Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Unelmia onkimassa

Unelmia onkimassa on Suomen tyylikkäin perhokalastukseen keskittyvä podcast, joka tarjoaa unohtumattomia onnistumisia, adrenaliinin täyteisiä tarinoita sekä katkeria karkuutuksia jokien varsilta. Unelmia onkimassa on jokaisen perhokalastus-, eräily- ja luontoihmisen reseptilääke urbanisoituvassa maailmassa.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 58 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 19.6.2020.

58. Muistossa Matti Huitila ft. Aki Rinne & Markku Kemppainen

Julkaistu 6.12.2023

Läsäkosken Pehtoori on poissa. Seuraavan kerran kun Kuninkaanväylän sillalle perhokalastaja astelee, vesi virtaa mutta tunne on erilainen. Suru-uutinen Matti Huitilan poismenosta saapui perhokalastajien keskuuteen lokakuussa 2023. Mittavan elämäntyön perhokalastuksen, virtavesien, kalakantojen ja perhonsidonnan parissa tehnyt Matti ei koskaan päässyt podcastimme vieraaksi, vaikka kahteen kertaan jaksoa oli Matin kanssa tarkoitus tehdä.


Matin perintöä ja muistoa kunnioittaen halusimme tehdä jakson, jossa jaetaan muistoja Matti Huitilan elämän varrelta. Tätä varten kutsuimme vieraaksemme kaksi Matin pitkäaikaista ystävää, Aki Rinteen ja Markku Kemppaisen, jotka tunsivat Matin 1980-luvun lopulta lähtien.


Uskallamme sanoa, että Matille perhokalastus ei jäänyt lopulta vain harrastuksen tasolle, vaan se vaikutti Matin elämään laajasti ja syvästi yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Perhovavan kanssa Matti kiersi mm. maailman ympäri, mutta hän jätti valtavan suuren jäljen myös perhonsidontakulttuuriin, virtavesikunnostuksiin ja kalakantojen arvostukseen ja niiden kestävään kalastukseen. Unohtamatta tietenkään hänen suurta kiinnostusta vesihyönteisten ja erityisesti vesiperhosten elämänkierron tarkkailuun ja tutkimiseen.


Vesi virtaa ensikin vuonna Läsäkoskessa ja vaikka Kuninkaanväylän silta tuntuu tyhjältä, elää muisto Matista siellä jatkossakin. Sillan, veden ja kalojen kautta. Meidän tehtävä on vaalia sitä.

57. Teemu ”Härski” Hartikainen: Olympiavoitosta voittavaan perhokalastukseen

Julkaistu 19.7.2023

Teemu ”Härski” Hartikainen: olympiavoitosta voittavaan perhokalastukseen. Me kysyimme ketä haluaisitte kuulla ja te vastasitte Härski Hartikaista ( @thardy70 ). Maailmanmestari ja olympiavoittaja vastasi pyyntöömme heti hyväksyvästi keskeltä MM-kotikisahuumaa, arvostettava suoritus! 
Härskin kanssa tarina luistaa kuin herran luistin jäällä eli moitteetta ja juttua tulee samaan malliin mitä Härskin ranteet käy. Tämä jakso vie kuuntelijat @leijonatfi pukukopin uumenista Keski-Suomen koskille, Kanadan kingien kalastukseen, Arktisten vesien äärelle ja aina Keski-Euroopan kristallin kirkkaiden vesien äärelle. Puhutaan voittavasta perhokalastuksesta ja siitä, millaisella mentaliteetilla ammattikiekkoilija pyytää jokien varsilla.

56. Markku Kemppainen: suuri pintaperhokalastusjakso osa 2

Julkaistu 12.7.2023

Unelmia onkimassa historian toiseksi suosituimman jakson, Markku Kemppaisen Suuren pintaperhokalastusjakson, jatko-osa on täällä! Suoranaisessa supersuosiossa kylpenyt ensimmäinen osa saa totutun intensiivisen jatko-osan, kun pintaperhokalastuksen emeritusprofessori Markku Kemppainen päästetään vauhtiin. Nyt kannattaa olla tarkkana ja kuunnella jakso jokaisella solulla, koska markulla on taas asiaa ja paljon!

55. Heikki "Mr. Pompero" Anttonen: Lohen pintaperhokalastuksen legenda

Julkaistu 5.7.2023

Lohen pintaperhokalastus on yksi maagisimpia aiheita, joihin perhokalastaja voi uppoutua. Siihen kun lisätään lohen pintaperhokalastuksen elävä legenda ja pioneeri sekä erään erittäin kuuluisan lohipintaperhon kehittäjä, ollaan niin sanotusti asian ytimessä. Lohen pintaperhokalastuksen grand old man, mutta ilmeisesti tälläkin hetkellä lohijoella päivystävä Heikki "Mr. Pompero" Anttonen saapui vieraaksemme kertomaan tarinoita pohjoisen lohijoilta aina 1960-luvulta alkaen. Saamme myös kuulla Heikin eli itse perhon kehittäjän kertomana tarinan legendaarisen pomperon synnystä, joka on varmasti Pohjolan kuuluisin lohipinturi nykyaikana.


Tätä jaksoa voi kutsua todelliseksi historian havinaa tihkuvaksi lohiukon unelmaksi, joka vie kuuntelijan 1960-luvun Neideniltä Varanginvuonon pikkujoille, Kymin pinturilohien tarinoihin sekä muihin uskomattomiin hetkiin. Kiitos Espoon Perhokalastajat, että saimme hyödyntää kerhotilaanne osana äänitystä.


Nyt on aika antaa legendan puhua! Suurkiitos Heikki Anttonen, että tulit kertomaan tarinasi.

54. Ahvenen perhokalastus l Extra feat. Jari Koski

Julkaistu 14.6.2023

Kun tän jakson kuuntelet, niin sua ahvenen perhokalastus alkaa kutsua. Se on lupaus! Ahven on yksi mahtavia perhokalalajeja ja siinä lepää esimerkki myös meidän tulevaisuuden kalastettavista lajeista; lämmintä vettä suosivien kalalajien kannat vahvistuu. Siispä tehtiin tiivis paketti maestro Jari Kosken kanssa ahvenen perhokalastuksesta; miten, mistä, milloin. Jari on oikea kaveri puhumaan tästä aiheesta, hänelle ahvenen perhokalastus on ollut tärkeimpiä kalastusmuotoja kotimaassa vuosikausia. Kuten jaksosta kuullaan, ahven tarjoaa monipuolista kalastamista sekä toisinaan huikeaa määrää mutta välillä mielettömän kiehtovia haasteita. Ahvenenkalastus on seikkailijan laji; voit etsiä niitä karikoilta, kivikoilta, fladoista, lahdista jne.


Kun kuuntelet jakson tarkkaan ja analysoit opittua, voit kehittyä Japin kaltaiseksi suurahvenenpyytäjäksi. Japi kävi nimittäin viikonloppuna antamassa vielä päivitetyn näytön ahvenpuolen osaamisesta ja kasuaalisti onki lauantaina tällaisen ahvensuoran perholla: 39, 40, 40, 42cm kalat. Miettikää, tällaiset kalat on pyörineet kilon tietämillä. Perholla, yhdessä päivässä...


Jälleen kerran kiitos Japille. Seuraavaksi jokainen tekee tän: 1) kuuntelee jakson, 2) virittää minkä tahansa setin, 3) iskee kiinni jonkun streamerin, 4) käy yrittää ahventa ja 5) voi jakaa yrityksestä jonkun todisteen ja tägää meidät sinne!


