Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


The Ulkopolitist

The Ulkopolitist on kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän verkkolehden podcast. Juontajina Annastina Haapasaari, Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 102 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.8.2015.

100. jakso – Kuinka ulkomaanuutisointi voi 2020-luvulla?

Julkaistu 18.9.2021

The Ulkopolitist -podcastin 100. jaksossa sukelletaan ulkomaanuutisoinnin nykypäivään 2020-luvun Suomessa. Mikä on kirjeenvaihtajien työn merkitys totuudenjälkeisessä ajassa? Vieraana jaksossa ovat HS:n Anna Liina Kauhanen, Ylen Erkka Mikkonen ja MTV:n Mari Karppinen. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.

Afganistanin humanitaarinen hätähuuto

Julkaistu 4.9.2021

Jatkuuko kansainvälinen hätäapu Afganistaniin Talibanin astuessa valtaan? Studiossa vieraana Anne Haaranen, Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisten ohjelmien johtaja, Ilona Kuusi, väitöskirjatutkija Helsingin Yliopisto ja Zahra Karimy, ilmastoaktiivi ja toimittaja. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Seurasitko näitä? Kevään kiinnostavimmat ulkopolitiikan puheenaiheet

Julkaistu 26.6.2021

The Ulkopolitist -podcastin kauden päätösjakso summaa kevään tärkeimmät kansainvälispoliittiset tapahtumat ja kehityskulut sekä raottaa jo verhoa ensi syksyyn. Asiantuntijavieraina kolme kansainvälisiä ilmiöitä ja ulkopolitiikkaa aktiivisesti seuraavaa toimittajaa. Mukana STT:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Heta Hassinen, STT:n ulkomaantoimittaja Sanna Raita-aho sekä Kauppalehden ja Talouselämän uutispäällikkö, tuleva New Yorkin kirjeenvaihtaja Janne Soisalon-Soininen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Hyvä, paha govcoin – mistä kansallisissa digivaluutoissa on kyse?

Julkaistu 19.6.2021

Lohkoketjuihin perustuvien kryptovaluuttojen rinnalle on noussut uusi ilmiö: “govcoinit” eli valtioiden omat digivaluutat. Mitä se merkitsee, ja onko ilmiöllä itse asiassa paljoakaan tekemistä kohuttujen kryptojen kanssa? The Ulkopolitistin uusimmassa podcastissa perehdytään virtuaalivarojen trendeihin ja heikkoihin signaaleihin kansainvälisen politiikan kehyksessä. Vieraina jaksossa ovat digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym Suomen pankista sekä finanssineuvos Miki Kuusinen valtiovarainministeriöstä. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.

Miltä maailma näyttää zoomereiden valtakaudella?

Julkaistu 5.6.2021

The Ulkopolitistin uusimmassa podcastissa keskustellaan johtajuudesta ja politiikan tekemisestä nuorten sukupolvien silmin. Asiantuntijavieraina jaksossa ovat YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso, SYL:n puheenjohtaja Annika Nevanpää sekä Mixed Finns -yhteisön perustaja, Helsingin yliopiston SoCo-järjestön aktiivi Janina Ojala. Juontajina Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki. Jakso julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.

Israelin ja Palestiinan tilanteen tulkinta on murroksessa

Julkaistu 22.5.2021

Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin luenta on päivittynyt, mutta tarpeeksi voimakasta tahtoa tai yksimielisyyttä tilanteen muuttamiseksi ei kansainvälisellä yhteisöllä ole. Millaista tulevaisuutta alueelle uskaltaa toivoa? Podcast-jakso käsittelee Israelin ja Palestiinan tilanteeseen liittyviä narratiiveja pintaa syvemmältä. Vieraina ovat professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ja ulkomaantoimittaja Jukka Huusko Helsingin Sanomista. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.

Urheilun politiikkaa määrittää uusi pelin henki

Julkaistu 8.5.2021

Urheilu on poliittisen pelikentän jatke, mutta onko yhteiskuntaa mahdollista muuttaa urheilukentiltä käsin? The Ulkopolitistin podcastissa urheilun ja politiikan yhteydestä ovat keskustelemassa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, urheilutoimittaja Reetta Meriläinen sekä Likesin erikoistutkija Kati Lehtonen. Haastattelussa myös jalkapalloilija Riku Riski. Jakson juontavat Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki. Jakso julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.

Venäjä näytti Ukrainassa sotilaallista voimaa, mutta kenelle?

Julkaistu 24.4.2021

Venäjän poliittisella kentällä on tapahtunut paljon viime viikkojen aikana. Maa huolestutti läntiset johtajat sotaharjoituksellaan Itä-Ukrainan rajalla ja Krimin niemimaalla, jonne se marssitti EU:n arvioiden mukaan yli 100 000 sotilasta. Välejä lännen kanssa kiristää myös oppositiojohtaja Navalnyin kohtelu. Kuluvan viikon keskiviikkona presidentti Putin kehotti linjapuheessaan ulkovaltoja olemaan puuttumatta Venäjän asioihin. Venäjä näyttää ulkopoliittista valtaansa, mutta kenelle voimannäyttö on suunnattu ja miksi juuri nyt? Asiantuntijavieraina Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä tutkija Henri Vanhanen Ulkopoliittisesta instituutista. Lisäksi kuullaan tutkija Johanna Suhosen haastattelu Itä-Ukrainasta. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Antirasistisen työn hedelmät kerätään, kun tavoitteet kääntyvät politiikaksi

Julkaistu 10.4.2021

Rasismin vastaisessa taistelussa eletään murroskautta. Miten käsillä oleva muutosvoima saadaan virtaamaan poliittiseen päätöksentekoon saakka? Jaksossa aiheesta keskustelemassa ovat THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask sekä Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren. Podcast julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.

Luonto katoaa, miten reagoi yritysmaailma?

Julkaistu 27.3.2021

Globaalilla taloudella on merkittävä vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Kenellä lopulta on käsissään ratkaisun avaimet luontokadon estämiseksi? Jaksossa taloudesta ja biodiversiteetistä ovat keskustelemassa Sitran Mari Pantsar ja työeläkeyhtiö Varman Hanna Kaskela. Juontajina Anni Lindgren ja Tuomas Lähteenmäki.

Trollit, QAnon ja koronadenialistit ovat saman ämpärin äärellä

Julkaistu 20.3.2021

Millaisia trollauksen ilmentymiä tavataan eri maailmankolkissa? Podcastissa informaatiovaikuttamisesta keskustelevat Trollauksen maantiede -luentokurssin vierailevat luennoitsijat Janne “Rysky” Riiheläinen ja Juho Kotakallio sekä kurssin järjestäjä Risto Sarvas. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren. Podcast julkaistaan yhteistyössä HS Vision kanssa.

Teknologiajättien aikakausi on vasta alussa

Julkaistu 13.3.2021

The Ulkopolitistin uusimmassa jaksossa sukelletaan pohtimaan teknologiajättien kasvavaa valtaa ja sitä, uhkaavatko suuryritykset toimintatavoillaan jo demokratiaa. Teknologiajättien vallasta ovat jaksossa keskustelemassa Maailman 50 vaarallisinta yhtiöitä -kirjan kirjoittanut Helsingin Sanomien taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste sekä erityisasiantuntija Aleksi Kopponen valtiovarainministeriön julkisen hallinnon ICT-osastolta. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki. Yhteistyössä HS Visio.

Navalnyi antaa oppositiolle virtaa mutta ei suuntaa

Julkaistu 27.2.2021

Oppositiojohtaja Navalnyin tapaus on nostanut tarkasteluun Venäjän kansalaisoikeuksien tilan. Tyytymättömyys lietsoo Venäjän oppositiota ja kansalaisaktivismia, mutta ei kuitenkaan anna sille selkeitä suuntaviivoja tulevaisuuteen. Mitä muutos vaatisi? Jaksossa asiantuntijavieraina toimittaja Kerstin Kronvall ja tutkija Teemu Oivo. Juontajina Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.

Juntta on viemässä Myanmarin takaisin pimeyteen

Julkaistu 13.2.2021

Miksi Myanmarin armeija eli Tatmadaw kaappasi vallan juuri nyt, ja kuinka maan kansalaiset ovat reagoineet maata pitkään hallinneen Aung San Suu Kyin ja muiden maan johtohahmojen pidättämiseen? Analyysissa Myanmarin kriittinen sisäpoliittinen tilanne, Kiinan vaikutusvallan kasvu ja Rohingya-vähemmistön syvenevä ahdinko. Jaksossa asiantuntijavieraina Johannes Vierula, johtava projektipäällikkö Suomen Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeessa, sekä Olli Ruohomäki, vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisessa instituutissa. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Venäjän puolustusteollisuuden kehitystä hidastaa laaja korruptio

Julkaistu 30.1.2021

Laaja korruptio jyrsii Venäjän puolustusteollisuuden kasvua, mutta sen strategisena suuntana on silti avaruus. Miten tämä naapurimaallemme keskeinen teollisuuden ala kehittyy lähitulevaisuudessa? Haastattelussa vieraileva tutkija Etyj-akatemiasta, Karoliina Rajala ja Venäjän asevoimien materiaalisen suorituskyvyn kehittämiseen erikoistunut tutkija sekä konsultti Aleksi Päiväläinen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Kongressin valtaus, rasismi ja vaihtoehtoinen totuus – Yhdysvaltain arki murroksessa

Julkaistu 16.1.2021

Loppiaisen mellakka on konkreettinen todiste Yhdysvaltoja jo pitkään vaivanneiden salaliittoteorioiden, vaihtoehtoisten totuuksien ja polarisaation olemassaolosta. The Ulkopolitistin kevätkauden avausjaksossa pureudutaan Yhdysvaltojen viimeaikaisiin tapahtumiin sekä maan arkeen mullistusten keskellä. Asiantuntijavieraana on Yhdysvalloissa asuva valokuvaaja Uwa Iduozee ja jakson juontaa Anni Lindgren.

Miten vuosi 2020 on muovannut maailmanpolitiikkaa?

