Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Alivakuutussihteeri

Finanssiala ry:n Alivakuutussihteeri on tiukkaa asiaa vakuuttamisen maailmasta. Esko Kivisaari on Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja ja ohjelman vanhempi alivakuutussihteeri. Nuorempana alivakuutussihteerinä toimii Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Karhunen. Vakuutuksen merkitys riskien jakamisessa on maailmassa valtava, mutta harva oikeastaan pysähtyy koskaan sitä ajattelemaan. Mistä vakuuttamisessa on kysymys? Podcastissa käsitellään paitsi vakuutuksen filosofista luonnetta, myös vakuutusalan poliittisia kiistakysymyksiä.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 4 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 13.3.2018.

”Luetko oikeasti ne pienellä präntätyt vakuutusehdot?”

Julkaistu 25.2.2019

Vakuutusehdot ovat suurin piirtein yhtä kiinnostavaa luettavaa kuin erilaisten mobiilisovellusten tai tietokoneohjelmistojen käyttöehdot. Lopulta niiden lukeminen on ainoa konsti saada selville, mitä oikeastaan on ostanut – kiinnosti lukeminen tai ei. Alivakuutussihteeri-podcastissa pohditaan vakuutusten ostamisen vaikeutta ja vakuutusehtojen monimutkaisuutta. Tuoreimman Vakuutustutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista oli ainakin osittain sitä mieltä, että vakuutusyhtiöt pyrkivät vakuutusehtoihin vetoamalla vapautumaan korvausten maksusta. Usko siihen, että vakuutusehtojen pienellä präntättyyn tekstiin on koira haudattuna, elää siis vahvana. Toisaalta samassa tutkimuksessa 90 prosenttia niistä, jotka olivat vuoden sisällä hakeneet vakuutuksesta korvauksia, olivat tyytyväisiä saamaansa korvaukseen ja palveluun. Uskomukset ja todellisuus eivät siis kohtaa. ”Ei vakuutusyhtiöllä ole mitään intressiä kirjoittaa vakuutusehtoja sillä ajatuksella, että kuinkahan voisimme huijata asiakasta ja olla maksamatta mahdollisimman vähän korvauksia. Jollain tavoin on sovittava, mitä korvataan ja mitä ei. Raja kulkee jossain. Ikäviä tilanteita tulee, kun tapaus menee ei-korvattavan vahingon puolelle”, sanoo ohjelman vanhempi alivakuutussihteeri, Finanssiala ry:n (FA) varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari. ”Harva tulee ajatelleeksi, että vakuutusta ostaessa ei tehdä sopimusta vain vakuutusyhtiön kanssa, vaan itse asiassa kaikkien muiden saman vakuutuksen ostaneiden kanssa. Kaikki saman vakuutuksen ostaneet ovat vakuutuksen ostamalla yhdessä sopineet, millaiset vahingot heidän maksamillaan vakuutusmaksuilla korvataan ja millaisia ei”, kertoo nuorempi alivakuutussihteeri, FA:n asiantuntija Jussi Karhunen. (Mainittakoon, että mukana on myös alivakuutussihteerien kestosuosikki, eli aktuaarivitsi.)

Indekseillä ei eläkeläiskoyhyyttä korjata

Julkaistu 27.11.2018

Alivakuutussihteerit antavat podcastissaan täyden tyrmäyksen eläkeindekseihin puuttumiselle. Eläkeläisköyhyys on teemana tärkeä, mutta eläkeindeksien muutokset ovat täysin väärä työkalu puuttua siihen – indeksimuutos ei auttaisi pienimpien eläkkeiden nostamisessa ja olisi lisäksi maksajilleen erittäin kallis. Studiossa vanhempi alivakuutussihteeri Esko Kivisaari ja nuorempi alivakuutussihteeri Jussi Karhunen. Musiikki: KieLoBot - Tanzen (K ID 22) http://freemusicarchive.org/music/KieLoBot/Hounds_of_Darkmoor/Tanzen

Ilmastonmuutos - hyvä bisnes vakuutusalalle? Miten vakuutusala taistelee ilmastonmuutosta vastaan?

Julkaistu 23.4.2018

Onko ilmastonmuutos vakuutusalalle uhka vai mahdollisuus? Kun sään ääri-ilmiöt - kuten tulvat ja myrskyt - yleistyvät, kasvavat myös niihin liittyvät riskit. Onko tämä vakuutuksen kannalta katsottuna hyvä vai huono asia? Millä tavoin vakuutusala voi taistella ilmastonmuutosta vastaan? Koska ala ei ole klassista savupiipputeollisuutta, liittyvät keskeisimmät keinot yhtiöiden sijoitustoimintaan. Asiaa puimassa alivakuutussihteerit Kivisaari & Karhunen.

Jakso 1 - Vakuutuslääkärit

Julkaistu 13.3.2018

Vakuutuslääkärijärjestelmää on julkisuudessa riepoteltu monelta kantilta, mutta mitä vakuutuslääkäri oikeastaan tekee? vanhempi alivakuutussihteeri, FA:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari ja nuorempi alivakuutussihteeri, FA:n asiantuntija Jussi Karhunen pohtivat muun muassa, miten ihmeessä vakuutuslääkäri voi tehdä päätöksen työkyvystä näkemättä potilasta lainkaan.

Takaisin podcastien listaan