Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Eläinten ääni

Animalian eläinoikeusaiheinen podcast. Jaksot julkaistaan kerran kuukaudessa. Tekijät: Ron Forsman ja Taru Äkräs Graafinen ilme: Heta Kasurinen Musiikki: Julius Tarkiainen

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 31.5.2021.

Turkistarhojen koronatuet

Julkaistu 5.7.2022

Eläinten ääni -podcast palaa jälleen uusin jaksoin!

Kolmannella tuotantokaudella podcast toimii osana Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjaa. Podcast käsittelee turkistarhausta, ja ensimmäisen jakson aiheena onkin turkistarhojen jättimäiset koronatuet.

Studiossa koronatukia käsittelevän jutun kirjoittaja Tiina Vuolle ja juontaja Ron Forsman.

Lue lisää: https://animaliamedia.fi/turkisala-saanut-koronatukea-33-miljoonaa/

Vegaanina Vietnamissa

Julkaistu 10.2.2022

Miten sinusta tuli vegaani? Meillä jokaisella on oma tarina kerrottavana, mutta tässä jaksossa oman tarinansa meille jakaa nykyisin Vietnamissa asuva Tim Sippala. Jaksossa selviää se, millaista oli elää 1960-luvun Suomessa lapsena, joka ei pitänyt lihan mausta. Jaksossa selviää myös se, miten ankat ja riisinviljely liittyvät yhteen. Jakson juontajana toimii Meri Huttunen. 

Luontokato

Julkaistu 3.2.2022

Tiedätkö mitä luontokato tarkoittaa? 🌎

Kuuntelemalla uusimman Eläinten Ääni-jakson tiedät.

Ron Forsmanin in tarjoileman 20-minuuttisen aikana opitaan, mitä ilmastonmuutos ja  luontokato tarkoittavat Suomen eläin-, ihmis-, ja eliökunnalle. 🍂 Ehkä  löydämme myös syitä ja ratkaisuja.


Eläinten viihdekäyttö

Julkaistu 27.1.2022

Tässä jaksossa Valo puhuu eläinten viihdekäytöstä. Mitä se on ja mitä ongelmia siitä aiheutuu? Mitä voimme tehdä eri tavalla parantaaksemme eläinten kohtelua ja asemaa? 


Jakson lähteet: 

https://www.korkeasaari.fi/villielainsairaala/

https://www.korkeasaari.fi/usein-kysyttya/#73ae6d64

https://fi.wikipedia.org/wiki/Raviurheilu

https://www.peta.org/issues/animals-in-entertainment/cruel-sports/bullfighting/

https://www.peta.org/issues/animals-in-entertainment/cruel-sports/rodeos/

https://sey.fi/epaeettinen-elainturismi/

https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69921462

https://blogit.kaleva.fi/tiedesatuja/2019/09/10/miten-elaintarhat-voivat-perustella-oikeutuksen-olemassaololleen/

https://animalia.fi/elainten-oikeudet/muut-elaimet/elainten-kaytto-viihteena/

https://www.bbc.com/news/science-environment-14616161

https://petpedia.co/animals-in-captivity-statistics/

https://weather.com/science/news/elephants-can-sense-thunderstorms-150-miles-away-20141020

https://areena.yle.fi/1-50654052

https://bloodlions.org/the-film/

https://www.peta.org/issues/animals-in-entertainment/animals-used-entertainment-factsheets/circuses-three-rings-abuse/#:~:text=Physical%20punishment%20has%20always%20been,other%20devices%20by%20circus%20trainers.

Sian elämää tuotantotilalla

Julkaistu 9.12.2021

Jaksossa pääset kurkistamaan sian elämään tuotantotilalla. Jaksossa selviää esimerkiksi se, millaiseen paikkaan pieni porsas syntyy, miksi karjuporsaat kastroidaan ja pääsevätkö siat tuotantotiloilla ulkoilemaan. Jaksossa vierailee Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila. Jakson juontaa Taru Äkräs. 

Joulujakso – porkkalaa, pyörimistä ja perinteitä

Julkaistu 2.12.2021

Joulu tulee taas, joten Eläinten Äänen joulujakso on täällä! Mitä Eero kattaa joulupöytään? Onko Liinalla jouluperinteitä? Mistä joulufiilis löytyy? Entä mikä on joulun must have keittokirja? Näihin kaikkiin kysymyksiin saat vastauksen torstaina Joulujaksossa! Luvassa siis porkkalaa, pyörimistä ja perinteitä, stay tuned!

