Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Sujuva Suomi

Digi- ja väestötietoviraston Sujuva Suomi -podcast pureutuu digiloikkaan eli muutokseen, jota koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vauhdittaa.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 33 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.9.2017.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoo, millaisia oppeja digitaalisuudesta koronakeväästä saatiin

Julkaistu 17.6.2020


Kun liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka taannoin osallistui maanpuolustuskurssille, siellä mietittiin kovasti, miten kriisin koittaessa välttää valmiuslain käyttöönottoa. Hän kertoo Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskarille, millaisen kontrastin harjoituksen opit loivat melkoisen kontrastin sille, mitä tänä piti tehdä.



Ministeri Harakka pohtii myös, mitä koronakevät paljasti digitaalisten palveluiden käyttöönotosta ja reaaliaikaisen tiedon tarpeesta, mitkä työskentelytavat jäävät jatkossakin käyttöön ja millainen lainsäädäntötapa istuu nykyiseen, nopeastikin muuttuvaan maailmaan.



Digi- ja väestötietoviraston Sujuva Suomi -podcastista voit keskustella aihetunnisteella #sujuvasuomi




Anna Perho, miten ihmiset reagoivat koronakevään tuomiin muutoksiin?

Julkaistu 12.6.2020


Muutosvalmentaja Anna Perhon sanoin kriisi on muutos, jota kukaan ei ole tilannut. Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari keskustelee hänen kanssaan sitä, miten koronakevät vaikutti yksilöiden elämään, etenkin työpaikoilla. Millaisia muutoksia työelämässä tapahtui koronakriisin myötä? Miten ihmiset aliarvioivat muutoskykynsä, kuinka olemme opetelleet ohjaamaan itseämme ja millaisessa vuorovaikutuksessa haluamme olla kriisin jälkeen?



Digi- ja väestötietoviraston Sujuva Suomi -podcastista voit keskustella aihetunnisteella #sujuvasuomi




Näin koronakevät vaikutti Kelan digiloikkaan

Julkaistu 18.5.2020


Kelan verkkopalveluissa asioitiin – tunnistautuneena! – viime vuonna miljoona kertaa joka viikko. Millainen kehitys on ollut keväällä 2020, kun koronavirus on pakottanut sekä organisaation itsensä että sen asiakkaat käyttämään etäyhteyksiä enenevissä määrin?



Nina Nissilä on Kelan it-palveluista ja yhteisistä palveluista vastaava johtaja. Hän keskustelee Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskarin kanssa siitä, millä tavoin Kela oli valmistautunut koronaepidemian tuomiin muutoksiin ja mitä on luvassa seuraavaksi. Lisäksi Nissilä ja Viskari palaavat ajassa taaksepäin kuuntelemaan, mitä mieltä he olivat etätyön edellytyksistä valtionhallinnossa pari vuotta sitten.



Sujuva Suomi -podcastissa mietitään, millaiset asiat muuttuivat ja miten pitkäksi aikaa, kun Suomi siirtyi koronarajoitusten myötä entistä digitaalisempaan arkeen ja vuorovaikutukseen. Minkälaiseen digitaaliseen maailmaan palaamme kriisin jälkeen? Keskustelu jatkuu aihetunnisteella #sujuvasuomi.




Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 19.12.2019


Keräämme paljon laadukasta tietoa, jota voitaisiin käyttää esimerkiksi erilaisten henkilökohtaisesti räätälöityjen oppimispolkujen rakentamiseen, mutta osataanko tietoa hyödyntää kunnolla? Tällaisia seikkoja pohtii opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Leikoinen yhdessä Janne Viskarin kanssa.



Millaisesta muutoksesta koulutuksessa kertoo ylioppilaskokeiden digitalisointi? Onko MyDatan edistämisessä kynnyskysymys teknologinen kyvykkyys vai se, miten yleensäkään ajattelemme omien tietojemme arvoa? Ja miten kriittistä medialukutaitoa tuetaan maailmassa, jossa digitalisoitunut media luo aivan uudenlaisia tulkitsemisen ja ymmärtämisen ongelmia?




Kirsi Varhila, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 17.12.2019


Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että terveydenhuollon digitalisaation suuria haasteita on oikea-aikainen ennakointi, joka vaatii erilaisten tietojen yhdistelyä. Mutta miten se tehdään niin, että kansalaisten luottamus säilyy?