Julkaistu 19.12.2020

Podcastin syyskauden päätösjaksossa muistellaan kulunutta vuotta ja pohditaan, kuinka poikkeuksellinen vuosi on muuttanut maailmanpolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita. Millaiselta pohjalta ponnistamme ensi vuoteen? Jakson asiantuntijavieraina ovat maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen. Jakson juontaa Anni Lindgren.

Maanpuolustustahto on notkahtanut laskuun

Julkaistu 12.12.2020

Olisiko aika päivittää ja monipuolistaa käsityksiämme siitä, mitä maanpuolustustahto tarkoittaa tänä päivänä? Studiossa vieraina Teemu Häkkinen, tutkija Jyväskylän yliopisto, Miina Kaarkoski, tutkija Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) ja Teemu Tallberg, sotilassosiologian professori, MPKK. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Jihadistisen liikkeen verkostot ovat laajemmat kuin koskaan ennen

Julkaistu 28.11.2020

Terrori-iskujen synkät pilvet peittivät alleen lukuisia Euroopan kaupunkeja viime vuosikymmenen aikana, luoden pelkoa ja levittäen tietoisuutta jihadismista uudessa mittakaavassa. Tänään jihadismin tumma pilvirintama repeilee, mutta ei katoa mihinkään: liikkeen verkostot ovat globaalimmat kuin koskaan. Podcastissa vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen ja jihadismin tutkija Juha Saarinen. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.

Suomi! Suomi! Suomi! - Leikkuupöydällä tuore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Julkaistu 21.11.2020

Mikä on Suomen näkemys ulko- ja turvallisuuspoliittisesta maailmantilanteesta, ja kuinka siitä voisi kertoa kiinnostavammin? Studiossa vieraana Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Henri Vanhanen ja Johanna Ketola. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Ilmastokriisi, Elokapina ja kansanvalta – Voiko demokratia hyötyä aktivismista?

Julkaistu 14.11.2020

Ilmastokriisi haastaa paitsi tulevaisuuttamme myös demokratian lainalaisuuksia. Elokapina-liike käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta viestiessään ilmastokatastrofista. The Ulkopolitistin podcast-jaksossa pohditaan, millainen tila Suomen nykydemokratiassa on aktivismille. Voiko suora toiminta auttaa tuulettamaan vanhoja rakenteita? Vieraana jaksossa ovat Elokapinan kapinallinen Anton Keskinen ja Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.

Vaalivilppiväitteet, twittermyrskyt ja Bidenin kampanjan hiljaisuus - Mistä nämä vaalit muistetaan?

Julkaistu 7.11.2020

Mistä vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaalit tullaan muistamaan, kuinka vaali-ilta eteni ja miten tästä eteenpäin - eikö seuraava presidentti olekaan Joe Biden? Studiossa vieraana Julia Mäklin, Amcham, Maria Annala, Ulkopoliittinen instituuti, Patrik Gayer, Miltton. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Mustien elefanttien marssi maailmanpolitiikkaan

Julkaistu 31.10.2020

Maailma moninapaistuu ja järjestyksen sääntöpohjaisuus säröilee. Liu’umme maailmanpolitiikassa kohti yhä jännitteisempää tilaa, jota voisi kutsua jo uudeksi kylmäksi sodaksi. Valtioiden kiristyvien välien lisäksi näköpiirissä on niin kutsuttuja X-riskejä: uhkia, jotka voivat vaarantaa ei vain yksittäisten valtioiden, vaan koko ihmiskunnan tulevaisuuden. Suurvaltakilpailuun liitettävän nollasummapelin säännöin pelaaminen synnyttää paradoksin, kun kyse on koko ihmiskunnan yhteisistä asioista. Kansallisvaltioiden tulee oppia pelaamaan useampaa peliä yhtäaikaisesti ja määriteltävä toimijuuttaan myös uusiksi. Muun muassa näihin teemoihin syventyy Hiski Haukkala uudessa kirjassaan Suuren pelin paluu – Suomen tulevaisuus kriisien maailmassa. Podcast-jaksossa Haukkala avaa ja tiivistää kirjan keskeisiä teemoja ja käsitteitä. Jakson on toimittanut ja juontaa Annastina Haapasaari.

Kirjeenvaihtajana Venäjällä - mitä jokaisen tulisi tietää?

Julkaistu 17.10.2020

Minkälaisen maailmankuvan Venäjän valtamedia piirtää? Miten tulkinta eroaa omastamme? The Ulkopolitist haastattelussa YLE:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Presidentti Halonen peräänkuuluttaa feministisen ulkopolitiikan merkitystä

Julkaistu 3.10.2020

The Ulkopolitistin erikoisjaksossa presidentti Tarja Halonen kertoo näkemyksensä feministisen ulkopolitiikan merkityksestä, asemasta ja maineesta nyky-yhteiskunnassa. Presidentti Haloselle feministisessä ulkopolitiikassa on kyse ennen kaikkea laajasta turvallisuuskäsityksestä, jota suomalaisessa ulkopolitiikassa presidentin mukaan toteutetaan jo nyt: ”Me teemme sitä vähän niin kuin vaivihkaa, mutta ei tekisi pahaa, vaikka tässä suhteessa oltaisiin avoimempiakin”. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Anni Lindgren.

Varastetut vaalit synnyttivät kansalaisyhteiskunnan Valko-Venäjälle

Julkaistu 19.9.2020

Tyytymättömyys presidentinvaalin lopputulokseen on saanut aikaan ennennäkemättömän kansalaisyhteiskunnan nousun Valko-Venäjällä. Mielenosoitukset Minskissä ovat keränneet kerralla kaduille yli 100 000 ihmistä, ja protesteista on jo muodostunut viikoittainen tapa. Valtio on vastannut kansalaisyhteiskunnan nousuun väkivallalla, jonka muodot ovat olleet erityisen rajuja kohdistuessaan uuden opposition koordinaationeuvoston johtohahmoihin. Lähes kolme vuosikymmentä vallassa ollut presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole ilmaissut olevansa protestoinnista huolissaan, vaikka onkin nähtävissä, että hänen valtansa legitimiteetti on aikaisemmasta yhä heikentynyt. Venäjän presidentti Putin on toistaiseksi ilmaissut tukensa nykyiselle presidentille. Syksyn 2020 toisessa podcast-jaksossa paneudutaan Valko-Venäjän protestiaaltoon, alueen demokratiakehitykseen sekä Venäjän toimiin lähinaapureidensa politiikan, talouden ja kulttuurin areenoilla. Vieraina jaksossa ovat Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen sekä vapaa toimittaja Tuukka Tuomasjukka. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.

Datantaju - luemmeko kaikki kohta samoja uutisia?

Julkaistu 5.9.2020

Tekoälyn ottaessa harppauksia uutistoimituksissa, The Ulkopolitist pohtii katoaako vai kasvaako mahdollisuutemme valita sitä, mitä feediltämme luemme? Kauden ensimmäisen jakson vieraana Yle News Labin Head of AI and Personalization, Jarno M. Koponen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Kauden päätös: Analyysin voima muuttuvassa mediakentässä

Julkaistu 27.6.2020

Minkälainen on asiantuntijuuteen ja faktoihin perustuva sekä vapaaehtoispohjalta toimiva verkkolehti 2020-luvulla? Kuinka erottautua ja pysyä ajankohtaisena nopeassa median muutoksessa? Kauden viimeisessä jaksossa The Ulkopolitistin studioon saapuu lehden väistyvä päätoimittaja Anna Tervahartiala ja pestissä loppukeväästä aloittanut Mari Fabritius. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Ulkovaltojen presenssi Afrikassa korostaa alueen omaa toimijuutta

Julkaistu 20.6.2020

Afrikka mantereena näyttäytyy yhä tärkeämpänä strategisena alueena ulkovalloille. Kiina on 2000-luvun alusta lisännyt presenssiään mantereella, mikä on kutsunut kilpailuun myös muita valtioita. Ulkomaiset toimijat käyvät kilpailua luonnonvaroista ja rakentavat mantereelle infrastruktuuria. Tämä mahdollistaa monille Afrikan maille paljon ja tuo niille uudenlaista valinnanvapautta, mutta toisaalta investoinnit voivat ajaa niitä myös velkavankeuteen. Afrikan valtioiden kanssa käytävä diplomatia on monipuolistunut ja uudistunut. Kilpailua käydään myös siitä, kuka saa Afrikan valtiot ja niiden äänet puolelleen multilateraalisessa järjestelmässä ja kansainvälisissä organisaatioissa. Myös mantereen oma toimijuus vahvistuu. Afrikan unionin tiivistynyt yhteistyö, panafrikkalainen ideologia ja kriittisyys perinteistä kehitysyhteistyötä kohtaan kertovat osaltaan myös mantereen tulevaisuudenkuvista ja afrikkalaisen identiteetin kehityssuunnasta. Studiossa asiantuntijavieraina Annmarie Kiiskinen ja Eva Nilsson. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.

Onko lehdistön asema muuttumassa USA:ssa pysyvästi?

Julkaistu 6.6.2020

Viime viikkoina kymmenet tuhannet ihmiset ovat siirtyneet kaduille ja osoittaneet mieltään Yhdysvalloissa. Uusimmassa jaksossa kuulemme New Yorkista käsin, miten protesteista on raportoitu ja kuinka tilanne vaikuttaa presidentinvaalien asetelmiin. Haastattelussa Kauppalehden ulkomaankirjeenvaihtaja Emil Elo New Yorkista. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Viekö Suomi aseita konfliktialueille?

Julkaistu 30.5.2020

Suomi vei aseita ja muita puolustustarvikkeita vuonna 2018 hieman yli 205 miljoonalla eurolla maailmalle. Mitkä yritykset aseita vievät ja päätyvätkö kotimaiset puolustustarvikkeet myös konfliktialueille? Vieraana Kari Paasonen, toiminnanjohtajan sijainen, Saferglobe ajatushautomo. Mikko Räkköläinen, kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Tampereen yliopistossa. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa Suomen ulkopolitiikalta tuloksia

Julkaistu 16.5.2020

Erikoisjaksossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohtii suomalaisten ulkopoliittisen osaamisen nykytilaa ja kykyämme selvitä koronaepidemian yli sekä nostaa esiin jäljellä olevan presidenttikautensa keskeisiä tavoitteita. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Al-Holin leiri, Isis-vankilat ja Koillis-Syyrian sekasorto

Julkaistu 2.5.2020

Uusimmassa jaksossa palkittu YLE:n ulkomaankirjeenvaihtaja Antti Kuronen kertoo uudesta ‘Vuosi al-Holissa’ -dokumentista ja Koillis-Syyrian sopeutumisesta Isisin kalifaatin jälkeiseen aikaan. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Miltä näyttää COVID19-pandemian jälkeinen maailma?

