Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Luovia: Podcast taiteesta, yrittäjyydestä ja luovuudesta

Luovia on taidealan yrittäjän apukuski. Suoraa puhetta taiteesta, rahasta, somesta ja brändeistä. Juontajana Nani Annette. Verkkokauppa: http://holvi.com/shop/luovia

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 188 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 5.9.2017.

Näin he tekivät sen: #156 Toimittaja Aino Huilaja teki unelmiensa U-käännöksen

Julkaistu 7.6.2022

Aino Huilaja on maailmalla asuva toimittaja ja esikoiskirjailija, joka pari vuotta sitten pakkasi arkensa Ranssiksi nimettyyn pakettiautoon ja huristeli pakumatkalle, joka jatkuu edelleen. Reissussa mukana kulkee Ainon perhe, valokuvaajapuoliso Jerry sekä pakutoimistokoira Arska. Podcastit, kirjat, lehtijutut ja muut työt tehdään tien päällä kuten kunnon diginomadin kuuluukin. Oravanpyörästä ja kaupunkiresidenssistä irtautunut Aino maistelee elämää joskus Espanjan vuorilla tai Lapin ruskassa. Aino ei siis aina tiedä, missä kallistaa päänsä tyynylle. Muissa uutisissa: Aino ei ole varsinaisesti autoihminen. Sen sijaan aamukahvihetkiin hän suhtautuu intohimolla.

Näin he tekivät sen: #155 Koomikko Eve Kulmala breikkasi sketsilöillä

Julkaistu 31.5.2022

Eve Kulmala on helsinkiläinen koomikko, joka edistää yhdenvertaisuutta käsikirjoittamalla yhteiskunnallista satiiria, vai pitäisikö sanoa sketsilöitä, kuten Eve itse sanoisi? Eve rakentaa vitsinsä feminismin ympärille ja punch uppaa ronskisti, mutta rakkaudella patriarkaatille. Hän on hostannut Kiintiökoomikot-komediapodcastia yhdessä Inka Valiman kanssa ja kirjoittanut juuri julkaistun Hauskan tytön käsikirjan. Tulevaisuudessa Eve tuottaa komiikkaa lavoille ja someen oman tuotantoyhtiönsä, Comedy Queenin, kautta. Muissa uutisissa: Eve haluaisi vielä jonain päivänä matkustaa Barcelonaan.

Näin he tekivät sen: #154 Muotisuunnittelija Ervin Latimer ravistelee nuhjuisia rakenteita

Julkaistu 24.5.2022

Ervin Latimer on helsinkiläinen muotisuunnittelija, yrittäjä, Ruskeat Tytöt ry:n perustajajäsen sekä drag-taiteilija. Latimer palkittiin vuoden nuoren suunnittelijan palkinnolla vuonna 2020, minkä jälkeen hänen uransa on niin sanotusti lähtenyt lapasesta. Tammikuussa Ervin esitteli ensimmäisen oman mallistonsa Italiassa, jolloin myös New York Times innostui haastattelemaan häntä. Latimmier-vaatemerkkinsä alla Ervin suunnittelee vaatteita maskuliinisuuden esittämistä varten. Latimer on taiteellaan keskustelija ja raivaaja, nuhjuisia rakenteita ravisteleva uuden sukupolven taidealan yrittäjä. Muissa uutisissa: Latimerista olisi voinut tulla isänsä tapaan koripalloilija tai näyttelijä.

Näin he tekivät sen: #153 Hyvinvointitaiteilija Virpi Mikkosen Vanelja on oodi elämälle

Julkaistu 17.5.2022

Virpi Mikkonen on Helsingissä asuva yrittäjä, ruoka- ja hyvinvointitaiteilija, valokuvaaja ja kirjailija, jonka Vanelja-brändissä yhdistyvät mielihyvä, holistinen terveys ja estetiikka. Virpin asiantuntijuus on päätynyt lukuisten kirjojen väliin, ja hänen Kiitos hyvää -kirjansa olikin ensimmäinen suomalainen ruokakirja, jonka kustannusoikeudet myytiin Yhdysvaltoihin. Vanelja on lanseerannut myös omia, hyvää tekeviä tuotteitaan, kuten kotimaista kombuchaa ja metsähunajaa. Kaiken pohjalla on kuitenkin hyvä olo ja terveelliset reseptit. Muissa uutisissa: viime päivät Virpi on kirjoittanut lyriikkaa, rapsutellut Helle-koiraansa ja ihaillut kevään saapumista.

Näin he tekivät sen: #152 Valokuvaaja Lisa McWhirter siirsi kuvausbisneksensä Islantiin

Julkaistu 10.5.2022

Lisa on valokuvaaja, joka on erikoistunut ikuistamaan vihille karkaavia pareja Islannissa. Hän syntyi Manchesterissa Englannissa, mutta kasvoi Suomessa. Nykyään hän ajattelee olevansa kolmen kulttuurin kasvatti, sillä yritystoiminnan siirtäminen Islantiin on jättänyt häneen jälkensä. Islannissa Lisa vieraili ensimmäistä kertaa vuonna 2018, mikä oli selvästi unohtumaton reissu. Tuon reissun jälkeen Lisan tulevaisuudensuunnitelmat alkoivat kirkastumaan, ja vuonna 2021 hän päätti keskittyä kuvaamaan yksinomaan Islannissa. Lisan kuvissa rakkaus ja luonnonvoimat käyvät intensiivistä vuoropuhelua, ja ne alleviivaavat hänen viestiään: viettäkää juuri omanlaisenne hääpäivä, jota ette tule katumaan. Muissa uutisissa: Lisa rakastaa Harry Potteria, Star Warsia ja Doctor Whota. Hän opiskelee parhaillaan islantia ja hänellä on kaksi kissaa.

Näin he tekivät sen: #151 Kuvittaja Annu Kilpeläinen luo tropiikin loskankin keskelle

Julkaistu 3.5.2022

Annu Kilpeläinen on Lontoossa asuva ja työskentelevä kuvittaja, joka tunnetaan värikkäistä töistään. Annun taiteessa toistuvat usein autot ja kukat, mutta hänen kynästään lähtevät myös erilaiset kuviot. Annun trooppista maisemaa muistuttavilla töillä on koristeltu kaikkea skeittilaudoista juomatölkkeihin. Australiassakin asuneen Annun asiakkaisiin lukeutuvat mm. Guardian ja Penguin Books, mutta hän myy myös originaalejaan taiteen harrastajille. Tuorein setti myytiin loppuun Instagramin kautta päivässä. Muissa uutisissa: Annu mainitsee lempivärikseen keltaisen ja keskellä suomalaista peltomaisemaa makaa hänen koristelemansa vanha kilpa-auto.

Näin he tekivät sen: #150 Yleisnero Satu Rämö tekee mitä tykkää

Julkaistu 26.4.2022

Satu tekee työkseen sitä, mitä tykkää. Hän on sanojen monitoiminainen, jolla on parin vuosikymmenen kokemus erilaisista viestinnän tehtävistä niin kaupallisesta kuin journalistisestakin vinkkelistä. Satu on The Suomalainen Islannissa, mutta ehkä jo vähän islantilaistunutkin. Hän on kirjoittanut parikymmentä kirjaa yksin tai yhdessä, mutta hänen ensimmäinen dekkarinsa, Hildur, ilmestyy vuonna 2022. Sadun elämään pääsee kurkistamaan hänen supersuositussa blogissaan tai vielä arkisemmin hänen Instassaan, jossa lähes neljännessatatuhatta seuraajaa odottavat Sadun seuraavaa siirtoa. Muissa uutisissa: Satu iloitsee äänikirjoista, vastuullisuudesta, hampaiden terveydestä ja isoista palsternakoista.

Näin he tekivät sen: #149 Kirjailija Anne-Maija Aalto käsittelee suuria aiheita pienieleisesti

Julkaistu 19.4.2022

Anne-Maija Aalto on Turussa asuva kirjailija, jonka toiveikas, mutta varsin yhteiskunnallinen teos Mistä valo pääsee sisään palkittiin vuoden 2021 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla. Aallolle Finlandia-voitto oli unelmien täyttymys. Tunnustusta hyvästä työstä on kuitenkin sadellut myös aiemmin. Esimerkiksi Aallon edellinen kirja Korento oli ehdolla Topelius-palkinnon saajaksi. Anne-Maija kuvailee itseään japanofiiliksi, mikä näkyy hänen vähäeleisessä ilmaisussaan. Anne-Maija ei kuohu yleisönsä puolesta. Muissa uutisissa: Luonto ja isot teekupit ovat Anne-Maijan sydäntä lähellä, ja jos Anne-Maijan Instagram-julkaisuihin on uskominen, rakastaa hän pehmeitä sävyjä ja valon liikettä luonnon joka kolkassa.

Näin he tekivät sen: #148 Taiteilija Kreetta Järvenpää nosti kukkakuvauksen uudelle tasolle

Julkaistu 12.4.2022

Kreetta Järvenpää on valokuvaaja ja taiteilija, joka tunnetaan parhaiten moderneista kukka-asetelmistaan. Ne taipuvat valokuvien lisäksi niin tapeteiksi, postikorteiksi kuin palapeleiksikin. Kreetta on kuvannut työtään kukkaterapiaksi, sillä asetelmiin voi uppoutua tuntikausiksi. Tästä maistiaisen on voinut saada hänen eri aisteja ruokkivissa kukkatyöpajoissa, joita Kreetta on järjestänyt ensimmäisten joukossa Suomessa. Ehkä olisikin reilua sanoa, että hän on vienyt sen kuuluisan kukkien kuvaamisen aivan uudelle tasolle. Kreetan asiakkaisiin lukeutuu pitkä liuta isoja nimiä Iittalasta Artekiin ja Marimekosta K-Rautaan. Muissa uutisissa: Kreetan työpäiviä rytmittää toimistokissojen Harukin ja Toven silittely. Vapaa-ajallaan Kreetta pakenee todellisuutta populäärikulttuurin helmoihin.

Näin he tekivät sen: #147 Vatsastapuhuja Sari Aalto ja yli 4,6 miljoonaa seuraajaa

Julkaistu 5.4.2022

Kymppikauden aloittaa vatsastapuhuja Sari Aalto, jonka kanssa jutustellaan niin TikTokista, jossa hänellä on yli 4,5 miljoonaa seuraajaa kuin viihdetaiteilijan elämästä ja arvoistakin. Sari kertoo, miten koronapandemia vaikeutti hänen työtään ja millaisia uusia avauksia oli pakko tehdä.

#146 Vuoden puhuja Camilla Tuominen on tunteiden jedisoturi

Julkaistu 30.11.2021

Miten tunteet vaikuttavat yrittäjän arkeen? Miten niihin voi vaikuttaa ja mitä hyötyä siitä on? Puhumme Camilla Tuomisen kanssa tunteista ja taiteesta.

#145 Tältä kuulostaa ihminen, joka tekee, mitä haluaa - Vieraana hushollerska Senja Jaloluoma

Julkaistu 23.11.2021

Senja Jaloluoman kanssa keskustellaan siitä, millaista on vihdoinkin tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa.

[BONUS] 10 kysymystä tekijänoikeuksista lakimies Tero Jyrhämän kanssa

Julkaistu 16.11.2021

Jakso on julkaistu alunperin Luovia-verkostolle vuonna 2020. Tässä bonusjaksossa vieraanani on immateriaalioikeuksiin erikoistunut lakimies Tero Jyrhämä (Turre Legal). Hän vastaa teidän lähettämiinne kysymyksiin, jotka liittyivät niin valokuvaukseen, tietosuojaan, kaupallisiin yhteistöihin kuin taiteen kaupalliseen käyttöönkin. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta Teron vastaukset osuvat maaliin!

[BONUS] Animaatiotaiteilija Ami Lindholm hukutti maailman maitoon

Julkaistu 16.11.2021

Jakso on julkaistu alunperin Luovia-verkostolle bonusjaksona 10.3.2021. Tässä jaksossa tapaat animaatiotaiteilija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä Ami Lindholmin, jonka Mother & Milk -lyhytleffassa maailma peittyy maitoon. Ami keskittyy taiteessaan vanhemmuuden kuvaamiseen, ja hänen teoksensa pohjautuvatkin usein hänen omaan elämäänsä. Turun taideakatemiasta animaatio-ohjaajaksi valmistuneen Amin taiteen tunnusmerkkejä ovat yksinkertainen tyyli, positiivinen lähestymistapa, toivo, huumori ja sympaattiset hahmot. Jaksossa keskustelemme Amin kanssa animaatiotaiteilijan arjesta, käytännön työstä ja Suomen työtilanteesta. Emme tietenkään voi olla sivuamatta myös räjäytyksiä, painovoimaa ja Yksin kotona 1 -leffaa.

[BONUS] Rene Luhtalan elämä on yksi iso kuviksen tunti

Julkaistu 16.11.2021

Jakso on julkaistu alunperin Luovia-verkostolle 17.2.2021. Tässä jaksossa tapaat Rene Luhtalan, jonka elämä on yksi iso kuviksen tunti. Renen kanssa pohditaan yrittäjäksi ajautumista, yritystoiminnan lakkauttamista, opiskelemaan lähtemistä ja yrittäjäksi palaamista. Rene on estetiikan esitaistelija, joka ei vain yksinkertaisesti pysty julkaisemaan rumaa Instagram-postausta. Häntä kiehtovat ihmisten tarinat, joita hän haluaa kertoa dokumenttielokuvan keinoin. Jaksossa keskustelemme myös nuoruudesta ja koulutuksesta, henkilöbrändäyksestä ja suunnanmuutoksista. Rene: reneluhtala.com Renen IG: @reneluhtala

[BONUS] Valokuvaaja Sanna Nuutisen leipomossa luomukset leivotaan kameralla

Julkaistu 16.11.2021

Jakso on julkaistu alunperin Luovia-verkostolle 20.12.2020.

[BONUS] Älä suosittele minua, kun somessa etsitään halpaa ja hyvää

Julkaistu 16.11.2021

Jakso on julkaistu alunperin Luovia-verkostolle 20.12.2020. Tässä jaksossa puhun siitä, miksi kenenkään taidealan yrittäjän ei parane päätyä suositteluihin silloin, kun etsitään halpaa ja hyvää tekijää. Jaksossa puhun brändihallinnasta pienellä twistillä eli rohkaisen sinua tarttumaan härkää sarvista juuri sen verran kuin tuntuu hyvältä. Uskon, että hallinnoit brändiäsi jo nyt hienosti, mutta ehkä tämän jakson myötä löydät jonkun uuden ajatuksen ja voit ottaa askeleen eteenpäin.

#144 Kirjailija Salla Matilainen rohkaisee ajattelemaan K-Raudan ulkopuolelta

Julkaistu 9.11.2021

Salla Matilainen kirjoitti kirjan rakentamisesta. Kyseessä ei ole kuitenkaan opas naulan nakuttajalle vaan rakentajan tsemppikirja. Jaksossa keskustelemme kirjaprosessista, rakentamisesta ja elämästä. Sillä jos se sopii rakentamiseen, se sopii elämään.

#143 Kuvataiteilija Armi Teva taistelee suomalaista designia vastaan koristelemalla naamoja

Julkaistu 2.11.2021

Kuvataiteilija Armi Teva kertoo työstään keramiikkataiteilijana ja kuvittajana.

#142 Näin hinnoittelet verkkokurssin - Yrittäjä Susanna Lönnrot paljastaa kymppitonnin salat

Julkaistu 26.10.2021

Creator Akatemian ja Takapihalla-hääkuvauksen yrittäjä Susanna Lönnrot paljastaa, miten verkkokurssi ja digituotteet kannattaa hinnoitella. Miten hintaa testaillaan? Voiko vetää överiksi? Entä miksi Susanna lopetti hääkuvaukset ja pomppasi digibisnesten pariin?

#141 Sanokaa Simelius Simelius, kun haluatte hieman taikaa!

Julkaistu 19.10.2021

Luovat nerot Nana Simelius ja Juhana Simelius juttelevat jaksossa omista visioistaan, yrityksensä arvoista, haaveista, asiakaskokemuksesta, kalustosta, tulevaisuudensuunnitelmista ja koronasta. Tämä jakso sinun on kuunneltava, jos olet luovan tykityksen ykkösfani!

#140 Sarjayrittäjä Riika Pikkuvirta lisää luovuutta arkeensa taidepäiväkirjalla

Julkaistu 12.10.2021

Sarjayrittäjä Riika Pikkuvirta lisää luovuutta arkeensa taidepäiväkirjalla. Vain viisi minuuttia päivässä riittää. Kuuntelen Riikan ajatukset taidepäiväkirjasta ja taidepäiväkirjakurssista kuin myös sarjayrittämisestä ja intuitiosta.

#139 Valokuvaaja Anna Wallendahr on sarjainnostuja

Julkaistu 5.10.2021

Valokuvaaja Anna Wallendahr välttelee trendejä, elää kädet savessa ja innostuu tekemään lähes mitä vain luovuuden saralla. Millaista on Annan arki? Millaista on asua vanhassa koulussa ja elää jatkuvan remontin keskellä? Miten Annasta tuli valokuvaaja?

#138 Rautalankataiteilija Sini Virkajärvi aloittaa varpaista

Julkaistu 28.9.2021

Jaksossa 138 Sini Virkajärvi kertoo työstään rautalankataiteilijana. Puhumme niin yritystoiminnan pyörittämisestä kuten hinnoittelusta mutta myös inspiraatiosta ja taiteen asemasta.

#137 Esikoiskirjailija Maisku Myllymäen Holly räjäytti kirjagramin

Julkaistu 21.9.2021

Esikoiskirjailija Maisku Myllymäki keskustelee Nanin kanssa teoksestaan Holly. Miten kirja syntyi? Millainen prosessi kirjan kirjoittaminen oli?

#136 Kun yrittäjä saa vauvan - Eetterissä valokuvaajat ja vanhemmat Henna Koponen ja Laura Schneider

Julkaistu 14.9.2021

Miten työ muuttuu vanhemmuuden myötä? Millaiset asiat pitävät arjen mielekkäänä ja mielen motivoituneena sekä työhön että arjen pyöritykseen? Nanin kanssa aihetta pohtivat kolmen lapsen äiti, valokuvaaja Laura Schneider sekä puolivuotiaan Aarni-pojan äiti, valokuvaaja Henna Koponen.

#135 Koreografi Sonya Lindfors ihailee ihmistä ja taistelee rasismia vastaan

Julkaistu 6.4.2021

Tässä jaksossa tapaat Sonya Lindforsin, joka on koreografi ja taiteellinen johtaja. Sonyaa tekisi mieli kutsua myös kasvattajaksi, joka tulkkaa vaikeat asiat ymmärrettävään muotoon. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2013, ja samana vuonna hänen perustamalleen urbaanille kulttuuri-, taide- ja tapahtumayhteisö UrbanApalle myönnettiin tanssitaiteen valtionpalkinto rohkeasta ja merkityksellisestä työstä tanssin kentän hyväksi. Neljä vuotta myöhemmin Helsingin kaupunki valitsi Lindforsin vuoden taiteilijaksi. Sonya käsittelee työssään ja teoksissaan esimerkiksi mustuutta ja toiseutta. Hän puhuu väsymättä yhdenvertaisuuden puolesta herättelemällä kuulijansa miettimään olemassa olevia valtarakenteita. Näitä teemoja mietimme myös tässä Luovia-podcastin jaksossa, jossa Sonya rohkaisee meitä pohtimaan taidealan rakenteellista rasismia. Sonyan ajattelu kumpuaa ihmisen ihailusta ja rakkaudesta vahvaan vuorovaikutukseen. Näitä molempia koreografi tarvitsee kiinteästi työssään, joka on suhteiden taidetta. Nyt jaksoon. Jakson runko 01:09 Johdanto jaksoon 02:15 "Paskaa ja timanttia, molempia tulee" 04:29 Kuka on Sonya Lindfors ja mitä hän tekee? 05:42 Lapsuuden tanssitunneista ammattitanssijaksi ja koreografiksi 11:20 Millaista koreografin työ on? 14:15 Katso ja näe ihminen 16:07 Millainen koulutus Sonyalla on työhönsä? 17:15 Rasismi taidealalla 19:12 Miksi on niin vaikeaa nähdä itsessään rasistisia piirteitä? 23:30 Yhteiskunnan normit ja kasvuympäristö muovaavat yksilöä 28:22 Huomioi toinen ihminen arkisissa tilanteissa 32:13 Rakenteellinen rasismi taidealalla 36:18 Tuttua suositaan, vierasta vältellään 41:09 Miten normit ja ennakkoluulot näkyvät arjessa? 43:58 Erilaisuus on rikkautta 48:20 Muuta ajatteluasi, muuta maailmaa 50:22 Ketkä ovat tanssitaiteessa Sonyan idoleita, jotka ovat muuttaneet maailmaa? 52:10 Mitä Sonya toivoo työltään tulevaisuudessa? 56:13 Mitä kirjaa Sonya on parhaillaan lukemassa? 56:45 Mistä Sonyan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#134 Äänelläsi on väliä - Vinkkejä kaikenlaisille kirjoittajille

Julkaistu 30.3.2021

Tässä jaksossa puhun kirjoittamisesta. Kerron, mitä se merkitsee minulle ja mietin, miksi sanoilla on väliä jokaiselle yrittäjälle. Voit poimia vinkkejä pitkin jaksoa, mutta toiselta puoliskolta voit poimia treenejä, jotka auttavat monipuolistamaan omia kirjoitusprosessejasi. Toivon, että muutama uusi ajatus herää sinussa tämän jakson kuunneltuasi, mutta muistathan lempparilausahdukseni: harjoittelu tekee paremmaksi. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 00:26 Johdanto jaksoon 00:58 Käytä omaa ääntäsi 04:01 Kirjoittamalla voi selkeyttää ajatuksia 05:30 Opettele kirjoittamaan kaikkialla 07:37 Suunnitelmallisuus vs. inspiraatio 11:09 Kirjoittamisen haasteet: aloituksella on väliä 12:11 Auta itseäsi onnistumaan ja tee kirjoittamisesta mukavaa 13:45 Oma ääni löytyy käyttämällä ja voi myös muuttua 14:56 Monipuolista kirjoitusprosessiasi ja kirjoita omannäköistäsi tekstiä 17:41 Hyödynnä vanhoja sisältöjäsi ja kirjoita uudelleen 19:34 Lue ääneen 20:51 Ole rohkeasti oma itsesi 21:45 Sanavarasto hyötykäyttöön 23:53 Tiivistä, älä jaarittele 26:42 Miten herättää mielenkiintoa? 30:52 Pilkun paikalla, sanoilla ja äänellä on väliä 33:31 Sinä osaat - paremmin kuin uskotkaan Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#133 Suuret teot vaativat hieman hulluutta - Koruntekijä Anniki Jensen-Munkilla on tuplasisua

Julkaistu 23.3.2021

Tässä jaksossa tapaat yrittäjä Anniki Jensen-Munkin, jonka yritys Littlebit Design on tullut tutuksi erityisesti korvakoruistaan. Kuusankosken Taideruukilla majaansa pitävä Littlebit Design on intohimon yritys. Työhuoneella ei kuulemma perkeleitä ja pusuja säästellä, mikä näkyy myös lopputuloksessa - näissä koruissa asenne on kohdallaan. Annikin koruissa näkyy myös maailmankansalaisuus. Tämän koruntekijän sydän sykkii ainakin Suomen, Tanskan, Viron ja ja Malawin tahtiin. Jaksossa mietimme kotimaisia korumarkkinoita ja erottautumista saturoituneella alalla. Emme unohda markkinointia ja puhumme myös kilpailun merkityksestä yrittäjälle, ja vielä lopuksi annamme synninpäästön kaikille, jotka vähättelevät omia lukutottumuksiaan. Jakson runko 01:37 Johdanto jaksoon 02:25 Kuka on Anniki Jensen-Munk ja miten hänestä tuli yrittäjä? 07:27 Littlebit Design, koruja ja luovaa hulluutta 14:06 Miten kansainvälisyys näkyy Annikin elämässä ja yritystoiminnassa? 20:35 Humanistista koruntekijäksi 24:30 Koruja - ristiriitoja, luovuutta ja riskejä 28:18 Maailma muuttuu oman tekemisen, asenteen ja ihmisyyden kautta 31:16 Markkinoinnin monet keinot ja tiimi apuna 38:33 Millä Littlebit Desing erottautuu muista koruntekijöistä? 44:38 Millaista on olla korutaiteilija Suomessa? 46:57 Kilpailu on näkymätöntä dialogia ja motivoi kehittämään toimintaa 50:45 Mitä Anniki haluaa saavuttaa yrittäjänä? 55:27 Mitä kirjaa Anniki on parhaillaan lukemassa? 58:01 Mistä Annikin löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#132 Voiko asiakkaasi elää ilman sinua? Korkea odotusarvo palkitaan

Julkaistu 16.3.2021

Tässä jaksossa mietitään odotusarvoa. Korkea odotusarvo luo pientä painetta mutta tekee asiakkaan kanssa työskentelystä myös nautinnollisempaa. Se auttaa sinua saavuttamaan suurempaa näkyvyyttä ja rohkaisee asiakkaitasi markkinoimaan puolestasi. Kenellepä meistä eivät kehut kelpaisi? Tarkastelen odotusarvoa niin nettisivujen, somen kuin asiakasviestinnänkin kautta. Aloitan tietenkin kertomalla tarinan koiristani. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 01:48 Johdanto jaksoon 02:23 Korkea odotusarvo, mitä se on? 06:26 Miten odotusarvoa voi nostaa käytännössä? 08:32 Ydinviestin välityttävä kaikkialla nettisivuilla 09:43 Asiakaslähtöinen esittelyteksti, joka luo pakottavan tarpeen ostaa 12:43 Suosittelut esille 14:13 Kiinnostuksen ylläpitoa uutiskirjeen ja sosiaalisen median kautta 22:03 Vahva asiakasviestintä ja yrityksen ääni 26:12 Lunasta ja ylitä asiakkaan odotukset ensihetkestä lähtien 30:10 Opettele puhumaan vaikealtakin tuntuvista asioista 33:52 Korkea odotusarvo kannattaa (yhteenveto) Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#131 Vaatesuunnittelija Marjut Uotila haluaa suunnitella ikuisen vaatteen

Julkaistu 9.3.2021

Tässä jaksossa tapaat vaatesuunnittelija ja muotoilija Marjut Uotilan, joka suunnittelee miesten vaatteita merkillä Dusty. Marjut on muotialan konkari, jonka työt ovat ihastuttaneet myös Ranskan ja Japanin muotipiirejä. Jaksossa puhummekin siitä, millainen muotimaa Suomi on, vai voiko Suomesta ja muodista puhua edes samassa lauseessa? Marjutin vahva visio vie häntä kohti hänen omaa päämääräänsä. Taide- ja työskentelyapurahat mahdollistivat muun muassa Value of Clothing -muotitaideteoksen, joka koostui 10 täysin uniikista vaatteesta, joita ihmiset saivat lainata vuorokaudeksi käyttöönsä. Value of Clothing onkin hyvä esimerkki Marjutin vahvasta visiosta: arvot vievät häntä eteenpäin eikä yritystoimintaa ole ilman taiteellista työtä. Jakson runko 01:05 Johdanto jaksoon 01:56 Miten Marjut suhtautuu vaatteiden hankkimiseen ja käyttämiseen? 04:12 Kuka on Marjut Uotila ja miten hän näkee muotialan murroksen? 07:34 Miten Marjutista tuli vaatesuunnittelija ja muotoilija? 11:31 Miesten vaatteita miehille - vai sittenkin kaikille? 14:26 Muodin asema ja suunnittelutyön arvo: Pariisi vs. Suomi 19:27 Kolmiulotteinen muoto lähtökohtana uusien vaatteiden suunnittelussa 22:37 Vaate henkilökohtaisena luomuksena 25:49 Millainen on Marjutin prosessi suunnittelusta vaatteeksi? 28:21 Muoti - bisnestä, taidetta vai molempia? 33:44 Apurahalla työskentely ja The Value of Clothing 38:59 Apurahan hakeminen turhauttaa mutta myös selkeyttää suunnitelmia (konkreettinen vinkki) 43:10 Apuraha antaa aikaa uudelle 45:57 Onnelliset sattumat ja tunne, että omaan taiteeseen uskotaan 49:51 Tarkka ja pieni kohderyhmä, markkinana koko maailma 51:58 Mitä tulevaisuuden suuunnitelmia Marjutilla on? 54:11 Mitä kirjaa Marjut lukee parhaillaan? 55:30 Mistä Marjutin löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#130 Puhutaanko hetki ylihinnoittelusta?

