Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Lapin Kansan podcastit

Kuuntele Lapin Kansan podcasteja. Sarjamme tarjoavat monipuolista kuunneltavaa Lapin asioista kiinnostuneille.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 233 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.9.2018.

51. Vasan podcast: Rakkauden sävyt

Julkaistu 23.12.2021

Mitä kaikkea rakkaus on? Se on ainakin tunteiden vuoristorataa, ystävyyttä, turvallisuutta ja vaaleanpunaisia hetkiä. Vasan tuoreessa podcast-jaksossa Mari Molkoselkä, Henriikka Korko, Julia Laiho ja Aurora Kuusisto keskustelevat rakkauden sävyistä ja ilmiöistä, jotka vaikuttavat parisuhdeihanteisiin. Nykyajan nettideittailu on kuin verkkokaupassa paidan etsintää, mutta paitoja onkin tarjolla satoja ja jokainen on erilainen. Maailma vaikuttaa olevan täynnä mahdollisuuksia. Rakkaudelle asetetut odotukset luovat kuitenkin mielikuvaa siitä, että rakkaus olisi pelkkää huumaa ja täydellisyyttä, mutta todellisuus voi olla toinen. Podcastissa keskustellaan myös siitä, kuinka tärkeää parisuhteissa on tottua tylsyyteen toisen kanssa.

50. Vasan podcast: Elämää suurempia elokuvia

Julkaistu 9.12.2021

Tove, Slummien miljonääri, Harry Potterit, Henkien kätkemä, Taru sormusten herrasta -trilogia, Reindeerspotting, Muumipeikko ja pyrstötähti, Eatnameamet ja muut elämää mullistavat elokuvat. Hyvä elokuva vie mukanaan, liikuttaa, lisää tietoa tai on vain hauska. Mari Molkoselkä, Kerttu Pakkasvirta, Eemeli Ulmanen ja Julia Laiho keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa elokuvista, jotka ovat jääneet mieleen ja jopa muuttaneet omaa elämää. Mitkä elokuvat ovat nuorten sukupolvikokemuksia vai onko sellaisia edes olemassa?

49. Vasan podcast: Miksei seksuaalinen häirintä voi jo loppua?

Julkaistu 18.11.2021

Olo on syyllinen, vihainen ja likainen. Miksi juuri minulle tehtiin noin, onko minussa jotain vikaa? Venla Kiiskinen, Henriikka Korko, Julia Laiho ja Mari Molkoselkä keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa omista seksuaalisen häirinnän kokemuksistaan ja tunteista, joita häirintä synnyttää. Seksuaalista häirintää voi kohdata jo ennen murrosikää, mutta viimeistään täysi-ikäisenä se tulee monille tutuksi yöelämässä. Tyrmäystippoja, huutelua, luvatonta koskettelua ja oman itsemääräämisoikeuden loukkauksia tulee niin naurettavan usein vastaan, että siitä voisi jo rakentaa oman juomapelin tai bingon. Kokemukset saavat varuilleen, koska monet kokevat aitoa pelkoa vielä pahemmasta. Miksei tämä voi jo loppu?

48. Vasan podcast: Vielä yksi TikTok...

Julkaistu 14.10.2021

Jos vaikka katsoisin vielä yhden videon... TikTok on niin koukuttava, että sitä huomaa selaavansa lähes koko päivän ajan. For you page päivittyy etätunnilla, tiskatessa, nukkumaan laittaessa tai jopa töissä. Vasan uudessa podcast-jaksossa Venla Kiiskinen, Erica Niemelä, Aurora Kuusisto ja Mari Molkoselkä keskustelevat TikTokista ja sen puolista. Loputon videovirta vie katselijansa mukanaan, koska sisältö tuntuu juuri siltä, mitä itse onkin aina tahtonut nähdä. TikTokin lisäksi podcastissa keskustellaan Facebookin vallasta, ja maanantaista jona somejätin sovellukset kaatuivat. Kuinka kauhealta se tuntuikaan?

47. Vasan podcast: Turhauttavat ja turhat ulkonäköpaineet

Julkaistu 30.9.2021

Sosiaalisen median ulkonäkökeskeisyys luo nuorille paineita, joista on vaikeaa päästä irti. Ulkonäköpaineiden kokeminen on kierre, stressitilan kaltainen olotila, joka pahimmillaan aiheuttaa erilaisia lieveilmiöitä. Aurora Kuusisto, Venla Kiiskinen, Mari Molkoselkä ja Eveliina Lahtinen keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa ihmisten kokemista ulkonäköpaineista, kauneusihanteista ja niiden keinotekoisuudesta. Miksi ylipäätään asiat erotellaan feminiinisiksi tai maskuliinisiksi, kun ihmisten sukupuolta ei voida määritellä vain kahdella tavalla? Jos vain jokainen saisi olla oma itsensä rauhassa, elämä olisi kaikille helpompaa.

46. Vasan podcast: Pelottavat päihteet

Julkaistu 16.9.2021

Ilman alkoholia ei voi olla hauskaa ja ilman sitä ei voi tutustua uusiin ihmisiin! Niinpä niin. Suomalaisessa juomakulttuurissa korostuu aivan liikaa alkoholin merkitys sosiaalisten suhteiden synnyttäjänä ja ylläpitäjänä. Heikko päihdekasvatus lähinnä vieraannuttaa ja pelottelu kummastuttaa. Epätietoon jättäminen voi vain lisätä riskikäyttäytymistä. Henriikka Korko, Erica Niemelä, Mari Molkoselkä ja Eemeli Ulmanen keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa koulujen ja kodin päihdekasvatuksesta. Miksei päihteistä pystytä puhumaan konkreettisesti? Podcastissa puhutaan myös darravapaasta elämästä, koska hauskaa voi pitää selvänäkin. Miltäpä kuulostaisi alkoholittomat häät tai opiskelijabileet?

45. Vasan podcast: Onneksi kuntavaalit on pian ohi

Julkaistu 10.6.2021

Enää ei jaksa puhua kuntavaaleista, mutta ei hätää, vaalit ovat aivan kohta ohi. Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa kuntavaaleista ja siitä, miksi nuoria vaalit eivät kiinnosta. Ehdokkaiden on vaikeaa tavoitta nuoria eikä kaikkia ehdokkaita löydä edes vaalikoneista. Vaalilipukkeet, lehtimainokset ja tienvarsikyltit luovat mielikuvia, mutta tavoittavatko ne todella äänestäjän? Kunnanvaltuuston päätökset eivät saavuta nuoria, koska pelkkä tiedote kaupungin sivuilla ei enää vuonna 2021 riitä. On mentävä sinne, missä nuoret ovat. Jaksossa kuullaan myös neljän lappilaisen nuoren kuntavaaliehdokkaan perustelut sille, miksi nuorten on tärkeää äänestää.

44. Vasan podcast: Kunpa pääsisin terapiaan

Julkaistu 27.5.2021

Terapia on monelle ihmiselle normaali osa elämää ja tärkeä tuki. Psykoterapiaan pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja terapia voi päättyä ennen aikoja. Mari Molkoselkä, Aurora Kuusisto ja Henriikka Korko keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa terapiasta ja mielenterveydestä. Miten terapiaan pääsy voikaan olla niin vaikeaa? Mielenterveyden tukeminen on yksi yhteiskunnan peruspilareista. Se, että ulospäin vaikuttaa siltä, että elämässä asiat sujuvat hyvin, ei tarkoita sitä ettei selviäisi ilman tukea. Podcastissa keskustellaan myös pärjäämisestä. Monesti ihminen yrittää jaksaa viimeiseen asti, kunnes tajuaa, että tarvitsee apua.

43. Vasan podcast: Turvallinen lapsuus

Julkaistu 12.5.2021

Vanhemmat tuovat lapsuuteen turvaa. Heidän käytöksellään ja kasvatuksellaan on suuri vaikutus siihen, miten lapsuuden kokee. Mari Molkoselkä, Henriikka Korko, Aurora Kuusisto ja Julia Laiho keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa asioista, jotka tekevät lapsuudesta turvallisen. Se miten rahasta puhutaan, näkyy lapsen asenteessa rahaan myöhemmin elämässä. Raha voi tuoda lapsuuteen turvaa, mutta vakaa taloudellinen tilanne ei korvaa vanhempien luomaa suhdetta lapseen. Läsnäolo ja hyvä keskusteluyhteys ovat korvaamattomia asioita. Podcastissa keskustellaan myös sosiaalisen median vaikutuksista lapsiin. Nykylapset suorastaan syntyy tabletit kädessä ja sosiaaliseen mediaan mennään hyvin varhain. Minne katosivat ruutuaika ja ikärajat? Pitäisikö ennemmin keskustella siitä, mitä sisältöä laitteella kuluttaa?

42. Vasan podcast: Rasismia ja mikroaggressioita

Julkaistu 29.4.2021

Marita Guevaran suomalaisuutta on kyseenalaistettu koko hänen elämänsä ajan. Lapsena häntä kutsuttiin n-sanalla, tuntemattomat aloittavat keskustelut englanniksi ja hänen juuristaan kysellään koko ajan. – Minun pitää selittää omaa olemassa oloa, koska jotenkin minun naama ei nyt sovi suomalaisuuden estetiikkaan. Guevara, Mari Molkoselkä ja Kerttu Pakkasvirta keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa rasismista, mikroaggressioista ja valtaväestön vastuusta. Mikroaggression taustalla ei aina ole pahaa tarkoitusta. Mutta se, ettei tarkoita pahaa käytöksellään, ei poista sitä faktaa, etteikö teko olisi ollut rasistinen. Jokainen voi lopulta vaikuttaa omaan käytökseensä, kun kohtaa uusia ihmisiä. – Jos tapaat uuden ruskean ihmisen, kysy samat kysymykset, mitä kysyisit valkoiselta ihmiseltä, Guevara summaa. Ei ole maailmanloppu, jos puhuu väärin tai tekee virheen, kunhan siitä oppii ja kasvaa sekä pyytää anteeksi.

41. Vasan podcast: Vapaapalokunta lisää turvallisuudentunnetta

Julkaistu 15.4.2021

Vapaapalokunta on monipuolinen harrastus, jossa oppii hyödyllisiä taitoja. Erica Niemelä harrasti nuorempana VPK:ta. Hän sai sen kautta monia ystäviä ympäri Suomea, vietti ikimuistoisia hetkiä kesäleireillä ja oppi monta asiaa turvallisuudesta. – VPK lisää turvallisuudentunnetta, kun kokee, että osaa tehdä jotain vaaratilanteessa. Niemelä, Mari Molkoselkä ja Lotta Laitila keskustelevat Vasan uudessa podcast-jaksossa vapaapalokunnasta ja paloturvallisuudesta. Millainen harrastus VPK on? Missä kaikkialla Lapissa voi harrastaa VPK:ta? Kuinka monta hälytystä Lapin pelastuslaitokselle tulee vuodessa?

Peltipailakka osa 9: Turvallisuus

Julkaistu 13.4.2021

Pääsiäisenä 2021 sattui kolme vakavaa kelkkaonnettomuutta, joissa kuoli kaksi ihmistä. Onnettomuudet olivat järkyttäviä – niissä menehtyi nuoria henkilöitä. Otsikot ovat kertoneet muistakin kelkkaonnettomuuksista läpi talven. On ollut reitiltä suistumisia, nokkakolaria ja jäihin putoamisia. Onko kelkkailu holtittoman vaarallista? Tilastojen valossa kehitys on näyttänyt paremmalta kuin uutisotsikoissa, sanoo Liikenneturvan moottorikelkoista ja mönkijöistä vastaava yhteyspäällikkö Petri Niska. Kun liikennevakuutuksista on korvattu pahimpina vuosina yli 1000 onnettomuutta, ovat korvausmäärät olleet viime vuosina noin 600 onnettomuuden tietämillä. Suurin osa onnettomuuksista on suhteellisen lieviä. Vuosina 2014–2018 sattui yhteensä 41 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, joissa menehtyi 45 henkilöä. Vuonna 2020 onnettomuuksissa kuoli kolme kelkkailijaa. Tänä keväänä kuolemantapauksia on ollut kaksi, molemmat pääsiäisenä. Mitä muuta tilastot kertovat onnettomuuksista? Korostuuko niissä esimerkiksi nuorten osuus? Millaisia kelkkaonnettomuudet yleensä ovat ja miten ajamiseen liittyviä riskejä voi minimoida? Peltipailakka-podcastin jatkojaksossa avataan moottorikelkkailun turvallisuutta ja turvattomuutta. Toimittajana on Tapio Nykänen.

Peltipailakka osa 6: Kelkkailu Elämäntapana

Julkaistu 8.4.2021

Useille moottorikelkka on hupilaite, jolla ajetaan satunnaisesti laavulle makkaranpaistoon, tai käyttöesine, joka kuljettaa pilkille tai työmaalle. Sitten on ihmistyyppi, jolla kelkkailu on elämäntapa. He ajavat, korjaavat ja tuunaavat kelkkoja sekä puhuvat kelkoista ja ajamisesta aina kun samanhenkinen juttukaveri on saapuvilla. Tällainen kelkkaihminen on kantasaarenkyläläinen Ville Ylianttila. Hän on menestynyt snowcross-kisakuski, joka saalisti urallaan mitaleja EM-tasoa myöten. Varsinaisen kilpauran päättymisen jälkeen Ylianttila on harrastanut muun muassa syvän lumen kelkkailua ja toiminut MK-lehden testikuljettajana. Viime vuosina hän on myös kilpaillut hieman kevyemmällä otteella vintagecrossissa sekä sprintissä ja endurossa. Kaiken lisäksi Ylianttila on erinomainen pajottaja – hän siis huoltaa ja korjaa kelkkansa pitkälle itse. Peltipailakka-podcastin kuudennessa jaksossa Tapio Nykänen vierailee elämäntapakelkkailijan autotallissa. Meneillään on kisakelkan huolto ja muuntaminen pitkälle safarille sopivaksi reittiraaseriksi.

Peltipailakka osa 7: Freeridetyttäret

Julkaistu 8.4.2021

Moottorikelkkailu mielletään helposti miesten maailmaksi. Jos naisia on mukana, heidän ajatellaan istuvan lähinnä kyydissä ja ihailevan maisemia. Todellisuus on kuitenkin toista jo tälläkin saralla. Naiset harrastavat kelkkailua koko ajan enemmän, ja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta löytyy nopealla haulla useampia naisten harrastusporukoita sekä kaikille naisharrastajille tarkoitettu Kelkkamimmit-ryhmä. Naiset kilpailevat, retkeilevät ja ajavat syvän lumen kelkoilla siinä kuin äijät. Rovaniemeläiset Tuire Salmela ja Tanja Koivumaa harrastavat erityisesti freeride-kelkkailua, mutta viihtyvät myös reiteillä. Monet reissuista ovat niin sanottuja tyttöjen reissuja – mukana ei ole miehiä, vaikka näillä haluja olisikin. Peltipailakka -podcastin seitsemännessä jaksossa puhutaan naisten kelkkaharrastuksesta. Mikä kelkoissa ja ajamisessa viehättää, ja miksi juuri puuterilumi vetää puoleensa?

Peltipailakka osa 8: Maakuntamatkalla

Julkaistu 8.4.2021

Moottorikelkkasafareita eivät ajele vain turistit vaan myös paikalliset. Safarihan on retki, ja sellaisen voi lähimatkailun hengessä tehdä myös kotikulmille. Peltipailakka-sarjan toimittaja Tapio Nykänen otti kelkan ja lähti sarjan päätteeksi retkeilemään Etelä-Lapin sydänmaille. Kahden päivän rengasmatkan reitti kulki alkuun väliä Rovaniemi-Palojärvi-Ylläsjärvi-Köngäs ja toisena päivänä väliä Köngäs-Kittilä-Kierinki-Käyrämö-Rovaniemi. Tarkoituksena oli etsiä vaihtelevia reittejä ja maisemia, ihailla vanhoja peräpohjalaiskyliä ja nauttia yhdessäolosta itsensä kanssa. Matkalla Nykänen tapasi tunnettuja lappilaisia kulttuuripersoonia. Nauhurille saakka tallentuivat Palojärven lomakeskuksen isäntä Janne Raappana, Kolarin kyläaktivisti Johanna Koivumaa sekä Kieringin lomakylän yrittäjät Teija Raaterova ja Ari Mikkola. Jokaisen talon pihalla oli, kuinkas muuten, kelkka tai kaksi. Ja tuli reissussa vastaan tietysti myös se kulttuuriesine, mistä koko Peltipailakka-podcast sai alkunsa – Rovaniemellä suunniteltu ja valmistettu ihka-aito Lynx 250 GL.

40. Vasan podcast: Kaukana kotoa rauhaa turvaamassa

Julkaistu 1.4.2021

Rovaniemeläinen Juhani Vanhatapio oli Libanonissa rauhanturvaajana vuonna 2018. Hän yritti aina olla ystävällinen ja kohtelias paikallisia kohtaan. Mutta mitä muita henkisiä valmiuksia rauhanturvaajilla tulee olla, että jaksaa ja kestää kriisinhallintaoperaatiossa? Kaikki paikalliset eivät rauhanturvaajista välitä, mutta monet ymmärtävät heidän merkityksensä. Onko silti oikein turvata rauhaa asein? Vanhatapio, Mari Molkoselkä, Aurora Kuusisto ja Julia Laiho keskustelevat rauhanturvaamisesta ja maanpuolustuksesta. Miten nuoret voivat osallistua maanpuolustukseen Suomessa armeijan lisäksi?

Peltipailakka osa 5: Poronhoito

Julkaistu 30.3.2021

Ensimmäisen tehdasvalmisteisen moottorikelkan hankki Suomeen tiettävästi inarilainen opettaja Eino Kukkonen vuonna 1961. Jo seuraavana talvena Kaldoaivin paliskunnan poromiehet Heikki Länsman, Hilmar Holmberg ja Niiles Länsman kumppaneineen hankkivat moottorikelkat ja kokeilivat niiden hyödyntämistä poronhoidossa. Kelkka osoittautui oivaksi kapineeksi porojen paimentamisessa, ja muutaman vuoden sisällä kelkkoja hankittiin ympäri poronhoitoaluetta. 60-luvun puolivälissä kelkkoja oli käytössä jo neljättäsataa. Kuusikymmentä vuotta myöhemmin kelkka on poronhoitajille ehkä keskeisin työväline. Varsinkin pohjoisessa, jossa poroja paimennetaan läpi talven tunturissa, istutaan kelkan päällä vähintään riittävästi. Poronhoitaja ajaa talven aikana kaikilla kelkoillaan usein 15 000 km, jotkut enemmän ja toiset vähemmän. Työkalut käyvät siis tutuksi, eikä ole yhdentekevää, millaisia niiden ominaisuudet ovat. Peltipailakka-podcastin viidennessä jaksossa tutustutaan kelkan käyttöön poronhoidossa. Tapio Nykäsen haastateltavana on poronhoitaja Nils-Johan Labba Käsivarren paliskunnasta.

Peltipailakka osa 4: Sähkökelkka

Julkaistu 24.3.2021

Sähkö- ja hybridiautoja on esimerkiksi Suomen autokannasta vielä vain noin 1,6 prosenttia. Sähköistymisen ennustetaan kuitenkin olevan lähivuosina nopeaa, ja merkittävät autovalmistajat ovat ilmoittaneet luopuvansa kokonaan polttomoottorien valmistuksesta jo seuraavan kymmenen tai viidentoista vuoden sisällä. Myös moottorikelkkatehtaat ovat pyrkineet aiempaa pienempiin ajonaikaisiin päästöihin, mutta varsinaisia sähkökelkkoja ei juuri ole vielä nähty. Syitä on useita, ja monet niistä liittyvät tekniikkaan. Suurin pullonkaula on nykyisten akkujen pienehkö energiatiheys: kelkkaan mahtuvalla akustolla ei yksinkertaisesti pysty ajamaan kovin pitkää matkaa. Sähkökelkkojen kenties merkittävin edelläkävijä on ollut rovaniemeläinen Aurora Powertrains, jonka eSled-kelkka on ollut ammattimaisessa safarikäytössä jo muutaman vuoden. Tapio Nykänen testasi Peltipailakka-podcastissa sähkökelkkaa yhdessä Aurora Powertrainsin toimitusjohtaja Matti Autioniemen ja ohjelmapalveluyritys Safartican Matti Kurun kanssa. Mitä sähkökelkka on syönyt ja mihin sitä voi oikeasti käyttää?

39. Vasan podcast: Kaipaan päätöntä bailaamista

Julkaistu 20.3.2021

"Fuksivuoden kuumin aktiviteetti, mitä olen tehnyt opiskelijakavereiden kanssa, on ollut ulkona käveleminen", Anni Koikkalainen kertoo Vasan uudessa podcast-jaksossa. Turhauttaa. Nuoruus ei mene kesäfestareilla, opiskelijatapahtumissa, tanssilattioilla ja keikoilla. Hyvä kun edes kavereita tapaa. Miltä tuntuu elää nuoruutta, kun ei koe nuoruuteen kuuluvia asioita? Koikkalainen, Mari Molkoselkä ja Aino Rouhiainen keskustelevat Vasan podcastissa siitä, kuinka korona riistää nuoruutta. Sen lisäksi podcastissa keskustellaan musiikista. Ei ole sama asia kuunnella musiikkia kotona soittimesta tai kuulokkeiden kautta kuin livenä festareilla ja keikoilla. Mikä on livemusiikin merkitys?

Peltipailakka osa 3: Kilpakelkkailu

Julkaistu 17.3.2021

Peltipailakka osa 3: Kilpakelkkailu by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

Peltipailakka osa 2: Matkailu

Julkaistu 17.3.2021

Peltipailakka osa 2: Matkailu by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

Viikkoraati: Näin tehdään Rollosta Dubai!

Julkaistu 11.3.2021

Viikkoraadissa keskustelevat verkkotuottaja Eero Leppänen laulaja ja taiteilija Jaakko Laitinen ja kolmantena raatilaisena toimittaja Mari Molkoselkä. Tänään seuraavat aiheet Rovaniemi suorastaa sekosi visioissaan kun välähti lupaus miljardeista Eu-elvytyspaketissa. Kaapeista kaivettiin pölyttyneet vanhat ideat ja palkattiin kovan rahan konsultti. Niilläkö miljardit irtoavat? Ro­va­nie­mi ta­voit­te­lee jät­ti­pot­tia – Tyr­kyl­lä on niin paljon rahaa, että sillä voisi kattaa Ou­nas­vaa­ran ja ra­ken­taa gon­do­lin kes­kus­taan Lockdownille keksittiin suomenkielinen sana ja se on sulku. Miltä ravintolasulku näytti tunturikohteessa ja kuinka voimme auttaa ahdingossa olevia ravintoloita? Olisiko wolttaaminen hyvä tapa? Yl­läk­sel­lä lo­ma­lai­sia on ta­val­li­sen hiih­to­lo­ma­vii­kon verran – Ra­vin­to­lan antimia ja omia eväitä nauttii kym­me­nit­täin ihmisiä ulkona laa­vul­la, mutta sisällä pöydät on pinottu kasaan Tampereen elokuvajuhlat alkoivat. Siellä on hieno kattaus lappilaisia elokuvia ja elokuvantekijöitä. Haastattelemme Katja Gauriloffia. "Avaan omaa pol­kua­ni ja käyn läpi 15 vuoden uraani elo­ku­van­te­ki­jä­nä" – Katja Gau­ri­lof­fin op­pi­tun­ti Tam­pe­reen elo­ku­va­juh­lien verk­ko­fes­ti­vaa­lil­la Kerromme myös mikä teki meidän onnelliseksi tällä viikolla: Kuka saa rokotteen sunnuntaina?, mitä ruokaa Jaakko valmistaa viikonloppuna? Mikä instatili iski Marin huumorisuoneen?

