Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Havuhattu podcast

Havuhattu on podcast, joka menee syvälle metsään - ja luontosuhteeseemme. Äänessä Joonas Vaarala, etelään valahtanut Lapin mies, ja Otto Kronqvist , luontosuhteensa aikuisiällä löytänyt kaupunkilaispoika.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 70 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 4.9.2017.

5-vuotislahja: Kärsimys, kalastus & Inarinjärvi -jakso Löylyosiolla

Julkaistu 5.8.2022

Juhlistaaksemme 5-vuotissynttäreitämme, julkaisemme neljän jakson Löylyosiolliset versiot kaikkien kuunneltavaksi. Jaksot ovat kuunneltavissa elokuun ajan. -- Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Uistellessamme pitkin Nelliminvuonoa juttelemme Miskan kanssa yhteydestämme Inarinjärveen ja sen kaloihin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut kalat ovat vuosikymmenestä toiseen niin pidettyjä, kun taas toisia hyljeksitään. Noustessamme maihin ja kodan lämpöön, otamme pohdintaan meitä kaikkia syvällä tavalla koskettavan kärsimyksen teeman. Ihmiset ovat kautta aikojen osanneet aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin. Muu luomakunta taas voi tuntea kipua – mutta onko muilla olevaisilla kykyä kärsiä? Entä mitä buddhalaiset tekstit tai Vanhan testamentin luomiskertomus voivat kertoa meille kärsimyksen luonteesta? Näihin, ja lukuisiin muihin kysymyksiin pureudumme perinteisessä kesäjaksossamme Speinniemen kodassa, Inarinjärven rannalla.

5-vuotislahja: Koti & itsenäisyys -jakso Löylyosiolla

Julkaistu 5.8.2022

Juhlistaaksemme 5-vuotissynttäreitämme, julkaisemme neljän jakson Löylyosiolliset versiot kaikkien kuunneltavaksi. Jaksot ovat kuunneltavissa elokuun ajan. -- “Kahtahalla on kotipaikka sulla – toinen kehto on, sekä hauta toinen.” Tämä jakso alkaa vierailulla Havuhattu podcastin rakenteilla olevaan kotimökkiin. Vierailun jälkeen Otto ja Joonas istuvat Sipoonjoen varrella sijaitsevalle patiolle keskustelemaan kodin ja kodittomuuden psykomaantieteestä, sekä matkustamisen ja paikallaolon välisistä jännitteistä. Löylyosiossa pohdimme, mitä todellista merkitystä kotimme sijainnilla on. Tutkimme myös sitä, miten oman paikan löytäminen tässä maailmassa, sekä eteläaasialaisen filosofian käsitys karmasta liittyy tähän kokonaisuuteen.

5-vuotislahja: Jatkuva kasvatus & metsän energia -jakso Löylyosiolla

Julkaistu 5.8.2022

Juhlistaaksemme 5-vuotissynttäreitämme, julkaisemme neljän jakson Löylyosiolliset versiot kaikkien kuunneltavaksi. Jaksot ovat kuunneltavissa elokuun ajan. -- Tässä jaksossa vieraana on Erkki Lähde. Hän on loppilainen metsänhoidon emeritusprofessori, joka on vuosikymmenten ajan puolustanut tinkimättömästi metsien luontaista uudistusta ja jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Lähde tunnetaan lukuisten akateemisten metsäntutkimusjulkaisujen lisäksi teoksestaan “Suomalainen metsäsota”, jossa hän kertoo hurjasta matkastaan pohjolan metsänkasvatuskiistojen ristiaallokoissa. Jakson aikana Erkki jakaa huikean kokemuksensa äänellä näkemyksensä, miksi jatkuva kasvatus on ainoa varteenotettava tapa hoitaa suomalaista metsää. Hän jakaa myös hurjimmat tarinat metsäyhtiöiden ja akateemikkojen lähes mafiamaisista toimintatavoista jatkuvan kasvatuksen puolestapuhujia kohtaan. Löylyosiossa Joonas ja Otto asettuvat paholaisen asianajajiksi ja laukovat parhaat mahdolliset argumentit avohakkuiden puolesta. Jakson loppupuolella selviää, miten metsän energiat vaikuttavat meissä – ja mitä Erkki pitää 82 vuoden kokemuksellaan tärkeimpänä elämää ohjaavana periaatteenaan.

5-vuotislahja: Djatlovin solan mysteeri -jakso Löylyosiolla

Julkaistu 5.8.2022

Juhlistaaksemme 5-vuotissynttäreitämme, julkaisemme neljän jakson Löylyosiolliset versiot kaikkien kuunneltavaksi. Jaksot ovat kuunneltavissa elokuun ajan. -- Helmikuussa 1959 kymmenen Uralin polyteknillisen yliopiston opiskelijaa otti suunnan kohti Otorten vuoria, tarkoituksenaan tehdä kymmenen päivän mittainen hiihtovaellus, huipentuen vuoren kiertämiseen. Yhdeksän heistä ei koskaan palannut. Opiskelijoiden ruumiit löydettiin myöhemmin ja pian kävi ilmi, että helmikuun 2. päivän yönä he olivat rynnänneet teltasta ulos sukkasillaan arktiseen yöhön, kolmenkymmenen asteen pakkaseen ja ärjyvään tuuleen. Mitä oli tapahtunut?

Jakso 49: Raha & arvo

Julkaistu 28.7.2022

Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Rahasta puhutaan paljon, mutta sen merkityksestä vähemmän. Näinä aikoina, kun hyödykkeiden ja erinäisten tykötarpeiden hinnat nousevat silmissä, voikin olla ajankohtaista miettiä, mitä raha oikein on. Mitä ylipäätään tarkoittaa, että jollain asialla on arvoa? Tätä vyyhtiä kanssamme avaa Havuhatun perinteinen kesävieras Miska, jonka kanssa pohdimme merkitystä, arvoa ja rahan suhdetta luontoyhteyteemme. Löylyosiossa kysymme, miten asioiden arvo voi kasvaa - ja onko se toivottua. Sukellamme myös tunnustellen ratkaisujen pariin. Jos raha todella menettää arvoaan, minkä arvo voisi kestää jopa sukupolvelta toiselle? Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Mushrooms: https://www.kaapamushrooms.com/ - Tērveten luonnonpuisto: https://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/terveten-luonnonpuisto - Väkevä elämä podcast: Otto Kronqvist ja Joonas Vaarala: Miten luonto parantaa hyvinvointiasi?: https://podcasts.apple.com/us/podcast/otto-kronqvist-ja-joonas-vaarala-miten-luonto-parantaa/id1469501864?i=1000568818298 - Pokaini: https://www.latvia.travel/en/sight/pokaini-forest - Michael Saylor: https://www.michael.com/ - The Diamond Cutter - The Buddha on Managing Your Business and Your Life: https://www.amazon.com/Diamond-Cutter-Buddha-Managing-Business/dp/038552868X

Jakso 48: Paska & elämänkierto

Julkaistu 23.6.2022

Tosiasia on, että kaikki elävät organismit paskovat. Uloste voi näkökulmasta riippuen olla valtava, erittäin pahanhajuinen ongelma tai toivoa luova ratkaisu aikamme haasteisiin. Miksi siis paskasta puhuminen on niin suuri tabu, vai onko sittenkään? Harva meistä nostaa paskan puheenaiheeksi ihan missä tahansa seurassa, mutta toisaalta erilaisten kakkaamiseen liittyvien kirjojen - ja jopa kakkaemojin - suosio kertoo asenteiden muuttumisesta viime vuosien aikana. Niin tai näin, paskasta olisi mielestämme syytä puhua enemmän. Tässä teemajaksossa rohkaistuimme avaamaan sanaisen arkkumme tästä demokraattisesta toiminnosta. Ja puhetta paskasta tässä jaksossa riittää; elimistömme ihmeellisestä tavasta tuottaa tätä “pimeää ainetta”, siitä millaisia vaaroja ulosteeseen liittyy ja myös siitä, miksi paskan keräämiseen ja edelleen jalostamiseen pitäisi suhtautua suurella hartaudella. Löylyosiossa puhumme paskomiseen liittyvistä käytännöistä, kulttuurieroista ja jopa huussikäynnin rituaalisesta ulottuvuudesta. Pohdimme myös, millaista voisi olla paskan metafysiikka. Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity Jaksossa mainittuja lähteitä: - Lina Zeldovich - The Other Dark Matter: The Science and Business of Turning Waste into Wealth and Health: https://www.amazon.com/Other-Dark-Matter-Science-Business/dp/022661557X - JStor Daily - A History of Human Waste as Fertilizer: https://daily.jstor.org/a-history-of-human-waste-as-fertilizer/ - Aamulehti - Nokian vesikriisi saattoi antaa vauvoille suojaa allergioita vastaan – Kysyimme tutkimuksesta seitsemän kysymystä: ”Vitsistä syntyi ajatus, että hetkinen, voisiko tällä oikeasti olla vaikutusta allergioihin: https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000007593375.html - Loowatt: https://www.loowatt.com/ - Beginners guide to the Indian toilet (Madventures I): https://youtu.be/zUaCdkrRFrY - Zizek on toilets: https://youtu.be/rzXPyCY7jbs

Jakso 47: Ratsastus & eläinten sielunmaisema

Julkaistu 20.5.2022

Tässä jaksossa vieraana on ratsastuksenopettaja ja biologi Terhi Laurila. Terhi kertoo jakson aikana, mitä hän on oppinut eläinten sielunmaisemasta kuuden vuosikymmenen aikana hevosten parissa. Pohdimme, mikä erottaa eläimen ihmisestä, ja sitä, miten syvällinen yhteys eläimeen on mahdollista muodostaa. Löylyosiossa pohdimme eläinten ja ihmisten vuorovaikutuksen etiikkaa. Onko ihmisellä oikeutta päättää eläimen elämästä ja kuolemasta? Keskustelemme myös Terhin kokemuksista ulkosaaristossa ja siitä, missä hänen oma sielunmaisemansa sijaitsee. Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Mushrooms: https://www.kaapamushrooms.com/ - Tiede Luonto - Hevonen on suuri pelkuri: https://www.supla.fi/audio/3812030 - Jakso 40: Kärsimys, kalastus & Inarinjärvi: https://havuhattu.fi/jakso-40-karsimys-kalastus-inarinjarvi/ - Ritva Lampinen - Suomenhevosella Suomi päästä päähän: https://soundcloud.com/jaksofi/23-ritva-lampinen-suomenhevosella-suomi-paasta-paahan

Havuhattu & Elonkehä: Yhteiskunta (1/22)

Julkaistu 4.5.2022

Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on yhteiskunta. Keskustelemme vieraamme Olli-Pekka Haaviston kanssa aktivismikentän muutoksista viimeisten vuosikymmenten aikana. Pohdimme, millaisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin erilaiset aktivistien yhteenliittymät pyrkivät 2020-luvulla, ja myös sitä, onko parempi maailma todella saavutettavissa. Keskustelua kehystää uusimman Elonkehä-lehden numeron artikkelit, erityisesti Arunopol Sealin “Intian metsiensuojelun perintö ja marginalisoitujen vaihtoehdot”. Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 46: Ikuisuuden kipinä & symbolien maailma

Julkaistu 6.4.2022

Tässä jaksossa vieraana on Porvoon Kipinän toimituksesta Aki Cederberg, Ike Vil, Viljami Puustinen, Jan Neva ja Jon Hällström, sekä Maailmanpuu podcastin Miska Käppi ja Matti Rautaniemi. Nostamme jakson alkuun maljan, ja pureudumme Porvoon Kipinän syntytarinaan sekä lehden tekoa kannattelevaan paikallishenkeen. Pohdimme, mikä oikeastaan on tämä kipinä, joka inspiroi nauhoituspöydän ääreen kokoontunutta symposiumia. Voisiko olla niin, että tämä sama kipinä iskenyt tulta kautta aikojen Itä-Uudellamaalla, synnyttäen taidetta, tiedettä ja filosofiaa? Löylyosiossa keskustelu jatkuu siihen, miten moderni kulttuuri on hybriksessään unohtanut menneiden sukupolvien suuren viisauden. Voimmeko vielä tavoittaa ja ymmärtää symbolien kielen, jonka kaapuun nämä viisaudet on puettu? Ja jos voimme, mitä meidän on tehtävä, jotta ikuisuuden kipinä leimahtaa taas roihuun? Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity Jaksossa mainittuja lähteitä: - Porvoon Kipinä: https://www.facebook.com/porvoonkipina/ - Sipoon vanha kirkko: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipoon_vanha_kirkko - Jatulintarha: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatulintarha - Iamblichus: https://plato.stanford.edu/entries/iamblichus/ - Aatma-kirjakauppa: https://www.aatma.fi/ - Maailmanpuu podcast: https://maailmanpuu.fi/ - Joogasivistys: https://joogasivistys.com/ - Salakirjat: https://www.salakirjat.net/ - Jan Neva: http://www.janneva.com/ - Sleep of Monsters: https://www.facebook.com/sleepofmonsters/ - Manifetsi: https://www.facebook.com/Manifetsi-103968778211798/ - Amorphis - Halo: https://amorphis.net/

