Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Saappaat jalassa

Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa –podcastissä häivytään erämaaoloihin. Retkeily ja eränkäynti poikivat aiheita, joista puhuessa sukatkin kastuvat.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 65 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.3.2019.

65. Ratamestari Janne Hokkanen kertoo, miten haulikolla ammutaan

Julkaistu 17.8.2022

Kokkovuoren haulikkoampumakeskuksen ratamestari Janne Hokkanen kertoo, miten haulikolla ammutaan oikein. Haulikko on aivan toisenlainen ase kuin kivääri. Hokkanen kertoo myös, millainen haulikko kannattaa ostaa. Kahdeksannen tuotantokauden ensimmäinen jakso taltioitiin livenä Riihimeän kansainvälisillä erämessuilla 11.6.2022, ulkoareenalla.

64. Retkeilijä Olli Järvenkylä ei unohda, kun laavu repesi ja kirveenvarsi katkesi

Julkaistu 25.5.2022

Olli Järvenkylä sanoo, että reilut 30 vuotta sitten usko Lapissa oli koetuksella, kun retkellä meni monta asiaa pieleen. Palo luontoon jäi kuitenkin vahvaksi. Nyt retkeilyn monitoimimies Olli Järvenkylä kertoo, millaista elämä suomalaisissa kansallispuistoissa on. Siellä vaihdetaan tietoja, ihaillaan luonnon monimuotoisuutta ja voimistutaan luonnon läsnäolosta. Livesessio pidettiin Kouvolan Niivermäessä 16.5.2022. Tämä oli 7. tuotantokauden viimeinen jakso. Uusia jaksoja tulossa kesän jälkeen elokuussa.

63. Aki Perälä valottaa, miten metsäkauriin kevätjahti onnistuu

Julkaistu 11.5.2022

Aki Perälä kertoo, millä eri tavoin touko-kesäkuun aikainen metsäkaurisjahti saadaan onnistuneeseen lopputulokseen. Kyttäys, hiipiminen tai houkuttelu - Aki tietää niksit. Etäyhteyksin vapun alla (25.4.2022) tehty äänite on rikastettu keväisellä lintuäänitteellä Heinolan Lusin kylästä.

62. Tapani Niemi uskoo, että etelän avulla lohikala palaa Kemijokeen

Julkaistu 27.4.2022

Rovaniemeläinen toimittaja-tietokirjailija Tapai Niemi tunnetaan muun ohella palkitusta Lohen surma -radiodokumentistään. Hän uskoo, että lohi, taimen ja siika saadaan takaisin Kemijokeen. Niemi on nähnyt, miten padottu joki on vaikuttanut jokivartelaisten mielentilaan. Hänen mukaansa on mahdollista, että lohikala saadaan jokeen takaisin. Siihen tarvitaan kuitekin koko maan vaikutusvaltaa. Pelkästään Lapin miesten voimin muutosta ei tapahdu. Etäkeskustelu käytiin 1.2.2022.

61. Tomas Sjögren neuvoo, miten hauki, ahven ja taimen keväällä otetaan

Julkaistu 13.4.2022

Urheilukalastaja Tomas Sjögren kertoo, miten avokauden ensimmäiset saaliit otetaan. Hän kertoo kokemuksistaan keväisen hauen, ahvenen ja taimenen pyynnistä. Kaakkois-Suomen kalastuspiireissä jopa myyttisiä piirteitä saanut Sjögren on kajakkikalastuksen erikoismies, joka on käynyt kumartamassa palkintoja Kiinaa myöten. Jutustelu käytiin naamakkain Kotkassa 9.4.2022.

60. Mikko Toivola: hetitappavista raudoista ei kannata luopua

Julkaistu 30.3.2022

Metsähallituksen Helmi-projektipäällikkö Mikko Toivolan mukaan Suomi ei pääse minkeistä eroon ilman hetitappavia rautoja. Tammikuussa 2022 kansalaisaloite rautapyynnin lopettamiseksi sai yli 50 000 ääntä, eli se pääsee eduskuntakäsittelyyn. Toivola sanoo, etteivät elävänä pyytävät loukut ole tarpeeksi tehokkaita minkkikannan kurissapitämiseen. Toivola on huolissaan myös puheista, jotka vaativat luolakoirapyynnin kieltämistä. Luolapyynti on tehokas tapa hoitaa supikoirakantaa Suomessa, jossa viime vuonna käynnistettiin yli 4 miljoonan euron hanke supikoirien ja minkkien poistamiseksi arvokkailta lintukosteikoilta. Haastattelu tehtiin 18.2.2022

59. Antti Venho tietää, miten luolaan juuttunut koira pelastetaan

Julkaistu 16.3.2022

Luolakoirapyyntiin erikoistunut Antti Venho kertoo, mitä kaikkea luolaan juuttuneen koiran pelastaminen vaatii. Usein luolaan joutuu joku muu kuin varsinainen luolakoira. Jos luolasta kuuluu haukkua, ei kannata hätäillä. Antti Venho tietää tapauksia, joissa koiran saaminen luolasta on kestänyt useita vuorokausia. Etähaastattelu tehtiin 24.2.2022.

58. Tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro: kyttyrälohien määrä kasvaa dramaattisesti

Julkaistu 2.3.2022

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro kertoo, että kyttyrälohen leviäminen on nostanut Suomessa monta kysymysmerkkiä. Ensimmäisen kerran kyttyrälohia havaittiin Tenojoella vuonna 2017, ja sen jälkeen kanta on kasvanut räjähdysmäisesti. Norja tasistelee aggressiivista kyttyrälohta vastaan toimeliaasti. Venäjällä suhtautuminen on toisenlaista. Erkinaro uskoo, että Kymijoesta tavataan rajusti leviävää kyttyrälohta viimeistään vuonna 2025. Mahdotonta ei ole, että kyttyrälohia tavaittaisin Etelä-Suomen joissa jo ensi vuonna. Haastattelu tehtiin etäyhteyksin 15.2.2022

57. Salttikalastaja Niko Ritvanen virvelöi eksoottisia kaloja tropiikissa

Julkaistu 16.2.2022

Salttikalastaja Niko Ritvanen viihtyy etelän vesillä. Hän on viehtynyt erityisesti Intian valtameren eksoottisiin kalalajeihin, joiden väsyttämiseen voi mennä jopa kolme tuntia. Ritvanen kutsuu salttikalastusta urheilukalastukseksi, jossa kalastajalle tulee hiki. Hän on vuosien saatossa tartuttanut poppereihinsa muun muassa riuttahaita, purjekalaa, keltaevätonnikalaa, doradoa, GT:tä ja Amber Jackia ja Ruby Snapperia. Etäjutustelu käytiin 26.1.2022.

56. Löytöretkeilijä Pata Degerman voiteli Etelämantereella kitalakensa aurinkorasvalla

Julkaistu 2.2.2022

Suomen ainoa löytöretkeilijä Patrick "Pata" Degerman on seikkailut eri puolilla maailmaa kolmisenkymmentä vuotta. Etelämantereella useissa retkikunnissa vieraillut konkari kertoo, millaisia lainalaisuuksia vaelluksilla pitää huomioida. Hän antaa hyviksi koettuja vinkkejä myös Suomessa tehtäville talvivaelluksille. Haastattelu tehtiin etänä 17.1.2022.

55. Juha Ojaharjun mateen posket eivät mahtuneet pilkkireikään

Julkaistu 17.1.2022

Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju Suomen Vapaa-ajankalastajista on oppinut kantapään kautta, että madetta pilkkiessä pitää olla riittävän iso reikä. Tässä jaksossa Ojaharju antaa vinkkejä, miten ja mistä madetta kannattaa pilkkiä. Eniten matikkaa pilkitään sydäntalvella, mutta sitä voi narrata pohjaongella myös syksyllä, kun vedet kylmenevät. Saappaat jalassa -podcastin 7. tuotantokauden ensimmäinen haastattelu tehtiin etäyhteyksin 10.1.2022. Toimittajana Matti Tieaho.

54. Eläintentäyttäjä Alf Cederlundin mieluisin kohde on viekas kettu

Julkaistu 15.12.2021

Pyhtääläinen eläintentäyttäjä Alf Cederlund on tehnyt trofeita 40 vuotta. Hän kertoo jaksossa, mitä kaikkea trofeeta tehdessä pitää huomioida. Hyvä trofee vaatii riistan oikeanlaista käsittelyä jo metsässä. Monta hyvää trofeeta on menetetty huonoon armonlaukaukseen. Haastattelu tehtiin Pyhtäällä 2.12.2021

53. Jan Ylhäinen on kaatanut lähes sata villisikaa

Julkaistu 1.12.2021

MIehikkälässä asuvaa Jan Ylhäistä pidetään yhtenä ansioituneimmista villisian metsästäjistä Pohjoismaissa. Hän itse korostaa koiransa osuutta. Jämtlanninpystykorva Neiti sai jo nuorena villisian torahampaasta "osuman konehuoneeseen" mutta traumoja ei tullut. Sen sijaan yksi toinen Ylhäisen koirista menetti henkensä, kun sudet yllättivät sen Miehikkälän maastossa. 10 karhua pyytänyt Ylhäinen kertoo lopussa jäätävän tarinansa siitä, mitä käy, kun ensimmäinen luoti ei olekaan tappava. Jutustelu käytiin Miehikkälän Hyhmävuorella 15.11.2021

52. Kari Karhula tietää, miten minkit ja supikoirat saadaan kuriin Suomessa

Julkaistu 4.11.2021

Projektipäällikkö Kari Karhula vetää Riistakeskuksen puolella Helmi-vieraspetohanketta, jolla pyritään saamaan kuriin kasvavat minkki- ja supikoirapopulaatiot erityisesti vesilinnustoalueilla. Karhula antaa vinkkejä pienpetopyyntiin ja kertoo, miten hankkeeseen pääsee mukaan. Pienpetoryhmään kuulumisesta saa myös korvausta. Haastattelu tehtiin Haminassa 15.20.2021. Helmi-hankkeelle on turvattu rahoitus vuoden 2023 loppuun saakka. Hankkeelle on myönnetty rahaa yhteensä 4,3 miljoonaa euroa (podcastissä puhutaan 3,6 miljoonasta)