Peltipailakka osa 1: Tekniikka

Julkaistu 10.3.2021

Moottorikelkka on ollut osa pohjoista elämää 1960-luvulta saakka. Ensimmäisen kelkan toi Suomeen tiettävästi inarilainen opettaja Eino Kukkonen vuonna 1961 – laite oli kanadalaisen Bombardierin valmistama Ski-Doo. Jo seuraavana vuonna kelkkoja otettiin koekäyttöön poronhoidon työvälineinä, ja varsin pian koko elinkeinon työtavat alkoivat muotoutua kelkan käytön ympärille. Samalla vuosikymmenellä alkoi kelkkojen kehittely myös Pohjoismaissa. Ensimmäisenä ehti ruotsalainen Ockelbo, joka perustettiin jo vuonna 1963. Suomessa Velsa Oy:n kehittämä Lynx AS-50 -kelkan prototyyppi valmistui juhannukseksi 1968. Kelkan testiajot ajettiin ajan säästämiseksi heti juhannuksen jälkeen Kurikan Kiimanevalla, ja testiajojen perusteella tehtyjen muutosten jälkeen alkoi sarjatuotanto. Nykypäivänä uusia kelkkoja myydään Suomessa 4000-5000 kappaletta vuodessa. Euroopassa uusia kelkkoja menee kaupaksi vuositasolla noin 40 000 ja Pohjois-Amerikassa noin 100 000. Luvut ovat esimerkiksi autoihin tai moottoripyöriin verrattuna pieniä tai oikeastaan mitättömiä. Silti moottorikelkalla on merkittävä kulttuurinen rooli siellä missä sitä käytetään. Kelkka on työkalu, hupilaite ja matkailutuote. Kelkka on myös urheiluväline, rassausharrastuksen kohde ja luonnossa liikkujan apuneuvo. Monille kelkka on suorastaan elämäntapa, johon käytetään kaikki liikenevä raha. Peltipailakka-podcastissa tutkitaan kelkan ihmeellisiä kulttuureita ja luodaan katsauksia myös tulevaisuuteen. Ensimmäisessä jaksossa lähdetään liikkeelle perusteista. Millainen laite kelkka on ja miksi se on olemassa? Tapio Nykäsen haastateltavina ovat tuotepäällikkö Kari Ylipekkala ja tuotevastaava Joni Launonen BRP:n Rovaniemen tehtaalta.

38. Vasan podcast: Metsä on osa itseä

Julkaistu 5.3.2021

Joidenkin metsästäjien koirat elävät häkissä suurimman osan vuodesta, kunnes syksyn tultua ne pääsevät vihdoin liikkumaan. Koira ei voi olla vain väline. Kemijärveläiselle Jenna Vitikalle koirat ovat syy kulkea metsällä ja metsästää. – Eihän ihminenkään liiku sillä lailla, että se on ensin muutaman kuukauden liikkumatta ja sitten se lähtee vetämään kauhean maratonin. Uusimmassa Vasan podcast-jaksossa Vitikka kertoo metsästyksestä ja syistä, miksi hän metsästää. Hänen kanssaan mukana keskustelussa ovat Aurora Kuusisto ja Mari Molkoselkä. Pystyisitkö itse ampumaan eläintä, jos ajattelet riistan olevan eettisempää kuin tehotuotettu liha? Podcastissa keskustellaan myös luontosuhteesta ja siitä, kuinka tärkeä osa itseä ja omaa hyvinvointia metsä nuorille on. Kaipuu luontoon kasvaa kaupungissa, koska betoniin ja asfalttiin on vaikeaa juurtua.

Viikkoraadin vieraana Unelma Lapista -sarjan Petro

Julkaistu 26.2.2021

Viikkoraadin aiheita tällä viikolla. Maahan julistettiin poikkeustila ja pääministeri julisti Lappiin leviämisvaiheen. Oliko sekavaa vai mitä? MM-Rallit Rovaniemellä, mieletön matkailumainos vai pako koronakuplasta? Uuden musiikin kilpailu oli, Oulun, Antti Tuiskun juhlaa, mutta muistamme vielä Lordin voitonkin. Lapin uusi Rap-skene esittäytyi Ylen uudessa musiikkisarjassa. Etelän hiihtolomat vietetään vapaahkoissa tunnelmissa, mutta Lapin hiihtolomaonnea uhkaa sulku. Eero Ettala rakensin lumilautaradan yksin Ylläkselle ja teki temppuja koulun katolla Rovaniemellä. Lapin Kansa aloittaa uuden, moottorikelkkailua käsitelevän Peltipailakka-podcastin ensi viikolla. Unelma Lapista -sarja lumoaa nyt televisiossa. Tuleeko siitä kevään ilmiö? Haastattelemme sarjassa esiintyvää Petroa. Viikkoraadin juontavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja muusikko Jaakko Laitinen

37. Vasan podcast: Vääristävät ja vahingolliset kauneusihanteet

Julkaistu 18.2.2021

Kauneusihanteista harvat näkevät itsensä. Nuorilla on paine olla jotain, mitä ei vain ole tai edes voi olla. Lotta Laitila, Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat kauneusihanteista, jotka vääristävät nuoren kehonkuvaa. – Ala-asteella meidän luokan tytöt meni riviin ja sitten katsottiin, että kuka on laihin. Kun oli terveystarkastukset, vertailtiin, kuka painaa vähiten, kertoo Laiho. Tällaiset kokemukset kolhivat itsetuntoa. TikTokin algoritmi personoituu hyvin nopeasti ja se syrjii erivärisiä ihmisiä. Mitä vaikutuksia sillä on nuoriin? Sosiaalinen meida ja muut mediat luovat mielikuvaa täydellisestä ihmisestä, ja niissä myös miesten kauneusihanteet ovat kapeat. Demi-lehden ilmestyminen lakkaa ja ikoninen Demi-fi verkkosivusto suljetaan. Keskustelijat jakavat Demi-kokemuksiaan, jotka ovat olleet mullistavia.

36. Vasan podcast: Tunne taustat, sitten twerkkaa

Julkaistu 12.2.2021

Afroamerikkalainen twerk on länsimaissa yleistynyt. Tanssin juuret tulisi muistaa, jotta uudet tanssinopiskelijat pystyisivät kunnioittamaan kulttuurin taustaa. Twerkiin liittyy rakenteellista rasismia, jota voitaisiin kitkeä tiedon lisäämisellä. Mira Sippola ohjaa twerk- ja tankotanssitunteja ja pitää tanssityylin ja tanssilajin taustojen alkuperän kertomista tärkeänä. – Ihanne olisi se, että pystyisin samalle ryhmälle syventämään tietoa ja herättämään keskustelua. Yhdessä asiakkaiden kanssa pohtimaan asiaa ja lisäämään tietämystä tanssista. Sippola, Eveliina Lahtinen, Mari Molkoselkä ja Erica Niemelä keskustelevat twerkistä ja urheilun merkityksestä nuoruuden kehoahdistukseen.

Haastattelussa kovassa nosteessa oleva Rosa Coste Rovaniemeltä

Julkaistu 11.2.2021

Tällä kertaa uusiutunut Viikkoraati pohtii seuraavia asioita: Kemin biotuotetehtaan miljardiuutinen pisti sykkeen toimituksessakin korkealle. Paniikki nuorisopukeutumisesta on jokatalvinen ilmiö, nyt kauhistellaan paljaita nilkkoja, mitä kauhisteltiin 40 vuotta sitten? Muuntovirus uhkaa juuri kun rokotteet saapuivat, miten käy kilpajuoksussa ja uhkaako koronaväsymys? Lapissakin syvää tyytymättömiä kuntapäättäjiin kun kunnallisvaalit ovat tulossa nurkan takana. Miksi ihmiset ovat tyytymättömiä, onko esimerkiksi Rovaniemelle sometuulien riepottelema päätöskyvytön valtuusto? Haastatteluosuudessa Rovaniemeltä kovassa nosteessa oleva Rosa Coste. Millaista on olla erinäköinen taiteilija Rovaniemellä ja miltä tuntuu kun esikoissinkku saa näin kovan nosteen? Lopuksi keskustelemme kulttuurialan tilasta koronakurimuksessa. Onko yksi elinkeino huonommassa asemassa kuin toinen? Miksi näin? Bonuksena kerromme mikä on tehnyt meidän onnelliseksi tällä viikolla. Viikkoraadin juontavat Eero Leppänen ja Jaakko Laitinen. Mukana tänään on myös Mari Molkoselkä.

Viikkoraati: Rollo, Liimatta ja viikon kiinnostavimmat uutisaiheet

Julkaistu 28.1.2021

Lapin Kansan Viikkoraati-podcast tekee paluun uuden juontajan kera! Verkkotuottaja Eero Leppäsen seuraksi vakiojuontajaksi tulee Jaakko Laitinen. Rovaniemeläinen Jaakko Laitinen on tuttu Jaakko Laitinen ja Väärä raha -yhtyeen keulahahmona ja viime syksynä julkaistun PopuLappi-podcastin toimittajana. Viikkoraatia tehdään koko kevään ajan joka toinen viikko ja siinä raaditaan mielenkiintoisia lappilaisia uutisia ja ilmiöitä ja haastatellaan ajankohtaisia lappilaisia. Tällä kertaa raadin aiheinta ovat, Salla 2032-kesäkisakampanja, Skabmagovat-elokuvafestivaali, lappiinmuuttotrendi ja likainen lappilainen tapa: laittomat kaatopaikat. Lisäksi Eero ja Jaakko ovat lukeneet Tommi Liimatan mainion 700-sivuisen Rollo-kirjan ja pohtivat sen Rovaniemi-kuvaa ja lukioikäisen Liimatan hämmästyttävää nousevaa taiteilijan uraa Absoluuttinen nollapiste -yhtyeessä Rovaniemellä 1993-1996. Lähetyksen lopussa kuulemme Tommi Liimatan haastattelun, jossa Liimatta muun muassa Liimatta kieltää kirjoittaneensa muistelmia vaan kertoo muistavansa. Mitä se tarkoittaa? Podcastissa käsitellään seuraavia aiheita: Ke­sä­ki­sat Sallaan 2032 –i­tä­ra­jan kunta lan­see­ra­si kan­sain­vä­li­sen kam­pan­jan il­mas­ton­muu­tos­ta vas­taan, katso näyt­tä­vän kam­pan­jan video Skáb­ma­go­vat on maail­man­laa­jui­nen elo­ku­va­fes­ti­vaa­li ver­kos­sa Lappiin muut­ta­jis­ta on tehty kym­men­osai­nen do­ku­ment­ti­sar­ja, täl­lai­nen se on Mat­kai­lu­yrit­tä­jä Juhani Eiramo ei va­lit­ta­nut kä­rä­jä­oi­keu­den tuo­mios­ta – tuomio tör­keäs­tä ym­pä­ris­tön tur­me­le­mi­ses­ta sai lain­voi­man Lin­joil­la, Skeidan kel­la­ris­sa ja Lillin Pubissa – täl­lai­nen oli Tommi Lii­ma­tan Ro­va­nie­mi 1990–1996

35. Vasan podcast: K-Pop vei jalat alta

Julkaistu 21.1.2021

Aurelia ja Karenina Perätalo löysivät K-Popin eli eteläkorealaisen popmusiikin, ja se muutti heidän elämän. K-pop on länsimaalaiseen populaarikulttuuriin verrattuna suurempaa, visuaalisempaa ja yhteisöllisempää. Perätalot, Venla Kiiskinen, Mari Molkoselkä ja Erica Niemelä keskustelevat k-popista ja ylipäätään fanittamisesta. Miksi k-popia kohtaan on niin paljon ennakkoluuloja? Miksi fanittamista pidetään lapsellisena? Vaikka kieltä ei ymmärrä, se ei ole este musiikin kuuntelulle. Sanat voi aina lukea netistä, ja ehkä juuri ymmärtämättömyys on vapautta.

34. Vasan podcast: Oikeita ja näennäisiä ilmastotekoja

Julkaistu 8.1.2021

Ilmastonmuutos ei ollut viime vuoden kuumimpia aiheita koropandemian takia. On ymmärrettävää, ettei ihmisten ajatuksissa ole tilaa useille ongelmille ja asioille yhtä aikaa, mutta ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen kriisi, joka vaatii tekoja. Mari Molkoselkä, Anni Koikkalainen, Venla Kiiskinen ja Lotta Laitila keskustelevat Vasan podcast-jaksossa ilmastonmuutoksesta yksilöiden, päättäjien ja yritysten näkökulmista. Ovatko päättäjät viestineet riittävän selkeästi tehdyistä ilmastopäätöksistä? Miksi yksilöltä vaaditaan kokonaisvaltaista muutosta elämässään, mutta yrityksiltä ei niinkään? Kuinka yritykset kantavat vastuun ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa? Pandemia toi mukanaan myös puppupuhetta ja valeuutisia. Minkälaisiin valeilmastouutisiin keskustelijat ovatkaan törmänneet?

33. Vasan podcast: Joulumieli on taas hukassa

Julkaistu 18.12.2020

Tänä jouluna ei ole joulumieltä ja samoin kävi viime vuonna. Onko sitä edes pakko olla ja miksi siitä potee huonoa omatuntoa? Jouluun asetetut paineet ahdistavat varsinkin, kun juhlamieli on poissa. Lahjat aiheuttavat painetta, ja monilla nuorilla ei ole opintojen, koronatilanteen tai vaikka armeijan takia lahjoihin ylimääräistä rahaa. Heikko rahatilanne ajaa kekseliäisyyteen ja lahjoja ei anneta aivan jokaiselle. Mari Molkoselkä, Aurora Kuusisto, Venla Kiiskinen ja Eveliina Lahtinen keskustelevat joulusta ja koronan vaikutuksista siihen. Joulu on monelle toisenlainen, kun isovanhempien luona ei voi juhlaa viettää. Lisäksi he keskustelevat ensi vuodesta ja tulevaisuudesta. Minkälainen onkaan tulevaisuuden joulu ja voisiko se olla kestävämpi? Seuraa sie Vasaa Instagramissa @lapinkansavasa!

PopuLappi erikoispodcast näin tehtiin PopuLappi ja tältä se tuntui

Julkaistu 16.12.2020

Jaakko ja Ville – sankareiden spesiaali Nyt ollaan metatasolla. PopuLappi-podcastin toistaiseksi viimeisessä jaksossa tekijäsankarit itse painavat puuta ja puivat podcast-kesän satoa. Villen tentissä Jaakko valaisee haastattelijana kohtaamiaan ihanuuksia, haasteita ja lapsuksia. Jaakko tiedustelee Villen salaisuuksia.

32. Vasan podcast: Anna mie puhun murtheela!

Julkaistu 9.12.2020

Anna mie puhun murtheela eli anna minun puhua murteella. Lappilaisten murre aiheuttaa ihmetystä ja sille jopa naljaillaan muualla Suomessa. Kaksoiskonsonantit kummastuttavat puhumattakaan hoon päälle puhumisesta. Lappilaisten korvaan taas särähtää vieraskielisten sanojen viljely tai sanojen lyhentely eteläsuomalaisten puheessa. Voisiko jokainen vain puhua niin kuin itse tykkää? Iitori Sihvo kirjoittaa julkaisut somessa omalla murteella, koska se on osa häntä ja hän tahtoo olla aito. – Miksi minun pitäis puhua erillä lailla somessa ko mie puhun normaalisti? Pellolainen Sihvo, kittiläläinen Mari Molkoselkä, rovaniemeläiset Aurora Kuusisto ja Venla Kiiskinen keskustelevat murteen vaikutuksesta omaan identiteettiin. Mitkä asiat vaikuttavat nuorten murteeseen? Entäpä mitä tarkoittavat singuttelu, viruttaa, visto, vasitella tai ruukata?

20. PopuLappi: Jarmo ”Tare” Saitajoki - pianonvirittäjä, teatterimuusikko, posetiivari

Julkaistu 26.11.2020

PopuLappi-podcastin ensimmäisen kauden viimeiseksi vieraaksi saamme niin pianonvirittäjänä, teatterimuusikkona, posetiivarina, lavavuokraajana kuin rokkibasistina kunnostautuneen Jarmo ”Tare” Saitajoen. Keskustelemme koronakriisin vaikutuksesta musiikkialaan sekä muistelemme rovaniemeläisiä rokkikuvioita vuosikymmenten varrelta. Muistelemme myös suurta sopulikesää ja annamme tunnustuksen Remulle muusikkojen työolojen parantamisesta

19. PopuLappi Jouni Järvelin

Julkaistu 20.11.2020

Tapaamme räppäävän majatalonisännän Jouni Jiin kodassa Inarin Kaamasen Giellajohkan parhaan kosken kohdalla. Keskustelemme koronakesän plussista ja miinuksista taiteentekemisen ja matkailuyrittämisen näkökulmista. Reindeer Kalashnikovista tuttu Jouni J kertoo tulevasta ensimmäisestä soolobiisistään yhdeksään vuoteen sekä suhtautumisestaan vanhaan tuotantoonsa.

31. Vasan podcast: Ottakaa nuoret vakavasti vaaleissa

Julkaistu 20.11.2020

Nuoret vaikuttavat parilla somejaolla jopa globaaleihin asioihin hetkessä. Siksi vaaleissa ja varsinkin kuntavaaleissa äänestäminen voi tuntua vanhanaikaiselta. Kunnallispolitiikka näyttäytyy jäykkänä, ja vallan käyttäjiin ei osata samaistua. Saana Palovaara, 23, on vihreiden ehdokas kuntavaaleissa Kolarissa, koska ei tahdo vain seurata sivusta, mitä kotikunnassa tapahtuu. "Mie haluan oikeasti olla vaikuttamassa ja päättämässä", hän kertoo. Palovaara, Mari Molkoselkä, Anni Koikkalainen ja Venla Kiiskinen keskustelevat Vasan podcastissa kuntavaaleista ja nuorista. Onko sukupuolella tai iällä väliä äänestäessä? Pitäisikö äänestysikää laskea kuntavaalien kohdalla, jotta vaaleista tulisi helpommin lähestyttävät? Vasa kehottaa kaikkia nuoria äänestämään kuntavaaleissa, sillä niissä vaaleissa äänestetään aiheista, jotka koskettavat läheisimmin jokaisen elämää! Onko kunnassa ilmainen ehkäisy alle 25-vuotialle? Millaiset mielenterveys- ja päihdepalvelut kunnassa on? Miten nuorten palveluita rahoitetaan ja mitä kunnassa voi opiskella? Muun muassa niistä asioista myös kuntavaaleissa päätetään.

18. PopuLappi: Jarmo Siivikko toi elävän rokin Ylä-Lappiin

Julkaistu 12.11.2020

Lappilaisille lentävänä reporttina tuttu radioääni Jarmo Siivikko kertoo elämästään rock-blues-kitaristina, festivaalijärjestäjänä sekä Ivalon ELMU:n perustajana ja pyörittäjänä. Siivikko kertoo kuinka Hurriganes ja Albert Järvinen kolahtivat nuoreen mieleen ja miten musiikilliset vaikutteet löysivät tiensä Ylä-Lappiin 70-luvulla ennen internettiä ja podcasteja. Ihmettelemme vanhan Ivalon vireää kulttuurielämää ja raflaavaa bändinimistöä.

30. Vasan podcast: Syrjäkylässä kasvaa kekseliääksi

Julkaistu 10.11.2020

Kaupungissa nuorille riittää harrastusmahdollisuuksia. Ongelma on se, että osa harrastuksista muuttuu helposti kilpailullisiksi ja vakaviksi. Lapin pienillä paikkakunnilla on vähemmän vaihtoehtoja, mutta hinta voi olla kaupungin hintoja halvempi. Mutta entä syrjäkylissä? Miten nuoret oikein viettävät aikaa paikoissa, joissa keski-ikä lähentelee eläkeikää. Rasmus Savo Askasta, Mari Molkselkä Rouravaarasta, Erica Niemelä Kittilästä, Lotta Laitila ja Julia Laiho Rovaniemeltä vertailevat Lapin pienten ja isojen paikkakuntien eroja. Voiko Sodankylässä opiskella useampaa kieltä lukiossa kuin Rovaniemellä? Yhteishenki paranee, mitä vähemmän opiskelijoita lukiossa on. Mutta mitä onkaan tapahtunut Lyskan hengelle? Lisäksi Vasa kertoo parhaimmat vain-syrjäkylä-jutut sekä Rovaniemen merkityksen kaupungin naapurikuntalaisille.

17. PopuLappi: Kaisa Ristiluoma kertoo miten Säkkijärven polkka maistui ranskalaisille

Julkaistu 5.11.2020

Kaisa Ristiluoma, harmonikansoittaja Rovaniemen Sonkajärveltä, kertoo mistä innostus instrumenttiin alunperin lähti sekä kertaamme uraa ja kehitystä vuosien varrelta. Ristiluoma kertoo mikä erityisesti kansanmusiikissa kiehtoo ja miten 'Säkkijärven polkka' maistui ranskalaisille. Kerromme elinympäristön ja rauhan merkityksestä luovalle työlle.

Viikkoraati: Vaalit valloissa ja Rovaniemen seurakunnassa, kaupunki sijoittaa

Julkaistu 4.11.2020

Viikkoraati: Vaalit valloissa ja Rovaniemen seurakunnassa, kaupunki sijoittaa by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

16. PopuLappi: Hannibal: "Rap is the art of talking shit" Rollofunkin isä tietää mistä puhuu

Julkaistu 29.10.2020

1990-luvun alussa Suomessa oli kaksi virkeän musaskenen kaupunkia, joita tituleerattiin Suomen Seattleiksi. Toinen niistä oli Joensuu. Viime viikolla aloitettu Tulenkantajat-teema täydentyy, kun yhtyeestä juttuseuraksemme Rolloa lanseeraamassa ollut ja omalta osaltaan suomiräpille suuntaa antanut Hannibal istahti juttuseuraksi PopuLappi-podcastiin. Sittemmin 2000-luvulla muun muassa Hot Heroesia ja Joku Roti Mafiaa keulakuvana luotsanneen, ajattomaan yhteiskuntakritiikkiin pyrkivän sanataiturin tarinat polveilivat korona-ajan herättämästä toiveikkuudesta räppärin writer’s blockeihin ja edelleen muuatteen rovaniemeläisen musiikkikirjaston kyseenalaiseen mutta ihanan itsetietoiseen asiakaspalvelutapahtumaan 90-luvulla. Se on rentoa mutta täsmällistä tai täsmällistä mutta rentoa; “Rap is the art of talking shit”, siteeraa Hannibal ja jatkaa rönsyilyä. Lappilaislähtöistä tarinaniskentää luvassa siis, olkaapa hyvät!

15. PopuLappi Janne Hast: Absoista ja Tulenkantajista tuttu

Julkaistu 22.10.2020

PopuLappi-podcastin vieraana tällä kertaa muun muassa Absoluuttinen Nollapiste, Tulenkantajat, Dxxxa D & Hzzzt, Uoma sekä Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyeistä tuttu rovaniemeläislähtöinen muusikko ja äänisuunnittelija Janne Hast. Keskustelemme Hastin musahommien alusta 90-luvun alun Rovaniemellä sekä siirtymisestä yksin vääntämisestä yhdessä tekemiseksi. Elämme uudelleen läpi Rollo-funkin synnyn ja seikkailemme raskaiden analogisynien matkassa Tulenkantajien ja Absoluuttisen Nollapisteen keikoilla. Monessa projektissa operoiva Hast antaa kuulijoille myös kalenterivinkkejä.

