Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Eläinoikeuspodcast

Eläinoikeuspodcast on Suomen ensimmäinen eläinten oikeuksiin keskittyvä podcast. Ohjelmaa juontavat Veikka Lahtinen ja Emmi Pääkkönen ja sitä julkaisee Animalia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 13 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 26.11.2017.

Miehet, jotka syövät lihaa ja vihaavat naisia

Julkaistu 11.11.2019

Lihansyönti on nykyään asia, josta erityisesti mieheksi identifioituvat haluavat kertoa joka käänteessä. Miksi näin on? Miten lihansyönti, maskuliinisuus ja väkivalta liittyvät yhteen? Onko veganismissa ja feminiiniyydessä sitten tutkimattomia mahdollisuuksia, jos maailmaa on tähän mennessä hallinnut lihaa syövä patriarkaatti?

Jakso 11: Näkymätön hautausmaa

Julkaistu 15.3.2019

Jaksossa pureudutaan ajankohtaisiin kysymyksiin: Mitä ajatella turkistarhaajien etusivun mainoksista Hesarissa? Entä Ylen dokumentista, joka kuvaa eläinten pääkallojen keräilijöitä? Emmi ja Veikka vastaavat myös kuulijakysymyksiin mm. eniten itseensä vaikuttaneista ajattelijoista, tehokkaimmista toimintatavoista eläinoikeuskentällä ja suurimmasta epäkohdasta eläinten oloissa. Ilmastolakkoileville nuorille lähetetään terveiset ja eläinten yhteiskunnallista asemaa käsittelevää Toinen luonto -näytelmää suositellaan. Mutta mikä on näkymätön hautausmaa?

Jakso 10: Mitä eroa on eläinsuojelulla ja eläinten oikeuksilla?

Julkaistu 21.2.2019

Eläinsuojelijat haluavat turkiseläimille parempaa jalkaterveyttä, eläinten oikeuksien vaatijat haluavat lakkauttaa koko tarhauksen. Mistä näissä näkökulmissa on kysymys, mitkä niiden tärkeimmät erot ovat ja voiko ne yhdistää? Eläinoikeuspodcast aloittaa uuden kauden, mukana on pääaiheen lisäksi uutisanalyysi kahden villakoiran ystävyydestä ja ajankohtainen läpikäynti pilkkikisan vastuunpakoilusta, jonka takia kalat jäävät kärsimään. Emmi vastaa myös kuulijakysymykseen, ovatko eläintarhat hyvä juttu.

Jakso 9: Mikä veganismia vaivaa?

Julkaistu 27.1.2019

Veikka ja Emmi keskustelevat tietokirjailija Pontus Purokurun kanssa veganismin vaikeista kysymyksistä: Riittääkö kuluttaminen maailman pelastamiseen? Miten pitäisi suhtautua työntekijöihin eläintehtaissa ja teurastamoilla? Mitä tarkoitetaan intersektionaalisuudella vegaanikysymyksissä? Miksi rationaalinen argumentaatio ei aina muuta maailmaa? Keskustelu käytiin vuoden 2019 Vegemessujen lavalla.

Ep. 9: Do Fish Feel Pain? (Special featuring Dr Lynne Sneddon)

Julkaistu 6.11.2018

Fish are complex beings. The evidence is piling up that not only are fish sentient, they also feel pain and are able to carry out complex tasks. What are some of the problems with aquaculture from an animal rights perspective? Why is CO2 stunning, a common stunning method still legal in Norway and Finland, a welfare problem? How do fish feel pain? These questions and more are answered by Dr Lynne Sneddon, Director of Bioveterinary Science at the University of Liverpool.

Jakso 8: Kala ei ole kasvis

Julkaistu 17.6.2018

Kalat ovat juuri nyt kuuma eläinoikeusteema. Miksi kaloista pitäisi välittää? Entä miksi kalat on niin pitkään sysätty eläinasiakeskustelussa syrjään? Mitä Emmi ja Veikka saivat vastaukseksi "Mikä merenelävä olet" -testistä?

Ep. 7: What makes brands like Gucci go Fur Free? (Special feat. PJ Smith)

Julkaistu 12.6.2018

We talk to PJ Smith who has negotiated with brands like Gucci, Michael Kors and Versace to persuade them to go fur free. How does that happen?

Jakso 6: Miten vastustaa lajisortoa, feat. Laura Gustafsson

Julkaistu 6.3.2018

Emmi ja Veikka saavat vieraakseen kirjailija-taiteilija Laura Gustafssonin keskusteluun lajisorrosta. Mitä on lajisorto ja miten sitä vastustetaan? Riittääkö että ei osta lihaa ja välttää tiettyjä sanoja? Miksi on ongelmallista puhua "eläinten äänenä" toimimisesta?

Jakso 5: Tehotuotannon lobbaus

Julkaistu 26.2.2018

Emmi ja Veikka kertovat Vegemessujen lavalla, mistä tehotuotannon lobbauksessa on kyse ja mitä meidän pitäisi sille tehdä.

Jakso 4: Vegemessut feat. Suvi Auvinen & Karry Hedberg

Julkaistu 6.2.2018

Neljännessä jaksossa Veikka ja Emmi saavat vieraakseen Vegemessujen pyörittäjät Suvi Auvisen ja Karry Hedbergin. Jaksossa pohditaan, miten eläinten oikeuksia voi viedä eteenpäin ruuan kautta ja miten eri toimintatavat salakuvauksista yrityskonsultointiin tukevat toisiaan. Suvi ja Karry kertovat Vegemessujen perustamisen syistä ja antavat vinkkejä, mitä tänä vuonna kannattaa erityisesti odottaa.

Jakso3: Eläinlaki - uhka vai katastrofi?

Julkaistu 31.1.2018

Kolmannessa jaksossa Emmi ja Veikka kertovat kaiken mitä tarvitsee tietää eläinlaista puolessa tunnissa, muun muassa viisi syytä miksi se täytyy pysäyttää sekä mitä juuri sinä voit tehdä. Käydään myös läpi kuulumiset eläinoikeusrintamalla ja vihjataan, mitä aiheita Eläinoikeuspodcastissa on kevään aikana tulossa.

Jakso 2: Huonoimmat argumentit eläinten oikeuksia vastaan

Julkaistu 9.12.2017

Jakso 2: Huonoimmat argumentit eläinten oikeuksia vastaan by Eläinoikeuspodcast

Jakso 1: Vangittujen eläinten vapauttaminen oikeusteitse

Julkaistu 26.11.2017

Ensimmäisessä jaksossa Veikka ja Emmi keskustelevat eläinten oikeuksien tunnustamisesta laissa ja vankeudessa olevien eläinten vapauttamisesta. Emmi haastattelee Unlocking the Cage -dokumentista tunnettua ihmisoikeusjuristi Steven Wisea, joka haastaa oikeuteen muun muassa simpansseja ja valaita vangittuina pitäviä tahoja.

Takaisin podcastien listaan