Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Podcast metsästä
Metsästä kerää mikin ääreen kiinnostavia suomalaisia hahmoja, joista suurin osa on hyvin epätodennäköisiä kumppaneita metsästyskeskustelulle. Keskusteluissa etsitään eri lähtökohdista maailmaa tarkastelevien ihmisten ajattelun vahvuuksia ja sitä, kuinka lopulta kaikki liittyy luontoon
Jaksot
Yhteensä 87 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 23.8.2019.
Seuratoiminnan kehittäminen - Mikko Mäntylä
Metsästysseurojen tempauksista, toimivuudesta ja toimimattomuudesta on olemassa tuhat tarinaa. Mutta mitä niistä ajattelee seuratoiminnan kehittämisen ammattilainen Mikko Mäntylä? Mitä opittavaa metsästysseuroilla voisi olla uhrheiluseuroilta ja päinvastoin
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageValkohäntäpeura vieraslajiksi 3/2 - Yhteenveto
Jaksossa nopea tiivistelmä siitä miten aloite valkohäntäpeuran haitalliseksi vieraslajiksi siirtämisestä eteni ja miltä se näyttää nyt kun aloitteen sisältö saatiin tarkemmin selville.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageValkohäntäpeura vieraslajiksi 2/2 Suomen Luonnonsuojeluliitto
Mitä Suomen luonnonsuojeluliitto aloitteellaan tavoiteli ja ymmärrettiinkö aloite mediassa oikein? Mitä pitäisi tehdä, että aloitteet voitaisiin ymmärtää tarkemmin niin kuin ne on tarkoitettu?
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageValkohäntäpeura vieraslajiksi 1/2 - Suomen metsästäjäliitto
Suomen luonnonsuojeluliitto ehdotti 24.5. julkaistussa tiedotteessaan kannattavansa Valkohäntäpeuran siirtämistä haitalliseksi vieraslajiksi. Metsästäjäliitto ilmoitti vastustavansa aloitetta. Mistä ihmeestä on kyse ja miksi metsästäjäliitto vastustaa metsästysmahdollisuuksien parantamista?
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageLuolapyytäjä Oskari Tenhunen
Olen huomannut että monen ajatukset luolapyyntiin liittyen ovat syntyneet kolmannen käden lähteistä. Siksi on tärkeää ottaa selvää mistä on kysymys, useammasta näkökulmasta ja suoraan lähteeltä. Tässä luolapyyntiä harrastavan metsästäjän näkemys pyynnin motiiveihin, käytäntöihin ja tuloksiin.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKirgisialainen sudenmetsästäjä Aidar Okenov
Aidar Okenov on aktiivimetsästäjä ja tarkka-ampuja, joka metsästää nykyään lähes yksinomaan susia. Minkälainen Kirgisian metsästyskulttuuri on, miten uhanalaisia eläimiä siellä suojellaan ja minkälainen rooli sudenmetsästyksellä yhteiskunnassa on.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageValokuvaaja ja vihreä poliitikko Tuomas Mutanen
Tuomas kertoi minulle, että vaikka Susia ja ihmisiä -sarja ei varsinaisesti muuttanut hänen asennettaan susia kohtaan, se auttoi häntä näkemään eri lailla ajattelevien näkökulmaa ja ymmärtämään sitä. Pohdimme tätä kautta kuinka metsästäjän kokemus itselle tärkeän elämäntavan uhasta onkin täysin jaettu myös susia suojelevien näkökulmasta.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKipinöitä-podcast - metsästyskeskustelu vegaanin, eläinaktiivin, ilmastoaktivistin ja metsästäjän välillä
Tässä jaksossa esittelyssä Kipinöitä-podcastin ensimmäinen jakso. Kipinöitä on uusi podcast vaikeista luontoaiheista. Tavoitteenamme on laajentaa todellisuuskuplia radikaalin kuuntelun avulla. Tässä podcastissa osataan käyttäytyä, kuunnella, olla rakentavasti eri mieltä ja etsiä uusia näkökulmia meille itsestäänselviin aiheisiin.
Seuraa instagramissa: https://www.instagram.com/kipinoitapodcast/,
kuuntele spotifyssa: https://open.spotify.com/show/6vhBeyA8cjYgSJmH7gjHXx?si=b4d18e1b4eb14979
Riku Rantala - Metsästyksen aloittaminen ja metsästysmatkailu
Mitä Riku on oppinut metsästystä aloittaessaan ja mikä hänet sen pariin ylipäätään toi? Miten Madventuresin metsästysjakso tehtiin ja miksi harjoittelu siinä jäi pieneen roooliin? Mitä mieltä matkailun ja elämysten ekspertti on metsästyksen matkailumahdollisuuksista ja mitä niitä miettiessä pitää ottaa huomioon.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästävät äidit
Naistenpäivän kunniaksi, Aleksi antaa mikin naisille ja istuu itse hiljaa. Jaksossa kahden äidin, Anna-Riikan ja Janinan keskustelu äitiydestä, naiseudesta ja siitä miten ne sopivat aseiden ja metsästyksen kanssa yhteen.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKonsta Kekki - ampumaharrastajana avun hakeminen mielenterveysongelmiin
Jatkamme tässä jaksossa Konstan kanssa keskustelua elämän haasteiden selättämisestä ampumaharrastuksen kanssa. Jaksossa syvälle sukeltavia tarinoita vaikeista ajoista ja ennen kaikkea niistä selviämisestä. Mukana myös poliisiviranomaisen näkemys siihen milloin aseelupien peruuttaminen on välttämätöntä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageAjankohtaiskatsaus - Lakialoitteet ja hirvilupien määrä
Jari Hakulinen ja Johannes lehtomäki pohtivat kanssani metsästykseen liittyvien lakialoitteiden vaikutusta lainsäädäntöön ja julkiseen keskusteluun. Puhuimme myös hirvilupien määrästä ja metsästäjille annetusta vastuusta kannan säätelyssä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageIsyys - Antti Saarenmaa
Miten yhdistää metsästys ja isyys? Pitäisikö lapsille tarjota vain "normaaleja" harrastuksia ja suojella heitä eläinten kuoleman aiheuttamilta traumoilta? Miten löytää isänä aikaa metsästykselle? Nämä ja monta muuta isyyden ytimeen osuvaa pohdintaa monipuolisen metsästäjän ja uusperheen isän Antti Saarenmaan kanssa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageRautapyynnin kieltäminen 3/3 - Sanna Hellström
Kolmannessa rautapyyntiä käsittelevässä jaksossa pohditaan Korkeasaaren johtajan Sanna Hellströmin kanssa motivaatiota rautapyynnin kieltävän lakialoitteen takana ja yritetään löytää tasapainoa yksilön suojelun ja lajin suojelun välillä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageRautapyynnin kieltäminen 2/3 Kari Karhula
Toisessa rautapyyntiä käsittelevässä jaksossa pohditaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen tähtäävän Helmi-hankkeen projektipäällikkö Kari Karhulan kanssa rautapyynnin realismia, vaihtoehtoja ja vaikutuksia.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageRautapyynnin kieltäminen 1/3 - Tiia Savelius
Tämän kolmiosaisen sarjan tarkoitus on pohtia rakentavaan sävyyn minkälaista ajattelua rautapyynnin kieltävän lakialoitteen taustalla on, mitä aloitteen läpimenosta seuraisi ja millaisilla toimilla luonnon monimuotoisuutta voitaisiin turvata etiikka huomioiden. Tässä ensimmäisessä jaksossa vieraana on Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen edustaja Tiia Savenius, jonka näkökulma metsästyksen rooliin luonnonsuojelussa yllätti ainakin allekirjoittaneen. Tässä jaksossa etsitään yhteistyön mahdollisuuksia.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageYmpäristöspesialistin ja lammastarhurin näkökulma susiin - Maija Suutarinen
Eri yritysten ympäristöasiantuntijana työskennellyt Maija Suutarinen hyppäsi pois yritysmaaliman pyörityksestä ja muutti emmännöimään Hakamaan lammastilaa. Susiongelmaan esitetään ratkaisuksi erilaisia suojakeinoja, mutta miten ne näyttäytyvät ympäristöasioista perillä olevan lammastarhurin näkökulmasta?
