Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Akateeminen vartti

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 57 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 11.10.2018.

Akateeminen vartti: Kansallispuisto on pop!

Julkaistu 24.8.2020

Kansallispuistoissa on kuluneen kesän aikana riittänyt vilskettä enemmän kuin koskaan. Mikä saa kaupunkilaiset luonnon armoille, sääskien syötäväksi? Tutkija Esko Sorakunnas kertoo, mikä kansallispuistoissa kiehtoo ja millaisista tekijöistä syntyvät vaikuttavimmat kansallispuistoelämykset.

Akateeminen vartti: Mitä lääkkeille tapahtuu luonnossa?

Julkaistu 18.6.2020

Lääkkeiden ympäristövaikutukset ovat kasvava, maailmanlaajuinen ongelma. Ympäristöstämme, erityisesti vesistöistä, löytyy laaja kirjo sinne kuulumattomia lääkeaineita ja hormoneja. Joidenkin lääkeaineiden on havaittu häiritsevän kalojen lisääntymistä ja käyttäytymistä sekä edesauttavan antibioottiresistenssin syntyä. Mitä lääkkeille tapahtuu luonnossa? Haastateltavana on tutkimusjohtaja Jarkko Akkanen.

Akateeminen vartti: Oma metsä hiilinieluna

Julkaistu 10.6.2020

Nykyään puhutaan paljon metsien merkityksestä hiilinieluina. Metsien pitäisi antaa kasvaa, mutta samalla niitä pitäisi hakata, jotta niistä saataisiin rahallista hyötyä. Mitä tämä tarkoittaa tavallisen metsänomistajan kannalta? Miten oman metsän hiilivarastot lasketaan? Ja millä hinnalla olisi kannattavaa lopettaa hakkuut kokonaan? Kuuntele metsätalouden suunnittelun professori Timo Pukkalan mietteitä aiheesta!

Akateeminen vartti: Korona-arjen merkityksellisyys

Julkaistu 8.5.2020

Koronakriisi pakottaa meistä jokaisen miettimään totuttua arkea uusiksi. Kriisi horjuttaa kokemustamme elämänhallinnasta ja haastaa meitä etsimään elämän merkityksellisyyden kokemuksia uudella tavalla. Mitä korona-arjesta ajatellaan Suomessa, Espanjassa, Italiassa ja Puolassa? Tätä selvitetään kansainvälisessä tutkimusprojektissa. Haastateltavana on yliopistonlehtori Suvi-Maria Saarelainen.

Akateeminen vartti: Tartuntataudit ja kansanterveys

Julkaistu 27.4.2020

Tartuntataudit ovat muuttaneet historian kulkua vuosituhansien ajan. Kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen kertoo, että olemme unohtaneet tartuntatautien olemassaolon lähes täysin, kun ei-tarttuvat taudit ovat olleet etualalla keskustelussa ja kansanterveyden tutkimuksessa. – Tartuntataudit ovat luonnossa käytävä taistelu, jossa eliöt kamppailevat elintilasta. Tätä kamppailua on käyty aina, mutta se muuttaa muotoaan historian kuluessa ja nyt käynnissä on taistelu koronapandemiaan liittyen.

Akateeminen vartti: Epidemia vai pandemia?

Julkaistu 17.3.2020

Koronaviruksen leviäminen on kääntänyt koko maailman katseet epidemioihin ja pandemioihin. Mitä olemme oppineet maailmalla aiemmin riehuneista taudeista? Millaisia ovat pandemian kehittymisen vaiheet ja uhkatasot? Entä miten tartuntataudit leviävät joukkoliikenteen solmukohdissa? Akateemisen vartin haastateltavana on tutkimusjohtaja Pertti Pasanen.