29. Vasan podcast: Muutakin kuin pelkkä ulkokuori

Julkaistu 9.10.2020

Rovaniemeläinen Sanni Granroth on tänä vuonna sinkkuna Temptation Island Suomi ohjelmassa. Hän myöntää, että ohjelma luo ulkonäköpaineita, muttei itse niitä kokenut paljon, kun haki ohjelmaan. –Totta kai perusoletus on se, että täytyy näyttää jonkinlaiselta, jotta pääsee tuollaiseen ohjelmaan. Sitten mietin, että hetkinen, olenhan paljon muutakin kuin pelkkä ulkokuori. Granroth, Mari Molkoselkä ja Eveliina Lahtinen keskustelevat Vasan podcastissa nuorten ulkonäköpaineista. Sosiaalinen meida luo monille muotin, johon pitäisi sopia. Ympärillä olevat ihmiset voivat kuitenkin tukea nuorten itsetuntoa ja auttaa.

Viikkoraati: "Elämme Lapin matkailun historiallista alasajoa"

Julkaistu 9.10.2020

Viikkoraadin dramaattisessa haastattelussa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo surullisen uutisen: joulu on jo menetetty, vain rippeitä voidaan vielä pelastaa. Kärkkäinen kertoo myös tunnelmista matkailualalla juuri nyt kun tehdään historiallista Lapin matkailun alasajoa vuosikausien ennätystehtailujen jälkeen. Valoakin näkyy tunnelin päässä ja sinne tähdätään nyt tehtävällä työllä. Entä mitä mieltä Kärkkäinen on suurten risteilylaivojen mahdollisista risteilyistä Kemiin? Sekin kuullaan haastattelussa. Sanna Kärkkäistä haastattelevat verkkotuottaja Eero Leppänen ja uutispäällikkkö Taru Salo. Kuulemme myös sen, menevätkö pohjoiseen kaipaavat turistit nyt Ruotsiin kun Suomeen on hankala päästä. Ennen Kärkkäisen haastattelua Viikkoraadissa Salo, Leppänen ja päätoimittaja Antti Kokkonen käyvät läpi viimeaikojen koronauutisointia. Tekeekö media juttuja oikeista asioista ja pelotellaanko liikaa? Entä miksi koronauutisoinnissa on joskus maksumuuri?

14. PopuLappi: Ailu Valle,räppäämällä vaikka akateemista tutkimusta.

Julkaistu 8.10.2020

PopuLappi-podcastin 14. osassa pysähdymme Inarissa tapaamassa pohjoissaamelaista räppäriä Áilu Vallea, joka on urallaan julkaissut kolme soololevyä sekä keikkaillut Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa myöten. Lisäksi Valle kuuluu inarilais- ja ivalolaislähtöisten räppäreiden muodostamaan 998-kollektiiviin. Kotiseutunsa viboista ammentava taiteilija valottaa polkua, joka johti hänen räp-ilmaisunsa syntyyn. Filosofisella otteella luontoyhteyttä pohtiva, kantaa ottava, kapitalismikriittinen ja alkuperäiskansojen näkemyksiä taiturimaisella riimi-iloittelulla liputtava Valle kertoo, kuinka räppäämällä tehdään esimerkiksi akateemista tutkimusta

13. PopuLappi: Otto Mikkola, Punkkiin, black metallia, hardcorea, kantria, synth-poppia

Julkaistu 1.10.2020

Jo 13-vuotiaana keikkailevan muusikon uran aloittanut Otto Mikkola viivähti PopuLappi-podcastin vieraana. Punkkiin, black metalliin, hardcoreen, kantriin ja synth-poppiin paneutuneen Mikkolan kiinnostuksen kohteet vain kasvavat. Kolme vuotta sitten kymmenvuotista taiteilijuuttaan ja 300 keikan rajapyykkiä juhlistaneen laulaja-lauluntekijän keikkatahti kasvaa eksponentiaalisesti. Nykyisin Autiomaassa, Puhelinseksissä, Romanssissa, Joustopäissä ja Sipirjassa vaikuttava Mikkola oivalsi varhain, että voi perustaa aivan minkälaisen bändin hyvänsä. Käymme läpi nykyisiä ja entisiä kokoonpanoja, kurkistamme sinne mistä kaikki sai alkunsa ja minne tulevaisuus kenties vie. Tekeminen edellä menevä Mikkola ei katsele olkansa yli. Levyt ovat ajankuvia, joita ei ole syytä jäädä hinkkaamaan, vaan katse on edellisen valmistuessa jo tiukasti seuraavassa – ehkä taas aivan uuden bändin puikoissa.

28. Vasan podcast: Teiniäitiys ja koulujen seksuaalikasvatus

Julkaistu 25.9.2020

"Eniten pelottivat muiden reaktiot ja ennakkoluulot. Minulla kuvottaa kuulla sana teiniäiti, koska ne ennakkoluulot nousevat heti pintaan", kertoo Savanna Kauppila, joka tuli raskaaksi 17-vuotiaana. Teiniäitiyteen liittyy stereotypioita, joihin Kauppila ei kykene samaistumaan. Nuoruus tai ylipäätään elämä ei loppunut hänellä äitiyteen, vaan ennemminkin alkoi lapsen synnyttyä. Kauppila, Mari Molkoselkä, Julia Laiho ja Venla Kiiskinen keskustelevat teiniäitiydestä ja nuorten seksuaalikasvatuksesta Vasan uudessa podcast-jaksossa. Yhteiskunnassa kuvitellaan, että nuorten naisten henkilökohtaiset asiat ovat yhteistä omaisuutta, vaikka näin ei tietenkään ole. Teiniäitiys voi pienillä paikkakunnilla olla nimenomaan julkinen juoru äidistä eikä isästä. Mutta mitä tapahtuikaan Korkalovaaran yläasteella vuonna 2014? Jos aikuiset ihmiset eivät kykene puhumaan nuorille häpeilemättä seksuaalisuudesta, kuinka nuoretkaan koskaan oppivat, mitä on terve seksielämä?

12. PopuLappi: Niillas Holmberg on saamelainen monitaiteilija ja aktivisti

Julkaistu 24.9.2020

Monitaiteilijuus on luontainen asia Niillas Holmbergille ja saamelaisille taiteilijoille ylipäänsä, koska iän kaiken on pohjoisilla leveyksillä joutunut osaamaan montaa asiaa selviytyäkseen. Oleminen ja työskentely sukumailla omien juurien äärellä tuntuu tärkeältä. Korona-pandemiasta seurannut matkojen peruuntuminen on mahdollistanut keskittymisen luovaan työhön ja flow-tilan häiriöttömään ylläpitoon, kun keikkareissut eivät ole sitä keskeyttämässä. Keskustelemme Holmbergin monista musiikkiprojekteista, vaikutteista ja joikaamisen olemuksesta.

11. PopuLappi: Neuvos -lappilaisen räpin periksiantamaton tekijä

Julkaistu 17.9.2020

Vieraanamme kävi sanavalmis supliikkimies, räppäri ja biittiseppä Neuvos. Legendaarisista Ambassa ja Guerra Norte räppiposseista tuttu lappilaisen räpin periksiantamaton tekijä jutteli kaiken muun muassa uudesta 998-projektista, joka sai alkunsa maakunnan suurien nimien, Edorfin ja Ezkimon poismenon myötä. Stephen Kingin kirjallisuudella, japanilaisilla poliisisarjoilla ja ranskalaisilla chansoneilla on jotain yhteistä. Lisäksi Neuvos valottaa sitä, kuinka tuottaminen ja räppääminen eivät mahdu samaan aikaan saman pään sisään. Ja niin – tietääkö joku, että kenen koneelle aikoinaan äänitettiin mm. Edorfin ja Amokin tähdittämän Muinaiset-kokoonpanon demobiisit?

27. Vasan podcast: Kertakäyttöinen vaatekulttuuri

Julkaistu 11.9.2020

Vaatekulttuuri on kertakäyttöistä. Hyvällä tuurilla pikamuotiliikkeestä ostettu vaatekappale päätyy kirpparille, mistä joku toinen nappaa sen omaan käyttöönsä. Mutta onko sekään oikein, että aina ostaa kaiken kirpparilta? Miten vaatteista kannattaisi koittaa päästä eroon? Mari Molkoselkä, Emma Kähkönen, Elli Alasaari ja Maiju Kettunen keskustelevat Vasan podcastissa kirppistelystä ja kuluttamisesta. Minkälaisia kulutusmalleja keskustelijat ovatkaan oppineet?

10. PopuLappi: Tuomas Korkalo, instrumentaali-avantgarde-kuvataiteilija

Julkaistu 10.9.2020

Kuvataiteilijana tämän päivän rovaniemeläisille tutumpi Tuomas Korkalo muistelee kanssamme vuosituhannen vaihteen instrumentaali-avantgarde-bändiään Saariston Lapset -yhtyettä. Janosta ja legendaarisesta Pub Karhu Galleriasta syntynyt duo sai lentävän lähdön ja kiinnostus oli kovaa Saksassa asti. Monien värikkeiden seikkailujen jälkeen Saariston Lapset hiipui, mutta kaikki mukana olleet ovat jatkaneet toimintaa taiteen parissa ja onpa comebackistäkin ollut puhetta.

niko.deus, rovaniemeläinen räp-artisti

Julkaistu 3.9.2020

Bish Gang -räppikokoonpanosta soolouralle tuottaja Möllin kanssa siirtynyt rovaniemeläinen räp-artisti niko.deus kertoo uudesta musiikistaan, jossa teiniaikojen räppiuho on jäänyt suurimmalta osin taakse ja itseilmaisu löytänyt uudenlaisia muotoja. Artisti panostaa pitkäsoittojen sijaan sinkkujen julkaisuun sekä musiikkivideoiden. Soolourastaan huolimatta Niko painottaa hyvän porukan tärkeyttä ja unelmoi voivansa joku päivä työllistää taustatiiminsä

8. PopuLappi: Veli-Rekka Ollila, laulava poronhoitaja

Julkaistu 27.8.2020

Laulava poronhoitaja Veli-Rekka Ollila kertoo elämästään kotitilallaan Molkokönkään rannalla. Keskustelemme minkälaista on yhdistellä muusikkoutta ja maatilan elämänmenoa kauempana keskustasta. Ollila kertoo mistä hän ammentaa Veli-Rekka & Rokut -yhtyeelle tekemiensä laulujen synkät sävyt ja saamme kuulla tulevan toisen levyn sanoitusten maailmoista. Keskustelemme hänen matkastaan musiikintekemisen parissa, keikkailusta maamme eri paikkakunilla ja keikkajärkkäämisestä Killing Apathy -yhdistyksen merkeissä. Ruodimme myös Lapin pääkaupungin keikkakuviot ja musiikkipiirit.

6. PopuLappi: Arto Tiesmaa, laulava tullimies

Julkaistu 21.8.2020

Laulava tullimies Arto Tiesmaa kertoo uusimmasta projektistaan Keksi-runon levyttämisestä. Miksi Tornionjoen vuoden 1677 tulvista kertova perimätietona sukupolvelta toiselle kulkeutunutta runo kiinnostaa? Muistellaan Tiesmaan ensiaskeleita musiikin parissa 70-luvun Pellossa ja tuotantoa vuosikymmenten varrelta. Keskustelemme myös isästään Erkki Tiesmaasta ja reissusta Eldankajärven ja Röhörannan maisemiin. Myös H pistetään oikealle paikalleen. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

5. PopuLappi: Minna Siitonen, harmonikansoittajan ja Rovaniemen Teatterin kapellimestari

Julkaistu 21.8.2020

Kysymme harmonikansoittajan ja Rovaniemen Teatterin kapellimestarin Minna Siitosen kuulumiset koronakeväältä. Kuulemme harmonikkamusiikin saapumisesta Kittilän Siitosen kylään, kertaamme nuoruudet bändit ja Rimpparemmin reissuvuodet. Muistelemme tietä teatterin maailmoihin ja availemme teatterintekemisen iloja ja reunaehtoja. Tunnustamme live-tilanteen kauneuden mittaamattoman arvon niin musiikissa, teatterissa kuin teatterimusiikissakin. Fiilistellään Vänän Musiikkiklubeja sekä striimi-keikka-ajan kummallisuuksia. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

4. PopuLappi: Antti Kero Fyysikko, itseoppinut muusikko

Julkaistu 21.8.2020

Fyysikko, itseoppinut muusikko ja Sodankylän jamien puuhamies Antti Keron kanssa ihmetellään korona-ajan kuulumisia ja Sodankylän etäelokuvafestareita. Kuulemme kuinka Kero löysi musisoinnin ilon ja muusikon itsestään parikymppisenä. Kurkistamme Sodankylän jami- ja musiikkiskeneen. Miten on mahdollista, että Sodankylän kokoisessa kunnassa on niin aktiivinen jamielämä? Sukellamme jamien filosofiaan sekä kuulemme etäjami-innovaatioista. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

3. PopuLappi Hilda Länsman, Joikaaja Utsjoelta

Julkaistu 21.8.2020

Joikaaja Hilda Länsmanilta kysytään koronakevään ja -kesän kuulumisia Utsjoelta. Globaalia pandemia sattui juuri suunnitellun luovan tauon kanssa päällekäin ja mahdollisti keskittymisen suvun poronhoitoelinkeinoon. Rajojen sulkeminen aiheutti merkillisiä tilanteita Saamenmaalla. Kuulostellaan Länsmanin kokoonpanojen Duo Vildásin, Soljun ja Gájanas-bändin kuulumisia, puhutaan joiusta yleisemmin sekä opinnoista Sibelius Akatemian GloMas-ohjelmassa. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

2. PopuLappi Noora Määttä Puhelinseksi-yhtyeestä

Julkaistu 21.8.2020

Puhelinseksi-yhtyeen Noora Määttä kertoo yhtyeensä 'Sydänkohtaus tanssilattialla'-levynsä kesken jääneestä levyjulkkarikiertueesta. Keskustelua punkin tilasta Suomessa ja Rovaniemellä vuonna 2020. Keskustelua punkin olemuksesta, laulujen ja sanoitusten teosta sekä siitä minkälaista on olla nainen rock-scenessä. Lisäksi Määttä paljastaa karaokesuosikkinsa. Editoinnissa avusti Emma Kähkönen. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

1. PopuLappi Harri Kuusijarvi, lankojärveläinen harmonikansoittaja ja säveltäjä

Julkaistu 21.8.2020

Maailmanhistorian ensimmäisen PopuLappi-podcastin vieraana Rovaniemen lankojärveläinen harmonikansoittaja ja säveltäjä Harri Kuusijärvi Sole Azul, Lehtojärven Hirvenpää sekä Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeistä. Kuusijärvi kertoo harmonikan käytöstä nykyklassisessa musiikissa, omista soittajan uran ensiaskeleistaan sekä seikkailuistaan suomalaisen musiikinopiskelumaailman putkistossa. Kertaamme Koutus-yhtyeen syntykuviot ja yritämme suusanallisesti määritellä sen merkillisen musiikin. Kuulostelemme koronan vaikutuksia muusikon arkeen sekä saamme tietää miten melodiabassoharmonikka eroaa perinteisestä standardibassohaitarista. Kuusijärvi avaa myös harmonikan elektroakustisten mahdollisuuksien kehittämisprojektiaan, jossa hän yhdistelee akustista ja elektronista sointia, harmonikan vaatimista remonteista sekä oudoista löydöksistään. PopuLappi-podcast on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

7. PopuLappi: Pekka Kumpulainen, Monitaiteilija

Julkaistu 21.8.2020

Monitaiteilija Pekka Kumpulainen kertoo koronakevään kuulumisia ja valottaa Zoom-taiteen tekemisen haasteita ja mahdollisuuksia. Selvittelemme Kumpulaisen ensiaskeleita musiikin parissa Ivalossa Valhalla-bändistä akateemisiin maailmoihin sekä palkituksi elokuvantekijäksi Pariisiin. Tarinaa Inari Festival of Experimental Musicin hämmästyttävistä artistivalinnoista ja -ruokailuista. Käsittelemme myös Kumpulaisen omaa musiikintekijyyttä Vihaajat ja Ystävät-kokoonpanojen kautta sekä loppumattomasta matkasta itseensä lauluntekijänä. Vaikeitakaan aiheita - kuten Vihaajien delfiini-suhdetta - ei karteta.

26. Vasan podcast: Kommuunissa koronakevät oli kivuttomampi

Julkaistu 13.8.2020

Koronakevät ei tuntunut Antti Suutari-Jääskölle niin yksinäiseltä, kun aamupalapöydässä ei tarvinnut istua yksin. Kommuuniasujat Suutari-Jääskö ja Mari Molkoselkä, yksin asuva Jussi Pohjavirta sekä vielä vanhempien luona asuva Julia Laiho keskustelevat asumisesta. Tarvitseeko nuori itsenäistyäkseen kokemuksen yksin asumisesta? Kommuunit eivät ole pelkkiä hippien ekomajoja taikka opiskelijoiden biletaloja, vaan niissä asuu kaikenlaisia ihmisiä.

56. Viikkoraati: Kulmuni vs. Saarikko, kasvomaskit ja RoPSin ahdinko

Julkaistu 7.8.2020

Viikkoraadin mätäkuun lähetyksessä pohdimme Keskustan kaksinkamppailua Kulmuni vs. Saarikko, kumpi on tällä hetkellä edellä ja miksi? Ja minkä viestin lähettää Keskustan Lapin piirin epäröinti asettua Kulmunin taakse? Ruodimme myös heidän viimeaikaisia esiintymisiään ja niiden herättämää keskustelua. Kasvomaskit kaikille? Pidätkö itse? Menetkä festareille naamioituneena? Hyvät ja huonot puolet jos suositukset tulevat ja tulevatko suositukset alueellisina? RoPS ei ole voittanut vielä yhtään ottelua ja on hävinnyt seitsemän, pitäisikö nyt valmentaja vaihtaa vai mikä avuksi surkeisiin esityksiin? Viikkoraatia vetää verkkotuottaja Eero Leppänen ja mukana raadissa toimittajat Mari Molkoselkä, Pekka Luokkala ja Ville Hyötylä.

Liisa Lapin ihmemaassa: Iida Melamies, 32,: Poronhoito on opettanut, että välillä on hyviä vuosia

Julkaistu 6.8.2020

”Huono vuosi tulee varmasti, mutta yhtä varmasti tulee se hyvä vuosi”, toteaa fysioterapeutin vastaanottonsa koronan takia keväällä sulkenut Iida Melamies Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa, jossa puhutaan paitsi koronavirusepidemian vaikutuksista yrittäjän arkeen myös poronhoidosta ja elämästä porotilan emäntänä.

25. Vasan podcast: Ansaitsevatko nuoret edes kesälomaa?

Julkaistu 31.7.2020

Kesä 2020 tuntuu virkistävältä koronakevään jälkeen. Ihmisten kanssa voi viettää vähän rennommin aikaa muistaen samalla, että pandemia-aika ei ole vieläkään ohi. Nuorten kesät ovat yleensä työntäyteisiä, mutta pandemia on ajanut osan nuorista kesätyöttömiksi. Miltä se tuntuu? Mari Molkoselkä, Jussi Pohjavirta, Venla Kiiskinen ja Maiju Kettunen keskustelevat kesästä töissä, työttömänä ja terassilla. Mitä ajatuksia syöttöporsas-keskustelu herättää? Mitä jäätelöä kannattaa tänä kesänä testata?

23. Liisa Lapin ihmemaassa: Jakso 23: Milla Alatalo, 45, Kangosjärvi: Koiravaljakko-oppaan työ

Julkaistu 30.7.2020

”Se oli unelma-ammattini”, sanoo Milla Alatalo koiravaljakko-oppaan työstä Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin uudessa jaksossa, jossa matkustetaan Muonioon. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän viidennessä jaksossa tavataan koiravaljakko-oppaana 20 vuotta toiminut Milla Alatalo Kangosjärven kylästä Muoniosta. Jaksossa 45-vuotias Milla kertoo, miten hän päätyi rekikoiraoppaaksi ja miksi hän lopulta joutui jättämään itselleen rakkaan ja mielekkään työn. Siperianhuskeja kasvattava Milla on paljasjalkainen muoniolainen, jonka sukujuuret Muoniossa ulottuvat aina 1500-luvun loppuun. Millalla ja hänen miehellään Janilla on kaksi lasta, Inga ja Iidar. Nykyisen kotinsa he ostivat 15 vuotta sitten Kangosjärveltä. ”Pimeällä ostettiin tämä paikka. Ei nähty, kuinka ihana tämä on. Tiedettiin vain, että on järven rannalla”, Milla kertoo jaksossa. Kuuntele jaksosta, millaista on Millan ja hänen perheensä elämä pienessä, noin sadan asukkaan Kangosjärven kylässä.

24. Vasan podcast: Lähimatkailu avartaa

Julkaistu 17.7.2020

"Heti, kun rajat menivät kiinni, alkoi haluta sitä mitä ei saanut." Keväällä kaipasi kaukomaille, mutta Lapin kesä saa tänä vuonna riittää. Vasan uudessa podcast jaksossa pohditaan syitä matkailulle. Voiko matkailla niin paljon, että kyseenalaistaa koko touhun? Maailmasta voi oppia muillakin tavoilla kuin näkemällä sen. Ja joskus on syytä kohdistaa katse lähelle. Julia Laiho, Aurora Kuusisto, Venla Kiiskinen ja Mari Molkoselkä kertovat omat Lapin lähilomavinkkinsä ja kertovat minkälaista on lappilainen sisu.

Liisa Lapin ihmemaassa Jakso 22: Anu Lampinen, 36, Pyhä: Tykkään vapaudesta päättää omat työt

Julkaistu 16.7.2020

”Hevoset ovat minulle sekä työ että harrastus”, sanoo Lucky Ranch -nimistä hevostilaa pyörittävä Anu Lampinen Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin uudessa jaksossa, jossa matkaan Pelkosenniemelle ja kuullaan, millaista on matkailuyrittäjän elämä Pyhätunturin maisemissa. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän neljännessä jaksossa tavataan 36-vuotias matkailuyrittäjä Anu Lampinen Pyhäjärven kylästä Pelkosenniemeltä. Jaksossa Anu kertoo kolmihenkisen perheensä elämästä Pyhätunturin maisemissa. Anu ja hänen miehensä Antti Keskitalo ovat asuneet Pyhällä vuodesta 2009 lähtien. He pyörittävät yritystä, joka tarjoaa majoitusta sekä ohjelma- ja hevospalveluja. Yrittäjyys on pariskunnalle elämäntapa. ”Kyllähän me oikeastaan koko ajan ollaan töissä. Mutta kun se on semmoista, mitä tykkää tehdä ja tekee hommia itselle, sitä jaksaa”, Anu kertoo jaksossa. Kuuntele podcastista, mitä Anu ajattelee elämästä Pyhällä ja mitä neuvoja hän antaa yrittäjän elämästä matkailualan parissa haaveileville.

