Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Fida Podcast

Podcast by Fida Podcast

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 44 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.8.2018.

Paluu arkeen itäisessä Afrikassa

Julkaistu 22.9.2020

Kausi 5, 2/6. Tansaniassa perheensä kanssa asuva Tero Mesiäislehto toimii Fidan humanitaarisen avun koordinaattorina, ja kertoo nyt, kuinka työtä tänä syksynä tehdään koronasta huolimatta. Vaikka nettilinjat vähän särisevätkin, saamme kuulla, miten Kongossa, yhdessä maailman köyhimmistä maista, Fidan yhteistyötaho auttaa ja tukee kärsiviä, ja miksi tämä työ on äärimmäisen tärkeää.

Kehitysyhteistyö korona-aikana tarvitsee rahaa ja johdonmukaisuutta

Julkaistu 3.9.2020

Kausi 5, 1/8. Humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön tarve maailmalla on koronan myötä yhä suurempi, samalla kun maailman valtiot kamppailevat taloutensa kanssa. Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola ja kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio Fingosta keskustelevat järjestöjen kehitysyhteistyön ja kehitysrahoituksen näkymistä globaalin pandemian varjossa.

Menstrual health is not only women's thing - Fida Podcast on the Menstrual Hygiene Day

Julkaistu 28.5.2020

Kausi 4, 12/12. Kuukautisterveys ei ole vain naisten asia. Kansainvälisen kuukautispäivän Fida Podcastissa Seth Johnson kertoo työstään kuukautisterveyden edistämiseksi Tansaniassa. The 28th of May highlights the international Menstrual Hygiene Day. Seth Johnson works with menstrual health management in Tanzania. Hannu Happonen from Fida interviews him about the subject. Is menstrual health an issue that only concerns girls and women? Why does Seth think it is important to raise awareness of menstrual health and reproductive health both among women and men? What has been done and what can be done?

Koronan varjossa maailmalla, osa 2

Julkaistu 19.5.2020

Kausi 4, 11/12. Tässä jaksossa soitetaan Fidan työntekijöille Bhutaniin, Nepaliin ja Laosiin, ja kysellään korona-arjen kuulumisia.

Musiikki tavoittaa sydämen

Julkaistu 5.5.2020

Kausi 4, 10/12. Voivatko musiikki ja taide antaa äänen asioille, joista on tärkeää, mutta vaikeaa puhua? Viitasen Piia on lauluntekijä Piia Viitasen luotsaama tummanpuhuvaa indie-folkia soittava yhtye, joka on hurmannut neljällä albumillaan niin kriitikot kuin liveyleisönkin. Podcast-jaksossa Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Katja Köykkä jututtaa artistia mm. siitä, mistä tekstien teemat nousevat, miten hän haluaa musiikin kautta vaikuttaa, ja mistä pitäisi tässä hetkessä eniten lauluja tehdä.

Elisabeth Rehn: "Vihalle ei ole sijaa"

Julkaistu 21.4.2020

Kausi 4, 9/10 Mikä sai ministeri Elisabeth Rehnin hermostumaan Balkanilla? Miksei hän lähtenyt ehdolle presidentinvaaleihin vuonna 2000? Mitä hän katuu kaikkien vuosien jälkeen? Elisabeth Rehn on toiminut elämänsä aikana mm. kansanedustajana, ministerinä ja europarlamentaarikkona, sekä useissa merkittävissä YK-tehtävissä. Työ on kuljettanut häntä kansainvälisillä kärsimyksen kentillä ja hän on joutunut katsomaan epäoikeudenmukaisuutta ja kuolemaa silmästä silmään. Hän on kokenut toivon voiman ja määrätietoisesti puolustanut heikkoja. Kuuntele Fida Podcastin erikoispitkä henkilökuvahaastattelu!

