Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Hevoset Podcast
Puhetta hevosista ja ratsastuksesta. Meille kahdelle siskokselle ratsastus on rakas harrastus. Tervetuloa jaksojen pariin ja oppimaan meidän kanssa! Joka viikko uusi jakso kuunneltavissa.
Jaksot
Yhteensä 48 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 4.12.2019.
K2 #18 Paras talvi vuosiin ja muutama viikko kevääseen
Vuodenajat vaikuttavat niin hevosten kuin niiden omistajienkin elämään. Keskustelemme talven ja kevään hyvistä puolista ja pohdimme, mitkä asiat harrastuksessa aiheuttavat meille harmaita hiuksia ja hevoselle vatsanväänteitä talvi- ja kevätaikaan.
K2 #17 Ystävänpäivä-special – Kumpi meistä on fiksumpi ja kumpi filmaattisempi?
Vastaamme IG:n puolella tulleisiin kumpi meistä -kysymyksiin. Monista vastauksista olemme yllättäen täysin samaa mieltä, mutta osa on melko kinkkisiä! Kuuntele perustelujen kera, kumpi meistä suuttuu helpommin ja kumpi pitäisi hevosaiheisen luennon.
K2 #16 Vauhtia ja ei niin vaarallisia tippumisia
Silja on laskeutunut ketterästi ukemilla kentälle ja Elisa puolestaan päättänyt tippumisen täydelliseen telemark-alastuloon. Ratsastukseen sisältyy eittämättä loukkaantumisriski, ja niinpä pohdimme, mitä hevosen selästä tippuminen meille oikeastaan merkitsee ja onko se meillä mielessä usein.
K2 #15 Sääntökirja aukeaa taas! – Kouluratsastuskilpailujen kilpailijoita koskevista määräyksistä
Kouluratsastajat ovat tunnetusti tarkkoja ja niin ovat lajin säännötkin. Täytyykö seurakilpailuihin tälläytyä viimeisen päälle ja onko keventäminen sallittua joissain luokissa? Pohdimme myös, onko glittersatulahuovan käyttö koulukilpailuissa ok.
K2 #14 Tarkastelussa vuosi 2020 – omia ennätyksiä ja paluu satulaan
Meille vuosi 2020 oli ihmeellinen ja yllättävä. Tällä kertaa teemme katsauksen koko vuoteen ja kerromme viime vuoden kohokohdat hevosrintamalla ja asiat, jotka jäivät painamaan mieltä. Lopuksi suuntaamme katseet myös tulevan kilpailu- ja treenikauden tavoitteisiin.
K2 #13 Ratsastaja treenaa – vieraana fysiikkavalmentaja Nia-Maria Gröhn
Vuoden viimeisessä jaksossa meillä on vieras studiossa! Ratsastajan fysiikkavalmennusta työkseen tekevä Nia-Maria Gröhn kertoo mm., mitä lihaksia ratsastaja tarvitsee ja miten motivoida itsensä treenaamaan. Tästä kaikille treenimotivaatiota vuoteen 2021! Jaksoa varten olemme saaneet testiin Valmennuskeskus Huipun treeniohjelmat ratsastajalle.
K2 #12 Kun hevosista ei saa tarpeekseen – puhetta heppakirjoista ja -leffoista
Tässä jaksossa puhutaan hevosaiheisista kirjoista ja elokuvista. Keskustelemme myös heppatyttöydestä lukemamme Heppatytöt-kirjan pohjalta (kirjoittanut Marika Riikonen). Kuuntele jakso ja poimi talteen kirja- ja leffavinkit! Vinkkaa myös meille Instagramissa oma suosikkiheppakirjasi tai -leffasi.
K2 #11 Puolipidätteitä ja piaffea – Kouluratsastuksen säännöt eli miten hevosta kuuluu ratsastaa
Avasimme sääntökirjan kouluratsastuksen osalta ja järkytykseksemme tajusimme sen sisältävän kaiken, mistä ratsastuksessa on kyse. Sisäiset kouluratsastajamme heräsivät sääntöjä kahlatessa eloon ja heitimme itsellemme myös haasteen ilmaan!
K2 #10 Hevosta etsimässä osa 1: Hevoskokeiluja Suomessa ja Virossa
On taas se aika elämästä, kun haaveissa on uusi hevonen. Meillä on ollut elämämme aikana useampi hevonen ja etsiessämme sitä oikeaa olemme päässeet erilaisten hevosten selkään. Tässä jaksossa muistellaan, minkälaisilla hevosilla olemme päässeet ratsastamaan ja mitä kokeiluista on jäänyt käteen. Avaamme myös meidän toiveitamme tulevasta harrastekumppanista.
