Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Batroom -podcast

Batroom on tv-sarjafanien podcast. Avaamme tunteella, intohimolla ja asiaan perehtyen suosittujen tv-sarjojen taustaa ja tarinaa. Emme jaa tähtiä, emmekä kliseitä. Uusi jakso joka toinen perjantai. Palautteet, toiveet, ruusut ja risut sähköpostiin tai someen.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 55 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 21.9.2018.

Elämäni sarjat, vieraana Ville Vester

Julkaistu 4.6.2021

Batroom-podcastissa alkaa tänään uusi teema: Elämäni sarjat. Sarjassa kutsuvieraat esittelevät ja muistelevat oman elämänsä kannalta merkittäviä tv-sarjoja. Ensimmäisen jakson vieraana on leffatoimittaja, Busy Duck -kanavan vetäjä Ville Vester. Hostina Sami Kangasperko.

Berlin Station

Julkaistu 21.5.2021

Berlin Station on vakoilusarja, jonka ytimessä eivät ole pyssyt ja pauke vaan älykkäät ja karismaattiset henkilöhahmot, jotka pyrkivät selvittämään salaisuudet ennen kuin ne johtavat maailmanpaloon. Kolmikautinen, Yle Areenasta löytyvä sarja on tuotannoltaan, castingiltaan ja käsikirjoitukseltaan huipputasoa ja sen tapahtumapaikat hyvin lähellä Suomenkin rajoja. Mutta mikä on sarjan merkitys omassa genressään ja mitkä tarinat sarjaa kannattelevat? Vastauksia etsivät Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Fall

Julkaistu 30.4.2021

The Fall on psykologinen trilleri, sarja, joka kertoo kahdesta metsästäjästä. Toinen on sarjamurhaaja, mies, joka metsästää uhreja Belfastin yössä ja on ihanteellinen ja rakastava isä lapsilleen päivisin. Toinen on murhaajaa kuumeisesti metsästävä poliisi, nainen, joka yrittää saada murhaajan kiinni ja samalla selviytyä omasta menneisyydestään. The Fall teki harvinaisen tempun ja pääsi Batroomin toisen vakiovieraan pään sisään ja ihon alle pahemmin kuin mikään sarja vuosiin. Mutta miksi? Sitä pohtivat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Queen's Gambit - Musta kuningatar

Julkaistu 9.4.2021

Queen´s Gambit on tarina orpokodissa varttuvasta Elisabeth ”Beth” Harmonista, josta kehittyy poIkkeuksellisen visualisointikyvyn, intohimon ja pakkomielteen ansiosta maailmanluokan shakkitähti. Bethin elämää täyttävät shakin lisäksi alkoholi ja huumeet, sekoilu sekä kimurantit ihmissuhteet. Queen´s Gambit oli vuonna 2020 Netflixin yksi suosituimmista sarjoista ja kaikkien aikojen menestynein Netflixin minisarja. Myös Batroomissa sarjaa on jo aiemmin ylistetty ja nyt tarkemman analyysin aika.

Dallas

Julkaistu 13.3.2021

Dallas on ikoni, Dallas on legenda. Ennen kaikkea Dallas on saippuasarja, joka kesti 14 vuotta ja lähes 360 jaksoa ja vaikutti myöhempiin tv-sarjoihin lukemattomilla tavoilla toimien pioneerina niin tuotannon kuin hahmojenkin osalta. Batroom vierailee Southfork Ranchilla Sami Kangasperkon ja Ossi Rajalan opastamana.

Peaky Blinders

Julkaistu 19.2.2021

Peaky Blinders on gangsterisarja, joka seuraa Shelbyn perheen valtaannousua Birminghamin savuisilta kujilta Englannin merkittäväksi rikollisklaaniksi. Sarjasta on valmistunut 5 kautta ja sen löytää mm. Netflixistä. Peaky Blinders on erittäin suosittu, mutta miksi? Siitä keskustelevat, analysoivat ja kinastelevat Batroomissa Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Mandalorian

Julkaistu 22.1.2021

The Mandalorian on Disney+ palvelun kassamagneetiksi luotu eeppinen avaruuswestern. Star Wars -universumin uusin tulokas on niin täynnä toinen toistaan vauhdikkaampia kohtauksia, että sitä seuratessa tulee hiki. Kaikki klassiset Star Wars -ainekset ovat kasassa eikä tuotannossa ole todellakaan penneillä pelattu. Mutta mikä ihmeen ainainen kypärä-fiksaatio Star Wars -skeneä oikein vaivaa? Tätäkin pohtivat Batroom-podcastin kauden avausjaksossa Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Juhlajakso nro 50