Janne Viskarin ja Varhila keskustelevat myös siitä, miksi kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin tarvittaisiin innovaatioita, miksi sähköinen resepti on kansainvälisessä mittakaavassa hämmentävä suoritus ja millaiset oma- ja etähoidot toimivat digitaalisesti jo nyt.




Ilkka Salmi, sisäministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 12.12.2019


Mitkä ovat kolme lähestymistapaa, joilla digitalisaation vaikutuksia turvallisuuteen pohditaan sisäministeriössä?



Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi keskustelee Janne Viskarin kanssa paitsi kotimaisista kehityssuunnista, myös vertailee kehitystä ulkomaiden suuntaan sekä vastaa samalla edellisessä jaksossa esitettyyn kysymykseen siitä, mitä mieltä hän on Kiinassa tapahtuvasta automatisoidusta kasvontunnistuksesta.



Entä millainen on suomalaisen henkilödatan käsittelysysteemin läpinäkyvys? Voisiko kansalaisten terveysdataa hyödyntää ennakoivassa terveydenhuoltotyössä? Ja millaisia ovat automatisoidun päätöksenteon mahdollisuudet?




Harri Pursiainen, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 10.12.2019


Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen keskustelee Janne Viskarin kanssa digitaalisesta Suomesta. Miten 5G-verkot saadaan rakennettua koko Suomeen ja mikä vaikutus on digitaaliseen tasa-arvoon sillä, jos kattavuus on ei ole heti täydellinen?



Entä millaista mallia EU:n sisäisestä roaming-hinnoittelusta voisi ottaa muille digitaalisille sisämarkkinoille ja olisiko siinä keino auttaa eurooppalaisia yrityksiä kasvamaan? Entä mitkä ovat Suomen vaikutusmahdollisuudet lainsäädännöllisiin asioihin Euroopan laidalla sijaitsevana valtiona?



Lisäksi keskustellaan MaaS-hankkeista (Mobility as a Service) ja MyDatasta yksityisyydensuojan sekä kansalaisten datan vastuullisen hyötykäytön näkökulmasta.




Pekka Timonen, oikeusministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 5.12.2019


Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen keskustelee Janne Viskarin kanssa valtion digitalisaatiohankkeiden vahvuuksista ja heikkouksista. Missä järjestyksessä järjestelmiä pitäisi kehittää ja miten kehitysprosesseista saataisiin notkeampia? Entä miten huolehditaan siitä, että tietojärjestelmien käytettävyys pysyy hyvällä tasolla? Ja löytyisikö muista Euroopan maista esimerkkejä siitä, kuinka rakennetaan digitaalisesta tunnistaumisesta huolehtivia järjestelmiä?




Martti Hetemäki, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö

Julkaistu 3.12.2019


Martti Hetemäki on Valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä avainpaikalla, kun Suomen tulevaisuutta ratkotaan. Hän keskustelee Janne Viskarin kanssa siitä, miten rakentaa pohjoismaisella yhteistyöllä kilpailuetua EU:sta ponnistaville yrityksille ja julkisen sektorin teknologiaratkaisuille.



Entä millaisia oppeja teknologian organisaatioiden mukautumisesta hän lainaisi hollantilaiselta Buurtzorgilta? Ja kuinka Hetemäki ratkaisi ensimmäisessä työpaikassaan vallinneen oppiriidan kahden erilaisen tietokonejärjestelmän välillä?




Ville Peltola, Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja

Julkaistu 10.6.2019


Julkisen sektorin digipalveluihin saataisiin parempi yhteentoimivuus, jos niiden kehittämisessä voisi tarjota porkkanan sijaksi myös keppiä, ehdottaa Ville Peltola. Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtajan mielestä liikennepalvelulaista voitaisiin kopioida mahdollisuus antaa sanktioita sellaisille tahoille, jotka kehittävät sähköistä asiointia minimivauhdilla.



Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee Peltolan kanssa myös siitä, miten vanhoja järjestelmiä saataisiin modernisoitua, miten sähköinen tunnistautuminen voitaisiin järjestää kaikkia ja kaikenlaisia kansalaisia palvelevaksi ja tärkeimpien tietovarantojen rajapintojen avaamisesta.




