Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Alustatalouden faktat ja myytit
Alustatalouden vallankumous on täällä! Alustatalouden faktat ja myytit -podcast pureutuu siihen, miten datan ja tekoälyn käyttö auttaa yrityksiä menestymään. Sarjassa pistetään luulot ja tiedot oikeaan järjestykseen ja syvennytään asiantuntijavieraiden kanssa alustatalouden hohtavan kuumaan ytimeen. Neljännen kauden isäntinä toimivat professori Timo Vuori ja työelämäprofessori Tero Ojanperä Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselta. Ojanperä on myös yksi tekoälylaboratorio Silo AI:n perustajista. Saavutettavuustekstitykset jaksoihin julkaistaan sivulla: https://www.aalto.fi/fi/podcastit/alustatalouden-faktat-ja-myytit
Jaksot
Yhteensä 36 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 17.3.2021.
Jakso 32: Turn Fear into Energy – How to Win with Platform Strategy
Platform strategies combined with the forces of data and AI, will create a competitive advantage for companies regardless of industry. What steps does a traditional company need to take to become a platform? And how to recognize the fear of change in your people and utilize that energy to drive progress? You can read more about these themes in Timo Vuori’s and Tero Ojanperä’s book Platform Strategy.
Jakso 31: Käännä pelko energiaksi – näin voitat alustataloudessa
Alustastrategiat yhdistettynä datan ja tekoälyn voimiin luovat kilpailuetua yrityksille toimialasta riippumatta. Millaisia askeleita perinteisen yrityksen täytyy tehdä muuttuakseen alustaksi? Entä miten pelko uuden äärellä käännetään lisäarvoa synnyttäväksi energiaksi? Podcastin vetäjät, Aalto-yliopiston professori Timo Vuori ja työelämäprofessori Tero Ojanperä purkavat tässä jaksossa neljännen tuotantokauden oppeja liittyen muun muassa kitkaan, fokukseen ja rajapintoihin. Samoista teemoista voi lukea lisää Vuoren ja Ojanperän Platform Strategy -kirjasta.
Jakso 30: Alustataloudesta apua hoitajapulaan?
Vanhuspalveluyritys Gubben menestyksen taustalla on vahva fokus ja tarpeen tunnistaminen. Miten alustatalouden jättien oppeja voisi hyödyntää myös ihmislähtöisissä bisnesideoissa? Gubben toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen purkaa jaksossa yrityksen haasteita ja onnistumisia. Kuinka terveysalan startup mukautetaan eri maiden tarpeisiin?
Jakso 29: Algoritmeilla johtaminen voi olla inhimillistä
Digiteknologiat mahdollistavat täysin uusia toimintamalleja, mutta vanhat johtamisrakenteet estävät niiden täysimittaisen hyödyntämisen. Miten ihmisten havainnot ja päätöksenteko korvataan automatisoiduilla prosesseilla menettämättä työn mielekkyyttä? Kuinka yritykset voivat varmistaa pysyvänsä mukana muutosaallossa? Vieraana on strategian professori Henri Schildt Aalto-yliopistosta. Schildtin opetus ja tutkimus käsittelevät erityisesti digitalisaatiota, strategisen muutoksen johtamista, päätöksentekoa, sekä yrittäjämäistä johtamista.
Jakso 28: Miten tekoäly mullistaa hammaslääketieteen?
Hampaiden pesu kotona on arkinen tapahtuma, joka voidaan uudistaa teknologisen innovaation avulla. Koite Healthin kehittämä Lumoral on yksi näistä innovaatioista. Mutta miten kaikki linkittyy dataan ja alustoihin? Vieraana on Koite Healthin toimitusjohtaja Sakari Nikinmaa, joka näkee tutkijan ja yrittäjän urapoluissa paljon yhteistä. Kuinka erilaiset alustat ovat mullistaneet kliinisen datan käytön?
Jakso 27: Satelliiteilla databisneksen huipulle
Avaruusteknologiayritys Iceye haluaa luoda uusia, digitaalisen infrastruktuurin kerroksia. Kilpailuedun perustana on Iceyen kehittämä tutka, jolla dataa voidaan tuottaa myös pimeässä ja sääolosuhteista riippumatta. Miten satelliittiyrityksestä on tullut alustayritys, joka on laajentumassa myös vakuutustoimialalle? Vieraana on Iceyen Pekka Laurila, joka on myös yksi yrityksen perustajista. Iceye sai alkunsa Aalto-yliopiston kurssiprojektina 2012. Jo samana vuonna tiimi sai ensimmäisen rahoituksensa. Mitkä ovat tärkeimmät opit kymmenen vuoden matkalta?
