Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ilmastoterapia

Voiko olla toiveikas, jos kaikki on menossa päin seiniä? Onko elämä hyvää, jos ei saa lentää? Onko kaikkien ryhdyttävä vegaaneiksi? HSY:n Ilmastoterapia-podcast on toivon ääni ilmastoahdistuneille. Se unohtaa pahimmat dystopiat ja ja keskittyy ratkaisuihin. Jokaisessa jaksossa tavataan kiinnostava vieras, joka käsittelee ilmastoahdistusta tiedolla ja toiminnalla. Podcastia juontaa Anna Sjövall, ja hänen ilmastoterapeuttinaan toimii Pekka Sauri. Sarjan on tuottanut Jaksomedia.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 9 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 1.4.2020.

Ilmastoterapia päättyi - entä ahdistus?

Julkaistu 3.6.2021

Ilmastoterapia on nyt tullut päätökseensä. Millaisia asioita terapiasta on jäänyt mieleen ja mitä ajatuksia keskustelut ovat jälkikäteen herättäneet?  Jaksossa Anna pohtii ilmastoahdistusta ja sen alle kätkeytyviä muita tunteita, kuten vihaa ja surua, reflektoi terapian antia ja pohtii mm. valtasuhteiden jakautumista ilmastokriisin ratkaisemisessa. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n ilmastoinfo

Miten saan takaisin uskon parempaan tulevaisuuteen?

Julkaistu 14.1.2021

Ilmastokeskustelun keskellä ahdistuminen on helppoa, sillä sitä käsittelevät uutiset eivät usein ole kovin positiivisia. Talouden kasvattamisen nimissä tehdään ympäristölle haitallisia päätöksiä tai tahti muutosten tekemiseen ei vain ole riittävän nopea. Miten ihmeessä ilmastoahdistuksen keskeltä löydetään toivoa tulevaisuuteen? Anna Sjövallin vieraana jaksossa on kirjailija Risto Isomäki, jonka kanssa keskustellaan ilmastotekojen tulevaisuudenkuvista ja toivosta. Ristolla on melkein 40 vuoden kokemus ilmastotyöstä. Hän kertoo kuinka itse pääsi irti ilmastoahdistuksesta ja pääsi kiinni tekoihin. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Miksi talous menee aina ilmastotekojen edelle?

Julkaistu 18.11.2020

Jaksossa Anna Sjövall ja vieraana oleva kauppatieteiden tohtori Paavo Järvensivu keskustelevat talouden vaikutuksesta ilmastoon ja yhteiskunnallisista muutoksista, joita valtioiden pitäisi tehdä, jotta ilmastokriisi saadaan ratkaistua seuraavan 15-30 vuoden aikana. Kapitalistinen talousjärjestelmä on saanut kritiikkiä osakseen jatkuvan talouskasvun ja voiton tavoittelun vuoksi. Jotta siirtymä kohti hiilineutraaliutta ja globaalisti kestävää yhteiskuntaa voidaan saavuttaa, tulisi valtioiden keskittää huomio yhteiskunnan keskeisten järjestelmien muuttamiseen, talouden kasvattamisen sijaan. Isoja järjestelmätason muutoksia tarvitaan niin liikkumisen, ruoan tuotannon kuin energiajärjestelmienkin osalta.  Järvensivu huomauttaa, että korona-kriisin hoidossa todistetaan parhaillaan sitä, kuinka valtioilla on keskuspankkien avulla mahdollisuus rahoittaa kriisien hoitamista. Raha ei viime kädessä ole este toteuttaa siirtymä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Talouden todellisia rajoja määrittelevät esimerkiksi työkykyinen ja osaava ihmistyövoima, teknologia ja luonnonvarat sekä poliittinen mielikuvitus. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Voinko hankkia lapsia ilmastokriisin keskellä?

Julkaistu 5.10.2020

Puuttuuko ilmastokeskustelusta kokonaan puhe lisääntymisen vaikutuksista hiilipäästöihin? Onko lisääntymisestä ylipäätään lupa puhua ilmastokriisin syitä ja ratkaisuja pohdittaessa?  Jaksossa juontaja Anna Sjövall ja toimittaja Riikka Suominen keskustelevat lisääntymisestä ja ilmastokriisistä ja pohtivat mm. mitä pitäisi opettaa lapselle, jotta tämä olisi valmis ilmastoltaan lämpimämpään maailmaan. Voiko tulevien sukupolvien harteille asettaa toivon ilmastokysymysten ratkaisijoina? Onko meillä siihen edes aikaa? Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Voinko toteuttaa itseäni ilmastonmuutoksesta huolimatta?

Julkaistu 29.6.2020

Jos harrastus tai elämäntapa tuntuu itselle tärkeältä, voiko sen sulkea ilmastonmuutoskeskustelun ulkopuolelle? Pitääkö harrastus lopettaa, jos se tuottaa hiilidioksidipäästöjä? Jaksossa Anna Sjövall ja vieraana oleva lumilautailija ja kaksinkertainen olympiamitalisti Enni Rukajärvi keskustelevat siitä, kuinka voi toteuttaa itseään, mutta samalla ottaa huomioon ilmastonmuutoskysymykset. Molemmille lumilautailu on tärkeä osa elämää.  Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Mistä tiedän, mitkä ovat tärkeimpiä tekoja?

Julkaistu 4.6.2020

Kaiken ilmastonmuutoksesta annettavan informaatioähkyn keskellä tulee miettineeksi, mistä tietää, millä ilmastoteoilla on oikeasti vaikutusta? Onko suomalaisen valinnoilla jotain merkitystä suurempien valtioiden rinnalla? Jaksossa Anna Sjövallin vieraana oleva Demos Helsingin konsultatiivisen työn johtaja Tuuli Kaskinen neuvoo miten ihminen voi suhtautua ilmastokysymyksiin, mistä päästöt syntyvät ja miten niistä voi päästä tehokkaasti eroon. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Miten pääsen irti pikamuodista?

Julkaistu 19.5.2020

Miten tehdään vastuullisia valintoja vaatteiden hankinnassa? Vaatteet ovat tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme, mutta vaateteollisuus on vastuussa valtavasta osasta maailman hiilidioksidipäästöistä. Anna Sjöwallin vieraana on ekologisen muotiblogin Outi Les Pyyn pitäjä Outi Pyy, joka neuvoo, kuinka tehdä järkeviä valintoja vaatteiden sekä tekstiilien hankinnassa ja huollossa. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Onko meidän kaikkien ryhdyttävä vegaaneiksi?

Julkaistu 22.4.2020

Mikä on eläinperäisten tuotteiden vaikutus ilmastonmuutokseen? Anna Sjövallin vieraana on Suvi Auvinen, joka kertoo, onko vegaaniksi ryhtyminen välttämätöntä meille kaikille, ja mikä sai hänet ilmastonmuutoksesta kertovassa tiedossa itkemään. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Onko elämä mielekästä jos ei saa enää matkustaa?

Julkaistu 1.4.2020

Voimmeko itse asiassa saada enemmän irti matkustamisesta, kun se tehdään hitaasti ja maata pitkin? Jakson vieraana on elokuvaohjaaja Timo Wright, joka keskustelee juontaja Anna Sjövallin kanssa lentämisen ilmastovaikutuksista sekä vähähiilisen matkustamisen mahdollisuuksista. Ilmastoterapeuttina sarjassa toimii Pekka Sauri. Ilmastoterapiaa julkaisee HSY:n Ilmastoinfo.

Takaisin podcastien listaan