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMuotibloggaaja ja valokuvaaja Veera Korhonen
Kun bongasin tutun muotibloggaajan metsästyskaupan instastoorista, oli ilmeistä, että tässä on hieno epätodennäköinen metsästyskeskustelu tarjolla. Juttelimme Veeran kanssa siitä miksi paljettivaatteista ja skumpasta kiinnostunut mimmi löysi itsensä viihtymästä paremmin metsässä ja maastokuviovaatteista. Ja ennen kaikkea siitä, miltä metsästys ulkopuolelta katsottuna näyttää ja miten sen tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa positiivisesti.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageAjankohtaskatsaus: susikeskustelu, loukkaantuneet karhut ja vierasjahti lapissa
Susia ja ihmisiä -podcast tuli valmiiksi. Aika jatkaa taas Metästä-podcastin parissa. Nyt uusia jaksoja uusista aiheista sattumanvaraisin välein. Ensimmäisessä ajankohtaiskatsaus susikeskusteluun, loukkaantuneisiin karhuihin ja Lapissa metsästämiseen. Sisältää erittäin toimivia vinkkejä niin pienpetopyyntiin kuin kunnioittavaan vierajahtiinkin --- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/message
Tieteen vihreät - Tea Törmänen
Vihreän poliitikon ja metsästäjän kunnioittava keskustelu luonnosta, metsästyksestä, susista ja sosiaalisesta mediasta. Jos tässä ei olla epätodennäköisen metsästyskeskustelun ääressä, niin missä sitten?
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageLintujen elinympäristöjen ennallistaminen - Sotka -projektin projektipäällikkö Heidi Krüger
Millaista työtä Suomessa lintujen elinympäristöjen ennallistamiseksi tehdään? Miksi lintuharrastajat ovat alkaneet suorittaa metsästyskortteja? Voivatko metsästävät ja ei-metsästävät luonnonsuojelijat ja maanomistajat tehdä yhteistyötä?
Jousiampuja, kehohuollon ammattilainen Petri Vainikainen
Jousiammunta on ensisijaisesti henkinen laji, mutta jos kroppa ei toimi, ei henkiselle tasolle voi päästä. Petri Vainikainen kertoo kuinka jousiammuntaa kannattaa treenta siten, että paikat pysyvät kunnossa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMitä polarisaatio tarkoittaa - Työelämäsovittelija Miriam Attias
Mitä polarisaatio on, miten se näkyy suomalaisessa susikeskustelussa ja minkälaisia rooleja polarisaatio sisältää. Miriam Attiaksen ja Jonna Kangasojan toimittama kirja Me ja Ne - välineitä vastakkainasettelujen aikaan on mainio katsaus siihen mitä paljon puhuttu polarisaatio todella tarkoittaa. Tässä podcastissa siihen pikakatsaus.
https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/me-ja-ne-valineita-vastakkainasettelujen-aikaan/
Voiko susista keskustella huutamatta? Juha-Pekka Turunen, Akordi Oy
Törmäsin Akordi Oy:n toimintaan suden kannanhoitosuunnitelman päivityksen kautta. Yritys kuvaa tavoittelevansa erilaisten äänten esiin saamista ja yhteen sovittamista, joka ei kuitenkaan tarkoita samanmielisyyttä. Akordin Juha-Pekka Turunen kertoo tässä jaksossa siitä onko tehtävä toivoton ja siitä millaisia tuloksia päivitysprosessin yhteydessä käydyillä keskusteluilla saatiin aikaan.
Päivitysprosessin arviointi löytyy täältä: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162547/MMM_2020_11.pdf
Ajankohtaiskatsaus - Koirakoulutus väkivalloin, hirvien aiheuttamat tuhot, vesilintujen metsästyskielto ruokinnalta
Ajankohtaisaadissa tutut hahmot Jari Hakulinen ja Johannes Lehtomäki. Sukellamme suojelu- ja taistelukoirien koulutusmenetelmiin, hirvien aiheuttamiin tuhoihin ja siihen kuinka keskustelu niistä on oudon vinoutta. Lopuksi vielä aimo annos vesilintujen metsästyskieltoa. Keskustelu pyörii seuraavien artikkelien ympärillä:
Koirien väkivaltainen kouluttaminen
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007972861.html?share=5ea4a005ecb5aee63a6c98ae165838d2
Hirvituhot
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1425196
Vesilintujen ruokinnalta metsästyksen kieltäminen
https://metsastajaliitto.fi/uutiset/metsastajaliitto-esittaa-saaliskiintioita-taantuville-vesilinnuille-ruokintakiellon-sijasta
Evon tiedekansallispuistohanke paikallisten näkökulmasta - Jyri Rauhala
Evolle suunnitellun tiedekansallispuiston vastaanotto on ollut ristiriitainen. Tässä podcastissa etsimme mahdollisia syitä närkästykselle Riistakeskuksen Jyri Rauhalan kanssa.
https://mmm.fi/blogit/-/blogs/evon-tulevaisuudesta-on-paatettava-harkiten
Ampumaharrastuksen merkitys työpsykologin näkökulmasta - Ava Numminen
Miltä ampumaharrastus vaikuttaa työpsykologin näkökulmasta silloin kun mukana on myös kysymyksiä jaksamisesta tai mielenterveydestä? Onko ampujan turvallista hakea apua mielenterveyskysymyksiin, vai sisältääkö se riskin harrastuksen menettämisestä? Miten ammuntaharrastusta voitaisiin käyttää erityisesti nuorisotyön osana.
