Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Jumikemut

Kahden populaarikulttuurinarkkarin podcast, jossa jutellaan leffoista, tv-sarjoista ja Mielettömistä jutuista.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 99 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.2.2017.

Jumikemut vol. 99: Election - Vaalit (1999) ja Batgirl-elokuvan peruutus

Julkaistu 5.8.2022

99. (!!!) jumikemuissa aiheina on teinisatiiri Election – Vaalit (1999) ja Warner Brosin tyly Batgirl-peruutus! Alexander Paynen ohjaama Election on ilkeä, mehukas, hauska ja kipeäkin satiiri lukiosta, teini- ja keski-iästä sekä politiikasta Amerikassa. Hieman unohdetun kulttielokuvan pääosissa on lukiomaailmaan katkerana maikkana palaava Ferris Bueller eli Matthew Broderick, tähdentekijä roolin tekevä nuori Reese Witherspoon ja kaikkien lesboteinien sankaria, aikamme legendaa Tammya esittävä Jessica Campbell. Ajankohtaisessa kysymyksessä puhutaan karusti perutusta Batgirl-elokuvasta ja mitä tällainen liki valmiiden elokuvien merkitsee elokuvakulttuurille isommassa kuvassa. Lopussa annetaan Sweet Chili Dippejä ja paljastetaan meidän 100. jakson elokuva sekä leffakisan voittaja 😊 Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 98: Revolutionary Girl Utena: The Movie (1999) ja Jane Austen versioinnit

Julkaistu 22.7.2022

Ruusu rintaan, miekka käteen ja taistelemaan neidon puolesta, sillä Jumikemujen elokuvapolussa astutaan Utenan maailmaan! Jutan suosikkianimesta tehty fanielokuva on keskustelun aiheena, ja se menee suoraan syvään päätyyn: on kyse patriarkaatin kukistamisesta ja oikeudesta rakastaa mutta kaikki on verhottu ruususymbolien, mahdottoman kauniin animaation ja hämmentävien metaforien taa. Miksi ns. taikatyttögenreä edustava Revolutionary Girl Utena on niin mullistava? Se selviää episodissa. Lisäksi Ajankohtaisessa kysymyksessä puhumme Jane Austenin ikuisesta ajankohtaisuudesta (mm. Persuasion nyt Netflixissä) ja loppuun kulttuurisuosituksia eli sweet chili dippejä, tietysti. Tuu mukaan, nää on vallankumoukselliset kemut!

Jumikemut vol. 97: Fire Island (2022) ja Barbie-elokuva

Julkaistu 1.7.2022

Kesä on kuuma, mutta kuumia ovat bileetkin, nimittäin Jutta ja Mikko puhuvat Disney+:n uudesta Fire Island -elokuvasta, jossa ystäväporukka lähtee legendaarisiin gaybileisiin etsimään seuraa ja pistämään päänsä sekaisin. Mikon valitsema elokuva, jonka tähtenä keikkuu SNL:n uusi valtias Bowen Yang, juhlistaa sopivasti myös Pride-viikkoa: hyvää Pridea kaikille jumikemuttelijoille! Ennen Fire Islandia jutellaan Jutan valitsemasta Ajankohtaisesta kysymyksestä, joka koskee Greta Gerwigin ohjaamaa Barbie-elokuvaa. Some on täyttynyt kuvista, joissa Margot Robbie ja Ryan Gosling näyttävät uuh-peilta neonkeltaisissa vermeissään. Mutta Barbie on lelu ja leluelokuvilla ei ole mairitteleva lähihistoria. Voiko Barbie-elokuva onnistua? Lopussa tuttuun tapaan Sweet Chili Dipit eli meidän kulttuurisuositukset teille, tällä kertaa suosittelemme parasta teatterielokuvaa juuri nyt sekä uutta Star Wars -sarjaa. Lopulta Mikko pääsee arvuuttelemaan, mitä ihmettä me katsomme seuraavaa jaksoa varten. Tuu mukaan, nää on parhaat kemut! PS. Muistakaa lähettää elokuvatoiveenne, 100. jakso lähestyy!

Jumikemut vol. 96: Fearless (1993) ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt populaarikulttuurissa 2022

Julkaistu 17.6.2022

Kesän keskellä Jumikemuissa hypätään syvään päähän: Peter Weirin Fearless – Peloton (1993) käsittelee kuolemaa, kuolemanpelkoa, menetystä, muutosta ja traumaa. Rankoista aiheistaan huolimatta draamassa on omalaatuinen, outo ja liki uskonnollinen tunnelma sekä yksi elokuvahistorian hienoimmista onnettomuuskohtauksista. Jakson elokuva on unohdettu mestariteos, jonka pääosissa loistavat Jeff Bridges, Rosie Perez ja Isabella Rosselini. Priden kunniaksi ajankohtaisessa kysymyksessä puhutaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyydestä populaarikulttuurissa. TV:n puolella on päästy jo hyvään suuntaan, mutta elokuvat jumittavat pahasti. Lopussa tietysti Sweet Chili Dippejä!

Jumikemut vol. 95: Truman Show (1998) ja onko Tom Cruise viimeinen leffatähti?

Julkaistu 3.6.2022

Miltä tuntuisi huomata, että koko elämä on ollut pelkkä kulissi ja kaikki läheisesi palkattuja näyttelijöitä? Näin käy Jim Carreyn esittämälle Trumanille mieltäavartavassa satiirissa Truman Show (1998). Mikon valitsema elokuva avaa jumikemuilijoille mahtavia keskusteluja mielenterveydestä, yhteiskuntanormeista, reality-tv:stä ja aitouden merkityksestä. Lisäksi Jutta kysyy ajankohtaisena kysymyksenä: Onko Tom Cruise viimeinen suuri elokuvatähti ja onko se ok? Sweet chili dipeissä Ars22-suosituksia sekä yllättävän kova Tiku ja Taku -seikkailu. Tuu mukaan, nää on syvälliset kemut!

Jumikemut vol. 94: Broadcast News (1987) ja tv-sarja-ähky

Julkaistu 20.5.2022

TV-uutisten hektiseen maailmaan sijoittuva Broadcast News on hieno elokuva ihmissuhteista, journalismin murroksesta ja työyhteisöstä. Elokuvan pääosissa kriiseilevät upeat Holly Hunter, William Hurt ja Albert Brooks. Ajankohtaisessa kysymyksessä pohditaan onko tv-sarjoja jo liikaa ja miten valita tulvasta omat suosikit. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 93: Julkaisuikkuna ja Mars hyökkää! (1996)

Julkaistu 6.5.2022

Lentävät lautaset piirittävät Maata, käkättävät isopäiset alienit räjäyttävät ihmisiä ja rakennuksia, olemmeko tuhon omia? Tervetuloa Jumikemujen elokuvapolulle, joka vie tällä kertaa Tim Burtonin anarkistisen kauhukomedian Mars hyökkää!n luo. Mikon lapsuuden suosikkielokuva saa Jutan innosta sekaisin: kannattaa kuunnella! Elokuvassa on paljon iloittavaa, päällimmäisenä toki uskomaton määrä Hollywood-tähtiä vetämässä ihanasti överiksi. Jack Nicholson tuplaroolissa: itsetyytyväinen USA:n presidentti ja pallihikinen kasinokeisari? Yes please! Ennen Mars Hyökkää!tä jutellaan Ajankohtaisesta kysymyksestä, joka liittyy elokuvien julkaisemiseen samanaikaisesti teattereissa ja suoratoistossa (Y/N?) ja lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili Dipit eli meidän kulttuurisuositukset teille. Ai niin, ja Mikko arvuuttelee seuraavan jakson elokuvaa UPEASTI! Tuu mukaan, nää on överit kemut!

Jumikemut vol. 92: Fantastic Beasts ja Henkien talo (1993)

Julkaistu 22.4.2022

Elokuva, jossa perustuu hittikirjaan ja jonka pääosassa säteilevät aikansa rakastetuimmat näyttelijäsuuruudet Meryl Streepistä Jeremy Ironsiin ei voi epäonnistua! Vai voiko? Jumikemujen jaksossa ihmetellään, miten Henkien talo (1993) on voitu tehdä ja mikä kaikki siinä mättää. Jutan valitsema esoteerinen elokuva on nykyisin täysin unohdettu, mutta Mikko onnistui löytämään elokuvan Youtubesta! Jakson alussa mutustellaan Ajankohtaista kysymystä, joka koskee J.K.Rowlingia ja Fantastic Beasts -elokuvasarjaa: Voiko taiteilijan erottaa taiteestaan? Onko se mahdollista edes? Lopussa Sweet Chili Dipit eli meidän kulttuurisuositukset teille ja Jutta yrittää arvata, mikä elokuva katsotaan seuraavaa jaksoa varten. Kannattaa tulla kuulolle, luvassa #megafail! Nää on kivat, vaikkakin oudosti vanhusmeikatut kemut!

Jumikemut vol. 91: Uusi Game of Thrones -sarja ja Valheet ja viettelijät (1988)

Julkaistu 8.4.2022

Onko Game of Thrones jo vähän plääh? (kyllä) Aiotaanko katsoa elokuussa House of Dragon -sarjaa? (tietysti) Onko Valheet ja viettelijät (1988) upea? (KYLLÄ) Onko ranskankieliset nimet liian vaikeita lausua? (Oui) Onko Glenn Closen naama maailman upein? (KYLLÄ) Pitäisikö miesten käyttää meikkiä ja peruukkeja aina? (Ehdottomasti) Oliko Uma Thurman ja Keanu Reeves vuonna 1988 maailman söpöimpiä? (Aww) Onko Monkey Island ja Donkey Kong samoja pelejä? (Ei) Onko kukaan kuullutkaan Henkien talo -elokuvasta? (Ei) Nämä ja paljon muita Jumikemuissa! Tuu kiva, nää on koristeelliset kemut!

Jumikemut vol. 90: Oscar-spesiaali 2022

Julkaistu 30.3.2022

On aika korkata kupliva ja kimaltaa, kun Jutta ja Mikko käyvät läpi vuoden 2022 Oscar-gaalan tapahtumat tuoreeltaan. Mukana mm. Will Smithin käsittämätön käytös! Troy Kotsurin liikuttava viittomapuhe! Dyynin ihastuttavat voitot! Licorice Pizzan kirpaiseva tappio! Podissa selviää. mitä mieltä jumikemuilijat olivat yleisesti tämän vuoden juontajista, gaalaesityksistä, voittajista ja häviäjistä. Lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili Dipit eli meidän kulttuurisuositukset teille. Tuu mukana, nää on TAPAHTUMARIKKAAT kemut!

