Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kirjoittamisesta

Kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Erkka Mykkänen puhuu podcastissaan kirjoittamisesta. Podcast tarjoaa inspiraatiota, suoraa puhetta ja vertaistukea jokaiselle, joka elää kirjoittavaa elämää. Instagram: www.instagram.com/erkkamykkanen/ (Kuukauden kirja -mainoksen musiikki: Midnight Snack by Purrple Cat | https://purrplecat.com/ | Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/ | Creative Commons CC BY-SA 3.0 | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 56 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 5.3.2017.

J49: Villa Sarkia

Julkaistu 1.2.2023

Seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka kertoo vierailuistaan Sysmän Villa Sarkia -residenssissä. Millaisesta paikasta on kyse ja miksi sinunkin kannattaisi hakea sinne? Erkka kertoo tarinan siitä, miten vietti Sarkiassa ensimmäisen kuukautensa vuoden 2011 helmikuussa, jolloin hän tapasi residenssissä yhdysvaltalaisen runoilija ja romaniaktivisti Paul Polanskyn. Mitä hän oppi Polanskylta, joka kyseenalaisti nuorenmiehen runouden ja elämänasenteen? Miten työskentely sujui residenssissä nyt, 12 vuotta myöhemmin? Entä mitkä ovat parhaat Sarkian-kävijän tärpit? | Keväällä 2023 Kirjoittamisesta-podcastissa ilmestyy neljä jaksoa, jotka tulevat julki kuun ensimmäisenä päivänä.

J48: Antti Holma, osa 2

Julkaistu 1.12.2022

Kuudennen kauden viimeisessä jaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Tuplajakson kakkososan kysymykset: Kuka on auttanut Anttia kirjoittamisessa? Mitä kaunokirjallista Antti kirjoittaa tai haluaisi kirjoittaa seuraavaksi? Mikä on hyödyllisin tyly tai jopa tyrmäävä palaute, jonka Antti on saanut tekstistään tai kirjoittamisestaan ylipäänsä? Pitääkö taiteen tekemisen eteen jollain tapaa kärsiä? Paljonko aikaa Antti käyttää kirjoittamiseen päivä-/viikkotasolla? Vieläkö Antti kirjoittaa aamusivuja? Millainen kirjoittaja oli nuori Antti? Muistaako hän jotain, mitä nuorena kirjoitti? Miten saada kiinni alussa leijuvista ajatuksista, haparoida niitä sanoiksi ja jäsentää lauseiksi? Miten kirjoittaa lyhyttä, hauskaa ja huomiotaherättävää tekstiä? Millaisia jälkikaikuja Auta Antti -podcast herättää tekijässään vuosien jälkeen? Kirjoittamisesta-podcast jatkuu 1.2.2023!

J47: Salla Simukka

Julkaistu 15.11.2022

Erkka keskustelee kirjailija Salla Simukan kanssa hänen ensimmäisestä aikuisille suunnatusta romaanistaan Tästä kaikki alkaa (Tammi 2022). Salla on tehnyt jo kaksikymmenvuotisen uran nuortenkirjailijana, ja nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen. Taitava pienoisromaani yhdistää parisuhdeanalyysiä kauhuelementteihin. Erkka ja Salla juttelevat muun muassa suunnittelun ja "varsinaisen" kirjoittamisen suhteesta, kirjoittamisen säännöstelystä rankan aiheen kohdalla ja yhteistyöstä kustannustoimittajan kanssa. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa. Osallistu kirjan arvontaan Instagramissa: @erkkamykkanen. ***

J46: Antti Holma, osa 1

Julkaistu 1.11.2022

Tuplajaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Ensimmäisen osan kysymykset: Mikä oli Antin kirjoittajakoulu? Mitkä ovat parhaat kirjoitusoppaat? Miksi, Antti, olet nero? Kuuluiko Kaikki elämästä(ni) -romaanin kirjoittamiseen vaihe, jolloin tuntui ettei tämä onnistukaan, ja jätit homman kesken? HÄPEÄNIPPU: Miten Antti on oppinut käsittelemään häpeää (tai käyttämään sitä materiaalina)? Miten käsitellä kirjoittamisen aiheuttamaa häpeää, joka liittyy pelkoon, että tekstiä julkaistessaan paljastaa itsestään jotain intiimiä, vaikka kyse olisikin fiktiosta? Tunnistaako häpeästä oikean suunnan kirjoittamiselle? Kun teksti on valmis, loppuuko häpeä? TUSKANIPPU: Mikä kirjoittamisessa vituttaa eniten? Miksi kirjoittaminen on niin vaikeaa? Miten olla ottamatta kirjoittamista liian vakavasti? Keksiikö Antti ensimmäisen tason hassuttelukysymyksiä Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa? Mistä omaa kirjoittajakuvaa koskevasta näkemyksestä Antin olisi hyvä päästää irti? Mistä saada omiin teksteihin korjausehdotuksia ja kritiikkiä? ITSEKRITIIKKINIPPU: Miten oppia luottamaan omaan tekstiinsä? Nimim. Hylsyjen lannistama. Miten itsekriittisyydestä pääsee eroon? Miten jatkaa kirjoittamista silloinkin kun tuntuu, että kaikki mitä kirjoittaa on ihan paskaa?

