Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Puhekupla

Puhekupla on Vihreän Langan podcast politiikasta.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 112 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 19.12.2015.

Miten ilmastokriisin pitäisi näkyä jounalismissa?

Julkaistu 28.10.2019

Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola keskustelivat vuosi sitten käynnistyneen #entäsilmasto-kampanjan etenemisestä ja median ilmastouutisoinnin tilasta Helsingin Kirjamessuilla 25. lokakuuta 2019.

Millaista on europarlamentin arki, Ville Niinistö?

Julkaistu 24.10.2019

Puhekupla tapasi europarlamentaarikko Ville Niinistön parlamentin istuntoviikolla Strasbourgissa. Millaista on mepin valta? Miten Euroopan vihreät eroaa Suomen vihreistä? Millaisen komission Eurooppa saa? Kirittääkö jatkossa Suomi EU:ta ilmastopolitiikassa?

Kulutuksen ilmastovaikutukset, Timmermans ja kauramaitokohu

Julkaistu 9.10.2019

Miksi kulutusvalintojen ilmastovaikutuksista on niin vähän tietoa? Millaisen ilmastokomissaarin EU saa Frans Timmermansista? Mistä sai alkunsa perätön väite, jonka mukaan kauramaidossa on palmuöljyä? Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Urheilua ja politiikkaa

Julkaistu 3.10.2019

Syksyn ensimmäinen lehti on saatu painoon ja sen innoittamana toimitus puhuu urheilun ja politiikan suhteesta. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Ilmastoraportti, talouskasvu, keskustatunneli ja demokratia

Julkaistu 26.9.2019

Toimitus pui IPCC:n tuoretta meriraporttia, pohtii talouskasvua, puhuu keskustatunnelista, kasvisruuasta ja demokratiasta. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Keskustan vaikeudet ja hiilinieluista puhumisen vaikeus

Julkaistu 5.9.2019

Gallup-alamäessä liukuva keskusta valitsee puheenjohtajan Kouvolassa. Toimitus pohtii myös, miksi hiilinieluista on niin vaikea saada kunnollista otetta tai keskustelua. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Ilmastoahdistusta ja puunhalailua

Julkaistu 29.8.2019

Hyviä uutisia merikotkasta, huonoja uutisia Amazonilta. Toimitus pohtii myös ilmastoahdistusta ja puunhalaamista. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Myytti naudanlihasta, nelipäiväinen työviikko ja vihreä urheilupomo

Julkaistu 21.8.2019

Haastattelussa maailman keilailuliiton johtoon pyrkivä Perttu Jussila, joka on myös Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen. Toimitus puhuu naudanlihan ilmastovaikutuksista ja nelipäiväisestä työviikosta. Mukana toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Pitkä kevät on takana – mitä jäi mieleen?

Julkaistu 20.6.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola muistelevat pitkän kevään avaintapahtumia ja puhuvat muun muassa perussuomalaisista, luonnon monimuotoisuudesta ja viinarallista.

Hallitusohjelman isoin muutos ilmastopolitiikalle

Julkaistu 13.6.2019

Miksi Suomen päästöt kasvavat, vaikka ilmastopolitiikan pitäisi olla Euroopan parhaiden joukossa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola ja päätoimittaja Riikka Suominen keskustelevat siitä, mikä Suomen ilmastopolitiikassa muuttuu uuden hallitusohjelman myötä. "Meidän pitää luopua luksuksesta. Se on joko luksus tai ilmasto ja elonkirjo, molempia me ei saada", sanoo ympäristöjohtamisen professori Lassi Linnanen.

”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan”

Julkaistu 21.5.2019

Ilmastonmuutos on noussut eurooppalaisten neljänneksi tärkeimmäksi vaalikysymykseksi, suomalaisten keskuudessa se on tärkein. Maaliskuussa yli miloona nuorta marssi ilmaston puolesta ympäri Eurooppaa. ”Se on selvästi asettanut agendaa politiikalle. On kiinnostava nähdä, kuinka monen aktivismi jatkuu kaduilta äänestysuurnille”, sanoo Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Katri Ylinen. ”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan. Ilmastonmuutos on yksi asia. Siihen kulminoituu moni syvempi poliittinen jako. Ilmastonmuutos on keskeinen kiistakappale laitaoikeiston ja liberaalin demokratian välillä”, sanoo Euroopan vihreiden valtuuskunnassa istuva sosiologi Tuomas Viskari. Tilanne on hyödyttänyt vihreitä. Puolueen kannatus on noussut monissa Pohjois- ja Keski-Euroopan maissa. Puhekuplassa mukana myös Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen

Antero Vartia ja Compensate

Julkaistu 8.5.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola vierailevat päästöhyvityksiä tarjoavassa Compensate-säätiössä selvittämässä, onko helpolta tuntuva ratkaisu pelkkää anekauppaa. Kysymyksiin vastaa säätiön perustanut vihreiden ex-kansanedustaja Antero Vartia.

EU-vaalien vaaliasetelmat ja kampanjoinnin tärkein lause

Julkaistu 2.5.2019

On reilut kolme viikkoa jäljellä eurovaaleihin. Europodissa puhutaan siitä, miksi on oikein hakea sekä eduskuntavaaleihin että eurovaaleihin. "Vihreiden näkökulmasta ei ole koskaan käyty yhtä jännittäviä eurovaaleja", sanoo Markus Drake ja kertoo, millä keinoilla vihreät voittavat vaalit, ja mitä voittaminen tässä tilanteessa tarkoittaa. Europodia tekee Markus Drake, joka on Vihreiden puoluehallituksen jäsen ja Brysselin Vihreiden puheenjohtaja,

Monta tapaa hillitä ilmastonmuutosta

Julkaistu 25.4.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen ja tutkija Saara Tamminen keskustelevat Sitran esittämästä vihreästä verouudistuksesta. Toimitus pohtii Antero Vartian perustamaa Compensatea ja ruotsalaista We Don't Have Time palvelua, joka haluaa olla ilmastoasioiden Facebook.

Vihreiden historiallinen vaalitulos, perinteisten puolueiden valtakausi ohi

Julkaistu 16.4.2019

Vihreiden vaalitulos oli historiallinen: 100 000 ääntä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa ja viisi uutta kansanedustajaa. Voitto ei silti aiheuttanut vihreissä hurmosta. Eduskuntavaalien tulos oli samanlainen, joita Euroopassa nähty viime vuosina useita. Perinteiset puolueet sulavat ja laidat, vihreät ja vasemmisto ja laitaoikeisto, vahvistuvat. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ei yllättynyt perusssuomalaisten vaalituloksesta. "Ne syyt, jotka ovat johtaneet modernin oikeistopopulismin nousuun eivät ole kadonneet mihinkään", hän sanoo. Vaalitulosta ja tilannetta hallitusneuvotteluihin analysoivat puoluesihteeri Lasse Miettinen ja Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Mistä näissä vaaleissa olisi pitänyt puhua enemmän?

Julkaistu 11.4.2019

Nämä vaalit olivat ilmastovaalit, mutta toimitus pohtii, mitkä aiheet jäivät liian vähälle huomiolle? Vihreiden ehdokkaat Outi Alanko-Kahiluoto ja Reetta Vanhanen kertovat, mitä äänestäjät kyselevät sotesta. Toimituksesta jaksossa mukana päätoimittaja Riikka Suominen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Näinkö vaaleissa käy?

Julkaistu 4.4.2019

Miten eduskuntavaaleissa käy? Toimitus käy läpi kaikki vaalipiirit ja kertoo, millaista tulosta Vihreän Langan analyysit missäkin ennakoivat. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Uhkaako vaalihäiriköinti demokratiaa?