Liisa Lapin ihmemaassa jakso 21: Eliisa Lintula, 37, Riipi: Olen oppinut luottamaan omaan vaistoon

Julkaistu 9.7.2020

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän kolmannessa jaksossa tavataan 37-vuotias yrittäjä Eliisa Lintula. Jaksossa Eliisa kertoo hänen ja aviomiehensä Mikan päätöksestä jättää palkkatyöt Rovaniemellä ja muuttaa Mikan lapsuudenmaisemiin Sodankylän Riipiin. Muuttopäätöksen jälkeen pariskunta mietti pitkään, mitä ryhtyisi Riipissä tekemään. ”Ensin meinasimme alkaa tekemään ruumisarkkuja”, Eliisa paljastaa. Instagramissa Puukkomuijaksi itsensä ristinyt Eliisa kokee löytäneensä oman paikkansa 130 asukkaan Riipistä. ”Kyllä siinä vaan on oma viehätyksensä, että asuu täällä maalla.”

23. Vasan podcast: Värillä on väliä

Julkaistu 2.7.2020

Valkoinen! Aina voit oppia lisää etuoikeuksistasi ja pyrkiä antirasistisemmaksi. Omien ennakkoluulojen ja stereotypioiden tiedostaminen on siinä ensiaskel. Mari Molkoselkä, Anni Koikkalainen, Kerttu Pakkasvirta ja Eveliina Lahtinen keskustelevat rasismista ja omista piilevistä ennakkoluuloista. Minkälaista rakenteellista rasismia vähemmistöt kohtaavat Suomessa? Ainakin keskustelu Suomessa aiheesta on lähtökuopissaan. Rasismin saa kitkettyä yhteiskunnasta, kunhan siihen puututaan ja siitä puhutaan.

Liisa Lapin ihmemaassa Jakso 20: Topi Mikkola, Kulttuurin tekijöitä ei pidetty ihan täysjärkisinä

Julkaistu 25.6.2020

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän toisessa jaksossa matkataan sodankyläläiseen Kersilön kylään ja tavataan pitkän linjan kulttuurityöntekijä ja -persoona Toivo ”Topi” Mikkola. Seitsenkymppinen Topi Mikkola on Sodankylän Kersilöstä lähtöisin oleva näyttelijä ja ohjaaja, joka on tullut tunnetuksi Rosa Liksomin tekstien tulkitsijana. Hän on esittänyt suosittuja Liksom-monologejaan jo vuodesta 1991 lähtien. Topi on myös työskennellyt 1970-luvulla Sodankylässä nuorisosihteerinä ja tehnyt sen jälkeen pitkän uran Kuhmossa kulttuurisihteerinä. – Olen onnellinen siitä, että lähdin Kuhmoon. En tiedä, olisiko minun elämäni ollut näin rikasta, jos olisin jäänyt tänne, sanoo Topi synnyinkodissaan äänitetyssä jaksossa. Podcastissa Topi kertoo elämästään ja urastaan kulttuurin parissa. Hän on saanut tehdä muun muassa monologit kahdesta suuresta Lapin legendasta, Reidar Särestöniemestä ja Annikki Kariniemestä, jotka molemmat hän tunsi aikanaan. – Annikki Kariniemen muistan tosta lapsuuden pihasta” Topi kertoo. Kuuntele podcastista, mitä Topi kertoo pohjoisen viime vuosikymmenten kulttuurihistoriasta.

22. Vasan podcast: Miksi tytöillä ja pojilla on omat liikuntatunnit?

Julkaistu 18.6.2020

Urheilun motiivi voi olla ulkonäkö, mutta säilyykö liikuntaharrastus elämässä pinnallisista syistä? Vasan uudessa podcast-jaksossa Mari Molkoselkä, Lotta Laitila, Erica Niemelä ja Aurora Kuusisto keskustelevat liikunnan merkityksistä elämässä. Koululiikunnan muistelu voi nostattaa karvat pystyyn, mutta samalla sen ansiosta monen lajiosaaminen on kattava. Siitä on hyvä jatkaa erilaisten urheiluharrastusten pariin. Mutta miksi edelleen tytöt ja pojat ovat liikuntatunneilla erillään? Eikö yhteinen koululiikunta auttaisi sukupuolia ymmärtämään toisiaan paremmin, kun pääsisi pelaamaan yhdessä?

Liisa Lapin ihmemaassa Jakso 19: Tarja Taavo, 57, Työ sujuu paremmin, kun mieli ei ole kuohuksissa

Julkaistu 17.6.2020

”Mitä enemmän meillä on mieli kuohuksissa, sitä enemmän meille tulee virheitä”, sanoo työnohjaaja Tarja Taavo Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kesän ensimmäisessä jaksossa, jossa puidaan taakse jääneen koronakevään opetuksia ja pohditaan sitä, mitä hyötyä erilaisista läsnäolon taidoista on poikkeusaikoina. Liisa Lapin ihmemaassa -podcast palaa juhannuksena ääneen uusin jaksoin. Kesäkauden ensimmäisessä jaksossa tavataan työnohjaaja, joogaopettaja ja mindfulness-ohjaaja Tarja Taavo Rovaniemeltä. Tornionjokilaaksosta lähtöisin oleva 57-vuotias Tarja on työskennellyt työnohjaajana Lapissa 15 vuotta. Työssään hän on päässyt aitiopaikalta näkemään, miten lappilaiset voivat työelämässä ja mitkä ovat työnteon kipupisteitä. ”On tunne, että aika paljon tuntee ja tietää työelämästä, työyhteisöjen ilmiöistä ja mitä ihmisille kuuluu työssä”, Tarja sanoo. Jaksossa ruoditaan taakse jäänyttä koronakevättä ja sen opetuksia sekä kysellään, mitä erilaiset läsnäolon taidot, kuten jooga ja meditaatio, voivat antaa meille poikkeusaikoina. ”Toukokuun lopun viimeisissä työnohjauksissa alkoi näkyä ihmisten väsyminen”, Tarja kertoo jaksossa. Kuuntele podcastista, mitä Lea on työnohjaajana työelämästä oppinut ja mitä oppeja hän voi jakaa meille näin kesäloman kynnyksellä

Kuuntele Viikkoraati: Kasvaako naisviha Lapin kunnissa? Vieraana lavoille palaava Jaakko Laitinen

Julkaistu 11.6.2020

Lapin Kansan Viikkoraati-podissa lavoille koronatauon jälkeen palaava Jaakko Laitinen kertoo millaista oli esittävän taiteilijan ja virkamiehen koronatauko ja miltä tuntuu päästä taas esiintymään. Jaakko Laitisen ja toimittajien Johanna Metsänheimon ja Emilia Laakkosen kanssa pohdimme myös Lapin kuntien halua savustaa naisjohtajiaan pois virasta. Löydämmekö yhtymäkohtia Katri Kulmunin eroon ja ja Anna Mäkelään? Kun soppaan heittää vielä perussuomalaisten ajatushautomon naisvihamielisen julkaisun tältä viikolta niin onko kysymys naisvihan noususta? Pohdimme myös Matti Vanhasen paluuta ministeriksi ja selvitämme onko Olof Palmen muha nyt viimein ratkaistu. Viikkoraatia vetää verkkotuottaja Eero Leppänen

21. Vasan podcast: Mihin sitä feminismiä enää tarvitaan?

Julkaistu 4.6.2020

"Jaa, sulla on se aika kuusta." "Sinähän voit lähteä myymään itseäsi, kun olet nainen." "Lopetappa nyt se itkeminen." Kuulostaako tutulta? Feminismi kuuluu kaikille, eikä häirintä ole koskaan ok. Vasan uudessa podcast-jaksossa keskustellaan feminismistä ja sen tarpeesta kaikille. Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Auroro Kuusisto keskustelevat myös koronan vaikutuksista taloudelliseen tasa-arvoon. Miten esimerkiksi lomautetut ovat viettäneet arkeaan? Minkälaisesta epätasa-arvosta Yhdysvaltojen viime aikojen protestit kertovat? Lähemmäs tasa-arvoa päästään, kun asioista uskalletaan keskustella avoimesti.

54 Viikkoraati: Kulmuni, korona, tulvat ja Black lives matter

Julkaistu 4.6.2020

Viikkoraadissa tällä viikolla puhutaan tulvaturismista, palataan koronaeristyksen aikaan ja käydään läpi Lapin oman ministerin Katri Kulmunin viimeaikaisia koettelemuksia. Black Lives matter -liikkeestä puhumme myös. Miksi se on tärkeä kahvipöytäkeskusteluissa myös Lapissa? Viikkoraatia vetää verkkotuottaja Eero Leppänen ja raadissa tällä kertaa Lapin Kansan toimittajat Mari Molkoselkä, Vappu Jaakkola ja Pyry Dementjeff.

9. Vasan poikkeustila podcast: Mitä poikkeusajasta opitaan?

Julkaistu 20.5.2020

Koronakriisi on luonut uuden normaalin ajan, ja tulevaisuus vaikuttaa hämärältä. Mitä tulee vielä tapahtumaan? Vasan poikkeustila podcastin viimeisessä jaksossa Mari Molkoselkä, Ellinoora Autti, Erica Niemelä ja Julia Laiho keskustelevat tulevaisuudesta ja siitä, mitä poikkeusaika on heille jo opettanut. Toinen aalto pelottaa, koska mielenterveysongelmat voivat vain lisääntyä entisestään. Lisäksi etäkoulu kyllästyttää, ja nuoret toivovat pääsevänsä lähiopetukseen syksyllä. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi karanteenihaaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty tiistaina 19.5.2020.

8. Vasan poikkeustila podcast: Poikkeusaika vähentää filtteriä

Julkaistu 13.5.2020

Somessa roikutaan nyt runsaasti! Ihmiset postaavat arkisempaa sisältöä, josta monet saavat vertaistukea vaikeaan aikaan. Mutta silti sosiaalisen median aiheuttamat paineet eivät ole kadonneet. Mari Molkoselkä, Ellinoora Autti, Kerttu Pakkasvirta ja Aurora Kuusisto keskustelevat someprofiilien kiiltokuvien murentumisesta ja lisääntyneistä videopuheluista. Videopuhelussa voi kokata, maalata, pelata lautapelejä, sukuloida, jumpata tai vaikka testat jäätelömakuja. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi karanteenihaaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty tiistaina 12.5.2020.

7. Vasan poikkeustila podcast: Mikki mykäksi etätunnin ajaksi

Julkaistu 6.5.2020

Ensimmäiset minuutit etätuntia ovat kiusallisia, kun oppilaat eivät vastaa opettajan tervehdyksiin. Toiset seuraavat oppituntia, toiset eivät. Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen ja Julia Laiho keskustelevat lukio- ja ammattikouluopiskelusta poikkeusaikana. Mediassa nostetaan esiin nuoria, jotka keksivät nokkelia keinoja ylläpitää luokkahenkeä netissä. Toisessa todellisuudessa monet opiskelijat mykistävät mikkinsä ja ottavat tuntien aikana päiväunia. Koulukaverit ovat osoittautuneet vain kavereiksi koulussa, ei sen ulkopuolella. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi karanteenihaaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty maanantaina 4.5.2020.

Design In North Osa 1. Luonto ja luova talous pohjoisessa

Julkaistu 29.4.2020

DESIGN IN NORTH -podcast sarjassa keskustellaan pohjoisesta ja luovasta taloudesta taiteen ja muotoilun otteella. Kolme maakunnan ihmistäkerrallaan kokoontuu keskustelemaan jaksoittain vaihtuvista teemoista.20 minuutin pituiset jaksot ilmestyvät kahden viikon välein. Asenne on kehittävä, mahdollisuuksia näkeväja tulevaisuutta tavoitteleva. Jakso 1. Luonto ja luova talous pohjoisessa: Yliopisto lehtori Mari Huhmarniemi, Yrittäjä Minna Rimpiläinen, Maakuntajohtaja Mika Riipi. Podcast -sarja on osa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Co-Stars -tutkimusryhmän toimintaa.Tuotanto ja toteutus Jari Rinne.

6. Vasan poikkeustila podcast: Poikkeusajan ahaa-elämyksiä

Julkaistu 28.4.2020

Jotkut sammaloituvat tontillensa ja toiset taas tarpovat pitkiä kävelylenkkejä. Pysähtynyt kotona oleskelu on saanut monet kokemaan ahaa-elämyksiä, tekemään löytöjä ja keksimään puuhasteltavaa. Mari Molkoselkä, Venla Kiiskinen, Aurora Kuusisto ja Erica Niemelä keskustelevat korona-ajan tuomista uusista ja vanhoista unohdetuista asioista. Poikkeusaika on saanut katsomaan omaa ylisuorittamistaan silmiin. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty maanantaina 27. huhtikuuta 2020.

Koronaviikkoraati -millä arvosanoin selvisi hallitus, entä media?

Julkaistu 23.4.2020

Lapin Kansan ajankohtaispodcast Viikkoraati palaa tauon jälkeen. Nyt otetaan raatimisen kohteeksi Suomen hallitus, eikä tasavallan presidenttiäkään säästetä arvioinnilta. Miksi Sauli Niinistö tuli esiin koronakriisin alussa nyrkkinsä kanssa? Entä pääministeri Sanna Marinin selkokielinen, lyhyiden lauseiden kriisiesiintyminen? Toimiiko se vielä viikkojen jälkeenkin. Osansa raadittavana saavat myös Katri Kulmuni, Anna-Kaisa Pekonen ja Krista Kiuru. Oliko perustusvaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä tarpeeksi jämäkkä kun valmiuslait otettiin käyttöön? Puhumme myös median roolista kriisissä ja korona-arjesta. Median, myös Lapin Kansan verkon käyttäjämäärät ovat lisääntyneet kriisin aikana valtavasti, miksi ja miten olemme pärjänneet? Viikkoraatia vetävät tällä kertaa verkkotuottaja Eero Leppänen ja päätoimittaja Antti Kokkonen. Mukana puhelinhaastattelussa politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

5. Vasan poikkeustila podcast: Ilmasto kiittää kesälomasta kotona

Julkaistu 22.4.2020

Peruttuja matkoja ja kesälomailua kotona. Vasan uudessa poikkeustila podcastissa pohditaan lähimatkailua, jota koronatilanteen takia monet kokeilevat. Mari Molkoselkä, Kerttu Pakkasvirta, Anni Koikkalainen ja Julia Laiho keskustelevat koronan vaikutuksista matkailuuun. Kuinka ihmiset suhtautuvat matkustuksen ilmastovaikutuksiin koronan jälkeen? Palaako kaikki ennalleen? Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty tiistaina 21. huhtikuuta 2020.

4. Vasan poikkeustila podcast: Veitsellä leikattuja karkkeja, pitkiä lököpaitoja ja lautapelejä

Julkaistu 15.4.2020

Veitsellä leikattuja karkkeja, pitkiä lököpaitoja ja lautapelejä. Kotona oleskelu alkaa näkyä pinnan kiristymisenä, apaattisuutena ja väsymyksenä. Miksi uuvuttaa, vaikkei edes tee mitään? Mari Molkoselkä, Aurora Kuusisto, Anni Koikkalainen ja Venla Kiiskinen keskustelevat kotona olosta ja niistä tunteista, jotka pitkän oleskelun jälkeen ovat syntyneet. Valittamisesta potee huonoa omatuntoa, sillä tiedostaa kuinka etuoikeutetussa asemassa onkaan. Mistä siis kannattaa olla tietoinen ja mistä kiitollinen? Muistetaan kuitenkin laittautua ja aamulenkkeillä, että pysytään järjissään! Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty tiistaina 14. huhtikuuta 2020.

3. Vasan poikkeustila podcast: Etäopiskelu aiheuttaa päänsärkyä ja motivaation puutetta

Julkaistu 8.4.2020

Etäluennoille osallistuminen vaatii sopeutumista ja motivaatioita. Jotkut tarvitsevat kouluympäristöä keskittymiseen, ja ennen koti on ollut se paikka, jossa rentoudutaan. Nyt siellä opiskellaan täysipäiväisesti. Mari Molkoselkä, Ellinoora Autti, Erica Niemelä ja Jussi Pohjavirta keskustelevat siitä, kuinka etäopiskelu onkaan heillä sujunut. Tekosyitä sille, ettei opiskele keksii yllättävän helposti kotona. Some ja sarjat voivat houkutella opiskelijat pois koulutöiden parista. Miltä nyt tuntuu, kun opiskelijavappu on peruttu? Vappu ei tietenkään lopu koskaan ja sitä voi viettää vaikka syksyllä. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa. Tämä jakso on äänitetty tiistaina 7. huhtikuuta 2020.

Kuun­te­le Jäl­leen­ra­ken­nus 2.0 osa 5: Henkinen jälleenrakennus

Julkaistu 1.4.2020

Tämän juttusarjan haastatteluja tehtäessä ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, että maailma on sarjan julkaisemisen aikaan pantu säppiin vaarallisen tartuntataudin vuoksi. Koronakriisin keskellä ekologinen jälleenrakennus tuntuu asialta, joka voisi odottaa.Kun pöly laskeutuu, voi asiaa tarkastella myös laajemmin. Korona on paljastanut, miten haavoittuvaisia maailmanlaajuisiin riippuvuuksiin sidotut yhteiskunnat ovat. Samalla se on pakottanut katsomaan lähelle, pieniin, arkisiin ja usein huomaamattomiin asioihin. Läheiset ja kodin ympäristö tulevat lähemmäksi, hyvässä ja pahassa. Lähelläkin on kauneutta, ja yhteisössä voimaa – jopa etäyhteyksin. Toisaalta paikalleen juuttuminen ja tulevan pelko ahdistavat. Korona on myös näyttänyt, että ihmiskunta kykenee ratkomaan suuria ongelmia nopeasti. Sekä politiikassa että makrotaloudessa voidaan tehdä tarvittaessa hyvin suuria päätöksiä. Koronakriisin jälkeen koittaa jälleenrakennuksen hetki. Koulut avautuvat ja yrityksiä nousee jaloilleen. Syntyy myös paljon uutta. Tämä kaikki voi olla ekologista tai vähemmän ekologista, riippuen rakentajien tahdosta.Kriisin jälkeen tulee myös tapahtumien henkisen työstämisen aika. Mitä enemmän kriisin aikana tuhoutuu, sitä enemmän tarvitaan henkistä jälleenrakennusta. Hyvin usein historiassa tämä puoli jälleenrakennuksestaon jäänyt kaikkein pienimpään osaan. Sillä puolestaan on ollut arvaamattomia seurauksia, jotka ovat ulottuneet sukupolvien yli. Esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeinen henkinen jälleenrakennus on Suomessakin vielä osin kesken. Miten maailmaa rakennetaan uudestaan niin, että sielukin pysyy mukana? Tapio Nykäsen haastateltavina Jälleenrakennus 2.0 -sarjan viidennessä ja viimeisessä osassa ovat tutkijat Tere Vadén ja Karoliina Lummaa BIOS-tutkimusyksiköstä ja kulttuurihistorian professori Marja Tuominen Lapin yliopistosta.

2. Vasan poikkeustila podcast: Töissä, työttömänä, etänä

Julkaistu 1.4.2020

Korona vaikuttaa suomalaisten työelämään radikaalisti. Jotkut ovat päätyneet työttömiksi, ja toiset hermoilevat lomautusuhan alla. Ne onnekaat, jotka ovat töissä, painavat päivää työpaikalla taikka kotona. Mari Molkoselkä, Aurora Kuusisto, Venla Kiiskinen ja Kerttu Pakkasvirta keskustelevat koronan vaikutuksista heidän ja nuorten töihin. Kuinka tilanne vaikuttaa työharjoitteluihin ja kesätöihin? Miten pärjää ilman töitä? Lisäksi keskustelijat antavat vinkkejä siihen, kuinka pääsee irti sängyltä-sohvalle-kierteestä, kun tekee kotona etätöitä tai etäopiskelee. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa.

20. Vasan podcast: Kaipaako Lappi omia influencereita, jotta nuoret pysyisivät siellä?

Julkaistu 27.3.2020

Miksi 19-vuotiaana tahtoo pois Lapista ja sitten 25-vuotiaana tahtoo palata takaisin? Ammattikoulun tai lukion jälkeen maailma on täynnä mahdollisuuksia. Suuret kaupungit vetävät puoleensa. Jotkut potevat jopa paineita siitä, että urbaaniin ympäristöön on muutettava. Antti Nuorti, Mari Molkoselkä ja Kaisa-Reetta Seppänen keskustelevat syistä, jotka vievät nuoret pois Lapista. Mistä johtuukaan 25-vuotiaiden kaipuu kotiseudulle? Tämä jakso on äänitetty 25. tammikuuta. 2020.

1. Vasan poikkeustila podcast: Kirjoitukset, lakkiaiset ja yhteishaku

Julkaistu 25.3.2020

Moni nuori sai kuulla ylioppilaskirjoitusten nopeutetusta aikataulusta uutisista, mutta myös somesta. Miltä tuntui kirjoittaa loput kokeet aikaisemmin? Mari Molkoselkä, Aino Rouhiainen, Anni Koikkalainen ja Aurora Kuusisto keskustelevat siitä, miten abien kevät muuttui koronatilanteen vuoksi hetkessä. Vasan uusi podcast-sarja käsittelee nuorten elämää koronatilanteen keskellä. Podcast on äänitetty täysin etänä, koska sen tekijät ottavat ystävällisesti sosiaalista etäisyyttä toisistaan. Jakson päätteeksi esitellään uusi haaste, joka suoritetaan Vasan Instagram-tilillä @lapinkansavasa.

Kuuntele Jälleenrakennus 2.0 osa 4: Talous Raha ei oikeasti ole niukkaa, mutta luonnonvarat ovat

Julkaistu 18.3.2020

Koronavirus on pannut yhteiskuntia polvilleen. Juuri nyt päähuomio kiinnittyy siihen, miten viruksen leviämistä saadaan hidastettua. Välittömän poikkeustilan takana vaanivat kuitenkin jo uudet ongelmat, joista moni liittyy talouteen. Kun ihmiset eivät koronarajoitusten vuoksi liiku ja kuluta, varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset joutuvat nopeasti vaikeuksiin. Tilanteen pitkittyessä vaakalaudalle ajautuvat myös suuret kansainväliset firmat. Pahimmillaan edessä on talouden negatiivinen kierre, jossa rapautetaan julkisia palveluita ja luovutaan myös kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeistä investoinneista. Eri puolilla maailmaa hallitukset ja keskuspankit ovat jo vähintään hioneet suunnitelmia sen varalle, miten taloutta voitaisiin tukea. Toimista on päätetty Suomessakin, mutta linja ei vielä ole kristallinkirkas. Tukien määrä riippunee siitä, kuinka pitkään rajoitustoimia jatketaan. Jokainen voi vaikuttaa tilanteeseen myös itse käyttämällä paikallisia palveluita mahdollisuuksien mukaan. Korona paljastaa jälleen kerran, millaisen talouden maailmassa elämme, sanoo talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu BIOS-tutkimusyksiköstä. Vaikka rahasta tuntuu olevan pula, sitä löytyy silloin, kun rahavirroista päättävät kokevat hädän tarpeeksi suureksi. Raha ei ole siis pohjimmiltaan niukkaa. Sen sijaan luonnonvarat ovat sitä, Järvensivu sanoo. Silti puhumme usein vain rahasta ja suhtaudumme itsepäisen leväperäisesti siihen, mitä ympäristölle tai ilmastolle tapahtuu. Vaikka julkisella vallalla on tarpeen vaatiessa rahaa, ei tämä merkitse, että yksilöt voisivat kuluttaa rajattomasti. Kulutus kohdistuu usein luonnonvaroihin, mikä on ongelmien perimmäinen syy. Yksilöiden täytyy siis opetella hillitsemään ja muuttamaan kulutustapojaan. Lisäksi tarvitaan muita ratkaisuja, kuten paikallista kierto- ja jakamistaloutta. Kulutuksen muutos muuttaa suhtautumistamme myös aineelliseen ylijäämään, siis jätteeseen. Professori Jarno Valkosen tutkimusryhmä teetti taannoin Helsingin Sanomien kanssa kyselyn, jossa selvisi, että jotain on jo tapahtumassa. Jätteeseen liittyy valtava määrä tunteita, kuten ahdistusta ja jopa raivoa. Tämä kertoo siitä, että ihmisillä on halu muutokseen, sanoo Valkonen. Toimittaja on Tapio Nykänen.

