Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kahvit näppikselle

Tämä podcast on kiinnostunut teknologiasta – mutta myös ihan kaikesta muusta. Etenkin ihmisistä. Se kysyy, mitä teknologia voi opettaa meille elämästä, ihmissuhteista ja itsestämme sekä miten teknologia voi muuttaa maailmaa. Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen podcastin juontaa tietotekniikan kymmenottelija, työelämäprofessori Risto Sarvas. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 13.1.2021.

Onko tavallisia aivoja olemassa?

Julkaistu 17.9.2021

Aivoja kuvattiin jo sata vuotta sitten, yhdellä ainokaisella elektrodilla. Nykyisin signaalia saadaan 306 kanavasta samaan aikaan. Käppyröitä ja dataa siis tulee, mutta haaste onkin kysymyksenasettelussa, sanoo aivotutkija Hanna Renvall. Mitä aivoista pitäisi mitata ja miten, jotta löydettäisiin syy persoonallisuudelle, rakkaudelle tai huumorintajulle? Hanna Renvall on insinööri ja neurologi, joka on yrittänyt huijata ollessaan aivotutkimuksessa koehenkilönä. Renvallilla on translationaalisen aivokuvantamisen yhteisprofessuuri Aalto-yliopistossa ja HUS:issa, ja hän tutkii muun muassa aivoinfarktipotilaiden kielellisiä häiriöitä ja muistisairauksia.

Kvanttimekaniikka vaikuttaa käsittämättömältä, vaikka siinä ei ole mitään mystistä

Julkaistu 5.5.2021

Kun siirrytään atomeja pienempiin hiukkasiin, luonnontieteiden säännöt eivät enää pädekään. Tämä saa taviksen pään hyvin todennäköisesti pyörälle, mutta Mikko Möttösen se sai opiskelemaan kvanttimekaniikkaa. Millaista on tutkia päivät pitkät asioita, jotka eivät tutuilla säännöillä selity? Mitä meidän tarvitsee ymmärtää? Tajuammeko oikeastaan mistään mitään? Mikko Möttönen on kvanttiteknologian professori Aalto-yliopistossa ja VTT:llä. Hän on kehittänyt tutkimusryhmänsä kanssa maailman vähäkohinaisimman bolometrin eli lämmitykseen perustuvan säteilyilmaisimen.

Onko kaikki maailman kuvat jo otettu?

Julkaistu 23.4.2021

Ihminen ei ole koskaan elänyt niin kuvallista elämää kuin nyt, ja somen filtterit ovat tehneet tekoälyn buustaamasta kuvanmuokkauksesta peruskauraa. Mitä koneet voivat opettaa meille maailmasta, kun ne oppivat näkemään meitä paremmin?  Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Jaakko Lehtinen on tehnyt lähes koko uransa tietokonegrafiikan parissa. Hän toimii myös tutkijana yhdysvaltalaisessa NVIDIA-yhtiössä, jossa hän tutkii kuvien mallintamista koneellisesti. Valokuvansa hän ottaa kuitenkin mieluiten filmikameralla. 

Miksi kaupunkeihin halutaan älyä?

Julkaistu 9.4.2021

Digitaalisuus on tuonut ja tuo tulevaisuudessakin valtavia mahdollisuuksia kaupunkisuunnitteluun. Älykaupungit eivät kuitenkaan ole automaattisesti viihtyisiä paikkoja elää, muistuttaa kulttuuriantropologi Johanna Ylipulli. Millainen olisi tasa-arvoinen älykaupunki? Entä miten pohjoismaisen hyvinvointivaltion periaatteet istuvat älykaupunkien ideaan? Johanna Ylipulli on kulttuuriantropologi ja digitaalisen kulttuurin dosentti, joka tutkii teknologiaa ja sen roolia ihmisten arjessa ja esimerkiksi kaupungeissa.

Avaruus on ääretön, tallennustila ei – onko avaruustutkimuksen seinä tullut jo vastaan?