Julkaistu 2.3.2021

Tässä jaksossa puhutaan ylihinnoittelusta. Onko ylihinnoittelua olemassa? Mitä se on? Miten siltä voi välttyä? Puhun palvelun ja tuotteen arvosta ja mietin, miksi hintojen nostaminen on meistä niin vaikeaa. Ylihinnoittelusta puhutaan vähän ehkä juuri siksi, että alihinnoittelu on suurempi ongelma luovilla aloilla. Se ei kuitenkaan poista ylihinnoittelua, jota tapahtuu erilaisissa tilanteissa - ehkä useimmiten silloin, kun yrittäjä ei tunnista palvelunsa arvoa. Sivuan myös viestintää ja asiakaskokemusta ja ohjaan välttämään sudenkuoppia. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 02:08 Johdanto jaksoon 02:49 Ylihinnoittelu, mitä se on? 07:04 Palvelun tai tuotteen tulee olla hintansa väärti 12:28 Hyvä asiakaskokemus: ylitä asiakkaan odotukset 14:48 Nosta hintoja ylihinnoittelematta 17:40 Uudet vs. palaavat asiakkaat 19:22 Milloin ja miten hintoja kannattaa nostaa? 22:19 Pelko estää hintojen nostamisen 24:25 Tunnista oma arvosi ja viesti työsi arvosta Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#129 Näyttelijä Jasmin Hamid sijoittaa hyvän päivän varalle

Julkaistu 23.2.2021

Tässä jaksossa tapaat Jasmin Hamidin, joka on helsinkiläinen näyttelijä, kaupunginvaltuutettu, sisällöntuottaja ja sijoitusbloggaaja. Vuonna 2020 Nordnet valitsi Jasminin vuoden sijoittajaksi. Jaksossa juttelen Jasminin kanssa mm. sijoittamisen aloittamisesta, sijoitussuunnitelmasta ja vastuullisesta sijoittamisesta. Jasmin kertoo oman sijoittajan tarinansa, tutustuttaa meidät osakepoimintaan ja rahastosijoittamiseen ja vinkkaa, millaisilla summilla pääsee alkuun. Jaksossa kuullaan myös, mikä oli Jasminin ensimmäinen osakekauppa ja menikö kaikki ihan putkeen. Kun olet kuunnellut tämän jakson, tutustu Jasminin ja Kaisa Kivipellon Taloudellinen mielenrauha -podcastiin, jonka käytännönläheisissä jaksoissa keskustellaan mm. velkaantumisesta, taloudellisesta kasvatuksesta ja naisten roolista sijoittajina. Jasminin IGtv:stä löytyy kasapäin hyviä SijoitusSunnuntai-videoita, joilta voit myös ammentaa lisää tietoa ja inspiraatiota. Jakson runko 01:24 Johdanto jaksoon 02:40 Kuka on Jasmin Hamid ja mitä hän tekee? 05:26 Miten Jasminista tuli näyttelijä? 07:40 Säästäjästä sijoittajaksi 12:24 Kuinka tiiviisti sijoituksiaan täytyy seurata? 17:58 Sijoittamisesta taloudellista mielenrauhaa 20:05 Mitä sijoituksia Jasminilla on? 22:10 Mikrosäästäminen 27:30 3 vinkkiä sijoittamisen alkuun 32:32 Rahastot helppo tapa sijoittaa 36:38 Pienellä summalla pääsee alkuun, mutta hajautus kannattaa 41:08 Sijoita itseäsi kiinnostaviin kohteisiin 45:33 Vastuullinen sijoittaminen 52:00 Mitä sijoittaminen on mahdollistanut Jasminille? 53:48 Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen 56:21 Jokaisella on oikeus vaurastua 58:34 Mitä kirjaa Jasmin lukee parhaillaan? 1:00:05 Mistä Jasminin löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#128 Päihitä algoritmit tuotteistamalla somesisältösi

Julkaistu 16.2.2021

Tässä jaksossa mietitään sosiaalisen median sisältöjen tuotteistamista. Autan sinua hahmottamaan omaa sisältöäsi yhä paremmin ja rohkaisen tarttumaan tuotteistukseen myös somessa. Kuten aina, pyrin olemaan kiinni konkretiassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että sinä tulkitset ja sovellat sanojani omista lähtökohdistasi käsin. Uskalla siis tarttua, muovata, kehittää ja kierrättää minun ideoitani siten, että ne palvelevat itseäsi. Jakson runko 02:38 Johdanto jaksoon 03:17 Miten tuotteistus liittyy someen? 06:27 Auta itseäsi ja seuraajiasi sisältöjen kautta 09:50 Miten sisällöntuotannon voi tuotteistaa? (Konkreettinen vinkki) 13:16 Luovia-podcast esimerkkitapauksena 16:07 Puhu omista palveluistasi monin eri sanoin ja tavoin 17:52 Mittaa ja seuraa tilastoja 18:44 Esimerkkiohjelma sisällöntuotannosta (konkreettinen vinkki) 22:07 Miksi tehdä erilaisia sisältöjä? 26:59 Videot hyötykäyttöön 29:52 Ota seuraaja mukaan matkallesi 33:26 Näe ihminen ja vuorovaikuta Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#127 Hio asiakaskokemusta: Valokuvaaja Susanna Nordvall tarjoaa elämyksiä

Julkaistu 9.2.2021

Tässä jaksossa tapaat valokuvaaja Susanna Nordvallin, joka on kymmenvuotisen uransa aikana luonut nahkansa useammin kuin kerran. Elämyksellisiä asiakaskokemuksia tarjoava Susanna aloitti uransa Raumalta mutta on sittemmin siirtänyt yritystoimintansa pääkaupunkiseudulle. Mitkään rajat eivät kuitenkaan tunnu pidättelevän Susannaa, joka on työskennellyt ympäri maailmaa Nykkiä ja Irlannin länsirannikkoa myöten. Häntä voi pitää myös eräänlaisena outolintuna: osa töistä tallentuu edelleen filmille, vaikka yhden kuvan hinta on moninkertainen digitaaliseen valokuvaan nähden. Miten Susanna perustelee tämän ja muut personoidut päätöksensä? Millaisen asiakaskokemuksen hän haluaa asiakkailleen tarjota? Ja miten true crime liittyy Susannan arkiseen aherrukseen? Tämä jakso on osa Hio asiakaskokemusta -sarjaa. Vaikka lukuisissa jaksoissa on puhuttu asiakaskokemuksesta, varsinaiset tämän sarjan muut jaksot ovat 53, 74 ja 123. Susannan kanssa jatkamme juttua Instagramissa 10. helmikuuta klo 12 liven merkeissä. Toivottavasti nähdään siellä. Mutta nyt jaksoon. Jakson runko 02:22 Johdanto jaksoon 03:46 Kuka on Susanna Nordvall ja mitä hän tekee? 07:15 Miten Susannasta tuli valokuvaaja? 14:55 Miksi Susanna valokuvaa sekä filmille että diginä, ja miten hän on päätynyt tähän? 20:01 Miten asiakkaat suhtautuvat tapaan valokuvata hybridinä? 21:15 Miten Susanna on onnistunut yhdistämään työn ja perheen? 25:45 Vaihtelevat työpäivät ja itselle sopiva työskentelytapa vanhempana 29:21 Kaksi selkeää, erillistä brändiä on parempi kuin yksi sekava 34:15 Miten asiakaspalvelu ja asiakaskokemus ovat kehittyneet elämyksien tarjoamiseksi? 41:27 Valokuvauksen vs. valokuvien myyminen 44:00 Miten Susanna kokee asiakaspalvelun ja asiakaskokemuksen tuottamisen? 47:46 Asiakaspolku prosessina ja elämyksenä 53:29 Miten huolehtia brändin näyttämisestä yhdenmukaiselta? 56:00 Kun valokuvaaja investoi asiakkaaseen, myös asiakas investoi valokuvaukseen 01:06:13 Vinkkejä uudelleenbrändäykseen ja asiakaskokemuksen parantamiseen 01:08:22 Susannan toiveet tulevaisuudelleen 01:11:55 Mitä kirjaa Susanna lukee parhaillaan? 01:14:51 Mistä Susannan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#126 5 asiaa, jotka jokaisen yrittäjän pitää tehdä vuonna 2021

Julkaistu 2.2.2021

Tässä jaksossa haastan sinut miettimään sitä, mitä voisit viimeinkin tehdä toisin. Puhun niin markkinoinnista kuin hyvinvoinnista, muistan mainita rahan ja osaamisesi. Mutta ennen kaikkea mietin sitä, miten voisimme kääntää kammotuksen koronavuoden - vai pitäisikö sanoa vuodet? - voitoksemme? Vuosi 2020 oli kertakaikkisen kummallinen vuosi. Henkilökohtaisesti se oli yksi elämäni kuormittavimmista, mutta myös opettavimmista vuosista. Siihen sisältyi paljon pelkoa perheen ja ystävien puolesta, mutta myös valtavasti toivoa. Koronapandemia ei ole vieläkään ohi ja tätä jaksoa kirjoittaessa Suomen hallitus miettii juuri tiukempien matkustusrajoitusten palauttamista. Ajattelen kuitenkin, että nyt jos koskaan on hyvä aika miettiä, mitä kaikkea voimme tehdä toisin pandemian rohkaisemina. Uskon, että selviytymisesi - siis yrityksesi selviytyminen - koronan mukanaan tuomasta rasituksesta on merkki siitä, että olet tiellä parempaan. Jakson runko 01:44 Johdanto jaksoon 02:47 Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos 05:18 Perusta puskuritili taloudelliseksi turvaksesi (1. asia) 10:58 Ei kaikkia munia samaan koriin: passiivinen tulo (2. asia) 17:30 Kun yrittäjä kaipaa mielenrauhaa 21:46 Perusta sähköpostilista (3. asia) 28:54 Somet kaatuvat, mitä sitten? 31:02 Sisällöntuotanto: kierrätä sisältöä (4. asia) 35:54 Toista ydintarinaasi, kun teet brändiviestintää 38:08 Ota itsesi vakavasti ja satsaa hyvinvointiisi (5. asia) 45:27 Panostus voimavaroihin kannattaa: vahvin on se, joka nousee vielä yhden kerran Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#125 Kunnianhimo ei ole kirosana

Julkaistu 22.12.2020

Tässä jaksossa mietitään kunnianhimoa ja sitä, miksi pidättelemme itseämme - ja kunnianhimoamme - vakan alla. Loppuvuodesta on hyvä tarkastella tulevaa mutta myös miettiä sitä, missä olemme tällä hetkellä ja teemmekö työtä, jota oikeasti haluamme tehdä. Toivon, että jakson lopuksi uskallat ottaa riskin. Jokainen meistä saa haluta olla paras, mutta paras voi olla vain silloin, kun uskaltaa tehdä jotain toisin. Astua yhä isompaan valokeilaan. Sen tietää myös se, joka on jo saavuttanut paljon. Jakson runko 00:31 Johdanto jaksoon 01:14 Kunnianhimo, sen merkitys ja ilmeneminen 04:21 Miksi kunnianhimoa katsotaan kieroon? 06:27 Kunnianhimo, eteenpäin vievä voima kasvun ja kehityksen tiellä 08:49 Suomalaisilla ei oikeastaan ole kunnianhimoa 12:05 Suunnittele yrityksesi seuraava vuosi omien toiveidesi suuntaisesti 14:55 Ole rohkeasti kunnianhimoinen ja tavoittele menestystä 17:10 Kunnianhimosta menestykseen: työskentele yrityksen parhaaksi 21:18 “Jokainen luomus syntyy halusta antaa sille elämä” 24:05 Suunnitelmat vuodelle 2021: Missä haluat olla paras? Miten? 26:15 Kiitos! Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#124 Keramiikkataiteilija Eva Spoof ei dreijaa krääsää

Julkaistu 15.12.2020

Tässä jaksossa tapaat keramiikkataiteilija Eva Spoofin, jonka pitkä kokemus tarjoaa näköalan käsityöläisyrittäjän uraan. Puhumme koulutuksen ja työkokemuksen merkityksestä, inspiraatiosta ja intohimosta. Evan näkemykset arvoväritteisestä työstä ja turhan krääsän työstämisestä rohkaisevat kuuntelemaan omia arvojaan ja työskentelemään niiden toteutumiseksi - mitä ikinä ne sitten ovatkaan. Jaksossa puhutaan myös suoraan sivutoimisesta yrittäjyydestä ja taloushuolista. Hinnoittelun taitojakin vilautellaan. Evan studio Helsingin Kalliossa on nimetty udumbara-kukan mukaan, ja se symboloi buddhalaisessa filosofiassa huolettomuutta - tuo sama huolettomuus kehystää myös keskusteluani Evan kanssa. Jakson runko 01:33 Johdanto jaksoon 02:23 Kuka on Eva Spoof ja mitä hän tekee? 04:03 Miten Evasta tuli keramiikkataiteilija? 09:00 Palkkatyöstä taloudellista turvaa taiteilijalle 12:24 Käsityönä vs. teollisesti valmistettu, mikä siinä maksaa? 15:06 Työn hinnoittelun tärkeys 17:19 Miksi Eva on valinnut saven ja keraamikon työn? 18:43 Millainen on Evan normaali työpäivä keramiikkataiteilijana? 19:56 Dreijauskursseilta oppia, rauhaa ja hyvää oloa 26:37 Ideasta taiteen toteutukseen 30:05 Kannattaako keramiikan jälleenmyynti? Miten arvo ja hinta kohtaavat? 35:15 Mistä Eva inspiroituu? 39:23 Hyvinvointiaan ei kannata uhrata yrittäjyydelle 43:47 Ammatti- ja harrastajakäsityöläisen eroavaisuuksia 46:30 Mistä Eva yrittäjänä unelmoi? 48:22 Mikä Evaa keramiikkataiteilijana pelottaa vai pelottaako mikään? 51:25 Vinkkejä keramiikka-alan yrittäjyydestä haaveilevalle 53:04 Mitä kirjaa Eva lukee parhaillaan? 56:18 Mistä Evan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#123 Hio asiakaskokemusta: Kuinka paljon pitää joustaa?

Julkaistu 8.12.2020

Tässä jaksossa mietitään, milloin asiakkaan toiveiden edessä kannattaa joustaa ja milloin viheltää peli poikki. Tarkastelen asiaa erityisesti asiakaskokemuksen kannalta, sillä uskon hyvän asiakaskokemuksen palvelevan niin asiakasta kuin yrittäjääkin. Toisaalta, puhun myös periaatteista. Niitäkin on hyvä olla, muuten sinua viedään kuin pässiä narussa. Toivon, että tämän jakson myötä sinulla on käsitys omasta kultaisesta keskitiestäsi. Sen määrittelet tietenkin tuntemalla omat ääripääsi - mille sanot kyllä ja mille ei. Mikäli kaipaat lisää lihaa luiden ympärille, kuuntele myös jaksot 53 (Pidä asiakas kärryillä!) ja 74 (Kuuletko vai kuunteletko?). Jakson runko 01:35 Johdanto jaksoon 02:20 Arvot ja periaatteet yritystoiminnan pohjana 06:20 Hyvä asiakaskokemus: ymmärrä asiakasta, ennakoi ja ole vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa 07:50 Vahvista asiakkaan ymmärrystä yrityksestäsi 10:00 Kerro työstäsi ja sen merkityksestä itsellesi 11:19 Pidä asiakas kärryillä ja takaa itsellesi työrauha 13:06 Mitä jos asiakas haluaakin poiketa prosessista? 16:02 Ollako joustava vai pitääkö kiinni yritykselleen oikeasta suunnasta? 20:28 Vahvoilla vuorovaikutustaidoilla haastavatkin asiakaspalvelutilanteet haltuun 25:06 Hallitse odotuksia. Asiakastyöt eivät ole kaikkia varten 29:06 Palvele yritystäsi ja asiakastasi Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#122 Millaiset möröt estävät sinua kasvamasta? Timo Soasepp palaa podcastiin puhumaan peloista

Julkaistu 1.12.2020

Tässä jaksossa tapaat jälleen Timo Soaseppin. Kolmen vuoden jälkeen Timo palaa eetteriin puhuakseen peloista. Mutta missä Timo on nyt - kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti? Ja miksi me puhumme peloista? Pohdimme tässä jaksossa sitä, miten erilaiset pelot värittävät uriemme eri vaiheita ja kuinka tärkeää olisi tunnistaa omat pelkonsa ja työskennellä niiden voittamiseksi. Nähdyksi tulemisen pelko, onnistumisen ja epäonnistumisen pelot ovat vain esimerkkejä siitä, mitä tässä jaksossa käsittelemme. Timon herkkyys ja avoimuus on jälleen läsnä tässä jaksossa, jota ei kannata jättää väliin. Muista käydä katsomassa jaksomuistiinpanoista jaksoreferaatti ja kaipaamasi linkit. Jakson runko 01:15 Johdanto jaksoon 02:13 Kuka on Timo Soasepp ja mitä hän tekee? 07:23 Missä Timo on nyt, 3 vuotta edellisen podcast-vierailunsa jälkeen? 13:37 Mikään muu ei ole niin varmaa kuin muutos 15:55 Kun pelot astuvat mukaan 20:15 Riitänkö vai olenko liikaa? 24:10 Kasaantuneet pelot ja niiden kohtaaminen 29:15 Kun pelottaa epäonnistua mutta myös onnistua 35:49 Kuka minä olen? Miten käsittelen pelkojani ja ovatko ne edes omiani? 42:04 Pelkojaan voi hyödyntää työssään: pelkokin on mahdollisuus 44:50 Mitä jos muutankin mieltäni? 51:09 Jostain täytyy luopua, jotta voi saada tilalle jotain muuta 55:48 Mitä Timo toivoo tulevaisuudeltaan? Mitä hän haluaisi muuttaa? 57:48 Mitä kirjoja Timo lukee parhaillaan? 59:38 Mistä Timon löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#121 Ahdistaako some? Kuuntele tämä

Julkaistu 24.11.2020

Tässä jaksossa kerron somen supervoimastani, siis siitä, etten liitä sosiaaliseen mediaan juurikaan tunteita. Vaikka some on toisinaan liikaa minullekin, suurimman osan ajasta annan vain virran viedä. Ajattelen, että juuri tunteiden vähentäminen on avain onneen silloin, kun puhutaan sosiaalisen median käytöstä menestyksekkäästi työvälineenä. Jatkuva tsekkailu ja kännykän räplääminen taannuttavat, eikä epäonnistumisen tunteet ammattilaisten vinkkien äärellä auta rutiinien rakentamisessa. Tämä jakso on sinulle, jota some ahdistaa, ja sinulle, joka käytät aivan liikaa energiaasi sosiaalisen median voivotteluun. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 01:04 Johdanto jaksoon 01:57 Kun some väsyttää 03:50 Somessa tarvitaan säännöllisyyttä ja rutiinia 06:19 Julkaise somessa ajatuksella, rutiinilla 08:26 Onko pakko, jos ei huvita? Työ on työtä. 10:20 Suhteuta some sen merkitykseen yrityksellesi 11:56 Tehty on parempi kuin täydellinen - myös somessa 16:25 Mestarimykistäjä suitsii someahdistusta ja pysyy paremmin fokuksessa 19:39 Hallinnan tunne vs. riittämättömyys, kateus, väsymys, epävarmuus. Kaikki tunteet ovat ok. 24:50 Kirkasta ydinviestisi ja sitoudu siihen (konkreettinen vinkki) 27:26 Somevaikuttavuus kasvaa yksi ihminen kerrallaan 27:57 Näin vähennät someahdistusta ja pääset kiinni somerutiiniin (jakso pähkinänkuoressa) 30:58 Ole itsellesi armollinen: kukaan ei tunne työtäsi paremmin kuin sinä itse Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#120 Rockstrippari Irina Tundra valitsi esiintyvän taiteilijan elämän

Julkaistu 17.11.2020

Tässä jaksossa tapaat rockstrippari Irina Tundran, joka on työskennellyt alalla 12 vuoden ajan. Irina kertoo esiintyvän taiteilijan arjesta oman työnsä kautta. Millaista on stripparin arki? Miksi hän valitsi erotiikka-alan? Mitä hän toivoo tulevaisuudeltaan? Keskustelemme muun muassa stereotypioista, työn suunnittelusta ja lapsuudesta. Vuonna 2019 Docendo julkaisi kirjan Irinasta. Christian Rönnbackan kirjoittama kirja avaa kuvin ja kertomuksin Irinan kurinalaista elämää, jossa työvälineenä toimii oma keho. Kirjan kuvat ovat Photolies-studion käsialaa. Jakson runko 01:11 Johdanto jaksoon 02:00 Kuka on Irina Tundra ja mitä hän tekee? 08:36 Vain mielikuvitus on rajana 10:22 Trendien mukaan vai omalla tyylillä? 14:08 Stripteasestä showksi ja asiakkaiden kasvaneet odotukset 16:02 Rockstrippari ja henkilöbrändäys 17:55 Millaisia Irinan työpäivät ovat? 23:11 Puvut ja meikkaus osa valmistautumista showhun - työminä vs. vapaa-ajan minä 27:23 On OK olla erilainen 33:19 Millaisia ennakkoluuloja Irina on kohdannut työtään kohtaan? 39:09 Elokuvien vaikutus käsitykseen stripteasestä 40:49 Millaista on elättää itsensä esiintyvänä taiteilijana Suomessa? 44:01 Uuden shown suunnittelu- ja kehittelyprosessi 50:12 Irinan toiveita tulevaisuudelle 50:37 Vinkkejä esiintyvän taiteilijan urasta haaveilevalle 54:17 Mitä kirjaa Irina lukee parhaillaan? 54:38 Mistä Irinan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#119 7 kysymystä somesta, rahasta ja työstä

Julkaistu 10.11.2020

Tässä jaksossa vastaan seitsemään kysymykseen, jotka olen poiminut teidän lähettämien kysymysten joukosta ja kysyjien luvalla julkaisen. Joka jakson jälkeen vaihdan viestejä teidän kanssa niin sähköpostissa kuin somessakin. Se on aivan mahtavaa ja olen tarkoituksella pyhittänyt sille myös työaikaa. Tämä podcast ja kaikki sen ympärillä pyörivä on syntynyt halusta muuttaa taidealaa, vahvistaa taidealan yrittäjiä ja vähentää yksinäisyyttä, joka aika usein nousee keskusteluun yksinyrittäjien - kauhea sana! - kanssa. Vuosien ja jaksojen vieriessä on tullut selväksi, että olisi hyvä, jos yksittäisten viestittelyjen lisäksi voisi auttaa mahdollisimman monia. Harvoin meidän mietintämme ja kysymyksemme ovat kovin ainutlaatuisia. Tämän vuoksi aloitin uudestaan viikottaiset IG-livet eli joka torstai klo 15 tapaamme Luovia-podcastin IG-tilillä. Tämä jakso antaa osviittaa myös siitä, mitä muuta tulevaisuudessa tapahtuu. Aloitamme nimittäin videosarjan, jossa vastaan - tai jos en itse tiedä vastausta, joku toinen vastaa - teidän lähettämiinne kysymyksiin. Tässä jaksossa saat esimakua siitä, millaisia kysymyksiä saan ja millaisia vastauksia annan. Jatkossa sitten vastailen kysymyksiin myös muista suosituista aiheista, kuten brändihallinnasta. Nämä ovat tämän syksyn aikana minulle lennähtäneitä kysymyksiä. Jos sinulla on jokin kysymys mielen päällä, ja uskot minun olevan oikea ihminen auttamaan sinua siinä, lähetä se minulle joko sähköpostilla [email protected] tai somessa. Hauskinta olisi saada kysymyksiä ääniviesteinä, mutta ymmärrän, jos et ole siihen vielä valmis. Jakson runko 01:52 Johdanto jaksoon 04:02 Sosiaalinen media: Monen eri brändin kaaoksesta selkeyteen 09:16 Sosiaalinen media: Asenne someen voi muuttua ajan ja kokemuksen myötä 10:40 Sosiaalinen media: Voiko luovan alan yritystä pyörittää ilman somea? 15:00 Talous, raha ja hinnoittelu: Hinnat kohdilleen 20:29 Talous, raha ja hinnoittelu: Miten hinnat esille nettisivuille? 24:12 Talous, raha ja hinnoittelu: Bisneksen painopisteen ja fokuksen muuttaminen 26:39 Työ ja yrittäjyys: Tyytyväisyys omaan arkeen, muutos ja vapaus Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#118 Aurora Airaskorpi auttaa eroon riittämättömyyden tunteesta

Julkaistu 3.11.2020

Tässä jaksossa tapaat luovan viestinnän ammattilaisen ja joogaopettaja Aurora Airaskorven, joka muistuttaa meitä siitä, että olemme riittävän hyviä. Me riitämme juuri tällaisina kuin olemme. Keskustelen Auroran kanssa niin uupumuksesta kuin rajojen vetämisestä, itselle ein sanomisesta ja asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen. Aurora on kirjoittanut kirjan Riittävän hyvä - selviytymisopas työelämään, jossa hän jakaa omia kokemuksiaan, mutta miettii laajemmin myös sitä, miksi niin moni meistä kokee riittämättömyyden tunnetta etenkin työelämässä. Aurora alkoi pohtia asiaa toden teolla oman loppuunpalamisensa jälkeen. Riittävän hyvä -kirjan ydinsanoma on, että meidän jokaisen on opittava asettamaan rajoja omalle työnteollemme ja hyväksymään riittävän hyvät lopputulokset. Jakson runko 01:37 Johdanto jaksoon 02:34 Kuka on Aurora Airaskorpi ja mitä hän tekee? 04:45 Uuden ajan ilmiöt, ihmisläheisyys ja mystiikka vetävät puoleensa 08:44 Rajoja ja ajanhallintaa 10:41 Riittävän hyvä: tehty on parempi kuin täydellinen 15:11 Mistä riittämättömyys tulee elämäämme? 24:18 Rajojen vetämisen lyhyt oppimäärä 28:43 Kroonista vai tilapäistä kiirettä? 31:38 Fokusoi, priorisoi ja rajaa arkeasi (konkreettinen vinkki) 35:25 Priorisoi tärkeellisyyden ja kiireellisyyden mukaan (konkreettinen vinkki) 37:27 Miten suitsia flow-tilaansa? 42:53 Sosiaalisen median aiheuttama riittämättömyyden tunne 49:32 Miten päästä eroon riittämättömyyden tunteesta? (konkreettinen vinkki) 51:24 Mitä kirjaa Aurora lukee parhaillaan? 53:10 Mistä Auroran löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#117 Olisiko aika tarkistaa hinnat? (Vastaus on kyllä)

Julkaistu 27.10.2020

Tässä jaksossa puhumme jälleen hinnoittelusta, onhan se yksi lempiaiheistani. Tiedän, kuinka kannattava hinnoittelu voi lisätä hyvinvointia ja tarjota mielenrauhaa. Se on myös ensiarvoisen tärkeää jaksamisen ja työtyytyväisyyden vinkkelistä. Hinnoittelusta olemme puhuneet useaan otteeseen. Suosittelen kuuntelemaan ainakin jaksot 33, 52, 59 ja 105 sekä kolmannen minijakson. Kaikissa näissä jaksoissa pyöritellään samaa ajatusta: Hinnoittelu ei ole arvailua, ja sinä ansaitset työstäsi kunnon korvauksen. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että unohdamme tarkistaa hintamme. Joskus taas meitä huolettaa se, ovatko hintamme yhtään sinne päin. Tämän jakson vinkeillä voit tarkistaa hintasi ja keskittyä sen jälkeen olennaiseen, taiteesi tekemiseen. Jakson runko 01:58 Johdanto jaksoon 03:05 Milloin olet tarkistanut hintasi viimeksi? 05:03 Koronan opetus: laskutusta kannattaa muuttaa etupainotteisemmaksi 08:07 Epävarmuudet eivät katoa: hintoja tarkistaessasi pysy faktoissa ja datassa 12:04 Mitä data kertoo bisneksestäsi? Onko kulurakenteesi muuttunut? 15:57 Miten ajankäyttösi on muuttunut? Muista myös mokailulisä! 18:31 Putiikki vai liukuhihna? Mistä palvelusi arvo koostuu? 19:35 Jyvitä hintoihin toivomasi korvaus työstäsi ja muista myös budjetointi 21:37 Myyntiluvut haltuun (keskimyynti, tarjousten hyväksymis-/hylkäysprosentti, kalleimman palvelun myyntitiheys) 26:24 Millainen muutos on tapahtunut tunnettuudessasi? 29:51 Brändikerroin ja yrityksen kehittyminen vaikuttavat hintaan 35:12 Olet enemmän arvoinen: Opettele tarkastamaan hintasi säännöllisesti! Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#116 Maistuisiko löysempi arki? Kääntäjä Janina Saari on omaehtoinen yhteiskunnasta vetäytyjä

