Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Hello, Cleveland!
Hello, Cleveland! on bäkkärihenkinen podcast, jossa keskustellaan rock-ammattilaisten kanssa ja metsästetään länsimaisen rytmimusiikin ydintä. Podcastaajina Bändikirjan tekijät Peter Aulén ja Jukka Jylli.
Jaksot
Yhteensä 18 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.9.2021.
Jakso 18: Tero Vesterinen - Bläkkiksestä poppikseen
Tässä jaksossa puhutaan yllättävän paljon metallista siihen nähden, että Vesterinen Yhtyeineen esittää melko lenseän osaston musiikkia. Ja taas on kysyttävää. Kuka oli Vili Vesterinen? Pitääkö olla iso levy-yhtiö vai eikö? Miten organisoidaan 10 hengen treenit? Entä onko Tero Vesterinen myöhempien aikojen Roger McGuinn?Vesterisen salattu metalliprojekti paljastetaan ja bonuksena lyödään tiskiin jo legendaariseksi muodostuneen Hansson & Karlsson -mysteerin ratkaisu.Tästä tuli nyt vähän pitempi kuin yleensä, mutta haitanneeko tuo mitään. Ja jos haluat hypätä alkuhöpinöistä suoraan Vesteris-sisältöön, niin tiedoksi että se alkaa kohdasta 8:35.
Jakso 17: Laulusolismin syvin olemus - Anna-Sofia Tuominen
Tässä jaksossa heittäydytään semisti akateemisiksi ja mietitään mm. keikka- ja studiolaulamisen eroja.Anna-Sofia Tuominen tunnetaan parhaiten viime vuonna kuopatun Tilhet, pajut ja muut -yhtyeen solistina. Lisäksi Anna-Sofia on Lahden Ammattikorkeakoulusta valmistunut muusikko (AMK) ja teatteritaiteen maisteri. Viimeisimpiin projekteihin kuuluu Humu-niminen vähän artsympi duo, jonka toinen jäsen on äänitaiteilija Tytti Arola.Miten studiossa pääsee biisin ytimeen? Mitä jos livenä jännittää? Irtoaako liveyleisöstä oikeasti jotain viboja esittäjälle? Eroaako se näytteleminen jotenkin musahommista? Pitääkö solistin olla bändin liideri? Muun muassa tämmöisiä pohdiskellaan.
Jakso 16: Knipi - Ego- ja omalla tripillä
Tässä jaksossa ei puhuta pelkästään Laajasalon Palloseurasta ja kiekkotähti Hannes Björnisen tulevaisuudesta, vaan mukaan mahtuu myös musiikkiaiheisia kysymyksiä, joihin vastaa muusikko-lauluntekijä Zachris Stierncreutz. Mistä se Egotrippi lähti? Miksi sitä stemmalaulua aina? Entä mitäs nyt sitten kun on sooloa? Ja ennen kaikkea: mitä tapahtui Hanssonille ja Karlssonille, jotka jo Lindell-jaksossa mainittiin?(PS. Se Gösta Sundqvistin jalkapalloseura oli tietysti nimeltään Johanneksen Dynamo. Se yhdistyi myöhemmin FC Norssiin ja uudesta seurasta tuli Atlantis FC.)
Jakso 15: Tehosekoittimella Saimaalle - Matti Mikkola
Tehosekoitin tekee kesällä 2022 paluun, siispä nyt on mainio hetki puhua kyseisestä orkesterista kuten myös Saimaa-bändistä. Näiden liideri Matti Mikkola on bändihommien ohella tuottanut biisejä myös muille ja kerännyt vuoden parhaan rock-albumin palkinnon lisäksi melkoisen kasan kultaa ja platinaa. Viime vuosina hän on sotkeutunut menestyksellä myös elävän kuvan säestämiseen telkkarissa.Tässä jaksossa puhutaan paljon musan syvimmästä olemuksesta, johon kuuluvat esim. jatkuva sutkutus ja hutkutus. Jaksossa mainitaan myös Matti Nykänen ja Apulanta, tosin ihan vahingossa.
Jakso 14: Synavelho Tommi Lindell - Istuuko syntikka rokkibändiin?