Julkaistu 29.3.2019

Perussuomalaiset nousivat Ylen gallupissa. Vihreät ehdokkaat ovat kokeneet häirintää verkossa. Salaliittoteoriat ovat oikeistopopulistien uusi vaikutuskeino. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Maata pitkin Brysseliin, hömötiaisen kriisi ja ilmastovaalit

Julkaistu 21.3.2019

Miten sujuu työmatka Brysseliin ilman lentokonetta? Arvio luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä sai toimituksen tolaltaan. Uusi HS-gallup povaa kovaa kisaa ilmastovaalien kolmossijasta, mutta onko keskusta vai kokoomus ilmastolle parempi hallituspuolue? Äänessä päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Mitä koululakosta ilmastonmuutosta vastaan voisi tulla?

Julkaistu 14.3.2019

Markus Drake pohtii Europodissa, mistä koululaisten ilmastolakkoilu versoo ja millaiseksi se voisi kehittyä.

Ilmastolle paras hallituspohja

Julkaistu 7.3.2019

Toimittajat Lasse Leipola, Jenni Leukumaavaara ja Vesa Sisättö puivat Ylen tuoretta gallupia ja ensimmäisenä auenneita vaalikoneita. Jakson varsinaisena aiheena pohdinta siitä, mikä olisi ilmaston kannalta paras mahdollinen ja kannatuslukujen valossa realistinen hallituspohja. Jaksossa myös oikaisu edellisen jakson arvioon Tallinnan-risteilyn päästöistä: korjatun laskelman mukaan päästöt ovat 149 grammaa per matkustajakilometri eikä 74 grammaa kuten edellisessä jaksossa sanottiin.

Laivojen päästöt, ilmastovaalit ja hiilineutraali Suomi

Julkaistu 28.2.2019

Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola pohtivat muun muassa, syövätkö laivamatkustamisen päästöt maata pitkin matkustamisen hyödyn. Muina aiheina järjestöjen Korvaamaton-ilmastovaalikampanja sekä selvitys pitkän aikavälin päästökehityksestä.

Professori: Monimuotoisuus on vaarassa. Rakentaja on velvoitettava korvaamaan aiheuttamansa haitta.

Julkaistu 18.2.2019

Ihmiset tuntee ahdistusta ja pahaa mieltä, kun lähelläkuoritaan tai ojitetaan suo tai hakataan metsää. ”Se tuntuu väärältä ja ikävältä, kun siihen ei voi vaikuttaa. On sallittua, että omistaja kaataa metsänsä”, sanoo ekologian professori Janne Kotiaho ”Helsingin keskustassa luonnon jatkuva tuhoaminen on piilossa. siksi annamme sen tapahtua.” Kotiaho itse muistaa vieläkin lukioajaltaan 1990-luvulta jättiläismäisen pajun Helsingistä. ”Vieläkin kun kuljenl Lasipalatsin vierestä, mietin, että olipa mahtava paju. On minulle henkilökohtainen menetys että puu kaadettiin.” Mutta luonnon hävittäminen on isompi uhka kuin henkilökohtainen menetys. ”Ihminen heikentää rakentamisvimmassaan elinympäristöjä ja jos emme hyvitä sitä luonnolle, niin tuhoamme maapallon”, sanoo Kotiaho. Hän vaatii että Suomen on alettava noudattaa sitoutumustaan monimuotoisuuden suojeluun. Hallitus on sitoutunut ennallistamaan 15 prosenttia heikentyneistä elinympäristöistä ensi vuoteen mennessä. ”Tuskin prosenttiakaan on ennallistettu emmekä ole käynnistäneet edes ohjelmaa, jotta tavoitteeseen päästäisiin”, sanoo Kotiaho Puhekuplassa. Riikka Suominen haastattelee.

"Koululakot ovat ilmastoliikkeen kiinnostavin juttu”

Julkaistu 18.2.2019

”Nuorten ilmastolakot on kansanliike, joka nostaa ilmaston vaalikysymykseksi", sanoo kehitysjärjestö Fingon asiantuntija Jonas Biström. Hän toivoo näkevänsä, että ennen vaaleja puolet Suomen koululaisista ja opiskelijoista menee päiväksi ilmastolakkoon. Se pakottaisi ilmaston isoksi vaalikysymykseksi. Bisröm kertoo myös, mitä aikuiset voivat tehdä ilmastovaalien eteen ja mitä ääänestäjän pitäisi vaalien alla ehdokkailta kysyä. På slutet berättat Biström om hur klimatdebatten ser ut i Svensk-Finland. Haastattelijana Riikka Suominen

Perustulon tulevaisuus ja ilmastonmuutoksesta puhuminen

Julkaistu 8.2.2019

Toimitus pohtii perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia ja puolueiden näkemyksiä perustulon tulevaisuudesta. Vaaliosiossa pikakatsaus tuoreimpiin kannatuslukemiin. Lopuksi päätoimittaja Riikka Suominen kysyy ympäristötutkija Panu Pihkalalta, miten ilmastonmuutoksesta voi puhua olematta ilonpilaaja.

Ilmastovaalit ja verotus

Julkaistu 1.2.2019

Näkyykö ilmasto lopulta myös vaalitenteissä? Entä mitä pitää verottaa, kysymme vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarilta.

Mitä tapoja vihreiden kokoisella puolueella on saada aikaan iso muutos?

Julkaistu 28.1.2019

Vihreät ovat kasvattaneet kannatustaan Euroopassa ja kannatus liikkuu tällä hetkellä noin 7-8 prosentissa. Keväällä valittavassa uudessa Europarlamentissa pienempien ryhmien, kuten vihreiden vaikutusmahdollisuudet kasvavat. Tähän saakka parlamentin isot ryhmät eli keskustaoikeistolainen EPP, sosiaalidemokraatit ja liberaali ALDE ovat hallinneet koaliitiossa. Nyt isojen valta näyttäisi pienenevän. Europodissa Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake pohtii, mitä tapoja vihreiden kokoisella puolueella on ajaa muutosta. Mitä reilun seitsemän prosentin kannatuksella voi saavuttaa ja miten? Esimerkkinä toimii Katalonian vihreät, joka on vaatimattomallakin vaalikannatuksella onnistunut muuttamaan koko Espanjan poliittista tilannetta. Olisiko heidän toimintatavastaan esimerkkiä Suomenkin vihreille?

Miten matkailun lentonormi puretaan?

Julkaistu 17.1.2019

”Lentämisen tilalle pitää tarjota positiivinen vaihtoehto”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen. Ekologisen matkustamisen pitää olla kiva kokemus. Tällä hetkellä lentonormi läpäiseee valkokaulustyöelämän ja politiikan. Liikanen on huomannut sen maakuntapolitiikassa. "Teemme porukalla ulkomaanmatkoja lentäen, eikä ryhmämatkoilla voi ilmoittaa, ettei lennä.” Lentomatkojen vaihtoehtoja on esillä viikonloppuna järjestettävillä Maata pitkin -matkamessuilla. Yksi messujen järjestäjistä on Tea Tönnov. Hänen mukaansa tärkeää olisi kulttuurinen muutos. ”Keskitytään matkantekoon eikä vain perillä olemiseen. Maata pitkin matkustaessa kannattaa hyödyntää mahdollisuus pysähdyksiin, eikä ajatella, että on vaan yhdessä paikassa perillä ja kaikki muu on tuskaa”, Tönnov sanoo. Podcastissa myös Interrail-asiantuntija Pekka Haaviston kokemuksia. Haastattelijana Riikka Suominen.

Urheilijan eettinen vastuu, suomalainen viinakulttuuri ja ilmastovaalit

Julkaistu 10.1.2019

Toimitus pohtii, kenen pitää kantaa vastuu urheilun etiikassa. Pitäisikö Qatarin harjoitusleiristä kieltäytyneen Riku Riskin jättää väliin myös MM-kisat, jos mahdollisuus aukeaa? Ani Kellomäen kirja innosti toimituksen pohtimaan suomalaisten alkoholisuhdetta. Vieraana eduskuntavaaleihin ehdolle lähtenyt ilmastotutkija Atte Harjanne.

