Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Oma ääni
Oma ääni on podcast, jossa musiikintekijät ja muusikot esittelevät soittimia ja laitteita, jotka ovat olleet heille tärkeitä – tai joista ovat muuten vaan innoissaan. Jaksoissa kuullaan tarinoita muusikkouden taustalta, soitinten ja laitteiden ääniesimerkkejä ja lopussa kuulijat pääsevät privaattikeikalle, kun jakson vieras esittää improvisoitua musiikkia. Saadaan siis selville, millainen on kunkin vieraan oma ääni.
Jaksot
Yhteensä 24 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 28.3.2020.
24: Jutta Rahmel (kantele)
Vieraana muusikko ja kanteleen soittaja Jutta Rahmel.
Mihin perustuu meidän suomalaisten käsitys kanteleesta viisikielisenä soittimena? Se onkin vain yksi totuus kanteleesta. Mitä muuta kantele voi olla? Entä taipuuko itse sana kannelta vai kanteletta? Nämä ja monta muuta mieltäni askarruttavaa asiaa saavat tässä jaksossa vastauksen!
Jutta Rahmel ja 39-kielinen kantele
Paljon muitakin mielenkiintoisia puheenaiheita, muun muassa puhelimen käyttämisestä biisinkirjoituksessa sekä cover-biisin julkaisemisesta. Jutta Rahmel keräsi talven aikana tietoa cover-biisin julkaisusta ja julkaisee Sufjan Stevensia coverina. Kuuntele ohjeet, niin tiedät, mitä tehdä.
Lisäksi kuullaan, minkälaisia kaiken maailman ääniä kanteleesta saa irti. Tulee mieleen, että olisipa mielenkiintoista rakentaa kokonainen äänimaisema pelkästään kanteleella.
Musiikillisena osuutena kuullaan kaksi maistiaista Jutta Rahmelin myöhemmin tänä vuonna julkaistavalta soololevyltä. Levyltä, joka syntyi pandemian aikana. Käydään siis myös keskustelu, jota ei tänä aikana juuri voi välttää: miten pandemia on omaan musiikkiin ja tekemiseen vaikuttanut.
Oli vaikutus omalla kohdallasi mikä tahansa, niin suosittelen kaivamaan vanhat kanteleet vintiltä ja kokeilemaan!
JUTTA RAHMELfi.juttarahmel.com/www.instagram.com/juttarahmel/www.kardemimmit.fi/J. Karjalainen - Keihäänkärki cover www.youtube.com/watch?v=0xEjiGp26h4Vesala, Järvelä & Rahmel - Tytöt ei soita kitaraa live www.youtube.com/watch?v=FMdzkRK87FsVesala - Tulkoon mitä vaan (feat. Aili Järvelä ja Jutta Rahmel) www.youtube.com/watch?v=eZlKpbalI3Q
OMA ÄÄNIwww.facebook.com/aanipodcastwww.instagram.com/aanipodcastPalautetta ja ajatuksia voi laittaa sähköpostiin [email protected]
Jakso on äänitetty Helsingissä 28.10.2021.
23: Laua Rip (särölaulu)
Hyvää vuotta 2022! Ja tervetuloa kuuntelemaan uutta Oma ääni -jaksoa, pitkästä aikaa.
Tämän jakson vieraana on Laura Nevanperä, artistinimeltään Laua Rip, joka julkaisi viime vuoden lokakuussa uuden levyn. Soitettiin Laua Ripin kanssa keikka vuonna 2019 samassa keikkaillassa ja siitä tiesin, mitä odottaa.
Laua Rip metaversumissa. Haastattelu tehtiin etänä.
Laura Nevänperä tekee paitsi musiikkia on myös kuvataiteilija. Kuulette, miten kaikki sai alkunsa. Kaikesta paistaa läpi upea ennakkoluuloton asenne musiikin tekemiseen, tuottamiseen ja julkaisemiseen. Koko estetiikkaa kuvastaa se, että Laua Ripin ääni haastattelun aikana tulee välillä suoraan mikrofonista, välillä suoraan Laua Ripin livenä käyttämän kitaravahvistimen ja särön läpi.
Haastattelu tehtiin hyvän matkaa viime vuoden puolella, mutta sitten Oma ääni -tuotantotiimillä tuli kaikenlaista hommaa, eikä ehditty ediotoida jaksoa valmiiksi. Ajatus oli, että jakso olisi tullut ulos ennen joulukuun alkua, kun Laua Ripillä oli edellinen keikka, yhdessä muun muassa Draama-Helmen kanssa. No, se tuli ja meni, mutta nyt se kuitenkin on julki, ja on tehnyt lähes come backin. Tästä on hyvä käynnistää uusi Oma ääni -vuosi käyntiin!
Miksi Laua Rip kannattaa laittaa seurantaan Instagramissa? Kuuntele, niin tiedät. Vastaus ei ehkä ole se, mitä ensin ajattelet. Tai sitten se on juuri sitä.
LAUA RIP
www.instagram.com/lauarip/lauarip.bandcamp.com/www.youtube.com/channel/UCN1N3FrcpUYFKec012j5FzQ
OMA ÄÄNIwww.facebook.com/aanipodcast
www.instagram.com/aanipodcastPalautetta ja ajatuksia voi laittaa sähköpostiin [email protected]
Jakso on äänitetty internetin metaversumissa 3.11.2021.
22: Susanna Syrjäläinen (sello)
O-o-ma äää-ni palaa kesätauolta. Vihdoin, voisi joku sanoa! Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Vieraana sellisti Susanna Syrjäläinen, joka on soittanut selloa monissa eri projekteissa, yhtyeissä ja produktioissa – niin nuoteista kuin improvisoidenkin. On mielenkiintoista kuulla monipuolisen soittajan näkemys omasta soittimestaan.
Susanna Syrjäläinen, sello ja loopperi
Kuulette, minkälainen rooli televisioista tulleella kahvimainoksella on ollut Susanna Syrjäläisen uraan ja saatte myös lyhyen esittelyn, minkälainen soitin sello ylipäänsä on. Toisaalta Susanna Syrjäläinen antaa vinkkejä siihen, mistä koostuu hyvä sellosovitus.
Susanna Syrjäläinen on julkaissut omaa musiikkia nimellä Susanna. Myöhemmin syksyllä 2021 ilmestyy levy, josta muutama maistiainen löytyy jo nyt striimauspalveluista. Ehkä Susanna Syrjäläinen asenteesta omaan soittimeen ja musiikkiin kertoo se, että levyllä ei kuullakaan selloa. Itse olisin etukäteen kuvitellut, että sellistin tehdessä soololevyn, siellä ei muita soittimia olekaan.
Lopussa kuullaan kaksi improvisaatiota, jotka Susanna Syrjäläinen soittaa ja kerrostaa loopperin avustuksella.
Inspiroivaa keskustelua taas kerran! Ota Oma ääni kuunteluun Applen tai Googlen podcasteista, Spotifysta, Soundcloudista tai mistä vaan podcasteja kuunteletkin.
Tiedot uusista jaksoista saat parhaiten Oman äänen somekanavista:
www.facebook.com/aanipodcastwww.instagram.com/aanipodcast
Palautetta ja ajatuksia voi laittaa sähköpostiin [email protected]
Susanna Syrjäläistä voi seurata Instagramissa:www.instagram.com/susanna.syrjalainen/www.instagram.com/susannamusiikki/
www.susannasyrjalainen.com/
Jakso on äänitetty Helsingissä 14.9.2021.