K2 #9 Esteratsastuskilpailujen säännöistä
Jos on hetki vierähtänyt siitä, kun viimeksi olet tarttunut esteratsastuskilpailujen sääntöihin, kannattaa olla kuulolla. Olemme poimineet säännöistä meidän mielestämme hauskimmat, mielenkiintoisimmat ja meitä eniten koskettavat kohdat.
K2 #8 Hevoset ja vauva-arki eli aikataulutusta, suunnittelua ja vielä vähän suunnittelua!
Miten hevosharrastuksen ja arjen pienen vauvan kanssa voisi parhaiten yhdistää? Silja on joutunut pohtimaan asiaa viime aikoina ja avaa tässä jaksossa kokemuksiaan ensimmäisistä ratsastuskerroista synnytyksen jälkeen sekä kertoo, miten hänen tallipäivänsä vauvan kanssa ovat sujuneet.
K2 #7 Mitä olemme oppineet?
Takana on parisenkymmentä vuotta harrastamista hevosten parissa, mutta mitä opetuksia matkan varrelta on jäänyt mieleen? Miksi taluttaessa hevosta kannattaa olla hanskat kädessä ja tulisiko ammattilaisen tarkistaa satulan istuvuus? Aiheesta voisi tehdä useammankin jakson, sillä tässä harrastuksessa oppii jatkuvasti!
K2 #6 Hevosen fysioterapia – miten hevonen pysyy kunnossa? (feat fysioterapeutti Selma Piha)
Hevosen fysioterapian tarkoitus on tunnistaa ja auttaa lievittämään hevosen tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisia kiputiloja. Jaksoa varten haastattelimme fysioterapeutti Selma Pihaa.
K2 #5 Oman tallin pyörittäminen – vieraana La Bella's tallin Bella Lehmusvirta
Voisimme melkein vannoa, että lähes jokainen hevosharrastelija haaveilee jossain vaiheessa omasta tallista, mutta millaista on oikeasti talliarki? Saimme vieraaksemme Bella Lehmusvirran, joka pitää viiden hevosen kotitallia Lohjalla. Bella paljasti meille mm. lempi- ja inhokkitallityönsä.
K2 #4 Ratsastajan keho ja Method Putkisto – vieraana Sanna Siekkinen
Tässä jaksossa tarkastellaan ratsastajan kehoa ja sen vaikutusta hevoseen Method Putkisto -menetelmän kautta. Jaksoa varten haastattelimme Method Putkisto -diplomiohjaajaa, ratsastuksen opettajaa ja hevosalan yrittäjää Sanna Siekkistä. Meitä mietitytti erityisesti, mihin ratsastaja tarvitsee liikkuvuutta, kehonhallintaa ja lihasvoimaa ja mikä on niiden suhde.
K2 #3 Q&A: hevoshaaveita ja maastakäsittelyä
Mitä Kaapo syö? Jos teidän pitäisi ostaa toinen hevonen, millainen se olisi? Mitä olette mieltä maastakäsittelystä? Toisen kauden Q&A-jaksossa vastaamme kuulijoiden Instagramin kautta lähettämiin kysymyksiin.
K2 #2 Hevoskärry perään ja menoksi eli faktat BE-ajokorttia varten
Hevosen kanssa matkustaminen vaatii ajokorttia, mutta minkälainen ajokortti on riittävä vedettäessä kahden hevosen traileria, entä yhden? Tässä jaksossa kerrotaan faktoja etenkin BE-ajokortin eli Pikku-e:n hankkimisesta sekä annetaan vinkkejä inssiä ja teoriakoetta varten.
K2 #1 Miten kesän kilpailut sujuivat?
Elisa pääsi osallistumaan heinäkuussa estekilpailuihin useamman kuukauden kisatauon jälkeen. Mikä kisaamisessa jännitti ja mistä otettiin opiksi? 2. kauden ensimmäisessä jaksossa Elisa ruotii kesän kilpailusuorituksia ja Silja kertoo, miltä tuntuu kavuta hevosen selkään yhdeksän kuukauden tauon jälkeen.
#30 Esittelyssä me – ensimmäisen kauden päätös
Kauden viimeisessä jaksossa esittelemme toisemme ja jaamme omat mielipiteemme toisesta ratsastajana ja hevosen omistajana. Kesälaitumet kutsuvat, mutta käännämme katseemme jo podcastin toiseen kauteen, joka starttaa elokuussa. Kiitos kaikille tähän asti mukana olleille!
#29 Nuoren kilpaesteratsastajan arkea – vieraana Jasmin Kallio
Studiossamme käväisi vieraana nuori kilpaesteratsastaja Jasmin Kallio, joka kertoi meille treenaamisestaan ja kilpaesteratsastajan arjesta. Jasminin saavutuksia ovat mm. Suomenmestaruus, Poni GP:n voitto, PM-edustukset ja kansainväliset sijoitukset. Hän pitää perheensä kanssa tallia Kirkkonummella, jossa hänellä on tällä hetkellä viisi omaa hevosta, joista kolme on kilpailukäytössä.
