Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Taloudellinen mielenrauha

Oodi vaurastumiselle ja avoimelle rahapuheelle! Anna Herlin, sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Jenni Kynnös, sijoittaja Tomi Lahti sekä muut nimekkäät vieraat kertovat, millaisia elämänkäänteitä, sattumia, uravalintoja ja sijoitusmatkoja pitkin he ovat onnistuneet vaurastumaan – taloudellista mielenrauhaa unohtamatta. Mikä yhdistää varakkaita, entä mitä heidän asenteestaan tai suhtautumisestaan rahaan voisi oppia? Entä miten politiikka vaikuttaa vaurastumisen mahdollisuuksiin? Seuranasi sijoittaja Jasmin Hamid ja Dansken senioristrategi Kaisa Kivipelto. Ohjelman tuottaa Danske Bank.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 119 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 24.4.2019.

Jakso 115: Harva rikastuu yhdessä yössä – mitä rikkaiden raha-asioista voi oppia?

Julkaistu 23.10.2024

Millaisia ovat suomalaiset varakkaat ja miten he ovat vaurastuneet? Onko varakkaiden ihmisten helpompi puhua rahasta, entä onko heillä lainkaan rahahuolia? 

Jaksossa Jasmin ja Kaisa pääsevät kurkistamaan kulisseihin, kun vieraana on Danske Bankin Senior Private Banker, eli henkilökohtainen pankkiiri Anna-Maria Lindfors.  

Anna-Maria kertoo, että hänen työnsä on varmistaa, että varakkaiden taloudellinen mielenrauha säilyy pitkälle tulevaan. Aivan yksiselitteistä tämä ei aina ole, ja jaksossa Anna-Maria kertoo, miten tämä käytännössä tapahtuu. Mitä ihan jokainen rahahuolia karttava voisi varakkaiden raha-asioiden hoitamisesta oppia? 

Jaksossa Anna-Maria avaa omaa arkeaan ja pohtii Jasminin ja Kaisan kanssa sitä, millainen merkitys “mindsetilla” on vaurastumiseen.


Jakso 114: Pohdintaa perinnöstä ja vastuullisesta vauraudesta – vieraana Anna Herlin

Julkaistu 16.10.2024

Vaurastuminen luo monenlaisia mahdollisuuksia, mutta millaista vastuuta siihen liittyy? Entä miksi perintö herättää ihmisissä ristiriitaisia tuntemuksia, kun taas vaikkapa lottovoitto nähdään hyväksyttävämpänä tapana vaurastua? 

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Suomen varakkaimpaan sukuun kuuluva Anna Herlin, joka on luonut itselleen vaikuttavan uran, jonka kautta hän pääsee vaikuttamaan itselleen merkityksellisiin asioihin ja edistämään tärkeitä tavoitteita kestävän tulevaisuuden rakentamisen parissa.  

Anna Herlin toimii Tiina ja Antti Herlinin eli TAH-säätiön kehitysjohtajana ja hallituksen jäsenenä, sekä kehitysjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja myös sijoitusyhtiö Security Tradingissä. Lisäksi hän toimii Sanoman hallituksessa.   

Anna kertoo jaksossa TAH-säätiön toiminnasta ja jakaa, että säätiön taustalla on takaisin maksamisen periaate. Mitä tämä tarkoittaa? Entä millaisia ajatuksia Annalla on siitä, miten yhteiskunnallisella tasolla voitaisiin lähteä rakentamaan kestävämpää elämää planeetan rajoissa? 

Vaikka Anna itse tekee vastuullisuuden eteen niin paljon kuin pystyy, hän kertoo rehellisesti kokevansa myös turhautumisen hetkiä, kun tuntuu, etteivät vaikutusmahdollisuudet siitä huolimatta riitä. 

Anna ajattelee, että jokaisen yksilön olisi hyvä pohtia, millaista valtaa juuri hänellä on osana muutosta kohti kestävämpää elämää. Samaan aikaan hän ymmärtää täysin eri lähtökohdista tulevia ihmisiä sekä heitä, jotka kokevat vastuullisuuden tematiikan hankalaksi. Miten Anna tasapainoilee kaiken keskellä ja millaisia vinkkejä hän antaa muille?

Jakso 113: Suoraa puhetta yrittäjyydestä ja rahasta – vieraana menestynyt sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Jenni Kynnös

Julkaistu 9.10.2024

Yrittäjänä menestyminen – saati yrittämällä rikastuminen – ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ei, mutta miten siinä voi onnistua?  

Tässä jaksossa puhutaan suoraan yrittäjyydestä ja rahasta. Jasminin ja Kaisan vieraana on menestynyt sarjayrittäjä, enkelisijoittaja ja Leijonan luola -ohjelmastakin tuttu Jenni Kynnös, joka jakaa oman inspiroivan tarinansa sekä parhaat vinkkinsä yrittäjille ja yrittäjyydestä haaveileville, jotka haluavat menestyä.  

Vuosien saatossa Jenni on perustanut useita menestyviä yrityksiä, ja on siksi(kin) loistava ihminen kertomaan, mistä voi löytää hyvän yritysidean, millaista yrityksen perustaminen ja sen kasvattaminen oikeasti on ja millaisista yrittäjän ominaisuuksista ja asenteista voisi olla apua.  

Jenni kertoo, miten perusti ensimmäisen yrityksensä MySomen ja miten onnistui saamaan sen avulla miljoonatulot vain neljä vuotta perustamisen jälkeen. Miten tuntuva nousu tuloissa vaikutti Jennin suhtautumiseen rahaa kohtaan? Entä mitä Jenni teki, kun rikastui yrityksensä avulla?  

Vaurastumisen myötä ja sarjayrittämisen ohella Jenni sijoittaa yksityishenkilönä - tavoitteenaan eläkesäästöt ja varautuminen tulevaan. Lisäksi Jenni toimii enkelisijoittajana, eli sijoittaa aloitteleviin yrityksiin hyväksyen siihen liittyvän suhteellisen korkean riskin. Millainen Jenni on yksityissijoittajana, entä millaisiin yrityksiin Jenni sijoittaa enkelisijoittajana ja miksi? Entä miten Jenni suhtautuu sijoittamiseen liittyvään riskiin, ja miksi Jenni puhuu jopa välillä sijoittamista vastaan?  

Varoitus: tämän jakson kuunneltuasi saatat haluta aloittaa yrittämisen siihen usein mielletyistä riskeistä huolimatta!


⚠️Varoitus: mikäli et ole vielä yrittäjä, saatat tämän jakson kuultuasi harkita sitä vakavasti!😉

Jakso 112: Mitä rahaan liittyvistä (usein vaietuista) tunteista voi oppia?

Julkaistu 19.6.2024

Rahasta voi olla vaikea puhua, ja syitä siihen voi olla monia. Yksi niistä on se, että esimerkiksi tilin saldoja, muiden pihoissa olevia autoja tai somessa näkyviä täydellisiä koteja on helppo vertailla, ja se synnyttää kilpailua ja kateutta. Miten rahasta ja vauraudesta aiheutuvaa kateuden tunnetta kannattaisi käsitellä?  

Psykoterapeutti ja -analyytikko Anna Collander muistuttaa, että itsemyötätunto on tärkeää eikä kateudesta kannata ruoskia itseään, koska se on tunne siinä missä muutkin. Kateus voi kertoa myös halusta saavuttaa jotain parempaa. Kateus voi jopa näyttää uutta suuntaa omalle elämälle.  

Vauraus ja sen kasvattaminen voi liittyä turvallisuuden tunteeseen enemmän kuin makean elämän tavoitteluun. Millaisia rahaan ja kuluttamiseen liittyviä asioita jokaisen olisi hyvä välillä pysähtyä pohtimaan? Entä miten voisi oppia tuntemaan aitoa iloa tilanteissa, joissa päättää olla kuluttamatta? 

Tässä jaksossa Jasmin ja Kaisa herättelevät kuulijoita pohtimaan, mikä on rahan merkitys omassa elämässä, ja, tuoko raha onnea? 

PODCAST JÄÄ KESÄTAUOLLE! 

Taloudellinen mielenrauha -podcast jää kesätauolle ja jatkuu jälleen syksyllä! Mikäli sinulla on toivevieraita tai -aiheita mielessä, tai haluat antaa muuta palautetta, voit laittaa meille sähköpostia osoitteeseen [email protected]


Jakso 111: Headhunterin vinkit paremmasta työpaikasta ja palkasta haaveileville

Julkaistu 12.6.2024

Mitä tehdä, jos tuntuu, että oma työarki stressaa eikä motivoi? Miten voi päästä headhunterin haaviin, löytää mieluisan työn ja kenties saada parempaa palkkaa?  

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on headhunter Terhi Klemetti, joka antaa kullanarvoisia vinkkejä työpaikan ja uranvaihdosta haaveileville. Jaksossa selvitetään, miten pitäisi suhtautua työpaikkailmoitusten pitkiin vaatimuslistoihin – kannattaako hakea, jos rastia ei saa kaikkiin ruutuihin?  

Terhi kertoo jaksossa vinkit rekrytointiprosessissa menestymiseen sekä siihen, millaisia asioista kannattaisi neuvotella työsopimuksen allekirjoitushetkellä. Lisäksi hän vinkkaa, miten asettaa oikea palkkapyyntö työhakemukseen.

Jakso 110: Hallusinaatiota vai apua arkeen? Tekoälyn myytit ja mahdollisuudet

Julkaistu 4.6.2024

Tekoäly on kaikkien puheissa ja ihan huomaamattakin läsnä jollain tavoin kaikkien elämässä. Luemme esimerkiksi generatiiviseen tekoälyn tuottamaa sisältöä, ja kaupat ja lentoyhtiöt ennustavat kysyntää ja hintoja tekoälyn avulla.   

Jakson vieraana on tietokirjailija ja tekoälyasiantuntija Petteri Järvinen. Hän muistuttaa, että ainakin vielä tekoäly hallusinoi eikä se ole oikeasti kovin älykäs tai tietäväinen – se vain käy läpi miljardeja parametrejä, joista se tekee valintansa ja joskus valinta on väärä. Tekoälyn antamien tietojen oikeellisuus pitäisi siis aina tarkistaa, ja vastuu tästä on käyttäjällä “kuten savolaisen puheitakin kuunnellessa”, vitsailee Petteri. 