Julkaistu 18.4.2020

Koronavirus valtasi planeetan keväällä 2020 ja ulotti vaikutuksensa yhteiskunnan jokaiseen osa-alueeseen. Pandemian aiheuttama inhimillinen kärsimys on suurinta kehittyvissä maissa, mutta myös esimerkiksi Euroopassa kriisi pistää koville sekä Euroopan Unionin eheyden että kansallisvaltioiden omat kriisivalmiudet. Kuinka kriisi vaikuttaa suoraan jo nyt ja toisaalta viiveellä ihmisten poliittiseen käyttäytymiseen ja asenteisiin kansainvälistä yhteistyötä kohtaan? Millaisia suurvaltapoliittisia keikahduksia voidaan aistia, ja kuinka pandemia muuttaa valtioiden välistä luottamusta? The Ulkopolitist -podcastin uusin jakso käsittelee COVID19-pandemian seurauksia taloudelle, ympäristölle ja poliittiselle ilmapiirille Euroopassa ja globaalisti. Studiossa asiantuntijavieraina Ilona Lahdelma ja Vesa Ahoniemi, juontajana Annastina Haapasaari.

Europolitist LIVE – Kohti tekoälykästä Eurooppaa

Julkaistu 4.4.2020

Millaista tekoälypolitiikkaa Euroopassa halutaan ajaa? Paneelikeskustelussa ajatuksia vaihtavat Laura Myllymäki Ulkopolitiikka-lehdestä, Hanna Hagström Reaktorilta sekä Jarmo Oikarinen Euroopan parlamentin Suomen-toimistosta. Juontajina toimivat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Demokraattisen puolueen neljän vuoden piina

Julkaistu 21.3.2020

Minkälaisella taktiikalla Yhdysvaltojen demokraattinen puolue koittaa kammeta Trumpin vallasta, vai hoitaako koronavirus kenties senkin? Studiossa vieraana konsultti Patrik Gayer, Miltton ja Julia Mäklin, yhteiskuntasuhteiden vastaava businessverkosto Amchamissa. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Oliko talvisodan päättyminen pettymys?

Julkaistu 12.3.2020

Talvisodan päättymisestä tulee perjantaina 13.3. kuluneeksi 80-vuotta. Miten sodan loppuminen otettiin vastaan kotirintamalla, ja miksi niin moni suomalaisista odotti sodan päättymiseltä toisenlaista tulosta? Studiossa vieraana historian professorit Maria Lähteenmäki, Itä-Suomen yliopisto ja Henrik Meinander, Helsingin yliopisto. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Kyberteknologian arvo ja arvaamattomuus

Julkaistu 7.3.2020

Kyberturvallisuuden merkitys kasvaa kaikilla sektoreilla. Digitalisaatiokehitykseen ovat astuneet keinoäly, esineiden internet ja uudet tietoliikenneverkot, joista yhteisiä pelisääntöjä ollaan vasta laatimassa. Toimintaympäristönä kyber kytkeytyy perinteisiin turvallisuussektoreihin, mutta sillä on myös erityispiirteensä. Kyberympäristössä toimijoita on haasteellisempi paikantaa, ja infrastruktuurin yhä kiinteämmät keskinäiset yhteydet ja kytkeytyminen verkkoihin sallii toiminnan skaalautuvuuden uusin mittasuhtein. Alustapalveluille luovutettu data kerryttää valtaa yrityksille. Kuinka eri sektoreilla tulisi valmistautua uuden teknologian arvaamattomuuteen? Miten kyberuhkat näkyvät voimapolitiikassa, ja kuinka esimerkiksi Suomi voi kehittää kyberpuolustustaan? Vieraina studiossa Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä ajatushautomo Demos Helsingin konsultti Christopher Rowley. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Menetetty Irak

Julkaistu 22.2.2020

Ovatko kuukausia kestäneet mielenosoitukset Irakissa osa Yhdysvaltojen ja Iranin valtapeliä? Studiossa sekasortoista tilannetta avaa Mariette Hägglund, nuorempi tutkija Ulkopoliittisesta instituutista ja Joonas Maristo, arabian kielen ja islamin tutkimuksesta valmistunut tutkija. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Latinalaisen Amerikan haasteet vuosikymmenen taitteessa

Julkaistu 8.2.2020

Millaiset haasteet yhdistävät ja toisaalta erottavat toisistaan Latinalaisen Amerikan valtioita? Uusimmassa podcast-jaksossa käydään läpi Latinalaisen Amerikan päättynyttä 2010-lukua sekä arvioidaan, millaisessa tilassa alueen maat siirtyvät uudelle vuosikymmenelle.  Talouden stagnaatio, eriarvoisuus ja rikollisuus leimaavat perinteistä median välittämää kuvaa Latinalaisen Amerikan tilasta. 70- ja 80-luvuilla monet maat olivat yhä diktatuureja, ja jälki politiikassa ja taloudessa näkyy yhä. Poukkoilevuus on Latinalaisen Amerikan nuorille demokratioille tyypillistä. Uudet hallitukset kääntävät päälaelleen edellisten tekemät aloitteet. Katkoksellisuus näkyy paitsi maiden sisäpolitiikassa, myös ulkopolitiikassa ja valtioiden keskinäisissä suhteissa. Termillä primavera latina americana ryhdyttiin kutsumaan vuosikymmenen lopun mielenosoitusten aaltoa. Väkivaltaisten protestien voidaan toisaalta nähdä heijastavan orastavaa kansalaisaktiivisuutta, joka on tervetullutta myös Latinalaisen Amerikan valtiolle. Uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä vastassa on muutospainetta paitsi perinteisten kysymysten, myös kasvavissa määrin esimerkiksi ympäristöasioiden sekä seksuaalisen tasa-arvon äärellä. Vieraina studiossa ovat The Ulkopolitistin Latinalaiseen Amerikkaan perehtyneet asiantuntijat Mari Fabritius ja Ella Virtanen. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Virtaako puolustuspolitiikassa uudet tuulet?

Julkaistu 25.1.2020

Mitkä olivat Suomen puolustuspolitiikan näkökulmasta keskeisimmät muutokset 2010-luvulla, ja mistä kehityskuluista pitäisi ehdottomasti olla kartalla näin uuden vuosikymmenen alussa? Studiossa vieraana Matti Pesu, vanhempi tutkija UPI ja Jyri Raitasalo, dosentti MPKK. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Europolitist - EU:n paikka maailmassa

Julkaistu 19.12.2019

Europolitist-podcastin päättävässä jaksossa käännetään katse kohti tulevaisuutta ja tarkastellaan globaaleja haasteita, joiden edessä Unioni on uudella vuosikymmenellä. Onko Euroopan Unioni tippumassa sivurooliin maailmanpolitiikassa, jossa keskustelua hallitsevat muutamat äänekkäät suurvallat? Jonkin aikaa kauppapolitiikka ja kulttuuristen vuorovaikutussuhteiden merkitys korostuivat globaalisti. Nyt perinteinen geopolitiikka ja sotilaspoliittinen vallankäyttö ovat nostaneet päätään, ja puhutaan demokratian kriisistä. Toisaalta globaaleiden haasteiden edessä kaivataan yhteistyötä kipeämmin kuin koskaan. Euroopan Unioni on perinteisesti mielletty vakaana arvojohtajana ja monenkeskisen, sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen kannattajana. Kenen äänellä Euroopan Unioni puhuu ulkopolitiikassaan? Mitkä arvot näkyvät, kun EU kohtaa globaaleja haasteita? Kuinka EU pitää kiinni vahvuuksistaan, ja mistä löytyy toivoa parempaan huomiseen? Näitä ja muita Unionin tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä studiossa tarkastelevat vieraat Ville Niinistö ja Maria Kauko sekä juontajat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Onko edessämme vesihätätila?

Julkaistu 14.12.2019

Veden niukkuus on järisyttävässä kasvussa maailmalla. Jos vastaava tahti jatkuu samankaltaisena edessämme voi väistämättä olla vesikonfliktit. Mitä meidän pitäisi tehdä katastrofien välttämiseksi? Studiossa vieraana YK:n apulaisasiantuntija Heta Kosonen ja Global Water Partnershipin Erik Salminen.

Europolitist - Brexiteerien kujanjuoksu

Julkaistu 12.12.2019

Kuinka yli kolme vuotta kestänyt Brexit-prosessi on muuttanut Eurooppaa? Studiossa iIona Lahdelma, väitöskirjatutkija Oxfordin yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta ja Janne Soisalon-Soininen, Kauppalehden uutispäällikkö ja The Ulkopolitistin viestintäpäällikkö.

Europolitist - Uuden komission ensiaskeleet

Julkaistu 5.12.2019

Elääkö Euroopan komissio autuaasti Brysselin kuplassa ja onko demokratiavaje tosiasia? Studiossa vieraana mep Silvia Modig ja komission Suomen-edustuston päällikkö Antti Peltomäki. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Onko saamelaisten sorto tosiasia nyky-Suomessa?