Mitä tapahtuu vuonna 2019?

Julkaistu 3.1.2019

Mitä vuosi 2019 tuo tullessaan? Ainakin kahdet vaalit, Brexit ja ekologiset kompensaatiot puhuttavat lähitulevaisuutta pohtivaa toimitusta. Äänessä päätoimittaja Riikka Suominen, toimittaja Vesa Sisättö ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Ville Niinistö: Kun äänestäjät epäilevät puolueita, vihreiden pitää olla entistä tinkimättömämpiä

Julkaistu 23.12.2018

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa vihreiden pitää olla entistä tinkimättömämpiä, sanoo vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö. Tällä hetkellä poliittinen keskusta näivettyy ja oikeistopopulistit ja ääriliikkeet nousevat. Vihreitä kehitys on hyödyttänyt. Viime aikoina on nähty vihreitä vaalivoittoja esimerkiksi Saksan osavaltioissa ja Hollannissa. Niinistöstä vihreät ovat onnistuneet palauttamaan äänestäjien uskoa demokratiaa ja hyvinvointivaltioon. Ruotsin vihreät hävisi syyskuun valtiopäivävaaleissa. Niinistön mielestä äänestäjät rankaisivat puoluetta siitä, ettei se ollut puolustanut tarpeeksi selvästi keskeisiä arvojaan, kuten vapaata maahanmuuttoa. Suomen vihreiden pitää olla tilivelvollisia äänestäjilleen eikä muille puolueille. ”Politiikassa ei ole oleellista olla kiva muille puolueille, jos se johtaa siihen, että ihmisten usko poliittiseen järjestelmään romahtaa”, Niinistö sanoo. Myös seuraava hallitus on todennäköisesti monen puolueen koalitio. Vihreiden tavoite eduskuntavaaleissa on 15-16 prosentin kannatus. Ville Niinistö kertoo, miten vihreät voi hallitusneuvotteluissa pitää tinkimättä arvoistaan kiinni.

Ilmastokeskustelun kiinnostavimmat aiheet juuri nyt

Julkaistu 18.12.2018

Ilmastokeskustelu on jatkunut vilkkaana koko syksyn. Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Henberg ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola keskustelevat päätoimittaja Riikka Suomisen kanssa siitä, mikä on ilmastokeskustelussa kiinnostavinta juuri nyt. Yrityksten ilmastovaatimukset ovat uutta, sanoo Katowicessä vieraillut Kaisa Hernberg. ”Yksittäiset yritykset ovat tehneet ilmastotoimia jo pitkään, mutta se, että yritysten etujärjestöt tekevät tätä, on radikaalia”, hän sanoo. Leipolan mukaan ilmastoneuvotteluissa nähdyt parhaatkin vaihtoehdot ovat täysin riittämättömiä verrattuna IPCC:n raportin päästövähennysvaatimuksiin. ”Tämä iso epäsuhta ilmastotieteen ja politiikan välillä on tämän hetken kiinnostavin asia", sanoo Leipola. "Tähän epäsuhtaan liittyy kansalaisten jatkuvasti nouseva ilmastotoiminta, kuten Ilmastoveivi ja Extinction Rebellion-liike", sanoo Suominen. Lähikuukaudet ovat ratkaisevia ilmastovaaleille, arvioi ilmastotoimittaja Leipola. ”Nyt on kylmä, ilmastokokous on ohi eikä IPCC -raporttia ole tulossa. Nyt ilmasto pitää tuoda agendalle, se ei ole siellä muuten."

Mitä itsenäisyys merkitsee? Entä suomalaisuus?

Julkaistu 5.12.2018

Mistä puhumme, kun puhumme suomalaisuudesta? Missä näkyy suomalaisten isänmaallisuus? Onko itsenäisyydellä merkitystä? Itsenäisyyspäivän tunnelmissa päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Extinction Rebellion, eli menisitkö vankilaan ilmaston vuoksi?

Julkaistu 30.11.2018

Ilmastonmuutoksen torjuntaa kaduilla ja kabineteissa. Toimitus pohtii Extinction Rebellion -liikettä ja sunnuntaina käynnistyvää Katowicen ilmastokokousta. Äänessä ilmastotoimittaja Lasse Leipola, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen.

Mitä autoille pitäisi tehdä? Entä autoilijoille?

Julkaistu 22.11.2018

Yksityisautoilu on murroksessa. Toimitus pohtii kaupunkisuunnittelua, verotusta, sähkö- ja robottiautoja sekä sitä, onko yksityisautoilu oikeus. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, ilmastotoimittaja Lasse Leipola ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.

Eurovaalien kärkiehdokkaat alkavat hahmottua

Julkaistu 19.11.2018

Ensi kevään eurovaaleissa otetaan kantaa myös siihen, kenestä tulee seuraavan komission puheenjohtaja. Markus Drake selvittää, miten niin sanottujen kärkiehdokkaiden valinta on edennyt.

Miksi tärkeät asiat ovat niin vaikeita?

Julkaistu 15.11.2018

Toimitus pohtii, miksi biodiversiteetti on niin vaikea asia ja pitäisikö luonto suojella ihmisen vai luonnon vuoksi. Vieraana SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka, joka kertoo miksi on tärkeää, että ammattiyhdistysliike on mukana ilmastoneuvotteluissa.

Unohtiko media ilmastonmuutoksen näin nopeasti?

Julkaistu 8.11.2018

Uusin ilmastoraportti ilmestyi tasan kuukausi sitten ja näkyi useiden päivien ajan erilaisina ilmastoaiheina kotimaisten lehtien sivuilla. Vihreän Langan toimitus päätti tarkastaa, unohtuiko ilmastohuoli kuukaudessa vai oliko muutos pysyvä. Äänessä vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Europodi: Millaisen tulevaisuuden Euroopan vihreät nuoret haluavat rakentaa?

Julkaistu 24.10.2018

Europodin vieraana Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri Teo Comet, joka on mukana tekemässä vihreiden yhteistä kampanjaa ensi kevään eurovaaleihin. Pohdimme myös, mikä odottaa vihreitä vaalikampanjan toisella puolen: miten hän ja muut vihreät nuoret aikovat olla rakentamassa sosiaalista Eurooppaa.

Miten vähentää asumisen päästöjä?

Julkaistu 18.10.2018

Toimitus pohtii ilmastoraportin jälkimainingeissa asumisen päästöjä. Mukana keskustelussa toimituspäällikkö Anne Ignatius, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Ilmastoraportti tuli, muuttuuko mikään?

Julkaistu 9.10.2018

Toimitus ruotii IPCC:n ilmastoraportin aiheuttamia reaktioita. Palautteen innoittama puhutaan myös yksilön vastuusta ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien torjunnassa. Keskustelussa mukana päätoimittaja Riikka Suominen, vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.

Taas uusi gallup, naiset kutsuntoihin ja IPCC:n raportti

Julkaistu 5.10.2018

Toimituksen käsittelyssä Ylen tuore gallup ja naisten asepalvelus. Vieraana vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen, jonka kanssa pohdistaan IPCC:n raporttia ja sitä, miten ilmasto näkyy kevään vaaleissa.

Unkarin Fidesz ratkaisematon ongelma Europarlamentin kokoomusryhmälle

Julkaistu 19.9.2018

Unkarin itsevaltainen Viktor Orbán laittaa kapuloita rattaisiin Euroopan kokoomusryhmän kärkiehdokkaalle, sanoo Brysselin vihreiden Markus Drake . Ensi vuoden eurovaaleissa kokoomusryhmä EPP:n kärkiehdokkuutta kaavaillaan saksalaiselle Manfred Weberille. Mutta saako EPP tukea muilta puolueilta, jos se sietää riveissään Unkarin Fidesziä. Fidesziä jota johtaa presidentti Viktor Orbán, on puolue joka sulkee oppositiolehtiä, korvaa tuomareita omillaan, hyökkää tiedeyhteisöä, kansalaisjärjestöjä ja pakolaisia vastaan ja rakensi raja-aitaa jo ennen Trumpia.

