Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Sarjakupla

Tervetuloa kuuntelemaan Sarjakupla-podcastia. Me olemme Anssi Vieruaho ja Sami Nyyssölä, ja meidän tehtävämme on tehdä sarjakuvasta coolia.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 59 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 10.5.2021.

59. Emilia Laatikainen

Julkaistu 29.3.2024

Haastattelemme Sarjakuva-Finlandia-voittaja Emilia Laatikaista Ei ois susta uskonu -kirjastaan Tampere Kupliissa 2024! Huhhuh, kuunteleppa!

58. Dropsie Avenue

Julkaistu 16.3.2024

Tommi nappasi aiheeksi varsinaisen aarteen! Nyt ei ole kyseessä mikään comic book, vaan ehta graphic novel: Will Eisnerin Dropsie Avenue.

57. Uzumaki

Julkaistu 6.2.2024

4. kauden aloittaa Junji Iton järkyttävä Uzumaki! Samin kanssa hermojaan hoitaa uusi juontajamme @tommanoidia

56. Anssi lähtee vetää

Julkaistu 11.1.2024

Kiitos 2021-2023 podcastimme juontajalle @sexyanssi! Kolmen tuotantokauden jälkeen Anssi seuraa sydäntään kohti uusia haasteita. Myös Sarjakupla suuntaa ajassa kohti tulevaisuutta, ja seuraavan jakson vetää uusi juontajakokoonpano. Veikkauksia uudesta juontajasta ja terkkuja Anssille voi tykitellä kommentteihin, yksärillä tai säpöllä [email protected]

55. Ville Ranta - Sarjakuvan kuolema

Julkaistu 14.12.2023

Sarjakuplan kolmannen tuotantokauden kruunaa sarjakuvataiteilija Ville Ranta! Keskustelemme jouluisasti sarjakuvan taiteenlajin näkymättömyydestä ja vääjäämättömästä kuolemasta.

54. Ilmastopakolaisen käsikirja

Julkaistu 12.12.2023

Ei. Tämä ei ole Sarjakuplan versio toisesta multiversumista, jossa podcasteissa on paremmat juontajat, vaan tämä on erikoisjakso! Anssi ja varsinkin Sami ovat jäävänneet itsensä Sarjakuplan "toimituksellisesta" työstä, koska käsittelyssä on Samin uusi teos, Ilmastopakolaisen käsikirja. Studiossa vakionaamoja tuuraavat paikalliset sarjakuvataiteilijat: Aapo Kukko ja Riika Ruottinen

53. Jyrki Nissinen

Julkaistu 27.11.2023

Borgtronin ja Auttaja hain suuri luoja Jyrki Nissinen saapui Oulun sarjakuvafestivaaleille mukanaan uusi teos nimeltään Vappuromanssi saksalaiseen tapaan. Suoritimme tämänkin livepodcastin sillä ammattitaidolla jota palkitulta podcastilta sopii odottaa, mutta onneksi Nissinen sentään puhui asiaa!

52. JP Ahonen

Julkaistu 15.11.2023

JP Ahonen, sarjakuvafestivaalit ja tietenkin Coca-Colan joulurekka! Kaikki samana päivänä Oulussa, voitteko uskoa tätä todeksi! Juttelimme Ahosen kanssa hänen urastaan juuri ennen Belzebubs Vol. II - Kuolema Kuittaa Univelat -teoksen julkkareita. Asiaa myös Belzebubs -animaatioista, metallin estetiikasta ja Perkeroksesta.

51. Luupäät

Julkaistu 3.11.2023

Jeff Smithin legendaarinen ja eeppinen omakustanne Luupäät tuli meille vihdoinkin tutuksi!

50. Understanding Comics

Julkaistu 26.9.2023

50. juhlajakson kunniaksi vihdoinkin käsittelyssä Scott McCloudin legendaarinen tietokirja Understanding Comics! Kiitos teille rakkaat kuulijat yhteisestä matkasta tähän mennessä.

