Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Käärmeiden yö

Käärmeiden yö -podcastissa pureudutaan yliluonnollisiin ilmiöihin, taruolentoihin sekä kansanuskomuksiin. Toimittajana Essi Hietanen. Neloskausi jatkuu elokuussa 🌞 ✨Lisäkuunneltavaa Patreonissa!✨ www.patreon.com/kaarmeiden_yo ✨Jaksotoiveet ja palautteet✨ [email protected] Facebook: Käärmeiden yö Instagram: @kaarmeidenyo Tunnusmusiikki: Bonpo - Those Who Know

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 34 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 31.3.2021.

33: Kesäkelit ahvenen selkäevästä ja muita tarinoita ennustajaeläimistä

Julkaistu 7.7.2022

Sää on niitä parhaita puheenaiheita, ja vaikka hikiset helteet, hyytävä syystuuli sekä paukkupakkaset on moneen kertaan nähty, riittää niistä aina puhuttavaa. Nykyään monien arkeen sää vaikuttaa lähinnä mieltä nostattavana tai sitä synkentävänä asiana, mutta aikoina jolloin jokaisen toimeentulo riippui satokaudesta, oli toisin. Tuolloin seurattiin tarkalla korvalla ja silmällä luonnon, ja muun muassa eläinten liikkeitä, jotta oltaisiin edes askeleen edelle siitä, mitä tulevina kuukausina taivaalta tulisi.

Tässä jaksossa perehdytään vanhoihin uskomuksiin eläimistä sään ennustajina. Lisäksi muistellaan monien tunteman sammakkoprofessorin ennustuksia ja otetaan yhteys henkilöön, joka katsoi ahvenen selkäevästä kesäsään.

Lähteet: https://justpaste.it/kaarmeidenyo_33 

32. Aarnikotka

Julkaistu 25.6.2022

Ympäri maailmaa vanhoissa kulttuureissa on maalattu kuvia eläimestä, jossa yhdistyy kahden eläinkunnan kuninkaallisen, kotkan ja leijonan, voimat. Kotkan yläruumis suurine siipineen ja leijonan voimakas alavartalo pitkän hännän kera ovat vanhojen tarinoiden mukaan olleet aarnikotkan eli griippin tunnusmerkit. Olennon, jota tarinoissa tituleerataan kaikkien olentojen kuninkaaksi, ja jota on kristinuskossa pidetty jopa itse Jeesuksen symbolina. Nykyään aarnikotka löytyy hämmästyttävän monesta paikasta, mutta harva kuitenkaan tietää, millaista tarinaa tästä olennosta on vuosisatojen saatossa kerrottu. Millainen on myyttisten tarinoiden aarnikotka? Entä voisiko dinosauruksen fossiili ratkaista aarnikotkan arvoituksen?

Lähteet: https://justpaste.it/kaarmeidenyo_32

31. Borleyn pappila

Julkaistu 17.6.2022

Borleyn pappilaa on pidetty yhtenä maailman kuuluisampana kummitustalona. Eikä ihme, sillä pappilassa on eri aikakausina ja eri tahojen toimesta todistettu yli 200 aavenäkyä. Hyytävin näistä on pihamaalla kulkenut aavenunna, jonka kohtalosta kerrotaan traagista tarinaa. Millaisia kummitustarinoita Borleyn pappilasta kantautuu? Kenelle kuului pappilan kellarista löytyneet luut tai paperipussissa ollut pääkallo? Entä kuka raapusteli seiniin rustatut hyytävät avunpyynnöt? Lähteet: https://justpaste.it/kaarmeidenyo_31 🌟Psst... Mikäli viihdyit jakson parissa, voisit tykätä myös Patreonin puolella olevasta spesiaalijaksosta hotelliaaveista: patreon.com/kaarmeiden_yo 🌟

