Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


10 myyttiä yhteiskunnasta

Tässä podcastissa etsitään ratkaisuja talouskriisiin, ilmastonmuutokseen ja demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin kuten populismiin. Yhteiskunnan myyttejä avaavat ristiriitoja kaihtamatta Helsingin kaupunginvaltuutettu, Maailmanpankissakin työskennellyt Jenni Pajunen sekä kansanedustaja, kansantaloustieteen tohtori Juhana Vartiainen vieraineen.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 35 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 17.5.2020.

35. Liiallinen elvytys johtaa uuteen inflaatiokriisiin feat. Jukka Pekkarinen ja Juha Tarkka

Julkaistu 9.6.2021

Nouseeko inflaatio elvytyksen seurauksena? Mitä inflaation nousu tarkoittaa Euroopassa ja USAssa? Onko historiasta opittu talouskriisin hoidossa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana kansantaloustieteilijäkonkarit Jukka Pekkarinen ja Juha Tarkka.

34. Identiteettipolitiikka haastaa valistuksen feat. Tuomas Enbuske ja Iiris Suomela

Julkaistu 2.6.2021

Murentaako identiteettipolitiikka valistuneen yhteiskunnan? Onko USA:n cancel-kulttuuri rantautunut Suomeen? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana toimittaja Tuomas Enbuske ja kansanedustaja Iiris Suomela.

33. Ruotsin koronastrategia epäonnistui feat. Tuuli Lappalainen ja Lasse Lehtonen

Julkaistu 26.5.2021

Miksi Ruotsissa kuoli niin paljon enemmän ihmisiä koronaan kuin muissa pohjoismaissa? Mitä pandemiasta on opittu? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana professori, geenitutkija Tuuli Lappalainen ja HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

32. Perussuomalaiset on vasemmistopuolue feat. Jussi Halla-aho

Julkaistu 19.5.2021

Millaista on perussuomalaisten talous- ja kaupunkipolitiikka? Miten perussuomalaisten ja kokoomuksen linja eroaa toisistaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.

UUSI KAUSI 31. Väitetään, että arkkitehtuuri uhrataan taloudelle Helsingissä feat. Henna Helander ja Juhana Brotherus

Julkaistu 12.5.2021

Ovatko arkkitehtuuri ja talous ristiriidassa keskenään? Tuottavatko investorivetoiset kilpailut korkeamman luokan arkkitehtuuria? Ollaanko Eteläsataman suunnittelussa menossa metsään? Miten Helsingin kaupunkisuunnittelua voi parantaa arkkitehtuurin, talouden ja demokratian kannalta? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Arkkitehtiliitto SAFAn puheenjohtaja Henna Helander ja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

30. Luontokato on uusi ilmastonmuutos feat. Mari Pantsar

Julkaistu 14.4.2021

Mikä on luontokato ja miten sitä torjutaan talouden keinoin? Millainen rooli kaupungeilla on luontokadon pysäyttämisessä? Miten ilmastonmuutos ja luontokato liittyvät toisiinsa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Sitran kestävyysratkaisujen johtaja Mari Pantsar.

29. Helsingin tulevaisuus: vihreä utopia vai sininen kuritus feat. Anni Sinnemäki ja Juhana Vartiainen

Julkaistu 7.4.2021

Miten Helsinkiä parhaiten puolustetaan tulevaisuudessa? Miten Helsinki muuttuu, jos sitä johtaa Anni Sinnemäki tai Juhana Vartiainen? Tässä jaksossa vieraina Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari ja vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki ja kansanedustaja, kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen.

28: Veikkauksesta hyötyy liian moni, jotta sen voi purkaa feat. Rosa Meriläinen ja Mika Maliranta

Julkaistu 31.3.2021

Pitäisikö Veikkauksen monopoli purkaa? Jarruttavatko veikkausvaroja saavat järjestöt Veikkauksen uudistamista? Miten rahapelihaittoja voi vähentää? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA RY:n pääsihteeri Rosa Meriläinen sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV:n) tutkimusprofessori Mika Maliranta.