#perhokalastus #perhokalastusfi #ahvenenkalastus #ahvenenperhokalastus #ahventaperholla #ahven #perchfishing #perchonfly #perchflyfishing #visionflyfishing #JoinTheCult #flyfishinglife #flyfishingonly #flyfishingadventure #kalastus

53. Mikko Räsänen: Reittikoskien nymfikalastuksen salat (+streamerkikkoja)

Julkaistu 7.6.2023

Juna kulkee ja uutta jaksoa jälleen ulkona! Tässä jaksossa pureudutaan siihen, miten kotimaan lyhytprofiilisia ja kiivaita reittikoskia tulisi kalastaa nymfitekniikoilla, jotta kalastuksesta tulisi sekä mielekästä ja myös tehokkaampaa. Nymfikalastustekniikoiden lisäksi jakson vieras jakaa innovatiivisia oppejaan poikkeaviin streamerkalastustekniikoihin, joiden ensimmäiset kokeilut tuottivatkin heti maestrolle kevyen parinkymmenen taimenen koskipiston... Vieraana onkin kotimaisen nymfikalastuksen uranuurtaja Mikko "Rysä" Räsänen, joka tuli kertomaan omia vinkkejään kuuntelijoille, miten ne taimenet ja muut kalat saadaan nousemaan perhoihin. Mikko on erittäin kokenut ja menestynyt kisakalastaja, joka tietää todella mistä puhuu. Kolminkertainen Suomenmestari sekä tietenkin joukkuemaailmanmestaruuden voittanutta Rysää voikin pitää modernien nymfikalastustekniikoiden kummisetänä kotoisessa Suomessa ja Rysän ajattelun sekä oppien vaikutuksia on useamman kotimaan maajoukkuekalastajan tekniikkakirjassa tänä päivänä.


Tässä on lyhyesti sanottuna puolitoista tuntinen ihan täyttä asiaa. Piste.


Menkäähän kuuntelee. Kiitos Mikolle että tulit vieraaksi!




52. Otto Lintunen: Tositarinoita suurlohen ja nousutaimenen pyynnistä

Julkaistu 31.5.2023

Viidennen tuotantokauden jo ennakkoon hurjan haipin ympärilleen kerännyt lohi- ja nousutaimenkoski on täällä. Saatiin vieraaksemme yksi kotimaisten lohipiirien puhutuimpia nimiä, kun Kuusamon kuningas Otto Lintunen saapui studioon. Korvat punaisena saatiin kuunnella niin kovaa lohi- ja taimentarinaa kahden tunnin ajan, että heikompaa hirvitti. Otto on nuoren sukupolven pyytäjä, joka on poikkeuksellisen omistautunut suurten lohien ja nousutaimenien perhokalastukselle. Ja omistautuneisuus on sen verran tuottanut tulosta, että sana kiirii ja huhut liikkuu jokivarsilla, jonka vuoksi Otto oli saatava lankojen kautta linjoille kertomaan, että mitä kaikkea on tullut touhuttua ja millaisia muistoja luotua vavan varressa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Jakso vie kuuntelijan sekä Itämereen laskevien lohijokien kalastukseen että Norjan suurlohitonteille. Jakson lopussa otetaan vielä juttua nousutaimenen pyytämisestä, joka on Otolle yhtä tärkeä juttu kuin lohenonginta. Kuullaan vertaansa vailla olevia tarinoita 6-7 kilon nousutaimenista kotimaan koskilta ja jokunen vielä elämää suurempikin kalatarina, jossa koukut suoristuu, uidaan joessa, ihmiset itkee ja karhut ärjyy. Mitä tässä enää haippaamaan, nyt vaan langoille!

51. Vinkit alkukauden taimenjahtiin l Extra feat. Jani Aaltonen

Julkaistu 26.4.2023

Kevätkauden jaksoperiodin päättää erittäin kiinnostava katsaus alkukauden koskikalastukseen, jonka tunnusmerkkejä on yleisesti korkea ja kylmä vesi sekä kahluukiellot koskilla. Jakson vieraana on Jani Aaltonen, jonka kanssa teimme aiemmin jakson sumukorentokalastuksesta. Jani on perehtynyt nimenomaan alkukauden ongintaan, jota leimaa usein pienempien pikkukalaparvien kyttäys ja toisinaan erittäin isojen streamereiden ja muiden pikkukalajäljitelmien käyttö. Janilta irtoaa kuuntelijalle hyviä vinkkejä, miten korkeanveden paikoissa kalastus onnistuu ilman kahlaamista sekä mistä niitä pilkkukylkiä löytää kevätsesongin aikana. Kuulaampa Janilta totuttuun tapaan muutama legendaarinen tarinakin keväisiltä koskilta... Tervetuloa mukaan!


Unelmia onkimassa Extrat on viidennellä kaudella tulevia, napakampia ja lyhyempiä katsauksia tiettyyn kalastusmuotoon tai sesonkiin.


Aloitamme kesäkauden jaksot toukokuun aikana. Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia siitä, että jaksojulkaisut aloitettiin jo maaliskuussa totutun toukokuu-elokuu syklin sijaan?

50. Jari Koski: Hauen perhokalastuksen Masterclass

Julkaistu 12.4.2023

Uuden haukikauden kynnyksellä, erilaiset kysymykset valtaavat hauen perhokalastajan mielen. Me saimme tilaisuuden puhua mieltä askarruttavista asioista kovan hauen perhokalastajan kanssa. Saimme viimein yhden legendaarisen haukimaestron Jari Kosken vieraaksemme keskustelemaan siitä, miten, millä, mistä ja milloin niitä haukia pitäisi pyytää perholla. Keskustelemme myös Japin kanssa haukiperhojen sidonnasta, onhan jakson vieras yksi maan arvostetuimmista bucktail perhojen sitojista. Saamme myös heti kärkeen kuulla lyhyen oppimäärän kelluntarengaskalastuksesta, joka on Japille se ykköstapa kalastaa haukea.


Jakson aiheina onkin tiivistetysti muun muassa: mikä tekee hyvän haukipaikan, miten haukipaikat elävät vuodenaikojen mukaan, missä ne kympin hauet elävät ja millaisilla tekniikoilla haukia eri ajankohtina ja hetkinä kannattaa pyytää. Ja tietenkin että, millaisia perhoja suuri hauenkalastaja pitää aina rasioissaan mukana 😉.


Kai tätä voisi kutsua tietynlaiseksi hauen perhokalastuksen masterclassiksi.

49. Hasse Härkönen: Matkani meritaimenrannoilla

Julkaistu 5.4.2023

"[--]Kun painava tärppi sitten lopulta tulee ja haaveiden kala potkii siiman päässä, realisti muuttuu hetkessä romantikoksi." Viidennen tuotantokauden kevätjaksot saavat jatkoa ajankohtaisella tavalla, kun aivan meritaimenen kevätsesongin kynnyksellä studioon saapui vieraaksemme tieto- ja kalastuskirjailija sekä meritaimenromantikko Hasse Härkönen. Metsästys- ja Kalastuslehden sekä Erälehden toimituspäällikkönä työskentelevä Hasse julkaisi vuonna 2022 perustavanlaatuisen meritaimenteoksen nimeltä 'Meritaimenen Rantakalastus', jonka tiimoilta perkaamme tämän yksisarviseksikin luonnehditun kalalajin kalastusta, kulttuuria ja historiaa syväluotaavasti lävitse. Hasse on intohimoinen meritaimenenkalastaja sekä kirjailija, joka on kalastanut meritaimenia kotimaiselta rannikkolinjasta aina Viroon, Ruotsiin ja Tanskaan asti. Jopa Gotlannissa hetken asunut Hasse tuntee poikkeuksellisella tavalla meritaimenen kalastustekniikoiden lisäksi kalalajin arvokkaan historian sekä avaa kuulijoille Suomen sekä muiden Pohjoismaiden rantakalastuksen erityispiirteitä.


Tässä todellinen syväsukellus meritaimenten valtakuntiin. Luvassa on aimo annos oppeja, havaintoja, kulttuuria sekä historiaa hopeakylkien parissa.

48. Jani Aaltonen: Sumukorentokalastuksesta ja sen vierestä

Julkaistu 8.3.2023

"Kun räystäistä alkaa tippua vesi illalla mökissä istuessa, on sumarisesonki käsillä..." On uuden jakson aika ja viimein paljon kysytystä aiheesta: sumukorentokalastuksesta. Sumukorentokalastus on melko ainutlaatuinen talvinen pintaperhokalastajan sesonki, joka ajoittuu maalis-huhtikuun tienoille. Sumarikalastus on niin monen tekijän summa, että sitä perataan tuoreimmassa jaksossa liki kahden tunnin ajan. Tämä monen perhokalastajan kauden aloittava sesonki vaatii lehmänhermoja, paljon vapaata tai hävytöntä tuuria, koska kyse on olosuhdepelistä niin suurilta osin. Asiaan meidän tämän kertaisessa jaksossa perehdyttää nokialainen pitkänlinjan perhokalastaja Jani Aaltonen, joka on sumarikalassa käynyt jo kolmisenkymmentä vuotta. Jani avaa pitkän kokemuksen valossa syntyneitä havaintoja niin olosuhteiden lukemisen kuin kalastustekniikan suhteen.

