Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Joka sadas

Suomalaisista noin joka sadas sairastaa epilepsiaa. Tässä podcastissa puhutaan suoraan ja henkilökohtaisesti elämästä epilepsian kanssa: Millaista on käydä koulua, kun sairastaa epilepsiaa? Onko työelämässä erilaista? Mitä tehdä, kun epilepsia pelottaa itseä ja läheisiä? Ippi Arjanne tapaa jokaisessa jaksossa ihmisiä, joiden elämään epilepsia tavalla tai toisella vaikuttaa. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 6 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 8.1.2021.

Päiväkodissamme oli Onni, ei epilepsia

Julkaistu 16.3.2021

7-vuotiaan Onnin epilepsiakohtaukset olivat lyhyitä itku- tai naurukohtauksia, joita saattoi tulla päivässä jopa kolmekymmentä. Ranskassa tehdyn hoito-operaation jälkeen kohtaukset pikkuhiljaa vähenivät ja loppuivat. Ippi Arjanteen vieraina ovat Onnin isä sekä päiväkodin työntekijä Anna. Miten hänen epilepsiansa vaikutti päiväkotiarkeen ja kaverisuhteisiin? Mikä on paras tapa jakaa tietoa ja kokemuksia päiväkodin ja kodin välillä? Minkälaisia jälkiä kohtaukset ja iso operaatio jättävät lapseen ja miten niitä voi käsitellä?

Lapsen epilepsia käänsi myös isän elämän kurssin

Julkaistu 2.3.2021

Tyttären epilepsia ja kehitysvamma saivat Juha Takasen kyseenalaistamaan omat mielikuvansa vanhemmuudesta ja oikeastaan koko elämästä. Tyttären diagnoosista alkoi aika täynnä surua, toivoa, kontrollointia, erilaisia hoitoja - ja Juhan kohdalla myös käännös kohti uutta ammattia. Kun kaikki ei olekaan enää mahdollista ja elämä muuttuu, miten suhtautua uuteen ilman katkeruutta? Mistä haaveista on hyvä pitää kiinni ja mitkä mielikuvat taas ovat jopa haitallisia?

Epilepsia työpaikalla - arkinen juttu vai elefantti kahvihuoneessa?

Julkaistu 16.2.2021

Olenko enää yhtä arvokas työntekijä, kun minulla on epilepsia? Mitä jos kohtaukset stressaavat työkavereita? Epilepsia hiipii myös ammatti-identiteettiin ja kahviautomaatille, sen tietävät Eija Uusitalo ja Marika Raitanen.  Eija ja Marika työskentelevät molemmat lasten parissa, ja molemmilla on myös epilepsia. Eija tekee vuorotyötä, jossa epilepsia muodostui haasteeksi. Marika taas uudelleenkouluttautui diagnoosin saatuaan, mutta palasi samoihin tehtäviin. Miten oppia arvostamaan itseään ja tuntemaan omat rajansa?

Elämää pelon kanssa, ei sen varjossa

Julkaistu 2.2.2021

Mari Sydänmaanlakka kuvailee pelkoa maadoittavaksi tunteeksi tajuttomuus-kouristuskohtauksen jälkeen. Hänen epilepsiansa todettiin lukioikäisenä, vaikka poissaolokohtauksia oli jo lapsena. Pelko on tarpeellinen tunne, joka suojaa vaaralta, mutta joka voi ottaa niskalenkin elämästä. Miten pelon kanssa tullaan kavereiksi? Entä mitä jos läheisen huoli pahentaa omaa pelkoa?

Kaatumatauti-sana on historiaa, mutta ennakkoluulot eivät

Julkaistu 19.1.2021

Pirkko Sysimetsällä ja Katja Seppisellä on pitkä kokemus epilepsiaan liittyvistä ennakkoluuloista: Pirkko sairastui epilepsiaan pienenä lapsena 1940-luvun lopussa, Katja lukiolaisena vuonna 1996.  Muutamia kymmeniä vuosia sitten epilepsiaa hoidettiin mielisairaalassa eikä epilepsiaa sairastava saanut perustaa perhettä. Kuinka pitkälle näistä ajoista on tultu ja miten ennakkoluulot vaikuttavat yhä elämään?

Joka sadas alkaa pian!

Julkaistu 8.1.2021

Tammikuussa alkava Epilepsialiiton podcast nostaa esiin epilepsiaa sairastavat ihmiset läheisineen ja heidän äänensä.

Takaisin podcastien listaan