Jakso 45: Eräkokkailu & ruoan alkuperä

Julkaistu 28.2.2022

Tässä jaksossa vieraana on kokki ja eräopas Markus Maulavirta. Aloitamme jakson keittämällä nauhoitusmökkimme kamiinalla nokipannukahvit. Kahvin siemailun lomassa Markus kertoo urastaan Michelin-tason ravintoloissa, sekä hänen intohimostaan eräkokkailuun. Kuulemme myös, miten järvenpääläinen kokki päätyi vuodeksi Itä-Lappiin teurastamaan poroja, ja mitä elo Lapin miesten kanssa opetti ruoan alkuperästä. Löylyosiossa pohdimme lihansyönnin etiikkaa, ja seikkoja, jotka olemme vuosien saatossa unohtaneet ruokaan liittyen. Löylyosiossa selviää myös, miten ihmeessä Markus päätyi käräjille syytettynä törkeästä eläinrääkkäyksestä. Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ Markuksen verkkosivut: http://maulavirta.fi/ Arctic hike Helsinki: https://www.arctichikehelsinki.fi/

Havuhattu & Elonkehä: Eläin (4/21)

Julkaistu 15.2.2022

Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on eläin. Pohdimme vieraamme Salla Tuomivaaran kanssa eläinten hyödyntämisen etiikkaa. Keskustelemme siitä, millaisista eettisistä periaatteista käsin eläinoikeuskysymyksiä olisi syytä tarkastella, ja millä perusteilla pidämme joitain eläimiä suuremmassa arvossa kuin toisia. Keskustelua kehystää uusimman Elonkehä-lehden numeron artikkelit, erityisesti Kirsi Haapamatin tekemä kirjailija Riikka Kaihovaaran haastattelu "Eläimen osa", sekä Katariina Krabben essee "Ihminen on eläin muiden joukossa". Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 44: Päivä & yö

Julkaistu 23.1.2022

Päivää ja yötä määrittävät kutakin omat askareensa ja mielentilansa, ja kaikki päivän ja yön toimet kytkeytyvät vuodenaikojen antamiin kehyksiin. Päivän tarjoama valo ja lämpö rohkaisee toimintaan, kun taas yön pimeys ja viileys tarjoaa tilaa levolle ja palautumiselle. Millä eri tavoin nämä vastakohdat täydentävät toisiaan, ja millainen kitka on niiden välissä? Mihin kaikkeen elimistömme mukautuu päivän kääntyessä yöhön? Löylyosiossa puhumme tulista, jotka loimottavat talviöisin taivaalla. Pohdimme myös, miksi eri mytologiat ovat päätyneet käyttämään aurinkoa ja kuuta kuvaamaan polariteettia, johon myös päivä ja yö kytkeytyvät. Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/ Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ Jakso 32 - Henri Lokki: https://havuhattu.fi/jakso-32-henri-lokki/ Matthew Walker: https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Walker_(scientist) Apu - Torkutatko aamuherätystäsi? Se voi olla haitaksi terveydellesi - tässä neljä syytä: https://www.apu.fi/artikkelit/torkutatko-aamuheratystasi-se-voi-olla-haitaksi-terveydellesi-tassa-nelja-syyta Jakso 31 - Vartiosaari & esoteerinen maantiede: https://havuhattu.fi/jakso-31-vartiosaari-esoteerinen-maantiede-2/ Yle - Kaksiosaisen yön pimeää ja tehotorkkuja näytön loisteessa - Miksi nukumme näin?: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/07/kaksiosaisen-yon-pimeaa-ja-tehotorkkuja-nayton-loisteessa-miksi-nukumme-nain Yle - Kuuntele revontulten ääniä – tutkija todisti kohinan ja paukkeen epäilyistä huolimatta: https://yle.fi/uutiset/3-9199652

Jakso 43: Kieli & mieli

Julkaistu 28.12.2021

Tässä jaksossa vieraana on kielitietelijä ja tietokirjailija Janne Saarikivi. Istuimme hänen kanssaan nauhoitustupamme pöydän ääreen keskustelemaan eri- ja samanmielisyyden dynamiikasta sekä siitä, miksi suomalaisen politiikan ja kulttuurin skandaalit ovat Saarikiven mielestä jotain hyvin ”ekstreemiä”. Keskustelukulttuurista ja politiikasta keskustelu versosi siihen, mitä oikeastaan piilee Pohjolassa yleisesti ihannoidun tavallisuuden ja harmauden taustalla. Pohdimme myös sitä, kumpuaako tämä, ja lukuisat muut kulttuurimme ominaispiirteet, jo vuosisatojen, tai kenties vuosituhansien takaa - kulttuureista, joiden kielikin on aikaa sitten vaipunut unholaan. Löylyosiossa käymme läpi kielen vaikutusta mieleen. Muokkaako kieli meitä, me kieltä vai meneekö vaikutus kenties molempiin suuntiin? Kysymme myös, miksi lukuisissa kulttuureissa juuri suullista tapaa välittää tietoa pidetään ylivoimaisena, ja miten kehomme voi olla kielen ja tiedon välittämisen välineenä. Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/ - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: http://kaapahealth.fi/ - Overtonin ikkuna: https://fi.wikipedia.org/wiki/Overtonin_ikkuna - Robert H. Nelson - Lutheranism and the Nordic Spirit of Social Democracy: https://www.adlibris.com/fi/kirja/lutheranism-and-the-nordic-spirit-of-social-democracy-9788771842609 - Max Weber: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Weber - Suomalais-ugrilaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset_kielet - Itämerensuomalaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4merensuomalaiset_kielet - Kantaurali: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kantaurali - Mail on Sunday: Nobel Prize Genius Crick Was High on LSD When He Discovered the Secret of Life: https://maps.org/2004/08/08/nobel-prize-genius-crick-was-high-on-lsd-when-he-discovered-dna/ - Friedrich August Kekulé von Stradonitz: https://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_August_Kekul%C3%A9_von_Stradonitz - Ouroboros: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ouroboros Jakson kuva: Jani Laukkanen

Havuhattu & Elonkehä: Kaivokset (3/21)

Julkaistu 13.12.2021

Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on kaivokset. Keskustelemme vieraamme Maija Lassilan kanssa Suomen kaivospolitiikasta ja kaivosten ympäristövaikutuksista. Pohdimme, millä ehdoilla mineraaleja olisi syytä kaivaa maasta, ja kysymme, peilaavatko kaivostoiminnan nykyiset lainalaisuudet lopultakin nykyään vallalla olevaa maailmankuvaa ja luontoyhteyttä. Johdatuksena kaivosteemaan toimii Maijan uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Irti irrallisuuden tarinasta - Kaiovoshankkeet Suomessa ja tarvittava muutos kohti sosioekologista oikeudenmukaisuutta". Tärkeän näkökulman tähän keskusteluun tarjoaa myös Janne M. Korhosen artikkeli "Kaikki käytetään mitä kaivetaan". Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 42: Rikos & rangaistus

Julkaistu 26.11.2021

Kullakin yhteisöllä on omat tapansa rankaista niitä, jotka rikkovat yhteisön sääntöjä vastaan. Mutta onko rikoksella aina uhri? Ja seuraako rikoksesta aina rangaistus, tai onko tämä edes toivottavaa? Entä millainen yhteys luottamuksella on rikollisuuteen? Löylyosiossa tutkimme, miten oikeus on voinut toteutua metsästäjä-keräilijäyhteisöissä sekä kylä- ja kauounkikulttuureissa eri aikoina. Pohdimme myös, mitä voisimme oppia metsien luontaisesta järjestyksestä - ja omista rikkeistämme. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Montesquieu: https://fi.wikipedia.org/wiki/Montesquieu - Aleksandr Solženitsyn: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Sol%C5%BEenitsyn - Moraalinen onni: https://fi.wikipedia.org/wiki/Moraalinen_onni - Kiki Scene - The Work (2017): https://youtu.be/JyC3RE6wzkY

Jakso 41: Savusauna & löylyn sielu

Julkaistu 22.10.2021

Tässä jaksossa vieraana on saunottaja Laura Foon ja saunologi Lassi Liikkanen. Jaksoa ennen vihimme vieraidemme kanssa käyttöön uuden, maan alla lämpeävän nauhoitussaunamme. Saunanraikkaina istuimme nuotiolle pohtimaan, miksi savusaunassa kylpemisestä tulee erityisen pesty ja raikas olo? Mikä ylipäätään on hyvän löylyn salaisuus? Löylyosiossa pohdimme alastomuutta, joka liittyy olennaisella tavalla suomalaiseen saunomiskulttuuriin. Juttelemme myös saunan luonteesta temppelinä, ja kylpemisen ikiaikaisista vaikutuksista ruumiin- ja mielentoimintoihimme. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Saunologia: https://saunologia.fi/ - Mielikin metsä: https://www.mielikinmetsa.fi/ - Holvisauna: https://holvisaunat.fi/ - Martti Vuorenjuuri - Sauna kautta aikojen: https://www.antikvaari.fi/k/kirjailija/tuote/666455 - Saunologia - Oiva Kallion klassinen hirsisauna 1920-luvulta: https://saunologia.fi/oiva-kallion-hirsisauna/ - Jakso 10 - Havuhattu & Maailmanpuu: Sauna - Suomalainen temppeli: https://havuhattu.fi/jakso-10-havuhattu-maailmanpuu-sauna-suomalainen-temppeli/ - Padasjoen kivikautinen sauna: https://book.visitlahti.fi/fi/tehtava/1492618/kivikautinen-sauna-%7C-kullasmarina/showdetails - Rajaportin sauna: https://www.rajaportinsauna.fi/ - Ville Blåfield - Sauna-suomi: https://www.rapport.fi/journalistit/ville-blafield - Sipoonjoen perinnesauna: https://www.facebook.com/Perinnesauna/

Havuhattu & Elonkehä: Villiys (2/21)

Julkaistu 6.9.2021

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Villiys. Lähestymme villiyden eri ulottuvuuksia yhdessä vieraamme, kulttuurihistorioitsija Mia Mäkelän kanssa. Kun puhumme villistä ympäristöstä, mitä oikein tarkoitamme? Onko ihminen lopulta villi vai kesytetty - entä eläimet ja kasvit? Lähestymme villiyden teemaa erityisesti mehiläistenhoidon näkökulmasta, ja johdatuksena aiheeseen toimii Mian uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Hunajamehiläisen paluu metsään". Villiyden aihetta kehystää jakson aikana myös Elonkehä-lehdessä ilmestyneet artikkelit "Maatiaiset monimuotoisuuden supersankareita" ja "Avatkaamme eläimelliset aistimmeme". Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 40: Kärsimys, kalastus & Inarinjärvi

Julkaistu 21.8.2021

Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Uistellessamme pitkin Nelliminvuonoa juttelemme Miskan kanssa yhteydestämme Inarinjärveen ja sen kaloihin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut kalat ovat vuosikymmenestä toiseen niin pidettyjä, kun taas toisia hyljeksitään. Noustessamme maihin ja kodan lämpöön, otamme pohdintaan meitä kaikkia syvällä tavalla koskettavan kärsimyksen teeman. Ihmiset ovat kautta aikojen osanneet aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin. Muu luomakunta taas voi tuntea kipua - mutta onko muilla olevaisilla kykyä kärsiä? Entä mitä buddhalaiset tekstit tai Vanhan testamentin luomiskertomus voivat kertoa meille kärsimyksen luonteesta? Näihin, ja lukuisiin muihin kysymyksiin pureudumme perinteisessä kesäjaksossamme Speinniemen kodassa, Inarinjärven rannalla. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Talouselämä - Suomalaisyritys kasvattaa kääpiä 22 miljardin euron markkinalle: https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-metsasta-taotaa-tuottoa-kaatamatta-puita-suomalaisyritys-kasvattaa-kaapia-22-miljardin-euron-markkinalle/26ae9944-b176-4a33-bcbb-60beaf8be0b1 - Inarinjärvi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Inarij%C3%A4rvi - Erä-lehti - Oikein vai väärin? Hauki kelpaa vain hautaan: https://eralehti.fi/2014/07/17/oikein-vai-vaarin-hauki-kelpaa-vain-hautaan-2/ - The Fountain: https://fi.wikipedia.org/wiki/The_Fountain - Spesismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Spesismi - Peter Singer: https://fi.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer

Naavaparran tarinat: Estonia

Julkaistu 7.7.2021

Estonia-laiva upposi rajussa syysmyrskyssä 28. syyskuuta 1994. Onnettomuushetkellä laivassa oli 989 matkustajaa, joista 852 sai surmansa. Suremaan jäi suuri joukko omaisia Ruotsista, Virosta, Suomesta ja lukuisista muista Itämeren alueen maista. Myös 1990-luvulla lapsuuttaan eläneille Estonian uppoaminen oli järkyttävä sukupolvikokemus. Monet suomalaiset - niin lapset kuin aikuisetkin - muistavat vieläkin, missä olivat, kun Estonia upposi. Osaa heistä, kuten tämän podcastin isäntiä, Estonian ympärillä oleva mysteeri ei ole jättänyt rauhaan vieläkään. Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa käymme läpi, mitä tuona kohtalokkaana yönä tapahtui niin silminnäkijöiden kuin onnettomuutta tutkineiden viranomaistenkin näkökulmasta. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - YLE pääuutislähetys 28.9.1994 (M/S Estonia): https://youtu.be/F4Y6MvW9nnU - Naavaparran tarinat - Djatlovin solan mysteeri: https://havuhattu.fi/2020/01/06/naavaparran-tarinat-djatlovin-solan-mysteeri/ - M/S Estonia Mayday Call With Subtitles, Tribute: https://youtu.be/V5tbah19qo8 - MS Estonia Documentary 2021: What Really Happened?: https://youtu.be/Xl07Y3mDqHo?t=3198 - 25 vuotta Estoniasta -seminaari Forum Marinumissa 13.10.2019: https://youtu.be/Z8wytjkJIUg - JAIC-komission raportti: http://www.multi.fi/estonia/estorap.html