30. Noitavainojen lähteillä

Julkaistu 14.4.2022

Tumman yön tietäjistä, magian, rohtojen ja kansanlääkinnän harjoittajista, ja paholaisen liittolaisista - noidista - on sanailtu historiankirjoissa jo vuosituhansien ajan. Vaikka useimmat kirjoitukset mainitsevat erityisesti myöhäiskeskiajalla alkaneet ja uuden ajan myötä roihahtaneet noitavainot, on noidista merkintöjä jo paljon tätäkin aiemmin. Mutta mikä oikein sai liikkelle valtavat, joukkopsykoosiksikin luonnehditut noitavainot? Kuinka karuja kuulustelumenetelmiä käytettiin? Entä millainen tarina kahdella noidaksi syytetyllä suomalaisella on kerrottavana?

29. Nukkumatti

Julkaistu 1.4.2022

Nukkumatti on kaikkien meidän tuntema unientuoja, ja josta kertova laulu, satu tai animaatio on tuudittanut lapset sukupolvesta toiseen unten maille. Vanhoissa tarinoissa Nukkumatista ei kuitenkaan kerrota vain ruusuisia iltasatuja, vaan hän on ollut osa painajaisia, jotka ovat niin pelottavia, ettei aikuinenkaan tohdi nukahtaa niitä kuullessaan. Millainen on vanha tarina kammottavasta, silmiäpolttavasta Nukkumatista? Ja kuinka tästä painajaisolennosta tuli meille hyvänunen tuoja? Entä tiesitkö, että tämä harmiton, animaatioissa esiintynyt höyhensaarille viejä oli tosiasiassa poliittisesti värittynyt hahmo?

28. Hyytävä huhuilija ja muita myyttisiä ennelintuja

Julkaistu 25.3.2022

Meille tutut lintulajit on nähty ennen myös kohtalokkaammassa roolissa. Linnut ovat olleet siivekkäitä sanansaattajia, joiden käytös on sinetöinyt ihmisen kohtalon. Ilo läikähti rinnassa, jos linnun ääni povasi hyvää viljasatoa tai johdatti puolison luo. Ja samoin sydän saattoi jättää lyönnin välistä, jos pahanilmanlintuna pidetty siivekäs parkkeerasi pihapuuhun nakuttamaan. Nämä hurjan kuuloiset uskomukset olivat tosia entisaikojen ihmisille, ja aiheuttivat pahimmillaan laajamittaisia lintuvainoja, joiden jälkiä korjataan yhä.

27. Poveglia - kauhujen saari

Julkaistu 18.3.2022

Italiassa, Venetsian laguunissa sijaitsevalla Poveglian saarella on hurja menneisyys - ja hyytävä maine. Poveglia on vuosisatojen saatossa toiminut niin sotaa pakenevien tukikohtana, ruttosairaalana kuin paikkana, missä sadistisen lääkärin kerrotaan suorittaneen kammottavia kokeita pahaa-aavistamattomille potilailleen.

Ehkäpä tämän vuoksi saari on yhä asumaton, mutta varmaan myös siksi, että lukuisten saarella traagisesti kuolleiden kerrotaan yhä kummittelevan siellä.

26. Avaruusolennot - osa 3: Roswellin ufotapaus

Julkaistu 11.3.2022

Vuonna 1947 erään yhdysvaltalaisen karjatilan läheisyydestä löydettiin merkillistä, tunnistamatonta romua ja näytti jopa siltä kuin avaruusalus olisi iskeytynyt maahan. Väitettiin, että aluksen sisältä olisi löydetty maahansyöksyssä kuolleita avaruusolentoja, jotka vietiin visusti valtion tutkittavaksi.

Roswellin tapauksesta on kulunut 75 vuotta, mutta tapahtumista on yhä valloillaan kaksi totuutta. Valtion virallinen selonteko sekä lukuisten silminnäkijöiden antama kertomus, mikä on muodostunut varsinaiseksi salaliittoteorioiden graalinmaljaksi.

