Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Laatua hoitoon

Podcasteja terveydestä ja hyvinvoinnista. Äänessä Suomen huippuasiantuntijat.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 24 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 26.4.2019.

On aika puhua aikuissosiaalityöstä Jakso 4

Julkaistu 19.12.2023

On aika puhua aikuissosiaalityöstä -podcastin neljännessä ja viimeisessä jaksossa on aiheena asiakasohjaus. Vieraana Miia Juntunen Suomen Palveluohjausyhdistyksestä. Juontajana toimii THL:n asiantuntija Minna Kivipelto.

On aika puhua aikuissosiaalityöstä Jakso 3

Julkaistu 28.11.2023

Tässä jaksossa paneudumme Kelan ja sosiaalityön väliseen yhteistyöhön paikallisesti ja valtakunnallisesti. Vieraina ovat johtava sosiaalityöntekijä Minna Karjalainen Helsingin kaupungilta, suunnittelun asiantuntija Kirsi Metsävainio ja johtava lakimies Petri Lemettinen Kelasta.

On aika puhua aikuissosiaalityöstä Jakso 2

Julkaistu 2.6.2023

On aika puhua aikuissosiaalityöstä -podcastimme etsii ja esittelee ratkaisuja aikuissosiaalityön haasteisiin hyvinvointialueilla. Sarjan toisessa jaksossa puhutaan sosiaalityön tietojärjestelmiin ja kirjaamiseen liittyvistä kysymyksistä. Vieraina Anu Virtanen Soccasta (Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin ja Helsingin yliopiston yhteinen sosiaalialan kehittämis- ja tutkimusorganisaatio) Ville Santalahti OY Vasso AB: stä (Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus). On aika puhua aikuissosiaalityöstä -podcast-sarja käsittelee aikuissosiaalityön ajankohtaisia kysymyksiä ratkaisukeskeisesti ja tuo esiin ammattilaisten näkemyksiä ja kokemuksia. Juontajina toisessa jaksossa asiantuntijamme Minna Kivipelto ja Tarja Tolonen.

On aika puhua aikuissosiaalityöstä Jakso 1

Julkaistu 20.4.2023

Uusi podcastimme etsii ja esittelee ratkaisuja aikuissosiaalityön haasteisiin hyvinvointialueilla. Ensimmäisessä jaksossa Kainuun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:n puheenjohtaja Jenni Karsio keskustelevat henkilöstön sitouttamisesta ja mahdollisesta asiakasmitoituksesta aikuissosiaalityössä. On aika puhua aikuissosiaalityöstä -podcast-sarja käsittelee aikuissosiaalityön ajankohtaisia kysymyksiä ratkaisukeskeisesti ja tuo esiin ammattilaisten näkemyksiä ja kokemuksia. Juontajina ensimmäisessä jaksossa asiantuntijamme Minna Kivipelto ja Niina Tanner.

INVEST Podcast Jakso 8

Julkaistu 8.7.2022

Millaisia haasteita hyvinvointivaltiollamme on? Mitä kerrottavaa vieraallamme on mm. hyvinvointivaltion uudistamisesta, entä eriarvoisuudesta? Lähde mukaan mielenkiintoiselle INVEST-matkalle ja kuuntele Samassa veneessä – matkalla hyvinvointivaltiossa -podcastsarjan 8. jakso! Vieraana on INVESTin johtaja, professori Jani Erola Turun yliopistosta. Keskustelun kipparina on tuttuun tapaan tutkimuspäällikkömme Maria Vaalavuo. Podcastin voi lukea tekstitettynä täältä: https://blogit.utu.fi/invest/2022/07/13/jakso-8-jani-erola-aiheena-hyvinvointivaltion-haasteet.

INVEST Podcast Jakso 7

Julkaistu 5.7.2022

Miten lapset ja lapsiperheet voivat? Kuuntele INVEST-hankkeen podcastin 7. jakso! Vieraina ovat Johanna Lammi-Taskula ja Merita Mesiäislehto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Keskustelun vetäjänä toimii tuttuun tapaan THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo. Podcastin voi lukea tekstitettynä täältä: https://blogit.utu.fi/invest/2022/07/13/jakso-7-johanna-lammi-taskula-ja-merita-mesiaislehto-aiheena-lasten-ja-perheiden-hyvinvointi.