Toimistolta kentälle, kentältä karanteeniin

Julkaistu 8.4.2020

Kausi 4, 8/10. Aiemmista podcasteista tuttu Ville Saarni aloitti alkuvuodesta työt Myanmarissa Fidan Aasian alueellisena teknisenä neuvonantajana. Koronan yllättäessä koko maailman myös Saarnit matkustivat Suomeen. Tässä jaksossa kuulemme, millaista on ollut siirtyä toimistolta kentälle, ja miten arki on lähtenyt käyntiin perheen kanssa uudessa maassa. Juttelemme myös yllättävästä Suomeen paluusta ja siitä, miten onnistuu etätyöt Keski-Suomesta Aasiaan.

Koronan varjossa maailmalla

Julkaistu 31.3.2020

Kausi 4, 7/10. Tällä kertaa soittelemme Fidan työntekijöille Tansaniaan, Jordaniaan ja Ugandaan ja kyselemme, millaista on arki koronaepidemia varjossa.

Rahaa! Rahaa! Rahaa!

Julkaistu 24.3.2020

Kausi 4, 6/10. Fidan Aasian taloussuunnittelija Heidi Kotamäki on viettänyt perheensä kanssa monta vuotta Kaakkois-Aasiassa. Jaksossa kuullaan, miten talousasioiden toimivuus varmistetaan kehitysyhteistyön kontekstissa. Lisäksi jutellaan siitä, miten perhe-elämä kolmen lapsen kanssa sujuu vieraassa maassa, ja miltä tuntuu tulla välillä Suomeen.

Pirkanmaalta Phnom Penhiin

Julkaistu 10.3.2020

Kausi 4, 5/10. Kambodžan maaohjelman päätavoite on tukea oikeudenmukaisuuden, ihmisarvon ja rauhan lisääntymistä maassa. Sen saavuttamiseksi panostetaan lasten terveyteen, koulutukseen ja riittävään elintasoon. Jaksossa maaohjelmakoordinaattori Aki Salminen kertoo Fidan työstä ja perheensä arjesta Kambodžassa.

Kaksi arjen sankaria

Julkaistu 25.2.2020

Kausi 4, 4/10. Senni ja Eemeli Salminen käyvät koulua kansainvälisessä koulussa Kambodžassa. Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista. Lapset kertovat kaikkea koulunkäynnistä harrastuksiin ja kielen kavereista koti-ikävään.

Vessoja ja kouluja

Julkaistu 11.2.2020

Kausi 4, 3/10. Fida on tehnyt pitkään työtä Nepalissa paikallisten kumppaneiden kanssa. Nepalin maaohjelmakoordinaattori Vesa Mättö kertoo hiukan itsestään, perheestään sekä työstä ja elämästä Himalayalla vessajuttuja unohtamatta.

Dhakan lapset

Julkaistu 28.1.2020

Kausi 4, 2/10. Bangladeshin maaohjelmakoordinaattori Suvi Muikku kertoo jaksossa siitä, minkälainen maa Bangladesh on ja mitä yhdeksän kuukautta työtä on pitänyt sisällään. Fidan ohjelma keskittyy Bangladeshissa pitkälti lapsien hyvinvointiin ja oikeuksiin. Jaksossa kuulet tarkemmin lapsen oikeuksista ja mitä maassa tehdään tähän liittyen.

Asiaa Aasiasta

Julkaistu 14.1.2020

Kausi 4, 1/10. Jukka Tasanen toimii Fidan aluepäällikkönä Aasiassa. 11 vuoden jälkeen Tasasten perhe muutti Intiasta Myanmariin. Jaksossa kuullaan aasialaisesta elämästä ja pureudutaan tarkemmin Myanmariin, joka on viime vuosina auennut yhteistyölle sekä paikalliseen koulumaailmaan.

Throwback time

Julkaistu 17.12.2019

Kausi 3, 8/8. Kauden viimeisessä jaksossa Fida Podcastien takana olevat Katja Köykkä ja Ville Saarni palaavat ajassa taaksepäin ja fiilistelevät parhaita muistoja kolmen kauden ajalta.

Työtä vammaissektorilla

Julkaistu 3.12.2019

Kausi 3, 7/8. Abilis-säätiön ohjelmakoordinaattori Rea Konttinen avaa vammaisten maailmaa ja asemaa niin Suomessa kuin kauempana Kaakkois-Aasiassa. Jaksossa pohditaan sitä mikä tekee vammaisesta vammaisen ja voiko siihen jotenkin vaikuttaa.