27: Venäjän epävakaus ajaa Suomen Natoon feat. Katri Pynnöniemi ja Jussi Niemeläinen

Julkaistu 24.3.2021

Onko Putinin valta murenemassa? Miltä Alexey Navalnyn tilanne näyttää Venäjän sisältä käsin? Tuleeko keskustelulle Suomen Nato-jäsenyydestä uutta momentumia? Miksi EU:n ja Venäjän suhde on ongelmissa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimuksen Mannerheim- professori Katri Pynnöniemi ja Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen.

26. 15 minuutin kaupunki on haaveilua feat. Mari Vaattovaara ja Juha Kostiainen

Julkaistu 17.3.2021

Mikä on 15 minuutin kaupunki ja voisiko sen toteuttaa myös Helsingissä? Miten kaupungit muuttuvat väestön ikääntyessä? Tässä jaksossa kaupunkisuunnittelun trendeistä Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen kanssa keskustelemassa kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ja YIT:n kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen.

25. Työeläke on epäreilu nuorena kuoleville työläisille feat. Suvi-Anne Siimes ja Timo Viherkenttä

Julkaistu 10.3.2021

Onko Suomen eläkejärjestelmä reilu eri sukupolvien ja sukupuolten välillä? Voiko eläkejärjestelmäämme luottaa? Eriytyykö eliniän odote eri sosiaalisten ryhmien välillä? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Työeläkevakuuttajien toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sekä työelämäprofessori Timo Viherkenttä.

24: Helsinki ei ole vielä maailman toimivin kaupunki feat. Jan Vapaavuori

Julkaistu 2.3.2021

Mikä Helsingissä onnistui ja mikä epäonnistui Jan Vapaavuoren johdolla? Miten Helsinki pärjää jatkossa kilpailussa osaajista, investoinneista ja elämänlaadusta? Miten alueiden eriytyminen eli segregaatio pysäytetään ja Helsingin keskusta pelastetaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

23: Ilmastopanikoinnista on enemmän haittaa kuin hyötyä feat. Kaisa Kosonen ja Jouni Keronen

Julkaistu 24.2.2021

Mitkä keinot ovat oikeasti vaikuttavia ilmastonmuutoksen torjunnassa? Miten markkinavoimat ja yritykset valjastetaan ilmastokriisin ratkaisuksi? Riittääkö päästökauppa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen ja Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Jouni Keronen.

22: Markkinatalous tulee kulttuuriin, haluttiin tai ei feat. Esa-Pekka Salonen

Julkaistu 17.2.2021

Miten kulttuuria rahoitetaan tulevaisuudessa? Mitä voimme Suomessa oppia amerikkalaisesta kulttuurimaailmasta? Mitä uusia toimintatapoja pandemia on tuonut kulttuurikentälle? Pitäisikö ihmisten saada vaikuttaa enemmän siihen, mihin omia veroja kohdistetaan? Tässä jaksossa Helsingin kulttuuri- ja kirjastojaoston varapuheenjohtaja Jenni Pajusen ja Tapahtumasäätiön hallituksen puheenjohtaja Juhana Vartiaisen vieraana ylikapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

21: EU ei ole koskaan noudattanut omia sääntöjään feat. Vesa Vihriälä ja Timo Miettinen

Julkaistu 10.2.2021

Mitä EU:n sääntöjen improvisointi tarkoittaa EU:n talouden ja tulevaisuuden kannalta? Onko elvytyspaketti kertaluonteinen ja oikea-aikainen? Miten taataan kansalaisten tuki EU:lle? Missä olemme 10-15 vuoden päästä? Onko Suomen EU-politiikka järkevää? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana EU-tutkija, dosentti Timo Miettinen ja ekonomisti, työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

20: EU-erikoisjakso feat. Federica Mogherini: Historian suurin elvytyspaketti johtaa EU-liittovaltioon

Julkaistu 21.12.2020

Johtaako EU:n elvytyspaketti liittovaltioon? Miten tehdä EU:sta yhtenäisempi? Miten korona ja elpymissuunnitelmat muuttavat EU:n roolia maailmassa? Tässä EU:n tulevaisuutta, taloutta ja ulkopolitiikkaa käsittelevässä erikoisjaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana on Federica Mogherini, joka on EU:n entinen ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, Italian ex-ulkoministeri ja College of Europen rehtori. Tämä jakso on poikkeuksellisesti englanniksi.

