Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Nyt puhuu valmentaja
Nyt puhuu valmentaja on Suomen Palloliiton podcast, joka käsittelee laajasti ilmiöitä, joita suomalaiset jalkapallo- ja futsaltoimijat kohtaavat arjessaan. Sarjan neljännellä kaudella ääneen pääsevät niin pelaajat, valmentajat, tuomarit kuin kannattajatkin. Ohjelmaa juontaa entinen A-maajoukkuepelaaja Petri Pasanen.
Jaksot
Yhteensä 33 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 12.1.2022.
Jakso 31: Emme harjoittele tarpeeksi
Liian moni suomalainen harjoittelee liian vähän jo oman terveytensä kannalta, urheilumenestyksestä puhumattakaan. Palloliiton tutkimus- ja kehitystoiminnan palvelupäällikkö Markus Paananen ja Oulun Luistinseuran valmennuspäällikkö Ari Seppälä kertovat, miten nuoret saadaan innostumaan liikunnasta ja harjoittelusta.
Jakso 30: Nyt puhuu kannattaja
Monille yleisö ja tunnelma ovat jalkapallokokemuksessa yhtä tärkeitä elementtejä kuin itse ottelu, joillekin jopa tärkeämpiä. Millainen on kannattajan elämäntapa? Mitä kaikkea kannattajakulttuuri pitää sisällään ja ymmärretäänkö sitä Suomessa? Vieraina Suomen maajoukkueen kannattajien aktiivi Jussi Hartikainen sekä HJK:n ja Suomen maajoukkueen kannattaja Janne Ulmala.
Jakso 29: Miksi lähteä erotuomariksi?
Jos kaksi joukkuetta saa valita otteluunsa valmentajan tai erotuomarin, useimmat valitsevat todennäköisesti ensimmäisenä erotuomarin. Saavatko erotuomarit ansaitsemansa arvostuksen kentällä? Mikä motivoi erotuomareita? Omat tuomaritarinansa kertovat erotuomariksi ryhtynyt entinen huippujalkapalloilija ja -valmentaja Ilkka Mäkelä sekä futsalin FIFA-erotuomari Roosa Tuomi.
Jakso 28: Näin naisten pelaama jalkapallo voi lyödä läpi mediassa
Naisten jalkapalloon kohdistuva kiinnostus ja medianäkyvyys ovat nousseet viime vuosina ennennäkemättömiin lukemiin. Millainen on naisten jalkapallon julkinen imago? PK-35:n hyökkääjä ja kauppatieteiden maisteri Katja Hakala sekä Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin lehtori Riikka Turtiainen kertovat, miten esimerkiksi suomalaiset seurat voisivat hyödyntää naisten pelaaman jalkapallon kasvavaa suosiota.
Jakso 27: Futsal - jalkapallon pikkuveli vai omillaan seisovaa huippu-urheilua?
Lähes jokaisella jalkapalloa pelanneella on omakohtainen kokemus futsalista jalkapallon talviharjoittelumuotona. Onko se vain sitä vai onko futsal valmis nousemaan pinnalle omana lajinaan? Milloin on realistista, että suomalainen nuori alkaa harrastaa futsalia ykköslajinaan? Futsalmaajoukkueen pelaaja ja Palloliiton itäisen alueen futsalkoulutusvastaava Jukka Kytölä sekä Raisio Futiksen valmennuspäällikkö Kalle Parkkari kertovat, missä suomalainen futsal menee.
Jakso 26: Huipulle kuljetaan juniorimaajoukkueen kautta - vai kuljetaanko?
Aluejoukkueet ja junioreiden maajoukkueet ovat yksi näkyvimmistä osista suomalaista juniorijalkapalloa. Ovatko ne kuitenkaan välttämätön etappi huippua tavoittelevalle nuorelle ja missä muualla kuin alue- ja maajoukkueessa pelaaja voi näyttää taitonsa? U16- ja U17-tyttöjen maajoukkuevalmentaja Akan Okomoh sekä Palloliiton läntisen alueen tyttöjen aluevalmentaja Sinikka Itälinna valottavat logiikkaa pelaajavalintojen takana.
Jakso 25: Miten saamme lapset ja nuoret liikkeelle?
Liikkumattomuus on vakava uhka suomalaiselle kansanterveydelle ja samalla myös urheilumenestykselle. Kansantaloudelle liikkumattomuuden hintalappu voi nousta miljardeihin euroihin, lapselle ja nuorelle sen arvo on mittaamaton. Tämä jakso etsii syitä ja ratkaisuja yhteen yhteiskuntamme suurimmista uhkakuvista. Vieraina Huuhkajien fysiikkavalmentaja Joni Ruuskanen ja ex-huippujalkapalloilija, nykyinen kansanedustaja Timo Furuholm.