Jasmin ja Kaisa kysyvät Petteriltä, mitä tekoälystä on vähintään syytä tällä hetkellä ymmärtää ja mihin suuntaan se on kehittymässä? Totta kai Petteriltä kysytään myös tekoälyn vaikutuksista yhtiöihin ja sijoittamiseen. Ja kääk! Pitääkö meidän oikeasti pelätä, viekö tekoäly ihmisten työt? Mitä, jos tämänkin podcastin juontaisi jatkossa Jasminin ja Kaisan sijasta tekoäly? 


Jakso 109: Mistä tunnistaa hyvän yhtiön ja miten välttää hudit osakepoiminnassa?

Julkaistu 29.5.2024

Osakkeita ja yhtiöitä on tuhansittain – miten ihmeessä niiden joukosta voi löytää aidosti hyvät sijoituskohteet ilman yhtiökohtaista tuntikausien taustatyötä... joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla ajan hukkaa?  

Sijoituskirjailija, yksityissijoittaja ja sijoittamisen valmentaja Heikki Keskiväli kertoo jaksossa osakesijoittamisen saloista selkeästi ja erinomaisia konkreettisia esimerkkejä hyödyntäen.  

Keskivälin mukaan yhtiöiden laatua voi arvioida osin niiden tunnusluvuista; taseesta, hyvästä kassavirrasta sekä kestävästä velkamäärästä. Niiden lisäksi on kuitenkin olemassa muita, ehkä hieman vaikeammin havaittavia, mutta joissain tapauksissa yllättävän paljon vaikuttava asioita, joita osakesijoittajien voisi olla kannattavaa pitää silmällä.  

Osakesijoittaminen voi olla harrastuksena todellinen aikasyöppö, mutta tässä lajissa menestystä ei kuitenkaan mitata käytettyjen tuntien lukumäärän perusteella vaan siten, miten fiksusti ajan käyttää. Siksi Heikin jaksossa jakamat vinkit sopivien yhtiöiden löytämiseen kannattaa kuunnella tarkkaan.  

Jaksossa puhutaan myös hinnoista: mistä tietää, onko osakkeen hinta sopiva entä mitä kaupankäyntikuluista pitäisi ajatella? Lisäksi kurkistetaan monelle suomalaiselle osakesijoittajalle tuttuun Helsingin pörssiin: mitä ihmettä sen tilasta pitäisi ajatella? Onko  

Kuten kuvausteksti kertoo, jakso tarjoaa paljon vinkkejä ja tietoa jokaiselle osakesijoittajalle ja sellaiseksi haaveilevalle.

Jakso 108: Leikataanko sopivasti... vai liikaa ja liian nopeasti?

Julkaistu 22.5.2024

Suomen talous on taantumassa ja julkinen talous pitää saada kuntoon, mutta onko hallituksen kaavailemista sopeutustoimista ja leikkauksista apua?  

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori ja tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta. Hän arvioi, että nyt kaavailtujen sopeutustoimien riskinä voi olla, että ne saattavat pidentää taantumaa ja vähentää yritysten investointeja, mikä taas olisi talouskasvun kannalta olennaista. Onko riski todellinen? 

Millaisia Suomen talouden haasteet ovat lyhyellä aikavälillä, entä pidemmällä? Miten tähän jamaan on jouduttu ja miten huolissaan pitäisi olla? Ruotsissa ja Tanskassa talouden tila on parempi, mutta minkä takia? Mistä löytyvät uudet Suomen talouden kasvun vauhdittajat, ”uudet Nokiat” ja “uudet Nokian tekijät”? 

Kuuntele jakso, jonka myötä ymmärrät Suomen talouden tilasta sekä sen vaikutuksista enemmän kuin uskotkaan!


Jakso 107: Miksi rahasto on laiskan (ja fiksun) sijoittajan paras kaveri?

Julkaistu 15.5.2024

Rahastot ovat sijoittajille helppo väylä ulottuvuuksiin, joihin pääsy vaatisi muuten uuden opettelua, timanttista riskinsietokykyä ja usein myös isompia rahallisia panostuksia. Automatisoitu säännöllinen säästäminen rahastoon puolestaan on kuin personal trainerin selkeä treeniohjelma - päätös aloittamisesta ja rahaston valinnasta pitää tehdä itse, mutta sen jälkeen homma rullaa rahaston sanelemana. 

Jaksossa selvitetään rahastosijoittamisen salat perusteista alkaen: mitä rahastoista pitäisi tietää ennen kuin niihin sijoittaa ja miten valita itselle sopivimmat rahastot? Millaisia vastuullisia rahastoja on olemassa? Millaisia kuluja rahastosijoittamiseen liittyy? Entä miksi rahastosijoittajien salkut ovat usein hyvin hajautettuja? 

Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen. Jaksossa Timo kertoo vinkkinsä, joiden avulla sinäkin pääset kiinni rahastosijoittamiseen!


Jakso 106: Asuntosijoittajan sudenkuopat ja checklist menestykseen

Julkaistu 8.5.2024

Mistä tietää, onko nyt hyvä hetki ryhtyä asuntosijoittajaksi? Tällä hetkellä asunnot ovat melko edullisia ja korotkin laskusuunnassa, mutta miltä näyttää vuokramarkkinoilla? Millaisia merkkejä asuntosijoittajan – tai sellaiseksi haaveilevan – kannattaa pitää silmällä nyt ja jatkossa? 

Asunnon sijainti ja viihtyisyys merkitsevät paljon, mutta mikä kaikki muu vaikuttaa asuntosijoittajana menestymiseen?  Millaista tuottoa voi odottaa sijoitusasunnosta ja mitä kaikkea pitää huomioida remonttitarpeisiin tai lainan määrään liittyen? Asuntosijoittamiseen liittyy myös riskejä, mutta miten ne voi tunnistaa ja miten niitä kannattaa yrittää taklata?  

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Eemeli Karlsson, joka tuntee vuokramarkkinan ja asuntosijoittamisen salat. 

PSSST! Tiesitkö, että Suomen vuokranantajien jäsenet saavat Danske Bankilta tuntuvia etuja. Katso edut ja lue lisää osoitteesta: Jäsenedut - Suomen Vuokranantajat  

Jakso 105: ”Tyhjätaskuista” asuntosijoittajiksi – miten ihmeessä?

Julkaistu 2.5.2024

Eikö asuntosijoittaminen vaadikaan lottovoittoa tai messevää perintöä? Ei! 

Moni haaveilee asuntosijoittamisen avulla vaurastumisesta, mutta usein ajatus jää haaveen tasolle. Toisin kävi Anniina ja Jesse Parviaiselle – pariskunnalle, jotka idean saatuaan ryhtyivät tuumasta toimeen. Jaksossa pariskunta kertoo, miten he aloittivat “tyhjätaskuina” ja onnistuivat muutamassa vuodessa hankkimaan kymmeniä sijoitusasuntoja. 

Jasmin ja Kaisa selvittivät studiossa, miten Parviaiset pääsivät Naapurikodit -toiminnassaan alkuun, millaisia oppeja asuntosijoittamisesta on heille matkan varrella kertynyt ja mitä vinkkejä he antaisivat muille asuntosijoittamisesta haaveileville. Jaksossa käydään läpi asuntosijoittamisen eri strategioita ja sitä, millaista on työskennellä puolison kanssa?


Jakso 104: Uskaltaako Helsingin pörssiin vielä sijoittaa?

Julkaistu 24.4.2024

Helsingin Pörssin arvo on ollut viime aikoina laskussa. Syiksi on arveltu muun muassa korkeaa korkotasoa ja teollisuuden kysynnän heikentymistä sekä Venäjän hyökkäyssodan seurauksia suomalaisiin yhtiöihin. Onko vastaavaa laskua nähty Helsingin pörssin historiassa ennen ja mitä vaaditaan siihen, että suunta kääntyisi ylöspäin?   

Mitä jokaisen sijoittajan olisi hyvä Helsingin pörssistä ymmärtää? Mitkä asiat Helsingin pörssin tulevaan kehitykseen vaikuttavat? Millä tolalla suomalaiset pörssiyritykset ovat, entä millaisia tunnuslukuja sijoittajan kannattaisi pitää silmällä?  

Jasminin ja Kaisan vieraana on osakesalkunhoitaja Matias Arola Danske Bankista. Matias kertoo, miksi Helsingin pörssin arvostustasot ovat olleet ennätysalhaisia ja millaisia valonpilkahduksia hän on viime aikoina havainnut.


Jakso 103: Korkokäänteessä juhlii asuntovelallinen... ja sijoittaja!

Julkaistu 17.4.2024

Moni velallinen odottaa, että korot vihdoin laskisivat. 12 kuukauden euribor on ollut ennätyslukemissa ja se tuntuu monen kukkarossa.  

Miksi nyt odotetaan korkojen laskua, mutta miten alas euriborit laskevat ja milloin? Mitä velallisen kannattaa tehdä korontarkistuspäivänä – kannattaako ottaa lyhyempi vai pidempi korko? Entä mitä sijoittajien olisi korkojen laskuun liittyen juuri nyt hyvä ymmärtää? 

Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto, joka seuraa korkojen kehitystä ja niiden vaikutusta työkseen.  

Psst. Kokeile lainalaskuria ja testaa, miten korkojen lasku vaikuttaisi oman asuntolainasi kuukausierään: https://danskebank.fi/lainalaskuri

Jakso 102: Psykologin vinkit tavoitteiden saavuttamiseen

Julkaistu 3.1.2024

Koiria koulutetaan toistojen kautta, mutta toimiiko sama konsti myös ihmisiin? Kuinka negatiivisista tai haitallisista ajatusmalleista voi oppia pois ja onko tämä vielä aikuisiälläkin mahdollista? Kuinka oppia säästämään ja harkitsemaan kulutuspäätöksiään? Entä miten perhetausta vaikuttaa siihen, muovautuuko yksilöstä säästäväinen vai ei?  

Jasminin ja Kaisan vieraana psykologi Nina Lyytinen, joka nostaa välietapit ja uhkien tunnistamisen vinkeiksi uuden toimintamallin oppimisessa. Jaksossa jaetaan myös vinkit uuteen vuoteen uusien tavoitteiden saavuttamiseksi ja puhutaan unelmoimisesta.

Jakso 101: Miten menneisyys vaikuttaa meihin kuluttajina ja sijoittajina?

Julkaistu 27.12.2023

Oletko koskaan ajatellut, että miksi kulutat rahaa miten kulutat? Historialla ja elämänkokemuksilla voi olla siihen yllättävän paljon vaikutusta! Tässä jaksossa pohditaan, miten ympäröivän maailman tapahtumat sekä mediarummutus vaikuttavat asenteisiimme sekä sijoitus- ja kulutuspäätöksiimme, ja kuinka perhetausta ja koulumaailma vaikuttavat? Entäpä historian kriisit? 