51. Ministeri Jari Leppä uskoo, että susia metsästetään jo tammikuussa 2022

Julkaistu 2.11.2021

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa aloittaa susien kannanhoidollisen metsästyksen tammikuussa 2022. Hän muistuttaa, että susikannan koko ei ole pelkästään geneettisesti perusteltava asia. Kansalaisten turvallisuus pitää turvata. Ministeri ei ymmärrä sitäkään, että vaikka valkoposkikannat ovat moninkertaistuneet, lajia ei saada metsästettävän riistan piiriin. Poikkeusluvalla metsästettäviä valkoposkihanhia ei saa edes syödä, mitä Leppä pitää käsittämättömänä tilanteena. Haastattelu tehtiin maa- ja metsästalousministeriössä 22.10.2021

50. Jarkko Repo ei usko, että metsästyskoira pelastuu susilta suojaliiveillä

Julkaistu 20.10.2021

Kuopiolainen Jarkko Repo ei usko, että metsästyskoirat pelastetaan susihyökkäyksiltä mekaanisilla suojaliiveillä. Susivaara lisääntyy jatkuvasti susien lukumäärän kasvaessa. Suurimman uhan alla ovat kaukaa hakevat hirvikoirat. Karhujahdeissa koirat ovat paremmin kytkettynä. Kolme karhua kaatanut Repo kertoo, miten ovela jälkiensä peittäjä karhu on. Haastattelu on tehty 10.9.2021.

49. Juho Oikarinen nylkee välillä hirven suolistamatta sitä ensin

Julkaistu 7.10.2021

Heinolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juho Oikarinen on omassa seurassaan toinen lihanleikkaaja-ammattilainen. Hän korostaa riistan pistämisen tärkeyttä. Lihanleikkuussa pitkät vedot ovat lyhyitä nylkytysviiltoja parempi vaihtoehto. Jos hirviporukan hirvi saadaan tunnin sisällä kaadosta lahtivajalle, Oikarinen teurastaa saaliin suolistamattomana. Haastattelu on tehty 28.8.2021 Vierumäellä.

48. Hannu Hautala, suomalaisen luontokuvauksen tienraivaaja

Julkaistu 23.9.2021

Kuusamolainen Hannu Hautala on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen luontokuvaaja. Tässä jaksossa Hautala, 80, kertoo, miten hän innostui linnuista ja raivasi tiensä luontokuvauksen maailmankartalle. Haastattelu tehtiin 11.11.2021, jolloin Hautalasta julkaistiin kaksi kirjaa: Hannu Hautala - Sata parasta (Juha Kauppinen) ja Hannu Hautala - Legendan perintö (Juha Metso ja Anna-Stina Nykänen)

47. Eläinlääkäri Suvi Kapiainen muistuttaa, että metsästyskoira on huippu-urheilija

Julkaistu 9.9.2021

Eläinlääkäri Suvi Kapiainen puhuu metsästyskoiran terveydestä. Metsästyskoira on huippu-urheilija, joka vaatii myös lepoa. Liika juoksutus voi tappaa koiran innostuksen lajiin. Koira voi myös loukkaantua maastossa. Pelkästään hengityselimiiin joutuva havu voi vaatia ison terveysoperaation.

46. Pauli Korelin on 12-vuotiaana ampunut jo vaikka mitä riistaa

Julkaistu 26.8.2021

Pyhtääläinen Pauli Korelin, 12, suoritti vuosi sitten metsästyskortin. Yhden kalenterivuoden aikana hän on ampunut jo suuren hirviuroksen, peuroja, jäniksen, kyyhkyjä, supia ja villisian. Sorsastuskauden alkaessa kaatoluetteloon tuli myös sorsa. Metsästyksestä puhuttiin 20.8.2021 heti ensimmäisen sorsastuspäivän tauolla. Pauli Korelin osaa paitsi ampua myös kertoa. Metsästystilanteet ovat jääneet hyvin nuorukaisen mieleen.

45. Susisurmista kirjan tehneen Jouni Tikkasen mukaan EU teki sudesta olkinuken

Julkaistu 27.5.2021

Jouni Tikkanen selvitti Lauma-kirjassaan, miten Turun seudulla lapsia 1880-luvulla surmanneet sudet liikkuivat. Biologina Tikkanen on sitä mieltä, että Suomessa susikannan kokoa säätelee ihmisten sietokyky. Luonnon kantokyky sallisi enemmänkin susia. Haastattelu tehtiin Viikin arboretumissa 10.5.2021. Tämä on kevätkauden 2021 viimeinen jakso. Saappaat jalassa -podcast jatkuu syyskuussa 2021.

44. Fongari Juha Salonen voi onkia kaloja, jotka eivät paina grammaakaan

Julkaistu 13.5.2021

Juha Salonen on mister Fongaus. Hän on Suomen ehkä tunnetuin fongaaja eli kalapisteiden kerääjä. Viime vuonna hän sai kalastettua lähes 60 eri kalalajia Suomesta. Jaksossa esitellään lajin kummallisuuksia ja erikoisuuksia. Keskustelu käytiin 10.5.2021 Helsingin Jakomäessä.

43. Toni Valkonen pani hauen kutemaan - haukitehtaita tarvitaan muuallakin

Julkaistu 29.4.2021

Kotkalainen perhokalastaja Toni Valkonen tuntee hauen. Kotkaan haukitehtaan perustanut kalamies kertoo, milloin keväthauki on otillaan. Kevään jälkeen on lohikalojen vuoro. Syksyllä Valkonen palaa taas merialueelle isoa haukea narraamaan. Haastattelu tehtiin Mussalon haukitehtaan kupeella 26.4.2021.