Äänikolumni: Kolumnini olivat ajanhukkaa

Julkaistu 15.10.2022

Viimeisessä äänikolumnissaan Erkka tunnustaa, että kolumnien kirjoittaminen tuntui hänestä ajanhukalta, sillä tunnustusta ei sadellut yhtä paljon kuin haavekuvissa. John Williamsin viisaat romaanit tarjoavat onneksi pettymykseen perpektiiviä. Kolumni on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J45: Oona Pohjolainen, Adile Sevimli ja Kärsimyskukkauuteaddiktio

Julkaistu 1.10.2022

Erkka keskustelee Oona Pohjolaisen ja Adile Sevimlin kanssa nuortenkirjasta Kärsimyskukkauuteaddiktio (Otava 2022), joka kertoo kahdesta noidasta, Junosta ja Sadinista. Oona ja Adile ovat media-alan ammattilaisia ja ystävyksiä, joiden yhteisprojekti alkoi fiktiivisestä sähköpostikirjeenvaihdosta. Mitä ihanaa ja mitä vaikeaa on kirjan kirjoittamisessa ystävän kanssa? Suunnittelivatko he ensin teoksen maailman vai juonen, ja millä eri tavoilla he pitivät rakennetta kasassa? Läpinäkyvyyden hengessä vieraat kertovat myös avoimesti kustannussopimuksen saamisen monipolvisesta prosessista. Lopuksi kiinnostaa tämäkin: kuinka syvällä Oona ja Adile itse ovat noituuden maailmassa?

Äänikolumni: Suorasanaisuuden koulukunnan terveiset

Julkaistu 15.9.2022

Millaista on toimiva kieli? Erkka pohtii kolumnissaan edustamaansa suorasanaisuuden koulukuntaa, jonka mukaan yksinkertainen on kaunista. Häntä vaivaavat lääkärit, jotka peittävät epävarmuuttaan epäselkeään kieleen, mutta myös kirjoittajat ja kriitikot, jotka tuntuvat tekevän samoin. Ei Erkka tosin itsekään ole koulukuntansa kunniakkain edustaja. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J44: Pauli Tapio

Julkaistu 1.9.2022

Kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee runoilija Pauli Tapion kanssa hänen runoteoksestaan Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia 2021). Kirja on raamatullisen synkkä valitusvirsi ihmisyydestä ja edistysuskon menettämisestä. Toisaalta se puhkeaa välillä upeisiin mitallisiin runoihin, jotka ylistävät luonnon ja hetkellisyyden kauneutta. Mikä vanhoissa, unohtuneissa runomuodoissa vetää Paulia puoleensa? Miten löytää tasapaino selkeyden ja hämäryyden välillä? Entä mistä löytää toivoa, kun näyttää siltä, että tulevaisuus on poistettu? Jakson ensimmäisellä puoliskolla Erkka ja Pauli tekevät nostalgiamatkan muinaiseen Euli & Parkka -runoblogiin (2009), joka oli lähtölaukaus molempien julkiselle kirjoittamiselle. Blogin idea oli julkaista runo joka päivä, ja sen anti koottiin vuonna 2010 runoteokseksi nimeltä Kolehti (Ntamo). Mikä varhaisaikuisuuden runoissa hävettää? Entä mikä niissä oli jo omaa? Euli & Parkka -blogi: http://eulijaparkka.blogspot.com/ | Osta Kolehti-runoteos: https://www.ntamo.net/product/99/erkka-mykkanen--pauli-tapio-kolehti-2010

Kesäspesiaali: Samuli Putro ja Venla Rossi

Julkaistu 1.7.2022

Millaista on tehdä töitä ystävän kanssa? Toimittaja Venla Rossi editoi ystävänsä, lauluntekijä Samuli Putron laulunsanoituksia ja radiokäsikirjoituksia. Venla uskaltaa sanoa, kun teksti on huonoa, eikä Samuli pelkää suoraa kritiikkiä. Yhteistyö on vain vahvistanut heidän ystävyyttään, jonka olennainen osa vaikuttaa olevan lämmin vittuilu: ”Samulihan on brändännyt itsensä nuorten naisten avulla uudestaan”, Venla sanoo. Keskustelu etenee Samulin ja Venlan yhteistyöstä laajempiin rakenteisiin. Olisiko popmusiikin sanoittamisen puolella enemmänkin tarvetta tiukalle editointikulttuurille, joka journalismissa on arkipäivää? Keskustelu nauhoitettiin Erkan järjestämällä Mykkälän kirjoitusretriitillä Pielavedellä. Samuli ja Venla eivät olleet retriitillä kirjoittamassa vaan muissa hommissa: Venla kokkasi retriitin osallistujille ruokaa ja Samuli tiskasi ja lämmitti saunaa. Fyysinen työ on molemmille tarpeellista vastapainoa omalle kirjoittamiselle. ***Onko Kirjoittamisesta-podcastista ollut sinulle iloa? Tee palvelus ja anna tähtiarvio, niin podcastin näkyvyys kasvaa. <3***

J43: Kuuntele omalla vastuulla

Julkaistu 8.6.2022

Kuuntele Kirjoittamisesta-podcastin viidennen kauden viimeinen jakso omalla vastuulla.