Keskustelu Konsta Kekin kanssa oli niin arvokas, että halusin syventää teemaa ammattilaisen kanssa. Ja valtavan arvokas oli tämäkin.
Ampuminen ja mielenterveys - Konsta Kekki
Konsta Kekki kertoo tässä jaksossa valtavan rohkean tarinan siitä minkälainen vaikutus ampumisella on ollut hänen kohtaamiensa haasteiden voittamisessa.
Ampuminen ja mielenterveys yhdistyvät otsikoissa lähinnä traagisissa uutisissa, vaikka tosiasiassa ne otsikot voisivat kertoa paljon laajemmin jaetusta ja arvokkaasta totuudesta: ampuminen on harrastajilleen mielenterveystyötä. On helppoa ajatella, että aseista ja ampumisesta kiinnostuneilla olisi jotain päässä vialla, mutta totuus on usein on, että ampuminen kiinnostaa siksi, että pää pysyisi kasassa.
Luontoväen vastakkainasettelu ja metsästysjournalismin tila - toimittaja Pekka Juntti
Olen ihaillut Pekan suoran kyseenalaistavaa kirjoitustyyliä, jossa hän onnistuu löytämään yhteiskunnasta jotain oleellista, käsittelemään sitä suoraan, mutta kuitenkin tavalla, joka ei herätä valtavaa vastareaktiota. Miksi näin on? Mikä vastareaktiolta suojelee? Puhuimme Pekan kanssa kanssa myös metsästyksen mediakuvasta ja metsästyksen aseman parantamisesta.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageUutiskatsaus: pyöräilijäonnettomuus, Evon suojelualuesuunnitelmat, kaupunkisudet
Tässä uutiskatsauksessa tuttu raati Johannes Lehtomäki ja Jari Hakulinen keskustelivat allekirjoittaneen kanssa pyöräilijän kuolemaan johtaneen onnettomuuden tuomiosta, Evon suojelualueiden laajennusta ja sen vaikutuksista paikallisiin, sekä Haminassa ja Helsingissä vierailleista susista.
Tutkijoiden rooli susikysymyksessä ja muissa politisoituneissa aiheissa - Mari Pohja-Mykrä
Millaista on toimia tutkijana susikysymyksessä? Minkälaisia valmiuksia akateeminen koulutus antaa tiedeviestintään? Jatkoimme tohtori Pohja-Mykrän kanssa keskustelua näistä aiheista sekä tutkimuksen ja oikean tiedon levittämisen haasteista.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageTutkimus susikysymyksen sosiaalisen kestävyyden rakentamisesta - Mari Pohja-Mykrä
Tämä jakso käsittelee Mari Pohja-Mykrän väitöskirjaa Vahinkoeläinsodista psykologiseen omistajuuteen - petokonfliktin historiallinen tausta ja nykypäivän hallinta. Tutkimuksessa käydään läpi konfliktin historian avaamisen jälkeen nykytilannetta ja valotetaan sitä minkälaisia seurauksia sosiaalisen kestävyyden laiminlyömisellä on petokonfliktin ratkaisuja etsiessä. Tutkimuksessa määritellään myös viisivaiheinen polku ulos konfliktista. Olen tarkastellut teemaa omien havaintojen ja usein metsästäjäkeskusteluiden kautta ja tullut siihen tulokseen, että Pohja-Mykrä tavoitti tutkimuksessaan jotain mitä susikeskustelusta on täysin puuttunut.
Tiivistelmä väitöskirjasta löytyy täältä:
https://docs.google.com/presentation/d/13PRFEppLvdmrVUHsgBDez6oEZEv6gM8H_ctnSw3Mvfg/edit#slide=id.p
Ja koko väitöskirja täältä:
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/229455
Tohmajärven susilauman poisto ja susikonfliktin vaikutukset paikallisiin - Mika Piiroinen
Värtsilä-Tohmajärven susilauma tappoi viime vuoden puolella Mika Piiroisen oman koiran lisäksi ainakin kaksi muuta koiraa metsästystilanteessa ja yhden pihasta. Tämän seurauksena neljän suden lauman poistamiseen myönnettiin lupa ja koska luvasta valitettiin, sitä ei voitu panna kokonaisuudessaan toteen. Tässä haastattelussa Mika kertoo hakuprosessista, konfliktin vaikutuksesta paikallisesti ja tilanteen tulevaisuudennäkymisä. Suositeltavaa kuultavaa kaikille, jotka miettivät että mikä poistolupien hakemisen motiivi on.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästys somessa ja verkkokaupan pystyttäminen - Toni Yrjänne
Toni on pitkän linjan metsästysbloggari ja valokuvaaja. Purimme hänen kanssaan metsästyksen näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja mm. sitä voiko metsästystilillä julkaista kuvan ghilliepuvussa imettävästä äidistä. Toni kertoi myös verkkokaupan perustamisesta ja omien aseiden kevyestä kustomoinnista.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKuinka ukkoutuminen käännetään nuorten avulla - Johan Salminen
Lukiolainen Johan Salminen on metsästänyt pikkupojasta asti. Nyt kirjoitusten jälkeen hänen tiensä johtaa opiskelemaan, jolloin hänestä tulee metsästykselle entistäkin tärkeämpi hahmo. Hän voi kertoa kokemuksistaan ikätovereilleen, jotka eivät tiedä aiheesta mitään. Tässä jaksossa tämä ja monta muuta oivallusta siitä kuinka metsästyksen tulevaisuudesta pidetään huolta. Johanin ajatuksia voi lukea myös Metsästäjä-lehdestä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageUutiskatsaus: valkoposkihanhet, valkohäntäpeurat ja koronaulkoilu
Tiivis katsaus kolmeen ajankohtaiseen aiheeseen. Johannes Lehtomäki ja Jari Hakulinen palasivat kommentoimaan muutamaa ajankohtaista metsästysaiheista uutista. Ensimmäisessä uutiskatsauksessa käsittelyssä valkoposkihanhet, valkohäntäpeurat ja koronaulkoilu.