Julkaistu 30.11.2019

Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa. Heistä 10 000 asuu Suomessa, mutta suomalaisten tietämys heidän asioistaan on alhaista. Tietämättömyys on vuosikymmenten aikana osaltaan vaikuttanut tilanteeseen, jossa alkuperäiskansan oikeudet eivät toteudu laeista ja sopimuksista huolimatta. Edelleen tänään päätöksentekoon osallistaminen on vajavaista, mikä vaarantaa niin perinteisten elinkeinojen harjoittamisen, saamelaisen identiteetin säilymisen, sosiaalisen tasa-arvon kuin itsemääräämisoikeuden myös laajemmin. Totuus- ja sovintoprosessi, jolla Suomen valtio tunnustaisi historialliset väärinkäytöksensä Saamen kansaa kohtaan ja pyytäisi heiltä anteeksi, on edennyt marraskuussa 2019 komission mandaatin käsittelyyn ja nimeämisprosessiin. Tämänkertaisessa podcast-jaksossa pureudutaan saamelaisten aseman muutokseen ja jatkuvuuteen Suomen lähihistoriassa. Teemoja lähestytään lokakuussa julkistetun Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen-kirjan kautta. Vieraina studiossa tietokirjailija Kukka Ranta sekä saamelaisvaikuttaja Janne Hirvasvuopio (Hirvas-Lassin Ailan Anteron Janne).

Europolitist - Kauppasodan tantereella

Julkaistu 28.11.2019

Pärjääkö Euroopan unioni uusien teknologioiden avaamassa kansainvälisessä kilpailussa vai syökö yletön regulaatio sen kilpailukykyä? Studiossa vieraana europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja Keskuskauppakamarin viestinnän asiantuntija Anna Yli-Saunamäki. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Europolitist – Onko Eurooppani rajaton?

Julkaistu 21.11.2019

Harva asia on viime vuosina lietsonut yhtä vaikeita vastakkainasetteluja Euroopassa kuin suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttoon. Pystyvätkö EU-maat jatkossa tekemään yhteisiä päätöksiä Eurooppaan muuttamisen pelisäännöistä? Asiaa studiossa Brysselissä pohtivat europarlamentaarikko Nils Torvalds, Oxfamin EU-asiantuntija Hanna Saarinen ja Kauppalehden Brysselin-kirjeenvaihtaja Soili Semkina. Jakson juontaa Anna Saraste.

Tämä on Erdoğanin Turkki

Julkaistu 16.11.2019

Tämän päivän Turkkia hallitsee johtaja, joka on alkuaikojen uudistajasta nopeasti muuttunut jopa vainoharhaiseksi itsevaltiaaksi. Presidentti Erdoğan hakee vihollisia sisältä ja ulkoa pönkittääkseen omaa suosiotaan ja kerätäkseen kansaa nationalististen aatteidensa taakse. Kurdit saivat kokea Erdoğanin häikäilemättömän politiikan luissaan Turkin hyökätessä Syyrian kurdialueille lokakuussa 2019. Vieraina Milja Rämö ja Sanna Raita-aho. Jakson juontaa Annastina Haapasaari.

Europolitist - Kolmas kerta toden sanoo

Julkaistu 14.11.2019

Europolitistin kolmannessa jaksossa pohditaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden keskeisimpiä onnistumisia ja puidaan keinoja, joilla EU-tietoisuutta voitaisiin kasvattaa. Vieraina MEP Elsi Katainen ja Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Europolitist - Ilmastopolitiikan uudet tuulet

Julkaistu 7.11.2019

Kykeneekö EU tekemään merkittäviä päätöksiä ilmastonmuutoksen lievittämiseksi vai kastuuko ruuti jäsenmaiden sisäpoliittisissa väännöissä? Studiossa ilmastotoimia ja niiden tulevaisuutta pohtivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, ilmastoaktivisti Leo Stranius. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Kytevä Kashmir

Julkaistu 2.11.2019

Mistä Kashmirin konfliktissa on kysymys ja kuinka se vaikuttaa Pakistanin ja Intian suhteisiin? Studiossa vieraana Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Nieminen ja Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini. Jakson juontavat Annastiina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Europolitist - Tuntematon parlamentti

Julkaistu 31.10.2019

Kaikki ovat kuulleet EU:sta, mutta hävettävän moni ei tiedä siitä kovinkaan paljoa. Väitämme, että Euroopan parlamentti on kaukainen ja tuntematon, eikä se kosketa ihmisten arkea. Pitääkö väite paikkansa? Onko EU:lla tunnettuusongelma, ja miksi? Vieraina studiossa ovat Mustread-verkkomedian Brysselin-kirjeenvaihtaja Heli Satuli ja parlamentin pääsihteeristössä työskentelevä Pekka Nurminen, joka on toinen Euroopan parlamentti -kirjan kirjoittajista. Jakson juontaa Anna Saraste.

Hongkong ei ole entisensä

Julkaistu 19.10.2019

Hongkongilaisia häirinnyt luovutuslakiehdotus on kumottu, mutta mielenosoitukset jatkuvat. Nyt protestoijilla on viisi vaatimusta, ei yhtään vähempää. Studiossa vieraina Kiina-ilmiöiden Jani Mustonen ja Matti Puranen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Annastina Haapasaari.

Elämmekö uuden avaruuskilvan aikaa?

Julkaistu 5.10.2019

Elämmekö uuden avaruuskilvan aikaa? The Ulkopolitistin podcastin kauden kolmannessa jaksossa puhutaan avaruudesta ja siihen liittyvistä turvallisuusuhista. Avaruustekniikka on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista toimialoista, ja riippuvuutemme avaruudessa kiertävistä satelliiteista kasvaa jatkuvasti. Niiden varassa ovat pitkälti muun muassa navigointipalvelut, puhelinverkot ja maksuliikenne, sekä myös suuri osa maassa sijaitsevasta fyysisestä infrastruktuurista. Avaruuteen liittyy myös merkittäviä turvallisuusuhkia. Satelliitit eivät ole haavoittumattomia, vaan tarjoavat potentiaalisesti jälleen uuden tavan taklata ja halvaannuttaa vihollisia – mikäli maanpäälliset jännitteet antavat siihen aihetta. Studiossa vieraina: Maria Malho on globaalin politiikan ja turvallisuuden asiantuntija, joka työskentelee konsulttina Demos Helsingillä. Juha-Matti Liukkonen on Reaktorin avaruusliiketoiminnasta vastaava johtaja. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

Onko Netanjahun asema oikeasti vaakalaudalla?

Julkaistu 21.9.2019

Miten tuore Israelin vaalitulos vaikuttaa alkaviin hallitusneuvotteluihin ja pysyykö "Kuningas Bibi" edelleen vallankahvassa? Studiossa vieraana toimitussihteeri Ilkka Tiensuu ja toimittaja Milja Rämö. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki. Ulkomaanraportin tuotti ja juonsi toimittaja Veera Pennanen.

Suomi kokoaan suurempi maailmalla

Julkaistu 7.9.2019

The Ulkopolitist podcast on täällä jälleen! Kauden ensimmäisessä jaksossa syvennytään Rinteen hallitusohjelmaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linssin värittämänä. Studiossa vieraana tutkija Miina Kaarkoski, tutkija Matti Pesu ja kansanedustajan avustaja Henri Vanhanen,

Kevätkauden päätös - yli 60 000 kuuntelua

Julkaistu 20.6.2019

Kauden viimeisessä jaksossa studioon saapuu The Ulkopolitist verkkolehden viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen ja The Ulkopolitist yhdistyksen hallituksen jäsen Lotta Kivinen. Jaksossa katsotaan laajalla sapluunalla kevään keskeisimmät ulkopoliittisen keskustelun aiheet ja pohditaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun tilaa Suomessa. Juontajina Veera Honkanen ja Tuomas Lähteenmäki.

Mitä tehdään Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien kanssa?

Julkaistu 15.6.2019

Viime viikkojen aikana kiperä kysymys Syyriaan jääneiden suomalaisten lasten ja äitien palauttamisesta on herättynyt vahvoja tunteita. The Ulkopolitist paneutuu aiheeseen ja pohtii, onko Suomi velvollinen tuomaan heidät takaisin. Jos kyllä, niin miten? Vieraana Eeva Elfving, Jani Leino ja Juha Saarinen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Länsi-Afrikassa on hyvää demokratiakehitystä, mutta myös pirullisia kriisejä

Julkaistu 8.6.2019

Kirkkoisku Burkina Fasossa: Asemiehet surmasivat kuusi ihmistä ja polttivat kirkon. Lasten sieppauksista tunnettua Boko Haramia vastaan soditaan lapsisotilailla – Unicef: Lähes 900 pakkovärvättyä vapautettu Nigeriassa. Länsiafrikkalaisessa Beninissä käydään vaalit jännittyneissä tunnelmissa – kaduilla nähty panssarivaunuja. Länsi-Afrikassa useimmat pakenevat lähelle, mutta ilmastonmuutos voi ajaa miljoonat kohti Eurooppaa – kolme syytä, jotka saavat ihmiset liikkeelle. Gambian maanpaossa elävä ex-presidentti varasti ainakin 300 miljoonaa valtion kassasta. Nämä ovat tuoreita Länsi-Afrikkaa koskevia otsikoita Yleltä. Demokratian opettelua, korruptiota, terrorismia ja jihadismia, väkivaltaa sekä pakolaisuutta. Näistähän Länsi-Afrikka pitkälti Suomessa tunnetaan. Pitääkö kuva paikkansa, aluetta ulkoministeriössä seuraava vastuuvirkamies Verna Leinonen? Äänitetty: 23.5. Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Eurovaalit brexitin varjossa

Julkaistu 25.5.2019

Uusimmassa podcastissa kovanluokan EU-asiantuntijat kertovat näkemyksiään Euroopan Unionia kohtaavista haasteita, demokratiavajeeseen liittyvän keskustelun tilasta ja analysoivat EU:n strategista roolia osana kansainvälistä yhteisöä. Vieraana Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö Jarmo Oikarinen ja MIlttonin EU-asiantuntija Lotta Nyman-Lindegren. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Voiko kahdeksan vuotta Trumpia olla tosiasia?

Julkaistu 11.5.2019

Miten Muellerin pitkään odotettu raportti on vaikuttanut Trumpin suosioon ja onko se rikkonut padon demokraattisen puolueen voittokululle ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen? Vieraana Tuuliikki Olander ja Juha Töyrylä.

Onko diplomaatiksi tosiaan niin vaikea päästä?

