Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ensihoidon ja PelastustyönCast

Ensihoidon ja pelastustoimen ammattilaisten podcast. Ohjelmassa vaihtuva asiantuntijavieras ja toimittaja keskustelevat päivän teemasta ja samalla vieraasta maalautuu kiinnostava henkilökuva. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja osaamista, sekä parantaa potilas-ja työturvallisuutta. Podcast kuvaa sairaalan ulkopuolisen sosiaali-ja terveystoimen, ensihoidon sekä pelastustoimen tehtäväkenttää ja arjen onnistumisia ja haasteita. Vakiojäseniä ovat ensihoidon lehtori, Marko Tolonen, ensihoidon kenttäjohtaja Marko Kolula sekä ensihoitaja, lääkäri Anssi Saviluoto. Kaikki podcast jaksot ovat vertaisarvioituja ja niiden sisältämän tiedon oikeellisuus tarkastetaan ennen julkaisua. Podcast toteutetaan pelastusalan arvoja noudattaen. Arvot ovat inhimillisyys, ammattillisuus ja luotettavuus. Podcastin tyyli on syvällisesti pohtiva. Podcast on riippumaton ja aito, eikä sitä ole tehty kaupallisessa yhteistyössä, eikä markkinatalouden tarpeisiin. Se on vapaasti käytettävissä kaikkien alan sisäisistä asioista kiinnostuneiden käyttöön. Sisältöä saa käyttää koulutuskäytössä oppilaitoksissa, työvuorokoulutuksissa ja vastaavissa tilaisuuksissa. Sisältöä voi vapaasti jakaa eteenpäin eri sosiaalisen median tileissä. Vapautusvastuulauseke: Sarja on luotu informatiiviseksi kanavaksi ensihoidon, pelastustyön ja poliisin käyttöön, mutta myös alojen ulkopuoliset henkilöt ovat tervetulleita kuuntelemaan sarjaa. Herkimpiä kuuntelijoita jaksojen sisällöt saattavat kuitenkin järkyttää ja aiheuttaa ahdistusta, joista tekijä ei vastaa. Tekijä ei vastaa sisältöjen oikeellisuudesta, eikä niiden väärinkäytöksistä. Jaksoissa esiintyvät tiedot saattavat muuttua tai vanhentua, joten tarkasta aina oikeellisuus, niistä tekijä ei vastaa. Jaksoissa keskustellut ohjeet ja neuvot on pääasiassa suunnattu vain edellä mainittujen alojen ammattilaisille eivätkä muuhun tarkoitukseen. Ohjelman tekijöillä ei ole merkittäviä taloudellisia riippuvaisuuksia. Tekijä ei vastaa ohjelmassa vierailevien asiantuntijoiden mahdollisista sidonnaisuuksista tai heidän mielipiteistään. Jaksojen sisällä esitetyt mielipiteet eivät välttämättä kaikki ole tekijöiden omia eivätkä heijasta heidän työnantajiensa mielipiteitä.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 42 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 14.6.2019.

Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokio 3. Hengitysvaikeus

Julkaistu 15.9.2024

Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokiossa pohditaan hengitysvaikeuspotilaan kohtaamista, tutkimista ja hoitomahdollisuuksia. Jakso sisältää sopivasti uusia tutkimustuloksia ja hoitomahdollisuuksia, sekä selkeän rungon tilanteen ratkaisemiseen.

Isänpäivä 2024: Vankilajoogaa ja elämää vankilassa, vanki Herra K

Julkaistu 12.11.2023

Vankilajooga voi olla vaihtoehto päihteille, pohtii huumerikollinen ja isä, herra K. Kesän 2023 ajan vangit ovat aktiivisesti harrastaneet joogaa ja palaute on ollut moniuloitteisesti positiivista, mutta miksi? Kuuntele jakso, niin tiedät vastauksen ja oma ymmärrys laajentuu siitä mitä vankilassa tapahtuu. Jakso on kuunneltavissa ainoastaan isänpäivästä viikon ajan 19.11 saakka. Hyvää isänpäivää kaikille isille.

Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokio 2. Neurologisen potilaan tutkiminen

Julkaistu 15.8.2023

Ensihoidossa toteutettavaa neurologisen potilaan arviointia voisi laajentaa ja lähentää vastaamaan sairaalassa tapahtuvaa arviointia. Jaksossa annetaan vaihtoehto "karkea neuro ok"-tyyppisellä kuvaukselle ja syvennetään mitä olisi hyvä tutkia ja miksi, sekä miten se kannattaisi kirjata Kantaan. Jakso on toinen Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokio.

Erikoisjakso. Luonto, liikunta ja suomalainen mies. Mikko "Peltsi" Peltola

Julkaistu 1.1.2023

Mitä tekee suomalainen mies lapissa? Hiihtää ja retkeilee tietenkin. Jaksossa keskustellaan liikunnan ja luonnon merkityksestä terveyteen, mieleen ja oman kehon tuntemukseen. Keskustelemassa Peltsi eli Mikko Peltola. Jakso on nauhoitettu Saariselällä joulukuussa 2022 ja se on kunnianosoitus tunturiluonnolle ja henkeäsalpaavalle Lapin kaamosajalle.

Jakso 31. Uusi mahdollisuus. Tarina päihteistä, jääkiekkoilija Marko Jantunen

Julkaistu 27.9.2022

Päihdekulttuuri leikkaa suomalaisen yhteiskunnan eri tasot ja vaikka ongelma tiedostetaan useat ihmiset putoavat yhä syvemmälle riippumatta sosioekonomisesta tasosta. Jääkiekkoilija Marko Jantunen on käynyt syvällä päihdehelvetissä, mutta löytänyt lopulta tien ulos. Markon tarinassa mikään ei ole tapahtunut itsestään, vaan kaikelle on ollut syynsä. Tarina on kaunistelematon tositarina, johon sisältyy toivo. Ensihoitaja kohtaa usein päihteiden käyttäjän, kun tilanne on edennyt jo pitkälle, silti joukosta löytyy myös niitä, jotka pelastuvat ihmisarvoisempaan elämään.

Jakso 30. Synnytys sairaalan ulkopuolella ja kansainvälisillä tehtävillä. Kätilö Arja Savolainen

Julkaistu 10.5.2022

Jakson asiantuntijana on kätilö Arja Savolainen. Arjalla on monipuolinen kokemus myös kansainvälisistä tehtävistä maailman kriisialueilta. Jakson alkupuolella keskitytään ensihoitajien kohtaamiin synnytystehtäviin, kliiniseen arviointiin ja tilanteen hoitamiseen sairaalan ulkopuolella. Jaksossa kuvataan myös yleisimmät loppuraskauden hätätilanteet ja niiden hoito. Jakson loppupuolella tarkastellaan ihmisen syntymää ja elämän arvoitusta erilaisissa olosuhteissa maailmalla ja kriisialueilla. "Ihmiset löytävät aika vaatimattomissakin olosuhteissa onnellisen elämän salaisuudet pystyvät elämään tasapainoista ja tyytyväistä elämää" kertoo Arja, monien kommennusreissujen ja vuosien jälkeen.

Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokio 1. Sydämen toiminta

Julkaistu 23.4.2022

Ensimmäisessä Anssin ja Markon ensihoidon teoriatuokiossa pohdintaan sydämen toimintaa ja ekg:n tulkintaa. Ensihoidon tuokioissa pohditaan opetuksellisessa muodossa erilaisia ensihoidon toimintaympäristöön liittyviä kokonaisuuksia.

Jakso 29. Suomen portinvartijat - Turvana kaikissa oloissa. Rajavartija Hannu Määttä.