Jaksoon liittyvää uutisoitia
Valkoposkihanhet
https://mmm.fi/-/valkoposkihanhityoryhma-esittaa-kokonaisvaltaista-ratkaisua-karkotusta-myos-ampumalla-ja-lintupeltoja-
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/80da347e-c190-45c8-8ce9-a2b4679526e0
Valkohäntäpeurat
Ulkoilu ja kiinnostuksen kasvu metsästykseen.
https://www.france24.com/en/live-news/20210225-germans-turn-to-hunting-to-ethically-source-food
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästysaiheisten kouluvierailuiden järjestäminen - opettaja Tiina Mölläri
"Kaupunkilaiset ovat vieraantuneita luonnosta" on toistuva sananparsi, joka yleensä heitetään aika köykäisesti kuvaamaan milloin mitäkin ongelmaa. Mutta miksi näin on? Miksi kaupunkilaiset eivät tunne esimerkiksi metsästystä?
Siksi, että heillä ei ole ollut mitään realistista mahdollisuutta tutustua aiheeseen ensi käden kokemusten kautta. Tilannetta on mahdollista parantaa tekemällä kouluihin vierailuluentoja, joissa metsästäjät kertovat omista kokemuksistaan. Näitä vierailuita voisi tehdä nykyistä paljon enemmän, mutta miten? Tässä podcastissa pohditaan sitä miten vierailun saa aikaan niin että se hyödyttää kaikkia.
Metsästys ja henkinen hyvinvointi - Valmentaja ja joogi Katri Syvärinen
Toisin kuin voisi olettaa, henkisen hyvinvoinnin valmentajalla ja metsästäjällä on paljon yhteistä. Puhuimme Katrin kanssa hänen kokemuksistaan aseista ja ampumisesta, erilaisista uskomuksista, joilla rajoitamme itseämme ja ennen kaikkea siitä minkälaista arvoa itseensä tutustumisella on. Ja siitä, missä asioissa metsässä tuntikausia istuva ikääntyvä mies on paljon kiireistä helsinkiläistä itsensä kehittäjää pidemmällä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageLiiketoimintajohtaja ja ex-kansanedustaja Lasse Männistö
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kannattaa oppia yhteiskunnallisilta vaikuttajilta. Lasse Männistö on entinen kansanedustaja, liiketoimintajohtaja ja intohimoinen metsästäjä. Hän puhui kanssani metsästyksen arvonnostosta, riistataloudesta, riistamatkailusta ja siitä miten metsästäjäkenttä voi mukautua väistämättömiin muutoksiin.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageIsätyöntekijä Timo Naapuri
Timo Naapuri esittelee mitä on isätyö, miten isiä voidaan vanhemmuudessa tukea ja miksi metsästys on isälle arvokas ajanviettomuoto.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageTotuus metsästyksestä - Blood origins, Robert Kroger
Robert Kroger kertoo vastaukset siihen, miten metsästyksestä kannattaa puhua ulkopuolisille ja minkälaista PR-työtä blood origins tekee. Keskusteltuamme muutamaan otteeseen on käynyt ilmi, että missiomme on sama. Metsästykseen liittyvä syvempi totuus jää liian usein traagisten puolten alle. Siksi aiheesta pitää puhua tavalla, joka on ymmärrettävä muillekin kuin metsästäjille. Tämän tavoitteen edistämiseksi perustimme facebookiin Blood origins Finland ryhmän, jonne ovat tervetulleita kaikki metsästyksen syvimmästä olemasta ja elämäntavan edistämisestä kiinnostuneet.
https://www.facebook.com/groups/424308098765467
Metsästysvastaisten mielikuvien esimerkkihahmo: psykologi Ava Numminen
Työpsykologi Ava Numminen sai Metsästä-kirjan äitienpäivälahjaksi. Keskustelimme siitä miten eläinoikeuksista ja ilmastonmuutoksesta huolissaan oleva uranainen nyt näkee metsästyksen tarkemmin aiheeseen tutustuttuaan. Näennäinen vastakkainasettelu ei tässäkään jaksossa toteutunut. Sitä ei ollut olemassa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMonimuotoisuuden suojeleminen sisämaassa
Mikko Toivola ja Jarkko Nurmi Riistakeskuksestä sekä metsästäjät Marko Liljeström, Timo Salmia keskustelivat siitä minkälaista työtä sisämaassa on tehtävä monimuotoisuuden suojelemiseksi ja mitä se mestästäjiltä vaatii.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageSaariston vesilintukantoja on suojeltava, mutta miten?
Suomen vesilintukantojen tila on huolestuttava. Metsästäjillä vaikutus näihin kantoihin on toivottavasti merkittävä, mutta eri suuntaan kuin intuitiivisesti ajatellaan. Tässä jaksossa käsitellään saaristossa tapahtuvaa luonnonsuojelutyötä ja erityisesti Sotka-hanketta.
Vieraana Riistakeskuksen asiantuntijat Jarkko Nurmi ja Mikko Toivola sekä metsästäjät Timo Salmia ja Marko Liljeström.
Lisätietoa Sotka-hankkeesta https://mmm.fi/sotka
Extrajakso: laajennusta Radio Suomen päivän susikeskusteluun
Tämä pohdinta tarkentaa ja laajentaa 25.1. Radio Suomen päivässä kuultua keskustelua susikysymyksen polarisoitumisesta ja siitä mikä johtaa ihmiset jopa salaliittoteorioiden pariin.
Jaksossa mainittu väitöskirjan tiivistelmä löytyy täältä.
https://docs.google.com/presentation/d/13PRFEppLvdmrVUHsgBDez6oEZEv6gM8H_ctnSw3Mvfg/edit#slide=id.p
Tällä hetkellä itse radiohaastattelua ei vielä ole saatavilla, mutta toivottavasti sekin korjautuu kohta.
Koirametsästäjät ja susikysymys - Johannes Lehtomäki ja Jari hakulinen
Miltä susitilanne koirankasvattajan näkökulmasta näyttää ja tuntuu? Epätodennäköisessä hengessä, tämä keskustelu oli rakentava ja ratkaisukeskeinen.
Kuva: Isster17, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Yleisradion metsästysjournalismi - Toimittaja Ippi Arjanne
Ippi Arjanne lähti mukaan kokeilemaan jousiammuntaa maastoradalla. Keskustelimme hänen tekemästään metsästysjutusta ja sen aiheuttamista reaktioista. Ja siitä mitä Ippi nyt metsästyksestä kokemuksen laajennuttua ajattelee.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageViestintäasiantuntija Verna Vuoripuro
Helsingin sanomien entinen toimittaja ja teknologiayhtiö Reaktorin viestintäasiantuntija Verna Vuoripuro kertoo miten media toimii, onko se metsästysvastainen ja miten metsästäjä voi vaikuttaa mediaan positiivisesti.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKoiramiehet Jari Hakulinen ja Johannes Lehtomäki.