Jakso 39: Tuli & elämänvoima

Julkaistu 21.6.2021

Tuli on voima, joka ruokkii kaikkea elämää. Se polttaa ja tuhoaa, mutta tulen tuhkista käynnistyy myös uusi, edellistäkin rikkaampi kierros. Tulen syttymiseen ja palamiseen liittyy lainalaisuuksia, joiden saloja ihmiset ja jopa jotkut eläimet ovat tutkineet ikiajat. Tässä jaksossa istuimme iltanuotiolle keskustelemaan tulen sytyttämisestä ja ylläpitämisestä niin käytännön kuin vertauskuvankin tasolla. Löylyosiossa puhumme saunasta, joka kokoaa yhteen tulen lisäksi kaikki muutkin elementit. Pohdimme myös sitä, millainen tuli sisällämme palaa - ja miksi sen säätely on niin tärkeää. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Bee Bite: https://beebite.fi/ - Varhaisihmisen tulenkäyttö: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varhaisihmisen_tulenk%C3%A4ytt%C3%B6 - Maailmanpuu podcast, Jakso 52 - Tuli: https://maailmanpuu.fi/jakso-52-tuli/ - Naavaparran tarinat - Tunguskan räjähdys: https://havuhattu.fi/2020/10/01/naavaparran-tarinat-tunguskan-rajahdys/

Jakso 38: Salaiset paikat & elvyttävä luonto

Julkaistu 9.4.2021

Tässä jaksossa vieraana on esoteerinen maantieteilijä Marko Leppänen. Istahdimme Markon kanssa hänen metsätontilleen Sipoonkorven kansallispuiston kupeeseen puhumaan maailmankaikkeuden joka kolkassa pursuavasta elämästä, keskustan ja periferian salaisista paikoista sekä elvyttävistä luontokokemuksista. Erätulien hiipuessa Marko johdattelee jakson kohti Löylyosiota vetämällä harjoitteen, jonka aikana podcast-isännät suuntaavat etsimään elämää tihkuvia paikkoja ympäröivästä metsästä. Löylyosiossa pohdimme luonnosta haltioitumista, valon ja pimeyden ikuista tanssia sekä kuoleman ja syntymän ihmettä. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/ - Yle - Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtausten mukana – ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä päätyy Espanjaan ja Ranskaan: https://yle.fi/uutiset/3-11802308 - Panspermia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Panspermia - Karhukaiset: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhukaiset - TM - Tšernobylin ydinvoimalassa kasvaa säteilyä syövää sientä, jolla voitaneen vuorata tulevia Mars-asumuksia – Tutkijat pitävät ”sienisäteilykilpiä” erittäin lupaavina: https://tekniikanmaailma.fi/tsernobylin-ydinvoimalassa-kasvaa-sateilya-syovaa-sienta-jolla-voitaneen-vuorata-tulevia-mars-asumuksia-tutkijat-pitavat-sienisateilykilpia-erittain-lupaavina/ - Yle - Musiikkia avaruusolioille -Voyager kuljettaa ehkä ihmiskunnan viimeistä tervehdystä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/20/musiikkia-avaruusolioille-voyager-kuljettaa-ehka-ihmiskunnan-viimeista - Youtube - Voyager 1 Golden Record: https://youtu.be/ELnn9V01EiI - Jussi Kivi - Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/hamaraperaisia-tutkimusmatkoja/ - Terveysmetsä-hanke: https://www.facebook.com/terveysmetsa/

Havuhattu & Elonkehä: Työ (1/21)

Julkaistu 25.3.2021

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Työ. Pureudumme yhdessä vieraidemme Pasi Heikkurisen ja Toni Ruuskan kanssa kysymyksiin työn merkityksestä, järkevyydestä ja kestävyydestä. Johdatuksena keskusteluun toimii Pasin ja Tonin tuore teos “Kestävän elämän manifesti”, sekä uusimman Elonkehä-lehden artikkelit, kuten Kaarina Davisin “Tavoitteena kauniimpi elämä” ja Lauri Mattilan “Etsitkö töitä? – Näkökulmia työn ekologiaan”. Jakson aikana keskustelu versoaa myös laajemmin yksilön ja yhteiskunnan mutkikkaaseen suhteeseen, kestävän elämän edellytyksiin nyt ja tulevaisuudessa sekä tuoreeseen ilmiöön, jota voisi kutsua uusmaalaistumiseksi. Kestävän elämän manifestin julkaisutilaisuus keskiviikkona 31.3. klo 13:30-15:00: https://vesl.fi/julkaisut/kestavan-elaman-manifesti/ Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 37: Rituaalipaikat & arkeoastronomia

Julkaistu 2.3.2021

Tässä jaksossa vieraana on arkeoastronomi Marianna Ridderstad. Uppoudumme hänen kanssaan muinaisten rituaalipaikkojen merkitykseen ja keskustelemme näiden megaliittisten rakennelmien suhteesta tähtitaivaaseen. Kysymme, mitä voimme nykyisen tiedon valossa tietää esimerkiksi kotoperäisten jätinkirkkojen rakentajien maailmankuvasta, ja millaisia päätelmiä tulevaisuuden arkeoastronomit kenties tekisivät omasta ajastamme. Löylyosiossa pohdimme tarkemmin, miksi muinaiset kulttuurit pukivat näkemyksensä symboliseen kieleen. Avaamme myös yli kymmenen tuhannen vuoden takaista muinaista mysteeriä, jonka myötä planeettamme ei ollut entisensä. Jaksossa mainittuja lähteitä: Pöljän keramiikka: https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6lj%C3%A4n_keramiikka Kierikki: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kierikki Valter Lang - Homo Fennicus, Itämerensuomalaisten etnohistoria: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/homo-fennicus/2716285 Jätinkirkko: https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tinkirkko Prekessio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Prekessio Stellarium Astronomy Software: http://stellarium.org/ Minoalainen kulttuuri: https://fi.wikipedia.org/wiki/Minolainen_kulttuuri Jantar Mantar, Jaipur: https://en.wikipedia.org/wiki/Jantar_Mantar,_Jaipur Spiritualpunx - The Big Dipper A Swastika?: https://spiritualpunx.wordpress.com/2014/10/09/2014821the-big-dipper-a-swastika-perhaps-where-the-symbol-began-on-earth/ Kuva: Hannu Jukola

Havuhattu & Elonkehä: Terveys(4/20)

Julkaistu 1.2.2021

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Terveys. Vieraana pohtimassa terveyden syvintä olemusta on taitelija Oona Leinovirtanen. Jaksossa pyrimme selvittämään, mitä tarkoittaa, että terveys ei ole vain sairauden puutetta. Puhumme mikrobien mullistavasta merkityksestä sekä suhteestamme mikrobirikkaisiin ja -köyhiin ympäristöihin Oonan "Mikrobien kuiskaus"-artikkelin kautta. Hahmottelemme myös, millaista terveyden hoitaminen on ollut menneinä aikoina ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa. Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Tiede - Epäsäännöllinen elämä tekisi hyvää: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/epasaannollinen_elama_tekisi_hyvaa - Gordon Gyatt: https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Guyatt - Robert Sapolsky: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky

Naavaparran tarinat: Lemminkäisen temppeli

Julkaistu 20.1.2021

Väinämöisen mytologia kertoo, että Sipoon Gumbostradissa, paasimaisen kallion uumenista olevasta kammiosta käy kulku halkaisijaltaan yli 250 kilometriä leveään spiraalinmuotoiseen tunnelikompleksiin. Näiden tunneleiden syvyyksissä sijaitsee tarunhohtoinen Lemminkäisen temppeli. Lemminkäisen, "ylimmän siittäjän Pukki Lemminkäisen" temppeli on yksi mystikko Ior Bockin perheen saagassa kerrotusta kolmesta esihistoriallisesta kätköstä, jotka louhittiin yli tuhat vuotta sitten piilottamaan pakanallinen perintö lähestyvältä, kolmikymmentuhatpäiseltä katolilaisten sotajoukolta. Väinämöisen mytologian isä Ior Bock menehtyi kymmenen vuotta sitten, mutta Bockin myyttiset tarinat elävät hänen seuraajiensa kertomana tänäkin päivänä. Onko tämä kaikki vain huuruista legendaa, vai löytyykö Lemminkäisen temppelin suulta totuuden siemen? Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/ - Ior Bock: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ior_Bock - Lemminkäisen temppeli: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4isen_temppeli - Bockin perheen saaga: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bockin_perheen_saaga

Jakso 36: Koti & itsenäisyys

Julkaistu 22.12.2020

“Kahtahalla on kotipaikka sulla - toinen kehto on, sekä hauta toinen.” Tämä jakso alkaa vierailulla Havuhattu podcastin rakenteilla olevaan kotimökkiin. Vierailun jälkeen Otto ja Joonas istuvat Sipoonjoen varrella sijaitsevalle patiolle keskustelemaan kodin ja kodittomuuden psykomaantieteestä, sekä matkustamisen ja paikallaolon välisistä jännitteistä. Löylyosiossa pohdimme, mitä todellista merkitystä kotimme sijainnilla on. Tutkimme myös sitä, miten oman paikan löytäminen tässä maailmassa, sekä eteläaasialaisen filosofian käsitys karmasta liittyy tähän kokonaisuuteen. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - John Locke: https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Locke - Alone-sarja: https://en.wikipedia.org/wiki/Alone_(TV_series) - Finlandia-hymni Suomen suurimman Virtuaalikuoron esittämänä veteraanipäivänä 27.4.2020: https://youtu.be/kG1WcTLDJ1E

Jakso 35: Jatkuva kasvatus & metsän energia

Julkaistu 29.11.2020

Tässä jaksossa vieraana on Erkki Lähde. Hän on loppilainen metsänhoidon emeritusprofessori, joka on vuosikymmenten ajan puolustanut tinkimättömästi metsien luontaista uudistusta ja jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Lähde tunnetaan lukuisten akateemisten metsäntutkimusjulkaisujen lisäksi teoksestaan “Suomalainen metsäsota”, jossa hän kertoo hurjasta matkastaan pohjolan metsänkasvatuskiistojen ristiaallokoissa. Jakson aikana Erkki jakaa huikean kokemuksensa äänellä näkemyksensä, miksi jatkuva kasvatus on ainoa varteenotettava tapa hoitaa suomalaista metsää. Hän jakaa myös hurjimmat tarinat metsäyhtiöiden ja akateemikkojen lähes mafiamaisista toimintatavoista jatkuvan kasvatuksen puolestapuhujia kohtaan. Löylyosiossa Joonas ja Otto asettuvat paholaisen asianajajiksi ja laukovat parhaat mahdolliset argumentit avohakkuiden puolesta. Jakson loppupuolella selviää, miten metsän energiat vaikuttavat meissä - ja mitä Erkki pitää 82 vuoden kokemuksellaan tärkeimpänä elämää ohjaavana periaatteenaan. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Suomalainen metsäsota -kirja: https://www.erkkilahde.com/suomalainen-metsasota-kirja-lataa-tasta

Havuhattu & Elonkehä: Tarinat(3/20)

Julkaistu 16.11.2020

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Tarinat. Tässä jaksossa istahdimme iltapäiväkahville kirjailija Laura Gustafssonin kanssa. Jakson aikana pohdimme, miksi ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita ja miten myytit kietoutuvat yhteen tarinoiden kanssa. Pohdimme myös eri elollisten olentojen välistä yhteiseloa ja kommunikaatiota Lauran "Toinen selonteko akatemialle" -tarinan kautta. Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Laura Gustafsson: http://lauragustafsson.fi/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 34: Pyhä Eurooppa & pakanuus

Julkaistu 28.10.2020

Tässä jaksossa vieraana on Aki Cederberg. Pohdimme hänen kanssa muun muassa viinin, riittien ja eurooppalaisen kulttuurin syvintä olemusta. Jakson aikana Cederberg jakaa kokemuksia matkoiltaan, joita on johdattanut halu löytää elävä pakanallinen viisausperinne - aikamme Graalin malja. Löylyosiossa pureudumme tarkemmin mytologian, jumalten ja rituaalin merkitykseen. Cederberg jakaa myös näkemyksensä siitä, mitä pakanallisissa rituaaleissa todella tapahtuu. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Varanasi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varanasi - Bhairava: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bhairava - C.G. Jung: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung - Martti Haavio: https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Haavio

 Musiikkikappaleet:
 ROME: Masters of the Earth & Tyriat Sig Tyrias
 Allerseelen - Liekki

 Kuva: Justine Cederberg

Naavaparran tarinat: Tunguskan räjähdys

Julkaistu 2.10.2020

Siperian Tunguskassa tapahtui keskikesällä 1908 räjähdys, jonka aiheuttama paineaalto kaatoi kymmeniä miljoonia puita yli 40 kilometrin säteellä. Räjähdyksen kuumuus tuntui polttavana vielä 60 kilometrin päässä ja sen vaikutukset ilmakehässä olivat havaittavissa ympäri maailmaa useiden päivien ajan.   Tunguskan syrjäisen sijainnin ja tuhoalueen asumattomuuden vuoksi räjähdys tunnettiin pitkään lähinnä paikallisena legendana. Venäläisten tiedemiesten retkikunta matkusti lopulta alueelle vuonna 1927, yli 18 vuotta tapahtuman jälkeen. Sitä seuranneina vuosikymmeninä tutkijat ympäri maailmaa ovat tarponeet soiden ja sääskien kansoittamalle alueelle selvittämään, mitä tapahtui Tunguskassa sinä päivänä, kun taivas repesi. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Tunguskan räjähdys: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tunguskan_r%C3%A4j%C3%A4hdys - Naavaparran tarinat - Dyatlovin solan mysteeri: https://havuhattu.fi/2020/01/06/naavaparran-tarinat-djatlovin-solan-mysteeri/ - Leonid Kulik: https://fi.wikipedia.org/wiki/Leonid_Kulik