INVEST Podcast Jakso 6

Julkaistu 22.12.2021

INVEST-hankkeen podcastin kuudennessa jaksossa keskustellaan syntyvyydestä. Vieraina ovat Marika Jalovaara Turun yliopistosta ja Anneli Miettinen Kelasta. Keskustelun kätilönä toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo.

INVEST Podcast Jakso 5

Julkaistu 9.12.2021

Podcastin viidennen jakson vieraina ovat tutkimuspäällikkö Timo Kauppinen THL:stä ja yliopistotutkija Aleksi Karhula Helsingin yliopistosta. Jaksossa keskustellaan asumiseen liittyvistä teemoista. Asuminen on merkittävä hyvinvointiin ja hyvinvointipolitiikkaan liittyvä kysymys, sillä suuri osa kotitalouksien tuloista kuluu asumiseen. Keskiluokan varallisuus ja velat ovat kiinni omistusasunnoissa ja valtio ja kunnat tukevat asumista monin tavoin. Asuinpaikka voi vaikuttaa asukkaidensa hyvinvointiin monin eri tavoin. Se, missä me asumme, muokkaa myös kaupunkikulttuuriamme.

INVEST Podcast Jakso 4final

Julkaistu 29.11.2021

Tässä neljännessä jaksossa vieraillaan Eläketurvakeskuksen uusissa tiloissa Helsingin Kalasatamassa. Mukana keskustelemassa ovat keskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen ja erikoistutkija Ilari Ilmakunnas. Keskustelun aiheena ovat mm. toimeentulokysymykset eläketurvan kannalta.

Samassa Veneessä Jakso 3

Julkaistu 14.10.2021

Samassa veneessä -podcastsarjan kolmannessa jaksossa ääneen pääsevät sosiaaliseen liikkuvuuteen monipuolisesti paneutuneet tutkijat Outi Sirniö ja Sanna Kailaheimo-Lönnqvist. Aiheena on, miten perhetausta vaikuttaa lasten elämänkulkuun ja miksi tällä on merkitystä.

Samassa Veneessä Jakso 2

Julkaistu 3.9.2021

INVEST-hankkeen Samassa veneessä – matkalla hyvinvointivaltiossa –podcast tarjoaa katsauksia hyvinvointivaltioomme. Matkaoppaana toimii tutkimusjohtaja Maria Vaalavuo, jonka kanssa INVESTin tutkijat sekä moninaiset yhteistyökumppanimme pääsevät keskustelemaan hyvinvointivaltion nykytilasta sekä sen haasteista ja onnistumisista. Tietenkin podcastissa keskustellaan myös tutkimuksesta, jonka avulla voidaan taata kestävä hyvinvointivaltio myös tuleville sukupolville. Tervetuloa mukaan matkalle! Toisessa jaksossa Maria Vaalavuon vieraana ovat tutkimuspäällikkö Jussi Tervola ja ministerin erityisavustaja Jiri Sironen. Aiheena on köyhyys.

Samassa veneessä - matkalla hyvinvointivaltiossa / jakso 1

Julkaistu 19.8.2021

INVESTin Samassa veneessä – matkalla hyvinvointivaltiossa –podcast tarjoaa katsauksia hyvinvointivaltioomme. Matkaoppaana toimii tutkimusjohtaja Maria Vaalavuo, jonka kanssa INVESTin tutkijat sekä moninaiset yhteistyökumppanimme pääsevät keskustelemaan hyvinvointivaltion nykytilasta sekä sen haasteista ja onnistumisista. Tietenkin podcastissa keskustellaan myös tutkimuksesta, jonka avulla voidaan taata kestävä hyvinvointivaltio myös tuleville sukupolville. Tervetuloa mukaan matkalle! Ensimmäisessä jaksossa Maria Vaalavuon vieraana ovat tutkimusprofessori Pasi Moisio ja akatemiatutkija Lauri Sääksvuori ja aiheena on tutkimuksen, tiedon ja päätöksenteon suhde.