Julkaistu 25.12.2020

Batroomin 50. juhlajaksossa paljastetaan podcastin suurin salaisuus ja listataan kaikkien aikojen merkittävimmät tv-sarjakohtaukset sekä aliarvostetuimmat tv-sarjat. Äänessä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala Batroom jatkuu 22.1.21. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Isänmaan puolesta (Homeland)

Julkaistu 11.12.2020

Isänmaan puolesta (Homeland)on amerikkalaisuudesta huolimatta kaikkea muuta kuin samppanjaa ja vaahtokarkkeja, tai James Bondmaista kiiltoa ja kimallusta. Homeland on 8 kautta kestävää jännitystä, mielenterveyshäiriöitä, ihmisiä ja uhrautumista. Ennen kaikkea Homeland on kuitenkin ruudun ääreen vangitseva laatusarja. Batroomin vieraana vakoilusarjaspesialisti, toimitusjohtaja Alex Nieminen. Jakso sisältää juonipaljastuksia

The X-Files - Salaiset kansiot

Julkaistu 27.11.2020

"Suurin yliluonnollinen asia ovat maailmanlaajuiset salaliitot." Näin toteavat Batroomin tämänkertaisessa jaksossa sarjakuvataiteilija Avi Heikkinen sekä batroomilainen Ossi Rajala. X-Files - Salaiset kansiot on television järkäle. Vuonna 1993 USA:ssa alkanut sarja on vaikuttanut monella tavalla modernin tv:n kehitykseen. Aku Ankasta, herkästä miehestä, salaliitoista ja luonnollisesti yliluonnollisesta - kaikista näistä kuullaan tässä podcastissa.

The Loudest Voice

Julkaistu 13.11.2020

The Loudest Voice on HBO:n 7-osainen minisarja, joka kuvaa Fox News -uutiskanavan nousua Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen äänitorveksi ja erityisesti sen johtajan, Roger Ailesin, vaikutusta presidenttien äänenä ja tekijänä. The Loudest Voice on kuitenkin ennen kaikkea ääni vallasta, alistamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jota Ailes harrasti useita naispuolisia alaisiaan kohtaan ja mikä hänet lopulta upotti. Tarina on iso ja se pitää kertoa.

Le Bureau, vakoojaverkosto

Julkaistu 6.11.2020

Le Bureau, vakoojaverkosto on mestariteos, jota pidetään yleisesti kaikkien aikojen parhaana ranskalaisena tv-sarjana. Sarja kertoo vakoojien toiminnasta ympäri maailman kriisialueita ja sen ytimessä on ennen kaikkea uskottavuus ja todenmukaisuus. Le Bureaun taustaa ja tarinaa avaavat Batroomissa Sami Kangasperko sekä toimittaja / kriitikko Leena Virtanen.

Watchmen

Julkaistu 30.10.2020

Quis custodiet ipsos custodes? - Kuka vartioi vartijoita?” HBO:n Watchmen on hyvin outo tv-sarja. Se perustuu kulttimainetta nauttivaan Alan Mooren ja David Gibbonsin samannimiseen 80-luvulla ilmestyneeseen sarjakuvaan, joka kertoo supersankareista ilman sankaruutta. Myös tv-sarja on huima taidonnäyte: jokainen kohtaus, repliikki ja efekti huokuvat laatua. Kaiken yläpuolelle nousee kuitenkin käsikirjoitus, joka kunnioittaa alkuperäistä sarjakuvaa mutta ei kopioi eikä tuunaa. Ennen kaikkea sarja kysyy, millä oikeutuksella kukaan voi asettua lain yläpuolelle? Jokainen sankari toimii mielestään oikeuden puolesta. Mutta niin toimii jokainen terroristikin. Missä vaiheessa sankari muuttuu terroristiksi? Vastausta etsivät Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Killing Eve

Julkaistu 9.10.2020

"Älä koskaan kutsu psykopaattia psykopaatiksi. Se saattaa hermostuttaa häntä." Killing Eve on kahden supernaisen show. Batroom nautti joka sekunnista.