Akateeminen vartti: Ympäristöoikeus on taistelua luonnon puolesta

Julkaistu 11.3.2020

Ilmastonmuutokseen varautuminen, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja ympäristöriskien ehkäisy – ympäristöoikeus painii muun muassa näiden maailmaasyleilevien teemojen kanssa. Itä-Suomen yliopistossa ympäristöoikeuden professorina toimivan Niko Soinisen erityisalue eli vesioikeus on erityisen ajankohtainen kun jättimäiset biotuotetehtaat hakevat toiminnalleen ympäristölupia. Kuuntele lisää!

Akateeminen vartti: Muuttuva ilmasto vaikuttaa allergioihin

Julkaistu 4.3.2020

Ilmastonmuutos vaikuttaa allergikkojen elämään Suomessa, kun siitepölykaudet pitenevät, siitepölyjen määrät muuttuvat ja allergiataakka lisääntyy uusien vieraslajien myötä. Suomen Akatemian rahoittamassa ALL-IMPRESS -hankkeessa selvitetään siitepölykausien dynamiikassa ja allergiataakassa odotettavia muutoksia ja mietitään keinoja muutoksiin sopeutumiseksi. Tutkimuksesta kertovat apulaisprofessori Marjut Roponen Itä-Suomen yliopistosta ja erikoistutkija Mika Komppula Ilmatieteen laitokselta.

Akateeminen vartti: UEF 10 vuotta – monialaisuudesta tieteidenvälisyyteen

Julkaistu 26.2.2020

Itä-Suomen yliopisto syntyi vuoden 2010 alussa, kun Joensuun ja Kuopion yliopistot päättivät yhdistää voimansa tiivistääkseen itäsuomalaista yhteistyötä. – Tämä fuusio on ainutlaatuinen suomalaisessa yliopistohistoriassa. Strategioiden valossa yliopiston ensimmäisen vuosikymmenen taivalta voisi kutsua matkaksi monialaisuudesta tieteidenvälisyyteen, kuvaa rehtori Jukka Mönkkönen. Kuuntele haastattelu!

Akateeminen vartti: Toimiva vuorovaikutus on avain työstä innostumiselle

Julkaistu 12.2.2020

Vuorovaikutus, tuki ja palaute ovat avainasemassa työstä innostumisessa, toteaa työelämän vuorovaikutuksen merkitystä työn mielekkyyteen, työssä jaksamiseen ja työkykyisyyteen tutkinut psykologian lisensiaatti Petri Karkkola. Arkinen vuorovaikutus työtovereiden kanssa voi olla yllättävänkin suuressa roolissa työhyvinvoinnin kannalta. Mitä on hyvä työ? Kuuntele lisää!

Akateeminen vartti: Psykologinen sopimus on työelämän tiekartta

Julkaistu 4.2.2020

Psykologinen sopimus on työntekijän ja työnantajan vastavuoroinen sanaton sopimus, jossa määritellään yhteisen työtaipaleen karttamerkkejä. Psykologisen sopimuksen täyttyminen lisää työntekijän tyytyväisyyttä, tuottavuutta ja sitoutumista ja sen rikkoutuminen puolestaan aiheuttaa työtyytymättömyyttä ja heikentää organisaatioon sitoutumista. Tutkija, työnohjaaja Marjo Ring kertoo psykologisesta sopimuksesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Akateeminen vartti: Kohti terveyttä edistävää syömistä

Julkaistu 13.1.2020

Rauhoita ruokailuhetki ja nauti ruuasta kaikilla aisteilla, vinkkaa syömisen taitoa ja syömiskäyttäytymistä tutkinut Elina Järvelä-Reijonen. Millaisin askelin itse kukin meistä voisi kulkea kohti terveyttä edistävää syömistä? Entä mikä on stressin ja palautumisen yhteys epäsuotuisaan syömiskäyttäytymiseen?

Akateeminen vartti: Vain puhuttu murre säilyy

Julkaistu 16.12.2019

Kotiseudun puhekielellä viäntämiseen ja kiäntämiseen eli murteella puhumiseen suhtaudutaan yhä sallivammin. Suomen kielen professori Marjatta Palander kertoo, että murteet elävät Suomessa vahvasti yleiskielen rinnalla. Mutta kuinka nopeasti esimerkiksi Savon murre muuttuu ja murteiden erityispiirteet katoavat?

