Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kinopaniikki

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä olivat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Toisella tuotantokaudella käsitellään elokuvantekijöitä, ohjaajien muotokuvien muodossa. Kinopaniikki-podcastia toimittaa pitkän linjan cinefiili, elävän kuvan arkeologi ja valkokangasromantikko Otto Suuronen ([email protected]).

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 13 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 27.12.2021.

Ohjaajan muotokuvia, osa 3: Joe Dante

Julkaistu 10.5.2024

Kinopaniikki-podcastin toisella tuotantokaudella käsitellään elokuvantekijöitä, ohjaajien muotokuvien muodossa. Paneudun seuraavissa jaksoissa kymmeneen elokuvaohjaajaan, jotka ovat, kuka enemmän ja kuka vähemmän, jättäneet kädenjälkensä elokuvahistoriaan. Kolmas jakso käsittelee Joe Dantea, joka oli 1980- ja 90-luvuilla yksi amerikkalaisen valtavirtaelokuvan kekseliäimpiä ja kiehtovimpia nimiä. Dante tunnetaan parhaiten vahvana kauhun, sci-fin ja fantasian genreosaajana, mutta yhtä lailla hänen tuotantonsa tavaramerkkejä ovat myös populaarikulttuurisidonnaisilla viitteillä höystetty metakomiikka, komediaksi naamioitu yhteiskuntakritiikki ja sodanvastaisuus.

Ohjaajan muotokuvia, osa 2: Mikko Niskanen

Julkaistu 15.3.2024

Kinopaniikki-podcastin toisella tuotantokaudella käsitellään elokuvantekijöitä, ohjaajien muotokuvien muodossa. Paneudun seuraavissa jaksoissa kymmeneen elokuvaohjaajaan, jotka ovat, kuka enemmän ja kuka vähemmän, jättäneet kädenjälkensä elokuvahistoriaan. Toinen jakso käsittelee suomalaisen elokuvan kautta aikain suurimpiin persoonallisuuksiin luettavaa Mikko Niskasta (1929-90). Historialliset kuusi ohjaus-Jussia voittanut Niskanen oli jo eläessään legenda, joka ei unohtanut korostaa taiteilijuuttaan ja elokuvien tekoa elämän ja kuoleman kysymyksenä.

Ohjaajan muotokuvia, osa 1: Paul Verhoeven

Julkaistu 26.1.2024

Kinopaniikki-podcastin toisella tuotantokaudella käsitellään elokuvantekijöitä, ohjaajien muotokuvien muodossa. Paneudun seuraavissa jaksoissa kymmeneen elokuvaohjaajaan, jotka ovat, kuka enemmän ja kuka vähemmän, jättäneet kädenjälkensä elokuvahistoriaan. Ensimmäinen jakso käsittelee hollantilaista provokaattoria Paul Verhoevenia, joka on ollut koko uransa ajan kiistelty tekijä. Verhoevenin visionääriseen maailmaan ovat kuuluneet hätkähdyttävä ja raju seksuaalisuus, hurmeinen verenvuodatus ja keskivertotekijää rutkasti nokkelampi, älyllinen satiiri.

Kielletyt kelat, osa 10: Kuvaohjelmaluokittelun aikakausi

Julkaistu 2.9.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Kauden viimeisessä jaksossa heitämme hyvästit Suomessa harjoitetun elokuvasensuurin tarinalle.

Kielletyt kelat, osa 9: Katsaus ulkovaltoihin (Pohjoismaat, Video Nasties)

Julkaistu 7.7.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Yhdeksännessä jaksossa teemme tiivistelmänomaisen katsauksen naapurimaiden pohjoismaiseen elokuvasensuuriin ja brittiläisiin Video Nasties -elokuviin.

Kielletyt kelat, osa 8: Videolaki 1988-2001

Julkaistu 27.5.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Kahdeksannessa jaksossa muistellaan vuosina 1988-2001 ylläpidettyä videolakia, jonka myötä Suomesta tuli yksi Euroopan ankarimmista aikuissensuurin maista.

Kielletyt kelat, osa 7: Suomalaiset elokuvat sensuurin kynsissä

Julkaistu 2.5.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Seitsemäs jakso on omistettu kokonaan suomalaiselle elokuvalle – ja eritoten niille teoksille, jotka jäivät viime vuosisadalla valtiollisen elokuvasensuurin kynsiin.

Kielletyt kelat, osa 6: Mielenterveys horjuu

Julkaistu 11.4.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Kuudennessa jaksossa huojumme mielenterveydelle haitallisten elokuvien äärelle.

Kielletyt kelat, osa 5: Raaistavaa

Julkaistu 21.3.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Viidennessä jaksossa otamme askeleen kohti pelon hetkiä ja kauhun väristyksiä, ultraväkivaltaa unohtamatta. Jaksossa tutustutaan elokuviin, jotka kiellettiin Suomessa raaistavina.

Kielletyt kelat, osa 4: Huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin

Julkaistu 28.2.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Neljännessä jaksossa tutustumme elokuviin, jotka huononsivat valtakunnan suhteita ulkovaltoihin.

Kielletyt kelat, osa 3: Epäsiveellistä

Julkaistu 7.2.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Kolmannessa jaksossa tutustumme epäsiveellisiin elokuviin.

Kielletyt kelat, osa 2: Hyvien tapojen vastaista

Julkaistu 17.1.2022

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Toisessa jaksossa tutustumme hyvien tapojen vastaisiin elokuviin.

Kielletyt kelat, osa 1: Johdatus suomalaiseen elokuvasensuuriin

Julkaistu 27.12.2021

Kinopaniikki on elokuva-aiheinen podcast, jonka ensimmäisen tuotantokauden keskiössä ovat Kielletyt kelat eli suomalaisen elokuvasensuurin kynsiin jääneet elokuvat. Kielletyissä keloissa käydään läpi Valtion elokuvatarkastamon kieltämiä elokuvia ja tarkastellaan lempeällä huvittuneisuudella viime vuosisadan moraalipaniikkia. Kielletyissä keloissa tehdään matkaa elokuvien, historian ja osin myös politiikan koukeroihin. Ensimmäinen jakso on johdatus Suomessa harjoitettuun elokuvasensuuriin.

Takaisin podcastien listaan