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Helsingin yliopiston professori ja kulutustutkija Visa Heinonen, joka pitää pohjoismaista kykyä asettua heikomman asemaan voimavarana. Jokaisella on myös sanottavaa suomalaiselle sijoittajalle ja kuluttajalle – mutta mitä?

Jakso 100: Juhlahumua ja taloudellista mielenrauhaa

Julkaistu 20.12.2023

Taloudellinen mielenrauha -podcastissa juhlistetaan sadatta jaksoa ja muistellaan mieleenpainuvimpia hetkiä, jaksoaiheita ja vieraita podin vuosien varrelta. Nappaa jaksosta timanttisia kuunteluvinkkejä ja tule mukaan pohtimaan, miten iso merkitys taloudellisella mielenrauhalla elämässä onkaan.   

Jasmin ja Kaisa kertovat jaksossa myös, millä fiiliksillä he suuntaavat joulun viettoon ja onko lahjat jo hankittu. Millaisia uudenvuodenlupauksia tai tavoitteita kaksikko aikoo asettaa ensi vuodelle ja mikä Kaisan ensi vuoteen liittyvä oivallus saa Jasminin – ja ehkä myös osan kuuntelijoista – innostumaan?

Jakso 99: Tiedätkö oikeasti mitä perit – ja kuka sinut perii?

Julkaistu 13.12.2023

Raha ja rakkaus, suurin niistä on...? Danske Bankin Raha ja rakkaus -tutkimukseen vastanneista pareista peräti kolme viidestä on sopinut yhteisistä säästöistä vain suullisesti. Mitä tämä tarkoittaa eron tai kuoleman kohdalla, ja miksi pariskuntien olisi tärkeää ennen kaikkea keskustella ja sen jälkeen laittaa tarvittavat sopimukset ja asiakirjat virallisesti kuntoon?  

 

Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin juristi Jemina Hartikainen, joka kertoo, että jos avioehtoa tai testamenttia ei ole, tulee ehdottomasti tietää, että mitä se eron tai kuoleman hetkellä tarkoittaa. Jaksossa Jemina paljastaa myös, millaisia haasteita voi tulla vastaan, jos testamentti tai avioehto on jäänyt laatimatta.


Tämä on Taloudellinen mielenrauha 9

Julkaistu 12.12.2023

Supersuositun Taloudellinen mielenrauha -podcastin yhdeksäs kausi on omistettu sijoittamiselle ja ajankohtaisille teemoille.


Mitä jokaisen, ja varsinkin sijoittajan, tulisit tietää taloudesta juuri nyt? Mitkä toimialat ovat sijoittajille houkuttelevia ja miksi? Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon, jos haluaa oppia viisaaksi sijoittajaksi?


Seuranasi tuttuun tyyliin sijoittaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.


Ohjelman tuottaa Danske Bank.

Jakso 98: Miksi korkosijoittaminen kiinnostaa juuri nyt?

Julkaistu 29.11.2023

Korkosijoittaminen voi olla hyvä lyhyemmän aikavälin sijoituskohde ja varteenotettava vaihtoehto, jos uskallus ei riitä sijoittaa osakkeisiin – mutta onko asia ihan näin yksinkertainen? Mitä korkosijoittamisesta tulee tietää ja mitkä ovat ne pienet präntit, jotka tulee tarkastaa etukäteen? Entäs vastuullisuus? Onko korkosijoituksissa “hyviksiä” tai “pahiksia”? 

Jasminin ja Kaisan vieraana jaksossa on Danske Bankin korkosalkunhoitaja Teemu Liikanen, joka muistuttaa hajauttamisen tärkeydestä myös korkosijoituksissa. Teemu avaa jaksossa myös, millaisia harhaluuloja korkosijoittamiseen liittyy ja millaisia ovat korkosijoittajan näkymät tällä hetkellä.


Jakso 97: Kurkistus kristallipalloon – voiko pörssin käänteitä ennustaa?

Julkaistu 22.11.2023

Miten sijoittaja voi tunnistaa, missä vaiheessa pörssin sykliä liikutaan? Missä vaiheessa olemme tällä hetkellä ja mitä tämän hetkisestä tilanteesta pitäisi ajatella? Millaisia mittareita jokainen sijoittaja voisi käyttää pörssin tilaa arvioidessaan? 

Jasminin ja Kaisan vieraana sijoituskonkari ja “pörssiarkeologi” Petri Ukkola, joka on seurannut pörssin liikkeitä vuosikymmenten ajan. Jaksossa Petri valoittaa, kuinka pörssiä voi tulkita ja kertoo, mihin suuntaan hänen arveluidensa mukaan pörssin tilanne on kehittymässä. Entä mitä ihmettä joulupukkiralli oikein tarkoittaa?

Jakso 96: Kesko, Verkkokauppa.com, Tokmanni ja muut tutut yhtiöt – Mikä tekee kuluttajayhtiöistä kiinnostavia sijoituskohteita?

Julkaistu 15.11.2023

Kaikille tuttuihin yhtiöihin kuten Keskoon, Puuiloon, Tokmanniin, Verkkokauppa.comiin ja Musti Groupiin voi olla houkuttelevaa sijoittaa, mutta mikä on yllättävintä, joka pitäisi näistä yhtiöistä tietää? Entä miltä kuluttajayhtiöiden tulevaisuus näyttää? Onko jotain mielenkiintoisia tai huolestuttavia muutoksia näköpiirissä toimialan osalta?  

Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin osakeanalyytikko Calle Loikkanen, joka kertoo, milloin kuluttajasektorin yrityksillä on momentumia ja milloin saattaa alkaa sakata. Calle myös vinkkaa, että jokainen sijoittaja voi itse käydä yhtiön toimipisteissä tarkastelemassa muun muassa hintojen kehitystä ja tarkkailla yhtiön toimintaa sijoittajan vinkkelistä. 

Jakso 95: Metsäyhtiöiden riskit ja potentiaali

Julkaistu 8.11.2023

Minkälaiselle sijoittajalle metsäsektorin yritykset sopivat ja mistä niissä olisi hyvä olla kiinnostunut? Missä vaiheessa talouden sykliä metsäyhtiöt yleensä pärjäävät muuta markkinaa heikommin tai paremmin? Mihin kannattaa varautua ja millaisia tunnuslukuja seurata, mikäli aikoo sijoittaa metsäyhtiöihin? 

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin osakeanalyytikko Antti Koskivuori, joka kertoo millaisia riskejä ja mahdollisuuksia metsäyhtiöihin sijoittamiseen liittyy. Vihreä siirtymä ja kestävän kehityksen tavoitteet vaikuttavat väistämättä yritysten arvostukseen ja sijoitusmahdollisuuksiin – mutta miten?



Jakso 94: Elämä ilman rahariitoja – utopiaa vai sittenkin mahdollista?

Julkaistu 1.11.2023

Rahapuhe on rakkausteko, jolla moni parisuhderiita voisi olla vältettävissä. Miksi ja miten lisätä avointa rahapuhetta suhteeseen? Entä jos pariskunnan osapuolten elämäntilanteet ja rahankäyttöpersoonat eroavat kovasti toisistaan? Miksi pariskuntien ja perheiden olisi tärkeää sopia rahankäytön pelisäännöt ja yhteinen budjetti, ja mihin niitä laatiessa kannattaa kannattaisi erityisesti kiinnittää huomiota?  
Jasminin ja Kaisan vieraana aiheesta on keskustelemassa Kaksi äitiä -tubekanavan ja -podcastin toinen host Susanna Silvander-Rosti.  
Lue lisää aiheesta osoitteesta danskebank.fi/rahajarakkaus

Jakso 93: Yhdysvaltojen talouden yllättävät vaikutukset suomalaisen sijoittajan arkeen

Julkaistu 25.10.2023

Miksi Yhdysvaltojen talouden liikkeet ja Yhdysvaltojen keskuspankin korkomuutokset vaikuttavat niin paljon osakemarkkinoihin maailmanlaajuisesti, myös meillä Suomessa? Miksi Yhdysvaltojen talous on tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin Euroopan talous? Entä miksi ja miten suomalaisen sijoittajan kannattaisi ottaa Yhdysvaltojen taloustilanne haltuun?   

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen, joka seuraa työkseen Yhdysvaltojen taloutta ja markkinoita. Antti kertoo, missä Yhdysvaltojen taloudessa mennään ja mitä asioita ja mittareita kannattaa seurata, jos haluaa ymmärtää Yhdysvaltojen talouden tilaa ja kehitystä jatkossakin.

Jakso 92: Sijoittamisen uhkakuvat – mitä sijoittajan pitäisi ymmärtää ilmastonmuutoksesta ja geopolitiikan käänteistä?

Julkaistu 18.10.2023

Ilmastonmuutoksen ja geopolitiikan uhkakuvat vaikuttavat myös sijoittajien salkkuihin. Mitä jokaisen sijoittajan pitäisi ymmärtää maailmantilanteesta? Maailma muuttuu kovaa vauhtia, mutta kuinka sijoittaja tai yritys voi pysyä kaikissa muutosten tuulissa mukana ja poliittisen pelin perässä? Millaiset yritykset ovat voittajia, kun ilmastonmuutos muovaa yritystoiminnan tavoitteita – vai muovaako? 
 
Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto, joka
seuraa työkseen ilmastonmuutoksen ja geopolitiikan vaikutuksia maailmantalouteen.

Jakso 91: Vuosi vanhempainvapaauudistuksesta - joko asenteet ovat muuttuneet?

Julkaistu 11.10.2023

Vuosi vanhenpainvapaauudistuksesta - missä mennään? Miten suhtaudutaan siihen, kun jako tehdään perinteistä kaavaa rikkoen? Ovatko asenteet muuttumassa ja jaetaanko vanhempainvapaat jo tasavertaisemmin? Mitkä asiat perheissä meinaavat yhä unohtua vanhempainvapaista sovittaessa, entä mikä rooli työpaikoilla on vanhempainvapaisiin liittyen? 

  

Jasminin ja Kaisan vieraina Akavan työmarkkinaekonomisti Eugen Koev sekä Koti-iskä 88 -instatilin pitäjä Ville Viholainen, joka on ollut itse isyysvapaalla. Ville kertoo kokemuksistaan sekä siitä, miksi suosittelisi isyysvapaita kaikille.  

