassa sosiaaliturva, sairausajan palkka) on sidoksissa työsuhteeseen - olisiko tätä sosiaaliturvan ja työsuhteen liittoa tarpeen tarkastella kriittisesti alustatyön aikakaudella? Vili Lehdonvirta on taloussosiologi, joka on Euroopan tutkimusneuvoston rahoittaman iLabour-tutkimushankkeen päätutkija. Häntä haastattelee Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila.
Yleisturva
SDP:n Yleisturva-sosiaaliturvamallista keskustelemassa mallin kehittäjä Matias Mäkynen yhdessä Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alajan ja projektitutkija Maija Mattilan kanssa. Ketkä voivat saada yleisturvaa? Mitä tarkoittavat perus-, yleis- ja aktiivitaso? Miten yleisturva suhteutuu perustuloon?