J42: Päiväkahvit – Noora Mattila

Julkaistu 17.5.2022

Etäpäiväkahveille saapuu tällä kertaa toimittaja ja tietokirjailija Noora Mattila, jonka kanssa Erkka keskustelee narratiivisesta tietokirjasta "Heränneet: Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin". Kirjassa Noora kuvaa paikoin kivuliaitakin keskusteluitaan anoppinsa Susanin kanssa. Yhdysvaltain länsirannikolla asuva Susan on mielestään vain kriittinen ajattelija, mutta Nooran näkökulmasta jotkut hänen ajatuksistaan – kuten rokotekriittisyys – ovat virheellisiä ja haitallisia. Miten kaksi ihmistä, jotka näkevät maailman niin eri tavalla, voivat löytää yhteyden? Entä millainen on kirjoittajan vastuu, kun hän saa täyden vallan kuvata avoimesti läheistään? ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

Äänikolumni: Kuka on pätevä?

Julkaistu 10.5.2022

Kuka on pätevä tekemään työtään? Erkka pohtii äänikolumnissaan, mihin hänen pätevyyden kokemuksensa kirjoittamisen opettajana perustuu. Paljastuu, ettei perusta ole aivan ongelmaton. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J41: Juhani Karila ja Jussi Seppänen – taas!

Julkaistu 3.5.2022

Kirjoittamisesta-podcastin viisivuotisuuden kunniaksi studioon palaavat podcastin ensimmäiset vieraat, Juhani Karila ja Jussi Seppänen. Aluksi jokainen esittää provosoivan väitteen kirjoittamisesta, jonka pitää alkaa sanoilla "Kirjailijat eivät uskalla puhua siitä, että..." Jakson toisella puoliskolla kirjailijat vastaavat seuraaviin kuulijakysymyksiin: Mistä tietää että suhde kustannustoimittajaan toimii tai ei toimi? Voiko jokainen kehittyä hyväksi kirjoittajaksi harjoittelemalla? Miten kertoa tarpeeksi, muttei liikaa? Mikä on kirjoittajan vastuu, kun käyttää muita ihmisiä lähteenä fiktiossaan? Mitä inhoatte kirjoittamisessa? Entä mitä rakastatte? Miksi? Miten jaksaa luovalla alalla? Miten selvitä suvantovaiheista, jolloin mitään ei synny? Mitä tekisitte toisin? Missä kohtaa kehoa hyvä kirjoittaminen teillä tuntuu? Usein sanotaan, että kirjoita siitä, minkä tunnet. Miten kirjoittaa siitä, mitä ei tunne?

J40: Voiko huumoria kirjoittaa väkisin?

Julkaistu 19.4.2022

Erkka pohtii, voiko huumoria kirjoittaa väkisin. Vastausta kysymykseen hän etsii lapsuudestaan, lavarunokokeiluistaan, koomikko Louis CK:n urasta ja lopulta häntä itseään ansioituneempien koomisten kirjailijoiden avulla: huumorin syntymisen arvoitusta omasta näkökulmastaan avaavat Petri Tamminen, Jussi Seppänen ja Miina Supinen. Miksi he osaavat kirjoittaa niin hauskasti? Jakso perustuu alustukseen, jonka Erkka piti Oriveden Nauru -seminaarissa vuonna 2016.

J39: Päiväkahvit – Anna Brotkin

Julkaistu 12.4.2022

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa käsikirjoittaja Anna Brotkin, jonka kanssa Erkka keskustelee taiteilijaidentiteetin etsimisestä, Aikuiset-sarjan kirjoittamisesta ja Erkan kateudesta Annan saavutuksia kohtaan. Anna kertoo myös ratkaisun ”liian vahvan sivuhenkilön” ongelmaan, joka vaivasi häntä tekeillä olevan pitkän elokuvan käsikirjoituksessa, ja paljastaa, miltä Aikuisten tulevan kauden kirjoittaminen tuntui kakkoskauden menestyksen jälkeen. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

J38: Veera Milja

Julkaistu 5.4.2022

Erkka keskustelee runoilija Veera Miljan kanssa hänen esikoisteoksestaan Supersalanen tyttöpäiväkirja (Tammi 2022). Veera työsti runoteostaan viiden vuoden aikana. Miten hän löysi runojen kautta tarvittavan etäisyyden omiin kokemuksiinsa ja oppi luottamaan omaan tyyliinsä? Millaista oli Tommi Parkon runoilijoiden sparrausryhmässä? Mikä on intuitiivisen kirjoittamisen ja editoinnin suhde? Kuinka tärkeää on päiväkirjakirjoittaminen ja muu "turha" kirjoittaminen? Kirjoitammeko me itse vai onko tehtävämme vain havaita, mitä kauttamme kirjoittuu? Mikä on todellisuuden ja olemisen taustalla oleva pohjimmainen mysteeri? Onko Aikakoneen ”Odota" nolo biisi – vai just hyvä?