Julkaistu 27.4.2019

Uusimmassa jaksossa The Ulkopolitist haastatteli uransa alussa olevia diplomaatteja ja kartoitti tärkeimmät vinkit, jotka kaikkien KAVAKU-kurssia pohtivien tulisi tietää. Vieraana ulkoministeriössä diplomaatteina työskentelevät Saara Harju ja Lassi Härmälä. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Ulkopolitiikka kuuluu kahvipöytiin

Julkaistu 13.4.2019

The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan vaaleihin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ennen eduskuntavaaleja ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua perättiin muun muassa The Ulkopolitistissa, Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Myös presidentti Sauli Niinistö totesi, että keskustelu puolueiden ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjoista olisi vaalien yhteydessä tärkeää. Mutta miksi turpokeskustelu on olennaista? ”Ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat laajempia kuin vain aseet tai asejärjestelmät”, sanoo Helsingin yliopistossa väitöskirjaa tekevä Aino Huxley. Keskustelun avulla demokratiaa on mahdollista kehittää eteenpäin. Maiden väliset ulkosuhteet ovat lähellä ihmisten arkea, sillä keskinäisriippuvuus on maailmassa vahvistunut. Lisäksi arvoissa ja uhkakuvissa on tapahtunut muutoksia. Miten esimerkiksi arvomuutokset heijastuvat asevelvollisuuteen? Entä miten eri valtiotoimijoiden tavat toimia vaikuttavat Suomeen? ”Kun mietitään, mitä muutoksia on viimeisen neljän vuoden aikana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtunut ja vastaavasti mitä muutoksia on tulossa seuraavalla vaalikaudella, niin ehkä näistä asioista olisi ihan hyvä keskustella”, muistuttaa The Ulkopolitistin Maria Malho. Podcastissa keskustellaan, millaisista asioista on vaalien alla puhuttu, tiedustelulainsäädännöstä sekä esimerkiksi siitä, mistä pitäisi puhua, kun Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa. Aiheet eivät lopu: Kiina, brexit ja muut EU:n sisäiset ongelmat pysyvät agendalla. Studiossa: Maria Malho, kansainväliseen turvallisuuteen ja strategian tutkimukseen erikoistunut maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteri ja Demos Helsingin tutkija. Äänitys: Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Jihadismi on nuoren miehen peli

Julkaistu 4.4.2019

Suomalaisesta jihadismia koskevasta keskustelusta ovat puuttuneet faktat, sanoo tutkija Juha Saarinen. Mutta mitä jihadismi on? The Ulkopolitistin podcast pureutuu jihadismiin: mitä se on, miten se on heijastunut Suomeen, miksi konfliktialueille on lähdetty ja miltä tulevat vuodet näyttävät jihadistisen liikehdinnän suhteen? Kyseessä on monisyinen ja moniulotteinen ilmiö, johon ei ole helppoja vastauksia. Yksi sitkeistä yksinkertaistuksista koskee internetin roolia radikalisoitumiesssa. ”Netti ei ole mikään maaginen ulottuvuus, minne mennään radikalisoitumaan. Ei ole radikalisaatio-keijua, joka heilauttaa taikasauvaa, kun katsot kalifaattivideon, että hilirimpsis, sinä lähdet nyt kalifaattiin”, jihadismia tutkiva Juha Saarinen sanoo. Saarinen on kirjoittanut yhdessä tutkija Leena Malkin kanssa sisäministeriön tilaaman raportin Jihadistinen liikehdintä Suomessa. Podcastissa keskustellaan myös siitä, voiko palaajista olla strategista hyötyä.”Henkilöistä, jotka vielä ovat alueella, valtaosa on konkreettisia turvallisuusuhkia. En usko, että siellä on naiiveja hömelöitä, jotka eivät 2016 tiedostaneet, että tämä Isis ei ole kovin kiva ryhmä. En myöskään usko, että siellä on tuhansia kokkeja ja autokuskeja”, Saarinen sanoo.Studiossa The Ulkopolitistin Juha Saarinen, jihadistiseen liikehdintään erikoistunut väitöskirjatutkija. Saarisen väitöskirja käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Äänitetty: 27.2. Juontaja: Veera Honkanen Editointi: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Poliittisen valokuvan festivaali - Pysäyttäviä tarinoita linssin läpi

Julkaistu 30.3.2019

Poliittisen valokuvan festivaali - Pysäyttäviä tarinoita linssin läpi by Ulkopolitist

Brasilian Bolsonaro tarttui kansan turhautumiseen

Julkaistu 16.3.2019

Brasiliassa politiikka on lukuisten puolueiden soppa. Viime syksynä presidentinvaaleissa koettiin yllätys, kun voittajaksi nousi Jair Bolsonaro. Bolsonaro on tullut tunnetuksi muun muassa naisia halventavista lausunnoistaan. Mistä Bolsonaro oikein tuli ja kuka hän on?” On huvittavaa, miten hän onnistui kampanjassa esittämään itsensä uutena ja erilaisena, korruptoituneen poliittisen eliitin ulkopuolelta tulleena ehdokkaana. Tosiasiassa Bolsonaro on ollut lähes 30 vuotta kongressissa”, The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt sanoo. Bolsonaro onnistui tarttumaan korruptoituneisiin poliitikkoihin kyllästyneen kansan tuntoihin sekä työväenpuolue PT:hen kohdistuneeseen vastustukseen." Moni sanoi, että mikä tahansa muu kuin PT, vaikka Bolsonaro. Vaikka häntä ei tuettu, niin hän oli parempi vaihtoehto." Bolsonaro lupasi vaalikampanjassaan muun muassa höllentää alkuperäiskansojen maaoikeuksiin liittyvää sääntelyä, mikä edistäisi kaivostoimintaa ja metsähakkuita, sekä nostaa talouden jälleen nousuun. Podcastissa pohditaankin sitä, mitä hänen nelivuotiskaudeltaan on odotettavissa. Mitä yhteistä on Bolsonarolla ja Yhdysvaltain Donald Trumpilla? Studiossa on vieraana The Ulkopolitistin Brasilia-asiantuntija Mirka Wendt, joka on Helsingin yliopistosta valmistunut VTM pääaineena maailmanpolitiikka. Opinnoissaan hän erikoistui kehitysmaatutkimukseen sekä rauhan- ja konfliktintutkimukseen. Työkokemusta hänellä on mm. Suomen edustustoista New Yorkissa ja Brasiliassa, UNDP:ltä Rio de Janeirossa.

Tampere film festival - lyhytelokuvia pakolaisuudesta

Julkaistu 11.3.2019

The Ulkopolitist suuntasi Tampereen elokuvajuhlille katsomaan pakolaisuuteen liittyvän lyhytelokuvakokonaisuuden. Miltä pakolaisten asema näyttää tämän päivän Euroopassa? Vieraana Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija Marja Tiilikainen. Jakson juonsi Tuomas Lähteenmäki.

Jemenin nälänhätä kaikuu kuuroille korville

Julkaistu 2.3.2019

The Ulkopolitistin uusin podcast jakso pohtii Jemenin konfliktin taustoja ja analysoi, miksi Jeminin sotaa kutsutaan Saudi-Arabian Vietnamiksi?Studiossa vieraana CMI:n lähi-itä asiantuntija Mikko Patokallio ja The Ulkopolitistin Ilkka Tiensuu. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Onko EU tienhaarassa? Vieraana Alex Stubb

Julkaistu 16.2.2019

Brexit, eurovaalit ja komission salkkujako pitävät tulevina kuukausina varmasti kylläisenä politiikan nälkäisimmänkin kuluttajan. Unionin tilaa perkaa tässä erikoisjaksossa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen. Analyytikkona mukana Henri Vanhanen.

Mitä Myanmarissa tapahtuu?

Julkaistu 2.2.2019

Rohingat ovat yksi Myanmarin etnisistä vähemmistöistä, ja The Ulkopolitistissakin on kirjoitettu Myanmarista ja rohingoihin kohdistuvasta vainosta. Mutta mikä tilanne on nyt? Millaisen reaktion YK:n raportti herätti ja miten todennäköistä on, että syytteitä koskaan nostettaisiin? Voiko Myanmarin tapahtumia verrata esimerkiksi Ruandan kansanmurhaan 1994? Muun muassa näistä asioista studiossa on keskustelemassa The Ulkopolitistin Kaakkois-Aasian asiantuntija Lotta Kivinen, joka on seurannut Myanmarin politiikkaa, demokratisoitumisprosessia ja rohingojen vainoa 15 vuotta.

DocPoint tulee, oletko valmis?

Julkaistu 26.1.2019

Vuosi alkaa jälleen dokkareiden merkeissä! Kysyimme ensi viikolla alkavan DocPoint -festivaalin tulevalta taiteelliselta johtajalta Kati Juurukselta, miltä kuluvan vuoden rosteri näyttää dokumenttiohjaajan silmin? Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki ja Johannes Jauhiainen.

Kauden avaus: Parempaa ulkopoliittista keskustelua

Julkaistu 19.1.2019

Yksi The Ulkopolitistin sloganeista on “parempaa ulkopoliittista keskustelua”. Onko UPT onnistunut tavoitteessaan, ja miksi keskustelua edes pitää parantaa?

Mitä The Expanse kertoo ihmiskunnasta ja politiikasta?

Julkaistu 22.12.2018

Vuoden 2018 viimeisessä The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan The Expanse -sarjaan ja kansainväliseen politiikkaan. Millainen ihmiskunta on, kun asuinpaikkoina ovat Maan lisäksi Mars ja asteroidivyöhyke?

Valeuutisia, populismia ja paskapuhetta - elämmekö totuudenjälkeistä aikaa?

Julkaistu 15.12.2018

Mitä tarkoitetaan totuuden jälkeisellä ajalla ja onko klikkien ja erilaisten kohujen perässä juokseminen itseisarvo, jolla mediatalot voivat selvitä tulevaisuudessa? The Ulkopolitist otti asiasta selvää ja haastatteli Totuuden jälkeen – miten media selviää paskapuheen ja algoritmien aikana kirjan kirjoittajia Antto Vihmaa ja Hannu-Pekka Ikäheimoa.

