Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Batroom

Batroom on tv-sarja-addiktien paratiisi. Avaamme tunteella, intohimolla ja asiaan perehtyen suosittujen tv-sarjojen taustaa ja tarinaa. Katsomme, puhumme ja analysoimme - välillä innokkaasti, aina äänekkäästi. Uusi jakso joka toinen perjantai.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 21 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.9.2018.

Vikings - Viikingit

Julkaistu 13.9.2019

Vikings – Viikingit on erinomainen sarja skandinaavisista sotureista, jotka valloittivat meriä ja maita eivätkä säästäneet miekkoja, kilpiä tai toisiaan. Vikings on ennen kaikkea tarina soturipäällikkö Ragnar Lothbrokista ja hänen pojistaan. Hypätkää Batroomin kyytiin. Äänessä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Breaking Bad

Julkaistu 30.8.2019

Breaking Bad on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista tv-sarjoista, jos mittarina käytetään katsojalukuja, voitettujen palkintojen määrää tai katsojien itsensä antamia arvioita. Breaking Badin idea on kiinnostava. Se kertoo ihmisistä, jotka tiettyjen olosuhteiden pakottamina muuttuvat hyvistä pahoiksi, tai ainakin joksikin muuksi versioksi itsestään. Viisi kautta kestäneen sarjan on luonut Hollywood-velhona tunnettu Vince Gilligan ja se löytyy mm. Netflixin valikoimista. Se, onko Breaking Bad sitten kaiken hehkutuksen ja palkintojensa arvoinen, saati maailman paras sarja, onkin kokonaan toinen juttu ja siitä kiistelevät varsin kiihkeästi Batroom-ystävykset Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Chernobyl

Julkaistu 16.8.2019

Jos päätät tänä vuonna katsoa vain yhden sarjan, niin valitse Chernobyl (HBO, 2019). 5-osainen minisarja on käsittämättömän vaikuttava kuvaus maailman kuuluisimmasta – ja pahimmasta – ydinvoimalaonnettomuudesta, joka tapahtui Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa Tshernobylin ydinvoimalassa 26.4.1986. Sarja kuvaa lohduttomasti, aidosti ja pelottavasti tapahtuneen syitä ja seurauksia niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Sarjan keskiössä ovat ihmiskohtalot mutta myös valtion toimet, jossa yksilöllä on arvo vain silloin, kun hän tekee tehtävänsä valtion eteen, eikä valheella ja totuudella ole tällöin mitään väliä. Chernobyl on kenties kohutuin ja kehutuin kuluvana vuonna ilmestyneistä tv-sarjoista. Eikä se ole todellakaan ihme. Chernobyl on mestariteos.

Kevätkauden 2019 päätösjakso ja maailman parhaat elokuvat

Julkaistu 17.6.2019

Kevätkauden päätösjaksossa läpileikataan kausi, puhutaan faniuden pimeästä ytimestä ja listataan maailman parhaat elokuvat. Kiistelemässä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Handmaid´s Tale - orjattaresi

Julkaistu 31.5.2019

The Handmaid´s Tale on synkkä kuvaus yhteiskunnasta, jossa yksilöllä ei ole muuta jäljellä kuin muistot menneisyydestä ja harvoissa tapauksissa rahtunen toivoa tulevaisuudesta. Batroom sukeltaa dystooppiseen yhteiskuntaan äänekkäästi mutta vähemmän toiveekkaasti.

Babylon Berlin ja tarina eurooppalaisuudesta

Julkaistu 17.5.2019

Babylon Berlin on arvioissa korkealle nostettu saksalainen laatusarja. Se on samalla kertaa kallein saksalainen ja eurooppalainen tv-sarja, jonka tuotanto maksoi lähes 40 miljoonaa euroa. Rahaa on käytetty viisaasti ja se näkyy tv-ruudulla. Babylon Berlin on rikostarina, johon on taitavasti yhdistetty 1920-luvun aikakauden kiihkeä mutta myös raaka elämä, jota ympäri Eurooppaa koettiin ensimmäisen maailmansodan traumoista toipuessa. Sarjassa kuvattu aikakausi sijoittuukin aikaan juuri ennen natsien ja Hitlerin valtaannousua. Babylon Berlin on laatutekele ja monella tapaa erinomainen esimerkki siitä, mitä on eurooppalainen tv-viihde tällä hetkellä. Batroomissa asiaa pohtivat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Band of Brothers - Taistelutoverit