Havuhattu & Elonkehä: Liike(2/20)

Julkaistu 7.9.2020

Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Liike. Tässä jaksossa lähdimme liikkeelle ja suuntasimme Espoon keskusmetsään yhdessä vieraamme Gabriela Arianan kanssa. Jakson aikan pohdimme muun muassa luonnon liikettä, liikkeen psykologiaa ja sitä, miten liikkeen - tai sen puutteen - kautta voi lähestyä elämän suurimpia kysymyksiä. - Elonkehä-lehti: https://www.elonkeha.com/ - Juurakon voima: https://juurakonvoima.com/en/ - Kuva lehtilavasta: https://www.instagram.com/p/CEypfaAh86D/ - HS: Riikka Koivisto saattelee ihmisiä kuolemaan – Kun viimeinen hetki on käsillä, yksi asia nousee ylitse muiden: https://www.hs.fi/elama/art-2000005874184.html Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 33: Tietäjyys & saunan henki

Julkaistu 13.8.2020

Tietäjät, noidat ja myrrys- tai indomiehet ovat itämerensuomalaisen viisausperinteen ytimessä. Millaisesta maailmankuvasta tietäjyys kumpuaa, ja millainen voisi olla tietäjän rooli tänä päivänä? Tässä jaksossa seuraamme Jämsän saunakylän nuotiopaikalle liittyy Miska Käppi, joka on podcastimme vanha ystävä, Maailmanpuu podcastin toinen isäntä ja Tietäjä yhdistyksen puheenjohtaja. Löylyosiossa kömmimme savusaunan mustien seinien suojaan sadetta pakoon. Puhumme savusaunan hengestä, menneen ja tulevan ajan tietäjistä ja tietäjälaitoksesta, sekä pohdimme luontomme luonnetta ja suhdetta kaikkeuteen. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Tietäjä: https://tietaja.fi/ - Jämsän Saunakylä: https://www.himosjamsa.fi/keski-suomi-saunamaakunta/ - Aavasaksa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aavasaksa - Réginald Outhier: https://www.maupertuis.fi/retkikunta/outhier/ - Tieteen termipankki - Monismi: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:monismi - Tieteen termipankki - Idealismi: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:idealismi - Georg Wilhelm Hegel: https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel - Scott Roberts - Idealism vs. Common Sense: https://www.bernardokastrup.com/2017/07/idealism-vs-common-sense.html

Jakso 32: Henri Lokki

Julkaistu 9.7.2020

Henri Lokki on Sammatissa asuva sieni-intoilija, filosofi ja rakentaja. Lokki on tullut tunnetuksi liikuteltavan minikodin, Kotosen, kehittäjänä ja ekologisen rakentamisen kouluttajana. Lokki on ollut myös perustamassa biotekniikkayhtiö Kääpä Biotechia. Työssään hän tutkii sieniä ja niiden sovelluksia ympäristöön liittyvien haasteiden ratkaisemisessa. Lokki suhtautuu suurella intohimolla elämään ja seikkailuihin, joihin hän osin tahtomattaankin päätyy. Tässä jaksossa teemme maailmanympärysmatkan keskustelun keinoin. Muistelemme matkojemme sattumuksia ja kommelluksia sekä pohdimme, mitä vieraassa kulttuurissa eläminen voi opettaa luontoyhteydestä ja ihmisluonnosta. Löylyosiossa pureudumme tarkemmin kolmeen teemaan: sieniin, filosofiaan ja käytäntöön. Jakso nauhoitettiin toukokuun viilenevässä iltayössä, ja osa huomioista ei siksi ole ajankohtaisia nyt heinäkuussa. - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Ken Wilber: https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Wilber - Ankeriaan testamentti: https://www.tammi.fi/kirja/patrik-svensson/ankeriaan-testamentti/9789520410674

Jakso 31: Vartiosaari & esoteerinen maantiede

Julkaistu 11.6.2020

Havuhattu podcast muuttaa Vartiosaaren studioltaan. Tähän jaksoon halusimme tallentaa palan podcastimme syntymäsaaren ainutlaatuista tunnelmaa. Vartiosaaren kulttuuriperintöä, luontoympäristöä ja saaren periferiaterapeuttista vaikutusta on tässä jaksossa kanssamme pohtimassa esoteerisen maantieteen koulun perustaja, maantieteilijä Marko Leppänen. Syksystä lähtien siirrymme Vartiosaaresta itään uuteen nauhoituskömmettiimme - jokilaaksoon, joka on Leppäsellekin erityisen läheinen. Tässä jaksossa Vartiosaaren tarinat ja historia, luontoympäristöjen moninaisuus sekä arjen ympärille aikojen saatossa rakentunut saarikulttuuri saavat arvoisensa käsittelyn. Löylyosion puolella pohdimme esoteerista maantiedettä ja sen vastakohtien ympärille rakentuvaa vuorovaikutusta. Puhumme siitä, miten perifeeriset paikat, kuten pimeät metsät ja lohduttomat autiotalot, vaikuttavat yllättävilläkin tavoilla mielemme toimintaan. Jaksossa mainittuja lähteitä: - HS - Luonnontuotteille on kysyntää erityisesti Aasiassa, ja sen vuoksi metsän­omistaja Atso Andersen alkoi viljellä sieniä: ”Selkeä tavoite on päästä maailman­markkinoille”: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006532804.html - HS - Helsingin Vartiosaari muuttui pelinappulaksi maakunta­kaavan voimain­koetuksessa: äänten keskittäminen voisi palvella monen­laisia tarkoitusperiä: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006538026.html - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/ - Terveysmetsä - Tunnista ja koe elvyttävä luonto: https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512407170/terveysmetsa/

Havuhattu & Elonkehä: Syväekologia 2020 (1/20)

Julkaistu 29.5.2020

Uuden vuosikymmenen ensimmäisessä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa teemana on Syväekologia 2020. Syvennymme syväekologiaan ja sen taustalla vaikuttavaan filosofiaan yhdessä vieraamme Pasi Takkisen kanssa. Jaksossa pureudumme syväekologisen suuntauksen, ja myös ihmiselämän, peruskysymyksiin Pasin "Puusauna vai nautintokone?"-artikkelin kautta. Pohdimme myös teknologian ja syväekologian mutkikasta suhdetta. Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 30: Laura Foon

Julkaistu 7.5.2020

Laura Foon on Vantaan kaupunkimetsien keskellä asustava saunottaja, joogaopettaja ja perheenäiti. Foon on viettänyt suuren osan elämästään maailman eri viisausperinteitä opiskellen. Viime vuosina hänen mielenkiintonsa on kohdistunut erityisesti itämerensuomalaisen perinteen mytologiaan ja siitä kumpuaviin käytäntöihin. Nämä opinnot ovat johdattaneet Foonin saunottajaopintojen ohella Tietäjä podcastin toiseksi juontajaksi. Tämän jakson kantava teema on itsenäisyys ja vapaus. Laura kertoo omasta polustaan joogaopettajaksi ja saunottajaksi, ja pohdimme hänen kanssaan lastenkasvatuksen perimmäisiä kysymyksiä. Löylyosuudessa Laura paljastaa, mitä hänen tekemissään saunotuksissa todella tapahtuu. Puhumme myös siitä, millainen on saunottamisen ja itämerensuomalaisten runojen taustalla vaikuttava maailmankuva ja mytologia. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Joe Rogan Experience, episode 1221 - Jonathan Haidt: www.youtube.com/watch?v=FG6HbWw2RF4 - The Atlantic - The Legal Standing of Free-Range Parenting: https://www.theatlantic.com/education/archive/2016/01/walking-to-school-alone/423570/ - Mielikin metsä: https://mielikinmetsa.fi/ - Tietäjä podcast: http://tietaja.fi/

Naavaparran tarinat: Erätulilla Pentti Linkolaa muistelemassa

Julkaistu 17.4.2020

Pentti Linkola (1932 - 2020) oli kenties Suomen tunnetuin syväekologi ja luonnonsuojelija. Pitkän elämänsä aikana hänet opittiin tuntemaan ennen muuta intohimoisesta suhtautumisesta luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen. Elantonsa Linkola sai kalastamalla, mutta kaikista rakkainta hänelle olivat linnut ja suomalainen metsä. Syväekologisessa filosofiassaan Linkola oli tinkimätön ja johdonmukainen, ja kirjoituksillaan sekä julkisilla esiintymisillään hän sai lukemattomat ihmiset pohtimaan luonto- ja ihmiskäsitystään. Voikin aivan perustellusti sanoa, että sellaista suomalaista ei olekaan, jolla ei olisi Linkolasta jotain mielipidettä. Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa istumme yhdessä vieraidemme kanssa erätulille pohdiskelemaan Linkolan perintöä. Leiripaikkana toimii Kytäjän Suolijärvi Uudenmaan ja Hämeen rajoilla, aivan Linkolan kalastusseutujen tuntumassa. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/ - Suomen Luonto - Pentti Linkola 1988: Luonnonystävän elämäkerta: https://suomenluonto.fi/artikkelit/pentti-linkola-1988-luonnonystavan-elamankerta/ - Suomen Luonto - Pentti Linkola keräsi korvaamattoman havaintosarjan linnuista: https://suomenluonto.fi/artikkelit/pentti-linkola-kerasi-korvaamattoman-havaintosarjan-linnuista/ - Avohakkuut historiaan! -kansalaisaloite: http://avohakkuuthistoriaan.fi/ - Luonnonperintösäätiö: https://www.luonnonperintosaatio.fi/

Jakso 29: Inkeri Aula & Sanna Hukkanen

Julkaistu 5.4.2020

Sanna Hukkanen on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hukkaselta on ilmestynyt useita sarjakuva-albumeja, joiden teemoissa toistuvat metsä ja tarinat. Hän on myös järjestänyt yhteisöllisiä sarjakuvatyöpajoja suomalais-ugrilaisille vähemmistökieliaktivisteille ympäri Venäjää, Virossa ja Norjassa. Inkeri Aula on niin ikään joensuulaislähtöinen kulttuuriantropologi ja runoilija. Aulan tieteellinen mielenkiinto kohdistuu kulttuurin ylipaikalliseen kulkeutumiseen, ja yhdessä Hukkasen kanssa toteutettua Metsänpeitto-sarjakuvateosta varten hän sukelsi kalevalaisen runouden loitsuarkistoon sekä puihin ja metsään liittyvään maagiseen perinteeseen. Hukkasta ja Aulaa yhdistää kauan jaettu rakkaus vanhoihin puihin. Tässä jaksossa puhumme lapsuuden metsästä ja sen luomista tunnelmista sekä mietimme, mikä metsässä onkaan tarua ja mikä totta. Löylyosiossa sukellamme metsänpeittoon ja siihen liittyviin myytteihin. Pohdimme, millaisesta tietoisuuden tasosta metsänpeitto kumpuaa, miten se liittyy uniin ja mikä on rituaalien, loitsujen ja taikojen rooli kaikessa tässä. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/ - Sanna Hukkasen verkkosivut: https://www.sannahukkanen.com/ - Inkeri Aulan tutkijasivu: https://uefconnect.uef.fi/henkilo/inkeri.aula/ - Vartiosaari.fi - Uusimaa-kaava ja Helsingin vaihemaakunta-kaava ovat valmistumassa: http://www.vartiosaari.fi/uudet_sivut/uncategorized/uusimaa-kaavan-ehdotus-on-nahtavilla-8-10-8-11/ - Kotisten aarnialue: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kotisten_aarnialue - Mustarinda-yhteisö: https://mustarinda.fi/ - Yle - Lappilainen renkipoika kävi maanalaisessa maailmassa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/lappilainen-renkipoika-kavi-maanalaisessa-maailmassa - “Pod pokrovom lesa” Ruslania-kirjakaupassa: https://ruslania.com/fi/kirjat/1514283-pod-pokrovom-lesa/ - “Mečänpeitto” Karjalan Kielen Seuran kirjakaupassa: https://www.karjal.fi/kks/tuote/sanna-hukkanen-inkeri-aula-mecanpeitto/ - Fugrics - Sarjakuvia Suomalais-Ugrilaisesta maailmasta Rauhanpuolustajien kirjakaupassa: https://www.rauhanpuolustajat.org/kirja/fugrics-sarjakuvia-suomalais-ugrilaisesta-maailmasta/

