Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Käärmeiden yö

Käärmeiden yö -podcastissa pureudutaan myyttisiin taruolentoihin, kansanuskomuksiin ja paranormaaleihin ilmiöihin. Toimittajana Essi Hietanen. Jaksotoiveet ja palautteet: Sähköposti: [email protected] Instagram: @kaarmeidenyo Tunnusmusiikki: Bonpo - Those Who Know

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 18 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 31.3.2021.

17. Karmivat nuket Annabelle ja Robert

Julkaistu 21.10.2021

Käärmeiden yön ensimmäinen Halloween-teemainen jakso käsittelee kahta karmivaa nukkea, joita ei ole tarkoitettu lastenleikkeihin. Eikä oikeastaan kenenkään käsiteltäväksi, sillä nämä nuket - Annabelle ja Robert - pidetään hurjan luonteensa vuoksi yhä tänä päivänäkin visusti lukkojen takana.

16. Avaruusolennot - osa 2: Ufohuuman alku

Julkaistu 8.10.2021

Käärmeiden yön avaruusolento-teemasarjan toisessa osassa otetaan katse taivaalle, ja katsotaan, mistä ufohuuma on oikein saanut alkunsa. Ufoista eli tunnistamattomista lentävistä esineistä on tehty väitettyjä havaintoja jo tuhansia vuosia sitten, mutta varsinainen ufohuuma sai alkunsa 1940-luvun lopulla. Tiesitkö, mistä lentävän lautasen tarina on lähtöisin? Tai että tämän ikonisimman lautasmallin lisäksi ufojen on kerrottu hurjimmillaan olleen hopeanhohtoisen ruumiin, liskon tai jopa alttarin näköinen? Entä kuinka Suomessa 1930-luvulla havaitut kummituslentokoneet oikein liittyvät tähän kaikkeen?

15. Virvatulet

Julkaistu 22.9.2021

Virvatulet, aarretulet, aarnivalkeat. Vanhoissa kansantarinoissa mystisesti lepattavalla liekillä on monta nimeä - ja myös monta mahdollista merkitystä. Onko selittämättömästi lepattavissa liekeissä kyse henkiolennoista, haltijan metkuista vai näyttääkö liekki aarteen paikan? Entä kuka näitä aarrekätköjä vartioi, ja miten mystinen ufojärvi tai muinainen mestauspaikka liittyvät tähän kaikkeen?

14. Tappajamato Allghoi Khorkhoi

Julkaistu 10.9.2021

Allghoi Khorkhoi on punainen, makkaranmuotoinen mato, jonka huhutaan elävän mongolialaisen autiomaan uumenissa. Makkaramainen tappajamato voi kuulostaa huvittavalta, mutta paikalliset paimentolaiset pelkäävät kuollakseen tuota myyttisen myrkyllistä olentoa, jonka on kerrottu mieltyneen erityisesti ihmislihan makuun. Allghoi Khorkhoin kerrotaan olevan niin myrkyllinen, että pelkkä kosketus siihen riittää tappamaan, mutta tämän lisäksi madon kerrotaan kykenevän tappamaan uhrinsa etäältä sylkien myrkkyä tai tappavia sähköiskuja. Onko tappajamato todella olemassa vai onko kyse vain mongolien kansantarinasta?

13. Martinin pirut

Julkaistu 3.9.2021

1800-luvun lopulla ylöjärveläisen Efraim Martinin torpassa tapahtui kummallisia asioita. Esineet lentelivät edestakaisin ja talon kummittelun huomasivat jo muutkin. Oli selvää, että tuvassa oli Efraimin, tämän vaimon ja piikatytön lisäksi jokin muukin. Ja välillä tuo jokin tuntui olevan jopa uhkaava muita kohtaan, ja tuvassa jouduttiin väistelemään niin lentäviä puukkoja kuin sammuttamaan uhkaavia tulipaloja. Piinasiko Martinin perhettä mellastava räyhähenki vai itse piru?