Blackwaterista Wagneriin - kaupallisen sotilaspalvelualan kasvu

Julkaistu 1.12.2018

The Ulkopolitist selvittää, minkälaisia palveluja sotilaspalvelualan yritykset tosiasiallisesti tarjoavat ja pohtii, hyödynnetäänkö näitä palveluita valtioiden ulkopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa. Onko alalla edessään loistava tulevaisuus? Studiossa vieraana yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta.

Kiinan valvovan silmän alla

Julkaistu 17.11.2018

Kiinassa puolueen ote on tiukentunut Xi Jinpingin astuttua valtaan vuonna 2013. "Vaikuttaa, että Kiinan kohdalla toiveet demokratisoitumisesta voidaan ainakin väliaikaisesti hylätä”, sanoo studiossa vieraileva Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Jakson juontaa Veera Honkanen.

Yhdysvalloissa vallan menettämisen pelko on suuri

Julkaistu 3.11.2018

The Ulkopolitistin podcastissa pureudutaan tällä kertaa Yhdysvaltojen politiikkaan. Millaiset teemat ovat olleet pinnalla ennen marraskuisia välivaaleja? Onko maa niin kahtiajakautunut kuin täällä ajatellaan? Mitä voisi tehdä toisin? Yksi maan poliittisen järjestelmän ongelmista koskee äänestysaktiivisuutta. ”On paljon ihmisiä, jotka ovat pettyneitä kaksipuoluejärjestelmään, ja se on varmasti yksi syy matalille äänestysaktiivisuusluvuille. Ehdokkaaksi pääseminen on edelleen erittäin vaikeaa”, Mikkel Näkkäläjärvi sanoo. Suomessa matala äänestysprosentti on puolueiden jakama yhteinen huoli. Näin ei ole Yhdysvalloissa. ”Joissakin osavaltioissa kannattaa tehdä äänestäminen vaikeaksi. Jos esimerkiksi nuoret rekisteröityisivät äänestäjiksi, he äänestäisivät pääosin demokraatteja. Vallan menettämisen pelko on aika suuri”, Joel Linnainmäki huomauttaa. Studiovieraina ovat: Mikkel Näkkäläjärvi, lappilainen Demarinuorten puheenjohtaja, SDP:n Pohjoismaa-työryhmän puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas. Häntä kiinnostaa erityisesti EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja EU globaalina toimijana. Joel Linnainmäki, Allianssin kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija ja Kansainvälisen politiikan yhdistyksen FAIAn puheenjohtaja. Linnainmäkeä kiinnostaa etenkin kansainvälinen yhteistyö ja Suomen ulkopolitiikka. – Äänitetty: 30.10.2018 Juontajat: Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen ja Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Jollei kyberturvallisuudessa ole johtajuutta, jäljelle jää kriisi

Julkaistu 20.10.2018

Minkälaiset asiat uhkaavat meidän digitaalista turvallisuuttamme?Studiossa vieraana sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden professori (Professor of Practice), Tosiboxin toimitusjohtaja Jarno Limnéll, joka tänä syksynä julkaisi Uhkakuvat-kirjan yhdessä ministeri Jaakko Iloniemen kanssa. Jakson juontaa Veera Honkanen ja Tuomas Lähteenmäki.

Turvallisuuskeskustelu laajenee

Julkaistu 6.10.2018

Turvallistaminen ei ole toivottavaa, mutta silti turvallisuuskeskustelua pitäisi käydä eri tavalla tai laajemmin kuin aiemmin. Turvallisuutta on kansainvälisessä politiikassa perinteisesti pidetty kansallisvaltioiden turvallisuutena. Kuten kaikki muukin, myös turvallisuuden käsite on muuttunut ja muuttuu edelleen. Esimerkiksi ympäristössä, teknologiassa ja identiteeteissä tapahtuvat muutokset heijastuvat turvallisuuteen. The Ulkopolitistin podcastissa pohditaan muun muassa, mitä on turvallisuus, kuka sitä tuottaa ja kenelle? Ketkä puhuvat turvallisuudesta? Millainen on post-turvallinen maailma? Studiossa ovat keskustelemassa The Ulkopolitistin: Maria Malho on kansainväliseen turvallisuuteen ja strategian tutkimukseen erikoistunut maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija ja Demos Helsingin tutkija. Maria on perehtynyt erityisesti kaupunkien rooliin turvallisuudessa ja tulevaisuuden ennakointiin. Christopher Rowley on kansainvälistä politiikkaa ja konfliktintutkimusta opiskellut Demos Helsingin tutkija ja projektipäällikkö. Chrisiä kiinnostavat etenkin teknologian yhteiskunnalliset vaikutukset. Hän on myös yksi The Ulkopolitistin perustajajäsenistä. – Äänitetty: 26.9.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Anna Saraste, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Ihmiskaupan monet kasvot

Julkaistu 22.9.2018

Ihmiskauppa ja siihen liittyvä muu hyväksikäyttö ovat vakava maailmanlaajuinen rikosmuoto, joka ennen muuta loukkaa universaaleja ihmisoikeuksia. Onko niin, että ihmiskaupasta ei kuitenkaan osata keskustella Suomessa? Studiossa vieraana Veikko Mäkelä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä, Anna Nuotio Monika-Naiset Liitosta ja Inkeri Mellanen FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:stä. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Neljässä vuodessa ihan jäätävä muutos

Julkaistu 8.9.2018

The Ulkopolitistin syksy käynnistyy turvallisuuspoliittisella keskustelulla. Mistä Ranskan interventioaloitteessa on kyse, entä Suomen ja Ruotsin yhteistyössä? Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on monista säikeistä koostuva verkko, jonka perimmäisenä tarkoituksena on taata, ettei Suomi jäisi kriisitilanteessa yksin. Neljässä viime vuodessa politiikka on mullistunut. Syyskauden ensimmäisessä jaksossa pureudutaan niin Suomen ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön, Ruotsin vaaleihin, Suomen muihin kahdenvälisiin puolustussopimuksiin, Natoon sekä Ranskan interventioaloitteeseen ja tulevaisuuden suuriin trendeihin – kukkakaaliyllätystä unohtamatta. Studiossa keskustelemassa ovat The Ulkopolitistin: Ilmar Metsalo on valtion leivissä työskentelevä viestinnän ammattilainen. Poliittista historiaa opiskellut Metsalo on kiinnostunut Itämeren turvallisuuspolitiikasta sekä alueen historian pienistä yksityiskohdista. Matti Pesu on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja tohtorikoulutettava Tampereen yliopistossa. Pesua kiinnostavat Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, Euroopan turvallisuuskysymykset ja transatlanttiset suhteet sekä diplomaattinen historia. – Äänitetty: 3.9.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Kevätkauden lopetus: The Ulkopolitist – koska se on kiva sanoa

Julkaistu 16.6.2018

Kauden päättävässä The Virallisessa podcast-jaksossa pureudutaan The Ulkopolitistin ytimeen. Studiossa vieraana The Ulkopolitist -verkkolehden päätoimittaja Anna Tervahartiala ja viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen, juontajana The Ulkopolitist ry:n hallituksen puheenjohtaja Veera Honkanen.

Iran ja Lähi-idän ruutitynnyri

Julkaistu 9.6.2018

The Ulkopolitist sukeltaa Iranin poliittiseen vaikutuspiiriin lähi-idässä ja pohtii maan ulkopoliittisia tavoitteita alueen konflikteissa. Studiossa vieraana CMI:n neuvonantaja Mikko Patokallio ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Joonas Maristo. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Feministinen ulkopolitiikka ei vienyt Ruotsia rappiolle

Julkaistu 26.5.2018

Feministinen ulkopolitiikka on aiheuttanut nikottelua Ruotsissa ja maailmalla, mutta kyse ei ole sen enempää tai vähempää muusta kuin ihmisoikeusperustaisesta lähestymistavasta. Studiossa vieraana diplomaatti Katja Ahlfors, joka työskentelee vanhempana neuvonantajana konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Lisäksi vieraana Maria Ristimäki CMI:n Women in Peacemaking -tiimistä. Jakson juontaa Veera Honkanen.

Voiko ilmastonmuutos sytyttää konflikteja?

Julkaistu 12.5.2018

Miten ilmastonmuutos ja äärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat konfliktien syntyyn Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa? Studiossa vieraana CMI:n Maria Ristimäki ja Essexin yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Mustasilta. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Spesiaali: Mitä Scifi kertoo kansainvälisestä politiikasta?

Julkaistu 4.5.2018

Kansainvälisenä Star Wars -päivänä The Ulkopolitist tarjoilee erikoisjakson, jossa käsitellään sodan teknologiaa, hyvän ja pahan kuvauksia ja scifi-kuvaston valumista todelliseen maailmaan. May the fourth be with you! The Ulkopolitistin podcast-spesiaalissa hypätään avaruusalukseen ja pohditaan, miten tieteisfiktio ja kansainvälinen politiikka sekä terrorismin ja sodan tutkimus ovat yhteydessä toisiinsa. Sarjojen, elokuvien ja kirjojen avulla voi esimerkiksi tunnistaa vinoumat ja vääristymät omassa analyysissaan. Scifi on laji, jossa nykymaailman ilmiöitä voidaan käsitellä suhteellisen puolueettomassa kontekstissa. Käsitellyksi tulevat niin tappajarobotit, Darth Vader kuin Nälkäpeli-tervehdyskin. Studiossa keskustelemassa: Juha Saarinen on jihadismiin sekä Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut jatko-opiskelija King’s College Londonissa. Juha suosittelee tutustumaan planeettojen välisistä suhteista kertovaan The Expanseen niin kirja- kuin tv-sarjana. Jälkimmäinen on muun muassa Rolling Stone -lehden mukaan parasta scifiä televisiossa tällä hetkellä, ja kansainvälisen politiikan professorin Daniel Dreznerin mukaan paras kansainvälistä politiikkaa käsittelevä tv-sarja. Itse George R. R. Martin on myös suositellut sarjaan pohjautuvaa kirjasarjaa. Alex Pitkänen on maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut muun muassa poliittisesta väkivallasta ja sodan tutkimuksen filosofisista näkökulmista. Alex suosittelee Joe Haldemanin The Forever Waria, joka kertoo galaktisessa mittakaavassa käytävästä sodasta ihmiskunnan ja Tauran-lajin välillä. Kirjan teemat ovat ajankohtaisia myös terrorisminvastaisen sodan aikakaudella. Toinen suositus menee Black Mirror -sarjalle, jonka jaksot käsittelevät rikkinäisiä visioita tulevaisuudesta, jossa uusi teknologia tuo esille ihmismielen pimeän puolen. Maailmanpolitiikan kannalta relevantteja jaksoja ovat ainakin Nosedive (sosiaalinen media ja Kiinan sosiaalipisteytysjärjestelmä), Metalhead (uudet innovaatiot aseteknologiassa ja robotiikassa) ja Men Against Fire (tappamiseen liittyvät pidäkkeet ja niiden kiertäminen poliittisen väkivallan yhteydessä). – Äänitetty: 25.4.2018 Juontaja: Veera Honkanen Veera suosittelee Westworld-sarjaa, jossa pohditaan, miten älykkäitä, ihmisenkaltaisia robotteja saa kohdella, ja mikä erottaa ihmiset roboteista. Kiinnostavaa on utopian ja dystopian rajoilla liikkuminen: toisen onnela on toisen vankila. Edit: Veera Honkanen, Petri Vanhanen, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila Kuuntele muut The Ulkopolitistin podcast-jaksot täältä.

