Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Selvitysnaiset

Kilpailukyky? Valtionvelka? Uskottava puolustus? Selvitysnaiset tarttuvat humanistin otteella niin sanottuihin järeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin, joista yleensä keskustellaan hartaaseen sävyyn A-studiossa. Selvitysnaiset-podcastin vakioääniä ovat Lotta Aarikka ja Kaisa Hernberg. Aarikka pitää suosittua aarikanlotta.fi-blogia ja tekee väitöskirjaa suomen kielen murteista. Hernberg taistelee ilmastonmuutosta vastaan, sijoittaa startup-yrityksiin ja politikoi Vihreissä. Selvitysnaisten tunnusmusiikin on säveltänyt Esa Halsti.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 20 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 18.2.2017.

17 Selvitysnaiset Euroopan tulevaisuus

Julkaistu 6.5.2019

Eurovaalit lähestyvät, ja Selvitysnaiset pohtivat Euroopan tulevaisuutta. Onko Eurooppalaisuus kriisissä? Miksi EU ei kiinnosta edes innokasta politiikkanörttiä? Pystyykö EU isoihin uudistuksiin, joita siltä odotetaan? Onko Brexitissä kyse sukupolvien kuilusta? Studiovieraana Timo Miettinen, joka toimii tiiminvetäjänä Suomen Akatemian huippuyksikössä Law, Identity and the European Narratives.

16 Selvitysnaiset Vaikea Soteuudistus

Julkaistu 3.3.2019

Soteuudistusta on leivottu jo useamman vaalikauden ajan, mutta valmista ei taida tulla vieläkään. Mikä siinä oikein on niin vaikeaa? Selvitysnaiset katsovat hieman kauemmas historiaan (150 vuoden taakse jopa) yhdessä Suomen Kuvalehden päätoimittajan, poliittisen historian tutkijan Ville Pernaan kanssa.

15 Selvitysnaiset ilmastopolitiikasta positiivisesti

Julkaistu 10.2.2019

Ilmastonmuutos on ollut aiempaa enemmän puheenaiheena viime kesän hirmuhelteiden ja syksyn IPCC-raportin jälkeen. Saadaanko tänä keväänä ilmastovaalit ja muuttuuko vaalien jälkeen mikään? Miten päästään eroon ilmasto- ja elinkeinopolitiikan vastakkainasettelusta? Kiinnostaako ilmastonmuutos tavallisia kuluttajia tarpeeksi? Selvitysnaisten kanssa studiossa Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

14 Selvitysnaiset pragmaattista politiikkaa

Julkaistu 2.12.2018

Viime jaksossa pohdittiin politiikan ideologisuutta, tällä kertaa keskustelussa on politiikan pragmaattisuus. Kumpaa politiikka on enemmän – arvojen punnintaa vai sitä, että asioita pitää vaan saada eteenpäin? Missä taloustieteilijällä menee ideologisuuden raja? Entä kuka siteerasi studiossa Marxia useampaan kertaan? Vieraana kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen.

13 Selvitysnaiset Ideologiaa Ja Haihattelua

Julkaistu 25.11.2018

Ovatko jotkut puolueet ideologisempia kuin toiset? Onko olemassa järkipolitiikkaa? Mitä arvovalintoja kätkeytyy budjetin numeroiden taakse? Selvitysnaisten pureksittavana on politiikan ideologisuus ja vieraana kaikkein ideologisimmaksi puolueeksi tituleeratun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

12 Selvitysnaiset Kaupunkipolitiikka Vs Aluepolitiikka

Julkaistu 22.6.2018

Sipilän hallitusta on kritisoitu kaupunkipolitiikan unohtamisesta. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ja mitä eroa on kaupunkipolitiikalla ja aluepolitiikalla? Onko kaupunkipolitiikka vain siltarumpuilua kaupunkimaisissa puitteissa? Selvitysnaiset laittavat järjestykseen kaavoitusasoita, eriarvoisuuden torjuntaa, rakennemuutosalueiden tukemista sekä moottoriteiden rakentamista ja lähettävät terveisiä Mauri Pekkariselle. Vieraana aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kehitysjohtaja, osakas ja hallituksen puheenjohtaja Janne Antikainen.