Jos et koskaan ole sumarikalassa käynyt, niin suositellaan ehdottomasti tänä keväänä kokeilemaan. Pinturin heittäminen lumipenkoilta pintoville kaloille pitkän talven jälkeen, ei se kauhean ikävältä yhdistelmältä kuulosta.

47. Esko & Juhana: Perhokalastuskautemme 2022 parhaat palat ja oivallukset

Julkaistu 1.3.2023

Unelmia onkimassa kausi 5 on alkanut! Lavensimme tuotantokauden julkaisuja ja päätimme tänä vuonna aloittaa julkaisut jo hyvissä ajoin talven puolella. Täten pyrimme olemaan jaksojen kanssa entistä ajankohtaisempia myös kevään kalastussesongin osalta. Kautemme alkaa tarinoiden ilotulituksella, kun allekirjoittaneet Esko ja Juhana ottavat kuuntelijat mukaan viime vuoden ikimuistoisimpiin perhokalastushetkiin. Pyrimme jakamaan adrenaliinin ja tunnelmoinnin täyteisten tarinoiden lisäksi myös omakohtaisia oppeja vesien ja vapojen varsilta viime kaudelta. Spekuloimme myös tulevaa kautta ja asetamme odotuksia sen suhteen. Kertokaa meille, mitkä oli teidän parhaat muistot viime vuodelta ja mitä odotatte tulevalta kaudelta eniten?

Tästä se lähtee, uusi kautemme on jälleen täällä! 

Tämä tuotantokausi on viime kauden tapaan toteutettu yhteistyössä Ruodon kanssa. Ruoto tukee kotimaisen perhokalastuskulttuurin synnyttämistä.

46. Tuomas ”Ryde” Rytkönen: Meritaimenjahtia & tarinoita Kuolan niemimaalta

Julkaistu 10.8.2022

Tässä jaksossa nousemme veneeseen kovan luokan perhokalastajan Tuomas Rytkösen kanssa ja lähdemme jahtaamaan meritaimenia. Tuomas tunnetaan erityisesti kokeneena meritaimenen ja hauen perhokalastajana. Tämän lisäksi kuulemme kutkuttavia tarinoita, miten ”Ryde” on päässyt vain 17 vuoden iässä kalastamaan täysin koskemattomia jokia Kuolan niemimaalla ja pohdimme myös Venäjän kalastusmatkailun tulevaisuutta. Tervetuloa mukaan!

45. Joonas Oksanen & Anton Pousar: Intohimosta ammattiin

Julkaistu 27.7.2022

Kauden toiseksi viimeistä jaksoa tähdittää kaksi kovaa suomalaista perhokalastajaa, Ruodon toimitusjohtaja ja perustaja Joonas Oksanen ja Ruodon perhokalastusliiketoiminnasta vastaava Anton Pousar. Tässä on kaksikko, joka teki sen mistä moni varmasti joskus haaveilee; loi harrastuksesta itselleen ammatin. Tämän kertainen jakso vie kuuntelijat mm. niin syvälle Venäjän erämaahan, johon ei koskaan edes päästy perille asti, Itävallan unohtumattomaan Hucho-taimenen päivään, Norjan lohijoille sekä siihen, miten 13-vuotiaana kalastusliikkeessä aloittaneesta kaverista kasvoi kolmekymppisenä ~20M€ kalastus-, metsästys- ja veneilyliiketoimintaa pyörittävän firman omistaja ja toimitusjohtaja. Ja puhutaan myös siitä, miten meidän perhokalastusskenellä oikein kulkee ja mitä uusia trendejä on nähtävillä.

Ruoto on ollut onkimassa unelmia yhdessä meidän neljännen tuotantokauden aikana, joten oli ilo saada kaksi "ruotolaista" piinapenkkiin vieraaksemme. Jättimäinen kiitos yhteistyöstä jo tässä vaiheessa. Tuttuun tapaan linkki biossa ja palaute tervetullutta! <3



44. Miki Äikäs: Suurlohen taikaa

Julkaistu 13.7.2022

Itse lohenkalastuksen elävä legenda Miki Äikäs on täällä. Tiäksää. Miki on yksi hauskimpia vieraita, jolla riittää sekä tarinaa että mielipiteitä liittyen lohenkalastukseen ja siihen liittyviin teemoihin. Miki on maagisen 20kg perholohen saavuttanut maaninen lohen perhokalastaja, jonka kalastus keskittyy täysin lohenkalastukseen. Ultimaattinen spesiaalimies siis kyseessä ja kaverin tietotaito sitä myötä erittäin korkealla.

Eli nyt kannattaa kuunnella tarkkaan! Tervetuloa mukaan!

43. Aki Huhtanen: Suurharjuksia ja erämaan salaisuuksia

Julkaistu 6.7.2022

Nyt on studioon saapunut suuri harjus- ja siikalegenda, itse eränkävijä ja Graylingland opasfirman Aki Huhtanen. Suomen tunnetuimpiin perhokalastajiin lukeutuva Aki on entinen rakennustyömies Oulusta, joka toteutti haaveensa ja muutti käsivarteen. Tänä päivänä Aki on yksi kysytyimpiä ammattimaisia kalastusoppaita, joka opastaa päivätyökseen kalareissuja Suomen Lapin käsivarressa. Aki lukeutuu eittämättä harjuksen kalastuksen terävimpään marginaaliin mitä maastamme löytyy. 

Tervetuloa käsittämättömyyden rajamaille.

42. Kellankoskella suurtaimenen perässä

Julkaistu 29.6.2022

On realistisen reissujakson aika jälleen. Tällä kertaa Esko ja Juhana suuntasivat Konneveden Kellankoskelle suurtaimenen perässä, koska onhan Kellankoski tunnettu jättimäisistä taimenasukeistaan. Kalastimme yhden lupavuorokauden kesäkuisena päivänä Kellankoskella ja teimme realistisen jakson vuorokaudesta. Tervetuloa mukaan maagiseen taimenyöhön Kellankosken kuohuihin!

41. Janne Nyblom: 10.000 taimenen tarinat

Julkaistu 15.6.2022

Legenda on itse saapunut vieraaksi. Myyttinen ja paljon puhuttu Janne Nyblom saapui viimein Unelmia onkimassa studioon ja avasi tarinansa 10.000 taimenen ja 2.000 lohen takaa. Suurkalojen suurpyytäjä, ei tätä jaksoa tarvitse enempää avata!

Tervetuloa mukaan!!

40. Ari Savikko: Lapin kalakuiskaaja ja kalakirjallisuuden kummisetä

Julkaistu 8.6.2022

Tervetuloa matkalle Lapin uumeniin. Tämän jakson vieraaksi saimme Suomen ehkä merkittävimmän yksittäisen kalastukseen ja kaloihin liittyvän kulttuuriteon tehneen Ari Savikon, jonka kalakirjallisuusharrastus lähti aikanaan niin lapasesta, että siitä syntyi kokonainen yksityinen kalakirjasto, joka on ainut laatuaan koko maailmassa. Ari Savikko on keräilijäluonteen lisäksi armoitettu perhokalastaja sekä Inarin kalaston tutkimusmestari. Voisikin sanoa, että Ari tuntee Lapin kalavedet kuin omat taskunsa. Ja niistä tässä jaksossa puhummekin. Ari ottaa kantaa mm. Tenojoen polttavaan tilanteeseen sekä puhutaan Juutua-joen kalastuksesta ja sen tulevaisuudesta osana valtavaa Inarijärven kalastoa.

Ari on valittu myös vuoden kalamieheksi, ja on saanut useana vuonna Suomen suurimman vapavälinein pyydetyn harjuksen. Ehkäpä Arilla on jakaa muutama muisto katvealueiden harriparatiiseista.

Tervetuloa jälleen jakson pariin!

39. Harri Hotti: Kalaoppaan ja tarpoonilegendan tarinoita

Julkaistu 1.6.2022

Tervetuloa Suomenlahden pitkäaikaisimman kalastusoppaan, Harri Hotin, vitivalkoisen Boston Whalerin kyytiin. Jaksossa vietämme legendaarisen kalastusoppaan ja uskomattoman perhokalastajan kyydissä päivän jutellen ja kalastellen haukea. Harrin kalastushistoria on niin pitkä ja värikäs, että siitä äänittäisi muutaman äänikirjan, mutta kuulemme päivän aikana mm. tarinoita täyspäiväisen kalastusoppaan arjesta, käsittämättömistä tarpooneista sekä cobiasta eli Oka-ahvenesta, jonka maailmanmestaruudenkin Harri on lätäkön toisella puolella onnistunut voittamaan.