Akateeminen vartti: Juurihoitoa hammashoitopelolle

Julkaistu 3.12.2019

Hammashoitopelko on moniulotteinen ongelma, joka näkyy yhteiskunnassa monella eri tasolla. Pelkoa voi hoitaa muun muassa lääkkein, mutta lääkkeet eivät pureudu pelon syihin. Kognitiivisen käyttäytymisterapian avulla sen sijaan on mahdollista vaikuttaa pelon taustalla piileviin asioihin. Yliopisto-opettaja Pirjo Kurki Itä-Suomen yliopistossa tutkii kognitiivisen käyttäytymisterapian käyttöä hammashoitopelon hoidossa. Haastattelijana Maj Vuorre. Lue myös juttu hammashoitopelon moniammatillisesta hoidosta yliopiston verkkosivuilla! https://www.uef.fi/-/hammashoitopelko-haltuun-moniammatillisella-otteella

Akateeminen vartti: Minna Canth ja luonnontieteet

Julkaistu 3.12.2019

Kulttuurin, taiteen ja kirjallisuuden ystävät kokoontuivat Minna Canthin salonkiin, mutta yhtä lailla Minnan piiriin kuului myös eteviä luonnontieteilijöitä. Yksi heistä oli luonnontutkija ja kirjailija Aukusti Juhana Mela, jonka perintö näkyy Itä-Suomen yliopistolla vielä tänäkin päivänä. Emeritusprofessori Atte von Wright valottaa Minna Canthin suhdetta luonnontieteisin.

Akateeminen vartti: Syö sydän terveeksi!

Julkaistu 25.11.2019

Runsasrasvainen kala on tunnetusti sydänterveyden edistäjä, mutta tuore tutkimus kertoo myös uusvanhasta viljelykasvista eli kitupellavasta saatavan camelinaöljyn olevan terveydelle edullista. – Kala- ja kasvisperäisten omega-3-sarjan rasvahappojen vaikutukset sydänterveyteen täydentävät toisiaan, kertoo TtM Suvi Manninen väitöstutkimuksensa tuloksista.

Akateeminen vartti: Liikunta hengenpelastajana

Julkaistu 13.11.2019

Kevytkin liikuskelu on hyväksi terveydelle, palautuminen on terveyden kannalta olennaista ja uni pelastaa henkesi – näin voi tiivistää juuri päivitetyt aikuisten liikkumisen suositukset. Mitä tutkimukset kertovat liikunnan terveyshyödyistä? Kuuntele terveysliikunnan dosentti Mika Venojärven vinkit!

Akateeminen vartti: Hyi, hävikkiä!

Julkaistu 7.11.2019

Ruokahävikistä puhutaan tänä päivänä paljon ja esimerkiksi matkailualalla se on suurin yksittäinen hävikin muoto. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton: monet matkailualan toimijat ovat onnistuneet kääntämään hävikinvastaisen taistelun edukseen. Niin ikään sosiaalinen media voi näyttää voimansa ja muokata asenteitamme kestävämpään suuntaan. Haastateltavana tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

Akateeminen vartti: Digipakolaisia etsimässä

Julkaistu 31.10.2019

Digitalisaation nopeasti kiitävään junaan eivät kaikki ehdi tai halua mukaan. Puhutaan digitalisaation harmaista alueista ja digipakolaisista. Tutkija Anna-Maija Pyykönen selvittää sähköisen asioinnin ja digitalisaation erityispirteitä sosiaalityön näkökulmasta.

Akateeminen vartti: Puusuhteet syynissä

Julkaistu 27.10.2019

Puut lähellämme –hanke kerää tietoa suomalaisille tärkeistä puista. Tutkimuksessa selvitetään puusuhteiden taustatekijöitä ja puiden kanssa elämisen tapoja. Metsätieteilijöistä, kulttuurintutkijoista ja taiteilijoista koostuva ryhmä perehtyy ihmisten ja puiden väliseen arkeen, tunteisiin ja piirteisiin. Tutkimustieto lisää kulttuurista ymmärrystä puiden merkityksistä ihmisille, kertovat tutkijat Kaisa Vainio ja Aino Korrensalo.