J37: Marko Hautala – Näin kirjoitan kauhua

Julkaistu 15.3.2022

Erkka keskustelee kauhukirjailija Marko Hautalan kanssa hänen novellikokoelmastaan Kuolleiden valssi (Tammi 2022). Teos on puhdasveristä kauhua, mutta kielellisesti ja psykologisesti tarkat novellit etenevät usein yllättäviin, syvällisiin suuntiin. Miten Markosta tuli kauhukirjailija, mistä hän saa aiheensa ja miten hän tarinoitaan työstää? Entä mikä rooli kauhukirjallisuudella on maailmassa, joka on jo valmiiksi kauhea – tai kirjoittamisella ylipäätään? Jakson alussa Erkka pyytää kauhun mestarilta palautetta 13-vuotiaana kirjoittamastaan kauhunovellista. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa. ***

J36: Päiväkahvit – Laura Friman

Julkaistu 8.3.2022

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa toimittaja ja kirjailija Laura Friman, jonka kanssa Erkka keskustelee kolumnien kirjoittamisesta. Laura tunnetaan provosoivana kolumnistina, mutta mikä on totuuden ja tyylittelyn suhde hänen teksteissään? Entä onko kirjoittaminen hänelle ahdistavaa vai rauhoittavaa tekemistä? Jakson aluksi Erkka ja Laura yrittävät yhdessä purkaa nauhoitustilanteen aiheuttamaa jännitystä. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

J35: Kysy kustannustoimittajalta, osa 2 – Antti Berg ja Jouni Tikkanen

Julkaistu 1.3.2022

Erkka kysyy lisää kuulijoiden kysymyksiä kahdelta tuoreelta kustannustoimittajalta, Antti Bergiltä ja Jouni Tikkaselta. Jakson 2/2 kysymykset: Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kustannustoimittajalle? Millaisia kommentteja kustannustoimittaja ei halua kuulla kirjailijalta? Minkä verran kustannustoimittajaa saa vaivata sen jälkeen, kun kustannussopimus on tehty? Milloin kustannustoimittajat loukkaantuvat, ja juoruavatko he keskenään vaikeista kirjailijoista? Kaduttaako jonkin teoksen hylkääminen? Mistä tietää sopivansa kustannustoimittajan ammattiin? Mitä te oikein haluatte? Kirjoittiko Ville Repo Kalle Päätalon kirjat Kallen ideoiden perusteella – eli kuinka iso osa kirjailijan tekstistä voi olla kustannustoimittajan kynästä? Mistä tunnistaa, että jokin teksti on kustantamisen arvoinen? Miten kannustat jatkuvasti myöhässä olevaa kirjoittajaa? Miksi kustannustoimittajat panttaavat kehuja kirjailijoita kohtaan? Voiko keskeneräisellä käsikirjoituksella saada sopimuksen tai tapaamisen? Miksi kustannustoimittajat ovat niin huonoja – kohdellaanko kirjailijoita silkkihansikkain, vai ovatko he vain laiskoja? Voiko kustannussopimusta saada, jos ei ole julkisuudesta tai somesta tuttu? Mikä teksti viimeksi imaisi mukaansa? Haluatteko pohjimmiltaan itsekin kirjoittaa fiktiota?

J34: Kysy kustannustoimittajalta, osa 1 – Antti Berg ja Jouni Tikkanen

Julkaistu 15.2.2022

Erkka kysyy kuulijoiden kysymyksiä kahdelta tuoreelta kustannustoimittajalta, Antti Bergiltä ja Jouni Tikkaselta. Jakson 1/2 kysymykset: Miten päädyit kustannustoimittajaksi? Kuka on esikuvasi kustannustoimittajana? Miten lehtitekstin ja kaunokirjallisuuden editoiminen eroavat toisistaan? Missä vaiheessa käsikirjoituksen pitää tehdä kustannustoimittajaan vaikutus – onko joku sivumäärä? Millaista on toimiva yhteistyö kirjailijan kanssa? Miten editoida käsikirjoitusta, kun ensimmäinen versio on valmis? Onko tuhoon tuomittua lähestyä kustannustoimittajaa kustantamon ohi, vaikkapa yksityisviestillä somessa?