Podcast: Rahapelihaittojen ehkäisy

Julkaistu 27.5.2021

Rahapelihaittojen ehkäisyn tarkoituksena on vähentää ongelmallista ja riskitason rahapelaamista. Paras tulos rahapelihaittojen ehkäisyssä saadaan aikaan pitkäjänteisellä työllä ja useilla toisiaan tukevilla toimenpiteillä yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasoilla. Keskustelemassa THL:n kehittämispäällikkö Nina Karlsson ja EHYT ry:n asiantuntija Eija Pietilä.

Podcast: Rahapelaavan läheiset

Julkaistu 27.5.2021

Suomessa noin 790 000 henkilöllä on lähipiirissään ongelmallisesti pelaava henkilö. Nämä läheiset ovat rahapelaavien henkilöiden puolisoita, vanhempia, lapsia, lapsenlapsia, vanhempia, ystäviä ja työtovereita. Sote-ammattilaisen on tärkeää tunnistaa myös rahapelaavan henkilön läheisen avun ja tuen tarve. Keskustelemassa THL:n erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos ja Sosped-säätiön kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija Cata Forsström.

PALOMA-podcast | Janne Korhonen: “Se on se tärkein työkalu: kuunnella ja olla läsnä”

Julkaistu 16.3.2020

Vanhempi konstaapeli Janne Korhonen on työskennellyt Helsingin poliisin ennalta estävässä toiminnassa vuodesta 2012 lähtien. Hän kertoo, miten luoda yhteys varautuvasti viranomaisiin suhtautuvien ihmisten kanssa. Lisäksi hän pohtii työnsä vaikutusta itseensä. Kuuntele Janne Korhosen podcast-haastattelu huomioon ottamisesta, yhdenvertaisesta kohtelusta ja resurssien kohdentamisesta. Haastattelija: Silja Salmi, Tuotantoyhtiö Opetuselokuvat Oy Kuuntele koko PALOMA-podcast-sarja ja lue podcastin tekstivastine täällä: www.thl.fi/paloma-podcast Podcast-sarjan toteuttajat: Sokra-koordinaatiohanke (ESR) ja PALOMA2-hanke (AMIF)

PALOMA-podcast | Ferdinand Garoff: “Suurimmalla osalla ihmisistä on hyvä kohtaamisen kyky”

Julkaistu 16.3.2020

Psykologi ja psykoterapeutti Ferdinand Garoff on työskennellyt maahanmuuttajien kanssa vuodesta 2012 alkaen. Podcast-haastattelussa hän antaa vinkkejä , miten erilaisuus ja kriisin kohdannut ihminen kohdataan. Kuuntele Ferdinand Garoffin haastattelu kunnioituksesta, ammattimaisuudesta ja uteliaisuudesta. Haastattelija: Silja Salmi, Tuotantoyhtiö Opetuselokuvat Oy Kuuntele koko PALOMA-podcast-sarja ja lue podcastin tekstivastine täällä: www.thl.fi/paloma-podcast Podcast-sarjan toteuttajat: Sokra-koordinaatiohanke (ESR) ja PALOMA2-hanke (AMIF)

PALOMA-podcast | Erfan Mirzai: ”Toivon lisää lämpöä yhteiskuntaan ja ihmisten välille”

Julkaistu 16.3.2020

Opiskelija ja kotoutumisasiantuntija Erfan Mirzai tuli yksin Afganistanista Suomeen 13-vuotiaana. Hän kertoo, miltä tuntui tulla vieraaseen maahan, kulttuuriin ja kieliympäristöön, ja miten auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Kuuntele Erfan Mirzain podcast-haastattelu yksinäisyyden kanssa luovimisesta, yksilönä kohtaamisesta ja yhteiskuntaan kuulumisesta. Haastattelija: Silja Salmi, Tuotantoyhtiö Opetuselokuvat Oy Kuuntele koko PALOMA-podcast-sarja ja lue podcastin tekstivastine täällä: www.thl.fi/paloma-podcast Podcast-sarjan toteuttajat: Sokra-koordinaatiohanke (ESR) ja PALOMA2-hanke (AMIF)

PALOMA-podcast | Maryam Fathollahi: ”Luottamus rakentuu hyvässä vuorovaikutuksessa, ei itsestään.”