Akateeminen vartti: Syötävät hyönteiset ovat osa ruokaturvaa

Julkaistu 16.10.2019

Kasvava hyönteisteollisuus etsii jatkuvasti uusia potentiaalisia hyönteislajeja, joiden avulla voidaan turvata vaihtoehtoisten proteiininlähteiden tuotanto. FM Vilma J. Lehtovaaran väitöstutkimuksessa tarkasteltiin hepokattilajia, joka on merkittävä syötävä hyönteislaji Itä-Afrikassa, erityisesti Ugandassa. Tutkimuksessa havaittiin, että tämän hepokattilajin rasvahappokoostumusta voidaan muokata merkittävästi ihmisen terveydelle suotuisemmaksi kasvatuksen aikana.

Akateeminen vartti: Kestävää hyvinvointia rakentamassa

Julkaistu 8.10.2019

Kestävään yhteiskuntaan pyrkiminen vaatii meiltä kaikilta uudenlaisia ratkaisuja kuluttamisen, kulkutapojen ja ravitsemuksen suhteen. Kestävyyspyrkimyksissä ei kuitenkaan ole välttämättä kyse luopumisesta, vaan tyytyväisyyden parantumisesta ja kestävästä hyvinvoinnista, toteaa apulaisprofessori Arto O. Salonen. Kuinka kestävyyssiirtymä tehdään radikaalisti, mutta lempeästi?

Akateeminen vartti: Löytyykö Alzheimerin arvoitus aivojen tulehdussoluista?

Julkaistu 1.10.2019

Alzheimerin taudin ehkäisyä ja hoitoa etsittäessä on keskitytty pääasiassa aivoihin kertyvän haitallisen proteiinin, amyloidin tuotannon vähentämiseen. Entäpä jos ratkaisu löytyykin ihmisen aivojen tulehdussolujen eli mikrogliojen toiminnasta? Nuorempi tutkija Henna Konttinen kertoo, että mikrogliojen aineenvaihdunnasta voi tulla vaihtoehtoinen kohde uusille Alzheimerin tautiin kehitettäville hoidolle.

Akateeminen vartti: Muurahaiskeräys on saanut Suomen liikkeelle

Julkaistu 10.9.2019

Itä-Suomen yliopistolla käynnistyi vuosi sitten kaksivuotinen tutkimushanke, jossa kansalaisten keräämien näytteiden avulla selvitetään kekoja rakentavien muurahaisten levinneisyyttä sekä tarkempia elinympäristövaatimuksia. – Tämä on ylivoimaisen hieno tapa kerätä tällainen aineisto. Ihmiset ovat innoissaan ja tyytyväisiä, että ovat päässeet osallistumaan tutkimuksen tekoon, kuvaa apulaisprofessori Jouni Sorvari käynnissä olevaa muurahaiskeräystä. Kuuntele kuinka tutkimus etenee!

Akateeminen vartti: Kuopio Health luo yhteistyön siltoja

Julkaistu 15.8.2019

Huippututkimusta, soveltavaa toimintaa, yritystoimintaa, koulutusta ja kumppanuuksia, muun muassa tätä on avoin terveysalan innovaatioekosysteemi Kuopio Health. Kuopio Health -innovaatioekosysteemissä yritykset, tutkijat ja julkiset toimijat jakavat keskenään osaamista, ideoita ja verkostoja innovaatioiden ja liiketoiminnan vauhdittamiseksi. Haastateltavana on Kuopio Health -osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jussi Holopainen.