Nykyisen metsästystavan ytimessä on ihmisen ja koiran saumaton yhteistyö. Netissä lentelee susikonfliktiin liittyen varsin villejäkin väitteitä siitä minkälainen metsästäjän ja koiran suhde on. Tässä jaksossa oiotaan muutama siihen liittyvä väärinkäsitys ja käydään läpi myös Suomalaisen koiranjalostuksen filosofiaa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageNaisten kohtelu metsästys- ja ammuntaporukoissa
Naisten määrä metsästys- ja ampumayhteisössä ovat nousussa. Perinteisesti miesvaltaisissa yhteisössä suhtautuminen tulijoihin on positiivisista, koska ampuminen ei katso sukupuolta. Silti edelleen naiset kohtaavat käyttäytymistä, joka porautuu ihon alle ja saattaa jopa traumatisoida. Tässä podcastjaksossa puhutaan asioista, joista on ollut tapana vaieta.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageAmpumaurheilija Jenny Koskimäki
Aseisiin ja ampumiseen liittyy paljon ennakkoluuloja ja vääriä tietoja. Niiden oikaiseminen on kaikkien aseharrastajien etu. Tässä jaksossa Jenny Koskimäki kertoo sovelletun reserviläisammunnan syvimmästä olemuksesta ja siitä minkälainen arvo naisilla ammuntaharrastukselle on. Jennyn löytää instagramista tunnuksella @jenkarolina (https://www.instagram.com/jenkarolina/)
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageElokuvantekijä Eero Tiilikainen 2/2
Eero oli mukana metsällä kameran kanssa. Keskustelimme siitä mitä hän kameran kautta näki ja mitä siitä ajatteli. Oivalsimme, että metsästyksestä pitää nähdä kokonaisuus sitä ymmärtääkseen. Eerolla on mahdollisuus näyttää se laajalle yleisölle nauhoittamansa videoiden avulla.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageEdesmenneen hirvimiehen poika, Eero Tiilikainen 1/2
Kun Eero kuuli isänsä muistotilaisuudessa isän ystävien tarinat hirvimetsältä, hän halusi päästä näkemään millaisessa maailmassa isä eli. Hän osallistui kanssani hirvijahtiin ja löysi sieltä metsästyksen syvimmän olemuksen. Tästä keskustelusta ei selvitty ilman kyyneleitä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/message15 uutta jaksoa on valmiina
Pitkä tauko on ohi ja jaksoja on valmiina iso nippu. Kokeilen julkaista niitä nyt uudella tavalla. Voit tukea työtäni ja saada kaikki jaksot kerralla kuultavaksi ostamalla ne osoitteesta https://metsastakirja.fi/podcast
Metsästysvastaisuus ja metsästäjän vastuu
Minua on metsästäjäuran alusta asti kiinnostanut metsästysvastaisuus ilmiönä. Kuinka paljon sitä on, missä sitä esiintyy ja mistä se mahdollisesti johtuu. Puran tässä jaksossa ajatuksiani näihin liittyen perustuen kaikkeen siihen, mitä olen kirjan kirjoittamisen ja podcastin tekemisen aikana oppinut.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKuplaa murtamassa 2/2 Taiteilija, kirjailjia ja feministi - Saara Turunen
Vaimoni ojensi eräänä iltana minulle Saaran kirjan Sivuhenkilö. Kirjassa on lyhyt kuvaus metsästyksestä kaupunkilaisnaisen näkökulmasta. Kuvauksen fantasianomaisuus ja pisteliäisyys kiinnitti huomioni ja ärsytti aluksi voimakkaasti. Pelkästään omien tulkintojen tekemisen sijasta kutsuin Saaran keskustelemaan metsästyksestä.
Kuplaa murtamassa 1/2 Riistatalouskartanon isäntä - Heikki Sauvala
Tuplajakson ensimmäinen osa. Jakson tarkoituksena on esitellä näennäisesti hyvin eri laidalla yhteiskuntaa olevat kaksi hahmoa, joiden molempien näkökulmissa on paljon kuulemisen arvoista. Ensimmäisessä jaksossa haastateltavana Fasaanijahteihin perustuvan riistatalouden harjoittaja ja kartanon isäntä - Heikki Sauvala. Fasaanijahteja on helppo pitää eliitin huvitteluna. Kuinka moni näin ajatteleva on koskaan ottanut selvää, mistä fasaanijahdeissa on kysymys, miksi niitä järjestetään ja miten jahteja järjestävä maatalousyrittäjä aiheesta ajattelee. Ei riittävän moni. Mielipiteet on helpompi muodostaa ottamatta selvää mistä asioissa todella on kysymys.
Heikin tarinaa esitellään myös Metsästä-kirjassa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageVoimankäytön ammattilaiset kaurispukkijahdissa
Odotellessa kaurispukkijahtiin pääsyä, Rymättylä Deer campin osallistujat päättivät laittaa nauhurin pyörimään ja alkaa keskustella jousimetsästyksen syvimmästä olemuksesta, jousiammunnan harjoittelusta ja vaikeiden taitojen oppimistavoista. Mukana keskustelua jousimetsästyksen oppimisesta, simulaattoriharjoittelusta, väkivallasta ja lapsista. Jaksossa mainittu jousimetsästyssimulaattori on kokeiltavissa osoitteessa metsastajousella.fi
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageEtäerämessut - Jousimetsästäjä ja kilpa-ampuja Timo Pirppu
Jousimetsästysaktiivi Timo Pirppu kertoo jousimetsästyksen eduvalvonnasta, jousimetsästyksen aloittamisesta, jousiammunnassa kilpailemisesta ja metsästyksen ja perhe-elämän yhdistämisestä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageEtäerämessut - Riihimäen erämessujen toimitusjohtaja Ninni Manninen
Ninni on toiminut Riihimäen erämessuorganisaatiossa vuodesta -92 alkaen. Vuosien varrella suomalainen erä-elämä on kehittynyt paljon, mutta tietty ydin on kuitenkin säilynyt. Miksi erämessut ovat olemassa, minkälaisella ohjelmalla on nykyisin eniten kysyntää ja mitä ensi vuonna on tiedossa. --- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/message
Aloitteleva jousimetsästäjä Otto Turunen ja mentor Jukka Lehtola
Jousimetsästys tuntuu vetävän puoleensa uusia metsästäjiä. Laji on haastava, eikä sitä todellakaan tehdä saaliinhimon ajamana. Otto Turunen ja Jukka Lehtola kertovat Oton tarinan kautta, miten reitti kohti jousimetsästystä voi alkaa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästä extra: mitä jokaisen koiranomistajan pitäisi tietää koirien irtipidosta