Roswellin ufotapaus saa monissa yksityiskohdissaan niin merkillisiä sävyjä, että hartaimmankin skeptikon on lopulta hankala sanoa, mihin oikein tulisi uskoa. Varmaa on se, että jokin iskeytyi taivaalta maahan - mutta oliko kyse avaruusaluksesta vai jostain muusta?

25. Ihmeparantajat - puoskareita vai profeettoja?

Julkaistu 25.2.2022

Kautta aikain, ympäri maailmaa on putkahdellut karismaattisia puhujia, jotka ovat välittäneet jumalan sanaa, mutta myös ihmetekoja.

Hurmiollisissa puheenvuoroissa nämä evankelistat ovat saaneet taaksensa lukuisia tukijoita, joiden on väitetty parantuneen vakavistakin sairauksista. Sokeat ovat saaneet näkönsä takaisin, vammautuneet ovat pystyneet jälleen kävelemään ja kivut ovat kadonneet kuin taikaiskusta.

Parantajien hengelliset tilaisuudet ovat täynnä rakkautta ja yhteishenkeä, mutta joidenkin puhujien taustalta löytyy tekoja, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Millaisia ovat parantajien toteuttamat väitetyt ihmeteot? Entä tiesitkö, kuka oli väkeä rukousjonossa sanoillaan kaatanut, Suomen tunnetuin parantaja? Mikä voisi selittää väitettyjä ihmetekoja, ja ovatko ihmeidentekijät puoskareita vai profeettoja?

24. Outo kulkija ovella ja muita kokemuksia etiäisistä

Julkaistu 18.2.2022

Etiäinen on vanhan uskomuksen mukaan ihmisen kuvajainen tai haamuolento, joka kulkee ihmisen edeltä. Etiäinen voi tulla hahmon muodossa tai olla vain voimakas tunne. Etiäisistä on tarinoita erityisesti vanhan kansan keskuudessa, ja niiden on ajateltu ennustavan tulevaa. Pian tupaan astuvaa vierasta - tai jotain kohtalokkaampaa. Etiäiset liippaavat läheltä enneunia ja myös ajatusta suojelusenkelistä, jos jokin ennakkoaavistus on estänyt onnettomuuden tai epäonnen.

Millaisia kokemuksia kuulijoilla on etiäisistä? Voiko unista ennustaa tulevaa ja kuinka kävi brittiläiselle ennetoimistolle? Vai löytyykö aivojen uumenista selitys näille merkillisille kokemuksille, joista on tarinoitu vuosikymmenien ajan?

23. Kuoliaaksi kutittaja ja muita merenneitotarinoita

Julkaistu 11.2.2022

Maailmalla on vuosituhansien ajan tarinoitu merenneidoista. Vedenalaisessa maailmassa elelevistä olennoista, joiden on kuvailtu olleen puoliksi naisia ja puoliksi kaloja. Vaikka merenneitojen ulkonäön kerrotaan hurmanneen kenet tahansa, ei ulkonäön saa antaa pettää, jos mielii kotiin yhtenä kappaleena. Toiset merenneidoista eivät ole kauniita alkuunkaan, vaan painajaismaisia olentoja, joiden pelkkä näkeminen saa sisuskalut kääntymään ympäri. Tiesitkö, millainen on kuoliaaksi kutittava merenneito? Entä miten karmea kohtalo odottaa, jos erehtyy syömään japanilaisen merenneidon lihaa? Entä kuka on suositun kahvibrändin logossa keimaileva kaksipyrstöinen merenneito? Ja miksi eräs lauantaikylpijä on syytä jättää rauhaan?