Billions

Julkaistu 18.9.2020

”Rahaa ei ole ilman valtaa, eikä valtaa ilman rahaa, mutta kaikkein tärkeintä on peli ja sen voitto.” Billions on yhdysvaltalainen talousrikosten maailmaan sijoittuva draamasarja, jonka ehdottomia vahvuuksia ovat huippunäyttelijät ja heidän hahmoillensa upeasti käsikirjoitettu dialogi.

Silta

Julkaistu 4.9.2020

Pohjoismaiden tv-historian menestynein sarja, ruotsalais-tanskalainen Silta, on viimeisen kymmenen vuoden aikana herättänyt eri puolilla maailmaa monenlaisia intohimoja. Juutinrauman jyhkeän sillan molemmin puolin Malmössa ja Kööpenhaminassa kuvattu Silta pureutuu pohjoismaiden pimeisiin puoliin Nordic Noirin synkkyydellä. Tällä kertaa aasinsilloilla Batroomissa pätevät Sami Kangasperko ja Ossi Rajala. Toiselle sarja on täynnä nerokkaita oivalluksia sekä monitasoista juonenkuljetusta. Toiselle taas sillan ylittäminen oli ylivoimainen haaste.

Kevätkauden 2020 päätösjakso ja 20 suositeltavaa sarjaa

Julkaistu 12.6.2020

Kevätkauden 2020 päätösjaksossa suositellaan 20 sarjaa, jotka kannattaa katsoa - laitureilla tai tuntureilla. Batroom toivottaa hyvää kesää! Palaamme jälleen elokuussa 2020.

Succession

Julkaistu 29.5.2020

Succession on tarina rahasta ja vallasta, kieroista perhesuhteista ja ennen kaikkea ikuisesta isän suosion ja perinnön odotuksesta. Succession on samalla myös HBO:n uusi kruununjalokivi - taidokkaasti joka tasolla toteutettu laatusarja. Unohda Shakespeare ja take the fucking money!

Tiger King: Murder, Mayhem & Madness

Julkaistu 15.5.2020

Viihdemaailma muistaa keväästä 2020 todennäköisesti vain kaksi asiaa: pandemian ja Tiger Kingin. Kärjistetysti voisi sanoa Netflixin 7-osaisen dokumenttisarjan olevan karanteeni-ilmiö. Se julkaistiin maaliskuun puolivälissä korona-sulkujen pakottaessa ihmiset koteihinsa ihmettelemään Joe Exoticia ja kaikkea hänen tarinaansa liittyvää. Tiger Kingissä yhdistyvät true crime, amerikkalainen otsikkohakuinen dokumenttikulttuuri ja tosi tv-ajan kameralle poseeraaminen. Tiikerinhäkkiin kätensä työntävät Sami Kangasperko ja Ossi Rajala

Sharp Objects

Julkaistu 1.5.2020

Sharp Objects on HBO:n psykologinen minisarja. Se kertoo rikostoimittaja Camille Preakerista, joka joutuu palaamaan lapsuudenajan kotikaupunkiinsa tekemään juttua murhatusta ja kadonneesta pikkutytöstä. Camillelle paluu on samalla matka traumaattiseen menneisyyteen, jossa häntä vainoavat kuollut pikkusisko sekä jääkylmä äiti. Sharp Objects riepottelee katsojaa. Se näyttää ihokarvoja nostattavasti millaista jälkeä trauma ihmiseen aiheuttaa - niin sieluun kuin ruumiiseen. Sharp Objects ei niinkään ole rikossarja, vaan se on tarina kohtaamisesta ja tilinteosta. Keskiössä ovat erinomaisesti kirjoitetut mutta raivoa nostattavat henkilöhahmot ja koko ajan katsoja hakee selitystä siihen, miksi ihminen on peto toiselle.

Miami Vice ja nostalgiatrippi kauniille 80-luvulle

Julkaistu 17.4.2020

Miami Vice oli 80-luvun suursarja, joka muutti siihenastiset nuhjuiset poliisisarjat tyyli-ikoineiksi Rolexeineen, Ferrareineen ja pastelliväreineen. Sarjan jokaiseen jaksoon upotettiin ennennäkemätön määrä dollareita ja pelkkä musiikkibudjetti oli huimat 10 000 dollaria per jakso. Miami Vicen soundtrack onkin varmasti yhtä tunnettu kuin itse sarjakin. Ei siis ihme, että sarja lanseerattiin työnimellä MTV Cops. Batroomissa Sonny Crockettin ja Ricardo Tubbsin kyydissä porhaltavat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Pasila