Kertaamme metsästäjän ja luonnonsuojelijan, Ari Lehtimäen kanssa minkälainen koirien irtipitoon liittyvä lainsäädäntö on, minkälainen vaikutus lemmikeillä on luontoon ja miksi näiden pitäisi olla yleistietoa jokaiselle koiranomistajalle.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageLuonnonsuojelija ja elämäntapametsästäjä Ari Lehtimäki
Ari Lehtimäki on yksi niistä suomalaisista, jotka laittavat luonnonsuojelutyöhön huomattavia ajallisia ja rahallisia panoksia. Keskustelimme Arin kanssa siitä millainen vaikutus lemmikeillä on luontoon, mitä jokaisen koiranomistajan pitäisi tietää koiran vapaana pidosta ja hankinnasta sekä pienpetopoiston tekemisestä kaupunkialueilla.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageEläintautitutkija, metsästäjä ja metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen
Eläimistä ihmiseen siirtyvät taudit ovat jossain määrin ajankohtainen aihe. Aiheessa on monta kulmaa, jonka tunteminen on metsästäjälle hyödyllistä. Professori Heikki Henttonen istahti kanssani keskustelemaan suomalaisista eläintaudeista ja niiden kantajista. Heikin kirja Tauteja Luonnosta on suositeltavaa luettavaa kaikille luontoihmisille
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMediapersoona, erämies ja metsästäjä - Mikko "Peltsi" Peltola
Mikko Peltola tunnetaan erityisesti luontoteemaisista televisio-ohjelmistaan. Innokkaalla kalamiehellä on myös metsästyslupa. Kävimme läpi muun muassa minkälainen rooli metsästyksellä tässä työssä ja Peltsin elämässä on? Sekä siitä kuinka luonnon tilan näkyväksi tekeminen ilman syyllistämistä on paras tie eteenpäin.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageVoimankäytön asiantuntija, metsästäjä Majuri EVP - Petteri Kantola
Miten sotilas valmistautuu kohtaamaan stressaavia tilanteita ja kuinka nämä taidot ovat hyödyllisiä niin metsästyksessä kuin koronaeristyksestä selviämisessäkin
Jaksossa mainittu psykologisen ensiavun kurssi löytyy täältä: https://www.coursera.org/learn/psychological-first-aid/home/welcome
Petteriä kannattaa seurata facebookissa. https://www.facebook.com/mjolnirhunting/ ja instagramissa @mjolnirhunting sekä @defendogreendirector
Data scientist ja tuore metsästäjä - Sakari Vaelma
Sakari Vaelma edustaa voimakkaasti kasvavaa kaupunkilaismetsästäjien joukkoa. Tässä podcastissa Sakke kertoo aloittamisensa motivaatiosta, kohtaamistaan haasteista, asevalinnoista ja metsästyskokemuksistaan. Tärkeitä vinkkejä kaikille metsästyksen aloittamisesta haaveileville ja myös meille metsästäjille. Meidän toimintamme vaikuttaa elämäntavan julkisuuskuvaan mm. sitä kautta, minkälaisen kokemuksen aloittavat metsästäjät elämäntavasta saavat.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageTyöpsykologi ja metsästäjä Simo Levanto
Mielenterveyden ammattilainen Simo Levanto istui kertomaan minkälaisia mielenterveysvaikutuksia metsästyksellä on, miten pitää huolta omasta olosta vaikeina aikoina ja miten puhua metsästyksestä lapsille.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messagePiepetosarja 4 - Petopyytäjä Joija Tikkanen
Onko pienpetopyynti huvittelua? Mikä metsästäjän siihen motivoi? Miksi metsähallitus on rekrytoinut metsästäjiä poistamaan pienpetoja suojelualueilta? Miltä Häijään herättämä keskustelu tapahtumaan osallistujasta mestästäjästä tuntui?
Ajatuksenlukuharha on ihmismielen vinouma, jossa näihin kysymyksiin vastatessa ei haluta selvittää todellisuutta metsästäjiltä itseltään, vaan vastaukset niihin päätellään. Itse. Harhalta voi suojautua esimerkiksi kuuntelemalla tämän podcastin.
Pienpetosarja 3 - Ihmisen ajattelu ja moraali - Aivotutkija Katri Saarikivi
Olen tuijottanut keskustelukulttuurin polarisoitumista erityisesti metsästyksen näkökulmasta nyt reilusti yli vuoden. Löysin selityksiä keskusteluiden vaikeudesta niin aivotutkimuksesta kuin moraalifilosofiastakin. Niitä kanssani käy tässä podcastissa Helsingin yliopiston aivotutkija ja empatiatutkimuksestaan tunnettu Katri Saarikivi. Miten ihmisen ajattelu toimii? Kuinka hyviä olemme arvioimaan totuutta tunnepitoisissa aiheissa? Voiko empatiaa olla liikaa? Miten on mahdollista, että hyvät ihmiset ovat moraalikysymyksistä niin eri mieltä, kuitenkin varmoina oman ajattelunsa oikeellisuudesta?
Käsittelen Haidtin moraaliperustateoriaa myös Metsästä-kirjassa. Kuuntele näyte podcastina. https://anchor.fm/metsasta/episodes/Metsst-kirjan-nyte-Hyvksyn-kunhan-se-ei-ole-huvittelua-eart71
Jaksossa mainitusta tieteellisestä uteliaisuudesta voit lukea lisää täältä https://www.vox.com/science-and-health/2017/2/1/14392290/partisan-bias-dan-kahan-curiosity
ja tukimusta aiheesta täältä. https://www.researchgate.net/profile/Asheley_Landrum/publication/301293576_Measuring_Interest_in_Science_The_Science_Curiosity_Scale/links/5714dc0808ae4e2fdba1673d.pdf
Tässä tutkimuksessa puolestaan osoitetaan, että tieteellinen uteliaisuus vähentää poliittisesti vinoutunutta päättelyä. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/pops.12396
Pienpetosarja 2 - Mitä pienpedoista tiedetään tutkimuksen valossa? Vieraana Heidi Krüger
Tämä podcast on pienpetosarjan toinen osa. Löydät ensimmäisen, kohun taustoja käsittelevän osan täältä ja yhteenvedon tässä jaksossa käsitellystä tutkimuksesta täältä
Heidi Krüger on MMM:n riistatalousasiantuntija ja petotutkija. Käymme Heidin kanssa läpi kohun tutkimuksellisen näkökulman. Näkökulma on tärkeä, sillä kilpailua sekä puolustettiin että vastustettiin tutkimukseen vedoten. Missä nykytietämys pienpetojen vaikutuksesta menee? Käsittelemme erikseen supikoiratutkimusta ja kotoperäisten petojen vaikutusta.
Sarjan kolmannessa osassa tullaan käsittelemään tappamisen moraalista kysymystä.