Jakso 90: Viisaaksi sijoittajaksi 30 minuutissa

Julkaistu 4.10.2023

Mitä harhaluuloja sijoittamisen aloittamiseen liittyy, ja mitkä ovat yleisimmät kompastuskivet, jotka kannattaa ainakin yrittää taklata? Miten tärkeää on tuntea itsensä, kun sijoittaa, entä kuinka usein salkun tuottoja kannattaa vilkuilla ja miksi? 

Jasminin ja Kaisan vieraana Omavaraisuushaaste-blogin kirjoittaja, kirjailija ja sijoittaja Esa Juntunen, joka jakaa merkittävimmät oppinsa oman sijoitusmatkansa varrelta. 

Lue Esan tarina siitä, miten hän on onnistunut kerryttämään itselleen lähes 450 000 euron varallisuuden: https://danskebank.fi/sinulle/tule-asiakkaaksi/asiakastarinat/nain-tunnettu-sijoitusbloggaaja-oppi-sijoittamaan


Jakso 89: Talouden tilanne voisi olla huonompikin – vai voisiko?

Julkaistu 27.9.2023


Mitä jokaisen ja erityisesti sijoittajan tulisi ymmärtää talouden tilasta juuri nyt? Aiheuttaako taantumasta puhuminen lopulta itseään toteuttavan ennustuksen? Mitä ovat talouden kovat ja pehmeät laskut ja kumpaa kannattaisi toivoa? Onko kaikki koronnostot Euroopassa nähty ja koska korkojen laskua on luvassa? 

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.


Jakso 88: Kesän talous ja kuumat Q&A:t

Julkaistu 21.6.2023

Päätämme podikauden Q&A-jaksolla!

Kannattaako lainaa lyhentää 200€ extraa kuukaudessa? Miten inflaatiolta voi suojautua? Mitä jos asunto ei vain mene kaupaksi? Entä milloin sijoitukset kannattaa nostaa tilille?

Jaksossa Jasmin ja Kaisa vastaavat kuulijoiden kysymyksiin sekä kertovat omista kesäsuunnitelmistaan ja vinkkaavat, miten kesäbudjetti kannattaa suunnitella. 

Jakso 87: Näin sijoitat osakkeisiin kuin ammattilainen

Julkaistu 14.6.2023

Miten osakkeita valitaan ja miten osakesalkku rakennetaan? Mistä voi tietää, onko jokin osake hyvä sijoitus? Täytyykö yrityksen tulos- ja taselaskelmat tuntea kuin omat taskunsa, vai riittääkö, että ostaa yhtiöitä, joilla on lupaava kasvutarina? Entä mistä tietää milloin pitää luopua osakkeesta?

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin seniorisalkunhoitaja Ville Kivipelto.

Jakso 86: Ulkomaiset osakkeet – miksi ja miten?

Julkaistu 7.6.2023

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on monen aloittelevan sijoittajan mielikuvissa vaikeaa. Eroavatko ulkomaiset osakkeet ja niiden ostaminen niin kovasti kotipörssin sijoituksista? Miksi kannattaa harkita sijoittamista myös ulkomaisiin osakkeisiin eikä pelkästään suomalaisiin? Mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja mistä löytyy tarvittavaa tietoa? Entä paljonko ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen maksaa ja mitä verotuksesta tulee tietää?

Jasminin ja Kaisan vieraana Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman. 


Jakso 85: Vinkit asuntosijoittamiseen – vai onko se enää edes kannattavaa?

Julkaistu 31.5.2023

Asuntosijoittamisen suurimpia riskikohtia ovat puutteellinen taustatyö sekä nousevat asunnon hoitokulut ja korot. Aikeet sijoittaa asuntoihin ovat olleet laskussa taloustilanteen vuoksi. Mitkä ovat asuntosijoittamisen näkymät ja kannattaako asuntoihin nyt sijoittaakaan? 

Jasminin ja Kaisan vieraana yrittäjä ja asuntosijoittaja Katja Pesonen, joka kertoo matkastaan asuntosijoittajaksi. Mitä matkalla on opittu, mitkä ovat Katjan vinkit ja kuinka taloustilanteen käänteet ovat vaikuttaneet omaan sijoittamiseen? 

Jakso 84: Suomen taloustilanne - onko kasvu riittävää vai pitääkö olla huolissaan?

Julkaistu 24.5.2023

Miksi talouskasvua pidetään niin sanotusti ”itsestään selvänä” tavoitetilana niin yrityksissä kuin yhteiskunnassa laajemmin? Miksi sitten talouskasvu on hyvästä ja mitä hyvää talouskasvu tuottaa minun lompakolleni tai hyvinvoinnilleni? Entä mitä bruttokansantuote (BKT) kertoo? Kuinka ainaisen kasvun tavoitteet suhteutuvat tavoitteeseen ratkoa ympäristöongelmia? Millainen ylipäätään on tai olisi hyvä talousjärjestelmä? Jasminin ja Kaisan vieraana Ellun Kanojen pääekonomisti Heikki Pursiainen, ja yhdessä he lähettävät terveisiä tulevalle hallitukselle.

Jakso 83: Millainen kuluttaja, sellainen ihminen?

Julkaistu 17.5.2023

Kuinka löytää kuluttamisen balanssi? Mistä tietää, että on valinnut itselleen sopivat kulutustottumukset? Miksi ja miten jokaisen pitäisi tarkastella omaa kuluttamistaan? Määrittääkö se, minkälainen kuluttaja olet lopulta sen, millainen ihminen olet?

Jasminin ja Kaisan vieraana tutkimusjohtaja ja kuluttajaekonomian dosentti Päivi Timonen Helsingin yliopistosta.

Jakso 82: Saanko koskaan eläkettä? — Kaikki mitä eläkkeestä on hyvä tietää

Julkaistu 10.5.2023

Voiko Suomen eläkejärjestelmään luottaa sataprosenttisesti vai olisiko varmempi kartuttaa eläkettä itse? Kuinka eläkejärjestelmä toimii, miltä sen tulevaisuus näyttää ja millaisia uudistuksia on luvassa? Ja mikä tärkeintä - saanko koskaan eläkettä?

Jasminin ja Kaisan vieraana työeläkeyhtiö Elon yhteiskuntasuhdejohtaja Katja Veirto.

Jakso 81: Kuulijat kysyivät, juristi vastaa

Julkaistu 3.5.2023

Onko järkevää mennä naimisiin, jos ei ole lapsia? Mitä avioehdosta pitää tietää? Mitä sen sijaan ovat avoehdon hyödyt? Milloin testamentti on tarpeellinen? Mitä vanhemman veloille ja omaisuudelle tapahtuu, kun hänestä aika jättää?

Näihin ja moneen muuhun kiperään kysymykseen jaksossa vastaa Lexly Finlandin juristi Sanna Herrala.

Jakso 80: Pörssin käänteet ja kriisit – mitä sijoittajan olisi hyvä muistaa?

Julkaistu 26.4.2023

Miten sijoittaminen on muuttunut vuosien saatossa ja pystyykö tulevaa ennustamaan? Millaisia oppeja vuosikymmeniä pitkä ura sijoittamisen maailmassa on antanut? Millaista on ollut työskennellä naisena rahoitusalalla 80-luvulta alkaen, entä kuinka naisia voitaisiin rohkaista lähtemään rahoitusalalle?

Jasminin ja Kaisan vieraana pitkän linjan finanssialan asiantuntija ja sijoittaja Eija Koskimies.

Jakso 79: Kuinka selvitä velkaantumisesta voittajana?

Julkaistu 19.4.2023

Helena paikkasi vauva-arjen yksinäisyyttä shoppailulla ja eli velkakierteessä. Mutta kuinka hän sai muutettua taloutensa suunnan? Entä mistä löytää motivaatio pistää asiat takaisin järjestykseen ja selvitä voittajana omassa taloudessa? Millaisin konstein ja työkaluin siinä onnistuu?

Jasminin ja Kaisan vieraana sijoittaja, yrittäjä ja talousvalmentaja Helena Rostedt, joka pitää Instagram-tiliä @sijoitakuintavis.

Jakso 78: Asuntoa ostamassa? Näin vältät ikävät yllätykset ja tunnistat hyvän taloyhtiön

Julkaistu 12.4.2023

Mietityttävätkö taloyhtiön kustannukset ja korjaus- ja hoitosuunnitelmat? Tunnetko naapurisi? Mistä ylipäätään tunnistaa hyvin hoidetun taloyhtiön? Kevät on taloyhtiöiden yhtiökokousten aikaa, mutta miksi niihin tosiaan kannattaa osallistua? Ryhdy aktiiviseksi osakkaaksi ja kuuntele, mitkä asiat yhtiökokouksessa ainakin tulisi nostaa pöydälle!

Jasminin ja Kaisan vieraana Ville Roihu, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja.

Jakso 77: Saako huijauksen uhri rahojaan koskaan takaisin?

Julkaistu 5.4.2023

Rakkauspetokset ja sijoitushuijaukset ovat lisääntyneet ja teknologian kehitys tuo petosten maailmaan uusia mahdollisuuksia huijata ihmistä. Millaista roolia sosiaalinen media pelaa huijausten parissa? Kuinka välttyä huijatuksi tulemiselta ja mihin ottaa yhteyttä, kun epäilee tulleensa huijatuksi?

Jasminin ja Kaisan vieraana Finanssialan Infra- ja turvallisuusjohtaja Niko Saxholm.

Jakso 76: Kannattaako asuntolaina nyt vai pitäisikö sitä pelätä?

Julkaistu 29.3.2023

Moni lykkää asuntohaaveita korkeampien korkojen ja inflaation aikana, mutta onko se kannattavaa? Miten korkojen nousu pitäisi ottaa huomioon asuntolainaa harkitessa tai asuntovelallisena? Kannattaako asuntolainaa lyhentää extraa ja viitekorko vaihtaa lyhyempään?

Jasminin ja Kaisan vieraana Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja.

Jakso 75: Mikä on korkotason kauhuskenaario ja onko se todellinen?

Julkaistu 22.3.2023

Kahdeksannen kauden ensimmäisessä jaksossa kerrotaan kaikki koroista! Paljonko korot voivat vielä nousta, ja miksi ihmeessä ne edes nousevat – varsinkin kun kaikki muukin koko ajan kallistuu? Moni ikävöi nollakorkojen aikaa, mutta onko se ihanteellista? Entä miten voi varmistua, että oma talous kestää korkojen nousun?

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Jakso 74: Kuinka tasa-arvoinen maa Suomi naisille on?