J33: Päiväkahvit – Risto Oikarinen

Julkaistu 8.2.2022

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa kirjailija Risto Oikarinen, jonka kanssa Erkka keskustelee kurin merkityksestä kirjoittamisessa. Risto on paitsi kirjailija, myös saksofonisti ja pappi. Muusikon koulutuksessa ja kristinuskon perinteessä on omat käsityksensä kurinalaisuudesta ja kärsimyksen merkityksestä. Nuorempana Risto saattoi jopa läimäistä itseään kasvoille, jos kirjoittaminen ei sujunut. Miksi hän meni niin pitkälle – ja mikä hänen työtavoissaan on nykyään toisin? ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

J32: Elina Backman – Näin kirjoitin dekkarin

Julkaistu 1.2.2022

Viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee Elina Backmanin kanssa hänen esikoisdekkaristaan Kun kuningas kuolee (Otava 2020). Romaani on rakkaudella työstetty murhamysteeri, jonka kirjoittaminen ajoittui seitsemän vuoden ajalle. Miten viisisataisen dekkarin juonta ja rakennetta pidetään kasassa? Kumpi on tärkeämpää taustatyötä, poliisien haastattelut vai pitkät kävelyt Lammassaaressa? Entä mikä on sydämellä kirjoittamisen ja laskelmoinnin suhde, kun haaveena on kansainvälinen menestys? *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Otavan kanssa. ***

Äänikolumni: Urakateellisen aloituspaketti

Julkaistu 27.1.2022

Onko kateus sinulle tuttu tunne? Erkka tarjoaa äänikolumnissaan aloituspaketin, jonka voi ottaa käyttöön seuraavalla kerralla, kun kateus kollegan menestystä kohtaan iskee. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J31: Kirjoittamisen opettamisesta, osa 2

Julkaistu 14.12.2021

Vuoden viimeisessä jaksossa Erkka vastaa vielä muutamaan kirjoittamisen opettamista käsittelevään kysymykseen. Miten antaa palautetta tekstistä, jota ei ymmärrä? Kuinka selkeästi opiskelijoiden kehityksen näkee? Mikä tekee ei-asiatekstistä hyvän? Entä voiko kirjoittamisen opettaja lopulta olla hyvä tyyppi? Muutama sana myös nuoresta Paavo Haavikosta, tarinasta juustona sekä kirjoittajien uhrauksista kirjoittamisen eteen.

J30: Antti Rönkä – Näin kirjoitin toisen kirjani

Julkaistu 3.12.2021

Erkka keskustelee kirjailija Antti Röngän kanssa hänen toisesta romaanistaan Nocturno 21:07 (Gummerus). Kirja käsittelee seksuaalista häpeää – vai käsitteleekö sittenkään? Mitä haasteita toisen kirjan kirjoittamiseen liittyi menestyneen esikoisteoksen jälkeen? Miksi miesten on tässä ajassa haasteellista kirjoittaa seksistä? Entä tykkääkö Antti isänsä Petri Tammisen kirjoista? Jakso on osa "Näin kirjoitin toisen kirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä Gummeruksen kanssa. (2021)

J29: Päiväkahvit – Lyyti

Julkaistu 25.11.2021

Erkalla on uudet podcast-välineet! Helsingin Vallilan kotikeittiöstudion ensimmäiseksi vieraaksi saapuu lauluntekijä Lyyti eli Lydia Lehtola. Kahvikupposen äärellä Lyyti kertoo, miten hän löytää tiheille sanoituksille sisällön ja muodon. Entä miltä menestys tuntuu? Päiväkahvit on Kirjoittamisesta-podcastin uusi formaatti, jossa vieraana on spontaanisti kahville kutsuttu kirjoittaja. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***

Äänikolumni: Lopeta valittaminen, aloita kirjoittaminen

Julkaistu 22.11.2021

Haluaisitko kirjoittaa, mutta et tiedä miten aloittaa? Erkka tarjoaa äänikolumnissaan kaksi erilaista keinoa kirjoittamisen aloittamiseen. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J28: Kirjoittamisen opettamisesta, osa 1

Julkaistu 12.11.2021

Erkka vastaa kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisen opettamisesta. Miten Erkka päätyi kirjoittamisen opettajaksi? Onko vaikeaa tasapainoilla kirjoittamisen ilon ja opiskelijoiden julkaisutavoitteiden välillä? Entä ajatteleeko Erkka joskus, että jonkun teksti on ihan paskaa, mutta kannustavana opena sitä on pakko kehua?

J27: Julia Thurén – Näin kirjoitin toisen kirjani

Julkaistu 21.10.2021

Erkka keskustelee tietokirjailija Julia Thurénin kanssa hänen toisesta kirjastaan Kaikki kuluttamisesta (Gummerus). Julia on toimittaja ja somevaikuttaja, joka löysi oman äänensä Juliaihminen-blogia kirjoittamalla. Tietokirjoissaan hän puhuu tärkeistä aiheista fiksusti, lähestyttävästi ja hauskasti. Mutta miksi toisen kirjan kirjoittaminen oli hänestä helvetillistä? Jakso on osa "Näin kirjoitin toisen kirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä Gummeruksen kanssa. (2021)

Äänikolumni: Kuka olen, jos en kirjailija?