22. Hexhamin kirotut kivipäät

Julkaistu 4.2.2022

1970-luvulla kaksi englantilaispoikaa kaivoi sattumalta takapihan puutarhasta esiin merkillisiä esineitä, jotka veivät lopulta koko perheen erikoisten sattumusten keskiöön. Esineet olivat tennispallon kokoisia kivipäitä, joilla oli selkeästi kaiverretut kasvonpiirteet. Pojat esittelivät löytöään lehtien palstoilla, ja pian päät saivat nimensä kaupungin mukaan - Hexham Heads, Hexhamin päät. Mutta mitä oikein tapahtui sen jälkeen? Olivatko kivipäät noiduttuja, vanhoja kelttiläisiä rituaaliesineitä? Vai näyttivätkö kivet kuvaa menneistä tapahtumista? Entä miten outo susiolento oikein liittyy tähän tarinaan?

21. Lumimies

Julkaistu 28.1.2022

Uskotaan, että Himalajan lumisilla huipuilla vaeltaa karvainen olento, joka ei ole löytänyt paikkaansa luonnontieteellisestä järjestelmästä. Lumimiehen, jetin, arvellaan olevan jättiläismäinen kadoksissa oleva apina- tai ihmislaji, mistä on merkkinä vain valtava jalanjälki lumessa. Meille lumimiehen myytti tuli tutuksi länsimaisten tutkimusmatkailijoiden myötä. Mutta vuoristokansoille kyse on vuosisatoja vanhasta kansantarusta, jossa jetistä piirtyy varsin erilainen kuva kuin nykyviihteessä.  Tiesitkö, millainen on vanha tiibetiläinen tarina lempeän lumimiehen ystävyydestä munkin kanssa? Entä voisivatko muinainen päänahka, valtava käden luuranko ja esihistoriallinen karvatuppo antaa selityksen lumimiehen mysteerille?

20. Wendigo

Julkaistu 4.12.2021

Kun kaamos otti kylmään kouraansa kuukausiksi, oli Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoilla muutakin pelättävää kuin paleltuminen ja nälänhätä. Nimittäin metsissä samoava kulkija, Wendigo, jonka langanlaiha keho himosi ihmislihaa - tulematta koskaan kylläiseksi. Oliko Wendigo myyttinen olento, joka ajoi ihmisen hulluuden partaalle - vai symboloiko olento pohjoisen ankaria talvia ja äärimmäisiä tekoja, joihin nälänhädässä sorrutaan?

19. Vaihdokas

Julkaistu 20.11.2021

Ennen muinoin vanhemmilla on ollut yksi huolenaihe lisää: se, että jokin yliluonnollinen otus vie rakkaan lapsen ja korvaa sen vaihdokkaalla. Peikon, haltijan, maahisen tai keijun lapsella - jotka puolestaan veivät ihmislapsen mukanaan omaan valtakuntaansa. Hurjan kuuloista kansantarinaa vaihdokkaista on kerrottu eri puolilla Eurooppaa, myös täällä meillä Suomessa. Mutta mistä tarinat ovat oikein saaneet alkunsa? Ja onko kaiken taustalla kipeä totuus, joka on tarujakin hyytävämpi?

18. Mustion linnan aave ja muita suomalaisia kartanokummituksia

Julkaistu 5.11.2021

Pyhäinpäivän alla tutustutaan suomalaisiin kartanokummituksiin. Kuolleiden vaeltaviin sieluihin, joiden sanotaan yhä asustavan Länsi-Uudellamaalla Mustion linnassa ja Tampereella Hatanpään kartanossa. Millaisia merkkejä haamuista on tehty? Entä voisivatko kummittelut selittyä näiden sielujen traagisella elämäntarinalla? 

🌟Psst... Mikäli viihdyit jakson parissa, voisit tykätä myös Patreonin puolella olevasta spesiaalijaksosta hotelliaaveista: patreon.com/kaarmeiden_yo 🌟

17. Karmivat nuket Annabelle ja Robert

Julkaistu 21.10.2021

Käärmeiden yön ensimmäinen Halloween-teemainen jakso käsittelee kahta karmivaa nukkea, joita ei ole tarkoitettu lastenleikkeihin. Eikä oikeastaan kenenkään käsiteltäväksi, sillä nämä nuket - Annabelle ja Robert - pidetään hurjan luonteensa vuoksi yhä tänä päivänäkin visusti lukkojen takana.