Julkaistu 20.10.2020

Tässä jaksossa keskustelen kääntäjä-kirjoittaja Janina Saaren kanssa siitä, kun arjen luksus on vahvempi motivaattori kuin raha. Kun metsässä käveleminen, lapsen kanssa oleminen, neulonta ja lukeminen antavat enemmän kuin pitkät työpäivät ja täyteen buukatut illat. Ja ei, Janina ei suinkaan karsasta työntekoa, vaan hän on löytänyt arjen tasapainon, joka palvelee häntä parhaiten. Olen sanonut monessa jaksossa, etten itsekään motivoidu rahasta. Jaksossa 116 pureskellaan aihetta ja mietitään esimerkiksi sitä, miksi sohvalla köllöttelystä keskellä päivää tulee huono omatunto. Tämä jakso on omistettu sinulle, joka toisinaan mietit, riittäisikö vähempikin, ja sinulle, jonka intohimo yrittäjyyttä kohtaan on muuttunut kiivaaksi oravanpyörässä ravaamiseksi. Jakson runko 00:31 Johdanto jaksoon 01:28 Kuka on Janina Saari ja mitä hän tekee? 04:50 Harrastuksesta työksi 10:33 Mikä määrä työntekoa on tarpeeksi? 17:03 Välillä on hyvä pysähtyä - huonosta omastatunnosta huolimatta 21:56 Mikä on tarpeeksi? Tehdyt työtehtävät vs. käytetty työaika 26:30 Millainen työnteko mahdollistaa itselle parhaiten sopivan arjen? 35:10 Mitä on halun takana? 40:14 Älä ole parempi versio itsestäsi 49:14 Voiko olla tyytyväinen itseensä ja arkeensa? 56:08 Arjen suurin motivaattori 59:58 Kenelle hidastaminen sopii? 1:03:54 Mitä kirjaa Janina lukee parhaillaan? 1:06:24 Mistä Janinan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#115 Markkinointi ei vaadi somea vaan hyväsydämistä hörhöilyä

Julkaistu 13.10.2020

Tässä jaksossa mietitään markkinointia sosiaalisen median ulkopuolella. Mitkä jutut ovat toimineet minulla, entä mitä haluaisin kokeilla? Mitkä asiat ovat mielestäni erittäin tärkeitä, kun kyseessä on yksinyrittäjän markkinointi? Mihin haluan rohkaista? Sosiaalisella medialla on tärkeä rooli myös omassa yrityksessäni, mutta olen vuosien varrella huomannut, että yritystoimintani on elinvoimaisempaa ja enemmän itseni näköistä, kun annan vähintään yhtä paljon mahdollisuuksia myös toisenlaiselle markkinoinnille. Tässä jaksossa puhutaan muun muassa sissimarkkinoinnista, Brewdogista, erottautumisesta ja flashmobeista. Jakson runko 01:00 Johdanto jaksoon 01:45 Mitä muuta on kuin somemarkkinointi? 05:38 Asiakaspalvelu ja asiakaskokemukseen panostaminen avainasemassa 09:10 Ymmärrä asiakastasi ja selvitä, miten ylität asiakkaan odotukset 12:35 Verkostojen merkitys, sekä somessa että etenkin sen ulkopuolella 16:56 Sissimarkkinointi: paljon tuottoa pienellä panostuksella 20:54 Aivoriihi: 100 tapaa markkinoida (konkreettinen vinkki) 23:38 Brewdog, malliesimerkki erottautumisesta ja sissimarkkinoinnista 27:41 Oletko lammas vai susi? Herätä tunteita! 30:01 Sähköpostimarkkinointi (uutiskirje) on tehokas markkinointiväylä myös myynnin avuksi 32:06 Voiko sponsoroimalla saada uusia asiakkaita? 33:36 Lehtimainonta - massoille vai pienelle kohderyhmälle? 34:43 Mediahuomiolla näkyvyyttä kohdeyleisön silmissä 37:05 Nanin salaiset markkinointihaaveet 41:31 Muistilista markkinointiin Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#114 Kuka voi järjestää valokuvanäyttelyn? Darja Zaitsev & valokuvanäyttelyn järjestäminen

Julkaistu 6.10.2020

Tässä toivejaksossa kuullaan Hippolyte-gallerian näyttelykoordinaattori Darja Zaitsevin ajatuksia valokuvanäyttelyn kokoamisesta. Mitä kannattaa ottaa huomioon? Mitä teknisiä rajoitteita on, vai onko? Pitääkö jokainen työ olla aina sillä happovapaalla ja museolaatuisella paperilla? Entä hinnoittelu, mitä aloittelija voi pyytää työstään? Darjan kanssa keskustellaan myös ripustuksesta ja totta kai taiteen olemuksesta. Vaikka jakso on suunnattu valokuvaajille, sisällöstä voi ammentaa ihan jokainen taiteilija. Erityisesti ajatus siitä, että omien töiden taustalla olisi jokin suurempikin ajatus, lämmitti mieltä. Enää pitää vain löytää se ajatus. Jakson runko 01:22 Johdanto jaksoon 02:13 Kuka on Darja Zaitsev ja mitä hän tekee? Entä mikä on Hippolyte? 07:41 Kuka voi järjestää valokuvanäyttelyn? Mistä aloittaa? 12:32 Oma ääni tai ajatus näkyviin 15:39 Missä näyttelyn voi pitää? 21:23 Keneltä voi pyytää apua näyttelyn kokoamiseen? 23:35 Näyttely voi sisältää eri tekniikoilla tehtyjä teoksia 25:31 Mikä on oikean teoksen määritelmä? Vaaditaanko museolaatua? 30:43 Millainen on hyvä editio? 37:56 Myytävien näyttelyteosten hinnoittelu 41:32 Ripustaminen on oma taiteenlajinsa 47:18 Miten rakentaa teosluettelo ja esittelyteksti? 51:49 Valokuvataide vs. “tavallinen kuva” 57:10 Järjestääkö oma valokuvanäyttely? 1:00:32 Mitä kirjaa Darja lukee parhaillaan? 1:04:08 Mistä Darjan ja Hippolyten löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#113 Tutki tissisi! Valokuvaaja Johanna Greijus sairastui rintasyöpään

Julkaistu 29.9.2020

Tässä jaksossa tapaat valokuvaaja Johanna Greijuksen, joka sairastui aggressiiviseen rintasyöpään syksyllä 2019. Millaiseksi arki muuttuu, kun sairastuminen ei olekaan viikon flunssa? Entä mitä yritystoiminnalle käy ja kuinka sille voisi käydä mahdollisimman hyvin? Johanna on kotkalainen valokuvaaja, joka on erikoistunut perheiden valokuvaukseen. Hän innostui valokuvauksesta tätinsä miehen ottamien kuvien kautta, sillä ne olivat tarinallisia ja kiinni hetkessä. Teolliseksi muotoilijaksi valmistunut Johanna kertoo jaksossa tarinansa, joka on rehellinen ja täynnä toivoa. Elämää on myös diagnoosin jälkeen. Jakson runko 01:41 Johdanto jaksoon 02:28 Kuka on Johanna Greijus ja miten hänestä tuli valokuvaaja? 06:40 Yhtäläisyyksiä teollisen muotoilun ja yrittäjyyden välillä 08:03 Millainen on Johannan tavanomainen työviikko? 09:55 Kun yrittäjä sairastuu: Johannan matka syöpädiagnoosista tähän päivään 14:07 Miten sairastuminen on vaikuttanut Johannan yritystoimintaan? Entä valokuvaustyyliin? 20:42 Sairaus opettaa arvostamaan itseään enemmän, myös yrittäjänä 23:35 Yrittäjän sairastumiseen liittyvät käytännön haasteet 31:03 Arkiset rutiinit ja ihmissuhteet auttavat selviytymään 34:02 Mihin suuntaan Johanna haluaisi viedä yritystään ja valokuvaustaan? 36:54 Pysähtyminen saa huomaamaan, mitä haluaisi ja mitkä asiat kaipaavat muutosta 40:50 Mitä Johanna toivoo tulevaisuudelta? 41:38 Johannan vinkit heille, jotka sairastuvat tai joiden läheinen sairastuu 43:38 Mitä kirjaa Johanna lukee parhaillaan? 47:56 Mistä Johannan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#112 Luo merkityksellistä sisältöä someen maailman simppeleimmän somesuunnitelman avulla

Julkaistu 22.9.2020

Tässä jaksossa mietin sitä, miksi väsymme sosiaaliseen mediaan emmekä koe sitä merkitykselliseksi. Mehän tiedämme sen, että asioihin, jotka eivät tunnu tärkeiltä, on vaikea sitoutua ja niistä on vaikea motivoitua. Kerron omasta tyytymättömyydestäni, jotta tiedät, ettet ole yksin. Jakson loppupuoliskolla esittelen myös kesällä kehittelemäni menetelmän, jonka avulla onnistut luomaan julkaisuja, jotka kertovat todella sinusta ja yritystoiminnastasi eivätkä ole vain sitä kuuluisaa diibadaabaa. Jakson runko 01:04 Johdanto jaksoon 01:44 Miksi tuskastumme ja väsymme someen? 05:09 Somessa ei ole pakko olla: jos olet, anna palanen itsestäsi 11:07 Aloita somestrategian suunnittelu näin (konkreettinen vinkki) 13:27 Pysähdy sisäisen motivaatiosi äärelle 17:01 Miten löytää enemmän merkitystä sometekemiseen? 18:52 Mittarit someinnostuksen tueksi 21:07 Ideoita ja aiheita somepostauksiin (konkreettinen vinkki) 27:43 Maailman yksinkertaisin somesuunnitelma markkinoinnin avuksi 29:56 Ota some yhdeksi työtehtäväksi ja jaa tarinoita Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#111 Entä jos oletkin oikeasti hiton hyvä? Psykoterapeutti Tiina Ekman & huijarisyndrooma

Julkaistu 15.9.2020

Tässä jaksossa keskustelen huijarisyndroomasta psykologi, psykoterapeutti ja kouluttaja Tiina Ekmanin kanssa. Onko sinulla ollut joskus sellainen olo, että ihan pian kaikki saavat tietää, ettet oikeasti osaakaan mitään? Tunnetko onnistuvasi usein tai toisinaan ihan vahingossa? Oletko miettinyt, ettet koskaan voi yltää samaan kuin aidosti osaavat kollegasi, koska sinulla ei ole muodollista pätevyyttä? Keskustelemme Tiinan kanssa muun muassa pyöräilystä, perfektionismista, kirjoittamisesta ja totta kai siitä, kuinka huijarisyndroomasta voi päästä eroon. Tiina on kirjoittanut mainion käsikirjan “Huijarisyndrooma. Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä)”. Tätä suosittelen sinullekin, jos aihe kiinnostaa enemmän. Jakson runko 00:30 Johdanto jaksoon 01:27 Kuka on Tiina Ekman ja mitä hän tekee? 04:26 Miten Tiinasta tuli psykologi? 08:29 Millainen on Tiinan tavallinen työpäivä? 10:16 Rutiinit tukevat hyvinvointia arjessa 11:42 Mistä huijarisyndroomassa on kyse ja miten aiheesta syntyi kirja? 16:50 Tiinan monivaiheinen kirjoitusprosessi: haastatteluista valmiiksi tietokirjaksi 21:54 Katse eteenpäin ratkaisukeskeisellä lähestymistavalla 24:16 Huijarisyndrooman tunnusmerkit ja niiden purkaminen (konkreettinen vinkki) 27:40 Ketkä ovat erityisen alttiita huijarisyndroomalle? 29:35 Perfektionisti, valitse projektisi! 37:04 Uskalla tylsistyä ja viritä ajatuksesi 38:29 Lapsuuden vaikutuksia huijarisyndrooman kehittymiseen 42:43 Huijari, joka teki harrastuksestaan työn 47:55 Tarve tulla nähdyksi ja kohdatuksi 49:55 Miten selättää huijarisyndrooma? (konkreettinen vinkki) 53:55 Mitä kirjaa Tiina on parhaillaan lukemassa? 56:47 Mistä Tiinan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#110 Tunnista erottautumisen elementtisi ja varasta kuin taiteilija!

Julkaistu 8.9.2020

Tässä jaksossa puhun varkauksista. Miten voi varastaa inspiraatiota? Miten hyödyntää omien sankareidensa työtä omaleimaisesti? Miten löytää oma tyyli, jonka jälkeen ei tarvitse uida myötävirtaan? Puhun jaksossa Austin Kleonin kirjasta Steal Like an Artist, joka on helppo- ja nopealukuinen, reilu satasivuinen luovuuspaketti. Uskon, että löydettyäsi omat erottautumisen elementtisi huomaat, miten inspiraatio seuraa sinua, minne ikinä menetkin. Tulet vahvemmaksi ja varmemmaksi niin taiteilijana kuin yrittäjänä. Nuo elementit auttavat sinua myös puhumaan yrityksestäsi ja markkinoimaan palveluitasi. Tässä jaksossa mainitaan jaksot 9 ja 99. Ota nekin kuunteluun. Lisäksi haluan vinkata jaksosta 57, jossa puhutaan vahvasti omasta kutsumuksesta. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 00:30 Johdanto jaksoon 01:41 Kaikki on jo tehty, pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen 04:44 Ajatusten jäsentämistä taidepäiväkirjan avulla 06:55 Älä keksi pyörää vaan itsesi uudestaan 09:49 Tee töitä, joita haluat tehdä; varasta kuin taiteilija 15:15 Oman tyylin löytäminen 18:34 Mitkä ovat erottautumisen elementtisi? 22:43 Älä unohda itseäsi, kuuntele sydäntäsi ja varasta inspiraatiota 25:07 Näytä itsesi töissäsi 27:57 Oma tarina avuksi markkinointiin 31:33 Jos huomaat olevasi huoneen lahjakkain taiteilija, vaihda huonetta Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

UUDET JAKSOT ALKAVAT! #109 Mitä tekisin toisin? Palasia omalta yrityspolultani

Julkaistu 1.9.2020

Tässä jaksossa jaan sinulle palasia omalta yrityspolultani, kun kerron mitä tekisin toisin. Ajattelen, että on ihan hyvä tietää, missä asioissa olen itse erehtynyt, kaivannut apua, kasvanut ja kehittynyt. Jaksossa mainitsemani asiat eivät määritä arkeani, mutta ovat tehneet minusta sellaisen taidealan yrittäjän kuin tänään olen. Jokaisella on oikeus tulla autetuksi omista lähtökohdistaan käsin. Tämän podcastin tarkoituksena ei ole jakaa ainoita totuuksia vaan tarjota vertaistukea, tietoa ja viihdettä kuuntelijalleen. Toivon, että onnistut ammentamaan historiastani ja virheistäni ajatuksia omaan arkeesi. Jakson runko 00:27 Johdatus jaksoon 01:20 Elämä ilman virheitä 02:00 Mokaamisen ihanuus ja kamaluus 03:10 Tiedon puute yrittämisen esteenä 05:00 Ryhdy tekemään ja selvitä matkan varrella 07:00 Kirimisen vuodet 09:30 Huippujen ihailu ja itsen vertailu heihin 13:30 Unelmointi kannattaa 15:50 Ei ole häpeä olla generalisti 19:20 Brändin syvin olemus 20:40 Ajatus sivutoimisille yrittäjille 22:25 Nanin uusi työ viestintästrategistina 23:30 Kouluttaja ja konsultin vastuu omista neuvoistaan 26:16 Loppupulinat: kesän kuulumiset, syksyn uutiset jne.

ARKISTOISTA #075 Tukikohtana Pariisi - Valokuvaaja Heli Sorjonen kertoo työskentelystä ulkomailla

Julkaistu 25.8.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #072 Maksimoi somenäkyvyytesi valitsemalla oikea julkaisuajankohta | Uudet jaksot 1.9.

Julkaistu 18.8.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #054 Hyvinvointivalmentaja Kipa Tiivola näkee kokonaisen ihmisen | Uudet jaksot 1.9.

Julkaistu 11.8.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #066 Peittoa someahdistuksesi! | Uudet jaksot alkavat 1.9.

Julkaistu 4.8.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #022 Pakohuoneyrittäjä Vera Kovalevalle työntekijä on ykkönen | Uudet jaksot 1.9.

Julkaistu 28.7.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #058 Kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen kuin julkaiset somessa | Uudet jaksot 1.9.

Julkaistu 21.7.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #015 Valokuvaaja Suvi Sievilä pukeutuu hortensiaan | Uudet jaksot alkavat 1.9.

Julkaistu 14.7.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

ARKISTOISTA #045 Keskity siihen, mitä sinulla on | Uudet jaksot alkavat 1.9.

Julkaistu 7.7.2020

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 1.9.2020. Seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast @naniannette ja liity FB-ryhmään Luovia-podcast | Jälkihöyryt Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#108 Pilkunviilaaja Saara Lindströmin maailma ei kaadu pilkkuvirheisiin

Julkaistu 30.6.2020

Kevätkauden viimeisessä jaksossa viilataan pilkkua Pilkunviilaamon Saaran kanssa. Pilkunviilaamo on matalan kynnyksen kielenhuoltopalvelu, joka vastaa erityisesti bloggaajien ja pienyrittäjien kielioppitarpeisiin. Juttelen Saaran kanssa siitä, mitä hyötyä oikeakielisyydestä on. Emme kuitenkaan unohda sitä, että asia on aina kielioppisääntöjä tärkeämpää. Saara rohkaisee meitä tarttumaan näppikseen ja kynään ja kirjoittamaan kaikista haasteista huolimatta. Jaksosta pystyt ammentamaan niin inspiraatiota kuin konkretiaakin pientä nippelitietoa unohtamatta. Luovia-podcast palaa eetteriin uusin jaksoin 1.9.2020. Somekanavamme ovat kuitenkin aktiivisia läpi kesän. Liity FB-ryhmään "Luovia-podcast | Jälkihöyryt" ja seuraa meitä Instagramissa @luoviapodcast ja @naniannette. Jakson runko 00:53 Johdanto jaksoon & kesätauko 02:00 Miten Saarasta tuli pilkunviilaaja ja mitä hän tekee? 08:45 Millainen rooli lukemisella on ollut Saaran kielen kehittymiseen? 10:05 Mitä Pilkunviilaamo tekee? 12:04 Kuinka paljon Saara on tietoisesti miettinyt brändäysprosessia? 14:25 Saaran perustyöpäivä Pilkunviilaamossa 18:12 Mitkä asiat rytmittävät Saaran päivää ja ovat tärkeitä rutiineja? 21:50 Miksi pilkunviilaus on tärkeää? Miten teksti vaikuttaa mielikuviin kirjoittajasta? 24:30 Näin pääset liikkeelle kielenhuollossa (konkreettinen vinkki) 26:33 Pilkkusääntöjä ja lauseenvastikkeita (konkreettinen vinkki) 30:01 Vinkkejä, millaiset tekstit sopivat nettisivuille ja someen 32:40 Voiko puhekieltä käyttää kirjoituksissa? 34:49 Huomioi kohderyhmä teksteissäsi 37:59 Älä anna lukihäiriön lannistaa 40:43 Arjen apuvälineitä tekstinhuoltoon ja kirjoittamiseen (konkreettinen vinkki) 44:44 Asia on tärkeämpi kuin kielioppi 46:03 Miten Saara huoltaan kieltään? 47:43 Kielitoimiston sanakirja apuna oikeinkirjoituksessa 50:40 Mitä kirjaa Saara lukee parhaillaan? 51:26 Mistä Saaran löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#107 Näin elämäni muuttui, kun muutin maalle

Julkaistu 23.6.2020

Tässä jaksossa kerron, kuinka tein yhden suurimmista elämänmuutoksistani ja muutin maalle. Tarkoitukseni ei ole rohkaista kaikkia muuttamaan maalle vaan ainoastaan kertoa omista kokemuksistani ja puhua siitä, että hyvän arjen eteen kannattaa tehdä töitä. Toivottavasti onnistun myös rohkaisemaan etsimään rauhaa. Uskon, että rauha on sellaisen luovan työn tekemisen ytimessä, mihin itsekin on tyytyväinen. Jakson runko 00:54 Johdanto jaksoon 01:29 Muutto maalle 04:26 Hyvä arki itselle - myös työn osalta 06:29 Muutto, rauha ja parantunut keskittymiskyky 10:02 Rauhoita päivät, älä suorita kello kaulassa 14:48 Sisäisen rauhan löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa 15:38 Muutos vaatii myös jostakin luopumista 19:46 Vapauttava ja vangitseva luovuus 23:34 Nauti arjestasi ja löydä rauha (konkreettinen vinkki) Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#106 Yrittäjä Jutta Lehtisen vinkeillä otat hakukoneoptimoinnin haltuun

Julkaistu 16.6.2020

Tässä jaksossa tapaat intohimoisen yrittäjän, hakukoneoptimointiin erikoistuneen Jutta Lehtisen. Mediatutkimusta opiskelleen Jutan cv:stä löytyy monipuolisia markkinoinnin töitä kymmenen vuoden ajalta. Jutta kertoo myös, kuinka digityöt sujuivat toisesta epävirallisesta kotimaastaan, Italiasta, käsin. Pääpaino jaksossa on toki konkreettisissa vinkeissä. Jutta kertoo, mitä meidän ainakin kannattaisi tehdä auttaaksemme Googlea nostamaan juuri meidän nettisivumme sille kuuluisalle ensimmäiselle sivulle. Jakson runko ja referaatti auttavat sinua navigoimaan jaksossa myöhemminkin. Löydät jaksot aina osoitteesta luoviapodcast.com. Jakson runko 00:54 Johdanto jaksoon 01:43 Kuka on Jutta Lehtinen ja mitä hän tekee? 03:30 Mikä on Jutan tarina? 08:32 Etätyöskentelyä paikasta riippumatta 11:57 Mitkä ovat Jutan yrityksen palvelut ja mitä kaikkea Jutta tarjoaa? 14:36 Millainen on Jutan tyypillinen työpäivä? 17:15 Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää jokaiselle yritykselle? 19:45 Luonnollinen hakukonelöydettävyys vs. hakukonemainonta 22:04 Täytyykö kaikkien löytyä Googlesta? 26:41 Sisältö edellä hakukoneoptimointiin 30:52 Tietokoneella vai mobiilissa? 33:10 Yksi vai monta sivua? 33:36 Blogista on hyötyä 37:47 Onko verkkosivuston alustalla väliä? 43:05 Huomioi sisällöissä avainsanat 50:56 Henkilöbrändi esiin hakukoneoptimoinnilla 55:02 Mitä kirjaa Jutta lukee parhaillaan? 57:37 Mistä Jutan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#105 Asiakkaan ei tarvitse tietää kulurakennettasi

Julkaistu 9.6.2020

Tässä jaksossa puhun siitä, miksi kulurakenteen avaaminen potentiaalisille asiakkaille on hullun hommaa. Kerron omista oivalluksistani ja pohdin, kuinka voimme keskittyä viestimään työstämme sen ansaitsemalla tavalla ja kuinka voimme ansaita enemmän niin ihanneasiakkaita, hyviä kokemuksia kuin tunteitakin. Tässä jaksossa mietin myös sitä, millainen hintalappu on kauneudella. Lisäksi pyysin kysymyksiä Instagramissa, ja niitä käsittelen jakson lopuksi. Jakson runko 00:46 Johdanto jaksoon 01:36 Mikä digikuvassa maksaa? Kiinnostaako tämä ihanneasiakastasi? 04:31 Mitä ihanneasiakkaasi ostavat ja mitä he eivät osta? 05:35 Kouluta asiakastasi 06:58 Puhu työstäsi: asiakas ei osta vain lopputuotetta vaan koko paketin 09:05 Seiso ylpeästi työsi takana, älä selittele 11:29 Abstraktia tiluttelua vs. suoraa puhetta 12:27 Miten kertoa omista hinnoista tai hintojen nostamisesta? 13:39 Asiakkaasi ei tarvitse tietää kulurakennettasi 15:14 Ilmaa hinnoissa - vai onko sittenkään? 18:45 Kenen kanssa haluat työskennellä? 19:27 Ansaitset enemmän 21:20 Luo kysyntä juuri sinun palveluillesi 22:16 Digikuvat vs. paperikuvat: miten viestiä näistä asiakkaalle? (IG-kysymys) 24:23 Asiakas pyytää hyvitystä. Miten reagoit? (IG-kysymys) 26:29 Laskutus: tuntiperusteisesti vs. könttäsumma ilman tuntierittelyä? (IG-kysymys) Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#104 Lyylinpäivän kylddyyrikävelyllä: Kannattiko järjestää taidenäyttely?

Julkaistu 2.6.2020

Tässä jaksossa pääset minun ja jaksoista 21, 31 ja 38 tutun Senja Jaloluoman kanssa kulttuurikävelylle Kauniaisiin. Lyylinpäivän perinteenä olemme harrastaneet kulttuuria, mutta koronaepidemian vuoksi emme päässeet näyttelyvierailulle. Onneksi Senja muisti upeat moottorisahaveistokset, jotka koristavat Kauniaisten katukuvaa, ja onneksi - ainakin omaksi ja teidän onneksi - ehdotin podcastin nauhoittamista kävellessämme. Tästä tuli hauska ja aika syvällinenkin jakso, jossa pohdimme omaa työtämme valokuvaajina ennen ja jälkeen näyttelyiden. Mietimme yrittäjän oravanpyörää, puhumme oikeista ja vääristä työskentelytavoista, erilaisista kausista ja tietenkin, tietenkin Vivian Mayerista. Jakson lopuksi pyydän vinkkejä yhteiskunnalliseen taiteeseen liittyvistä teemoista, joista voisi tehdä podcastin. Laita minulle viestiä osoitteeseen [email protected], jos sinulla on idea. Jakson runko 01:26 Johdanto jaksoon 02:35 Lyylinpäivän kulttuurikävelyllä 06:25 Mitä Senjalle kuuluu? 08:00 Senjan taidenäyttely “Piilotettu maailma” 10:12 Senjan suhde kukkiin ja kukkakuviin 12:41 Mitä ajatuksia Senjalle on noussut taiteen tekemisestä näyttelyn kokoamisen myötä? 15:58 Oman taiteen rahoittaminen 18:42 Nanin taidenäyttelyiden kokoaminen ja niiden herättämät ajatukset 22:31 Rinta rottingilla oman taiteen takana 30:30 Taideanalyysiä, taiteen tulkintaa ja itsensä kuuntelemista 34:07 Näyttelykuvina asiakastyöt vs. omaehtoiset kuvat 36:38 Inspiraation voima 41:42 Valokuvaajan työskentelytapa ja kuvien arvo 47:46 Mitä Senja valokuvaa nykyään ja miltä tulevaisuus näyttää? 51:30 Miksi järjestää näyttely? Mitä näyttelyn järjestämisestä jäi käteen? 55:04 Mistä Senjan löytää netistä? 55:28 Valokuvauspodcast Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#103 Näin suunnittelen täydellisen työpäivän

Julkaistu 26.5.2020

Tässä jaksossa mietitään edellytyksiä täydelliseen työpäivään. Mitä enemmän olen viimeisen 10 vuoden aikana paneutunut itsensä johtamiseen ja ajanhallintaan, sitä vakuuttuneempi olen, että hyvinkin pienillä muutoksilla voi vaikuttaa päiviensä suuntaan ja siihen, miten kokee onnistuneensa päivän aikana. Jaoin jakson kolmeen osaan. Ensin mietitään tarpeita: omia tarpeita, itsensä kuuntelemista ja itselle parhaiden työolosuhteiden tunnistamista. Sen jälkeen pohditaan muutosta: miten suhtautua muutokseen, joka on ainoa pysyvä asia maailmassa? Lopuksi käsitellään niitä konkreettisia työpäivän suunnitteluun liittyviä asioita. Kerron, miten itse suunnittelen päiväni, ja toivon, että löydät ajatuksistani vinkkejä itsellesi. Tässä jaksossa käsittelen myös Instagramin kautta tulleita kysymyksiä työpäivän suunnitteluun liittyen. Jakson runko 00:46 Johdanto jaksoon 01:50 Aikaansaamisen ja hallinnan tunne 05:27 Mitä tarvitsen onnistuakseni (tänään)? 08:01 Motivaatio kohdilleen ja tehoa työskentelyyn 11:54 Jätä tilaa muutoksille ja priorisoi 14:55 Eisenhowerin kiireellinen/tärkeä -periaate 18:02 Itsensä kehittäminen suunnitelmallisesti 19:42 Suunnittele työpäiväsi listattavien, mitattavien työtehtävien pohjalta 21:32 Ikävät tai tylsät työtehtävät ensin; suojele omaa hyvinvointiasi 23:53 Neljä työskentelyblokkia 26:46 Miten paljon aikaa mihinkin työtehtävään tarvitaan? 27:25 Suunnittele tulevaa 28:23 Töissä vs. vapaalla 29:50 Omat rajat - kommunikoi proaktiivisesti 30:47 Yhteenveto täydellisen työpäivän suunnittelusta Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#102 Bodyflow-opettaja Sophie Redman on kiitollinen arjen säädöstä