20: Special EU episode feat. Federica Mogherini: The largest stimulus package in history leads to a federal EU

Does the EU recovery plan lead to federal EU? How to increase the cohesion among the EU member states? What is the impact of the covid pandemic to the EU as a global actor? In this special EU episode on the future of Europe Jenni Pajunen and Juhana Vartiainen have as a guest Federica Mogherini, who is Former EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, ex-Minister for Foreign Affairs of Italy and currently rector of the College of Europe.

19: Tuloerokeskustelu on turhaa tuontitavaraa feat. Maija Mattila ja Heikki Pursiainen

Julkaistu 15.12.2020

Onko keskustelu tuloeroista Suomessa turhaa? Lisääntyykö eriarvoistuminen? Toimiiko verojärjestelmä oikeudenmukaisesti? Onko köyhyyden ja ilmastonmuutoksen torjunta ristiriidassa keskenään? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana yhteiskuntatieteiden tohtori Maija Mattila sekä ekonomisti, toimittaja Heikki Pursiainen.

18: Suomi voisi houkutella 100 000 etätyöläistä ulkomailta feat. Jyri Engeström ja Jari Kähkönen

Julkaistu 9.12.2020

Miten Suomi voi hyödyntää maailmanlaajuista etätyöbuumia ja Piilaakson hajautumista? Miten hoitaa maahanmuuttoviraston työlupajonot pois päiväjärjestyksestä? Voidaanko Suomessakin ottaa käyttöön etätyö- ja sijoittajaviisumit? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana pääomasijoittaja, yrittäjä Jyri Engeström ja maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen.

17: Ranska: sananvapaus johtaa veritekoihin feat. Annastiina Heikkilä jaa Juha Saarinen

Julkaistu 1.12.2020

Miksi juuri Ranska kärsii jihadistisesta terrorismista? Mitä Suomi voi oppia Ranskalta? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Ylen Ranskan toimittaja, kirjailija Annastiina Heikkilä ja jihadismitutkija Juha Saarinen.

16: Medialukutaidon puute rapauttaa demokratiaa feat. Jari Tamminen

Julkaistu 24.11.2020

Miten erottaa kaupallinen sisältö ja fake news? Miten puolueiden poliittinen mainonta on muuttunut? Uskovatko Trumpin kannattajat hänen valheitaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Voima-lehden toimittaja ja vastamainoksiin erikoistunut taiteilija Jari Tamminen.

15: Perustuslaki rajoittaa liikaa feat. Pauli Rautiainen ja Ben Zyskowicz

Julkaistu 17.11.2020

Rajoittaako perustuslaki liikaa? Päätyykö liian moni poliittinen kysymys eduskunnassa perustuslakivaliokuntaan? Onko perustuslain tulkinta politisoitunutta? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen ja kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.).

14: Alkon voisi lopettaa feat. Henri Alén ja Pia Mäkelä

Julkaistu 11.11.2020

Olisiko Alkon monopolin jo aika siirtyä ajasta ikuisuuteen? Mitä järkeä on siinä, että viiniä voi tilata ulkomaisesta nettikaupasta muttei suomalaisesta? Pitäisikö Alkon siirtyä franchise-malliin? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana huippukokki, ravintolayrittäjä Henri Alén sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijaprofessori Pia Mäkelä.

13: Valtion velka nousee hallitsemattomasti feat Jussi Ahokas ja Lauri Holappa

Julkaistu 4.11.2020

Velkaantuuko Suomi holtittomasti? Kuinka paljon valtion kannattaa ottaa velkaa? Maksetaanko velkoja ikinä takaisin? Tällä viikolla Suomen kasvavaa julkista velkaa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen kanssa ruotimassa Suomen sosiaali- ja terveys ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas ja Demos Helsingin poliittisen talouden tutkija Lauri Holappa.