Jumikemut vol. 89: Euphoria ja Kuuhullut (1987)

Julkaistu 10.3.2022

Jumikemujen matka käy New Yorkin Pikku-Italiaan ja East Highland High Schooliin. Ajankohtaisessa kysymyksessä pohditaan HBO Maxin jättihitin Euphorian suosiota. Onko syynä maailmanlaajuinen koronalamaannus, tähtinäyttelijät, Spring Breakers -tyylinen kuvasto vai viikottainen julkaisutahti? Ja onko Euphoria oikeasti NIIN hyvä? Elokuvapolulla kuljetaan Avatarin kuumaailmasta New Yorkin Little Italyyn, johon sijoittuu elokuva Kuuhullut/Moonstruck. Ihanassa vuoden 1987 hittielokuvassa on kaikkea: CHER, Nicolas Cagen tähdentekijärooli, kliseisimmät italiakappaleet, Olympia Dukakis, Frasierin isä, suuria tunteita ja paljon ruokailua. Lopussa Jutta saa arvailla seuraavan kerran elokuvaa 😊 Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 88: LOTR-oikeudet ja Avatar (2009)

Julkaistu 25.2.2022

HBD 5-VUOTIAS JUMIKEMUT! Sen kunniaksi Jutta ja Mikko aloittavat uuden sarjan, nimittäin Jutan ja Mikon elokuvapolun! Jumikemujen elokuvapolun avaa Avatar (2009), James Cameronin "Pocahontas avaruudessa" 3D-seikkailu, jonka juonen&hahmot lähes kaikki ovat jo unohtaneet, mutta jolle on tulossa peräti 4 (!) jatko-osaa, niistä ensimmäinen jo tänä syksynä. Elokuvapolku etenee seuraavaksi niin, että aina jompikumpi valitsee seuraavan katsottavan elokuvan, jonka on jotenkin liityttävä edelliseen elokuvaan. Jakson alussa debytoi uusi osio nimeltään Ajankohtainen kysymys, joka koskee tällä kertaa LOTR-oikeuksia ja kuka ne aikoo ostaa. Saammeko pian Disneyn hobittiteemapuistoja ja haltia-ajeluja vai korjaako Amazonin Bezos tämän miljardien arvoisen IP:n talteen? Jakson loppuun tuttuun tapaan Sweet Chili Dipit, eli meidän kulttuurisuositukset teille, sekä arvuuttelu seuraavan jakson elokuvasta. Arvaatteko, arvaako Mikko, mikä elokuva katsotaan Avatarin jälkeen? Tuu mukaan, nää on siniset kemut!

Jumikemut vol. 87: JUMIGAALA

Julkaistu 4.2.2022

Jumikemujen vuodet 1986-2021 kattanut aikamatka saatiin päätökseen, ja sitä juhlistetaan JUMIGAALAssa. JUMIGAALAn aluksi avataan vähän podcastin tekemisen taustoja ja käydään pikaisesti läpi kaikki katsotut elokuvat. Sitten jaetaan JUMIPALKINTOJA, joita jaetaan seuraavissa kategorioissa: PARAS SIVUOSA PARAS MIESNÄYTTELIJÄ PARAS NAISNÄYTTELIJÄ ERIKOISPALKINNOT: JUTAN JA MIKON LEMPPARIT HUONOIN ELOKUVA PARAS ELOKUVA Lopuksi paljastamme myös, miten Jumikemut jatkuvat tästä eteenpäin . Tuu mukaan, tää on kiva JUMIGAALA.

Jumikemut vol. 86: 2021/Spider-Man: No Way Home

Julkaistu 21.1.2022

Viimeistä viedään! Jumikemujen leffavuosi-sarja saapuu päätökseensä, kun käsittelyssä on kolme viikkoa sitten päättynyt vuosi 2021 ja elokuvana Marvel/Sony megahitti Spider-Man: No Way Home (SPOILERIVAROITUS). Jaksossa myös ennustellaan tulevia Oscareita ja Spider-Manin ohella puhutaan vähän elokuvateollisuuden nykytilasta sekä suunnasta. Ensi kerralla luvassa JUMIGAALA! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 85: 2020/Nomadland

Julkaistu 7.1.2022

Tankatkaa pakunne, nimittäin tässä jaksossa Jutta ja Mikko eläytyvät moderniin nomadielämään Amerikan loputtomilla teillä. Elokuvavalintamme on siis Nomadland (2020), kiinalaisen Chloé Zhaon ja amerikkalaisen Frances "Oscar-queen" McDormandin yhteistyön hedelmä ja vuoden 2021 Oscar-menestyjä. Vuosijaksossamme paljon mm. koronanostalgiaa (KAIKKI peruttiin!), Rita Behmin ja The Weekndin fiilistelyä, todellakin erilainen elokuvien maailmanlista ja lopuksi sweet chili dipit eli meidän kulttuurisuosituksemme teille. Hyppää kyytiin, nää on hyvät kemut!

Jumikemut vol. 84: 2019/Midsommar

Julkaistu 22.12.2021

Jumikemut vetää valkoista ylle, ujuttaa kukkia korvan taa, napsii valikoituja sieniä ja trippailee paahteiseen Ruotsiin, sillä jaksomme teemaelokuva on Ari Asterin päräyttävä kulttikauhuelokuva Midsommar (2019). Fiilistelemme näyttelijä Florence Pughin ylimaallista upeutta, päivittelemme maailman top10-leffalistaa (8/10 Disneyta ja 9/10 tienasi yli miljardin!) ja arvioimme, kuinka historiallista oli kun Parasite voitti parhaan elokuvan Oscarin (Erittäin!). Lisäksi puhetta mm. Pikku naisista ja Renny Harlinista. Tuu mukaan, nää on pelottavat kemut!

Jumikemut vol. 83: 2018/Annihilation

Julkaistu 10.12.2021

Jumikemujen leffamuisteluissa ollaan jo vuodessa 2018 ja katsottavissa ensimmäinen suoratoistopalvelun leffa, Netflixin Paramountilta ostama sci-fi-kauhu-eepos Annihilation/Hävitys. Alex Garlandin ohjaamaa ja Natalie Portmanin tähdittämää karmivaa, kiehtovaa ja kekseliästä Annihilationia ei koskaan saatu Suomessa valkokankaille, mutta ihmisäänellä apua karjuva luukarhu aiheutti painajaisia pienemmältäkin ruudulta. Taide-elokuvamaisessa elokuvassa sukelletaan hohtoon, jossa kohdattava avaruusolento on jotain aivan muuta, kuin sci-fi-elokuvissa on yleensä nähty. Jutta kysyy: onko Annihilation Netflixin paras elokuva? Kenties. Lisäksi 2018 muisteluita ja Sweet Chili Dippejä, jossa elokuvat Paul Schraderin ”The Card Counter” sekä Jane Campionin ”The Power of the Dog” (SPOILERIVAROITUS). Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 82: 2017/Lady Bird

Julkaistu 26.11.2021

Jumikemujen tämän jakson valinta vie meidät 2000-luvun alkuun, skottiruutuhameiden ja virttyneiden trikoopaitojen maailmaan - katsoimme nimittäin Greta Gerwigin ohjaaman sekä ihanien Saoirse Ronanin ja Laurie Metcalfin tähdittämän LADY BIRDIN (2017). Jutta ja Mikko toteavat, että Lady Bird on likimain täydellinen elokuva. Lisäksi puhutaan Suomi100-vuodesta ja Aku Louhimiehen Tuntemattomasta sotilaasta, älyttömästä kiinahitistä Wolf Warrior 2, umpisurkeasta musiikkivuodesta ja Portugalin euroviisumenestyksestä. Tuu mukaan, nää on parhaat kemut!

Jumikemut vol. 81: 2016/La la land

Julkaistu 12.11.2021

Jumikemujen 81. jaksossa puhutaan vuodesta 2016 ja musikaalielokuvasta La la land. Damien Chazellen ohjaama ja Emma Stonen sekä Ryan Goslingin tähdittämä rakkauskirje musikaaleille on täynnä ihanaa musiikkia, loistavia värejä, Los Angelesin maisemia sekä pääparin kouriintuntuvaa kemiaa. Puhutaan tietenkin myös SIITÄ Oscar-mokasta, muista musikaaleista ja toiveistamme Chazellen uran jatkoksi. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 80: 2015/Carol

Julkaistu 29.10.2021

Jumikemut sukeltaa vuoteen 2015 ja Todd Haynesin unenomaisen ihanaan Caroliin. 1950-luvun New Yorkiin sijoittuvassa lesbo-epookissa näyttelevät Rooney Mara ja Cate Blanchett tekevät lähtemättömän vaikutuksen Juttaan ja Mikkoon. Mutta ennen sitä jutellaan mm. siitä, miten: *10 vuodessa Oscarit ja katsotuimmat elokuvat erkanivat entisestään, Kiina+tyttöyleisöhitit+suomielokuva nousivat ja elokuvateatterit menettivät yleisöjään Euroopassa ja USA:ssa *Paluu tulevaisuuteen II -elokuva lupasi, että vuonna 2015 meillä olisi banaaninkuorilla toimivia fuusiogeneraattoreita, itsesulkeutuvia takkeja ja hydraattoreita, mutta vieläkään emme ole näitä nähneet *Striimaus nosti kuunnelluimpiin biiseihin lähinnä miehiä (Uptown Funk!) *Maailman top10 katsotuimmasta elokuvasta 5(!) tienasi yli miljardi dollaria ja niistä yksi (Star Wars: TFA) yli 2 miljardia *Mad Max: Fury Road voitti 6 Oscaria ja se on NIIN OIKEIN Lopuksi vielä Sweet Chili Dipit eli suosittelemme niin John David Washingtonin tähdittämää Netflix-elokuvaa kuin Ylen uutta suursatsaussarjaa. Tuu mukaan, nää on säkenöivät kemut!

Jumikemut vol. 79: 2014/Guardians of the Galaxy

Julkaistu 8.10.2021

Marvel goes to space! 2010-luvulla elokuvamaailman kenties suurin (tai ainakin eniten rahaa tahkonnut)ilmiö oli Marvelin supersankariuniversumi. Jumikemut hyppää Marvelin kelkkaan ”sarjan” 10. elokuvan kohdalla, sillä vuonna 2014 ensi-illassa oli Guardians of The Galaxy. Starlord, Gamora, Drax (<3), Rocket (<3) ja Groot seikkailivat ja hassuttelivat niin mainiosti, että elokuva muutti koko Marvel-saagan sävyä ja sitä, kuinka viihde-elokuvat käyttävät musiikkia. Muita 2014 ilmiöitä: Broad City (<3 <3), Interstellar (<3<3), Pharrellin imelä Happy, pitkät elokuvanimet (We’re looking at you The Hobbit: The Battle Of The Five Armies) ja Sotshin rantatalviolympialaiset. Lopuksi puhutaan Daniel Craigin viimeisestä Bond-elokuvasta No Time To Die. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 78: 2013/Frozen

Julkaistu 24.9.2021

Let it goooo, let it goooo, can't hold it back anymooooore! On aika kiivetä Arendellin vuorille, uhmata lunta ja jäätä ja laulaa keuhkojen täydeltä kun Jutta ja Mikko katsovat Frozenin - Huurteisen seikkailun. Vuoden 2013 katsotuin elokuva Frozen - Huurteinen seikkailu muutti Disneyn prinsessataruston vakikaavaa, teki tilaa erilaisille rakkaustulkinnoille ja sai miljoonat pikkutytöt pukeutumaan Frozen - Huurteinen seikkailu elokuvan Elsoiksi ja laulamaan Idina Menzelin tahtiin irtipäästämisestä. Vuonna 2013 tapahtui muutakin mullistavaa, nimittäin Netflix julkaisi ensimmäiset suursuosioon nousseet omat tv-sarjansa, Oscareissa tilattiin pizzaa ja tv-lupatarkastajia ei enää tarvinnut pelätä. Lisäksi jumikemuilijat suosittelevat viime viikkojen upeimpia kulttuurielämyksiä (Dyyni! DYYNI!). Tuu mukaan, tää on huurteinen seikkailu!

