Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Saappaat jalassa

Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa –podcastissä häivytään erämaaoloihin. Retkeily ja eränkäynti poikivat aiheita, joista puhuessa sukatkin kastuvat.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 29 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.3.2019.

29. Suurpetoyhteyshenkilö Juha Toikka kummastelee oudosti käyttäytyviä susia

Julkaistu 17.9.2020

Haminalainen SRVA-yhteyshenkilö Juha Toikka kertoo, miten 2000-luvun alussa kehitetty suurriistan virka-apu käytännössä toimii. Toikka on myös suurpetoyhteyshenkilö, ja jaksossa pohditaan muun muassa villisian, karhun ja suden kohtaloa ihmisasutusten liepeillä. Toikka kummastelee jaksossa myös kookkaita susiksi sanottuja eläimiä, joita on viime vuosina tavattu keväisin taajamien rajoilla. "Mistä ne tulevat", Toikka pohtii.

28. Raine Komulainen paljastaa, miten ruijanpallas napataan

Julkaistu 3.9.2020

Ristiinalainen Raine Komulainen tunnetaan suomalaisissa kalastuspiireissä Norjan merikalastuksen erikoismiehenä, joka kävi kalastamassa Norjan merillä ensimmäisen kerran 1980-luvun lopulla. Tässä jaksossa Komulainen kertoo, miten isoja kaloja kannattaa Pohjois-Norjan vesiltä yrittää.

27. Kai Korpi pitää kyyhkyä yhtenä vaativimmista riistalajeista

Julkaistu 20.8.2020

Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdityksen puheenjohtaja Kai Korpi pitää kyyhkynmetsästystä vaativana lajina. Kyyhky on älykäs lintu ja nopea käänteissään. Skeettiä maajoukkuringissäkin ampunut Korpi antaa kyyhkyjahdin ohessa päteviä ohjeita haulikolla ampumiseen. Harjoittelu on tässäkin lajissa avain menestykseen.

26. Riistapäällikkö Henri Mutanen on kettumiehiä

Julkaistu 11.6.2020

Henri Mutanen aloitti riistapäällikkönä Riistakeskuksen Kaakkois-Suomen alueella huhtikuussa 2020. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva metsämies tunnustaa pitävänsä erityisesti ketunajosta. Kaakkois-Suomi on hänen mielestään monipuolinen riista-alue, jonka erikoisuudet ovat itäisen Suomenlahden hylkeet ja itärajan yli levinnyt villisikakanta. Saappaat jalassa -podcast jää kesätauolle. Neljäs tuotantokausi alkaa elo-syyskuun vaihteessa!

25. Manu Soininmäen näätälinjaan on kytketty 70 loukkupuhelinta

Julkaistu 28.5.2020

Vesilahden Narvan kylässä asuva Manu Soininmäki tunnetaan televisiosta. Eränkävijät-ohjelmasta tuttu metsästäjä-biologi tutkii, selviytyykö jänis lumettomista talvista. Juttua riittää myös lukuisista keksinnöistä, joilla Soininmäki on tehnyt metsästystä helpommaksi. Näätäpuhelimen toiminto selvitetään juurta jaksain.

24. Näyttelijä Kari Hietalahden suurin karannut lohi on "Lakselvan kaupunginjohtaja".

Julkaistu 14.5.2020

Näyttelijä Kari Hietalahti on innokas perhokalastaja. Hän muistaa monta hienoa saalista, mutta Pohjois-Norjan Lakselvassa karannut suurlohi kaivaa yhä mieltä. "Me sanomme sitä Lakselvan kaupunginjohtajaksi. Jos se kaupunginjohtaja vielä kerran tulee minulle, niin annan sille turpaan." Hietalahti ja Tommi Korpela julkaisivat huhtikuussa 2020 Perhokalastuksen jäljillä -kirjan, jonka ensimmäinen painos myytiin heti loppuun.

23. Lauri Luukkosella on myös verta imeviä perhosia

Julkaistu 30.4.2020

Perhosharrastaja Lauri Luukkosella on yli 50 000 perhosen kokoelma. 1970-luvulla harrastuksensa aloittanut Luukkonen on seurannut, miten ilmastonmuutos on varsinkin 2000-luvulla vaikuttanut Suomen perhoskantaan. Suomeen on levittäytynyt myös verta imevä perhonen. Sen sijaan menettyjen lajien joukkoon kuuluu Suomen suurin perhonen Apollo, joka lähimmillään löytyy Suomenlahdella olevasta Suursaaresta.

22. Jani Paananen hehkuttaa Kymijoen erämaa-aluetta

Julkaistu 16.4.2020

Kymenlaakson kalastuksenvalvojat ry:n puheenjohtaja Jani Paananen koki Kymijoella suurimman kalastuselämyksensä, kun hän sai syötävän meritaimenen Anjalan padon alapuolelta rannasta heittäen. Paanasen suosikkialueet löytyvät vähän alempaa, eli Kymijoen erämaa-alueelta, Martinkosken tuntumasta. Ahvenkosken alueelta saa peruskalojen lisäksi harjusta ja kookkaita toutaimia.

