Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Paluu tulevaisuuteen

Paluu Tulevaisuuteen on Heurekan podcast tieteestä ja tulevaisuudesta – siis tutkimusmatka tieteen ja tulevaisuuden kiehtovimpiin aiheisiin!

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 8 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 22.1.2018.

8. Ruoka ja tulevaisuuden ruoantuotanto

Julkaistu 9.3.2018

YK on arvioinut maailman väestön on olevan 9,8 miljardia vuonna 2050. Samanaikaisesti ilmaston muuttuminen ja sen nopeus asettavat suuria haasteita ruoantuotannolle. Haastattelussa vastikää NASA Research Parkissa kesän viettänyt disruptiivisten teknologioiden erikoisasiantuntija Lauri Reuter VTT:ltä. Mukana VTT:ltä myös johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen ja Lappeenrannan Teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jero Ahola. Pitkänen ja Ahola kehittävät yhteisessä hankkeessa menetelmää ruoan tuottamiseksi ilmasta. Lisäksi selvitämme vesistöjen mikromuovitilannetta Maiju Lehtiniemen kanssa Suomen Ympäristökeskuksen Merikeskukselta. Arkipäivän keksinnöissä kofeiini. Viikon videona CRISPR-geenisakset. Kauden viimeisen jakson studiokommentaattorina toimittaja, Maikkarin uutisankkuri ja Suomen luotetuin kasvo, Jaakko Loikkanen. Studissa lisäksi Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

7. Elinikäinen oppiminen, opetus ja koulutus – Minna Huotilainen

Julkaistu 2.3.2018

Tällä viikolla puhumme (tulevaisuuden) oppimisesta, elinikäisestä oppimisesta, opetuksesta ja koulutuksesta. Vieraana Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan professori ja aivotutkija Minna Huotilainen. Mukana vakio-osioista Viikon video. Lisäksi mukana muutama innostava yrittäjä-erimerkki koulutuksen maailmasta! Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo & Kira Elfving

6. Lohkoketju ja Digitaalinen turvallisuus – Jarno Limnell & Visa Vallivaara

Julkaistu 23.2.2018

Onko salasanasi kunnossa? Onko päivitykset laitteisiin tehty? Puhumme digitaalisen turvallisuudesta Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnellin kanssa. Mikä taas on lohkoketju (blockchain) ja miten se toimii? Miten lohkoketju voi auttaa parantamaan niin tulevaisuuden terveydenhoitoa kuin finassijärjestelmääkin? Tätä selvitämme Oulun yliopiston tutkijan, matemaatikko Visa Vallivaaran kanssa. Lisäksi vakio-osiot: tiedeuutiset, arkipäivän keksinnöt ja viikon video. Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

5. Liikkuminen, liikenne ja tulevaisuus - Heikki Liimatainen, Mikko Möttönen

Julkaistu 16.2.2018

Millaisia muutoksia liikenteessä ja sen suunnittelussa tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa? Miksi sen optimointi on tärkeää? Vieraana uudistuvan liikenteen apulaisprofessori Heikki Liimatainen (TTY) sekä kvanttifyysikko, dosentti Mikko Möttönen(Aalto-yliopisto).  Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

4. Asumisen ja kaupunkien tulevaisuus – Susanna Pirttikangas, Panu Lehtovuori, Heli Ponto

Julkaistu 9.2.2018

Perehdymme asumisen tulevaisuudennäkymiin, rakentamiseen ja kaupunki- ja yhdyskuntasuunnitteluun. Haastattelussa Susanna Pirttikangas (Oulun yliopisto), Panu Lehtovuori (TTY) ja Heli Ponto (TEM). Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving. Studiovieraana tällä viikolla arkkitehti, muotoilija Emmi Jääskeläinen.

3. Terveydenhuollon tulevaisuus – Jaakko Sahimaa, Hannes Lohi, Emmi Helle

Julkaistu 2.2.2018

Kolmannessa jaksossa seikkailemme terveysteemoissa unen mittaamisesta huippugeenitutkimukseen ja biopankkeihin. Haastattelussa työterveyspsykologi Jaakko Sahimaa Heltti-palvelusta, koiria tutkiva eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi sekä Stanfordissa työskennellyt geenitutkija ja lastenlääkäri Emmi Helle. Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo, Kira Elfving ja lääketieteen lisensiaatti Tuomo Noppari.

2. Keinoäly ja robotiikka – Timo Honkela

Julkaistu 26.1.2018

Toisessa jaksossa kysymme, mitä eroa on keinoälyllä ja tekoälyllä, ovatko uhkakuvat siitä tieteisfiktiota vai todellisuutta, ja voiko se pelastaa maailman. Haastattelussa Rauhankone-kirjan kirjoittanut tekoälytutkija, professori Timo Honkela. Uutisotsikoissa neurotiedettä ja terveysteknologiaa, joka ennustaa potilaiden hengenvaaraa. Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

1. Tieteellinen ajattelu – Esa Saarinen

Julkaistu 22.1.2018

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan tieteellisestä ja kriittisestä ajattelusta, johon johdattelee haastattelun kautta filosofi, professori Esa Saarinen. Uutisaiheissa käsitellään saunomisen terveysvaikutuksia, suomalaisia minisatelliitteja, masennuksen hoitoa taikasienten avulla ja prebioottien vaikutusta oppimiseen ja muistiin. Studiossa Klaus Elfving, Tuuti Piippo ja Kira Elfving.

Takaisin podcastien listaan