Akateeminen vartti: Uutta tietoa kuhasta

Julkaistu 6.8.2019

Tuore tutkimus toi uutta tietoa yhden Suomen arvostetuimman kalan eli kuhan liikkumisesta ja ravinnonkäytöstä. Kuhan todettiin olevan vaelluskala, joten kalakantoja on tarpeen säädellä myös järvikohtaisesti. Kuhatutkimuksesta kertoo yliopistotutkija Hannu Huuskonen.

Akateeminen vartti: Moniammatillisuus on saumatonta yhteistyötä

Julkaistu 21.5.2019

Moniammatillisuus on noussut vahvasti keskiöön sosiaali- ja terveysalalla. Yliopistonlehtorit Kaarina Mönkkönen ja Taru Kekoni kertovat, että sujuva yhteistyö ja rajojen ylittäminen korostuvat alan murroksessa ja palveluiden digitalisoituessa. Mönkkönen ja Kekoni ovat kirjoittaneet yhdessä Aini Pehkosen kanssa hiljattain julkaistun kirjan aiheen tiimoilta.

Akateeminen vartti: Suomi on luottamuksen maailmanmestari

Julkaistu 15.5.2019

Luottamuksella myydään vakuutuksia, autoja ja maitoa, sillä voitetaan eduskuntavaalit ja muodostetaan hallitus. Luottamus on yksi hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareista. Miksi luottamus kukoistaa Suomessa? Entä millaisia ovat luottamusta synnyttävät mekanismit? Haastateltavana on yliopistotutkija Antti Kouvo.

Akateeminen vartti: Punainen liha pannaan?

Julkaistu 9.5.2019

Punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja suositellaan käytettäväksi enintään 500 grammaa viikossa. Miehistä tämän suosituksen ylittää 79 prosenttia ja naisista 26 prosenttia. Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan eläinkunnan tuotteisiin ja erityisesti lihaan painottuva ruokavalio ei ole terveydelle hyväksi. Mikä selittää lihaan painottuvan ruokavalion epäterveellisyyttä? Haastateltavana ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen.

Akateeminen vartti: syöpäpotilaat ja hoidon laatu

Julkaistu 2.5.2019

Suomalaiset syöpäpotilaat arvioivat yleisesti hoidon laadun hyväksi ja terveydenhuollon ammattilaisten toiminnan erinomaiseksi. Potilaat kuitenkin toivovat enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaa hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Millainen merkitys syöpäpotilaan kokemuksella hoidosta on hoitotulokseen? Haastateltavana professori Katri Vehviläinen-Julkunen.

Akateeminen vartti: Polta puuta oikein

Julkaistu 15.4.2019

Sytytä tuli kuivalla puulla ja vajaalla tulipesällisellä, puun lisäysvaiheessa lisää isompia puita, mutta kerralla vähemmän. Näin tiivistää puun pienpolton vinkkejä FM Miika Kortelainen. Hän tarkasteli väitöksessään puuta polttavan tulisijan ja eri biomassoja hyödyntävän pienkattilan muodostamia kaasu- ja hiukkaspäästöjä.

Akateeminen vartti: Krooniset sairaudet ja äänestysaktiivisuus

Julkaistu 8.4.2019

Äänestysaktiivisuutta on tutkittu Suomessa paljon ja tiedetään, että esimerkiksi sosioekonominen asema, ikä ja koulutus vaikuttavat äänestysaktiivisuuteen. Mitäpä jos rekistereihin kertyvää äänestysaktiivisuustietoa yhdistetään terveystietoihin? Millainen yhteys kroonisilla sairauksilla on äänestysaktiivisuuteen? Haastateltavana on rekisteritutkimuksen professori Reijo Sund.

Akateeminen vartti: Tuhoava johtaminen

Julkaistu 1.4.2019

Se on systemaattista, nöyryyttävää, alistavaa ja mitätöivää ja se vahingoittaa ja vaurioittaa organisaation toimintaa ja toimijoita. Puhutaan siis tuhoavasta johtamisesta, joka aiheesta väittelevän TtM Minna Hoffrenin mukaan tulisi tunnistaa nykyistä paremmin. Johtajan ohella myös työntekijät osallistuvat tuhoavan johtamisen rakentumiseen.