Jumikemut vol. 77: 2012/Spring Breakers

Julkaistu 13.9.2021

Skrillexin, Britneyn, entiset Disney-tähdet ja ällön James Francon yhdistävä Spring Breakers on Jumikemujen vuoden 2012 elokuva. Harmony Korinen ohjaama taideindie neljästä kevätlomalle lähtevästä nuoresta naisesta oli suuri indie- ja elokuvafestivaalihitti, ja tarjoaa edelleen pilkahduksen 2010-luvun alun villiin nuorisokulttuuriin. Ensi kerralla katsotaan vielä nuorempien ihmisten kulttuuriin, kun elokuvana on Disneyn animaatiojättihitti Frozen. Tuu mukaan, nää on villit kemut!

Jumikemut vol. 76: 2011/Iho jossa elän

Julkaistu 20.8.2021

Vuosi on 2011 ja Jumikemut goes ALMODÓVAR <3 Kaikkea mieletöntä tapahtui, esimerkiksi lätkän maailmanmestaruus, Will+Kate, RIP Liz Taylor ja tervetuloa, Adele! Jakson elokuvana on yhden kemuttelijoiden lempiohjaajan, espanjalaisen Pedro Almodóvarin La piel que habito eli Iho jossa elän, joka on TODELLA HURJA ja herättää runsaasti keskustelua transaiheellaan. Tässä jaksossa Mikko sanoo mm. kuolemattoman lausahduksen "Pitbull on oman aikansa FloRida". Tuu mukaan, nää on kiihkeät kemut!

Jumikemut vol. 75: 2010/Winter's Bone

Julkaistu 6.8.2021

On vuosi 2010, Disneyn, Jenni Vartiaisen ja Jennifer Lawrencen megavuosi! Jumikemut syventyy tässä jaksossa yhteen viime vuosikymmenen isoimmista nuorista Hollywood-tähdistä (tunnetaan myös lempinimellä "JLaw"). Lawrence nousi Oscar-ehdokkaaksi Debra Granikin indiehitti Winter's Bonesta, joka on tämän kerran elokuvamme. Jutta ja Mikko tykkäsivät kovasti! Winter's Bonen jälkeen JLaw hyppäsi Nälkäpelien Katnissiksi, oli vuosia kaikkialla ja sitten hän yhtäkkiä katosi. Mitä ihmettä oikein tapahtui ja miksi Lawrencesta tuli hetkessä niin iso tähti? Ozark-vuorien iskähaeskelun lisäksi puhutaan vähän kaikesta olennaisesta vuodelta 2010 eli ainakin Tony Halmeesta, Rare Exportsista, Keshasta ja Downton Abbeysta, Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 74: 2009/District 9

Julkaistu 23.7.2021

Nyt kun avaruusmatkailu on taas yllättäen in, niin Jumikemuissa katsotaan indie-scifi District 9 vuodelta 2009. Etelä-Afrikkalaisen Neill Blomkampin esikoispitkässä pohditaan vaikeita teemoja rymistelyn keskellä: pakolaisia, rotuerottelua ja sitä, miten pitkälle ihmisen humanismi kantaa. Lisäksi puhetta sikainfluenssasta, Madonnan Jätkäsaaren keikasta, Lady Gagasta, Parks and recreationista, Ted Lassosta ja Rick & Mortysta. Plus törmäämme viimein Apulannan kappaleeseen, jota Jutta ei tunne. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 73: 2008/Twilight

Julkaistu 2.7.2021

Ja niin leijona rakastui lampaaseen... Tämä ikonisen kömpelö dialogi on tietysti teinivampyyri(vai vämpyyri?)-hittielokuvasta Twilight - Viettelys (2008), ja se on Jumikemujen tämän kerran elokuva! Toki puhumme myös vuoden 2008 ilmiöistä (finanssikriisi! Satu Mäkelä-Nummelan trap-ammunnan olympiakulta!), musiikista (Klubiräppijäbien nousu, Anna Abreun ykköshitti), katsotuimmista elokuvista (The Dark Knight!) sekä Oscareista(Ihana Hugh Jackman laulamassa The Dark Knightin vähistä ehdokkuuksista!). Mutta olennaista on 1) ihmisen ja vampyyrin viettelevän hömelö romanssi, joka on kyllästetty himokkailla katseilla ja mormonilegendalla, sekä 2) eräät nykyhetken megatähdet, jotka syttyivät (ainakin Jutan mielestä) nimenomaan tässä leffassa: R-Patz ja K-Stew! Tuu mukaan, nää on (nolot mutta) kivat kemut!

Jumikemut vol. 72: 2007/There Will Be Blood

Julkaistu 11.6.2021

Amerikka, öljy, ahneus, usko, pirtelöt ja Daniel Day-Lewis! Jumikemuissa matkataan vuoteen 2007, jolloin ensi-iltansa sai Paul Thomas Andersonin eeppinen mestariteos There Will Be Blood. Onko synkkä, huvittava ja traaginen elokuva ahneesta öljymiehestä PTA:N paras elokuva? Muita aiheita: keskusta-puolue, Mad Men, Harry Potter, Rihanna, Jenni Vartiaisen ”Ihmisten edessä” ja Graham Norton. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 71: 2006/X-men: The Last Stand

Julkaistu 28.5.2021

Jumikemujen floppi-spesiaali on täällä! Vuosi on 2006 ja elokuvana X-men -filmatisointien ensimmäisen version kolmas ja viimeinen osa The Last Stand. Kahden onnistuneen X-men-leffan jälkeen saatiin eeppisen finaalin sijaan äänekäs, nolo ja hahmonsa unohtava sekasoppa. Mikä meni vikaan, miten ja miksi? Lisäksi 2006 fiilistelyä: LORDIa, Suomen viisuvoittoa, The Hillsiä, Tarja Halosta ja Conania, , Timbalandia, 30 Rockia ja Devil Wears Pradaa. Tuu mukaan, nää on floppikemut!

Jumikemut vol. 70: 2005/The New World

Julkaistu 14.5.2021

Jumikemut saavuttaa maagisen 70. jakson parhaalla mahdollisella tavalla: luvassa on vuosi 2005 ja The New World, Terrence Malickin häikäisevä mukaelma Pocahontasin (tässä Q'orianka Kilcher) tarinasta. Colin Farrellin koiranpentusilmät, Emmanuel Lubezkin "maagisen tunnin" fiilistelyä, länsimaisen kulttuurin tuhoava vaikutus... PALJON hienoja teemoja esillä! Lisäksi jutellaan vuoden 2005 musiikista (Madonnan Hung up!! Kelly Clarkson!), elokuvista maailmalla ja meillä (FC Venus <3), Oscareista (Kaipaamme sinua, Philip Seymour Hoffman) sekä lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili dipit eli meidän kulttuurisuositukset teille. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 69: Oscarit 2021

Julkaistu 30.4.2021

Jumikemujen Oscar-extrassa käydään läpi tämän vuoden Oscarit: voittajat, puheet, sähläykset, hauskat jutut sekä arvioidaan, kuinka gaalan tuottanut Steven Soderbergh tehtävästään suoriutui. Lopussa Sweet Chili Dipit, joissa tällä kertaa Oscar-palkittu dokumentti ja Netflixin kehuttua teinifantasiaa. Tuu mukaan, nää on fancyt kemut!

Jumikemut vol. 68: 2004/Tahraton mieli

Julkaistu 23.4.2021

Jutta ja Mikko etenevät vuosiodysseiallaan jo vuoteen 2004, kun vuorossa on cinefiilien lähes universaalisti rakastama rakkauselokuva Eternal Sunshine of the Spotless Mind eli Tahraton mieli. Michel Gondry/Charlie Kaufman -voimakaksikon luoma ja Jim Carrey/Kate Winslet -dynaamisen duon meille tulkitsema elokuva on oodi rakastumiselle, riitelylle, virheille, eroille ja ihmisyydelle. Muuten vuonna 2004 tapahtui vaikka mitä mahtavaa, kuten: Hanna Pakarinen voitti ensimmäisen Idolsin, Ukraina viisut, Usher ja Nightwish kuunnelluimpien biisien kuninkuudet ja tuolloin vasta vaivaiset 74 vuotta vanha Clint Eastwood Oscarit. SCD-osiossa fiilistellään uutta Winslet-sarjaa sekä SNL:ää, pitkästä aikaa. Tuu mukaan, nää on MIELETTÖMÄT kemut!

Jumikemut vol. 67: 2003/Lost in Translation

Julkaistu 9.4.2021

Vuonna 2003 katsottiin ja palkittiin Taru sormusten herrasta –elokuvasarjan viimeistä osaa, kuunneltiin The Rasmusta ja Robbie Williamsia sekä surtiin Dolly-lampaan kuolemaa. Nuoria aikuisia kosketti Sofia Coppolan klassikkoelokuva Lost in Translation, josta kokonainen sukupolvi tunnisti itsensä ja halunsa matkata Japaniin. Sweet Chili Dipeissä ommellaan ja ihmetellään ruotsalaista ohjaajaneroa. Tuu mukaan, nää on kivat karaokekemut!

Jumikemut vol. 66: 2002/Mies vailla menneisyyttä

Julkaistu 26.3.2021

Lakoninen hei vaan kaikille! Vuorossa on vuosi 2002 ja elokuvana on Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä. Vuonna 2002 suomalaiset vaihtoivat markat euroihin, Samppa Lajunen palautti uskon urheiluun Salt Lake Cityssä, maailman paras tv-sarja alkoi ja Nickelback jyräsi hittilistoilla. Jakson teemaelokuva on harvinaisuus Jumikemuissa ja AINOA vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokas Suomesta: Mies vailla menneisyyttä. Aki Kaurismäen Suomi-trilogian toinen osa palauttaa jumikemuilijoiden uskon yhteisöllisyyteen ja hemmottelee yltäkylläisillä väreillään. Sweet Chili Dipeissä dreijauskisailua ja fanien janoama OIKEA Justice League. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 65: 2001/Bridget Jones

Julkaistu 16.3.2021

Vuorossa 2001 ja elokuvan Bridget Jones - elämäni sinkkuna. Vuonna 2001 tapahtui paljon: 9/11, NE Lahden MM-hiihdot, Taru Sormusten Herrasta- ja Harry Potter -elokuvasarjojen ensimmäiset osat, Mullan alla ja The Rasmus. Jakson teemaelokuvana on ensimmäinen Bridget Jones -elokuva, jossa häiritsee räikeä seksuaalinen häirintä ja naisviha. Onneksi Bridget, Renee ja muut ihanat näyttelijät naurattavat edelleen. Sweet Chili Dipeissä Disneyn uusin animaatio ja vuoden 2021 Oscar-leffoja. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 64: 2000/Charlien Enkelit

Julkaistu 26.2.2021

Suomi mainittu: vuonna 2000 Suomi näkyi maailmalla ehkä isommin kuin koskaan Darude ja Him nousivat listoilla, kaikkialla ihailtiin uutta presidenttiä Tarja Halosta (eniten ehkä Conan O'Brien) ja Tom Hanksin paras kaveri oli suomalainen Wilson-lentopallo. Suomi oli isosti esillä myös jakson upeassa teemaelokuvassa Charlien enkelit, jossa Nokian puhelimet ovat käytännössä neljäs päähenkilö ja Drew Barrymore sanoo suomeksi ”olevansa samaa mieltä”. Sweet Chili Dipeissä sarjasuosituksia kaikenikäisille. Tuu mukaan, nää on kivat millenium-bileet!