Jakso 26: Miten säälaitteiden valmistaja muuttuu älykkääksi alustaksi?
Tarve täsmälliselle sää- ja ympäristödatalle kasvaa jatkuvasti sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä. Miten yritysten ja ohjelmistokehittäjien kannattaisi hyödyntää reaaliaikaista ja hyperlokaalia ympäristödataa? Vieraana on Vaisalan Xweather-liiketoiminta-alueen johtaja Samuli Hänninen, jonka kanssa pohditaan, miten koneoppimisen teknologiat mullistavat tulevaisuuden sääennusteet. Entä miten tekoälyn käyttöönotto on auttanut Hännistä uudistumaan johtajana?
Jakso 25: Tyhmä hissi vai älykäs ihmisvirta?
Miten perinteikäs hissivalmistaja muuttuu älykkääksi ihmisvirtojen ohjaajaksi hyödyntämällä analytiikkaa ja alustataloutta? Kauden avausjaksossa vieraana on Koneen Chief Analytics Officer Maija Hovila. Koneen datastrategiassa panostetaan ihmislähtöisyyteen ja innovatiivisiin tuoteratkaisuihin, mutta millaisia haasteita hissiyhtiö kohtaa datan kyllästämässä maailmassa? Entä mikä on generatiivisen tekoälyn rooli Koneen tulevaisuudessa?
Bonus episode: Alternative Futures of the Platform Economy
In this bonus episode Timo Seppälä and Robin Gustafsson share the studio with three experts from the United States: Martin Kenney, distinguished professor at the department of human ecology at University of California, John Zysman, professor emeritus at UC Berkeley, and Mark Nitzberg, director at UC Berkeley. While the platforms are offering us a bunch of great new business models, there are many unsolved questions. Talking about platform economy can easily lead to talking only about business and the bright side of growth. Are societies and businesses already too dependent on the platforms? What is the goal – what is a healthy platform economy? And when we are talking about regulation, are we actually defining who can have a voice?
Jakso 24: Kiertotalous ja alustatalous ovat vanhat kaverit – olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi?
Alustatalouden tunnetuimpia toteutuksia on kenties kirpputori, joka on sopeutunut myös suomalaisten digiarkeen. Samaan aikaan Suomi on kiertotaloudessa globaalissa mittakaavassa hävettävän heikko lenkki: koko talouden materiaalivirroista kiertoon menee meillä vain noin 5 prosenttia. Mitä annettavaa alustataloudella olisi kiertotaloudelle? Miksi ensimmäinen hävikkiruokayritys perustettiin vasta 2016? William von der Pahlenin ja Robin Gustafssonin vieraina ovat Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Annukka Berg, joka työskentelee valtakunnallisen kiertotalousohjelman tiimissä sekä Juhani Järvensivu, Fiksuruoka-hävikkiverkkokaupan toinen perustaja ja toimitusjohtaja.
Jakso 23: Alustatalouden oppikirjaesimerkki: urheilupalvelu ja terveyshanke hyötyvät samasta datasta
Olympiakomitean digitaalinen urheilupalvelu Suomisport voi olla tuttu urheiluseuroissa pyöriville. Suomisport auttaa kuitenkin muitakin kuin liikkujia: palvelun dataa hyödyntää THL:n Puhti-hanke, joka muiden datalähteiden avulla pystytään luomaan arvioita kokonaisten kuntien hyvinvointiprofiileista. Miten tällainen yhteistyö sai alkunsa ja voisivatko yksityinen ja julkinen sektori tehdä enemmänkin yhdessä? Kun julkisesta palvelusta ei olla totuttu juuri maksamaan, millä rahalla uudesta digipalvelusta tehdään toimiva? William von der Pahlenin ja Timo Seppälän vieraina ovat THL:n johtava asiantuntija Timo Ståhl sekä Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki.
Jakso 22: Alustatalouden ABC, osa 2 – mitä alusta tarkoittaa teollisuudelle?