21: Tomi Leppänen (rumpuaivo)
Tomi Leppänen soittaa rumpuja Aavikossa, KXP:ssä, Circlessä ja monessa muussa suomalaisyhtyeessä. Hänet tunnetaan rumpusetistään sekä soittotyylistään, molemmat varsin minimalistisia. Jaksossa kuullaankin Tomi Leppäsen soittofilosofiasta ja toisaalta kuullaan, miten hänestä on tullut sellainen rumpali kuin on ja mitkä ovat olleet tärkeimpiä innoittajia ja inspiraation lähteitä.
Tomi Leppänen ja rumpuaivo
Buukkasin Tomi Leppäsen haastatteluun samalla kun kävin ostamassa hänen suunnittelemansa TL-606 Computer Controlled -rumpukapulat; upeat design-esineet ja omaan käteeni mukavasti istuvat rumpukapulat. TL-606-kapuloissa yhdistyy kaksi Tomi Leppäsen eri puolta. Toisaalta hän on maailmanluokan rumpali, toisaalta graafinen suunnittelija. Molemmissa hänellä on oma tunnistettava tyylinsä. Oli mielenkiintoista kuulla, miten nämä kaksi eri maailmaa hänen mielessään kohtaavat.
Varsinaiseksi soittimeksi Tomi Leppänen valitsi jaksoon rumpuaivon. Tarkemmin kyseessä on neuvostovalmisteinen Formanta UDS. Monissa bändeissä, joissa Tomi Leppänen soittaa, yhdistyvät jollakin tavalla elektroniset soundit sekä perinteisemmät bändisoittimet. Olikin kovin luonnollista keskustella rumpukoneista, tai oikeastaan rumpuaivosta. Hieno termi, muuten. Lopussa kuullaan performanssi, jonka Tomi Leppänen rumpuaivostaan loihtii.
Käytännön vinkkeinä kuullaan, miten Tomi Leppänen soittaa ja kontrolloi taustanauhoja useimmilla bändiensä keikoilla. Lisäksi kuullaan, mitä Tomi Leppänen suosittelisi aloittelevalle rumpalille vuonna 2021 tai nuorelle itselleen, kun aloitti rumpujen soittoa.
Olipa inspiroivaa keskustelua taas kerran! Ota Oma ääni kuunteluun Applen tai Googlen podcasteista, Spotifysta, Soundcloudista tai mistä vaan podcasteja kuunteletkin.
Tiedot uusista jaksoista saat parhaiten Oman äänen somekanavista:
www.facebook.com/aanipodcastwww.instagram.com/aanipodcast
Jos haluat laittaa palautetta, niin laita kyseisiin palveluihin DM:ää tai sitten sähköpostia osoitteeseen [email protected]
tomileppanen.com/www.instagram.com/tom1leppanen/
Jakso äänitettiin Helsingissä 13.5.2021
20: Arttu Silvast (säveltäjä)
Arttu Silvast on säveltäjä, joka julkaisi debyyttialbuminsa maaliskuussa 2021 . Polarity-albumin genreä on vaikea määritellä, mutta ehkä voidaan puhua modernista klassisesta, indieklassisesta tai jopa ambientista. Säveltäjänkannuksensa Arttu Silvast on hankkinut tekemällä musiikkia TV-sarjoihin ja dokumentteihin (mm. Peltsin toinen luonto, Baher of Finland, Inside ENCE), joten varsin elokuvallista musiikkia joka tapauksessa. Lisäksi Artun musiikissa on mahdollista kuulla kaikuja myös demoskenestä ja tracker-musiikista.
Arttu Silvast ja myanmarilainen perkussiosoitin
Arttu Silvast on työskennellyt säveltäjänä vasta muutaman vuoden, mutta saanut musiikkiaan kuuluville lyhyessä ajassa moneen paikkaan. On inspiroivaa kuulla hänen työtavoistaan ja työfilosofiastaan. Arttu Silvast asui useamman vuoden ulkomailla ja saadaankin kuulla hykerryttäviä tarinoita mm. synakaupoista Bangkokin syrjäseuduilla ja gekoista putkivahvistinten sisällä.
Artun studioon tuomina soittimina on erilaisia perkussiivisia soittimia kauko-idästä. Lopussa saadaan maistiainen Artun pianonsoittotaidoista, kun kuullaan live-versio Clouds Over Tynemouth -biisistä.
Todettiin Artun kanssa molemmat, että nyt korona-aikana on tullut puhuttua ihmisille aika vähän. Ja kun kerrankin pääsee puhumaan – varsinkin musiikista – niin sille ei meinaa tulla loppua. Tulikin aikamoinen järkälejakso, mutta jotenkin tuntui, että kaikki oli niin relevanttia, ettei mitään voinut jättää poiskaan.
Ota kuunteluun, esim Spotifyssa: https://open.spotify.com/episode/2rNI0UHfmwrjirLsj6nYgG?si=22d32d5632864b27
Lisäksi jakso kuunneltavissa alla ja mm. Applen ja Googlen podcasteissa, eli siellä, missä podcasteja kuuntelet.
Tässä muita linkkejä:
ARTTU SILVASThttps://instagram.com/arttusilvastwww.arttusilvast.com/www.instagram.com/arttusilvast/
POLARITY SPOTIFYSSA: open.spotify.com/album/0iKgbvFBZ2…39QFmt_fdH8-JE1g
OMA ÄÄNI
www.facebook.com/aanipodcastwww.instagram.com/aanipodcast[email protected]
AHVA - PADWORKS
Myös juontajanne ehti tässä episodien välissä julkaista soolodebyytti-EPnsä Padworksin, joten ota kuunteluun, jos kiinnostaa, millaista musiikkia itse teen:open.spotify.com/album/3t3eVAQ9na…4cSHyl0Oz5KmJ5_w
Jakso äänitetty Helsingissä 22.4.2021
19: KEliel (harppu)
Eliel Tammiharju eli KEliel on äänisuunnittelija, performanssitaiteilija ja muusikko. KEliel julkaisu debyyttialbuminsa Tuoksukynttiläkonsultti helmikuussa 2021, seitsemän biisin kokonaisuuden elektronissävytteistä musiikkia. Tai happy hardcorea masennuslääkkeissä, kuten musiikkia on kuvailtu.
KElielin esiintyi Kontula Electronicin syksyn 2020 koronaeditiossa ja soitti siellä hienon keikan pimeässä illassa Kontulan ostarin värikylläisessä lasikopissa. Ajattelin, että olisi mielenkiintoista kuulla, mitä KEliel musiikista, musiikinteosta ja esiintymisestä ajattelee. Live-keikan perusteella oli selvää, että kyseessä ei ollut pelkkä musiikkiesitys, vaan selkeästi kokonaisperformanssi.
KEliel-hahmon takaa paljastui innovatiivinen ja rajoja rikkova artisti ja teatteriäänisuunnittelun opiskelija. KEliel tekee musiikkinsa pääasiassa itse, Youtuben tutoriaalivideoista opiskellen. Oli mielenkiintoista kuulla, miten Garagebandilla ensimmäiset biisinsä luokkakavereiden hauskuuttamiseksi tehnyt KEliel on kehittynyt ja miten on päätynyt siihen, että uusimpana musiikillisena aluevaltauksenaan opiskelee tällä hetkellä harppua – soitinta, joka sisältää hyvin vähän sähköä tai elektroniikkaa.
KELiel ja harppu
Jaksossa kuullaan live-versoina kolme kappaletta uudelta levyltä hyvin erityisinä sovituksina: Circle of Candles harpulla, Spurt< soitettuna tuoksunäytepakkauksella ja Birthday Candles ajateltuna. Mitä se sitten tarkoittaa? Ota selvää ja koe! Ainakin se sai aikaan hienon ajatuksen siitä, kuinka ajattelemista voi käyttää musiikintekemisessä.