Vaaditaanko poliitikoilta liikaa?

Julkaistu 14.9.2018

Toimitus pohtii poliitikkojen työtahtia ja heihin kohdistuvia odotuksia. Vieraana Kepan ilmastoasiantuntija Hanna Aho, jonka kanssa ruoditaan Suomen ilmastopolitiikkaa ja ennakoidaan sekä eduskuntavaaleja että joulukuun ilmastoneuvotteluita.

Gallupit, ilmastopolitiikka, Trump ja Ruotsin vaalit

Julkaistu 6.9.2018

Kuinka tarkkaan gallupeja kannattaa seurata? Paljastuiko Suomen ilmastopolitiikka huijaukseksi? Kuka vuotaa Valkoisesta talosta? Miten käy Ruotsin vaaleissa? Viikon aiheita pohtivat päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.

Kuka on vastuussa ilmastonmuutoksesta?

Julkaistu 31.8.2018

Toimitus pohtii budjettia ja ilmastonmuutosta. Päätoimittaja Riikka Suominen haastattelee tutkija Lauri Lahikaista, joka on väitellyt yksilön ilmastovastuusta.

Onko aamujogurttia ilman maitoa?

Julkaistu 21.8.2018

Kun maitotuotteiden käyttöä vähentää, aamiaisjogurtti joutuu poistolistalle. Mutta mitä tilalle? Kuuntele Langan toimittajien ratkaisut.

Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana?

Julkaistu 10.8.2018

Syksyllä sote- ja maakuntauudistusväännöt jatkuvat, mutta missä viipyvät poliittiset päätökset ilmastonmuutoksen torjunnasta? Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana, jotta sen vakavuus ymmärretään? Vihreän Langan Puhekuplassa keskustelemassa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas, Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.

Jalkapallon MM-kisaennakko: Kuka voittaa? Kuka yllättää?

Julkaistu 12.6.2018

Vaikuttaako politiikka siihen, kenen puolella voi olla? Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, Vihreän Langan toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat, kuka voittaa ja kuka yllättää jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä.

Mikä on planeetan ja ihmisen tulevaisuus?

Julkaistu 7.6.2018

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen pohtivat, onko ihmiskunta pulassa ja miten ilmastonmuutoksesta selvitään. Keskustelun juontaa toimittaja Lasse Leipola.

Markus Drake: Göteborgin mielenosoittajien viesti vuodelta 2001 on jopa ajankohtaisempi kuin silloin

Julkaistu 21.5.2018

Kesällä 2001 Göteborgissa Ruotsissa pidettiin EU:n huippukokous. Sitä leimasivat mellakoiksi riistäytyneet mielenosoitukset. Europodi-podcastia pitävä Markus Drake oli Göteborgissa paikalla osoittamassa mieltään avoimen Euroopan puolesta. Viesti oli, että Eurooppa kavensi julkista tilaa ja yritti tehdä kansalaisista kuluttajia. Protestoijat paheksuivat sitä, että Eurooppa näki siirtolaiset vain halpana työvoimana ja antoi ihmisten kuolla EU:n ulkorajoilla. Nyt 17 vuotta myöhemmin Drake on sitä mieltä, että protestoijien viesti on vielä ajankohtaisempi kuin Göteborgissa. Drake muistuttaa, että jatkuvasti toimii liikkeitä, jotka yrittävät käytännössä muuttaa elämisen ehtoja Euroopassa paremmiksi. Esimerkiksi vihreiden itävaltalainen presidenttiehdokas Alexander Van der Bellen vastusti Brennerin solaan pakolaisten tielle rakennettavaa aitaa. Van der Bellen valittiin Itävallan presidentiksi. Varoitus: jakso sisältää pitkää ääneen lukemista kellastuneista poliittisista dokumenteista ja mellakkaromantiikkaa. Lisää aiheesta: http://www.ecn.org/valkohaalarit/suomi/gbg1.htm http://www.fyeg.org/news/young-greens-go-overthefortress

Valtion ote kansalaisista kiristyy. Tekniikka voi tuoda kehitysḱsen työpaikoillekin, sanoo tutkija.

Julkaistu 20.5.2018

Valtion ja kansalaisen välinen valtasuhde on kiristymässä, sanoo kulttuurihistorian tutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta. Vastikkeellisuudesta puhutaan enemmän kuin vain pari vuotta sitten. Nuoria ja työttömiä vahditaan. Välivuosia tai kotona oleskelua pidetään epäilyttävänä. ”On normalisoitunut mielikuva, että työttömän tulisi tehdä työttömyyskorvauksen eteen työtä. Presidentti Niinistökin on puhunut oleskeluyhteiskunnasta”, sanoo Mannevuo. Hänestä on yksioikoista sanoa, että suomalaiset olisivat tottuneet siihen, ettei yhteiskunnassa tarvitse tehdä mitään. ”Suomessa oli niin kutsuttu lapiolinja eli oli normaalia vielä 1970-luvulle lähettää ihmiset rakentamaan tietä ja olot olivat kurjat.” Ihmisten kontrollointi voi tulla myös yritysmaailmaan. Aivosähkökäyrät antavat mahdollisuuden tarkkailla työntekijöitä. Ihmiset ovat kiinnostuneita mittaamaan aktiivisuuttaan ja untaan. ”Ihminen joka tuottaa itsestään tietoa, häntä on mahdollisuus valvoa”, Mannevuo sanoo.

Onko Pariisin sopimus vaarassa?

Julkaistu 17.5.2018

Miten Donald Trumpin hallinto on muuttanut Yhdysvaltojen toimintaa ilmastoneuvotteluissa? Miltä Pariisin ilmastosopimuksen jatkoneuvottelut näyttävät Bonnin kokousviikkojen jälkeen? Voiko Pariisin sopimus vesittyä ensi joulukuussa Puolassa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola kysyy ja Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia vastaa.

Kuka haluaa pitää pöytäkirjaa paikallisyhdistyksessä? Mikä on puolueen virka 2010-luvulla?

Julkaistu 9.5.2018

PItäisikö kansanedustajat valita arvalla? Miksei pääministeri ole epäpoliittinen projektipäällikkö? Laitetaan kansanäänestykset nettiin! Monelta taholta kyseenlaistetaan nyt tapa tehdä politiikkaa puolueiden kautta. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja päätoimitta Riikka Suominen keskustelevat siitä, tarvitaanko puolueita enää.

Mitä hauskaa on ilmastonmuutoksessa?

Julkaistu 11.4.2018

Koomikko Tomi Haustola sanoo Vihreän Langan podcastissa, että huumori voi olla paineventtiili: ”Kun joku sanoo ahdistavia asioita hauskasti ääneen, se antaa pienen helpotuksen.” Toimittajana Lasse Leipola.(Kuva: Grant/Flickr, CC-BY)

Europodi: Korruptio ja tutkivan journalismin hinta

Julkaistu 29.3.2018

Kahdessa EU-maassa, Maltalla ja Slovakiassa, on vuoden sisällä tapettu tutkiva toimittaja joiden kuolemat on suorassa kytköksessä heidän työhönsä. Brysselissä asuva Markus Drake kertoo, mistä toimittajamurhissa on kyse. Mitä keinoja Euroopan unionilla on Maltan ja Slovakian painostamiseksi, jotta toimittajamurhat selviäisivät? Europodi vinkkaa myös toimittajaa-avustuksista, joita EU jakaa tutkiville journalsiteille.

