Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ennakointikupla

Ennakointikupla on podcast, jossa keskustellaan ennakoinnista ja tulevaisuuksientutkimuksesta. Siitä miten tulevaisuuksista tiedetään ja miten niitä muokataan, heidän kanssaan jotka tulevaisuustyötä tekevät. Koska joskus on hyvä olla kuplassa.

Tilaa podcast: RSS-syöte, Apple-podcastit tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 20 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 19.3.2017.

Laura Pouru

Julkaistu 3.6.2020

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ennakointikuplassa katsotaan seuraavaa 40 vuotta ja erityisesti sen tekijöitä. Tällä kertaa vieraana on Laura Pouru. Laura on tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja, kansallisen Tulevaisuuspäivän perustaja, ja ennakointiin ja tulevaisuuslukutaitoon perehtynyt tutkija Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Lauran kuulijoille esittämä kysymys on: “Millainen on henkilökohtainen suhteesi tulevaisuuteen? Suhtaudutko tulevaisuuteen passiivisesti (tulevaisuus tulee ja vie mukanaan) vai proaktiivisesti (pystyn vaikuttamaan tulevaisuuden muotoutumiseen)? Millaiset rajoittavat tai itsestäänselvyyksinä pidetyt oletukset saattavat rajoittaa omaa suhtautumistasi tulevaisuuteen?” Voit osallistua keskusteluun Twitterissä tunnisteella #kuplakysymys.

Tulevaisuuden tutkimuksen seura 40 vuotta

Julkaistu 27.5.2020

Tänä vuonna tulevaisuuden tutkimuksen seura täyttää 40 vuotta. Mutta mikä tällainen seura oikein on ja mistä se sai alkunsa? Miten sen ja laajemmin tulevaisuuksien tutkimuksen rooli nähdään tällä hetkellä? Tässä jaksossa Mikko Dufva avaa tulevaisuuden tutkimuksen seuran historiaa, nykytilannetta ja tulevaisuuksien tutkimuksen tarvetta ja haasteita. Jakso johdattaa samalla tämän kauden varsinaisiin jaksoihin, eli haastatteluihin ennakoinnin ja tulevaisuuksien tutkimuksen parissa työskentelevien kanssa, heidän jotka tulevat vaikuttamaan alaan seuraavien 40 vuoden ajan. Jakson kysymys: Mitä sinulle tulee mieleen kun kuulet sanan tulevaisuuksientutkimus? Voit osallistua keskusteluun Twitterissä tunnisteella #kuplakysymys

Tanja Hichert: Hyvän antroposeenin siemenet

Julkaistu 9.4.2018

Miten luoda uskottavia kuvauksia tulevaisuuksista, jotka ovat sosiaalisesti ja ekologisesti toivottavia, oikeudenmukaisia ja kestäviä? Tässä jaksossa Tanja Hichert kertoo Mikko Dufvalle, miten Seeds of a good anthropocene projekti pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen. Tanja on ennakoinnin ammattilainen, jolla on yli 15 vuoden kokemus strategioiden tekemisestä käytännössä. Hänen konsulttiyrityksensä Hichert & Associates erikoistuu strategiseen ennakointiin. Hänellä on MBA strategiasta ja maisterintutkinto tulevaisuudentutkimuksesta Stellenbochin yliopistosta. Hän toimii tutkijana Stellenbochin yliopistossa, osakkaana Vision Foresight Strategy LCC:ssä, Association of Professional Futurist:n hallituksen jäsenenä, ja Millennium-projektin Etelä-Afrikan noodin johtajana. Hän asuu Etelä-Afrikassa ja työskentelee ympäri maailmaa.

Wendy Schultz: Visiointi

Julkaistu 26.3.2018

Mitä on visiointi, miten visioita tehdään ja ketä tulisi ottaa mukaan prosessiin? Mitä merkitystä on visioilla? Tässä jaksossa Mikko Dufva haastattelee Wendy Schultzia visioinnin eri puolista. Wendy on ”sertifioitu futuristi”, jolla on yli kolmekymmentä vuotta kokemusta tulevaisuuksien tutkimuksesta, ennakoinnista, suunnittelusta ja fasilitoinnista ympäri maailmaa. Hän on koulutukseltaan tulevaisuuden tutkija (MA, Ph.D., Political Futuristics, University of Hawaii at Manoa).

René Rohrbeck: Yritysten tekemä ennakointi

Julkaistu 4.10.2017

Onko ennakoinnilla vaikutusta yritysten kilpailukykyyn ja menestykseen? Miten arvioida yrityksen ennakointikyvykkyyttä? Miten havainnoida, aavistella ja tiedustella tulevaa? Mikko Dufva haastattelee René Rohrbeckiä hänen uraauurtavasta tutkimuksestaan yritysten tekemän ennakoinnin parissa.

Sirkka Heinonen: Tulevaisuustietoisuus

Julkaistu 27.9.2017

Mitä on tulevaisuustietoisuus? Miten tulevaisuusajattelua voi kehittää? Mitä kiinnostavaa tulevaisuuksien tutkimuksessa tapahtuu nyt? Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Sirkka Heinonen.

Erica Bol: Tulevaisuusajattelun opettaminen

Julkaistu 20.9.2017

Miten opettaa tulevaisuusajattelua kouluissa? Erica Bol keskustelee Mikko Dufvan kanssa Teach the Future -säätiön tekemästä työstä.

