Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Laatua hoitoon

Podcasteja terveydestä ja hyvinvoinnista. Äänessä Suomen huippuasiantuntijat.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 5 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 26.4.2019.

Preventing type 2 diabetes on population level - Can it be cost-effective?

Julkaistu 19.11.2019

Preventing type 2 diabetes on population level - Can it be cost-effective? Can population health interventions be cost-effective? Yes, says StopDia research, which has developed and tested approaches to empower individuals to reduce the risk of type 2 diabetes by maintaining a healthy lifestyle. Listen to interview of StopDia’s Principal Investigator Jussi Pihlajanmäki, Dean of the Faculty of Health Sciences at the University of Eastern Finland and Dr Penny Breeze from the University of Sheffield, as they discuss the possibilities and challenges of population health interventions and how StopDia research has addressed them. Voiko tyypin 2 diabeteksen ehkäisy olla kustannusvaikuttavaa? Kuuntele Itä-Suomen StopDia tutkimuksen päätutkijan Jussi Pihlajanmäen (Terveystieteiden dekaani, Itä-Suomen yliopisto) ja tohtori Penny Breezen (Sheffieldin yliopisto) haastattelu, jossa keskustellaan kansanterveysprojektien vaikuttavuudesta ja haasteista ja kuullaan, miten StopDia-tutkimus on niihin vastannut. Podcast on englanniksi.

Nikon ja Santun aamunavaus sovittelusta 11.10.2019

Julkaistu 11.10.2019

Tubettajakaksikko Niko ja Santtu tekivät yhteistyössä THL:n kanssa videon riitansa sovittelukokemuksesta. Videon julkaisun alla tehtiin myös aamunavaus kouluihin esitettäväksi 11.10.2019, jossa Niko ja Santtu kertovat sovittelutoiminnasta ja omasta kokemuksestaan.

Miten tavallinen ihminen hyötyy laatutiedosta?

Julkaistu 30.9.2019

Kansalliset laaturekisterit hyödyttävät ennen kaikkea potilaita. Mutta mitä tavallinen ihminen tekee laatutiedolla? Ja kuinka taataan, että laatutieto on ymmärrettävää ja helposti saatavilla? Laatua hoitoon -podcastin kolmannessa jaksossa keskitytään laaturekistereiden asiakasnäkökulmaan. Podcastissa kuullaan, miten asiakas on mukana laatutiedon keräämisessä, miten hän hyötyy laatutiedosta ja miten tiedosta tehdään mahdollisimman avointa. Jaksossa avataan kahta suurempaa teemaa: terveydenhuollon valinnanvapautta ja asiakkaiden yhdenvertaisuutta. Laaturekistereistä saatava tieto auttaa asiakasta tekemään mielekkäitä valintoja. Lisäksi kansalliset rekisterit antavat mahdollisuuden vertailla ja parantaa hoidon laatua koko maassa, mikä lisää ihmisten yhdenvertaisuutta. Laaturekistereiden asiakasnäkökulmasta keskustelevat kehittämispäällikkö Salla Sainio ja erityisasiantuntija Hanna Tiirinki THL:stä.

Miten laki vaikuttaa laaturekistereihin?

Julkaistu 18.6.2019

Parempaa tutkimusta, tietojohtamista ja tietoturvaa? Laatua hoitoon -podcastin toisessa jaksossa syvennytään tämän vuoden keväällä tapahtuneisiin lakimuutoksiin, jotka koskevat sosiaali- ja terveysalan tietojen käsittelyä. Mikä on uusi toisiolaki? Entä mitä muutoksia THL-lakiin tehtiin? Podcastissa kuullaan, miten lakimuutokset vaikuttavat kansalliset laaturekisterit -hankkeeseen ja hankkeen tautikohtaisiin pilottirekistereihin: lakimuutokset vauhdittavat ja helpottavat tietojen käsittelyä ja myös vähentävät byrokratiaa – mutta miten? Entä mitä tekee THL:n yhteyteen perustettu uusi tietolupaviranomainen? Lakimuutosten vaikutuksia avataan lähetyksessä eturauhassyövän rekisteripilotin avulla. Insertissä kuullaan, mitä tietoa eturauhassyövän pilotissa kerätään ja miten rekisterinpito nyt helpottuu. Haastateltavina ovat THL:n kehittämispäällikkö Arto Vuori ja sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan vt. johtaja Johanna Seppänen. Insertin haastateltavana on urologian erikoislääkäri Otto Ettala.

Kuinka laadukasta suomalainen terveydenhuolto on?

Julkaistu 26.4.2019

Maailman kärkiluokkaa, vai ei sittenkään? Suomalaisesta terveydenhuollosta puhutaan usein siten, että sen taso olisi huippuluokkaa. Onko se sitä? Mihin käsityksemme laadusta perustuvat? Laatua hoitoon -sarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan, mitä terveydenhuollon laadulla tarkoitetaan ja miten terveydenhuollon laatua voidaan mitata. Jaksossa avataan THL:n laaturekisterihanketta ja pohditaan, miten laaturekisterit voivat parantaa terveydenhuollon laatua. Jaksossa kerrotaan myös, minkälaisia laaturekistereitä muissa maissa on jo. Podcastissa syvennytään myös potilaan arkeen: Diabetes on yksi Suomen nopeimmin yleistyvistä sairauksista. Miten puolen miljoonan suomalaisen diabeteksen hoitoa voidaan parantaa laaturekisterillä? Keskustelemassa studiossa ovat THL:n johtava asiantuntija ja laaturekisterihankkeen johtaja Pia Maria Jonsson sekä THL:n dosentti ja ylilääkäri Antti Malmivaara. Potilaan näkökulmaa avaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka. Podcastin haastattelijana toimii Elina Kirvesniemi.

Takaisin podcastien listaan