Julkaistu 3.10.2021

Erkka kertoo äänikolumnissaan, mitä hänen identiteetilleen kirjailijana tapahtui, kun kolme vuotta työstetyn kirjan kustannussopimus purettiin. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.

J26: Palaute, kustantamoiden kohtelu ja Antti Hurskainen

Julkaistu 16.9.2021

Erkka pohtii saamansa podcast-palautteen avulla ikuisuuskysymystä siitä, miten palautetta pitäisi osata ottaa vastaan. Käsittelyssä on myös kuulijakysymys, joka koskee kirjallisen maailman tabua: mitkä kustantamot kohtelevat kirjailijoita hyvin ja mitkä huonommin? Lopuksi Erkka soittaa kirjailija Antti Hurskaiselle, jolta hän kysyy viisi kysymystä. Miksi Antin kirjallisen ilmaisun moottori on viha, ja haluaako hän tahallaan satuttaa muita kirjailijoita?

J25: Taija Tuominen

Julkaistu 2.9.2021

"Joitain asioita pitää hautoa ja kypsytellä", sanoo kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen. Hän tietää mistä puhuu: Taija kirjoitti esikoisteostaan Tiikerihaita kymmenen vuotta, ja seuraava romaani Kuningaskobra otti kaksikymmentä vuotta. Taijan kirjat käsittelevät selviytymistä helvetillisestä lapsuudesta. Kirjojensa lisäksi Taija tunnetaan maan valoisimpana kirjoittamisen opettajana. Kirjoittajan tiensä lisäksi Taija kertoo etäännyttämisen merkityksestä omakohtaisissa aiheissa ja tarjoaa kuulijoille kolme kirjoitusharjoitusta. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)

J24: Kaikki apurahoista(ni)

Julkaistu 19.8.2021

Neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka kertoo kirjallisuuden apurahojen hakemisesta. Tarjolla on henkilökohtaisia, käytännöllisiä ja myönteisiä näkökulmia apurahahakemiseen. Erkka antaa parhaat hakemusvinkkinsä ja lukee ääneen työsuunnitelmansa, jolla hän haki valtion puolen vuoden taiteilija-apurahaa. Jakso on apurahajärjestelmän ylistys ja avoin kutsu puhua rahasta ilman häpeää. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)

J23: Joonas Kallonen – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Julkaistu 24.6.2021

Kirjoittamisesta-podcastin kolmannen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee esikoiskirjailija Joonas Kallosen kanssa romaanista Giljotiini (WSOY 2021). Romaani kertoo etääntyneistä kaksosista, Mikaelista ja Sofiasta, jotka yrittävät omilla tavoillaan muuttaa maailmaa – toinen terrorismilla, toinen teatterilla. Teoksen kirjoittaminen kesti kolme vuotta, mutta valtaosa työstä tapahtui viimeisen puolen vuoden intensiivisen periodin aikana. Millaisen hinnan se otti? Entä miten synkistä aiheista kirjoittaminen muutti kirjoittajaansa? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)

J22: Petri Tamminen (ja pikkulinnut)

Julkaistu 17.6.2021

Erkka kysyy kymmenen kysymystä kirjalliselta esikuvaltaan Petri Tammiselta. Erkka haluaa tietää, jännittääkö kirjoittaminen Petriä, mitä kirjoitusneuvoa hän eniten toistelee toisille kirjoittajille ja mikä hänen teoksistaan on kaikkein epärehellisin. Entä onko Petri katkera siitä, ettei ole voittanut Finlandia-palkintoa? Jakson alussa Erkka vastaa perinpohjaisesti yhteen kuulijakysymykseen: Mistä kirjoittajien tarinat tulevat? (2021)

J21: Kuunneltavaksi kirjoittamisesta – Elina Kilkku

Julkaistu 3.6.2021

Erkka keskustelee Vaimovallankumous-äänikirjasarjan kirjoittaneen Elina Kilkun kanssa siitä, millaista on kirjoittaa tekstiä, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kuunneltavaksi. Elina on teatteritaustainen kirjailija, jolle tarkasti konseptoidun Storytel Original -sarjan tekeminen oli inspiroiva kokemus. Mitä pitää ottaa huomioon, kun kirjoittaa tekstiä nimenomaan kuunneltavaksi? Keskustelu laajentuu rakennekysymyksiin: Elina ja Erkka uskovat molemmat, että nöyrtyminen rakenteen vaatimuksiin vapauttaa kirjoittajan luovuuden. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Storytelin kanssa. Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)

J20: Martta Kaukonen – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Julkaistu 20.5.2021

Erkka keskustelee esikoiskirjailija Martta Kaukosen kanssa romaanista Terapiassa (WSOY 2021). Martta on elokuvakriitikko ja itseoppinut kirjoittaja, joka tankkasi vuosikausia angloamerikkalaisia psykologisia trillereitä – kunnes yhtenä iltana oman jännärin aloituskappale ilmestyi hänen mieleensä. Kauanko romaanin kirjoittaminen kesti? Miten hän sai romaanin monimutkaisen rakenteen pysymään kasassa? Entä mitä vinkkejä Martta tarjoaa esikoisteoksen julkaisusta haaveilevalle? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. (2021)

J19: Yllätyspussijakso!