12. Bloody Mary

Julkaistu 27.8.2021

Vuosikymmenien ajan erityisesti lapset ja nuoret ovat haastaneet toisiaan kutsumaan pimeässä huoneessa peilin edessä Bloody Marya. Uskotaan, että jos rituaalin suorittaa oikein, peilin kuvajainen voi muuttua kammottavaksi Bloody Maryksi, joka parhaimmillaan antaa välähdyksen kutsujan tulevaisuudesta ja pahimmillaan vie kutsujan verisesti mennessään. Bloodyn Maryn henkilöllisyydestä on esitetty useita teorioita - kuten myös siitä, kuinka hän on päätynyt pelottavaksi urbaaniksi legendaksi. Oliko Bloody Mary Englannin tai Skotlannin kuningatar vai isänsä murhaama maalaistyttö? Entä voisiko peiliin ilmestyvälle karmealle kuvajaiselle löytyäkin jokin luonnollinen selitys?

11. Mothman

Julkaistu 19.8.2021

Vuonna 1966 Yhdysvaltain Point Pleasantin asukkaita piinasi pelottavan siivekäs punasilmäinen olento, Mothman. Olennon ilmestymiset päättyi tasan 13 kuukautta myöhemmin koko kaupunkia järisyttäneeseen tragediaan. Oliko Mothman hyvän vai pahan sanansaattaja? Entä miten vanha intiaanipäällikkö tai mystinen hahmo Indrid Cold liittyvät tapaukseen?

Bonusjakso: Juhannustaikoja

Julkaistu 24.6.2021

Käärmeiden yön ensimmäisen kauden päättää juhannusperinteistä kertova bonusjakso. Tiesitkö, millaisia taikoja yöttömässä yötä olisi hyvä harjoittaa? Tai että riehakas juhlinta on kuulunut juhannukseen?

10. Karsikko ja muita puutarinoita

Julkaistu 18.6.2021

Puilla on ollut vanhassa kansanperimässä tärkeitä tehtäviä. Puu ei ole tarjonnut vain rakennusainetta, vaan on edustanut myös koko perheen historiaa ja osoittanut myös rajan elämän ja kuoleman välillä. Puiden on nähty muodostavan yhteyden ihmisen kanssa, mutta ne ovat olleet myös portti ylisen ja alisen välillä. Tiesitkö, että karsikkopuu on valvonut, ettei vainaja palaa kotiin kummittelemaan? Tai että tarinoiden mukaan metsä voi lumota varomattoman kulkijan metsänpeittoon?

9. Avaruusolennot - osa 1: Peltokuviot

Julkaistu 10.6.2021

Peltokuviot tai viljaympyrät ovat salaperäisiä kuvioita, jotka ovat ilmestyneet yöaikaan keskelle peltoa. Peltokuviot ovat kummastuttaneet vuosikymmenten ajan, ja usein niiden ilmaantumiseen on yhdistetty merkilliset valoilmiöt taivaalla sekä tunnistamattomat lentävät objektit, ufot. Onko peltokuvioissa kyse avaruusaluksen laskeutumisjäljistä, ihmisen tekemästä huijauksesta - vai jostain aivan muusta?

8. Vlad Seivästäjä ja muita vampyyrimyyttejä

Julkaistu 3.6.2021

Verenhimoiset vampyyrit eivät liiemmin esittelyjä kaipaa. Vuosikymmenien - ja jopa vuosisatojen - ajan vampyyrit ovat herättäneet sekä inhoa että ihailua, ja niistä on tullut lähtemätön palanen meidän kauhukulttuuria. Mutta tiesitkö, mitä muinaiset kansantarinat kertovat vampyyreista? Entä tunnetko 1400-luvulla elänyttä hirmuhallitsija Vlad Seivästäjää, kenen uskotaan toimineen yhtenä vampyyritarinoiden todellisena esikuvana?

7. Bermudan kolmio

Julkaistu 27.5.2021

Bermudan kolmio on Floridan eteläkärjen, Puerto Ricon ja Bermudan rajaama kolmion muotoinen merialue, missä väitetään tapahtuneen laivojen ja lentokoneiden selittämättömiä katoamisia. Bermudan kolmion mysteerille on esitetty monenmoisia teorioita. Hurjimmat tarinat huhuilevat avaruusolentojen, aikamatkustusportaalin tai energiakristalleiden liittyvän jollain oudolla tavalla Bermudan kolmioon. Onko Bermudan kolmion vetovoimalle löytynyt vihdoin vastaus vai jääkö Atlantilla sijaitseva kolmion muotoinen merialue ikuiseksi arvoitukseksi?