42. Kalastusneuvos Markku Myllylä on juksannut Norjan rannikolla 42 kesänä

Julkaistu 15.4.2021

Kalastusneuvos ja tietokirjailija Markku Myllylä, kirjoitti kirjan Norjan merikalastuksesta. Materiaalia tekstiin on hankittu yli 40 vuoden ajalta. Myllylä esittelee kirjassaan lukuisia kalastuskohteita 1300 kilometrin matkalta. Ruijanpaltaan lisäksi kerrotaan sekin, miten kuningasrapu juksataan. Virtuaalihaastattelu tehtiin 12.4.2021. Pahoittelen paikoittain heikkoa äänenlaatua.

41. Jani Salonen antaa linnuista kiinnostuneille parhaat lintumuuttovinkit

Julkaistu 1.4.2021

Lintuharrastaja Jani Salonen kertoo, miten lintujen tarkkailussa pääsee alkuun. Hän antaa vihjeitä, miten lintujen kevätmuuttoa kannattaa seurata. Haastattelu tehtiin 22.3.2021 Korian pioneeripuistossa.

40. Vesa Kuusela paljastaa, että MM-tasolla pilkkimisessä on shakinpeluun piirteitä

Julkaistu 18.3.2021

Kuusankoskelainen Vesa Kuusela on pilkkinyt maailmanmestaruustasolla jo vuosikausia. Suomen morrimaajoukkueeseen kuuluva Kuusela kertoo, millaista pilkkiminen maailman huippujen kanssa on. Oma suoritus ei riitä, pitää seurata myös muita - ja hämäykset ovat osa strategista kilpailua. Kuusela haastateltiin 16.3.2021 Kuusanlammen jäällä Kouvolassa.

39. Rami Hietaniemi yllätti karhun kolmesta metristä - väistöliikkeessä tehty laukaus meni ohi

Julkaistu 7.3.2021

Maailmanluokan painija Rami Hietaniemi toteutti viime syksynä unelmansa ja ampui karhun. Seitsemän vuotta aikaisemmin hän huomasi seisovansa kolmen metrin päässä ojaan maastoutuneesta karhusta. Väistön aikana tapahtunut heittolaukaus meni ohi. Ex-painija viestittää eränkäynnin sanomaa nykyisin omalla ommalla Youtube-kanavallaan. Äänitetty 15. helmikuuta 2021.

38. Niko Lehtola nosti itse tekemällään uistimella ruijanpaltaan, joka painoi yli sata kiloa

Julkaistu 18.2.2021

Kalastusopas Niko Lehtola teki kaverilleen uistimen Jäämerelle. Kaimaani-uistimesta tuli käsite, mutta Lehtola itse pääsi kokeilemaan uistinta vasta lähes kymmenen vuotta myöhemmin. Heti nappasi! Lehtola nosti veneeseen yli sata kiloa painaneen ruijanpaltaan. Äänitetty 8.2.2021

37. Arktinen vaellusguru Kari "Vaiska" Vainio: Amerikkalainen jäätyy kun kokis jäätyy...

Julkaistu 4.2.2021

Kouvolainen sissikouluttaja (evp.) Kari "Vaiska" Vainio on johtanut useita retkikuntia vaativissa arktisissa oloissa. Hän on vienyt retkikunnan Denalin huipulle, vaeltanut Kadanassa, Alaskassa ja Huippuvuorilla. Meriittilistalta löytyy myös onnistunut hiihto Grönlannin läpi ja kahden kuukauden reissu magneettisella pohjoisnavalla. Nauhoitettu 18.1.2021.

36. Oskari Reinman harrastaa retkeilykalastusta

Julkaistu 21.1.2021

Oskari Reinman syttyi kalastukselle alakoululaisena saatuaan taimenen. Nykyisin hän harrastaa retkeilykalastusta. On ihan toisenlaista saada iso kala tuntemattomilta vesiltä kuin moneen kertaan kalastetusta tutusta paikasta. Jotta tuntemattomia kalastuspaikkoja löytyy, pitää retkeillä. Reinmanin suosikkikohteet löytyvä Lapista ja Pohjoiskalotilta.

35. Anna Haapio: Saksanseisoja pystyy metsästyksessä moneen

Julkaistu 10.12.2020

Virolahdella asuva Anna Haapio pitää karkkarista. Hänen mukaansa karkeakarvainen saksanseisoja pystyy moneen: pintapyyntiin, kanalintumetsästykseen, kyyhky- ja sorsajahtiin... vaikka mihin. Hyväluontoinen saksanseisoja on kotona rauhallinen mutta metsällä virkeä kaveri, joka isosta koostaan huolimatta voi mennä jopa supikoiraluolastoon- Tämän on Anna Haapio monesti kokenut. Haastattelu tehtiin Virolahden Klamilassa lokakuun lopulla 2020.

34. Metsästäjäliiton Jaakko Silpola haluaa susitilanteeseen nopeita ratkaisuja

Julkaistu 26.11.2020

Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola haluaa susien kannanhoidollisen metsästyksen käyttöönottoa niin nopeasti kuin mahdollista. Hänen mukaansa susi pitää opettaa siihen, ettei se voi hakea ihmisten luota ruokaa tai syödä metsästyskoiria. Silpola muistuttaa myös, että metsästäjät eivät voi millään tavoin ulkoistaa metsästyksen turvallisuutta. Vastuu metsässä on aina metsästäjällä.