Jumikemut vol. 63: 1999/Fight Club

Julkaistu 16.2.2021

Tässä jaksossa ei puhuta Fight Clubista, koska Fight Clubista ei puhuta. Mutta jos sattuisimme puhumaan Fight Clubista, niin puhuisimme sen viestistä, kritiikistä, näyttelijöistä, visuaalisuudesta, kulttiasemasta ja David Fincheristä ohjaajana. Fight Clubin lisäksi puhuisimme vuodesta 1999, jolloin alkoi Salkkarit sekä Sopranos ja maailmalla kuunneltiin Cheriä, Britneyta ja Ricky Martinia. Sweet Chili Dipeissä sarjauutuudet Ranskasta ja Suomesta. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 62: 1998/The Big Lebowski

Julkaistu 29.1.2021

DUDE! Jumikemujen tuoreimmassa jaksossa matkataan vuoteen 1998 ja Duden maailmaan Coen veljesten kulttielokuvassa The Big Lebowski. Puhetta mm. kulttielokuvista, Wandavisionista, Gwyneth Paltrowsta, meteorielokuvista, Sinkkuelämästä, Dawson’s Creekistä, Dana Internationalista, Wes Andersonista ja Madonnasta. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 61: 1997/Prinsessa Mononoke

Julkaistu 15.1.2021

BAILANDO, BAILANDO AMIGOS, se on uusi vuosi 2021! Jumikemut vierailee vuodessa 1997, jolloin Titanic räjäytti kaikki katsojaennätyksen, nuori Leo DiCaprio vei teinien (ja äitien) sydämet ja James Cameron putsasi Oscar-pöydän. Jutta ja Mikko syventyvät vuonna 1997 Japanissa julkaistuun elokuvaan, joka on kenties nyt ajankohtaisempi kuin vielä koskaan, Hayao Miyazakin Prinsessa Mononokeen. Tämä ihmisen ja luonnon törmäyskurssia tutkiva Studio Ghibli -mestariteos saa jumikemuilijat hämmennyksiin viisaudellaan ja unimaisilla luomuksillaan. Lisäksi jumikemuilijat kertovat top3 kulttuurijuttuaan vuodelta 2020 sekä Sweet Chili Dippi -kulttuurisuositukset tuleville viikoille (Ramy! Raised by Wolves!). Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 60: 1996/Englantilainen potilas

Julkaistu 18.12.2020

Vuonna 1996 Dolly-lammas kloonattiin, Lola Odusoga kruunattiin, Macarenaa tanssittiin ja elokuvateattereissa itketti Englantilainen potilas, joka on tämän jakson teemaelokuva. Romanttinen, eksoottinen ja yhdeksän Oscaria voittanut elokuva saa Jutan ja Mikon pohtimaan eksoottisuuden oikeutusta, romantiikan merkitystä ja Voldemortia. Sweet Chili Dippi-suosituksina dokkareita elokuva- ja sarjamuodossa! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 59: 1995/Goldeneye

Julkaistu 5.12.2020

007 ja Jumikemut! Tällä kertaa ollaan vuodessa 1995 ja elokuvana on James Bond klassikko Goldeneye eli Kultainen silmä. Goldeneyessa Bondina debytoi Pierce Brosnan, M:nä Judi Dench ja pahiksena UPEA Famke Janssen. Pohdintaa Bondista ilmiönä, sankarina ja siitä, mihin Bond-elokuvat suuntaavat seuraavaksi. Lopussa tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi –suosituksia, joissa tällä kertaa Luca Guadagninon tv-sarja sekä Pixarin rakastetun elokuvasarjan viimeisin osa. Nappaa martini käteen, ja tuu mukaan! Nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 58: 1994/Pulp Fiction

Julkaistu 13.11.2020

Aiheena vuosi 1994 ja elokuvan Quentin Tarantinon toinen elokuva Pulp Fiction. Räävitön, väkivaltainen ja NIIN tyylikäs episodielokuva uudisti indie-elokuvan, Oscarit ja John Travolta uran. Lisäksi puhetta Martti Ahtisaaresta, eurotunnelista, Ace of Basesta, Catcatista sekä tv-sarjoista Frendit ja Niin sanottu elämäni. Ensi kerralla ollaan jo ysärin puolessa välissä, ja teemaelokuvana on Pierce Brosnanin ensimmäinen Bond-elokuva 007 Goldeneye. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 57: 1993/Piano

Julkaistu 30.10.2020

Jumikemuissa matkataan vuoteen 1993 ja sateiseen Uuteen-Seelantiin, kun jakson teemaelokuvana on Jane Campionin mestariteos Piano. Tunnelmallinen, tunteellinen ja upean pianomusiikin täyttämä elokuva on yksi palkituimmista naisen ohjaamista elokuvista, ja se valittiin vuonna 2019 BBC:n laajassa äänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi. Lopussa vielä Sweet Chili Dippi -suosituksia, joissa tällä kertaa jännittävä musiikkisuositus syksyisille kävelyretkille ja Disney+:n avaruuswesterniä. Tuu mukaan, nää on kiva kemut!

Jumikemut 56: 1992/Batman Returns

Julkaistu 9.10.2020

Jakson aiheena on vuosi 1992 ja Tim Burtonin ohjaama upea Batman Returns, eli puhetta lateksista, piiskoista, kapitalismista, Mussolinista, Batmanista ja hänen huulistaan, pelottavista pahiksista sekä siitä, kuinka ainakin vuonna 1992 supersankarielokuvissa oli kaikki paremmin. Lopussa tutusti Sweet Chili Dippi -suosituksia, joissa tällä kertaa Fargon 4. kausi ja laulaja Jessie Waren ruokapodcast. Tuu mukaan, nää on kivat kemut (jotka löytyvät myös Spotifysta)!

Jumikemut vol. 55: Tenet

Julkaistu 17.9.2020

TENET tuli kuin tulikin elokuvateattereihin, ja tänään elokuvasta puhutaan Jumikemuissa. Christopher Nolanin blockbuster on haastava, näyttävä ja kallis, mutta miksi se on myös pettymys? Lopussa tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -kulttuurisuosituksia, joita on tällä kertaa peräti viisi kappaletta. Tuu mukaan, nää on vähän sekavat kemut!

Jumikemut vol. 54: 1991/Uhrilampaat

Julkaistu 13.8.2020

Vuonna 1991 Baltia itsenäistyi, Neuvostoliitto kaatui, Ötzi löytyi ja Suomessa soitettin ensimmäinen gsm-liittymien välinen puhelu. Maailmalla soi Bryan Adams, ja leffateattereissa katsottiin Terminator 2:sta, Robin Hoodia, Peter Pania sekä Uhrilampaita, joka on tämän jakson teemaelokuva. Jodie Fosterin ja Sir Anthony Hopkinsin tähdittämä Uhrilampaat oli vuoden 1991 suuri lippuluukku- ja erityisesti Oscar-menestys. Mikä tekee elokuvasta edelleen ajankohtaisen? Keitä muita rooleihin mietittiin? Ja miksi jaksossa imitoidaan taas Sean Connerya? Se selviää kuuntelemalla. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 53: 1990/ Total Recall

Julkaistu 29.7.2020

Jumikemuissa koittaa vuosi 1990 ja kylmän sodan loppu. Sen kunniaksi Jutta ja Mikko fiilistelevät vuoden kovimpia hittejä musiikissa (Oi beibi!) ja elokuvissa (Die Hard 2!). Vuoden elokuvaksi valikoitui itseoikeutetusti Paul Verhoevenin brutalistista väkivaltaa ja kuolemattomia onelinereita ("Screw you!") viljelevä Total Recall - unohda tai kuole. Philip K. Dickin paranoidiin alkuperäisnovelliin perustuva scifitoiminta vie jumikemuilijat Arnold Schwarzeneggerin eli ajan isoimman elokuvatähden seurassa Marsiin ja takaisin. Vuosi on 2084, mutta moni keksintö jo tätä päivää. Jumikemuilijat miettivät isoja kysymyksiä, kuten: Miksi Paul Verhoevenin elokuvat ovat niin pirun viihdyttäviä? Ja miksei tällaisia scifielokuvia tehdä enemmän? Nuket, pienoismallit ja mattemaalaukset takaisin nyt heti! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 52: 1989/ Indiana Jones ja viimeinen ristiretki

Julkaistu 15.7.2020

Pandemia poisti kesäleffat teattereista, mutta onneksi menneiden vuosien hittejä voi katsoa oman kodin suojista. Tällä kertaa Jumikemuissa katsotaan vuoden 1989 suurinta elokuvahittiä Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, jossa Indy metsästää Graalin maljaa. Mukana on myös Indy Senior, jota esittää herkullisesti Sean Connery. Tuu mukaan, nää on kiva kesäkemut!

Jumikemut vol. 51: 1988/ Kuka viritti ansan, Roger Rabbit

Julkaistu 2.7.2020

Jumikemuissa matkataan vuoteen 1988, jolloin Celine Dion voitti Euroviisut, urheilijat kisasivat kaksissa olympialaisissa, Rihanna syntyi ja valkokankailla katsottiin Rain Mania, Roger Rabbitia sekä Die Hardia. Vuoden teemaelokuva on Disney-klassikko, animaatiota ja perinteistä elokuvaa upeasti yhdistelevä "Kuka viritti ansan, Roger Rabbit". Miltä lapsuudesta tuttu elokuva näyttäytyy aikuisen silmin? Miksi Steven Spielberg kiukutteli? Onko Jessica Rabbit drag queen? Ja miten Chinatown-elokuva liittyy tähän kaikkeen? Tuu mukaan, nää on kivat kemut :)

Jumikemut vol. 50: 1987/Vaarallinen suhde

Julkaistu 11.6.2020

Whoop, shampanjaa, sushia ja salsatanssia! Jumikemuja on tehty jo 50 jaksoa! Juhlajaksossa puhutaan vuodesta 1987, jolloin Bon Jovi lauloi pyhimyksistä, Kauniit ja rohkeat starttasi Yhdysvalloissa ja Oscarit jaettiin 60. kerran! Jakson teemaleffa on vuoden 1987 suurin box office -menestys, kauhu-romanssi-trilleri Vaarallinen suhde/Fatal Attraction, jonka tähtinä kiehnäsivät upea Glenn Close ja Michael Douglas. Puhetta kasari-minimalismista, ydinperhe unelmista, "vaikeista" naisista ja rasittavista juppiasenteista. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 49: 1986/Kärpänen

Julkaistu 27.5.2020

Jumikemuissa puhutaan tällä kertaa Mikon syntymävuodesta 1986, jolloin Tsernobylissa säteili, Diego Maradona käsipelaili ja elokuvateattereissa katsottiin Top Gunia. Puhetta myös Uuno Turhapurosta, Oscareista ja vuoden 1986 elokuvatrendeistä. Vuoden teemaelokuvana on tällä kertaa David Cronenbergin ohjaama The Fly/Kärpänen, joka muistetaan body horrorista ja upeista päänäyttelijöistä Jeff Goldblumista ja Geena Davisista. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 48: 1985/The Breakfast Club

Julkaistu 6.5.2020

Jumikemuissa alkaa uusi sarja, jossa käydään läpi elokuvia ja elokuvavuosia Jutan ja Mikon elinajalta. Sarja alkaa vuodesta 1985, jolloin George Michael, Madonna ja Sylvester Stallone jyräsivät listoilla ja Jutta syntyi. 1985 oli myös kova teinielokuvien vuosi ja jakson elokuvana on John Hughesin teiniklassikko The Breakfast Club. Pahoittelut paikoitellen huonosta äänenlaadusta, josta voidaan syyttää koronaeristäytymistoimia! Lopussa tuttuun tapaan Sweet Chili Dippejä, eli kulttuurisuosituksia kuluneilta viikoilta!