49. Emmi Nieminen

Julkaistu 29.8.2023

Haastattelussa Emmi Nieminen, joka tuli Kummaconiin tekemään tiliä. Puhuimme Vihan ja inhon internet -teoksesta, pienlehdistä ja tietenkin khimaireista!

48. Batman '89

Julkaistu 19.7.2023

Batman ´89 on rakastetun käsikirjoittaja Sam Hammin Batman ja Batman Returns -elokuvien odotettu jatko-osa (mutta sarjakuvana) Anssi ja Sami yrittävät selvittää sarjakuvan nostalgisen voiman. No okei, Tim Burton nuo elokuvat on ohjannut, mutta tämä on silti Sam Hammin show. Kelaa kasetti alkuun. Spola filmen tillbaka.

47. Hyllyy — Blogi sarjakuvista

Julkaistu 4.6.2023

Tuottelias sarjisbloggari Eero Laitila kävi vieraana. Suurimmaksi osaksi keskustelu oli ihan järkevää, mutta aloimme horisemaan myös Sarjakuplan tuotannosta. Tämä jakso on neljäs ja viimeinen v. 2023 Tampere Kupliin nauhoista. Lue Laitilan blogia tuosta, https://hyllyy.wordpress.com/

46. Ankkatohtori Kontturi

Julkaistu 13.5.2023

Vieraanamme ankkatohtori Katja Kontturi, joka on väitellyt Don Rosan Disney-sarjakuvista. Keskustelu pyörii luonnollisesti Roope Ankan elämä ja teot -teoksen ympärillä, mutta kuumaa perunaakin on tarjolla, eli tabuaihe Bombi Zombi ja Tu**as Ho****inen. Jakso on kolmas v. 2023 Tampere Kupliin nauhoista.

45. Kimmo Lust

Julkaistu 31.3.2023

Haastattelemme ja onnittelemme sarjakuvataiteilija Kimmo Lustia Sarjakuva-Finlandian voitosta Silmukka-teoksellaan! Jakso äänitettiin osana Tampere Kuplii -festivaaliohjelmaa.

44. Naispilapiirtäjät ovat olemassa!

Julkaistu 30.3.2023

Sarjakuvaneuvokset Johanna "Roju" Rojola ja Ville Hänninen saapuivat vieraaksemme keskustelemaan naispilapiirtäjien asemasta ja medioista. Keskustelu rönsyili myös sarjisbisneksen puolelle. Jakso kuuluu vuoden 2023 Tampere Kupliin yhteydessä äänitettyihin reissujaksojen sarjaan.

43. Nikke Knatterton

Julkaistu 26.2.2023

Nyt lukulampun alla suomalaisten ja saksalaisten yhteistä historiaa: Nikke Knatterton!

42. Jyrki Korpua

Julkaistu 9.2.2023

Studiossa Tolkien-tohtori Jyrki Korpua ja aiheena upea The Hobbit -sarjakuva (Wenzel, Dixon, Deming). Suippokorvat hörölle ja kohti Keskimaata!

41. Karoliina Korhonen

Julkaistu 30.1.2023

Sarjakuplan toisen tuotantokauden päättää Oulun sarjakuvafestivaaleilla äänitetty livepodcast, jossa vieraana supersuositun Finnish Nightmaresin luoja Karoliina Korhonen!

40. Tiia Salmelin

Julkaistu 31.12.2022

Saimme studioon sarjakuvataiteilija Tiia Salmelinin, ja vieläpä vain tunteja ennen hänen Kuolleet puutarhat 2 - Painajaisen varjo fantasiasarjakuvansa julkkareita! Tämä Oulun sarjakuvafestivaaleilla äänitetty jakso, on toisen tuotantokauden toiseksi viimeinen jakso!