Julkaistu 6.5.2021

Erkka pohtii meditaatiotekniikan yhdistämistä kirjoittamiseen, kill your darlings -ohjetta sekä sitä, kuka ihmeessä oikein on lukija. Lisäksi Erkka soittaa yllätyspuhelun eräälle runoilijalle kysyäkseen, miten seksistä kirjoitetaan eettisesti ja mistä tunnustuksesta runoilija on aina salaa haaveillut. Ja muutakin yllätyspussista löytyy! *** Kaupallinen yhteistyö: hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! ***

J18: Ida Pimenoff – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Julkaistu 22.4.2021

Erkka keskustelee esikoiskirjailija Ida Pimenoffin kanssa romaanista Kutsu minut (WSOY 2021). Miten valokuvataiteilija päätyi kirjoittamaan romaanin omakohtaisesta aiheesta, isättömyydestä? Miten Ida löysi tarinaan sopivan kertojaäänen? Miten rakenne muodostui ja pysyi kasassa? Entä millaista oli yhteistyö kustannustoimittajan kanssa? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. (2021)

J17: Kysymyksiä, vastauksia ja kirjoitusharjoituksia

Julkaistu 11.4.2021

Erkka vastaa kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Mitä tehdä, kun kokee kirjoittavansa pelkkää paskaa? Miten tekstin kielen voisi saada toimimaan paremmin? Entä miten valita tekstille oikea kertoja? Lopussa Erkka jakaa kuulijoille muutaman inspiroivan kirjoitusharjoituksen. (2021)

J16: Kirjoittajan tie, osa 2

Julkaistu 25.3.2021

Erkka jatkaa tarinaansa kirjoittajan tiestään. Mikä oivallus johdatti kirjoittamaan ensimmäisen tekstin esikoisteokseen Kolme maailmanloppua? Mitä lehtikirjoittaminen opetti fiktion kirjoittamisesta? Entä minkä viiden rajoitteen avulla Erkka onnistui kirjoittamaan esikoisromaaninsa ensimmäisen version valmiiksi vain kahdessa viikossa? Jakson lopussa kuulijat saavat käyttöönsä harjoituksen, joka sopii etenkin kirjoittajalle, joka ei vielä tiedä, mistä kirjoittaisi. (2021)

J15: Kirjoittajan tie, osa 1

Julkaistu 11.3.2021

Erkka kertoo avoimesti omasta kirjoittajan tiestään. Lapsuudessa ensimmäinen kirjoittamiseen liittyvä tunne oli kateus, ja teini-iässä rehellistä kirjoittamista tärkeämpää oli yrittää tehdä vaikutus nettifoorumin ilkeisiin esikuviin. Mutta millaiset oivallukset johtivat ensimmäisiin julkaistuihin runoihin? Jälkimmäisellä puoliskolla Erkka vastaa myös kuulijakysymyksiin: Mistä tietää, että teksti on valmis? Miten löytää useista juonihahmotelmista se oikea? Entä mikä on inspiraation ja pakkokirjoittamisen suhde? (2021)

J14: Keskittymisestä

Julkaistu 23.2.2021

Kirjoittamisesta-podcast on palannut kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen! Kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka puhuu keskittymisestä. Miten se onnistuu? Aluksi hän kertoo, mistä tauko johtui ja mikä sai hänet lopulta palaamaan tekemään uusia jaksoja. Vinkki: samalla keinolla saa katkaistua myös kirjoittamistauon. (2021)

J13: Minna Rytisalo

Julkaistu 8.6.2018

Kirjoittamisesta-podcastin toisen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee kirjailija Minna Rytisalon kanssa ensimmäisen ja toisen romaanin kirjoittamisen eroista. Rytisalon esikoisromaani Lempi on voittanut lukuisia palkintoja ja myynyt yli 20 000 kappaletta. Rytisalo kirjoitti teoksen lyhyessä ajassa ja vailla aiempaa fiktion kirjoittamiskokemusta, mutta takana oli vuosikymmenien ura analyyttisenä himolukijana. Millaista on ollut kirjoittaa seuraavaa teosta? (2018)

J12: Antti Heikkinen

Julkaistu 10.5.2018

Erkka keskustelee kirjailija Antti Heikkisen kanssa oman äänen löytämisestä Antin työhuoneella Nilsiässä. Antti löysi oman tyylinsä 17-vuotiaana kesätöissä paikallislehti Pitäjäläisessä. Samalla otteella hän on kirjoittanut muun muassa Juice Leskisen elämäkerran Risainen elämä ja romaanit Pihkatappi ja Mummo. (2018)