Jumikemut vol. 47: OSCARIT

Julkaistu 7.2.2020

Tällä kertaa Jumikemujen aiheena on Oscarit: tämän vuoden, menneiden vuosien ja erityisesti se, mikä niissä kiehtoo! Voittajaveikkausten lisäksi palataan jumittajien ensimmäisiin Oscar-muistoihin ja pohditaan sitä, mitä Oscarit merkitsee nykyisin, onko niillä mitään väliä ja pitäisikö Oscareiden muuttua, ja miten! Kulttuurin kulutusraportissa puhetta Uncut Gemsistä, Markus Selinistä, Kiinasta ja Xavier Dolanista! Tuu mukaan, nää on Oscar-kemut!

Jumikemut vol. 46: Star Wars: The Rise of Skywalker

Julkaistu 9.1.2020

Vuosikymmenen ensimmäisissä Jumikemuissa keskustellaan Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvasta spoilereita säästelemättä. J.J. Abramsin ohjaama, yhdeksän osaisen Skywalker-saagan päättävä elokuva nostaa kemuttajissa paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Lisäksi pohditaan siitä, mitä Star Warsille tapahtuu seuraavaksi ja minne jäivät midi-chloriaanit. Kulttuurin kulutusraportissa tällä kertoo lesbosarja L-koodin uudet jaksot, Cats, Frozen ja BBC:n ihana Ylpeys ja ennakkoluulo -sarja. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 45: The Irishman ja Marriage Story

Julkaistu 18.12.2019

Jumikemuissa aiheena on Netflixin tämän vuoden suuret Oscar-tyrkyt The Irishman ja Marriage Story. Lisäksi käydään läpi nopeasti läpi tämän vuoden muita Oscar-elokuvia. Kulttuurin kulutusraportissa puhetta mm. Watchmenista, Fordeista ja Ferrareista, His Dark Materials -fantasiasarjasta ja Ken Loachin ytimekkäästä uutuuselokuvasta. Tuu mukaan, nää on kiva kemut!

Jumikemut vol. 44: Kiimaa pilottikoulussa eli Top Gun

Julkaistu 16.10.2019

Jumikemut uudistuvat! Kemujen 44. jaksossa esitellään uusi, hieman kuivalta kuulostava, mutta erittäin hauska osio nimeltä "Kulttuurin kulutusraportti", jossa keskustellaan kulttuurista, jota kemuttajat ovat katsoneet, lukeneet, nähneet ja kokeneet viime aikoina. Tällä kerralla puhetta mm. Jokerista, taidemuseo Emman Michael Jackson -näyttelystä, Better Call Saulista, Wes Andersonista ja Successionista. Hei Hei! -elokuvana on action-megahitti vuodelta 1986 eli Top Gun. Lentäjäleffa oli 1980-luvun 10. tuottoisin elokuva Amerikassa ja se nosti Tom Cruisen lopullisesti Hollywood-tähdeksi. Erityisen kiinnostavan elokuvasta tekee kuitenkin se tapa, jolla sitä nykyisin katsotaan: elokuva on muuttunut vuosikymmenten saatossa machomaisesta armeijan rekrytointielokuvasta hupsuksi ja oudon kiimaiseksi miesten välisen halun ja yhteyden kuvaukseksi. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 43: Kesä 2019 - mitä jäi mieleen?

Julkaistu 18.9.2019

Vaikka ulkona on jo viileää ja kaulahuivit on kaivettu kaapeista, niin syksyn ekoissa Jumikemuissa palataan vielä viime kesään ja kesäleffoihin sekä -sarjoihin. Puhetta siis siitä, mitä katsottiin eli muun muassa Euprohiasta, Big Little Liesista, Posesta, The Loudest Voicesta, Avengereista, Aladdinista, Leijonakuninkaasta, Booksmartista, Quentin Tarantinosta, Midsommarista, Toy Storysta ja siitä, että Disney syö kaikkien muiden eväät. Loppuun vielä totutusti Sweet Chili Dipsejä, joissa tällä kertaa liikutaan kartanoissa ja oikeussaleissa. Tuu mukaan, nää on kiva kemut!

Jumikemut vol. 42: Game Of Thronesin viimeinen kausi ja kesäleffat 2019

Julkaistu 10.5.2019

Truntutuu ja lokikäärmeet grillilihoiksi! Jumikemujen 42. jaksossa puhutaan megasarja Game of Thronesin viimeisestä eli kahdeksannesta kaudesta ja pulahdetaan kesäelokuvien popkornin täyttämään virtaan. (SPOILERIVAARA! Jos et halua spoilaantua GOT:in kahdeksannen kauden neljästä ensimmäisestä jaksosta, niin skippaa kohta 0h29min-1h06min.) Pääaiheena on Game of Thronesin parhaillaan käynnissä oleva viimeinen kausi, joka ei ole yllättänyt epätasaisella laadullaan. Kauden kolmosjakson hurmiosta nelosjakson tympäisevään käsikirjoitusvelliin kuljetaan urhoollisesta, ja matkalla veikataan myös valtaistuinpelin voittajia ja häviäjiä. Lopussa katse suunnataan tulevaisuuteen: kenestä tulee sarjan jälkeen suurin tähti ja mitä HBO:lla on tarjota meille GOT:in jälkeen. Haloo!:ssa aiheena kesäelokuvat 2019, joita alkaa puskea leffateattereihin kiihtyvällä tahdilla. Jutta ja Mikko ovat valinneet Hollywood-studioiden tarjonnasta jännimmät eli puhetta Pokemoneista, Elton Johnista, mutanteista, leijonanostalgiasta, teinityttöjen sähellyksestä sekä (Mikon mielestä) komeista miehistä. Lopussa vielä Sweet Chili Dippi -kulttuurisuosituksia, joissa tarjolla on (jälleen kerran) asennenaisia. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 41: Broad City ja Avengers: Endgame

Julkaistu 2.5.2019

Jumikemuissa tällä kertaa Avengers: Endgame ja Broad Cityn hervottomuutta! Haloo!-osiossa aiheena on Marvelin Avengers-saagan kliimaksielokuva Avengers: Endgame. SPOILERIVAROITUS! Jos et ole nähnyt uusinta Avengersia, ja haluat välttyä juonipaljastuksilta, niin kannattaa skipata tämä osio. Avengersista puhutaan kohdassa 3.45-33.45. Jakson pääaiheena on Broad City -komediasarja, jonka viimeinen eli viides kausi on nyt katsottavissa Yle Areenassa. Ilana Glazerin ja Abbi Jacobsonin Comedy Centralille luoma komedia kertoo kahdesta villistä, New Yorkissa asuvasta ystävyksestä. Broad City ei sovi kaikille, mutta jumikemuttajille sarja on pelkkää parhautta: mahtavia hahmoja, hauskaa seksiä, bilettämistä, köyhäilyä ja älyttömiä ystävyysläppiä <3 Loppuun vielä Sweet Chili Dippi -suosituksia, joissa tällä kertaa Mikon keväinen gay-musa-nurkkaus ja HBO:n tanssinostalgiaa. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 40: Amélie ja Captain Marvel

Julkaistu 20.3.2019

Jumikemujan 40. jaksossa (!!) palataan 2000-luvun alkupuolella, kun Hei Hei! -osiossa uppoudutaan Amélie Poulainin satumaiseen maailmaan. Aiheena on siis Jean-Pierre Jeunetin klassikko elokuva Amélie, joka on ihana nostalgiatrippi viattomampaan elokuvaharrastamiseen, Pariisiin ja syviin vihreän eri sävyihin. Jakson toisena aiheena on Captain Marvel, joka on Marvel elokuvauniversumin 22. tuotos. Captain Marvel on Marvelin ensimmäinen elokuva, jonka pääosassa sekä ohjaajan penkillä on nainen. Puhetta Brie Larsonista, Goose-kissasta, indiefiiliksestä ja hämmentävästä nuorentamisteknologiasta. Loppuun vielä Sweet Chili Dippi -kulttuurisuositukset, jossa tällä kertaa Ylen Aikuiset-sarja ja Minna Canthia. Viens, c'est une bonne soirée!

Jumikemut vol. 39: Oscar-gaalan lempihetket, Muumilaakso ja M/S Romantic

Julkaistu 6.3.2019

Oscarit oli ja meni, ja Haloo!:ssa käydään läpi Oscar-gaalan lempihetkiä: Black Pantherin palkinnot, Olivia Colmanin voitto, alkumonologin hauskat naiset, SHALLOW, Netflixin suurin vihaaja ja monia muita. Oscareiden jälkeen sukelletaan suomalaisuuden ytimeen, kun aiheena on uusi yli 20 miljoonaa euroa maksanut Muumi-sarja Muumilaakso sekä Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittama risteilydramedia M/S Romantic. Mitä kevään hittisarjat kertovat suomalaisuudesta? Onko Muumien 3d-animaatio kökköä? Toimisiko M/S Romantic myös ulkomailla? Loppuun vielä Sweet Chili Dippailukastike -suositukset, joissa tällä kertaa Ateneumin uusi suurnäyttely ja vampyyrikomediaa. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 38: Oscar-veikkaukset ja -kämmäilyt

Julkaistu 20.2.2019

Oscar-kausi tulee viimein tiensä päähän sunnuntaina, kun Los Angelesissa juhlitaan Oscar-gaalaa. Gaalan kunniaksi Jumikemuissa veikkaillaan voittajia ja kerrotaan, keitä Jumittajat itse kannattavat. Tämän vuoden gaalan järjestäminen on ollut mieletöntä tuottajien kämmäilyä, ja suunnitelmia on muuteltu viimeiseen asti. Oscar-gaalan järjestäjien kämmit ja kummallisuudet käydään läpi jakson aluksi. Lopuksi Sweet Chili Dippi -kulttuurisuosituksia, jossa tällä kertaa koukuttava podcast ja kohukirja. Tuu mukaan, nää on kivat Oscar-kemut!