33. Teemu Tast kertoo, millaisia ominaisuuksia on pyytävässä verkossa

Julkaistu 12.11.2020

Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtajan tehtävät vuoden 2020 lopulla jättävä Teemu Tast kertoo seisovien pyydysten käytöstä. Esimerkiksi siika on varovainen kala, joka peruuttaa verkosta, jos se on liian tiukalla. Katiska ei pyydä madetta, jos se on pari metriä väärässä kohdassa. Pitkänsiiman käyttö itäisellä Suomenlahdella on käynyt harvinaiseksi lisääntyneiden hylkeiden vuoksi... Haastattelu tehtiin lokakuun puolivälissä 2020.

32. Jahtipäällikkö Jari Kivikko pitää kaurista hirveä maukkaampana

Julkaistu 29.10.2020

Jahtipäällikkö Jari Kivikko johtaa Korven ja Kaukasuon Metsästys ry:n hirviseuruetta Anjalassa. Kivikko kertoo jaksossa, miten hommat heidän porukassaan hoidetaan. Pääosin metsästys tapahtuu pääosin hirvitorneista peltoaukeilla. Hirvikiintiö ei ole suuri, mutta joskus hirviä on jahdattu vielä joulun jälkeenkin. Jakso on äänitetty 13.10.2020.

31. Jasper Pääkkönen perhosteli lordien lohijoella - suomalaisjoille karu arvio

Julkaistu 15.10.2020

Näyttelijä Jasper Pääkkönen pääsi kesällä 2020 tarunhohtoiselle Alta-joelle kalaan. Perhokalastus tehtiin veneestä, jossa oli kaksi ylpeää soutajaa. Saalistakin tuli, mutta vaelluskalojen tulevaisuudesta huolestunut Pääkkönen kertoo Saappaat jalassa -jaksossa, mitä Suomessa pitäisi lohikalojen paremman tulevaisuuden vuoksi tehdä. Jakso on äänitetty 1.9.2020.

30. Eetun völjyssä -kanavalla on parhaimmillaan satojatuhansia katsojia

Julkaistu 1.10.2020

Eetu Kemppanen toimittaa Youtubeen Eetun völjyssä -kanavaa, jolla on lähes 20 000 tilaajaa. Erämaassa tehdyt videot keräävät parhaimmillaan yli 200 000 katselukertaa. Eetu kertoo podcastissä, miten hänestä tuli Youtube-tähti, ja mitä kaikkea videon tekeminen erämaassa vaatii. Haastattelu tehtiin Lapissa, Perttausjoen äärellä, halkoliiterissä sadetta pidellen 16.9.2020.

29. Suurpetoyhteyshenkilö Juha Toikka kummastelee oudosti käyttäytyviä susia

Julkaistu 17.9.2020

Haminalainen SRVA-yhteyshenkilö Juha Toikka kertoo, miten 2000-luvun alussa kehitetty suurriistan virka-apu käytännössä toimii. Toikka on myös suurpetoyhteyshenkilö, ja jaksossa pohditaan muun muassa villisian, karhun ja suden kohtaloa ihmisasutusten liepeillä. Toikka kummastelee jaksossa myös kookkaita susiksi sanottuja eläimiä, joita on viime vuosina tavattu keväisin taajamien rajoilla. "Mistä ne tulevat", Toikka pohtii.

28. Raine Komulainen paljastaa, miten ruijanpallas napataan

Julkaistu 3.9.2020

Ristiinalainen Raine Komulainen tunnetaan suomalaisissa kalastuspiireissä Norjan merikalastuksen erikoismiehenä, joka kävi kalastamassa Norjan merillä ensimmäisen kerran 1980-luvun lopulla. Tässä jaksossa Komulainen kertoo, miten isoja kaloja kannattaa Pohjois-Norjan vesiltä yrittää.

27. Kai Korpi pitää kyyhkyä yhtenä vaativimmista riistalajeista

Julkaistu 20.8.2020

Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdityksen puheenjohtaja Kai Korpi pitää kyyhkynmetsästystä vaativana lajina. Kyyhky on älykäs lintu ja nopea käänteissään. Skeettiä maajoukkuringissäkin ampunut Korpi antaa kyyhkyjahdin ohessa päteviä ohjeita haulikolla ampumiseen. Harjoittelu on tässäkin lajissa avain menestykseen.

26. Riistapäällikkö Henri Mutanen on kettumiehiä

Julkaistu 11.6.2020

Henri Mutanen aloitti riistapäällikkönä Riistakeskuksen Kaakkois-Suomen alueella huhtikuussa 2020. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva metsämies tunnustaa pitävänsä erityisesti ketunajosta. Kaakkois-Suomi on hänen mielestään monipuolinen riista-alue, jonka erikoisuudet ovat itäisen Suomenlahden hylkeet ja itärajan yli levinnyt villisikakanta. Saappaat jalassa -podcast jää kesätauolle. Neljäs tuotantokausi alkaa elo-syyskuun vaihteessa!

25. Manu Soininmäen näätälinjaan on kytketty 70 loukkupuhelinta

Julkaistu 28.5.2020

Vesilahden Narvan kylässä asuva Manu Soininmäki tunnetaan televisiosta. Eränkävijät-ohjelmasta tuttu metsästäjä-biologi tutkii, selviytyykö jänis lumettomista talvista. Juttua riittää myös lukuisista keksinnöistä, joilla Soininmäki on tehnyt metsästystä helpommaksi. Näätäpuhelimen toiminto selvitetään juurta jaksain.