19. Vasan podcast: Nuori näin pidät huolen taloudestasi

Julkaistu 12.3.2020

"Sosiologi-Sonja" lähtee opiskelemaan uudelle paikkakunnalle. Mitä raha-asioita hänen pitää huolehtia ja mitä kaikkia etuja hän saa opiskelijana? Mari Molkoselkä, Pinja Huhtaniemi ja Lotta Laitila keskustelevat rahasta ja kertovat nuorten säästökeinoista. Täsmäävätkö stereotypiat kauppislaisista? Kannattaako opintolainaa nostaa tai ASP-tiliä perustaa? Yhteiskunta työntää nuoria säästämään ja miettimään talouttaan hyvin aikaisin. Säästää voi ruuassa, asunnossa ja astiat voi ostaa vaikka kirpparilta. Niin ja muista, että aina kannattaa kysyä opiskelija-alennusta!

3. Osa Jälleenrakennus 2.0: Tulevaisuus ei ole täysin kasvispitoinen

Julkaistu 4.3.2020

Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen lähteistä on eläinperäisen ruoan tuotanto. Liha- ja maitokarja on itsessään merkittävä päästöjen lähde. Lisäksi eläinten ruokkimiseen tarvitaan valtavasti peltoja, jotka muuten voitaisiin käyttää ihmisravinnon kasvattamiseen. Tutkijat ovat suhteellisen yksimielisiä siitä, että kasvisten osuutta ruokavaliossa on kasvatettava. Pääsyitä on kaksi. Ilmastopäästöjä täytyy pienentää, mutta ruoantuotannosta täytyy tehdä myös nykyistä monipuolisempaa ja paremmin poikkeusoloja sietävää. Maaseudun elinvoiman näkökulmasta tulevaisuus ei ole pelkästään synkkä. Kun ruoantuotantoa kehitetään monipuolisemmaksi, syntyy sinne myös työpaikkoja. Edessä voi olla uusi maallemuuton aika, sanoo ympäristötutkija Ville Lähde. Vaikka julkisesta keskustelusta voisi joskus päätellä muuta, lihantuotannon täyskieltoa ei aja juuri kukaan. Tärkeintä on kasvattaa kasvisten osuutta ruokavaliosta selvästi. Se lihantuotanto, johon jatkossa panostetaan, tulisi rakentaa mahdollisimman ekologisella tavalla. Yksi suunta, jota eläintieteissä on hahmoteltu, liittyy niin sanottuihin alkuperäisrotuihin, kuten lapinlehmään. Pienikokoinen, vähäruokainen ja pitkäikäinen lapinlehmä voi ylläpitää perinnebiotooppeja ja tarjota sekä maitoa että lihaa. Nykyisenlaajuista lihan- tai maidontuotantoa sen varaan ei voi rakentaa. Edessä on uusi tulevaisuus, jossa ihmiset ja eläimet hakevat paikkaansa. Jälleenrakennus 2.0 -sarjan kolmannessa osassa vieraillaan Pellon Alposjärvellä, jossa Heidi Pantsar pitää pientä lapinlehmäkarjaa. Haastateltavana on myös yliopistotutkija Päivi Soppela. Aluksi mennään kuitenkin Helsingin Vaasankadulle kasvisravintolaan, jossa lounaskaverina on Ville Lähde.

53 Viikkoraati: Tulvat, Kärnät ja koronat

Julkaistu 27.2.2020

Viikkoraati katsahtaa tänää hetkeksi uutisten taakse: Miksi uutisoimme kansanedustaja Mikko Kärnän dickpic-gatesta, mutta emme viimeisimmästä yksityiselämän avautumisesta? Studiossa toimittaja Vesa-Pekka Hiltunen, uutispäällikkö Taru Salo ja verkkotuottaja Eero Leppänen. Mikko Kärnästä on tosin tulossa kohta iso juttu, mutta mistä se kertoo? Esittelemme juttusarjamme lapin kansanedustajista. Lisäksi luomme katsauksen viikon uutistapahtumiin. Tulvasta tuli uutinen keskellä talvea Lapissakin ja koronasta emme ole päässseet eroon. Kuuntele Viikkoraati niin pääset uutisviikoin kulissien taakse!

18. Vasan podcast: Kalevalasta Tylypahkaan

Julkaistu 26.2.2020

Kalevalaa laavataan läpi kouluiän, mutta mitä merkityksiä kirjalla onkaan nuorten elämissä. Vasan podcastissa keskustellaan Suomen kansalliseepoksesta ja lukemisesta perjantaina vietettävän Kalevalan päivän kunniaksi. Mari Molkoselkä, Lotta Laitila ja Ellinoora Autti kertovat omista Kalevala-kokemuksistaan ja kirjoista, jotka muuttivat heidän maailmojaan lapsena. Miksi lukion jälkeen ei enää huvita lukea yhtään mitään? Miksi lukeminen muuttuu pakkopullaksi? Lukeminen on pakoreitti todellisuudesta Bridget Jonesin seikkailuihin, Tähtiin kirjoitetun virheen kyyneliin, Tylypahkan käytäville, Ankkalinnan kaduille ja Risto Räppääjän rumpusetin äärelle. Miksi keskiviikko oli lapsena viikon paras päivä?

Kolumni: Media seuraa sormesi liikkeitä, se on hyvä asia ja sen tietää jo Netflixin asiakas

Julkaistu 19.2.2020

Tiesitkö miksi sinun verkonkäyttöäsi seurataan?

2. Osa Jälleenrakennus 2.0: Kasvatus

Julkaistu 19.2.2020

Seitsemäsluokkalainen Unna Eteläinen ja yhdeksäsluokkalainen Petrus Heikkilä ovat sukupolvea, joka kasvaavauraaseen mutta ympäristökriisien vaurioittamaan maailmaan. He joutuvat opettelemaan uudenlaisen tavan suhtautua sekä ympäristöön että energiaan, jonka käyttö on synnyttänyt ongelmat. Apulaisprofessori Ilkka Ratinen vastaa kestävyys- ja luontokasvatuspainotteisesta luokanopettajaopettajankoulutuksesta Lapin yliopistossa. Ratinen sanoo, että nykyinen luontokasvatus on osittain vanhan koulumaailman virheiden korjaamista. Edelliset sukupolvet kasvatettiin kuluttajakansalaisiksiloputtoman fossiilienergian maailmaan, mikä on osasyynä koko ympäristökriisiin.Nuorten kasvattaminen on sikäli helppoa, että he eivät ole ehtineet luutua tapoihinsa. Ilmastonmuutosta eivät voi kuitenkaan hillitä vain lapset ja nuoret. Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen on tutkija mutta myös vanhempien sukupolvien kasvattaja. Yksi hänen tehtävistään on saada päätöksentekijät ymmärtämään, miten kiireisen ongelman äärellä olemme. Jälleenrakennus 2.0. -podcastin toisessa osassa puhutaan kasvamisesta ja kasvattamisesta ja pureudutaan entistä syvemmälle myös siihen, mitä ilmastonmuutokselle voi Lapissa tehdä.

17. Vasan podcast: Pitääkö olla huolissaan, jos ei pariudu?

Julkaistu 13.2.2020

Parisuhteessa tai ei, muista viettää aikaa ystävän kanssa ystävänpäivänä. Ajaako yksilökeskeinen yhteiskunta nuoria sinkkuelämään? Kuka edes on nuori ja kuka aikuinen? Pitääkö alle 25-vuotiaana olla valmis perhe-elämään? Milloin kannattaa hankkia lapsia? Mari Molkoselkä, Elli Alasaari ja Erica Niemelä keskustelevat ystävänpäivän kunniaksi nuorten sinkkuudesta ja parisuhteista. Nuoruus on onnellista yksinkin, mutta jos sukellat suhteeseen, tunne ensin itsesi.

52. Viikkoraati Nyt Markku Broas puhuu siitä, miltä tuntui olla maailman median keskipisteenä

Julkaistu 6.2.2020

Koronavirus osoittaa rauhoittumisen merkkejä ainakin Lapissa. Mitä sanoo infektioylilääkäri Markku Broas viimeisen viikon mediasirkuksesta? Tuliko tehtyä pitkää päivää maailman median keskipisteessä? Entä hämmästyikö Broas kun yksi ensimmäisistä Kiinan ulkopuolisista koronavirustatapauksista olikin hänen työpaikallaan? Kysyimme myös mistä kumpuaa ylilääkärin ylivertaiset mediataidot. Pohdimme myös pitkän ja lyhyen tähtäimen vaikutuksia Lapin matkailuun. Kohut tulevat joka vuosi kuin hyökyaallot, mutta samalla tehdään myös matkailuennätyksiä? Mukana keskustelussa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja ja mediakonkari Sanna Kärkkäinen ja Lapin yliopiston mediakasvatuksen professori Heli Ruokanen. Kuuntele viimeinen sana siitä missä Lapin matkailu menee koronaviruskohun jälkimainingeissa. Viikkoraatia toimittavat uutispäällikkö Taru Salo ja verkkotuottaja Eero Leppänen

1. Osa Jälleenrakennus 2.0: Uudet työpaikat ja elämäntavat nousevat fossiilitalouden rauniosta

Julkaistu 5.2.2020

Lapin Kansan uusi podcast-sarja alkaa. Fossiilisiin polttoaineisiin perustuvat yhteiskunnat ovat tiensä päässä, sanovat BIOS-tutkimusyksikön tutkijat Ville Lähde ja Tere Vadén. He eivät kuitenkaan ennusta tuomiopäivää tai edes pelkkää kurjuutta. Edessä voi olla vaikeita aikoja, mutta myös kestävämpi ja parempi tulevaisuus.

16. Vasan podcast: Kuumottavat ylioppilaskirjoitukset

Julkaistu 30.1.2020

Lukion loppusuoralla turnajaisväsymyksen keskellä pitäisi vielä raapustaa ylioppilaskirjoitukset. Vaikka on ahkera koko lukioajan, se ei takaa hyvää suoritusta ylioppilaskirjoituksissa. Lisäksi todistusvalintauudistus vaikuttaa tänä vuonna kirjoittaviin ylioppilaisiin. Ilman matikkaa putoat pelistä. Jotkut uusivat aineita tai vaihtavat kirjoitettavia aineita, jotta papereilla pääsisi yliopistoon. Mari Molkoselkä, Anni Koikkalainen, Aino Rouhiainen ja Jussi Pohjavirta keskustelevat ylioppilaskirjoitusten suorituspaineista ja antavat vinkkejä kirjoituksiin.

50. Viikkoraati: Kemi, kaupunki, joka odottaa

Julkaistu 23.1.2020

Viikkoraati on tällä kertaa Kemissä. Kemi on kaupunki, joka odottaa. Viime kesän korvilla esiteltiin Metsä-Botnian suurhanke ja tämän kesän korvilla ehkä kuulemme miten se toteutuu. Entä uhkat? Menevätkö merestä jäät ja autoilijoilta kulkuväylät. Sellun hinta ja hiilinielujen kutistuminenkin huolettavat useita. Kemi on kaupunki, joka odottaa. Vieraana on Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen, joka joutuu miljardipottia odotellessaan miettimään miten talousvaikeuksissa rypevä kaupunki saadaan nostettua kuntoon ja mistä haetaan säästöjä. Kemin erikoissairaanhoidon ratkaisu täyttää kohta kaksi vuotta, mitkä ovat kokemukset siitä? Käymme läpi myös Kemin matkailubisnestä. Kemin hotellit pullistelevat välillä kiinalaisturisteista, mutta kuka vie matkailueurot? Keskustelua johtvat toimittaja Sari Pelttari-Heikka ja Viikkoraadin vakivetäjä, verkkotuottaja Eero Leppänen. Kaupunginjohtajan lisäksi keskustelussa on mukana myös Lounais-lapin päätoimittaja Taina Nuutinen-Kallio.

49 Viikkoraati: Lapin urheiluvuosi pakettiin, mikä oli suurin kohokohta, entä pettymys?

Julkaistu 9.1.2020

Vuoden ensimmäinen Viikkoraati pureutuu lappilaiseen huippu-urheiluun. Lapin urheilugaalan aattona pohditaan Lapin urheiluakatemian huippu-urheilun koordinaattorin Reijo Jylhän ja Lapin urheilutoimittajakerhon puheenjohtajan Anne Torvisen kanssa urheiluvuoden kohokohtia ja pettymyksiä. Mitä ne olivat? Entä minkä kouluarvosana Lapin urheiluvuodelle antavat Reijo ja Anne? Vievätkö joukkuelajit lahjakkuudet yksilölajien parista? Reijo Jylhä löytää myös syyn urheiluseuratoiminnan kuihtumiseen Lapin kunnissa. Se on surullinen. Puhetta johtavat uutispäälikkö Taru Salo ja verkkotuottaja Eero Leppänen. Kuulemme myös kaikkien raadin osallistujien oman suhtautumisen penkkiurheiluun ja liikuntaan. Löytyyko Viikkoraadista jonkun lajin superfani?

15. Vasan podcast: Uusi vuosikymmen, vanhat ongelmat?

Julkaistu 3.1.2020

Osalle nuorista uusi vuosikymmen on opiskelijaelämän alkamista, mutta osalle se on omistusasunnon pohtimista. Ruuhkavuoden ovi saattaa olla myös raollaan. Keskustelijat Kaisa-Reetta Seppänen, Mari Molkoselkä ja Anni Koikkalainen pohtivat tulevaisuutta ja uutta alkanutta vuosikymmentä. Ilmastonmuutosta ei ole ratkaistu, mutta asenteet ovat saattaneet muuttua 2020-luvun lopulla. Joidenkin takapihalla ilmastonmuutos saattaa jo näkyä. Onko tulevat vuodet edelleen ainaista loppuun palamista? Onko pohjoinen entistä rikkaampi samalla, kun etelä köyhtyy? Saako töitä tehdä neljä päivää viikossa? Kellä on varaa jäädä tulevaisuudessa Lappiin?

14. Vasan podcast: Lentomorkkis ja nuoruuden reissut

Julkaistu 19.12.2019

Keskustelijoista yksi on lentänyt 11 kertaa, toinen viisi kertaa ja kolmas ei yhtään tänä vuonna. Silti jokaista lentäminen hävettää ja lähimatkailu kutkuttaa. Mari Molkoselkä, Anni Koikkalainen ja Kaisa-Reetta Seppänen keskustelevat Lapin matkailusta ja omista matkamorkkiksista. Miten suomalaisen ja ulkomaalaisen Lapin loma poikkeaa toisistaan ja miksi?

Liisa Lapin ihmemaassa: Kati Nenonen, 63, Pyhä: En ole kertaakaan katunut, että tulin tänne

Julkaistu 18.12.2019

”Tässä on saanut itse pitää kaikista asioista huolta, ja siitä mä tykkään”, kertoo Sportbaria Pyhätunturilla vuodesta 2013 lähtien pyörittänyt yrittäjä Kati Nenonen Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn viimeisessä jaksossa matkataan Pyhätunturille ja tavataan 63-vuotias baariyrittäjä Kati Nenonen. Tampereelta Pyhälle muuttanut Kati pyörittää tunturikeskuksessa Sportbaria, joka on auki vuoden ympäri joka päivä. Sportbarin on perustanut Katin ex-mies. Kati otti baarin kontolleen eron tullessa vuonna 2013. ”Sanoin, että jos mä lähden sinne sitten. Halusin koittaa”, Kati kertoo podcastissa. Kati on solahtanut Pyhän elämänmenoon nopeasti, vaikkei muutto Pyhälle kuulunut alun perin hänen suunnitelmiinsa. ”Aina ajattelin, että tämä on tosi kiva paikka käydä, mutta en kyllä ikinä haluaisi asua tämmöisessä pienessä kylässä.” Kuuntele Liisa Lapin ihmemaassa -podcastista, millaista on baariyrittäjän elämä lappilaisessa hiihtokeskuksessa.

48 Viikkoraati: naiset ottivat vallan, mitä nyt? Kenen naispoliitikon kanssa kaljalle?

Julkaistu 13.12.2019

Viikkoraati pohtii tällä kertaa naisten nousua valtaan. Suomen uusi hallitus on pääministeriä myöten naisvoittoinen ja etenkin nuoret naiset ovat nyt vallassa. Lisäksi Rovaniemen kaupunginjohtajaksi valittiin nainen Liisa Ansalan työpariksi ja pitkästä aikaa kaupunginjohtaja on alle 50-vuotias. Viikkoraati pohtii onko Suomi nyt muuttunut maa? Vai vetelevätkö miehet naruista naisten takana? Oliko kulunut viikko samanlainen sukupolvikokemus nuorille naisille kuin Tarja Halosen valinta presidentiksi oli? Entä kenen kanssa Viikkorati lähtisi mieluiten kaljalle: Lii Anderssonin, Katri Kulmunin, Maria Ohisalon vai Sanna Marinin? Viikkoraadissa asiantuntijavieraana politiikan tutkija Petri Koikkalainen ja toimittajina raataavat verkkotuottaja Eero Leppänen, uutispäällikkö Taru Salo ja toimittaja Niina Lavia. Kuuntele kuuma keskustelu! Lisäksi selvittelemme sitä, saako tytötellä, setämiehitellä ja kukkahattutätitellä? Viikkoraadin toisessa osuudessa uutispällikkö Taru Salon piinapenkkiin pääsee äitiyslomalle jäävä Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala. Mitä mieltä hän on naisten noususta ja uudesta kaupunginjohtajasta Ulla-Kirsikka Vainiosta? Ansalalta tivataan myös hänen viimeaikaisista takinkäännöistään, miksi hän muutti mieltään veroprosentin nostosta?

Jakso 17: Annukka Ylihannu, 71, Sodankylä

Julkaistu 11.12.2019

”Vielä mä tulen tänne niin, ettei tarvitse lähteä”, ajatteli Annukka Ylihannu nuorena Lapissa käydessään. Liisa Lapin ihmemaassa -podcast haastatteli Annukkaa, jonka isä Jouko Ylihannu suunnitteli Lappiin 1940-50-luvuilla matkailuhotelleja ja -majoja. Liisa Lapin ihmemaassa -podacstin syksyn kahdeksannessa jaksossa tavataan eläinlääkärin uran tehnyt sodankyläläinen Annukka Ylihannu, jonka isä Jouko Ylihannu tunnetaan yhtenä Lapin sodanjälkeisen matkailurakentamisen keskeisimmistä arkkitehdeistä. Vuonna 1948 syntynyt ja Helsingissä kasvanut Annukka tutustui Lappiin nuorena, kun hän vieraili perheensä kanssa isänsä suunnittelemissa kohteissa Pallaksella ja Kilpisjärvellä. ”Ajattelin silloin, että olisi ihanaa tulla jonnekin Muonioon tai Enontekiöön eläinlääkäriksi”, Annukka kertoo podcastissa. Eläinlääkäriksi 1970-luvun alkupuolella valmistunut Annukka päätyi Sodankylään, josta hän sai eläinlääkärin paikan 25-vuotiaana. Siitä lähtien hän on asunut Lapissa – eikä ole kaivannut pois. ”Helsingissä on mukava käydä, mutta kyllä mulla aina tulee kiire kotiin.” Kuuntele Annukan tarina Liisa Lapin ihmemaassa -podcastista

13. Vasan podcast: Maailman onnellisimman kansan identiteetti

Julkaistu 5.12.2019

Miltä sota vaikuttaa nuorista ja kuinka kaukaista se on? Vasan podcastissa pureskellaan suomalaisuutta ja itsenäisyyttä. Mari Molkoselkä, Suvianna Kaikkonen ja Jussi Pohjavirta keskustelevat siitä, mistä nuorten suomihäpeä johtuu. Miten suomalaisista saisi avoimempia?

47. Viikkoraati: tällaista on Linnan juhlissa, tätä mieltä hallituskriisistä, pääjutun synty

Julkaistu 5.12.2019

Viikkoraati siirtyi tällä viikolla uuteen studioon ja sen kunniaksi mukana on peräti neljä toimittajaa. Verkkotuottaja Eero Leppäsen johdolla toimittaja Sinikka Pylkkänen, valokuvaaja Jussi Leinonen ja toimittaja Mari Molkoselkä ruotivat heti ensi alkuun hallituskriisin. Miten raati kommentoi uusia käänteitä? Kuka on Keskustan vuotaja? Hallituskeskustelu kestää kohtaan 3 min. Sen jälkeen alkaa Suuri Linnan Juhlien Ruodinta. Jussi ja Sinikka ovat menossa Linnaan töihin. Jussi viidettä, Sinikka ensimmäistä kertaa. Mitä ohjeita Jussi antaa ensikertalaiselle? Mitä Sinikka jännittää työkeikaltaan? Jussi kertoo myös sisäpiirin juttuja Linnasta, onko siellä kuuma? Ryntäävätkö kaikki toimittajat boolimaljalle kun työt pitää lopettaa? Mitä boolissa on? Soitamme myös Linnaan matkaavalle rovaniemeläiselle professori Päivi Rasille. Hänkin on ensikertalainen Linnassa. Mitä hän ajatteli kun sai kutsun. Linnakeskustelut: 3 min. - 9.00min. Päivi Rasin haastattelu 9. min-11.30 min. Linnakeskustelun jatko 9. min -16.00 Mari Molkoselkä haastattelee toimittaja Vesa-Pekka Hiltusta siitä, miten syntyy Lapin Kansan pääjuttu. 16.min - 26. min. Hiltunen tekee laajaa juttua tulevaisuuden jouluista Lapissa. Ovatko ne kohta mustia? Juttu ilmestyy verkossa torstai-iltana. Tuttuun tapaan Ilkka Materon Jääpäiväkirjat 27 min. -29.50 min. Lopussa, noin kohdasta 30 min. podcastin loppuun kerromme vielä mikä on tehnyt meidät onnellisiksi tällä viikolla.