16. Avaruusolennot - osa 2: Ufohuuman alku

Julkaistu 8.10.2021

Käärmeiden yön avaruusolento-teemasarjan toisessa osassa otetaan katse taivaalle, ja katsotaan, mistä ufohuuma on oikein saanut alkunsa. Ufoista eli tunnistamattomista lentävistä esineistä on tehty väitettyjä havaintoja jo tuhansia vuosia sitten, mutta varsinainen ufohuuma sai alkunsa 1940-luvun lopulla. Tiesitkö, mistä lentävän lautasen tarina on lähtöisin? Tai että tämän ikonisimman lautasmallin lisäksi ufojen on kerrottu hurjimmillaan olleen hopeanhohtoisen ruumiin, liskon tai jopa alttarin näköinen? Entä kuinka Suomessa 1930-luvulla havaitut kummituslentokoneet oikein liittyvät tähän kaikkeen?

15. Virvatulet

Julkaistu 22.9.2021

Virvatulet, aarretulet, aarnivalkeat. Vanhoissa kansantarinoissa mystisesti lepattavalla liekillä on monta nimeä - ja myös monta mahdollista merkitystä. Onko selittämättömästi lepattavissa liekeissä kyse henkiolennoista, haltijan metkuista vai näyttääkö liekki aarteen paikan? Entä kuka näitä aarrekätköjä vartioi, ja miten mystinen ufojärvi tai muinainen mestauspaikka liittyvät tähän kaikkeen?

14. Tappajamato Allghoi Khorkhoi

Julkaistu 10.9.2021

Allghoi Khorkhoi on punainen, makkaranmuotoinen mato, jonka huhutaan elävän mongolialaisen autiomaan uumenissa. Makkaramainen tappajamato voi kuulostaa huvittavalta, mutta paikalliset paimentolaiset pelkäävät kuollakseen tuota myyttisen myrkyllistä olentoa, jonka on kerrottu mieltyneen erityisesti ihmislihan makuun. Allghoi Khorkhoin kerrotaan olevan niin myrkyllinen, että pelkkä kosketus siihen riittää tappamaan, mutta tämän lisäksi madon kerrotaan kykenevän tappamaan uhrinsa etäältä sylkien myrkkyä tai tappavia sähköiskuja. Onko tappajamato todella olemassa vai onko kyse vain mongolien kansantarinasta?

13. Martinin pirut

Julkaistu 3.9.2021

1800-luvun lopulla ylöjärveläisen Efraim Martinin torpassa tapahtui kummallisia asioita. Esineet lentelivät edestakaisin ja talon kummittelun huomasivat jo muutkin. Oli selvää, että tuvassa oli Efraimin, tämän vaimon ja piikatytön lisäksi jokin muukin. Ja välillä tuo jokin tuntui olevan jopa uhkaava muita kohtaan, ja tuvassa jouduttiin väistelemään niin lentäviä puukkoja kuin sammuttamaan uhkaavia tulipaloja. Piinasiko Martinin perhettä mellastava räyhähenki vai itse piru?

12. Bloody Mary

Julkaistu 27.8.2021

Vuosikymmenien ajan erityisesti lapset ja nuoret ovat haastaneet toisiaan kutsumaan pimeässä huoneessa peilin edessä Bloody Marya. Uskotaan, että jos rituaalin suorittaa oikein, peilin kuvajainen voi muuttua kammottavaksi Bloody Maryksi, joka parhaimmillaan antaa välähdyksen kutsujan tulevaisuudesta ja pahimmillaan vie kutsujan verisesti mennessään. Bloodyn Maryn henkilöllisyydestä on esitetty useita teorioita - kuten myös siitä, kuinka hän on päätynyt pelottavaksi urbaaniksi legendaksi. Oliko Bloody Mary Englannin tai Skotlannin kuningatar vai isänsä murhaama maalaistyttö? Entä voisiko peiliin ilmestyvälle karmealle kuvajaiselle löytyäkin jokin luonnollinen selitys?