Timo Ritakallio, OP Ryhmän pääjohtaja

Julkaistu 26.5.2019


Digitalisaatio poistaa yrityksiltä tekosyyn olla kuuntelematta asiakasta. Tietoa kertyy koko ajan, joten organisaatio pitää järjestää niin ketterästi, että siihen voidaan myös reagoida jatkuvasti, ylintä johtoa myöten. OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio keskustelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskarin kanssa myös muun muassa siitä, miksi itseohjautuva organisaatio voi vaatia jopa aiempaa enemmän – tai ainakin erilaista – johtamista ja miksi kaiken tämän takia viestinnässä tärkeimmäksi asiaksi nousee toisto, toisto ja toisto.




Mikko Rusama, Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja

Julkaistu 13.5.2019


Kun Mikko Rusama aloitti Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtajana, pormestari Jan Vapaavuoren ohje hänelle oli ”tutustu organisaatioon ja kerro mitä pitää tehdä”. Rusama keskustelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskarin kanssa siitä, miksi CDO:n tehtävänä on myös organisaation kulttuurin muuttaminen, millaisia pullonkauloja digitalisaation läpiviemiseen liittyy ja miksi pitkän tähtäimen tavoitteena on päästä reagoinnista ennakointiin.




Kim Väisänen kertoo, mitä valtion ei pidä kopioida startupeilta

Julkaistu 29.4.2019


Startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri ja tietokirjailija Kim Väisänen keskustelee Janne Viskarin kanssa siitä, miksi ja miten kansalaiset saadaan käyttämään viranomaisten digipalveluita. Avainasemassa on kuuden sentin sääntö eli se, että kaiken pitää sujua peukalon mitalla (6 cm). Tarjolla on myös näkemyksiä siitä, millaisissa asioissa ei kannata kopioida startupien toimintatapaa.




Tekoälyn etiikka – Meeri Haataja, Saidot

Julkaistu 15.4.2019


Miten tekoälyn vastuullisesta ja läpinäkyvästä käytöstä tehdään helppoa? Meeri Haatajan perustama Saidot on kasvuyritys, joka haluaa ratkaista tämän ongelman. Haataja veti Suomen Tekoälyohjelman Etiikka-työryhmää ja on käynyt kuultavana muun muassa EU:n korkean tason asiantuntijaryhmässä, joka julkaisi keväällä 2019 suosituksensa eettisen tekoälyn hyödyntämisestä. Hänen kanssaan keskustelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari.




Digitalisaation seuraavat askeleet – Tomas Nyström, Accenturen teknologiajohtaja

Julkaistu 1.4.2019


Janne Viskari keskustelee Accenturen teknologiajohtaja Tomas Nyströmin kanssa siitä, millaisia seurauksia on teknologiakehityksen demokratisoitumisella. Miten tasapainottaa datan jakelun kansalaiselle synnyttämä hyöty ja toisaalta yksityisyydensuoja? Onko digitaalisuuden edistäminen yksityisellä sektorilla ennen kaikkea reaktio markkinoiden muutokseen ja julkisella puolella oman toiminnan tehostamista? Entä miksi reaaliaikaisuus on seuraava suuri trendi?




Anna-Mari Ylihurula, Elisan johtaja yritysasiakasyksikössä

Julkaistu 10.12.2018

Miten toimii organisaatio, jossa digijohtaminen ei ole vain yhden ihmisen harteilla? Elisan yritysasiakasyksikössä johtajana työskentelevä Anna-Mari Ylihurula keskustelee Janne Viskarin kanssa myös siitä, miten reguloidulla ja kilpailullulla alalla pärjätään.

Jani Puroranta, Metson CDO

Julkaistu 3.12.2018

Metson CDO Jani Puroranta kertoo, millaista kokeilutoimintaa pyöritetään Metson digital garage -testipajassa; miten IoT auttaa tekemään huoltokatkoista yllätyksettömiä; ja mikä onkaan oikea, jo nykyään käytössä oleva syy hyödyntää 3D-tulostamista. Häntä haastattelee Janne Viskari.