Alustatalouden Aapinen saa jatkoa! Tässä jaksossa palataan alustatalouden peruskysymysten äärelle teollisuuden näkökulmasta. Onko alustatalouden villi toimijamaailma tarpeeksi luotettava teollisuusyrityksille? Kun digitaalisuus on alustatalouden supervoima, pitäisikö digi kytkeä fyysisen tuotteen kylkeen vai fyysinen tuote digin kylkeen? William von der Pahlenin, Timo Seppälän ja Robin Gustafssonin kanssa keskustelemassa on Aalto-yliopiston strategisen johtamisen apulaisprofessori Kimmo Karhu.
Jakso 21: Taas lisää regulaatiota – hyötyvätkö sääntelystä ketkään muut kuin juristit ja viranhaltijat?
Timo Seppälä ja William von der Pahlen tekevät selkoa digitaalisten markkinoiden ja kilpailun vaikeaselkoisista sääntelyjärjestelmistä. Lautasella ovat ensi sijassa DataAct, AIAct, Digital Market Act, ja kysymys kuuluu, keitä näiden suunnittelussa on ajateltu? Missä ovat vaikuttavuusanalyysit? Jos eri regulaatiomallit ovat vaikeita hahmottaa jopa juristeille, miten pienten yritysten pitäisi niiden kanssa pärjätä? Rautalangasta ovat vääntämässä Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski sekä Teknologiateollisuuden EU-regulaation johtaja Jussi Mäkinen.
Jakso 20: Avoin tiede on palvelus yhteiskunnalle – miksei siihen kannusteta?
Jos yhteistyö on voimaa, avoin data ja tiede ovat supervoimia. Jotta saadaan parannettua suomalaisten sairauksien diagnostiikkaa tai analysoitua Afrikan maankäyttöä, tarvitaan valtavia määriä dataa. Tällaiset tutkimustavoitteet kuulostavat asioilta, joita on helppo puolustaa, mutta avoin tiede jää helposti korulauseeksi. Miten sitä tehdään käytännössä ja mitä se vaatii? William von der Pahlenin ja Robin Gustafssonin vieraina ovat Aarno Palotie, Finngen-tutkimushankkeen johtaja ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja, sekä avoimen tieteen edistämisestä palkittu Niina Käyhkö, joka on digitaalisen paikkatietotutkimuksen professori Turun yliopistosta.
Jakso 19: Digitalisaation paisuva pullataikina – mikä on seuraava hypeinnovaatio?
Teknologian räjähdysmäinen kasvu tuo jatkuvasti uusia käytäntöjä ja ajattelutapoja, joista vain osaa pystytään oikeasti hyödyntämään. Kaikki teknologia ei tietenkään vie eteenpäin, mutta miten tunnistaa ne teknologiset innovaatiot, jotka veisivät yrityksiä eteenpäin? Miten ja mihin vaikkapa peliteollisuuden maailmoja ja teknologioita voisi valjastaa? William von der Pahlenin ja Aalto-yliopiston professori Timo Seppälän vieraina ovat Loihde Factorin ennustettavuus- ja strategiapäällikkö Virpi Vaittinen ja VTT:n erikoistutkija Juri Mattila, joka on tutkinut digitalisaatioita ja sen eri ilmiöitä kymmenisen vuotta erityisesti alustatalouden näkökulmasta.
Jakso 18: Energiajärjestelmän uudistaminen vaatii alusta-ajattelua
Kylmä talvi on tulossa, ja siksi energia puhuttaa nyt kaikkia. Olisiko alustatalouden mekanismeista energiajärjestelmän uudistajaksi? Mikä on datan rooli kulutus- ja tuotantotapojen muuttamisessa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa? William von der Pahlenin ja Aalto-yliopiston Robin Gustafssonin vieraina ovat Virta-yhtiön toimitusjohtaja Jussi Palola ja Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.
Jakso 17: Päästökompensointi – vapaalippu holtittomaan kuluttamiseen?
Päästöjen kompensointi on ollut kuuma termi jo muutaman vuoden, mutta käytännön toteutus on vielä melkoista viidakkoa. Päästöjen laskeminen on teoriassa mahdollista, mutta sen jälkeen pitäisi tapahtua ja keille rahat menevät? Saako kompensointi nostaa tuotteiden hintoja? Vieraina Compensate-säätiön vaikuttavuusjohtaja Niklas Kaskeala sekä Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Juontajina William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Timo Seppälä.