1. Luukku

Julkaistu 1.12.2019

1. Luukku by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

46. Viikkoraati: Soitimme kahdelle jäljelläolevalle kaupunginjohtajakandidaatille,

Julkaistu 28.11.2019

Viikkoraati seuraa yhä tiiviisti Rovaniemen kaupunginjohtajavalintaa. Se näyttää olevan nyt kahden kauppa. Soitimme kahdelle kandidaatille. Kuuntele podcastimme niin tiedät mitä arkkitehtitaustan omaava Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden toimialajohtaja Ulla-Kirsikka Vainio, 47 on mieltä Rovaniemen kaupunkikuvaa roimasti muuttavista tornihotellihankkeista tai mitä Iin vihreää ihmettä luotsaava kunnanjohtaja Ari Alatossava, 54, ajattelee tuulivoimasta Rovaniemelle. Kysyimme ,yös tällaisia kysymyksiä: Minkälainen prosessi on tähän asti ollut ja minkälainen maku siitä on jäänyt? Pidä meille minuutin hissipuhe siitä, miksi juuri sinä olisit paras johtaja Rovaniemelle Oletko jo miettinyt mihin Rovaniemellä muuttaisit? Keskustaan kerrostaloon, omakotitaloon vai kylille? Voiko Rovaniemen veroprosentti vielä nousta? Viikkoraati on Lapin Kansan miltei jokaviikkoinen uutispodcast viikon puheenaiheista. Sitä toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja tuottaja Taru Salo

16. Liisa Lapin ihmemaassa: Pilvi Mikkonen, 33, Levi: Etelä-Suomessa asuessa tunsin kaipuuta Lappiin

Julkaistu 24.11.2019

”Vuoden 2015 lopussa päätin, että irtisanon itseni ja lähden pohjoiseen”, kertoo SM-tasolla salibandya pelannut torniolaislähtöinen joogaopettaja Pilvi Mikkonen Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa. Syksyn seitsemännessä jaksossa tavataan Levillä asuva 33-vuotias joogaopettaja Pilvi Mikkonen. Pilvi on lähtöisin Torniosta. Hän muutti lukion jälkeen ensin Rovaniemelle ja sitten Etelä-Suomeen. ”Unelmani oli päästä pelaamaan salibandya SM-tasolla”, hän kertoo podcastissa. Pilvin unelma toteutui, ja hän eteni ykkösdivarin kautta SM-liigajoukkueeseen. Pilvi ehti asua Etelä-Suomessa kaikkiaan kymmenisen vuotta, mutta lopulta kaipuu pohjoiseen vei voiton ja Pilvi päätti palata Lappiin. Lapissa Pilvi on etsinyt omaa paikkaansa ja kokeillut erilaisia töitä. Viime vuonna Pilvi valmistui joogaopettajaksi, ja siitä lähtien hän on työskennellyt myös sivutoimisena yrittäjänä ja joogaopettajana

45. Jääpäiväkirjaviikkoraati

Julkaistu 22.11.2019

Kuuntele Ilkan seikkailun viimeisimmät vaiheet! Esittelemme myös uusimman Lapin kansan podcastin: Lätkässä Lappiin! Luemme tällä kertaa Viikkoraadin erikoisosassa kaksi merkintää rovaniemeläislähtöisen Ilkka Materon Jääpäiväkirjoista. Suomalaistutkija Ilkka Matero on elämänsä jännittävimmällä tutkimusmatkalla. Hänet valittiin mukaan kaikkien aikojen kalleimpaan, laajimpaan ja kansainväliseen tutkimusoperaatioon pohjoisnavalla. Tavoitteena on selvittää, kuinka ilmastonmuutos muuttaa napajäätikköä. Tutkimusalus on sammuttanut potkurinsa ja antautunut ahtojäiden armoille Matero mukanaan. Aluksen oletetaan liikkuvan jään mukana keskimäärin seitsemän kilometriä päivässä. Todellisuudessa ei ole täysin varmaa, millä nopeudella, mitä reittiä ja minne jää alusta kuljettaa.

15 Liisa Lapin ihmemaassa Lea Kaulanen, 57, Äkäslompolo: Olen löytänyt itselleni sopivan tavan elää

Julkaistu 17.11.2019

”Tämä on ollut hyvin elämänmakuista aikaa. Olen pystynyt vaikuttamaan siihen, missä mie asun ja miten mie elän.” Niin kertoo kotitilalleen Äkäslompoloon vuonna 2001 palannut yrittäjä Lea Kaulanen Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn kuudennessa jaksossa mennään Äkäslompoloon ja tavataan 57-vuotias yrittäjä Lea Kaulanen, joka muutti perheineen 2000-luvun alussa Porvoosta tyhjäksi jääneelle kotitilalleen, Karilan tilalle. Karilan Navettagalleria -nimistä kahvilaa ja tilausravintolaa lapsuusmaisemissaan pyörittävä Lea tunnetaan Äkäslompolon seudulla taitavana nukentekijänä. Lea nukkeja voi nähdä paitsi Navettagalleriassa myös esimerkiksi luontokeskus Kellokkaassa Ylläksellä. ”Mie löysin nukkien tekemisen tarinankerronnan välineeksi”, Lea kertoo podcastissa. Lealla on juuret vahvasti Äkäslompolossa, ja ympäröivä luonto on hänelle tärkeä. Karilan tilalla hän on pyrkinyt säilyttämään autenttisen tunnelman ja saneeraamaan paikkoja vanhaa kunnioittaen. Äkäslompolossa Lea on myös pyrkinyt toteuttamaan itseään ja elämään itsensä näköistä elämää.

Kaupallinen yhteistyö: RoKin Lätkässä Lappiin - podcas Osa 2.

Julkaistu 14.11.2019

Toisessa osassa käsitellään RoKin nykyhetkeä Santeri Immosen ja Turkka Pumpasen kanssa Lätkässä Lappiin - podcastin toisessa osassa käsitellään RoKin päävalmentaja Santeri Immosen ja RoKi-hyökkääjä Turkka Pumpasen kanssa seuran nykytilannetta esimerkiksi Lappi Areenan jääongelmien vuoksi.

44. Viikkoraati: Kerromme suosikkimme Rovaniemen kaupunginjohtajakisassa

Julkaistu 14.11.2019

Viisasten pöydän ääressä ovat Lapin Kansan verkkotuottaja Eero Leppänen ja tuottaja Taru Salo ja kunta-asioihin perehtynyt toimittaja Pekka Rytkönen, joka on seurannut Rovaniemen kuntapolitiikkaa 90-luvun alusta saakka. Viikkoraadin erikoislähetyksessä on vain yksi teema, mutta se sisältääkin monta aihetta. Mikä mättää Rovaniemen päätöksenteossa? Menevätkö päättäjät milloin minkäkin somekampanjan mukana vaikka valmisteluihin olisi käytetty aikaa ja rahaa. Oliko veronkorotuksessa ja investointien lykkäämisessä kunnon perusteet vai ei? Entäs Mikael Gröhnin hotellihankkeen torppaaminen? Sekin saa Viikkoraatikäsittelyn. Sivuamme myös uimahalliasiaa. Ovatko kaikki tulevat kunnallisvaalit maailma tappiin uimahallivaaleja? Tule mukaan kuuntelemaan keskustelua ja ota itse kantaa. Palautteet ja mielipiteet voit lähettää: [email protected]

14. Liisa Lapin ihmemaassa: Henni Kuusela, 24, Muonio: Hevosyrittäminen on älyttömän kallista

Julkaistu 10.11.2019

”Raha on asia, jonka kanssa pitää kipuilla”, sanoo kaksi vuotta hevosyrittäjänä Muoniossa toiminut Henni Kuusela Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa. Silti hän kokee olevansa nyt unelmatyössään. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn viidennessä jaksossa tavataan nuori muoniolainen yrittäjä Henni Kuusela. Henni pyörittää Torassiepin perinnekylässä Pallaksen läheisyydessä omaa Tunturiratsut-yritystä, joka tarjoaa hevosohjelmapalveluja ja ratsastustunteja. Yrittäjyys on Hennistä raskasta mutta antoisaa. ”Vaikka siinä on se paine, että riittääkö rahat ja miten me pärjätään, niin se myös tietyllä tavalla pitää vireessä. Mie tykkään haasteista tosi paljon”, Henni kertoo podcastissa. Kuopiossa varttunut Henni tuli Muonioon alun perin vuonna 2014 opiskelemaan eräoppaksi. Eräopasvuoden jälkeen hän muutti vähäksi aikaa takaisin Kuopioon, mutta palasi pian pohjoiseen, ensin Leville ja sitten Muonioon. ”Muonio oli jättänyt jälkensä – ja Pallakset. En päässyt yli siitä ajatuksesta, että haluan olla niiden läheisyydessä”, Henni kertoo. Kuuntele podcastista, millainen Hennin matka hevosalan yrittäjäksi on ollut ja miten 24-vuotias Henni viihtyy Lapissa.

12. Vasan podcasti: Paheksutut ja rakastetut tatuoinnit

Julkaistu 7.11.2019

Tatuointi kestää ikuisesti eikä se näytä vanhana hyvältä. Tämän yleistyksen kuulee liiankin usein. Miksi edes hakea työpaikkaa, jossa ei voisi olla oma tatuoitu itsensä? Eiväthän tatuoidutkaan ihmiset paheksu ihmisiä, joiden iho on niin sanotusti puhdas. Vasan uudessa podcastissa Mari Molkoselkä, Suvianna Kaikkonen, Aino Rouhiainen ja Erica Niemelä keskustelevat tautointien suunnittelusta ja siitä millaisia ennakkoluuloja he ovat kohdanneet. Jaksossa pohditaan muuttuneita kauneusihanteita, koska on jo normaalia, että naisillakin on tatuointeja.

13. Liisa Lapin ihmemaassa: Helena Junttila, 56, Sodankylä: Taiteen tekeminen on elämäni tarkoitus

Julkaistu 3.11.2019

”Paljon täytyy tehdä töitä, ja täytyy olla rohkea. Rahapulasta ei pidä välittää.” Näin toteaa Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa lappilainen taidemaalari Helena Junttila puhuessaan kuvataiteilijan elämästä. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn neljännessä jaksossa matkataan Sodankylään ja tavataan 56-vuotias taidemaalari Helena Junttila, joka on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoista. ”Mulla on alusta asti ollut ajatus, että mie teen tätä omaksi työkseni ja tämä on minun ammattini. Monien ihmisten on sitä vaikea ymmärtää”, hän pohtii podcastissa. Sodankylän Askassa asuva Helena on elänyt suurimman osan elämästään Lapissa. Hänestä pohjoinen on muutakin kuin ilmansuunta. ”Se on mentaliteetti – vähän erilainen ja vähän vapaampi”, hän sanoo. Kuuntele podcastista, mitä tänä vuonna 30-vuotistaiteilijavuotta viettävälle Helenalle kuuluu ja millaista on taidemaalarin elämä Lapissa.

Kaupallinen yhteistyö: Lätkässä Lappiin -podcast /Rovaniemen Kiekko

Julkaistu 29.10.2019

: Lätkässä Lappiin - podcastin ensimmäisessä osassa vieraaksi saapui Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sekä RoKi Hockey Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta. Kävimme läpi muun muassa Mestiksen brändiuudistusta, Veripalvelun kanssa alkanutta yhteistyötä ja Ollin pyöräretkeä pääkaupunkiseudulta Turkuun.

12. Liisa Lapin ihmemaassa: Maria Huhmarniemi,: Olen jo aavistuksen pohjoisruotsalainen

Julkaistu 27.10.2019

”Tämä talo täällä Muodoslompossa on tuonut mulle ihan uuden paikkaidentiteetin”, kertoo rovaniemeläinen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Maria Huhmarniemi Liisa Lapin ihmemassa -podcastissa, jossa matkataan tällä kertaa rajan yli Ruotsin puolelle. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn kolmannessa jaksossa kohdataan rovaniemeläinen kuvataiteilija, kuvataideopettaja ja yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi, joka asuu perheineen osan ajasta Pohjois-Ruotsissa sijaitsevassa Muodoslompolon kylässä. Muodoslompoloon Maria on päätynyt miehensä kautta. ”Tämä ei ole ollut minun ratkaisu eikä valinta, vaan löysin miehen, Oliverin, ja hänellä oli jo tämä paikka kun me tavattiin”, Lapin Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja toimiva 41-vuotias Maria kertoo. Vaikka Maria kokee itsensä lappilaiseksi, hän vierastaa hieman lappilaistaiteilijan käsitettä. ”Se on käsitteenä semmoinen, että se helposti assosioi vaikkapa Lapin maisemamaalariksi. Miellän itseni vielä vahvemmin arktisen taiteen taiteilijaksi”, Maria kertoo podcastissa. Kuuntele Liisa Lapin ihmemaassa -podcastista, millaista on arktisella alueella toimivan kuvataiteilijan ja kuvataideopettajan elämä Lapissa.

43. Viikkoraati: Kaupunginjohtajas Esko Lotvonen selvittää Rovaniemen talousahdinkoa

Julkaistu 25.10.2019

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen julkaisi torstaina voimakkaan kannanoton Lapin Kansan pääkirjoituksia vastaan. Kutsuimme Lotvosen vieraaksi. Haluaako kaupunginjohtaja suiksea julkista keskustelua kaupungin taloudesta? Entä miksi kaupunki hankki kolme taloa Rovaniemen keskustasta? Aikooko kaupunki grynderiksi. "Vuosisadan kauppa", vastaa Lotvonen. Ilkka Materon Jääpäiväkirjat jatkuvat. Kaamos on laskeutunut ja laiva ajelehtii, entä ovatko jääkarhut tullet takaisin? Risto Pyykkö esittelee viikonlopun juttunsa napapiirin etsimisestä. Missä se oikein on? Rovaniemen kirkon kohdalla? Lisäksi Esko Lotvonen, Risto Pyykkö, Taru Salo ja Eero Leppänen kertovat mikä teki heidät iloisiksi tällä viikolla. Viikkoraati on Lapin Kansan uutispodcast. Viikkoraatia juontavat Eero Leppänen ja Taru Salo.

11. Vasan podcast: Kalvavia kokemuksia ja hyytäviä kummitustarinoita

Julkaistu 24.10.2019

Pellekaruselli, pleikkarin aloitusääni ja kissansilmäkamera. Lapsuuden kalvavat kokemukset kummittelevat edelleen. Mari Molkoselkä, Julia Laiho ja Eveliina Lahtinen keskustelevat peloista ja hetkistä, kun pelottaa. Unohtamatta yliluonnollisista kokemuksia ja kummitusjuttuja.

7. Matkailun kääntöpiiri: Miten tulevaisuudessa liikutaan?

Julkaistu 23.10.2019

Yksi matkailun kehittämisen keskeisistä tavoitteista ja haasteista on eri kohteiden ja alueiden saavutettavuus ja sen parantaminen. Saavutettavuus nousee niin kotimaisten kuin kansainvälisten alueellisten ja kansallisten strategioiden keskiöön. Matkailun ohella liikkumisen palveluiden saavutettavuus on haaste myös tavalliselle kansalaiselle, ei vain matkailijalle. Uusia tapoja taklata saavuttavuuden haasteita käsitellään tässä podcastissa, jossa on keskustellaan matkailun saavutettavuuden kokonaisuudesta ja matkustamisesta kokemuksena. Teemasta keskustelevat Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola ja tutkimusjohtaja Mikko Manka, TAKResearch. Janne on käynnistänyt Matkahuollon uudistamisen ja uudistamisen keskiössä on asiakaskokemus ja digitaalisuus. Mikko on tutkinut monipuolisesti matkailua ja liikkumista ja valmistelee maata pitkin matkailuun liittyvää väitöskirjaa.

13. Palloraati RoPS sarjan häntäpäähän – miltä näyttää seuran tulevaisuus juhlavuoden kynnyksellä?

Julkaistu 22.10.2019

Veikkausliigakauden mitalit jaettiin viime viikonloppuna ja Kuopion Palloseura juhli mestaruutta yli 40 vuoden tauon jälkeen. FC Inter sai hopeaa ja FC Honka pronssia. RoPS sijoittui sarjataulukossa sijalle 10. Viimeksi RoPSin sijoitus on ollut yhtä heikko kaudella 2014. Viime kauden hopean jälkeen pudotus oli siis raju. Palloraadissa käydään läpi mieleenpainuneimmat asiat sekä Veikkausliigan että RoPSin osalta. Palloraati nostaa esille myös rovaniemeläisjoukkueen topit ja flopit. Rovaniemeläisjoukkuetta luotsaa seuraavat kaksi kautta Vesa Tauriainen. Mitä mieltä Palloraati on Tauriaisen valinnasta? RoPSin talous on sakannut jo useamman vuoden putkeen. Millaisia uhkakuvia Palloraati näkee RoPSin tulevaisuudesta taloustilanteen osalta? Rovaniemen Palloseuran perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Onko seurassa aihetta juhlaan vai pitääkö juhlien sijaan keskittyä haalarihommin? Kauden viimeisessä Palloraadissa mukana ovat Lapin Kansan urheilutoimituksen esimies Kari Pyykkö, toimittaja Mikko Kinisjärvi, jalkapalloasiantuntija Markku Saukko ja vakiovieras Janne Turunen.

Jakso 11: Inari Fernández, 38, Vuojärvi: Lappi on tehnyt meidän perheelle tosi hyvää

Julkaistu 13.10.2019

”Emme ole viettäneet perheenä näin paljon aikaa yhdessä vuosikausiin kuin olemme nyt viettäneet”, kertoo somevaikuttaja Inari Fernández Liisa Lapin ihmemaassa -podcastissa. Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn toisessa jaksossa tavataan 38-vuotias tubettaja Inari Fernández, joka muutti perheineen elokuun alussa Sodankylän Vuojärvelle. Vaihtovuosi Sodankylässä -nimistä videosarjaa omalla Äidin puheenvuoro -tubekanavallaan pyörittävä Inari tekee someyhteistyötä Sodankylän kunnan kanssa. Fernándezin perhe on solahtanut lappilaiseen elämänmenoon nopeasti. Erityisesti Vuojärven kylän yhteisöllisyys on yllättänyt perheen positiivisesti. ”En ajatellut, että meidät otettaisiin näin hyvin vastaan”, Inari kertoo podcastissa. Kuuntele Liisa Lapin ihmemaassa -podcastista, millaisissa tunnelmissa Helsingin Lauttasaaresta Sodankylän Vuojärvelle muuttaneen perheen elämä on alkanut Lapissa.

42. Viikkoraati: Kardashanien vierailusta lottopotti Ilkka Länkiselle, Jääpäiväkirjat alkaa

Julkaistu 11.10.2019

Tämänkertainen Viikkoraati kuulee toimitusjohtaja Ilkka Länkistä, jonka hotelliin saapui yhdenmaailman seuratuimman tositelevisio-ohjelman tähdet ja tuotanto. Mitä julkisuus tuo hotellille? Miten tuotanto järjestettiin? Länkinen vihjaa, että myös toinen suuri kansainvälinen formaatti on tulossa tämän sesongin aikana Rovaniemelle. Kuulemme myös tulevan sesongin ennusteet. Kasvua tehdään hillitysti ja vastuullisuus on trendi. Viikkoraati aloittaa uuden sarjan: Jääpäiväkirjat. Rovaniemeläislähtöinen tutkija Ilkka Matero kirjoittaa meille päiväkirjamerkintöjä keskeltä maailman suurinta jääntutkimusoperaatiota, jossa laivallinen tutkijoita ajelehtii kuukausia jäiden keskellä. Ensimmäisessä osassa törmääämme jo jääkarhuihin. Niiden karkoittaminen ei olekaan helppoa, eikä vaaratonta. Toisessa sarjassamme avaamme pääkirjoitus-osastoamme. Miksi niitä tehdään, kuka niitä keksii ja miksi niissä ei ole kirjoittajan nimeä? Päätoimittaja Antti Kokkonen ja toimittaja Mari Molkoselkä keskustelevat. Lopuksi kuulemme mikä teki ohjelman juontajat Katja Kärjen ja Eero Leppäsen onnelliseksi tällä viikolla.

10. Vasan podcast: Tiedä 19-vuotiaana, mitä teet elämälläsi, terveisin yhteiskunta

Julkaistu 10.10.2019

Nuorten pitäisi aina tietää, mitä tekee isona. Yläasteen jälkeen päätetään joko ammatti taikka lukio. Toisen asteen jälkeen päätetään korkeakoulun opinnot. Mari Molkoselkä, Suvianna Kaikkonen ja Aino Rouhiainen keskustelevat paineista, joita nuoret kohtaavat, kun valitsevat koulujaan. Vaikuttavatko valintaan enemmän kaverit vai perhe?

12. Palloraati: Onko nuorissa tulevaisuus? RoPSin junioreista on nousemassa monta lupausta

Julkaistu 8.10.2019

Lapin Kansan Palloraati palaa jälleen ääneen muutaman viikon tauon jälkeen. Pelaamatta on enää yksi kierros, mutta kausi saadaan päätökseen vasta vajaan parin viikon kuluttua maajoukkuetauon takia. Rovaniemen Palloseura varmisti sarjapaikan ennen viimeistä kierrosta voittamalla SJK:n. RoPSin pelaajisto menee ensi kaudeksi uusiksi. Kuinka monen pelaajan jäähyväiset nähtiin Keskuskentällä viime sunnuntaina? Edustusjoukkueen kausi on ollut pettymys, mutta seuran farmijoukkueen kausi Kakkosessa oli onnistunut. RoPSin B-nuoret pelaavat puolestaan viimeisellä kierroksella SM-mitalista. Joukkueessa pelaa useita nuorten maajoukkuerinkeihin kuuluvia pelaajia. Palloraati käy tässä jaksossa läpi seuran tulevaisuuden näkymiä. Löytyykö junioreista tulevaisuuden runkopelaajia edustusjoukkueeseen? RoPSilla ei ole viimeisellä kierroksella enää panosta, mutta Mestaruussarjassa riittää pelattavaa vielä yllin kyllin. Veikkausliigan mestari ratkeaa päätöskierroksella Turussa, missä kohtaavat FC Inter ja Kuopion Palloseura. Tilanne on jännittävä, sillä ottelun voittamalla FC Inter juhlii mestaruutta. KuPSille riittää mestaruuteen tasapeli. Myös pronssin kohtalo ratkeaa viimeisellä kierroksella. Siitä taistelevat FC Honka ja Ilves, jotka ovat tasapisteissä. FC Honka kohtaa päätöskierroksella IFK Mariehamnin ja Ilves puolestaan HJK:n. Sarjan häntäpäässä putoajan ja karsijan kohtalo sinetöityi toiseksi viimeisellä kierroksella. Vaasan Palloseura putoaa Ykköseen ja KPV joutuu liigakarsintoihin. Palloraati käy läpi sekä Mestaruussarjan että Haastajasarjan tilanteet ennen kauden huipennusta. Studiossa Lapin Kansan urheilutoimituksen esimies Kari Pyykkö, toimittaja Mikko Kinisjärvi ja vakiovieras Janne Turunen.

6. Matkailun kääntöpiiri: Onko kesästä brandiksi?

Julkaistu 7.10.2019

Onko kesästä brandiksi? Kesän tunnettuutta matkailusesonkina pyritään vahvistamaan niin kansallisella kuin Lapin tasolla. Tässä jaksossa keskustelemme kesämatkailun ja sen brändin kehittämisestä. Miten Lapin kesäsesonkia voidaan brändätä? Ja kenelle? Mitä Suomen kesä on brändinä ja miten sitä voidaan tuoda esille? Teemasta kanssamme keskustelevat yrittäjä Pirjo Suhonen, Ivana Helsinki ja johtaja Kristiina Hietasaari Visit Finland. Kristiina Hietasaari on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien ensin Matkailun edistämiskeskuksen tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta vastaavana johtajana ja sittemmin Business Finlandin Visit Finland -yksikön tuote- ja sisältötiimin vetäjänä. Yrittäjä Pirjo Suhonen, KTM, on toinen Ivana Helsingin perustajista ja hän on vastannut kahdenkymmenen vuoden ajan Ivana Helsingin niin tuotteiden kuin muotoiluosaamisen kansainvälisestä myynnistä. Pirjo Suhonen tuottaa työkseen elämyksiä ja rakentaa tuotemerkeistä merkkituotteita

10. Liisa Lapin ihmemaassa: Anette Latva-Piikkilä, 40, Levi: Olen hakenut Lapissa sitä, kuka olen

Julkaistu 6.10.2019

Kun tulin Lappiin, riisuin itsestäni hirveästi pois”, kertoo Formula 1 -piireissä aiemmin liikkunut Anette Latva-Piikkilä Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin syksyn ensimmäisessä jaksossa. Liisa Lapin ihmemaassa -podcast jatkuu nyt tauon jälkeen uusin jaksoin. Syksyn ensimmäisessä jaksossa tavataan Leville heinäkuussa 2016 Helsingistä muuttanut 40-vuotias viestintä- ja ohjelmapalveluyrittäjä Anette Latva-Piikkilä. Itä-Helsingistä kotoisin oleva Anette on entinen urheilutoimittaja, joka seurasi aiemmin työkseen formuloita ja MM-rallia. Reilut kolme vuotta sitten hän alkoi ruotsalaisen puolisonsa kanssa miettiä, miten hän voisi vähentää työntekoa ja saada elämäänsä enemmän vapaa-aikaa. Pohdinnan seurauksena pariskunta päätyi muuttamaan Lappiin. ”Kaiken myllerryksen keskellä me oltiin yhtäkkiä Levillä”, Anette kertoo podcastissa. Kuuntele Liisa Lapin ihmemaassa -podcastista, millaista on entisen urheilutoimittajan elämä Levillä.