Kärsimystä vai toivoa

Julkaistu 19.11.2019

Kausi 3, 6/8. Fidan Afrikan ja Lähi-Idän viestinnän suunnittelija Hannu Happonen on viettänyt lapsuutta Afrikassa, muutti työskentelmään Ugandaan vuonna 1995 ja on edelleen sillä tiellä. Jaksossa tutustutaan Hannun henkilötarinaan, laajasti Fidan itäisen Afrikan työhön sekä kärsimyksen ja toivon suhteeseen.

Vuodet Kongossa

Julkaistu 5.11.2019

Kausi 3, 5/8. Mirja ja Veikko Reinikainen työskentelivät Kongon demokraattisessa tasavallassa (ent. Zaire) vuosikymmeniä. Työtoverinaan heillä oli rauhannobelisti ja kirurgi Denis Mukwege. Jaksossa Reinikaiset muistelevat vuosiaan ja työtään Kongossa.

Kirkko ja kehitysyhteistyö

Julkaistu 22.10.2019

Kausi 3, 4/8. Fida tekee kehitysyhteistyötä Tansaniassa paikallisen kirkkokumppanin, FPCT:n kanssa. Kirkkokunta ulottuu joka puolelle maata tavoittaen noin 400 000 jäsentä. Jackson Muna, yksi työn koordinaattoreista kertoo työn historiasta sekä siitä mitä Fidan ja FPCT:n yhteistyö tällä hetkellä on. Jakso on englanniksi.

Aasiasta Afrikkaan

Julkaistu 8.10.2019

Kausi 3, 3/8. Kolmas jakso Afrikan arjesta paneutuu Magdaleena Lehmuskosken kokemuksiin Tansaniasta. Magdaleena on harjoittelussa kuukautisterveyshankkeen parissa. Kuuntele mitä kaikkea harjoittelu on pitänyt sisällään ja minkälaisia havaintoja Magdaleena on tehnyt kuukautisterveydestä Tansaniassa.

Arushan arkea

Julkaistu 24.9.2019

Kausi 3, 2/8. Tansaniassa jo useamman vuoden asuneet Alvar, Linnea ja Ellen Mesiäislehto kertovat, miten koulupäivät Arushassa sujuvat. Kuulemme lasten ystävistä, harrastuksista ja kokemuksistaan itäisessä Afrikassa.

Seksuaalikasvatusta itäisessä Afrikassa

Julkaistu 10.9.2019

Kausi 3, 1/8. Virpi Mesiäislehto toimii Tansaniassa Fidan hankeneuvonantajana ja tutkii sukupuolen, iän ja vammaisuuden vaikutuksia tansanialaisten nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Tässä mielenkiintoisessa jaksossa kuulet miten syvällä olevia tabuja ja ennakkoluuloja voidaan murtaa.

Koko perheen kesken

Julkaistu 28.5.2019

Kausi 2, 10/10. Fidan kehitysyhteistyön asiantuntija Anne Sorila on viettänyt elämästään suuren osan ulkomailla. Jaksossa kuullaan kuinka perhe-elämän ja aikaisemmin vieraan kulttuurin yhdistäminen on sujunut. Koulutuksen ja tasa-arvon teemojen parissa työskennelyt Sorila valottaa myös mikä merkitys koulutuksilla on kehitysyhteistyössä.

Nuorten Laos

Julkaistu 14.5.2019

Kausi 2, 9/10. Titta Jakonen on yksi Fidan sukupuolten välisen tasa-arvon asiantuntijoista. Jakonen on keskittynyt erityisesti Kaakkois-Aasiaan ja vielä tarkemmin Laosiin. Jaksossa kuulet miksi Laosissa ollaan innostuttu salibandysta ja minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia laosilaiset nuoret kohtaavat arjessaan.