Julkaistu 19.10.2022

Tavoitteena on tulla tasa-arvon mallimaaksi, mutta millaisia uhkia ja esteitä tälle on? Muun muassa naisten määrä liike-elämän johtopaikolla on yhä häkellyttävän alhainen. Maailmalla vaanivat myös konservatiiviset voimat, anti-gender -liike, jonka tavoitteena on estää tasa-arvon eteneminen.

Jasminin ja Kaisan vieraana on UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

JAKSO 73: Voiko nainenkin saada kaiken – perheen ja unelmien uran?

Julkaistu 12.10.2022

Harvalta miesjohtajalta tai poliitikolta kysellään, miten yhdistät työn ja perhe-elämän? Naiset puolestaan saavat vastata tähän kysymykseen usein. Mitä pitäisi tapahtua, jotta nainenkin voisi tehdä vaativaa uraa ja olla myös äiti?

Jasminin ja Kaisan vieraana on Annica Moore, johtaja Mothers in Business -verkostosta.

JAKSO 72: Voiko rahasta riidellä rakentavasti?

Julkaistu 5.10.2022

Tällä kertaa Jasmin ja Kaisa pureutuvat parisuhteen rahapuheeseen. Miten ja koska rahasta kannattaa puolison kanssa puhua? Millaisissa tilanteissa raha-asiat alkavat hiertää? Onko reilua, että hoitovapaalla oleva äiti kituuttaa pienillä tuloilla ja isä porskuttaa kuten ennenkin? Yllättävän moni ei edes tiedä, mitä puoliso tienaa. Tämä on jakson vieraan, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow`n mukaan ikävää vallankäyttöä, sillä perheessä raha-asiat ovat yhteisiä.

JAKSO 71: Vaurastumisen vinkit ja sudenkuopat

Julkaistu 28.9.2022

Nyt otetaan oma talous haltuun! Tässä jaksossa on luvassa askelmerkit taloudenhallintaan ja budjetointiin. Miten onnistua säästöpuskurin rakentamisessa? Entä mitkä ovat vaurastumisen yleisimmät sudenkuopat ja miten niitä voisi välttää?

Jasminin ja Kaisan vieraan on talousosaamisen asiantuntija Anu Raijas Suomen pankista.

Jakso 70: Onko sinulla varaa erota?

Julkaistu 21.9.2022

Sinnitteletkö liitossasi, koska sinulla ei ole varaa erota? Moni nainen epäröi eroa, sillä harvalla on säästöjä pahan päivän varalle. Paljonko eroaminen maksaa? Ja miten puhua rahasta puolison kanssa ilman häpeää?

Jasminin ja Kaisan haastattelussa on johtava asiantuntija Heli Vaaranen Väestöliitosta.

Jakso 69: Avioeron ABC – näin varaudut eroon ja vältät ikävät taloudelliset tappiot

Julkaistu 14.9.2022

Avioliitto on muutakin prinsessahäät ja romanttista rakkautta. Se on myös taloudellinen sopimus, jossa kannattaa varautua vastamäkiin ja jopa avioeroon.

Jasminin ja Kaisan vieraana on juristi ja perhejuridiikan asiantuntija Sanna Herrala Lexlystä. Sanna suosittelee vahvasti avioehtoa ja raha-asioista puhumista ajoissa. Avioehto ei hänen mukaansa ole mikään epäluottamuksen osoitus vaan järkevää varautumista.

Jakso 68: Kuka hoitaa asiasi, ellet itse pysty?

Julkaistu 7.9.2022

Tässä jaksossa on luvassa tuhti tietopaketti siitä, miten eri elämäntilanteisiin kannattaa juridisesti varautua. Mitä olisi hyvä miettiä, kun on lapsia? Entä miksi, miten ja milloin viimeistään testamenttiasiat kannattaisi laittaa kuntoon?

Jasminin ja Kaisan vieraana on varatuomari Seija Järvinen Danske Bankista.

Jakso 67: Nainen, luota itseesi. Myös pörssissä!

Julkaistu 31.8.2022

Tutkimukset osoittavat, että keskimäärin naisten sijoitusstrategia on toimivampi kuin miesten. Silti pörssiyhtiöiden osingoissa naisten euro on vain 71 senttiä. Miksi? Mitkä ovat naisten vahvuudet sijoittajina, entä missä naisten kannattaisi petrata?

Jasminin ja Kaisan vieraana on toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä.

Jakso 66: Onko naisen paikka kotona?

Julkaistu 24.8.2022

Suomessa äidit jäävät lastensa kanssa huomattavaksi pidemmäksi aikaa kotiin kuin muissa Pohjoismaissa. Mitä vaikutuksia pitkillä perhevapailla on naisen talouteen ja vaurastumiseen? Miten jakaa talouden kustannuksia niin, että naisenkin talous pysyy kasassa? Ja miten ihmeessä miehet saataisiin pitämään enemmän perhevapaita?


Jasminin ja Kaisan vieraana on tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtiontalouden tutkimuskeskuksesta.

Jakso 65: Miksi naisen tuloeuro on pienempi kuin miehen?

Julkaistu 17.8.2022

Naiset tienaavat miehiä vähemmän: työuran aikana selittymätöntä eroa voi kertyä jopa 291 000 euroa. Näin on Suomen Ekonomit ry selvittänyt oman jäsenistönsä keskuudessa. Mikä tähän johtaa? Ja ennen kaikkea mitä asialle voisi tehdä?

Jasminin ja Kaisan vieraana on erityisasiantuntija Kosti Hyyppä Suomen Ekonomit ry:stä.

Tämä on Taloudellinen mielenrauha 7

Julkaistu 12.8.2022

UUSI KAUSI! Suositun Taloudellinen mielenrauha -podcastin seitsemännen kauden teema on lasikatto lompakossa.

Mistä naisen pienempi tuloeuro johtuu? Kuka hallinnoi raha-asioita perheessä? Millaisia vaikutuksia pitkillä perhevapailla on naisen talouteen? Onko naisella varaa erota? Miksei nainen sijoita yhtä paljon kuin mies?

Seuranasi ovat tuttuun tyyliin sijoittaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto. Jaksoittain vaihtuvat vieraat ovat kaikki oman alansa huippuasiantuntijoita. Ohjelman tuottaa Danske Bank.

Jakso 64: 6 yleisintä sijoitusharhaa ja miten ne taklataan

Julkaistu 22.6.2022

Koetko olevasi sijoittajana ylivertainen? Kultasormi, joka ei koskaan osu väärään? Paljonko sinulta löytyy itseluottamusta sijoittajana?
Tässä jaksossa käydään läpi yleisimmät sijoitusharhat ja etsitään konsteja niiden välttämiseksi.

Jasminin ja Kaisan vieraana rahoituksen professori Peter Nyberg Aalto-yliopistosta.

Jakso 63: Miksi yritys haluaa pörssiin?

Julkaistu 15.6.2022

Tässä jaksossa on luvassa yhtiötapahtumien ABC. Miksi yritys ylipäätään haluaa pörssiin? Mitä tarkoittavat merkintäosakeanti ja splittaus? Koska osakesijoittajan kannattaa olla mukana merkitsemässä osakkeita ja milloin on hyvä hetki myydä?
Jasminin ja Kaisan vieraana on Suomen osakeanalyysin vetäjä Panu Laitinmäki Danske Bankista.

Jakso 62: Kenellä on varaa keskusta-asuntoon?

Julkaistu 8.6.2022

Omistusasunto on yhä lähes kaikkien suomalaisten haaveena. Vanha viisaus on, että asunto kannattaa ostaa kasvukeskuksesta, koska silloin asunnon arvo säilyy tai jopa nousee. Asuntojen hinnat ovat olleet kasvukeskuksissa korkeita jo pitkään ja edelleen vain nousevat. Mistä tämä johtuu? Mitä tämä tarkoittaa ensiasunnon ostajille? Kenellä vielä on varaa ostaa asunto kaupunkikeskuksesta?

Jasminin ja Kaisan vieraana on asuntomarkkinoita tutkinut tutkimusjohtaja Essi Eerola Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATTista.

Jakso 61: Ovatko pankin rahastot ryöstö vai rahasampo?

Julkaistu 1.6.2022

Kannattaako sijoittaa pankin rahastoihin, koska suorilla osakeostoilla voi tienata paljon enemmän? Miten valitaan itselle sopiva rahasto ja miten rakennetaan järkevä rahastosalkku? Mitä etuja pankin rahastoilla on osakekauppaan verrattuna?

Jasminin ja Kaisan vieraana on sijoittaja ja sijoituskirjailija Merja Mähkä.

Jakso 60: Kuka hullu korkoihin sijoittaa?!

Julkaistu 25.5.2022

Osakkeilla voi vaurastua enemmän ja nopeammin kuin korkorahastoon sijoittamalla. Miksi ihmeessä omassa sijoitussalkussa kannattaisi olla myös korkosijoituksia? Millaista turvaa ne voivat antaa epävarmassa maailmantilanteessa?
Jasminin ja Kaisan vieraana on salkunhoitaja Mikko Komi Danske Bankista

Jakso 59: Onko jo vihdoin arvo-osakkeiden aika?

Julkaistu 18.5.2022

Arvo- vai kasvuosake? Kasvuosakkeiden arvonnousu on ollut viime vuosina huimaa, miksi kannattaisi sijoittaa arvo-osakkeisiin? Miten tunnistaa kriisiyhtiö tai vastaavasti laadukas arvoyhtiö, johon kannattaisi sijoittaa? Miten pörssistä ylipäätään voi löytää hyviä osakkeita?

Jasminin ja Kaisan vieraana on salkunhoitajatähti Mika Heikkilä.

Jakso 58: Kannattaako Kiinaan ja kehittyville markkinoille sijoittaa?

Julkaistu 11.5.2022

Minkälainen talousmarkkina Kiina on? Kannattaako ylipäätään sijoittaa kehittyviin markkinoihin? Millaisia ovat riskit ja tuotto-odotukset? Käymme jaksossa läpi asioita, jotka sijoittajan on hyvä ottaa huomioon, kun on kiinnostunut kehittyvistä markkinoista.

Jasminin ja Kaisan vieraana on tutkimusosaston pääanalyytikko Minna Kuusisto Danske Bankista.

Jakso 57: Kukkapenkin paikka vai putkiremonttipäätös: miten vaikutat taloyhtiössä?