Jakso 24: Jalkapallon merkitys lapsen kehitykselle ja kasvulle
Valtava määrä suomalaisia lapsia ja nuoria harrastaa jalkapalloa, vielä suurempi joukko joukkuelajeja ylipäätään. Harrastuksella on suuri merkitys lapsen kehitykselle ja kasvulle. Miten vanhemmat, valmentajat ja muut aikuiset voivat vaikuttaa siihen, että se merkitys olisi mahdollisimman positiivinen ja harrastus antaisi lapselle mahdollisimman hyvät eväät elämään? Vieraina historian dosentti ja Iceheartsin erityisasiantuntija Mikko Salasuo sekä Palloliiton monikulttuurisuusasiantuntija ja Walter ry:n toiminnanjohtaja Maurizio Pratesi.
Jakso 23: Miten tukea urheilevan nuoren henkistä hyvinvointia?
Henkinen hyvinvointi on viime vuosina noussut suureksi keskustelunaiheeksi huippu-urheilussa. Nyt keskustelu laajennetaan lasten ja nuorten urheiluharrastukseen. Urheilupsykologi ja ex-jääkiekkoilija Tuomas Grönman sekä Mieli ry:n asiantuntija Joni Reijo pohtivat, miten urheilevaa lasta ja nuorta tuetaan henkisesti ja miten tämän sinnikkyyttä ja motivaatiota rohkaistaan – ja milloin on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.
Jakso 22: Ruutuaika, karkit ja huonot rutiinit kehityksen esteenä – mitä urheileva nuori tarvitsee kotoa?
Kehittyäkseen urheileva nuori tarvitsee lajiharjoittelun lisäksi laadukasta ravintoa ja unta. Samalla erilaiset arjen ärsykkeet vaikeuttavat nukkumista, syömistä ja palautumista tukevien rutiinien luomista.
Helmarien taustaryhmän jäsenet, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka ja urheiluravitsemuksen asiantuntija Laura Manner antavat vinkkinsä terveellisten arjen rutiinien luomiseen.
Jakso 21: Miten kasvatan lapsestani urheilijan?
Urheilijaksi kasvaminen tapahtuu laajassa vaikutuspiirissä ja yhteistyössä.
Miten vanhemmat voivat tukea lapsensa kasvamista ja kehittymistä urheilijaksi?
Mitä asioita on hyvä tehdä tasosta riippumatta jo aivan pienestä pitäen ja missä vaiheessa on aika panostaa aidosti urheiluun, jos nuori niin haluaa?
Keskustelemassa usean eri lajin veteraanivalmentaja Kyösti Lampinen ja jääkiekkovalmentaja Ismo Lehkonen.
Jakso 20: Tämä sinun pitää tietää, kun lapsesi aloittaa jalkapallon
Kun lapsi liittyy joukkueeseen, jalkapalloharrastuksen aloittaa hänen mukanaan myös ainakin yksi aikuinen.
Mitä vanhemman pitää tietää, kun lapsi haluaa aloittaa jalkapallon?
Mistä asioista kannattaa ottaa selvää ja kuinka aktiivisesti toiminnassa on hyvä olla mukana? Palloliiton lasten valmennuksen projektipäällikkö Jani Tulehmo ja TPS:n juniorivalmentaja Jani Mesikämmen antavat omat vinkkinsä.
Jakso 19: Näin luodaan hyvä yhteistyö vanhemman ja valmentajan välille
Valmentajan ja vanhempien vuorovaikutuksella on suuri merkitys lapsen harrastukselle. Siksi osapuolten välisen yhteispelin sujuvuus on kaikkien etu. Sovitteluasiantuntija Kristiina Komulainen ja TPV:n juniorivalmentaja Karim Benlamine kertovat, miten luodaan hyödyllinen yhteistyö lapsen urheiluharrastuksen ympärille.
Jakso 18: Miten valmennan omaa lastani?
Suomalainen juniorijalkapallo ei pärjää ilman aktiivisia vanhempia juniorijoukkueiden toimihenkilöinä.
Mitä lapselle ja vanhemmalle merkitsee tilanne, jossa oma isä tai äiti toimii joukkueen johdossa?
Suomen Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen ja Rovaniemen Palloseuran junioripäällikkö Antti Okkonen kertovat, miten yhtälö saadaan toimimaan.
Jakso 17: Millaista peliä tulevaisuudessa pelataan?
Suomen Palloliitto julkaisi uuden valmennuslinjan, joka pyrkii kehittämään Palloliiton ja jäsenseurojen yhteisiä arvoja sekä periaatteita pelaajakehityksen osalta. Mitä Palloliiton uudella valmennuslinjalla tavoitellaan, mitkä ovat uuden valmennuslinjan periaatteet ja miten niihin on päädytty? Millä piirteillä suomalaispelaajien uskotaan pärjäävän maailmalla? Entä mikä muuttuu jäsenseurojen ja pelaajien arjessa? Valmennuslinjaa esittelmässä ja sen kehitystyötä taustoittamassa Suomen Palloliiton koulutuspäällikkö Matti Lähitie.