11. Mothman

Julkaistu 19.8.2021

Vuonna 1966 Yhdysvaltain Point Pleasantin asukkaita piinasi pelottavan siivekäs punasilmäinen olento, Mothman. Olennon ilmestymiset päättyi tasan 13 kuukautta myöhemmin koko kaupunkia järisyttäneeseen tragediaan. Oliko Mothman hyvän vai pahan sanansaattaja? Entä miten vanha intiaanipäällikkö tai mystinen hahmo Indrid Cold liittyvät tapaukseen?

Bonusjakso: Juhannustaikoja

Julkaistu 24.6.2021

Käärmeiden yön ensimmäisen kauden päättää juhannusperinteistä kertova bonusjakso. Tiesitkö, millaisia taikoja yöttömässä yötä olisi hyvä harjoittaa? Tai että riehakas juhlinta on kuulunut juhannukseen?

10. Karsikko ja muita puutarinoita

Julkaistu 18.6.2021

Puilla on ollut vanhassa kansanperimässä tärkeitä tehtäviä. Puu ei ole tarjonnut vain rakennusainetta, vaan on edustanut myös koko perheen historiaa ja osoittanut myös rajan elämän ja kuoleman välillä. Puiden on nähty muodostavan yhteyden ihmisen kanssa, mutta ne ovat olleet myös portti ylisen ja alisen välillä. Tiesitkö, että karsikkopuu on valvonut, ettei vainaja palaa kotiin kummittelemaan? Tai että tarinoiden mukaan metsä voi lumota varomattoman kulkijan metsänpeittoon?

9. Avaruusolennot - osa 1: Peltokuviot

Julkaistu 10.6.2021

Peltokuviot tai viljaympyrät ovat salaperäisiä kuvioita, jotka ovat ilmestyneet yöaikaan keskelle peltoa. Peltokuviot ovat kummastuttaneet vuosikymmenten ajan, ja usein niiden ilmaantumiseen on yhdistetty merkilliset valoilmiöt taivaalla sekä tunnistamattomat lentävät objektit, ufot. Onko peltokuvioissa kyse avaruusaluksen laskeutumisjäljistä, ihmisen tekemästä huijauksesta - vai jostain aivan muusta?

8. Vlad Seivästäjä ja muita vampyyrimyyttejä

Julkaistu 3.6.2021

Verenhimoiset vampyyrit eivät liiemmin esittelyjä kaipaa. Vuosikymmenien - ja jopa vuosisatojen - ajan vampyyrit ovat herättäneet sekä inhoa että ihailua, ja niistä on tullut lähtemätön palanen meidän kauhukulttuuria. Mutta tiesitkö, mitä muinaiset kansantarinat kertovat vampyyreista? Entä tunnetko 1400-luvulla elänyttä hirmuhallitsija Vlad Seivästäjää, kenen uskotaan toimineen yhtenä vampyyritarinoiden todellisena esikuvana?

7. Bermudan kolmio

Julkaistu 27.5.2021

Bermudan kolmio on Floridan eteläkärjen, Puerto Ricon ja Bermudan rajaama kolmion muotoinen merialue, missä väitetään tapahtuneen laivojen ja lentokoneiden selittämättömiä katoamisia. Bermudan kolmion mysteerille on esitetty monenmoisia teorioita. Hurjimmat tarinat huhuilevat avaruusolentojen, aikamatkustusportaalin tai energiakristalleiden liittyvän jollain oudolla tavalla Bermudan kolmioon. Onko Bermudan kolmion vetovoimalle löytynyt vihdoin vastaus vai jääkö Atlantilla sijaitseva kolmion muotoinen merialue ikuiseksi arvoitukseksi?