Jakso 28: Terveys

Julkaistu 13.3.2020

"Terveellä on paljon toiveita, sairaalla vain yksi", sanotaan eräässä sananparressa. Terveys on perusta, jonka varaan rakennamme päivittäisen elämämme. Määrittelemme usein terveyden sairauden puutteena ja lähestymme sen olemusta kehomme toimintakyvyn kautta. Mutta jättääkö tämä lähestymistapa terveyteen jotain olennaista huomiotta? Tässä jaksossa käymme läpi terveyden kokemusta, historiaa sekä tasapainon, homeostaasin ja terveyden suhdetta. Löylyosiossa puhumme identiteetistä ja terveydestä. Avaamme kentän pohdinnoille keinoista tasapainon ylläpitämiseksi sekä itämerensuomalaisen viisausperinteen näkemyksille terveyteen ja sairauteen liittyen. Kysymme myös, onko mahdollista loitsia itsensä terveeksi. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Suomen Agrometsä: https://www.kaapaforest.fi/ - Tulvavedet Vartiosaaressa: https://www.facebook.com/HavuhattuPodcast/photos/a.1609131525797600/2963865843657488/ - Science - Here’s why you feel so crummy when you’re sick: https://www.sciencemag.org/news/2016/04/here-s-why-you-feel-so-crummy-when-you-re-sick - Homeostaasi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Homeostaasi - Mandelbrotin joukko: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mandelbrotin_joukko - Georges Canguilhem: https://fi.wikipedia.org/wiki/Georges_Canguilhem - Vitalismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vitalismi - Empirismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Empirismi - Dr. Rober Zapolsky - "Why Zebras Don't Get Ulcers: Stress and Health": https://www.youtube.com/watch?v=D9H9qTdserM - Aivoliitto - Aivopesulle, mars!: https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/aivopesulle-mars/ - Hans Selye: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hans_Selye - Lumelääke: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lumel%C3%A4%C3%A4ke - Studio55: Tutkimus - Lumeleikkaus parantaa polvivaivat kuten oikea leikkauskin: https://www.studio55.fi/terveys/article/ortopedian-dosentti-suurin-osa-polven-tahystysleikkauksista-taysin-turhia/2816968#gs.z74aeu - British Journal of Sports Medicine - Back to basics: 10 facts every person should know about back pain: https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/12/31/bjsports-2019-101611

Havuhattu & Elonkehä: Sukupolvet (4/19)

Julkaistu 12.2.2020

Sukupolvet on teemana tässä Havuhattu & Elonkehä -podcastin jaksossa. Vieraana teemaa ruotimassa on Seija Kurunmäki, yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista. Jaksossa puhutaan muun muassa sukupolvien ketjusta, ruoan ympäristövaikutuksista ja luontoyhteyden muutoksesta vuosikymmenten saatossa, sekä syvennytään Elonkehän numeron 4/19 artikkeleihin. Käsittelyssä ovat erityisesti Katariina Krabben haastattelu "Tulevaisuus aukeaa menneisyyden kohtaamisesta" sekä Taina Tokkarin sota-ajan omavaraisuutta luotaava artikkeli "Kun kaupasta ei saakaan ruokaa - Omavaraisuutta sota-ajan Helsingissä". Elonkehä-lehti: http://www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Jakso 27: Jaakko "Korpi-Jaakko" Heikka

Julkaistu 27.1.2020

Jaakko “Korpi-Jaakko” Heikka on taipalsaarelainen eräopas ja Suomen arktisen klubin puheenjohtaja. Hän on aina ollut intohimoinen luonnossa liikkuja ja viimeisen vuosikymmenen ajan Heikka on erikoistunut arktiseen hiihtovaellukseen. Hän on vetänyt retkikuntia muun muassa Grönlannin jäätikön halki, Islannissa ja Huippuvuorilla - Lapin tunturimaastoja unohtamatta. Korpi-Jaakko on myös eheytyvä varustenörtti ja innokas luontovalokuvaaja. Tässä jaksossa hiihdimme Syötteen kansallispuiston siimekseen ja istuimme Ahmatuvan pöytään juttelemaan Jaakon vaelluksista niin kotimaan korpimaisemissa kuin jäätiköilläkin. Puhumme siitä, miten vaativalle hiihtovaellukselle pitäisi valmistautua ja mitä itse vaelluksen aikana on odotettavissa. Löylyosuuden puolella viemme keskustelun vaelluksen ja luontoyhteyden henkiseen puoleen. Jaakko jakaa myös kokemuksensa siitä, miltä tuntuu taiteilla äärimmäisissä olosuhteissa ja olla vastuussa niin omasta kuin muidenkin hengestä. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Ahmatupa: https://www.luontoon.fi/ahmatupavaraustupa - Panimo Kiiski: http://panimokiiski.fi/ - Sarek: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sarek - Joe Rogan Experience #1395 - Glenn Villeneuve: https://www.youtube.com/watch?v=PNocQzhPyac - Aleksander Gamme: https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Gamme - Tero Lähde - Kohti pohjoista, Hiihtäen halki Grönlannin: https://youtu.be/6sZTwuQuoKA

Naavaparran tarinat: Djatlovin solan mysteeri

Julkaistu 6.1.2020

Helmikuussa 1959 kymmenen Uralin polyteknillisen yliopiston opiskelijaa otti suunnan kohti Otorten vuoria, tarkoituksenaan tehdä kymmenen päivän mittainen hiihtovaellus, huipentuen vuoren kiertämiseen. Yhdeksän heistä ei koskaan palannut. Opiskelijoiden ruumiit löydettiin myöhemmin ja pian kävi ilmi, että helmikuun 2. päivän yönä he olivat rynnänneet teltasta ulos sukkasillaan arktiseen yöhön, kolmenkymmenen asteen pakkaseen ja ärjyvään tuuleen. Mitä oli tapahtunut? Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Djatlovin solan onnettomuus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Djatlovin_solan_onnettomuus - Donnie Eichar - Dead Mountain: The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident: https://www.amazon.com/Dead-Mountain-Untold-Dyatlov-Incident/dp/1452140030

Jakso 26: Tuomas Pere

Julkaistu 19.12.2019

Tuomas Pere on tamperelainen olutmestari. Hän on lähes vuosikymmenen ajan luotsannut Pyynikin panimoa, joka on kasvanut mallasravintolan kellarissa toimivasta käsityöläispanimosta yhdeksi Suomen merkittävimmistä oluen valmistajista. Pere on intohimoinen reseptinikkari sekä suuri saunan ja sahdin ystävä. Tässä jaksossa Tuomas avaa sanaisen arkkunsa lapsuudestaan Tampereen harjuilla ja metsissä, Pyynikin panimon kohtalonhetkistä sekä hyvän oluen ja sahdin salaisuuksista. Löylyosion puolella maistelemme lähetykseemme varta vasten pantua sahtia ja tutkimme sen olemusta. Puhumme myös oluen synnystä ja sen kymmentuhatvuotisen historian eri vaiheista. Pohdimme myös, miksi ensin oli olut. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Seitsemisen kansallispuisto: https://www.luontoon.fi/seitseminen - Yle - Olutmestari loi suomen kieleen uuden sanan, mutta ei uskalla käyttää sitä yrityksen nimessä uuden alkoholilain takia: Siirtyi englannin kieleen: https://yle.fi/uutiset/3-10697851 - Taivaannaulla - Esivanhempien puu, Kirjoituksia suomalaisesta uskomusperinteestä: http://www.taivaannaula.org/esivanhempien_puu.pdf

Jakso 25: Aleksi Lumme

Julkaistu 5.12.2019

Aleksi Lumme on Kiikoisista kotoisin oleva metsästäjä, perheenisä ja kirjailija. Lumme on sukkuloinut koko ikänsä erilaisten maailmojen välillä. Esikoiskirjassaan, Metsästä - Pyyntionnea ja mielenrauhaa, hän pohtii metsästyksen syvintä olemusta, yhdistellen kokemuksia maalaisuudesta kaupunkilaisarkeen, ja tarkastellen metsästäjäyhteisön todellisuutta modernin kaupunkilaisen silmin. Kirjailijana Lumme haluaa edistää metsästystarinoiden ja -muotojen näkyväksi tekemistä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamista. Metsästäjänä hän haaveilee mahdollisuudesta päästä metsälle hiukan lähempänä kotia. Tässä jaksossa puhumme metsästä ja metsälle menemisen monista ulottuvuuksista. Pohdimme, miten kaupungissa tai maaseudulla asuminen muovaa ihmistä ja sitä, voivatko erilaisissa ympäristöissä kasvaneet ihmiset todella kohdata toisensa keskustelun kautta. Löylyosuuden puolella Aleksi kertoo, miltä tappaminen hänestä tuntuu, miten pyytämisen kanssa voi tulla sinuiksi ja mitä metsässä olo on opettanut hänelle meditaatiosta. Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Rövargrundet: https://www.hagerlund.net/fi/rovargrundet - Helsingin Vihersormet: http://www.yleiskaava.fi/2013/miten-rakentaminen-ja-virkistysalueet-sovitetaan-yhteen/vihersormet/ - Yle - Ylipuutarhurilta ei heru armoa kaneille: https://yle.fi/uutiset/3-5419932

Jakso 24: Vesi

Julkaistu 24.11.2019

Vesi virtaa kaikessa elävässä. Sen luonnollinen kierto on keskeisessä roolissa koko planeetan laajuisissa ilmiöissä. Virtaavan veden voima kykenee muovaamaan myös elottomia prosesseja, uurtaen jälkensä maa- ja kalliomassojen lävitse. Tässä jaksossa pohdimme veden syvempää luonnetta ja avaamme myös omaa suhdettamme veteen. Löylyosiossa haastamme ajatuksen vedestä vain yhtenä kemiallisena yhdisteenä muiden joukossa. Me ihmiset olemme tehty vedestä, mutta miten vesi käyttäytyy sisällämme? Miksi vesi on tarinoiden keskiössä kaikkialla maailmassa? Mitä veden luonteen ymmärtäminen voi paljastaa itsestämme? Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - Panimo Kiiski: http://panimokiiski.fi/ - The Mystery Of The Bulgarian Voices (Spotify): https://open.spotify.com/artist/5cgPZA9muODieZY2hEkDN7 - Retkipaikka - Keisarinna Dagmarin lähde Raaseporissa: https://retkipaikka.fi/keisarinna-dagmarin-lahde-raasepori/ - Ylioppilaslehti - Ehkäisevä ihmepuu: https://ylioppilaslehti.fi/dev/2013/05/ehkaiseva-ihmepuu/ - Pohjavesi - Aarre allamme: https://www.facebook.com/pohjavesi - Karhukaiset: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhukaiset - Dr. Gerald Pollack: Water, Cells, and Life: https://www.youtube.com/watch?v=p9UC0chfXcg - Bruce Lee - Be Water My Friend: https://www.youtube.com/watch?v=cJMwBwFj5nQ

Havuhattu & Elonkehä: Sielu ja mieli (3/19)

Julkaistu 15.11.2019

Havuhattu & Elonkehä -podcastin ensimmäisessä jaksossa syvennyttään Elonkehän numeron 3/19 artikkeleihin. Käsittelyssä ovat erityisesti Mikko Kallionsivun artikkeli "Sartre suksilla" sekä Kaisa Naukkarisen tekemä haastattelu Grönlannin inughuit-kansaan kuuluvasta laulaja-tarinankertoja Hivshusta. Vieraana ensimmäisessä jaksossa on yhteistyön ja lehden taustoja valottamassa Elonkehän toinen päätoimittaja Osma Naukkarinen. Elonkehä-lehti: http://www.elonkeha.com/ Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita. Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

Naavaparran tarinat: Erämaan armoille

Julkaistu 17.10.2019

Naavaparran tarinoissa keskustelemme meitä kiinnostavista tositarinoista, jotka kertovat jotain merkityksellistä, kiehtovaa ja jopa mystistä luontoyhteydestämme. Chris McCandless menestyi yliopisto-opinnoissa ja oli sosiaalisesti hyvin lahjakas. Kaikkien läheistensä yllätykseksi hän lahjoitti kaikki varansa hyväntekeväisyyteen ja lähti reppuineen tien päälle. Keväällä 1992 itsensä Alexander Supertrampiksi ristinyt McCandles tarpoi Alaskan erämaahan tavoitteenaan elää omavaraisena, karun maan antimista nauttien. Tämä tarina kerrottiin kirjassa Into the Wild, Erämaan armoille. Mitä tapahtui? Kuka tämä nuori seikkailija oli ja mikä häntä ajoi kohti erämaan villiyttä? Miten tarina päättyy, ja miksi se inspiroi ihmisiä kaikkialla maailmassa vielä tänäkin päivänä? Löylyosuuden pääset kuulemaan liittymällä Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/ Jaksossa mainittuja lähteitä: Into the Wild (2007): https://www.imdb.com/title/tt0758758/ Jon Krakauer - Erämaan armoille: https://www.booky.fi/tuote/krakauer_jon/eramaan_armoille/9789510255667

Jakso 23: Riikka Kaihovaara

Julkaistu 30.9.2019

Riikka Kaihovaara on helsinkiläinen kirjailija, dokumentaristi ja toimittaja. Kirjallisissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa teollisen ruoantuotannon ongelmia, ihmisen luontoyhteyttä sekä permakulttuurin mahdollisuuksia. Dokumenttisarjoissaan Huume-Suomen Historia ja Seksi-Suomen historia Kaihovaara teki matkan suomalaisen mielenmaiseman vaietumpiin sopukoihin. Kaihovaaran uusin teos, esseekokoelma Villi ihminen ja muita luontokappaleita, ilmestyi tänä syksynä. Tässä jaksossa juttelemme Riikan kanssa luontoyhteydestä, luontoon liittyvän tiedon luonteesta sekä rakennetun ja rakentamattoman ympäristön välisestä dynamiikasta. Löylyosuuden puolella pohdimme, mitä on olla villi. Keskustelemme teollistumisen muuttamasta yksilöstä, metsäherroista ja haisaapashipeistä. Tunnustelemme myös vastauksia ihmisen luontoyhteyden perimmäiseen kysymykseen: mihin oikein olemme suhteessa kun olemme yhteydessä luontoon? Löylyjäsenenä pääset sukeltamaan kanssamme aiheen todelliseen sieluun. Liittyminen käy helposti uusilla verkkosivuillamme: http://havuhattu.fi/ Jaksossa mainittuja lähteitä: - HS: Riikka Kaihovaara, s. 1980, haluaa suojella luontoa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003383948.html - Mustarinda: https://mustarinda.fi/ - Värriön tutkimusasema: https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rri%C3%B6n_tutkimusasema - Puhtu-Laelatu: https://en.wikipedia.org/wiki/Puhtu-Laelatu_Nature_Reserve - Inkoon Elisaaren tammimetsät: retkipaikka.fi/inkoon-elisaaren-tammimetsat/ - Gerald Pollack - The Ills of Science: https://youtu.be/Tz0bC_4_xLo - Rytque: https://www.youtube.com/channel/UCmh-2M4bD3aqDFKjm307few - Werner Herzog on Nature: https://www.youtube.com/watch?v=jjjnZvtwtqA