Julkaistu 19.5.2020

Jaksossa #102 tapaat Bodyflow-opettaja, yrittäjä, äiti Sophie Redmanin. Sophien kanssa keskustellaan armollisuudesta itseä kohtaan erityisesti silloin, kun huomiota vaativat oman yritystoiminnan lisäksi kolme pientä lasta. Millaista Sophien arki on ja millaiset arkirutiinit auttavat häntä jaksamaan? Sophien puheessa korostuu kiitollisuus kaikesta siitä, mitä elämään milloinkin kuuluu. Hänen arkensa vaikuttaakin olevan suorituskeskeisyyden sijaan elämäkeskeistä. Jaksossa jutellaan myös Sophien Bodyflow-verkkokurssista, jolle löydät linkin “Jaksossa mainittiin” -kohdasta. Jakson runko 02:03 Johdanto jaksoon 02:43 Kuka on Sophie Redman ja mitä hän tekee? 07:30 Mitä on bodyflow? 09:09 Millaista on Sophien arki? Miten hän on onnistunut yhdistämään perhe-elämän ja yrittäjyyden? 11:55 Sophien järjestämät retriitit, arjesta irtautuminen ja voimaantuminen 14:57 Millaista on ollut järjestää retriittejä? 16:35 Yhteisön merkitys sekä avun saaminen ja antaminen 19:20 Mitä Sophie on oppinut työstään vuosien varrella? 22:39 Mitä yrittäjyys merkitsee? 26:39 Virheiden tekeminen on inhimillistä; suoritettu vs. eletty työ ja elämä 29:49 Vinkkejä siirtymiseen suorituskeskeisyydestä elämäkeskeisyyteen 33:06 Sophien aamuharjoitukset lasten keskellä 35:17 Bodyflow-verkkokurssi, digiloikasta apua loma-aikaan ja koronan keskelle 39:30 Tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita, hyvää ja onnellista arkea 45:01 Mitä kirjaa Sophie lukee parhaillaan? 46:03 Mistä Sophien löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#101 Miten olla henkilöbrändi olematta henkilöbrändi eli yhden IG-tilin kokoinen ongelma

Julkaistu 12.5.2020

Jaksossa 101 Nani kertoo, kuinka hän ratkaisi oman Instagram-ongelmansa ja rakastui ratkaisun myötä sisällöntuotantoon aivan uudella tavalla. Hän pohtii, kuinka olla henkilöbrändi olematta henkilöbrändi. Miten asiakeskeisyys taipuu päiväkirjamaisempaan muottiin? Entä mistä ammentaa sisältöä paitsioon jääneelle @naniannette-tilille nyt, kun muiden somekanavien fokus on kirkas? Mitä Nani on ilman työtään ja kiinnostaako se ketään? Jakson runko 01:57 Johdanto jaksoon 02:34 Monen eri brändin ja somekanavan haasteet 09:57 Yksi brändi ja yksi ydinviesti yhdelle somekanavalle 14:55 Henkilö vai asia edellä? 18:14 Vaihtoehtojen poissulkeminen: mitä en ainakaan halua? 21:55 Sisällön ja lisäarvon tuottaminen asiakkaille eri kanavissa 22:39 Merkityksellisyyden kokeminen ja sen tärkeys 25:26 Mikä Nanin somekanavissa on muuttunut? 29:41 Mikä on Nanin suuri uraunelma? Mihin Nani somekanavillaan tähtää? 32:09 Vapaus muuttaa mieltään 33:30 Mistä haluat tulla muistetuksi? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#100 Uni paras lääke on - Lääkäri Jenni Hyysalo rohkaisee nukkumaan

Julkaistu 5.5.2020

Jaksossa 100 vierailee lääkäri, lääketieteen tohtori Jenni Hyysalo, jonka kanssa Nani keskustelee levosta ja unesta. Jenni kertoo kiinnostuneensa unilääketieteestä auttaakseen itseään mutta myös siksi, että hän vannoo kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin nimeen. Millainen olo sinulla oli, kun tänään heräsit? Entä miten jaksoit päivän mittaan töissä ja kotona? Kaaduitko rättiväsyneenä sänkyyn vai kestikö nukahtaminen pitkään? Jaksossa mietitään hyvän unen aakkosia mutta käsitellään myös koronapandemian vaikutuksia omaan jaksamiseen. Jennin konkreettiset vinkit auttavat hahmottamaan omaa hyvinvointia ja levon laatua. Jakson runko 01:30 Johdanto 100. jaksoon 03:54 Kuka on Jenni Hyysalo ja mitä hän tekee? 07:59 Millaisia Jennin päivät ovat ja miten hän on päätynyt elintapalääketieteen pariin? 11:23 Mitä Jenni ajattelee koronapandemiasta? 17:35 Mikä sai Jennin kiinnostumaan unesta? 19:30 Miksi nyt poikkeusoloissa väsyttää normaalia enemmän ja miten ylipäätään selviytyä poikkeusolojen keskellä? 27:27 Jennin vastaanotolla: Miten arvioidaan väsyneen unen laatua ja tilannetta? 29:21 Miten itse arvioida, onko mahdollisesti uniongelma? 30:30 Millaista on hyvä uni? 32:07 Jennin vinkkejä unirytmin säilyttämiseen valon lisääntyessä ja iltojen pidentyessä 37:59 Mitä jos kuitenkin nukkumaanmeno myöhästyy illan liikuntaharrastuksen takia? 39:25 Vinkkejä pienten lasten vanhemmille oman unen ja levon parantamiseen 44:15 Arvosta omaa aikaa ja omaa hyvinvointia 48:38 Kiltin tytön syndrooma ja sen vaikutus hyvinvointiin 51:01 Rakenna hyviä rutiineja arjen avuksi 56:06 Voiko hyvä uni olla erilaista eri ihmisillä? 59:55 Unesta ei kannata tinkiä mutta tarvittaessa myös apua tarjolla 1:01:00 Mitä kirjaa Jenni lukee parhaillaan? 1:03:58 Mistä Jennin löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#099 Kun kaikki on jo tehty, jää jäljelle tulkinta - Mitä plagioinnista pitäisi ajatella?

Julkaistu 28.4.2020

Tässä jaksossa puhutaan matkimisesta, varastamisesta ja vähän myös itseluottamuksesta. Jokaiselle taidealan yrittäjälle on varmasti tuttua huttua puhe plagioinnista eli toisen työn esittämisestä omanaan. Jaksossa kerron omista kokemuksistani ja tunteistani ja pohdin, kuinka voisimme suhtautua kielteisiin ajatuksiin ja tunteisiin menettämättä otettamme. Tuttuun tapaan keskityn kuitenkin hyvään: Miksi sillä ei oikeastaan ole väliä, että joku kopioi meitä? Jakson runko 01:29 Johdanto jaksoon 02:06 Tarina plagioinnista 04:58 Big Magic ja omistajaa vaihtavat ideat 09:36 Kun kaikki on jo tehty, jää jäljelle tulkinta 10:33 Plagiointi: taidevarkaus vs. jäljentäminen 12:12 Miten välttää plagiointi: inspiraatio, erilaisten ideoiden sekoittaminen ja “lähdeviittaus” idean lainaamisessa 15:57 Uuden suunnittelu ilman muiden töiden vaikutusta 18:11 Turvaa selustasi dokumentoimalla työsi syntyprosessi 19:52 Jos kaikki on jo tehty, erottautumistekijöiden on löydyttävä sinusta 23:04 Mikä tekee työstäsi juuri sinun näköisesi työn? Millainen on unelma-asiakkaasi? 24:52 Voiko plagiointia oikeasti välttää? 27:00 Kilpaile rehdisti, kasva ja kehity Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#098 Graafikko Anna Haggrén tietää, että visuaalinen ilme tuo osaamisen esiin

Julkaistu 21.4.2020

Jaksossa 98 tutustutaan visuaalisiin brändeihin graafikko Anna Haggrénin avustuksella. Anna on erikoistunut brändisuunnitteluun ja -hallintaan ja on erityisen kova luu kokonaisuuksien hahmottamisessa. Jaksossa käytetään esimerkkinä Nanin valokuvauksen brändiuudistusta, mutta keskustelemme myös yleisellä tasolla siitä, mikä tekee brändistä vastustamattoman ja mitkä asiat kannattaa viilata kuntoon. Totta kai Anna pääsee puhumaan myös lempilapsestaan typografiasta. Jakson runko 01:57 Johdanto jaksoon 02:43 Mitä kirjaa Anna lukee parhaillaan? 03:37 Kuka on Anna Haggrén ja mitä hän tekee? 05:25 Miten Annasta tuli graafikko? 12:15 Anna osana Nanin brändiuudistusta 14:00 Mikä Annaa kiinnostaa juuri brändeissä? 17:36 Mitkä ovat selkeitä erottautumistekijöitä eri brändien välillä? 20:21 Tärkeä ensivaikutelma ja henkilö brändin takana 23:25 Mitä tehdä, jos yhdellä yrittäjällä on ikään kuin monta eri brändiä - yhdessä vai erikseen? 27:13 Brändisanat 29:36 Nanin brändi-ilmeen rakentaminen 39:18 Mitä Anna halusi korostaa Nanin sivustolla ja mitkä olivat suurimmat muutokset, kun apuna oli ammattilainen? 43:00 Tärkeimmät asiat uusien verkkosivujen, brändin ja ilmeen suunnittelussa 47:27 Asiakkaisiin vaikuttaminen puhuttelevan brändin kautta 52:04 Mieti ydinviestisi: Mistä haluat tulla muistetuksi? 54:39 Miten brändiviesti näkyy erilaisissa brändi-ilmeen elementeissä? 1:01:29 Visuaalinen ilme sanoittaa tuotteen tai palvelun arvon 1:03:14 Annan tulevaisuuden suunnitelmia 1:04:09 Mistä Annan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#097 Tehosta sisällöntuotantoa näillä 8 tavalla!

Julkaistu 14.4.2020

Tuntuuko sinusta siltä, että käytät aivan liikaa aikaa sisällöntuotantoon? Jos kursori tikittää tyhjällä näytöllä ja koet, kuinka aika vain karkaa etkä saa mitään aikaiseksi, on jakso 97 sinua varten. Jaksossa jaan kahdeksan vinkkiä tehokkaampaan sisällöntuotantoon, sillä uskon, että sinulla on muutakin tekemistä kuin turhautua sisällöntuotannon äärellä. Jakson runko 01:26 Johdanto jaksoon 02:02 Rutiinit helpottavat arkea 05:59 Rutiinit, suunnitelma vai strategiset tavoitteet? 07:42 Soveltamisen taika 08:01 Ole alustauskollinen 13:28 Suunnitelmallisuudesta ja teemoista apua strategiseen sisällöntuotantoon 17:17 Esimerkki somestrategiasta ja teemoista 24:09 Toista, toista, toista ja kierrätä 28:48 Älä jää odottamaan inspiraatiota 32:55 Hyödynnä sisällöissäsi listoja 37:09 Riskeeraa: riskinottokyky on tärkeä työväline 41:01 Uskalla olla sinä 43:35 Kuulosta itseltäsi ja siirrä puheesi paperille 46:27 Ylläpidä aihelistaa, joka kulkee helposti mukana 50:20 Tehosta sisällöntuotantoasi ja aloita nyt, aloita edes pienesti 52:30 Suosittele Luovia-podcastia muille Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#096 In Person Sales (IPS) on asiakaspalvelua arvostavan valokuvaajan luottopakki

Julkaistu 7.4.2020

In Person Sales eli IPS ei ole mikään uusi juttu. Niin kauan kuin on ollut valokuvaamoita, ovat asiakkaat käyneet tilaamassa kuvansa henkilökohtaisesti paikan päällä. Nettigalleriat ovat se uusi juttu, joka tarjoaa niin kuvaajalle kuin asiakkaallekin tehokkaan, nopean ja vaivattoman tavan tehdä kuvavalinnat. Vai tarjoaako sittenkään? Jakson runko 01:27 Johdanto jaksoon 04:05 Keitä ovat Elli ja Jannamari? 06:26 Millaista on Ellin työarki? 08:31 Milloin Jannamari ja Elli ovat kuulleet ensimmäisen kerran IPS:stä? 11:15 Mitä he ajattelivat IPS:stä ennen kuin aloittivat sen itse? 13:58 Mikä sai Jannamarin vaihtamaan yritysmallinsa IPS:ään? 17:10 Mikä sysäsi Ellin vaihtamaan yritysmallikseen IPS:n? 19:08 IPS:llä asiakkaan odotusten hallintaa ja parempaa asiakaspalvelua 23:12 Asiakkaan kokemuksia: nettigalleria vs. IPS-tilaisuus 24:37 Mitä IPS:ään siirtyminen vaati Jannamarilta ja Elliltä? 26:11 Ellin myyntitapaaminen käytännössä 29:14 Myyntitapaaminen Jannamarin tyylillä 31:55 Millainen oli Jannamarin ja Ellin ensimmäinen IPS-tilaisuus? 34:20 Miten IPS on vaikuttanut kuvausprosessiin? 40:02 IPS:n vaikutukset bisnekseen 43:03 Mitä vinkkejä Elli ja Jannamari antaisivat IPS-yritysmallia harkitsevalle? 45:57 Jannamarin tulevaisuuden suunnitelmia 46:29 Ellin tulevaisuuden suunnitelmia 47:12 Mitä kirjaa Elli ja Jannamari lukevat parhaillaan? 48:54 Mistä Jannamarin ja Ellin löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#095 Ilo irti lanseerauksesta - näin tuot uudet palvelusi markkinoille

Julkaistu 31.3.2020

Oletko tehnyt uudet nettisivut? Voit lanseerata ne vain kerran. Oletko keksinyt uuden palvelun? Voit lanseerata sen vain kerran. Lisäätkö uuden tuotteen verkkokauppaasi tai järjestät tapahtuman? Voit lanseerata ne vain kerran. Hyvä lanseeraus on tärkeää meille yksinyrittäjille, joiden resurssit ovat äärimmäisen rajalliset. Toisinaan venytämme itsemme äärirajoille rakentaessamme jotain uutta, mutta kun se on valmiina maailmalle, päästämmekin vain irti. Ajattelemme, että yksi somepostaus tai sähköposti riittää. Tässä jaksossa esittelen sinulle yhden lempikirjoistani ja kerron sen avulla, kuinka lanseeraat seuraavalla kerralla näyttävästi. Jakson runko 01:33 Johdanto jaksoon 02:23 Luovia-podcast taidealan yrittäjän tukena 03:38 Passiivisen tulon lähde hallitusti ihmisten tietoisuuteen 05:08 Ilo irti lanseerauksesta 06:35 Tartu hetkeen 09:23 Kun pelko ja jännitys yllättävät lanseeraajan 11:36 Onnistuneen lanseerauksen edellytykset 13:20 Lanseerausprosessi Jeff Walkerin opein on osaltaan ihmisten auttamista 15:13 Esiesilanseeraus, odotuksen rakentamista 19:33 Esilanseeraus, odotuksen rakentamista edelleen ja konkreettisia tekoja (9 trickeriä) 24:11 Esilanseerauksen 1. sisältö: Miksi? 27:34 Esilanseerauksen 2. sisältö: Mikä? 28:28 Esilanseerauksen 3. sisältö: Miten? 30:18 Lanseeraus, palkan saaminen tehdystä työstä 34:25 5 päivän lanseeraus (esimerkki) 37:31 Lanseerauksen jälkihoito 40:16 Luovia-podcastin karanteenikahvit Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#094 Passiivinen tulo on mielenrauhaa - Vieraana Bisneskoulun Anja Kadziolka

Julkaistu 24.3.2020

Tässä jaksossa suosikkivieraamme Anja Kadziolka palaa lauteille puhumaan passiivisesta tulosta. Tutustumme Anjan bisnekseen, mietimme, millainen on hyvä passiivisen tulon lähde ja miten siitä kannattaa kertoa muille. Sivuamme myös sähköpostimarkkinointia ja brändäystä. Nämä asiat kuuluvat tiiviisti yhteen. Jakso nauhoitettiin helmikuun alussa, jolloin tilanne maailmaa runtelevan koronaviruksen kanssa oli aivan toinen, etenkin meillä Suomessa. Rohkaisen ihan jokaista meistä miettimään passiivisen tulon mahdollisuutta: Mitä sellaista sinä osaat, mitä voit opettaa muille? Minkä osan omasta palvelustasi voisit siirtää verkkoon? Ja tietysti se tärkeä kysymys: Mikä olisi sinulle mieluisa tapa, tyyli ja toteutus vihdoinkin ansaita rahaa myös nukkuessasi? Korona ei tule olemaan viimeinen notkahdus bisneksessä. Jakson runko 00:33 Johdanto jaksoon 01:29 Kuka on Anja Kadziolka ja mitä hän tekee? 03:00 Mitä Anjalle on tapahtunut sen jälkeen, kun hän oli viimeksi vieraana Luovia-podcastissa? 06:47 Millaisia tunteita on herättänyt se, ettei ole jaksanut keskittyä yritykseensä niin paljon kuin olisi halunnut? 08:21 Passiivisen tulon merkitys: Mitä on passiivinen tulo? 11:16 Mikä oli Anjan ensimmäinen passiivisen tulon lähde? 13:17 Passiivinen tulo vs. toiminnan keskeytysvakuutus 14:43 Voiko kuka tahansa luovan alan yrittäjä kehittää itselleen passiivisen tulon lähteen? 15:08 Mikä voisi olla yrittäjän ensimmäinen passiivisen tulon lähde? 19:14 Menestystekijät passiivisen tulon rakentamiseksi 20:30 Passiivisen tulon sudenkuopat 22:24 Passiivisen tulon lanseeraus (konkreettinen vinkki) 24:14 Kuinka paljon Anjalla menee aikaa ja vaivaa yhteen verkkokurssiin viikkotasolla? 25:50 Onko passiivinen tulo todellisuudessa passiivista? 26:47 Passiivisen tulon hinnoittelu 29:34 Myyntiputken merkitys 30:23 Sähköpostilista tehokkain myyntikanava 34:15 Passiivinen tulo ja tarjoukset 36:03 Mitä muuta huomioida passiiviseen tuloon liittyen? (Konkreettinen vinkki) 39:00 Anjan tulevaisuuden suunnitelmia 41:20 Mitä kirjaa Anja lukee tällä hetkellä? 43:24 Mistä Anjan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#093 Helli luovuuttasi ja järjestä projektipäivä, tuo päivistä parhain

Julkaistu 17.3.2020

Lupasin Instagramissa jakson siitä, kuinka järjestän itselleni projektipäiviä eli otan aikaa sellaisille asioille, joista ei kilahda tilille euroja juuri nyt. Sellaisille asioille, joissa ei ole mukana asiakkaita, jotka saan tehdä vain oman itseni, oman sydämeni vuoksi. Tämä on nyt se jakso. Jakson aluksi puhun luovan työn tärkeydestä. Sen jälkeen kerron esimerkkejä menneiden vuosien projektipäivistäni ja lopuksi annan vinkkejä menestyneen projektipäivän järjestämiseksi. Tämän jakson kaveriksi sopii hyvin aiempi jakso #057 (Mitä et voi jättää tekemättä?). Jakson runko 01:18 Johdanto jaksoon 02:10 Luovuus on meissä kaikissa 03:09 Luovan työn tärkeys 04:56 Henkilökohtainen taideprojekti 06:35 Projektipäivä (-> tavoite) 08:28 Esimerkkejä valokuvaajien yhteisistä projektipäivistä 12:58 Mikä voisi olla projektipäivän tavoite? 14:13 Miten järjestetään menestyksekäs projektipäivä? (Konkreettinen vinkki) 18:02 Esimerkki projektipäivän suunnitelmasta 20:04 Missä asioissa tarvitset apua? 21:37 Missä projektipäivän voi pitää? 22:53 Projektipäivä on luksuspäivä 24:11 Projektipäivä sopii kaikille, ei vain valokuvaajille 25:54 Projektipäivän parasta antia Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#092 Uskalsin tehdä sitä mitä olen - Suvi ja Nani Kuva & Ääni -messuilla

Julkaistu 10.3.2020

Jaksossa 92 pääset messutunnelmiin helmikuun lopussa järjestetyille Kuva & Ääni -messuille. Puhuimme Suvi Sievilän kanssa otsikolla Valokuvaajan arvo uudella vuosikymmenellä. Löydät jaksomuistiinpanoista pdf-esityksemme, jos haluat nähdä käyttämämme slidet, sekä Suvin portfoliot, joihin hän viittaa esityksessämme. Tuo messupäivä oli ikimuistoinen myös siksi, että oma brändiuudistukseni, johon olen tässä podcastissakin viitannut, julkaistiin. Myöhemmin kuulet jakson tästä prosessista, mutta jo nyt kutsun sinut vierailemaan sivuillani andherfamily.com. Myös vanha tuttu naniannette.com johtaa samaan paikkaan. Suvi Sievilän kotisivut löydät osoitteesta suvisievila.com. Suvi on yksi hyväsydämisimmistä ihmisistä, joita olen koskaan tavannut, ja oli iso ilo ja kunnia astua hänen rinnalleen messulavalle. Suvin kasvukertomus on vailla vertaa, sillä se muistuttaa meitä jokaista siitä, kuinka tärkeää on käyttää ääntään ja seistä töidensä takana. Kuinka tärkeää on uskaltaa tehdä sitä, mitä on. Jakson runko 00:05 Uusia tuotteita Luovia-verkkokaupassa 01:24 Johdanto jaksoon 02:41 Onko valokuvaajalla arvoa tänä päivänä? 04:06 Kuka on Nani Annette? 06:04 Kuka on Suvi Sievilä? 09:31 Milloin Suvista ja Nanista on tuntunut, ettei heidän työtään valokuvaajana arvosteta? 13:26 Yhteisöllisyyden merkitys 16:16 Milloin Nani ja Suvi ovat kokeneet olleensa arvokkaita valokuvaajina? 21:00 Seiso rokeasti oman työsi takana 22:50 Sitoudu omaan työhösi 24:20 Mitä roolia raha näyttelee taidealan yrittäjälle? 27:56 Miksi voi olla vaikea uskoa omaan arvoon? 29:57 Yrittäjyys vs. taiteilijuus 33:07 Luovan alan arvo on tekijöidensä käsissä ja vastuulla 36:30 Huipulla on aina tilaa 38:28 Uskalla tehdä ja olla sitä, mitä olet Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#091 Somefarmaseutti Johanna Hakamäki innovoi uutta

Julkaistu 3.3.2020

Tässä jaksossa juttelen somefarmaseutti Johanna Hakamäen kanssa siitä, kuinka hän on onnistunut yhdistämään ensi kuulemalta kaksi hyvin erilaista toimenkuvaa: sosiaalisen median ja farmasian. Johannan määrätietoinen ote työhönsä muistuttaa meistä jokaista oman työn suunnittelun tärkeydestä ja siitä, että valinnat, jotka teemme tänään, vaikuttavat siihen, kuinka elinvoimainen yrityksemme on vaikkapa vuoden tai viiden vuoden kuluttua. Somefarmaseutin työkenttää ovat apteekit, mikä tekee juuri tästä jaksosta niin mielenkiintoisen. Miten luova työ yhdistetään säänneltyyn lääkealaan? Kuinka Johanna soveltaa sometaitojaan apteekkien arkeen? Entä miten sinä onnistut soveltamaan jaksossa esiteltyjä luovia ratkaisuja omaan työhösi? Keksitkö uusia ideoita niiden pohjalta? Soveltaminen, tuo yrittäjän taidoista jaloin. Jakson runko 01:46 Johdanto jaksoon 02:45 Johannan aamurutiinit 05:38 Kuka on Johanna Hakamäki ja mitä hän tekee? 09:23 Miten Johannasta tuli yrittäjä? 12:05 Miten some yhdistyi farmaseutin työhön? 14:38 Millaista Johannan arki on? 19:58 Ensimmäisen yrittäjävuoden aikana tulleet yllätykset yritykseen tai sisällöntuotantoon liittyen 21:37 Mitä Johanna ajattelee yrityksensä erikoistumisesta? 25:01 Miten Johanna on tuonut ideoita laatikon ulkopuolelta omaan työhönsä? 29:09 Yksi ja ainut somefarmaseutti 31:41 Miten yhdistää kaksi hyvinkin erilaiselta tuntuvaa ideaa? (Konkreettinen vinkki) 34:05 Mitä asioita Johanna haluaa lisää yritystoimintaansa? 39:29 Miten Johanna pitää huolen siitä, että asiakkaille tuotettavat sisällöt kuulostavat juuri asiakkaalta itseltään? 41:20 Mitä Johanna on oppinut omilta asiakkailtaan niin, että oppia on voinut hyödyntää omassa bisneksessään? 42:19 Mitä etuja Johanna näkee tarkkaan rajatussa yritystoiminnassaan? 43:45 Miten Johanna haluaisi kehittää ja muuttaa lääke- ja apteekkialaa Suomessa? 48:00 Johannan tulevaisuuden näkymiä ja haaveita 50:38 Mitä kirjaa Johanna lukee tällä hetkellä? 53:00 Mistä Johannan löytää netistä? 53:44 Johannan terveiset podcastin kuuntelijoille Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#090 Erikoistuminen ja miten se tehdään

Julkaistu 25.2.2020

Tässä jaksossa puhutaan erikoistumisesta eli siitä, kuinka sinä saat enemmän juuri sinulle täydellisiä asiakkaita, enemmän näkyvyyttä ja paremman toimeentulon. Aluksi puhun erikoistumisen hyödyistä nimenomaan luovan työn vinkkelistä, mutta sen jälkeen autan sinua eteenpäin erikoistumisen tiellä konkreettisin vinkein. Ota siis muistiinpanovälineet esiin ja parkkeeraa itsesi täydelliseen kohtaan, niin ryhdytään töihin. Sinun kannattaa katsoa myös erikoistumisesta tekemäni Facebook Live Luovia-podcastin Facebook-ryhmässä Luovia-podcast | Jälkihöyryt. Jakson runko 0:33 Luovia-verkkokauppa on avattu 04:27 Johdanto jaksoon 05:11 Erikoistuminen on keskittymistä 09:01 Mikä meitä estää erikoistumasta? 11:27 Miksi kannattaa erikoistua? 15:34 Fokusoi ja erotu massasta 19:05 Löydä oma äänesi 20:08 Miten erikoistuminen kannattaa aloittaa? (konkreettinen vinkki) 23:09 Mikä on asiantuntijuutesi pohja? Entä mitkä asiat tukevat työtäsi ja erikoistumistasi? 25:23 Tuo asiantuntijuutesi esiin: asiantuntijuus on erikoistumisen perusta 28:43 Portfolio kuntoon: näytä vain sitä, mitä haluat tehdä (konkreettinen vinkki) 30:36 Opettele sanomaan “ei” 34:05 Markkinointi osana erikoistumista 36:01 Erikoistuminen pähkinänkuoressa 38:23 Tavataan Kuva & Ääni -messuilla 28. - 29.2.2020 Helsingin Messukeskuksessa Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#089 Hengitä ja hymyile - Yrittäjä Elina Hjelt on äänen ammattilainen

Julkaistu 18.2.2020

Tässä podcastin jaksossa tutustumme musiikkialan yrittäjyyteen äänityön todellisen ammattilaisen, Elina Hjeltin, kanssa. Lista Elinan osaamisesta on pitkä: hän on laulun ja äänenkäytön opettaja, studio-ohjaaja, artistikouluttaja, muusikkoyrittäjyyden mentorikouluttaja, solisti, taustalaulaja ja äänityöntekijä. Tämän parempaa vierasta en siis olisi voinut toivoa usein kysyttyyn jaksoon musiikkialan yrittäjyydestä. Keskustelemme Elinan kanssa äänityön moninaisuudesta ja musiikkialan yrittäjyyden haasteista, mutta Elina jakaa myös pari hyvää, konkreettista vinkkiä, joilla me maallikotkin voimme hoitaa ääntämme. Jakson runko 00:33 Johdanto jaksoon 01:17 Kuka on Elina Hjelt ja mitä hän tekee? 10:50 Miten oman esiintymisjännityksen voi saada kuriin? (konkreettinen vinkki) 15:24 Mitä Elinan arki pitää sisällään? 21:40 Millä tavalla Elina ylläpitää osaamistaan? 25:15 Soundi ja musiikkikulttuuri meillä ja muualla 30:06 Millaista musiikkialan yrittäjyys on Suomessa nyt? 33:45 Miten Elinasta tuli yrittäjä? 37:20 Uuden oppimisen ja jatkuvan kehittymisen merkitys yrittäjänä 39:48 Tiedon jakaminen ja sitä kautta koko alan auttaminen 42:44 Luovan alan haasteita; ammattilaisuus vs. harrastus 49:25 Saako työstä nauttia? 51:10 Pitäisikö kaikkien ammattimuusikoiden olla julkkiksia? 54:09 Puhu hymyillen ja huolehdi äänestäsi (konkreettinen vinkki) 57:10 Elinan tulevaisuuden näkymiä ja toiveita 1:00:19 Mitä kirjaa Elina lukee parhaillaan? 1:02:54 Mistä Elinan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#088 Alennusta pyytävät kaverit ovat ahterista

Julkaistu 11.2.2020

Tässä podcastin jaksossa mietitään, miksi taidealan yrittäjiltä pyydetään alennuksia mutta ruokakaupan kassalta ei. Miten tarjoushaukkoihin pitäisi suhtautua ja mitä heille pitäisi sanoa? Kysyin podcastin Facebook-ryhmässä kommentteja alennuksiin liittyen, ja niitä tulikin kiitettävästi. Aihe on siis valitettavan monelle tuttu! Poimin muutamia kommenteista tähän jaksoon luettavaksi. Jos sinulta on joskus pyydetty ilmaista työtä tai alennusta, ota kuva tai video itsestäsi samalla, kun kuuntelet jaksoa, lataa se Instagramiin ja tägää @luoviapodcast. Minusta on ihanaa jakaa ja kommentoida teidän juttujanne ja ennen kaikkea nähdä, ketkä siellä kuuntelevat podcastiani. Haluaisin kuitenkin tehdä myös näkyväksi sitä, että tämä on todella yleinen asia: et ole yksin, jos sinulta pyydetään alennusta. Ota kuva vaikka villasukistasi, jos et halua ottaa kuvaa itsestäsi. Jaan niitä sitten Luovia-podcastin IG-tarinoissa. Jakson runko 00:33 Johdanto jaksoon 01:49 Ilmaistyötä suunnitellusti vs. sattumalta 04:47 12 ihmisen lista (konkreettinen vinkki) 06:50 Päätä omat periaatteesi ilmaistyölle 09:50 Harrastaja vs. ammattilainen 12:37 Kuka määrää työn hinnan? 13:26 Puuhastelua vai työtä ja taidetta? 17:12 Milloin näkyvyysseteli kannattaa, milloin ei? 19:10 Milloin ilmainen työ voisi olla perusteltua? 20:26 Kehitä systeemi, milloin annat alennuksia vai annatko lainkaan 22:56 Opettele sanomaan “ei” 24:37 Myy lopputulosta, ratkaisua, älä työaikaa 25:11 Kohderyhmän merkitys 28:16 Vedä rajat ja pidä niistä kiinni 32:35 Tervetuloa Luovia-ryhmään! Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#087 Kymppiluokka pelasti näyttelijä Emilia Janssonin

Julkaistu 4.2.2020

Tässä jaksossa vieraanani on näyttelijä Emilia Jansson, joka sattuu myös olemaan rakas serkkuni. Keskustelemme taiteilijaksi kasvamisesta, kotoa saadusta tuesta, oman äänen löytämisestä, onnellisuudesta ja apinoista. Jakso on kevyen vitsikäs, joten mikäli kaipaat ryhtiä ja rotia kuuntelukokemukseesi, katso jaksomuistiinpanoista keskustelun runko. Jakson runko 00:33 Johdanto jaksoon 03:24 Kuka on Emilia, mitä hän tekee ja miten hän on päässyt siihen pisteeseen? 07:49 Miten muut näkevät meidät, entä me itse? 11:53 Millaista on tv-tuotannon tekeminen verrattuna teatterin tekemiseen? 15:17 Missä vaiheessa Emilia tiesi haluavansa näyttelijäksi ja miten kymppiluokka liittyy tähän? 23:20 Emilian tie lukiosta Teatterikorkeakouluun 26:55 Itsensä löytäminen 33:38 Miten valmistuminen vaikuttaa Emilian tapaan tehdä työtä ja työelämään suhtautumiseen? 36:47 Millaista on opiskella TeaKissa? 45:28 Miten apinat liittyvät Emiliaan? 48:25 Mitä näytteleminen merkitsee Emilialle? 50:11 Mitä Emilia haluaa viestittää ihmisille näyttelemisen kautta? 54:19 Mikä on Emilian mielestä taidetta? 1:00:25 Haluaako Emilia olla julkkis? 1:05:24 Mistä Emilian löytää netissä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#086 Sähköpostiriippuvuus - onko sinullakin se?