Jakso sisältää tuhat ja yksi tarinaa kaloista, unohtumattomista hetkistä ja käsittämättömistä tarpooneista. Siksi se kannattaa kuunnella heti. Tervetuloa mukaan!

38. Jari Heikkinen: Modernin koskikalastajan tekniikat

Julkaistu 18.5.2022

Tervetuloa kauden toisen jakson pariin. Tässä jaksossa syvennymme olan takaa koskikalastuksen saloihin, jonne meidät vie yksi Suomen kovimmista perhokalastajista Jari Heikkinen, joka on tuore joukkuemaailmanmestari sekä henkilökohtaisen hopeamitalin voittanut Mikkelin perhokalastuslahja Suomelle. Jari on äärimmäisen dedikoitunut kalastaja ja perhokalastaja, joka tietää liki kaikesta kalastukseen liittyvästä asiasta paljon. Jarin kanssa ruodimme jaksossa tekniikoita, joita kutsumme moderneiksi koskikalastustekniikoiksi. Kokemusten ja esimerkkien kautta Jari purkaa mm. dry-dropper tekniikat, passiivisen kalan tekniikat, ruuhkakoskien taktiikat sekä streamerlarvastuksen hyvin ymmärrettävään muotoon.

Jarille suuri kiitos ajasta ja vaivasta. Koko perhokalastusyhteisö kiittää jälleen. 

37. Hissu Hietalahti & Tommi Korpela: Suomen koomisimmat kalamiehet

Julkaistu 11.5.2022

Tervetuloa neljännen Unelmia onkimassa tuotantokauden pariin! Heti kättelyssä saimme studioon Suomen koomisimmat kalamiehet eli Hissun ja Tommin, jotka ovat Suomen eturivin näyttelijöitä sekä pesunkestäviä perhomiehiä. Kuulemme Hissun ja Tommin tarinaa kalastussarjojen takaa sekä juttua siitä, miten ylipäänsä herrat päätyivät perhovapojen kanssa kameroiden eteen. Kundit raottavat Eskolle ja Juhanalle myös vapaa-ajan kiinnostuksen kohteita perhokalastuksen suhteen sekä jakavat lystikkään jos toisenkin tarinan baarien ovilta jokivarsille. 

TERVETULOA jakson pariin!

36. Maailmanmestareita ja kauden päätöstä & Heikki Kurtti

Julkaistu 25.8.2021

On kolmannen kauden päätöksen aika. Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen, emme saaneet nauhoitettua Matti Huitilan kanssa kaavailtua jaksoa aikataulusyiden takia. Huitilan jakson siirtyessä hamaan tulevaisuuteen saimme lyhyellä varoitusajalla puhelimen päähän tuoreen perhokalastuksen maailmanmestarin Heikki Kurtin, eli huikeeta settiä luvassa jälleen! 

Käymme Heikin kanssa läpi tuoreimmat maailmanmestarin tunnelmat sekä joukkuemaailmanmestaruuden osalta että yksilökisan osalta. Heikki ottaa kuulijat matkalle mukaan, miten historiallinen maailmanmestaruus rakentui.

Esko ja Juhana vetää kolmatta kautta yhteen ja puidaan kalastuskautta 2021 kokonaisuudessaan yhteen. Kerrotaan myös kesän pääreissuista ja niiden annista.

Tervetuloa mukaan viimeisen kerran toistaiseksi! <3

35. Jazzia, tuntureita ja Ruotsin kalastusta & Joona Toivanen (Jazz & Fly Fishing)

Julkaistu 18.8.2021

Uutta jaksoa eetterissä hyvät kuulijat! Ja nyt hieman erilaista sellaista. Saimme nimittäin vieraaksemme todella kiinnostavan kollektiivin, Jazz & Fly Fishingin, yhden jäsenen Joona Toivasen. Jazz & Fly Fishing on skandinaavinen jazzmuusikoista koostuva kollektiivi, joka yhdisti kaksi intohimoaan; kalastuksen ja jazz-musiikin. Ideasta syntyi leffaprojekteja sekä kansainvälinen musiikkikiertue. 

Moni meistä on nähnyt Jazz & Fly Fishingin upeita tunturivideoita, mutta mikä Jazz & Fly Fishing oikeastaan lopulta on ja kuinka se syntyi? Tästä ja monesta muusta asiasta Joona kertoo meille tuoreimmassa jaksossa. Kuulemme myös, että kuinka Håvard Stubo voi olla niin kova kalastaja, vai onko kyseessä sittenkin vain sosiaalisen median luoma illuusio? Onko Håvard kuolevainen vai tietääkö hän asioita, joita muut vavan varressa olevat ihmiset eivät tiedä?

Joona muutti jo nuorena Jyväskylästä Göteborgiin, jonka vuoksi kuulemme myös "paikallisen" näkökulmasta hieman tarkemmin Ruotsin kalastuksesta erityisesti Göteborgin seuduilla. 


Tervetuloa langoille!

34. Työtä sekä vapaa-aikaa kalojen ja perhokalastuksen parissa & Sanna Koljonen

Julkaistu 4.8.2021

Hyvää keskiviikkoa ihmisille! Tässä jaksossa keskustelemme kalapolitiikasta, lainsäädännöstä ja kalastuksen tilasta Suomessa. Vieraaksi saimme alan asiantuntijan Sanna Koljosen, joka tietää mistä puhuu. Työuraa aiheen parissa tehnyt Sanna on ollut mukana monessa merkittävässä vaelluskalojen tulevaisuutta käsittelevässä keskustelussa ja pöydässä. Keskustelemme muun muassa erittäin puhutusta Tenojoen kalastuskiellosta. 

Sannan ollessa erittäin aktiivinen perhokalastaja, puhumme myös siitä, millaisia reissuja Sanna arvostaa ja mikä on hänelle mieluisinta perhokalastusta. Kuulemme myös huikeita tarinoita jokipenkoilta kuten tapaan kuuluu!

33. Lohenkalastajan pelikirja & Antti Pirinen

Julkaistu 21.7.2021

Saimme vieraaksi menestyneenä yrittäjänä sekä intohimoisena perhokalastajana tunnetun Antti Pirisen. Antti on kiertänyt maailmaa perhovapa kädessään jo 80-luvulta asti ja kalastanut kaikkea mahdollista taimenesta tarponiin. Kuitenkin rakkaimpana lajina on säilynyt pohjoisen lohen kalastus, se kuninkuuslaji, josta perhokalastus Antilla alunperin alkoikin. 

Tässä jaksossa Antti avaa omaa lohenkalastuksen pelikirjaansa, joka on syntynyt vuosikymmenten kalastuskokemuksen saattelemana. Antti jakaa omia niksejään ja tekniikoita siihen, miten saada passiivinen lohi ottamaan ja millä keinoin välttää lohenkalastuksen sudenkuopat ja lopettaa tyhjänpyytäminen. Voiko omalla tekemisellä ja perhoja vaihtamalla todella vaikuttaa lohen koukuttamiseen vai onko lopulta kuitenkin kyse vain tuurista ja sattumasta? Antti kertoo myös millaista on kalastus legendaarisen Åroy-joen kovissa kuohuissa, jossa isoimmat lohet voivat saavuttaa jopa massiivisen 30 kilon rajapyykin. Sukella mukaan lohenkalastajan pelikirjan syövereihin ja nappaa parhaat tekniikat mukaan seuraavalle lohireissulle!

32. Perhokalastus elämäni oppipolkuna & Jasper Pääkkönen

Julkaistu 7.7.2021

Istuimme alas kolmeksi tunniksi näyttelijän ja Suomen tunnetuimman perhokalastajan Jasper Pääkkösen kanssa. Puhuimme tietyisti asiasta, jonka voisi melkeinpä väittää olevan haastateltavalle elämää suurempi asia eli perhokalastuksesta. Kyseessä on melko erityislaatuinen jakso, koska vieras on luonnollisesti hyvin kysytty sekä kiireinen henkilö, mutta Hollywood näyttelijäksi uskomattoman vihkiytynyt perhokalastukseen. 

