Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Eläinten Ääni

Animalian vapaaehtoisten nuorten eläinoikeusaiheinen podcast. Ensimmäisellä tuotantokaudella keskustellaan niin veganismista, antroposentrisestä maailmankuvasta kuin eläintuotannon epäkohdista. Vieraina elintarviketieteiden maisteri Iiris Juntunen sekä Suomen eläinoikeusjuristit ry:n puheenjohtaja Birgitta Wahlberg! Tekijät: Meri, Taru, Anna, Jere, Valo, Liina Graafinen ilme: Heta Kasurinen Musiikki: Julius Tarkiainen Podcastia rahoittaa EU:n Euroopan solidaarisuusjoukot. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 6 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 25.5.2021.

Kuusi väitettä, joihin vegaani ei osaa vastata

Julkaistu 28.6.2021

Tuotantokauden viimeisessä jaksossa käydään läpi väitteitä, joihin vegaani saattaa helposti törmätä. Väitteet eivät ole välttämättä niitä tyypillisimpiä, ja jaksossa opitaan argumentoimaan, miksi vegaani ei esimerkiksi syö hunajaa. Äänessä ovat tällä kertaa Anna ja Meri.

Eläineettinen kuluttaminen – kuinka mielikuvat oikeuttavat kulutuspäätöksiin.

Julkaistu 22.6.2021

Jaksossa Jere pohtii onko eettistä tapaa kuluttaa eläintä. Mitä oikeastaan tarkoittaa kasvissyönti, ja miten käytämme kasvissyönnin käsitettä väärin. Entä mikä vaikuttaa meidän suhtautumiseemme maitoon ja kananmuniin vähemmän huonona vaihtoehtona niin eläimille kuin ympäristöllekin?

Veganismin aloittaminen 101

Julkaistu 14.6.2021

Tässä jaksossa Liina ja Valo keskustelevat veganismin aloittamisen syistä, hyödyistä ja haasteista. Lisäksi he kertovat omista kokemuksistaan ja antavat käytännön vinkkejä vegaaniksi ryhtymiseen. Jaksossa vieraana on ravitsemustieteen maisteri Iiris Juntunen, joka kertoo muun muassa, mitä pitää ottaa huomioon kun ryhtyy vegaaniksi.

Eläin, ihminen ja antroposentrismi

Julkaistu 7.6.2021

Eläinten ääni -podcastin toisessa jaksossa Jere ja Taru pohtivat sitä, miten antroposentrismi eli ihmiskeskeinen maailmankuva on vaikuttanut tapoihimme suhtautua muihin eläinlajeihin yhteiskunnassamme. Jakson aikana keskustellaan siitä, millaisia ongelmia liittyy ihmisen ja eläimen käsitteelliseen erottamiseen toisistaan, ja millaisin keinoin voisimme muuttaa yhteiskuntaamme sellaiseksi, jossa muiden eläinlajien hyvinvointi ja heidän intressiensä huomioiminen toteutuisivat nykyistä paremmin. Jakson vieraana on eläinoikeusjuristi Birgitta Wahlberg. Hänen kanssaan keskustellaan jakson loppupuolella esimerkiksi sitä, miksi ihmisen lisäksi myös muilla eläinlajeilla pitäisi olla Suomen perustuslakiin kirjatut perusoikeudet.

Eläintuotannon epäkohdat

Julkaistu 31.5.2021

Tässä jaksossa pohditaan, mitä haittapuolia eläintuotannossa on, ja miten hyötyisimme kasvipohjaiseen ruuantuotantojärjestelmään siirtymisestä. Jaksossa puhuvat Jere ja Valo. 

Lähteet:

https://ourworldindata.org/land-use-diets

https://thevegancalculator.com/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17524032.2020.1805344#:~:text=Animal%20agriculture%20is%20a%20major,negative%20impact%20on%20the%20environment.


Tulossa pian – Eläinten ääni

Julkaistu 25.5.2021

Eläinten ääni -podcastin ensimmäinen tuotantokausi starttaa pian. Tuotantokauden viisi jaksoa julkaistaan viikon välein, alkaen maanantaina 31.5.

Takaisin podcastien listaan