Katri Harra-Salonen, Finnairin CDO

Julkaistu 26.11.2018

Miten lentoyhtiöstä tehdään älykäs matkailuekosysteemi? Tästä keskustellaan Suomi.fi-podcastin jaksossa, jossa studioon vieraaksi saapuu Finnairin CDO Katri Harra-Salonen. Hänen kanssaan digitalisaation avaamista uusista liiketoimintamalleista ja vanhojen työskentelytapojen muuttumisesta keskustelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari.

Santtu Elsinen, Alma Median CDO

Julkaistu 19.11.2018

Digitalisaation muutosaalto iski media-alan kimppuun ensimmäisten joukossa eikä myllerrys ole vieläkään lakannut. Osin juuri siitä syystä Alma Median CDO Santtu Elsinen pitää työstään, jossa pitää koko ajan miettiä, miten pärjätään kilpailussa kotimaisten mediayhtiöiden ja ulkomaisten teknologiajättien kanssa. Hänen kanssaan keskustelee Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari.

Anni Ronkainen, Keskon CDO

Julkaistu 12.11.2018

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee Keskon CDO Anni Ronkaisen kanssa muun muassa siitä, miten digitalisaatio näkyy kivijalkakaupassa, miten säilytetään luottamus siihen että asiakkaista kertyvää dataa käytetään oikein ja millainen kilpailuasemalla suomalaisilla yrityksillä on kansainvälisiä jättejä vastaan.

Harri Karjalainen, Finavian CIO

Julkaistu 5.11.2018

Suomi.fi-podcastin kolmannella tuotantokaudella puhutaan yritysten digitalisaatiosta. Ensimmäisessä jaksossa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari keskustelee Finavian CIO Harri Karjalaisen kanssa muun muassa siitä, millainen alustatalous lentokenttä on, miksi ihmisiä on hankala kontrolloida toiminnanohjausjärjestelmillä ja kuinka yhdistetään fyysinen ja digitaalinen palvelumuotoilu.

Ja seuraavaksi asianne käsittelee tekoäly

Julkaistu 4.6.2018

Suomi.fi-podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa kurkistetaan tulevaisuuteen, tapahtumahorisonttiin kauas budjettikauden tuolle puolen. Valtiovarainministerin erityisasiantuntijat Aleksi Kopponen ja Jouko Salonen kertovat, mikä on Aurora-tekoälyjen verkosto ja miksi siitä voi tulevaisuudessa kasvaa jokaisen kansalaisen digitaalinen kaksonen, joka hoitaa asiat puolestamme. Ohjelman juontavat Janne Viskari ja Nina Nissilä.

Kaikkea ei tarvitse keksiä virastossa

Julkaistu 21.5.2018

NIH eli Not Invented Here -oireyhtymä tarkoittaa tilannetta, jossa uusia ideoita ei haluta ottaa käyttöön, koska niitä ei ole keksitty organisaation sisällä. Tässä Suomi.fi-podcastinn jaksossa kuullaan, miten nykyaikaiset toimintatavat rokottaavat NIH-oireyhtymää vastaan ja millaisia käytännön seurauksia on sillä, että kansalaisten digipalveluita kehitetään muuallakin kuin valtionhallinnon keskitetyissä it-bunkkereissa.
Haastateltavina ovat Väestörekisterikeskuksen hankepäällikkö Jani Ruuskanen ja Digian julkishallinnon toimialajohtaja Sami Rantanen. Ohjelman juontavat Janne Viskari ja Nina Nissilä.

Tiesitkö että ketterä kehitys käy muuhunkin kuin it-projekteihin?

Julkaistu 7.5.2018

Jos tiedät minne olet menossa, mutta et ole varma miten sinne pääsee, kannattaa käyttää ketteriä kehitysmenetelmiä. Yleensä niistä puhutaan vain it-hankkeiden yhteydessä, mutta Suomi.fi-podcastissa kokeileva virkamies Johanna Kotipelto ja hankepäällikkö Jani Ruuskanen kertovat, miten sama lähestymistapa auttaa petraamaan valtionhallintoa myös bittijuttujen ulkopuolella.
Ohjelman juontavat Janne Viskari ja Nina Nissilä.

