Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ulkoruokinnassa

Ulkoruokinnassa on Metsähallituksen podcast, jossa kerromme tositarinoita isokihopistiäisestä ilmastonmuutokseen.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 23 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 12.2.2019.

Kaskikeijun ja hopeakäävän jäljillä

Julkaistu 21.12.2021

Näyttäytyvätkö Kolvananuuron rotkolaakson piilottelevat asukkaat innokkaille etsijöille? Hopeakääpä saattaisi johtaa kaskikeijun luo, mutta mikä neuvoksi, kun tällä retkellä tavoiteltu kääpäkin viettää sangen salamyhkäistä elämää? Metsähallituksen Luontopalvelujen biologit, kääpijä Kaisa Junninen ja ötököitsijä Sampsa Malmberg mönkivät toukokuussa 2021 Kolvananuuron luonnonsuojelualueella, Pohjois-Karjalassa. Kuolleiden puiden salaisuuksien äärelle pysähtyi myös jakson toimittanut Maarit Similä.

Mökkipihan ihmeet osa3

Julkaistu 31.7.2020

Tutkimusmatka vanhan kainuulaisen maalaistalon pihapiirissä jatkuu. Ympäristökasvattaja Riitta Nykänen ja podcast-emäntä Sini Salmirinne ovat siirtyneet tutkimaan vanhan navetan nurkkia, sisältä ja ulkoa. Riitta löytää ensimmäisen aarteen heti: PAPANA! Ulkoruokinnassa on Metsähallituksen Luontopalvelujen podcast, jossa kerrotaan tositarinoita kansallispuistoista kovakuoriaisiin.

Mökkipihan ihmeet osa2

Julkaistu 31.7.2020

Katse lähelle vie! Luontoa mennään usein katselemaan ja kokemaan kauas, vaikkapa kansallispuistoihin - mutta mitä löytyy läheltä? Ulkoruokinnassa-podcast kutsui Metsähallituksen Luontopalvelujen ympäristökasvattaja Riitta Nykäsen tutkimaan ihan tavallista kainuulaista mökkipihaa. Riitan huomioista syntyi useampi tarina. Mökkipihan ihmeiden ensimmäisessä osassa tutkittiin kainuulaispihan kasveja. Nyt köllötellään pihanurmella ja tutkaillaan kaikkea ympärillä lentävää pörriäisistä korppeihin. Riitan juttukaverina ja podistina Sini Salmirinne.

Mökkipihan ihmeet osa1

Julkaistu 9.4.2020

Lähikulmat kunniaan! Omien jalkojen juuresta löytyy monta ihanaa asiaa, sanos ympäristökasvattaja Riitta Nykänen, kun kainuulaiselle mökkipihalle köllöttämään kellahti. Ulkoruokinnassa-podcast kääntää katseet koti- ja mökkipihojen arkisiin aarteisiin. Nauhoitus on tehty keskikesällä. Metsähallituksen Luontopalvelujen podcastia toimittaa Sini Salmirinne.

Linnan juhlissa pitkissä kalsareissa

Julkaistu 6.12.2019

Kalsarit jalkaan ja pipo päähän - nyt olet valmis linnan juhlille! Kajaanin keskustan jokipuistosta löydät yhden maailman pohjoisimmista kivilinnoista. Linnan juhlia emännöi kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen Metsähallituksen Luontopalveluista. Ulkoruokinnassa-podia toimittaa Sini Salmirinne.