KELIEL:www.keliel.comwww.instagram.com/keliel_www.facebook.com/kelielofficial
KELIEL - TUOKSUKYNTTILÄKONSULTTI Soundcloud: @kelieliSpotify: open.spotify.com/album/40rtgTvEj0…W-QNW56azwV2BoJgYoutube: www.youtube.com/watch?v=3EkCfJ6jghA
OMA ÄÄNI
www.facebook.com/aanipodcastwww.instagram.com/aanipodcast[email protected]
Ai niin, musiikkiminäni Ahva julkaisi helmikuussa uutta musiikkia. Kokonainen EP luvassa 9.4., mutta tässä uusi sinkku kuunneltavissa: Spotify: open.spotify.com/track/7yweAuA6oL…3MTDSoN9lhPxxStAYoutube: www.youtube.com/watch?v=mIO1AmG5GL8Apple Music: 18: Eilien (SuperCollider)
Eilien eli Ellen Virman on lavan etupuolelle ajautunut ääni- ja valosuunnittelija. Hän alkoi muutama vuosi sitten tehdä musiikkia koodaamalla SuperCollider-nimisessä koodausympäristössä ja julkaista musiikkia nimellä Eilien.
Eilien ja SuperCollider-koodia
Tutustuin Eilienin musiikkiin, kun meiltä molemmilta oli kappaleet syksyllä 2020 julkaistulla The Sound of Kontula -kokoelmalla. Muistin, että Eilien oli esiintynyt Kontula Electronicissa livekoodaus-illassa ja minua kiinnosti ottaa selvää, miten Eilien musiikkia koodaamalla tekee.
Ohjelmoimalla on mahdollista tuottaa ja käsitellä ääntä hyvin monella eri tavalla ja nyt kuulette, millä tavalla Eilien musiikkinsa tekee. Luvassa on mielenkiintoinen näkemys siihen, miten musiikkia voi tehdä ilman että soittaa mitään sanan varsinaisessa merkityksessä. Erityisesti huomionarvoista on, että Ellen Virman aloitti SuperColliderin käytön ilman aiempaa koodauskokemusta. Rohkeasti vain kokeilemaan, jos yhtään kiinnostaa! Eli Fieldsteelin tutoriaalit (linkki alla) vaikuttivat hyviltä.
Eilien on julkaissut kaksi omakustanne-EP:tä ja vuonna 2021 (arviolta huhtikuussa) julkaistaan Eilienin debyyttilevy Digital Lovers. Levyn julkaisee kasettilevymerkki Genot Centre.
Jaksossa kuullaan, millaisista aineksista tuleva levy on tehty. Saadaan siis mainio sneak preview.
Lopuksi kuullaan vielä yksi ennenkuulematon maistiainen kokonaisuudessaan tulevalta Digital Lovers -levyltä.
Haastattelu on tehty etäyhteyksin 9.12.2020.
LINKIT:genot.bandcamp.com/www.youtube.com/user/elifieldsteelkontulaelectronic.bandcamp.com/album/the…f-kontula
http://eilieneilien.com/www.facebook.com/elleneilienwww.instagram.com/elleneilien/https://soundcloud.com/elleneilien
Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Seuraa Omaa ääntä(si)!FB: www.facebook.com/aanipodcastInsta: www.instagram.com/aanipodcast/Email: [email protected]
17: Jani Hietanen (äänisuunnittelu)
Vieraana äänisuunnittelija Jani Hietanen. Bongasin Jani Hietasen haastatteluun, kun hän oli soittamassa Race Horse Companyn sirkus-esityksen livebändissä syksyllä 2020. Ajattelin, että olisi mielenkiintoista kuulla, miltä tuntuu soittaa elektronissävytteisessä livebändissä sirkusesityksen taustalla.
Jani Hietasen omakuva. Äänitys tehtiin etäyhteydellä. Unohdin napata kuvan ruudusta.
Paljastuikin, että Jani Hietanen on tehnyt vaikka mitä. Kuullaan, mitä kaikkea Jani Hietasen kaltainen monipuolinen äänisuunnittelija tekee ja mitä työvälineitä käyttää. Ja pieni on Suomi: yllättäen löytyi yhteys myös pari jaksoa sitten vieraana olleeseen Ringa Manneriin.
Toisena yllätyksenä tuli, että Jani Hietanen on soittanut Minä ja Ville Ahonen -bändissä. Siitä tuli itselleni pari oleellista muistoa mieleen, jotka pääsin jakamaan.
Ja mikä on se superkokoonpano, jossa Jani Hietanen on soittanut nykyään mm. Pariisin keväästä, Sydän sydämestä ja Pietarin spektaakkelista tuttujen muusikoiden sekä Jesse Markinin tuottajan kanssa? Entä mitä Miles Davisin elämänohjetta Jani Hietanen pitää inspiraation lähteenään? Kuuntele niin tiedät!
Jani Hietanen kertoo meille äänisuunnittelijan estetiikastaan ja kuullaan näyte miltä lahoaminen kuulostaa yhden äänisuunnittelijan näkemyksen mukaan. Varsinaiseksi esiteltäväksi soittimeksi Jani Hietanen toi Pure Datalla toteutetun Heinäsirkkaorkesterin. Loppuun saatiin Heinäsirkkaorkesterin kymmenen minuutin konsertto.
Haastattelu tehtiin etäyhteyksin 16.12 2020.
Linkkejä:Club Carousel: vimeo.com/477079245NÆYT: www.instagram.com/naeytband/Designing Sound: mitpress.mit.edu/books/designing-sound
Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Jakso löytyy seuraavista paikoista:Spotify: open.spotify.com/show/7pF6IYevQhURK871rY3fGyApple: podcasts.apple.com/us/podcast/oma-…ni/id1505209942Google podcasts: podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly…WVkL3BvZGNhc3QvSoundcloud: soundcloud.com/aanipodcast/ Stitcher: www.stitcher.com/podcast/oma-aani Castbox: castbox.fm/channel/Oma-ääni-id2724234
Seuraa Omaa ääntä: Facebook: www.facebook.
16: Music Man 99 Juice Fresh (musiikkihauska)
Erikoisen vuoden viimeinen Oma ääni -jakso, varsin erikoinen sekin. Vieraana on Music Man 99 Juice Fresh, eli musiikkimeemitili @musiikkihauska. Tai oikeastaan henkilö kyseisen tilin takana, joka kuitenkin pysyttelee myös podcast-haastattelussa anonyyminä. Yksityisyyden suojan takaamiseksi haastateltavan ääni on muutettu. Vai onko? Ohjelmassa saatetaan kuulla vinkkejä, joiden avulla tarkimmat kuuntelijasalapoliisit pystyvät kyllä henkilöllisyyden selvittämään, mutta muistakaa: kun mysteeri on ratkennut, sitä ei voi enää rakentaa uudelleen!
Taiteilijan näkemys musiikkihauskasta
Halusin pyytää musiikkihauskan vieraaksi podcastiin ja kuulla, mistä kaikki meemien vitsit oikein kumpuavat. Samalla kuullaan myös, mitä äänitöitä ja millaista musiikkia henkilö meemitilin takana tekee.
Tulipas hupaisa ja samalla mielenkiintoinen jakso, johon mahtuu paljon asiaa samalla kun opitaan, miltä kuulostaa yhden monipuolisen ääni- ja musiikkityöläisen oma ääni.
Kiinnostavia linkkejä:www.instagram.com/musiikkihauskarateyourmusic.com/
Jakso on äänitetty 11.12. kahdessa eri paikassa Helsingissä.
Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Jakso löytyy seuraavista paikoista:Spotify: open.spotify.com/show/7pF6IYevQhURK871rY3fGyApple: podcasts.apple.com/us/podcast/oma-…ni/id1505209942Google podcasts: podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly…WVkL3BvZGNhc3QvSoundcloud: soundcloud.com/aanipodcast/ Stitcher: www.stitcher.com/podcast/oma-aani Castbox: castbox.fm/channel/Oma-ääni-id2724234
Facebook: www.facebook.com/aanipodcastInstagram: www.instagram.com/aanipodcast/Email: [email protected]
15: Ringa Manner (lauluefektit)
Ringa Manner on muusikko, joka soittaa yhtyeissä Ruusut ja Pintandwefall sekä julkaisee musiikkia sooloprojektillaan The Hearing.
Ringa Manner aloitti bändiuransa Pintandwefall-yhtyeessä. Jaksossa saadaan kuulla, miten bändi lähti liikkeelle ja miten se on johtanut Ringa Mannerin ennakkoluulottomaan asenteeseen hypätä uusien ja tuntemattomien soitinten kimppuun. Soittimista puhuttaessa Ringa Manner tulee maininneeksi hienon ajatuksen: jokainen soitin sisältää vähintään yhden biisin. Vaikka et osaisi soitinta erityisen hyvin soittaa, niin silti kaikista on mahdollista saada irti ainakin yksi mielenkiintoinen aihio, josta voi tehdä biisin. Samalla tulee tehtyä musiikillisen luomisen retkiä, joiden varrelta kenties tulee löytäneeksi jotain uutta.
Lisäksi kuullaan Ruusujen tavasta biisiaihioiden kehittelemiseen. Mikä on Against the clock -metodi, ja miten se toimii? Ja mikä on torviriffi ja jääkö se ainiaaksi arvoitukseksi? Lisäksi saadaan vastaus seuraavaan askarruttavaan kysymykseen: mitä progebiisiä Ringa Manner on kuunnellut noin tuhat kertaa?
Musiikkiosiossa käydään läpi Ringa Mannerin käyttämiä laulufektejä ja loopperin toimintaa ja kuullaan, millä tavalla Ringa Manner efektejä ja loopperia käyttää. Lopussa päästään tuttuun tapaan privaattikeikalle, kun Ringa Manner esittää improvisoidun teoksen.
Inspiroiva jakso sisältää paljon kannustavia vinkkejä jokaiselle, joka on koskaan tehnyt tai soittanut musiikkia tai on miettinyt tekevänsä.
Ringa Mannerin tärkeimmät lauluefektit:- Roland VT-3- Chase Bliss Blooper- Chase Bliss Mood- Boss RC-30
Jakso on äänitetty Helsingissä 3.11. Kyseessä oli toinen yritys. Ensimmäisellä kerralla lokakuussa sain jokaisen podcast-tekijän tärkeän oppitunnin: muista aina backup-äänitys! Äänityksessä käyttämäni SSD-levy petti eikä ollut tallentanut äänitiedostoja. Shokki oli aika suuri, kun tämän tajusin. Onneksi Ringa Manner oli armollinen ja saatiin sovittua uusi äänitys. Ja onneksi tästä tuli hyvä, ellei jopa parempi kuin ensimmäinen!
Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Oma ääni löytyy seuraavista paikoista:Spotify: open.spotify.com/show/7pF6IYevQhURK871rY3fGyApple: podcasts.apple.com/us/podcast/oma-…ni/id1505209942Google podcasts: podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly…WVkL3BvZGNhc3QvSoundcloud: soundcloud.com/aanipodcast/ Stitcher: www.stitcher.com/podcast/oma-aani Castbox: castbox.fm/channel/Oma-ääni-id2724234
Facebook: www.facebook.com/aanipodcastInstagram: 14: Eeti Nieminen (rummut)
Oman äänen 14. vieraana on rumpali Eeti Nieminen, joka parhaiten tunnetaan Mopo-yhtyeen rumpalina. Jaksossa kuullaan paljon Eeti Niemisen soittofilosofiasta, harjoittelumetodeista ja opitaan, mikä on Eeti Niemisen lempikomppi – ja kuinka se soitetaan!
Eeti Nieminen rumpusettinsä takana.
Mielenkiintoisina knoppitietoina kuullaan muun muassa, mitä 90-luvun suurta suomirock-yhtyettä Eeti Nieminen on kuunnellut, laulanut mukana ja hyppinyt sängyllä.
Eeti Nieminen on paitsi rumpali myös musiikintuottaja ja opitaankin yksi esimerkki, miten rumpuja voi mikittää ja äänittää. Arvokasta tietoa siis!
Lisäksi Eeti Nieminen tekee DJ-keikkoja ja pitää omaa Souled Out -ohjelmaa Ida Radiossa. Jos haluaa syventyä lisää rytmimusiikin maailmaan, niin kannattaa ehdottomasti ottaa Souled Out seurantaan.
Tässä vielä tärkeät linkit:Rumpukone MFB Tanzbär www.soundonsound.com/reviews/mfb-tanzbarEeti Niemisen kotisivut: www.eetinieminen.com/Instagramissa: www.instagram.com/eeti.nieminen/Souled Out: idaidaida.net/fi/ohjelmat/souled-out
Jakso on äänitetty Helsingissä 27.10.2020. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Oma ääni -podcast löytyy seuraavista paikoista:Spotify: open.spotify.com/show/7pF6IYevQhU…wmT8mRhONR0-g3xw Apple: podcasts.apple.com/fi/podcast/oma-…ni/id1505209942Google podcasts: podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly…WVkL3BvZGNhc3QvSoundcloud: soundcloud.com/aanipodcast/ Stitcher: www.stitcher.com/podcast/oma-aani Castbox: castbox.fm/channel/Oma-ääni-id2724234
Facebook: www.facebook.com/aanipodcastInstagram: www.instagram.com/aanipodcast/Email: [email protected]
13: Kaisa Siirala (saksofoni)
Saksofoni for dummies, tai ainakin for a dummy eli minulle. Oletko koskaan miettinyt, minkälaisia kaikkia ääniä saksofonilla saa tehtyä? Minä nimittäin olen! Olipa mahtava saada vieraaksi soittaja, joka tätä mysteeriä minulle valotti.
Vieraana tässä jaksossa on Kaisa Siirala, saksofonisti ja huilisti, joka on kiinnostunut vapaasta ilmaisusta ja maailmanmusiikista. Hänen taustansa on suurimmaksi osaksi jazzissa ja muussa afroamerikkalaisessa musiikissa. Lisäksi Kaisa on opiskellut intialaisen bansuri-huilun soittoa ja hindustanimusiikkia opettajansa ohjauksessa Mysoressa, Intiassa sekä kiertänyt Kuubassa soittamassa kuubalaista musiikkia. Kaisan yhtye Kokko Quartet soittaa skandinaavista jazzia etnisillä mausteilla, vaikutteita on mm. intialaisesta, arabialaisesta ja kuubalaisesta musiikista.
Kaisa Siirala ja alttosaksofoni
Kaisa Siirala toi mukaan studioon kaksi saksofonia ja bansuri-huilun. Saksofonin lisäksi kuullaan siis myös, miltä bansuri-huilu kuulostaa, miten siitä saa irti mikrointervalleja – ja opitaan samalla intialaisista ragoista.
Luvassa inspiroiva jakso täynnä tietoa, soitinten ääniesimerkkejä, mukavaa jutustelua ja musiikkia.
Kokko Quartet: www.kokkoquartet.com/Kaisa Siirala Instagramissa: www.instagram.com/siiralakaisa/
Jakso on äänitetty Helsingissä 8.10.2020. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.Kuuntele jakso Spotifyssa: https://open.spotify.com/show/7pF6IYevQhURK871rY3fGy?si=PJP6rcYKTTuZrEZG-Scplg
FB: www.facebook.com/aanipodcastInsta: www.instagram.com/aanipodcast/Email: [email protected]
12: Jori Larres (DIY pedaalilauta)
Vieraana Jori Larres, kitaristi ja syntetisaattoristi. Jori Larres julkaisee musiikkia omalla nimellään ja soittaa Small Peaces -bändissä kitaraa. Omassa musiikissa pääasiallisina äänilähteinä ovat erilaiset syntetisaatorit ja elektroniset äänilähteet. Jori Larreksen musiikki ottaa vaikutteensa ambientista, mutta ei selkeästi kiinnity mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan. Sopivat lokerot lienevät suuriin piirtein ambient / electronic / cinematic / experimental.