Julkaistu 3.4.2020

Animaatiosarja, aikuisten piirretty... YLEllä vuosina 2007-2013 esitettyä Pasila-sarjaa voi kuvata monella eri tavalla. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Atte Järvinen loi animoidun sarjan Suomeen, jossa Itsevaltiata lukuunottamatta ei aikuisille suunnattuja piirrettyjä juuri oltu aiemmin tehty. Pasila merkitsi uudenlaista merkkipaalua suomalaisen tv:n tekemisessä. Eestinlaivasta, mysteerimiehestä sekä mediakritiikistä juttelevat tällä kertaa Ossi Rajala ja Pasila-sarjan asiantuntija, Jyväskylän yliopistoon pro gradu-tutkielman Pasilasta tehnyt Noora Rantanen

Castle Rock

Julkaistu 20.3.2020

”Minulla on pikkulapsen sydän. Säilytän sitä vesilasissa yöpöydälläni.” Näin on todennut Stephen King, kauhukirjallisuuden pioneeri ja valtavirtaistaja, jonka ura on kestänyt lähes viisikymmentä vuotta ja jonka kynästä ovat lähteneet sellaiset klassikot kuin Hohto ja Pet Sematary – lemmikkien hautausmaa. HBO:lla julkaistu psykologinen kauhusarja Castle Rock kertoo Stephen Kingin maailmasta ja erityisesti hänen kuvitteellisesta kaupungistaan Castle Rockista, jonka unenomaisen, mystisen ja arkisen pinnan alla tapahtuu jotain kaameaa. Korona-viruksesta ja valmiuslaista huolimatta Batroom-podcast ei ole tänään karanteenissa, vaan Castle Rockin kaduille astuvat rohkeasti Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

House of Cards

Julkaistu 6.3.2020

"Valta on kivirakennus, se kestää vuosisatoja." - Frank Underwood, POTUS Netflix-tiiliskiven analyysissä mukana Batroomin erikoisvieras, toimittaja/kirjailija J.P. Pulkkinen.

The Wire (Langalla)

Julkaistu 21.2.2020

The Wire on sarja, joka mainitaan aina siellä missä keskustellaan maailman parhaista tv-sarjoista. Sarjan voimana on kaunistelemattomuus. Se näyttää karulta, tuntuu karulta ja se on karu. Pääosassa on Baltimoren kaupunki ja erityisesti sen kulmat. The Wire on myös siitä erikoinen poliisisarja, että se ei ole poliisisarja. Hyviä tai pahoja ei ole. On vain ihmisiä, jotka toimivat niistä lähtökohdista, jotka heillä ovat olemassa. Batroomin tämänkertaisessa jaksossa keskustellaan sarjan lisäksi siitä, mikä yhdistää Baltimorea ja Poria. Äänessä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

HAVAHTUMISIA - tarinoita Suomesta (erikoisjakso)

Julkaistu 7.2.2020

Batroom-podcastin yleensä äänekäs ja meluava Ossi Rajala rauhoittuu. Keskustelu taiteilija Aarne Lindenin kanssa raapaisee maaliskuun 7. päivänä ensi-iltansa saavan HAVAHTUMISIA - tarinoita Suomesta lyhytelokuvan ja siihen liittyvän sähköisen some- ja joukkorahoitushankkeen pintaa. Jaksosta paljastuu, minkä sarjan kukat kiehtovat Aarnea ja Ossia. Kuka on Aarnen suosikkitohtori? Mikä kuunnelma paljastui molemmille tutuksi? Havahtumisia- tarinoita Suomesta. Ensi-ilta 7.3. Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä. Seuraa Batroomin somea ja HAVAHDU

M/S Romantic - Suomiviihteen uusin lippulaiva

Julkaistu 24.1.2020

M/S Romantic on Suomiviihteen uusin lippulaiva. Kuvitteellisesta Ruotsinristeilystä kertova 4-osainen sarja naurattaa, itkettää, pelottaa ja aiheuttaa katsojassa suunnatonta kiemurtelua myötähäpeästä karikatyyrisiä risteilyvieraita seuratessa. Jani Volasen ohjaama sarja seilasi Venla-palkintopöydän tyhjäksi, eikä ihme. Batroomissa sarjan lisäksi keskustellaan tänään Oscar-ehdokkaista, Golden Globe -voittajista sekä Venloista. Laivaa ohjaamassa Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Syyskauden 2019 päätösjakso ja maailman parhaat näyttelijät