39. Ville Hänninen

Julkaistu 16.12.2022

Sarjakuplan päämajaan saapui vieraaksi tietokirjailija Ville Hänninen, joka on toiminut Sarjainfon päätoimittajana, sekä Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtajana. Jakson teemana ovat tällä kertaa suomalaisen sarjakuvan instituutiot, ihmiset, palkinnot, näyttelyt, pienlehtiasiat, rahaa ja taidetta tietenkään unohtamatta.

38. Jack Kirby The Epic Life Of The King Of Comics

Julkaistu 23.11.2022

Perehdyimme kovan Kirby-fanin Tom Sciolin käsikirjoittamaan ja piirtämään Jack Kirbyn elämäkertasarjakuvaan. Kirby loi älyttömän nipun supersankareita ja tiimejä kuten: Captain America, Thor, Fantastic Four ja X-Men. Kauppamies Stan Lee arvosti Kirbyn työtä niin paljon, että kirjoitti puumerkkinsä tämän luomusten päälle.

37. Maus

Julkaistu 11.10.2022

Samin ja Anssin lukulampun alla Art Spiegelmanin palkittu Maus, joka käsittelee Spiegelmanin isän, puolanjuutalaisen Vladekin keskitysleirikokemusta, sekä Artin ja Vladekin isä-poikasuhdetta.

36. Juliana Hyrri

Julkaistu 27.8.2022

Tällä kertaa Samin ja Anssin vieraana jälleen oikea taiteilija, eli Juliana Hyrri! Asiaa taidehommista, Hyrrin urasta sekä tietenkin Hyrrin tuoreimmasta teoksesta Päivänkakkarameri -sarjakuvaromaanista. Alkuperäinen haastattelu esitettiin elävien ihmisten iloksi Oulun Muusajuhlilla. Tämä on kuitenkin vain äänitallenne tilaisuudesta.

35. Dope Rider

Julkaistu 14.8.2022

420 Blaze it!

34. Riitta Uusitalo

Julkaistu 24.7.2022

Samin sooloseikkailun saaliina eksoottisilta Jyväskylän sarjakuvafestivaaleilta tarttui podcast-haaviimme Puupäähatun, sekä monia muita palkintoja niittäneen monialaisen sarjakuvataiteilijan Riitta Uusitalon haastattelu.

33. Vampire The Masquerade: Winter's Teeth

Julkaistu 21.5.2022

Yön lapset, millaisia sarjakuvia he lukevatkaan? Samin ja Anssin käsittelyssä Vampire The Masquerade: Winters Teeth -kauhusarjakuva, joka perustuu White Wolfin menestyneeseen pöytäroolipeliin.

32. Sword Princess Amaltea

Julkaistu 5.5.2022

Matriarkaatista päivää! Tällä kertaa Sami ja Anssi ovat saaneet käsiinsä feminististä mangaa kaukaa merten takaa, laskevan auringon maasta Ruotsista asti. Natalia Batistan Sword Princess Amaltea on useille kielille käännetty menestynyt ruotsalaisen kulttuuriviennin kärkituotteita.

31. Blacksad

Julkaistu 21.4.2022

Sarjakuplan aristokatit lukivat Blacksad kutosen, ja kiimaista maukumistamista saatiin nauhan täydeltä. Vältimme myös tukehtumisen karvapalloihin! Blacksad on veret seisauttava Film noir -dekkari, eikä mikään Karvisen Esko!

30. Pertti Jarlan Täysi Käsi

Julkaistu 3.4.2022

Sami ja Anssi matkasivat eksoottisille Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleille! Tässä jaksossa perehdytään kotimaiseen sarjakuvien kustantamiseen. Vieraaksi saimme sarjakuvantekijä Pertti Jarlan, jonka pyörittämä Täysi Käsi -kustantamo on erikoistunut sarjakuviin sekä pienlevikkiseen kirjallisuuteen.