Jakso 22: Polku

Julkaistu 25.8.2019

Polut johdattavat elämää niin erämaassa kuin vertauskuvien maailmassakin. Ne polveilevat halki maastojen, risteävät ja johdattavat perille tai harhaan. Tiettyjä polkuja talsitaan useammin kuin toisia, ja niin polusta muodostuu tie. Tässä jaksossa pohdimme, mikä tekee polun, tien tai valtatien, ja miksi polkuja ylipäätään muodostuu tai on muodostumatta. Löylyosiossa tartumme tarkemmin polun vertauskuvallisiin merkityksiin. Mitä tarkoittaa, että kuljemme polkua myös elämässämme? Onko jokaisen meistä luotava oma polkumme, vai voisimmeko oppia samoilla taipaleilla aiemmin kulkeneilta? Miksi lukuisat muinaiset kulttuurit pitivät polkua tai tietä yhtenä keskeisimmistä vertauskuvistaan? Sukella kanssamme polkujen todelliseen sieluun liittymällä Löylyjäseneksi osoitteessa: havuhattu.fi Jaksossa mainittuja lähteitä: - Inkoon Elisaaren tammimetsät: https://retkipaikka.fi/inkoon-elisaaren-tammimetsat/ - Gravas: https://www.gravas.lv/en/ - Kesäuintiarvoitus: https://www.facebook.com/HavuhattuPodcast/posts/2456130894430988 - BBC - Fairy tale origins thousands of years old, researchers say: https://www.bbc.com/news/uk-35358487 - Vanhoja valtateitä ja muinaisia polkuja: http://kulttuuriperintoinventointi.blogspot.com/2014/01/vanhoja-valtateita-ja-muinaisia-polkuja.html - Werner Holmberg: Maantie Hämeessä - https://fi.wikipedia.org/wiki/Maantie_H%C3%A4meess%C3%A4 - Tiede.fi - Olemme jamnakansan jälkeläisiä: https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/olemme-jamnakansan-jalkelaisia - Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

Jakso 21: Miska Käppi

Julkaistu 29.6.2019

Miska Käppi on sallalaislähtöinen perheenisä sekä suuri metsän ja saunan ystävä. Maailmanpuu podcastin isäntänä ja Shakta Joogakoulun perustajana tunnettu Miska on opiskellut traditionaalisten opettajien ohjauksessa ympäri Intiaa ja viettänyt pitkiä aikoja muun muassa Egyptissä ja Azoreilla. Hän pitää myös suomalaista perinnettä suuressa arvossa ja tapailee vapaa-aikanaan mielellään jouhikkoa. Tässä Havuhatun jaksossa sukellamme Miskan kanssa syvälle ääneen ja sanaan sen monissa muodoissaan. Keskustelemme Maailmanpuu podcastin synnystä ja podcasteista modernina suullisena traditiona. Pohdimme myös, miksi viisausperinteitä on perinteisesti välitetty juuri ääntä käyttäen. Jakson loppuvaiheilla seuraamme lyöttäytyy yllätysvieras, jonka kanssa juttelemme äänen syvemmistä, maailmankuvallisista ja kehoomme liittyvistä ulottuvuuksista. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Roppilax: http://roppilax.fi/ - The Joe Rogan Experience: http://podcasts.joerogan.net/ - Huston Smith: https://en.wikipedia.org/wiki/Huston_Smith - BBC: Sri Lanka to deport Buddha tattoo British woman: https://www.bbc.com/news/world-asia-27107857 - Wikiversity - Classical Mythology/Jungian psychology: https://en.wikiversity.org/wiki/Classical_Mythology/Jungian_psychology - Maailmanpuu podcast: Dharma – kaiken olevan kannattelija: https://maailmanpuu.fi/jakso-22-dharma-kaiken-olevan-kannattelija/ - The Atlantic - The Legal Standing of Free-Range Parenting: https://www.theatlantic.com/education/archive/2016/01/walking-to-school-alone/423570/ - Joe Rogan Experience, episode 1221 - Jonathan Haidt: https://www.youtube.com/watch?v=FG6HbWw2RF4 - Big Is Baneful - an interview with David Kubiak on Big Bodies and their Harms: https://youtu.be/PVvuOhoas68 - Klassiset alkuaineet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Klassiset_alkuaineet - Akasha: https://en.wikipedia.org/wiki/Akasha - The Cut - I Now Suspect the Vagus Nerve Is the Key to Well-being: https://www.thecut.com/2019/05/i-now-suspect-the-vagus-nerve-is-the-key-to-well-being.html

Jakso 20: Mikko Moilanen

Julkaistu 22.5.2019

Mikko Moilanen on arkeologi, filosofian tohtori ja viikinkiaikaisiin miekkoihin erikoistunut seppä. Moilanen on takonut omin käsin kymmeniä miekkoja noudattaen viikinkiajan menetelmiä ja tyyliä. Hänen väitöskirjaansa osittain perustuva teos Viikinkimiekat Suomessa ilmestyi viime syksynä. Tämän jakson aikana istumme Moilasen sepän pajaan tutustumaan metallin työstämisen moniin ulottuvuuksiin. Puhumme toisinaan jopa myyttisiin mittoihin nousevien aseiden ja työvälineiden käyttötavoista ja merkityksistä eri aikoina. Jakson aikana selviää myös, mitä tiedämme Suomesta ja muualta Skandinavian alueelta löytyneistä viikinkajan miekoista ja niiden merkillisistä kirjailuista. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Merovingiaika: https://fi.wikipedia.org/wiki/Merovingiaika - Väkipuukko: https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4kipuukko - Ulfberht-miekka: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulfberht-miekka - Scythe sword: https://en.wikipedia.org/wiki/Scythe_sword - Tiedetuubi - Tutankhamonin tikari tupsahti taivaalta: https://www.tiedetuubi.fi/tutankhamonin-tikari-tupsahti-taivaalta - Kaalin kraatteri: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaalin_kraatteri - Nykysuomi - Rautateknologia tuli Suomeen Karjalasta: https://www.nykysuomi.com/2017/06/02/rautateknologia-tuli-suomeen-karjalasta/ - Acinaces: https://en.wikipedia.org/wiki/Acinaces - Uutuuskirja paljastaa: Suomi oli viikinkimiekkojen suurvalta: https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/uutuuskirja-paljastaa-suomi-oli-viikinkimiekkojen-suurvalta.html - Freyr: https://fi.wikipedia.org/wiki/Freyr - Excalibur: https://fi.wikipedia.org/wiki/Excalibur - Beowulf: https://fi.wikipedia.org/wiki/Beowulf - Surtur: https://fi.wikipedia.org/wiki/Surtur - Viikinkiajan miekan ennallistus: https://www.facebook.com/HavuhattuPodcast/posts/2397482090295869

Jakso 19: Vuori

Julkaistu 30.4.2019

Vuorten, tuntureiden ja vaarojen silhuetit hallitsevat maisemaa laajoilla alueilla halki kaikkien mantereiden. Niiden mahtavuus ja kauneus tekee nöyräksi ja - kuten tässä Havuhatun jaksossa selviää - voi saada jäyhemmänkin miehen kyyneliin. Monissa muinaisissa kulttuureissa vuori edustaakin keskusta, joka on kaikista pyhin. Millaisia ovat olleet havuhattujen kokemukset maailman vuorilla? Miten vuorten juurella asustaminen vaikuttaa ihmisen luonteseen? Miksi juuri vuori on kautta aikain ollut niin tärkeä symboli? Ja millainen on mytologisen alkusepän suhde vuoreen? Jaksossa mainittuja lähteitä: - Elämänmäki: https://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4m%C3%A4nm%C3%A4ki - Kalinchowk Bhagwati Shrine: https://en.wikipedia.org/wiki/Kalinchowk_Bhagwati_Shrine - Aconcagua: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aconcagua - Nepali Times - Porter burden: http://archive.nepalitimes.com/news.php?id=19178#.XMdgQ5MzYWo - New York Times - Becoming the All-Terrain Human: https://www.nytimes.com/2013/03/24/magazine/creating-the-all-terrain-human.html - Dokumenttiprojekti - Parempi elämä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/19/dokumenttiprojekti-parempi-elama - Maailmanpuu - Jakso 41: Jooga ja mytologia: https://maailmanpuu.fi/jakso-41-jooga-ja-mytologia/ - Áhkká-vuori: https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81hkk%C3%A1 - Mikael Agricolan jumalaluettelo: http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/1filosofiapsykologia/kansanusko/jumalat - Seppo Ilmarinen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Seppo_Ilmarinen - Inmar: https://fi.wikipedia.org/wiki/Inmar - Vulkanus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vulkanus - Hefaistos: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hefaistos - Indra: https://fi.wikipedia.org/wiki/Indra - Rigveda: https://en.wikipedia.org/wiki/Rigveda - Jakso 8 - Materia: https://www.rapport.fi/journalistit/otto-kronqvist/havuhattu-podcast-jakso-8-materia - Scientific American - Spark for Life: Lightning Strikes Create Minerals Crucial for Early Organisms: https://www.scientificamerican.com/article/spark-for-life-lightning/

Jakso 18: Ukko Kärkkäinen

Julkaistu 19.3.2019

Ukko Kärkkäinen on rovaniemeläislähtöinen tunnetietoisuustutkija, runoilija ja luontokuvaaja. Hän on tehnyt työuransa geofysiikan, analyyttisen kemian ja ennen eläköitymistään työelämän hyvinvoinnin kehittäjänä sekä johdon valmentajana. Kärkkäisen kiinnostus kohdistuu muun muassa traumojen purkuun, masennuksen lääkkeettömiin hoitoihin sekä tieteen ja henkisyyden yhdistämiseen. Hän on vuosikymmenten varrella kulkenut monilla kairoilla itsekseen ja sittemmin lastensa ja lastenlastensa kanssa. Tässä jaksossa teemme Ukon kanssa todellisen syväsukelluksen vanhempiemme kokemuksiin, jotka edelleen elävät meissä. Jakson aikana selviää, miten Ukko on oppinut kääntämään hurjat elämänkokemuksensa iloksi ja kiitollisuudeksi. Hänen esimerkkinsä osoittaa, miten synkimpienkin vesien syvyyksistä voi löytää kohdan, josta ponnistaa takaisin pinnalle - vahvempana kuin koskaan. Jaksossa mainittuja lähteitä: Retkitukku: https://www.retkitukku.fi/ Ukon verkkosivut - Bonis Avibus: http://bonis-avibus.fi/ MTV: Suomen vanhin lumilauta - ehkä myös Euroopan: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-vanhin-lumilauta-ehka-myos-euroopan/1869398 Wikipedia - Murtuneet mielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Murtuneet_mielet Yle Areena - Isien sota: https://areena.yle.fi/1-4299330 Yle Areena - Lyyli Arhipov veisaa itkuvirttä: https://areena.yle.fi/1-1286871 ”Uutta luova masennus”? Tarina traumasta selviytymisestä, surusta ja rakkaudesta: https://bonis-avibus.fi/bonis-avibus/wp-content/uploads/2019/03/Uutta-luova-masennus...-Ukko-K%C3%A4rkk%C3%A4isen-luento-versio-2019-03-06.pdf Johann Hari - Mielen yhteydet: https://www.bazarkustannus.fi/kirja/mielen-yhteydet-3/ Ukon taideteos: https://www.facebook.com/HavuhattuPodcast/posts/2291910107519735 Shaktajooga tieteellisen tutkimuksen kohteena: https://shakta.fi/shaktajooga-tieteellisen-tutkimuksen-kohteena/ Harvard Health Publishing - Giving thanks can make you happier: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier Liinanblogi - Jälkimaterialistinen tiede: https://liinanblogi.com/2016/10/31/materialismin-jalkeen-jalkimaterialismi/ Scientific American - Bernardo Kastrup: https://www.scientificamerican.com/author/bernardo-kastrup/ The Guardian - How to Change Your Mind: The New Science of Psychedelics by Michael Pollan: https://www.theguardian.com/books/2018/may/22/how-to-change-mind-new-science-psychedelics-michael-pollan-review Bernardo Kastrup - Misreporting and Confirmation Bias in Psychedelic Research: https://blogs.scientificamerican.com/observations/misreporting-and-confirmation-bias-in-psychedelic-research/ Wikipedia - William James: https://en.wikipedia.org/wiki/William_James Terve.fi - Lääkäri Marja-Liisa Honkasalo: "Selittämättömiä kokemuksia ei pitäisi leimata huuhaaksi": https://www.terve.fi/artikkelit/marja-liisa-honkasalo-tata-aikaa-leimaa-henkisyyden-kaipuu WikiDoc - Olga Kharitidi: https://www.wikidoc.org/index.php/Olga_Kharitidi