Akateeminen vartti: Tietoallas säilöö terveysdataa

Julkaistu 29.3.2019

Niinkin arkinen asia kuin henkilötunnus on tehnyt Suomesta terveyteen liittyvien rekisteriaineistojen aarreaitan. – Suomessa on valtavat tietovarannot kansallisten rekisterien suhteen, kertoo rekisteritutkimuksen professori Reijo Sund. Tulevaisuudessa rekisteridataa ammennetaan myös tietoaltaista.

Akateeminen vartti: Mitä mieltä tästä päivästä Minna?

Julkaistu 19.3.2019

Minna Canthin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Hän puhui ja kirjoitti köyhyydestä, epätasa-arvosta ja vallan puristuksiin jäävistä pienistä ihmisistä, mutta myös rakkaudesta. Millaisen jäljen Minna Canth jätti Suomen kirjallisuuden historiaan? Entä mikä teki Minna Canthista meidän kaikkien tunteman Minnan? Haastateltavana on kirjallisuuden professori Risto Turunen.

Akateeminen vartti: Sydänlihassairaus päivänvaloon

Julkaistu 11.3.2019

Se on nuorten ja urheilijoiden yleisin äkkikuoleman syy, sitä esiintyy noin yhdellä viidestäsadasta suomalaisesta ja sen taustalta löytyy usein suomalainen valtamutaatio. Puhutaan siis paksuntavasta sydänlihassairaudesta. – Sairaus tulisi tunnistaa ja geenivirhettä kantavat löytää, kertoo professori Johanna Kuusisto.

Akateeminen vartti: Missiona aivoterveys!

Julkaistu 4.3.2019

Kansallisen neurokeskuksen tärkein missio on aivojen terveyden edistäminen, toteaa neurokirurgian dosentti Mikael Fraunberg. Aivoterveyden edistämisellä on merkitystä sekä inhimilliseltä että taloudelliselta kannalta, sillä on arvioitu, että aivosairauksien kustannukset Euroopassa ovat noin 800 miljardia euroa vuodessa.

Akateeminen vartti: Luovuutta koulumaailmaan

Julkaistu 25.2.2019

Nykyluokasta löytyy niin kiipeilyseinää kuin jumppapallojakin ja tiedämme, että liikkeen yhdistäminen oppimiseen helpottaa esimerkiksi kielten ja matematiikan oppimista. Pian aiheesta saadaan myös tutkimustietoa. – Meillä on tulossa tutkimus, jossa käytetään aivosähkökäyriä mittaavia laitteita, jotka kertovat oppilaan keskittymisestä ja keskittymisen herpaantumisesta, kertoo tuore luovuuskasvatuksen professori Antti Juvonen.

Akateeminen vartti: Hyönteisruoka on vai off?

Julkaistu 18.2.2019

Kuinka suomalaiset suhtautuvat hyönteisten syöntiin? Tuoreeseen kuluttajatutkimukseen osallistuneista 70 prosenttia sanoi kokeilevansa jossain vaiheessa hyönteisistä valmistettuja tuotteita. Kaikkein suotuisin asenne hyönteisten syöntiä kohtaan on kasvisruokailijoilla sekä sekaruokailijoilla. Tutkimuksesta kertoo kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Elorinne.

Akateeminen vartti: Ensihoitolääketiede sai professuurin

Julkaistu 13.2.2019

Ensihoitolääketiede on nuori, mutta vilkas tutkimusala. – Tutkimustyö liittyy sydänpysähdyksiin, hengitystiehoitoon ja muihin henkeä uhkaaviin hätätilanteisiin. Suurin osa tehtävistä ei kuitenkaan ole hätätilanteeksi luokiteltavia tilanteita eli erityisesti näissä tutkimusta tarvitaan lisää, toteaa uuteen ensihoidon professorin tehtävään nimitetty Jouni Kurola.