Kalkkunan elinkaari tuotantotilalla

Julkaistu 25.11.2021

Suomessa teurastetaan vuosittain noin 900 000 kalkkunayksilöä. Toisen tuotantokauden kolmannessa jaksossa pääset tutustumaan siihen, millaisen elämän tuotanto-olosuhteissa elävä kalkkuna todennäköisesti Suomessa elää. Kalkkunan elämästä on kertomassa Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila. Jakson juontaa Taru Äkräs. 

Eläinten oikeuksien historia

Julkaistu 18.11.2021

Toisen tuotantokauden toisessa jaksossa tutustutaan otsikon mukaisesti eläinten oikeuksien historiaan, aina antiikin kreikasta nykypäivään.

Aika-avaruusjatkumoristeilyn ruorissa, ja aluksen kapteenina toimii Ron Forsman. Tervetuloa mukaan!

Elämää turvakodeissa - päiväunia, kuopimista ja kavereita

Julkaistu 11.11.2021

TOINEN TUOTANTOKAUSI ALKAA!

Miten Maissi-lehmä päätyi Tuulispäähän? Kuinka Haru-naali suhtautuu ihmisiin? Entä mitä Paavo-possu toivoi löytävänsä Eeron saappaasta?
Torstaina ilmestyvässä kauden avausjaksossa käydään tutustumassa kahteen eläinten turvakotiin. Porvoossa sijaitseva Eläinten turvakoti Saparomäki ja Somerolla sijaitseva Eläinsuojelukeskus Tuulispää tarjoavat mielekkään kodin pelastetuille tuotanto- ja maatilaeläimille. Haastatteluissa Eveliina Lundqvist ja Piia Anttonen kertovat turvakotien toiminnasta ja saadaan tutustua niiden asukkaisiin.

Kuusi väitettä, joihin vegaani ei osaa vastata

Julkaistu 28.6.2021

Tuotantokauden viimeisessä jaksossa käydään läpi väitteitä, joihin vegaani saattaa helposti törmätä. Väitteet eivät ole välttämättä niitä tyypillisimpiä, ja jaksossa opitaan argumentoimaan, miksi vegaani ei esimerkiksi syö hunajaa. Äänessä ovat tällä kertaa Anna ja Meri.

Eläineettinen kuluttaminen – kuinka mielikuvat oikeuttavat kulutuspäätöksiin.

Julkaistu 22.6.2021

Jaksossa Jere pohtii onko eettistä tapaa kuluttaa eläintä. Mitä oikeastaan tarkoittaa kasvissyönti, ja miten käytämme kasvissyönnin käsitettä väärin. Entä mikä vaikuttaa meidän suhtautumiseemme maitoon ja kananmuniin vähemmän huonona vaihtoehtona niin eläimille kuin ympäristöllekin?

Veganismin aloittaminen 101

Julkaistu 14.6.2021

Tässä jaksossa Liina ja Valo keskustelevat veganismin aloittamisen syistä, hyödyistä ja haasteista. Lisäksi he kertovat omista kokemuksistaan ja antavat käytännön vinkkejä vegaaniksi ryhtymiseen. Jaksossa vieraana on ravitsemustieteen maisteri Iiris Juntunen, joka kertoo muun muassa, mitä pitää ottaa huomioon kun ryhtyy vegaaniksi.

Eläin, ihminen ja antroposentrismi

Julkaistu 7.6.2021

Eläinten ääni -podcastin toisessa jaksossa Jere ja Taru pohtivat sitä, miten antroposentrismi eli ihmiskeskeinen maailmankuva on vaikuttanut tapoihimme suhtautua muihin eläinlajeihin yhteiskunnassamme. Jakson aikana keskustellaan siitä, millaisia ongelmia liittyy ihmisen ja eläimen käsitteelliseen erottamiseen toisistaan, ja millaisin keinoin voisimme muuttaa yhteiskuntaamme sellaiseksi, jossa muiden eläinlajien hyvinvointi ja heidän intressiensä huomioiminen toteutuisivat nykyistä paremmin. Jakson vieraana on eläinoikeusjuristi Birgitta Wahlberg. Hänen kanssaan keskustellaan jakson loppupuolella esimerkiksi sitä, miksi ihmisen lisäksi myös muilla eläinlajeilla pitäisi olla Suomen perustuslakiin kirjatut perusoikeudet.

Eläintuotannon epäkohdat

Julkaistu 31.5.2021

Tässä jaksossa pohditaan, mitä haittapuolia eläintuotannossa on, ja miten hyötyisimme kasvipohjaiseen ruuantuotantojärjestelmään siirtymisestä. Jaksossa puhuvat Jere ja Valo. 

Lähteet:

https://ourworldindata.org/land-use-diets

https://thevegancalculator.com/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17524032.2020.1805344#:~:text=Animal%20agriculture%20is%20a%20major,negative%20impact%20on%20the%20environment.


Takaisin podcastien listaan