Julkaistu 16.3.2020

Maryam Fathollahi toimii Suomen Pakolaisavussa työelämän ohjaajana. Hän työskentelee maahanmuuttajanuorten parissa ja käyttää työnsä tukena omakohtaista kokemustaan Suomeen muuttamisesta pakolaisena. Kuuntele Maryam Fathollahin podcast-haastattelu luottamuksesta, vuorovaikutuksesta ja hyvinvoinnista. Haastattelija: Silja Salmi, Tuotantoyhtiö Opetuselokuvat Oy Kuuntele koko PALOMA-podcast-sarja ja lue podcastin tekstivastine täällä: www.thl.fi/paloma-podcast Podcast-sarjan toteuttajat: Sokra-koordinaatiohanke (ESR) ja PALOMA2-hanke (AMIF)

PALOMA-podcast | Mina Zandkarimi: ”Naapurit voisivat olla hyviä arkipäivän kotouttajia.”

Julkaistu 16.3.2020

Väestöliitossa monikulttuurisuuden asiantuntijana työskentelevä Mina Zandkarimi muutti Suomeen 22 vuotta sitten pakolaisena. Hän kertoo alkuvaiheen kokemuksistaan ja havainnoistaan, sekä muutoksista, joita Suomeen muuttaminen toi häneen arkeensa. Kuuntele Mina Zandkarimin podcast-haastattelu kohtaamisesta, osallisuudesta ja hyväksynnästä. Haastattelija: Silja Salmi, Tuotantoyhtiö Opetuselokuvat Oy Kuuntele koko PALOMA-podcast-sarja ja lue podcastin tekstivastine täällä: www.thl.fi/paloma-podcast Podcast-sarjan toteuttajat: Sokra-koordinaatiohanke (ESR) ja PALOMA2-hanke (AMIF)

Preventing type 2 diabetes on population level - Can it be cost-effective?

Julkaistu 19.11.2019

Preventing type 2 diabetes on population level - Can it be cost-effective? Can population health interventions be cost-effective? Yes, says StopDia research, which has developed and tested approaches to empower individuals to reduce the risk of type 2 diabetes by maintaining a healthy lifestyle. Listen to interview of StopDia’s Principal Investigator Jussi Pihlajanmäki, Dean of the Faculty of Health Sciences at the University of Eastern Finland and Dr Penny Breeze from the University of Sheffield, as they discuss the possibilities and challenges of population health interventions and how StopDia research has addressed them. Voiko tyypin 2 diabeteksen ehkäisy olla kustannusvaikuttavaa? Kuuntele Itä-Suomen StopDia tutkimuksen päätutkijan Jussi Pihlajanmäen (Terveystieteiden dekaani, Itä-Suomen yliopisto) ja tohtori Penny Breezen (Sheffieldin yliopisto) haastattelu, jossa keskustellaan kansanterveysprojektien vaikuttavuudesta ja haasteista ja kuullaan, miten StopDia-tutkimus on niihin vastannut. Podcast on englanniksi.

Nikon ja Santun aamunavaus sovittelusta 11.10.2019

Julkaistu 11.10.2019

Tubettajakaksikko Niko ja Santtu tekivät yhteistyössä THL:n kanssa videon riitansa sovittelukokemuksesta. Videon julkaisun alla tehtiin myös aamunavaus kouluihin esitettäväksi 11.10.2019, jossa Niko ja Santtu kertovat sovittelutoiminnasta ja omasta kokemuksestaan.