Julkaistu 3.5.2019

Band of Brothers - Taistelutoverit on huippulaadukas, aitoihin henkilöhahmoihin perustuva eeppinen tv-sarja. Kymmenosaisen, vuonna 2001 valmistuneen sarjan takana ovat sellaiset nimet kuin Tom Hanks ja Steven Spielberg, mutta ennen kaikkea sen takana ovat aidot sodan käyneet veteraanit ja heidän tarinansa. Batroom avaa ovet tykistötuleen ja tekee retken Normandiasta läpi Keski-Euroopan suoraan Hitlerin Kotkanpesään. Oppaina toimivat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Simpsonit

Julkaistu 19.4.2019

Springfieldin keltainen perhe, Simpsonit, on maailman suosituin piirretty sarja. Se on tv-tuote, joka muokkasi maailmaa ja teki aikuisten animaatioista valtavirtaa. Homer ja hänen perheensä esiintyi ensimmäistä kertaa uudella Fox-kanavalla USA:ssa 19.4.1987. Batroom juhlistaa Simpsonien 32 -vuotista taivalta yhdessä kirjailija ja Simpson-fani Jouni Paakkisen kanssa. "Jos jotain menee pieleen podcastissa, syytä tyyppiä joka ei puhu englantia." D'OH

Game of Thrones

Julkaistu 5.4.2019

Game of Thrones on tv-sarja, josta tuntuvat kohisevan kaikki – niin tv-viihteen suurkuluttajat kuin naapurin mummokin. Game of Thrones onkin lyönyt suosiossa kaikki mahdolliset ennätykset - mitataan sitä sitten rahassa, palkinnoissa tai katsojamäärissä. GOT:n keskiössä ovat huippuunsa käsikirjoitetut juonenkäänteet ja poikkeuksellinen yllätyksellisyys, mutta eritoten sarjan keskiössä ovat erityisen syvät ja mielenkiintoiset hahmot, joista tämänkertaisessa Batroomissa riittää paljon puhuttavaa. Onneksi laatusarjan analyysiin saatiin mukaan todellinen asiantuntija: Helsingin Sanomien toimittaja, kirjailija ja Westerosin kirjeenvaihtaja Jussi Ahlroth. Ennen kuin kuuntelet, pieni varoituksen sana: Jakso sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän asti tapahtunut ja mahdollisesti juonipaljastuksia viimeisestä kaudesta. Valar Morghulis!

True Detective

Julkaistu 22.3.2019

True Detective on kaikki ylistyssanat ja superlatiivit kriitikoiden ja maksavan yleisön parissa saavuttanut menestyssarja. Sen jokaisen kauden pimeässä ytimessä on mystinen rikos ja sitä selvittävät poliisit – etsivät, joiden hahmot ovat vähintäänkin omalaatuisia. Sarjaa voidaankin hyvin kuvata Twin Peaksiin sijoittuvaksi poliisijännäriksi. Mutta kuka on se True Detective, tosi etsivä? Se selviää Batroomissa.

Tuntematon sotilas

Julkaistu 8.3.2019

Tuntematon sotilas on kansakunnan kulttuuriaarre, joka lepää samalla hyllyllä kuin Mannerheim, Finlandia ja sauna. Väinö Linnan kirjaan perustuva elokuva on jo kolme kertaa toiminut alkuun kansakuntaa eheyttävänä ja myöhemmin suomalaista identiteettiä vahvistavana teoksena. Ohjaaja Aku Louhimies tarttui klassikkoon, teki siitä elokuvan ja sarjan ja aiheutti kohun. Mistä siinä kaikesta oli kyse? Batroom selvitti.

Trust

Julkaistu 22.2.2019

"Nimeni on Getty, Jean Paul Getty. Olen maailman rikkain ihminen. Raha ei tee onnelliseksi. Ei. Raha tekee rikkaaksi." HBO:n vähemmän tunnettu mutta laadukas draamasarja kertoo todellisiin tapahtumiin perustuvan tarinan perheestä, rikoksesta ja ennen kaikkea rahasta.