Jori Larres kotistudiossaan
Jori Larres on sanoo olevansa harrastelijamuusikko, mutta titteliin nähden on saanut aikaan paljon: julkaissut kaksi koko pitkää albumia, joista molemmista julkaissut vinyylipainokset. Jälkimmäisen albumin “Theory of”in vinyyli tuli ulos elokuussa 2020 samoihin aikoihin, kun haastattelu tehtiin, joten jakson ääniesimerkeissä on kuultavissa samoja kaikuja kuin levyllä.
Jori Larreksen studioon tuoma soitin oli tällä kertaa kokonainen pedaalilauta. Viimeisimpänä oman soundin ja soitinsetupin kehittämisprojektina Jori Larreksella on ollut itse vanerista rakennettu pedaalilauta, jonka keskiössä on on Boss ES-8, ohjelmoitava poljin efekteille: yhtä nappia painamalla on mahdollista laittaa päälle monta eri efektiä. Jori Larres rakensi pedaalilautaansa useamman äänen sisäänmenon, joten lautaan on mahdollista syöttää samaan aikaan sisään sekä kitaraa että esim modulaarisyntetisaattorin ääntä. Aika nopeasti pedaalilautaa tutkiessa tajuaa, että mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
DIY pedaalilauta
Luvassa siis paljon keskustelua efektipedaaleista, modulaarisyntetisaattoreista ja saadaanpa lopussa jopa vinkkejä oman laudan rakentamiseen!
Tässä linkki kirjaan, joka Jori Larreksella toimi porttina modulaarisyntetisaattorien maailmaan: patchandtweak.com/
Jori Larreksen tämänhetkinen pedaalilaudan sisältö:* Strymon Iridium* Strymon BigSky* Strymon TimeLine* Tc Electronic Ditto x4* Tc Electronic Polytune* MXR Carbon Copy* MXR Phase 90* MXR Blue Box* Fulltone Mas Malo* Fulltone OCD* Zvex Fuzz Factory* Lehle Volume* Xotic SP* Boss ES-8
Syntetisaattorit:* Dave Smith Prophet Rev2* Dave Smith Tempest* Moog Grandmother* Moog Sirin* Moog Mother-32* ASM Hydrasynth* Korg Arp Odyssey* Make Noise 0-coast
Sekvensserit:* Polyend SEQ* Make Noise 0-ctrl* Arturia Keystep
Sekvensserimoduulit:* Squarp Instruments Hermod* Malekko Varigate 4+* Malekko Voltage Block
Modulaaripuoliseinä
Tästä pääsee tutkimaan tarkemmin, mitä moduuleja Jori Larreksen modulaarissa on:* www.modulargrid.net/e/racks/view/960231* www.modulargrid.net/e/racks/view/1305127
Jori Larreksen Instagram-profiili: www.instagram.com/jorilarres/
Jakso äänitettiin Helsingissä 13.8.2020. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
Ota Oma ääni seurantaan: FB: https://www.facebook.com/aanipodcastInsta: https://www.instagram.
11: Henna Emilia Hietamäki (akustinen mökkikitara)
Yhdennentoista Oma ääni -jakson vieraana on Henna Emilia Hietamäki, joka laulaa ja soittaa yhtyeissä Cats of Transnistria, Henna & Houreet sekä uusimpana Dust Mountain, josta kuullaan jaksossa lisätietoa.
Henna Emilia Hietamäki ja akustinen mökkikitara
Soittimeksi Henna Emilia Hietamäki toi äänityksiin pienen akustisen mökkikitaran, jota on viime aikoina paljon soitellut. Kuulette jaksossa, miksi. Samalla paljastuu myös paikka, jossa äänitykset tehtiin.
"Oma biisi, saa tehdä mitä huvittaa”, on Henna Emilia Hietamäen musiikinteko-ohje, jonka hänelle on opettanut Ruusut-yhtyeen Samuli Kukkola. Tässä jaksossa kuulet, millä kaikilla tavoilla Henna Emilia Hietamäki tätä ohjetta noudattanut.
Jakso on äänitetty Helsingissä 2.9.
Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
FB: https://www.facebook.com/aanipodcastInsta: https://www.instagram.com/aanipodcast/Email: [email protected]
10: Kenneth Kovasin [ówt krì] (daxofoni)
Kymmenes jakso! Vieraana Kenneth Kovasin, joka tunnetaan taiteilijanimellä [ówt krì]. Kennethilla on ollut näppinsä pelissä Helsingin kokeellisen musiikin skenessä jo pidempään, ja julkaisujakin on kertynyt hyvä määrä. Muusikkona, äänitaiteilijana, keikkajärjestäjänä ja soitinrakentajana kunnostautunut artisti löysi koronakevääksi itselleen sopivan kotona toteutettavan projektin: daxofonin. Kevään aikana Kenneth rakensi itselleen daksofonin ja liudan soittimessa käytettäviä kieliä. Daxofoni tuntuu sopivan Kenneth Kovasinin äänimaailmaan ja estetiikkaan erinomaisesti. Musiikkityyliään artisti kuvailee termillä dark ambient.
Kenneth Kovasin, daxofoni ja efektipedaalit
Sain vinkin Kennethin Akusmata-äänigalleriassa järjestämästä installaatiosta (kiitos, vinkkejä saa lähettää jatkossakin!) ja menin paikalle katsomaan ja kuulemaan, mistä on kyse. Löysin sieltä soittimen, josta en aikaisemmin ollut kuullutkaan. Olipa kiehtovaa! Hyväksi onneksi löysin paikalta myös itse taiteilijan ja saatiin sovittua haastattelu Akusmataan.
Daxofonin kieliä
Daxofoni on saksalaisen muusikon ja soitinrakentaja Hans Reichelin 1980-luvun lopulla kehittämä elektroninen kokeellisen musiikin soitin. Daxofoni rakentuu puisesta pienestä kaikukopasta sekä koppaan kiinnitetystä kielestä. Kaikukopassa on yksi tai useampi kontaktimikrofoni. Daxofonia soitetaan hankaamalla kieltä esimerkiksi jousella. Lisää kontrollia soittamiseen saa, kun soittaessa kieltä painetaan dax-nimisellä kiilanmuotoisella palalla. Kuunnelkaa jaksosta tarkemmin, miltä tämä kaikki kuulostaa!
Ketteh Kovasinin ääni-installaatiosta napattu ryppyinen infolehtinen daxofonista.
Haastattelussa puhuttiin muun muassa abstraktin musiikin kokemisesta ja siitä, kuinka nykyisin internetin hallitessa elämäämme on harvinaislaatuista, jos löytää uuden soittimen, jonka olemassa olosta ei ole edes tiennyt. Ja vieläpä niin, että sellaisen voi rakentaa itse. Jakso sisältää myös vinkin, kuinka parissa minuutissa voit kotona rakentaa oman daxofonin.
Lopussa kuullaan tuttuun tapaan performanssi, kun [ówt krì] soittaa daxofonia, efektoi sen ääntä ja luo meille kymmenen minuutin äänimatkan.
www.owtkri.org/www.instagram.com/owtkri/en.wikipedia.org/wiki/Daxophone
Seuraava jakso taas kahden viikon kuluttua.