Julkaistu 28.1.2020

Tässä jaksossa mietimme, mistä sähköpostiriippuvuus johtuu ja miten se rasittaa arkeamme. Jaan viisi vinkkiä, joiden avulla olen kasvattanut hallinnan tunnetta ja luonut itselleni tarkat sähköpostirutiinit. Jakson lopuksi kerron lisää sähköpostihaasteesta, johon kutsun mukaan kaikki Luovia-verkostolaiset. Jakson runko 00:33 Johdanto jaksoon 02:48 5 kysymystä suhteestasi työsähköpostiisi 04:30 Nanin suhde sähköpostiinsa 05:05 Kun sähköposti hallitsee ajankäyttöä 08:55 Aikaansaamisen tunne 10:18 5 vinkkiä sähköpostikoukun selättämiseen 10:41 Sähköposti pois lukulaitteista 12:57 Määritä itsellesi sähköpostiaika 16:25 Itsekuri ja poisoppiminen 19:00 Aseta tavoitteet 20:48 Uudet rutiinit vaativat aikaa 25:00 Tee suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi ja pidä siitä kiinni 29:39 Jumppaa mielenmaisemaasi ja kunnioita aikaasi 31:58 Paranna työympäristöä ja tee tilaa flowlle 34:30 Sähköpostin käyttäminen ja viestipohjat 36:25 Viesti lyhyesti, varmasti ja tehokkaasti 39:38 Sähköpostihaaste Luovia-verkostolaisille Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#085 Tarinallistaja Anne Kalliomäki on elämyksen asialla

Julkaistu 21.1.2020

Tässä jaksossa juttelen tarinallistaja Anne Kalliomäen kanssa hänen ainutlaatuisesta yrityspolustaan. Anne paljastaa, miten kolmosen ratikka liittyy hänen yritykseensä ja kuka on tarinalammas. Tämän jakson myötä herättelemme sinua miettimään oman yrityksesi ydintarinaa: Mikä se on? Oletko kirjoittanut sen muistiin? Miten yrityksesi ydintarinan tunnistaminen voisi olla osa laadukasta asiakaskokemusta? Kun olet kuunnellut jakson, etsi käsiisi Annen Hopeasulka-tunnustuksella palkittu kirja Tarinallistaminen, palvelukokemuksen punainen lanka. Jakson runko 00:34 Johdanto jaksoon 04:42 Kuka on Anne Kalliomäki ja miten hänestä tuli tarinallistaja? 08:12 Tarinallistamisen menetelmä; Miten 3T-raitiovaunu liittyy Annen yritykseen? 10:10 Miten tarinaa voi hyödyntää liiketoiminnassa? 13:04 Annen yrittäjyys ja yrittäjänpolku pioneerinä 17:36 Annen yrityksen ydinpalvelut 19:53 Tarinankerronnan ja tarinallistamisen ero 23:20 Miten tarinallisuutta on hyödynnetty yrityksissä? 26:50 Miten pieni yritys voi tarinallistaa toimintaansa ja erottua tarinallistamisen avulla? Stooripuu ja ydintarina 34:35 Miten Anne näkee yritysten tarinat? 37:10 Vinkkejä tarinallistamiseen, kun resurssit ovat rajalliset 40:50 Ydintarina tarinallistamisen pohjana ja yrityksen viesti asiakkaiden suuntaan 44:03 Ydinviesti vs. ydintarina 45:28 Tarinallistaminen ja arvot 49:00 Tarinallistamisen vaikutus asiakkaaseen 51:22 Annen kirja pähkinänkuoressa 55:36 Annen tulevaisuuden suunnitelmia 1:00:30 Mitä kirjaa Anne lukee parhaillaan? 1:02:18 Mistä Annen ja tarinakoneen löytää netissä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#084 Vuoden sana on... RAHA

Julkaistu 14.1.2020

Tässä jaksossa kerron, miksi juuri raha on vuoden 2020 vuoden sanani. Jaan ajatuksia viime vuodesta, puhun vähän tavoitteistakin, mutta erityisesti keskityn jakamaan sinulle mietteitäni siitä aivojumpasta, jota olen joutunut tekemään alkanutta vuotta varten. Jos myös sinä painit näiden samojen asioiden kanssa, olen tehnyt juuri sinulle avuksi pienen työvihkosen rahaan liittyen. Lähetän sen kaikille Luovia-verkostolaisille, joten tule mukaan, jos et vielä kuulu verkostoomme. Liity mukaan osoitteessa luoviapodcast.com/liity. Jakson runko 00:34 Johdanto jaksoon 01:14 Mitä viime vuodesta ja vuosikymmenestä jäi käteen? 01:48 Vuoden sana apuna suunnan pitämisessä ja itsensä johtamisessa 03:04 Olija vs. tekijä 05:08 Vuoden 2019 sanat (näkyvyys ja kasvu) ja niiden vaikutus yrityksen kehittymiseen 07:31 Nanin odotukset ja vuoden 2020 sana (raha) 12:36 Mikä motivoi? Nanin täydellinen päivä 15:26 Mitä on menestys? 17:51 Mihin Nani haluaisi keskittyä vuonna 2020? 21:00 Raha tekemisen välineenä ja Profit first 25:51 Mitä vuoden sana, raha, tarkoittaa Nanin töiden suunnittelun kannalta? 27:17 Näkyvyydellä ei makseta laskuja; strategia avuksi 30:12 Luovia-iltateet etsii sponsoria 32:15 Omien arvojen korostaminen 34:19 Mistä Nanin löytää ja miten pääsee mukaan Luovia-yhteisöön? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#083 Pieniä tekoja, suuria muutoksia. Näin asetat reiluja tavoitteita uudelle vuodelle

Julkaistu 17.12.2019

Tässä jaksossa kerron, miten suunnittelen tulevan vuoteni, millaisia välitavoitteita asetan ja miten pidän huolen siitä, etten kahmi liian suuria paloja purtavaksi. Yksi tärkeimpiä juttuja suunnittelussani ja ylipäätään tekemisessäni on jo vuosia ollut se, että uskon omia tunteitani. Tämä on auttanut siinä, että toiveikkuus on säilynyt työssäni pitkälle uuteen vuoteen asti. Lisäksi tässä jaksossa kuullaan kuuden vieraan kuulumiset. Elina, Aino, Kipa, Elisa, Erika ja Netta kertovat, mitä heille on tapahtunut jakson jälkeen ja missä he ovat nyt. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 01:27 Johdanto jaksoon 03:18 Netan kuulumiset ja suunnitelmat seuraavalle vuodelle, kirjaprojekti ja uudet palvelut 05:59 Mihin suuntaan haluaisit yrityksesi olevan menossa ensi vuonna ja millaisilla tavoitteilla sinne pääset? 07:56 Näin suunnittelen tulevaa vuottani 08:43 Pienin askelin kohti tavoitetta 11:08 Historian merkitys yrityksen ja yrittäjän kehittymisessä 13:25 Elinan kuulumiset ja suunnitelmat tulevaan, inspiraation ja oman äänen säilyttäminen valokuvauksessa vuodesta toiseen 19:38 Millaisia numeraalisia tavoitteita asetan? 22:50 Tiedolliset ja taidolliset tavoitteet, tunnetavoitteet ja toiveet 26:53 Kvartaalitavoitteet ja tavoitteiden ripottelu pitkin vuotta 30:56 Lounge-ajattelu 32:57 Ainon kuulumiset ja suunnitelmat ensi vuodelle, kylmäsoitoista social sellingiin 36:30 Elisan kuulumiset ja suunnitelmat seuraavalle vuodelle 37:50 Tulisitko sparrattavaksi Luovia-podcastiin? 39:20 Kuukausi- ja viikkotavoitteet 44:52 Kaikki suuret asiat koostuvat pienistä teoista 46:12 Työvaiheanalyysi avuksi seuraavien tavoitteiden asettamiseen 48:36 Erikan kuulumiset ja mietteitä tulevaan, itsensä kuuntelemisen tärkeys 53:57 Miten vieraat valikoituvat Luovia-podcastiin? 56:12 Kipan kuulumiset 57:56 Tavoitteet ja oma hyvinvointi 1:04:02 Luovia-podcast palaa joulutauolta 14.1.2020 Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#082 Oletko taiteilija vai "taiteilija"? Vähättely estää sinua loistamasta

Julkaistu 10.12.2019

Hei ystävät! Tänään on vuorossa se jakso, joka jäi aiemmin tekemättä. Flunssa mokoma jumitti aivoni, enkä kyennyt kirjoittamaan tästä aiheesta mitään kovin järkevää. Tänään on siis vuorossa uusi yritys, sillä aihehan on hyvin tärkeä: Tiedän, että jokainen on jossain vaiheessa kamppaillut tämän kanssa ja, kuten kohta paljastan, ainakin minä kamppailen yhä edelleen. Jokainen meistä taitaa vähättelyn taidon. Se on hämmentävän paljon käytetty ja suosionsa perusteella kovin pidetty taito. Aika usein käytämme sitä ihan huomaamattamme ja, mikä ikävintä, emme kovin herkästi uskalla tai osaa heittää sitä romukoppaan. Tänään siis mietitään, miksi vähättelemme itseämme ja tekemistämme ja miten siitä voisi päästä eroon. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 00:41 Johdanto jaksoon 01:45 Someloma ja flow 03:20 Someloma päättyy, vähättely alkaa 05:48 Älä vertaile itseäsi muihin 06:57 Miten välttää somen aiheuttama lannistuminen? 10:17 Strategisuus somessa 12:22 Älä sorru selittelyyn ja anteeksipyytelyyn 15:56 Keskity hyvään 17:47 Puhu itsellesi kauniisti 19:16 Älä yleistä vaan pysy tosiasioissa 21:44 Omien mielipiteiden esittäminen toisten mielipiteiden kautta 22:53 Mistä vähättely kumpuaa? 24:15 Uskalla astua valokeilaan 27:50 Kerro rohkeasti, mitä ajattelet Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#081 Sama, sama, mutta eri. Toimittaja Eveliina Lauhio on yrittäjä, joka aloittaa päivänsä avannossa

Julkaistu 3.12.2019

Tähän jaksoon sain vieraaksi toimittaja-kirjailija Eveliina Lauhion, joka jäi yrittäjäksi ja jatkoi samaa työtään. Enää ei ole harvinaista olla yrittäjänä osa työyhteisöä, ja juuri siksi Eveliinan tarina on niin tärkeä. Tässä jaksossa puhumme myös talviuinnista, aikaansaamisen tunteesta ja loman tarpeesta - tai tarpeettomuudesta. Eveliina kertoo kirjastaan Mihin minä uskon ja vinkkaa apuja kirjan kirjoittamisesta haaveileville. Nyt myös ensimmäistä kertaa kuulemme aivan toisenlaisen vastauksen “Mistä sinut löytää netistä?” -kysymykseeni. Jos haluat tutustua Eveliinan töihin paremmin, suosittelen suuntaamaan lehtihyllylle tai kirjastoon ja kaivamaan käsiin uusimmat Eeva- ja Voi hyvin -lehdet. Niistä pääset todistamaan, kuinka Eveliinan näppäimistö on laulanut. Jakson runko 00:36 Pikkujoulut 12.12.2019 02:07 Johdanto jaksoon 03:14 Miten Eveliina aloittaa päivänsä? 04:27 Eveliinan suhde talviuintiin 06:09 Mikä on Eveliinan tarina, ja miten hänestä tuli toimittaja? 13:03 Millainen on Eveliinan tyypillinen työpäivä? 14:46 Mielenkiintoiset ihmiset ja haastattelut kahviloissa 16:24 Mitä Eveliina haluaisi muuttaa työssään oltuaan 3 vuotta yrittäjänä? 18:52 Kuinka monta tuntia viikossa Eveliina tekee töitä, ja miten hän kokee työ- ja vapaa-ajan erottamisen? 22:55 Toimittajan työn haasteita 25:20 Eveliinan moraalinen kompassi toimittajana 27:07 Mitä kirjoittaminen merkitsee Eveliinalle? 28:42 Miten Eveliinan kirja syntyi? 32:49 Vinkkejä kirjan kustannussopimuksen saamiseksi 35:08 Millaisia kirjaprojekteja Eveliinalla on suunnitteilla tulevaisuudessa? 36:12 Eveliinan tulevaisuuden näkymät ja keskeneräisten asioiden saattaminen päätökseen 37:57 Mitä kirjaa Eveliina lukee juuri nyt? 39:58 Mistä Eveliinan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#080 Lopeta podcastini kuuntelu ja loista työssäsi! Jakso oman äänen kadottamisesta ja löytämisestä

Julkaistu 26.11.2019

Katsoitko tämän jakson nimeä ja ajattelit, kuinka ihmeessä se jaksaa jauhaa noin kliseisestä asiasta kuin oma ääni? Ja vielä laittaa sen otsikkoon. Eikö siitä ole jo puhuttu tarpeeksi. Kieltämättä, minulla tuli pieni kyllästyminen jo tätä jaksoa suunnitellessa, sillä tästä aiheesta saa kuulla jatkuvasti eri kanavista, mutta sehän ei missään nimessä tarkoita, että asia olisi tarpeeton. Ei, päinvastoin. Sille on syynsä, miksi oman äänen löytämisestä ja käyttämisestä puhutaan niin paljon. Oma ääni on salainen aseesi. Se on niin ainutlaatuinen asia, että sinun kannattaa ehdottomasti löytää se ja myös käyttää sitä. Tässä jaksossa kerron, miten aloin pelätä, että olin kadottanut oman ääneni. Kerron, mitä tein löytääkseni sen uudelleen, ja jaan totta kai myös pari todella konkreettista harjoitusta, jotka voit tehdä löytääksesi tai tarkastellaksesi omaa ääntäsi. Tervetuloa Luovia-podcastiin. Jakson runko 00:36 Johdanto jaksoon 02:06 Mitä omalla äänellä tarkoitetaan? 02:58 Miten oma ääni näkyy luovassa työssä? 04:14 Oma ääni ja arvot 05:23 Kun oma ajattelu jää toisten ajatusten tai kiireen alle 11:57 Mitä haluan viestiä? 12:25 Tunne ulkopuolisuudesta 13:10 Muutosten myötä uusi suunta 13:57 Tietotulvan vaikutus keskittymiskykyyn 14:56 Vastauksen etsiminen itsestä ja oman viestin selkiytyminen 17:30 Miten päästä oman taiteilijuuden ytimeen? 19:31 Oman ydinviestin merkitys markkinoinnissa 20:43 Harjoitus: Mistä haluat tulla muistetuksi? (konkreettinen vinkki) 22:29 Harjoitus ydinviestin ja oman äänen löytämisestä puheen kautta (konkreettinen vinkki) 25:40 Naisyrittäjät luovassa työssä - puuhastelua vai oikeaa työtä? 27:17 Anna aivojen levätä välillä ja käytä sydäntä 29:14 Kerro Luovia-podcastista ja auta kaveria Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#079 Kirjoittaja Hanna Kivisalo tietää, ettei taide vaadi täydellisyyttä

Julkaistu 19.11.2019

Hanna Kivisalo on kirjoittaja, opettaja, äiti ja puoliso, sekä monia muita asioita, kuten mahdottoman hyvä motivaatiopuhuja. Löysin Hannan kirjoitukset Instagramista reilu vuosi sitten. Hannan tekstit ovat merkinneet minulle hengähdystaukoa arjesta, ne ovat olleet lupa vain olla. Kun pyysin Hannaa vieraaksi, halusin hänen rohkaisevan just sua, joka elää ruuhkavuosiarkea ja harmittelee, kun hommat jäävät kesken. Tässä varsin rennosti syntyneessä jaksossa Hanna jakaa loistavat vinkit siihen, kuinka taidetta voi tehdä ihan joka päivä, vähän kerrallaan. Ei tarvitse olla edes hyvä, pitää vain tehdä. Oletko valmis inspiroitumaan? Jakson runko 00:43 Johdanto jaksoon 01:38 Miksi Hanna määrittelee itsensä kirjoittajaksi, ei kirjailijaksi? 02:27 Millaisia ovat Kivisalon perheen viikonloput? 03:26 Mikä on Hannan tarina? 07:26 Miten Hanna löytää kiireisessä arjessaan aikaa kirjoittamiselle? 09:30 Täydessä paineettomuudessa tekstit syntyvät helpoiten 11:44 Mistä Hannan mielestä luovuudessa on kyse? 12:31 Itsensä vertaileminen muihin 14:02 Luovan työn ja perheen yhteensovittaminen 14:58 Mikä on Hannan suhde kirjoittamiseen? 16:18 Ajantajun katoaminen ja flow tekevät hyvää 18:23 Miten sosiaalinen media vaikuttaa Hannaan? 19:08 Hannan ohjenuora omiin somepäivityksiinsä 22:04 Mistä Hanna haaveilee nyt? 23:50 Millainen on Hannan somepreesens? 26:13 Perhe vs. luova työ 28:04 Kirjoittamisprosessi 29:26 Miten Hanna sai kustannussopimuksen? 34:57 Miten Hanna haastaa itseään kirjoittajana? 35:50 Miksi Hanna kirjoittaa? 40:32 Mitkä ovat Hannan tulevaisuuden näkymät? 42:00 Palautteen saamisen merkitys 46:05 Mitä vinkkejä Hanna antaisi muille, jotka haluaisivat enemmän aikaa luovalle työlle tai kirjoittaa kirjan? 48:10 Miten yhdistää luova työ, päivätyö, harrastukset ja perhe? 51:49 Miten luovien töiden runsaus auttaa saamaan myös valmista? 53:41 Mitä kirjaa Hanna on lukemassa parhaillaan? 54:30 Mistä Hannan työt löytyvät netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#078 Et tarvitsee lisää tunteja vuorokauteesi

Julkaistu 12.11.2019

Jaksossa 78 puhutaan priorisoinnista hyvinvoinnin lisäämisen, tärkeisiin töihin keskittymisen ja vääristä töistä luopumisen kautta. Jos olet joskus päivitellyt ystävällesi kuinka tarvitsisit lisää tunteja vuorokauteen, tässä sinulle lohdun sana: et tarvitse. Lisätuntien sijaan on opittava tunnistamaan minkä aika on nyt ja etenkin minkä aika ei ole. Kun olet kuunnellut tämän jakson, tutustu myös jaksoihin 019 Ajanhallinnan kouluttaja Minna Koivisto saa ihmiset oivaltamaan, jaksoon 032 Asialliset hommat hoidetaan ja jaksoon 048 Itsellä töissä eli kuinka olla pomo ja duunari samanaikaisesti? Jakson runko 00:37 Johdanto jaksoon 03:50 Asioiden hoitaminen viime tipassa 05:20 Luovan työn kaoottisuus 06:10 Hyvä mieli indikaattorina 07:08 Huono omatunto ohjaa meitä 09:50 Valintojen tekeminen tunnemuistojen avulla (konkreettinen vinkki)12:50 Harjoitus työtehtävien hahmottamisesta (konkreettinen vinkki)20:50 Tärkeisiin töihin keskittyminen 25:20 Luopuminen oman työn ohjaajana 29:15 Vapauden tunne työn ohjaajana 31:00 Lyhyt kertaus jakson aiheista 33:30 Luovia-lounas 14.11. Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/ Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#077 ADHD & yrittäjyys - Millainen on kuvittaja Jemina Linnaman maailma?

Julkaistu 5.11.2019

Miten adhd, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, vaikuttaa luovan alan yrittäjän arkeen? Millaista on pyörittää yritystä, kun jaksaminen jakautuu epätasaisesti? Entä loppuuko luovuus kuin seinään lääkityksen löytyessä? Sinikaran Jemina Linnama, avaa tässä Luovia-podcastin jaksossa arkeaan adhd:n kanssa. Jemina perusti Sinikaran intohimosta paperiin ja askarteluun, ja siksi, ettei kotimaisten kauppojen valikoimista löytynyt juuri sitä mitä hän etsi. Vuonna 2016 Jemina huomasi, että hänellä on hyppysissään kaikkea sitä, mitä askartelukaupalta vaaditaan, ja hän ryhtyi tarranaiseksi. Ihana, rohkea, Jemina kertoo tässä Luovia-podcastin jaksossa yrityksensä lisäksi siitä, millaista on elää ja yrittää, kun kaverina on adhd. Luovia-podcast on aikanaan syntynyt poistamaan luovan alan yrittäjien yksinäisyyttä. Että saisimme kokemuksen siitä, että jossain tuolla on joku toinen, joka ajattelee samalla tavalla, joka käy läpi samoja juttuja, joka kipuilee ja iloitsee samoista asioista. Jos tiedät jonkun, joka voisi tästä jaksosta hyötyä, saada voimia, lohtua, inspistä, mitä vain, jaathan hänellekin Jeminan tarinan. Kiitos, kun kuuntelet. Jakson runko 00:37 Johdanto jaksoon 02:28 Millainen Jeminan päivä on ollut ennen nauhoitusta? 03:00 Uusi vaihe Jeminan yrityksessä 03:55 Mikä on Jeminan tarina? 06:30 Mistä Jeminan yrityksen nimi Sinikara tulee? 08:15 Mikä oli Jeminan ensimmäinen myyntituote? 08:45 Sinikaran kasvutarina 10:55 Sinikaran tyypillinen asiakas 11:40 Millainen on Jeminan tyypillinen työpäivä? 12:50 Miten työt jakautuvat Sinikarassa? 13:50 Millaista kasvua Jemina tavoittelee yritykselleen? 15:00 Muutos Jeminan arjessa ja työssä ADHD-diagnoosin myötä 17:00 Millaista Sinikaran arki oli ennen diagnoosia 17:30 Miten Jemina ymmärsi hakeutua lääkäriin? 20:00 Missä asioissa ADHD näkyy? 23:50 Energian jakautuminen 26:50 Hyperfokus 29:00 Unelmointi ja haaveilu ennen ja jälkeen diagnoosin 31:00 Miten Jeminan perhe on kommentoinut sairautta? 34:19 Oman hyvinvoinnin priorisointi 36:19 Millainen on Sinikaran tulevaisuus? 42:40 Menestys näyttäytyy eri aloilla erilaiselta 43:50 Askelmerkkien suunnittelu 46:00 Jeminan rohkaisun sanat niille, jotka miettivät olisiko ADHD-diagnoosi vastaus omiin haasteisiin 47:45 Millaista oli lääkityksen aloittaminen? 49:55 Mitä kirjaa Jemina on lukemassa parhaillaan? 53:20 Mistä Jeminan löytää netistä? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/077-jemina-linnama Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#076 Kasvun askelmerkit - Tämä systeemi on lähes yhtä hyvä kuin Profit First!

Julkaistu 29.10.2019

Jaksossa 76 on kaksi pointtia: 1) Tunnustan, ettei tämän jakson pitänyt tulla nyt. Olen flunssassa eikä ajatustyö sen suunnitelmassa olleen jakson kirjoittamiseksi edennyt. Ei muuta kuin paniikkilista esiin ja kaivamaan sieltä sopiva jakso tähän hetkeen. Ja loistava aihe löytyikin! 2) Jaksossa esittelemäni systeemi voi tuplata voittosi lyhyessä ajassa ja suhteellisen vaivattomasti. Rakastan tätä systeemiä, jonka ystäväni esitteli minulle vaikuttavin sanoin: “Tämä saattaa olla merkittävämpi kuin Profit First!”

#075 Tukikohtana Pariisi - Valokuvaaja Heli Sorjonen kertoo millaista on työskennellä ulkomailla

Julkaistu 22.10.2019

Valokuvaaja Heli Sorjosen matkustaa kuvauskeikoille Eurooppaan tukikohdastaan Pariisista. Toisinaan häneltä löytyy taskuista objektiiveja, jottei käsimatkatavaroiden painoraja ylity, mutta useammin hän nauttii maisemista junasta käsin. Miten Joensuusta kotoisin oleva Heli päätyi Pariisiin? Millainen on ranskalainen maanantai ja miten pyöritetään maiden rajat ylittävää valokuvabisnestä? Heli on valokuvaajana vahva kertoja, jonka työt hivelevät silmiä. Värit, valo ja symmetria vangitsevat katselijan ja kertovat tarinoita jostain vähän kauempaa. Jakson runko 00:35 Intro 01:30 Millainen on pariisilainen maanantai? 04:15 Millainen on Helin normaali työpäivä? 11:10 Miten Heli päätyi Pariisiin? 19:49 Taiteilijaresidensseistä 24:15 Maisemanvaihdokset luovuuden lähteinä 25:15 Millaisia kuvauskeikkoja Heli tekee? 27:40 Ulkomaillatyöskentelyn ominaispiirteitä 36:10 Kuinka Heli huolehtii levosta reissujen jälkeen? 37:30 Kuinka Heli rajaa kuvausten määrää? 38:40 Verkostot ovat tärkeitä 39:55 Helin ensimmäinen kuvauskeikka ulkomailla 41:45 Miten Heli onnistui saamaan ensimmäisen kv-keikan? 45:11 Mikä on Helin isoin onnistuminen työssä? 50:35 Helin tulevaisuudensuunnitelmat 54:15 Ilmastokriisi & matkustaminen valokuvaajana 57:35 Mitä kirjaa Heli on parhaillaan lukemassa? Jaksomuistiinpanot: luoviapodcast.com/blog-jaksot/075-valokuvaaja-heli-sorjonen Liity Luovia-verkostoon: www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#074 Hio asiakaskokemusta: kuuletko vai kuunteletko?

