Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


10 myyttiä yhteiskunnasta

Tässä podcastissa etsitään ratkaisuja talouskriisiin, ilmastonmuutokseen ja demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin kuten populismiin. Yhteiskunnan myyttejä avaavat ristiriitoja kaihtamatta Helsingin kaupunginvaltuutettu, Maailmanpankissakin työskennellyt Jenni Pajunen sekä kansanedustaja, kansantaloustieteen tohtori Juhana Vartiainen vieraineen.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 17 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 17.5.2020.

17: Ranska: sananvapaus johtaa veritekoihin

Julkaistu 1.12.2020

Miksi juuri Ranska kärsii jihadistisesta terrorismista? Mitä Suomi voi oppia Ranskalta? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Ylen Ranskan toimittaja, kirjailija Annastiina Heikkilä ja jihadismitutkija Juha Saarinen.

16: Medialukutaidon puute rapauttaa demokratiaa feat. Jari Tamminen

Julkaistu 24.11.2020

Miten erottaa kaupallinen sisältö ja fake news? Miten puolueiden poliittinen mainonta on muuttunut? Uskovatko Trumpin kannattajat hänen valheitaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Voima-lehden toimittaja ja vastamainoksiin erikoistunut taiteilija Jari Tamminen.

15: Perustuslaki rajoittaa liikaa feat. Pauli Rautiainen ja Ben Z

Julkaistu 17.11.2020

Rajoittaako perustuslaki liikaa? Päätyykö liian moni poliittinen kysymys eduskunnassa perustuslakivaliokuntaan? Onko perustuslain tulkinta politisoitunutta? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen ja kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.).

14: Alkon voisi lopettaa feat. Henri Alén ja Pia Mäkelä

Julkaistu 11.11.2020

Olisiko Alkon monopolin jo aika siirtyä ajasta ikuisuuteen? Mitä järkeä on siinä, että viiniä voi tilata ulkomaisesta nettikaupasta muttei suomalaisesta? Pitäisikö Alkon siirtyä franchise-malliin? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana huippukokki, ravintolayrittäjä Henri Alén sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijaprofessori Pia Mäkelä.

13: Valtion velka nousee hallitsemattomasti feat Jussi Ahokas ja Lauri Holappa

Julkaistu 4.11.2020

Velkaantuuko Suomi holtittomasti? Kuinka paljon valtion kannattaa ottaa velkaa? Maksetaanko velkoja ikinä takaisin? Tällä viikolla Suomen kasvavaa julkista velkaa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen kanssa ruotimassa Suomen sosiaali- ja terveys ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas ja Demos Helsingin poliittisen talouden tutkija Lauri Holappa.

12: RKP:stä on tullut vasemmistopuolue feat. Anders Adlercreutz

Julkaistu 27.10.2020

Onko ruotsalainen kansanpuolue (RKP) muuttunut vasemmistopuolueeksi? Millaista talouspolitiikkaa RKP ajaa vasemmistohallituksessa? Miksi nykypäivänäkin tarvitaan kouluruotsia? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

UUSI KAUSI: Jakso 11: Naisten tasa-arvon edistäminen vaatii kapitalismin tuhoamista feat. Katju Aro

Julkaistu 20.10.2020

Onko feminismi vasemmistolaista? Mihin tarvitaan feminististä puoluetta? Millaista on feministinen talous- ja ulkopolitiikka? Toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana feministisen puolueen puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

10: Kapitalismi ei koronan jälkeenkään kelpaa feat. Teivo Teivainen

Julkaistu 21.7.2020

Miltä näyttää kapitalismin tulevaisuus? Onko yritysvastuu vastuullisen kapitalismin uusi ilmentymä vai päälle liimattua fuulaa? Ovatko kapitalismi ja demokratia ristiriidassa keskenään? Ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

9: Työmarkkinajärjestöt estävät uudistumisen feat. Eero Heinäluoma

Julkaistu 14.7.2020

Miten Suomen työmarkkinajärjestelmää pitäisi uudistaa? Mitä Suomi voi oppia Tanskalta ja muilta pohjoismailta? Miten parantaa työelämän tasa-arvoa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana demareiden europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

8: Kestävyysvaje ratkaistaan veroja nostamalla feat. Markus Jäntti

Julkaistu 7.7.2020

Voidaanko Suomen talouden kestävyysvaje hoitaa veroja nostamalla? Mitä veroja? Nouseeko eläkeikä tulevaisuudessa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti.

7: Teknologia uhkaa demokratiaa feat.Jarno Limnéll

Julkaistu 30.6.2020

Onko digitalisaatio uhka vai mahdollisuus demokratialle? Mitä tapahtuu, kun teknologia joutuu autoritäärisiin käsiin? Miten voimme parantaa yhteiskunnan sopeutumiskykyä? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana cyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

6: Erikoisjakso ft. Ilkka Paananen: Suomi ei pärjää ilman kansainvälisiä osaajia

Julkaistu 23.6.2020

Tässä erikoisjaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Maailmalla käydään kovaa kilpailua huippuosaajista, miksi se on elintarkeää myös Suomelle? Miten Suomeen houkutellaan alansa parhaat kyvyt? Mitkä ovat Suomen valtteja Piilaaksoon verrattuna? Miten syrjäytymisen ehkäisy liittyy huippuosaajien rekrytointiin?

5: EU on tulossa tiensä päähän feat. Tytti Tuppurainen

Julkaistu 16.6.2020

EU-extrajaksossa pohdimme, syventyykö yhteistyö EU:ssa koronakriisin myötä vai onko unioni hitaan hiipumisen tiellä? Mitä eurooppalaiset elvytysrahastot tarkoittavat Suomelle ja Euroopalle? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana EU:n tulevaisuudesta keskustelemassa Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja Helsingin yliopiston EU-tutkija Antti Ronkainen.

4: Politiikasta on tullut populistista showpainia feat Timo Haapala

Julkaistu 9.6.2020

Mistä populismi kumpuaa? Miksi se on vahingollista? Miten taistella populismin nousua vastaan? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja, Setä Arkadianakin tunnettu Timo Haapala.

3: Suomi pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa feat Riikka Purra

Julkaistu 2.6.2020

Onko maahanmuutto ratkaisu vai ongelma Suomen julkistaloudelle? Mitä Suomi voi oppia Ruotsilta maahanmuutossa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra.

2: Kohtuuhintainen asuminen on mahdottomuus feat. Silvia Modig

Julkaistu 26.5.2020

Onko asuminen automaattisesti kallista menestyvissä kaupungeissä? Miten remontoida asumistukea ja HITAS-järjestelmää? Miten torjua segregaatiota? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana europarlamentaarikko, pitkän linjan kaupunkipoliitikko Silvia Modig (vas.).

1: Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja vastuullinen talous on mahdoton yhtälö feat. Antero Vartia

Julkaistu 17.5.2020

Ovatko ilmastotoimet ja talous väistämättä ristiriidassa keskenään? Mitä ilmastoagendalle tapahtuu koronan jälkeisessä maailmassa? Tässä jaksossa Jenni Pajusen ja Juhana Vartiaisen vieraana ovat ex-kansanedustaja, Compensate-Säätiön perustaja Antero Vartia sekä toimittaja, Ilmastopaniikki-kirjan kirjoittaja Matti Virtanen.

Takaisin podcastien listaan