Jakso on äänitetty Akusmata-äänigalleriassa 10.8. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
9: Ahva (Samplr)
Yhdeksännessä Oma ääni -jaksossa tutustutaan tarkemmin ohjelman tekijän Tuomas Ahvan musiikilliseen historiaan ja Samplr-nimiseen iPad-soittimeen.
Ahva keikalla mökkilaiturilla kesällä 2020.
---
Otin mökille mukaan mikrofonin ja iPadin, johon oli ladattu Samplr-niminen musiikkisofta sekä muutamat itse äänittämäni samplet. Menin mikrofoni kädessä laiturille pohtimaan ääneen, kuinka olen kasvanut sellaiseksi muusikoksi kuin olen – ja kuinka on lopulta päädyin tekemään Oma ääni -podcastia. Samalla tuli pohdittua, minkälainen suhtautuminen minulla on musiikkiin ylipäänsä.
Jakso noudattaa samaa kaavaa kuin muutkin jaksot. Kerron ensin itsestäni, sen jälkeen esittelen mukaani ottaman soittimen ja lopuksi soitan sillä minikeikan. Keikalla yleisönä olivat lokit sekä vasten tahtoaan keikalle joutuneet mökkinaapurit. Onneksi sopu säilyi, koska muistin ottaa mukaan myös kuulokkeet.
Esiteltävänä soittimena on Samplr-niminen iPad-musiikkisofta, jota olen soittanut jo muutamassa jaksossa. Nyt on mahdollista kuulla vähän tarkemmin, miten Samplr toimii ja millaista musiikkia sillä saa tehtyä. samplr.net/
Tässä vielä linkit mainittuihin musiikkiprojekteihin:
Evil Kangaro Spotifyssa: open.spotify.com/artist/4V1rVugmL…6dTvShzwrxhmdiKASeppo Boismanin levy, jolla soitan: seppoboisman.bandcamp.com/Haruspexin Pan Sonic -tribuutti: www.youtube.com/watch?v=t689ynaktsoAhva: open.spotify.com/artist/6xIHki1P9…MGSd6c6RjSkNt07ASmall Peaces: open.spotify.com/album/35YyA3ADJo…2xSiucIokYY6Qlbw
Hyvää kesän jatkoa!
Jakso on äänitetty kesän 2020 aikana eri paikoissa Suomessa. Oma ääni -podcastia tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.
8: Sir Liselot (Casio CA-110)
Kahdeksas Oma ääni kuuluu Liisa Tanille, Ghost World -yhtyeen laulajalle ja kitaristille, joka tekee soolona musiikkia nimellä Sir Liselot. Liisa Tani toi studioon Casio CA-110:n, kosketinsoittimen, jota on käyttänyt levyillään. Pitääkö soitinten tai softien olla kalliita, jotta niillä voi tuottaa hyvää ja koskettavaa musiikkia? Muun muassa sitä on hyvä pohtia Sir Liselotin haastattelua kuunnellessa.
Sir Liselot ja Casio CA-110
Haastattelu huipentuu versioon Sir Liselotin uudesta vielä julkaisemattomasta Neuvonantaja-biisistä. Liisa ei halunnut soittaa yksin, joten samplasin hieman Casiota ja soitin taustalla, mutta varsinaisesti mitään lisämausteita ei olisi tarvittu. Esitys oli jo sellaisenaan pelkän Casion kanssa soitettuna niin vahva.
Haastattelu sisältää aimo kasan hyviä vinkkejä, muun muassa metodityöskentelystä biisien tekemisessä ja kitarasoolojen soittamisessa – tai laulajanuran aloittamisesta pihavajassa laulamalla.
Sir Liselotin ensimmäinen levy on kuunneltavissa täältä: brownhillmafia.bandcamp.com/album/olenko-kertonut ja seuraava levy ilmestyy kuulemma jossain vaiheessa tänä vuonna. Kannattaa seurataa Sir Liselotia esim Instagramissa www.instagram.com/sir.liselot/?hl=fi
----
Lisäksi pari uutista: sain Taikelta apurahan luovaan työskentelyyn Oma ääni -podcastin parissa. Homma jatkuu siis varsin hyvällä mallilla! Voi tosin olla, että nyt kesällä jakso tai pari jää normaalista kahden viikon syklistä välistä. Pyrin saamaan kaikki jaksot pihalle, mutta sen verran on vielä kesäaikatulut auki, että varmaksi en osaa sanoa. Ja toinen uutinen: Oma ääni kuuluu nyt myös IDA Radiossa: idaidaida.net/fi. Kesän ajan jo ilmestyneet jaksot soivat torstaisin klo 13-14. Jossain vaiheessa syksyllä jaksot tulevat aina ensin IDA Radiossa ja sen jälkeen siirtyvät podcast-alustoille. Tarkemmat suunnitelmat lyödään lukkoon tässä kesän aikana. Kannattaa tsekata, mitä muuta IDA Radio soittaa, täynnä timanttista ohjelmaa.
Erinomaista kesää kaikille!
Oma ääni:Instagram: www.instagram.com/aanipodcastFacebook: www.facebook.com/aanipodcastKotisivut: www.tuomasahva.net/aanipodcastSähköposti: [email protected]
7: Antti Tolvi (gongi)
Seitsemännen Oma ääni -jakson vieraana on äänitaiteilija Antti Tolvi, joka tunnetaan mm. freejazz-, noise- ja drone-muusikkona; erilaisista hyvin kokeellisen laidan musiikkiprojekteista. Viime vuosina isossa roolissa ovat olleet gongit, joita Antti Tolvi esittelee tässäkin jaksossa.
Antti Tolvi ja gongi
Näin Antti Tolvin gongi-esityksen Sideways-festivaalilla vuonna 2019 ja se jäi mieleen upeana ja rauhoittavana kokemuksena keskellä festarihumua. Alkuvuodesta 2020 huomasin, että Antti Tolvi on tulossa Helsinkiin Kampin kappeliin soittamaan gongi-keikan ja päädyin kysymään Antti podcast-vieraaksi. Haastattelu sovittiin Antti Tolvin kotistudiolle Kemiönsaareen.
Monipuolisessa haastattelussa käydään läpi Antti Tolvin uraa. Keskustellaan myös muun muassa siitä, mitä luovuus on ja samalla saadaan osviittaa siitä, miten Antti Tolvi on päätynyt sellaiseksi äänitaiteilijaksi kuin on. Toki kuullaan myös, miltä gongit Antti Tolvin soittamana kuulostavat.
Lopun improvisaatio-osuudessa soitamme yhdessä: Antti Tolvilla on soittimina kaksi gongia, taustalla kuuluu synteettinen äänimatto, minulla kädessä Samplr, josta haen erilaisia drone-ääniä. Kuljemme ympäri studiota, ja osansa äänimaailmaan tuo jalkojemme suhina ja puulattian narina askeleittemme alla.
Olipa hyvä ja inspiroiva haastattelu jälleen kerran, toivottavasti myös te nautitte!
https://anttitolvi.com
Jakso on äänitetty Kemiönsaaressa 10.3.2020
6: Annina Antinranta (sansula)
Kuudennessa jaksossa vieraana Annina Antinranta, Tuvalu- ja Myyt-yhtyeistä tuttu laulaja. Bändissä soittamisen jälkeen Annina Antinranta teki vuonna 2013 joukkorahotteisen sooloalbumin nimellä Passing Human Parade. Kevättalvella 2020 Annina julkaisi uuden lähes instrumentaalin albumin Ne jotka olivat ennen meitä nimellä Antinranta, osittain soundtrackiksi dokumenttielokuvaan.
Annina Antinranta ja sansula
Soololevyt löytyvät mm. Spotifysta, joten käykää kuuntelemassa. Tuvalua ja Myytin levyjä jouduttekin sitten vähän enemmän metsästämään.
