Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Elämää suolistosairauden kanssa

IBD ja muut suolistosairaudet ry:n Spotify sisältää podcast-sisältöä elämästä suolistosairauden kanssa. Tervetuloa mukaan! Maailman IBD-päivänä 19.5.2023 laitetaan perustiedot kuntoon IBD:stä! Kolme podcast-jaksoa IBD:n kanssa elämisen tueksi käsittelevät IBD:n perustietoja, liitännäissairauksia sekä monelle pitkäaikassairautta sairastavalle tutuksi tulevaa hoitoväsymystä. Lue lisää Maailman IBD-päivästä: www.ibd.fi/maailman-ibd-paiva-2023. Vuonna 2019 julkaistu Suoli Suorana -podcast käsittelee elämää IBD:n eli tulehduksellisen suolistosairauden kanssa sairastavien näkökulmasta. Podcast tehtiin yhdistyksen aiemman nimen, Crohn ja Colitis ry:n, aikana. www.ibd.fi #ibdfi

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 12.4.2019.

Hoitoväsymys suolistosairaudessa - psykologi Iina Alho

Julkaistu 19.5.2023

Pitkäaikaissairaus voi rasittaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Psykologi Iina Alho käsittelee luennollaan hoitoväsymystä eli sitä, kun sairauden hoito tuntuu kuormittavalta. Luento on julkaistu Maailman IBD-päivänä 19.5.2023. Lisätietoa Maailman IBD-päivästä voit lukea nettisivuiltamme: https://ibd.fi/maailman-ibd-paiva-2023/

IBD:n liitännäissairaudet - gastroenterologian erikoislääkäri Maarit Salo

Julkaistu 19.5.2023

Tulehduksellinen suolistosairaus voi vaikuttaa muuallakin kuin pelkästään suoliston alueella. Gastroenterologian erikoislääkäri Maarit Salon kertoo luennollaan IBD:n liitännäissairauksista. Luento on julkaistu Maailman IBD-päivänä 19.5.2023. Lisätietoa Maailman IBD-päivästä voit lukea nettisivuiltamme: https://ibd.fi/maailman-ibd-paiva-2023/

IBD:n perustiedot - gastroenterologian erikoislääkäri Tuire Ilus

Julkaistu 19.5.2023

IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet koskettavat jo lähes 60 000 suomalaista. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Päivitä perustietosi IBD:stä katsomalla gastroenterologian erikoislääkäri Tuire Iluksen luento IBD:n perustiedoista. Luento on julkaistu Maailman IBD-päivänä 19.5.2023. Lisätietoa Maailman IBD-päivästä voit lukea nettisivuiltamme: https://ibd.fi/maailman-ibd-paiva-2023/

Suoli suorana - Kausi 2 - 5 Kaverit ja perhe

Julkaistu 3.12.2019

Kun kaveri salakuljettaa sinulle hampurilaisaterian sairaalaan tai kun puoliso auttaa huuhtelemaan takapuolen leikkaushaavoja, voi luottaa siihen, että läheisten tuki ja ymmärrys ovat tällöin kohdillaan. Suoli suorana -podcastin toinen kausi saa ansaitsemansa päätöksen, kun IBD-viikon kunniaksi vakiojuontajiemme Simon ja Henna-Marian seuraan saapuu Crohn ja Colitis ry:n sometiimiläinen ja tubettaja Sanni! Tässä jaksossa keskustellaan sosiaalisista suhteista ja siitä, miten kaverit, perhe ja läheiset suhtautuvat suolistosairauteen? Kolmikko pohtii mm. sitä, millaista läheisten suhtautuminen on silloin kun sairaus puhkeaa jo lapsuudessa tai silloin kun sairaus tulee osaksi nuorten aikuisten parisuhdetta? Entä miten sairaus vaikuttaa lapsiperheen arkeen ja äitiyden kokemuksiin? --- Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli suorana - Kausi 2 - 4 Fistelit