Yksityisyys ja kohdennettu mainonta

Julkaistu 28.3.2018

Yllättikö Facebook-tietojen vuotaminen Cambridge Analyticalle kansanedustaja Jyrki Kasvin? Vielä Facebookissa uskaltaa olla? Mitä poliitikot voivat tehdä yksityisyydensuojan parantamiseksi? Kasvin kanssa keskustelevat toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Europodi: Pitäisikö komissaarien nimityksen olla avointa? Vieraana Heidi Hautala.

Julkaistu 8.3.2018

Euroopan parlamentti haluaa päättää seuraavastakin komission pomosta. Parlamentti vaatii, että Jean-Claude Junckerin seuraaja on jonkun eurooppalaisen puolueen ehdokas, ja että kansalaiset voivat ottaa vaaleissa kantaa tämän ohjelmaan. Vihreiden meppi Heidi Hautala kannattaa avoimuuden lisäämistä komissaarivalintoihin. "Olen seurannut useita hallitusneuvotteluja, joissa käy ilmi että pääpuolueet ovat sopineet käytävän nurkassa mikä puolue saa Suomen komissaaripaikan.” Europodi on eurooppalainen podcast, joka tähtää vuoden 2019 europarlamenttivaaleihin. Podcastia vetää Brysselin Vihreiden, puheenjohtaja Markus Drake.

Pitäisikö kuluttajaa syyllistää ilmastosta enemmän vai vähemmän?

Julkaistu 20.2.2018

Kulutustutkija Senja Laakso Helsingin yliopistosta vierastaa ajatusta sitä, että kuluttajat ratkaisisivat ilmastonmuutoksen. ”Helsinkiläisenä kerrostaloasujana en voi vaikuttaa sihen, millä asuntoni lämpiää, vaikka asunnon lämmitys on suurin tekijä asumisen hiilijalanjäljessä ”, sanoo Laakso. Helsingin kaukolämpö tuotetaan hiilivoimalla. Politiikka määrittelee myös energian, lihan ja joukkoliikenteen hintaa. Ja myös sosiaali-, perhe- ja työllisyyspolitiikka ovat ilmastopolitiikkaa. ”Miten vähennät liikkumista ja liikkumisen päästöjä jos työllisyyspolitiikka pakottaa hakemaan töitä yhä kauempaa?”, Laakso kysyy. Mikä on yksittäisen ihmisen tärkein ilmastovalinta? Onko reilua, että hallitus odottaa tavalliselta suomalaiselta suurempia ilmastotoimia kun Suomen valtiolta? Miten syntyisi sellainen ihanne, että pieni asunto olisi ”tiivis” ja ”urbaani” eikä ”ahdas”? Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Vasemmisto keskittyy uhreihin. Vihreät voisi periä sen aseman, sanoo Ruurik Holm

Julkaistu 16.2.2018

Vasemmistolla menee huonosti. Presidentinvaaleissa vasemmiston ehdokkaat saivat yhteensä vain alle seitsemän prosenttia äänistä. ”Vasemmiston tila on varovainen ja pysähtynyt. Ei ole syntynyt uutta tarinaa, miksi vasemmistoa tarvitaan”, sanoo filosofi Ruurik Holm. Hän työskenteli aiemmin ajatushautomo Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Holm syyttää vasemmiston ongelmista sen tukeutumista kollektiivisiin ratkaisuihin ja valtioon. Sen sijaan vihreät voisi nousta uudeksi merkittäväksi vapauden ideaan nojaavaksi liikeeksi. Holmin mukaan vihreät voisi kyseenalaistaa sekä oikeiston pääomakeskeisyyden että vasemmiston halun vahvaan valtioon ja keskitettyyn päätöksentekoon. Toisena keskustelijana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Europodi: Macronin vaikutus näkyy suoraan eurooppalaisissa pääkaupungeissa

Julkaistu 12.2.2018

Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on täysi mahdollisuus muuttaa Euroopan poliittista kenttää. ”Macronin voitto näkyy suoraan myös muissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa. Kun Berliinissä muodostettiin hallitus, Macron istuu käytännössä mukana pöydässä”, sanoo Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake. Markus Drake julkaisee Europodi-podcastia tällä kanavalla noin kerran kuussa.

Pekka Haavisto, kuka tulee vaaleissa kolmanneksi?

Julkaistu 25.1.2018

Vihreiden Pekka Haavisto on gallupien mukaan vahvin ehdokas presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mikäli sellainen tulee. Tylsiksi haukuttujen vaalien loppukirissä kielenkäyttö on koventunut ja istuva presidenttikin menettänyt jo hermonsa vaalitentissä. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa Haavisto kertoo sisuuntuneensa valmiina annettuun ennakkoasetelmaan ja ymmärtävänsä valitsijamiesyhdistyksien ehdokkaita.

Mikä kitkisi seksismin politiikasta? #metoo:ta kommentoi Iiris Suomela.

Julkaistu 14.12.2017

Puhekupla hämmästelee, kuinka korkealle, voi suomalaisessa politiikassa nousta, vaikka olisi taustaa seksuaalisesta häirinnästä? , Mikä kitkisi seksismin politiikasta? Puolueaktiivit kaikissa puolueissa kokevat häirintää. Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo omista kokemuksistaan ja listaa parhaat käytännöt häirinnän kitkemiseksi. Mukana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen. Pohdimme myös, onko setämies yhtään sen parempi termi kuin akkamainen.

Mistä Bonnin ilmastoneuvotteluissa sovittiin?

Julkaistu 17.11.2017

Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi Bonnin ilmastokokouksen satoa.

Yritykset ja järjestöt ilmastoneuvotteluissa

Julkaistu 16.11.2017

Ilmastoneuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa ja Puhekuplan vieraana Kepan Tuuli Hietaniemi ja EK:n Mikael Ohlström. Toimittaja Lasse Leipola kysyy heiltä, miksi on tärkeää, että yritykset ja kansalaisjärjestöt ovat mukana ilmastoneuvotteluissa ja kuinka paljon niillä on valtaa.

Kaupunkien rooli ilmastoneuvotteluissa

Julkaistu 14.11.2017

Puhekupla goes Bonn! Puhekupla vierailee YK:n ilmastoneuvotteluissa. Ensimmäisessä jaksossa tavataan Sitran Oras Tynkkynen ja alueiden komitean Sirpa Hertell. Heidän kanssaan pohditaan kaupunkien roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Toimittajana Lasse Leipola.

Onko matkailu tabu?

Julkaistu 8.11.2017

Pilaako matkailu maailman? Pitäisikö turistin hävetä? Onko rysät kaukaa kiertävä ja aina uusia paikkoja etsivä matkailija pahin kaikista? Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat. Aihetta käsittelevä essee: https://www.vihrealanka.fi/essee/pyykki-ei-en%C3%A4%C3%A4-liehu-lissabonin-ikkunoissa-%E2%80%93-se-on-sinun-syysi

Mihin terveydenhuollon uudistuksessa unohtuivat potilaat? Vieraana Sitran asiantuntija Jukka Vahti

Julkaistu 4.11.2017

Terveydenhuoltoon tehdään jättiuudistusta, mutta kukaan ei puhu siitä, mitä se tarkoittaa potilaille. Puhekupla puhuu! Mitä me saamme jatkossa valita ja onko se hyvä asia? Mitä Ruotsissa kävi, kun asiakkaat saivat itse valita terveyskeskuksensa? Keskustelemassa Sitran asiantuntija Jukka Vahti ja Vihreän Langan toimittajat Riikka Suominen ja Vesa Sisättö. Alussa pika-analyysi tuoreesta puolueiden kannatuskyselystä. Miksi vihreiden nousu notkahti?

Mitä Lihattoman lokakuun jälkeen?