Julkaistu 15.10.2019

Aloitin parikymmentä jaksoa sitten “Hio asiakaskokemusta” -sarjan, ja nyt on vuorossa toinen osa. Jaksossa 74 puhutaan kuuntelemisesta, korvat höröllään olemisesta. Pohdin miksi kuuntelun taidot ovat tärkeitä ja mitä konkreettista hyötyä niistä on yrittäjälle? Lisäksi jaan pari harjoitusta, joiden avulla voit tsekata missä jamassa kuuntelun taitosi ovat. Jakson runko 00:45 Uudet nettisivut 01:25 Kaksi kysymystä kuuntelijoille Luovia-podcastista 02:45 Johdatus päivän jaksoon 03:35 Nani kuuntelijana 05:45 Kuulemisen ja kuuntelemisen välinen ero 08:30 Miten tiedostaa se, että nyt kannattaa kuunnella? 09:30 Kuuntelun taidoilla luottamusta 12:20 Esimerkkejä keholla kuuntelusta, aktiivinen kuuntelu 20:30 Miten kuuntelun taidot auttavat dialogissa? 22:40 Kuuntelun taidot ovat kokonaisvaltaisia, harjoitus 26:00 Miten kommunikoidaan syvällisesti? 29:25 Aggressiivisuuteen vastaaminen 33:40 Tunteiden tunnistaminen 34:10 Miten sivuuttaa oma tunne asiakkaan kanssa? 37:00 Ammattilaisen tehtävä kuuntelijana 37:30 Kuuntelun taidot sähköpostissa ja puhelimitse Jaksomuistiinpanot: https://luoviapodcast.com/blog-jaksot/074-hio-asiakaskokemusta-kuuntelun-taidot Liity Luovia-verkostoon: https://www.luoviapodcast.com/luovia-verkosto Facebook-ryhmä: http://facebook.com/groups/luovia

#073 Media-alan yrittäjä Taru Tammikallio brändää monesta vinkkelistä

Julkaistu 8.10.2019

Media-alan yrittäjä Taru Tammikallio on elävä esimerkki luovan alan yrittäjästä, jolla on monta rautaa tulessa ja intohimoa enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Kuinka moniosaaja brändää itsensä? Miten erotella itsensä eri puolet vai onko se edes tarpeellista? Entisenä lastentarhanopettajana ja nykyisenä media-alan ammattilaisena Taru tuntee sekä palkkatyön että yrittäjyyden hyvin. Tarua voikin kutsua työelämän ammattilaiseksi. Jakson runko 01:15 Millainen Tarun päivä on ollut tähän asti? 02:50 Kuka on Taru Tammikallio? 03:10 Miten Taru on päätynyt tähän pisteeseen? 08:20 Millaista Tarun arki on? 09:20 Miten Taru pitää vapaata ja lomaa? 10:55 Mitä Taru ajattelee erikoistumisesta? 11:55 Ajatteleeko Taru itse erikoistuneensa johonkin? 13:10 Miten moniosaaja brändää itsensä? 14:45 Miten Taru tasapainottelee kaiken tekemisensä? 15:45 Brändikertoimen määrittely eriarvoisten töiden kohdalla 20:30 Miten kieltäytyä töistä? 22:00 Tavoitteet muuttuvat 23:00 Miten Taru rajaa yksityistä ja julkista? 25:55 Onko Taru pelännyt yksityisyyden menettämistä? 26:30 Miten Taru haluaa ulkopuolisen näkevän oman henkilöbrändinsä?27:30 Onko nykyään mahdollista menestyä pelkällä työkärjellä? 29:45 Epämukavuusalue 30:08 Kuinka tietoisesti Taru on brändännyt moniosaamistaan? 31:13 Tarun podcast 33:30 Miten Taru huolehtii siitä, ettei tee liikaa töitä? 36:20 Taukojen merkitys 37:10 Missä Taru näkee itsensä viiden vuoden kuluttua? 37:40 Onko passiivinen tulo elinehto yrittäjälle? 39:38 Tarun isoin onnistuminen ja moka yrittäjänä 42:30 Mitä kirjaa Taru on lukemassa? Luovia-verkosto: luoviapodcast.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: luoviapoddcast.com/blog-jaksot/073-taru-tammikallio Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#072 Maksimoi somenäkyvyytesi valitsemalla oikea julkaisuajankohta

Julkaistu 1.10.2019

Tässä jaksossa sukelletaan detaljiin, jonka huomioimme turhan harvoin, vaikka siitä olisi meille hyötyä. Valitsemalla oikea julkaisuajankohta somepäivityksillemme onnistumme maksimoimaan näkyvyytemme. Miten oikean hetken löytää? Mitä kaikkea kannattaa huomioida kalenteria rakentaessa? Eikös se algoritmi hoidakaan kaikkea puolestamme? Peilaa omaa somestrategiaasi tai -suunnitelmaasi jaksossa käsiteltyihin asioihin. Tai jos sellaista ei vielä ole, mieti millaisia toiveita sinulla on somellesi. Kerron jaksossa myös syksyn 2019 sisältötyöpajoista, jotka järjestän marraskuussa kotikunnassani Sipoossa. Jakson runko 00:35 Johdatus jaksoon 03:18 Nanin julkaisuongelmia 04:07 Julkaisuprosessi 04:50 Somejulkaisujen näkyvyyden maksimointi 05:57 Rutiinien vapauttava merkitys 07:20 Tee julkaisuja etukäteen (konkreettinen vinkki) 07:50 Instagramin algoritmi 09:45 Miten löytää paras ajankohta julkaisulle? 10:45 Someaikataulun rakentaminen itselle 12:30 Sisällön suunnittelu temaattisesti 13:40 Sisällön suunnittelu kuukausittain 15:30 Somejulkaisut minilauncheina 16:20 Omien julkaisujen seuraaminen 17:40 Julkaisuajankohdan arvioiminen ihanneseuraajan perusteella 21:00 Viikkoaikataulun huomioiminen sisällön suunnittelussa 23:00 Ajastaminen 24:30 Instagramin hyväksymiä sovelluksia ajastamiseen 27:00 Lisäinfoa syksyn työpajoista ja Nanin ajatuksia sosiaalisesta mediasta Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#071 Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa oppi yrittäjäksi jo palkansaajana

Julkaistu 24.9.2019

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsan mielestä luova työ pitää ottaa entistä vakavammin, sillä kauneudella ja luovuudella on hyvinvointia lisäävä merkitys. Alanvaihtajana hän tietää mistä puhuu: vuodet it-maailmassa opettivat myös niitä taitoja, joita yrittäjänä tarvitaan. Tässä Luovia-podcastin jaksossa keskustellaan siis sisustamisen lisäksi myös sisustussuunnittelijan arjesta ja näkemyksestä, kannattavasta yrittäjyydestä ja ajanhallinnasta. Jakson runko 00:35 Johdanto jaksoon 01:15 Kaisan päivä nauhoituksiin asti 01:45 Miksi Kaisa on kuvataidekoulussa? 02:15 Miten Kaisasta tuli sisustussuunnittelija? 07:15 Miten Kaisa on onnistunut hyödyntämään aiempaa työkokemustaan? 08:35 Mikä on ollut Kaisalle yllättävää yrittäjänä? 09:57 Mitä on sisustussuunnittelijan/Kaisan ydintyö? 11:00 Mikä on Kaisan suhdeluku yritys- ja yksityisasiakkaiden välillä? 11:50 Sisustussuunnittelijan työn kiehtovuus 14:35 Miten luottamussuhde sisustussuunnittelijan ja asiakkaan välillä syntyy? 16:15 Onko Kaisa tehnyt joskus liian rohkeita ratkaisuja asiakkaiden kanssa? 17:10 Asiakaskokemuksen tuottamiseen keskittymisen hyödyt 17:51 Millaisia suomalaiset ovat sisustajina? 22:15 Miltä tuntuu sisustussuunnittelijan flowtila? 22:55 Millainen on Kaisan normaali työpäivä ja miten hän tykkää työskennellä? 25:20 Aiemman työkokemuksen hyödyntäminen yrittäjänä 26:30 Kuinka yrittäjä voi ryhtyä asettamaan itselleen rajoja? 28:58 Miten flowtila istuu rajattuun työhön? 31:25 Mitä kautta Kaisa saa asiakkaita? 32:00 Millainen Kaisa on itse sisustajana? 33:15 Mitä töitä Kaisa tekisi sisustussuunnittelijana kaikista mieluiten? 34:05 Riittääkö Suomen markkinat? 35:25 Mitä Kaisa ajattelee tiimeistä ja tiiminrakennuksesta? 40:50 Mitä kipukohtia luovalla alalla on Suomessa? 43:00 Miten jokainen yrittäjä voi tsekata, että oma yritys puhuu vakavastiotettavan yrittäjyyden puolesta? 45:05 Aiemman työkokemuksen edut yrittäjänä 47:07 Itsearvostuksen puute & muodollinen pätevyys 51:57 Mitä Kaisa on oppinut yrittäjänä kantapään kautta? 53:55 Miltä näyttää Kaisan tulevaisuus? 54:38 Mitä kirjaa Kaisa on lukemassa parhaillaan? 57:05 Mistä Kaisan työt löytyvät netistä? Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#070 Näin mittaat yrityksesi kasvua

Julkaistu 17.9.2019

Tavoite. Onko sana sinulle kuin kaunis kesäpäivä vai loputon marraskuun pimeys? Liitätkö siihen positiivisia fiiliksiä vai muuttuuko olosi heti epämukavaksi sanan kuultuasi? Mitä tavoitteita olet asettanut työllesi ja yrityksellesi? Pysähdytkö mittaamaan työtäsi vai paahdatko vain täysillä eteenpäin? Huomaatko edes saavuttaneesi tavoitteesi? Luovia-podcastissa on puhuttu paljon suunnasta, tavoitteista ja päämäärätietoisuudesta. Olen pariin otteeseen viitannut tavoitteiden mittaamiseen, mutta aihetta en ole sen kummemmin käsitellyt. Tänään pureudutaan siihen, miten erilaisia tavoitteita kannattaa mitata, miten itse mittaan kasvua ja mitä kikkakolmosia hihastani löytyy. Jakson runko 00:40 Palautetta ja pulinaa 03:27 Johdanto jaksoon 03:58 Kuinka usein pysähdyt mittaamaan työtäsi? 07:05 Rahamittarit (konkreettisia vinkkejä) 13:24 Näkyvyysmittarit (konkreettisia vinkkejä) 25:35 Asiakkuusmittarit (konkreettisia vinkkejä) 36:55 Tunteen ja ammatillisuuden mittaaminen (konkreettisia vinkkejä) Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#069 Taidemaalari Riika Nick tiellä tähtiin

Julkaistu 10.9.2019

Tässä Luovia-podcastin jaksossa tutustut taidemaalari Riika Nickiin. Hän kertoo sinulle tarinan omasta polustaan, joka ei ole vielä kovin pitkä, mutta varmasti sitäkin antoisampi. Mitä seitsemän kuukauden aikana on tapahtunut? Vaikka itse aina sanonkin, ettei Roomaa tai luovan alan yrittäjyyttä rakenneta päivässä tai parissa, on hyvä kuulla myös toisenlaisia tarinoita. Tarinoita räjähtävästä kasvusta. Jakso on kaupallinen yhteistyö Mesta Coworkingin kanssa. Jakson runko 00:37 Johdanto jaksoon 02:30 Miten Riika päätyi podcastiin? 03:15 Mitä Riikan päivään on kuulunut nauhoitukseen mennessä? 04:30 Miten Riika tituleeraa itseään? 04:50 Riikan tarina 13:40 Mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun Riika löysi maalaamisen? - Kurssit 20:30 Mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun Riika löysi maalaamisen? - Näyttelyt 24:20 Onko Riikan identiteetti pysynyt mukana muutoksessa? 25:30 Ison volyymin työt & flow-tila 28:30 Hyvinvoinnista huolehtiminen räjähdysmäisen kasvun keskellä 30:15 Miten Riikan suhtautuminen on muuttunut edullisiin maalaustarvikkeisiin? 32:10 Näkeekö Riika olevansa tulevaisuudessa työskentelevä taiteilija vai opettaja? 34:25 Brändikerroin nyt ja tulevaisuudessa 35:50 Miten hyvin Riika tunnistaa oman äänensä töissään? Mikä ajaa maalaamaan? 37:40 Nanin ajatus kutsumuksensa löytämisestä 43:40 Keiden töitä Riika itse seuraa? 44:40 Millainen rooli Espanjalla on tässä kaikessa? 46:45 Mitä Riikan tulevaisuus pitää sisällään? 48:30 Mitä kirjaa Riika on lukemassa? 49:30 Mistä Riikan löytää netistä? Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/069-taidemaalari-riika-nick Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#068 Elinvoimaista yritystä rakentamassa

Julkaistu 3.9.2019

Luovia-podcastissa on puhuttu moneen otteeseen tavoitteellisen työn tärkeydestä. Kun tavoitteet on asetettu, on niitä myös helpompi mitata. Satunnaiset karikot eivät heiluta laivaa, jos suunta on selvä. Sen sijaan kestävästä yritystoiminnasta emme ole puhuneet lainkaan niin paljon. Millainen merkitys omilla työtavoilla on tulevaisuuden kannalta? Miten pitkäjänteinen suunnittelu ja toteutus näkyy hyvinvoinnissamme ja yrityksen hyvinvoinnissa? Jakson runko 00:35 Johdatus jaksoon 02:11 Työarjen reflektointia 04:00 Nanin tyypillisimmät haasteet pitkäjänteisyyden tiellä 04:45 Sisäisen mentorin käsite 08:18 Valintojen tekeminen 09:35 Kestävä vai kestämätön arki? 12:45 Minikuvausten vaikutus Nanin yritystoimintaan 19:45 Päätösten arviointi tulevaisuutta silmällä pitäen 20:35 Miksi Nani rakastaa prosesseita? 21:40 Prosessien hyödyt tulevaisuuden kannalta 22:45 Prosessikuvaus-harjoitus (konkreettinen vinkki) 27:00 Kestämättömien työtapojen perustelu kiireellä 28:06 Huonoista tavoista eroonpääseminen 30:30 Nelikenttäanalyysi (swot) päätöksenteon apuna (konkreettinen vinkki) 32:33 Kertaus jakson apukeinoista Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#067 Kuvittaja Leena Kisonen rohkaisee etsimään omaa tyyliä

Julkaistu 27.8.2019

Kuvittaja Leena Kisosen asiakkaita ovat mm. Google, Hakola Design ja Minna Parikka. Mikä tunnettuja asiakkaita yhdistää ja miten niitä saadaan? Tämän jakson kuunneltuaan ei voi ainakaan sanoa, ettei kukaan kertonut erottautumisen ja omaleimaisuuden olevan fiksu veto. Juttelemme Leenan kanssa myös keksipaketeista, maanantaista ja kirjoista unohtamatta tarjouksien laskemista ja tekijänoikeuksia. Luovia-verkosto: naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: facebook.com/groups/luovia

#066 Peittoa someahdistuksesi!

Julkaistu 20.8.2019

Kuulit oikein. Some. Ahdistus. Tässä jaksossa ei puhuta mukavia, ei fiilistellä kuinka mahtava some on. Tää jakso ei ole kultaa ja mirhamia vaan vellomista someahdistuksen soissa. Kysyin Instagramissa mikä on ykköshaasteesi somessa ja sain vastauksia tuli ison kasan! Vastausten pohjalta syntyi tämä jakso, joka osoittaa sen, että me kaikki mietimme ihan samoja juttuja ja ahdistutaan saman tyyppisistä asioista. Avaan myös omaa näkökulmaani someen ja autan sinua tarjoamalla konkreettisia vinkkejä, joiden avulla pääset eteenpäin. Luovia-verkosto: http://naniannette.com/luovia-verkosto Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2019/066-someahdistus Facebook-ryhmä: http://facebook.com/groups/luovia

#065 Missä on vessa ja muita vinkkejä kouluttajille

Julkaistu 13.8.2019

Suomessa(kin) on ollut jo pari vuotta menossa luovan työn workshop-buumi. Se ei koske pelkästään meitä valokuvaajia vaan monia muitakin ammattilaisia, jotka joko ostaa tai myy koulutusta, livenä tai verkossa. Toivon, että tästä jaksosta voit ammentaa vinkkejä omiin koulutuksiisi. Jos taas olet ennemminkin osallistujan roolissa, uskon, että saat jaksosta ajatuksia siihen, kuinka voit etukäteen arvioida kannattaako harkitsemaasi koulutukseen investoida vai ei. Uskon myös siihen, että jokainen urallaan kasvava ja kehittyvä tulee ennemmin tai myöhemmin kouluttamaan muita omaan erikoisalaansa liittyen. Kouluttaminen voi olla hyvin pienimuotoista, kuten alustus jossain tilaisuudessa, mutta se saattaa olla myös hyvin laajaa, kuten opettaminen kurssilla osana tutkintovaatimusta. Monia tässä jaksossa mainituista asioista voit soveltaa myös asiakastöihin, omiin myymiisi palveluihin. Näistä saattaa olla hyötyä myös palavereissa tai myyntitapaamisissa, missä nyt ikinä oletkaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Muista mantrani: sovella, sovella, sovella. Luovia-verkosto: http://naniannette.com/luovia-verkosto FB-ryhmä: http://facebook.com/groups/luovia Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2019/missa-on-vessa

#064 Ei pelolla eikä pelotta - Astu epämukavuusalueellesi

Julkaistu 6.8.2019

Jokainen uusi jakso on loikka epämukavuusalueelle. Entä jos olen yksin ajatuksineni? Entä jos ketään ei kiinnosta? Joka. Ikinen. Kerta. Epämukavuusalueelle astuminen on kuitenkin ainoa tapa kasvaa ja oppia uutta. Mukavuusalueelta ei voi saavuttaa omaa tavoitettaan - voi vain etäältä fiilistellä unelmiaan. Tässä jaksossa pohdin epämukavuusaluetta, pelkoa ja päämäärätietoisuutta. Tunnustan olevani mukavuudenhaluinen, ja kerron mihin ongelmiin se on minut vienyt. Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2019/064-epamukavuusalue/ FB-ryhmä: http://facebook.com/groups/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

ARKISTOISTA #034 Luovuuden tappolista - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 30.7.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19 Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/034-luovuuden-tappolista/

ARKISTOISTA #008 Lakimies Herkko Hietanen puolustaa taiteilijoita - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 23.7.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19 Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2017/jakso-008-herkko-hietanen/

ARKISTOISTA #025 Lopeta myyminen, aloita tarinoiminen - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 16.7.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19 Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/jakso-025-lopeta-myyminen/

ARKISTOISTA #059 Ahdistaako hinnoittelu? Kuuntele tämä - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 9.7.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19. Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2019/059-ahdistaako-hinnoittelu-kuuntele-tama/

ARKISTOISTA #033 Kärsimään tänne on tultu - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 2.7.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19 Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/033-anja-kadziolka-bisnekoulu/

ARKISTOISTA #026 Nyt puhutaan rahasta - Uudet jaksot alkavat 6.8.19

Julkaistu 25.6.2019

ARKISTOJAKSO, uudet #luoviapodcast jaksot alkavat 6.8.19. Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/026-profit-first-susanna-lonnrot/

#063 Näillä resursseilla helpotan työtäni

Julkaistu 18.6.2019

Viimeisessä jaksossa ennen kesäbreikkiä jaan ison kasan erilaisia resursseja, jotka auttavat päivittäisessä aherruksessa ja tehostavat työtäni. Mitä sähköistä allekirjoitusohjelmaa käytän? Entä mikä sovellus sopii mielenkiintoisten kuvauspaikkojen tallentamiseen? Vinkkaan myös erilaisista koulutusalustoista, joilta löydät kymmeniä tuhansia nettikursseja ja kerron oman logoni tarinan. Luovia-podcastin syyskausi alkaa 6.8.2019. Jakson runko 00:40 Johdanto jaksoon 05:28 Google 06:44 CreativeLive, Skillshare, LinkedIn Learning 15:50 Canva 18:00 Etsy, Creative Market 20:20 Luota ammattilaiseen 21:15 Nanin oman logon tarina 22:58 Designaglow 23:45 Soveltamisen taito 24:55 Colorhunt, väripaletit 26:38 Font Squirrel 28:50 Planoly 30.20 Wavve 32:05 Compress PDF, JPEG Mini Pro 34:11 Rego 35:30 AdobeSign 36:44 Goodreads 37:30 Kirjavinkit: Cadence, Profit First, Worth Every Penny 40:50 Bonus: Digital Synopsis

#062 Millainen on yrittäjän loma?

Julkaistu 11.6.2019

Uskon, että tiedät mitä tarkoitan, kun sanon, että lomalla on luova olo. Luovan alan yrittäjän loma onkin usein luova loma. Aivot ja mieli lepuuttavat, uusia ideioita syntyy jatkuvasti, otan kasapäin kuvia tai kirjoitan tekstejä vähintäänkin päässä, mutta aika moni niistä päätyy myös ulkoiselle kovalevylle. Lomalla olen usein se valokuvaaja, joka haluaisin olla joka päivä. Tänään käännetään aivot lomamoodiin ainakin podcastin ajaksi. Haluan saada sut miettimään omia tarpeitasi ja omaa lomatyyliäsi, mutta jaan myös mun parhaat vinkit siihen kuinka itse luovan alan yrittäjänä mieluiten lomailen ja onnistun säilyttämään lomafiiliksen myös palattuani arkeen. Jakson runko 00:36 Johdanto jaksoon 02:53 Milloin lomailit viimeksi? 03:39 Nanin lomahistoria yrittäjyyden aikana 06:45 Työstä irti päästäminen 07:44 Työn ja vapaa-ajan sekoittuminen 10:55 Omien lomatarpeiden määrittäminen 15:10 Irtioton tarve 16:10 Loman rahoittaminen (konkreettinen vinkki) 18:20 Loman suunnittelu 19:41 To-do-listan hyödyntäminen suunnittelussa 20:50 Opettele kuinka kauan työtehtävät vievät (konkreettinen) 21:40 Töiden tekeminen lomalla 23:20 Lomavastaaja (konkreettinen vinkki) 26:30 Lomaltapaluu 29:00 Lomamielen säilyttäminen 30:50 Minilomat 32:15 Kertaus jakson sisällöstä 35:08 Lopputsemppi Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto Liity podcastin Facebook-ryhmään: http://facebook.com/groups/luovia

#061 Näitä podcasteja kuuntelen

Julkaistu 4.6.2019

Jakso 61 on toivejakso. Toteutan mielelläni toiveitanne silloin, kun näen niiden sopivan kokonaisuuteen ja koen, että mulla on aiheesta jotain järkevää sanottavaa - paino sanalla "järkevää". Te olette kysyneet lukemattomia kertoja mitä podcasteja kuuntelen itse, joten tässä jaksossa vinkkaan viisi podia, jotka pääsevät omiin korviini. Kerron myös millä perusteilla valitsen podcastini ja mitä haluan saada äänisisällöiltä. Jos kaipaat lisää suosituksia, tule Facebook-ryhmäämme Luovia-podcast | Jälkihöyryt. Siellä meillä on keskustelu, jossa on listattu teidän suosikkejanne. Kerro siellä omasikin!  Jakson runko 00:45 Kuuntelijapalaute 03:27 Miksi Nani ei kuuntele podcasteja? 07:23 Nanin podcasthistoria 08:53 Sisällön merkitys 09:55 Podcastien äänenlaatu ja juontajan ääni 13:04 Suositus numero uno, Goal Digger 17:21 Suositus numero dos, Being Boss 20:18 Suositus numero tres, Oprah's SuperSoul Conversations 22:47 Suositus numero cuatro, Sounds Good with Branden Harvey 27:10 Suositus numero cinco, What Should I Read Next? 31:56 Loppuhöpinät

#060 Ota sanat haltuun ja kirjoita sydämestäsi - Reetta Vahanen vinkkaa parempiin tuloksiin

Julkaistu 28.5.2019

Tässä jaksossa puhutaan Reetta Vahasen kanssa siitä, kuinka omista palveluistaan kertominen sanoin on todella tärkeää yksinyrittäjälle. Reetta on tarinankertoja, kirjoittaja ja sisällöntuottaja, joka auttaa työkseen ihmisiä erottumaan siitä harmaasta massasta, josta olemme monesti Luovia-podcastissa jutelleet. Reetta asuu Turussa, mutta suhaa kotipaikkansa ja pääkaupungin välillä ahkerasti. Istuimme Musiikkitalolle juttelemaan sanoista, markkinoinnista, myynnistä ja siitä, kuinka hyviä esimerkkejä on vaikea keksiä lennosta. Oli huippua tavata Reetta vihdoinkin livenä. Seuraamme toisiamme Instagramissa, joka on - kuten Reetta sen totesi - varsin normaali paikka tutustua nykyään ihmisiin. Näillä Reetan vinkeillä onnistut tuomaan osaamisesi esiin ja autat asiakkaita löytämään juuri sinut ja palvelusi netin syövereistä. Jakson runko 00:00:40 Johdatus jaksoon 00:02:00 Mitä kirjoittaminen merkitsee Reetalle? 00:02:18 Kuka on Reetta Vahanen? 00:04:29 Mitä Reetan pomo sanoi Reetan kertoessa yrittäjyyshaaveista? 00:05:00 Millainen suhde Reetalla on kirjoittamiseen? 00:06:03 Mitä Reetta rakastaa kirjoittamisessa? 00:07:05 Aamusivut: mitä, miksi ja miten? 00:10:40 Nanin suhde kirjoittamiseen 00:11:55 Onnistumiset kirjoittajana 00:12:30 Sisäinen kriitikko 00:12:50 Onko Reetalla ollut ajanjaksoja, jolloin kirjoittaminen ei ole maistunut? 00:14:10 Miten Reetta löysi kirjoittamisen uudestaan? 00:15:30 Mitkä ovat yleisimpiä haasteita kirjoittajalla? 00:17:00 Mitkä ovat yleisimpiä kirjoittamishaasteita luovan alan yrittäjillä? 00:18:10 Millaista on markkinoinnin kieli? 00:19:32 Palvelunäkökulma 00:19:44 Mainonnalla ja markkinoinnilla on eroa 00:20:25 Epäonnistumisen pelko, perfektionismi ja huijarisyndrooma voimavaroina 00:21:30 Älä käytä näitä sanoja 00:22:38 Miten palveluista kertomista voi treenata? 00:23:41 Miten kirjoittaa itsestään tarinoiden avulla? 00:27:57 Miten pääsee alkuun kirjoittamisen harjoittelussa? 00:29:42 Kirjoittamisprosessi 00:32:25 Miten kirjoittaa tekstiä, jossa kuulostaa itseltään? 00:35:25 Miten päästä eroon kirjoittajan blokista? 00:37:50 Miten pysäyttää someseuraaja? 00:38:40 Miksi meidän pitäisi puhua muusta kuin työstämme? 00:42:26 Voitoista kertominen 00:43:22 Myyntitekstin tuottaminen 00:44:20 Konreettisia vinkkejä myyvän tekstin tuottamiseksi 00:49:30 Tunteiden aukikirjoittaminen, hyvä vai huono? 00:52:25 Konkreettisia vinkkejä myyvän tekstin tuottamiseksi 00:58:07 Erikoistuminen, sen hyödyt ja sen sanoittaminen 01:02:11 Reetan rohkaisun sanat 01:04:15 Mitä kirjaa Reeta on lukemassa? 01:06:44 Mistä Reetan löytää netistä? Luovia-verkosto: http://naniannette.com/luovia-verkosto FB-ryhmä: http://facebook.com/groups/luovia

#059 Ahdistaako hinnoittelu? Kuuntele tämä

Julkaistu 21.5.2019

Olitpa sitten ollut alalla vuoden tai 10 vuotta, omien palveluiden hinnoittelu, paketoiminen ja myynti vaatii aina tarkastelua. Helli itseäsi opettelemalla hinnoittelun taito, sillä mikään ei tunnu niin hyvältä kuin mielenrauha, kun tietää yritystoimintansa olevan elinvoimaista ja kehityskelpoista. Markkinoille jää aina ne vahvimmat, ja toivon meidän molempien olevan jotain muuta kuin tähdenlento. Jakson runko 00:40 Johdatus jaksoon 03:07 Tieto ei lisää tuskaa 04:15 Minimihinnan laskukaava 10:52 Asiakkaiden menettämisen pelko 12:30 Tuotteen on oltava kunnossa 13:25 Mistä tiedän onko palveluni hintansa arvoinen? 14:35 Kokenutkaan kollega ei ole seppä syntyessään 16:32 Ammattilaisen vastuu 17:15 Luovan työn tekijän perfektionismi 18:20 Ihmiset arvostavat erilaisia asioita 19:45 Vain ihanneasiakkaan mielipide kiinnostaa 20:48 Erilaiset yritysmallit 22:10 Aikaperusteinen hinnoittelu luovalla alalla 25:00 Hinnoittelu & sivutoiminen yrittäjyys 27:45 Hinnoittelu & hyvinvointi 28:40 Yrityksen tulevaisuuden hahmottaminen sivutoimisena yrittäjänä 29:50 Mikä tekee ammattilaisen? 30:50 Oman asiakasryhmän löytäminen 32:48 Harjoitus oman ihanneasiakkaan löytäminen 33:22 Omaan hintaan luottaminen hiljaisina kausina 34:01 Hinnoilla kilpaileminen luovalla alalla 35:00 Hintamuutokset ja markkinointi 36:09 Kuinka paljon maantieteellinen sijainti vaikuttaa hintoihin luovalla alalla? 37:45 Kertaus tärkeimmistä pointeista 40:38 Sivutoimisen yrittäjän minimihinnan laskukaava Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto Liity Luovia-podcastin FB-ryhmään: http://facebook.com/groups/luovia

#058 Kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen kuin julkaiset somessa

Julkaistu 14.5.2019

Mitkä kolme kysymystä ohjaa sisällöntuotantoani somessa? Olen sanonut moneen otteeseen kuinka eri asia on olla somessa kuin käyttää somea strategisesti työssään. Tässä jaksossa puhutaan strategisesta läsnäolosta, oman viestin kirkastamisesta ja siitä miten autamme asiakasta tekemään ostopäätöksen somessa. Jakso kannattaa kuunnella toimitusjohtajan hattu päässä ja pomon housut (tai ainakin jotkut housut) jalassa. Jakson runko 01:05 Kuuntelijapalaute 02:25 Johdanto päivän aiheeseen 02:57 Säännöllinen tekeminen yrityksen isoimpana voimavarana 04:03 Mikä erottaa ammattilaisen harrastelijasta? 04:27 Yrittäjän eri roolit 06:35 Suunnitelmallisuus somessa 08:00 Rajat tekemisen apuna 09:13 Kuinka monta somekanavaa pitäisi olla? 11:51 Ensimmäinen kysymys: Viekö tämä julkaisu yritystäni eteenpäin? 13:30 Sisällön kuratointi 14:09 Some on näyteikkuna -esimerkki 15:45 Näyteikkunan takana 16:37 Toinen kysymys: Voiko tämä julkaisu vahingoittaa brändiäni? 17:40 Vaarallinen sisältö 19:00 Harjoitus oman sisällön arviointiin 21:30 Esimerkki somevaikuttajan somemokasta 22:55 Esimerkki äitienpäiväviikonlopusta 24:35 Kenelle yrittäjä on vastuussa? 25:40 Kolmas kysymys: Auttaako tämä julkaisu seuraajaa ostopäätöksessä? 27:00 Viestin kirkastaminen 28:30 Liittyykö suunnittelemani julkaisu ydinviestiini? 29:02 Kuinka paljon uskot omaan työhösi? 32:52 Onko strateginen some pinnallista? Liity podcastin FB-ryhmään: facebook.com/groups/luovia Liity Luovia-verkostoon: naniannette.com/luovia-verkosto

#057 Mitä et voi jättää tekemättä?