Akateeminen vartti: Aistimaiseman lumoissa

Julkaistu 5.2.2019

Professoriliitto valitsi vuoden professoriksi 2019 kulttuurintutkimuksen professori Helmi Järviluoma-Mäkelän. Hän on ääni- ja aistimaisemien, musiikin ja kulttuurin tutkija, joka tutkii parhaillaan kaupunkien aistittujen elinympäristöjen muutoksia asukkaiden kokemina.

Akateeminen vartti: Tekoäly analysoi unta

Julkaistu 29.1.2019

Kuinka tutkia unta nukkujaa häiritsemättä ja ilman työlästä ja kallista unilaboratoriossa tehtävää unipolygrafiaa? – Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa kehitetään tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvia, entistä tarkempia ja automatisoidumpia menetelmiä unidatan hyödyntämiseen, kertoo professori Juha Töyräs.

Akateeminen vartti: Tutkijana tundralla

Julkaistu 21.1.2019

Mitä tapahtuu arktisessa maaperässä ilmastonmuutoksen edetessä, kun ikirouta sulaa ja arktinen alue lämpenee? Miten ilmastonmuutos muuttaa kasvihuonekaasujen virtoja pohjoisilta alueilta? Näihin kysymyksiin on paneutunut tutkijatohtori Maija Marushchak. Puheenvuoro on taltioitu Snellman-kesäyliopiston tilaisuudesta.

Akateeminen vartti: Hyvä paha linolihappo

Julkaistu 15.1.2019

Linolihapon terveydelle sekä edullisista että haitallisista vaikutuksista on taitettu peistä jo jonkin aikaa. Tuote tutkimus paljastaa, että ristiriitaiset havainnot voivat selittyä perimän eroilla: saantisuosituksia tulisi räätälöidä geeniperimämme mukaan, kertoo tutkijatohtori Maria Lankinen.

Akateeminen vartti: Yksinäisyys on jakamattomia hetkiä

Julkaistu 14.1.2019

Mitä on yksinäisyys? – Se on menetettyjä ja toteutumattomia sosiaalisia rooleja ja voi liittyä vaikkapa eläköitymiseen, leskeytymiseen, kumppanittomuuteen tai lapsettomuuteen, vastaa tutkijatohtori Elisa Tiilikainen. Hän on tutkinut yksinäisyyttä suhteessa elämänkulkuun.

Akateeminen vartti: Lihavuusleikkausten tuloksia voidaan parantaa

Julkaistu 7.1.2019

Lihavuuskirurgian hyödyt ovat sitä paremmat mitä matalampi on potilaan painoindeksi ennen leikkausta, toteaa LL Pirjo Käkelä tuoreen väitöstutkimuksensa tuloksista. Käkelä tutki lihavuusleikkauksen vaikuttavuutta ennustavia tekijäitä ja sitä, mitkä potilasryhmät hyötyisivät leikkauksista eniten.

Akateeminen vartti: Mikä suojaa allergisilta sairauksilta?

Julkaistu 2.1.2019

Raskauden ja lapsuuden aikainen altistuminen erilaisille ympäristötekijöille voi vaikuttaa immuunipuolustuksen toimintaan vielä teini-iässäkin. Esimerkiksi maatilalla kasvaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua astmaan ja toisaalta keisarinleikkaus näyttää johtavan immuunivasteiden pitkäaikaiseen heikentymiseen. Aiheesta väitellyt FM Maria-Viola Martikainen kertoo, että synnytyksen luonnollinen eteneminen on yllättävän tärkeää immuunipuolustuksen kannalta.

Akateeminen vartti: Suojaa sikiö alkoholilta

Julkaistu 17.12.2018

Raskauden aikainen alkoholinkäyttö on merkittävin estettävissä oleva lasten kehityshäiriöitä aiheuttava tekijä, toteaa apurahatutkija Olli Kärkkäinen. Kärkkäinen havaitsi tutkimuksessaan, että alkoholinkäytön voisi todeta äidin aineenvaihduntatuotteiden perusteella veri- tai istukkanäytteestä.

