Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Fida Podcast

Podcast by Fida Podcast

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 23 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.8.2018.

Seksuaalikasvatusta itäisessä Afrikassa

Julkaistu 10.9.2019

Kausi 3, 1/8. Virpi Mesiäislehto toimii Tansaniassa Fidan hankeneuvonantajana ja tutkii sukupuolen, iän ja vammaisuuden vaikutuksia tansanialaisten nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Tässä mielenkiintoisessa jaksossa kuulet miten syvällä olevia tabuja ja ennakkoluuloja voidaan murtaa.

Koko perheen kesken

Julkaistu 28.5.2019

Kausi 2, 10/10. Fidan kehitysyhteistyön asiantuntija Anne Sorila on viettänyt elämästään suuren osan ulkomailla. Jaksossa kuullaan kuinka perhe-elämän ja aikaisemmin vieraan kulttuurin yhdistäminen on sujunut. Koulutuksen ja tasa-arvon teemojen parissa työskennelyt Sorila valottaa myös mikä merkitys koulutuksilla on kehitysyhteistyössä.

Nuorten Laos

Julkaistu 14.5.2019

Kausi 2, 9/10. Titta Jakonen on yksi Fidan sukupuolten välisen tasa-arvon asiantuntijoista. Jakonen on keskittynyt erityisesti Kaakkois-Aasiaan ja vielä tarkemmin Laosiin. Jaksossa kuulet miksi Laosissa ollaan innostuttu salibandysta ja minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia laosilaiset nuoret kohtaavat arjessaan.

Data on uusi öljy

Julkaistu 30.4.2019

Kausi 2, 8/10. Innovaatiot ja teknologia on rantautunut kehitysyhteistyön satamaan! Fingon asiantuntija Kari-Pekka Murtonen keskittyy työssään erityisesti innovaatioihin ja kehitykseen. Kuuntele jaksosta minkälaiset luovat ratkaisut ovat vaikuttaneet esimerkiksi köyhyyden vähenemiseen ja edistäneet samalla ihmisoikeuksien toteutumista eri puolilla maailmaa. Jaksossa pohditaan myös yrityssektorin ja kehitysyhteistyön suhdetta uutena trendinä.

Ryysyistä rikkauksiin

Julkaistu 16.4.2019

Kausi 2, 7/10. Fida Secondhand -myymälät täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Secondhand -toiminnan kehityspäällikkö Tiina Haimila kertoo jaksossa siitä, miten kirpputoritoiminta sai alkunsa, minkälaisia haasteita matkan varrella on ollut ja missä tällä hetkellä vaateteollisuus ja kuluttaminen menevät.

Lapsen oikeudet, aikuisen velvollisuudet

Julkaistu 2.4.2019

Kausi 2, 6/10. Sina Urmas on työskennellyt 14 vuotta lapsen oikeuksien parissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Fidan kehitysyhteistyön asiantuntijana. Erityisesti Balkanin alueella lapsen oikeuksien parissa vaikuttanut Urmas valottaa jaksossa siitä, kenelle oikeuksista pitää erityisesti viestiä. Jaksossa pureudutaan myös lapsen oikeuksien merkitykseen ja pohditaan sitä miten ne toteutuvat, ei pelkästään muualla vaan myös Suomessa.

Sopivan kokoinen vaatekaappi

Julkaistu 19.3.2019

Kausi 2, 5/10. Useaa vaatekappaletta käytetään vain vuoden ajan ja sitten se heitetään pois. Kirjailija Rinna Saramäki kertoo siitä, minkä kokoinen vaatekaappi on tarpeellinen, miten vaateteollisuus on rakentunut ja voiko muoti olla eettistä. Jaksossa puhutaan myös jokaisen meidän vaikuttamismahdollisuuksista vaateteollisuuteen.

Kuukautiset = tabu?

Julkaistu 5.3.2019

Lunette-yrityksen Heli Kurjanen ja Sonja Karjalainen pohtivat mahdollisuuksia parantaa seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä kuukautisterveyttä kehittyvissä maissa kuukupin avulla. Kuuntele miten kuppeja valmistava Lunette (LuneGroup Oy) syntyi, miten kuukautisköyhyys vaikuttaa Euroopassakin ja millaisia vaikutuksia kuukautisilla voi olla yhteiskuntaan.

Naiset machojen keskellä

Julkaistu 19.2.2019

Kausi 2, 3/10. Sri Lankassa syntynyt, 30 vuotta Etelä-Amerikassa ja 20 vuotta Afrikassa asunut Anne Joensuu toimii Fidalla itäisen Afrikan psykososiaalisen tuen neuvonantajana. Jaksossa Joensuu kertoo elämästään ja perheväkivallan vastaisesta työstä sekä lasten oikeuksien toteutumisesta maailmalla.