Jakso 16: Kohti virtuaalisten alustojen maailmaa
Kauden päätösjaksossa ruoditaan maailmaa, joka kulkee kohti käymisvaiheessa olevaa Metaverseä. Mikä on roolijako, kun sitä kehittävät alustatalouden jättiläiset ja kovaksi haastajaksi noussut peliala. Onko lupa odottaa iPhonen kaltaisia innovaatioita, joissa uusi teknologia ja käyttökokemus kohtaavat? Vieraina Unityn tuote- ja kehitysjohtaja Kaisa Salakka ja Rambollin kehitysjohtaja Max Levander. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Timo Seppälä.
Jakso 15: Ei vain yrityksille – mitä yhteiskunnan toimijoiden pitäisi oppia alustataloudesta?
Mitä kuntien ja kaupunkien pitäisi oppia alustataloudesta? Digi-, data- ja alustaratkaisut ovat keskiössä kunnan ja kaupunkien tuottamissa palveluissa. Haasteita riittää. Ratkaisuja on räätälöity yksittäisille kunnille eivätkä niiden alustamaiset ratkaisut tällä hetkellä skaalaudu. Vieraina Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja Kuntien Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen. Tavoitimme myös Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusaman lyhyeen keskustelutuokioon. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.
Jakso 14: Dataa omasta kropasta – voisiko terveys- ja urheiludataa yhdistää tehokkaammin
Suomalaiset ovat keränneet urheilu- ja suoritusdataa itsestään älykelloilla ja muilla sensoreilla muutaman vuosikymmenen. Suomi on ollut keskeisesti mukana tässä kehityksessä. Mitä tapahtuisi, jos tämä tieto saataisiin terveydenhuollon omiin järjestelmiin luomaan kokonaiskuvaa ihmisen terveydestä? Miten urheilu- ja suoritusdatasta tulisi terveysdataa? Millaista yhteistyötä tarvitaan? Vieraina VTT:n johtava tutkija Jaakko Lähteenmäki ja Firstbeatin teknologiajohtaja Ilkka Korhonen. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Seppälä.
Jakso 13: Oppimisdatasta uusi aapinen – mullistaako alustatalous peruskoulun ja lukion?
Data ja alustat mullistavat opetusta ja oppimista. Ne myös mahdollistavat oppimateriaalien jatkuvaa kehittämistä ja avoimien oppimateriaalien helppoa tuottamista. Missä vaiheessa olemme tässä digi-, data- ja alustapohjaisten oppimisratkaisujen käytössä ja kehittämisessä Suomessa? Millä tavalla oppiminen ja opettaminen on muuttunut? Miten Suomen lainsäädäntö on kehittymässä opetusalan data- ja alustapohjaisten ratkaisujen käytön osalta? Vieraina digipedagoginen huippuasiantuntija Matleena Laakso ja opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.
Jakso 12: Onko data yrityksille nykyajan mustaa kultaa?
Mikä tekee datasta arvokasta? Onko kaikki data arvokasta vai onko joukossa katinkultaa? Pohjautuuko tulevaisuuden hyvinvointi dataan? Ovatko datatalouden jätit kuin keskiajan vallanpitäjiä, jotka vaativat sokeaa luottamusta? Bad Data, todella kallis ongelma? Miten luoda arvoa datasta? Vauhdikkaan keskustelun keskipisteessä start-up-sijoittaja Kim Väisänen ja Kojamon digijohtaja Katri Harra-Salonen. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.
Jakso 11: Elokapina vai alustatalous – kumpi muuttaa käytöstämme nopeammin?
Miten alustapohjaisilla ratkaisuilla ja markkinavoimilla voidaan torjua ilmastonmuutosta? Mikä on kansalaisaktivismin rooli kulutustapojen muuttamisessa? Miten demokratia toteutuu, kun isot alustafirmat, kuten Google ja Facebook, kontrolloivat algoritmeja ja luovuttavat tietoa meistä yrityksille ja monen tyyppisille organisaatioille? Vieraana Työn ja talouden tutkimus LABOREn johtaja Mika Maliranta ja Greenpeacen Sini Harkki. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson.
Jakso 10: Mihin tekoäly ja sen supervoimat pystyvät?
Teknologia-alan kovimmat odotukset ovat vuoden 2018 jälkeen kohdistuneet tekoälyyn. Tekoälyä on myyty yrityksille ja yhteiskunnalle sillä lupauksella, että se ratkaisee kaikki liiketoiminnalliset ongelmat. Tekoälystä on myös usein puhuttu ilman, että tajutaan mistä puhutaan. Mitä tekoäly on ja miksi siitä puhutaan supervoimana? Minkälaisia mahdollisuuksia tekoäly avaa yrityksille ja yhteiskunnalle? Näistä aiheista keskustelemassa tekoälyprofessori Teemu Roos ja Johanna Småros, yksi Relexin perustajista. Juontajat: William von der Pahlen ja Aalto-yliopiston työelämän professori Timo Seppälä.