Vittuojalla puroa kunnostamassa (24,50 min)

Julkaistu 3.11.2019

Ollapa suloinen puro ja ollapa elämää. Mutta meillä on ongelma. Alkuun tiukkoja numeroita asian taustalle: Suomen tieverkon pituus on noin 450 000 km, josta metsäteitä noin 125 000 km. Teiden vesistöylitysten määrä on noin 120 000 kpl, joista siltoja on 25 000 kpl ja tierumpuja 95 000 kpl. Tieverkon rummut ovat este. Rummuista arviolta noin kolmasosa on vaelluseste jo pelkästään kaloille, jopa puolet, kun otetaan lisäksi huomioon muut vesistöjä vaelluksissaan käyttävät eliölajit, kuten nisäkkäät, hyönteiset ja pohjaeläimet. Kyse on siis merkittävästä ympäristöongelmasta. Miten ongelmat poistetaan - sen kuulet, kun tulet kanssamme Taivalkosken Vittuojalle. Metsähallituksen Eräpalvelujen Antti Karppinen tekee likaisen työn, Sini Salmirinne toimittaa podcastin.

Kotkien perässä pellon keskellä (39,42 min)

Julkaistu 31.10.2019

Kiikarit silmille, mars! Podimme jalkautui Vaalaan Metsähallituksen Luontopalvelujen biologi Hannu Tikkasen mukaan. Hannun vastuisiin kuuluu maa- ja merikotkan reviirien ja pesäpaikkojen kartoittaminen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Suurena apuna Luontopalvelujen biologeille ovat harrastajat ja tapaammekin Olli-Pekka Karlinin, joka freelancerina tekee työkseen kotkahavaintoja mm. tuulivoimahankkeille. Ulkoruokinnassa podcast-sarjaa toimittaa Sini Salmirinne.

Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna (37,29 min)

Julkaistu 31.10.2019

Juho is back! Podcast-sarjassamme aiemmin kansallispuistojen syntyhistoriasta tarinoinut Juho Niemelä hyppäsi uuteen podihaasteeseen ja iski sukset jalkaan. Pudasjärveltä, Syötteen kansallispuiston laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen, tulee loistavia vinkkejä talviretkeilyyn! Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne.

Ruhjelaakson ihmeitä ihastelemassa - tervetuloa Korouomalle (31,41 min)

Julkaistu 31.10.2019

Posion Korouoma tunnetaan erityisesti talvisista taioistaan. Kanjonin jyrkille kallioseinille muodostuu talvisin yhdet Suomen komeimmista jääputouksista. Ne ovat jääkiipeilijöiden unelma ja retkeilijöiden silmänruoka. Myös ulkomalaalaiset matkanjärjestäjät ovat löytäneet Korouoman ja viime talvina kanjonin lumipoluilla on ollut jopa ruuhkaista. Metsähallituksen Luontopalvelujen suunnittelija Pekka Veteläinen on kulkenut Korouomalla vuosia ja hänen kädenjälkeään ovat muun muassa Korouoman retkeilyreitit. Pekan kanssa podistelee päästäinen ja Sini Salmirinne.

Luontovalvoja Pitkäsen matkassa Valtavaaralla (44,32 min)

Julkaistu 31.10.2019

Koillismaan oma poika, luontovalvoja Erkka Pitkänen, on Metsähallituksen luontovalvoja. Häneen saatat törmätä Koillismaan tai Ylä-Kainuun retkeilykohteissa - ja vaikket näkisikään, hänen työnjälkensä voi auttaa sinua retkilläsi! Mitä on luontovalvojan työ ja miten me retkeilijät olemme muuttaneet sitä viime vuosina? Ja millainen paikka on Kuusamon Valtavaara? Ulkoruokinnassa kertoo kaiken tämän ja hiukan lisää. Erkan juttukaverina podisti Sini Salmirinne.

Riisitunturin perusasioiden äärellä: antaa veden tulla! (27,20 min)

Julkaistu 31.10.2019

Vesi on luonut Koillismaan satumaisen tunturi- ja vaaraluonnon kauneuden. Syksyisellä ääniretkellä Riisitunturin kansallispuistoon pyyhitään sadepisaroita silmälaseista ja kiskotaan nauhuria puhureilta suojaan. Riisitunturin laella tuuli pyyhkii matkaoppaamme, Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologi Tiina Laitisen äänestä lähes voiton, mutta kuusten katveessa taas helpottaa. Ulkoruokinnassa podcast-sarjan toimittaa Sini Salmirinne.