Jakso vie meidät eräänlaiselle perhokalastuksen maailmanympärysmatkalle mitä erikoisimpiin kolkkiin. Puhumme Jasperin johdolla virtavesien ja vaelluskalojen tilasta, josta Jasper tietää sanalla sanoen käsittämättömän paljon. 

Kuulemme myös, miten sormen lähteminen oli lähellä perhokalassa ja kuinka se sormi olisi voinut viedä koko elämän.

Historiallista keskiviikkoa, tervetuloa mukaan!

31. Mestareiden kanssa kalassa: Jyrki Hiltunen

Julkaistu 23.6.2021

Niin siinä kävi, että päädyimme onkimaan Suomen ainoan henkilökohtaisen MM-mitalistin kanssa, joka on mitalinsa saanut ulkomailla. Eli 2018 MM-hopeaa voittanut Jyrki Hiltunen lähti meidän kanssa iltapäiväksi koskikalaan ja saimme aitiopaikalta seurata, kuinka maailman yksi parhaista kisakalastajista operoi perhovavan kanssa.

Kuulemme jaksossa siitä, miten Jyrki MM-hopeaa saavutti ja miltä se hänestä tuntui. 

Ei sitä joka päivä arvokisamitalistin kanssa pääse ongelle, joten kannattaa laittaa luurit korviin ja nauttia!

30. Meidän kanssa kalassa: Taimenviikko! (Puuskankoski + Äyskoski)

Julkaistu 16.6.2021

Tervetuloa mukaan taimenviikolle! Jakso on realityhenkinen ja täysin rehellinen sukellus meidän kolmen vuorokauden reissuun, jossa suuntaamme Puuskankoskelle sekä Äyskoskelle 1.-4.6.2021. Kuinka paljon saamme tapahtumia vai vedämmekö rehdit MP:t? Rikkoutuuko 60 raja taimenen osalta? 

Jaksossa mukana myös Äyskosken lupa-arvonnan voittajat Sakke, Mikael, Antti ja Topias. Kuulemme myös Lohimaan yrittäjän Aki Sirenin ajatuksia jokivarressa sekä Anttosen Iiron vinkit ottipaikoista Äyskoskelta!

Tervetuloa mukaan!

29. Mestareiden kanssa kalassa: Antti Guttorm

Julkaistu 9.6.2021

Uuden jakson ja uuden Mestareiden kanssa kalassa jakson aika. Hyppäämme Suomen kovimmaksi lohen perhokalastajaksi tituleeratun Guttormin Antin veneeseen Helsingin edustalla ja lähdemme meritaimenjahtiin perhovapojen kanssa. Luvassa on kovaa keliä, toivottomia hetkiä mutta ehkä myös työvoittoja? 

Kalastuksen lomassa puhumme tämän legendaarisen perhokalastajan kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä, joka liittyy perhokalastukseen. Antti Guttorm on ensimmäinen suomalainen ja saamelainen sertifioitu heittokouluttaja, joka suoritti onnistuneesti kaikki testit yhden päivän aikana. Tätä varten Antti treenasi mm. yhden vuoden ajan vuoden jokaisena päivänä heittämistä.

Tervetuloa jälleen tarinoiden maailmaan!

28. Eeppisiä suurtaimentarinoita ja vinkkejä +70 kaloihin & Mikko Pohls

Julkaistu 26.5.2021

Tässä se nyt on. Jakso ja vieras jota moni on pyytänyt, rukoillut ja odottanut. Yksi viime vuosien puhutuimpia perhokalastuspersoonia Suomessa. Perhokalastaja joka onki Suomen reittikoskella maagisen sarjan yhden illan aikana noin 20 heitolla: 69, 70, 75 ja 84cm taimenet. Kaloja joista jokainen olisi kuolevaiselle perhokalastajalle useiden vuosien trophy kala. Varmasti kaikki somessa olevat perhokalastajat Suomessa ovat panneet merkille tämän sepän kalakuvat, jotka ovat suorastaan surrealistisia. Ja se tahti, millä isoja kaloja Mikko Pohls saa laittaa meidät kysymään; miten?

Ei tätä jaksoa sen enempää voi hehkuttaa. Kyl te tiedätte. Tervetuloa messiin.

27. Mestareiden Kanssa Kalassa: Lauri Pihl

Julkaistu 19.5.2021

Ensimmäinen kalassa äänitetty jakso on täällä! Mestareiden Kanssa Kalassa -konsepti yhdistää podcast-turinat, huikeat vieraat sekä livenä tapahtuvan kalastussession samaan kokonaisuuteen. Ensimmäisessä jaksossa saimme kunnian kalastaa arvostetun ja nimekkään hauen perhokalastajan, Lauri Pihlin, kanssa. 

Vietimme Laurin kanssa päivän saaristomerellä keväisen hauen perhokalastuksen merkeissä. Lähtökohdat olivat varsin haastavat; hauen kutu oli pahasti päällä, joten Laurilta todella kysyttiin mestarillista pelikirjaa päivälle. Kuinka meidän kävi? Heitimmekö päivän tyhjää, vai kävikö haavissa haukia? Menikö metri ja jopa maaginen kymmenen kilon raja rikki? 

Ota kuunteluun ja liity audiotaajuksilla kalapäivään mukaan!

26. Tunteiden vuoristorataa & Pieta Piiroinen

Julkaistu 12.5.2021

Hyvät ystävät. Kolmas Unelmia onkimassa tuotantokausi alkaa NYT. Ja mikäpä olisi parempi tapa avata uusi tuotantokausi kuin kutsua suurien tunteiden tulkki, Pieta Piiroinen, studioon mehustelemaan kanssamme alkavaa perhokalastuskautta 2021. 

Pureudumme jaksossa erityisen syvälle omakohtaisten kokemustemme kautta siihen, miltä perhokalastaminen tuntuu ja kuinka suuria tunteita laji meille tarjoaa. Mitä ne synkät hetket ovat ja kuinka nopeasti ne kääntyvät voitoksi? Miltä suuren kalan jälkeen tuntuu ja mitkä on itseasiassa ne tärkeimmät ja syvimmät syyt koko harrastukselle?

Pieta Piiroinen on intohimoinen perhokalastaja sekä Chasing Silver lehden taittaja. Jo liki vuosikymmenen ajan hopeakyljet ovat kiehtoneet Pietaa suuresti, mutta erityisen mahtavaa Pietan kanssa on jutella rehellisesti kaikista niistä tunteista ja hetkistä, joita perhokalastus on hänelle tarjonnut.

Tervetuloa uuden tuotantokauden pariin. <3

25. Perhovapoja rakentamassa & Simo Mäkinen

Julkaistu 17.2.2021

On toisen Unelmia onkimassa tuotantokauden viimeisen jakson aika. Perhokalastajan talvi alkaa kääntyä hiljalleen kevättä kohti ja sumarikausi on kuukauden päässä. Viimeinen jaksomme juhlistaa perhokalastajalle sopivaan tapaan talvikauden riemuja vavanrakennuksella. Halusimme äänittää tuotantokauden mahdollisimman ajanhengen mukaisesti, ja perhonsidonnasta sekä kaukomaiden ja meritaimenenkalastuksesta on luontevaa päättää kausi perhovavan rakennukseen.

Saimme vieraaksemme podcastissa Juhanan ja Eskon jutuissa usein esiintyneen herramiehen. Laulavan perhokalastajan, ystävämme Simo Mäkisen. Simo on erikoismies, joka hurahti perhokalastuksen kautta oikeastaan kaikkeen, mitä omin käsin voi harrastuksen piirissä tehdä. Sukellamme Simon kanssa jaksossa vahvasti "syvään päätyyn", jossa keskustelumme polveilevat kalastusmuistojen kautta vavanrakennukseen. Rakensimme jaksoa varten Simon johdolla signature Unelmia onkimassa #5 8' lasikuituvavan, joka tehtiin Lamiglasin aihiosta. Jälleen jättimäinen kiitos Mistpoolille, joka on toteuttanut kautemme aikana meidän monta visiota ja unelmaa.

Simo käy kuuntelijalle läpi vaihe-vaiheelta aihiosta rakentamisen periaatteet sekä puhumme hieman (sivuten) myös bambuvapojen rakentamisesta. 