Julkaistu 27.10.2017

Vihreän Langan Riikka Suominen ja Lasse Leipola pohtivat Lihattoman lokakuun alulle panneen Leo Straniuksen kanssa, miten kasvissyönti on lyönyt viime vuosina läpi ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Presidenttiehdokkaat puoluelehdissä

Julkaistu 20.10.2017

Miten presidenttiehdokkaat ovat esillä omien puolueidensa lehdissä. Puhekuplassa katsastetaan Demokraatin, Nykypäivän, Perussuomalaisen, Suomenmaan ja Vihreän Langan tuoreimmat numerot. Päätoimittaja Riikka Suominen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat myös, mistä löytää aikaa ja intoa kirjojen lukemiseen.

Joko hiilikupla on puhkeamassa?

Julkaistu 4.10.2017

Hiilikupla nousi kotimaiseen keskusteluun, kun Fortum osti viime viikolla saksalaisia hiilivoimaloita. Vieläkö tällainen sijoitus kannattaa vai onko kupla jo puhkeamassa? Vihreän Langan Puhekupla-podcastin vieraana Sitran johtava asiantuntija Janne Peljo. Mukana myös päätoimittaja Riikka Suominen ja toimittaja Lasse Leipola.

Tutkija kertoo, ovatko vihreät oikeistopopulistien vastalääke vai populisteja itsekin?

Julkaistu 25.9.2017

Vihreitä syytettiin pitkään tylsiksi teknokraateiksi, asiantuntijoiksi, jotka kertovat, miten muiden pitää elää. Niinistön kaudella vihreitä alettiin syyttää populisteiksi, jotka puhuvat tunteista ja kosiskelevat kansaa. Samaan aikaan oikeistopopulistisella Hommaforumilla keskustelevat sanovat arvostavansa nimenomaan faktapohjaista politiikkaa. Näin sanoo tutkija Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta. Hänen väitöskirjasta oikeistopopulismista ja perussuomalaisista on juuri valmistunut. Ylä-Anttilan mielestä vihreiden ristiriita on kiinnostava. "Moni sanoo, että vihreiden pitää olla asiantuntijapuolue. Toisaalta, kun vihreät ovat puhuneet enemmän tunteista, puolue on menestynyt gallupeissa paremmin." Jako populismiin ja faktapohjaisuuteen näyttäytyy tutkijalle uutena poliittisena jakolinjana. Kyse on politiikan teon tyylistä enemmän kuin sisällöstä. "Populismile näyttää olevan tilausta. Ja populistit ovat onnistuneet politisoimaan akselin populismin ja teknokratian välillä. Mutta akselin toisella puolella ei ole vaihtoehtoa tällä hetkellä", Ylä-Anttila sanoo. Puhekuplassa keskustellaan myös, onko ympäristöliike populistinen ja tulisiko vihreiden profiloitua nykyistä enemmän perussuomalaisten vastavoimana.

Haluaako kansa valtaa?

Julkaistu 18.9.2017

Tuoreeseen Poliittinen valta Suomessa -kirjaan kirjoittaneet akatemiatutkija Hanna Wass ja professori Ilkka Ruostetsaari keskustelevat siitä, miten hyvin Suomessa toteutuu kansanvalta ja haluaako kansa edes valtaa käyttää.

Hiilinielut ja ympäristöpolitiikka, vieraana Satu Hassi

Julkaistu 14.9.2017

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) on huolestunut europarlamentin tällä viikolla tekemästä hiilinielupäätöksestä. Keskustelussa päätoimittaja Riikka Suomisen ja toimittaja Lasse Leipolan kanssa nousevat esiin myös isänmaallisuuslobbaus sekä ympäristöpolitiikan trendit. Kuva: satuhassi.fi

Tältä näyttää politiikan arki - Nämä Sakari Piipon kuvat valtioneuvoston kanslia halusi kieltää

Julkaistu 7.9.2017

Puhekuplan vieraana valokuvaaja Sakari Piippo. Hän on poikkeuksellisesti ikuistanut politiikan arkea. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat ne, jotka hän kuvasi työskennellessään valokuvaajana valtioneuvoston kansliassa. ”Yritän katsoa politiikkaa arkisen olemuksen kautta, läpivalaista rehellisesti missä, miten ja kenen toimesta suomalainen politiikka toteutuu”, Piippo sanoo.

Mikä saa maksaa ja mikä ei?

Julkaistu 1.9.2017

Tällä viikolla on saatu pakettiin sekä hallituksen budjettiesitys että syksyn ensimmäinen Vihreä Lanka. Nämä kaksi järisyttävää julkaisua ruodittavana. Studiossa toimittajat Lasse Leipola ja Jenni Leukumaavaara sekä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen.

Puhekupla: Vihreiden ennätysgallup ja muiden puolueden reaktiot siihen.

Julkaistu 17.8.2017

Puhekupla palaa kesätauolta. Keskustelemme vihreiden ennätyksellisestä galluptuloksesta, siitä, miten muut puolueet siihen suhtuatuvat ja siitä, mitä ihmettä ovat vihreät ääripäät. Mukana päätoimittaja Riikka Suominen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Mikä on Touko Aallon vihreiden linja?

Julkaistu 19.6.2017

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto kävi sunnuntaina Vihreän Langan Puhekupla -podcastin tentattavana. Kysymyksiä esittivät päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.

Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta

Julkaistu 9.6.2017

Terho vai Halla-aho? Muuttuuko perussuomalaisten suunta ja miten se vaikuttaa muihin puolueisiin? Toimittaja Lasse Leipolan ja päätoimittaja Riikka Suominen vieraana tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksesta.

Mikä jalkapallossa viehättää?

Julkaistu 2.6.2017

Mistä jalkapallon seuraamisessa oikeastaan on kyse? Onko jalkapallokulttuurissa kyse vain rahasta? Näitä kysymyksiä pohditaan Veikkausliigan puheenjohtajan Matti Apusen kanssa.

Sata päivää Trumpia ja punavihreä rähinäkakku

Julkaistu 28.4.2017

Puhekuplassa ruoditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikakauden alkua. Onko oudosta tullut uusi normaali? Joko päätoimittaja Riikka Suominen on päässyt yli Trump-ahdistuksestaan? Entä miltä Trumpin alkukausi näyttää tutkija Markus Kantolan mielestä? Lopuksi juhlitaan vappua maistamalla puolustusministeri Jussi Niinistön inspiroimaa punavihreää rähinäkakkua. Isäntänä toimittaja Lasse Leipola.

Valvontaa vai vapautta?

Julkaistu 21.4.2017

Viikon puheenaihe on ollut turvallisuus, etenkin verkkoturvallisuus ja tiedustelu. Miten paljon vapautta kannattaa uhrata valvonnalle? Vihreän Langan Sammeli Heikkinen ja Lasse Leipola pohtivat.

28: Vihreä vaalivoitto ympäri Suomen

Julkaistu 10.4.2017

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi kuntavaalien tulosta. Kokoomus voitti pormestarin paikan Helsingissä, mutta muuten ilta oli vihreiden.

27: Poliittiset sloganit puntarissa

Julkaistu 6.4.2017

Sanojen asiantuntija, Alivaltiosihteeristä ja Aristoteleen kantapäästä tuttu Pasi Heikura pohtii poliittisia sloganeita yhdessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkisen kanssa.

Pika: JSN napautti Yleä

Julkaistu 23.3.2017

Julkisen sanan neuvosto päätti, että Yle:n pääministerin Terrafame-uutisoinnissa myötäiltiin pääministeriä tavalla, jolle ei ollut journalistisia perusteita. Vihreän Langan Sammeli Heikkinen ja Emmi Skytén miettivät, mitä päätöksen taustalla oli ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

26: Politiikan kieli

Julkaistu 17.3.2017

Mitä poliitikkopuhe tarkoittaa suomeksi? Puhekuplassa jaetaan ehdokkaille vinkkejä selkokieliseen puhumiseen ja kerrotaan äänestäjille, mihin poliitikkojen puheessa kannattaa kiinnittää huomiota. Emmi Skyténin ja Riikka Suomisen vieraana kielentutkija Vesa Heikkinen.