6. Sukujyrkkämä ja muita muinaisia vanhusmurhia

Julkaistu 20.5.2021

Ättestupa, suomeksi sukujyrkkämä, on skandinaavisessa mytologiassa annettu nimitys jyrkänteelle, mistä on vanhojen tarinoiden mukaan syösty kuolemaan vanhuksia, jotka eivät enää tulleet toimeen omillaan. Vastaavanlaisia tarinoita ikäihmisten surmaamisesta tunnetaan myös eri puolilta maailmaa. Onko kyse vain hyytävistä tarinoista vai onko muinaisissa yhteisöissä todella surmattu iäkkäitä julmalla tavalla? 

5. Loch Nessin hirviö

Julkaistu 29.4.2021

Loch Nessin hirviö, "Nessie", on varmasti jokaiselle tuttu taruolento. Ensimmäiset havainnot Loch Ness -järvessä asuvasta pitkäkaulaisesta olennosta tehtiin jo yli 1400 vuotta sitten, ja nykyään tuo Skotlannin tummavetinen järvi toimii Nessien ansiosta valtavana turistimagneettina. Nessie-buumin pitkä historia on kuitenkin värikkäämpi mitä moni tietää. Siihen mahtuu niin kohtaamisia pyhimyksen kanssa, huijaritarinoita kuin erilaisia etsintäretkiä järvellä. Entäpä onko nykytiede vihdoin saanut vastauksen Loch Nessin hirviön mysteeriin?

4. Jatulintarhat

Julkaistu 22.4.2021

Jatulintarhat ovat muinaisia kivien reunustamia polkuja, labyrinttejä, joita on löytynyt eri puolilta Pohjois-Eurooppaa, myös Suomesta. Vanhimpien jatulintarhojen on arvioitu olevan jopa pronssikaudelta. Jatulintarhat ovat silti tänäkin päivänä suuri mysteeri. Kuka nämä kivikehät on rakentanut ja miksi? Hurjimmat tarinat kuiskivat jättiläisistä ja noidista, ja väitetään jopa, että jatulintarha toimisi porttina tuonelan ja tämän maailman välillä.

3. Itkevät patsaat

Julkaistu 15.4.2021

Kristinuskossa, erityisesti katolisen kirkon piirissä, on useita kertomuksia pyhimyspatsaista, joiden on havaittu itkeneen kyyneleitä, oliivi- tai aromaattisia öljyjä tai jopa verta. Useimmiten nämä patsaat ovat esittäneet Neitsyt Mariaa ja näitä kyynelehtiviä patsaita onkin monessa tapauksessa pidetty Marian ilmestymisinä. Onko kyse jumalallisesta vietistä, yliluonnollisesta ilmiöstä vai ovatko Itkevät patsaat vain huijareiden aikaansaannoksia?

2. El Chupacabra

Julkaistu 7.4.2021

Hyytävän pedon, El Chupacabran, kerrotaan liikkuneen äänettä yöllä ja imeneen vampyyrin lailla verestä kuiviin tuhansia maatilaeläimiä. Mutta tiesitkö, että tästä myyttisestä hahmosta liikkuu maailmalla kaksi varsin erilaista tarinaa? Puerto Ricossa on tehty havaintoja humanoidimaisesta Chupacabrasta, kun taas Yhdysvalloissa tehdyt havainnot kertovat koiramaisesta olennosta. Chupacabran taustalla liikkuu villejä teorioita siitä, onko kyseessä ulkoavaruuden asukas, sotilastukikohdasta karannut salainen koe-eläin vai kenties jotain vieläkin kummempaa?

1. Kraken ja muita merihirviöitä

Julkaistu 31.3.2021

Käärmeiden yön ensimmäisessä jaksossa sukelletaan valtamerten syvyyksiin ja tutustutaan kolmeen myyttiseen mustekalahirviöön: Krakeniin, Akkorokamuihin ja Luscaan. Ovatko tarinat laivaa tuhoavista jättiläismustekaloista vain taruja vai voisiko tarinoiden taustalta löytyä jotain totuudenjyviä?

Takaisin podcastien listaan