Akateeminen vartti: Antibiootit uusiksi!

Julkaistu 10.12.2018

Bakteerit ovat ovelia otuksia, joita vastaan taisteluun tarvitaan uudenlaisia keinoja kun nykyiset antibiootit eivät enää toimi. Professori Antti Poso kertoo tietokoneavusteisesta lääkeainesuunnittelusta.

Akateeminen vartti: Vaikuttavuuden jäljillä

Julkaistu 3.12.2018

Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvä vaikuttavuus on tapetilla monestakin syystä. Palvelujen vaikuttavuustieto on kullanarvoista kun alati niukkenevia julkisia varoja kohdennetaan. Myös tuleva sote-uudistus lisää palvelujen kustannusvaikuttavuustiedon tarvetta. Kuinka vaikuttavuutta mitataan? Haastateltavana professori Ismo Linnosmaa.

Akateeminen vartti: Eettinen seksi

Julkaistu 26.11.2018

Seksiin ei tarvitse myöntyä, jos ei huvita eikä seksi ole välttämättä hyvän parisuhteen edellytys, lataa tutkija Maiju Parviainen. Hän on kerännyt seksologisen parisuhdetyön ammattilaisten tulkintoja seksiin myöntymisestä sukupuolentutkimuksen tieteenalan tutkimustaan varten. Millaista on eettinen seksi?

Akateeminen vartti: Kirkkolaulu on rukousta

Julkaistu 19.11.2018

Akateeminen vartti: Kirkkolaulu on rukousta by University of Eastern Finland

Akateeminen vartti: Turvallisuutta liikenteeseen!

Julkaistu 12.11.2018

Polkupyörä-, mopo- ja moottoripyörätapaturmia sattuu sairaalatietojen perusteella huomattavasti tilastoitua enemmän. Polkupyöräilijän yleisin vamma on pään vamma, mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden yleisimmät vammat puolestaan ovat ylä- ja alaraajavammat. Tapaturmien ehkäisyä ei painoteta riittävästi, toteaa aiheesta väitellyt DI Noora Airaksinen.

Akateeminen vartti: Suoliston merkitys aivosairauksissa

Julkaistu 5.11.2018

Suoliston merkitys ihmisen hyvinvoinnille on suurempi kuin aavistammekaan. On havaittu, että suoliston mikrobiomi on monissa sairauksissa erilainen kuin terveillä ihmisillä. Professori Anne Koivisto selvittää suolistomikrobiston muutosten yhteyksiä Alzheimerin tautiin.

Akateeminen vartti: Parodontiitti on uhka yleisterveydelle

Julkaistu 29.10.2018

Se etenee hiljaa ja hiipien, voi olla uhka yleisterveydelle, sillä on yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarkteihin, keuhkosairauksiin sekä diabetekseen. Tämä kavala krooninen sairaus löytyy suusta ja on parodontiitti. Sen yleisyydestä kertoo professori Päivi Mäntylä.

Akateeminen vartti: Ylidiagnosointi puhututtaa

Julkaistu 22.10.2018

Länsimaiset ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan, joten miksi sairauksia diagnosoidaan ja hoidetaan entistä enemmän? Ylihoidolla tarkoitetaan liian kovien tai tehottomien hoitojen käyttöä, ylidiagnosointi on puolestaan sitä, että löydetään tauteja, jotka eivät olisi koskaan aiheuttaneet vaivaa tai haittaa. Risto P. Roine toimii Itä-Suomen yliopistossa potilasturvallisuuden professorina. Mitä hän ajattelee ylidiagnostiikasta? Toimittajana on Anne Heikkinen.

Akateeminen vartti: Aivo-organoideoista apua aivosairauksien tutkimiseen

Julkaistu 11.10.2018

Akateeminen vartti: Aivo-organoideoista apua aivosairauksien tutkimiseen by University of Eastern Finland

Takaisin podcastien listaan