21. Minna Simonen pyytää pienpetoja haulikolla ja revolverilla

Julkaistu 3.4.2020

Minna Simonen ja Juha-Pekka Notkonen ovat metsästäneet vuosikausia pienpetoja luolastoista ja latojen alta. Tässä jaksossa seurataan, miten homma kentällä toimii. Puheen lisäksi luvassa dynaamista äänikuvaa: haulikon pauketta, revelverilaukauksia ja rautakangen sekä lapion jyminää routamaata vasten.

20. Vaellusseikkailija Timo Polari selvisi lumikuopasta, johon kaksi kaveria paleltui

Julkaistu 19.3.2020

Timo Polari on suomalaisen naparetkeilyvaelluksen suuria hahmoja. Hän on nähnyt myös retkeilyn surullisemman puolen. Keväällä 1997 hän lähti kahden kaverinsa kanssa ylittämään Grönlantia hiihtäen. Retki sai dramaattisen käänteen viisi päivää lähdön jälkeen. Molemmat Polarin retkikuntakaverit paleltuivat myrskyssä kuoliaaksi. Vuonna 2002 Polari saavutti hiihtäen toisena suomalaisena etelänavan.

19. Riistapäällikkö Erkki Kiukas: metsään kuollut villisika olisi katastrofi

Julkaistu 5.3.2020

Erkki Kiukas on työskennellyt Kaakkois-Suomen riistanpäällikkönä vuodesta 1994 lähtien. Erityisesti suurempi riista on lisääntynyt alueella voimakkaasti. Ahmastakin on tehty havaintoja viimeksi kuluneen kymmenen vuoden ajan silloin tällöin. Metsäkauris oli 1990-luvulla poikkeus, nyt niitä on joka paikassa. Myös Suomeen levittäytynyt villisika huolestuttaa Kiukasta. Hirvestysaikaan metsästä löytynyt villisika olisi katastrofi, jos paljastuisi, että kuolema johtuisi villisikarutosta.

18. Ajokoiralegenda Jukka Junnola: Suomenajokoira on ykkönen, on ollut ja tulee olemaan

Julkaistu 20.2.2020

Valkealan Oravalassa asuva ajokoiralegenda Jukka Junnola kertoo laavutulilla, millainen on maailman paras jäniskoira. Se on suomenajokoira, jonka luonteen Junnola oppi tuntemaan jo 1940-luvulla Karjalan Säkkijärvellä, kun kirkkoherra lahjoitti pikkupojalle koiran. Junnola on kasvattanut kymmeniä suomenajokoiria, eikä hänellä ole siitä kuin hyvää sanottavaa. Tulilla puhutaan tietenkin myös jäniksistä.

17. Luontotoimittaja Minna Pyykkö sai vedenalaisen ihailijan - rupikonnan

Julkaistu 6.2.2020

Viime vuonna Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi promotoitu luontotoimittaja Minna Pyykkö suhtautuu rauhallisesti lauhaan alkutalveen. Jos Etelä-Suomeen ei saada lumipeitettä, kannattaa mennä metsään katsomaan sammalia. Helmikuussa Pyykkö julkaisee Suomen kirjan Kuulin allien laulavan. Teoksessa on toista sataa hänen maalaamaansa luontokuvaa. Mukana on muun muassa rupikonnia ja alleja.

16. Tomi Nevalainen hajustaa minkkiloukun minkillä

Julkaistu 23.1.2020

Haminalainen Tomi Nevalainen paljastaa omat toimintatapansa pienpetopyynnissä. Supikoiraa hän pyytää pintapyyntinä, eli haaskojen ja "mykkien" koirien avulla. Supikoiria löytyy myös hämärästä hämärään voimakkaiden lamppujen avulla pelloilta, etenkin puintikauden jälkeen. Minkki sen sijaan ei tule haaskalle. Se pitää loukuttaa. Paras loukkuansahoukutin saadaan minkistä itsestään. Tomi Nevalaista jututtaa Saappaat jalassa -podcastin kolmannen tuotantokauden aluksi vakioisäntä, toimittaja Matti Tieaho.

15. Luontokuvaaja Mika Honkalinna paljastaa piilokojunsa salat Kymenlaaksossa

Julkaistu 19.12.2019

Vuoden 2015 Vuoden luontokirjan (Korppiretki, Maahenki 2015), tehnyt luontokuvaaja Mika Honkalinna puhuu piilokojussaan luontokuvaajan arjesta. Hän pohtii hyvän luontokuvan salaisuutta ja paljastaa, miten tuntikaudet piilokojussa sujuvat. Honkalinna päättää Matti Tieahon toimittaman Saappaat jalassa -podcastin syystuotantokauden 2019.

