Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Tyhjäntoimittajat

Podcast meditaatiosta, buddhalaisuudesta, oivalluksista, mielen rajoista ja tyhjyydestä. Tyhjäntoimittajina toimivat Santtu Heikkinen, Juhana Kokkonen, Juha Penttilä, Ari-Pekka Skarp ja Timo Teräväinen.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 35 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 29.8.2019.

35. Antti Tolvi ja kuuntelemisen taito

Julkaistu 11.3.2024

Tässä jaksossa Juhanan vieraana on pitkän linjan harjoittaja ja äänitaiteilija Antti Tolvi. Keskustelemme kuuntelemisen taidosta, kokeellisesta musiikista ja näiden kytköksistä harjoittamiseen.

34. Ameriikan retriitti

Julkaistu 5.1.2024

Mitä tapahtuu, kun tavalliselle suomalaiselle retriitille saapuukin kaksi cowboyta, topgun-henkinen pilotti, urallaan epäonnistunut NFL-pelaaja, punaniska wannabe-surffari ja presidentiksi aikova Hugh Hefner? Tässä jaksossa Juhana Kokkonen keskustelee retriittikokemuksista Antti Aallon ja Iikko Kuuselan kanssa.

33. Sami O. Järvinen ja meditaatiokonsertit

Julkaistu 17.12.2023

Tässä jaksossa Juhana keskustelee meditaation harjoittaja ja pianisti Sami O. Järvisen kanssa, joka on järjestänyt kotonaan useita meditaatiokonsertteja. Keskustelemme näistä kokeiluista ja pohdimme musiikin ja harjoittamisen eroja ja yhtymäkohtia.

32. Juhana ja keijukaiset

Julkaistu 6.12.2023

Tässä jaksossa Jussi Hanén haastattelee Juhana Kokkosta kokemuksista hollantilaisen nonduaaliopettaja Prajnaparamitan retriiteistä Ranskassa.

31. Zen ja arki

Julkaistu 10.8.2023

Tässä jaksossa Mitra Virtaperko palaa keskustelemaan Juhanan kanssa zenistä, sen ja arjen yhteennivoutumisesta ja monesta muusta. Lopussa päästään jopa sinfonisiin sinivalkoisiin tunnelmiin. Antaa palaa!

30. Mitra Virtaperko ja zenin kutsu

Julkaistu 9.6.2023

Tässä jaksossa Juhana Kokkonen haastattelee Tampereen Zen Centerin opettajaa Mitra Virtaperkoa. Keskustelemme zenin harjoittamisesta ja opettamisesta. Nyt vaan koaneita tukka putkella ja menoksi.

29. Dharmakalja

Julkaistu 6.4.2023

Tässä jaksossa Jussi Hanén ja Juhana Kokkonen nauttivat dharmakaljat ja miettivät, miten pitkälle omalta polulta ollaan harhaannuttu. Eikun tölkit auki!

28. Juha Lempiäinen ja meditatiivinen juokseminen

Julkaistu 8.3.2023

Tässä jaksossa Jussi Hanén keskustelee intohimoisesti meditaatioon ja ravitsemukseen suhtautuvan Juha Lempiäisen kanssa meditatiivisesta juoksemisesta. Nyt ei muuta kuin juoksukengät jalkaan, korvanapit korville ja lenkille. Kips kops!

27. Anna Backholm ja syvä lepo

Julkaistu 6.2.2023

Tässä jaksossa Jussi Hanén keskustelee monipuolisesti meditaatiota harjoittavan Anna Backholmin kanssa syvän levon meditaatiosta. Nyt kannattaa rakennella sohvan kulmaan mukavista mukavin pesä kuuntelemiselle ja antaa silmien sulkeutua!

26. Triratnan henki

Julkaistu 9.6.2021

Tässä jaksossa Juhana keskustelee Jukka Ahosen ja Liladhin kanssa henkisestä yhteisöstä Triratnasta, jonka jäseniä kumpikin on. Jukka on ollut mukana muutaman vuoden ja Liladhi jo parikymmentä vuotta. Hänet vihittiin veljeskuntaan kolmen kuukauden retriitillä Espanjan vuoristossa. Keskustelemme siitä, mitä Triratna heille merkitsee ja miten toiminta on organisoitu. 