#28 Hevosen kanssa maastossa
Jakson aiheena on tällä kertaa maastossa ratsastaminen. Miksi mennä maastoon ja mitä siellä ratsastaessa olisi hyvä pitää mielessä? Pohdimme myös turvallista liikkumista muun liikenteen seassa, sillä esimerkiksi uusi tieliikennelaki toi joitakin muutoksia ratsukoiden liikkumiseen 1.6.2020 alkaen.
#27 Hevosista ammatti – vieraana kouluratsastaja Mona-Lisa Westman
Keskustelemme studiossa valmentajamme ja pitkän linjan hevosalan ammattilaisen Mona-Lisa Westmanin kanssa siitä, millaista on, kun työ ja vapaa-aika yhdistyvät. Mona kertoo meille mm. millaista oli työskennellä huippuratsastaja Kyra Kyrklundin tallilla ja opiskella Ypäjän hevosopistossa. Tämä jakso kannattaa kuunnella, jos toiveissa on saada hevosista itselleen ammatti.
#26 Eläinlääkärin vuositarkastus
Mitä Kaapon vuositarkastuksessa selvisi? Mitä eläinlääkäri oli mieltä ja miten Kaapoa hoidettiin? Ajankohta ei osunut tällä kertaa ihan nappiin, mutta pohdimme, miten se olisi fiksumpi hoitaa ensi kerralla.
#25 Kuulumisia: laidunkauden aloitus ja klinikkareissu
Kaapo on päässyt kesän makuun, Silja odottaa kuumeisesti heinäkuuta ja Elisa pohtii, milloin pääse lyömään kisat lukkoon kalenteriin. Kuulumisia siis luvassa hevosrintamalla ja vähän sen ulkopuolellakin. Kesäkuuta varjostaa toistaiseksi Kaapon selittämätön vaiva, jota menemme jatkotutkimaan tällä viikolla klinikalle.
#24 Asiaa hoitohevosista
Miten saada oma hoitohevonen? Tässä jaksossa pohdimme, minkälaisia asioita kannattaa miettiä ennen oman hoitohevosen hankkimista ja muistelemme omia hoitohevosiamme.
#23 Paluu kesän ratsastusleireille
Juttelemme tällä kertaa hyvän ystävämme Manskun kanssa kesän ratsastusleireistä. Mikä heppaleireillä oli parasta ja mikä hurjinta? Mansku myös kertoo ratsastusleirikokemuksestaan aikuisiällä.
#22 Koronaspekulaatio – Minkälaisia tapahtumia kesällä voidaan järjestää?
Soitimme SRL:n Minna Peltoselle ja kysyimme koronakuulumisia. Tässä jaksossa pohdimme kesän kisojen tulevaisuutta ja muistutamme itseämme vielä hygieniasuosituksista.
#21 Katsaus meidän treeniviikkoon
Millä tavalla Kaapon treeniviikko muodostuu? Miksi hevosta on hyvä liikuttaa joka päivä? Jaksossa pureudumme peruskuntokaudella treenaamiseen ja pohdimme, minkälainen treeni soveltuu juuri Kaapolle.
#20 Hyppyjä eli esteratsastuksen parhaus
Esteratsastuksessa viehättää vauhti ja nopeat tilanteet. Jaksossa annamme treenivinkkimme sekä pohdimme lajin hienoutta ja haasteita. Elisa jakaa kokemuksensa esteratsastuksen aloittamisesta aikuisiällä.
#19 Vieras studiossa – vastaamme kinkkisiin kysymyksiin ratsastusurheilusta
Miten este- ja kouluratsastajan fysiikka eroaa toisistaan, mitkä ovat ratsastajan tärkeimmät lihakset? Hevosmaailman ulkopuolelta tulevaa valmentajavierailijaamme kiinnosti ratsastus urheilun näkökulmasta, niinpä jouduimme pohtimaan ratsastajan harjoittelua ja fysiikkaa.
#18 Vauva tulossa!
Millaista ratsastaminen on raskaana ja miten vauvan kanssa tallille meneminen onnistuu? Siljalle on tulossa vauva, joten keskustelemme siitä, miten raskaus vaikuttaa hevosteluun ja ratsastukseen.
#17 Q&A: Vastaamme kuulijoiden kysymyksiin
Mitä tehdä, jos hevonen hyppää pystyyn? Miten hevonen näyttää tunteitaan? Ensimmäisessä Q&A-jaksossa vastaamme kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin. Annamme myös vinkkejä esteistuntaan!
#16 Miksi meitä jännittää hevosten kanssa?
Hevosten kanssa jännittäminen on usein läsnä, mutta jännittämisestä voi päästä yli ja sitä voi hyödyntää omassa suorituksessa.