Julkaistu 7.5.2019

Mitä sinut on luotu tekemään? Mitä ilman et voi elää? Onko se nykyinen työsi, josta saat rahaa vai jotain ihan muuta? Tästä jaksosta löydät kertomuksen siitä, kuinka minusta tuli katukuvaaja ja ajatuksia flow-tilan kunnioittamisesta, leimoista irtautumisesta ja tietenkin, intuitiosta. Jakson runko 00:50 Kuuntelijakysymys: Miten podcastista saa rahaa? 05:18 Jakso podcastin tekemisestä 05:50 Johdanto päivän aiheeseen 07:30 Tarina siitä, kun Nani rakastui Skåneen ja katukuvaukseen 11:15 Flow-tilaan vaipuminen ja siitä käsin luominen 13:30 Mitä et voi jättää tekemättä? 14:10 Flow-tilan merkitys Nanille 14:30 Nanin suhde kirjoittamiseen 16:50 Luovasta työstä haaveileminen 18:15 Rahan vuoksi tekemisessä ei ole mitään vikaa 19:50 Kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen päätöksentekoa 21:30 Katukuvauksen eteenpäin vieminen & tehdyt virheet 24:00 Prosessiin hyppääminen 26:30 Profiloituminen ja leimatuksi tuleminen 27:40 Leima tulee itsen ja intuition väliin 28:25 Vivian Maierin tarina 29:25 Julkisen tunnustuksen tarve ja tarpeettomuus 30:40 Intuitioon luottaminen 34:20 Näyttelykierrokset & kutsu iltateelle Liity podcastin FB-ryhmään: facebook.com/groups/luovia Liity Luovia-verkostoon: naniannette.com/luovia-verkosto

#056 Millä alalla oikeastaan olet?

Julkaistu 30.4.2019

Tänään puhun siitä, kuinka tärkeää on hahmottaa oma pelikenttänsä. Millä alalla olet? Millä pelikentällä pelaat ja keiden kanssa? Kuvittele itsesi messuille esittelemään sun omaa yritystäsi saman alan ihmisten kanssa. Keitä he ovat? Miltä messuilla näyttää? Jaksossa käsittelemäni asiat ovat perustavanlaatuisesti osa omaa arkeani ja yritystoimintaani. Puhun mahdollisuuksista laatikon sisällä ja ulkona. Koska joudumme yrittäjinä myymään ihan kaiken, on tärkeää kartoittaa omat mahdollisuutensa eikä jättää yhtään kiveä kääntämättä. Jakson runko 00:35 Kuuntelijapalaute 02:30 Johdatus jaksoon 03:34 Nanin aiempi käsitys omasta positiostaan markkinoilla 05:10 Nanin muuttunut käsitys omasta positiostaan markkinoilla 06:25 Ajatusleikin konkreettiset hyödyt 07:30 Harjoitus oman position määrittämiseksi (työskentely) 10:00 Harjoituksen purku 11:48 Yhteistyön voima (konkreettisia ideoita) 13:30 Harjoituksen hyödyntäminen somessa 14:34 Kehtaamismutta 17:25 Muuta asennettasi 19:10 Vertailemisesta 21:15 Erottautuminen ja unelma-asiakas 23:30 Omaan suuntaan kulkeminen 25:20 Loppusanat, mm. Tampereen miitti Liity podcastin FB-ryhmään: http://facebook.com/groups/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#055 Kukkataiteilija Elina Boström vie kukat kuvauksiin ja YouTubeen

Julkaistu 23.4.2019

Kun vajaa pari vuotta sitten perustin Luovia-podcastin, päätin kutsua jonkun kukka-alan ihmisen vieraakseni. Kiitos Instagramin, löysimme Elinan kanssa toisemme ja lopputuloksena on tämä jakso. Pidän tosi paljon kaikista vieraistani, ja heidän avulla opin aina jotain uutta maailmasta ja itsestäni. Elinan tavatessa tuntui kuitenkin siltä kuin olisimme tunteneet aina. Tämä viisas nainen jakoi tarinaansa sairaanhoitajasta kukkataitelijaksi, mutta juttelimme myös yrittäjyydestä, ASMR-videoista ja arkisesta duunaamisesta. Toivottavasti pidät tästä jaksosta vähintään yhtä paljon kuin minä pidin sen tekemisestä. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto Liity Facebook-ryhmään: http://facebook.com/groups/luovia

#054 Hyvinvointivalmentaja Kipa Tiivola näkee kokonaisen ihmisen

Julkaistu 16.4.2019

Kira "Kipa" Tiivola on hyvinvointi- ja työhyvintointivalmentaja sekä ryhmäliikunnan ohjaaja. Hänen ajattelussaan korostuvat pienten muutosten vaikutukset kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Kipalta löytyy perspektiiviä ja elämänkokemusta vaikka muille jakaa, ja ehkä juuri siksi rakastan tätä jaksoa niin paljon! Pureksittu tieto ja ihmisen näkeminen kokonaisuutena ovat Kipan vahvuuksia, joista saamme nauttia tässä jaksossa. Tosin, pelkästään Kipasta huokuvalla positiivisella energialla pääsee jo pitkälle. Jaksomuistiinpanot http://naniannette.com/2019/054-kipa-tiivola-hyvinvointi FB-ryhmä https://www.facebook.com/groups/luovia/ Liity Luovia-verkostoon http://naniannette.com/luovia-verkosto

#053 Hio asiakaskokemusta: Pidä asiakas kärryillä!

Julkaistu 9.4.2019

Olen tehnyt koko alkuvuoden mentorointeja ja sparrauksia luovan alan yrittäjien kanssa, ja ammatista riippumatta olemme työskennelleet todella paljon asiakaskokemuksen ympärillä. Mä itse uskon, että asiakaskokemukseen keskittymällä yksinyrittäjä on etulyöntiasemassa suhteessa niihin kollegoihinsa, jotka eivät tietoisesti tähän keskity. Tässä jaksossa puhun siitä, kuinka tärkeää on se, että asiakas tietää jatkuvasti mitä seuraavaksi tapahtuu. Tätä kutsun proaktiiviseksi työotteeksi, ja se onkin yksi isoimmista voimavaroista omassa työssäni. Jaksossa jaan niin monta mun ajatusta aiheesta kuin saan yhteen jaksoon mahtumaan ja silti paljon jää sanomatta. Ota haltuun konkreettiset vinkit ja hio asiakaskokemus huippuunsa!

#052 Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta eli kuinka olla sahaamatta kollegan oksaa?

Julkaistu 2.4.2019

Muutama vuosi sitten sain ahaa-elämyksen. Ymmärsin a) sen, etten ole saari vaan valokuvaajana edustan aina omaa ammattikuntaani, minkä haluan tehdä ylpeästi ja b) sen, että oma itsearvostus ja ammattiylpeys lähtee myös sanoista. Näistä ajatuksista syntyi Luovia-podcastin 52. jakso, jossa juttelen oman työn arvostuksesta. Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto Liity podcastin FB-ryhmään: http://facebook.com/groups/luovia

#051 Missä hän on nyt? Näin Jenna Lehtonen jättää jäljen

Julkaistu 26.3.2019

Tämän viikon jaksossa palaan juurilleni kahdella tapaa. Ensiksikin se tärkeämpi, saan uudestaan vieraaksi Lehtosen Jennan, jonka kanssa tehtiin jakso numero neljä, Valokuvaaja Jenna Lehtonen vihaa matkimista. Tässä jaksossa tsekataan missä Jenna on nyt ja mitä kaikkea hieman alle parissa vuodessa on ehtinyt tapahtua? Voin paljastaa, että aika paljon. Toinen juttu on se, että tämä jakso tehtiin taas niillä pikkuruisilla nappimikeillä eikä nauhoitustilakaan ollut se tuttu ja turvallinen studio. Kun nauhoitan studiossa vieraiden kanssa, tuntuu siltä, etten oikein saa näistä jaksoista tarpeeksi irti. Se ei varmaan kuulu sinne sulle asti, mutta minusta on monesti tuntunut siltä, että jotain jää puuttumaan. Katsotaan millaiseksi asia lutviutuu, mutta jotain muutoksia joudun tekemään nauhoitusprosesseihin ihan jo siksi, että studiotilani päättää toimintansa. Porkkanakakun, lakritsifudgen, DaCapon ja kahvin äärellä juteltiin Jennan kanssa vierineistä vuosista, mutta myös siitä, kuinka tärkeää on uskaltaa kirkastaa omalle yritykselleen kärki, jossa intohimo saa tilaa toimia. Jenna on elävä esimerkki siitä, kuinka harmaasta massasta voi erottua omalla äänellään. Sen etsimiseen saattaa kulua paljonkin aikaa, mutta sen löydettyään ei kannata olla hiljaa. Jenna on myös mun idoli. Hän ei jää voivottelemaan epäkohtien edessä, vaan tarttuu tuumasta toimeen. Hän on juuri se tyyppi, joka miettii mitä haluaisi maailmassa muuttaa, minkä asioiden puolesta taistella, ja tekee sen. Povaan tälle naiselle valoisaa tulevaisuutta. Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2019/051-jenna-lehtonen/ Luovia-podcastin FB-yhteisö: www.facebook.com/groups/luovia/ Liity Luovia-verkostoon: naniannette.com/luovia-verkosto

#050 Miesompelija Matti Airaksinen oppii tekemällä

Julkaistu 19.3.2019

Tämän päivän jaksossa tapaat miesompelija, Partamatti, Matti Airaksisen, joka oppii tekemällä. Matin miesompelimossa syntyy unisexy-tuotteita, lippiksiä, paitoja, pussukoita, jotka ovat kotimaista laatua. Tästä jaksosta voi poimia itselleen monenlaista hyvää: tätä voi tarkastella henkilöbrändin kannalta, aloittelevan yrittäjän vinkkelistä, jopa hinnoittelun kanssa kamppailevat saavat tästä jaksosta paljon. Tai sitten voit kuunnella tämän jakson ja imeä itseesi Matin innostusta ja intohimoa omaa juttuaan kohtaan. Luovia-podcastin FB-yhteisö: https://www.facebook.com/groups/luovia/ Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#049 Valokuvaaja-valmentaja Erika Lind on epävarmuuksien ammattilainen

Julkaistu 12.3.2019

Tämän päivän jaksossa jutellaan epävarmuuksista valokuvaaja-valmentaja Erika Lindin kanssa. Mistä ne johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Vai pääseekö? Erika on epävarmuuksien ammattilainen, joka ammentaa omista kokemuksistaan, jakaa konkreettisia vinkkejä ja tarkastelee ihailtavan inhimillisesti ihmisyyttä. Sukella jaksoon ja paina mieleesi Erikan vinkit kasvuun. Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2019/049-erika-lind-studio-metsa/ Podcastin FB-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/luovia/

#048 Itsellä töissä eli kuinka olla pomo ja duunari samanaikaisesti?

Julkaistu 5.3.2019

Yrittäjän tuplarooli on hankala: kuinka olla oma pomonsa ja työntekijä ilman, että kumpikaan rooleista nostaa hikikarpalot otsalle? Itsensä johtaminen korostuu yksinyrittäjänä. Jotta voisin koskaan saada mitään järkevää aikaiseksi, tarvitsen istumalihasten lisäksi myös hyväksi havaittuja toimintamalleja. Tässä jaksossa kerron kolme näkemystä, joista on hyötyä yksinyrittäjälle. Toivottavasti pystyt soveltamaan vinkkejä omaan arkeesi! Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.fi/2019/048-itsella-toissa Podcastin FB-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/luovia/

#047 Näin saat lisää asiakkaita

Julkaistu 26.2.2019

Tässä jaksossa puhun asiakashankinnasta. Kaikilla näillä asioilla voit vaikuttaa siihen, kuinka täynnä kalenterisi ja pankkitilisi ovat. Nämä tipsit voivat tuoda suoraan lisää myyntiä ja töit tai ne voivat olla edesauttamassa sinua välillisesti. Voit käyttää neuvojani pika-apuna, mutta parhaimmillaan ne ovat silloin, kun ne integroidaan arkiseksi osaksi bisnestä. Jaksomuistiinpanot http://naniannette.com/2019/047-nain-saat-lisaa-asiakkaita Liity FB-ryhmään www.facebook.com/groups/luovia/

#046 Taidemaalari Sanni Olasvuori oppii maailmasta maalaamalla

Julkaistu 19.2.2019

Tämän päivän jaksossa upea taidemaalari Sanni Olasvuori kertoo työstään. Muistan ikuisesti sen hetken, kun löysin Sannin työt. Tiesin, että vielä jonain päivänä haluan takkahuoneeni seinälle ison, ison Olasvuoren. Takkahuonetta ja taulua varten täytyy vielä muutama euro ansaita, mutta tätä odotellessa jatkan Sannin tsemppaamista ja hänen töistään haaveilua. Sanni juttelee tässä jaksossa taidemaalarin arjesta, mutta ennen  kaikkea taiteen merkityksistä, uuden luomisesta ja siitä, millaista on elo taidemaalariyrittäjänä. Sanni on luvannut vastata jakson herättämiin kysymyksiin podcastin FB-ryhmässä. Jaksomuistiinpanot http://naniannette.com/2019/046-sanni-olasvuori Liity FB-ryhmään https://www.facebook.com/groups/luovia/

#045 Keskity siihen, mitä sinulla on

Julkaistu 12.2.2019

Jos mulla ois enemmän seuraajia, mä olisin tunnetumpi. Jos hankkisin uuden linssin, voisin ottaa just sellaisia kuvia, jotka veis mun työt seuraavalle tasolle. Jos mulla ois enemmän rahaa, voisin tehdä isompia investointeja ja löytää menestyksen nopeammin. Ja sitten toisaalta, tämän ajattelun kääntöpuoli: koska mulla on näin vähän seuraajia, en voi saada tarpeeksi näkyvyyttä. Kun mulla on vain nää linssit, en millään voi kehittyä valokuvaajana. Kun mulla on näin vähän rahaa, minut on tuomittu pysymään paikallani enkä voi menestyä. Tässä jaksossa haluan puhua yksinkertaisista asioista. Haluan keskittyä siihen, mitä meillä jo on, sen sijaan että havittelemme jatkuvasti lisää. Se, ettei meillä ole vielä uutta studiota tai tietokonetta, uusia objektiiveja, kalliita kyniä, parempia tanssikenkiä tai enemmän aikaa, ei ole tae siitä, ettemmekö voisi menestyä, kasvaa ja kehittyä. Kunnianhimo on hyvä himo. Jos haluamme tehdä työmme näkyväksi, elättää itsemme taiteilijoina ja yrittäjinä, meidän on uskallettava puhua omasta työstämme. Meidän on uskallettava astua siihen valokeilaan ja uskallettava seistä siinä muiden tarkasteltavana. Alasti. Siksi tänään, kuuntelet jaksoa, jossa puhutaan tyytymisestä, kunnianhimosta, sisäisestä liekistä,  rahasta ja monesta muusta asiasta. Jakson runko & jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2019/045-keskity-siihen-mita-sinulla-on/ Liity Luovia-podcastin FB-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/luovia/

#044 Maalari maalaa taloa ja rakennusmaalari Nora Ojanperä myös paljon muuta

Julkaistu 5.2.2019

Kun ryhdyin tekemään Luovia-podcastia vuonna 2017, ajatuksenani oli kutsua mukaan vieraita, joiden tarina kiinnostaa mua itseäni. Tämä periaate on osoittautunut hyväksi ja sitä noudatan edelleen. Kun tapasin rakennusmaalari Nora Ojanperän ensimmäistä kertaa tiesin, että hänet on saatava mukaan. Noran duuni ei ole se kaikista perinteisin luovan alan yritys, mutta kuitenkin todella perinteikäs ammatti. Tässä jaksossa tutustutaan rakennusmaalarin arkeen, mutta puhutaan seinien ja rappukäytävien lisäksi asiakaskokemuksesta, markkinoinnista ja siitä, onko Noran ammatista hyötyä puhelimen suojakalvon asentamisessa. Kun olet kuunnellut jakson, tule Luovia-podcastin ystävien Facebook-ryhmään vinkkaamaan mistä luovan alan töistä haluaisit oppia ja kuulla lisää. Minua kiinnostaa ihan tavallisten ihmisten tavalliset tarinat, sillä ne pitävät omaakin tekemisen liekkiäni yllä. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2019/044-nora-ojanpera Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto Liity Luovia-podcastin ystävien FB-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/luovia/

#043 Miten varmistetaan asiakaskokemuksen laatu? Sparrausjakso Elisa Reunasen kanssa

Julkaistu 29.1.2019

Tässä Luovia-podcastin historian toisessa sparrausjaksossa on vieraana hajutyöskentelyyn erikoistuneen koirakoulu Vainuvoiman Elisa Reunanen. Elisan tausta on kielitieteissä, mutta nykyään hän on myös eläinkoulutuksen ammattilainen. Turussa sijaitsevan koirakoulun tiloissa panostetaan koulutukseen, joka huomioi sekä koiran että ihmisen tarpeet. Elisa tuli podcastiin juttelemaan asiakaskohtaamisista ja asiakaskokemuksesta yrityksessä, jossa tiimi on noin kymmenhenkinen. Jaksossa mietitään kuinka asiakaskokemusta voi parantaa ja kuinka onnistutaan ratkaisemaan ongelmia jo ennen kuin ne syntyvät. Puhumme tietenkin myös tiimin vahvistamisesta ja yhteisöllisyydestä. Vaikka sparrausjakson keskiössä on koirakoulu, on tällä keskustelulla annettavaa ihan jokaiselle yrittäjälle. Olipa bisneksesi millainen tahansa, samat jutut pätevät sovellettuna jokaiseen kohtaamiseen. Etsin aina lisää jengiä sparrausjaksoihin, sillä oikeat tosielämän tapaukset tarjoavat mainion näköalan suomalaiseen pienyrittäjyyteen. Siis niihin töihin, jotka tehdään isolla sydämellä ja intohimolla. Jos sulla on mielessä ajatus, ongelma tai jonkinlainen hidaste, jota haluaisit pallotella yhdessä kanssani, ota yhteyttä ja tuumitaan sopisiko teema podcastiin. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2019/043-elisa-reunanen-vainuvoima Liity FB-yhteisöön: https://www.facebook.com/groups/luovia/ Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#042 Erotu massasta näkemällä ihminen

Julkaistu 22.1.2019

Tässä Luovia-podcastin jaksossa puhun itselleni tärkeästä asiasta: läsnäolosta. Vaikka puhun ihmisyydestä ja kohtaamisista, käytän esimerkkinä somea. Arkiset viestintävälineet voivat parhaimmillaan poistaa yksinäisyyttä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Kun puhun somen tai tosielämän yhteisöllisyydestä, lähden liikkeelle siitä, että jokainen haluaa tulla nähdyksi. Toivottavasti löydät tästä jaksosta juttuja, joita voit soveltaa omassa bisneksessäsi. Itsehän olen aivan liekeissä saadessani puhua papattaa puoli tuntia lempiaiheestani. Kiitos, että kuuntelet! Luovia-podcastin FB-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/luovia/ Luovia-verkosto: http://naniannette.com/luovia-verkosto Kaikki Luovia-jaksot: http://naniannette.com/luovia

#041 Vauvakuvaaja Helianna Malinen käyttää luonnonvaloa myös silloin, kun sitä ei ole

Julkaistu 15.1.2019

Helianna Hartikainen on vauvakuvaaja, mentori ja kolmen suloisen muksun äiti. Tässä Luovia-podcastin jaksossa puhutaan luonnonvalossa kuvaamisesta erityisesti sisätiloissa. Heliannan upea, viimeiseen asti hiottu tyyli lumoaa katselijat. Helianna mukana Instagram-livessä torstaina 17.1.2019 klo 15.00. http://instagram.com/naniannette Liity Luovia-verkostoon & upouuteen Facebook-ryhmään, jossa keskustelu jatkuu jaksoista ja muusta luovan alan yrittäjien kesken! http://naniannette.com/luovia-verkosto https://www.facebook.com/groups/luovia/ Kaikki Luovia-jaksot http://naniannette.com/luovia

ARKISTOISTA #014 Valokuvaaja Anna Dammert kutsuu asiakkaat linnaansa

Julkaistu 8.1.2019

Joululomalla 2018 julkaisemme muutamia Nanin suosikkijaksoja. Tämän jakson jaksomuistiinpanot löydät täältä: https://naniannette.fi/2018/jakso-014-anna-dammert/

ARKISTOISTA #028 Laine Magazinen Jonna Hietala on yhteisönrakentaja

Julkaistu 1.1.2019

Joululomalla 2018 julkaisemme muutamia Nanin suosikkijaksoja. Tämän jakson jaksomuistiinpanot löydät täältä: https://naniannette.fi/2018/028-jonna-hietala-laine-magazine/

ARKISTOISTA #002 Timo Soasepp ja visio nurkan takana

Julkaistu 25.12.2018

Joululomalla 2018 julkaisemme muutamia Nanin suosikkijaksoja uudestaan. Tämän jakson jaksomuistiinpanot löydät täältä https://naniannette.fi/2017/jakso-002-timo-soasepp/

#040 Rentous on uusi musta

Julkaistu 18.12.2018

Vähän aikaa sitten ymmärsin jotain oleellista podcast-matkastani. Alun kankeus on muuttunut rentoudeksi! Sen kuulee äänestä ja huomaa aihevalinnoista. Olen oppinut, että saan sanoa. Onhan tämä sentään minun ohjelmani... Rentous ei siis voi olla merkki muusta kuin kasvusta. Siksi julistan rentouden uudeksi mittariksi. Kun jostain asiasta tulee rentoa, tiedämme mukavuusalueemme kasvaneen. Kuuntele turinani aiheesta! Tämä onkin vuoden 2018 viimeinen jakso. Joululomani aikana julkaisemme joitain suosikkijaksojani uudestaan. Uudet jaksot starttaavat tammikuun 15. päivä, uljaana vuonna 2019. Luovia-verkostolaiset saavat kuitenkin kaksi joululahjajaksoa minulta. Toisessa jaan podcastin tekemiseen vinkkejä, toisessa puhun siitä, kuinka saat sosiaalisen mediasi sosiaalisemmaksi. Mikäli et ole vielä mukana verkostossa, käy liittymässä osoitteessa http://naniannette.com/luovia-verkosto.

#039 Kuinka yrittäjä voi parantaa maailmaa? Vieraana Älä mahdu muottiin -liikkeen Niina Stolt

Julkaistu 11.12.2018

Olen halunnut parantaa maailmaa niin kauan kuin muistan. Meni kuitenkin pitkään ennen kuin ymmärsin, että yrittäjänä saan sanoa mitä ajattelen ja kokea tekeväni omien arvojeni mukaista työtä. Luovia-podcastin jaksossa #039 jutellaan maailman parantamisesta Älä mahdu muottiin -liikkeen toisen perustajan, valokuvaaja ja yrittäjä Niina Stoltin kanssa. Niina kertoo liikkeen historiasta ja haaveilee tulevasta. Yhdessä mietimme kuinka yksin- ja pienyrittäjät voivat tuoda itselleen tärkeitä asioita esiin ja tarttua tuumasta toimeen epäkohtia kohdatessaan. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.fi/2018/039-ala-mahdu-muottiin-niina-stolt Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.fi/luovia-verkosto

#038 Onko päätoiminen yrittäjyys kirkkain kruunu?

Julkaistu 4.12.2018

Onko päätoiminen yrittäjyys itseisarvo sinänsä, kirkkain kruunu, jota jokaisen yrittäjyydestä haaveilevan pitää tavoitella? Vai voisiko työstään nauttia jopa enemmän sivutoimisena yrittäjänä? Kutsuin vakkarikommentaattori Taiteilija Jaloluoman keskustelemaan kanssani tästä kimurantista aiheesta. Ja mikä keskustelu siitä tulikaan! Nauroimme, itkimme (okei, okei, Nani itki) ja löysimme niin monta timanttista pointtia, jotka voivat auttaa näiden asioiden kanssa kipuilevia yrittäjiä. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.fi/2018/038-paatoiminen-yrittajyys-senja-jaloluoma Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.fi/luovia-verkosto

#037 Miten päästä eroon kylmäsoittokammosta? Sparrausjakso Aino Pajukankaan kanssa

Julkaistu 27.11.2018

Syksyn aluksi sain idean sparrausjaksoista. Ajatus sai jonkin verran vastakaikua, mutta kukaan ei kyselyistä huolimatta rohjennut tulla podcastiin asti juttelemaan haasteistaan. Kunnes mahtava Aino otti yhteyttä minuun! Ainon ongelma ei kuitenkaan ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta päätin tarttua haasteeseen. Tämä oli todella mielenkiintoinen keskustelu, josta toivon olevan apua muillekin saman tai vastaavan ongelman kanssa painiville. Jos haluat tulla mukaan podcastiin pallottelemaan ideoita johonkin ongelmaasi liittyen, olet tervetullut. Eniten kosketuspintaa minulla on asiakaskokemuksesta, vuorovaikutuksesta, somesta ja tietenkin valokuvauksesta. Muista Instagram-livet joka torstai klo 15! http://instagram.com/naniannette Liity Luovia-verkostoon http://naniannette.com/luovia-verkosto Kaikki Luovia-jaksot http://naniannette.com/luovia

#036 Apua! Mitä tehdä, kun mokaa?