Tyttöjen silpominen

Julkaistu 5.2.2019

Kausi 2, 2/10. Vuosittain noin kolme miljoonaa tyttöä ja naista ovat uhattuna joutua silvotuiksi ympäri maailmaa. Ulla Dahlen on asunut kahdeksassa maassa neljällä eri mantereella. Vuonna 2011 hän julkaisi väitöskirjan naisten ja tyttöjen ympärileikkauksesta. Kuuntele miksi Ulla päätti tehdä aiheesta väitöskirjan ja minkälaista sisältöä hän löysi tutkimustyönsä tuloksena.

Työelämän eettiset pelisäännöt

Julkaistu 22.1.2019

Kausi 2, 1/10. Pitkät työurat tehneet Leevi Launonen ja Ari Joensuu pohtivat mitä tarkoittaa hyvä etiikka niin työssä kuin vapaalla. Joensuu on asunut monessa maailman kolkassa ja työskennellyt monien eri kansallisuuksien parissa. Launosen elämänpiiriin ovat Suomessa kuuluneet ortodoksit, körtit ja helluntailaiset. Kuuntele, miten muun muassa nämä asiat ovat vaikuttaneet miesten elämään ja työetiikkaan.

Konfliktit ja hauraat valtiot

Julkaistu 18.12.2018

Kausi 1, 11/11. Synnyttääkö eri uskonnot konflikteja ja levottomuutta ja miksi naiset eivät ole mukana rauhanneuvotteluissa? Ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja David Korpela kertoo myös miltä tuntuu nukkua luotiliivi ja kypärä sängyn alla?

Musta mies Suomen passilla

Julkaistu 4.12.2018

Kausi 1, 10/11. Jyväskyläläinen Emmanuel Sibomana kertoo pakolaisten ja maahanmuuttajien kanssa tehtävästä kotouttamistyöstä, ja siitä kuinka se on onnistunut Suomessa.

Arkea Pohjois-Koreassa

Julkaistu 20.11.2018

Kausi 1, 9/11. Fidan hankkeessa työskennellyt Katri Sannelvuo-Pitkänen opetti lapsiaan työn ohessa kaksi vuotta. Jaksossa keskustellaan kotiopetuksen lisäksi arjesta Pohjois-Koreassa ja kuullaan myös Katrin tyttären Etlan kommentteja Pohjois-Koreasta.

Isyyden ilot, riemut ja riesat

Julkaistu 6.11.2018

Tuplajaksossa Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Terävä kertoo isyystutkimuksen kautta löytyneistä vanhemmuuden iloista ja haasteista.

Mitä on globaalikasvatus?

Julkaistu 23.10.2018

Kepassa työskentelevä globaalikasvatuksen asiantuntija Sanna Rekola kertoo, mitä globaalikasvatus on, ja miksi sitä pitäisi oikeastaan tehdä joka paikassa.

Ruokaturvaajana Tansaniassa

Julkaistu 9.10.2018

Tansanian maaohjelman koordinaattori Daniel Korpela pohtii ruokaturvan ja kehitysyhteistyön haasteita ja mahdollisuuksia.

Pohjois-Korean Perunat

Julkaistu 25.9.2018

Entinen Itäisen Aasian aluepäällikkö Pasi Pitkänen kertoo elämästä Pohjois-Koreassa. Jakson avulla pääset kurkistamaan suljetun maan sisällä tehtävään työhön.

Jarmo Saarni, Fidan eläköitynyt konkari

Julkaistu 11.9.2018

Jo eläköitynyt Jarmo Saarni muistelee pitkää Fida-uraansa, sekä valaisee Kambodžassa tehtävää kehitysyhteistyötä. Jakso on äänitetty toukokuussa 2018 hetki ennen Jarmon eläköitymistä.

Osa 1 - Suomen vastarintaliikkeen synty ja radikalisoitumisen ehkäisy

Julkaistu 28.8.2018

Osa 1 ja 2. Ensimmäisessä osassa kuullaan Suomen vastarintaliikkeen perustajan ja ex-johtajan Esa Holapan henkilötarina. Toisessa osassa pohditaan radikalisoitumisen syitä ja sen ehkäisyä.

Osa 2 - Suomen vastarintaliikkeen synty ja radikalisoitumisen ehkäisy

Julkaistu 28.8.2018

Osa 1 ja 2. Ensimmäisessä osassa kuullaan Suomen vastarintaliikkeen perustajan ja ex-johtajan Esa Holapan henkilötarina. Toisessa osassa pohditaan radikalisoitumisen syitä ja sen ehkäisyä.

Naiset Bhutanin voimavarana

Julkaistu 14.8.2018

Entinen Fidan työntekijä Päivi Leppänen kertoo paikallisen RENEW-järjestön kanssa tehtävästä työstä, sekä valottaa hyvin suljetun valtion arkea.

Mikä on Fida?

Julkaistu 7.8.2018

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo mitä Fida tekee ja miksi se tekee sitä mitä tekee. Jaksossa pohditaan myös kehitysyhteistyön etiikkaa.

Takaisin podcastien listaan