UUSI KAUSI: Jakso 9: Alustatalouden ABC – 5 asiaa, joita et vielä tiedä alustataloudesta
Alustatalouden aapisessa A:n kohdalla on sana alusta. Se on digitaalinen kohtaamispaikka, kuten tori - mutta paljon muutakin. Miten alustatalous eroaa perinteisistä talousmekanismeista? Mitkä ovat alustojen supervoimat? Miksi ruokalähetit ja taksiala aloittivat alustatalouden ensimmäisen ison aallon? Näistä aiheista keskustelemassa Aalto-yliopiston professoritrio Robin Gustafsson, Kimmo Karhu ja Timo Seppälä. Juontajana William von der Pahlen.
Tämä on Alustatalouden faktat ja myytit
Aalto-yliopiston Alustatalouden faktat ja myytit -podcast on ehtinyt jo toiselle tuotantokaudelle – ja vauhti kiihtyy. Nyt jatketaan pintaa syvemmälle ajankohtaisiin aiheisiin mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Onko data siis nykyajan mustaa kultaa? Miten kuntien kannattaisi rakentaa omat digipalvelunsa? Osaako tekoäly ajatella oikeasti? Mitä Woltin menestys meille opettaa? Mitkä ovat alustojen supervoimat? Miten alustatalous on muokannut maailman arvostetuinta pohjoismaista koulujärjestelmää? Voiko terveydenhuolto hyötyä urheiludatasta? Illan isäntänä tuttuun tapaan William von der Pahlen, jota kirittävät vuorollaan Aalto-yliopiston professorit Robin Gustafsson ja Timo Seppälä. Tervetuloa alustatalouden asiantuntijoiden pöytään.
Extrajakso 2: Keskitettyjen valtajärjestelmien aika on ohi
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin ensimmäisen kauden päätösjaksossa keskusteltiin siitä, onko aika ajanut keskitettyjen valtajärjestelmien ohitse. Oman näkemyksensä avoimuudesta antoi hyvishakkereita välittävän HackerOnen toimitusjohtaja Mårten Mickos. Aihetta sekä Mickosin ajatuksia puivat studiossa William von der Pahlen, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson sekä tutkija Eero Aalto.
Extrajakso 1: Alustatalouden seuraava mullistus: tulee tehtaan lattialle ja julkiselle sektorille
Tällä kertaa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin ekstrajaksossa syvennyttiin tarkemmin alustatalouden asiantuntija Dartmouth Collegen professori Geoffrey Parkerin ajatuksiin. Professori Parkerin näkemyksen mukaan seuraavat alustatalouden ratkaisut tulevat terveydenhuollosta sekä b2b-puolelta. Verkostoratkaisuja voidaankin hyvin hyödyntää lähitulevaisuudessa esimerkiksi tehtaissa. Professori Parkerin ajatuksia alustatalouden seuraavista ratkaisuista ruotivat studiossa juontaja William von der Pahler sekä alustatalouden Suomen asiantuntijat, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson sekä tutkija Eero Aalto.
Jakso 8: Alustatalouden rohkeat ja villit ideat – mitä tulevaisuudessa vielä keksitään?
Tällä kertaa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa keskusteltiin alustatalouden rohkeista ja villeistä ideoista. Studiossa aiheesta juttelivat juontaja William von der Pahlen, alustatalouden asiantuntija, tutkija Eero Aalto sekä vieraat Enento Groupin johtaja Heikki Koivula sekä Lifeline Venturesin perustajaosakas Timo Ahopelto. Jaksossa haastateltiin myös hakkeripalvelu HackerOnen toimitusjohtajaa Mårten Mickosia.
Jakso 7: Miten alustataloudella luodaan toimivampia kaupunkeja?
Tässä jaksossa pohdimme, kuinka erilaisilla alustoilla voitaisiin parantaa kaupunkien arkea. Miten joukkoistamisen voimaa ja verkostovaikutusta käytettäisiin kaupungeissa parhaalla mahdollisella tavalla? Studiossa aiheeseen pureutuvat Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson, sarjayrittäjä William von der Pahlen sekä vieraat yrittäjä Pauliina Seppälä, Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Kimmo Karhu sekä Firan toimitusjohtaja Jussi Aho.