24. Näyttelijä Kari Hietalahden suurin karannut lohi on "Lakselvan kaupunginjohtaja".

Julkaistu 14.5.2020

Näyttelijä Kari Hietalahti on innokas perhokalastaja. Hän muistaa monta hienoa saalista, mutta Pohjois-Norjan Lakselvassa karannut suurlohi kaivaa yhä mieltä. "Me sanomme sitä Lakselvan kaupunginjohtajaksi. Jos se kaupunginjohtaja vielä kerran tulee minulle, niin annan sille turpaan." Hietalahti ja Tommi Korpela julkaisivat huhtikuussa 2020 Perhokalastuksen jäljillä -kirjan, jonka ensimmäinen painos myytiin heti loppuun.

23. Lauri Luukkosella on myös verta imeviä perhosia

Julkaistu 30.4.2020

Perhosharrastaja Lauri Luukkosella on yli 50 000 perhosen kokoelma. 1970-luvulla harrastuksensa aloittanut Luukkonen on seurannut, miten ilmastonmuutos on varsinkin 2000-luvulla vaikuttanut Suomen perhoskantaan. Suomeen on levittäytynyt myös verta imevä perhonen. Sen sijaan menettyjen lajien joukkoon kuuluu Suomen suurin perhonen Apollo, joka lähimmillään löytyy Suomenlahdella olevasta Suursaaresta.

22. Jani Paananen hehkuttaa Kymijoen erämaa-aluetta

Julkaistu 16.4.2020

Kymenlaakson kalastuksenvalvojat ry:n puheenjohtaja Jani Paananen koki Kymijoella suurimman kalastuselämyksensä, kun hän sai syötävän meritaimenen Anjalan padon alapuolelta rannasta heittäen. Paanasen suosikkialueet löytyvät vähän alempaa, eli Kymijoen erämaa-alueelta, Martinkosken tuntumasta. Ahvenkosken alueelta saa peruskalojen lisäksi harjusta ja kookkaita toutaimia.

21. Minna Simonen pyytää pienpetoja haulikolla ja revolverilla

Julkaistu 3.4.2020

Minna Simonen ja Juha-Pekka Notkonen ovat metsästäneet vuosikausia pienpetoja luolastoista ja latojen alta. Tässä jaksossa seurataan, miten homma kentällä toimii. Puheen lisäksi luvassa dynaamista äänikuvaa: haulikon pauketta, revelverilaukauksia ja rautakangen sekä lapion jyminää routamaata vasten.

20. Vaellusseikkailija Timo Polari selvisi lumikuopasta, johon kaksi kaveria paleltui

Julkaistu 19.3.2020

Timo Polari on suomalaisen naparetkeilyvaelluksen suuria hahmoja. Hän on nähnyt myös retkeilyn surullisemman puolen. Keväällä 1997 hän lähti kahden kaverinsa kanssa ylittämään Grönlantia hiihtäen. Retki sai dramaattisen käänteen viisi päivää lähdön jälkeen. Molemmat Polarin retkikuntakaverit paleltuivat myrskyssä kuoliaaksi. Vuonna 2002 Polari saavutti hiihtäen toisena suomalaisena etelänavan.

19. Riistapäällikkö Erkki Kiukas: metsään kuollut villisika olisi katastrofi

Julkaistu 5.3.2020

Erkki Kiukas on työskennellyt Kaakkois-Suomen riistanpäällikkönä vuodesta 1994 lähtien. Erityisesti suurempi riista on lisääntynyt alueella voimakkaasti. Ahmastakin on tehty havaintoja viimeksi kuluneen kymmenen vuoden ajan silloin tällöin. Metsäkauris oli 1990-luvulla poikkeus, nyt niitä on joka paikassa. Myös Suomeen levittäytynyt villisika huolestuttaa Kiukasta. Hirvestysaikaan metsästä löytynyt villisika olisi katastrofi, jos paljastuisi, että kuolema johtuisi villisikarutosta.

18. Ajokoiralegenda Jukka Junnola: Suomenajokoira on ykkönen, on ollut ja tulee olemaan

Julkaistu 20.2.2020

Valkealan Oravalassa asuva ajokoiralegenda Jukka Junnola kertoo laavutulilla, millainen on maailman paras jäniskoira. Se on suomenajokoira, jonka luonteen Junnola oppi tuntemaan jo 1940-luvulla Karjalan Säkkijärvellä, kun kirkkoherra lahjoitti pikkupojalle koiran. Junnola on kasvattanut kymmeniä suomenajokoiria, eikä hänellä ole siitä kuin hyvää sanottavaa. Tulilla puhutaan tietenkin myös jäniksistä.

17. Luontotoimittaja Minna Pyykkö sai vedenalaisen ihailijan - rupikonnan

Julkaistu 6.2.2020

Viime vuonna Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi promotoitu luontotoimittaja Minna Pyykkö suhtautuu rauhallisesti lauhaan alkutalveen. Jos Etelä-Suomeen ei saada lumipeitettä, kannattaa mennä metsään katsomaan sammalia. Helmikuussa Pyykkö julkaisee Suomen kirjan Kuulin allien laulavan. Teoksessa on toista sataa hänen maalaamaansa luontokuvaa. Mukana on muun muassa rupikonnia ja alleja.