Julkaistu 20.12.2019

Kauden päätösjaksossa laitetaan pakettiin Batroomin syksy, vuoden 2019 menestyssarjat sekä maailman parhaat näyttelijät. Ossi paljastuu Jouko Turkka -faniksi, mikä ei yllätä kyllä ketään. Batroom jatkuu 24.1.2020. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Uhri

Julkaistu 6.12.2019

"Uhri on erinomainen sarja, mutta se tekee katsojan merisairaaksi." Näin kuvaa media 4-osaista skotlantilaista minisarjaa, eikä kuvaus voisi olla parempi. Uhri kertoo vuosia sitten tehdystä rikoksesta, jonka syyllinen on löydetty ja tuomittu. Sovitus ei kuitenkaan riitä lapsensa menettäneelle perheenäidille, joka etsii oikeudenmukaisuutta pakkomielteenomaisesti, kunnes hän itse istuu syytetyn penkille. Uhri on loistava sarja. Sen ehdoton vahvuus on siinä, että se herättää katsojassa erityisen voimakkaita ja ristiriitaisia tunnetiloja kaikkia sarjan hahmoja kohtaan. Ennen kaikkea sarja haastaa katsojaa pohtimaan omia moraalikäsityksiään ja kysymään itseltään kuka oikeastaan on uhri ja kuka syyllinen? Batroomissa sykkeet ovat korkealla. Keskustelijoina Ossi Rajala ja Sami Kangasperko. Jakso ei sisällä juonipaljastuksia.

Years and Years

Julkaistu 21.11.2019

Years and Years on pysäyttävä, 15 vuoden ajan tulevaisuutta erään brittiläisen perheen näkökulmasta seuraava 6-osainen minisarja. Sarja on samalla sekä pelottava tulevaisuudenkuvaus että lämminhenkinen ihmissuhdedraama. Vaikka tulevaisuus on pelottava, se on silti inhimillinen. Yhdistelmä toimii upeasti. Batroomissa sarjan kimppuun käyvät nimim. "Vuoden faija 2019" Sami Kangasperko sekä 101-ajatteluun kykenemätön Ossi Rajala. Jakso sisältää jonkin verran spoilereita. Nauttikaa jaksosta!

Sorjonen ja tarina suomalaisen viihteen renessanssista

Julkaistu 8.11.2019

Sorjonen on kansainvälisen tason suomalainen rikosdraamasarja, joka on monella tapaa hieno näyte modernista pohjoismaalaisesta tv-sarjatuotannosta. Sorjonen on samalla erinomainen esimerkki suomalaisen tv-sarja – ja oikeastaan koko populaariviihteen – esiinmarssista kansainväliselle kentälle. Voidaankin hyvällä syyllä puhua suomalaisen viihteen renessanssista. Batroomissa sarjaa käsittelevät "köyhän miehen Ville Virtanen" eli Ossi Rajala sekä muistipalatsiin eksynyt Sami Kangasperko. Jakso ei sisällä juonipaljastuksia, mutta tarina louhikon sijainnista sen sijaan yritetään paljastaa.

Big Little Lies

Julkaistu 25.10.2019

Big Little Lies on Hollywoodi kirkkaimpiin kuuluvien naisnäyttelijöiden tähdittämä laatusarja, joka kertoo valheista ja salaisuuksista. Se kertoo idyllisen merenrantakaupungin rikkaasta yhteisöstä, jossa jokaisella on jokin asia, jota he eivät halua kertoa muille, mutta jotka ovat liian isoja yksin kannettaviksi. Big Little Liesista ja siihen liittyvistä ilmiöistä keskustelevat Batroomissa Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Family Guy

Julkaistu 11.10.2019

Griffinin perheestä kertova animaatio Family Guy, jonka 18. tuotantokausi alkoi syyskuussa Foxilla Yhdysvalloissa, koettelee hyvän maun rajoja poliittisella epäkorrektiudellaan. Muutaman kerran raja on ylitetty varsin reippaasti. Pysyvätkö kallion kolossa keskustelevat Arttu Takala ja Ossi Rajala, kikattelun lomassa, hyvän maun paremmalla puolella KUUNTELE ja päättele itse. Giggidy-Gig!