Jumikemut vol. 37: Brokeback Mountain ja The Favourite

Julkaistu 13.2.2019

Jumikemuissa otetaan taukoa Oscar-paahteesta, ja palataan vuoteen 2005 kun HeiHei!:n aiheena on Brokeback Mountain. Ang Leen ohjaama homo-cowboy draama pakahduttaa jokaisella katsomiskerralla ja viimeistään loppukuvassa tuo kyyneleet kovimmankin kyynikon silmäkulmaan. Elokuva teki tähtiä päänäyttelijöistään Heath Ledgerista, Jake Gyllenhaalista ja Michelle Williamsista sekä ohjasi Oscar-äänestäjiä suvaitsevampaan suuntaan. Toisena aiheena on myös gay-elokuva, kun kemuttajat puhuvat Yorgos Lanthimosin epookkikomediasta The Favourite. Villi elokuva on täynnä upeita naisia, hersyvää naljailua ja yllättävää tunnetta. Elokuva kisaa 10 Oscarista ensi viikon Oscar-gaalassa. Lopussa Sweet Chili Dippejä, joissa tällä viikolla kotimaista viihdettä. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 36: Oscar-ehdokkuudet 2019 ja True Detectiven 3. kausi

Julkaistu 23.1.2019

We're so excited! Eilen julkaistiin tämän vuoden Oscar-ehdokkaat ja Jumikemuissa ne käydään läpi heti tuoreeltaan! Mikä yllätti, oliko pettymyksiä ja mistä kannattaa iloita? Paljon puhetta siis Oscar-elokuvista, näyttelijöistä, tämän vuoden skandaaleista, tulevasta gaalasta ja vähän myös Golden Globeista. Oscarit jaetaan Hollywoodissa 24. helmikuuta. Haloo!:ssa puhutaan HBO:n True Detective -rikossarjan kolmannesta kaudesta, jonka pääosassa nähdään kolmessa aikatasossa tasapainotteleva Mahershala Ali. Mukana myös Britney Spearsin Everytime-videolta tuttu Stephen Dorff. Sweet Chili Dippeinä tällä kertaa pitkän elokuvasarjan onnistunut spin-off/rebootaus ja kylmänsodan agenttidraamaa! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 35: Vuoden 2018 parhaat sarjat ja elokuvat

Julkaistu 31.12.2018

Mahtavaa uutta vuotta kaikille Jumikemujen kuuntelijoille! Vuoden viimeisissä Jumikemuissa käydään läpi kulunutta vuotta 2018: puhutaan sarjoista jotka ovat viihdyttäneet sekä elokuvista, jotka tekivät suurimman vaikutuksen. Lopussa vielä vinkataan, mitä populaarikulttuuria kemuttajat odottavat eniten vuodelta 2019.

Jumikemut vol. 34: Love Actually ja Roma

Julkaistu 19.12.2018

Ihanaa joulun ja muiden pyhien odotusta kaikille Jumikemujen kuuntelijoille! Joulun kunniaksi tämänkertaisten kemujen Hei Hei! -elokuvana on moderni jouluklassikko Love Actually eli Rakkautta Vain. Brittiläisten näyttelijätähtien täyttämä romanttinen joulusukka-rom-com tuo edelleen joulumielen, vaikka näin 15 vuotta myöhemmin elokuvassa on myös paljon aikansa eläneitä asenteita, ajatuksia ja juonikuvioita. Kemujen toisena aiheena on Alfonso Cuarónin ohjaama elokuva Roma, joka kuvaa kodinhoitaja Cleon elämää Mexico Cityn Roma-kaupunginosassa 1970-luvun alussa. Cuarónin omasta lapsuudesta inspiroitunutta elokuvaa on hehkutettu erityisesti Amerikassa vuoden parhaaksi. Roman voi katsoa nyt Netflixistä. Loppuun tuttuun tapaan Sweet Chili Dippiä, jossa nautitaan tällä kertaa brittiherkkuja. Tuu mukaan, nää on kivat pikkujoulukemut!

Jumikemut vol. 33: Widows ja sähkeuutisia

Julkaistu 28.11.2018

Sähkeuutisia ja jännäriparhautta on tarjolla uusimmassa Jumikemut jaksossa! Haloo!:ssa jutellaan peräti kolmesta ajankohtaisesta aiheesta: Suomen ensimmäisestä IMAX-teatterista (OLI JO AIKAKIN!), Leijonakuningas-live-action-animaation trailerista (AAACHIKAVENJAA!) ja sarjakuvalegenda Stan Leen kuolemasta (EXCELSIOR!). Jakson pääaiheena on brittiohjaaja Steve McQueenin uusi elokuva Widows, jossa Viola Davisin johtama leskijoukko päättää toteuttaa kuolleiden miestensä viimeisen suunnitelman. Puhetta McQueenin urasta ja aiemmista elokuvista sekä uuden elokuvan kepeistä ja kipeistä teemoista. Loppuun totutusti Sweet Chili Dippi -suosituksia, jossa tällä kertaa epookkisarja Saksasta ja villin lännen meininkiä Amerikan Yhdysvalloista. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 32: Animaatio-sarjat ja Sabrina: Pimeällä puolella

Julkaistu 15.11.2018

Jutan ja Mikon Jumikemuissa noituutta ja aikuisten animaatiota! Haloo:ssa aiheena Netflxin "Sabrina: Pimeällä puolella" -noitasarja, joka on uusi versio ysäriltäkin tutun teininoidan seikkailuista. Uusi Sabrina ei ihan täyttänyt Jutan ja Mikon toiveita, mutta sarja oli ihana aasinsilta ysärin Sabrina: Teinonoitaan, Siskoni on noita -sarjaan ja Broad Cityn noitafiilistelyihin. Sabrinasta puhutaan noin kohdassa 2.53-39.46. Sarjamuotoisella aikuisten animaatiolla menee kenties kovempaa kuin koskaan, mistä syystä ne ovat jakson pääaiheena. Klassikkojen ja vanhempien suosikkien kautta päästään puhumaan viimeaikoijen suosikkianimaatioista. Puheenaiheena mm. Simpsonit, South Park, Daria, Ren & Stimpy, Rick & Morty, Bojack Horseman, Bit Mouth ja Bob's Burgers. Animaatiosarjoista puhutaan kohdassa 39.48-1.12.13. SCD-osiossa jutellaan naamiaisista ja Spaissareista. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 31: Ensimmäisenä kuussa ja A Star Is Born

Julkaistu 25.10.2018

Gaga ja mies kuussa! Jumikemujen 31. jakson aiheena ovat Oscar-tyrkkyelokuvat Ensimmäisenä kuussa (First Man) ja A Star Is Born. Ensimmäisenä kuussa kertoo Neil Armstrongin elämästä matkalla kohti ihmiskunnan ensimmäisiä askelia kuun kamaralla. Ohjaajana Whiplash- ja La La Land -ohjaaja Damien Chazelle. A Star Is Born on jo neljäs versio samasta tähdeksi nousemistarinasta. Tällä kertaa elokuvan tähtinä nähdään poptaiteilija Lady Gaga ja Bradley Cooper, joka myös ohjasi elokuvan. Ei-niin-yllättäen Jutalla ja Mikolla on paljon mielipiteitä Gagasta. (Jos elokuvan tarina ei ole sinulle tuttu, etkä halua spoilaantua A Star Is Bornista, kannattaa osio kuunnella vasta kun olet nähnyt elokuvan). Haloo!:ssa vinkataan ilmastonmuutoselokuvia ja Sweet Chili Dippeinä herkutellaan komediajännärielokuvalla ja nostalgisella videopelillä. Tuu mukaan, nää on kivat kemut :)

Jumikemut vol. 30: The Matrix ja Maniac

Julkaistu 10.10.2018

Jutan ja Mikon popkemujen 30. jaksossa puhutaan kahdesta ihmismielellä leikittelevästä kulttuurituotteesta: Matrixista ja Maniacista. Hei hei! -osiossa palataan vuoteen 1999, jolloin julkaistiin toimintaelokuvat ikuisiksi ajoiksi muuttanut The Matrix. Filosofiaa, nopeita laseja ja erinomaisia erikoistehosteita yhdistelevä toimintaklassikko on kestänyt (Jutan ja Mikon yllätykseksi) hienosti aikaa. Pääaiheena on Netflixin tuore Maniac-sarja. Lääketieteellisen kokeen ympärillä pyörivässä dramediassa on kaikkea: Emma Stone, larppausta, tyylikästä agenttiseikkailua, Jonah Hill, ajatteleva tietokone, japania brittiaksentilla, Sally Field, haukka, verenvuodatusta, Justin Theroux, virtuaalitodellisuusseksiä, suuseksikone, Snorri ja hyvää pohdintaa masennuksesta. Sarjan takana vaikuttaa True Detectiven ensimmäisestä kaudesta vastannut Cary Joji Fukunaga. Viimeisenä Sweet Chili Dippi (SCD)-osiossa suositellaan SNL-sketsiä ja hyönteismeemejä. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 29: Kesäkatselmus ja Oscarien uudistukset

Julkaistu 26.9.2018

Jumikemut palaa kesälaitumilta! 29. jaksossa pidetään pieni Kesäkatselmus, eli käydään läpi jaksossa 26 tehtyjen kesäennustusten paikkansapitävyys, sekä puhutaan vähän kesän tv-tarjonnasta eli käytännössä Sharp Objectista ja Frasierista. Haloo!:ssa aiheena on aina ajankohtaiset Oscarit, joihin Yhdysvaltain elokuvakatemia ehdotti kesällä uudistuksia, jotka eivät olleet kaikkien mieleen. Loppuun vielä herkuttelua Sweet Chili Dippi -suosituksen parissa, jossa mukana Kulttuurien juurilla -historiasarja ja Sisko Savonlahden esikoisromaani "Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu".

Jumikemut vol. 28: Kauhuelokuvat ja Pose

Julkaistu 4.7.2018

Heinäkuun ensimmäisen Jumikemut jakson pääaiheena on tuore, mestarillinen kauhuelokuva Hereditary sekä Jutan ja Mikon omat kauhusuosikit. Käydään läpi myös viimevuosien kauhuelokuvahuumaa, mikä kauhussa kiinnostaa ja mikä ei. Haloo!:ssa puhutaan HBO:lta löytyvästä, 1980-luvun loppupuolen Ball Room -kulttuuriin pureutuvasta Pose-sarjasta. Upeannäköisen LGBT-sarjan taustapiruna häärii tv-sarjamessias Ryan Murphy. Loppuun tutusti Sweet Chili Dippejä, eli meidän populaarikulttuurisuosituksia teille! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 27: Suuri Sinkkuelämää-spesiaali

Julkaistu 6.6.2018

Upea ja legendaarinen Sinkkuelämää-sarja alkoi Yhdysvalloissa 6.6.2018 ja 20-vuotisjuhlan kunniaksi Jumikemuissa puhutaan ainoastaan Sinkkuelämästä! Kuvitteellisten Cosmopolitanien ääressä puhutaan Carriesta, Mirandasta, Charlottesta sekä Samathasta ja ystävyydestä, seksistä, naisista, miehistä ja siitä, miksi Sinkkuelämää on kestänyt aikaa ja miksi ei. Tuu mukaan, nää on kivat ja tällä kertaa extra-upeat kemut!