Data on uusi öljy

Julkaistu 30.4.2019

Kausi 2, 8/10. Innovaatiot ja teknologia on rantautunut kehitysyhteistyön satamaan! Fingon asiantuntija Kari-Pekka Murtonen keskittyy työssään erityisesti innovaatioihin ja kehitykseen. Kuuntele jaksosta minkälaiset luovat ratkaisut ovat vaikuttaneet esimerkiksi köyhyyden vähenemiseen ja edistäneet samalla ihmisoikeuksien toteutumista eri puolilla maailmaa. Jaksossa pohditaan myös yrityssektorin ja kehitysyhteistyön suhdetta uutena trendinä.

Ryysyistä rikkauksiin

Julkaistu 16.4.2019

Kausi 2, 7/10. Fida Secondhand -myymälät täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Secondhand -toiminnan kehityspäällikkö Tiina Haimila kertoo jaksossa siitä, miten kirpputoritoiminta sai alkunsa, minkälaisia haasteita matkan varrella on ollut ja missä tällä hetkellä vaateteollisuus ja kuluttaminen menevät.

Lapsen oikeudet, aikuisen velvollisuudet

Julkaistu 2.4.2019

Kausi 2, 6/10. Sina Urmas on työskennellyt 14 vuotta lapsen oikeuksien parissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Fidan kehitysyhteistyön asiantuntijana. Erityisesti Balkanin alueella lapsen oikeuksien parissa vaikuttanut Urmas valottaa jaksossa siitä, kenelle oikeuksista pitää erityisesti viestiä. Jaksossa pureudutaan myös lapsen oikeuksien merkitykseen ja pohditaan sitä miten ne toteutuvat, ei pelkästään muualla vaan myös Suomessa.

Sopivan kokoinen vaatekaappi

Julkaistu 19.3.2019

Kausi 2, 5/10. Useaa vaatekappaletta käytetään vain vuoden ajan ja sitten se heitetään pois. Kirjailija Rinna Saramäki kertoo siitä, minkä kokoinen vaatekaappi on tarpeellinen, miten vaateteollisuus on rakentunut ja voiko muoti olla eettistä. Jaksossa puhutaan myös jokaisen meidän vaikuttamismahdollisuuksista vaateteollisuuteen.

Kuukautiset = tabu?

Julkaistu 5.3.2019

Lunette-yrityksen Heli Kurjanen ja Sonja Karjalainen pohtivat mahdollisuuksia parantaa seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä kuukautisterveyttä kehittyvissä maissa kuukupin avulla. Kuuntele miten kuppeja valmistava Lunette (LuneGroup Oy) syntyi, miten kuukautisköyhyys vaikuttaa Euroopassakin ja millaisia vaikutuksia kuukautisilla voi olla yhteiskuntaan.

Naiset machojen keskellä

Julkaistu 19.2.2019

Kausi 2, 3/10. Sri Lankassa syntynyt, 30 vuotta Etelä-Amerikassa ja 20 vuotta Afrikassa asunut Anne Joensuu toimii Fidalla itäisen Afrikan psykososiaalisen tuen neuvonantajana. Jaksossa Joensuu kertoo elämästään ja perheväkivallan vastaisesta työstä sekä lasten oikeuksien toteutumisesta maailmalla.

Tyttöjen silpominen

Julkaistu 5.2.2019

Kausi 2, 2/10. Vuosittain noin kolme miljoonaa tyttöä ja naista ovat uhattuna joutua silvotuiksi ympäri maailmaa. Ulla Dahlen on asunut kahdeksassa maassa neljällä eri mantereella. Vuonna 2011 hän julkaisi väitöskirjan naisten ja tyttöjen ympärileikkauksesta. Kuuntele miksi Ulla päätti tehdä aiheesta väitöskirjan ja minkälaista sisältöä hän löysi tutkimustyönsä tuloksena.

Työelämän eettiset pelisäännöt

Julkaistu 22.1.2019

Kausi 2, 1/10. Pitkät työurat tehneet Leevi Launonen ja Ari Joensuu pohtivat mitä tarkoittaa hyvä etiikka niin työssä kuin vapaalla. Joensuu on asunut monessa maailman kolkassa ja työskennellyt monien eri kansallisuuksien parissa. Launosen elämänpiiriin ovat Suomessa kuuluneet ortodoksit, körtit ja helluntailaiset. Kuuntele, miten muun muassa nämä asiat ovat vaikuttaneet miesten elämään ja työetiikkaan.