Julkaistu 4.5.2022

Monelle suomalaiselle asunto-osake on arvokkain omaisuus ja siitä kannattaa pitää huolta. Miten taloyhtiön toimintaan voi vaikuttaa? Usein kuulee tarinoita kukkapenkkijaarittelusta, mutta mikä on taloyhtiön vuosikokousten tarkoitus? Mistä tunnistaa hyvän taloyhtiön ja koska taloyhtiössä kannattaa investoida remontteihin?
Jasminin ja Kaisan vieraana on Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Jakso 56: Paljonko on paljon asuntolainaa?

Julkaistu 27.4.2022

Onko puoli miljoonaa euroa asuntolainaa paljon vai vähän? Riippuu tietysti lainanottajasta ja asunnosta, mutta suomalaiset ovat melko arkoja ottamaan isoja asuntolainoja. Me myös lyhennämme asuntolainojamme mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Mistä ilmiö johtuu? Vaurastuminen lainan lyhentämisen ohessa on tärkeää, mutta miten se onnistuisi parhaiten?

Jasminin ja Kaisan vieraana Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Jakso 55: Miten turvata oma talous inflaatiolta?

Julkaistu 20.4.2022

Inflaatio nostaa hintoja. Tämän voi kuka tahansa huomata ruokaostoksilla tai bensapumpulla – palkalla saa nyt vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Mikä inflaatiota kiihdyttää? Ja onko jotain keinoja, joiden avulla voi turvata omaa taloutta näinä aikoina?

Jasminin ja Kaisan vieraana on tässä jaksossa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Tämä on Taloudellinen mielenrauha 6

Julkaistu 12.4.2022

Supersuosittu Taloudellinen mielenrauha -podcast on jälleen täällä. Uudella kaudella jaetaan vinkkejä vaurastumiseen ja oman talouden hallintaan.

Miten oma talous turvataan, kun inflaatio uhkaa? Paljonko on paljon asuntolainaa ja kannattaako kehittyviin markkinoihin sijoittaa? Kuulemme myös sijoittajapsykologiasta, arvo-osakkeista ja siitä, onko pankin rahasto ryöstö vai rahasampo?

Jakso 54: Estääkö velkakatto ylivelkaantumisen?

Julkaistu 28.10.2021

Suomen Pankin kaavaileman velkakaton tarkoitus on estää ylivelkaantumista. Miten uudistus vaikuttaa esimerkiksi asuntolainojen hakemiseen? Mitä ensiasunnosta haaveilevan kannattaa tehdä, jos muutos astuu voimaan?

Jaksossa Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Jakso 53: Onko asunnon energiaremontti kannattava investointi?

Julkaistu 21.10.2021

Tässä jaksossa aiheenamme on kestävä asuminen. Kuinka erilaiset energiaremontit vaikuttavat asuntoihin, niiden arvoon sekä ympäristökestävyyteen? Miten nämä teemat näkyvät asuntokaupoissa? Milloin oman kodin lämmitysmuoto on syytä vaihtaa?

Jasminin ja Kaisan vieraana on kiinteistövälittäjä sekä Kiinteistömaailma Klingendahlin varatoimitusjohtaja Minna Ehrola.

Jakso 52: Miksi syrjäseutujen talojen hinnat tippuvat?

Julkaistu 14.10.2021

Tällä kertaa puhutaan asuntojen hintojen polarisoitumisesta. Miksi kasvukeskuksen asuntojen hinnat kasvavat ja maaseutu sen kuin halpenee? Miten hintaerot vaikuttavat ihmisten tasavertaisuuteen tulevaisuudessa? Entä kuinka suhtautua, jos itse haluaa asua syrjäseuduilla? Jasminin ja Kaisan vieraana on Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Jakso 51: #Ekaomakoti - Mitä ensimmäisen kodin ostamisessa pitää huomioida?

Julkaistu 7.10.2021

Paljonko pätäkkää pitää olla oman asunnon hankintaan? Missä järjestyksessä homma etenee? Mikä on ASP-tili ja onko se ainoa rahoitusvaihtoehto? Kaiken ensiasunnon ostamisesta Jasminin ja Kaisan kanssa kertovat Danske Bankin viestintäasiantuntija, Aada ostaa oman kodin -tubesarjan päähenkilö Aada Lätti sekä rahoitusasiantuntija Aino Lallukka.

Jakso 50: Onko äidin kotiin jääminen perheelle taloudellisesti fiksuin valinta?

Julkaistu 30.9.2021

Perheen perustaminen mullistaa elämän sekä pakottaa miettimään taloutta aivan uudella tavalla. Tässä jaksossa keskustellaankin perheiden taloudesta erilaisten tukien näkökulmasta.

Kuinka nopeasti perheenlisäyksestä tulee ilmoittaa työnantajalle? Kuinka kotiäitys vaikuttaa omaan talouteen? Miten varmistaa vanhempien tasa-arvo? Entä miten eläkemaksut liittyvät lapsiin?

Jaksossa Jasminille ja Kaisalle tukiviidakkoa avaa Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Jakso 49: Pitääkö pörssikursseista hermostua?

Julkaistu 23.9.2021

Mikä liikuttaa pörssikursseja? Entä kannattaako tavallisen piensijoittajan seurata talouden tapahtumia silmä kovana? Jasminin ja Kaisan vieraana on tällä kertaa Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Jakso 48: Voivatko osakkeeni romahtaa?

Julkaistu 16.9.2021

Miten osakkeiden tuotto-odotukseen kannattaisi suhtautua talouden eri käänteissä? Miksi pitkäjänteisyys on valttia sijoittamisen trendi-ilmiöistä huolimatta? Jasminin ja Kaisan vieraana on toimittaja ja tietokirjailija Karo Hämäläinen.

Jakso 47: Kuinka valitsen rahastoni?

Julkaistu 9.9.2021

Erilaiset rahastot palvelevat eri tarkoituksia, joten kuinka löytää itselleen sopivat? Mitä eroa on aktiivisesti hoidetulla ja passiivisella rahastolla? Millaisiin rahastoihin vastuullisuudesta kiinnostuneen sijoittajan kannattaa satsata? Jasminin ja Kaisan vieraana on Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen.

Tämä on Taloudellinen mielenrauha 5

Julkaistu 8.9.2021

UUSI KAUSI! Supersuosittu Taloudellinen mielenrauha on täällä taas!

Tuoreella kaudella on tiedossa jälleen vinkkejä vaurastumiseen ja oman talouden hallintaan.

Seuranasi ovat tuttuun tapaan sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sekä vaihtuvat studiovieraamme.

Tällä kaudella pureudumme muun muassa sijoittamiseen, asunnon ostamiseen sekä rahahävikin pienentämiseen. Tervetuloa mukaan!

Jaa oma kuunteluhetkesi #taloudellinenmielenrauha.

UUSI KAUSI: Jakso 46: Kuinka lopettaa turhanpäiväinen törsääminen? feat. life coach Anne Karilahti

Julkaistu 2.9.2021

UUSI KAUSI! Viidennen kauden avausjaksossa keskitymme rahahävikin pienentämiseen. Kuinka löytää ja tukkia omat rahareiät? Miten huonot tavat muutetaan? Jasminin ja Kaisan vieraana vinkkejä tarjoilee life coach Anne Karilahti.

Jakso 45: Kansainvälinen hajauttaminen - mitä eri maihin sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon?

Julkaistu 15.7.2021

Miksi eri maiden rahastoihin tai osakkeisiin sijoittaminen on järkevää? Entä mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon?

Jaksossa Jasminin ja Kaisan vieraana kansainvälisen sijoittamisen saloja avaamassa on Danske Bankin kehittyvien markkinoiden salkunhoitaja Antti Raappana.

Jakso 44: Opiskelijan talous

Julkaistu 8.7.2021

Onko opiskelijan arki automaattisesti pelkkiä nuudeleita soluasunnossa vai voiko vaurastuminen olla mahdollista myös opiskelijalle? Onko ensiasunnon ostaminen saavuttamaton unelma?

Tässä jaksossa Jasminin ja Kaisan vieraana on Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Veera Nyfors.

Jakso 43: Asuntosijoittamisen abc - mitä tulisi tietää, jos haluaa asuntosijoittajaksi?

Julkaistu 1.7.2021

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa hankkia itselleen sijoitusasunnon? Mistä asunto kannattaa hankkia? Entä mitkä ovat vuokranantajan oikeudet? Jasminin ja Kaisan kanssa sijoitusasuntojen maailmaa avaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen.

Jakso 42: Mitä vaihtoehtoja minulla on, jos en halua sijoittaa suoraan osakkeisiin?

Julkaistu 24.6.2021

Osakkeet ovat riskipitoisin vaihtoehto sijoittaa. Tässä jaksossa Jasmin ja Kaisa avaavatkin rahastojen, indeksien, ja ETF-rahastojen maailmaa.

Jaksossa keskustellaan myös sijoitussuunnitelman laatimisesta sekä siitä, kuinka sijoittaa mahdollisimman vastuullisesti.

Jakso 41: Kuinka hallita asuntolainaan liittyviä riskejä?

Julkaistu 17.6.2021

Asuntolaina on taloudellinen riski monella tapaa. Kuinka mitoittaa ja suojata laina oikein? Mitä asioita kotikaupoilla kannattaa huomioida? Jasminin ja Kaisan kanssa aiheesta keskustelemassa on Danske Bankin laina-asiantuntijakeskuksen vetäjä, johtaja Sari Hammari.

Jakso 40: Sijoittamisen psykologiaa - näin vältät mokaamista

Julkaistu 10.6.2021

Mitä tehdä kun fomo iskee maailman pursutessa sijoitusvinkkejä sekä neuvoja auliisti jakavia oman elämänsä huippusijoittajia? Kenen neuvoja kannattaa kuunnella?

Sijoittamisen psykologiasta sekä mokien minimoimisesta Jasminin ja Kaisan kanssa keskustelemassa on Nomad Investin toimitusjohtaja Ville Hemminki.

Jakso 39: Löydä oma sijoitustyylisi

Julkaistu 3.6.2021

Kuinka oppia sijoittamisen salat ilman kokemusta? Kuinka valita sijoituskohde?

Osakepoiminnasta ja oman sijoitustyylin löytämisestä Jasminin ja Kaisan kanssa keskustelemassa on sijoitustaipaleensa nollasta aloittanut, Naisten Oman Pörssiklubin perustaja Marja-Leena Haapanen.

Jakso 38: Ajankohtaiskatsaus koronaan - missä nyt mennään?

Julkaistu 27.5.2021

Maailman taloustilanne näyttää tässä vaiheessa pandemiaa yllättävän hyvältä, mutta onko tilanne tyyntä myrskyn edellä?