Jumikemut vol. 26: Hei Hei!: The Hook ja Kesäleffat 2018

Julkaistu 24.5.2018

Jutan ja Mikon popkemujen 26. osassa ensi-illassa on Jumikemujen uusi osio: Hei hei!, jossa keskustellaan populaarikulttuuria muuttaneesta ja/tai meihin täysillä kolahtaneista elokuvahelmistä. Ensimmäisenä Hei hei! -elokuva on The Hook. Vuoden 1991 lastenelokuvahelmi oli ohjaaja Steven Spielbergin intohimoprojekti, jonka pääosissa nähdään Robin Williams, Dustin Hoffman ja Julia Roberts. Kesä ja kesän blockbuster-elokuvat ovat täällä taas, minkä johdosta jakson pääaiheena ovat kesän 2018 elokuvat. Kesäleffoja käsitellään viiden kategorian kautta. Jutta ja Mikko valitsevat kesäelokuvat kategorioissa ”Isoin menestys”, ”Toivon, että olisi mahtava”, ”Katsomatta paskaa”, ”Kiinnostavin indie” ja ”Kesän tähti”. Lopussa tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -kulttuurisuosituksia, joissa tällä kerralla oivaan jenkkikomediaa ja synkkiä satuja. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 25: Legion ja Avengers: Infinity War

Julkaistu 16.5.2018

Jumikemujen tuoreimmassa jaksossa jutellaan supersankareista: Foxin nyrjähtäneestä mutanttisankarisarjasta Legion ja megalomaanisen Avengers: Infinity War -elokuvan jälkimainingeista. Spoilerivaroitus molempien osalta: Legionissa pienempi ja Avengersissa suuren suuri. Haloo!:ssa puhutaan Avengers: Infinity Warista, joka nähtiin ja josta tykättiin. Viime jaksossa ennusteltiin ketkä sankarit kuolevat, ja vähän pieleenhän ne veikkaukset menivät. Puhetta myös fiiliksistä, Thanoksesta ja mitä tapahtuu seuraavassa Avengers-elokuvassa, joka tulee teattereihin vuoden kuluttua. Spoilerivaroitus niille, jotka eivät ole elokuvaa vielä nähneet. Pääaiheena on Foxin oudon kiehtova mutanttisarja Legion. jonka pääjehuna toimii Fargo-hittisarjan luoja Noah Hawley. Kauhua, Twin Peaksmaista kummastelua sekä risteäviä todellisuus ja aikatasoja yhdistelevän sarjan ensimmäisen kauden näkee Viaplaylla ja toisen kauden jaksot Foxilta. Lisäksi luvassa Mikon euroviisukiimailuja ja väärän voittajan ennustamista sekä Sweet Chili Dippi-suosituksia viikon varrelta.

Jumikemut vol. 24: Marvel Cinematic Universe ja Westworld

Julkaistu 25.4.2018

Jumikemujen 24. jaksossa spekuloidaan. Pääspekuloinnin kohteena on Marvelin tähänastisen elokuvauniversumin huipentuma eli Avengers: Infinity War. Joku sankareista kuolee varmasti, mutta kuinka moni ja miksi? Ja voiko elokuva, jossa on yli 30 sankaria toimia? Pohdintaa myös siitä, miksi Marvel-elokuvat ovat niin menestyneitä, alkaako tulla ähky ja ketkä ovat jumittajien lempisankareita. Haloo!:ssa puolestaan spekuloidaan Westworldia. HBO:n suursarja jatkui sunnuntaina toisen kauden jaksoin, minkä vuoksi kerrataan vähän ensimmäisen kauden tapahtumia, spekuloidaan tulevaa ja Jutta kiteyttää hienosti sitä, miksi androidit ja niiden mielenmaisemat kiinnostavat. Ja loppuun tietysti herkulliset Sweet Chili Dipit! Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 23: Netflixin omat elokuvat ja Ready Player One

Julkaistu 11.4.2018

Vaikkei kukaan niitä katsokaan, niin Netflixillä on myös omia elokuvia. Niihin paneudutaan Jumikemujen 23. jaksossa: luvassa on puhetta siitä, mikä Netflix-elokuvan erottaa valkokangaselokuvasta, miksei suoratoistopalvelun elokuvia tule katsottua ja mitä elokuvia kemuttajat katsovat Netflixistä. Lisäksi käymme läpi Netflixin suurimpia elokuvia ja puhumme niistä parhaimmasta eli Hävityksestä, joka on Alex Garlandin ohjaama upea sci-fi-kauhu-mysteeri. Haloo!:ssa ristiriitaisia tunteita herättää Steven Spielbergin tuore nörtti-nostalgia-rämistelyleffa Ready Player One ja lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -suositukset, joissa on tällä kertaa lyhytdokumentti Jutan kaikkien aikojen lempielokuvasta sekä podcast Mikon kaikkien aikojen lempiartistista. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 22: Tosi-tv ja Oscar-gaalan parhaat

Julkaistu 28.3.2018

Viime jakson Oscar-glamourin jälkeen Jumikemuissa palataan arkitodellisuuteen, kun aiheena on tosi-tv. Parikymmentä vuotta erityisesti kaupallisten tv-kanavien ohjelmakarttoja täyttänyt genre pitää sisällään monenmoista, ja kemuttajat käyvät läpi todellisuustelevision eri alalajeja sekä omia tosi-tv-suosikkejaan. Haloo!:ssa palataan vielä siihen, mitä 90. Oscar-gaalasta jäi käteen: upeita naisia, hienoja käsikirjoitusvoittajia ja Mikolle mahdollisuus hehkuttaa The Greatest Showman -musikaalia. Lopussa Sweet Chili Dippi -kulttuurisuosituksia, joissa mukana indiepeli ja Netflixistä löytyvää rikosdraamaa. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 21: Oscar-veikkaukset 2018 ja Black Panther

Julkaistu 28.2.2018

Jutan ja Mikon popkemuissa palataan sinne mistä kaikki alkoi eli Oscareihin. Aivan ensimmäisessä Jumikemut-jaksossa ennakoitiin vuoden 2017 Oscar-gaalaa, ja nyt puitavana ovat tämän vuoden ehdokkaat. Ehdokkaista, elokuvista ja meidän ennustukset tärkeimpien kategorioiden voittajiksi. Yhdeksäskymmenes Oscar-gaala järjestetään Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Suomessa gaalaa voi seurata Yle Teemalta. Haloo!:ssa aiheena upea Marvelin megamenestys supersankarielokuva Black Panther. Koska vaaleaihoisina ihmisinä emme ole oikeita ihmisiä sanallistamaan elokuvan merkitystä, niin annamme osion lopuksi vinkkejä suuremmalla asiantuntemuksella elokuvaa pohdiskelevista podcasteista. Lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -suositteluja, joissa on tällä kertaa sunnuntai-illan viihdettä ja Game of Thrones -korttipeli. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 20: Call Me By Your Name ja Haloo!:VMP

Julkaistu 14.2.2018

Jumikemujen 20. jakson aluksi puretaan turhaumia Haloo!: Vittu Mitä Paskaa! -osiossa, jossa avaudutaan Uma Thurmanista ja Quentin Tarantinosta, Dumbledoren piilotellusta homoudesta ja Game of Thrones -tyyppien Star Wars -diilistä. Kun turhaumista on päästy ja olo on keveämpi, niin siirrytään jakson pääaiheeseen eli Luca Guadagninon romanttiseen Call Me By Your Name -elokuvaan. Puhetta ihastumisesta, musiikista, lyhyistä miesshortseista, Timothée Chalamet'sta, Armie Hammerista ja tietenkin persikoista. Erityisesti Jutan sekaisin saanut elokuva on ehdolla neljän Oscarin saajaksi. Lopussa SCD-suosituksina äänikirja ja podcast. Tuu mukaan, nää on kiva kemut!

Jumikemut vol. 19: Homo- ja lesboelokuvat ja sarjat sekä Golden Globes 2018

Julkaistu 17.1.2018

Jutan ja Mikon popkemuissa ollaan vuoden 2018 ensimmäisessä jaksossa pridemaisissa tunnelmissa, sillä pääpihvinä on homo- ja lesboelokuvat ja sarjat. Jaksossa käydään läpi meihin eniten vaikuttaneita teoksia aikajanana, joka alkaa vuodesta 1985 ja jatkuu aina ensi viikolla ensi-iltansa Suomessa saavaan Call Me By Your Name -elokuvaan. Haloo!-osiossa aiheena on tämän vuoden Golden Globes -gaala, jossa #MeToo ja #TimesUp -liikkeet nousivat suuremmiksi aiheiksi kuin yksikään palkinnon pokanneista elokuvista tai tv-sarjoista. Lopun Sweet Chili Dippi -suositteluosiossa Jutta suosittelee jotain, mistä ei Jumikemuista olla puhuttu koko podcastin 19. osaisen historian aikana.

Jumikemut vol. 18: lempileffat 2017 ja poplupauksen uudelle vuodelle

Julkaistu 28.12.2017

Jutan ja Mikon popkemujen vuoden 2017 viimeisessä jaksossa käydään läpi päättyvän vuoden parhaita elokuvia top 10 -listojen muodossa. Sekä Jutta että Mikko listaa kymmenen lempielokuvaansa ja listoja läpi käydessä puhutaan mm. Adan Driverista, feminismistä, rasismista ja suuria tunteita herättäneistä kohtauksista. Haloo!:ssa annetaan populaarikulttuuriaiheisia lupauksia vuodella 2018 ja lopuksi annetaan tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -suosituksia. Kiitos kuulijoille kuluneesta vuodesta ja kiva kun olette kuunnelleet meitä! Hauskaa uutta vuotta ja parempaa vuotta 2018!

Jumikemut vol. 17: All Star Wars Everything!

Julkaistu 20.12.2017

Jutan ja Mikon popkemujen 17. osassa on täynnä kaikkea Star Warsia! Puhutaan vanhoista, uusista ja tulevista elokuvista, omista Star Wars -muistoista ja niistä syistä, miksi Star Wars on niin iso. Puhutaan tietysti myös uusimmasta episodista The Last Jedista, jota käydään yksityiskohtaisesti läpi kritisoiden, fanitellen ja analysoiden. Last Jedista puhutaan juonipaljastuksista välittämättä, eli jos et ole käynyt katsomassa elokuvasarjan uusinta osaa niin ei kannata kuunnella kohdasta 26.30 eteenpäin. Lopuksi tuttuun tapaan Sweet Chili Dippi -kulttuurisuositukset, jotka ovat myös Star Wars -teemaisia. Tuu mukaan, nää on VOIMAkkaat kemut!

Jumikemut vol. 16: Stranger Things 2 ja Thor: Ragnarök

Julkaistu 22.11.2017

Pienen syyslomailun jälkeen Jutta ja MIkko ovat vetreinä, kun aiheina on hittisarja Stranger Things ja supersankarikomedia Thor: Ragnarök. Lisäksi kuullaan Jutan mielipide Amazonin uusista Taru Sormusten Herrasta -sarjasuunnitelmista ja suositellaan Sweet Chili Dippejä viikon varrelle.