8. Elämysten etsijät: Etiäiset eivät ole mystiikkaa, sanoo filosofi ja vapakalastaja Toivo Salonen

Julkaistu 1.10.2019

Toivo Salonen kulkee Etelä-Lapin ja Koillismaan metsissä ja soilla, yleensä yksin, mukanaan virveli. Milloin sopiva ura tai hanki löytyy, on kulkupelinä pyörä tai sukset. Salosen ja luonnon suhde on rakentunut monissa vaiheissa. Nuorena hän verkosteli Perämerellä ja opetteli tunnustelemaan meren ja tuulen voimaa. Vanhempana hänestä tuli vapakalastaja, joka keskustelee lintujen kanssa ja rakastaa aavoja suomaisemia. Filosofi Toivo Salonen on ollut aina, nuorena mielenlaadultaan ja hieman myöhemmin ammatikseen. Nyt hän on Lapin yliopiston filosofian opettajan tehtävästään eläkkeellä, mutta filosofi hän on edelleen. Viime aikoina Salonen on pohtinut ja kirjoittanut esimerkiksi Perämeren jatulintarhoista sekä etiäisistä, joita filosofi sanoo itsekin kohdanneensa. Etiäisissä ei ole mitään mystistä, sanoo Salonen, mutta silti niiden olemusta on hyvin vaikea kuvata. Mitä enemmän luotamme tekniikkaamme, sitä kauemmaksi etiäiset meiltä karkaavat, hän arvelee. Tervetuloa lähiretkeilemään ja puhumaan lintujen ja filosofien kanssa Rovaniemen Pöyliövaaran kupeeseen, Virikkolammen maastoon.

41. Viikkoraati: Lapin luksusmatkailu nousuun nälkäpalkoilla?

Julkaistu 27.9.2019

Viikkoraati pureutuu matkailualan työvoimapulaan. Viime päivinä ja viikkoina Lapin Kansan sivuilla on ollut tarinoita ja uutisia matkailua-alasta, joka joutuu tuomaan sesonkityöntekijöitä jopa Filippiineiltä asti. Lisäksi huhutaan alan huonoista palkoista ja nollasoppareista. Mutta mikä onkaan totuus? Onko matkailualalla myös kivoja duuneja ja hyvää liksaa? Voiko luksuselämyksiä tuottaa nälkäpalkalla? Miksei matkailualan koulutus kiinnosta? Onko työntekijöiden tuonti jopa EU:n ulkopuolelta vastaus ongelmiin? Entä kerrotaanko matkailutyön hyvistä puolista tarpeeksi? Näihin kysymyksiin kutsuimme vastaamaan kehitysjohtaja Heidi Alarieston Varamiespalvelusta. Toisena aiheenamme on valtava jäätikkötutkimusprojekti, joka vie rovaniemeläislähtöisen Ilkka Materon kuukausiksi Jäämeren jäihin ajelehtimaan. Matero tulee raportoimaan jäiden keskeltä Viikkoraati-podcastiimme sydäntalven aikana. Haastattelimme Materoa juuri ennen suuren seikkailun alkua. Viikkoraatia toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja uutispäällikkö Taru Salo.

7. Elämysten etsijät: Jos putoat koskeen, Mark Hirst tietää, mitä pitää tehdä

Julkaistu 24.9.2019

Vuonna 1979 perustettu Rescue3 on yksi maailman suurimmista pelastusalan koulutusta tarjoavista järjestöistä. Se kurssittaa pelastustoimintaan vesistöissä, korkeilla paikoilla, ahtaissa tiloissa ja jäällä. Asiakkaita ovat esimerkiksi pelastusviranomaiset, teollisuus, ohjelmapalveluyritykset ja vapaa-ajallaan vesistöissä liikkuvat. Järjestön ainoa kouluttaja Suomessa on Kittilässä asuva Mark Hirst. Hän on erikoistunut vesistöpelastamiseen ja kouluttaa myös koskenlaskuveneen kuljettajia International Rafting Federationin eli alan kansainvälisen katto-organisaation järjestelmässä. Syyskuun puolivälissä Hirst järjesti Kuusamon Kitkajoella ohjelmapalvelujen ammattilaisille tarkoitetun edistyneen tason pelastuskurssin. Kurssilla harjoiteltiin esimerkiksi köysiavusteista pelastamista kanjonista jakadonneen etsimistä ja pelastamista virtaavasta vedestä yöaikaan. Paikalla oli tietysti myös Elämysten etsijät -podcast ja Tapio Nykänen. Jaksossa puhutaan sekä suomea että englantia ja sitä voi seurata, vaikka osaisi vain toista kieltä.This episode of the podcast includes both Finnish and English and you can listen it even if you don’t understand Finnish

6. Elämysten etsijät: vapaalaskija Sanna Kaivantola kertoo mikä vuorissa kiehtoo

Julkaistu 17.9.2019

Vuorilla taivas on lähempänä, sekä konkreettisesti että henkisesti. Tämä on totta monelle seikkailulajien harrastajalle ja niin myös rovaniemeläiselle Sanna Kaivantolalle. Vapaalaskua ja kiipeilyä harrastava Kaivantola on kotonaan varsinkin Norjan vuoristoissa ja erityisesti Lyngenissä. Lyngenin alue on tuttu myös monelle muulle suomalaiselle laskijalle. Seudulle on Suomesta lyhyt matka ja sinne syntyykin talvisin likipitäen pieni suomalainen laskijayhteisö. Vapaalasku ei ole harrastuksista riskittömin. Suurimman vaaran muodostavat lumivyöryt, joiden syntymistä laskijoiden on opittava ennakoimaan. Juuri Lyngenissä menehtyi vyöryssä viime talvena kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen laskija. Vuori, jossa turma tapahtui, on nimeltään Blåbärfjellet eli suomalaisittain Mustikka. Mustikka on tuttu myös Sanna Kaivantolalle. Mäellä on laskettu muun muassa vapaalaskun suomenmestaruuskilpailut, joiden naisten sarjan hän voitti. Mikä vuorissa kiehtoo ja kuinka lajin vaaroja voidaan hallita? Tapio Nykänen tapasi Sanna Kaivantolan perusrovaniemeläisessä maisemassa, Ounasvaaran Tottorakan huipulla. Näkymä jokilaaksoon on Ounasvaaran kasvatille tuttuakin tutumpi.

Viikkoraati:Pyy­det­tii­kö Juha Sipilää ha­ke­maan Ro­va­nie­men kau­pun­gin­joh­ta­jak­si?

Julkaistu 13.9.2019

Ketä Mikko Kärnä äänesti puolueensa puheenjohtajaksi Suomen Keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa? Entä aikooko Kärnä asettua ehdolle puheenjohtajaksi ensi kesänä? Toinenkin aiheemme on Kouvolan puoluekokouksesta. Pyydettiinkö Juha Sipilää hakemaan Rovaniemen kaupunginjohtajaksi kuten huhu kertoo. Rovaniemeläinen Maarit Simoska kertoo ja paljastaa myös muita kulissientakaisia asioita puoluekokouksesta. Viikkoraati on Lapin Kansan uutistaustapodcast. Tämä on sen 1-vuotisjuhlalähetys. Viikkoraatia juontavat Eero Leppänen ja Taru Salo.

9. Vasan podcast: Kaveripyyntöjä, tykkäyksiä ja yli tuhannen päivän streak

Julkaistu 12.9.2019

Selataan somea sorkat ruvella. Mari Molkoselkä, Kaisa-Reetta Seppänen ja Antti Korteniemi käyvät läpi nettihistorioitansa. Kuka on valehdellut ikänsä liittyessään someen? Ovatko kaikki koukussa loputtomien feedien sisältöihin? Lapin yliopiston kasvatustieteen ja medikasvatuksen lehtori ja dosentti Marjaana Kangas kertoo some käytöstään ja mielipiteestään ruutuajasta.

5. Elämysten etsijät: Olli Vainio hiihtää Martimoaavalla ja varmistaa, että muutkin pääsevät metsään

Julkaistu 10.9.2019

Luonto tarjoaa hyvinvointia, ja retkeilyreitit mahdollistavat sen, että ihmiset pääsevät nauttimaan luontokohteista. Retkeilyreittien kunnosta puolestaan vastaa Metsähallituksen Lapin Luontopalveluiden kenttäpäällikkö Olli Vainio. Tarkkaan ottaen Vainion vastuulla on Etelä-Lapin puistoalue, joka ulottuu Vuotson tienoilta Simon korkeudelle. Laajalla alueella on valtavasti valtion retkeilyrakenteita. Osa reiteistä, kämpistä ja tulipaikoista on hyvässä kunnossa, mutta korjausvelkaakin on enemmän kuin kenttäpäällikkö soisi. Valtion rahoitus ei kuitenkaan riitä koko verkoston ylläpitämiseen, ja siksi Luontopalvelut keskittyy pitämään pääasiassa suosituimmat reitistöt kunnossa. Tämä ei ilahduta niitä, jotka ovat käyttäneet syrjässä olevia, erämaisempia reittejä ja kämppiä. Tilanne on haastava, sillä matkailupaineen kasvaessa palveluita pitäisi myös kehittää. Ongelmat ovat samantapaisia myös Metsähallituksen muilla puistoalueilla.Tapio Nykänen tapasi Olli Vainion reittityömaalla Napapiirin retkeilyalueella. Alue on kenttäpäällikölle tuttu myös vapaa-ajalta, jolloin hän liikkuu luonnossa hiihtäen ja meloen. Pidemmät retket suuntautuvat tosin mahdollisuuksien mukaan kauemmas pohjoiseen, pois omien työmaiden läheltä. Muuten reitistöjen kunto tulisi uniinkin, sanoo Vainio.

11. Palloraati: RoPS löysi tuloskunnon runkosarjan lopuksi, mutta 10. sija oli pettymys

Julkaistu 5.9.2019

Lapin Kansan Palloraati käy läpi Rovaniemen Palloseuran otteet runkosarjan osalta. Viime kaudella hopeaa voittanut RoPS jäi runkosarjassa sijalle 10. eikä joukkue pelaa tällä kaudella mitaleista. RoPSin pelit jatkuvat seuraavaksi haastajasarjassa yhdessä SJK:n, FC Lahden, HIFK:n, KPV:n ja VPS:n kanssa. Haastajasarjassa riittää kuitenkin panosta, sillä sijoille 7. ja 8. sijoittuneet joukkueet pääsevät mukaan lopputurnaukseen, minkä voittaja saa paikan Eurooppa-liigan karsintoihin. RoPS pelasi vahvasti runkosarjan lopun, sillä joukkue päätti runkosarjan viiden ottelun tappiottomassa putkessa. Mitkä asiat RoPSin pelissä muuttuivat parempaan suuntaan runkosarjan lopulla? Voiko nousujohteiseen vireeseen päässyt RoPS yltää vielä lopputurnauspaikkaan? Palloraati ottaa kiinni näihin, ja moniin muihin kysymyksiin. Studiossa Lapin Kansan urheilutoimituksen esimies Kari Pyykkö, toimittaja Mikko Kinisjärvi ja vakiovieras Janne Turunen.

4. Elämysten etsijät: Sielunmaisema löytyi tunturista, sanoo Raiski Palosaari

Julkaistu 3.9.2019

avonlinnan kupeesta lähtöisin oleva Raija ”Raiski” Palosaari tuli Kittilään seurakunnan nuoriso-ohjaajaksi vuonna 1976. Pian elämä vei muutamaksi vuodeksi etelään, mutta 1980-luvun alussa Palosaari palasi Lappiin, ensin Pelloon ja sitten Kolariin. Kittilään hän asettui pysyvästi vuonna 1991. Siellä hän on työskennellyt paitsi seurakunnassa myös kunnan etsivässä nuorisotyössä. Vuodesta 1997 Palosaari on pyörittänyt lisäksi omaa luontomatkailuyritystä. Palosaari on intohimoinen vaeltaja, jonka rakkaimmat retkimaisemat löytyvät Käsivarren suurtuntureilta. Hän käy Käsivarressa ja Haltilla useita kertoja vuodessa, toisinaan yksin, välillä ystävien ja usein asiakkaiden kanssa. Ryhmät liikkuvat omalla lihasvoimalla eli jalan, hiihtäen ja potkureilla. Yhdelle Palosaaren ryhmälle on tehty oma potkukelkkajoiku. Lähivuosiin mahtuu myös toisenlaista seikkailua. Palosaari on istunut Kittilän kunnanvaltuustossa uutena valtuutettuna vuodesta 2017. Vuodet ovat lisänneet arvostusta heitä kohtaan, jotka ovat valmiita käyttämään vapaa-aikaansa yhteisten asioiden hoitamiseen. Kunnan päätöksenteon sotkuja Palosaari surkuttelee. Hän sanoo, ettei tunnista valtuuskollegoitaan siitä kuvasta, joka heistä julkisuudessa on annettu. Oman ensimmäisen valtuustokautensa Palosaari sanoo jäävän myös viimeiseksi. Tapio Nykänen retkeili Raiski Palosaaren kanssa Kittilän mustikkamailla ja puhui elämyksistä, nuorisosta, politiikasta ja Haltista.

5. Matkailun Kääntöpiiri Tuottojohtaminen matkailussa- menestyvän liiketoiminnan avain vai kikkailua

Julkaistu 2.9.2019

Aiheet: Tuottojohtaminen on ollut osa matkailuyritysten hinnoittelua ja toimintaa jo 1970 luvulta. Perusajatus ”Oikeat tuotteet ja palvelut, oikeille asiakkaille, oikeilla hinnoilla, oikeisiin yksiköihin, oikeaan aikaan, oikeita myyntikanavia hyödyntäen” on pysynyt lähes samana eli kyse on yrityksen tulovirtojen suunnitelmallisesta ja systemaattista ohjaamista ja johtamista. Podcastissa keskustella mitkä ovat tuottojohtamisen haasteet ja mahdollisuudet nyt ja miten Lapin matkailussa tulisi toimia, jotta alan kannattavuus paranisi? Keskustelemassa ovat Hanna Lak ja Markku Vieru. Hanna on Suomen johtavia tuottojohtamisen ja tiedolla johtamisen asiantuntijoita matkailualalla ja Markku on Lapin yliopiston liiketaloustieteen professori, joka työskentelee matkailututkimuksen oppiaineessa. Markku on julkaissut useita artikkeleja aiheesta ja tutkinut tuottojohtamista jo pitkään.

39 Viikkoraati Millaista on asua pakettiautossa? Saavatko saamelaiset ääntänsä kuuluviin mediassa?

Julkaistu 30.8.2019

Viikkoraadissa on tällä kertaa kaksi aihetta. Kuulemme Meri Lantelan kokemuksia pakettiautoasumisesta, miten kesä sujui ja mitkä olivat suurimmat ongelmat? Heräsikö Meri joka aamu kauneimmassa mahdollisessa maisemassa? Toisena aiheena Saamelaiset ja sananvapaus. Julkisen sanan neuvosto ja Lapin Kansa järjesti paneelin aiheesta. Leikkasimme keskustelun parhaat palat Viikkoraatiin. Tarvitaanko erilliset ohjeet siitä miten alkuperäiskansoista uutisoidaan? Korostaako journalismi liikaa saamelaisten konflikteja? Onko saamelaisista uutisointi tarpeeksi monipuolista ja millä perusteilla sitä tehdään? Vastauksia etsivät JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström, Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen, saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola Oulun yliopistosta, saamelaisasiantuntija Pirita Näkkäläjärvi ja sosiologian professori Jarno Valkonen Lapin yliopistosta. Keskustelun juontaa JSN:n jäsen, tutkija Tapio Nykänen Lapin yliopistosta. Viikkoraati on Lapin Kansan viikottainen uutispodcast. Viikkoraatia tuottaa Eero Leppänen.

3.Elämysten etsijät: Virtaavassa vedessä on selittämätöntä kauneutta, sanoo koskimeloja

Julkaistu 27.8.2019

Rovaniemeläislähtöinen Tuomas Vaarala on melonut koskissa kolmisenkymmentä vuotta. Ura alkoiOikaraisesta, Raudanjoen Suukoskesta. Sittemmin melonta on vienyt muun muassa Ugandaan, Sambiaan, Sloveniaan ja sadoille Pohjoismaiden koskille.Vaaralan harrastuksena oli aikaisemmin etsiä Skandinaviasta jokia ja koskia, joita kukaan muu ei tiettävästi ollut laskenut. Hän on melonut ystäviensä kanssa ensimmäisenä muun muassa Piteåjoen Fällforsilla ja Pohjois-Norjan Parasjoella. Suuri osa kesästä kului yleensä kuitenkin Ruotsin ja Norjan tunnetuissa koskimelontakohteissa, kuten Sjoalla ja Hattfjeldalissa sekä esimerkiksi kotoisella Tornionjoella. Koskimelonta on joukkuelaji. Vaaralan tiimiin ovat usein kuuluneet puoliso Kristiina, nuorempi veli Juho sekä Sami Pyhäjärvi, Mikael Lantto ja Jussi Tanskanen - kaikki lappilaisia melojia.Nykyään perheellistynyt meloja viihtyy yleensä tutuilla joilla. Reissuilla ovat mukana pienet lapset, ja melonta-aika jaetaan puolison kanssa. Melonnan rinnalle on tullut myös uusi harrastus, pitkän matkan pyöräily. Tapio Nykänen tapasi Tuomas Vaaralan Ruotsissa, Piteåjoen Trollforsenilla. Lähes kaikkien Skandinavian koskimelojien tuntema alue sijaitsee Norrbottenin eteläosassa lähellä Arvidsjauria.

10. Palloraati: Ilonaiheet ovat olleet vähissä,– Onko RoPS vaarassa joutua liigakarsintoihin?

Julkaistu 23.8.2019

Lapin Kansan Palloraati palaa taas ääneen ja suurennuslasin alla on Rovaniemen Palloseuran viime aikojen otteet pelikentällä ja sen ulkopuolella. RoPSilla on kaksi ottelua runkosarjasta jäljellä ja Palloraati käy läpi ketkä pelaajat ovat onnistuneet ja ketkä pelanneet alle tasonsa. Palloraati analysoi myös rovaniemeläisjoukkueen onnistumiset ja epäonnistumiset pelillisten asioiden osalta. RoPSin pelit jatkuvat runkosarjan jälkeen alaloppusarjassa, eli haastajasarjassa. Onko RoPS vaarassa joutua karsintoihin viime aikaisten peliesitysten perusteella? Onko jopa suora putoaminen mahdollista? Studiossa keskustelua isännöi Lapin Kansan toimittaja Mikko Kinisjärvi ja vakiovieraana on Janne Turunen. Palloraadissa vierailee Lapin Kansan jalkapalloasiantuntija Markku Saukko.

2. Elämysten etsijät: Lea Pirttilästä kilpaileminen saa esiin parhaat puolet

Julkaistu 20.8.2019

Sallasta lähtöisin olevalle Lea Pirttilälle liikunta on elämäntapa. Hän on taustaltaan kilpaurheilija, jonka yleisten sarjojen urheilu-ura päättyi noin kolmikymppisenä. Laji oli lentopallo, jota Pirttilä pelasi parhaimmillaan ykkössarjatasolla. Hän toimi aktiivisesti myös seuroissa ja oli muun muassa perustamassa naisten lentopalloseura Woman Volleyta.Lentopallon jälkeen Pirttilä on harrastanut muun muassa kaukalopalloa, salibandya, suunnistusta, hiihtosuunnistusta, pyöräsuunnistusta ja painonnostoa. Uusien lajien pariin on vienyt paitsi uteliaisuus myösaiemmissa lajeissa saadut lievät rasitusvammat. Pirttilä on sitä mieltä, että liikkumista ei kannata lopettaa, vaikka jalat tai selkä eivät kestäisi samaa kuin teininä. Kun kokeilee ennakkoluulottomasti, löytää uutta ja kiinnostavaa.Lähes kaikissa myöhemmissä lajeissaan Pirttilä on myös kilpaillut. Kisaaminen ikäkausisarjoissa on sopivasti leppoisampaa kuin yleisen sarjan kilpaurheilussa. Oma mukava jännityksensä kisoissa kuitenkin on, ja lisäksi ne motivoivat harjoittelua, sanoo Pirttilä. Tuoreimmat mitalit ovat pyöräsuunnistuksen SM-kisoista ja painonnoston Masters-sarjojen EM-kilpailuista. Seuratoimintaakaan elämäntapaliikkuja ei ole jättänyt. Parhaillaan hän on mukana järjestämässä Jukolan viestiä, joka kisataan kesällä 2020 Rovaniemellä. Tapio Nykänen lähti Pirttilän kanssa pyöräretkelle Ounasvaaralle. Elämysten etsijät on Lapin Kansan podcast-sarjan. Sarjaa toimittaa Tapio Nykänen.

38. Viikkoraati: Uhkasivatko kansanedustajat saamelaisia rahoituksen loppumisella, Markus Lohi?

Julkaistu 16.8.2019

Kuuma saamelaiskäräjäkeskustelu jatkuu podcastissamme. Viikkoraadin vieraana kansanedustaja Markus Lohi. Häntä haastattelee päätoimittaja Antti Kokkonen. Tulkittiinko Lapin kansanedustajien julkilausumaa väärin? Lisäksi ruodimme Simerockin menestystä ja mietimme onko festareiden karsinointi Vippeihin ja ei-vippeihin jo mennyt liian pitkälle. Lopuksi kerromme mikä meitä on tällä viikolla ilahduttanut. Viikkoraatia tuottaa Eero Leppänen. Toimittajat Meri Lantela, ja Mari Molkoselkä.

8. Vasan podcast: Lapissa kasvaneiden identiteetti ja heistä luodut stereotypiat sekä ilmastokriisi

Julkaistu 15.8.2019

Kuinka helposti saamelaiset väärinymmärretään ja minkälaista on kasvaa tällä puolella maapalloa? Mari Molkoselkä, Suvianna Kaikkonen ja Janina Toljamo keskustelevat siitä, kuinka turistien kokema Lapin ihmemaa on kaukana siitä todellisuudesta, jossa paikalliset elävät. Minkälaista olisi viettää lomaa oikeassa Lapissa, jossa hotellin aulan sijaan mentäisiin kirjastoon ja ravintoloiden sijaan kokattaisiin mökissä markettien antimista ruokaa? Entäpä sitten ilmastonmuutoksen vaikutukset lappilaisten nuorten identiteettiin. Miltä tuntuu ajatella tulevia talvia ilman lunta?