Julkaistu 12.2.2022

Rajavartiolaitos on olennainen osa suomalaista viranomaiskenttää, jonka toiminta ei välttämättä ole sisämaassa asuville tuttua. Rajaturvallisuuden valvonnan ja ylläpitämisen lisäksi Rajavartiolaitos antaa tukitoimintoja monelle muulle viranomaiselle. Millaisia ne ovat, ja mitä erilaisia työtehtäviä tarjoaa mahdollisuuksien Raja? Siitä on meille kertomassa vieraamme, vanhempi rajavartija Hannu Määttä Kainuun rajavartiostosta. Toimittajana Marko Kolula.

Jakso 28. Stressinhallinta tilanteessa. Karhuryhmän mies, tohtori Harri Gustafsberg

Julkaistu 9.10.2021

Hallitakseen stressiä ihmisen on tunnettava itsensä, myös pimeät puolensa. Säilyttääkseen toimintakykynsä ja pitääkseen yllä tilannetajua on altistettava itsensä vaativille harjoitteille, sillä ilman niitä ei ole mahdollista tutustua itseensä ja omaan persoonalliseen toimintaansa. Millaisia työkaluja, toimintoja ja itsetuntemusta tarvitaan operatiivisissa tehtävissä ja miten niitä voi kehitttää? Keskustelemassa stressinhallinnnan asiantuntija tohtori Harri Gustafsberg.

Kesäjakso 2021: Juhannussaunassa

Julkaistu 26.6.2021

”Saunalöyly - se on ruumiin ja sielun paras lääke täällä” Aleksis Kivi

Minun tarinani. Voiko oman lapsen kuolemasta koskaan selvitä. Ensihoitaja Hanna Kemppainen

Julkaistu 10.5.2021

Ensimmäinen minun tarinani jakso käsittelee ihmisen toimintaa, tunteita ja selviytymistä sekä äitinä että ensihoitajana. Koskettavan tarinansa kertoo, suurimman menetyksen kohdannut ja kokenut Hanna Kemppainen. Podcast on tuotettu Savonia-ammattikorkeakoulun ensihoidon johtamisen ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytetyönä. Opinnäytetyö on saatavilla www.theseus.fi. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105077650. Kaikki oikeudet pidätetään. Tekijän yhteystiedot ja palaute: [email protected]

Jakso 27. Tunne oma henkilöstösi! Palomestari, ensihoitaja AMK Kalle Hakamäki

Julkaistu 4.4.2021

Millaista ihmisten johtaminen on, kun kongi kumahtaa ja kyse on hälytystehtävästä, jonka panoksena on ihmishenki? Millaista johtaminen on, kun hälytystehtävää ei ole? Millaisia ominaisuuksia pelastustoimen ja ensihoidon johtajalta vaaditaan ja miksi niin usein kuulee puhuttavan huonosta johtamisesta. Keskeistä on oman henkilöstön tunteminen ja johtajan tehtävä on mahdollistaa onnistuminen. Keskustelemassa palomestari Kalle Hakamäki. Toimittajana Marko Kolula.

Jakso 26. Koko työura, 44-vuotta ensihoitajana. Pasi Laitinen

Julkaistu 21.2.2021

Miten innostua ensihoitajan työstä, jotta se kantaa koko työuran? Vai pitääkö sen edes kantaa nykypäivänä? 44- vuotta ensihoitajana työskennellyt Pasi Laitinen kertoo havainnoistaan ensihoitajan vaativassa työssä. Keskustelussa innovoidaan myös tulevaisuuden urakehitysmahdollisuuksia castin uuden toimittajan, ensihoidon kenttäjohtaja Marko Kolulan kanssa. Jakson lopussa pohditaan voiko kaikesta selviytyä.

Jakso 25. Ensihoitajana Ruotsissa. Sairaanhoitaja Annastiina Tahvanainen

Julkaistu 14.12.2020

Millaista on työskennellä ensihoitajana Ruotsin ambulanssissa. Sairaanhoitajan ja poliisin tutkinnot omaava Annastiina muutti 12 vuotta sitten Ruotsiin ja sai työpaikan ambulanssista Salasta. Sala on kunta Västmanlandin läänissä, Tukholman länsipuolella. Keskustelussa nousevat esille Ruotsin kotisairaanhoidon, hätäkeskusjärjestelmän, pelastustoimen ja poliisin toiminnot verrattuna Suomeen. Mitä molempien maiden järjestelmät voisivat oppia toisiltaan? Vieraana Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva Annastiina Tahvanainen.