25. Marko Immonen ja Kajo Zendo

Julkaistu 4.5.2021

Tässä jaksossa Juhana haastattelee zen-opettajaa Marko Immosta, joka opettaa ja harjoittaa Kajo Zendo -nimisessä sōtō zen -ryhmässä. Keskustelemme Markon kanssa zenin harjoittamisesta, Kajo Zendon perinteestä ja sen opettamisesta. Ei kun homma purkkiin ja menoksi!

24. Arvostamisen harjoittaminen

Julkaistu 10.3.2021

Tässä jaksossa Ngakpa Trømtsal Dorje eli Jussi Ahlroth palaa vielä kerran rikospaikalle keskustelemaan Juhana kanssa, sillä jotain oleellista jäi sanomatta Aro gTeristä. Keskustelemme arvostamisen harjoittamisesta kierrellen ja kaarrellen mutkat suoriksi. https://tyhjantoimittajat.fi/

23. Susanna Ahvalo, mindfulness ja addiktiot

Julkaistu 22.2.2021

Tässä jaksossa Juhana haastattelee opettajaa ja mindfulness-ohjaajaa Susanna Ahvaloa. Keskustelemme erityisesti addiktioista ja meditaatioon ja mindfulnessiin perustuvista menetelmistä niiden selättämiseksi.

22. Ngakpa Trømtsal Dorje ja Aro gTér, osa 2

Julkaistu 6.2.2021

Tässä jaksossa Juhana keskustelee Ngakpa Trømtsal Dorjen eli toimittaja Jussi Ahlrothin kanssa hänen harjoittamastaan Aro gTér -perinteestä. Keskustelusta tuli sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä on osa kaksi.

21. Ngakpa Trømtsal Dorje ja Aro gTér, osa 1

Julkaistu 25.1.2021

Tässä jaksossa Juhana keskustelee Ngakpa Trømtsal Dorjen eli toimittaja Jussi Ahlrothin kanssa hänen harjoittamastaan Aro gTer perinteestä. Keskustelusta tuli sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä on osa yksi.

20. Pyrrhon – kreikkalainen Buddha

Julkaistu 19.9.2020

Tässä jaksossa Jussi Omaheimo keskustelee kirjailija Jukka Laajarinteen ja toimittaja Jussin Ahlrothin kanssa antiikin filosofi Pyrrhonista ja hänen yllättävästä yhteydestä buddhalaisuuteen.

19. Jussi Omaheimon unet

Julkaistu 16.8.2020

Tässä Tyhjäntoimittajien jaksossa Juhana keskustelee Kansalliskirjaston kirjastonhoitajan ja pitkän linjan meditoijan Jussi Omaheimon kanssa unista, uniharjoituksista ja näiden yhteyksistä meditointiin ja dharmaan.

18. Mudito – dharmapunkkien kautta metsäluostariin

Julkaistu 24.6.2020

Tässä Tyhjäntoimittajien jaksossa Ari-Pekka haastattelea munkki Muditoa. Mudito on Suomen pohjanmaalta lähtöisin oleva meditaatioharjoittaja, joka päätyi monen mutkan kautta Oulun kaupunginkirjaston itämaisten uskontojen hyllyltä Australiaan, Thaimaalaisen metsätradition munkiksi.

17. Mikko Ijäs ja osallistuva buddhalaisuus

Julkaistu 7.6.2020

Tässä jaksossa Timo Teräväinen haastattelee Mikko Ijästä. Mikko on taiteen tohtori, tutkija, taiteilija, muusikko, paljasjalkajuoksija ja buddhalainen harjoittaja Zen Peacemakers -perinteessä. Tässä jaksossa keskustelemme osallistuvasta buddhalaisuudesta, sen historiasta ja nykypäivästä ja miten sitä harjoitetaan. Keskustelumme sivuaa myös Yuval Noah Hararin ajatuksia ja käsityksiä itsestä. Olemmeko me vain algoritmeja?