Wanhanaikaisissa maisemissa - tervetuloa aikamatkalle Hossaan (47,09 min)

Julkaistu 31.10.2019

Hossan kansallispuiston maisemat Suomussalmella antautuvat kävijälle helposti, sen metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Nykypäivän retkeilijänä kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta sitten. 2018 vuoden syksyiseen Hossaan sinut ottaa kuulomatkalle mukaan Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiolgi Ilkka Immonen. Ulkoruokinnassa-sarjan toimittaa Sini Salmirinne.

Hiiden ja karjansa kansallispuistossa (47,40 min)

Julkaistu 31.10.2019

Tarinan mukaan Sotkamon Vuokatinvaaralla muinoin asunut Hiisi kuunteli kauhulla kristinopin mukana tullutta kirkonkellojen soittoa. Hiisi heitti kirkkoa kahdesti isolla kivellä, mutta ei jaksanut toimittaa terveisiään perille asti. Pettyneenä hän keräsi karjansa - sudet, karhut, ahmat ja ilvekset - ja asettui Hiidenportin saloille. Vanhan kansan mukaan rotkonpohjan tummat, pyöreät lammet ovat pelottavasti mulkoilevia Hiiden silmiä. Tervetuloa Hiidenportin kansallispuistoon Sotkamoon! Podcast-retken oppaina suojelubiologi Outi Isokääntä ja suunnittelija Mikko Heikura Metsähallituksen Luontopalveluista. Ulkoruokinnassa-sarjan toimittaja Sini Salmirinne.

Ylös vaarametsän rinnettä - tervetuloa Syötteen kansallispuistoon! (39,58 min)

Julkaistu 31.10.2019

Syötteen kansallispuiston vaarakuusikot peittyvät talvisin satumaiseen tykkyyn. Vanhat puut tarjoavat suojaa monelle harvinaiselle lajille. Ulkoruokinnassa-podcastin isäntänä Syötteen kansallispuistossa suojelubiologi Markku Lehtelä Metsähallituksen Luontopalveluista. Podcastin toimittaa Sini Salmirinne.

Työpaikkani pinnan alla - sukeltajien kanssa Perämerellä (50,50 min)

Julkaistu 31.10.2019

Metsähallituksen meritiimi horrostaa talvet toimistossa tietokoneiden ja mikroskooppien äärellä. Mutta keväällä, jäiden lähtiessä levottomuus lisääntyy, kesätyöläisiä rekrytoidaan ja lopulta koittaa meritiimiläisten joulu eli päästään vesille. Kesä uurastetaan Suomen kaikilla merialueilla. Meribiologi Essi Keskiselle ja kollega Suvi Saarniolle Perämeren vedet ovat tuttu kesäkoti. Ulkoruokinnassa-podcastin toimittaa Sini Salmirinne.

Tervetuloa Perämeren kansallispuistoon! Kohtaa Suomi pähkinänkuoressa (48,31 Min)

Julkaistu 31.10.2019

Perämeren kansallispuisto muuttuu koko ajan: maankohoaminen muovaa maisemaa millimetri kerrallaan. Kansallispuisto muodostuu noin kolmestakymmenestä matalasta moreenisaaresta ja luodosta. Nuorimmat saaret ovat lähes kasvittomia, kivisiä luotoja, vanhimmilla kasvaa harvaa metsää. Keskikesällä useiden saarten rannoilla kukkivat laajat rantaniityt. Ulkoruokinnassa-sarjan oppaana Perämeren kansallispuistossa, Selkä-Sarven saaressa suojelubiologi Kasper Koskela.

Tervetuloa Oulangalle, biologin puuhamaahan! (14,28 min)

Julkaistu 31.10.2019

Oulangan kansallispuistossa luonnon monimuotoisuus yllättää kulkijan. Täällä korkeat kalliot vaihtuvat suoksi ja pehmeät hiekkarannat reheviksi lehdoiksi. Löytyykö Oulangalta kenties Suomen lajirikkain luonto? Tutustu Oulangan kansallispuiston pieniin suuriin aarteisiin. Oppaana suojelubiolgi Tiina "sammaltaja - Laitinen. Ulkoruokinnassa-podcastin toimittaa Sini Salmirinne.

