Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Apinalaatikko

Jättiteemoihin perehtyneet toimittajat avaavat ajatteluaan juttujensa takaa. Rankkaa, hauskaa ja älykästä puhetta tärkeistä asioista. Juontajana Sami Kuusela. Mainostajina A-lehdet ja Storytel. Lisä- ja taustatiedot: apu.fi/apinalaatikko. Julkaisija A-lehdet.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 14 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 29.10.2020.

Tommi Melender ja raatamisen turhuus

Julkaistu 25.2.2021

Kirjailija ja taloustoimittaja Tommi Melender pohtii, miten työn tekeminen ratkaistaan tulevaisuudessa. "Uudella ylhäisöllä on rahaa mutta ei vapaa-aikaa, uudella alhaisolla on vapaa-aikaa, mutta ei rahaa", toteaa Tommi Melender Image-lehden esseessään. Onko neljän tunnin työpäivä turha utopia? Miksi raataminen on yhä arvostettua? Mistä syystä vapaaehtoinen työttömyys saa kaikki raivoihinsa presidentistä työllisyysviranomaisiin?

Juha Hurme ja luonnon kauhea mahtavuus

Julkaistu 18.2.2021

Juha Hurme on Finlandia-palkittu kirjailija, yksin viihtyvä teatterimies ja huima puhuja, jonka paras opettaja pandemia-aikana on ollut oma 3-vuotias poika. Hurme on opiskellut luonnontieteitä ja siksi hänellä on pokkaa sanoa, että jos taide-esitykset ja baarien auki pitäminen laitetaan vastakkain, hän on kapakoiden puolella. Koska ravintolat poistavat yksinäisyyttä. "Mä olen taiteilija ja sanon nyt tässä, että on hetkiä, jolloin taide ei ole välttämätöntä."

Pekka Sauri ja ihmisten hämmästyttävä sinnikkyys

Julkaistu 11.2.2021

Nyt tarvitaan Pekka Sauria! Apinalaatikon jaksuun ja lohtuun keskittyvässä jaksossa Sauri ihmettelee, kuinka hienosti olemme jaksaneet koronapandemiaa, joka ei tunnu loppuvan koskaan. Sivistyneet suomalaiset ovat kuitenkin osoittaneet kestävänsä poikkeusoloja hienosti. Vaikka jupistaan, ollaan vastuullisia. "Ainoastaan sillä on merkitystä, mitä ryhdytään tekemään hätäännyksemme kanssa." Jakson lopussa käydään läpi käytännön vinkkejä koronan loppurutistuksesta selviytymiseen.

Riikka Suominen ja ilmastonmuutos on väärä termi

Julkaistu 4.2.2021

Ilmastonmuutos on väärä termi. Tulee puhua kriisistä tai katastrofista, jottei käytä hiililobbareiden sanastoa. Miten sanoilla käydään ilmastotaistelua? Image-lehteen Kenen sanoilla puhut ilmastosta -kolumnin kirjoittanut Riikka Suominen listaa myös Suomen ilmastovihamielisimmät yritykset.

Valtteri Väkevä ja onko kotimaanmatkailu vain tylsä korvike oikealle reissaamiselle?

Julkaistu 28.1.2021

Tarkoittaako Suomessa matkailu törkyhintaisia ketjuhotelleja, tylsää luontoa, homeisia kotiseutumuseoita ja kumisia aamupalasämpylöitä? Vai oikeasti mahtavaa? Matkailulehti Mondon tuottaja Valtteri Väkevä todistaa kyynisesti jankuttavalle Sami Kuuselalle, että Suomestakin voi löytyä ihania matkakohteita.

Laura Myllymäki ja piilossa pysyvät paperittomat

Julkaistu 17.12.2020

Miltä salaisessa osoitteessa sijaitsevassa paperittomien päiväkeskuksessa näyttää? Mitä laittomasti Suomessa oleskelijoille pitäisi tehdä? Apu-lehden Laura Myllymäki selvitti.

Kimmo Ohtonen ja Juha Sipilän susiviha

Julkaistu 10.12.2020

Susista raivotaan. Väärämielisten tappouhkausetkaan eivät ole harvinaisia. Voiko sudesta keskustella normaalisti? Onko susien puolustaminen poliittinen itsemurha esimerkiksi kepulaiselle poliitikolle ja mitä susista oikeasti pitäisi ajatella?

Anna-Kaisa Huusko ja epäilyttävän edulliset joulupallot

Julkaistu 3.12.2020

Kun jouluvalosetti tai pukin naamari maksaa muutaman euron, pitäisi hälytyskellojen kilkattaa. Joulutavararoita tuotetaan yhä enemmän maissa, joissa työntekijät ja luonto kärsivät.

Apinalaatikko - Mari Karsikas ja #ImWithSanna

Julkaistu 26.11.2020

Sanna Marin esiintyi Trendi-lehdessä ilman paitaa ja siitä nousi ensin someraivo ja sen jälkeen naisvihaa vastaan taisteleva kansanliike #ImWithSanna. Trendi-lehden päätoimittaja kertoo, miten maailman mediat innostuivat taas kerran pääministeristämme ja kuinka Sanna Marinilla on täydellinen kamerailme.

Apinalaatikko - Juhani Karila ja mutkikas suhde kotiseutuun

Julkaistu 18.11.2020

Millainen haava repeää, kun maalainen muuttaa kaupunkiin? Helsinkiin muuttanut kirjailija ja toimittaja Juhani Karila kirjoittaa kaipuustaan Lappiin. Onko maalla juntteja? Ovatko hesalaiset itseään täynnä? Mistä maaltamuuttajan äijäilypaineet tulevat?

Apinalaatikko - Milka Sauvala ja pitkittynyt korona

Julkaistu 11.11.2020

Mitä jos koronaviruksesta ei parane? Jos oireet kestävät kuukausia eikä kukaan voi auttaa? Apu-lehden toimittaja Milka Sauvala tapasi pitkäkestoisesta koronasta kärsiviä.

Apinalaatikko - Sammeli Heikkinen ja hanhet

Julkaistu 5.11.2020

Mitä raivo hanhia kohtaan kertoo suhteestamme luontoon? Miksi Avun toimittaja Sammeli Heikkinen rakastaa hanhia? Onko kauheaa, jos tekee mieli potkaista hanhia ja miten hanhet reagoivat teknoon.

Apinalaatikko - Sonja Saarikoski ja #metoo

Julkaistu 29.10.2020

Miksi klassisen musiikin piirissä on niin paljon seksuaalista häirintää? Image-lehteen osin omakohtaisen artikkelin kirjoittanut Sonja Saarikoski pohtii #metoo-asioita.

Apinalaatikko - Markus Leikola ja Amerikka

Julkaistu 29.10.2020

Toimittaja, kirjailija ja bisnesmies Markus Leikola analysoi Yhdysvaltoja presidentinvaalien alla. Miten Trumpin kaltainen mölytoosa voi olla vallassa ja miksi Joe Biden on niin tylsä? Ja mitä Amerikka merkitsee meille suomalaisille?

Takaisin podcastien listaan