Julkaistu 26.3.2021

Aurinkoa ja sen aktiivisuutta tutkiva Maarit Käpylä tuijottaa työssään enemmän numeroita kuin taivaankantta. Tähtitieteen ja avaruusfysiikan havaintoaineistot ovat niin valtavia, että jopa supertietokoneet ovat pulassa aineiston määrän ja monimutkaisuuden kanssa. Laskenta on myös kallista ja kuormittaa ympäristöä. Miltä avaruus näyttää tietokonesimulaatiossa? Entä miten eksponentiaalisesti kasvava datamäärä mullistaa avaruustutkimusta? Professori Maarit Käpylä on astroinformaatikko, joka käyttää tietojenkäsittelyn menetelmiä tutkiakseen avaruuteen ja taivaankappaleisiin liittyviä kysymyksiä. Käpylän tutkimus tuo muun muassa aurinkomyrskyt supertietokoneiden laskettavaksi.

Miksi meillä ei ole tuhatta ystävää, vaikka teknologia tuo kaikki tutut lähelle?

Julkaistu 12.3.2021

Koronapandemia on opettanut meille sen, että ihmissuhteidemme lonkerot ulottuvat kaikkialle maailmaan. Teknologiasta ja globalisaatiosta huolimatta sosiaaliset verkostomme ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia kuin metsästäjä-keräilijöillä, sanoo verkostotutkija Jari Saramäki. Nykypäivän verkostodata on pitkälti isojen yritysten käsissä, mutta miksi 15 vuotta vanha matkapuhelindatakin pitää yhä kutinsa? Entä onko kuplautumista ollut aina? Mitä samaa on simpansseissa, Einsteinin kirjeenvaihdossa ja nykypäivän tsättäilyssä? Jari Saramäki on laskennallisen tieteen professori ja verkostotutkija Aalto-yliopistosta. Hänen tutkimusryhmänsä pääsi ensimmäisenä maailmassa tarkastelemaan koko valtion laajuista matkapuhelindataa.

Millainen työpari lääkäri on tekoälylle?

Julkaistu 26.2.2021

Tekoälypohjainen kone oppii huonommin kuin kolmevuotias lapsi, sanoo tohtorikoulutettava Iiris Sundin. Mutta jos sitä opetetaan, se voi tunnistaa tehokkaasti syövän, ehdottaa sopivinta lääkettä tai luoda hoitoennusteen. Kone ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole reilu. Millaiseen tekoälyjärjestelmään lääkäri voi luottaa? Miksi erehtyväistä ihmislääkäriä tarvitaan myös tulevaisuudessa, vaikka kone hoitaa monet tehtävät ihmistä nopeammin ja tarkemmin?” Iiris Sundinin erikoisalaa on tekoälyn ja ihmisen vuorovaikutus lääketieteessä. Väitöskirjassaan hän tutkii todennäköisyysmenetelmiä koneoppimisessa.

Kenen on vastuu, kun teknologia muuttaa meitä?

Julkaistu 9.2.2021

Teknologia ei vie aina eteenpäin, sanoo ohjelmistotuotannon työelämäprofessori Marjo Kauppinen. Kenen on vastuu, jos teknologia alkaa muuttaa käyttäytymistämme, kuten älypuhelimet ovat tehneet? Kriittisen ajattelun tärkeydestä puhutaan paljon, mutta onko sille aikaa, kun deadline painaa päälle?  Podcastin juontaa Aalto-yliopiston työelämäprofessori Risto Sarvas.

Tekevätkö koodarit tietämättään politiikkaa?

Julkaistu 29.1.2021

Yhteiskuntatieteilijät eivät ymmärrä teknologiaa ja ohjelmistokehittäjät eivät ymmärrä valtaa, väittää tutkija Matti Nelimarkka. Miten Helsingin kaupungin sovellus vastaa, kun kaupunkilainen ihmettelee kesken jääneitä katutöitä? Miksi Twitterin pitää olla nopea? Tiedostaako Kelan ohjelmistotiimi ideologiansa?  Podcastin juontaa Aalto-yliopiston työelämäprofessori Risto Sarvas.

Kahvit näppikselle on uusi podcast teknologian ja ihmisen suhteesta

Julkaistu 13.1.2021

Uusi sarja alkaa tammikuussa 2021! Tämä podcast on kiinnostunut teknologiasta – mutta myös ihan kaikesta muusta. Etenkin ihmisistä. Se kysyy, mitä teknologia voi opettaa meille elämästä, ihmissuhteista ja itsestämme sekä miten teknologia voi muuttaa maailmaa. Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen podcastin juontaa Risto Sarvas.

Takaisin podcastien listaan