Jakso 17: Heimo

Julkaistu 28.2.2019

Heimoja on kautta aikain muodostunut ihmisyhteisöistä, jotka syystä tai toisesta asettuvat aloilleen. Perinteisesti heimot ovat rakentuneet selviytymisen ympärille, ja niitä on yhdistänyt kieli, kulttuuri ja maailmankuva. Globalisaation aikana heimot elävät eristyksissä muusta maailmasta - tai rakentuvat harrastusten ja kuluttajaidentiteetin ympärille. Miten heimot syntyvät, ja mikä niihin kuuluvia ihmisiä todella yhdistää? Millaisia ovat nykyajan heimot? Entä mitä tapahtuu, kun vuosisatoja eristyksissä elänyt heimo kohtaa modernin sivilisaation? Jaksossa mainittuja lähteitä: Retkitukku: https://www.retkitukku.fi/ Ilta-Sanomat - Halkaisijaltaan 70-metrinen jääkaruselli ihastutti Helsingin Reposalmessa: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006012313.html Vartiosaari-seura: http://www.vartiosaari.fi/ Save Vartiosaari: https://www.facebook.com/pelastetaanvartiosaari/ YouTube - Isolated tribe man meets modern tribe man for the first time: https://youtu.be/xd0I1xAICOc Netflix - Amazonin kadonnut heimo: ensimmäinen yhteys ulkomaailmaan: https://www.netflix.com/title/80123799 HS - Amerikkalaisturistin tappanut heimo elää täysin eristyksissä ympäröivästä maailmasta – kohtaamiset ovat olleet niin verisiä, että yhteydenotot ja jopa kuvaaminen piti kieltää kokonaan: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005907951.html HS - ”Menetin 25 Facebook-kaveria, kun sanoin sen” – Ruotsidemokraateille vyöryy ääniä Ruotsin ”ruostevyöhykkeeltä”, mutta kun Pär Åhrlin kertoi yhden niistä olevan hänen, kaverit kaikkosivat: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005797731.html? Clark McCauley, Daniel Chirot - Miksei tapeta niitä kaikkia?: https://like.fi/kirjat/miksei-tapeta-niita-kaikkia/ Trolley Problem Memes: https://www.facebook.com/TrolleyProblemMemes/

Jakso 16: Matti Rautaniemi

Julkaistu 13.1.2019

Matti Rautaniemi on Espoon metsissä majaansa pitävä teologian maisteri, tietokirjailija ja toinen Maailmanpuu podcastin isännistä. Rautaniemi on perehtynyt eurooppalaiseen ja intialaiseen esoterian perinteeseen, ja hän on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan joogan historiasta, Erakkomajoista kuntosaleille – miten jooga valloitti maailman. Parhaillaan hän tekee väitöskirjaa joogan historiasta Suomessa. Tässä jaksossa keskustelemme Matin kanssa muun muassa metsästä, uskonnosta, joogasta ja eurooppalaisesta esoteerisen filosofian perinteestä. Päädymme keskustelemaan bibliofiilinä tunnetun Matin kanssa myös kirjallisen ja suullisen perinteen eroista, sekä laajemminkin tiedon omaksumisen luonteesta. Jaksossa mainittuja lähteitä: New Yorker - The White Darkness, A solitary journey across Antarctica: https://www.newyorker.com/magazine/2018/02/12/the-white-darkness? Richard Shusterman: https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Shusterman HS - Legendaarinen Noidan käsikirja on järkyttänyt kokonaisia sukupolvia Suomessa tarinoillaan: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005646424.html John Bunyan - Kristityn vaellus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kristityn_vaellus C.G. Jung - Memories, Dreams, Reflections: https://en.wikipedia.org/wiki/Memories,_Dreams,_Reflections Mircea Eliade - Yoga: Immortality and Freedom: https://www.goodreads.com/book/show/302434.Yoga Matti Rautaniemi - Onko joogan taru lopussa?: https://mattirautaniemi.com/2013/09/20/onko-joogan-taru-lopussa/ Maailmanpuu podcast, Jakso 1 - Joogan juuret: https://maailmanpuu.fi/jakso-1-joogan-juuret/ Pashupati-sinetti: https://en.wikipedia.org/wiki/Pashupati_seal Pashupati-sinetti II: https://www.harappa.com/indus/34.html Gunderstrupin kattila: https://fi.wikipedia.org/wiki/Gundestrupin_kattila Shiva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Shiva Cernunnos: https://fi.wikipedia.org/wiki/Cernunnos Hindustan Times - Kauravas were first test-tube babies, Dashavatar better evolution theory, says Andhra University VC: https://www.hindustantimes.com/india-news/kauravas-were-test-tube-babies-dashavatar-evolution-theory-says-andhra-university-vc/story-8TZ5DWdMVHg6LFMZsOK0JK.html C.G. Jung: https://fi.wikipedia.org/wiki/C._G._Jung G. I. Gurdjieff: https://fi.wikipedia.org/wiki/G._I._Gurdjieff Baruch Spinoza: https://fi.wikipedia.org/wiki/Baruch_Spinoza Maailmanpuu podcast vs. Radio Wyrd - Mitä on pakanuus?: https://maailmanpuu.fi/jakso-16-maailmanpuu-vs-radio-wyrd-mita-on-pakanuus/ Maailmanpuu podcast, Jakso 29: Puiden kansa: https://maailmanpuu.fi/jakso-29-puiden-kansa/ Arundhati Roy - Joutavuuksien jumala: https://fi.wikipedia.org/wiki/Joutavuuksien_jumala The Joe Rogan Experience: http://podcasts.joerogan.net/ Duncan Trussell - My Mom: http://www.duncantrussell.com/episodes/2016/7/18/my-mom-part-2?rq=my%20mom

Jakso 15: Kuolema

Julkaistu 21.12.2018

Kuolema on yksinkertaisin, tavallisin ja demokraattisin asia maailmassa. Silti, kuoleman luonteesta on mahdoton tietää mitään varmasti. Se on aikamme suuri tuntematon, jonka ymmärtämiseen monet ajattelijat ovat käyttäneet koko elämänsä. Tässä jaksossa teemme, kuten monet viisaat ovat kehottaneet: pohdimme kuoleman monia kasvoja, sekä sukellamme syvälle omaan kuolevaisuuteemme. Onko kuolema kaiken loppu? Miksi kuolema ja kuoleminen on syytä erottaa toisistaan? Millaisia tapoja ja uskomuksia kuolemaan on liittynyt menneinä aikoina, ja miten nämä tavat kaikuvat vielä tänäkin päivänä? Jaksossa mainittuja lähteitä: Yle - Matti Pakarinen rakastaa hevosiaan – ja siksi hänestä ainoa oikea ratkaisu on lopettaa ne itse ja syödä, kun aika koittaa: https://yle.fi/uutiset/3-10534024 Thomas Nagel: https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Nagel Stanford Encyclopedia of Philosophy - Kant's Philosophy of Religion: https://plato.stanford.edu/entries/kant-religion/ BBC - Bhutan's dark secret to happiness: http://www.bbc.com/travel/story/20150408-bhutans-dark-secret-to-happiness NBC - This Company Will Freeze Your Dead Body for $200,000: https://www.nbcnews.com/tech/innovation/company-will-freeze-your-dead-body-200-000-n562551 Tiede-lehti - Kuoleman raja tiukka mutta häilyvä: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kuoleman_raja_tiukka_mutta_hailyva Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiibetil%C3%A4inen_kirja_el%C3%A4m%C3%A4st%C3%A4_ja_kuolemasta The ancestor effect: Thinking about our genetic origin enhances intellectual performance: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.778

Jakso 14: Pihla Salminen

Julkaistu 30.11.2018

Pihla Salminen on bussintuoma helsinkiläinen ympäristötieteilijä ja -kasvattaja. Salmista kiehtoo kokonaisvaltainen luontosuhde, ja myös hänen lupaavasti alkanut tieteellinen työnsä suhtautuu luontosuhteen käsitteen ymmärtämiseen. Salmisen intohimon lähde on metsissä ja juurevassa musiikissa. Tässä jaksossa istumme alas Vartiosaaren studioon puhumaan luontosuhteen lisäksi muun muassa eteläsuomalaisten metsien ja meren luonteesta, ympäristöahdistuksesta sekä laulun ja runon juurista. Jaksossa mainittuja lähteitä: - Bernardo Kastrup - The Cognitive Short-Circuit of 'Artificial Consciousness': https://www.bernardokastrup.com/2015/04/cognitive-short-circuit-of-artificial-consciousness.html - Kudelma-verkosto: https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusryhmat/kokonaisvaltainen-ja-kestava-systeeminen-muutos - Arne Næss: https://fi.wikipedia.org/wiki/Arne_N%C3%A6ss - George Sessions: https://rewilding.org/remembering-george-sessions/ - Pihla Salminen & Henry Vistbacka: Odal (Wardruna-cover) - R. J. Beck, T. C. Cesario, A. Yousefi and H. Enamoto - Choral Singing, Performance Perception, and Immune System Changes in Salivary Immunoglobulin A and Cortisol: https://www.jstor.org/stable/40285902?&seq=1

Jakso 13: Erä

Julkaistu 13.10.2018

Erään lähteen mukaan erämaa on vanhastaan tarkoittanut nautinta-aluetta, johon tietyn yhteisön jäsenillä on ollut eränkäyntioikeus. Se on tarkoittanut erillistä aluetta, jolle käyntioikeuden hallitsijoilla oli oikeus mennä metsästämään, kalastamaan ja kaskiviljelemään. Kaupungistumisen aikana ihmiset matkaavat erämaahan rauhoittumaan ja virkistäytymään. Nykyisellään erämaa voi tarkoittaa mitä tahansa metsäistä piipahtamiskohdetta. Miten erämaan ajatus on elänyt vuosisatojen saatossa? Onko erämaa vielä elossa? Ja miten virkamies liittyy tähän kaikkeen? Jaksossa mainittuja lähteitä: Ilta-Sanomat - Ihminen puussa Espoossa – pelastuslaitos vaitonainen syistä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005813332.html Ilta-Sanomat - Poliisit paikalle Muuramessa – mummo kiipesi 20-metrisen puun latvukseen laulamaan: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000753360.html Wikipedia - Erämaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Er%C3%A4maa Oton Rapport-sivu: https://www.rapport.fi/journalistit/otto-kronqvist Joonaksen Rapport-sivu: https://www.rapport.fi/journalistit/joonas-vaarala Havuhattujen paitakauppa: https://printmotor.com/havuhattu/ Ihmisiä, siis eläimiä -podcast - Janne Saarikivi: https://soundcloud.com/ihmisiis/27-janne-saarikivi Adressit.com - Kruunuvuorenrannan viimeinen, koskematon ikimetsä kallioineen on suojeltava: https://www.adressit.com/kruunuvuorenrannan_viimeinen_koskematon_ikimetsa_kallioineen_on_suojeltava

Jakso 12: Risto Pulkkinen

Julkaistu 11.8.2018

Risto Pulkkinen on helsinkiläinen kirjailija, uskontotieteen dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pastori - omien sanojensa mukaan “free lancer -pappi”. Pulkkinen on perehtynyt uralilaisten kansojen viisausperinteisiin jo vuosikymmenten ajan niin akatemiassa kuin sen ulkopuolella. Erityisesti saamelaisten ja metsäsuomalaisten uskomusperinteen asiantuntija Risto Pulkkista kiehtoo myös hulluus ja toisinajattelu, mikä näkyy hänen väitöskirjatyössään Carl Axel Gottlundista - aikansa kuvainraastajasta ja kapinallisesta. Pulkkisen intohimo on tietokirjojen parissa, ja häneltä onkin ilmestynyt viime vuosina useita kansanuskoon liittyviä teoksia.