25: Näin kuntavaaleista pitäisi puhua

Julkaistu 13.3.2017

Kuntavaalien ehdokaskato saattaa hyvinkin johtua siitä, että kuntapoliitikot kohtaavat niin paljon vihapuhetta. Toimittajatkin ohjaavat kunnallisvaalikeskustelua metsään kysymällä hönttejä kysymyksiä vaalikoneissa ja käyttämällä vaikeita sanoja. Tietokirjailija Johanna Korhonen ja Vihreän Langan Riikka Suominen ja Emmi Skytén pohtivat, miten kuntavaalikeskustelu houkuttelisi enemmän tavallisia ihmisiä.

Pika: Terrafame-vyyhti JSN:ssä

Julkaistu 23.2.2017

Puhekupla kävi kuuntelemassa, kun Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström kertoi ensimmäisistä ratkaisuista liittyen Ylen ja Suomen Kuvalehden uutisiin niin sanotussa Terrafame-vyyhdissä. Studiossa toimittaja Lasse Leipola ja toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen.

24: Ruokapolitiikka

Julkaistu 17.2.2017

Henkilökohtainen on poliittista, niin myös ruokavalinnat. Mitä kaikkea on ruokapolitiikka? Mitä ruoka merkitsee eri puolueille? Vieraana ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Puhekupla 23: Asiantuntija kertoo, miten perustulo saataisiin kokeilusta maaliin

Julkaistu 10.2.2017

Puhekuplassa keskustellaan tällä kertaa perustulosta. Miten tämä idea on onnistunut saamaan niin laajan kannatuksen sekä oikealta että vasemmalta? Mitä tapahtuu perustulokokeilun ensimmäisen vaiheen jälkeen? Emmi Skyténin ja Riikka Suomisen vieraana on perustulokokeilun valmistelussa mukana ollut tutkija Ville-Veikko Pulkka.

Puhekupla 22: Millaisia ovat puolueiden imagot?

Julkaistu 1.2.2017

Puhekuplassa ruoditaan tällä kertaa puolueiden imagoja. Millaisia mielikuvia vihreät herättää? Missä määrin puolueet tiedostavat imago-ongelmansa? Entä miten paljon puheenjohtajan valinta vaikuttaa puolueen imagoon? Vieraana tutkija Ville Pitkänen ajatuspaja e2:sta.

Puhekupla 21: Voiko rasistin kanssa väitellä?

Julkaistu 25.1.2017

Ohjaaja ja kirjailija Elina Hirvonen tutustui maahanmuuttokriitikoihin tehdessään dokumenttielokuva Kiehumispistettä. Viime vuonna kuvattu elokuva kertoo Suomen jakautumisesta kahtia. Kannattaako rasistien kanssa keskustella?

Puhekupla 20: Millaista presidentti Trumpin ilmastopolitiikka tulee olemaan?

Julkaistu 19.1.2017

Donald Trump astuu virkaansa Yhdysvaltain presidentiksi. Millaista ilmastopolitiikkaa Trumpin hallinnolta voi odottaa? Voiko maailma taistella ilmastonmuutosta vastaan ilman Yhdysvaltoja? Vihreän Langan toimittajien Emmi Skyténin ja Lasse Leipolan vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.

Puhekupla 19: Entä jos sähkö loppuu?

Julkaistu 15.1.2017

Puhekupla palasi tauolta! Tässä jaksossa Vihreän Langan toimittajat puhuvat sähkömarkkinoista. Paukkupakkasilla rikotaan lähes joka vuosi sähkönkulutusennätyksiä. Mitä tapahtuu, jos sähkö loppuu? Entä voisiko kaiken sähkön tuoda ulkomailta? Haastattelijana Emmi Skytén, sähköasiantuntijoina toimittajat Sammeli Heikkinen ja Lasse Leipola.

Puhekupla 18: Miksi tarvitsemme poliittisia podcasteja?

Julkaistu 12.7.2016

Erikoisjakso! Vihreä Lanka kokosi suomalaisten podcastien ja nettivideoiden edelläkävijät puhumaan siitä, miksi tarvitsemme podcasteja politiikasta. Onko podcast uusi blogi? Miten kuulijamäärät saadaan nousuun? Mukana Porin Suomi-areenassa keskustelemassa Vihreän Langan Annakaisa Suni, Uuden Suomen toimittaja Linda Pelkonen, Vihreä Särmiö -podcastia tekevä poliitikko Heikki Sairanen ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, Yleinen tasapaino -podcastia tekevä Heikki Pursiainen.

Puhekupla 17: Täytyykö luonnosta tykätä?

Julkaistu 17.6.2016

Puhekuplan kevätkauden päätösjaksossa Vihreän Langan toimitus pohtii, täytyykö luonnosta tykätä. Lähdemme retkelle luonnonsuojelualueelle ja huhuilemme Pekka Sauria apuun tunnistamaan lintuja. Miksi tuntuu pahalta, kun läheiseen ryteikköön rakennetaan vanhainkoti? Mitkä luontodokumentit ovat tehneet toimitukseen suurimman vaikutuksen? Entä mitä järvenpääläinen koiranomistaja pelkää? Keskustelemassa Vihreän Langan toimittajat Lasse Leipola, Vesa Sisättö ja Annakaisa Suni.

Puhekupla 16: Pelastaako startup-ajattelu puolueet?

Julkaistu 3.6.2016

Evan tuoreen pamfletin mukaan puolueiden kannattaa ottaa mallia startup-yrityksistä. Pötyä, sanoo puoluetutkija Rauli Mickelsson Puhekuplassa. Mutta jotain puolueiden kannattaa tehdä, sillä niiden rooli yhteiskunnassa on kaventunut. Ja ehkä yritysten kannattaisikin ottaa mallia puolueilta. Kommentoi jaksoa Twitterissä tunnisteella #puhekupla.

Puhekupla 15: Kuka olisi vihrein puheenjohtaja kokoomukselle ja vasemmistoliitolle?

Julkaistu 26.5.2016

Kuka olisi vihrein puheenjohtaja kokoomukselle ja vasemmistoliitolle? Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen perkaa poliittisten kilpailijoiden linjaa ja imagoa erikoispitkässä jaksossa yhdessä Vihreän Langan Riikka Suomisen ja Annakaisa Sunin kanssa. Toteamme, että Elina Lepomäki on rehellisin kokoomuksen pj-ehdokas ja kysymme, mikä erottaa Li Anderssonin vihreistä. Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro pohtii, miksi Aino-Kaisa Pekonen pyytää anteeksi kampanjaansa (retoriikkaosio kohdassa 42.00). Oletko sinäkin aina lausunut rkp:n puheenjohtajaehdokkaiden nimet väärin? Ääntämisoppia kohdassa 53.00!

Puhekupla 14: Ajaako hallitus äidit kotiin?

Julkaistu 13.5.2016

Tasa-arvo häviää tuplasti, kun hallituksessa yhdistyvät kiristävä talouspolitiikka ja konservatiivinen perheajattelu. Puhekuplan vieraana on tutkijatohtori Anna Elomäki, joka johtaa Tasa-arvovaje-hanketta. Ruodimme hallituksen uuden tasa-arvo-ohjelman ja talouspolitiikan vaikutukset. Pohdimme myös sitä, miksi netissä on vaikea puhua feminismistä. Entä voiko äitiyslaki mennä läpi eduskunnassa? Mukana keskustelemassa Vihreän Langan Sammeli Heikkinen ja Annakaisa Suni.

Puhekupla 13: Miksi vihreillä menee hyvin?