Toimittaja, valokuvaaja dokumentaristi, eläinsuojelija Kimmo Ohtonen
Tämä podcast jatkaa tämän viikon rajoja rikkovan yhteisymmärryksen etsimisen teemaa.
Kun Kimmo Ohtonen ilmoitti Apu-lehdessä hankkivansa metsästysluvan, suomalaiset metsästäjät kohahtivat. Kohinan syy oli Kimmon vuonna 2016 julkaisema Katoava pohjola -dokumenttisarjan kolmas jakso Salametsästäjien reviiri, joka oli aiheuttanut metsästäjien keskuudessa, sanotaanko vaikka närkästystä. Ongelmaksi ei koettu niinkään sitä, että dokumentti käsitteli salametsästystä, kyse oli siitä, miten metsästystä ja salametsästystä dokumentissa käsiteltiin.
Nyt, neljä vuotta myöhemmin metsästäjät yllättyivät Kimmon metsästysmyönteisistä kommenteista. Minä kiinnostuin niistä ja halusin kuulla mieheltä itseltään mitä hän metsästyksestä ajattelee, kuinka paljon hän siitä tietää ja miten hän aikoo harrastuksen kanssa edetä. Pääsimme keskustelemaan myös salametsästysdokumentista, sen aiheuttamasta reaktiosta, siitä miksi se on mielestäni perusteltu ja myös siitä miltä osin metsästäjien viha perustui virheellisiin olettamuksiin.
Pienpetosarja 1 - Miltä kilpailu vaikuttaa nuoren kaupunkilaisnaisen silmissä?
Kerroin ystävälleni Pipsa Haavistolle Häijäässä järjestetystä pienpetokilpailusta koska halusin ymmärtää paremmin mistä Häijääseen liittyvä kohu syntyi. Keskustelu vahvisti kahta oletustani. Suurella yleisöllä ei ole kovin selvää käsitystä suomen luonnon tilasta ja pienpetojen vaikutuksesta siihen. Siksi kilpailumuotoinen pienpetopyynti saa varsin negatiivisia kaikuja.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästä-kirjan näyte "Hyväksyn kunhan se ei ole huvittelua"
Kirjan luku Hyväksyn kunhan se ei ole huvittelua antaa viitteitä siitä miksi hyvät ihmiset ovat toistensa kurkussa moraaliin liittyvissä kysymyksissä kuten uskonnossa, politiikassa tai metsästyksessä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageHelsingin Lauttasaaren yhteiskoulun lukiolainen Kuutti Huhtala
Joskus on käynyt niinkin, että olen metsästäjien kesken jutellessa kuullut ajatuksen siitä, että kaupunkilaisnuoret ne ei ymmärrä metsästyksen päälle, tai jopa ovat sitä vastaan. Olen pitänyt aiheesta muutamia vierailuluentoja juuri kaupunkilaisnuorille ja tämä stereotypia ei näytä pitävän paikkaansa. Lauttasaaren yhteiskoulun lukiolainen Kuutti Huhtala kertoo miltä metsästys hänen näkökulmastaan näyttää ja mitä esteitä metsästyksen aloittamiselle kaupunkinäkökulmasta on.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageVihreä poliitikko ja Egotripin laulaja-lauluntekijä Mikki Kauste
Muusikko ja poliitikko Mikki Kauste lausahti twitterissä taannoin "mä oonkin aika yksioikoisesti metsästystä vastaan" https://twitter.com/Inka_Maarja/status/1199727261844422660
Sen sijaan, että olisimme alkaneet riidellä aiheesta somessa, sovimme että tapaamme podcastin merkeissä ja käymme näkemyksiä läpi henkilökohtaisen keskustelun kautta.
Ja henkilökohtaista keskustelu olikin. Lähtökohtana oli Mikin epäilys, joka liittyi metsästyskokemukseen olennaisesti kuuluvaan tappamiseen. Yleensä tällaiset kyseenalaistukset menevät metsästäjällä ihon alle, koska oma prosessi tappamisen suhteen on hyvin eri paikassa. Tämä muodostuu usein hyvän keskustelun käymisen esteeksi.
Niin ei tässä tapauksessa kuitenkaan käynyt ja hyvä niin. Mikki istui keskustelemaan nimenomaan halusta oppia metsästyksestä uutta ja koska keskustelua ei viety väittelyksi heti ensi metreiltä, ymmärrys todella lisääntyi.
Keskustelun lopputuloksena lähetin Mikille Metsästä-kirjan luettavaksi, nimmareilla varustettuna. Minusta on valtavan hienoa, että juuri Mikin kaltaiset ihmiset tuntuvat kiinnostuvan kirjasta kunhan he jotain kautta löytävät sen ääreen. Sen parempaa lääkettä luontokeskustelun polarisoitumiselle en ole vielä itse onnistunut löytämään.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageKeskiajan kulttuurihistorian tutkija, kaupunkivihreä ja tuleva maanomistaja Reima Välimäki
Minkälainen keskustelu on odotettavissa, kun vihreä feministi, humanisti ja kasvissyöjä istuu vaihtamaan ajatuksia metsästäjän kanssa? Kuten totuttua, aivan loistava keskustelu. Reima Välimäki on kaikkien näiden määritteiden lisäksi myös henkilö, jonka mielipiteellä on ainakin paikallisille metsästäjille selvä merkitys. Reima edustaa juuri sitä kansanosaa, jonka omistukseen maaseutujen metsät tällä hetkellä usein siirtyvät ja niin on tapahtumassa myös Reiman kohdalla.
Keskustelu sukelsi näiden näennäistä vastakkainasettelua aiheuttavien teemojen kautta kaikkeen siihen minkä voisi kuvitella kaupunkilaisia ja maalaisia erottavan toisistaan. Ruoantuotanto, metsästyksen etiikka, petopolitiikka, lihansyönti ja sosiaalinen media saivat kaikki osansa tässä keskustelussa, joka oli jälleen kerran epätodennäköinen, mutta loistava.
Jousimetsästäjä Sanna Grönroos
Sanna on aktiivisesti metsästävä nainen, joka on metsästyshaasteen lisäksi ottanut haasteeksi kuvata metsästyskokemuksia ja tunnelmia Apajilla mediaporukan osana.