Jakso 11: Rajat

Julkaistu 14.7.2018

Rajat kehystävät niiden sisä- ja ulkopuolelle jääviä alueita. Nämä alueet saattavat sijaita kartalla, mutta myös ihminen toimii rajatulla alueella suhteessa kykyihinsä ja kestävyyteensä. Tässä Havuhatun jaksossa jaetaan kokemuksia äärirajoille menemisen seurauksista ja pohditaan ihmisen olemuksen syvimpiä kysymyksiä. Vaikka olemme rajallisia olentoja, voisiko todellinen luontomme olla rajaton? Jaksossa mainittuja lähteitä: - Relaa.com - Karjala takaisin! Suomen menetetyt outdoor-alueet: http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/karjala-takaisin-suomen-menetetyt-outdoor-alueet - Helsingin Sanomat - Suomen itäraja piteni yllättäen 20 kilometriä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005708649.html - Lekkujad-yhtye: http://www.lekkujad.com/ - Tummo: https://tulkulobsang.org/en/medianmi/videos/20/ - Wim Hof: https://en.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof

Jakso 10: Havuhattu & Maailmanpuu: Sauna - suomalainen temppeli

Julkaistu 21.6.2018

Sauna on ikiaikainen tapa ylläpitää tervettä suhdetta luontoon, itseensä ja muihin ihmisiin. Tässä jaksossa Havuhatut istahtavat Maailmanpuu podcastin Miskan ja Matin kanssa saunan lauteille sukeltamaan syvälle saunan todelliseen olemukseen. Millainen on saunan historia, ja tulevaisuus? Entä podcast-isäntien henkilökohtainen suhde saunaan ja saunomiseen? Millaisia saunakulttuureja on muualla maailmassa? Onkos se vihta vai vasta? Tämän perusteellisen keskustelun aikana sukellamme muun muassa näihin kysymyksiin - ja heitämme päälle kunnon löylyt! Jaksossa mainittuja lähteitä: Studio55 - Joulusaunalla pitkät perinteet – ”Saunassa ei elämöity”: https://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/joulusaunalla-pitkat-perinteet-saunassa-ei-elamoity/4618874 Wikipedia - Public Bathing: https://en.wikipedia.org/wiki/Public_bathing Hammam - The History of the Hot Steam Bath: https://www.rituals.com/en-nl/mag-history-hammam.html The Secrets of Nature: Voynich Code - The Worlds Most Mysterious Manuscript: https://youtu.be/awGN5NApDy4 Unlocking the Voynich Manuscript - Sauna Banya Bastu Spa: http://voynichbirths.blogspot.com/2014/05/banya-spa-births.html Gunnar Graeffe et al.: The Iona in Sauna Air: https://www.saunologia.fi/wp-content/uploads/2016/10/1976-Graeffe_etAl-Ions_in_sauna_air-Sauna_studies-Saunologia.pdf Watanabe et al.: Physical effects of negative air ions in a wet sauna: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9140213 Runsas saunominen vähentää aivoinfarktin riskiä: https://www.uef.fi/fi/-/runsas-saunominen-vahentaa-aivoinfarktin-riskia Yle - Saunominen suojaa muistisairaudelta – ainakin miehiä: https://yle.fi/uutiset/3-9356689 FoundMyFitness - Dr. Jari Laukkanen on Sauna Use for the Prevention of Cardiovascular & Alzheimer’s Disease: https://www.youtube.com/watch?v=jL7vVG_CFWA Yle - Japanissa keksittiin hyville löylyille sana, jota ei edes suomen kielestä löydy – Löylybuumi loi Japaniin nuorten saunahullujen alakulttuurin: https://yle.fi/uutiset/3-10176653

Jakso 9: Selma Kilpi

Julkaistu 27.4.2018

Selma Kilpi on Kaustisella majaansa pitävä runonlaulaja, kansalaisaktivisti ja vapaa toimittaja. Kilpi on ollut mukana useiden ekokylien ja kansalaisjärjestöjen toiminnassa ja opiskellut laajasti kestävää kehitystä ja elämäntapaa. Kautta elämänsä hän on kantanut vahvaa yhteyttä saunaan, metsään ja tarinoihin. Tässä jaksossa jutustelemme vieraamme kanssa Vartiosaaren saunan terassilla lintujen laulun säestämänä. Teemme syväsukelluksen ekokylien maailmaan, jaamme näkemyksiämme saunan syvimmästä olemuksesta sekä puhumme runoista - ja myös laulamme niitä. Jaksossa mainittuja lähteitä: What is an Ecovillage: https://ecovillage.org/projects/what-is-an-ecovillage/ Livonsaaren yhteisökylä: http://yhteisokyla.net/ Sociocracy 3.0 - Effective Collaboration At Any Scale: https://sociocracy30.org/ Suomen Kestävän Elämäntavan Yhteisöt ry - SKEY: http://genfinland.weebly.com/ Marketta Horn (Ekomummu eläkkeellä) - Tervehdys Arkangelista: https://ekomummo.blogspot.fi/2018/04/tervehdys-arkangelista.html GEN-konferenssi: https://ecovillage.org/event/european-ecovillage-conference-2018/ Healing Circles -tapahtuma: https://www.tarkkila.fi/en/join-in/healing-circles-gathering/ A Neuroscientist Explores the "Sanskrit Effect": https://blogs.scientificamerican.com/observations/a-neuroscientist-explores-the-sanskrit-effect/ Ikikaiku - elämänperintösäätiö: https://www.facebook.com/ikikaiku/ Panu Pihkala - Päin Helvettiä: http://panun-ajatus.blogspot.fi/ Derrick Jensen - The Endgame: http://www.derrickjensen.org/endgame/ WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms: http://wwoof.net/ Capoeira: https://en.wikipedia.org/wiki/Capoeira

Jakso 8: Materia

Julkaistu 30.3.2018

Materia on eräille syntiä, toisille autuutta. Toisaalta jotkut materiaaliset esineet ovat välttämättömiä selviytymiseen niin luonnossa kuin kaupunkiympäristössäkin. Mutta millaista materiaa tarvitsemme? Mitä materia ylipäätään on? Millainen on materialistinen maailmankuva? Ja miten pääsiäismuna liittyy tähän kaikkeen? Jaksossa mainittuja lähteitä: - Sampo-elokuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sampo_(elokuva) - Bernardo Kastrup: The Reality Nervous System: https://www.bernardokastrup.com/2015/04/the-reality-nervous-system.html - Bernardo Kastrup: The Threat of Panpsychism: https://www.bernardokastrup.com/2015/05/the-threat-of-panpsychism-warning.html - Michel Foucault: https://fi.wikipedia.org/wiki/Michel_Foucault - David Bohm: https://fi.wikipedia.org/wiki/David_Bohm - Maailmanpuu podcastin jakso 10 - Aurinko: https://maailmanpuu.fi/jakso-10-aurinko/

Jakso 7: Sammalsielu

Julkaistu 16.2.2018

Osma Naukkarinen, eli Sammalsielu, on syväekologinen blogaaja, eräopas ja kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettaja. Hän on vankkumaton teollisen kulutuskulttuurin kriitikko ja erävaellusten ystävä. Tässä jaksossa Osma avaa suhdettaan ympäröivään luontoon ja keskustelee kanssamme siitä, miten moderni maailmankuvamme on johtanut meidät henkilökohtaiseen ja ekologiseen kriisiin. Jakson loppupuolella kysymme, onko ratkaisu parempaan tulevaisuuteen löydettävissä sittenkin syvältä sisimmästämme? Jaksossa mainittuja lähteitä: - Daniel Quinn - Ishmael: https://en.wikipedia.org/wiki/Ishmael_(novel) - Thomas Berry - The Dream of the Earth: http://thomasberry.org/publications-and-media/the-dream-of-the-earth - Ekopsykologia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ekopsykologia - The Mystic Revelation of Teppo Repo: https://www.facebook.com/The-Mystic-Revelation-of-Teppo-Repo-1539091149675180/ - Elonkehä-lehti: http://www.elonkeha.com/ - Gregory Sams - The State is Out of Date: http://www.gregorysams.com/state-out-of-date.html - Panu Pihkala - Päin Helvettiä: http://panun-ajatus.blogspot.fi/2017/10/ymparistoahdistus-ja-toivo.html - Sammalsielu - Kulttuurimme luontosuhteen mytologinen tausta: https://www.sammalsielu.fi/kulttuurimme-luontosuhteen-mytologinen-tausta.html

Jakso 6: Vaellus

Julkaistu 25.1.2018

Uusimmassa Havuhatussa pureudutaan vaelluksen ikiaikaiseen teemaan. Vaellus ei useinkaan ole vain kulkemista paikasta toiseen. Päämäärällä on väliä - kohde saattaa olla itselle läheinen paikka tai uskonnollinen keskus. Moni vaeltaja kohtaa itsensä ja ympäröivän luonnon uudella tavalla taivalluksen aikana. Mitä Joonas oppi kolmen viikon mittaisella hiihtovaelluksellaan? Mikä on Oton 15-15-15-sääntö? Miksi pyhiinvaellus on tärkeä rituaali niin monessa kulttuurissa? Jaksossa mainittuja lähteitä: Walden - Elämää metsässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/El%C3%A4m%C3%A4%C3%A4_mets%C3%A4ss%C3%A4 Werner Herzog - Wheel of Time https://en.wikipedia.org/wiki/Wheel_of_Time_(film)

Jakso 5: Miska Käppi

Julkaistu 22.12.2017

Maailmanpuu podcast -isäntä ja Shakta Joogakoulun perustaja Miska Käppi on sallalaislähtöinen perheenisä sekä suuri metsän ja saunan ystävä. Tässä jaksossa Miska avaa sanaista arkkuaan muun muassa pohjoisen mytologian alkuperästä, Azoreiden jääkautisesta luonnosta ja Egyptin pyhästä geometriasta. Parituntisen loppupuolella matkaamme muinaisen joogan äärelle tavalla, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Jaksossa mainittuja lähteitä: Otto Kronqvist: Myrskypilvet Vartiosaaren yllä
 http://www.rapport.fi/journalistit/otto-kronqvist/myrskypilvet-vartiosaaren-ylla Benthamin Panoptikon
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Panoptikon R. A. Schwaller de Lubicz: The Temple in Man 
http://www.zanj.org/wordpress/wp-content/uploads/2015/05/R.A.-Schwaller-de-Lubicz-The-Temple-in-Man-Sacred-Architecture-and-the-Perfect-Man-1977.pdf The Revelation Of The Pyramids -dokumentti
 www.youtube.com/watch?v=2fS9ixfQ_no Ashleigh Watt: On The Variation From Perfect Accuracy Of The Great Pyramid Of Giza
 http://grahamhancock.com/watta1/ Otto Kronqvist: Viisi hämmentävää väitettä Egyptin historiasta
 http://www.rapport.fi/journalistit/otto-kronqvist/viisi-hammentavaa-vaitetta-egyptin-historiasta Saul McLeod: Maslow's Hierarchy of Needs
 http://www.simplypsychology.org/maslow.html Göpekli Tepe 
fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Jakso 4: Kaamos

Julkaistu 26.11.2017

Polaariyö alkaa Utsjoella 25. marraskuuta. Aurinko nousee niin pohjoisessa seuraavan kerran vasta 17. tammikuuta. Etelämmässäkin aurinko jaksaa vain vaivoin kivuta horisontin ylle. Kaamos on monille kaamea juttu, mutta voisiko siitä oppia pitämään? Miten kaamosaika on asettunut traditionaaliseen vuodenkiertoon? Ja miten Absoluuttinen Nollapiste liittyy tähän kaikkeen? Uusimmassa Havuhatussa sukelletaan syvälle vuoden pimeimmän ajan syleilyyn! Jaksossa mainittuja lähteitä: Vuodenkierto - Taivaannaulan kalenteri: http://www.taivaannaula.org/perinne/kansanperinteen-pyhat/ Unlocking the Voynich Manuscript - Sauna Banya Bastu Spa: http://voynichbirths.blogspot.fi/2014/05/banya-spa-births.html University of Eastern Finland - Frequent sauna use protects men against cardiac death: https://www.uef.fi/-/runsas-saunominen-suojaa-miehia-sydankuolemilta Yle - Suomalainen meditoi vahingossa – hiihtäessä ja saunassa: https://yle.fi/uutiset/3-6993933 Marko Leppänen: Martaan aikaan http://www.luonnontie.fi/martaan-aikaan/

Jakso 3: Juha Pentikäinen

Julkaistu 8.11.2017

Helsingin yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori, Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori Juha Pentikäinen lukeutuu modernin suomalaisen uskontotieteen perustajiin ja merkittävimpiin itämerensuomalaisen kansanuskon tutkijoihin. Karhuprofessoriksikin tituleerattu Pentikäinen on tutkinut tarinankerrontaa ja niiden takana olevaa mytologiaa jo yli puolen vuosisadan ajan Suomen lisäksi muun muassa laajoilla kenttämatkoilla Siperiassa. Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotolan sanoin niin kutsutun pirttiakatemian kasvatti, ”tuo Juha, on sellainen, joka katselee maailmaa karhun silmin.”

Jakso 2: Metsä

Julkaistu 3.10.2017

Metsää on Suomessa kaikkialla. Muinaisille suomalaisille metsän läsnäolo on ollut niin luontevaa, että sille ei ole tarvittu edes omaa sanaa. Niinpä sana "metsä" lainattiin aikoinaan balteilta kuvaamaan aluetta kylien välissä. Mutta näemmekö metsää puilta? Uusimmassa Havuhatun jaksossa pureudumme metsän olemukseen. Selvittelemme omaa suhdettamme metsään, päivittelemme metsänhoidon nykytilannetta ja teemme myös pienen sukelluksen metsän mytologian maailmaan. Jaksossa mainittuja lähteitä: Yle - Morsian, sisar ja heimo tulivat suomen kieleen balttilainoina: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/07/29/morsian-sisar-ja-heimo-tulivat-suomen-kieleen-balttilainoina TEDTalk - Suzanne Simard: How trees talk to each other: https://www.youtube.com/watch?v=Un2yBgIAxYs Professori Erkki Lähde luennoi ,etsän jatkuvasta kasvatuksesta: https://www.youtube.com/watch?v=QerT2tYYecg Professori Timo Pukkalan metsästä lähetetty webinaari jatkuvan kasvatuksen kannattavuudesta ja optimoinnista: https://www.youtube.com/watch?v=Vx0oS2aFzng Aeon Magazine - The healing power of nature https://aeon.co/essays/why-forests-and-rivers-are-the-most-potent-health-tonic-around

Jakso 1: Meidän luontosuhteemme

Julkaistu 4.9.2017

Havuhattu on uusi podcast, joka menee syvälle metsään - ja luontosuhteeseemme. Äänessä Joonas Vaarala - etelään valahtanut Lapin mies - ja Otto Kronqvist - luontosuhteensa aikuisiällä löytänyt kaupunkilaispoika. Ensimmäisen jakson aiheena on luontosuhteemme. Mistä luontosuhde syntyy? Miten se on muuttunut historian saatossa? Mitä voimme oppia luonnon armoilla olemisesta?

Takaisin podcastien listaan