Jouko Myllyoja: Draamatyöpajat ennakoinnissa

Julkaistu 13.9.2017

Miten tuntea tulevaisuus? Jouko Myllyoja keskustelee Mikko Dufvan kanssa yhdestä lähestymistavasta, draamatyöpajoista. Mitä ne ovat ja mitä pitää ottaa huomioon, kun soveltaa draamamenetelmiä ennakoinnissa?

John Sweeney & Jordi Serra: Postnormaali aika

Julkaistu 6.9.2017

Miten ennakoida kaoottista ja nopeasti muuttuvaa maailmaa? Mitä ovat mustat meduusat, joutsenet tai elefantit ja miten luovia monimutkaisuuden halki? John Sweeney ja Jordi Serra vierailevat ennakointikuplassa keskustellakseen postnormaalista ajasta ja sen ennakoinnista.

Toni Ahlqvist: Kriittinen tulevaisuusajattelu

Julkaistu 30.8.2017

Miten tulevaisuudesta ajatellaan? Mikä on syntrendi ja kannattaako aina pyrkiä laajaan osallistavuuteen? Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Toni Ahlqvist ja aiheena kriittinen tulevaisuusajattelu.

Stuart Candy: Elämyksellinen ennakointi

Julkaistu 23.8.2017

Miten tuoda tulevaisuudet nykyhetkeen ja tehdä niistä konkreettisia? Mitä on elämyksellinen ennakointi? Mikko Dufvan vieraan Stuart Candy ja aiheena etnografinen elämyksellinen ennakointi. Jakso on englanniksi.

Minna Koskelo: Tulevaisuusmuotoilu

Julkaistu 16.8.2017

Mitä tapahtuu kun yhdistää palvelumuotoilun ja ennakoinnin? Miten tulevaisuudet voidaan arkipäiväistää ja tuoda nykyhetkeen? Unohtuuko ihminen trendejä tuijottaessa? Ennakointikuplassa tulevaisuusmuotoilusta keskustelemassa Minna Koskelo.

Kooste: Miten ennakointia tulisi kehittää?

Julkaistu 28.6.2017

Kooste kauden 1 jaksoista. Miten ennakointia tulisi kehittää? Mitä tehdä toisin ja mikä toimii hyvin? Tähän jaksoon on koottu vastaukset näihin kysymyksiin edeltävistä jaksoista. Äänessä Johannes Koponen, Kaisa Oksanen, Pauli Komonen, Osmo Kuusi, Paula Laine, Jaana Tapanainen-Thiess ja Totti Könnölä.

Totti Könnölä: Ennakointi ekosysteemeissä

Julkaistu 14.6.2017

Mikä ihmeen ekosysteemi ja miten ennakoida toimijarakenteen ja toimintatapojen muutoksia? Mikä on ennakoijan vastuu? Mm. nämä aiheet nousevat esiin, kun Totti Könnölä ja Mikko Dufva keskustelevat ennakoinnista ekosysteemeissä.

Jaana Tapanainen-Thiess: Ennakointi käytännössä

Julkaistu 31.5.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Jaana Tapanainen-Thiess ja aiheena ennakoinnin käytännöt ja ennakointi käytännössä. Mitkä ovat ennakoinnin hyvät käytännöt ja todellisuus yksityisellä ja julkisella sektorilla?

Paula Laine: Ennakointi ja yhteiskunnan kehityssuunnan muovaaminen

Julkaistu 17.5.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Paula Laine ja aiheena ennakoinnin rooli yhteiskunnan kehityssuunnan hahmottamisessa ja muovaamisessa. Kenelle tulevaisuuspöytä on katettu ja miten pärjätä monimutkaisuuden ja keskinäisriippuvaisuuden kanssa?

Pauli Komonen: Yrityksille tehtävä ennakointi ja ennakointi ammattina

Julkaistu 3.5.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Pauli Komonen ja aiheena yrityksille tehtävä ennakointi ja ennakointi ammattina. Millaista on tehdä ennakointia työkseen ja millaisia tarpeita yrityksillä on ennakoinnin suhteen?

Osmo Kuusi: Tulevaisuutta koskeva tieto

Julkaistu 19.4.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Osmo Kuusi ja aiheena tulevaisuutta koskeva tieto. Mitä se on ja miten tulevaisuudesta voi tietää? Keskustelussa myös tulevaisuuskartta ja ennakoinnin fokusointi.

Kaisa Oksanen: Poliittinen päätöksenteko ja kansallinen ennakointi

Julkaistu 5.4.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Kaisa Oksanen ja aiheena poliittinen päätöksenteko ja Suomen kansallinen ennakointi. Mikä on tulevaisuusvaliokunta tai ennakointiluotsi? Onko ennakoinnilla vaikutusta ja miten ärsyttää tulevaisuudentutkijaa?

Johannes Koponen: Ennakointi postnormaalissa ajassa

Julkaistu 19.3.2017

Ennakointikuplassa Mikko Dufvan vieraana Johannes Koponen ja aiheena ennakointi postmodernissa ja totuudenjälkeisessä ajassa. Toimivatko vanhat mallit, mitä tulisi ajatella toisin ennakoinnissa ja kuka oikeastaan päättää tulevaisuudesta?

Takaisin podcastien listaan