Konfliktit ja hauraat valtiot

Julkaistu 18.12.2018

Kausi 1, 11/11. Synnyttääkö eri uskonnot konflikteja ja levottomuutta ja miksi naiset eivät ole mukana rauhanneuvotteluissa? Ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja David Korpela kertoo myös miltä tuntuu nukkua luotiliivi ja kypärä sängyn alla?

Musta mies Suomen passilla

Julkaistu 4.12.2018

Kausi 1, 10/11. Jyväskyläläinen Emmanuel Sibomana kertoo pakolaisten ja maahanmuuttajien kanssa tehtävästä kotouttamistyöstä, ja siitä kuinka se on onnistunut Suomessa.

Arkea Pohjois-Koreassa

Julkaistu 20.11.2018

Kausi 1, 9/11. Fidan hankkeessa työskennellyt Katri Sannelvuo-Pitkänen opetti lapsiaan työn ohessa kaksi vuotta. Jaksossa keskustellaan kotiopetuksen lisäksi arjesta Pohjois-Koreassa ja kuullaan myös Katrin tyttären Etlan kommentteja Pohjois-Koreasta.

Isyyden ilot, riemut ja riesat

Julkaistu 6.11.2018

Tuplajaksossa Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Terävä kertoo isyystutkimuksen kautta löytyneistä vanhemmuuden iloista ja haasteista.

Mitä on globaalikasvatus?

Julkaistu 23.10.2018

Kepassa työskentelevä globaalikasvatuksen asiantuntija Sanna Rekola kertoo, mitä globaalikasvatus on, ja miksi sitä pitäisi oikeastaan tehdä joka paikassa.

Ruokaturvaajana Tansaniassa

Julkaistu 9.10.2018

Tansanian maaohjelman koordinaattori Daniel Korpela pohtii ruokaturvan ja kehitysyhteistyön haasteita ja mahdollisuuksia.

Pohjois-Korean Perunat

Julkaistu 25.9.2018

Entinen Itäisen Aasian aluepäällikkö Pasi Pitkänen kertoo elämästä Pohjois-Koreassa. Jakson avulla pääset kurkistamaan suljetun maan sisällä tehtävään työhön.

Jarmo Saarni, Fidan eläköitynyt konkari

Julkaistu 11.9.2018

Jo eläköitynyt Jarmo Saarni muistelee pitkää Fida-uraansa, sekä valaisee Kambodžassa tehtävää kehitysyhteistyötä. Jakso on äänitetty toukokuussa 2018 hetki ennen Jarmon eläköitymistä.

Osa 1 - Suomen vastarintaliikkeen synty ja radikalisoitumisen ehkäisy

Julkaistu 28.8.2018

Osa 1 ja 2. Ensimmäisessä osassa kuullaan Suomen vastarintaliikkeen perustajan ja ex-johtajan Esa Holapan henkilötarina. Toisessa osassa pohditaan radikalisoitumisen syitä ja sen ehkäisyä.

Osa 2 - Suomen vastarintaliikkeen synty ja radikalisoitumisen ehkäisy

Julkaistu 28.8.2018

Osa 1 ja 2. Ensimmäisessä osassa kuullaan Suomen vastarintaliikkeen perustajan ja ex-johtajan Esa Holapan henkilötarina. Toisessa osassa pohditaan radikalisoitumisen syitä ja sen ehkäisyä.

Naiset Bhutanin voimavarana

Julkaistu 14.8.2018

Entinen Fidan työntekijä Päivi Leppänen kertoo paikallisen RENEW-järjestön kanssa tehtävästä työstä, sekä valottaa hyvin suljetun valtion arkea.

Mikä on Fida?

Julkaistu 7.8.2018

Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo mitä Fida tekee ja miksi se tekee sitä mitä tekee. Jaksossa pohditaan myös kehitysyhteistyön etiikkaa.

Takaisin podcastien listaan