14. Juha Hirvi ei ammu hirveä, jos osumaprosentti on "vain" 95

Julkaistu 5.12.2019

Suomen kaikkien aikojen paras kivääriampuja Juha Hirvi ampui maailman huipputasolla 20 vuotta. Jo ennen kilpauraansa metsästyksen aloittanut Hirvi kertoo Saappaa jalassa -podcastissä, miten hän käyttäytyy kiväärien kanssa metsässä. Ajattelemisen aihetta antaa se, että Hirvi jättää riistalaukauksen väliin, jos ohimenoon on viiden prosentin todennäköisyys.

13. Erkki Pentinniemi: Haavoitettu villisika on karhuakin vaarallisempi

Julkaistu 21.11.2019

Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi on nähnyt, miten joukko villisikoja työnsi koiran suohon. Hän tietää, että haavoitettu villisika on karhuakin vaarallisempi. Se tulee heti päälle. Suurin Suomessa kaadettu villisika painoin 260 kiloa, joten se kuuluu riistalajistomme suurimpiin. Pentinniemi kertoo Saappaat jalassa -jaksossa, miten villisikaa Suomessa nykyisin kaadetaan. Parhaat olot metsästykseen löytyvät Kaakkois-Suomesta.

12. Janika Mankki ajaa hirviä nyt omalla koiralla

Julkaistu 7.11.2019

Kouvolalainen Janika Mankki, 19, on suvussaan jo kolmannen polven metsästäjä. Ensimmäisen kyyhkynsä hän ampui 12-vuotiaana. 4-piikkisen sonnin hän kaatoi 16-vuotiaana. Lokakuussa hänellä oli mukana itse koulutettu jämtlanninpystykorva, joka saartoi hirvipesueen seisontahaukkuun. Janika Mankki myöntää, että hirvikaato on aina hieno kokemus. Vielä hienommaksi se muuttuu, kun hirvi kaatuu itse koulutetun koiran ajoon. Matti Tieaho jututtaa Mankkia hirvenmetsästyksestä Saappaat jalassa -podcastissä.

11. Kalastusopas Mika Palm: On paskapuhetta väittää, että hauen saa vaikka punaisella puukengällä

Julkaistu 24.10.2019

Kotkalainen kalastusopas Mika Palm on kalastanut vapavälineillä itäisellä Suomenlahdella viime vuosituhannen puolelta. Tässä jaksossa hän puhuu vapakalastuksesta itäisellä Suomenlahdella ja Pohjois-Norjassa. Palmin mukaan kalastuspaine Suomenlahdella on lisääntynyt ja kalat vähentyneet: ammattikalastajien pyydykset, merimetsot, hylkeet ja kalastuksenharrastajat tukaloittavat tilannetta.

10. Jouni Röntysen Humppa-koira hakee kanalinnut Lapista

Julkaistu 10.10.2019

Rautalammilainen Jouni Röntynen on käynyt Lapissa metsäkanalintujahdissa 1990-luvun lopulta lähtien. Nykyisin hän käyttää suomenpystykorvaa, joka isäntänsä mukaan on leppoisa kaveri Lapin rämeillä ja metsissä. Röntynen on kasvattanut monta eri koirarotua, ja hän on lopettanut kaikki koiransa itse. Saappaat jalassa -podcastin isäntä Matti Tieaho haastattelee Röntystä tervastulien äärellä Lapissa.

9. Retkeilijä Merja Simpanen nukkuu makuupussissa pipo päässä

Julkaistu 26.9.2019

Merja Simpanen antaa vinkkejä siitä, miten päiväretkelle tai vaellukselle varustaudutaan. Lähes kaikki mahdollinen käydään läpi sukista pipoon, jota Simpanen suosittelee lämpimästi makuupussiuniin. Simpasen vastuulla on Kouvolan ladun nuorten, lasten ja lapsiperheiden ohjaus. Mielikohde löytyy Repoveden kansallispuistosta.

8. Madventures-seikkailija Riku Rantala on sissi, joka rakastaa suomalaista luontoa

Julkaistu 12.9.2019

Reppureissaajille suomalaiset kasvot antanut Madventures-seikkailija Riku Rantala kertoo suhteestaan suomalaiseen luontoon. Samalla muistellaan Madventures-seikkailuja ja kerrotaan tekeillä olevasta uudesta Madventures-tuotantokaudesta, joka esittelee Suomea. Ohjelma ilmestyy televisioon vuonna 2020.