Tommi Lindell kiippareineen on tehnyt monenlaista Raptorista Topmostiin. Omaakin musaa kyseinen mestarikiipparisti on tehnyt runsaasti. Tässä jaksossa selvitellään bändisattumusten lisäksi sellaisia hienoja soittopelejä kuin Moog, theremin ja mellotron. Puheeksi tulee myös moni hyvä artisti ja bändi Frank Zappasta Doorsiin. Vähän eksytään myös musabisneksen nykyiseen jamaan.
Jakso 13: Rock-rummutuksen erikoismies Twist Twist Erkinharju - mitä nopeammin, sitä helpompaa
Studiovieraana tällä kertaa nopeammanpuoleinen rumpulegenda Teijo "Twist Twist" Erkinharju. Miehen värikkäälle uralle on mahtunut vähän kaikenlaista Kari Peitsamosta karaoketaustojen kautta Pave Maijaseen. Kymmeniä bändejä on koluttu: Peer Güntin kultakauden jälkeen mm. yllättävän pitkäikäinen Los Bastardos Finlandeses, tällä kanavalla jo monesti mainittu kansainvälinen menestyjä Leningrad Cowboys ja nyt uunituore MegaSnake. Erikoisempia vaiheita ovat olleet semisti koomassa soitettu Rockin SM -finaali osittain yhdellä kapulalla sekä Pohjois-Korea kokonaan ilman rumpusettiä.
Jakso 12: Mato Valtonen, osa 2 - Leningrad Cowboys
Jotkut sanovat, että kylmä sota loppui kun Berliinin muuri kaatui. Toiset puolestaan ovat sitä mieltä, että kylmä sota loppui vasta siinä kohtaa kun Puna-armeijan kuoro nousi lavalle Leningrad Cowboys -nimisen suomalaisbändin kanssa Helsingin Senaatintorilla vuoden 1993 kesäkuussa.Helsingin show'n jälkeen maailma aukesi ja bändin näki mm. 600 miljoonaa ihmistä MTV Video Music Awardsissa. Mukana oli vähäisempiäkin artisteja kuten Rolling Stonesit, Bruce Springsteenit, Michael Jacksonit, Madonnat ja mitä näitä oli. Tom Jones kävi erikseen kehumassa solistia ja loppubileissä maailmantähdet viihtyivät Leningrad Cowboys -olutta nauttien.Cowboys kiersi aikansa pitkin maailmaa ja vähän paremmalla tuurilla siitä olisi voinut tulla kansainvälinen kestotähti. Onneksi elämään jäivät ainakin klassikoiksi päätyneet Aki Kaurismäen leffat.
Jakso 11: Mato Valtonen, osa 1 - Sleepy Sleepers
70-luvun Kekkoslandiasta puuttui meininki, siispä se piti Lahdessa synnyttää. Sleepy Sleepersin tempauksia kampittivat niin paikallispoliisi kuin isommatkin herrat, mutta show jatkui ja levyjä väsättiin pitkin maailmaa Memphisistä Rio de Janeiroon, ihan vaan kun tuli mieleen. Loppujen lopuksi Eestissä saatiin aikaan varsinaiset jytinät kun Sleeppareitten keralla Juice Leskinen, Sakari Kuosmanen ja muut kapinalliset olivat komppaamassa laulavaa vallankumousta.
Jakso 10: Tiisun paluu ja biisejä kengänpohjista - vieraana Henrik Illikainen
Se joka toinen torstai on taas täällä! Puheenaiheina mm. futsal ja Somero-parkour, mutta ennen kaikkea biisinteko ja bändihommat. Hyvä biisi voi syntyä vaikka volume-potikoista, mutta iso kertsi pitää olla. Suomirockin erikoisempi menestysbändi Tiisu on tehnyt paluun. Väinö Karjalaisen tuottama levy nimeltään III on ulkona ja levyjulkkarit Helsingin On the Rocksissa lauantaina 5.3.
Jakso 9: Balls, Lepakko ja Viranomaiset - vieraana laulaja Marjo Leinonen
Marjo Leinosen blues-osaston laulusoundi on ehkä rouheampi kuin yhdenkään toisen naisvokalistin tässä maassa. Se rävähti kansan tietoisuuteen vaikuttavasta live-suorittamisestaan tunnetun Balls-yhtyeen myötä 80-luvun lopulla. Tämän jälkeen Marjoa on kuultu monen suomalaisen eturivin rokkarin levyllä sekä esimerkiksi pääosassa Janis Joplin -musiikkinäytelmässä. Artisti on edelleen mukana monessa kuviossa, viime vuosina mm. Marjo Leinonen & Viranomaiset-yhtye on levyttänyt toisen levynsä sekä aktivoitunut keikkarintamalla.