Julkaistu 4.5.2016

Vihreillä menee lujaa gallupeissa. Tuoreimmassa Yle-mittauksessa puolueen kannatus on 13,5 prosenttia. Miksi vihreillä menee nyt hyvin? Siitä keskustelevat Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Annakaisa Suni. Puhumme myös siitä, ketkä ovat näkyvimmät vihreät ja miten paljon kokoomuksen illallinen maksaa. Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro neuvoo poliitikkoja lapsikortin käytössä.

Mitä ja miten eri puolueet toivoisivat suomalaisten juovan?

Julkaistu 30.4.2016

Alkoholi on niin erityinen poliittinen kysymys, että siinä harvoin yhteisen sävelen löytävät perussuomalaiset ja rkp ovat samoilla linjoilla, kertoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson. Häntä haastattelevat Vihreän langan päätoimittaja Riikka Suominen ja toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen. Nyt alkoholilakia ollaan uudistamassa. Miten ja mitä eri puolueet toivoisivat suomalaisten juovan?

Puhekupla 11: Onko kehitysyhteistyö historiaa?

Julkaistu 21.4.2016

Hallitus leikkasi kehitysyhteistyöstä lähes puolet pois. Yrityksiä rahoittava Finnfund taas sai 1 200 prosentin korotuksen määrärahoihinsa. Onko perinteinen kehitysyhteistyö historiaa? Kerromme myös, miten Ruotsi kikkailee kehitysyhteistyötilastonsa kauniimmiksi. Vihreän Langan Annakaisa Sunin ja Lasse Leipolan vieraana kehitysrahoituksen asiantuntija Niina Mäki Kepasta. Lisäksi retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro kertoo, miksi ihailee Li Anderssonin (vas) retoriikkaa.

Puhekupla 10: Vain osalla on Suomessa oikeus perheeseen

Julkaistu 14.4.2016

Puhekuplassa keskustellaan hallituksen ehdotuksesta kiristää turvapaikansaaneiden oikeutta saada perheenjäseniään Suomeen. Tämä tekisi pakolaisten perheenyhdistämisistä käytännössä lähes mahdotonta. Annakaisa Sunin ja Riikka Suomisen vieraana on tutkija Saara Pellander. Hän tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa perhe- ja avioliittomuutosta Suomeen. Kommentoi Twitterissä #puhekupla

Puhekupla 9: Veroparatiisit ja Suomi

Julkaistu 7.4.2016

Hallintarekisteri on Suomen oma veroparatiisilaki. Näin sanoo Finnwatchin tutkija Lauri Finér, joka on tällä viikolla Puhekuplassa Vihreän Langan Riikka Suomisen ja Annakaisa Sunin vieraana. Puhumme siitä, miten eri puolueet ovat Suomessa suhtautuneet Panaman paperit -veroparatiisivuotoon. Suomen hallitus yrittää helpottaa verovälttelyä. Mikä on opposition rooli? Entä Nordean? Lisäksi retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro neuvoo, millä keinoilla Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson olisi voinut selvitä haastattelustaan.

Puhekupla 8: Valtiovarainministeriön valta kasvaa

Julkaistu 11.3.2016

Valtiovarainministeriö haluaa laajentaa toimintakenttäänsä turvapaikkapolitiikkaan. Puhekuplassa keskustellaan demokratiasta Suomessa ja Euroopassa. Päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Annakaisa Sunin vieraana politiikan tutkija Hanna-Kaisa Hoppania Helsingin yliopistosta.

Puhekupla 7: USA:n presidentinvaalit

Julkaistu 4.3.2016

Puhekupla perkaa USA:n presidenttikisan taustat ja ennustaa tulevaisuuden supertiistain jälkimainingeissa. Vihreän Langan toimittajien Lasse Leipolan ja Annakaisa Sunin vieraana Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak. Kuka päätyy maailman mahtavimman maan johtoon – eliittidemokraatti Hillary Clinton, törppömiljardööri Donald Trump vai musta hevonen, New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg? Lisäksi retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro analysoi Trumpin puhetaidot.

Puhekupla 6: Onko puoluelehti propagandaa?

Julkaistu 26.2.2016

Puhekupla juhlii uudistunutta Vihreää Lankaa itsekritiikin merkeissä. Päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Annakaisa Sunin vieraana on mediatutkimuksen dosentti Maija Töyry. Onko puoluelehti journalismia, propagandaa vai sisältömarkkinointia? Mitä kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä paperilehti tarjoaa lukijoille? Lisäksi retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro analysoi Vihreän Langan saaman kriittisen lukijapalautteen.

Puhekupla 5: Tällainen puolue Suomeen mahtuisi

Julkaistu 12.2.2016

Vihreän Langan podcast Puhekupla keskustelee tällä kertaa siitä, millainen puolue Suomesta puuttuu. Politiikan toimittaja Annakaisa Sunin ja päätoimittaja Riikka Suomisen vieraana puoluetutkija Rauli Mickelsson. Mickelssonin mukaan suomalainen puoluekenttä on runsas. "Uuden puolueen perustana pitää olla aito uusi ulottuvuus, joka muuttaa koko näkökulman yhteiskuntaan." Puolueet rakentuvat ristiriitaulottuvuuksille. Suomessa on puolue lähes jokaista ristiriitaulottuvuutta varten: vasemmisto-oikeisto, vapaamielisyys-konservatismi, ekologinen ulottuvuus, uskonnollisuus... Mutta sukupuoliulottuvuus puuttuu. Mickelssonin mukaan feministipuolueelle voisi siis olla tilaa. Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro analysoi Alexander Stubbin kuvailun kokoomuksen uudesta puoluesihteeristä. Mitä tarkoittaa laittaa kroppansa likoon ja miksi "Pihtiputaan mummo" on vasemmistolainen ilmaus?

Puhekupla 4: Politiikan kevät

Julkaistu 5.2.2016

Vihreän Langan podcast Puhekupla vierailee keskustan saunatiloissa Apollonkadulla. Päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Annakaisa Sunin kanssa keskustelemassa keskustan viestintävastaava Mari Kokko. Mitä on odotettavissa politiikan keväältä? Leikataanko vielä lisää? Miten käy perustulolle? Ruodimme myös presidentin pakolaispuheen.

Puhekupla3: Millaisen johtajan vasemmistoliitto tarvitsee?

Julkaistu 22.1.2016

Vihreän Langan podcast Puhekuplassa aiheena poliittiset rekrytoinnit. Vasemmistoliitto etsii uutta puoluejohtajaa ja kokoomus puoluesihteeriä. 
Puhekuplan vieraana Kansanuutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka (vas).
 Kysymme, onko jo kansansuosikki Li Anderssonin aika nousta vasemmiston johtoon?


Puhekupla 2: Kansanedustajien palkat

Julkaistu 15.1.2016

Onko kansanedustajilla liian kovat palkat? Pitääkö kansanedustajan tietää mitä maitolitra maksaa? Osallistuvatko poliitikot tarpeeksi taloustalkoisiin? Vihreän Langan podcast Puhekupla aiheesta poliitikkojen palkat. Politiikan toimittaja Annakaisa Sunin ja päätoimittaja Riikka Suomisen vieraana toimittaja Reetta Räty.

Puhekupla 1: Miten puolueiden maahanmuuttopolitiikka sijoittuu vasemmisto-oikeisto-akselille

Julkaistu 19.12.2015

Puhekupla on Vihreä Lanka -lehden toimituksen podcast. Ajankohtaisia puhumassa politiikantoimittaja Annakaisa Suni ja päätoimittaja Riikka Suominen. Ensimmäisen jakson vieraana valtio-opin professori Mika Ojakangas Jyväskylän yliopistosta. Pohdimme puolueiden maahanmuuttopoliittisia eroja, EK:n suvakkipropagandaa ja sitä, mikä vastustaja luo kullekin puolueelle sen identiteetin. #puhekupla

Takaisin podcastien listaan