7. Perhokalastaja Markus Männistö on koukussa isoon haukeen

Julkaistu 20.6.2019

Suomen maineikkaimpiin haukiperhostajiin lukeutuva Markus Männistö antaa Saappaat jalassa -podcastissä tällä kertaa poikkeuksellisen hyviä kalastusvihjeitä siihen, miten ja mistä saadaan isoja haukia. "Idea on siinä, että perhon ei tarvitse olla elävä. Perhon luoman hahmon täytyy olla eloisa, Männistö sanoo. Neljäkymmentä vuotta perhokalastusta harrastanut Männistö on saanut useita yli kymmenkiloisia haukia perholla. Nykyisin hän perhostaa myös isoja ahvenia.

6. Kilpaonkija Marko Ekroth paljastaa huippuonkijoiden niksejä

Julkaistu 6.6.2019

Myllykoskelainen Marko Ekroth edustaa maajoukkueessa Suomea, kun Serbiassa järjestetään MM-kilpaonginnat syyskuun alussa. Runsaasti onkikilpailuja kiertävä Ekroth tietää, että Euroopassa kalat ovat vaativampia kuin Suomessa. Ekroth kertoo podcastissä, millaista Suomeen 1980-luvun alussa rantautunut kilpaonginta on. Joukkuekilpailuissa kyse on ennen kaikkea ryhmätyöstä. Kaveri auttaa kilpaonkijaa ”vakoilemalla” toisia kilpailijoita. Kaikki huomioidaan: syötit, syötin uintisyvyys, syönti ja ottivälineet. Voit ottaa kantaa Saappaat jalassa -podcastiin lähettämällä ääniviestin Whatsapp-sovelluksella numeroon 0405190439.

5. Hylkeenpyytäjä Jari Kolmela epäilee, että merikotkat raatelevat hylkeenpoikasia kevätjäillä

Julkaistu 23.5.2019

Haminalainen hylkeenpyytäjä ja kalastaja Jari Kolmela epäilee, että itäisen Suomenlahden hylkeillä on ihmisten lisäksi ainakin yksi uhka: merikotka. Asiasta ei ole selviä todisteita, mutta kevätjäiltä on löydetty hylkeenpoikasia, joista löytyy ilkeitä raatelujälkiä. Tässä podcastissä Kolmela kertoo, miten hylkeitä nykyisin kevätjäiltä pyydetään. Saappat jalassa -podcastissä Kolmelaa haastattelee Matti Tieaho, jolle voi lähettää aiheesta kommentteja whatsapp-ääniviestinä numeroon 0405190439.

4. Vertikaalijigaaja Mikko Honkanen tietää, miltä ison hauen nykäisy tuntuu

Julkaistu 9.5.2019

Kouvolalainen urheilukalastaja Mikko Honkanen hakee Kymijoesta isoa kalaa: haukea tai kuhaa. Hän harrastaa niin sanottua täsmävertikaalijigausta. Siinä kalastaja hakee kalan kaikuluotaimen keilaan, laskee raskaan ja kookkaan jigin kalan yläpuolelle ja nostaa kalan ylös - jos onnistaa. Keskeisintä vertikaalijigauksessa on kalan löytäminen, veneen käsittely ja kaikuluotaimen lukeminen.

3. Heidi Ahosen mielestä myssypingviini on Antarktiksen Puuha-Pete

Julkaistu 18.4.2019

Myssypingviini on kuin Puuha-Pete. Näin toteaa meribiologi Heidi Ahonen, joka tutki myssypingviinejä kolme kuukautta Antarktiksella. Deception-saarelta maaliskuussa palannut Ahonen kertoo Saappaat jalassa -podcastissä, millaista tutkijan arki syvällä etelässä oli. Hän kuului tutkimusryhmään, joka tutki pingviinien syömisrutiineja kolmessa eri pisteessä aivan Etelämantereen tuntumassa.

2. Metsänkaatokliimaksi huolestuttaa lintumieslegenda Urpo Koposta

Julkaistu 11.4.2019

Saappaat jalassa -podcastin toisessa jaksossa kotkalainen lintumieslegenda Urpo Koponen kertoo työstään lintujen parissa. Harrastus alkoi 1950-luvulla. 1960-luvun lopulla Koponen todisti, miten avohakkuut ja soiden ojittamiset vaikeuttivat lintujen pesintää. Koponen on rakentanut kuudella eri vuosikymmenellä yhteensä tuhansia linnunpönttöjä. Haastattelijana Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho.

1. Kilimanjaron rinteellä kengät kuivataan sukilla, sanoo kirjailija Jari Järvelä

Julkaistu 27.3.2019

Saappaat jalassa -podcastin ensimmäisessä jaksossa kirjailija Jari Järvelä kertoo Kilimanjarosta ja vuorikiipeilystä yleensä. Andeilla, Himalajalla ja Euroopan vuorilla kiipeillyt kirjailija vaikuttui Afrikan katolla. Haastattelijana Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho.

Takaisin podcastien listaan