Jutellaan Anninan kanssa muun muassa siitä, miltä tuntuu tehdä musiikkia itsekseen bändien jälkeen, ja millaisista lähtökohdista Annina musiikkia tekee, ennen ja nyt. Kaivetaan esiin myös yksi Tuvalun dogma ja katkaistaan huhupuheilta siivet.
Anninan studioon tuoma soitin on sansula, eräänlainen sormipiano, jota käytetään muun muassa meditaatiosoittimena. Lopun improvisaatio-osuudessa soitetaan Anninan kanssa kaksin: Annina sansulaa ja minä samplaan sitä Samplr-nimiseen iPad-musiikkisovellukseen.
LINKITAnnina Antinranta Instagramissa: www.instagram.com/annina.antinrantaPauanne Kaustisella: fi.wikipedia.org/wiki/PauanneCarina Tarinasta Koruun: www.youtube.com/watch?v=AuaKGgfvnnYSansula: www.youtube.com/watch?v=6HcMn8g3hHk
Jakso on äänitetty Helsingissä 12.3.2020.
Seuraa omaa ääntäsi – ja Oma ääni -podcastia:Instagram: www.instagram.com/aanipodcast/Facebook: www.facebook.com/aanipodcastSähköposti: [email protected]
5: Teemu Raudaskoski (Elektron Octatrack MKII)
Oma ääni -ohjelman viidennessä jaksossa on vieraana kuvataiteilija ja muusikko Teemu Raudaskoski, joka on ehtinyt tehdä urallaan vaikka mitä: julkaista omaa musiikkia eri nimillä, suunnitella levynkansia useille suomalaisille artisteille ja muun muassa soittaa perulaisten soittajien kanssa teekkaribileissä. Teemu Raudaskoskelle on ehtinyt kertyä myös kunnioitettava levykokoelma Etelä-Amerikkaista elektroa ja hänen musiikissaan kuuleekin vahvasti Latinalaisen Amerikan musiikkiperinteen vaikutteita.
Tällä hetkellä Teemu Raudaskoski tekee ja julkaisee musiikki nimellä QOSQI. Tammikuussa 2020 ilmestyi QOSQIn ensimmäinen EP Qosqillas ja maaliskuussa yhteistyöbiisi Kuuma El Búho -nimisen artistin kanssa. Vuonna 2018 ilmestyi Teemu Raudaskosken omalla koko nimellä koko pitkä albumi Valoääni. Keskusteluosuudessa kuullaan, missä kaikissa muissa projekteissa Teemu Raudaskoski on ehtinyt olla mukana.
Teemu Raudaskosken tässä jaksossa esittelemä soitin on nimeänsä myöten hyvin elektroninen: ruotsalaisen Elektron-yhtiön Octatrack MKII, joka on 8-kanavainen samplerityöasema, erityisesti live-käyttöön soveltuva laite.
Tapasin Teemu Raudaskosken, kun hän järjesti Tampereelle Elektropical -nimistä klubia, jossa sain kunnian itsekin soittaa. Ennen keikkaa pääsin tutustumaan Teemun keikkasetuppiin ja näin, että se pyöri Octatrackin ympärillä. Teemu puhuikin silloin, että päätyi hankkimaan kyseisen laitteen, kun etsi vaihtoehtoa läppärin käyttämiselle live-keikoille. Ajattelin, että se olisi herkullinen alkuasetelma podcast-jaksolle.
Tämä jakso oli ensimmäinen, jonka kokeilin äänittää etäyhteyden kautta, ja siinä hässäkässä emme Teemun kanssa huomanneet kaikkia rahinoita ja glitchauksia. Pahoittelut ajoittaisista ongelmista äänenlaadun kanssa. Äänitys tehtiin alkuvuodesta 2020, jolloin QOSQI oli vasta julkaisemassa uutta EP:tä. Podcast-jakson julkaisun viivästyessä ajattelin, että olisin äänittänyt rahisevia kohtia uusiksi, mikä ei sitten toteutunutkaan. Onneksi rahinat ja glitchaukset ovat vain lyhyitä pätkiä. Koittakaa kestää!
Haastattelussa luvattu podcast-herkku toteutui: Teemu Raudaskoski sai kaivettua perulaisten soittajien kanssa tehdyn Pihlaja-nimellä kulkeneen bändin live-levyn ja laittoi sen dropboxiin jakoon. Ja niin sanotusti grab it while you can, linkki ei liene ikuinen.
Ohjelmassa mainitut soittimet: - Elektron Octatrack mk2 - Charango - Korg Minilogue
LINKIT Teemu Raudaskosken kotisivut: http://www.teemuraudaskoski.com/ Pihlaja Live: https://www.dropbox.com/sh/6p1myafvorbtkdn/AADGF0UV94l_fSnwTHXGygzEa?dl=0 Charango: https://en.wikipedia.org/wiki/Charango Cuckoo käy läpi Octatrackia: https://www.youtube.com/watch?v=NrhPOGzn7LI
Jakso on äänitetty Helsingissä ja Tampereella 7.1.2020.
Palautetta, terveisiä ja muuta mukavaa voi lähettää osoitteeseen [email protected]
4: Tytti Arola (EXS24)
Oma ääni -podcastin neljännessä jaksossa on vieraana äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko Tytti Arola. Tytti on monipuolinen musiikin ammattilainen, joka on säveltänyt musiikkia muun muassa robottikuorolle ja rakentanut omia soittimiaan. Tässä jaksossa mennään kuitenkin meille jokaiselle tutun työvälineen – tietokoneen – sisään, kun Tytti esittelee ohjelmistosoittimen, jota on käyttänyt paljon. Kyseessä on Applen Logic-nimisen musiikintekosoftan sisällä oleva EXS24-sampleri.
EXS24-sampleriin voi laittaa minkä tahansa äänisamplen ja soittaa sitä uudella tavalla. Kuullaan muun muassa, kuinka sipsipussit muuttuvat murtuviksi jäälohkareiksi ja islantilainen vesihana kauniiksi harmoniseksi soittimeksi. Päästään samalla salakavalasti tutustumaan äänisuunnittelun saloihin.
Tutustuin Tyttiin, kun olimme molemmat soittamassa Pan Sonic -tribuutissa Musica Nova -festivaaleilla talvella 2019. Tajusimme, että olimme Tytin kanssa molemmat opiskelleet Sound in New Media -ohjelmassa, mutta eri aikoina. Ehkä se yhdisti meitä niin paljon, että uskaltauduimme lopuksi soittamaan improvisaatio-osion yhdessä.
Äänitimme Tytin kanssa sampleiksi ääniä kehäkitarasta eli yhdestä Tytin itse suunnittelemasta ja rakentamasta soittimesta. Tytti laittoi samplet EXS24:än ja minä Samplr-nimiseen iPad-musiikkisovellukseen. Ruvettiin soittamaan ja katsottiin, mitä tulee. Lopputuloksen kuulette tämän jakson huipennuksena.
Jaksossa kuullaan otteita myös Tytin uudesta Sointi Jazz Orchestralle -säveltämästä Jam Tomorrow -teoksesta, jonka piti tulla ensiesitykseen huhtikuun alussa. Koronan takia tilaisuus kuitenkin siirtyi johonkin tulevaisuuteen. Täällä saatte kuitenkin maistiaisia. Pitäkää silmällä, kun keikkapaikat taas avautuvat. Kannattaa ehdottomasti mennä kuuntelemaan!