Julkaistu 20.11.2018

Onko moka lahja vai loppuunkulunut sanonta? Ainakin se on asia, joka on meille kaikille tuttu ja aina yhtä inhottava. Mitä tehdä silloin, kun mokaa tai kun asiakas on tyytymätön? Tässä jaksossa juttelen kriisiviestinnästä ja asiakaspalvelusta mokan hetkellä. Hei, me kaikki mokataan. PS. Huomasithan, että Luovia-podcast löytyy nyt myös Spotifysta! Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2018/036-apua-mita-teen-kun-mokaan Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#035 Yrittäjyysvalmentaja Netta Nevalainen opettaa unelmoimaan

Julkaistu 13.11.2018

Taputin itseäni olalle, kun vuosi podcast-naiseutta tuli täyteen. Netta Nevalainen kuitenkin oli sitä mieltä, että asiaa olisi kannattanut juhlia edes suklaalevyllä. Tässä jaksossa puhutaan tavoitteiden saavuttamisen lisäksi niiden asettamisesta ja ennen kaikkea unelmoinnista. Opin, että kuulun unelmoijiin, vaikka nykyään minussa on tekijänkin vikaa. Netta paljastaa myös sen, ettei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa elämänsä suuntaa. Kutsuin Netan mukaan myös IG-liveen, joka on torstaina 15.11.18 klo 15.00-15.30. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#034 Luovuuden tappolista

Julkaistu 6.11.2018

Tiedäthän sen tunteen, kun ei vain lähde? Yrität saada luovuuden päästä kiinni, mutta se on jossain tavoittamattomissa. Tein podcastin asioista, jotka tappavat luovuuden. Nämä jutut ovat kaikille meille tuttuja, mutta päätin tehdä yhteenvedon ja muistuttaa siitä, että luovuutta kannattaa ja pitää helliä ja sen eteen tulee nähdä vaivaa. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.fi/2018/034-luovuuden-tappolista Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#033 Kärsimään tänne on tultu eli kokonainen jakso hinnoittelusta Anja Kadziolkan kanssa

Julkaistu 30.10.2018

Ollako rököhalpa vai sikakallis? Mikä on palveluni oikea hinta ja kuka sen päättää? Mikä rooli asiakkaalla on hinnoittelussa? Hinnoittelu on pohjimmiltaan puhdasta matikkaa, mutta Anjan kanssa puhutaan matikan lisäksi arvoista hinnoittelun takana ja brändistä hintojen edessä. Mikä on sinun brändikertoimesi? Anja kertoo myös kaavan hinnoittelun avuksi. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#032 Asialliset hommat hoidetaan

Julkaistu 23.10.2018

Priorisointi on elämän eri asioiden järjestämistä omien arvojensa mukaisesti. Priorisointi ei ole suoritus tai temppu vaan tarkkasilmäistä havainnointia. Tässä Luovia-podcastin jaksossa puhun yrittäjän työn tärkeysjärjestyksistä. Mitkä työt teen aina ensin? Miten omaa arkea kannattaa mielestäni tsekata? Millainen virhe maksoi minulle ison kasan rahaa ja millaista jälkiviisautta se minussa herätti? Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#031 Näin löydät yrityksesi persoonan ja viestit siitä visuaalisesti

Julkaistu 16.10.2018

Miksi yrityksesi on olemassa? Mitä sinut on kutsuttu tekemään? Millainen yritysilme tuo yrityksesi persoonan parhaiten esiin? Senja Jaloluoman kanssa istuttiin jälleen alas turisemaan tärkeistä asioista. Jaksossa puhutaan yksinyrittäjän brändirakennuksesta (kuinka löytää oman yrityksen persoona?) ja vinkataan yksinkertaisia ja selkeitä keinoja vahvaan visuaaliseen ilmeeseen. Ensimmäinen yhteisjakso Senjan kanssa oli jakso numero #021 Miten menee kelluttaja? Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/031-nain-loydat-yrityksesi-persoonan-senja-jaloluoma/ Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#030 Et koskaan kadu sitä, että olit kiltti

Julkaistu 9.10.2018

Tässä Luovia-podcastin jaksossa puhun negailusta ja kiusaamisesta. Miksi me yrittäjät tallaamme toisiamme, kun voisimme olla toisillemme avuksi? Miksi rakennamme kielteistä ilmapiiriä, vaikka voisimme samalla energialla valita yhteisen hyvän? Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia Liity Luovia-verkostoon: http://naniannette.com/luovia-verkosto

#029 Nellainon Petra Veikkola auttaa valjastamaan Pinterestin

Julkaistu 2.10.2018

Käsi ylös, jos kuulostaa tutulta: Tiedät, että Pinterest on yksi mahtavimpia markkinointikoneistoja, mutta olet ihan pihalla miten sitä voisi hyödyntää omassa bisneksessä. Tykkäät pinnailla kampauksia, kakkuja ja kauniita kuvia, mutta sinulla ei ole minkäänlaista strategiaa. Siis nothingwhatsoever. Itse asiassa olet ehkä joskus aloittanut järjestelmällisen pinnaamisen, muttet jatkanut sitä tarpeeksi sinnikkäästi tai ollut järjestelmällinen. Minä pompin tuolillani, kun sain Petra Veikkolalta vihreää valoa yhteiselle podcastillemme. Sen lisäksi, että Petra on upea valokuvaaja ja inspiroiva yrittäjä, on hän Suomen kovin Pinterest-guru. Yrityksessään Nellainossa hän auttaa ihmisiä ympäri maailman handlaamaan Pinterestin paremmin, markkinoimaan sen avulla ja löytämään oman tavan olla esillä palvelussa. Nellainon Pinterest-tili tavoittaa kuukausittain yli 10 miljoonaa käyttäjää. Tässä jaksossa Petra jakaa parhaat vinkit ja käytänteet Pinterest-menestykseen. Jaksomuistiinpanojen linkeistä löydät Nellainon Pinterest-koulutuksia ja lisätietoa. Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/luovia

#028 Laine Magazinen Jonna Hietala on yhteisönrakentaja

Julkaistu 25.9.2018

On kiitollista, kun jakso, jossa piti keskustella lehtibisneksestä, on lähes yhtä paljon jakso ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä. Sellainen on Jonna. Laine Magazinen tarina on täynnä taikaa. Kaksi lahjakasta ja kovaa työtä pelkäämätöntä naista päättivät perustaa lehden, mutta he perustivatkin jotain paljon enemmän. Laineen ympärille on kasvanut kymmenien tuhansien ihmisten yhteisö, joka elää ja hengittää käsinkosketeltavaa kauneutta, syviä värejä ja puikkojen kilinää. Jopa minä - täysi neulontanoviisi - olen ryhtynyt harkitsemaan käsityöharrastuksen aloittamista päästäkseni lähemmäs Lainetta. Minuun keskustelu Jonnan kanssa jätti jäljen. Toivottavasti sinuunkin. Laine Magazinen uusin numero julkaistaan perjantaina 28.9.2018 - eikun ostoksille! Jaksomuistiinpanot: https://naniannette.fi/2018/028-jonna-hietala-laine-magazine/

#027 5 parasta asiaa, jotka ovat tapahtuneet bisnekselleni

Julkaistu 18.9.2018

Mitkä ovat 5 parasta asiaa, jotka ovat tapahtuneet sinun bisneksellesi? Tässä jaksossa jaan oman listani ja pohdin mitä kaikkea hyvää nämä jutut ovat tuoneet arkeeni. Jaksossa mainitut jutut löydät jaksomuistiinpanoista osoitteesta naniannette.com/luovia.

#026 Nyt puhutaan rahasta

Julkaistu 11.9.2018

Nyt puhutaan rahasta! Sekä allekirjoittanut että kollegansa Susanna Lönnrot ovat molemmat hurahtaneet Mike Michalowiczin Profit First -systeemiin. Raha ei enää hallitse meitä vaan me hallitsemme rahaa. Podcastissa puhumme Profit Firstista, rahan hallinnasta ja siitä, kuinka paljon energiaa vapautuu oikeisiin hommiin, kun fyrkka ei enää stressaa. Ota vinkit talteen ja laita kysymyksiä tulemaan, jos jokin jää askarruttamaan. Jaksomuistiinpanot osoitteessa http://naniannette.com/luovia.

LUOVIAmini #009 Syksyn 2018 startti

Julkaistu 4.9.2018

Kolmoskauden ekassa jaksossa juttelen uusista tuulista ja - aaaargh - teen samalla videota IGtv:een. Ihan parasta olla takaisin ja jatkaa podcastin tekemistä!

#025 Lopeta myyminen, aloita tarinoiminen

Julkaistu 8.5.2018

Niin se taas tänäkin keväänä some täyttyi loputtomista tarjouksista: kaksi yhden hinnalla, ylppärikuvaus puoli-ilmaiseksi ja koirakuvaus kympillä. Tarjoukset eivät minua häiritse, mutta ne saattavat häiritä merkityksellisten asiakassuhteiden syntyä. Tarjoushaukka harvoin liitelee luoksemme toistamiseen, sillä hän löytää aina seuraavan kohteen. Pitkät asiakassuhteet ja vuorovaikutteinen some-elämä syntyvät vain pitkäjänteisestä työstä. Tarjoukset antavat lisähappea, mutta ne eivät kerro juuri mitään siitä, miksi teemme työtämme ja mitä voimme asiakkaillemme tarjota. Kevään viimeisessä jaksossa juttelen merkityksellisestä someviestinnästä, jonka lopputuloksena myyt palvelusi ihan vain olemalla sinä. Kurkkaa Sue Brycen video blogistani naniannette.com/luovia ennen kuin kuuntelet jakson.

#024 Yrittäjä Olli Kopakkala rohkaisee olemaan paras

Julkaistu 1.5.2018

Kevytyrittäjyys-podcastin ja ehkä vielä tutummin Ukko.fi-kevytyrittäjyyspalvelun Olli Kopakkala rohkaisee olemaan paras. Miten se tehdään? Tässä jaksossa keskustellaan kevytyrittäjyydestä, markkinoinnista ja hinnoittelusta. Olli pitää mikrofonin parrassaan ja paljastaa olevansa koiraihminen.

#023 Toiminnanjohtaja Anna Möttölän arki on rakkautta ja anarkiaa

Julkaistu 24.4.2018

Anna Möttölän ääni on sinulle tuttu, jos kömmit sohvalle maaliskuun aamuyönä Oscar-gaalan vuoksi. Hänen nimensä on tuttu elokuva-arvosteluista, ja nyt hänet tunnetaan myös Suomen suurimman elokuva-alan tapahtuman, Rakkautta & Anarkiaa -festarin, liiderinä.  Miten Annan tapa katsoa elokuvia poikkeaa meidän maallikoiden tavasta? Mikä on vuoden 2018 paras leffa? Millä koulutuksella ja kokemuksella päädytään leffahommiin? Millaista on luovan alan työ järjestössä? Jaksomuistiinpanot: http://naniannette.com/2018/jakso-023-anna-mottola

#022 Pakohuoneyrittäjä Vera Kovalevalle työntekijä on ykkönen

Julkaistu 17.4.2018

aMazed Gamesin Vera Kovaleva tuli vieraakseni juttelemaan pakohuoneyrittäjyydestä, luovista prosesseista ja työyhteisöistä. Helsingin keskustassa sijaitseva aMazed Games on täyden palvelun pelibisnes. Itse huoneiden lisäksi Vera työntekijöineen panostaa asiakaskokemukseen. Kun työntekijä voi hyvin, heijastuu se asiakkaallekin.

#021 Miten menee kelluttaja?

Julkaistu 10.4.2018

Ystäväni ja kollegani sekä kaikin puolin tutustumisen arvoinen Senja Jaloluoma (johon muuten viittasin Koiviston Minnan kanssa keskustellessani) tuli juttelemaan kanssani siitä, miksi sitoutuminen on meille niin vaikeaa. Ja kun sanon meille, tarkoitan itseni ja Senjan lisäksi myös sinua. Eikös joo? On tainnut tulla pari kertaa peruttua menoja lyhyellä varoitusajalla. Sellaisia me kelluttajat olemme.

LUOVIAmini #008 Erikoistuminen on keskittymistä

Julkaistu 3.4.2018

Erikoistuminen on keskittymistä. Se on sitä, että haluaa olla jossain asiassa tosi hyvä. Onko se kannattavaa, onko siitä hyötyä? Miten päästä alkuun? Käy myös liittymässä Luovia-verkostoon osoitteessa https://naniannette.fi/2018/luoviamini-008-erikoistuminen/ ja lataa vinkit erikoistumisen aloittamiseksi!

#020 Näyttelijä Anni Kajos ei turhia jännittele

Julkaistu 27.3.2018

Näyttelijä Anni Kajoksen kanssa keskustelimme näyttelijän arjesta, arjen metkuista ja mutkista sekä tietysti siitä, mistä hän haaveilee. Anni näyttelee tällä hetkellä Lahden Kaupunginteatterin Love me tender -musikaalissa Natalien roolin. Tulevana syksynä Anni nähdään samalla näyttämöllä Sound of Musicin Mariana.

#019 Ajanhallinnan kouluttaja Minna Koivisto saa ihmiset oivaltamaan

Julkaistu 20.3.2018

Luovia-podcastin ajanhallintajaksossa juttelemme keskittymisen ja suunnittelun, aikaansaamisen ja oivaltamisen tärkeydestä. Ajanhallinta - eli arvojen hallinta - on meille nykyajan keskittymiskyvyttömille digihöppänille tosi tärkeä juttu. Jos siis sinustakin tuntuu välillä siltä, että pää on täynnä kaikkea sitä mitä pitäisi tehdä, mutta aika menee ihan johonkin muuhun, ota Minnan vinkeistä vaari.

LUOVIAmini #007 Make it happen - tavoitteista

Julkaistu 13.3.2018

Tiesitkö, että tekemällä tavoitteestasi julkisen, se toteutuu 65 % todennäköisemmin? Kovasta työnteosta se ei vapauta, mutta suuntaa katseen eteenpäin, toivottavasti niiden oikeiden asioiden äärelle. Minijaksossa juttelen tavoitteista - ja saavutuksista.

LUOVIAmini #006 Viisi ominaisuutta, jotka tekevät minusta vahvemman yrittäjän

Julkaistu 6.3.2018

Keskity vahvuuksiisi, älä heikkouksiin. Nämä viisi ominaisuutta auttavat minua yksinyrittäjänä. Mitä enemmän kehitän näitä viittä puolta itsessäni sitä vahvempi olen yrittäjänä. Mitkä ovat sinun viisi vahvuuttasi, joista hyödyt omassa yrityksessäsi?

#018 Pelisuunnittelija Kalle Matsinen käsittelee vaikeita asioita pelin kautta

Julkaistu 27.2.2018

Lautapelipelaaminen on mielestäni yksi parhaista ajanvietteistä. Siksi ilahduin nähdessäni Kalle Matsisen joukkorahoitushankkeen Suomen sisällissodasta kertovalle 1918-pelille. Luovia-podcastin 18. jaksossa tutustutaan lautapelin suunnitteluun ja toteutukseen sekä sivutaan joukkorahoitusta rahoitusmuotona.

#017 Urheilukuvaaja Jukka Pätynen ei pelkää korkeaa ISO-arvoa

Julkaistu 20.2.2018

Urheilukuvaaja Jukka Pätynen on erikoistunut koiraurheilun kuvaamiseen. Liekö sellaista agilityharrastajaa olemassakaan, joka ei Jukan kuvia tuntisi. Jaksossa keskustelemme koirakuvauksen erityispiirteistä, tekniikasta ja taiteesta, kuvaamisesta ja jälkitöistä.

#016 Tanssija Mia Koponen tarjoilee tanssin taikaa

Julkaistu 12.2.2018

Tanssija Mia Koponen luotsaa tanssikoulu Tanssiva Porvoota tarmolla ja taidolla. Vuosien varrella meno on muuttunut yhä hektisemmäksi ja tanssijoita vilisee Porvoon keskustassa sijaitsevalla salilla mielin määrin. Mia on nainen, joka ei vain puhu vaan myös tekee. Oman yritystoiminnan kehittäminen vaatii motivaation lisäksi määrätietoisuutta. Pian kymmenvuotias tanssikoulu kuuluu kaupungin kalustoon ja paikalle tullaan kauempaakin. Tanssiva Porvoon kynnykset ovat niin matalat, että mukaan uskaltaa tanssin keltanokkakin. Millaista on tanssikoulun pyörittäminen? Minkä vaiheiden kautta Mia päätyi tanssijaksi? Mitä muita haaveita hänellä on ollut ja miten Poliisisetä liittyy mihinkään? Tässä jaksossa se selviää. Ja tarkkakorvaisimmat saattavat kuulla Käpy-koiran aivastelun taustalla.

#015 Valokuvaaja Suvi Sievilä pukeutuu hortensiaan

Julkaistu 6.2.2018

Miten teologian maisterista tuli valokuvaaja? Millainen matka on ollut? Podcastissa pääset lahjakkaan ja työteliään ammattilaisen mukaan hänen kertoessaan uransa karikoista ja lempeästä myötätuulesta. Suvi korostaa oman tyylin ja omien projektien tärkeyttä. Intohimo omaan työhön ei saa kadota kaiken kiireen keskellä. Voisiko olla niin, että menestyminen alkaa kieltäytymisestä?

#014 Valokuvaaja Anna Dammert kutsuu asiakkaat linnaansa

Julkaistu 30.1.2018

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Millaisia ovat yritykset, jotka keskittyvät asiakkaaseen? Millainen kilpailuvaltti hyvä asiakaspalvelu voi olla? Valokuvaaja Anna Dammertin bisneksen keskiössä on asiakas, jota hän vaalii ja jolle hän haluaa aidosti parasta.

LUOVIAmini #005 Ilmesty paikalle huonoinakin päivinä

Julkaistu 23.1.2018

Kaikista vaikeinta on tuoda pärstänsä peliin silloinkin, kun ei huvittaisi tai silloin, kun suunnitelmat muuttuvat lennosta. Mutta asiakkaidemme tehtävä ei ole muistaa meitä vaan meidän tehtävämme on muistuttaa olemassaolostamme. Siksi säännöllinen ja järjestelmällinen näkyvyys on tärkeää. Tänään ei siis pitänyt olla minijakson vuoro, mutta elämä päätti toisin. Kuuntele kootut selitykseni tuoreimmasta podcastista!

#013 Pappi Heidi Zitting pukee päälleen Pyhävaatteen

Julkaistu 16.1.2018

Miksi naispuolisten pappien pitäisi pukeutua eri tavalla kuin miespuolisten pappien? Jos kerran virka on sama, miksei verkakin voisi olla? Tätä ongelmaa ratkaisemaan syntyi Osuuskunta Pyhävaate ja Kaikki taivaan tavarat. Ei enää nunnapukuja, ei lentoemännän asuja, vaan mittatilaustyönä tehtyjä tyylikkäitä vaatteita. Luovia-podcastin kakkoskausi startataan tutustumalla osuuskuntayrittäjyyteen pappi ja tutkija Heidi Zittingin johdolla. Heidi on ollut mukana perustamassa Osuuskunta Pyhävaatetta, jossa käsityöläiset ja asiakkaat kohtaavat toisensa aidosti. Kaikki tuotteet vastaavat tarpeeseen, sillä Pyhävaatteen jokaisella tavalla on jokin merkitys. Heidin kanssa juteltiinkin myös siitä, miten oikeudenmukaisuus ja hengellisyys istuvat yrittäjän arkeen. Jos osuuskuntayrittäjyys kiinnostaa, on tämä jakso sinua varten! Jos mietit, millaista on tehdä työtä, jossa merkityksellisyys nousee seuraavalle tasolle, kuuntele silloinkin.

LUOVIAmini #004 Hyvää yötä, rakkaani

Julkaistu 12.12.2017

Hyvää yötä, rakkaani. Tässä jaksossa mietitään lepoa luovan työn vastapainona.

LUOVIAmini #003 Voiko halpa olla hyvä?

Julkaistu 5.12.2017

Voiko halpa olla hyvä? Podcastini hinnoittelusta tsemppien kera. Mukana myös tietoa Luovia-lukupiiristä, jonne olet tervetullut.

LUOVIAmini #002 Unohda tykkäyskisat, äläkä jaa ämpäreitä

Julkaistu 28.11.2017

Unohda tykkäyskisat ja panosta laatuun! Kuinka paljon seuraajia pitäisi olla? LUOVIAminin kakkosjaksossa paneudun lyhyesti seuraajien määrään ja laatuun. Paljon on kiva, mutta höttö on huono.

LUOVIAmini #001 Pilkun paikalla on väliä

Julkaistu 21.11.2017

Pilkun paikalla on väliä. Tsekkaa tästä vinkit oman kirjallisen viestinnän tilannekatsaukseen tai hanki motivaatiota homman hiomiseen.

#012 Tähän asti ja tästä eteenpäin

Julkaistu 14.11.2017

Yhteenveto tähänastisesta podcast-matkastani ja katsaus tulevaan.

#011 Valokuvaaja Elina Manninen on näkymätön mahdollistaja

Julkaistu 7.11.2017

Valokuvaaja Elina Mannisen muusa on oma vapaasukeltajasisko Johanna Nordblad. Yhteiset projektit ovat pitäneet sisarukset pinnalla ja pinnan alla. Elinan pehmeä ääni kuljettaa sinut kylmiin pakkaspäiviin, jään alle, maiseman ylle ja lämpimään saunapakuun. Keskustelimme miljoonia kertoja katsotusta ja useasti palkitusta, kolmen minuutin mittaisesta, lyhytleffasta Johanna Under the Ice, joka kannattaa vilkaista jaksomuistiinpanojen yhteydestä osoitteesta naniannette.com/luovia ennen kuin aloitat jakson kuuntelun. Juttelimme myös omien projektien tärkeydestä ja siitä, miten ihmeessä niihin riittää aikaa.

#010 Koiraharrastaja Noora Keskievari seuraa intohimojaan

Julkaistu 31.10.2017

Innostava Noora Keskievari on ex-kauppakorkeakoulun dropout, jonka elämää ohjaa intohimot. Yrityksensä OneMind Dogsin leivissä Noora tekee kaikkensa parantaakseen koirien elämänlaatua ympäri maailmaa - ja tarjotakseen ihmisille elämänsä parhaan asiakaskokemuksen. Vahvasti kansainvälinen OneMind Dogs myy kuin häkä, sillä kaverit kertovat kavereille ja loppu on historiaa. Kehittäjänä ja uudistajana Noora kuuntelee omia arvojaan ja työskentelee sen eteen, että sinä ymmärtäisit koiraasi paremmin.

#009 Valokuvaaja Marjaana Tasala nousee ennen aurinkoa

Julkaistu 24.10.2017

Marjaana Tasala eli Rimma on valokuvaaja, jonka kameran edessä viihtyvät niin vauvat kuin Suomen upea luontokin. Marjaana puhuu arkisen retkeilyn ja jokapäiväisten luontokokemusten puolesta. Lasten kanssa voi retkeillä vaikka takapihalla. Juttelimme somesta ja luontokuvauksesta, mutta myös bloggaamisesta. Marjaanalla on ystävänsä Laura Rumbinin kanssa suosittu Rimma + Laura Adventuring Moms blogi sekä Suomi 100 -hengessä aloitettu Fall Into Finland. Jos olet oikein tarkkakorvainen, saatat kuulla keskustelumme taustalla tuhisevan Pulla-koiran.

#008 Lakimies Herkko Hietanen puolustaa taiteilijoita ja katsoo Good Wifea

Julkaistu 17.10.2017

Lakimies Herkko Hietasen kanssa istuttiin pehmoisilla Design Factoryn sohvilla, siemailtiin cappuccinoa ja turistiin Good Wifesta. Onneksi juttu ei tyssännyt siihen, vaan sain tyhjentäviä vastauksia päivänpolttaviin kysymyksiin tekijänoikeuksista. Pitäisikö tehdä kuvaussoppari? Mitä tehdä, kun joku varastaa kuvan omaan käyttöönsä? Kuinka moni keissi oikeastaan päätyy oikeuteen?

#007 Ruokataiteilija Jenni Häyrinen on keitetty monessa liemessä

Julkaistu 10.10.2017

Ruokataiteilija ja yrittäjä Jenni Häyrisen blogilla on kuukausittain kymmeniä tuhansia lukijoita. Eikä se ole mikään ihme! Herkullisten kuvien ja koukuttavien kirjoitusten takana on mitä sympaattisin leidi. Innostava keskustelu Jennin keittiössä valaisee ruokakuvaajan ja ammattibloggaajan arkea suomalaisesta karjalanpaistista Bordeauxn maisemissa kuvattuun päärynä-kurpitsa-kakkuun. Mutta valitseeko Jenni mieluummin suolaisen vai makean? Se selviää tässä jaksossa.

#006 Valmentaja Mikko Mäntylä donkkaa luovimmin

Julkaistu 3.10.2017

Pääsin pohtimaan luovuuden merkitystä urheilussa ammattivalmentaja Mikko Mäntylän kanssa. Onko kaikki vain pelisilmää vai löytyykö luovuudelle sijaa esimerkiksi koripallokentällä tai jamaikalaisessa kelkkajengissä? Juttelimme kaikenmaailman laurimarkkasten lisäksi myös flow-tilasta, mielikuvaharjoittelun merkityksestä ja tietysti donkkaamisesta.

#005 Toimitusjohtaja Laura Strömberg lopetti suorittamisen

Julkaistu 26.9.2017

Luovia on verbi, joka kuuluu kiinteästi yrittäjän arkeen. Viidennessä jaksossa keskustelen Laura Strömbergin kanssa yrittäjän jaksamisesta ja arjen priorisoinnista. Miten Laura luovii työn ja arjen välillä? Ja kuinka hän säilyttää fokuksensa kiireen keskellä? Vähän negailtiinkin, mutta lopulta jäätiin plussan puolelle. Jos elämäsi tuntuu välillä suorittamiselta, tämä saattaa olla juuri oikea jakso sinulle.

#003 Kujerruksia-blogin Linnea on taidenäyttelyhiippari

Julkaistu 11.9.2017

Tapasin Kujerruksia-blogin Linnean Vallilan kirjastossa, Helsingissä. Linnea on hurjien lukuhaasteiden nainen (Idiootti ruotsiksi) ja varsinainen kulttuuriaddikti. Vai miltä sinusta kuulostaisi 40 kulttuuritapahtumaa tulevan syksyn aikana? Linnean kanssa juttelimme kirjoista ja kulttuurista kolmen vartin ajan. Onnistuuko äänikirjan kuunteleminen ennen nukkumaanmenoa? Ja mikä ihme on Lukuvalmentaja?

#004 Valokuvaaja Jenna Lehtonen vihaa matkimista

Julkaistu 11.9.2017

Nelosjakson vieraaksi sain yrittäjä, kuvajournalisti, kirppisguru, Jenna Lehtosen. Jennan kanssa juteltiin neljästä koosta: kirpputoreista, koirista, kuvaamisesta ja kirjoittamisesta sekä tietysti yrittäjyyden hyvistä ja huonoista puolista. Jenna paljasti myös mikä olisi hänen unelmakeikkansa ja miksi hän inhoaa matkimista. PS. Tämä oli eka äänitykseni, joten kuunnelkaahan hellällä korvalla.

#000 Mikä on Luovia-podcast

Julkaistu 5.9.2017

Mikä on Luovia-podcast? Nollajaksossa tutustutaan lyhyesti Naniin ja podcastin tuleviin sisältöihin.

#001 Työpäivämuotoilija Aku Varamäki rakastaa yrittäjyyttä

Julkaistu 5.9.2017

Aku Varamäki on työpäivämuotoilija, joka uskoo aidon läsnäolon voimaan sekä töissä että vapaalla. Juttelimme uusista tavoista olla töissä ja tehdä työtä. Sivusimme sosiaalista mediaa ja jaoimme mietteitä yrittäjyydestä. Aku taitaa nimittäin rakastaa sitä minuakin enemmän!

#002 Valokuvaaja Timo Soasepp ja visio nurkan takana

Julkaistu 5.9.2017

Timo Soasepp on luova nero, jonka kanssa on aina yhtä hauska jutella. Valokuvaajana hän kuuntelee omaa sydäntään ja etsii tarinoita myös nurkan takaa. Timon työt ovat herkkyyden ja valon leikkiä – varjoja unohtamatta. Juteltiin Timpan kanssa valokuvaajan työstä, hääkuvauksesta ja ehkä vähän muustakin.

Takaisin podcastien listaan