16. Perhosvaikutuksen pakottama yksinkertaisuus

Julkaistu 12.4.2020

Tässä jaksossa Ari-Pekka ja Juhana keskustelevat koko maailmaa ravistelleesta koronapandemiasta. Keskustelemme siitä, kuinka se on vaikuttanut elämään ja kokemiseen ja kuinka eristäytymiseen liittyy myös monia meditatiivisia mahdollisuuksia. Keskustelemme myös keskinäisriippuvuudesta ja kompleksisen vuorovaikutuksen paradokseista ja hallitsemattomuudesta.

15. Anattā, minättä, Juhatta!

Julkaistu 18.3.2020

Tähän jaksoon Juhanan keskustelukumppaniksi palaa Juha Penttilä, joka on yksi Nirodhan perustajajäsenistä ja joka on opettajakoulutettavana Rob Burbean, Caroline Jonesin ja Martine Batchelorin ohjauksessa. Tässä jaksossa keskustelemme muun muassa ei-itseydestä ja siihen liittyvistä tyhjyysharjoituksista.

14. Maija Haavisto ja metta-jhanat

Julkaistu 4.3.2020

Tässä jaksossa Santtu Heikkinen haastattelee kirjailijaa ja runoilijaa Maija Haavistoa, jolla on parin vuoden kokemus erityisesti metta-keskeisestä Tranquil Wisdom Insight -meditaatiosta. Keskustelemme TWIM:in lisäksi pitkällisesti jhanoista ja niiden soveltamisesta arjessa, mettan ja muiden brahmavihara-harjoitusten vaikutuksesta elämään sekä non-duaalisista harjoitteista, rigpa-kokemuksista ja vaivattomuuden sekä agenssittomuuden tiloista. 

13. Jukka Kaislan tyhjyys, osa 2

Julkaistu 19.2.2020

Juhana Kokkonen haastattelee tässä jaksossa taloustieteilijää ja madhyamikaa eli keskitien kulkijaa Jukka Kaislaa, joka on perehtynyt erityisesti Nagarjunan tyhjyysfilosofiaan. Keskustelemme Nagarjunan tyhjyysajattelun lisäksi muun muassa Buddhan opettamista jhanoista ja harjoittamisesta monipolvisena ehdollistumien purkamisen prosessina. Haastattelusta tuli sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä on jaksoista toinen.

12. Jukka Kaislan tyhjyys, osa 1

Julkaistu 5.2.2020

Juhana Kokkonen haastattelee tässä jaksossa taloustieteilijää ja madhyamikaa eli keskitien kulkijaa Jukka Kaislaa, joka on perehtynyt erityisesti Nagarjunan tyhjyysfilosofiaan. Keskustelemme Nagarjunan tyhjyysajattelun lisäksi muun muassa Buddhan opettamista jhanoista ja harjoittamisesta monipolvisena ehdollistumien purkamisen prosessina. Haastattelusta tuli sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä on jaksoista ensimmäinen.


11. Vääristymiä maisemassa

Julkaistu 22.1.2020

Tässä jaksossa Santtu ja Juhana keskustelevat viimeaikojen mietteistään dharmaan ja meditaatioon liittyen. Käsittelemme muun muassa perinteisen harjoituksen mahdollisia puutteita ja tietämisen tunteen aiheuttamia vääristymiä. 

10. Matti Pääaho ja hatha-joogan alkemia

Julkaistu 8.1.2020

Tässä episodissa Ari-Pekka Skarp haastattelee joogaopettaja Matti Pääahoa. Matti on jo pienestä pitäen perehdyttänyt seurakunnan pastoreita maailmankaikkeuden mysteereihin ja tällä matkalla törmännyt erilaisiin henkisiin harjoituksiin, joista hatha-jooga on vetänyt pisimmän korren. Matti toimii opettajana Pohjois-Suomen suurimmassa joogakoulussa, Joogastudio Oulussa. Ari-Pekka ja Matti keskustelevat joogan meditatiivisesta puolesta ja rakentavat siltoja erilaisten viisausperinteiden lähestymistapojen välille. Keskustelussa sivutaan muun muassa tantraa, hatha-joogan alkemiaa ja tyhjyysharjoituksia.