J11: Riku Korhonen, osa 2

Julkaistu 27.4.2018

Erkka keskustelee Riku Korhosen kanssa romaanin kirjoittamisesta Rikun työhuoneella Turussa. Toisessa osassa Riku avaa tarkasti Emme enää usko pahaan -romaanin mielenkiintoista ja monipolvista kirjoitusprosessia. (2018)

J10: Riku Korhonen, osa 1

Julkaistu 20.4.2018

Erkka keskustelee kirjailija Riku Korhosen kanssa romaanin kirjoittamisesta Rikun työhuoneella Turussa. Keskustelun ensimmäisessä osassa Riku kertoo kirjoittajan tiestään ja Emme enää usko pahaan -romaanin taustatyöprosessista. Seuraavassa jaksossa pureudutaan romaanin varsinaiseen kirjoitusprosessiin aina tahmeasta alkuvaiheesta viimeistelyyn ja kustannustoimittajan sekä kirjailijapuoliso Anna-Leena Härkösen palautteeseen. (2018)

J9: Veera Ojola

Julkaistu 9.3.2018

Erkka keskustelee kirjoittaja Veera Ojolan kanssa uusista kirjoittamisen muodoista, kuten chatfiktiosta. Jos nuoret saavat tätä nykyä tarinansa Instagramista, ovatko tarinat poistumassa kirjoista kokonaan? Toisella kaudella Erkka haastattelee kirjailijoita ympäri Suomen. (2018)

J8: Harry Salmenniemi

Julkaistu 8.2.2018

Kirjoittamisesta-podcastin toisen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee jyväskyläläisen kirjailijan Harry Salmenniemen kanssa kirjoitusrutiineista, 300-sivuisen runokokoelman kirjoittamisesta ja kokemuksen suhteesta todellisuuteen. Toisella kaudella Erkka haastattelee kirjailijoita ympäri Suomen. (2018)

J7: Lopettamisesta – Juhani Karila ja Jussi Seppänen

Julkaistu 11.6.2017

Kirjoittamisesta-podcastin ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee Juhani Karilan ja Jussi Seppäsen kanssa lopettamisesta. Millainen on toimiva lopetus tarinalle? Entä mistä kirjoittaja tietää, että teksti on valmis? (2017)

J6: Kirjoitusrutiineista – Laura Lindstedt ja Jukka Viikilä

Julkaistu 28.5.2017

Erkka keskustelee Laura Lindstedtin ja Jukka Viikilän kanssa kirjoitusrutiineista. Lindstedt rouskuttaa kirjoittaessaan porkkanoita ja lanttuja, Viikilä ajastaa suorituksensa munakellolla. Mitä muita rutiineja Finlandian voittaneilla kirjoittajilla on? (2017)

J5: Näin menestyt kirjoituskilpailuissa – Jukka Ahola ja Essi Pulkkinen

Julkaistu 7.5.2017

Erkka keskustelee Jukka Aholan ja Essi Pulkkisen kanssa kirjoituskilpailuissa menestymisestä. Aholalla ja Pulkkisella on siitä kokemusta enemmän kuin ehkä kenellekään muulla Suomessa. Miten he sen tekevät? (2017)

J4: Kirjoittajakoulutuksista ja sänkytyöskentelystä – Miina Supinen

Julkaistu 23.4.2017

Erkka keskustelee kirjailija ja käsikirjoittaja Miina Supisen kanssa muuan muassa kirjoittajakoulutuksista ja sängyssä kirjoittamisesta. (2017)

J3: Editoimisesta – Vilja-Tuulia Huotarinen ja Aurora Rämö

Julkaistu 9.4.2017

Erkka keskustelee kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen ja Suomen Kuvalehden toimittaja Aurora Rämön kanssa editoimisesta. Miten keskeneräisestä hiotaan valmista? Jaksossa vieraat myös antavat toistensa teksteihin konkreettisia kehitysehdotuksia. (2017)

J2: Kustannustoimittamisesta – Mikko Aarne ja Lotta Sonninen

Julkaistu 18.3.2017

Erkka keskustelee kustannustoimittamisesta Kosmoksen kustantaja Mikko Aarnen ja Otavan kustannustoimittaja Lotta Sonnisen kanssa. Miten kustantamon saa kiinnostumaan omasta käsikirjoituksesta? Mitä kustannussopimus pitää sisällään ja miksi? Millaista on toimia Paperi T:n tai Pajtim Statovcin sparraajana? Aluksi tietysti skumppaa. (2017)

J1: Aloittamisesta – Juhani Karila ja Jussi Seppänen

Julkaistu 5.3.2017

Kirjoittamisesta-podcastin ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee Juhani Karilan ja Jussi Seppäsen kanssa aloittamisen taidosta. Kuinka lukija kaapataan novellin maailmaan jo ensimmäisessä kappaleessa? Entä miten päästä kirjoittamisessa ylipäätään alkuun? (2017)

Takaisin podcastien listaan