Jakso 24. Ensihoito, eilen, tänään ja huomenna. Dosentti Markku Kuisma

Julkaistu 7.12.2020

Ensihoidon tulevaisuus riippuu monesta tekijästä. Ennen kehittämistä on ymmärrettävä menneisyys ja opittava siitä. Ensihoitopalvelu on nuori toimiala, jossa on vielä paljon hajanaisuutta ja hahmottomuutta, mutta sen kehittäminen on alan sisällä tärkeää. On tärkeää tunnistaa, mikä on tärkeää ja panostaa siihen. Mitä tarkoittaa hoidon tarpeen arviointi ensihoidon osalta ja millaisia eri työtehtäviä tulevaisuudessa voisi olla? Keskustelemassa Hus ensihoidon ylilääkäri, dosentti Markku Kuisma.

Erikoisjakso: Ihmisenä oleminen. Murharyhmän mies Juha "Hermo" Rautaheimo

Julkaistu 2.11.2020

Tämä erikoisjakson keskustelu on tarina ihmisenä olemisesta inhimillisyyden myrskyjen keskipisteessä, jossa objektiivisuus ja oikein tekeminen on korkein prioriteetti. Jaksossa keskustellaan rikostutkinnasta väkivallan jälkeen, kun ruumiilla ei ole enää hätää, vaan hätä on omaisilla. Jakso on syvällinen pohdinta siitä, mitä ammattilaisuus edellyttää, jossa kyynisyydelle ei jää tilaa. Jaksossa käsitellään koskettavasti myös keskustelijoiden omia kokemuksia kuolemasta ja omaisena olemista. Vieraana murharyhmän mies Juha Rautaheimo. Jakso on julkaistu 8.11.20 isänpäivänä ja se kunnioittaa etulinjan ammattien isejä. Hyvää isänpäivää!

Jakso 23. Auttajan yölinjalla. Psykologi Pekka Sauri

Julkaistu 18.9.2020

Vuosia jatkuva työ rasittavissa olosuhteissa muokkaa tekijäänsä. Tekijä parkkiintuu työn sisältöön, mutta kyynistymistä pitää välttää. Auttajan yölinjalla keskustellaan erilaisten tehtäväkuvausten kautta, ihmisten reaktioista ja pyritään selittämään niitä. Keskustelun lopuksi etsitään vastausta myös elämän tarkoitukseen psykologi, professori Pekka Saurin kanssa, joka on päättyneen Yölinjalla ohjelman kehittäjä ja juontaja. Pekalla on laaja käsitys ihmisen pohdinnoista yöllisillä tehtävillä, joita ensihoitajat, poliisit ja palomiehet kohtaavat yölinjalla ollessaan.

Jakso 22. Vapaaehtoisesti auttajana. Ensivasteen pääkouluttaja, ensihoidon lehtori Lasse Putko

Julkaistu 17.8.2020

Vapaaehtoinen auttaminen on Suomessa potilaan selviytymisen kannalta tärkeää. Vapaaehtoiset auttajat tekevät erittäin arvokasta ja pyyteetöntä työtä pitkien etäisyyksien Suomessa ja sitoutuvat tehtäväänsä, mutta vapaaehtoisten määrä vähenee vuosi vuodelta. Kuinka turvataan tulevaisuudessa harvaan-asuttujen alueiden toimintaedellytykset ja miten toimintaan saataisiin lisää ihmisiä. Keskustelemassa lapsesta saakka vapaaehtoistyötä tehnyt Spekin ja Spr:n ensivasteen pääkouluttaja, ensihoidon lehtori Lasse Putko Suomen Turusta.