Jakso 6: Onko Eurooppa häviämässä alustataloussodan Kiinalle ja USA:lle?
Tässä jaksossa pohdimme, miksi USA ja Kiina ovat saaneet etumatkaa alustataloudessa ja mikä on valtioiden rooli alustatalouden kehityksessä. Kaikilla osa-alueilla peli ei kuitenkaan ole menetetty. Studiossa aihetta ruotivat sarjayrittäjä William von der Pahlenin ja Aalto-yliopiston tutkijan Eero Aallon vieraana F-Securen perustaja Risto Siilasmaa sekä ETLAn tutkija Timo Seppälä.
Jakso 5: Unohdetaan sote, ratkaistaan asia alustataloudella
Tässä jaksossa Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja sarjayrittäjä William von der Pahlen pureutuvat terveyspalveluiden digitalisaatioon. Jakson vieraana on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialajohtaja Juha Jolkkonen sekä Mehiläisen digitaalisten palveluiden johtaja Ossi Laukkanen. Lisäksi Robin soitti itseään aloittavaksi biohakkeriksi kutsuvalle Digi- ja väestötietoviraston johtavalle asiantuntijalle Kimmo Rouskulle ja kysyi, mitä maallikon kannattaa ottaa huomioon omia terveystietojaan luovuttaessa.
Jakso 4: Alustatyökin voi olla reilua
Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miksi alustatyö nähdään epäreiluna työmuotona. Puhumme myös siitä, millaisia haasteita Suomen lainsäädäntö aiheuttaa alustatyön järjestämiselle, ja pohdimme, miten voisimme tulevaisuudessa rakentaa yhä reilumpaa alustatyötä. Aalto-yliopiston tutkija Eero Aallon sekä sarjayrittäjä William von der Pahlenin vieraina ovat tänään Juhani Mykkänen, joka on yksi Woltin perustajista, ja työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen. Lisäksi erikoisvieraana puhelimen päässä on Turun yliopiston yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professori Anne Kovalainen.
Jakso 3: Korvataan opetusministeriö Googlella
Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miten alustatalous muokkaa opetussektoria. Puhumme myös siitä, millainen digiloikka kouluissa on jo otettu, ja pohdimme, mitkä ovat Suomen vahvuudet alustapohjaisen koulutuksen järjestämisessä. Aalto-yliopiston professorin Robin Gustafssonin sekä sarjayrittäjä William von der Pahlenin vieraina ovat tänään opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sekä DigiOne-hankkeen hankejohtaja Kirsi Lehto. Lisäksi erikoisvieraana puhelimen päässä on Sanoma Pron toimitusjohtaja Kirsi-Harra Vauhkonen.
Jakso 2: Liikenteen digimurros on vasta edessä
Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miten alustatalous voisi mullistaa ihmisten liikkumisen. Puhumme myös siitä, miten esimerkiksi Über on jo vaikuttanut liikennejärjestelmiin ympäri maailman, ja kuulemme, mitä vaikeuksia alustatyön reguloimisessa on Kaliforniassa kohdattu. Aalto-yliopiston tutkija Eero Aallon sekä sarjayrittäjä William von der Pahlenin vieraina on tänään liikenne- ja viestintäministeriön tietoliiketoimintayksikön johtaja Maria Rautavirta ja MaaS Globalin perustaja ja toimitusjohtaja Sampo Hietanen. Lisäksi erikoisvieraana puhelimen päässä on Piilaaksossa asuva toimittaja Senja Larsen.
Jakso 1: Miten data, alustatalous ja tekoäly muuttavat yhteiskuntaa?
Tässä jaksossa keskustelemme, miten alustatalous tulee kehittymään ja mihin aloihin se vaikuttaa eniten. Puhumme myös siitä, mikä on datan ja tekoälyn rooli ja pohdimme alustatalouden tuomia yhteiskunnallisia haasteita. Aalto-yliopiston professorin Robin Gustafssonin sekä sarjayrittäjä William von der Pahlenin vieraana on tänään Castrén & Snellmanin osakas ja asianajaja Eija Warma-Lehtinen sekä tietokirjailija ja yrittäjä Cristina Andersson. Lisäksi erikoisvieraana puhelimen päässä on Dartmouth Collegen professori Geoffrey Parker.