#15 Salaiset kansiot osa 2: entinen hevosemme Simppa
Kaivamme jälleen esiin tallipäiväkirjat, joiden sivuilta löytyy muistoja entisestä hevosestamme Cimmaronista eli Simpasta. Toisen hevosen myötä saimme enemmän vastuuta ja kehityimme hevosen omistajina.
#14 Vieras studiossa – Millaisena hevosharrastus näyttäytyy ulkopuolelta katsottuna?
Millaisia ovat hevosihmiset ja mitä hevosilta voisi oppia? Studioomme saapuu ensimmäinen vieras, kun Elisan puoliso Jarkko tulee kertomaan, millaisena hän näkee hevosharrastuksen.
#13 Miksi hevonen kuumuu? GoExpo Horsesta vinkkejä hevosen ruokintaan
Vierailimme viikonloppuna GoExpo Horsessa ja kävimme kuuntelemassa mm. eläinlääkäri Katja Lappalaisen luentoa hevosen ruokinnasta. Meille selvisi, että ruokinnan voi jakaa neljään palikkaan ja maitohappobakteerit eivät aina päädy paksusuoleen asti.
#12 Salaiset kansiot osa 1: Tallipäiväkirjat ja ensimmäinen hevosemme Maxi
Miten ensimmäiset vuodet oman hevosen kanssa menivätkään? Onneksi muistin tukena ovat säilyneet tallipäiväkirjat, jotka löytyivät siivouksen yhteydessä. Tässä jaksossa luemme hulvattomia otteita kirjoituksistamme ja muistelemme edesmennyttä hevostamme Maxia.
#11 Hevosen varusteet – Kurkkaus Kaapon kaappiin
17 vuotta vanha enkkuviltti ja muita uudempia ja vanhempia varusteita, joita Kaapon kaapista löytyy. Missä kannattaa panostaa ja missä pihistää oman hevosen varusteiden kohdalla?
#10 Parhaat ja kehnot ratsastajan varusteet
Kuinka monta kertaa ratsastushousut voivat revetä yhden viikonlopun aikana? Tässä jaksossa keskitytään ratsastajan varusteisiin. Paljastamme mm. mihin varusteisiin olemme valmiita panostamaan ja missä säästämme.
#9 Mitä tulee ottaa huomioon ennen hevosen ostamista?
Oma hevonen vaatii aikaa, rahaa ja pitkää pinnaa. Tässä jaksossa pohdimme, mitä asioita tulisi miettiä ennen hevosen ostamista.
#8 Esittelyssä hevosemme Kaapo
Yksi podcastin päähenkilöistä on hevosemme Kaapo, joka tuli meille noin neljä vuotta sitten myyntitallilta. Tässä jaksossa muistelemme Kaapon vaiheita ja kerromme, mitä olemme hevosestamme oppineet näiden vuosien aikana.
#7 Ennen ja jälkeen ratsastuksen eli miten hevosta hoidetaan
Tänään keskitymme lähinnä siihen, mitä tapahtuu ennen ratsastusta ja ratsastuksen jälkeen eli hevosen hoitamiseen. Annamme omat parhaaksi havaitut vinkkimme ja paljastamme mokat kilpailuissa ja arjessa.
#6 Rahajakso: Mitä ratsastus maksaa?
On selvää, että hevosharrastus maksaa, mutta kuinka paljon? Tässä jaksossa käydään läpi ratsastuksen kustannuksia oman hevosen, vuokrahevosen ja ratsastuskoulussa harrastamisen näkökulmasta.
#5 Hevosen mahahaava
Käsittelyssä yksi hevosen yleisimmistä ruoansulatuskanavan sairauksista eli mahahaava. Miten mahahaava syntyy ja oireilee, entä kuinka sitä hoidetaan?
#4 Joulukalenteri: 24 faktaa meistä ja hevosista
Jouluspesiaali! Tällä kertaa availlaan joulukalenterin luukkuja, joista paljastuu faktoja meistä ja hevosista. Tervetuloa kuuntelemaan!
#3 Kilpaileminen esteissä
Vuoden loppu on hyvää aikaa katsoa hetkeksi menneisiin kisoihin ja asettaa tavoitteita tulevaan. Kolmannessa jaksossa puhutaan omista kilpailumuistoista ja kisajännityksestä sekä kerrataan estekilpailujen sääntöjä.
#2 Oma hevonen vai ratsastuskoulussa harrastaminen?
Toisessa jaksossa muistellaan ratsastuskouluaikoja ja avataan hevosen omistajuuden hyviä ja huonoja puolia.
#1 Talvikauden riesa: ähky!
Ensimmäisessä jaksossa käsitellään hevosten parissa puuhasteleville tuttua vaivaa eli ähkyä. Tervetuloa oppimaan meidän kanssa lisää!