Tervetuloa toistaiseksi viimeistä kertaa tarinoiden äärelle. <3

24. Taimen-unelmia & Timo Häyrinen

Julkaistu 10.2.2021

Timo Häyrisen kanssa tehdyssä toisessa jaksossa ajaudumme taimen-unelmien pariin. Juttelemme Timon kanssa tärkeimmistä streamereista eli niin sanotuista autiosaaren perhoista sekä Timon lempi kalapaikoista Suomessa. Kuulemme tarinoita Vihavuodenkoskelta, Läsältä jne. Toki kuulemme myös korviaraastavan tarinan Timon elämän suurimman taimenen karkuutuksesta.

Jakson jälkipuoliskolla Juhana pääsee sitomaan Timon orkestroimana legendaarisen Nyblomin mustan puppelin, joka on legendaarinen lohi- ja taimenperho. 

Tervetuloa langoille!

23. Rakkaudesta streamereihin & Timo Häyrinen

Julkaistu 3.2.2021

On uuden jakson aika. Suositut perhonsidontajaksot saavat jatkoa, kun saimme vieraaksemme erityisesti häkiläsiipisistä streamereista tunnetun Timo Häyrisen. Keskustelut kuljettavat meidät läpi 90-luvun Pirkanmaalta Carrie Stevensin ja Lew Oatmanin Golden shinereihin ja siihen, miten suoranainen levysiipisten streamereiden kärpänen puraisi Timoa. Timo avaa myös meille levysiipisten streamereiden paikkaa perhokalastajan rasiassa ja siitä, milloin tällainen sidos tulisi laittaa siiman päähän. 

Jaksossa sidotaan Timo Häyrisen liki "trademark" perho eli Golden shiner olive variaatio. Esko haastetaan shineri -penkissä, joten kuullaan kuinka Eskon käy. Mistpoolilta tähänkin perhoon valmiskitti tilattavissa Mistpool.com:ista. 

22. Perhokalastajan paratiisi? Australia, Tasmania ja Uusi-Seelanti & Antti Vappula

Julkaistu 27.1.2021

Tervetuloa onkimaan eksoottisia perhokalastajan unelmia. Jakso ja vieraamme Antti Vappula vie meidät perhokalastuksen kaukaisiin maisemiin Australiaan, Tasmaniaan ja Uuteen-Seelantiin. Kokenut maajoukkueen entinen kilpakalastaja Ana asui vuosikymmenen ajan Australiassa, jonne osittain päätyi myös perhokalastuksen vuoksi. Pääsemme kuulemaan Antin esittelemänä siitä, millaista perhokalastusta nämä kohteet tarjoavat, mitä kalalajeja perhokalastaja voi tavoitella sekä miten reissuun tulisi perhokalastajan varustautua. Antti jakaa auliisti omia vinkkejään reissua suunnitteleville perhokalastajille vuosien kokemuksen kautta. Jaksossa kuljemme niin salttikalastuksen kuin jokikalastuksenkin parissa.

Ota jakso kuunteluun ja nauti näin korona-aikana audiomuotoisesta matkasta kaukomaille. <3

21. 1800-luvun lohiperhoista moderniin sidontaan & Timo Kontio

Julkaistu 20.1.2021

Timo Kontion toisessa jaksossa keskustelut vievät kuulijan 1800-luvun "perhonsidonnan synnyinmaisemiin" lohiloordien ja ammattisitojien seuduille. Puhumme myös siitä, mitä moderniaikakausi perhonsidonnassa tarkoittaa sekä kuulemme toki hyviä kalatarinoita tältä perhonsidonnan primus motorilta!

Jaksossa sidomme Timon opastuksella myös pintapupan, joka tulisi löytyä jokaisen perhokalastajan rasiasta pupahätsin aikaan. Tässä jaksossa Esko joutuu tai pääsee sidontapenkkiin! Tämänkin perhon materiaalisetin löydät Mistpoolin verkkokaupasta.

20. Miten tulla perhonsidonnan maailmanmestariksi & Timo Kontio

Julkaistu 13.1.2021

On VIIMEIN perhonsidontajaksojen aika! Unelmia onkimassa historian ensimmäisessä perhonsidontaan keskittyvässä jaksossa saamme vieraaksi yhden Suomen kuuluisimman ja meritoituneimman perhonsitojan Timo Kontion. Nuoresta iästä huolimatta Timo on perhonsidonnan maailmanmestari sekä suomenmestari. 

Pääsemme kuulemaan, kuinka Timosta tuli intohimoinen perhojen sitoja ja mitä perhonsidonnan maailmanmestaruus tarkoittaa.  Timo kertoo ajatuksiaan perhokalastuksen ja perhonsidonnan suhteesta sekä monesta muusta perhonsidontaan liittyvästä teemasta.

Jakson kohdasta 00:53:00 eteenpäin kannattaa virittää oma perhopenkki valmiiksi ja sitoa Timon opastuksella Eskon ja Juhanan kanssa simppu streamer. Jos haluat sitoa kyseisen streamerin, mutta et omaa materiaaleja kyseiseen perhoon, voit tilata kyseisen Unelmia onkimassa sidontapaketin Mistpoolin verkkokaupasta osoitteesta: https://mistpool.com/fi/tuote/4639/simppu-sidontasetti.html . Setti ei sisällä työkaluja.

19. Perhokalastuksen kestävyysmatka: meritaimenta mereltä & Sami "mulkkismies" Sandberg

Julkaistu 6.1.2021

Unelmia ongitaan tällä kertaa seisovan veden ja perhokalastuksen kestävyyslajin, meritaimenen perhokalastuksen, äärellä. Vieraaksemme saimme kovan luokan meritaimenen perhokalastajan, Sami Sandbergin, joka on jo yli vuosikymmenen kalastanut meritaimenta arvostettavan puritanistiseen tapaan eli pelkästään perhovälinein. Porissa asuva Sami raottaa meille pandoran lipastaan meritaimenen perhokalastuksen saloista sekä jakaa muistoja hurjista mertsareista niin Suomesta, Norjasta ja Gotlannista. Jakso on unelmien sukellus kuuljoille, joita kiehtoo tämä perhokalastuksen kestävyysmatka, jossa palkintoja jaetaan usein vain harvoin, mutta palkinto voi tuntua kultaakin kalliimmalta. Jopa hurjat 150 vuorokautta Gotlannissakin kalastaneella Samilla on kokemusta meritaimenen kalastuksesta todellakin vaikka muille jaetaan, mutta mistä Sami on liikanimen "mulkkismies" ansainnut? Kuuntele jakso niin tiedät! 

18. Perhokalastuksen perusteet - Oppeja, tarinoita ja vinkkejä

Julkaistu 30.12.2020

Unelmia onkimassa toinen tuotantokausi alkaa NYT! Kauden ensimmäisessä jaksossa Esko ja Juhana vastaavat useasti pyydettyyn jaksoaiheeseen; kuinka aloittaa perhokalastus? Kyseessä on siis perhokalastuksen perusteita perkaava jakso, jota lähestytään omien kokemustemme kautta. Kokeneemmille kalastajalle jakso tarjoaa tarinoita ja viihdettä tarinoiden muodossa sekä toki kertaa perusoppeja, joita ei liiaksi voi lajissamme korostaa. 

Toisen tuotantokauden tekoa on tukenut perhokalastustarvikkeiden erikoisliike Mistpool! 