Tytin kotisivut: https://www.tyttiarola.com/ Lisää tietoa EXS24:stä: https://www.soundonsound.com/techniques/expressive-sound-design-exs24
Jakso on äänitetty Tytti Arolan työhuoneella Helsingissä 10.3.2020
3: Petteri Mäkiniemi (Ginette)
Oma ääni -podcastin kolmannessa jaksossa on vieraana soitinrakentaja ja muusikko Petteri Mäkiniemi, joka tuo mukanaan studioon itse rakentamansa ja suunnittelemansa Ginette-soittimen. Ginette on saanut inspiraationsa ranskalaisesta varhaisesta elektronisesta soittimesta nimeltä Ondes Martenot. Miltä kuulostaa eteerinen 1920-luvulta ammentava elektroninen soundi? Tai toisaalta soitin, jonka tyyppistä Radiohead on käyttänyt Kid A -levyltä alkaen musiikissaan. Ja kuinka monofonista ääntä kannattaa efektoida, jos haluaa rupista soundia?
Petteri on parhaillaan kirjoittamassa taiteen maisterin tutkinnon lopputyötään aiheenaan Ginette 2, eli miltä näyttää Gineten seuraava kehitysversio. Osana työtä Petteri on pohtinut muun muassa sitä, onko Ginette syntetisaattori vai kenties jotain muuta. Kannattaa kuunnella, mihin lopputulokseen Petteri on tullut.
Tässä linkkejä, jotka tulivat esille haastattelun kuluessa:
* Oliver Messiaenin Turangalila-sinfonia: https://www.youtube.com/watch?v=8PjyCpRKDrk* Dana Countryman: https://en.wikipedia.org/wiki/Dana_Countryman* Petteri Mäkiniemi ja Ginette vuonna 2011: https://www.youtube.com/watch?v=o2jxRvv7m0* Petteri Mäkiniemi livenä: https://www.youtube.com/watch?v=HjlhXbqFbHU* Petteri Mäkiniemen Soundcloud: https://soundcloud.com/petterim* Jacques Brel – Ne me quitte pa: https://www.youtube.com/watch?v=OZfJf-8xwKM* Maurice Martenot esittelee Ondes Martenotia: https://www.youtube.com/watch?v=f4phKWMaOr0
Oma ääni on äänisuunittelija ja muusikko Tuomas Ahvan podcast musiikista ja musiikin tekemisestä. Joka jaksossa on mukana vieras, joka tuo mukanaan soittimen ja esittelee sen. Samalla käydään läpi haastateltavan uraa ja musiikillista elämää. Lisäksi aina jakson lopussa on vieraan esittämä minikeikka. Podcast on sekoitus keskustelua, ääntä ja musiikkia.
Jakso on äänitetty Tuomas Ahvan studiolla Helsingissä 11.2.2020
2: Lau Nau (modulaarisyntetisaattori)
Oma ääni -podcastin toisessa jaksossa on vieraana Lau Nau. Jaksossa kuullaan, miten Lau Naun varhaiset äänityskokeilut tuplakasettidekillä ja musiikinteko erilaisilla esineillä ovat pohjustaneet tietä sille, että Lau Nausta on tullut kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu monipuolinen säveltäjä ja muusikko.
Lau Naun tähän podcastiin valitsema soitin on modulaarisyntetisaattori, mutta jaksossa kuullaan, että Lau Nau soittaa paljon kaikkea muutakin – ja kaikessa kuuluu rakkaus kokeilemiseen ja oman äänen etsimiseen.
Haastattelu tehtiin Lau Naun kotistudiolla Kemiönsaaressa maaliskuun alussa, kun Suomeen asetetuista koronarajoituksista ei ollut vielä tietoa. Oli hienoa saada mahdollisuus nähdä Lau Naun modulaari luonnollisessa ympäristössään ennen kuin Suomi laitettiin kiinni ja Uusimaa eristettiin. Koko haastattelun ajan studioon paistoi aikainen kevätaurinko, joka lämmitti kärpäset liikkeelle. Kärpäsetkin halusivat antaa haastattelulle oman äänensä, mikä oli varsin sopivaa, kun ajattelee kuinka paljon Lau Nau musiikissaan yhdistelee kenttä-äänityksiä ja ja synteettisiä äänimaailmoja.
Haastattelusta tuli samalla rohkaiseva tarina siitä, kuinka tekemällä omia asioita omalla tavalla voi luoda täysin omannäköisen uran, ja miten biisinkirjoittamisesta ei kannata tehdä omassa päässään liian monimutkaista. Tärkeintä on aloittaa ja katsoa, mihin se vie ja mikä tuntuu omalta.
Ainakin nämä moduulit tuli mainittua: - Verbos Complex Oscillator - Verbos Harmonic Oscillator - Intellijel Quadra - Mutable Instruments Veils - Clouds - Xaoc Devices Batumi - Expert Sleepers Disting mk4 - Analog Systems RS-95 N
Ja nämä muut soittimet: - Vermona Mono Lancet - Doepfer Dark Energy - Lyra 8 - Koma Elektronik Field Kit - Moog Theremin - Holonic Systems (https://www.holonic.systems/)
https://launau.com/
Äänitys tehtiin 10.3. Kemiönsaaressa Lau Naun kotistudiolla.
1: Jukka Kääriäinen (sähkökitara)
Oma ääni on podcast-sarja, jossa muusikko ja äänisuunnittelija Tuomas Ahva haastattelee muusikoita, äänitaiteilijoita, säveltäjiä tai keitä tahansa, joille musiikki ja äänet on elämässä tärkeitä. Vieras tuo studioon mukaan jonkun soittimen, joka sillä hetkellä tuntuu kiinnostavalta tai merkittävältä ja esittelee sen. Samalla käydään läpi haastateltavan uraa ja musiikillista elämää.
Yksi jakso jakautuu aina kolmeen osaan. Ensimmäisessä puhutaan vieraan suhteesta musiikkiin ja siitä, kuinka musiikista on tullut osa haastateltavan elämää. Toisessa osassa sukelletaan syvälle soittimeen ja sen tekniikkaan ja kuunnellaan ääniesimerkkejä. Lopulta jakso huipentuu kolmanteen osaan, kun vieras soittaa kuulijoille privaattikeikan.
Oma ääni -podcastin ensimmäinen jaksossa on vieraana kitaristi Jukka Kääriäinen. Jukan podcastiin valitsema soitin on luonnollisesti kitara, mutta soitossa on kyse paljon muustakin, mm. omien pedaalien rakentamisesta. Jukka esitteleekin liudan omatekemiään kitaraefektejä.
Keskusteluosiossa päästään Jukan kanssa syvälle pohtimaan mm. sitä, miten omaehtoinen muusikko tässä maailmassa selviää, ja kannattaako keikalle mennä, vaikka siitä ei välttämättä keikkapalkkiota saisikaan. Jaksossa luvassa virtuoosimaista kitarointia, hauskoja tarinoita sekä vinkkejä ja kannustusta muille muusikoille.
--- Tässä haastattelussa esiin tulleita kiinnostavia linkkejä: - Jukka Kääriäisen kotisivut: http://www.jukkakaariainen.com/ - Jukka Kääriäisen soittoa livenä: https://vimeo.com/user38687360 - Bela: https://bela.io/
--- Oma ääni on podcast, jossa musiikintekijät ja muusikot esittelevät käyttämiään soittimia ja laitteita, jotka on olleet heille tärkeitä – tai joista ovat muuten vaan innoissaan. Jaksoissa kuullaan tarinoita muusikkouden taustalta, soitinten ja laitteiden ääniesimerkkejä ja lopussa pääsette privaattikeikalle, kun vieras esittää improvisoitua musiikkia. Saadaan siis selville, millainen on kunkin vieraan oma ääni.
Jaksoja ilmestyy podcast-alustoille kerran viikossa. Oma ääni -podcastin tekijä on äänisuunnittelija ja muusikko Tuomas Ahva. Editoinnin ja äänisuunnittelun on tehnyt Tuomas Ahva. Podcastin logon on suunnitellut ja tehnyt Viljami Nissi.