Paperiton asiointi on muutakin kuin digitoituja lomakkeita

Julkaistu 23.4.2018

Paperittomasta asioinnista puhutaan usein digitalisaation automaattisena seurauksena, mutta ajattelemattomasti tehtynä se ei olekaan loikka eteenpäin vaan pikemminkin horjuva sivuaskel. Suomi.fi-podcastin jaksossa Janne Viskari ja Nina Nissilä kertovat, mitä järkevästi hoidettu paperiton asiointi vaatii ja miksi digitalisaatio ei ole vielä onnistunut nitistämään kaikkia A4-arkkeja.

Mitä pidemmälle digimurros etenee, sitä tärkeämpää kirjoitetusta kielestä tulee

Julkaistu 9.4.2018

Digipalveluiden kehittyessä viranomainen palvelee missä tahansa ja milloin tahansa, kunhan osaa ilmaista asiansa kirjoittamalla. Siinä on omat sudenkuoppansa sekä kansalaiselle että virkamiehelle, joten Suomi.fi-podcastin tässä jaksossa mietitään Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililän avulla, miten kuopat kierretään. Ohjelman juontavat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtiokonttorin digijohtaja Nina Nissilä.

Milloin saamme kaikki palvelut yhdeltä luukulta?

Julkaistu 26.3.2018

Ihmiset joutuvat vieläkin kiikuttamaan papereita palvelupisteeltä toiselle, vaikka kaikki ovat samaa mieltä siitä, ettei se ole fiksu tapa järjestää viranomaisen palveluita. Suomi.fi-podcastin toisen kauden avausjaksossa käydäänkin kuulemassa, miten International House Helsinki on saanut koottua yhden katon alle nipun erilaisia palveluita erilaisilta toimijoilta ja mietitään, miten se saataisiin sovellettua muuallekin. Ohjelman juontavat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Valtiokonttorin digijohtaja Nina Nissilä.

Kolmenvälinen maaottelu: Tanska, Viro ja Suomi.fi

Julkaistu 30.11.2017

Suomella, Virolla ja Tanskalla on kaikilla maine julkisen sektorin digikehityksen edelläkävijöinä. Vaan miten käy, kun kolmen valtion välillä järjestetään tervehenkinen maaottelu? Haastateltavina Tanskassa asuva toimittaja Annukka Oksanen sekä Suomen Viron-instituutin ohjelmapäällikkö Anna Laine.

Suomi.fi-viestit eli ”sähköinen postilaatikko”

Julkaistu 16.11.2017

Jatkossa jokainen suomalainen voi saada viranomaisten viestit sähköisenä paperipostin sijaan, jos haluaa. Miten Suomi.fi-viestit toimivat, mitä kaikkea niillä voi tehdä, mitä niillä ei voi tehdä ja miksi? Missä vaiheessa verottaja siirtyy Suomi.fi-viesteihin ja miten pitkään niitä säilytetään? Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari vastaa podcastin tässä jaksossa näihin ja moniin muihin kysymyksiin aiheesta.

Omadata (on kultaakin kalliimpaa)

Julkaistu 2.11.2017

Nettipalveluiden käyttäjällä ei ole nykyään paljon sananvaraa siihen, mitä heidän tiedoillaan tehdään. MyData eli omadata on suuntaus, joka aikoo muuttaa tilanteen sekä viranomaisten että yritysmaailman puolella – ja Suomi on kehityksen etunenässä. Janne Viskari ja Nina Nissilä kertovat Mika Honkasen ja Antti ”Jogi” Poikolan kanssa, mistä siinä on kyse ja miksi meillä on juuri nyt hyvä tilaisuus.

Tietoturva

Julkaistu 19.10.2017

Tietoturva on muutakin kuin huolella valittuja salasanoja – etenkin kun rakennetaan digipalveluita, joilla on viisi miljoonaa käyttäjää. Janne Viskari ja Nina Nissilä juontavat podcastin kolmannen jakson, jossa kuullaan haastateltavina myös F-Securen Erka Koivusta, VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rouskua ja Kanta-palveluiden johtaja Marina Lindgreniä.

Sähköiset palvelut

Julkaistu 5.10.2017

Mistä Suomi.fi-palveluissa on kyse – ja miten tehdään hyviä digitaalisia palveluita?

Saavutettavuus

Julkaistu 7.9.2017

Suomi.fi-podcastin ensimmäisen jakson aiheena on saavutettavuus: miten rakennetaan digitaalisia palveluita, joita aivan kaikki kansalaiset voivat käyttää?

Takaisin podcastien listaan