Jakso 8: Vieraana Mikko von Hertzen, aiheina mm. veljeys, proge ja Britannia
Onko Von Hertzen Brothers progea? Onko Mark Knopfler yllättävän kova seppä? Onko klasaripianisteista mihinkään? Niin paljon kysymyksiä ja aikaa vain 1:06:54. Hello, Clevelandin eraana laulaja / soittaja / biisintekijä Mikko von Hertzen.
Jakso 7: Bändimme maailmalla - vieraana kitarateknikko Kimmo Aroluoma
Kitarateknikko Kimmo Aroluoma kertoo kiertämisesta USA:ssa ja Euroopassa mm. HIMin, The Rasmuksen, Amorphiksen ja Hanoi Rocksin kanssa.
Jakso 6: Varo tikkaa ja muita sattumuksia - vieraana multi-instrumentalisti Maria Hänninen
Multi-instrumentalisti Maria ”Manta” Hännisen pitkä matka Rantasalmelta soittamaan Hall of Fame -muusikon kanssa. Puolisen tusinaa instrumenttia, laulu soolona ja köörissä sekä säveltäminen ja sanoittaminen. Myös keikkailun juhlaa eli Pelle Miljoonan kanssa ananaspurkkien keskellä.
Jakso 5: Vieraana rumpali Anssi Nykänen, aiheina mm. laulava koira ja 110 metrin aidat
Anssi Nykäsen matka pahvilaatikoiden paukuttajasta yhdeksi Suomen johtavista studio- ja liverumpaleista. Tällä hetkellä vyöllä yli 5000 äänitettä ja jatkoa seuraa. Mutta mitä tapahtui, kun Kari Tapio komensi nuorta poikaa soittamaan "preeriakomppia"?
Jakso 4: Laika, surf & USA - vieraana rumpali ja tuottaja Janne Haavisto
Mikä suomalaisbändi on kiertänyt pisimpään USA:ssa? Mahdollisesti juuri se, jonka tarinaa kerrotaan tässä jaksossa. Instrumentaaliyhtye Laika and the Cosmonauts sai vuosina 1987-2008 merkittävää suosiota Yhdysvalloissa ja kiersi maata vuosikausia. Laikat päätyivät myös Paul Hoganin ja Elijah Woodin tähdittämään elouvaan Flipper ja jäivät aivan kalkkiviivoilla ulos Quentin Tarantinon Pulp Fictionista.Studiovieraana on tällä kertaa Laika and the Cosmonautsista ja muun muassa J. Karjalaisen kokoonpanoista tunnettu rumpali ja tuottaja Janne Haavisto.
Jakso 3: The Beatles - vieraana muusikko ja biisintekijä Jiri Nikkinen
Cliftersistä ja The Beatles Tribute Bandista tunnettu muusikko, säveltäjä ja sanoittaja Jiri Nikkinen vieraana studiossa.Cavern Clubilta Hampuriin ja takaisin -- maailman tunnetuimman bändin tarinaa muusikon ja Beatles-tuntijan näkökulmasta.Mitä paljastui Beatlesin viimeisten vaiheiden palaverista ja miksi bändin viimeinen keikka tehtiin toimiston katolla? Bonuksena avataan Cliftersin kolmannen kitaran mysteeri.
Jakso 2: Haastattelussa Jarkko Martikainen - Virheet on tehtävä itse
"Silloin valmistuu kun hengittäminen loppuu." YUP:sta ja soolona tunnettu Jarkko Martikainen paljastaa, miten oma rock-ura lähti lentoon ja mikä on bändiyden ydin.
Jakso 1: Iso käsi tyrmäsi basistin - haastattelussa Tavastian Antti Kirvesmäki
Mitä näitä klubeja olikaan? Podcastaajat Aulén ja Jylli puhuvat rock-klubeista ja ääniteknikko Antti Kirvesmäki kertoo karuja tarinoita Tavastialta.