Jakso 21. Pelastustoimen rakenneuudistus ja terveystoimen yhteistyö. Pelastusylijohtaja Kohvakka, SM

Julkaistu 14.6.2020

Erikoispitkässä jaksossa keskustellaan pelastustoimen yhteistyöstä, uudistumiskyvystä ja tuleviin haasteisiin varautumisesta. Pelastustoimen rakenne ja koulutus uudistuvat lähivuosina. Uusi koulutusmalli on tarkoitus ottaa käyttöön 2023. Millainen kokonaisuus pelastustoimesta tulee muodostumaan yhteistyössä terveystoimen kanssa tai ilman terveystoimea. Keskustelussa pohdintaan myös sivutoimisen henkilöstön osallisuutta ja vaatimuksia yhteisessä tehtävässä. Lopussa pohdintaan onnistumisia ja oppimista koronakriisin aikana. Keskustelemassa Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka Sisäministeriöstä.

Kesäjakso 2020. Etiikka, moraali, Nousu ja Pentti Linkolan perintö. Verkkarimies Turkka Koivisto

Julkaistu 30.5.2020

Parikymmentä vuotta pelastustoimen työssä opettaa ihmistä näkemään lajinsa eri puolia. Kun ajaa tarpeeksi keikkoja ja näkee yöllisen maailman, voi ajatus alkaa itää, että voisiko saada palkan myös valvomatta öitä. Turkka oppi pelastus toimesta periksi antamattomuuden ja perusti Nousun. Idean takana on kuitenkin filosofia, jonka tärkein innoittaja on edesmennyt Pentti Linkola. Jakso kunnioittaa Pentti Linkolan muistoa ja tukee Linkolan perustaman luonnonperintösäätiön toimintaa.

Jakso 18. Pelastussukellus, sukeltajantauti ja kansallinen valmius. Pelastussukeltajat Jere ja Hannu

Julkaistu 14.4.2020

Millaista on hakea hukkunut ruumis pohjasta yksin pimeässä, jossa näkyvyys on vain muutamia senttejä. Millaiset henkiset ja fyysiset ulottuvuudet liittyvät pelastussukeltajan vaativaan tehtävään. Sukeltajantauti saattaa kehittyä salakavalasti monien sattumusten summana. Millaiset sukeltajantaudin oireet ovat ja mistä se johtuu ja miten se hoidetaan. Entä millainen on Suomen kansallinen valmius vaativiin erikoissukelluksiin, joita viime vuosina on ollut. Keskustelemassa Pelastustyön moniosaajat pelastussukeltaja-palomies-ensihoitaja (AMK) Hannu Kostilainen ja Lauri Huttula sekä pelastussukelluskouluttaja Jere Mäki-Patola.

Jakso 17. Pelastajan ja ensihoitajan toimintakyky. Liikunnanopettaja Kari Kinnunen

Julkaistu 24.3.2020

"Lihavat lenkille ja laihat salille" on monille pelastusalan ammattilaisille tuttu lause. Harvan pelastajan tai ensihoitajan toiminnalliset edellytykset kantavat koko työuran. Tulevina vuosina jopa 25% operatiivisista pelastusalan ammattilaisista on vaarassa, ettei läpäise toimintakykytestejä. Mitä asioille pitäisi tehdä? Pitäisikö pelastusala valtioillistaa? Keskustelemassa Firefit testauksen kehittäjä, Pelastusopiston legendaarinen liikunnanopettaja Kari Kinnunen.

Jakso 16. Ensihoitajan profiili, viestintä ja uhkatilanne. Uhkatilannekouluttaja Marko Kolula

Julkaistu 25.2.2020

Ensihoitajan ja ensihoitopalvelun viestintä vaikuttavat ihmisten luottamukseen, josta yksittäinen ensihoitaja on vastuussa tehtävällä. On tärkeää tunnistaa, miksi pukeutuminen, käytös ja asiallisuus kaikessa ovat vaikuttavia tekijöitä jopa uhkatilanteen syntyyn. "Ei vaikuta hoitoon millään lailla" on fraasi, joka keskustelussa kumotaan. Keskustelemassa uhkatilannekouluttaja, kenttäjohtaja Marko Kolula.