Kesyä vai kuumottavaa? Tervetuloa Rokuan kansallispuistoon (8,47 min)

Julkaistu 21.10.2019

Vaaleina hohtavat, harjujen rinteitä peittävät jäkälämatot edustavat tyypillistä Rokuan kansallispuiston maisemaa. Rokuan metsissä eläimistö ja kasvillisuus on niukkalajista ja karuille kankaille tyypillistä. Alueen lajiston erikoisuudet löytyvät suppien ja jyrkkien harjujen paahteisilta etelärinteiltä. Suojelubiologi Päivi Virnes Metsähallituksen Luontopalveluista esittelee meille muutamia Rokuan pieniä suuria eläjiä. Podcastin on toimittanut Sini Salmirinne.

Lennokkaita luontoelämyksiä Liminganlahdella lokakuussa (37,06 min)

Julkaistu 17.10.2019

Oulun kyljestä löytyvä Liminganlahti on Euroopan merkittävimpiä lintukosteikkoja. Kymmenet tuhannet linnut levähtävät, ruokailevat ja pesivät maankohoamisen muovaamalla alueella. Liminganlahden luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi vie podcast-vieraan Virkkulan lintutorniin kiikaroimaan. Mikrofonin vartena Sini Salmirinne.

Neuvolasetä-korpisheriffi Jani Suua ei maisemakonttoriaan vaihda (53,13 min)

Julkaistu 27.6.2019

Jani Suua on Metsähallituksen erätarkastaja. Hänen ulkoilmakonttoriinsa kuuluvat Koillismaan komeat maisemat. Mitä on erätarkastajan työ - sen kuulet tässä podissa. Mutta ensi Jani kiipeää korkeuksiin. Suuan erikoistehtäviin kuuluu kotkanpesien tarkastaminen ja siksipä kiipeämme nyt erääseen suomussalmelaiseen mäntyyn. Jani Suuaa jututtaa Sini Salmirinne.

Luonnollista maailmanmestaritoimintaa eli lintuja laskemassa (42,22 min)

Julkaistu 4.6.2019

Den glider in! Hurraa, Leijonat, ja kiitos kultamitalista. Mutta nyt on jo aika mennä eteenpäin ja hypätä uudemman kerran Havis Amandan vetiseen syleilyyn. Me suomalaiset voimme nimittäin juhlia maailmanmestaruutta tai vähintäänkin MM-mitalisijaa aivan toisessa lajissa. Tämä laji on lintulaskenta. Mitä on lintulaskenta, miten se tehdään ja miksi se on tärkeää - kaikki tämä selviää, kun lähdet podcast-matkallemme. Oppaana Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologi, lintulaskentamaisteri Ari Rajasärkkä. Mikrofonin vartena Sini Salmirinne.

Kansallispuistojen historiaa nuotiotulilla (32.06 min)

Julkaistu 24.2.2019

Nyt nautitaan nuotiolla makkaraa väkevämpää! Juho Niemelä on kokenut retkeilijä ja eräopas, joka keksi historian graduunsa aiheen yhdellä retkistään. Juho sytyttää meille nyt leiritulet Syötteen laavulle ja kertoo Suomen kansallispuistojen syntyhistoriasta. Juhon juttukaverina tulilla Luontopalvelujen podacst-sarjan puuhapete Sini Salmirinne.

Merijää on yllättävän makea puheenaihe! (17,56 min)

Julkaistu 12.2.2019

Kala kuivalla maalla eli sukeltaja jäällä? Metsähallituksen Luontopalvelujen sukellusbiologi Essi Keskinen pyydettiin jääkävelylle kertomaan maakravulle tarinoita merijäästä. Essiä jututtaa tiedottaja Sini Salmirinne.

Takaisin podcastien listaan