Sopranos

Julkaistu 7.2.2019

Sopranos on klassikko ja maailman parhaaksi useissa yhteyksissä arvioitu tv-sarja. Se on tunnelmaltaan vangitseva kuvaus mafiososta ja perheenisästä, jolla on vaikeuksia hallita itseään, tai muita, ja joka käy terapiassa, jotta saisi työnohjausta rikollisen ammattinsa hoitamiseen. Mutta mikä oikeastaan on Sopranosin huiman suosion salaisuus ja onko sen luoja David Chase Hollywoodin Spede Pasanen? Tämän ja kaiken muun lisäksi Batroom selvitti kuoliko Tony Soprano 6-kautisen sarjan viimeisessä jaksossa, vai ei.

The Walking Dead

Julkaistu 25.1.2019

The Walking Dead on maailman suosituin kauhusarja. Sen zombie-apocalyptiseen maailmaan sijoittuva selviytyjäryhmän tarina on jatkunut kohta 10 vuotta eikä loppua näy. Sarjan huima suosio on synnyttänyt sukupolvien mittaisen faniryhmittymän, joka spekuloi sarjan tapahtumilla kiihkeästi somessa ja tv:ssä. Himofaniuden ytimeen tarttuivat Sami Kangasperko sekä tähtivieraana Outo laakso-kauhupodcastin toisena vetäjänä toimiva YleX-toimittaja Sofia Tawast.

Syyskauden 2018 päätösjakso ja katsaus seuraavaan kauteen

Julkaistu 21.12.2018

Erikoisjaksossa muistellaan 1980-2000 -lukujen tv-klassikoita. Dallas on kuin Dingo Porissa ja Hill Street Blues kaikkien poliisisarjojen äiti. Jaksossa vihjaistaan myös Batroomin ensi kaudella käsiteltävistä sarjoista ja uudistuksista. Äänessä nuoruutensa menettäneet sarjanörtit Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Black Mirror

Julkaistu 6.12.2018

Black Mirror on Netflxin dystooppinen draamasarja, josta Orwell olisi ylpeä. Se on Twilight Zone -sarjan 2010-luvun päivitetty versio - synkkiä mutta syviä ajatuksia herättävä lyhytelokuvien antologia. Batroom-veljesten katselu meinasi stopata heti ekaan jaksoon, jossa sika ja pääministeri ovat turhan läheisessä kanssakäymisessä. Onneksi päätimme toisin.

The Night of

Julkaistu 23.11.2018

The Night of on HBO:n 8-osainen rikosmysteeri. Sen ytimessä on perinteinen ”Who´s done it – kuka sen teki” mutta ennen kaikkea sarja käsittelee taidokkaasti Yhdysvaltain absurdia oikeusjärjestelmää ja rikostutkintaa sekä etnisiin ryhmiin liittyviä ennakkoluuloja. Pääosissa ovat tavikset vikoineen ja tapoineen sekä New Yorkin kaupunki. Batroomilta vahva suositus.

The Haunting of Hill House ja kertomus kauhusta

Julkaistu 9.11.2018

Haunting of Hill House on Netflixin upea yllätyshitti, joka kuuluu harvalukuisten timanttien joukkoon kauhugenressä. Kauhu ja pelko ovat ihmiselle välttämättömiä tunnetiloja edelleenkin ja rakkaasta lapsesta on puhuttava. Väristyksiä aiheuttavat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Crown

Julkaistu 26.10.2018

The Crown on Netflxin kallein tuotanto. Rahalla on saatu ja hevosella päästelty, mutta miksi kukaan edes olisi kiinnostunut Iso-Britannian hovista? Batroom selvitti.

Oz - Kylmä rinki

Julkaistu 5.10.2018

Oz - Kylmä rinki on raaka, kaunistelematon ja väkivaltainen tarina kuvitteellisesta amerikkalaisesta vankilayhteisöstä. Ozia julkaistiin vuosina 1997-2003 ja se on toiminut esikuvana mm. Sopranos- ja Game of Thrones -sarjoille. Ozia on myös väitetty yhteiskuntakritiikin esitaistelijaksi, mutta siitä emme ole samaa mieltä.

Patrick Melrose

Julkaistu 21.9.2018

Patrick Melrose on HBO:n 5-osainen minisarja sekoilusta ja selviytymisestä. Sarjan pääosassa on planeetan paras miesnäyttelijä, vai onko joku muka eri mieltä?

Takaisin podcastien listaan