16. Tomi Nevalainen hajustaa minkkiloukun minkillä

Julkaistu 23.1.2020

Haminalainen Tomi Nevalainen paljastaa omat toimintatapansa pienpetopyynnissä. Supikoiraa hän pyytää pintapyyntinä, eli haaskojen ja "mykkien" koirien avulla. Supikoiria löytyy myös hämärästä hämärään voimakkaiden lamppujen avulla pelloilta, etenkin puintikauden jälkeen. Minkki sen sijaan ei tule haaskalle. Se pitää loukuttaa. Paras loukkuansahoukutin saadaan minkistä itsestään. Tomi Nevalaista jututtaa Saappaat jalassa -podcastin kolmannen tuotantokauden aluksi vakioisäntä, toimittaja Matti Tieaho.

15. Luontokuvaaja Mika Honkalinna paljastaa piilokojunsa salat Kymenlaaksossa

Julkaistu 19.12.2019

Vuoden 2015 Vuoden luontokirjan (Korppiretki, Maahenki 2015), tehnyt luontokuvaaja Mika Honkalinna puhuu piilokojussaan luontokuvaajan arjesta. Hän pohtii hyvän luontokuvan salaisuutta ja paljastaa, miten tuntikaudet piilokojussa sujuvat. Honkalinna päättää Matti Tieahon toimittaman Saappaat jalassa -podcastin syystuotantokauden 2019.

14. Juha Hirvi ei ammu hirveä, jos osumaprosentti on "vain" 95

Julkaistu 5.12.2019

Suomen kaikkien aikojen paras kivääriampuja Juha Hirvi ampui maailman huipputasolla 20 vuotta. Jo ennen kilpauraansa metsästyksen aloittanut Hirvi kertoo Saappaa jalassa -podcastissä, miten hän käyttäytyy kiväärien kanssa metsässä. Ajattelemisen aihetta antaa se, että Hirvi jättää riistalaukauksen väliin, jos ohimenoon on viiden prosentin todennäköisyys.

13. Erkki Pentinniemi: Haavoitettu villisika on karhuakin vaarallisempi

Julkaistu 21.11.2019

Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi on nähnyt, miten joukko villisikoja työnsi koiran suohon. Hän tietää, että haavoitettu villisika on karhuakin vaarallisempi. Se tulee heti päälle. Suurin Suomessa kaadettu villisika painoin 260 kiloa, joten se kuuluu riistalajistomme suurimpiin. Pentinniemi kertoo Saappaat jalassa -jaksossa, miten villisikaa Suomessa nykyisin kaadetaan. Parhaat olot metsästykseen löytyvät Kaakkois-Suomesta.

12. Janika Mankki ajaa hirviä nyt omalla koiralla

Julkaistu 7.11.2019

Kouvolalainen Janika Mankki, 19, on suvussaan jo kolmannen polven metsästäjä. Ensimmäisen kyyhkynsä hän ampui 12-vuotiaana. 4-piikkisen sonnin hän kaatoi 16-vuotiaana. Lokakuussa hänellä oli mukana itse koulutettu jämtlanninpystykorva, joka saartoi hirvipesueen seisontahaukkuun. Janika Mankki myöntää, että hirvikaato on aina hieno kokemus. Vielä hienommaksi se muuttuu, kun hirvi kaatuu itse koulutetun koiran ajoon. Matti Tieaho jututtaa Mankkia hirvenmetsästyksestä Saappaat jalassa -podcastissä.

11. Kalastusopas Mika Palm: On paskapuhetta väittää, että hauen saa vaikka punaisella puukengällä

Julkaistu 24.10.2019

Kotkalainen kalastusopas Mika Palm on kalastanut vapavälineillä itäisellä Suomenlahdella viime vuosituhannen puolelta. Tässä jaksossa hän puhuu vapakalastuksesta itäisellä Suomenlahdella ja Pohjois-Norjassa. Palmin mukaan kalastuspaine Suomenlahdella on lisääntynyt ja kalat vähentyneet: ammattikalastajien pyydykset, merimetsot, hylkeet ja kalastuksenharrastajat tukaloittavat tilannetta.

10. Jouni Röntysen Humppa-koira hakee kanalinnut Lapista

Julkaistu 10.10.2019

Rautalammilainen Jouni Röntynen on käynyt Lapissa metsäkanalintujahdissa 1990-luvun lopulta lähtien. Nykyisin hän käyttää suomenpystykorvaa, joka isäntänsä mukaan on leppoisa kaveri Lapin rämeillä ja metsissä. Röntynen on kasvattanut monta eri koirarotua, ja hän on lopettanut kaikki koiransa itse. Saappaat jalassa -podcastin isäntä Matti Tieaho haastattelee Röntystä tervastulien äärellä Lapissa.

9. Retkeilijä Merja Simpanen nukkuu makuupussissa pipo päässä

Julkaistu 26.9.2019

Merja Simpanen antaa vinkkejä siitä, miten päiväretkelle tai vaellukselle varustaudutaan. Lähes kaikki mahdollinen käydään läpi sukista pipoon, jota Simpanen suosittelee lämpimästi makuupussiuniin. Simpasen vastuulla on Kouvolan ladun nuorten, lasten ja lapsiperheiden ohjaus. Mielikohde löytyy Repoveden kansallispuistosta.