Twin Peaks

Julkaistu 27.9.2019

Twin Peaks on kulttimaineeseen noussut tv-sarja, jota on pidetty yhtenä historian parhaimmista. Twin Peaks muutti ilmestyttyään käsityksen sarjonen siihen asti turvallisena pidetyistä säännöistä. Mystisyys, tunnelma ja surrealistisuus sekä yksi tv-maailman kuuluisimmista tunnareista tekivät sarjasta poikkeuksellisen. Batroomissa klassikon kimppuun käyvät Sami Kangasperko sekä erityisvieraana elokuvakriitikko ja toimittaja Joonas Alanne.

Vikings - Viikingit

Julkaistu 13.9.2019

Vikings – Viikingit on erinomainen sarja skandinaavisista sotureista, jotka valloittivat meriä ja maita eivätkä säästäneet miekkoja, kilpiä tai toisiaan. Vikings on ennen kaikkea tarina soturipäällikkö Ragnar Lothbrokista ja hänen pojistaan. Hypätkää Batroomin kyytiin. Äänessä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Breaking Bad

Julkaistu 30.8.2019

Breaking Bad on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista tv-sarjoista, jos mittarina käytetään katsojalukuja, voitettujen palkintojen määrää tai katsojien itsensä antamia arvioita. Breaking Badin idea on kiinnostava. Se kertoo ihmisistä, jotka tiettyjen olosuhteiden pakottamina muuttuvat hyvistä pahoiksi, tai ainakin joksikin muuksi versioksi itsestään. Viisi kautta kestäneen sarjan on luonut Hollywood-velhona tunnettu Vince Gilligan ja se löytyy mm. Netflixin valikoimista. Se, onko Breaking Bad sitten kaiken hehkutuksen ja palkintojensa arvoinen, saati maailman paras sarja, onkin kokonaan toinen juttu ja siitä kiistelevät varsin kiihkeästi Batroom-ystävykset Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Chernobyl

Julkaistu 16.8.2019

Jos päätät tänä vuonna katsoa vain yhden sarjan, niin valitse Chernobyl (HBO, 2019). 5-osainen minisarja on käsittämättömän vaikuttava kuvaus maailman kuuluisimmasta – ja pahimmasta – ydinvoimalaonnettomuudesta, joka tapahtui Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa Tshernobylin ydinvoimalassa 26.4.1986. Sarja kuvaa lohduttomasti, aidosti ja pelottavasti tapahtuneen syitä ja seurauksia niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Sarjan keskiössä ovat ihmiskohtalot mutta myös valtion toimet, jossa yksilöllä on arvo vain silloin, kun hän tekee tehtävänsä valtion eteen, eikä valheella ja totuudella ole tällöin mitään väliä. Chernobyl on kenties kohutuin ja kehutuin kuluvana vuonna ilmestyneistä tv-sarjoista. Eikä se ole todellakaan ihme. Chernobyl on mestariteos.

Kevätkauden 2019 päätösjakso ja maailman parhaat elokuvat

Julkaistu 17.6.2019

Kevätkauden päätösjaksossa läpileikataan kausi, puhutaan faniuden pimeästä ytimestä ja listataan maailman parhaat elokuvat. Kiistelemässä Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Handmaid´s Tale - orjattaresi

Julkaistu 31.5.2019

The Handmaid´s Tale on synkkä kuvaus yhteiskunnasta, jossa yksilöllä ei ole muuta jäljellä kuin muistot menneisyydestä ja harvoissa tapauksissa rahtunen toivoa tulevaisuudesta. Batroom sukeltaa dystooppiseen yhteiskuntaan äänekkäästi mutta vähemmän toiveekkaasti.

Babylon Berlin ja tarina eurooppalaisuudesta

Julkaistu 17.5.2019

Babylon Berlin on arvioissa korkealle nostettu saksalainen laatusarja. Se on samalla kertaa kallein saksalainen ja eurooppalainen tv-sarja, jonka tuotanto maksoi lähes 40 miljoonaa euroa. Rahaa on käytetty viisaasti ja se näkyy tv-ruudulla. Babylon Berlin on rikostarina, johon on taitavasti yhdistetty 1920-luvun aikakauden kiihkeä mutta myös raaka elämä, jota ympäri Eurooppaa koettiin ensimmäisen maailmansodan traumoista toipuessa. Sarjassa kuvattu aikakausi sijoittuukin aikaan juuri ennen natsien ja Hitlerin valtaannousua. Babylon Berlin on laatutekele ja monella tapaa erinomainen esimerkki siitä, mitä on eurooppalainen tv-viihde tällä hetkellä. Batroomissa asiaa pohtivat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Band of Brothers - Taistelutoverit

