Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Joka sadas

Suomalaisista noin joka sadas sairastaa epilepsiaa. Tässä podcastissa puhutaan suoraan ja henkilökohtaisesti elämästä epilepsian kanssa: Millaista on käydä koulua, kun sairastaa epilepsiaa? Onko työelämässä erilaista? Mitä tehdä, kun epilepsia pelottaa itseä ja läheisiä? Ippi Arjanne tapaa jokaisessa jaksossa ihmisiä, joiden elämään epilepsia tavalla tai toisella vaikuttaa. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 10 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 8.1.2021.

Itsenäinen lapsi - miten sellainen kasvatetaan?

Julkaistu 25.11.2021

Hannan tyttärellä on etenevä epilepsia, Sadun pojalla kohtaukset loppuivat leikkaukseen pari vuotta sitten, mutta molemmat lapset ovat kasvaneet elämään epilepsian kanssa pienestä asti. Pienokaisista on kasvanut jo nuoria aikuisia. Miten olla vanhempana tukemassa ja huolehtimassa, mutta ei liikaa? Missä vaiheessa uskaltaa luottaa, että kyllä ne omat siivet kantavat? Viisaita kasvatusneuvoja ja vielä ratkaisemattomia kysymyksiä puimassa äidit Hanna ja Satu.

Epilepsia ja ihmissuhteet - kuka tukee ja ketä?

Julkaistu 11.11.2021

Epilepsia ujuttautuu ihmissuhteisiin monin eri tavoin. 24-vuotiaan Oton ja 46-vuotiaan Katin epilepsiat ja myös elämäntilanteet ovat hyvin erilaiset: Katilla on jo kaksi aikuista lasta, puoliso ja ystäviä, mutta työelämästä poisjääminen vei ison siivun sosiaalisesta elämästä. Otto taas on juuri päässyt työelämään, ja kavereita on nykyään monista eri ympyröistä.  Kun oman elämän suuntaa ja terveyttä on joutunut epilepsian takia miettimään toisella vakavuusasteella ja melko nuorena, vaikuttaako se ystävyyssuhteisiin? Miten läheisten huoleen pitäisi suhtautua? Voiko kukaan muu kuin vertainen todella ymmärtää?

Työelämän kynnykseltä alanvaihtoon

Julkaistu 28.10.2021

Parikymppiset Karri ja Joonas ehtivät juuri päästä työelämään käsiksi, kun epilepsia puhkesi ja laittoi heidät takaisin lähtöruutuun. Nykyiset hommat eivät enää epilepsian kanssa sopineet yhteen, joten edessä oli uusi alanvalinta ja onnistunut kouluun haku: Karri opiskelee nyt bio- ja kemiantekniikkaa, Joonas sosionomin tutkintoa.  Millainen mullistus on joutua kääntämään työelämän suuntaa jo nuorena oman terveyden takia? Millaisia ammatillisia suunnitelmia uskaltaa tehdä tai kuinka luottavaisin mielin työelämään suhtautua, kun epilepsia on aina jossain määrin arvaamaton?

Läksyjä, kokeita ja hälinää - miten epilepsian kanssa pärjää koulussa?

Julkaistu 14.10.2021

Veeran poissaolokohtaukset jäivät 12-vuotiaana leikkauspöydälle, mutta hahmotus- ja oppimishäiriöt ovat olleet pulpetissa, ylioppilaskokeissa ja luentosaleissa mukana ensimmäiseltä (eli käyttäisin yleiskieltä, joka kaikille lukijoille selkeä) luokalta lähtien. Veeran koulutiellä haasteita aiheutti läksyjen määrän lisäksi epäselvä tulevaisuus. Mihin pystyn, mistä voin haaveilla? Millaista tukea epilepsiaa sairastava oppilas tarvitsee – ja mistä? Nyt 27-vuotiaan Veeran kouluaikoja muistelemassa myös hänen isänsä Ilkka.