Jumikemut vol. 15: Blade Runner ja Harvey Weinstein -skandaali

Julkaistu 18.10.2017

Jumikemujen 15. jaksossa on normaalia vakavampi tunnelma, kun puheenaiheina on Harvey Weinstein -skandaali ja Blade Runner 2049 -elokuva. Haloo!:ssa aiheena on siis Hollywoodia järisyttävä Harvey Weinsteinin ympärillä pyörivä ahdisteluskandaali. Jakso on äänitetty 11. lokakuuta, minkä jälkeen kohu ja keskustelu uutisen ympärillä on vain kasvanut. Skandaalin lisäksi keskustellaan Harvey Weinsteinin asemasta Hollywoodissa. Pääaiheena on Denis Villeneuven ohjaama sci-fi-dystopia Blade Runner 2049, joka on jatko-osa vuonna 1982 julkaistulle Blade Runner -elokuvalle. Keskustelussa kiihkoillaan elokuvan mielettömästä ulkoasusta, elokuvan naishahmoista, Harrison Fordin näyttelemisestä ja elokuvaa kohdanneesta feminismikritiikistä. Ettei olisi liian vakavaa, niin jaksossa on puhetta myös Star Wars: The Last Jedi -lippujen hankkimisesta, Tähdet, tähdet -viihdekisasta ja Star Trek: Discover -uutuussarjasta. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 14: Emmy-gaala 2017 ja The Deuce

Julkaistu 4.10.2017

Jutan ja Mikon popkemujen 14. jaksossa puhetta tämän vuoden 17. syyskuuta juhlitusta Emmy-gaalasta ja HBO:n uutuussarjasta The Deuce. Pääaiheena on 17. syyskuuta juhlittu Emmy-gaala, jossa palkittiin amerikkalaisia tv-sarjoja. Suurimpia voittajia olivat Handmaid's Tale, Big Little Lies ja Veep. Käydään läpi juontaja Stephen Colbertin läpät, suurimmat sekä iloisimmat voittajat ja keskustellaan myös Emmy-gaalasta verrattuna Oscareihin. Haloo!:ssa on David Simonin uutuussarja The Deuce, jossa pyöritään 1970-luvun New Yorkin seksityö-piireissä. Sarjan elämänmakuinen ulkoasu miellyttää, Maggie Gyllenhaal ihastuttaa ja James Francon kaksoisrooli ei ärsytä. The Deucen ohella puhutaan vähän Simonin muista sarjoista The Wire ja Show Me A Hero. Lopussa tutusti viikon Sweet Chili Dippejä, joissa on tälle kertaa luvassa Myrskyn jälkeen -tv-sarja ja This One Summer -sarjakuvanovelli. Tuu mukaan, nää on kivat kamut!

Jumikemut vol. 13: Rakkautta & Anarkiaa ja Beguiled

Julkaistu 14.9.2017

Jumikemujen 13. jaksossa intoillaan 30-vuotisjuhlaansa viettävästä Rakkautta & Anarkiaa -leffafestarista. Jutta ja Mikko muistelevat menneiden vuosien suosikkileffoja, kohtaamisia ja tilanteita sekä antavat suosituksia vuoden 2017 festivaaleille. Haloo!:ssa jutellaan Sofia Coppolan uutuuselokuvasta Beguiled (Lumotut), joka on uusintaversio samannimisestä elokuvasta vuodelta 1971. Elokuvaa arvioidaan, ruoditaan ja tietenkin puhutaan myös elokuvan ympärillä kuohuneesta rasismikohusta. Sweet Chili Dippeinä on tällä kertaa Issa Raen Insecure-sarja, Alison Bechdelin Lepakkoelämää-sarjakuva sekä HBO:n animaatiosarja Bojack Horseman. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 12: Kesän recap ja syksyjuttujen ennakkointoilu

Julkaistu 7.9.2017

Lyhyen kesäloman jälkeen Jumikemuissa jutellaan edesmenneen kesän populaarikulttuurista: suosikki-, menestys- ja floppileffoista, kesän tv-sarjahiteistä (Twin Peaks ja Game of Thrones) ja tulevan syksyn innolla odotetuista kemujutuista kuten Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalista. Lopuksi jaellaan sweet chili dippi -vinkkejä, jotka ovat tällä viikolla Tobe Hopper ohjaama Texasin Moottorisahamurhaaja ja Taylor Swiftin uusi sinkku Look What You Made Me Do. Tuu mukaan, nää on kiva kemut.

Jumikemut vol. 11: Game of Thrones ja Dunkirk

Julkaistu 9.8.2017

Jumikemujen 11. jaksossa pääruokana on maailman suosituin kulttuurinen hittipihvi eli HBO:n megasarja Game of Thrones. Suuressa GOT-keskustelussa pohditaan syitä fantasiasarjan jättimenestyksen taustalla, fiilistellään lempihahmoja, spekuloidaan ja annetaan sarjan tekijöille raippaa. Vaikka emme puhukaan sarjan uusimmista seitsemännen kauden jaksoista, ei spoilereilta voi välttyä. Eli SPOILERALERT! Haloo!:ssa aiheena on Christopher Nolanin pauhaavan upea sotaelokuva Dunkirk. Lopuksi suositellaan tuttuun tapaan viikon Sweet Chili Dippejä. Tuu mukaan, nää on kiva kesäkemut!

Jumikemut vol. 10: Glow ja Spider-Man: Homecoming

Julkaistu 19.7.2017

Jo kymmenennet Jumikemut, bileet! Juhlan kunniaksi juttelemme Netflixin kesän kovimmasta sarjasta, 1980-luvun naispainijoista kertovasta Glow'sta sekä uudesta Spider-Manista, joka tuo ikonisen sankarihahmon viimein oikealle teinitasolle. Haloo! on tällä kertaa Turun Ruisrockista, jossa Jutta ja Mikko kävivät yhdessä. Mikä olikaan helteisen viikonlopun kovin keikka? Miksi Turku on niin mahtava kesällä? Sweet Chili Dippi -suositteluosiossa mukana tällä kertaa Riviera-korttelikinon Kallio Noir -kesäsarja sekä cosplay-pukuiluharrastus, jossa Suomi otti vastikään menestystä ihan Euroopan tasolla! Tuu mukaan, nää on hyvät kemut!

Jumikemut vol. 9: Komedian nykytila ja Star Warsin ohjaajaongelmat

Julkaistu 5.7.2017

Yhdeksännessä Jumikemut-jaksossa pohdiskellaan komedian nykytilaa; mikä mättää, mikä toimii ja mitkä jutut oli ennen paremmin. Keskustelussa vilahtavat tuoreet komediat Baywatch ja The Rough Night, suosikit viime vuosilta ja menneiltä vuosikymmeniltä. Lisäksi mietitään miksi tv:ssä komedia kukoistaa samalla kun leffoissa naurut ovat vähissä. Haloo!:ssa käsitellään ajankohtaista Star Wars -draamaa, kun aiheena on Lord & Miller -ohjaajakaksikon potkut tulevasta Han Solo -elokuvasta. Aiheen johdolla mietitään myös sitä, mikä on ohjaajan rooli Star Warsin kaltaisissa satoja miljoonia dollareita maksavissa franchise-elokuvissa. Sweet Chili Dippeinä masentava The Leftovers ja vähemmän masentava Radio Sodoma. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 8: Twin Peaks ja Wonder Woman

Julkaistu 14.6.2017

Kahdeksannessa Popkemut-jaksossa upotaan David Lynchin kieroon, outoon, hauskaan ja pelottavaankin maailmaan, kun aiheena on ohjaajamaestron Twin Peaks -tv-sarja ja erityisesti sen uusi, kolmas kausi. Haloo!:ssa ihastellaan kesäkuun alussa ensi-iltaan tullutta Wonder Woman -supersankarielokuvaa, joka teki Jumikemu-jengiin SUUREN vaikutuksen. Sweet Chili Dippeinä suositellaan ensimmäistä kertaa kirjaa ja tumblr-tiliä. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 7: Suuri Chris-spesiaali ja SNL

Julkaistu 31.5.2017

Jutan ja Mikon popkemujen seitsemännessä jaksossa ollaan ison kysymyksen ääressä: kuka Hollywood-Chriseista on parhain? Eli puhetta Evansista, Hemsworthista, Prattista ja Pinesta. Vaaleita, komeita ja toimintatähtimäisiä Chriseja vertaillaan viidessä kategoriassa, ja lopputulos yllätti jopa podcastaajat. Haloo!:ssa käydään läpi amerikkalaisen Saturday Night Live -sketsisarjan menestyksekästä, politiikan värittämää viimeisintä kautta. Käydään läpi lempisketsejä, näyttelijöitä ja sarjasta kauden jälkeen poistuneita näyttelijöitä. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 6: Get Out, The Handmaid's Tale ja Euroviisut

Julkaistu 10.5.2017

Jutan ja Mikon popkemujen kuudennessa jaksossa ollaan ajankohtaisuuksien äärellä, kun puheenaiheina ovat teemoiltaan surullisen ajankohtaiset Get Out -kauhutrilleri ja HBO:sta löytyvä The Handmaid's Tale -dystopiasarja. Lisäksi fiilistellään Mikon lempiaihetta eli Euroviisuja, jotka ovat parhaillaan käynnissä Ukrainan Kiovassa. Koska keskustelu on tällä(kin) kertaa aika spoileripitoista, niin tiedoksi että Get Outista puhutaan kohdassa 17.45-37.17 ja The Handmaid's Talen kolmesta ensimmäisestä jaksosta kohdassa 37.17-57.22. Nää on kivat kemut, tuu mukaan! :D

Jumikemut vol. 5: Kesäleffat 2017 ja Girls

Julkaistu 27.4.2017

Jumikemujen viidennessä jaksossa ollaan kesäisissä tunnelmissa, kun aiheena ovat tämän kesän ökykalliit blockbuster-elokuvat. Luvassa on siis ennakkointoilua elokuvista Guardians of the Galaxy 2, Alien: Covenant, Wonder Woman, Baywatch ja Dunkirk. Lisäksi raporttia siitä, kun tapasimme Shia LaBeoufin Kiasman Ars17-näyttelyssä. Toteutimme myös ensimmäisen kuuntelijatoiveen, kun analysoimme viime viikolla päättyneen Girlsin viimeistä kautta ja finaalia.

Jumikemut vol. 4: Ghost In The Shell ja Iholla

Julkaistu 11.4.2017

Jutan ja Mikon neljännessä jaksossa jutellaan tuoreesta Ghost In The Shell -filmatisoinnista, alkuperäisestä vuoden 1995 animeklassikosta sekä Jutan ja Mikon animemenneisyydestä. Haloo!-osiossa valitaan suosikkeja Iholla-ohjelman naisista ja lopuksi annetaan vinkkejä viikolla Viikon Sweet Chili Dippi -osioissa. Tuu mukaan, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 3: Feud ja Ryan Murphy

Julkaistu 28.3.2017

Kolmansissa Jutan ja Mikon Popkemuissa fiilistellään HBO:n tuoretta, tositapahtumiin perustuvaa leffatähtidraamaa Feudia sekä puhutaan sarjan luojasta Ryan Murphysta. Murphy on amerikkalaisen nyky-tv:n supermenestyjä, jonka aikaansaannosta ovat mm. Glee, American Horror Story ja O.J. Simpson: American Crime Story. Lisäksi Mikko avautuu turhautumisestaan suomalaisen tv:n julkkistulvaan ja jakson päättää totutusti Viikon Sweet Chili Dippi -osio, jossa annetaan popkulttuurimenovinkkejä. Tuu messiin, nää on kivat kemut!

Jumikemut vol. 2: Teinisarjat

Julkaistu 8.3.2017

Jutan ja Mikon popkemujen toisessa jaksossa jutellaan ihanista, kamalista ja fanitettavista teinisarjoista. Läppää lentää ainakin SKAMista, Dawson's Creekista, Dark Angelista, My So Called Lifesta, OC:sta, Gossip Girlista ja Aliaksesta. Tietenkin piipahdetaan myös kemuttajien omissa teiniajoissa sekä muistellaan teini-Jutan ja teini-Mikon omia lempisarjoja. Aluksi höpistään vielä vähän Oscar-gaalasta ja lopuksi vinkataan viihdettä Viikon Sweet Chili -dippi -osiossa.

Jumikemut vol. 1: Oscarit

Julkaistu 21.2.2017

Ensimmäisissä jumikemuissa jutellaan Aki Kaurismäestä, vuoden 2017 Oscar-ehdokkaista ja annetaan katseluvinkkejä viikon Sweet Chili -dippi -osiossa.

Takaisin podcastien listaan