12: RKP:stä on tullut vasemmistopuolue feat. Anders Adlercreutz

Julkaistu 27.10.2020

Onko ruotsalainen kansanpuolue (RKP) muuttunut vasemmistopuolueeksi? Millaista talouspolitiikkaa RKP ajaa vasemmistohallituksessa? Miksi nykypäivänäkin tarvitaan kouluruotsia? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

11: Naisten tasa-arvon edistäminen vaatii kapitalismin tuhoamista feat. Katju Aro

Julkaistu 20.10.2020

Onko feminismi vasemmistolaista? Mihin tarvitaan feminististä puoluetta? Millaista on feministinen talous- ja ulkopolitiikka? Toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana feministisen puolueen puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

10: Kapitalismi ei koronan jälkeenkään kelpaa feat. Teivo Teivainen

Julkaistu 21.7.2020

Miltä näyttää kapitalismin tulevaisuus? Onko yritysvastuu vastuullisen kapitalismin uusi ilmentymä vai päälle liimattua fuulaa? Ovatko kapitalismi ja demokratia ristiriidassa keskenään? Ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

9: Työmarkkinajärjestöt estävät uudistumisen feat. Eero Heinäluoma

Julkaistu 14.7.2020

Miten Suomen työmarkkinajärjestelmää pitäisi uudistaa? Mitä Suomi voi oppia Tanskalta ja muilta pohjoismailta? Miten parantaa työelämän tasa-arvoa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana demareiden europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

8: Kestävyysvaje ratkaistaan veroja nostamalla feat. Markus Jäntti

Julkaistu 7.7.2020

Voidaanko Suomen talouden kestävyysvaje hoitaa veroja nostamalla? Mitä veroja? Nouseeko eläkeikä tulevaisuudessa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti.

7: Teknologia uhkaa demokratiaa feat. Jarno Limnéll

Julkaistu 30.6.2020

Onko digitalisaatio uhka vai mahdollisuus demokratialle? Mitä tapahtuu, kun teknologia joutuu autoritäärisiin käsiin? Miten voimme parantaa yhteiskunnan sopeutumiskykyä? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana cyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

6: Erikoisjakso ft. Ilkka Paananen: Suomi ei pärjää ilman kansainvälisiä osaajia

Julkaistu 23.6.2020

Tässä erikoisjaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Maailmalla käydään kovaa kilpailua huippuosaajista, miksi se on elintarkeää myös Suomelle? Miten Suomeen houkutellaan alansa parhaat kyvyt? Mitkä ovat Suomen valtteja Piilaaksoon verrattuna? Miten syrjäytymisen ehkäisy liittyy huippuosaajien rekrytointiin?

5: EU on tulossa tiensä päähän feat. Tytti Tuppurainen ja Antti Ronkainen

Julkaistu 16.6.2020

EU-extrajaksossa pohdimme, syventyykö yhteistyö EU:ssa koronakriisin myötä vai onko unioni hitaan hiipumisen tiellä? Mitä eurooppalaiset elvytysrahastot tarkoittavat Suomelle ja Euroopalle? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana EU:n tulevaisuudesta keskustelemassa Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja Helsingin yliopiston EU-tutkija Antti Ronkainen.

4: Politiikasta on tullut populistista showpainia feat Timo Haapala

Julkaistu 9.6.2020

Mistä populismi kumpuaa? Miksi se on vahingollista? Miten taistella populismin nousua vastaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja, Setä Arkadianakin tunnettu Timo Haapala.

3: Suomi pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa feat Riikka Purra

Julkaistu 2.6.2020

Onko maahanmuutto ratkaisu vai ongelma Suomen julkistaloudelle? Mitä Suomi voi oppia Ruotsilta maahanmuutossa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra.

2: Kohtuuhintainen asuminen on mahdottomuus feat. Silvia Modig

Julkaistu 26.5.2020

Onko asuminen automaattisesti kallista menestyvissä kaupungeissä? Miten remontoida asumistukea ja HITAS-järjestelmää? Miten torjua segregaatiota? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana europarlamentaarikko, pitkän linjan kaupunkipoliitikko Silvia Modig (vas.).

1: Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja vastuullinen talous on mahdoton yhtälö feat. Antero Vartia ja Matti Virtanen

Julkaistu 17.5.2020

Ovatko ilmastotoimet ja talous väistämättä ristiriidassa keskenään? Mitä ilmastoagendalle tapahtuu koronan jälkeisessä maailmassa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana ovat ex-kansanedustaja, Compensate-Säätiön perustaja Antero Vartia sekä toimittaja, Ilmastopaniikki-kirjan kirjoittaja Matti Virtanen.

Takaisin podcastien listaan