Jakso 16: Kilpailullisuus lasten jalkapallossa
Kilpailu on tunteikas puheenaihe lasten urheilussa. Kilpailu kuuluu kuitenkin luonnostaan lasten maailmaan, ja lapset kilpailevat keskenään ilman aikuisten läsnäoloakin. Miten tervettä kilpailua vaalitaan ja epätervettä suitsitaan lasten urheilussa? Asiasta keskustelemassa kokenut juniorivalmentaja Pertti Kemppinen ja vuoden lasten valmentajaksi 2021 valittu Turun Palloseuran Lasse Karlsson.
Jakso 15: Tasoryhmät lasten jalkapallossa
Lasten ja nuorten jaottelu tasoryhmiin herättää paljon tunteita ja keskustelua, mutta monesti debattia värittävät väärinkäsitykset. Palloliiton nuorusvaiheen kehityspäällikkö Markus Paananen ja helsinkiläisen Pallo-Pojat Juniorien nuorisopäällikkö Topi Pietilä kertovat, ketä ja mitä varten tasoryhmät ovat olemassa.
Jakso 14: Menestys pedataan nuorena
Lasten valmennuksen ensisijainen tarkoitus ei ole kasvattaa tulevia tähtiä, mutta huippupelaajasta huomaa, että tämä on saanut lapsuusvaiheessa hyvät valmiudet kehittyä. Miten mahdollisimman monelle suomalaiselle lapselle voitaisiin antaa mahdollisimman hyvät lähtökohdat liikunnalliseen elämäntapaan ja samalla huipun tavoitteluun? Asiaa pohtivat Palloliiton läntisen alueen poikien aluevalmentaja Teemu Eskola sekä Tampereen Ilveksen jääkiekkomiesten päävalmentaja Antti Pennanen.
Jakso 13: Väärin ymmärretty vaatimustaso
Vaatiminen kuuluu kaikenikäisten jalkapallotoimintaan, mutta sopivan vaatimustason määrittelevät viime kädessä valmennettavien ikä ja tavoitteet. Helsingin Palloseuran naisten liigajoukkueen päävalmentaja Mari Savolainen ja Saksassa asuva toimittaja-juniorivalmentaja Johanna Nordling kertovat, mitä he vaativat valmennettaviltaan ja miten.
Jakso 12: Vanhempien rooli lasten valmennuksessa
Hyvä yhteistyö seuran ja vanhempien välillä on viime kädessä liikkuvan lapsen etu. Millaista toiminta suomalaisten juniorikenttien laidoilla on? Mitkä asiat nousevat vanhempien kanssa useimmin esiin ja miten erilaisia ongelmia ennaltaehkäistään? Näkemyksiään kertovat Palloliiton lasten valmennuksen projektipäällikkö Jani Tulehmo ja Oulun Luistinseuran 8-10-vuotiaiden junioripäällikkö Ville Laukka.
Jakso 11: Lasten valmentajan tärkeimmät taidot
Lapsivaiheen valmentajalla on valtava vaikutus sekä lapsen kasvatukseen että tämän kehittymiseen pelaajana. Silti valmentaja ei voi eikä hänen tarvitse osata kaikkea. Lasten valmentajan tärkeimpiä taitoja listaavat Helsingin Jalkapalloklubin kaupunginosatoiminnan kehityspäällikkö Noora Mikola ja Turun Palloseuran valmennusosaamisen kehittäjä Jukka-Pekka Perälä.
Jakso 10: Miten lasta valmennetaan?
Lasten valmentamisessa on omat lainalaisuutensa. Valmentajan haasteena on saada lapsi innostumaan harrastuksesta. Millaista on lapsilähtöinen valmennus ja miten sitä toteutetaan käytännössä? Omista kokemuksistaan kertomassa Palloliiton lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö Santeri Suvala sekä Kaarinan Poikien seuravalmentaja ja varhaiskasvatuksen opettaja Mona Wiberg.
Jakso 9: Miten valmentajaksi ryhdytään?
Juniorivalmentajille on jatkuva tarve. Tämä jakso kertoo konkreettisesti, miten valmentamisessa pääsee alkuun, mitä taitoja aloittava valmentaja tarvitsee ja miten valmentamisesta voi jopa tehdä itselleen ammatin. Lisäksi pohditaan, miksi lasten valmentaminen on tärkeää ja arvostettavaa. Vieraina Vantaan Jalkapalloseuran lapsiurheiluvaiheen valmennuspäällikkö Topi Leinonen ja HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen.