Arvionsa tulevista käänteistä sekä pörssikurssien kehittymisestä Jasminille ja Kaisalle antaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Jakso 37: Kuinka saada shoppaileva puoliso innostumaan vaurastumisesta? feat. Maarit Lassander

Julkaistu 20.5.2021

Mitä tehdä, kun mieli tekisi kasvattaa perheen omaisuutta, mutta puoliso vaan kuluttaa? Kuinka muuttaa omia rahankäyttöön liittyviä tapoja pysyvästi ja saada vielä kumppanikin motivoitumaan?

Jasminin ja Kaisan kanssa keskustelemassa on tällä kertaa Rahaviisaus –kirjan kirjoittanut terveyspsykologian erikoispsykologi Maarit Lassander.

Jakso 36: Asumisen ympäristökestävyys feat. Arman Alizad ja Ulla Heinonen

Julkaistu 12.5.2021

Mitä tarkoittaa ympäristökestävä koti? Entä miksi se on taloudellisesti järkevä valinta? Ilmalämpöpumpuista, kodin energialuokista ja ympäristökestävästä asumisesta Jasminin ja Kaisan kanssa keskustelemassa ovat juontaja Arman Alizad sekä kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consultingin toimitusjohtaja Ulla Heinonen.

Jakso 35: Asumisen abc lapsiperheille

Julkaistu 18.3.2021

Asumisen kustannukset ovat perheiden suurimpia menoeriä, joten ne kannattaa laskea tarkkaan. Tärkeää on esimerkiksi, että asuntolaina on mitoitettu oikein. Lapsiperheissä asunnon valintaan vaikuttavat myös muut kuin taloudelliset seikat kuten päiväkodin tai koulun sijainti. Taloudellisen Mielenrauhan kolmannen tuotantokauden viidessä seuraavassa erikoisjaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto keskustelevat siitä, miten lapsiperheen taloutta voi suunnitella ja mitä lapsiperheen taloudessa pitäisi huomioida. Mukana tässä jaksossa lapsiperheiden asumisesta keskustelemassa ovat yrittäjä-kiinteistövälittäjä Satu-Maija Arvo Kiinteistömaailmasta sekä Danske Bankin eteläisen alueen myyntijohtaja Matti Salo.

Jakso 34: Vanhat roolit ruokkivat epätasa-arvoa perheen sisällä

Julkaistu 11.3.2021

Monessa perheessä vallitsee tilanne, jossa rahat ja vastuut jakautuvat aikuisten välillä epätasa-arvoisesti. Rahojen ja vastuiden jakaminen ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, joista perhe viime kädessä päättää itse. Näin ollen ongelmiin puuttuminen yhteiskunnan tasolla, esimerkiksi uusilla laeilla, on usein vaikeaa. Taloudellisen Mielenrauhan kolmannen tuotantokauden viidessä seuraavassa erikoisjaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto keskustelevat siitä, miten lapsiperheen taloutta voi suunnitella ja mitä lapsiperheen taloudessa pitäisi huomioida. Mukana tässä jaksossa perheiden sisäisestä taloudellisesta tasa-arvosta keskustelemassa ovat Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén sekä Danske Bankin varallisuusasiantuntija Karo Parkonen.

Jakso 33: Oletko jo täyttänyt testamenttisi?

Julkaistu 4.3.2021

Perhettä koskevaa lainsäädäntöä on paljon, jonka läpikäyminen on maallikolle haaste. Jos avioehtoa tai testamenttia ei ole tehty, se voi luoda ikäviä yllätyksiä pariskunnan välille ja perheen sisälle. Lapsiperheiden sisäiseen juridiikkaan liittyy myös paljon yleisiä väärinkäsityksiä. Taloudellisen Mielenrauhan kolmannen tuotantokauden viidessä seuraavassa erikoisjaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto keskustelevat siitä, miten lapsiperheen taloutta voi suunnitella ja mitä lapsiperheen taloudessa pitäisi huomioida. Tässä jaksossa lapsiperheen juridiikasta keskustelemassa on Danske Bankin lainopillisista palveluista vastaava Sanna Herrala.

Jakso 32: Millaista on vastuullinen kuluttaminen lapsiperheissä?

Julkaistu 25.2.2021

Lasten saaminen lisää kulutusta, mutta samalla tulot usein pienenevät esimerkiksi perhevapaiden takia. Edessä saattaa myös olla muutto suurempaan asuntoon. Lisäksi monissa perheissä halutaan kierrättää ja ottaa kestävän kehityksen periaatteet huomioon myös lapsia koskevissa hankinnoissa.
Taloudellisen Mielenrauhan kolmannen tuotantokauden viidessä erikoisjaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto keskustelevat siitä, miten lapsiperheen taloutta voi suunnitella ja mitä lapsiperheen taloudessa pitäisi huomioida.
Tässä jaksossa lasten vaikutuksesta kulutustottumuksiin keskustelemassa mukana on yrittäjä Anu Mäkinen.

Jakso 31: Äitiys laskee naisen palkkaa loppuiäksi – mitä tehdä?

Julkaistu 18.2.2021

Lapsen saaminen mullistaa paitsi perhe-elämän, myös taloudellinen tasa-arvo voi muuttua: tutkimuksen mukaan lapsen saaminen tarkoittaa äidille peräti 20 prosentin menetystä tulokehityksessä loppuiäksi. Lapsen saaminen voi vaikeuttaa myös vakituisen työpaikan saamista.
Taloudellisen Mielenrauhan kolmannen tuotantokauden viidessä seuraavassa erikoisjaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto keskustelevat siitä, miten lapsiperheen taloutta voi suunnitella ja mitä lapsiperheen taloudessa pitäisi huomioida.
Tässä jaksossa perheellisen asemasta työelämässä keskustelevat Monimuotoiset perheet –verkoston johtava asiantuntija Anna Moring sekä Akavan tasa-arvopäällikkö Lotta Savinko.

Jakso 30: Saammeko koskaan eläkettä?

Julkaistu 13.7.2020

Monet alkavat varautua eläkkeeseen vasta työiän päättymisen kynnyksellä. Koska eläkkeelle pääsee, ja paljonko eläkettä silloin saa – vai saako edes? Entä miten omiin eläkeiän tuloihinsa voi vaikuttaa? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto keskustelevat eläkkeestä Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston osastopäällikkö Susan Kuivalaisen kanssa.

Jakso 29: Onko rakkausviesti Amerikasta sittenkin taloushuijaus?

Julkaistu 6.7.2020

Kun komea amerikkalaiskenraali vannoo sähköpostilla rakkauttaan, saattaavat monen rahapussin nyörit löystyä. Mistä tunnistaa, onko kyseessä tosirakkaus vai huijausyritys? Miten omat rahat voi turvata, ja missä kanavissa omia pankkitunnuksia ei tule antaa? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon vieraina ovat rikoskomisario Hannu Kortelainen sekä Danske Bankin riskiasiantuntija Eveliina Pikkarainen.

Jakso 28: Miten voi sijoittaa vastuullisesti?

Julkaistu 29.6.2020

Vastuullinen sijoittaminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, ja piensijoittajatkin haluavat valinnoillaan vaikuttaa maailmaan. Mistä tietää, mikä rahasto tai pörssiyritys on vastuullinen? Mitä kaikkea vastuullisuus oikeastaan voi tarkoittaa? Entä voiko vastuullisella sijoittamisella saavuttaa hyvää tuottoa rahoilleen? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto keskustelevat Danske Bankin vastuullisen sijoittamisen asiantuntija Peter Lindströmin kanssa siitä, miten omille rahoilleen voi löytää vastuullisia sijoituskohteita.

Jakso 27: Miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa tänään eikä huomenna?

Julkaistu 22.6.2020

Oletko kuunnellut jo monta jaksoa Taloudellista mielenrauhaa, mutta et vieläkään ole aloittanut sijoittamista? Miksi yhä jarruttelet? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto kertovat radiojuontaja, somepersoona Karoliina Tuomiselle – ja samalla sinulle, miten kymmenen euron kuukausittaisella sijoituksella voi tienata kymmeniä tuhansia euroja.

Jakso 26: Talouskasvatus – miten lapsille puhutaan rahasta?

Julkaistu 15.6.2020

Moni rahaan liittyvä asia voi tulla nuorelle yllätyksenä, kun omasta taloudesta pitäisi alkaa huolehtia itse. Miten lasten ja nuorten talousosaamista voi kehittää? Minkä ikäiselle lapselle voi puhua rahasta ja miten? Entä miksi viikkoraha voi olla hyvä juttu? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto keskustelevat sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan kanssa siitä, miten talouskasvatuksen voi kytkeä osaksi arkea.

Jakso 25: Perheen raha-asiat – mitä kannattaa huomioida?

Julkaistu 8.6.2020

Naimisiinmeno ei usein vaikuta arjen taloudenpitoon, mutta se muuttaa puolisoiden virallisia suhteita lain edessä. Mitä oikeuksia puolisolla on, jos avioliiton toinen osapuoli sairastuu vakavasti? Miten varallisuus jaetaan, jos liitto päätyy avioeroon? Entä kenelle oman aviopuolison perintö kuuluu? Tässä jaksossa sijoitusbloggaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto selvittävät vastauksia näihin kysymyksiin Danske Bankin lainopillisten palveluiden johtajalta, varatuomari Sanna Herralalta.

Jakso 24: Miten suomalaisilla yrityksillä ja yrittäjillä menee?

Julkaistu 1.6.2020

Monelle yritykselle koronavirus on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia sekä epävarmuutta tulevaisuudesta. Pitääkö suomalaisista yrityksistä olla huolissaan? Kannattaako yrittäminen enää? Entä miten pohjalta voi nousta takaisin kannattavaan yritystoimintaan? Tässä jaksossa sijoitusbloggaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto pohtivat suomalaisten yrittäjien ja yritysten tilannetta yhdessä Danske Bankin yrityksistä vastaavan johtajan Tuomas Ahon kanssa.

Jakso 23: Miten koronavirus on vaikuttanut asuntokauppaan?

Julkaistu 25.5.2020

Tänä vuonna asuntomarkkinoihin vaikuttaa kaupungistumistrendin lisäksi myös koronavirus. Mutta miten ja kuinka paljon? Entä mihin asioihin taloyhtiössä tulisi kiinnittää huomiota, kun tekee asunnon ostopäätöstä? Tässä jaksossa sijoitusbloggaja Jasmin Hamid ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipelto hakevat vastauksia näihin kysymyksiin yhdessä Kiinteistömaailman välittäjäyrittäjä Hannu Salon sekä Danske Bankin asiakasvastuullisen johtajan Ulpu Silvennoisen kanssa.