Julkaistu 3.5.2019

Band of Brothers - Taistelutoverit on huippulaadukas, aitoihin henkilöhahmoihin perustuva eeppinen tv-sarja. Kymmenosaisen, vuonna 2001 valmistuneen sarjan takana ovat sellaiset nimet kuin Tom Hanks ja Steven Spielberg, mutta ennen kaikkea sen takana ovat aidot sodan käyneet veteraanit ja heidän tarinansa. Batroom avaa ovet tykistötuleen ja tekee retken Normandiasta läpi Keski-Euroopan suoraan Hitlerin Kotkanpesään. Oppaina toimivat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Simpsonit

Julkaistu 19.4.2019

Springfieldin keltainen perhe, Simpsonit, on maailman suosituin piirretty sarja. Se on tv-tuote, joka muokkasi maailmaa ja teki aikuisten animaatioista valtavirtaa. Homer ja hänen perheensä esiintyi ensimmäistä kertaa uudella Fox-kanavalla USA:ssa 19.4.1987. Batroom juhlistaa Simpsonien 32 -vuotista taivalta yhdessä kirjailija ja Simpson-fani Jouni Paakkisen kanssa. "Jos jotain menee pieleen podcastissa, syytä tyyppiä joka ei puhu englantia." D'OH

Game of Thrones

Julkaistu 5.4.2019

Game of Thrones on tv-sarja, josta tuntuvat kohisevan kaikki – niin tv-viihteen suurkuluttajat kuin naapurin mummokin. Game of Thrones onkin lyönyt suosiossa kaikki mahdolliset ennätykset - mitataan sitä sitten rahassa, palkinnoissa tai katsojamäärissä. GOT:n keskiössä ovat huippuunsa käsikirjoitetut juonenkäänteet ja poikkeuksellinen yllätyksellisyys, mutta eritoten sarjan keskiössä ovat erityisen syvät ja mielenkiintoiset hahmot, joista tämänkertaisessa Batroomissa riittää paljon puhuttavaa. Onneksi laatusarjan analyysiin saatiin mukaan todellinen asiantuntija: Helsingin Sanomien toimittaja, kirjailija ja Westerosin kirjeenvaihtaja Jussi Ahlroth. Ennen kuin kuuntelet, pieni varoituksen sana: Jakso sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä sarjassa on tähän asti tapahtunut ja mahdollisesti juonipaljastuksia viimeisestä kaudesta. Valar Morghulis!

True Detective

Julkaistu 22.3.2019

True Detective on kaikki ylistyssanat ja superlatiivit kriitikoiden ja maksavan yleisön parissa saavuttanut menestyssarja. Sen jokaisen kauden pimeässä ytimessä on mystinen rikos ja sitä selvittävät poliisit – etsivät, joiden hahmot ovat vähintäänkin omalaatuisia. Sarjaa voidaankin hyvin kuvata Twin Peaksiin sijoittuvaksi poliisijännäriksi. Mutta kuka on se True Detective, tosi etsivä? Se selviää Batroomissa.

Tuntematon sotilas

Julkaistu 8.3.2019

Tuntematon sotilas on kansakunnan kulttuuriaarre, joka lepää samalla hyllyllä kuin Mannerheim, Finlandia ja sauna. Väinö Linnan kirjaan perustuva elokuva on jo kolme kertaa toiminut alkuun kansakuntaa eheyttävänä ja myöhemmin suomalaista identiteettiä vahvistavana teoksena. Ohjaaja Aku Louhimies tarttui klassikkoon, teki siitä elokuvan ja sarjan ja aiheutti kohun. Mistä siinä kaikesta oli kyse? Batroom selvitti.

Trust

Julkaistu 22.2.2019

"Nimeni on Getty, Jean Paul Getty. Olen maailman rikkain ihminen. Raha ei tee onnelliseksi. Ei. Raha tekee rikkaaksi." HBO:n vähemmän tunnettu mutta laadukas draamasarja kertoo todellisiin tapahtumiin perustuvan tarinan perheestä, rikoksesta ja ennen kaikkea rahasta.