Nyt puhuu valmentaja traileri
Nyt puhuu valmentaja on Suomen Palloliiton podcast valmentamisesta ja valmentajuudesta. Etenkin lasten ja nuorten valmentamiseen painottuvalla kaudella keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa valmentajan kohtaamista haasteista, suomalaisen junioritoiminnan arkisista ilmiöistä ja valmentajuuden arvostuksesta. Ohjelmaa juontaa entinen A-maajoukkuepelaaja, nykyään itsekin valmentajana toimiva Petri Pasanen.
Jakso 8: Miten siirtyä pelaajasta valmentajaksi?
Suurimmalla osalla huippuvalmentajista on tausta huippupelaajana. Silti kyse on kahdesta aivan eri asiasta. Miten pelaajasta tulee valmentaja ja millaisia kuoppia siirtymätaipaleella on? Omia kokemuksiaan avaavat Turun Palloseuran päävalmentaja Jonatan Johansson ja Mikkelin Palloilijoiden päävalmentaja Juha Pasoja.
Jakso 7: Nyt puhuu valmentaja: Tätä kadun!
Valmentajat tekevät virheitä siinä missä muutkin, mutta miten niihin pitäisi suhtautua, kun harteilla on vastuu koko joukkueesta? Virheiden käsittelystä ja niistä oppimisesta kertomassa Palloliiton tyttöjen huippujalkapallojohtaja Marianne Miettinen ja HJK:n ja Huuhkajien valmentaja Toni Korkeakunnas.
Jakso 6: Kun pelaaja ja valmentaja ottavat yhteen
Joukkueurheilussa on mahdotonta päästä tilanteeseen, jossa kaikilla pelaajilla ja valmentajilla on yhteiset intressit. Miten konfliktit kohdataan ja kuinka tehdään hedelmällistä yhteistyötä niistä huolimatta? Vieraina jalkapallovalmentaja Jani Sarajärvi ja pitkän pelaajauransa syksyllä 2021 lopettanut FC Inter -legenda Timo Furuholm.
Jakso 5: Miten rakentaa toimiva pelaajapolku?
Pelaajapolku on nykypäivänä hyvin muodikas sana. Tässä jaksossa siitä tehdään konkretiaa: millainen on oikeasti toimiva ja tehokas pelaajapolku ja miten se luodaan? Keskustelemassa Suomen A-maajoukkueen tähtihyökkääjä Linda Sällström ja Tampereen Ilveksen valmennuspäällikkö Jouko Turunen.
Jakso 4: Seuran toimintakulttuuri - Tyhjää puhetta vai merkityksellistä tekemistä?
Menestyvän urheiluseuran on luotava itselleen yhtenäinen toimintakulttuuri. Miten se tehdään ja ennen kaikkea toteutetaan tekoina? Vieraina Gnistanin päävalmentaja Joonas Rantanen ja Hongan urheilutoimenjohtaja Petri Vuorinen.
Jakso 3: Voiko jalkapallossa kilpailla liikaa?
Kilpailu on kovinta ydintä lajissa, jonka perusideana on pyrkiä tekemään enemmän maaleja kuin vastustaja. Voiko kilpailu silti mennä liian pitkälle? Keskustelemassa A-maajoukkueen valmentaja Rosa Lappi-Seppälä ja kokenut juniorivalmentaja Pasi Tauriainen.
Jakso 2: Voiko valmentaja olla överi
Vaatimustaso on yksi yleisimmistä termeistä valmentamista koskevissa keskusteluissa. Mitä se ylipäätään tarkoittaa? Mitä urheilijalta voi kohtuudella vaatia ja mitä ei? Milloin mennään liian pitkälle? Vieraina Korisliigan Lahti Basketballin valmentaja Pieti Poikola ja jalkapallovalmentaja Tommi Pikkarainen.
Jakso 1: Miten junioripelaajia rekrytoidaan Suomessa?
Junioripelaajien värvääminen on käsite, joka nostaa monilla karvat pystyyn. Miten junioripelaajia oikeasti värvätään ja onko kyseessä oikeasti huono asia? Vieraina Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Erkki Valla ja pelaaja-agentti Teemu Turunen.
Tämä on Nyt puhuu valmentaja
Nyt puhuu valmentaja on Suomen Palloliiton podcast valmentamisesta ja valmentajuudesta. Sarjassa urheilun ammattilaiset keskustelevat valmentamisen eri ilmiöistä, kasvattavat ymmärrystä siitä, mitä kaikkea valmentaminen on ja millaisia näkökulmia siihen liittyy. Ohjelman tavoitteena on herättää keskustelua ja nostattaa ajatuksia valmentamisen monimuotoisuudesta. Podcastia juontaa entinen maajoukkuejalkapalloilija, nykyisin FC Lahden valmennusryhmään kuuluva Petri Pasanen.