Maailmankaupassa tuulee

Julkaistu 28.4.2018

”Adam Smithin aika on ohi.” Protektionismi lisääntyy niin Yhdysvalloissa, EU:ssa kuin muuallakin, ja Kiinan taloudellinen nousu on saanut aiemman kansainvälisen tasapainon järkkymään. The Ulkopolitist pureutuu podcastissaan kauppapolitiikan kuumiin kysymyksiin. Milloin voidaan puhua kauppasodasta, ja mitä se edes tarkoittaa? Onko Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väärässä vai oikeassa painostaessaan Kiinaa? Miksi vapaakaupan aika on ohitse? Näitä ja muita kauppapoliittisiin siirtoihin liittyviä kysymyksiä pohtivat Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä ja The Ulkopolitistin Lauri Kangasniemi. Jaksossa luvassa provosoivia väitteitä, kauppakiistelyn asettamista laajempaan kontekstiin (kyseessä ei ole vain Yhdysvaltain ja Kiinan välinen mittelö!) sekä pohdintaa, mihin suuntaan maailmanpolitiikassa ja -taloudessa ollaan menossa. Autarkia, Adam Smith, Kiina, EU, teknologia ja Thukydideen ansa mainittu. Studiossa keskustelemassa: Risto E. J. Penttilä on konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja ja Keskuskauppakamarin entinen toimitusjohtaja. Penttilä on kansainväliseen politiikkaan perehtynyt filosofian tohtori Oxfordin yliopistosta. Lauri Kangasniemi on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka keskittyy taloudellisiin ulkosuhteisiin ja kauppapolitiikkaan. - Äänitetty: 10.4.2018 Juontaja: Veera Honkanen Edit: Veera Honkanen, Anna Saraste, Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Venäjä ja nationalismin palo

Julkaistu 14.4.2018

Mihin kansallistunne sidotaan Venäjällä? The Ulkopolitist luotaa naapurimaamme suuria kertomuksia ja pohtii, mihin suuntaan  valtiollinen nationalismi on liikkumassa. Studiossa vieraana Ylen ulkomaantoimittaja Iida Tikka, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laine ja The Ulkopolitistin viestintäpäällikkö Janne Soisalon-Soininen. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki

Voisiko Kiina rahoittaa Jäämeren radan?

Julkaistu 31.3.2018

Pääsiäisenä karvahatuista ei vielä kannata luopua, sillä The Ulkopolist palaa jälleen lumen ja jään alueelle pohjoiseen. Arktista aluetta käsittelevässä erikoisjaksossa keskustelemaan saapuu Suomen pohjoisen politiikan suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka ja jäänmurtajistaan tunnetun Arctian viestintäpäällikkö Eero Hokkanen. Jakson juontavat Tuomas Lähteenmäki ja Veera Honkanen.

Pandadiplomatia ja Kiinan pehmeän vallankäytön arsenaali

Julkaistu 17.3.2018

Mitä ihmettä pehmeällä vallankäytöllä oikein tarkoitetaan ja mitä ovat ne kulttuuriset piirteet, poliittiset arvot tai ulkopolitiikan käytännöt, joista Kiinan pehmeä valta kumpuaa? Studiossa vieraana VTT, Jukka Aukia Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskukselta ja Maria Kauko, The Ulkopolitistin Aasia- ja Tyynimeri-toimituksesta. Jakson juontaa Tuomas Lähteenmäki.

Öljyjätti menee pörssiin – mutta mitä sitten?

Julkaistu 3.3.2018

Saudi-Arabian öljy-yhtiön Aramcon tulevasta pörssilistautumisesta puhuvat nyt kaikki, niin myös The Ulkopolitist. Aramcon listautumisen tavoitteena on kerätä sata miljardia dollaria (eli reilut 80 miljardia euroa) pääomaa sekä vähentää Saudi-Arabian valtion budjetin riippuvuutta öljyn hinnasta. Myös sisäpoliittisia syitä löytyy maailman suurimmaksi uumoillun listautumisen taustalta. Moni asia on vielä auki: mihin pörsseihin Aramco listautuu ja milloin, ja miten tämä vaikuttaa meihin kaikkiin? The Ulkopolitist on myös kiinnostunut rahasta, ja jaksossa pohditaankin, miltä arvio 100 miljardin dollarin keräämisestä kuulostaa. Näitä ja muita listautumiseen ja Aramcoon liittyviä kysymyksiä podcast-studiossa avaa maakaasuun, hiileen ja öljyyn erikoistunut markkina-analyytikko Vesa Ahoniemi, jonka artikkeli öljy-yhtiöstä julkaistaan keskiviikkona 7.3.2018.

Latinalaisen Amerikan huumesirkus

Julkaistu 17.2.2018

The Ulkopolitist sukeltaa huumetuotannon ja salakuljetusreittien piinkovaan alamaailmaan Latinalaisessa Amerikassa. Vieraana The Ulkopolitistin Amerikat-toimituksesta Ilkka Tiensuu, Mari Fabritius ja Mirka Wendt. Jaksoon liittyvän artikkelin voit lukea täällä: https://www.ulkopolitist.fi/2018/02/09/amerikkojen-suuri-huumesirkus-osa-i-valmistus/

Tekoälyn turvallisuusvaikutukset

Julkaistu 3.2.2018

The Ulkopolitistin podcastissa pohditaan teknologisen kehityksen ja älykkäiden algoritmien mukanaan tuomia turvallisuusuhkia. Venäjä mainittu! The Ulkopolitistin tekoäly-jaksossa Christopher Rowley pohtii, mitä tekoäly on ja miten se liittyy demokratiaan ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Vaikka niin sanottu vahva tekoäly, eli laajan ymmärryksen ja ihmisen kaltaisen tietoisuuden kehittäneet koneet, ja super-tekoäly, eli ihmisen kyvykkyyden ylittävät älykkäät koneet*, ovat vielä kaukana, älykkäillä ja tehokkailla algoritmeilla on jo nyt merkittäviä turvallisuusvaikutuksia. Aihetta käsitellään lisää Chrisin artikkelissa, joka julkaistaan keskiviikkona 7.2. Stay tuned! * Määrittely perustuu VTT:n Tuottoa ja tehokkuutta Suomeen tekoälyllä -katsaukseen. Christopher Rowley on konfliktintutkimuksen maisteri King’s College Londonista. Hän on suorittanut kanditutkinnon London School of Economicsissa sekä opiskellut filosofiaa Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä Chris on tutkijana Demos Helsingillä. Nauhoitettu: 25.1.2018 Edit: Veera Honkanen ja Jussi Heinonkoski Jingle: Anni Mattila

Jihadistinen liikehdintä Euroopassa

Julkaistu 20.1.2018

The Ulkopolitistin podcast-kausi käynnistyy jihadismia käsittelevällä tuplajaksolla. Ota rento asento, sähköistä hoksottimesi ja sukella ISIS terroristijärjestön tulevaisuuden näkymiin. Jaksojen toisessa puolikkaassa syvennytään jihadistiseen liikehdintään Euroopassa ja analysoidaan muun muassa meille pohjolaan mahdollisesti kohdistuvia heijastevaikutuksia. Jakson lopussa nostetaan esille studiovieraiden avainviestit, jotka jokaisen aiheesta kiinnostuneen tulisi tarkistaa. Studiossa kolmen kovan kööri juontaja Tuomas Lähteenmäen vieraana: Antti Paronen, upseeri (arvo: kapteeni), sotatieteiden tohtori. Väitöskirjassaan Paronen käsitteli globaalin jihadistisen liikkeen strategista ajattelua. Kuluvana keväänä julkaistavassa teoksessaan Paronen käsittelee jihadistisen liikkeen strategista tulevaisuutta ISIS:n jälkeen. Juha Saarinen on jihadistiseen liikehdintään erikoistunut jatko-opiskelija King's College Londonissa. Hänen väitöskirjansa käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Hän on aiemmin työskennellyt tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Otso Iho on maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC)-tutkimuslaitoksella. Hän on suorittanut terrorismiin keskittyvän sotatieteiden maisterin tutkinnon King’s College London -yliopistossa sekä kandidaatin tutkinnon Itä-Euroopan ja Venäjän historiasta University College London -yliopistossa. Otso on työskennellyt johtavissa poliittisen riskin konsultointiyrityksissä Lontoossa vuodesta 2012 ja julkaissut lukuisia artikkeleita terrorismista ja poliittisista riskeistä Euroopassa ja Aasiassa.