29. Tulevaisuuden Arabi

Julkaistu 22.3.2022

Riad Sattoufin autofiktiivinen Tulevaisuuden arabi on palkittu myyntitykki, joka saa lukijan vaivaantumaan kulttuurien jatkuvien törmäysten aiheuttamasta kitkasta. Rakas kuulija. Otetaan toisiamme käsistä kiinni ja pyöritään hetki Gaddafin ja al-Assadin patsaiden ympärillä.

28. Watchmen

Julkaistu 15.3.2022

Who watches the podcast? Pyörityksessä Alan Mooren Watchmen, jota luullaan maailman parhaaksi sarjakuvaksi. Käsittelemme teoksen sille kuuluvalla arvokkuudella, mutta ensi kerralla olemme selvin päin.

27. Hiltuset

Julkaistu 15.2.2022

Tällä kertaa Sarjakupla ei keskity mihinkään tiettyyn sarjakuvateokseen, vaan haastattelimme Petri ja Tuisku Hiltusesta. Sarjakuvataiteilijoita kahdessa polvessa!

26. Hip Hop Family Tree

Julkaistu 31.1.2022

Pääesiintyjänä vuoden ensimmäisessä jaksossa Ed Piskorin Eisner-palkittu Hip Hop Family Tree -teos. Muina aiheina, Rob Liefeldin (Image Comics) ja Eazy-En (Kelly Park Compton Crips) kaunis verkostoitumistarina, sekä hip hop -elokuva Men in Black ja tietenkin Will Smith.

25. Mies joka ampui Lucky Luken

Julkaistu 27.12.2021

Aiheenamme pysäyttävä ja moderni tulkinta lännen legendasta: Mies joka ampui Lucky Luken. Muina aiheinamme kirjastoissa työskentely ja Jet Skit.

24. Myrkky

Julkaistu 24.12.2021

Sarjakuplan jouluspeciaalissa p***udutaan suomalaisten lasten rakastamaan p***alehti Myrkkyyn!

23. Mature Deacon

Julkaistu 13.12.2021

Keskustelemme taiteilija & taidekasvattaja Tessa Astren kanssa @maturedeacon-sarjakuvasta! Muita aiheitamme apurahat, taideopinnot ja sarjakuvaSKENE.

22. Elfquest

Julkaistu 4.12.2021

Vieraana Mari Ahokoivu ja aiheena Elfquest! Puhetta myös taidehommista ja Ahokoivun Oksi -teoksesta, joka julkaistiin juuri Yhdysvalloissa! Muisteltiin myös Spice Girlssiä.

21. Piko Ja Fantasio Neuvostoliitossa

Julkaistu 1.11.2021

Ranskalais-belgialainen Piko ja Fantasio Neuvostoliitossa asetti Samin ja Anssin miettimään omaa sananvapauttaan. Seikkailussa mukana myös mediastakin tuttu kolonialistinen kuvasto!

20. Umbrella Academy

Julkaistu 26.10.2021

Teinigootit Sami ja Anssi vääntävät juttua palkitusta Umbrella Academysta, siinä sivussa haukutaan kaikki sinun suosikkiyhtyeesi!

19. Masi

Julkaistu 18.10.2021

Keskustelemme sukupolvia jatkuneesta Mort Walkerin strippisarja Masista. Tämä nostalgiapläjäys kirvoitti meidät muistelemaan kilvan inttijuttujamme.

18. Corto Maltese Siperiassa

Julkaistu 11.10.2021

Ensimmäinen vieraamme Aapo Kukko valitsi viikon kirjaksi Hugo Prattin Corto Maltese Siperiassa. Kolonialististen seikkailujen perkkauksen lomassa Aapo raottaa myös oman ateljeensa ovea.

17. Crisis Zone

Julkaistu 3.10.2021

Sami ja Anssi matkaavat DeLoreanilla ajassa taaksepäin vuoteen 2020 tutustumaan Simon Hanselmannin Crisis Zoneen.