17. Yksi aikamme suurimmista & Erkki Norell

Julkaistu 30.9.2020

On ensimmäisen Unelmia onkimassa tuotantokauden viimeisen jakson aika. Kolme kuukautta, viisitoista jaksoa reilu vuorokausi julkaistua sisältöä sekä noin parisen sataa tuntia jaksojen takana. Nyt sen voi sanoa, että oli todellakin vaivan väärti. Rakkaudesta lajiin! Viimeinen jakso nousee omalla tavallaan myös merkityksessään sen ansaitsemalle paikalle. Ajoimme Vääksyyn, jossa asuu yksi merkittävin henkilö kautta aikojen suomalaisen perhokalastuskulttuurin valossa. Erkki Norell toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi heidän kotiinsa, joka jo itsessään on kuin suomalaisen perhokalastuskulttuurin kotimuseo. Pääsimme jututtamaan herrasmiestä, jolle perhokalastus oli suuri intohimo ja innostuksen kohde. Erkki on kalastanut perholla 1940-luvulta lähtien ja hänen isänsä perhokalasti jo 1910-luvulla. Erkin isän kummisetä sattuu olemaan syy siihen, että Juhani Aho päätyi kirjoittamaan lentolehtistä Huopanankoskelle, jolle menetti myös tunnetusti sydämensä. Erkki on kirjoittanut huikeat yhdeksän kalastuskirjaa ja hänet tunnetaan erityisesti päiväkirjamaisesta kirjoitustyylistään. Itseasiassa Erkki piti vuodesta 1947 lähtien kalastuspäiväkirjaa, jonka pohjilta kirjat myöhemmin syntyivät. Se on jotain se. Erkki on tuonut myös rutkasti perhonsidonnan tietoutta maailmalta Suomeen. Hän alkoi sitomaan perhoja jo 1950-luvun alussa ja synnytti muun muassa legendaariset perhot kuten Rainbow ja White Marabou Muddler. Erkin sanoin, hän on tehnyt omia muutoksia monista perhoista, mutta ei halua leimata perhoja "omiksi resepteiksi". Erkin perintö perhokalastuksessa kulminoituukin erityisesti streamerkalastuksen kehittämiseen. Kuulemme tarinoita siitä, mitä kalastus on ollut aikanaan mm. Kalkkistenkoskella, Hilmonkoskella ja Puuskalla, jolloin taimenen perhokalastaja tapasi Suomen koskilla yli kahdeksan kilon kaloja. Jos jotain haluamme jättää mieliin tästä jaksosta ja haastattelusta, olkoon se toteamus siitä, että Erkki Norell lienee yksi innokkaimmista ja intohimoisimmista perhokalastajista koskaan. Oli suuri kunnia saada arkistoitua näitä kulttuurishistoriallisia juttuja nauhalle. Kiitos Erkille uraauurtavasta työstä, joka on vienyt lajiamme ja lajitietoutta valtavin askelin eteenpäin. Erkin "Kaukana kalassa" tuli jo pikkupoikana luettua moneen kertaan. Erityiskiitos homman mahdollistamisesta Pasi Visakivelle.

16. Suuri pintaperhokalastusjakso & Markku Kemppainen

Julkaistu 23.9.2020

Onko kalastajalle mitään niin jännittävää ja visuaalisesti kaunista kuin nähdä omin silmin, kuinka kala nousee pinnasta tarjottuun perhoon ja vie sen veden alle? Taianomainen tärpin hetki kulminoituu, kun hätkähtänyt perhokalastaja nostaa vavan vastaiskun merkiksi ja perhosiima kiristyessään lennättää vettä pintakalvosta noustessaan. Olette saapuneet perhokalastuksen kuninkuuslajin, pintaperhokalastuksen äärelle. Ja sen maailmaan meitä saapui johdattamaan yksi Suomen kovimpia pintaperhokalastuksen guruja eli Markku Kemppainen. Markku on äärettömän intohimoinen kalamies sekä merkittävä aloitteentekijä suomalaisessa perhokalastuskulttuurissa. Markku kirjoittaa parhaillaan kirjaa päiväkorennoista ja on mm. kunnostanut useita koskia sekä perustanut oman perhokalastus seuran. Markku käy läpi pintaperhokalastajan tärkeimmät hyönteislajit sekä niiden ajankohtia perhokalastajan vuosikalenterissa. Pureudumme myös pintaperhokalastuksen tekniikoihin pinnan yläpuolelta.

15. Suurhauen perhokalastus & Markus Tandefelt

Julkaistu 16.9.2020

Syksyn haukisesonki on oven takana ja niinpä myös Tandefeltin Markus eli oikea haukivelho istui studiomme haastattelupenkkiin! Perkaamme Tanden kanssa hauen perhokalastuksen saloja ja kelpaahan niitä perata, kun vieraanamme on kaveri, joka on saanut arviolta 200-300 yli metrin haukea perholla vuosien saatossa. Tande kertoo historiastaan perhokalastajana sekä hauen perhokalastajana, jonka jälkeen pureudumme hauen perhokalastuksen tekniikoihin ja taktiikoihin. Tiedätkö, mikä on perhokalastuksen super grand slam? Noh Markus kertoo senkin, koska kuuluu harvinaislukuiseen kerhoon joka sen on saavuttanut! Tervetuloa langoille.

14. Hitsipilleistä suuriin unelmiin & Esko ja Juhana

Julkaistu 2.9.2020

Suuret unelmien onkijat täyttivät studion! Kymmenen vierasjakson jälkeen on aika esitellä kaverukset podcastin takana eli Esko ja Juhana. Pari tuntia takuu varmaa keskivertokalastajan samaistumista tarjolla, nimittäin nyt jaetaan niitä perustallaajan tuntemuksia perhovavan varressa. Esko ja Juhana raottavat sitä, keitä he ovat ja millaisia perhokalastajia podcastin "juontajien" takaa paljastuu. Kerromme myös rehellisesti suurimmat kehityksenkohteemme perhokalastajina unohtamatta tietenkään niitä osa-alueita, joissa koemme olevamme voittamattomia vaatimattomasti! Tuleepa jakson aikana jaettua ehkä myös tarina jos toinenkin jokivarsilta. Ja vastaamme kuuntelijoidemme kysymyksiin avoimesti!

13. Kalapaikan pitämisestä, kalastuspaineesta ja valokuvauksesta & Pasi Visakivi

Julkaistu 26.8.2020

Sadat suomalaiset soittavat kiivaasti Visakiven Pasille joka vuosi tiettynä maaliskuun päivänä. Osa rekrytoi sukunsa mummoaan myöten soittamaan Pasille ja on myös huhuja soittokoneiden käytöstä. Jos Pasin tavoittaa kyseisenä ajankohtana, voi soittaja lunastaa itselleen ja seuralaisilleen kalastusoikeuden legendaariselle Vihavuodenkoskelle yhdeksi vuorokaudeksi. Soittorumba on saanut osakseen paljon kritiikkiä, mutta Vihavuosi on ainutlaatuinen kalapaikka, johon käytännössä jokaisella on mahdollisuus päästä. Jokaista lupavuorokautta edeltää aina rauhoituspäivä ja koskella kalastaa samanaikaisesti vain kolme vapaa. Vihavuosi onkin kalapaikka, jonka kalastusta säädellään aina kalan parasta ajatellen. Pasi Visakivi saapui studioomme juttelemaan siitä, miten hänestä tuli Vihavuodenkosken kalapaikan pitäjä ja mitä se oikeastaan edes tarkoittaa. Luonnollisesti Pasi avartaa meitä ja kuulijoita Vihavuoteen kalastuksesta sekä jakaa T.O.L.K.U.T.T.O.M.I.A kalatarinoita kyseisestä paikasta. Pasi on myös harvinaislaatuinen henkilö, koska hän on päässyt kalastamaan yhdellä yksityisellä Suomen huippu reittikoskella siten, että kukaan ei ollut kalastanut koskella 11 kuukauteen. Pasi kertoo tämän kokemuksen valossa, miten kalastuspaine vaikuttaa kalojen käyttäytymiseen. Puhutaan Pasin kanssa myös perhokalastuksen ja perhojen kuvaamisesta, jossa Pasi on jopa kansainvälisesti meritoitunut tekijä. Ja kuka muistaa Tiimarin ja tietää, miten se liittyy yhteen legendaariseen perhoon? Tervetuloa mukaan!

12. Perhokalastusta maailman äärissä & Hanna ja Viljami Huhtala

Julkaistu 19.8.2020

Unelmia onkimassa matkaa kirjaimellisesti maailman ääriin. Vieraaksi on saapunut äärimmäisen intohimoinen perhokalastava pariskunta Hanna ja Viljami Huhtala. Keskustelut vievät meidät eeppisille matkoille Grönlannista Mongoliaan ja aina kaakkois-Venäjän erämaahan Amurin joen varrelle. Kuulemme tarinaa, jossa perhokalastus yhdistyy venäläiseen vodkaan, kalashnikov -rynnäkkökivääreihin ja amurintiikereihin. Sekä tarinoita, joissa auto uppoaa konkreettisesti mutaan. Hanna ja Viljami avaavat myös heidän kokemuksiaan monipuolisesta perhokalastuksesta; he kalastavat Suomessa ympärivuotisesti lähes kaikkia mahdollisia kalalajeja! Ainoat paikat mitä he eivät kalasta ovat tyypilliset korttikosket. Hanna myös avaa näkemyksiään naisten asemasta suomalaisessa perhokalastusskenessä!