Keskustelimme siitä, minkälaisia kokemuksia Sannalla on naisena miesvaltaisesta elämäntavasta, miesten ja naisten tunteista, asevalinnoista, suomalaisesta maatalouselinkeinosta ja metsästyksen aloittamisesta.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageYhteisömanageri ja lukemisen puolestapuhuja Marko Suomi
Marko Suomi on yhteisömanageri, jonka tavoitteena on poistaa esteitä yhteisöllisyyden syntymisen edestä. Marko on myös mestaruustason kahvakuulaurheilija ja lukemisen puolestapuhuja. Marko päätyi vieraslistalleni siksi, että olen metsästysaiheen suhteen erittäin kiinnostunut sosiaalisen median todellisuudesta ja siitä, miten siinä ympäristössä olisi mahdollista luoda positiivista yhteisöllisyyttä. Keskustelu kulki yhteisöiden kautta luontosuhteeseen, kaupunkilaisuuteen, hyvän ja pahan taisteluun, populismiin, sensuuriin ja lihansyönnin todellisuuden eli koko lailla kaikki yhteiskunnan ja elämän kannalta tärkeät aiheet tulivat käsitellyksi.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageTietokirjailija Jouni Tikkanen
Onko olemassa Rakentavaa susikeskustelua? Minkälainen kerroin keskusteluun tulee aikaisemmista kokemuksista? Mitä eroa on metsästäjän käytännön luontotietämyksellä ja biologin näkökulmalla?
Tämän jakson vieras Jouni Tikkanen on biologi ja toimittaja, jolla on kokemusta niin luonnonsuojelupiireistä kuin metsästyksestäkin.
Tikkasen kirja Lauma - 1880-luvun lapsensurmat ja susiviha Suomessa on vaikuttava tietokirja. Kirjassa käydään läpi yksityiskohtaisesti minkälaisissa olosuhteissa viime vuosisadan lapsensurmat tapahtuivat, miten ihmiset niihin reagoivat ja kuinka pitkiä kaikuja näillä tapahtumilla suomalaiseen kulttuuriin oli. Heti kun luin Hesarin artikkelin kirjasta, olin varma että tämän kaverin kanssa aiheeseen kuuluu sukeltaa syvälle ja oikeassa olin.
Lauma-kirja on jokaiselle petokeskustelusta kiinnostuneelle must read ja näin ollen Metsästä podcastin uusin jakso must listen
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageMetsästä-kirjan näyte - Miltä tappaminen tuntuu?
Tämä on yhden luvun mittainen näyte Metsästä-kirjan sisällöstä. Luvussa käsitellään eläimen hengen ottamisen tunnekokemusta.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageVihreiden kansanedustaja Atte Harjanne
Toistaiseksi kaikkein epätodennäköisimmässä metsästyskeskustelussa selvitetään voivatko Vihreä kansanedustaja ja metsästäjä löytää yhteisen sävelen. Atte Harjanne on ensimmäisen kauden kansanedustaja, jonka kanssa kävin hyvän keskustelun jossa etsittiin syitä sille miksi vihreät vaikuttavat hyökkäävät metsästäjien elämäntapaa vastaan, käsiteltiin kommunikaation vaikeuksia, Vihreiden eläinpoliittisia linjauksia ja sivusimme myös lyhyesti suurpetopolitiikkaa.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/messageJousimetsästäjä Antti Saarenmaa
Antti Saarenmaa on monipuolinen pitkän linjan metsästäjä. Myös Antti on keskustelukumppanina enemmänkin todennäköisestä päästä, mutta silti podcastiin teemaan loistavasti sopiva vieras. Antti on Suomen jousimetsästäjäin liiton puheenjohtaja ja hän Puhuimme Antin kanssa siitä, miten sovittaa metsästys kiireiseen Helsinkiläisarkeen, minkälainen vaikutus metsästyksellä on ollut työelämään ja ruokailutottumuksiin. Tämäkin keskustelu jatkaa podcastin tärkeimmän tavoitteen, rakentavan metsästyskeskustelun, luomista.
Apajilla podcast: https://soundcloud.com/apajilla/apajilla-podcast-12019 ja
Apajilla youtube: https://www.youtube.com/channel/UCMUz1FuLhl5pchcatHKKQ3A
Suomen jousimetsästäjäin liitto http://www.jousimetsastys.fi
Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Marika Rosenborg
Tällä kertaa vieraana epätodennäköisessä metsästyskeskustelussa on seksuaali- ja parisuhdeterapeutti sekä eroasiantuntija Marika Rosenborg. Jokaista parisuhteessa elävää metsästäjää luulisi kiinnostavan miten asiat kannattaa järjestää, jotta elämään mahtuu metsästämisen lisäksi myös parisuhde. Harrastaminen helpottuu huomattavasti, kun kotiasiat ovat kunnossa ja Marika antaa jaksossa arvokkaita vinkkejä ja pohdintaa siitä, miten tämä onnistuu. Keskustelussa sivutaan myös miesten ja naisten roolijakoa ja vastataan kysymykseen, mikä on rakkauden rankinglista.
Kuva: Samuel Glassar
Metsästäjät Viivi Laine ja Petteri Kantola
Kolmannessa podcastissa palataan Metsästä-kirjan julkaisutilaisuuteen ja siellä käytyyn metsästyskeskusteluun. Lauteilla kanssani oli keskustelemassa kirjaa varten haastattelemani metsästäjät Petteri Kantola ja Viivi Laine. Petteri on yllättävän virkeä eläkeläinen ja Viivi Helsingissä asuva vihreä sisustusarkkitehti. Molemmilla vierailla oli metsästyskokemusta reilusti minua enemmän ja siksi oli kiinnostavaa päästä vertailemaan kokeneempien metsästäjien kokemuksia omiin kokemuksiini metsästyksen aloittamiseen liittyen. --- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/message
Aivotutkija, empatian asiantuntija Katri Saarikivi
Ihminen on nuori eläin, jossa on useita elementtejä, jotka ovat luonnollisia, mutta eivät enää nyky-yhteiskunnassa hyväksyttäviä. Miksi niitä kutsutaan pimeiksi puoliksi? Mitä yhteistä on ihmisen väkivaltaisuudessa ja seksuaalisuudessa?
Podcastissa vieraana on Aivotutkija Katri Saarikivi. Katrin ja Minna Huotilaisen kirja Aivot työssä oli Metsästä-kirjaa kirjoittaessani arvokas lähde. Katri tunnetaan erityisesti empatiatutkimuksestaan ja tieteen kansantajuistamiseen tähtäävästä työstään. Tässä podcastissa päästiinkin kaivelemaan syvimpiä mahdollisia teemoja.
Inklusiivisuuden edelläkävijä suomessa, Katja Toropainen
Ensimmäisessä epätodennäköisessä metsästyskeskustelussa käydään läpi Katja Toropaisen kanssa inklusiivisuuden ja diversiteetin hyötyjä ja etsitään yhteisiä tekijöitä metsästystä tuntemattoman yliopisto-opiskelijanaisen ja metsästäjämiehen väliltä.
--- Send in a voice message: https://anchor.fm/metsasta/message