11 Selvitysnaiset Miksi nykyään puhutaan vain taloudesta

Julkaistu 28.5.2018

Nyt se on täällä – Selvitysnaisten suuri taloustiedejakso! Miksi kaikesta pitää nykyään puhua taloustermeillä? Ovatko ekonomistit ylimielisiä? Mitä yhteistä on talousmalleilla ja kansansaduilla? Studiossa päivystävänä ekonomistina Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

10 Selvitysnaiset Politiikka ei ole rikki

Julkaistu 6.5.2018

Viime viikkoina on käyty paljon metakeskustelua politiikasta, ja tokihan Selvitysnaisten pitää iskeä lusikkansa soppaan. Miten niin politiikka muka on rikki? Mistä demokratiassa on kyse? Miten kansalaisia pitäisi kuulla? Muun muassa näitä pohdimme yhdessä Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteerin Laura Rissasen kanssa.

09 Selvitysnaiset Mitä on päätöksenteon taustalla

Julkaistu 22.10.2017

Selvitysnaiset pohtivat päätöksenteon perusteita yhdessä Sitran ennakointitoiminnan strategia-asiantuntijan Eeva Hellströmin kanssa. Millä perusteilla poliitikot ja muut johtavassa asemassa työskentelevät tekevät päätöksiä? Mikä on lobbarin ja asiantuntijan ero vai onko eroa oikeasti? Missä määrin päätöksenteko voi perustua tutkimustietoon? Miten kokemusasiantuntijuutta pitäisi käsitellä?

08x Selvitysnaiset bonusjakso kympin tytöt

Julkaistu 10.9.2017

Pitkästä aikaa Selvitysnaisten bonusjakso! Opiskelijavalintoja käsittelevän keskustelun jälkilöylyissä Selvitysnaiset kummastelevat, miksi kympin tytöjä demonisoidaan. Eikö peruskoulun, lukion ja korkea-asteen koulutuksen vinoutuneen sukupuolijakauman sekä poikien tyttöjä heikomman koulumenestyksen korjaamiseksi todella keksitä mitään rakentavampaa kuin lahjakkaiden tyttöjen dissaaminen?

08 Selvitysnaiset Opiskelijavalinnat

Julkaistu 3.9.2017

Selvitysnaiset pureutuvat opiskelijavalintoihin, studiovieraana Jari Lipsanen Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan psykologian ja logopedian osastolta. Onko yliopistojen pääsykokeiden poistaminen hyvää kehitystä vai kolossaalisen huono idea? Miksi opiskelijavalintoja käsitellään politiikassa erillisenä aiheena? Miten määritellään "soveltuvuus"?

07 Selvitysnaiset Kilpailukyky

Julkaistu 21.8.2017

Selvitysnaiset ruotivat kilpailukykyä VATT:in erikoistutkijan Saara Tammisen kanssa. Miksi Suomessa keskitytään juuri hintakilpailukykyyn? Onko yritystuilla oikeasti vaikutusta kilpailukykyyn? Onko pakko valita ympäristönsuojelun ja kilpailukyvyn välillä?

06 Selvitysnaiset imagopolitiikkaa

Julkaistu 29.6.2017

Selvitysnaisiset tarjoilevat tällä kertaa reippaan annoksen poliittista metakeskustelua Politbyroo-podcastista tutun Sini Korpisen kanssa. Mikä vaikuttaa äänestyspäätöksiin eniten – puolueen imago, asiat vai ihmiset? Miten viime aikojen puheenjohtajanvaihdokset, hallituskriisit ja muut käänteet vaikuttavat puolueiden imagoon? Mikä on Sinisen Tulevaisuuden politiikan sisältö? Miksi Kokoomus puhuu niin harvoin arvoista? Kuvastaako Juha Sipilä keskustalaisuutta tai Antti Rinne demariutta?