Sopranos

Julkaistu 7.2.2019

Sopranos on klassikko ja maailman parhaaksi useissa yhteyksissä arvioitu tv-sarja. Se on tunnelmaltaan vangitseva kuvaus mafiososta ja perheenisästä, jolla on vaikeuksia hallita itseään, tai muita, ja joka käy terapiassa, jotta saisi työnohjausta rikollisen ammattinsa hoitamiseen. Mutta mikä oikeastaan on Sopranosin huiman suosion salaisuus ja onko sen luoja David Chase Hollywoodin Spede Pasanen? Tämän ja kaiken muun lisäksi Batroom selvitti kuoliko Tony Soprano 6-kautisen sarjan viimeisessä jaksossa, vai ei.

The Walking Dead

Julkaistu 25.1.2019

The Walking Dead on maailman suosituin kauhusarja. Sen zombie-apocalyptiseen maailmaan sijoittuva selviytyjäryhmän tarina on jatkunut kohta 10 vuotta eikä loppua näy. Sarjan huima suosio on synnyttänyt sukupolvien mittaisen faniryhmittymän, joka spekuloi sarjan tapahtumilla kiihkeästi somessa ja tv:ssä. Himofaniuden ytimeen tarttuivat Sami Kangasperko sekä tähtivieraana Outo laakso-kauhupodcastin toisena vetäjänä toimiva YleX-toimittaja Sofia Tawast.

Syyskauden 2018 päätösjakso ja katsaus seuraavaan kauteen

Julkaistu 21.12.2018

Erikoisjaksossa muistellaan 1980-2000 -lukujen tv-klassikoita. Dallas on kuin Dingo Porissa ja Hill Street Blues kaikkien poliisisarjojen äiti. Jaksossa vihjaistaan myös Batroomin ensi kaudella käsiteltävistä sarjoista ja uudistuksista. Äänessä nuoruutensa menettäneet sarjanörtit Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

Black Mirror

Julkaistu 6.12.2018

Black Mirror on Netflxin dystooppinen draamasarja, josta Orwell olisi ylpeä. Se on Twilight Zone -sarjan 2010-luvun päivitetty versio - synkkiä mutta syviä ajatuksia herättävä lyhytelokuvien antologia. Batroom-veljesten katselu meinasi stopata heti ekaan jaksoon, jossa sika ja pääministeri ovat turhan läheisessä kanssakäymisessä. Onneksi päätimme toisin.

The Night of

Julkaistu 23.11.2018

The Night of on HBO:n 8-osainen rikosmysteeri. Sen ytimessä on perinteinen ”Who´s done it – kuka sen teki” mutta ennen kaikkea sarja käsittelee taidokkaasti Yhdysvaltain absurdia oikeusjärjestelmää ja rikostutkintaa sekä etnisiin ryhmiin liittyviä ennakkoluuloja. Pääosissa ovat tavikset vikoineen ja tapoineen sekä New Yorkin kaupunki. Batroomilta vahva suositus.

The Haunting of Hill House ja kertomus kauhusta

Julkaistu 9.11.2018

Haunting of Hill House on Netflixin upea yllätyshitti, joka kuuluu harvalukuisten timanttien joukkoon kauhugenressä. Kauhu ja pelko ovat ihmiselle välttämättömiä tunnetiloja edelleenkin ja rakkaasta lapsesta on puhuttava. Väristyksiä aiheuttavat Sami Kangasperko ja Ossi Rajala.

The Crown

Julkaistu 26.10.2018

The Crown on Netflxin kallein tuotanto. Rahalla on saatu ja hevosella päästelty, mutta miksi kukaan edes olisi kiinnostunut Iso-Britannian hovista? Batroom selvitti.

Oz - Kylmä rinki

Julkaistu 5.10.2018

Oz - Kylmä rinki on raaka, kaunistelematon ja väkivaltainen tarina kuvitteellisesta amerikkalaisesta vankilayhteisöstä. Ozia julkaistiin vuosina 1997-2003 ja se on toiminut esikuvana mm. Sopranos- ja Game of Thrones -sarjoille. Ozia on myös väitetty yhteiskuntakritiikin esitaistelijaksi, mutta siitä emme ole samaa mieltä.

Patrick Melrose

Julkaistu 21.9.2018

Patrick Melrose on HBO:n 5-osainen minisarja sekoilusta ja selviytymisestä. Sarjan pääosassa on planeetan paras miesnäyttelijä, vai onko joku muka eri mieltä?

Takaisin podcastien listaan