Päiväkodissamme oli Onni, ei epilepsia

Julkaistu 16.3.2021

7-vuotiaan Onnin epilepsiakohtaukset olivat lyhyitä itku- tai naurukohtauksia, joita saattoi tulla päivässä jopa kolmekymmentä. Ranskassa tehdyn hoito-operaation jälkeen kohtaukset pikkuhiljaa vähenivät ja loppuivat. Ippi Arjanteen vieraina ovat Onnin isä sekä päiväkodin työntekijä Anna. Miten hänen epilepsiansa vaikutti päiväkotiarkeen ja kaverisuhteisiin? Mikä on paras tapa jakaa tietoa ja kokemuksia päiväkodin ja kodin välillä? Minkälaisia jälkiä kohtaukset ja iso operaatio jättävät lapseen ja miten niitä voi käsitellä?

Lapsen epilepsia käänsi myös isän elämän kurssin

Julkaistu 2.3.2021

Tyttären epilepsia ja kehitysvamma saivat Juha Takasen kyseenalaistamaan omat mielikuvansa vanhemmuudesta ja oikeastaan koko elämästä. Tyttären diagnoosista alkoi aika täynnä surua, toivoa, kontrollointia, erilaisia hoitoja - ja Juhan kohdalla myös käännös kohti uutta ammattia. Kun kaikki ei olekaan enää mahdollista ja elämä muuttuu, miten suhtautua uuteen ilman katkeruutta? Mistä haaveista on hyvä pitää kiinni ja mitkä mielikuvat taas ovat jopa haitallisia?

Epilepsia työpaikalla - arkinen juttu vai elefantti kahvihuoneessa?

Julkaistu 16.2.2021

Olenko enää yhtä arvokas työntekijä, kun minulla on epilepsia? Mitä jos kohtaukset stressaavat työkavereita? Epilepsia hiipii myös ammatti-identiteettiin ja kahviautomaatille, sen tietävät Eija Uusitalo ja Marika Raitanen.  Eija ja Marika työskentelevät molemmat lasten parissa, ja molemmilla on myös epilepsia. Eija tekee vuorotyötä, jossa epilepsia muodostui haasteeksi. Marika taas uudelleenkouluttautui diagnoosin saatuaan, mutta palasi samoihin tehtäviin. Miten oppia arvostamaan itseään ja tuntemaan omat rajansa?

Elämää pelon kanssa, ei sen varjossa

Julkaistu 2.2.2021

Mari Sydänmaanlakka kuvailee pelkoa maadoittavaksi tunteeksi tajuttomuus-kouristuskohtauksen jälkeen. Hänen epilepsiansa todettiin lukioikäisenä, vaikka poissaolokohtauksia oli jo lapsena. Pelko on tarpeellinen tunne, joka suojaa vaaralta, mutta joka voi ottaa niskalenkin elämästä. Miten pelon kanssa tullaan kavereiksi? Entä mitä jos läheisen huoli pahentaa omaa pelkoa?

Kaatumatauti-sana on historiaa, mutta ennakkoluulot eivät

Julkaistu 19.1.2021

Pirkko Sysimetsällä ja Katja Seppisellä on pitkä kokemus epilepsiaan liittyvistä ennakkoluuloista: Pirkko sairastui epilepsiaan pienenä lapsena 1940-luvun lopussa, Katja lukiolaisena vuonna 1996.  Muutamia kymmeniä vuosia sitten epilepsiaa hoidettiin mielisairaalassa eikä epilepsiaa sairastava saanut perustaa perhettä. Kuinka pitkälle näistä ajoista on tultu ja miten ennakkoluulot vaikuttavat yhä elämään?

Joka sadas alkaa pian!

Julkaistu 8.1.2021

Tammikuussa alkava Epilepsialiiton podcast nostaa esiin epilepsiaa sairastavat ihmiset läheisineen ja heidän äänensä.

Takaisin podcastien listaan