Jakso 22: Miten saan lisää rahaa?

Julkaistu 18.5.2020

Säästäminen on tärkeä osa oman taloudellisen mielenrauhan saavuttamista, mutta miten omia tulojaan voisi kasvattaa? Tässä jaksossa sijoitusbloggaaja Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa palkankorotuksista ja lisätienisteistä keskustelee Suomen Ekonomien urapalvelupäällikkö Marjut Hallavo.

Jakso 21: Miten selvitä veloista?

Julkaistu 11.5.2020

Lainaraha mahdollistaa monia asioita, mutta kuinka paljon kannattaa olla velkaa ja kenelle? Entä mitä tehdä, jos ei selviä veloistaan? Tässä jaksossa sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa suomalaisten velkaantumisesta keskustelee Takuusäätiön asiantuntija Liina-Lotta Heinonen.

Jakso 20: Miten suomalaiset haluavat asua? Feat. Natalia Salmela

Julkaistu 8.1.2020

Asutko niin kuin haluaisit asua? Millainen on unelmiesi koti? Entä asutko mielummin vuokralla vai omistamassasi asunnossa? Tässä Taloudellinen mielenrauha - jaksossa yrittäjä ja bloggari Natalia Salmela keskustelee suomalaisten asumisen unelmista sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 19: Remonttilainaa, pikavippiä vai säästöjä?

Julkaistu 2.1.2020

Yllättäviltä rahantarpeilta on vaikea välttyä: kodinkone lakkaa toimimasta, auto sammuu tien päälle tai silmälasit hajoavat. Toisaalta rahaa pitäisi irrota myös unelmien toteuttamiseen, kuten lomamatkaan, remonttiin tai syntymäpäiväjuhliin. Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa Danske Bankin laina-asiantuntija Sari Hammari pohtii rahan lainaamisen hyviä ja huonoja puolia yhdessä sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 18: Kuka auttaisi sijoittamaan rahani? Feat. Karo Hämäläinen

Julkaistu 27.12.2019

Mitä hyötyä on sijoitusneuvojasta? Entä kannattaako pankista pyytää apua, jos haluaa säästää rahastoon? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa kirjailija-toimittaja Karo Hämäläinen purkaa sijoitusneuvonnan saloja yhdessä sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 17: Puhutaanko suomalaiskodeissa rahasta?

Julkaistu 18.12.2019

Raha on yhä monessa suomalaisessa kodissa tabu. Jos aiheesta vaietaan kotona, niin miten ja mistä nuoret voivat saada talousoppia? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa lasten ja nuorten säätiön edustaja Oskar Sandqvist avaa suomalaisten talousosaamista ja -kasvatusta yhdessä sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 16: Mitä äitien tulisi huomioida taloudessaan? Feat. Julia Thuren

Julkaistu 11.12.2019

Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, mutta silti suomalaisille naisille kertyy keskimäärin vähemmän eläkettä kuin suomalaismiehille. Miten lapsen kanssa kotona olo vaikuttaa äitien talouteen nyt ja tulevaisuudessa? Entä millä keinoin voi varmistaa puolisoiden välisen taloudellisen tasa-arvon? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa vuoden 2019 sijoittajana palkittu Julia Thuren keskustelee äitien taloudesta sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 15: Millä rahalla opiskelijat elävät?

Julkaistu 4.12.2019

Miten opiskelijat rahoittavat arkensa? Voiko opiskelija työskennellä opintojensa ohessa? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa Frank Studentsin markkinointivastaava Heini Pekkala ja liiketalouden opiskelija Veronica Sjöberg pureutuvat opiskelijoiden talouteen sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 14: Millainen on lapsiperheen talous?

Julkaistu 27.11.2019

Lapsen saaminen mullistaa tuoreiden vanhempien elämän ja joskus myös talouden. Miten perheen raha-asiat voivat vaikuttaa lasten ja nuorten tulevaisuuteen? Entä miten lapsen itsenäistymisen turvaksi voi säästää rahaa? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa SOS-Lapsikylän kehittämispäällikkö Sanna Välimäki sekä Helsingin yliopiston dosentti Anu Raijas keskustelevat lapsiperheen taloudesta sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 13: Miten varautua taloudellisiin riskeihin?

Julkaistu 20.11.2019

Talousasiat voivat valvottaa öisin ja puhututtaa päivisin. Onko rahan vuoksi syytä huolehtia, jos oma toimeentulo on vakaalla pohjalla? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pohtii suomalaisten rahahuolia yhdessä sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 12: Miten rahariidat selvitetään parisuhteessa?

Julkaistu 13.11.2019

Raha on yksi parisuhteiden yleisimmistä riidanaiheista. Onko rahasta todella mahdotonta päästä yhteisymmärrykseen, vai voidaanko taloudelliset erimielisyydet selvittää puhumalla? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa yliopistonlehtori ja -tutkija Anniina Kaittila syventyy pariskuntien rahariitojen olemukseen yhdessä sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 11: Miten asunto ostetaan? Feat. Tuure Boelius

Julkaistu 6.11.2019

Taloudellinen mielenrauha -podi jatkaa uuden tuotantokauden jaksoilla! Asunnon ostaminen on yksi elämämme suurimmista päätöksistä. Mitä omasta asunnosta unelmoidessa tulee ottaa huomioon ja miten asunnon osto käytännössä tapahtuu? Tässä Taloudellinen mielenrauha -jaksossa tubettaja-artisti Tuure Boelius sekä Danske Bankin asiakkuusjohtaja Tiia Harkki keskustelevat asunnon ostamisesta sijoitusbloggari Jasmin Hamidin ja Danske Bankin sijoittamisen huippuasiantuntija Kaisa Kivipellon kanssa.

Jakso 10: Voiko sijoittamalla pelastaa maailman?

Julkaistu 19.6.2019

Tuotantokauden viimeisessä jaksossa Jasmin Hamid ja Kaisa Kivipelto pohtivat, voiko sijoituskohteiden vastuullisella valitsemisella todella vaikuttaa. Vastuullisen sijoittamisen kannattavuudesta keskustelemassa on salkunhoitaja Riitta Louhento.

Jakso 9: Suuri eläkejakso

Julkaistu 12.6.2019

Suomalaisten usko oman eläkkeensä riittävyyteen on heikkoa. Silti harva tarttuu tuumasta toimeen. Miten voi varmistaa itselleen leppoisat eläkepäivät, ja koska varautuminen eläkeaikaiseen toimeentuloon pitäisi aloittaa? Jasmin Hamid ja Kaisa Kivipelto jututtavat aiheesta Susanna Miekk-ojaa, joka on paitsi eläkeläinen myös varainhoitoalan ammattilainen.

Jakso 8: Hyvä paha asuntolaina

Julkaistu 5.6.2019

Keskivertosuomalaisen varallisuudesta kaksi kolmasosaa on kiinni asunnossa. Onko omistusasunto kannattava sijoituskohde? Entä kannattaako asuntolainasta hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti? Omistusasunnon hyviä ja huonoja puolia Jasmin Hamidin ja Kaisa Kivipellon kanssa puntaroi ekonomisti Jukka Appelqvist.

Jakso 7: Kuka Suomessa saa vaurastua ja miten?

Julkaistu 3.6.2019

Lottoamiseen uponneen rahan voisi tuottavasti sijoittaa, mutta silti suomalaisten silmissä kiiltää lottovoitto. Tässä jaksossa suomalaisten rahakäsityksistä Jasminin ja Kaisan kanssa keskustelee tutkijatohtori Mette Ranta, joka uskoo vaurastumisen olevan mahdollista kenelle tahansa.

Jakso 6: Fire-sukupolvi – elä mukavasti ja jää eläkkeelle ajoissa

Julkaistu 22.5.2019

Neljäsosa suomalaisnuorista uskoo voivansa toteuttaa FIRE-ajattelun – financial independence, retire early – tavoitteen, eli taloudellisen riippumattomuuden ja mahdollisuuden irtautua työelämästä. Vieraat Akavan opiskelijoiden pj Marja Jokinen ja Nuorten Osakesäästäjien varapj Jamilla Heiskanen pohtivat, onko firettäminen realismia.

Jakso 5: Vauva, säästäminen ja sijoittaminen

Julkaistu 15.5.2019

Kun lapsi tulee perheeseen, oma etu unohtuu. Ohjelman hostit Jasmin ja Kaisa sekä tähtivieras, sijoitusbloggari Julia Thurén ovat kaikki pienten lasten äitejä. He kertovat, miten säästää sekä vauvalle että itselle.

Jakso 4: Yrittäjän taloudellinen mielenrauha

Julkaistu 8.5.2019

Yrittäjät ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen, mutta omalla yrityksellä vaurastumista tavoittelee vain joka kolmas. Suomessa yrittäjät ovat elämäntapayrittäjiä, jotka tekevät omaa juttuaan työn tekemisen ilosta. Vieraana yrittäjä Meri Varkoi-Anhava, joka osti yrityskauppoja välittävän firman.

Jakso 3: Naiset sijoittajana ja vaurastuminen

Julkaistu 8.5.2019

Tutkimusten mukaan naiset ovat usein miehiä parempia sijoittajia, sillä heiltä löytyy kärsivällisyyttä. Mutta mitä ennakkoluuloja naissijoittajat kohtaavat? Kaisa Kivipellon ja Jasmin Hamidin vieraana sijoitusbloggaaja Pia-Maria Nickström.

Jakso 2: Uskallanko sijoittaa? Sijoittamisen ABC

Julkaistu 27.4.2019

Suomalaiset rakastavat lainanlyhennyksiä, mutta onko muita tapoja käyttää rahoja? Jasmin Hamid ja Kaisa Kivipelto laittavat rahan tänään töihin.
Vieraana sijoittaja Merja Mähkä.

Jakso 1: Mistä syntyy taloudellinen mielenrauha?

Julkaistu 24.4.2019

Sarjan ensimmäisessä kerromme, miten suomalaiset kokevat oman taloudellisen mielenrauhansa. Tutustumme Danske Bankin teettämään pohjoismaiseen tutkimukseen, jossa suomalaisista löytyy yllättäviä lukuja. Tapaamme myös Reetta Reinikaisen, joka tajusi viime talvena hieman yllättävässä paikassa tarvitsevansa varahaston.

Takaisin podcastien listaan