Historian kahvitunti osa 4: Evakon laulun synty ja palomestari Pertti Husun tarina

Julkaistu 21.2.2020

"Aamulla kun äiti peitti mua nukkumaan, en aavistunut mitä aamu tuopi tullessaan". Näin alkaa Veikko Lavin kirjoittama Evakon laulu. Harva kuitenkaan tuntee laulun syntyä tai kenestä laulu oikeastaan on kirjoitettu. Evakon laulu on saanut alkunsa keikkamatkalla Oulusta Haminaan 6.9.1983 ja keskustelemassa on Pertti Husu, jonka tarinasta laulu on pääosin kirjoitettu. Mustavalkoisessa valokuvassa Pertin talvisodassa 11.3.40 kaatunut isä. Tämä harvinainen keskustelu jää Pertin viimeiseksi julkaisuksi.

Jakso 15. Hätäkeskus ja Erican muutokset. Hätäkeskuspäivystäjä Oskari Ollikainen

Julkaistu 31.1.2020

Mitä muutoksia Erica järjestelmä on oikeasti tuonut? Mikä on tehtäväkoodien top 10 Pohjois-Savon alueella? Entä miltä tuntui tehdä Suomen ensimmäinen A012 tehtävä ja miten defusing hätäkeskuksessa hoidettiin. Keskustelemassa hätäkeskuspäivystäjä, ensihoitaja Oskari Ollikainen.

Jakso 14. Pioneerityössä naisena palokunnan sairaankuljetuksessa. Ensihoitaja Suvi Tuovinen

Julkaistu 25.12.2019

Jaksossa muistellaan menneitä ja pohditaan tulevaa. Miltä tuntui astella aamulla palolaitoksen työvuoroon, aikana jolloin muita naisia ei asemalla näkynyt. Työ pelastuslaitoksella on jättänyt jäljet, mutta millaiset. Nykyään Kymenlaaksossa ensihoidon kenttäjohtajana työskentelevä Suvi Tuovinen kertoo tarinansa, joka on vaatinut huumoria, sisua ja ymmärrystä. Jaksossa käytettävät sanat: palokunta, palolaitos ja pelastuslaitos tarkoittavat samaa asiaa.

Jakso 13. Ensihoidon operatiivinen johtaminen. Kenttäjohtaja Simo Ekman

Julkaistu 12.12.2019

Kenen pitäisi johtaa ensihoidon operaatiossa ja ketä? Missä roolissa lääkärin olisi parasta olla, jotta hyöty olisi potilaalle mahdollisimman suuri? Missä kohtaa ensihoidon tilannetta johtavan henkilön kannattaa ottaa suuronnettomuuden mukainen puheryhmämalli käyttöön ja mikä on EH INFO ryhmän mahdollisuus organisoitumisessa. Keskustelemassa Keski-Uudenmaan kenttäjohtaja, Suuronnettomuusoppaan kirjoittaja Simo Ekman.

Jakso 12: Muuttunut Tieliikennelaki ja riskienhallinta. Opettaja Ari Kivari.

Julkaistu 3.12.2019

Tieliikennelaki muuttui kesäkuussa 2020 ja lisää tienkäyttäjän omaa vastuuta poiketa tieliikennesäännöistä ilman hälytyslaitteiden käyttämistä. Jaksossa syväluodataan kuljettajan ominaisuuksien vaikutusta tieliikennkäyttäytymiseen. Mitä liikenteessä olevan kuljettajan pitäisi ottaa huomioon, ennen päätöstä ajaa hälytysajoa. Keskustelemassa hälytysajoneuvon kuljettamisen riskienhallinnasta kirjan kirjoittanut, opettaja Ari Kivari.