Miten tavallinen ihminen hyötyy laatutiedosta?

Julkaistu 30.9.2019

Kansalliset laaturekisterit hyödyttävät ennen kaikkea potilaita. Mutta mitä tavallinen ihminen tekee laatutiedolla? Ja kuinka taataan, että laatutieto on ymmärrettävää ja helposti saatavilla? Laatua hoitoon -podcastin kolmannessa jaksossa keskitytään laaturekistereiden asiakasnäkökulmaan. Podcastissa kuullaan, miten asiakas on mukana laatutiedon keräämisessä, miten hän hyötyy laatutiedosta ja miten tiedosta tehdään mahdollisimman avointa. Jaksossa avataan kahta suurempaa teemaa: terveydenhuollon valinnanvapautta ja asiakkaiden yhdenvertaisuutta. Laaturekistereistä saatava tieto auttaa asiakasta tekemään mielekkäitä valintoja. Lisäksi kansalliset rekisterit antavat mahdollisuuden vertailla ja parantaa hoidon laatua koko maassa, mikä lisää ihmisten yhdenvertaisuutta. Laaturekistereiden asiakasnäkökulmasta keskustelevat kehittämispäällikkö Salla Sainio ja erityisasiantuntija Hanna Tiirinki THL:stä.

Miten laki vaikuttaa laaturekistereihin?

Julkaistu 18.6.2019

Parempaa tutkimusta, tietojohtamista ja tietoturvaa? Laatua hoitoon -podcastin toisessa jaksossa syvennytään tämän vuoden keväällä tapahtuneisiin lakimuutoksiin, jotka koskevat sosiaali- ja terveysalan tietojen käsittelyä. Mikä on uusi toisiolaki? Entä mitä muutoksia THL-lakiin tehtiin? Podcastissa kuullaan, miten lakimuutokset vaikuttavat kansalliset laaturekisterit -hankkeeseen ja hankkeen tautikohtaisiin pilottirekistereihin: lakimuutokset vauhdittavat ja helpottavat tietojen käsittelyä ja myös vähentävät byrokratiaa – mutta miten? Entä mitä tekee THL:n yhteyteen perustettu uusi tietolupaviranomainen? Lakimuutosten vaikutuksia avataan lähetyksessä eturauhassyövän rekisteripilotin avulla. Insertissä kuullaan, mitä tietoa eturauhassyövän pilotissa kerätään ja miten rekisterinpito nyt helpottuu. Haastateltavina ovat THL:n kehittämispäällikkö Arto Vuori ja sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan vt. johtaja Johanna Seppänen. Insertin haastateltavana on urologian erikoislääkäri Otto Ettala.

Kuinka laadukasta suomalainen terveydenhuolto on?

Julkaistu 26.4.2019

Maailman kärkiluokkaa, vai ei sittenkään? Suomalaisesta terveydenhuollosta puhutaan usein siten, että sen taso olisi huippuluokkaa. Onko se sitä? Mihin käsityksemme laadusta perustuvat? Laatua hoitoon -sarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan, mitä terveydenhuollon laadulla tarkoitetaan ja miten terveydenhuollon laatua voidaan mitata. Jaksossa avataan THL:n laaturekisterihanketta ja pohditaan, miten laaturekisterit voivat parantaa terveydenhuollon laatua. Jaksossa kerrotaan myös, minkälaisia laaturekistereitä muissa maissa on jo. Podcastissa syvennytään myös potilaan arkeen: Diabetes on yksi Suomen nopeimmin yleistyvistä sairauksista. Miten puolen miljoonan suomalaisen diabeteksen hoitoa voidaan parantaa laaturekisterillä? Keskustelemassa studiossa ovat THL:n johtava asiantuntija ja laaturekisterihankkeen johtaja Pia Maria Jonsson sekä THL:n dosentti ja ylilääkäri Antti Malmivaara. Potilaan näkökulmaa avaa Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka. Podcastin haastattelijana toimii Elina Kirvesniemi.

Takaisin podcastien listaan