8. Madventures-seikkailija Riku Rantala on sissi, joka rakastaa suomalaista luontoa

Julkaistu 12.9.2019

Reppureissaajille suomalaiset kasvot antanut Madventures-seikkailija Riku Rantala kertoo suhteestaan suomalaiseen luontoon. Samalla muistellaan Madventures-seikkailuja ja kerrotaan tekeillä olevasta uudesta Madventures-tuotantokaudesta, joka esittelee Suomea. Ohjelma ilmestyy televisioon vuonna 2020.

7. Perhokalastaja Markus Männistö on koukussa isoon haukeen

Julkaistu 20.6.2019

Suomen maineikkaimpiin haukiperhostajiin lukeutuva Markus Männistö antaa Saappaat jalassa -podcastissä tällä kertaa poikkeuksellisen hyviä kalastusvihjeitä siihen, miten ja mistä saadaan isoja haukia. "Idea on siinä, että perhon ei tarvitse olla elävä. Perhon luoman hahmon täytyy olla eloisa, Männistö sanoo. Neljäkymmentä vuotta perhokalastusta harrastanut Männistö on saanut useita yli kymmenkiloisia haukia perholla. Nykyisin hän perhostaa myös isoja ahvenia.

6. Kilpaonkija Marko Ekroth paljastaa huippuonkijoiden niksejä

Julkaistu 6.6.2019

Myllykoskelainen Marko Ekroth edustaa maajoukkueessa Suomea, kun Serbiassa järjestetään MM-kilpaonginnat syyskuun alussa. Runsaasti onkikilpailuja kiertävä Ekroth tietää, että Euroopassa kalat ovat vaativampia kuin Suomessa. Ekroth kertoo podcastissä, millaista Suomeen 1980-luvun alussa rantautunut kilpaonginta on. Joukkuekilpailuissa kyse on ennen kaikkea ryhmätyöstä. Kaveri auttaa kilpaonkijaa ”vakoilemalla” toisia kilpailijoita. Kaikki huomioidaan: syötit, syötin uintisyvyys, syönti ja ottivälineet. Voit ottaa kantaa Saappaat jalassa -podcastiin lähettämällä ääniviestin Whatsapp-sovelluksella numeroon 0405190439.

5. Hylkeenpyytäjä Jari Kolmela epäilee, että merikotkat raatelevat hylkeenpoikasia kevätjäillä

Julkaistu 23.5.2019

Haminalainen hylkeenpyytäjä ja kalastaja Jari Kolmela epäilee, että itäisen Suomenlahden hylkeillä on ihmisten lisäksi ainakin yksi uhka: merikotka. Asiasta ei ole selviä todisteita, mutta kevätjäiltä on löydetty hylkeenpoikasia, joista löytyy ilkeitä raatelujälkiä. Tässä podcastissä Kolmela kertoo, miten hylkeitä nykyisin kevätjäiltä pyydetään. Saappat jalassa -podcastissä Kolmelaa haastattelee Matti Tieaho, jolle voi lähettää aiheesta kommentteja whatsapp-ääniviestinä numeroon 0405190439.

4. Vertikaalijigaaja Mikko Honkanen tietää, miltä ison hauen nykäisy tuntuu

Julkaistu 9.5.2019

Kouvolalainen urheilukalastaja Mikko Honkanen hakee Kymijoesta isoa kalaa: haukea tai kuhaa. Hän harrastaa niin sanottua täsmävertikaalijigausta. Siinä kalastaja hakee kalan kaikuluotaimen keilaan, laskee raskaan ja kookkaan jigin kalan yläpuolelle ja nostaa kalan ylös - jos onnistaa. Keskeisintä vertikaalijigauksessa on kalan löytäminen, veneen käsittely ja kaikuluotaimen lukeminen.

3. Heidi Ahosen mielestä myssypingviini on Antarktiksen Puuha-Pete

Julkaistu 18.4.2019

Myssypingviini on kuin Puuha-Pete. Näin toteaa meribiologi Heidi Ahonen, joka tutki myssypingviinejä kolme kuukautta Antarktiksella. Deception-saarelta maaliskuussa palannut Ahonen kertoo Saappaat jalassa -podcastissä, millaista tutkijan arki syvällä etelässä oli. Hän kuului tutkimusryhmään, joka tutki pingviinien syömisrutiineja kolmessa eri pisteessä aivan Etelämantereen tuntumassa.

2. Metsänkaatokliimaksi huolestuttaa lintumieslegenda Urpo Koposta

Julkaistu 11.4.2019

Saappaat jalassa -podcastin toisessa jaksossa kotkalainen lintumieslegenda Urpo Koponen kertoo työstään lintujen parissa. Harrastus alkoi 1950-luvulla. 1960-luvun lopulla Koponen todisti, miten avohakkuut ja soiden ojittamiset vaikeuttivat lintujen pesintää. Koponen on rakentanut kuudella eri vuosikymmenellä yhteensä tuhansia linnunpönttöjä. Haastattelijana Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho.

1. Kilimanjaron rinteellä kengät kuivataan sukilla, sanoo kirjailija Jari Järvelä

Julkaistu 27.3.2019

Saappaat jalassa -podcastin ensimmäisessä jaksossa kirjailija Jari Järvelä kertoo Kilimanjarosta ja vuorikiipeilystä yleensä. Andeilla, Himalajalla ja Euroopan vuorilla kiipeillyt kirjailija vaikuttui Afrikan katolla. Haastattelijana Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho.

Takaisin podcastien listaan