16. Kingdom Hearts Final Mix

Julkaistu 20.9.2021

Shiro Amanon samannimiseen pelisarjaan perustuva Kingdom Hearts Final Mix tuo Disneyn klassikkohahmot keskelle mangaseikkailua. Jaksossa mukana myös semiotiikkanurkkaus! Esittelyssä symbolit, ikonit ja indeksit!

15. Anthony Bourdain's Hungry Ghosts

Julkaistu 14.9.2021

Käsittelyssä ja keittiössä Anthony Bourdain's Hungry Ghosts -sarjakuvateos, joka yllätti meidät monella tapaa ja inspiroi kokkaamaan!

14. Raakaa Lihaa

Julkaistu 6.9.2021

Keskustelemme Max Cannonin ikonisesta Raakaa lihaa -strippisarjasta, joka on jatkanut mustan huumorin meininkiään vuodesta 1989 yhä tähän päivään.

13. Kick-Ass

Julkaistu 31.8.2021

Keskustelemme hätkähdyttävän väkivaltaisesta Kick-assista! Hurmeinen aihe sai meidät lausumaan jakson alkuun ensimmäisen sisältövaroituksemme: väkivalta.

12. Teenage Mutant Ninja Turtles

Julkaistu 23.8.2021

12. jakson aiheena ovat lapsuuden sankarimme: Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat! Miltä nyt tuntuu lukea näitä isojen poikien alkuperäisiä sarjakuvia?

11. Usagi Yojimbo

Julkaistu 16.8.2021

Keskustelemme Stan Sakain Usagi Yojimbo -sarjakuvasta, jonka julkaisi suomeksi Zum Teufel.

10. Einsteinin vaimo

Julkaistu 19.7.2021

Tässä jaksossa kaksi tolkkua cis-heteromiestä keskustelee Liv Strömqvistin Einsteinin vaimo -teoksesta. Sivuaiheina Britney Spears, K-Fed, Shar-J, Lennonin lapset ja Priscilla Presleyn neitsyys.

9. Hellblazer - Savua ja tulta

Julkaistu 12.7.2021

Juttelemme tällä kertaa Hellblazer-sarjakuvasta, saatananpalvonnasta ja yliluonnollisista kokemuksista.

8. 101 sarjakuvaa Suomesta

Julkaistu 5.7.2021

Keskustelemme suuruudenhullusta 101 sarjakuvaa Suomesta -antologiasta, jossa yli 100 taiteilijaa piirsi koko itsenäisen Suomen historian.

7. Cowboy Henk

Julkaistu 21.6.2021

Keskustelemme Kamagurkan ja Herr Seelen Belgialaisesta kulttiklassikosta Cowboy Henk. Miten tämä on jatkunut jo yli 40 vuotta?

6. Batman: Yön Ritari

Julkaistu 14.6.2021

Keskustelemme Frank Millerin Batman: Yön Ritari -sarjakuvakirjasta. Tosi pimeää settiä.

5. Chew

Julkaistu 7.6.2021

Keskustelemme palkintoja ja tunnustusta kahmineesta Chew-sarjasta. Syvennymme sankaruuteen, ja siihen miten ruokaan perustuvat supervoimat toimivat.

4. Walking Dead

Julkaistu 31.5.2021

Keskustelemme Walking Dead -sarjakuvasta, ja sen ympärillä olevasta kulttuurista. Anssi kertoo myös kovimmat selviämisvinkit.

3. The Fifth Beatle

Julkaistu 24.5.2021

Keskustelemme Eisner-voittajateos The Fifth Beatlestä. Tämä sarjakuva kertoo Beatlesin tuottaja Brian Epsteinin tarinan.

2. Megahex

Julkaistu 17.5.2021

Keskustelemme Simon Hanselmannin ihmeellisestä Megahex-kokoelmasta. Tunnarimme on tehnyt J. Hiltunen.

1. Ystäväni Dahmer

Julkaistu 10.5.2021

Keskustelemme Derf Backderfin vaikuttavasta Ystäväni Dahmer -sarjakuvateoksesta.

Takaisin podcastien listaan