Julkaistu 19.11.2019

Tiedätkö miksi kutsutaan iholle, suoliston osien tai elimien välille muodostuvaa epäluonnollista yhteyttä? - - - Oikea vastaus on fisteli. Siitä miten fisteli muodostuu, oireilee, miten se vaikuttaa sairastavan elämään ja miten fisteleitä hoidetaan kertoo tarkemmin gastroenterologi Sinikka Salmenkylä. Kokemuspuheenvuoron aiheeseen antaan Crohn ja Colitis ry:n järjestökoordinaattori Carita Sinkkonen. --- Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli suorana - Kausi 2 - 3 Henkinen jaksaminen

Julkaistu 5.11.2019

Kun pönttö näyttää Quetin Tarantinon leffalta ja koulumatkat pitää suunnitella vessojen mukaan, voi olla melko vaikeaa uskotella itselleen, ettei sairaus vaikuta elämään. Vai onko? Tässä jaksossa vakiojuontajamme Simo ja Henna-Maria kertovat kokemuksistaan IBD:n, sairauden aiheuttamien oireiden ja avanteen hyväksymisestä. Juontajat keskustelevat myös siitä, mikä merkitys yhdistyksellä on ollut sairauden hyväksymisessä. Asiantuntijanäkökulman aiheeseen antaa nuorten mielenterveysseura Yeesin Katariina Haapanen. --- Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli suorana - Kausi 2 - 2 Liitännäissairaudet

Julkaistu 22.10.2019

IBD eikä siinä vielä kaikki! Tässä jaksossa keskustellaan IBD:n liitännäissairauksista. IBD:n eli tulehduksellisen suolistosairauden kaveriksi sairastavat voivat saada esimerkiksi nivelkipuja, erilaisia iho- ja silmäoireita tai munuaismuutoksia. IBD:n tavoin myös liitännäissairaudet ovat yksilöllisiä. Toisilla liitännäissairauksia ei esiinny lainkaan ja toisilla liitännäissairaudet oireilevat IBD:tä pahemmin. Näistä kokemuksista keskustelemassa podcastin vakiojuontajat Simo ja Henna-Maria sekä asiantuntijapuheenvuoronsa antava gastroenterologi Tuire Ilus. --- Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - Kausi 2 - 1 Seksuaalisuus ja parisuhde

Julkaistu 8.10.2019

Suoli suorana -podcastin uuden kauden avausjakso nyt Spotifyssa ja Soundcloudissa! Himmentäkää valoja, ripotelkaa ruusunterälehdet ja sytyttäkää tuoksukynttilät. Nyt keskustellaan IBD:stä ja seksistä! Tässä jaksossa vakiojuontajamme Simo ja Henna-Maria pohtivat mm. sitä, miten ja missä vaiheessa IBD:stä kannattaa kertoa uudelle kumppanille ja miten sairaus vaikuttaa deittailuun, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen. Asiantuntijan näkökulman aiheeseen antaa Crohn ja Colitis ry:n järjestösuunnittelija Maria Joutsen, joka tarkastelee pitkäaikaissairautta parisuhteessa kumppanin näkökulmasta - miten olla tukena ja mistä itse saada voimavaroja silloin, kun puoliso sairastaa? --- Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - 5 Matkustaminen

Julkaistu 10.6.2019

Tässä ensimmäisen kauden viimeisessä Suoli suorana -podcastin jaksossa puhutaan matkustamisesta. IBD:tä sairastavilla matkustaminen saattaa vaatia hiukan normaalia enemmän suunnittelua. IBD:tä sairastava saattaa joutua pohtimaan, miten vessareissut ajoitetaan matkalla kotoa Helsinki-Vantaalle. Tai mitä jos akuutein vessahätä iskee lentokoneessa juuri turvavyön merkkivalon palaessa? Entä millaisia vessat ovat kohteessa? Jaksossa omia onnistuneita ja ei niin onnistuneita kokemuksiaan jakavat podcastin juontajat Simo ja Henna-Maria. Jaksossa paljastuu mm. miten Henna-Marian kävi, kun hänen avannepussiaan luultiin lentokentällä salakuljetuskätköksi. Tai kun ruskaretkeilijät yllättivät luonnon helmasta helpotusta hakeneen Simon. Asiantuntijan puheenvuoron pitää gastroenterologian erikoislääkäri Nina Eriksson, joka kertoo, mitä IBD:tä sairastavan on hyvä ottaa huomioon matkustaessa ja rokotteita ottaessa. Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - 4 Hoitoon sitoutuminen