Erikoisjakso: Hengenpelastaja ja pelastettu kohtaavat toisensa. Harri Jokinen ja Maija-Leena Haapala

Julkaistu 11.11.2019

41-vuotiaan naisen sydänpysähdys sattui keväisenä sunnuntaipäivänä. Edellisenä päivänä ensiapupäivystäjä mietti ottaako defibrillaattorin mukaan päivystykseen, mutta koska oli tehnyt aiheesta YAMK opinnäytetyön, hän päätti ottaa. Keskustelemassa elottomuudesta selviytynyt Maija-Leena Haapala ja hänet pelastanut Harri Jokinen.

Jakso 11. Vanhuspotilaan pompottelu, lääkärin vastuu, ihmisen oma vastuu. Tohtori Kiminkinen

Julkaistu 31.10.2019

Mikä on lääkärin vastuu iäkkäästä potilaastaan. Miksi potilasta pompotellaan yksiköstä toiseen ja osa kuolee matkalla ambulanssiin. Onko potilas keskiössä vai unohtuuko tärkein byrokratian rattasiin. Keskustelussa haastetaan ajattelemaan asioita ja niiden seurauksia. Keskustelemassa tohtori Kiminkinen Saarijärveltä

Jakso 10. Kotilääkityspoikkeamat ja parasetamolimyrkytys. Farmasian tohtori Jouni Ahonen

Julkaistu 13.10.2019

Asiakkaan kotilääkitys ja sairaalan lääkelista eivät kohtaa. Ongelma on suuri ja todellinen. Joka kolmannen iäkkään sairaalaan tulon syy voi olla lääkityksessä. Useimmat eivät tunnista vaaraa, joka liittyy parasetamolin kertymiseen, ja josta seuraa myrkytys. Aiheesta keskustelemassa farmasian tohtori Jouni Ahonen.

Jakso 9. Poliisi ja ensihoito yhteisellä tehtävällä. Kansanedustaja, poliisi, kirjailija Marko Kilpi

Julkaistu 28.9.2019

Kun poliisi ampuu pysättävän laukauksen. Toiminta rikospaikalla ja yhteistehtävällä. Entä mitä tapahtuu tehtävän jälkeen ja miten estää post-traumaattinen reaktio. Mitä ajattelee tuore kansanedustaja luottamustehtävästään. Keskustelemassa kansanedustaja, kirjailija ja poliisi Marko Kilpi.

Jakso 8. Kuoleman kohtaaminen ja sanat, jotka ovat parempia sanomatta. Pappi Risto Voutilainen

Julkaistu 6.9.2019

Kuoleman kohtaaminen auttajan työssä. Kuinka tukea omaisia ja olla läsnä vaikeissa tilanteissa, kun sanat tuntuvat paremmilta sanomattomina. Keskustelemassa sairaalapapin työtä tehnyt pappi Risto Voutilainen.

Jakso 7. Auttajan arvot, inhimillisyys vai kyynisyys. Ensihoitolääkäri Teuvo Määttä

Julkaistu 30.8.2019

Podcastissa keskustellaan siitä, millaiset arvot auttajalla pitää olla, jotta hän kykenee säilyttämään inhimillisyyden työuran aikana ja jaksaa henkisesti sekä fyysisesti. Miten sopivia henkilöitä tulisi valita alalle ja miksi mielikuva ensihoitotyöstä on usein väärä. Keskustelemassa paljon kokenut ensihoitolääkäri Teuvo Määttä, joka kertoo myös työurastaan, joka on edennyt "ajopuu"teorialla.

Historian kahvitunti osa 3. Kirjailija Timo Saarto ja hänen Helsinkinsä sisällissodan aikana

Julkaistu 15.8.2019

Helsinki oli 100 vuotta sitten aika erilainen kaupunki. Oli jänniteitä, sota, murhia ja kaaosta. Tuolloin kaupungissa oli miliisilaitos ja Tsaarin poliisit oli erotettu virastaan. Timo Saarto on kirjoittanut dekkarisarjan tuon ajan pääkaupungista. Tapahtumapaikat tuntuvat konkreettisina, kun kävelee Helsingin kaduilla. Takana kuvassa näkyy silloinen Nikolajefin tehdas, joka oli sodan aikana punaisten hallussa. Timo kertoo myös kirjoittamisen prosessista ja kirjailijan ajatuksista.