ISIS ja kaatunut kalifaatti

Julkaistu 20.1.2018

The Ulkopolitistin podcast-kausi käynnistyy jihadismia käsittelevällä tuplajaksolla. Ota rento asento, sähköistä hoksottimesi ja sukella ISIS terroristijärjestön tulevaisuuden näkymiin. Tuplajakson ensimmäisessä erässä paneudutaan kalifaatin kaatumisen syihin, taustoitetaan terroristijärjestön tavoitteita ja jihadistisen ideologian leviämistä maailmalla. Studiossa kolmen kovan kööri juontaja Tuomas Lähteenmäen vieraana: Antti Paronen, upseeri (arvo: kapteeni), sotatieteiden tohtori. Väitöskirjassaan Paronen käsitteli globaalin jihadistisen liikkeen strategista ajattelua. Kuluvana keväänä julkaistavassa teoksessaan Paronen käsittelee jihadistisen liikkeen strategista tulevaisuutta ISIS:n jälkeen. Juha Saarinen on jihadistiseen liikehdintään erikoistunut jatko-opiskelija King's College Londonissa. Hänen väitöskirjansa käsittelee jihadismin kehittymistä Suomessa ja Irlannissa viimeisen viiden vuoden aikana. Hän on aiemmin työskennellyt tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Otso Iho on maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC)-tutkimuslaitoksella. Hän on suorittanut terrorismiin keskittyvän sotatieteiden maisterin tutkinnon King’s College London -yliopistossa sekä kandidaatin tutkinnon Itä-Euroopan ja Venäjän historiasta University College London -yliopistossa. Otso on työskennellyt johtavissa poliittisen riskin konsultointiyrityksissä Lontoossa vuodesta 2012 ja julkaissut lukuisia artikkeleita terrorismista ja poliittisista riskeistä Euroopassa ja Aasiassa.

Saudi-Arabian oma maali ja muita syksyn erikoisuuksia

Julkaistu 22.12.2017

The Ulkopolitist nostaa vuoden viimeisessä podcastissaan esiin syksyn kolme merkittävää teemaa. Joulu tulee ja debatoitavaa riittää. The Ulkopolitist tarjoaa podcastissaan vaihtoehtoisia keskustelunaiheita Helsingin Sanomien nostattamalle Salaiset paperit -närkästykselle. Jaksossa luodataan syksyn kiinnostavimpia teemoja, ja keskustelu kulkee Suomen turvallisuuspolitiikasta Lähi-idän kautta Kaakkois-Aasiaan. Mitä Matti Pesu sanoo Suomen turvallisuuspolitiikan muuttumisesta ja presidentti Sauli Niinistön roolista muutoksessa? Miksi Jussi Heinonkoski on valinnut Saudi-Arabian Lähi-idän kuumimmaksi perunaksi ja mikä on ollut saudien oma maali? Miksi Veera Honkanen valitsi Myanmarin rohingat Aasian tärkeimmäksi kysymykseksi? Ja mikä tärkeintä: pöytään lyödään kasa timanttisia lukuvinkkejä! Tämän podcastin myötä The Ulkopolitist toivottaa kaikille kuulijoille ja lukijoille oikein hyvää ja rauhallista joulua! Palaamme ulkopoliittiseen asiaan 19.1. Podcastin keskusteluun liittyvät artikkelit: Matti Pesu: Kansainvälinen yhteistyö vie Suomen puolustuspolitiikkaa kohti valtavirtaa https://www.ulkopolitist.fi/2017/09/06/kansainvalinen-yhteistyo-vie-suomen-puolustuspolitiikkaa-kohti-valtavirtaa/ Jussi Heinonkoski: Mitä Saudi-Arabiassa oikein tapahtuu? https://www.ulkopolitist.fi/2017/11/10/mita-saudi-arabiassa-oikein-tapahtuu/ Lotta Kivinen: Rohingojen hätä Myanmarissa pahenee https://www.ulkopolitist.fi/2017/09/20/rohingojen-hata-myanmarissa-pahenee/ Veera Honkanen: Epävirallista sietämisen politiikkaa – Malesia välttelee vastuutaan pakolaisista https://www.ulkopolitist.fi/2017/10/11/epavirallista-sietamisen-politiikkaa-malesia-vaistelee-vastuutaan-pakolaisista/ Artikkelisuositukset joululomalle: Tomas Wallenius: Geopolitiikka ei ole tietellistä https://www.ulkopolitist.fi/2017/03/31/essee-geopolitiikka-ei-ole-tieteellista-2/ Tomas Wallenius: Sauli Niinistön karmea etikettimoka? Katso kuvat! https://www.ulkopolitist.fi/2012/03/02/sauli-niiniston-karmea-etikettimoka-katso-kuvat/ Mikko Patokallio: Käärmetanssijan kuolema Jemenissä https://www.ulkopolitist.fi/2017/12/15/kaarmetanssijan-kuolema-jemenissa/ Matti Puranen: Kiinan kommunistisen puolueen suurkokouksen valtapeli valaisee Kiinan tulevaisuudennäkymiä https://www.ulkopolitist.fi/2017/10/18/kiinan-kommunistisen-puolueen-suurkokouksen-valtapeli-valaisee-kiinan-tulevaisuudennakymia/ Matti Puranen: Kiinan kommunistisen puolueen suurkokous meni käsikirjoituksen mukaan https://www.ulkopolitist.fi/2017/11/03/kiinan-kommunistisen-puolueen-suurkokous-meni-kasikirjoituksen-mukaan-xi-jinping-sailyy-johdon-ytimena-mutta-on-tuskin-kaikkivaltias/ Maria Kauko: Rähmällään itään? Kiinan poliittinen vaikutusvalta Euroopassa kasvaa https://www.ulkopolitist.fi/2017/12/08/rahmallaan-itaan-kiinan-poliittinen-vaikutusvalta-euroopassa-kasvaa/ Nauhoitettu 18.12.2017 Edit: Veera Honkanen & Petri Vanhanen Jingle: Anni Mattila

Kiina on omanlaisensa kissa, joka aina putoaa jaloilleen

Julkaistu 9.12.2017

Mitä kuuluu Kiinan taloudelle? Pitääkö Kiinan velkataakasta ja asuntojen poskettomista hinnoista olla huolissaan? Haastaako kiinalaistyyppinen sosialismi länsimaisen demokratian ja markkinatalouteen perustuvan mallin? Aukeaako kiinalainen ketsuppipullo vihdoin, ja mikä on pullon henki? Näihin ja paljon muuhun pureudutaan The Ulkopolitistin uusimmassa podcast-jaksossa. Ruodittua tulevat niin Kiinan talouden erityispiirteet kuin keskeisimmät kehityskaaret. Keskustelemassa ovat Kiinan taloudesta vastikään kirjan julkaissut Eeva Eronen sekä The Ulkopolitistin Matti Puranen, Ilari Autio ja Veera Honkanen. Tsekkaa myös The Ulkopolitistin arvio Erosen “Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen” -kirjasta! Kirja-arvio ilmestyy 12.12.

Presidentinvaalit ja ensimmäisen kierroksen Niinistö-show

Julkaistu 25.11.2017

Tulevia presidentinvaaleja käsittelevässä jaksossa analysoidaan istuvan presidentin ennakkosuosion syitä. Lisäksi nostetaan esille tuoreimpia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviä teemoja, jotka tähän asti ovat huutaneet poissaolollaan tylsähköissä vaalikeskusteluissa. Studiossa vieraana The Ulkopolitistin päätoimittaja Timo R. Stewart ja presidentti-instituution muutosta käsittelevän artikkelin The Ulkopolitistiin kuluvalla viikolla julkaissut toimittaja Henri Vanhanen. Jakson juontajana toimii Tuomas Lähteenmäki.

Kiina ratsastaa aallonharjalla mutta hallitseeko se itsekään aaltoa?

Julkaistu 19.6.2017

Kiinan vaikutusvallan kasvu on yksi 2000-luvun järisyttävimpiä maailmanpoliittisia ilmiöitä. Millä tavoin Kiinan nousu muovaa vallitsevia kansainvälisiä asetelmia ja valtasuhteita? Entä missä määrin Kiinan taloudellisen painoarvon kasvusta seuraa Kiinan poliittinen valta esimerkiksi Suomessa, jonka vientituotteista tosiasiassa jo iso osa päätyy eri vaiheiden kautta idän jättiläiselle? The Ulkopolitistin podcastissa keskustelemassa ovat Suomen Pekingin suurlähettiläänä vuosina 2005–2009 toiminut Antti Kuosmanen sekä Ulkopolitistin Aasia-toimituksen edustajat Veera Honkanen, Maria Kauko ja Matti Puranen.

Uhkakuvat ovat poliittisia

Julkaistu 25.5.2017

The Ulkopolitistin ensimmäisessä podcastissa puhuttavat uhkakuvien poliittisuus ja digitaalisen yhteiskunnan herkät kohdat. Vaikka hybridistä on tullut turvallisuuden muotisana, on sen tehtävä alleviivata sitä miten nopeasti kehittyvät kansainväliset ilmiöt ovat yhä tiiviimmin läsnä arkisissa askareissamme. Esimerkiksi Suomessakin paljon puhuttu sähköisten vaalien kehitys on erittäin herkkä teema. Suomen vahvoilta varautumisen perinteiltä vaaditaankin yhä nopeampaa sopeutumista yleiseen kehitykseen. Kansallista uhkakuvapuhetta seurataan alati aktiivisemmin kansallisvaltion rajojen ulkopuolella, mikä korostaa arvojen ja viestinnän merkitystä luottamuksen rakentamisessa. Keskustelemassa Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sekä Ulkopolitistin Matti Pesu ja Henri Vanhanen.

Turpokäräjät – asiaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta (SuomiAreena 2015)

Julkaistu 7.8.2015

Järjestimme 13.7. Porin kaupungintalon pihalla keskustelupaneelin Suomen ulko- ja turvallisuus politiikasta osana vuoden 2015 SuomiAreena-tapahtumaa. Mukana paneelissa olivat Li Andersson (kansanedustaja, vas.), Tuomas Forsberg (kv.pol professori, Tampereen yliopisto) sekä James Mashiri (kapteeniluutnantti, Puolustusvoimat. Ulkopolitistilta juontajana toimi Matti Pesu ja alustajana Elina Ylä-Mononen.

Takaisin podcastien listaan