10. Suuri streamerkalastusjakso & Iiro Anttonen osa 2

Julkaistu 12.8.2020

Paljon kysytty ja odotettu jakso sekä vieras ovat täällä! Kyllä, kuulit oikein. Suuri Streamerkalastusjakso, jota tähdittämässä vieraana kovan saamamiehen maineessa sekä erityisesti streamerkalastuksesta tunnettu Iiro Anttonen. Iiron kanssa syvennytään millintarkalle tasolle taimenen streamerkalastuksen saloihin. Miten streameria tulisi uittaa, millaisia streamereita missäkin tilanteessa käyttää sekä mitä perhokalastajan tulisi ymmärtää luonnon kiertokulusta onnistuneen streamerkalastuksen takaamiseksi. Iiro myös jakaa tarkkoja vinkkejä muutamiin kuuluisiin taimenkoskiin ja niiden hotspottien kalastamiseen. Tervetuloa linjoille!

11. Suuri Streamerkalastusjakso & Iiro Anttonen Osa 1

Julkaistu 12.8.2020

Paljon kysytty ja odotettu jakso sekä vieras ovat täällä! Kyllä, kuulit oikein. Suuri Streamerkalastusjakso, jota tähdittämässä vieraana kovan saamamiehen maineessa sekä erityisesti streamerkalastuksesta tunnettu Iiro Anttonen. Iiron kanssa syvennytään millintarkalle tasolle taimenen streamerkalastuksen saloihin. Miten streameria tulisi uittaa, millaisia streamereita missäkin tilanteessa käyttää sekä mitä perhokalastajan tulisi ymmärtää luonnon kiertokulusta onnistuneen streamerkalastuksen takaamiseksi. Iiro myös jakaa tarkkoja vinkkejä muutamiin kuuluisiin taimenkoskiin ja niiden hotspottien kalastamiseen. Tervetuloa linjoille!

9. Onko Suomi virtavesien kehitysmaa & Risto Ruokola (Concrete Reasons)

Julkaistu 5.8.2020

Suomessa on ollut yli 30 vapaana virtaavaa Itämereen laskevaa jokea, jotka ovat tarjonneet vaelluskaloille pääsyn kutuvaelluksille. Tänä päivänä Suomessa tällaisia jokia on kaksi. On aika nostaa kissa pöydälle ja kutsua ohjaaja ja dokumentaristi Risto Ruokola keskustelemaan siitä, missä kunnossa kotimaamme virtavedet ja vaelluskalakannat ovat? Ja miksi ne ovat siinä kunnossa kuin ovat? Ohjaaja ja dokumentaristi Risto Ruokola ystävänsä Toni Kinnusen kanssa kuvasivat dokumentin Concrete Reasons (2018), joka on läpileikkaus ja syväluotaava katsaus vaiettuun aiheeseen; Suomen virtavesien ja vaelluskalakantojen tilaan. Puhumme myös Riston kanssa siitä, mikä sai hänet ryhtymään dokumentin tekoon sekä millaista roolia perhokalastus Riston elämässä näyttelee.

8. Työt virtavesien varrella & Mikko "Peltsi" Peltola

Julkaistu 29.7.2020

Tämän kertaisessa jaksossa Eskon ja Juhanan vieraaksi on saapunut vuoden 2020 kalamies, toimittaja, luonnonsuojelija ja ennen kaikkea perhokalastaja Mikko "Peltsi" Peltola. Pääsemme kuulemaan muun muassa, mihin ja millaisille reissuille Peltsin toimittajan työ on hänet viennyt. Peltsi on myös kalamies, joka on melkein haavittanut lohen täysin alasti, joka on hatunnoston arvoinen meriitti! Mutta tappaako työ kalastusinnon? Tervetuloa mukaan!

7. Finnmarkin lohenkalastus & Mika "Sensei" Vainio

Julkaistu 22.7.2020

Mika Vainion haastattelun toisessa osassa keskitymme erittäin paljon pyydettyyn Finnmarkin lohenkalastukseen. Mika jakaa kiinnostavia ajatuksiaan ja arvokkaita oppejaan atlantinlohen mystisestä käyttäytymisestä sekä sen kalastamisesta perholla. Jakso pyörii erityisen paljon Mikan bravuurilajin eli suurlohen pintaperhokalastuksen ympärillä.

6. Elämäntyönä perhokalastus ja Varzinan vuodet & Mika "Sensei" Vainio

Julkaistu 22.7.2020

Mika "Sensei" Vainio on täällä! Yksi suomalaisen perhokalastuskulttuurin suuriin uranuurtajiin eittämättä lukeutuva Mika saatiin studioon turisemaan ja tarinoimaan ajan kanssa. Ensimmäisessä osassa pureudutaan Mikan todelliseen elämäntapaan perhokalastuksen parissa, joka alkoi raketinlailla 1980-luvun aikana. Kuulemme miten syntyi alan merkittävä erikoislehti Pohjolan Perhokalastaja 1998 sekä kuinka Mikasta tuli perhokalastusmaajoukkueen jäsen ja myöhemmin kapteeni. Kuulemme myös siitä, mitä todellinen omistautuminen lajille on tarkoittanut Mikalle vuosikymmenien aikana. Jakson jälkimmäisellä puoliskolla Mika avaa legendaarisen Varzinan taimenleirin taikaa, jolla hän toimi oppaana vuosien 2000-2006 välisenä aikana. Tervetuloa mukaan suuren miehen kahluusaappaiden jälkiin.

5. Suuri kilpaperhokalastusjakso & Jarkko Suominen

Julkaistu 15.7.2020

Suuri kilpaperhokalastusjakso on täällä! Saimme seuraamme kivenkovan perhokalastajan, jolta ei meriittejä puutu. Jarkko Suominen on Suomen perhokalastusmaajoukkueen kapteeni sekä edustanut kilpailijana Suomea MM-kisoissa lukuisina vuosina. Jaksossa Jarkon kautta avaamme kilpaperhokalastuksen maailmaa ja kulisseja sekä selvitämme, miten "tavallinen" perhokalastaja vertautuu maajoukkuetason kalastajaan. Tarinat vievät meidät kuulemaan, miltä tuntuu mitalikamppailu maailmanmestaruuskisoissa. Kuulemme myös huikean tarinan Suomesta 79 sentin ja yli seitsemän kilon taimenesta!

4. Unelma Itämeren suurlohesta & Aleksi Klytseroff (Kalaukko Productions)

Julkaistu 8.7.2020

Useat perhokalastajat unelmoivat suurlohen saamisesta. Jaksossa puhumme tästä unelmasta sekä erityisesti Itämeren lohen perhokalastamisesta yhdessä vieraamme Aleksi Klytseroffin kanssa. Puhumme Aleksin kanssa myös perhokalastusvideoista tunnetun Kalaukko Productions kollektiivin tekemisestä sekä siitä, miten Aleksi päätyi Suomen yhden katsotuimman televisio-ohjelman, Eränkävijöiden, tuotantokaudelle.

3. Suuri Nymfikalastusjakso & Pietari "Pietu" Sipponen

Julkaistu 1.7.2020

Suuri nymfikalastusjakso sukeltaa nimensä mukaisesti nymfikalastuksen saloihin. Eskon ja Juhanan vieraana on arvostettu ja kokenut kilpaperhokalastaja ja Suomen maajoukkuetta edustava Pietari "Pietu" Sipponen. Pureudumme jaksossa nymfikalastuksen tekniikkaan, välineisiin ja konkreettisiin vinkkeihin. Kuulemme myös älyttömiä tarinoita jokivarsilta!

2. Kahden intohimon mies & Rolf Pilve

Julkaistu 24.6.2020

Tässä jaksossa mukanamme on unelmia onkimassa kansainvälisesti tunnetun Stratovarius-yhtyeen rumpali, hieno herrasmies ja intohimoinen perhokalastaja Rolf Pilve. Jakso kuljettaa meitä harrastuksen alkutaipaleilta aina Ruotsin legendaarisille lohi- ja meritaimenjoille. Saamme myös kuulla, kuinka paljon ihminen pystyy valvoa kun kyse on intohimosta ja elämäntavasta.

1. Miksi perhokalastamme?

Julkaistu 19.6.2020

Tervetuloa Unelmia onkimassa podcastin pariin! Avausjaksossa sukellamme perhokalastuksen syvimmän kysymyksen ytimeen sekä kerromme omat tarinamme! Unelmia onkimassa on jokaisen luontofiilistelijän ja perhokalastajan mielenmaisemien matka virtaavien vesien ja laskevan auringon alle.

Takaisin podcastien listaan