6. Sukujyrkkämä ja muita muinaisia vanhusmurhia

Julkaistu 20.5.2021

Ättestupa, suomeksi sukujyrkkämä, on skandinaavisessa mytologiassa annettu nimitys jyrkänteelle, mistä on vanhojen tarinoiden mukaan syösty kuolemaan vanhuksia, jotka eivät enää tulleet toimeen omillaan. Vastaavanlaisia tarinoita ikäihmisten surmaamisesta tunnetaan myös eri puolilta maailmaa. Onko kyse vain hyytävistä tarinoista vai onko muinaisissa yhteisöissä todella surmattu iäkkäitä julmalla tavalla? 

5. Loch Nessin hirviö

Julkaistu 29.4.2021

Loch Nessin hirviö, "Nessie", on varmasti jokaiselle tuttu taruolento. Ensimmäiset havainnot Loch Ness -järvessä asuvasta pitkäkaulaisesta olennosta tehtiin jo yli 1400 vuotta sitten, ja nykyään tuo Skotlannin tummavetinen järvi toimii Nessien ansiosta valtavana turistimagneettina. Nessie-buumin pitkä historia on kuitenkin värikkäämpi mitä moni tietää. Siihen mahtuu niin kohtaamisia pyhimyksen kanssa, huijaritarinoita kuin erilaisia etsintäretkiä järvellä. Entäpä onko nykytiede vihdoin saanut vastauksen Loch Nessin hirviön mysteeriin?

4. Jatulintarhat

Julkaistu 22.4.2021

Jatulintarhat ovat muinaisia kivien reunustamia polkuja, labyrinttejä, joita on löytynyt eri puolilta Pohjois-Eurooppaa, myös Suomesta. Vanhimpien jatulintarhojen on arvioitu olevan jopa pronssikaudelta. Jatulintarhat ovat silti tänäkin päivänä suuri mysteeri. Kuka nämä kivikehät on rakentanut ja miksi? Hurjimmat tarinat kuiskivat jättiläisistä ja noidista, ja väitetään jopa, että jatulintarha toimisi porttina tuonelan ja tämän maailman välillä.

3. Itkevät patsaat

Julkaistu 15.4.2021

Kristinuskossa, erityisesti katolisen kirkon piirissä, on useita kertomuksia pyhimyspatsaista, joiden on havaittu itkeneen kyyneleitä, oliivi- tai aromaattisia öljyjä tai jopa verta. Useimmiten nämä patsaat ovat esittäneet Neitsyt Mariaa ja näitä kyynelehtiviä patsaita onkin monessa tapauksessa pidetty Marian ilmestymisinä. Onko kyse jumalallisesta vietistä, yliluonnollisesta ilmiöstä vai ovatko Itkevät patsaat vain huijareiden aikaansaannoksia?

2. El Chupacabra

Julkaistu 7.4.2021

Hyytävän pedon, El Chupacabran, kerrotaan liikkuneen äänettä yöllä ja imeneen vampyyrin lailla verestä kuiviin tuhansia maatilaeläimiä. Mutta tiesitkö, että tästä myyttisestä hahmosta liikkuu maailmalla kaksi varsin erilaista tarinaa? Puerto Ricossa on tehty havaintoja humanoidimaisesta Chupacabrasta, kun taas Yhdysvalloissa tehdyt havainnot kertovat koiramaisesta olennosta. Chupacabran taustalla liikkuu villejä teorioita siitä, onko kyseessä ulkoavaruuden asukas, sotilastukikohdasta karannut salainen koe-eläin vai kenties jotain vieläkin kummempaa?

1. Kraken ja muita merihirviöitä

Julkaistu 31.3.2021

Käärmeiden yön ensimmäisessä jaksossa sukelletaan valtamerten syvyyksiin ja tutustutaan kolmeen myyttiseen mustekalahirviöön: Krakeniin, Akkorokamuihin ja Luscaan. Ovatko tarinat laivaa tuhoavista jättiläismustekaloista vain taruja vai voisiko tarinoiden taustalta löytyä jotain totuudenjyviä?

Takaisin podcastien listaan