Julkaistu 27.5.2019

Tässä jaksossa Henna-Maria ja Simo puhuvat hoitoon sitoutumisesta, tutkimuksista ja lääkehoidosta. Juontajat kertovat mm. sairautensa ensioireista, diagnoosin saamisesta sekä siitä, miksi Henna-Marian peräsuoli on ollut osana kahvipöytäkeskusteluja? Näiden lisäksi keskustelua käydään vertaistuesta, sen merkityksestä ja siitä kuinka tärkeää on löytää kaltaisiaan, joiden seurassa vessassa ravaamistaan ei tarvitse selitellä. Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - 3 Myytinmurtajat

Julkaistu 13.5.2019

Sunnuntaina 19.5. vietetään Maailman IBD-päivää! Päivän kunniaksi Simo ja Henna-Maria lukevat uusimmassa Suoli suorana -podcastissa seuraajiemme lähettämiä IBD-aiheisia myyttejä ja uskomuksia. Jaksosta saat selville mm. voiko j-pussin päälle istua, mikä ihme on "soma" j-pussi ja pitääkö avannepussille varata oma paikka lentokoneesta? Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - 2 Ravitsemus

Julkaistu 29.4.2019

Tänään puhutaan ruoasta ja ravitsemuksesta! "Kaali pierettää normaalia ihmistä, niin sen kun kerrot kymmenellä tai viidelläkymmenellä, niin sit saat ehkä IBD-potilaan vaikutuksen." Tässä jaksossa kerrotaan tarinaa muun muassa kokonaisista kirsikkatomaateista, kaalisalaatista ja mikrotetusta piparista - luettuna tylsää, mutta kuultuna kutkuttaa nauruhermoja! Jaksossa asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Anne Pohju kertoo IBD:tä sairastavan ruokavaliosta. Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - 1 Mitkä Terveet Elämäntavat

Julkaistu 15.4.2019

Mitkä terveet elämäntavat?! "Heti kun heräsin - vessaan. Ensimmäinen hörppy kahvia - vessaan. Ennenkun lähen kouluun - vessaan." Tässä jaksossa pohditaan erilaisia elämäntapoja, kun matkassa on mukana myös IBD. Asiantuntijana gastroenterologi Perttu Lahtinen. Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Suoli Suorana - INTRO, kausi 1

Julkaistu 12.4.2019

Suoli suorana on Crohn ja Colitis ry:n podcast-sarja elämästä IBD:n kanssa. Sarjaan äänensä antavat IBD:tä sairastavat Simo ja Henna-Maria, sekä alan asiantuntijat. Ensimmäinen jakso julkaistiin maanantaina 15.4.2019. Jaksoja ilmestyi kevään ja alkukesän 2019 aikana yhteensä viisi. Jaksoissa käsitellään terveitä elämäntapoja, ravitsemusta, IBD:hen liittyviä olettamuksia ja myyttejä, hoitoon sitoutumista, tutkimuksia ja lääkehoitoa sekä matkailua ja rokotuksia. Jokaisessa jaksossa sairastavat kertovat omia ja kavereiden kokemuksia aiheeseen liittyen, sekä kuullaan asiantuntijoiden faktatietoa. Tervetuloa mukaan! Sarja on tuotettu yhteistyössä lääkeyhtiö Takedan sekä strategia- ja sisältötoimisto Myy Agencyn kanssa.

Takaisin podcastien listaan