05 Selvitysnaiset Venäjä Venäjä Venäjä

Julkaistu 12.6.2017

Selvitysnaiset pohtii suomalaisten suhdetta Venäjään yhdessä Venäjän energiapolitiikan tutkijan Veli-Pekka Tynkkysen kanssa. Mitä muuta Venäjä on Suomelle kuin turvallisuusuhka? Kuinka realistinen uhkakuva on venäläiset tankit Suomen rajalla? Miten huolissaan pitää olla Venäjän vaikuttamisyrityksistä ulkomaisiin vaaleihin?

04 Selvitysnaiset Euroopan vaalivuosi

Julkaistu 14.5.2017

Selvitysnaiset ruotivat EU-maiden vaalituloksia yhdessä politiikan tutkijan Elias Laitisen kanssa. Brexit-vaalien jälkeen Itävallassa, Hollannissa, Suomessa ja Ranskassa on nähty Vihreiden ja keskustaliberaalien vaalivoittoja. Voiko tästä vetää johtopäätöksiä laajemmasta politiikan suunnanmuutoksesta Euroopassa?

03x Selvitysnaiset bonusjakso kuka hullu ryhtyy politiikkaan

Julkaistu 7.4.2017

Kuntavaalipäivä on ihan kohta, ja Selvitysnaiset pohtivat sen kunniaksi bonusjaksossa, miksi toinen meistä on ehdolla vaaleissa ja toinen ei. Onko mahdollista sovittaa yhteen omia ja puolueen näkemyksiä? Mitä kaikkea poliitikko joutuu sietämään? Voiko oikeasti vaikuttaa politiikan ulkopuolella?

03 Selvitysnaiset hankalat ämmät

Julkaistu 30.3.2017

Suomessa käydään parhaillaan kuntavaaleja, ja Selvitysnaisten kolmannessa jaksossa ruoditaan yhteiskunnallista keskustelua. Pohdimme "hankalan ämmän" roolia sekä hiukan myös rikkidirektiiviä ja talouspolitiikan näkökulmia yhdessä kansanedustaja Satu Hassin kanssa. Miten eri tilanteissa suhtaudutaan naiseen, joka kyseenalaistaa totuttuja kuvioita ja esittää mielipiteensä kuuluvasti? Tarvitseeko saman ihmisen aina jaksaa ottaa kantaa kaikkeen? Miten tyttö- ja poikakalenterit liittyvät asiaan?

02x Selvitysnaiset bonusjakso itsensä johtaminen

Julkaistu 18.3.2017

Selvitysnaisten bonusjaksossa Lotta ja Kaisa keskustelevat siitä, minkälaista on olla oman itsensä pomo. Miten apurahatutkija jäsentää työtään, miten konsulttiyrittäjä? Kumpi Selvitysnaisista on tiukka kalenteroitsija ja kummalle deadline on paras muusa? Entä kumpi on vaikeampaa – töiden aloittaminen vai lopettaminen?

02 Selvitysnaiset työmarkkinat – korjattu versio

Julkaistu 13.3.2017

Selvitysnaisten toisessa jaksossa vieraana Osmo Soininvaara keskustelemassa työmarkkinoista. Ovatko työmarkkinat rikki? Miten ihmisiä voisi paremmin kannustaa työntekoon? Miten sosiaaliturvaa pitäisi kehittää? Miten itsensä työllistämisestä saataisiin kannattavampaa? Korjatussa versiossa koko jakso – ensimmäisestä versiosta puuttui noin kahdeksan minuuttia lopusta.

01 Valinnanvapaus

Julkaistu 18.2.2017

Selvitysnaisten ensimmäisessä jaksossa keskustellaan valinnanvapaudesta ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan Heikki Pursiaisen kanssa. Mistä oikeastaan puhutaan, kun politiikassa puhutaan valinnanvapaudesta? Kenen valinnat ovat muita tärkeämpiä? Onko perhevapaamallin uudistaminen valinnanvapauden rajoittamista vai valinnan mahdollisuuksien lisäämistä?

Takaisin podcastien listaan