9. Päätöntä menoa, Topi Äikäs!

Julkaistu 25.12.2019

Tässä jaksossa Juhana haastattelee kuvataiteilijaa ja teollista muotoilijaa Topi Äikästä, jolla on monipolvinen meditaatiohistoria. Keskustelussa käsitellään non-dualismia, havahtumiskokemuksia ja niiden vaikutuksia ihmisen elämään sekä ystävyyden merkitystä omalle harjoittamiselle.

8. Lumi Pakkanen ja mielenrauhan mielettömyys, osa 2

Julkaistu 11.12.2019

Tässä jaksossa Santtu haastattelee pitkän linjan meditoijaa ja shamanistia Lumi Pakkasta. Lumilla on yli toista kymmentä vuotta kokemusta meditaatiosta vaihtelevissa perinteissä. Viime vuosina hänen harjoituksissaan on korostunut etenkin The Mind Illuminatedin metodologia, ja Lumi seurasikin kirjassa esitellyn kymmenportaisen mallin aivan sen viimeisille askelmille saakka. Voimakkaan keskittymisen ja oivalluskokemusten suoma onni ei kuitenkaan näyttäytynyt lopulta tasapainoiselta tavalta elää. Lumi on sittemmin keskittynyt yhä enemmän shamanismiiin ja shamanistisiin harjoitteisiin sekä näiden tarjoamaan inklusiivisempaan ja luonnonläheisempään katsantotapaan.


Monipolvisessa keskustelussamme käsittelemme muun muassa buddhalaisen meditaation ja katsantotavan rajoitteita ja mahdollisia vinoumia, shamanismia, jungilaista psykologiaa, synkronisiteetteja, magiaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Haastattelusta tuli lopulta sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä kyseinen jakso on kaksikosta toinen.

7. Lumi Pakkanen ja mielenrauhan mielettömyys, osa 1

Julkaistu 27.11.2019

Tässä jaksossa Santtu haastattelee pitkän linjan meditoijaa ja shamanistia Lumi Pakkasta. Lumilla on yli toista kymmentä vuotta kokemusta meditaatiosta vaihtelevissa perinteissä. Viime vuosina hänen harjoituksissaan on korostunut etenkin The Mind Illuminatedin metodologia, ja Lumi seurasikin kirjassa esitellyn kymmenportaisen mallin aivan sen viimeisille askelmille saakka. Voimakkaan keskittymisen ja oivalluskokemusten suoma onni ei kuitenkaan näyttäytynyt lopulta tasapainoiselta tavalta elää. Lumi on sittemmin keskittynyt yhä enemmän shamanismiiin ja shamanistisiin harjoitteisiin sekä näiden tarjoamaan inklusiivisempaan ja luonnonläheisempään katsantotapaan.

Monipolvisessa keskustelussamme käsittelemme muun muassa buddhalaisen meditaation ja katsantotavan rajoitteita ja mahdollisia vinoumia, shamanismia, jungilaista psykologiaa, synkronisiteetteja, magiaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Haastattelusta tuli lopulta sen verran pitkä, että se on jaettu kahteen osaan. Tämä kyseinen jakso on kaksikosta ensimmäinen.

6. Juha Lamminaho ja Alan Wattsin mysteeri

Julkaistu 13.11.2019

Tässä jaksossa tyhjäntoimittaja Ari-Pekka Skarp keskustelee Juha Lamminahon kanssa. Juha on pitkän linjan meditaatioharjoittaja, joka yhdistää harjoituksessaan zeniläistä viisautta vanhoihin Theravada-opetuksiin. Juha opiskelee dharmaa suomalaisen Taehye sunimin opastuksessa ja ohjaa Dharmata -meditaatioryhmää Vaasassa. Keskustelussa pohditaan muun muassa meditaatioharjoitusten maallisen ja ylimaallisen tason eroja, harjoitusten merkitystä lapsiperheen arjessa, ja meditaatio-opetusten piilotettua viisautta.