Jakso 5. Nainen palomiehen saappaissa. Pelastaja Kerttu "Kepa" Ylimartimo

Julkaistu 15.8.2019

Pelastusopistosta on valmistunut 10 naispelastajaa. Yksi heistä on Kerttu Ylimartimo. Kepa kertoo millaista on työskennellä unelma-ammatissaan palomiehenä, millaista on savusukeltaa ja mitä luottamus työparin välillä todella tarkoittaa.

Jakso 4. Seksuaalinen häirintä ensihoidossa? Tutkimuksen tekijä Jukka Ylönen

Julkaistu 13.8.2019

Ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä seksuaalisesta häirinnästä pelastuslaitoksella tutkimuksen tehnyt ensihoitaja Jukka Ylönen kertoo millaista häirintää työntekijät kokevat ja kuka häirintää aiheuttaa. Tulokset laittavat kuuntelijan pohtimaan syitä ja seurauksia!

Jakso 3. Säästäpuhumisen MM, ADHD, ensihoitaja Pekka Koponen

Julkaistu 8.8.2019

Onko ADHD voimavara vai este työuralle? Ensihoitajana työskentelevä Pekka Koponen kertoo persoonallisesta, vaiheikkaasta elämästään, jonka aikana häntä on yritetty muuttaa "normaaliksi" onnistumatta. Hän on myös virallinen säästäpuhumisen maailmanmestari. Kuuntele koko haastattelu, ihmettele ja ihastu!

Jakso 2. Mitä taitoja ensihoitaja tulevaisuudessa tarvitsee, professori Jouni Kurola

Julkaistu 8.8.2019

Mitä sairaalan ulkopuolinen terveydenhuolto ja siihen liittyvä ensihoitopalvelu on tulevaisuudessa? Millaisia taitoja tarvitaan ja kuka hoidon tarpeen arvion tekee. Miten ensihoidon ammattilaiset motivoituvat alati muuttuvassa työssään. Keskustelemassa ensihoidon professori, Kuopion yliopistollisen sairaalan Palvelukeskus Akuutin ylilääkäri Jouni Kurola.

Jakso 1. Traumaattiset tehtävät osana ensihoidon arkea, opettaja Petri Suohovi(Tuovinen)

Julkaistu 7.8.2019

Miten ensihoitaja hoitaa itseään tehtävien jälkeen? Miltä tuntuu kohdata kuollut lapsi, kun ei mitään ole enää tehtävissä. Entä millainen tunnelma on tehtävällä, jossa mies on päättänyt päivänsä ampumalla päälakensa sirpaleiksi ja huoneen seinät täyttyvät verestä sekä luunsirpaleiden palasista. Keskustelemassa ensihoitaja AMK, ensihoidon lehtori Petri Tuovinen

Historian kahvitunti osa 2: Veikko Lavin ja Juha Vainion laulut osana kotkalaista sielunmaisemaa

Julkaistu 29.7.2019

Jaksossa muistellaan kahta Kotkalaista hienoa lauluntekijää Veikko Lavia ja Juha Vainiota. Mestareiden tekstit ovat osana suomalaista ja etenkin kotkalaista sielunmaisemaa. Keskustelemassa Veikko Lavin ystävä, Junnun lauluseuran puheenjohtaja, kaunisääninen laulaja Kristiina Lanki.

Jakso 6. Pelastajan rooli ensihoidossa. Pelastusylitarkastaja Rami Ruuska, Sisäministeriö

Julkaistu 14.6.2019

Mikä on pelastajan tai palomiehen rooli tulevaisuuden terveydenhuollossa. Entä pelastajatutkinto, mihin suuntaan sitä kehitetään. Keskustelemassa kehittämisryhmän jäsen pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä

Takaisin podcastien listaan