5. Kaj Sotalan sisäinen perhe

Julkaistu 30.10.2019

Tässä jaksossa Santtu Heikkinen haastattelee kirjailija, tekoälytutkija ja nettiaktivisti Kaj Sotalaa, joka on toiminut kirjallisten teostensa lisäksi vahvasti myös esimerkiksi Less Wrong -nettisivustolla ja efektiivisen altruismin kentällä yleisemmin. Kaj on myös pitkän linjan meditoija ja on viime vuosina keskittynyt etenkin The Mind Illuminatedin samatha-vipassana-järjestelmään. Kaj on lisäksi käynyt keväällä 2019 ensimmäisen tason koulutuksen Internal Family Systems -terapiassa. Keskustelemmekin erityisesti Internal Family Systemsin ja The Mind Illuminatedin sekä muun meditaation teoreettisista yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista, ja siitä miten IFS ja muut sen kaltaiset psykologisen sisällön käsittelyyn tarkoitetut tekniikat voisivat komplementoida niin samatha- kuin vipassana-harjoitteita.

4. Juha Penttilä, ilmastoaktivismi ja dharma

Julkaistu 16.10.2019

Tässä jaksossa haastatellaan pitkän linjan harjoittajaa Juha Penttilää. Juha on ollut mukana perustamassa vipassana-yhteisöä Nirodhaa ja on osallistunut jo usean vuoden ajan Insight-perinteen opettajakoulutukseen. Tämän lisäksi hän on edistänyt yhteiskunnallisesti osallistuvaa buddhalaisuutta ja osallistunut monenlaiseen ilmastoaktivismiin. Keskustelu keskittyy erityisesti ilmastoaktivismiin ja sen yhtymäkohtiin dharman kanssa.

3. Timo Teräväisen tavallinen mieli

Julkaistu 2.10.2019

Tässä jaksossa haastatellaan Timo Teräväistä. Timo on harjoittanut zen-meditaatiota vuosituhannen vaihteesta lähtien ja hän on ollut perustamassa Suomen Tavallinen Mieli Zendo -yhdistystä. Hän on vetänyt zen-istumisia Helsingin paikallisryhmässä jo seitsemän vuoden ajan. Tänä syksynä Timo on saamassa opettajaltaan Karen Terzanolta Denkain, jonka jälkeen hänellä mahdollisuus toimia zen-opettajana. 

Keskustelemme muun muassa siitä, millainen on hyvä opettaja, miten psykologinen ulottuvuus voi liittyä harjoittamiseen ja mitä vaikutuksia traditioilla ja ryhmillä on jäseniinsä. Tyhjäntoimittajana Juhana (Asoka).

2. Ari-Pekka Skarp ja mielen laboratorio

Julkaistu 4.9.2019

Tämä jakso on podcastin ensimmäinen haastattelu. Haastateltavana on pitkän linjan meditaatioharjoittaja,  organisaatiopsykologi ja -valmentaja Ari-Pekka Skarp, jolta on juuri julkaistu kirja nimeltä Mielen laboratorio. Keskustelemme Ari-Pekan taustasta ja kirjan erityispiirteistä, joihin kuuluvat muun muassa kompleksisuuden ja sosiaalisuuden yhdistäminen mielen tutkimiseen. Puhumme myös meditaatioryhmien organisoitumisesta ja tulevaisuudesta. Tyhjäntoimittajana Asoka (Juhana Kokkonen).


1. Myrskyn silmässä

Julkaistu 29.8.2019

Tässä jaksossa keskustelemme TMI-maailmaa tuoreeltaan ravistelleesta skandaalista, jossa Culadasaa syytetään seksuaalisesta väärikäytöksestä. Keskustelemme omista fiiliksistä, tapahtuman mahdollisista vaikutuksista ja siitä, onko henkisessä pääjehuudessa nykypäivänä mitään järkeä. Tyhjäntoimittajina Asoka (Juhana Kokkonen) ja Santtu Heikkinen.

Takaisin podcastien listaan