1. Elämysten etsijät:Millainen mies on elämysohjaajien kouluttaja Ola Peltonen

Julkaistu 13.8.2019

Lapin urheiluopistolla kouluttajana ja turvallisuusasiantuntijana työskentelevä Oula-Matti Peltonen on tuttu monelle seikkailualan työntekijälle ja harrastajalle. ”Ola” kouluttaa muun muassa melonnan ja kiipeilyn ohjaajia ja hiihdonopettajia sekä kurssinjohtajia Matkailualan turvallisuuspassi-koulutukseen. Hän on toiminut aktiivisesti myös kehitystehtävissä urheiluopistoissa ja useissa kansallisissa lajiliitoissa. Erityisesti Peltonen on perehtynyt kaupallisten elämyspalveluiden turvallisuuden kehittämiseen. Tapio Nykänen tapasi luontoliikunnan moniosaajan Rovaniemellä opiskelijoiden seikkailukilpailun tiimellyksessä. Kilpailu oli osa Luontoelämysohjaajakoulutusta, jota Peltonen on vetänyt 90-luvun lopulta saakka. Suurelta osin Peltosen itsensä kehittämä koulutus sisältää useita luontoliikunnan ohjaajapätevyyksiä ja muun muassa valmennusosaamista sekä johtaa liikunnan ammattitutkintoon. Millainen mies elämysohjaajien kouluttaja itse on? Entä mitä hän sanoisi ihmiselle, jota melonta tai kiipeily kiinnostaa, mutta usko omiin kykyihin horjuu?

9. Palloraati: RoPSin voitosta kulunut puolitoista kuukautta, miltä joukkueen tilanne näyttää?

Julkaistu 9.8.2019

Lapin Kansan Palloraati palaa ääneen parin viikon tauon jälkeen. RoPSin mollivoittoisesti sujunut kausi jatkuu sunnuntaina kotiottelulla Vaasan Palloseuraa vastaan. Kyseessä on klassinen "kuuden pisteen" ottelu, sillä molemmat joukkueet tarvitsevat kipeästi pisteitä sunnuntai-illan koitoksesta. RoPS on voittanut edellisen kerran puolitoista kuukautta sitten, 18.6. FC Lahden vieraskentällä. VPS:n voitoton putki on kuitenkin huomattavasti pidempi. Vaasalaiset ovat juhlineet edellisen kerran kolmea pistettä viime kaudella, 22.9.2018 PS Kemiä vastaan. Tällä kaudella joukkue ei ole voittanut kertaakaan. Kesken kauden RoPSin päävalmentajaksi noussut Pasi Tuutti on ottanut joukkueen johdossa tällä kaudella vain yhden voiton. Päävalmentajana kokematon Tuutti on uransa kovimmassa testissa, kun kuopiolaisvalmentaja yrittää hinata RoPSin pois karsinta- ja putoamisviivan tuntumasta. Palloraati käy läpi joukkueen viimeisimmät käänteet ja ottaa tarkasteluun myös rovaniemeläisten kauden viimeiset runkosarjan ottelut. Studiossa Lapin Kansan urheilutoimituksen esimies Kari Pyykkö, toimittaja Mikko Kinisjärvi ja Janne Turunen.

37. Viikkoraati Äänessä Jasper Pääkkönen ja vesivoiman purku, kesän Greatest Hits

Julkaistu 2.8.2019

Soitimme Jasper Pääkköselle, joka iloitsi vesivoiman purkamisen aloittamisesta Lapissa. Hänen mielestään muutkin pienet voimalat voisivat tulla perässä. Pääkkönen kertoo myös uudesta TV-sarjasta, jonka pilottijakson tekeminen maksoi huikeat 24 miljoonaa dollaria! Luomme katsauksen myös Lapin Kansan kesän suurimpiin hitteihin ja kerromme mikä ilahdutti meitä tällä viikolla. Viikkoraatia toimittaa Verkkotuottaja Eero Leppänen ja ja uutispäällikkö/toimittaja Katja Kärki.

7. Vasan podcast: Festivaalikesän huumaa ja Rovaniemen taiteiden yö

Julkaistu 2.8.2019

Vasa viettää festivaalikesää! Aino Rouhiainen kertoo kokemuksistaan Ruisrockissa ja Sodankylän filmifestivaaleilla. Onko festareilla mitään yhteistä? Taiteiden yön tuottaja Rida Haapala kertoo työstään kulttuurituottajana ja siitä, minkälainen tapahtuma Rovaniemen taiteiden yö onkaan.

Sääskien nimeäminen

Julkaistu 26.7.2019

Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela kertoo uusien sääskilajien nimeämisestä. Mitä haittaa sääskilajille on siitä, että se on nimetty Adolf Hitlerin mukaan?

36. Viikkoraati: Soitimme Tornioon palaavalle Kalle Palanderille

Julkaistu 24.7.2019

Ex-alppitähti ja televisiosta tuttu Kalle Palander muuttaa takaisin kotikonnuilleen Tornioon. Palanderin mukaan nyt on muutolle sopiva aika, sillä perheen kaksoset aloittavat syksyllä koulun. Kuuntele, miten Palander aikoo työasiat järjestää, minkä asioiden muuttamisessa on suurin työ ja millainen koululainen alppitähti itse on ollut..

8. Palloraati: Kivaa oli, voiko RoPS päästä europeleihin myös ensi vuonna?

Julkaistu 19.7.2019

Ketkä ovat huipputasaisen Veikkausliigan tähtiä? Entä pahimpia alisuorittajia? Rovaniemen palloseuran eurotaival päättyi, mutta kaatuiko jättiyllätys tuomareihin tai oman miehen virheeseen pilkkuboksissa? RoPS yrittää katkaista liigassa tappiokierteeseensä jo sunnuntaina. Onko vielä toivoa kuuden kärkeen pääsystä ja ensi kauden europeleistä? Näitä asioita pohtii Palloraati, joka kokoontui kokoonpanolla Kari Pyykkö, Janne Turunen ja Vesa-Pekka Hiltunen.

35. Viikkoraati: Sääski on superhyönteinen – tutkija kertoo, miksi inisijöitä kannattaa sietää

Julkaistu 12.7.2019

Viikkoraadissa tutkitaan tällä viikolla sääskiä. Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela avaa sääskien uskomatonta elämää ja yrittää vakuuttaa, miksi meidän kannattaisi sietää iniseviä ystäviämme. Selvitimme myös muutamia hyttysiin liittyviä myyttejä: voiko niitä todella juosta karkuun tai vältellä valitsemalla vaatteiden väriksi muuta kuin mustaa?

4. Matkailun kääntöpiiri: Onko matkailun ympärivuotisuus uhka vai mahdollisuus?

Julkaistu 11.7.2019

Lapin Kansan Matkailun kääntöpiiri -podcastin neljännen jakson teemana on matkailun sesonkiluonteisuus ja Lapin lumettoman ajan kehittäminen. Jakson kysymyksenä on "Matkailun ympärivuotisuus: uhka vai mahdollisuus?" Kysymykseen vastaamassa ja aiheesta keskustelemassa ovat Lapin yliopiston matkailututkimuksen apulaisprofessori Outi Rantala Lapin yliopistosta, MTI:ltä ja Markkinointitalo House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen.

7. Palloraati: Naisten jalkapallo teki läpimurron, RoPS Eurooppaan – vieraana Aleksandr Kokko

Julkaistu 8.7.2019

Palloraati puhaltelee naisten mm-kisoijen jälkihöyryjä ja pohtii, saako lappilainen naisjalkapallo buustia menestyksekkäistä mm-kisoista? Palloraadin vakiojäsenet Kari Pyykkö ja Janne Turunen miettivät, mitä keskiviikkona avautuva siirtoikkuna tarkoittaa RoPSille. Torstaina lähdetään vihdoin Eurooppaan, kun RoPS kohtaa Aberdeenin Skotlannissa. Millä eväillä voitto irtoaa? Palloraadin vieraana RoPSin hyökkääjä Aleksandr Kokko ruotii tulevaa peliä ja kauden tapahtumia ja käänteitä. Raadin vetäjänä tuuraa toimittaja Vesa-Pekka Hiltunen.

34. Viikkoraati: Psykoterapeutti kertoo, miksi eläimet herättävät meissä suuria tunteita

Julkaistu 5.7.2019

Viikkoraadissa pohditaan tällä viikolla ihmisen suhtautumista lemmikkeihin ja muihin eläimiin. Aina, kun eläimistä tehdään juttuja, ne liikuttavat lukijoita ja herättävät suuria tunteita. Kysyimme sodankyläläislähtöiseltä psykoterapeutilta Sarianna Virpikarilta, miksi eläimet herättävät ihmisissä niin suuria tunteita? Miksi seuraamme tarkkaan uutisia muun muassa Kuusamon rautakarhun kohtalosta tai Aapo-kissan kotiinpaluusta?

6. Vasan podcast: Muistakaa vaihtaa sukat ja juoda paljon vettä armeijassa

Julkaistu 5.7.2019

Armeijan käynyt Noora Pumpanen kertoo omista kokemuksistaan varusnaisena. Suvianna Kaikkonen kertoo taas, että miltä tuntuu, kun kaikki kaverit menevät yhtäaikaa armeijaan. Lisäksi jaksossa kuullaan nuorten miesten parhaat neuvot siitä, kuinka intistä selviää. Ennen kaikkea tässä jaksossa kuullaan se, että armeijasta kannattaa ottaa kaikki irti! Tämän podcast-jakson toimittavat Noora Pumpanen, Mari Molkoselkä ja Suvianna Kaikkonen.

9. Liisa Lapin ihmemaassa: Sodankylän Aska on esikoisrunoilija Uni Ojuvalle rakas paikka

Julkaistu 4.7.2019

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin yhdeksännessä jaksossa tavataan Sodankylästä lähtöisin oleva 34-vuotias Uni Ojuva, joka julkaisi viime syksynä ensimmäisen runokokoelmansa. Uni on asunut 15 vuotta Tampereella, mutta side Lappiin on säilynyt vahvana.

8. Liisa Lapin ihmemaassa: Katja Misikangas, 40, Narkaudesta uskoo kasvien supervoimiin

Julkaistu 28.6.2019

Podcastin kahdeksannessa jaksossa matkustetaan Rovaniemelle Narkauksen kylään ja tavataan 40-vuotias yrittäjä Katja Misikangas, joka perusti kahden muun yrittäjän kanssa vuonna 2014 lappilaisiin superfoodeihin erikoistuneen yrityksen, Arctic Warriorsin.

6. Palloraati: RoPSilla tulossa erikoispelejä - Yöttömän yön ottelusta europeleihin

Julkaistu 20.6.2019

Palloraati perkaa RoPSin viimeaikojen otteluita ja käsittelee tulevia erikoispelejä.

5. Vasan podcast: Leiskuiko lempi ikäihmisten nuoruuden juhannuksina?

Julkaistu 20.6.2019

Lapin Kansan nuortenpalsta Vasan podcastissa puhutaan juhannuksesta ja juhlaan littyvästä hössötyksestä. Keskustelemme siitä, mitä juhannustaikoja kannattaa kokeilla ja mitä ei. Miten käy hulivili hummeropojan? Tämän podcast-jakson toimittavat Mari Molkoselkä, Julia Laiho ja Eveliina Lahtinen.

3. Matkailun kääntöpiiri: Voiko matkailua mitata?

Julkaistu 19.6.2019

Lapin Kansan Matkailun kääntöpiiri -podcastin kolmannen jakson teemana on matkailun mittarit ja matkailun vaikutusten mittaaminen. Jakson kysymyksenä on "Voiko matkailu mitata?". Kysymykseen vastaamassa ja aiheesta keskustelemassa on vakioäänien Minni Haanpään ja Kristian Sieversin lisäksi Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

7. Liisa Lapin ihmemaassa: Minttu Heimovirta, 37, Ylläsjärvi: Lappi auttoi toipumaan burnoutista

Julkaistu 19.6.2019

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin seitsemännessä jaksossa matkustetaan Ylläsjärvelle ja tavataan 37-vuotias toimittaja ja eräopas Minttu Heimovirta, joka muutama vuosi sitten burnoutin seurauksena päätti ottaa vuoden opintovapaan työstään ja lähteä Muonioon opiskelemaan eräoppaaksi.

6. Liisa Lapin ihmemaassa: Erikoisjaksossa vieraillaan Sodankylän elokuvajuhlilla

Julkaistu 13.6.2019

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin kuudennessa jaksossa seikkaillaan Sodankylän elokuvajuhlilla ja tavataan poikkeuksellisesti kaksi ihmistä: elokuvajuhlien tekijävieras, ohjaaja Arttu Haglund ja talkoolaisena työskentelevä Annu Suvanto. Elokuvajuhlien pitkän linjan talkoolaisena Annu Suvanto kertoo, mikä saa palaamaan Sodankylään vuosi toisensa jälkeen. Toisena ääneen pääsee Arttu Haglund, jonka Poissa-niminen indie-elokuva sai maailmanensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla keskiviikkona. Poissa on omakustanteinen elokuva, joka on syntynyt talkoovoimin, ja sitä on tehty vuodesta 2010 lähtien. Kuuntele jakso ja sukella elokuvajuhlien maailmaan!

7. Lappi-rap puhuu: Talonpoika Lalli

Julkaistu 12.6.2019

7. Lappi-rap puhuu: Talonpoika Lalli by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

33. Viikkoraati Katri Kulmuni kommentoi kuumia metsä- ja kaivosasioita, pitääkö ministeri kesälomaa?

Julkaistu 7.6.2019

Viikkoraati sai kiinni tuoreen ja kiireisen lappilaisministerin. Kysyimme miksi ministereitä tulee nimenomaan Meri-Lapista? Muistelemme aikaisempia lappilaisministereitä ja haastamme Kulmunia metsäasioista, menevätkö vihreiden ja keskustan sukset ristiin jo hallituksen alkutaipaleella? Kysyimme ministeriltä myös Lapin kaivosasioista. Pitääkö kolarilaisia kuunnella Hannukaisen kaivosasioissa? Viikkoraati kertoo myös, mitkä olivat viikon kuumat uutisaiheet ja haastattelee kolmea Lapin Kansan kesätoimittajaa. Vieraina Mari Lantela, Mari Molkoselkä ja Elli Autti. Viikkoraatia toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja uutispäällikkö Taru Salo.

5. Liisa ihmemaassa: Mirva Puustjärvi, 37, Köngäs: Oma tapa elää löytyi suvun vanhalta kotitilalta

Julkaistu 6.6.2019

"Nykyään suoritan ihan tosi paljon vähemmän ja voin tosi hyvin", sanoo Kittilän Könkäällä asuva majatalo- ja perhekotiyrittäjä Mirva Puustjärvi Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin viidennessä jaksossa. Podcastin viidennessä jaksossa matkustetaan Levin kupeessa sijaitsevaan Könkään kylään ja tavataan Loma-Paksun majataloa Paksun mäellä pyörittävä 37-vuotias Mirva Puustjärvi. Paksun mäki on Mirvan isän lapsuudenkoti, jossa tehtiin sukupolvenvaihdos nelisen vuotta sitten. Majatalo- ja perhekotitoiminnan lisäksi siellä pidetään joogatunteja ja järjestetään hyvinvointitapahtumia. Sukunsa maille muuttanut Mirva on löytänyt Paksun mäeltä oman tapansa elää. Hän on oppinut hidastamaan tahtia ja kuuntelemaan itseään. "Ehkä elämän tärkein asia ei ole se, että sie joka viikko kiipeät tunturiin, vaan se, että olet tyytyväinen ja onnellinen", hän kertoo oivaltaneensa.

6. Lappi-rap puhuu: Aziz

Julkaistu 5.6.2019

Kuten juttusarjassa on aiemmin nähty, on Inarissa vaikuttanut 2000-luvun alusta saakka vahva rap-muusikoiden keskittymä. Yksi ensimmäisistä seudun räppäreistä oli Aslak Uula Länsman aka AZIS the Bieggaváibmu, joka aloitti uransa 2000-luvun taitteessa Ratsumiehet-ryhmässä. Ryhmään kuuluivat hänen lisäkseen Edorf, Amoc, Zippo (nyk. JP Ovela) ja kolmihenkinen Ambassa-kokoonpano. Pientä hiljaiseloa viettänyt Azis julkaisee loppuvuodesta uuden levyn. Levyllä räpätään poromiehenä olemisesta ja rakennetaan modernia saamelaista maailmankuvaa. Azikselle rap on usein eräänlaista yhteisön terapiaa, jonka avulla vahvistetaan itsetuntoa ja tuetaan esimerkiksi saamen kielen oppimista.

5. Palloraati: Runkosarjasta puolet takana, vieläkö RoPS voi nousta mestaruussarjaan?

Julkaistu 3.6.2019

Lapin Kansan Palloraati-podcastin uusimmassa jaksossa vieraana on tällä kertaa Markku Saukko. Laajalla säteellä kotimaista ja kansainvälistä jalkapalloa seuraava Saukko kirjoittaa jalkapallouutisia moniin eri sanoma- ja iltapäivälehtiin. Rovaniemen Palloseura on pelannut Veikkausliigan runkosarjasta nyt puolet. RoPS on Veikkausliigassa sijalla 10., kun liigassa jäätiin parin viikon mittaiselle maajoukkuetauolle. Uskooko Palloraati siihen, että RoPS nousee vielä kuuden parhaan joukkoon eli mestaruussarjaan runkosarjan päätteeksi? RoPSin ympärillä kuuma puheenaihe on ollut läpi kauden ykköshyökkääjä Aleksandr Kokon loukkaantumistilanne. Mitä mieltä Palloraati on kaksinkertaisen maalikuninkaan tilanteesta, onko Kokon aika jo ohi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kuulet vastauksen Palloraadin podcastista. Palloraadissa vakiovieraana Lapin Kansan urheilutoimituksen esimies Kari Pyykkö. Palloraatia juontaa Lapin Kansan toimittaja Mikko Kinisjärvi.

5. Lappi-rap puhuu: Rauhatäti

Julkaistu 29.5.2019

Hanna Yli-Tepsa alias Rauhatäti tunnetaan räppärinä kenties paremmin nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä kuin Lapissa. Tämä on erikoistakin, sillä Rauhatädin musiikissa ja varsinkin sen kielessä soi vahvana synnyinseutu Sodankylässä. Selvä on selevä ja minä on mie, erityisesti silloin, kun Rauhatäti räppää itsestään tai ainakin kaupunkilähiöön päätyneestä nuoresta naisesta, joka kovasti muistuttaa räppäriä. Kuuntele podcast, jossa Rauhatäti kertoo myös sen, miten keikkojen räppipoliisit nykyään suhtautuvat räppäävään naiseen:

4. Palloraati:RoPSilla on kotiottelu yllättävän lähdön tehneen Toni Koskelan HJK:ta vastaan

Julkaistu 27.5.2019

Lapin Kansan Palloraati-podcastissa käydään tällä kertaa läpi Rovaniemen Palloseuran viime viikon mielenkiintoiset käänteet. Palloraati käy läpi muun muassa Toni Koskelan yllättävän lähdön HJK:n päävalmentajaksi ja seuran johtoportaassa tapahtuneet muutokset. Lisäksi Palloraati ennakoi perjantain jännittävän Veikkausliigaottelun, kun Pasi Tuutin luotsaama RoPS saa vastaansa Toni Koskelan HJK:n. Kumpi vie voiton, kun Tuutti ja Koskela johtavat joukkonsa vastakkain.

Viikkoraati: Mikkel Näkkäläjärvi ja Sara Tuisku -Soitimme Mikkelille myrskyn silmään

Julkaistu 24.5.2019

Viikkoraati tekee dramaattisen paluun. Viikon puhuttelevimmat uutiset koskevat lappilaisia politiikan henkilöitä. Eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi on valtavan mediakohun kohteena nuoruuden hairahdustensa takia. Soitimme Mikkelille kesken vaalikiertueen ja kysyimme miksi hän ei ollut rehellinen ja kertonut puolueelle menneisyydestään. Saamme lähetyksessä kuulla tuoreeltaan miltä tuntuu nyt myrskyn silmässä. Kuulemme myös Mikkelin oman arvion hänen poliittisesta tulevaisuudestaan. Viikkoraati muistelee myös sitä, että kissan tappamisella on Suomessa pitkät jäljet. Kuka muistaa Teemu Mäen ja kissantappovideon? Aika moni. Sara Tuiskun erottaminen kokoomuksen valtuustoryhmästä Rovaniemellä on muodostunut jo ikiliikkujaksi lehtemme palstalla. Viimeisimmän avautumisen teki Sara Tuisku torstaiyönä Facebookissa. Mitä tästä tapauksesta pitäisi ajatella? Ovatko asiat nyt selvät? Viikkoraati vastaa. Viikkoraatia toimittaa verkkotuottaja Eero Leppänen ja uutispäällikkö Taru Salo.

4. Liisa Lapin ihmemaassa: tanssinopettaja Miikka Ryytty "Se on tietyllä tavalla uhraus, jonka teet"

Julkaistu 23.5.2019

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin neljäs jakso on äänitetty Sodankylässä Kitisenrannan koululla. Jaksossa tavataan 38-vuotias sodankyläläinen tanssija Miikka Ryytty, joka opettaa tanssia, pilatesta, joogaa ja syvävenyttelyä. Vaalajärveltä kotoisin oleva ja Lontoossa tanssia opiskellut Ryytty tunnetaan Sodankylässä kunnianhimoisena tekijänä, joka on paiskinut töitä sodankyläläisen tanssin eteen tunteja laskematta. Viimeisen vuoden ajan hän on kuitenkin pyrkinyt rauhoittamaan menoa, jottei ajaisi itseään loppuun. ”Marraskuussa 2017 tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että nyt tämä on liikaa”, hän kertoo podcastissa. Miikalle kymmenen vuotta Sodankylässä tanssinopettajana on opettanut ennen kaikkea periksiantamattomuutta. ”Kaikki tekeminen vaatii aikaa”, hän kertoo oppineensa. Kuuntele podcast, niin saat tietää, millaista on tanssijan ja tanssinopettajan elämä Lapissa

4. Lappi-rap puhuu: Amoc

Julkaistu 22.5.2019

Mikkâl Morottaja eli Amoc on tiettävästi ensimmäinen saamenkielinen rap-muusikko ja varmuudella ensimmäinen inarinsaamenkielinen räppäri. Hänen musiikkinsa on hyvin omaleimaista ja tunnistettavaa. Horrorcoreksi kutsuttu tyyli yhdistelee raskaita taustoja, kauhutarinoita ja inarinsaamea. Vuonna 1984 syntynyt Amoc kasvoi luovaan kulttuuriseen tilaan, jonka Nils-Aslak Valkeapää ja muut edellisten sukupolvien saamelaistaiteen pioneerit olivat raivanneet.

3.Liisa Lapin ihmemaassa: Maria Heikkilä, 45, Luosto: Paluumuuttaja

Julkaistu 16.5.2019

3.Liisa Lapin ihmemaassa: Maria Heikkilä, 45, Luosto: Paluumuuttaja by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

3. Lappi-rap puhuu: Ailu Valle

Julkaistu 15.5.2019

Ailu Valle on 2000-luvun ehkä tunnetuin pohjoissaamenkielinen räppäri. Hän on esiintynyt niin linnanjuhlissa kuin Palefacen pitkäsoitolla sekä julkaissut kaksi suurta huomiota saanutta levyä. Valle on monipuolinen kulttuurityöntekijä, joka tekee räpin lisäksi esimerkiksi käännöstöitä. Viime vuosina hän on työskennellyt myös kahdessa Lapin yliopiston hankkeessa, joissa on yhdistelty tieteellisiä ja taiteellisia tapoja tutkia saamelaiskulttuuria

EUROViikkoraati: Vieraana Janne Kaisanlahti, keskustan eurovaaliehdokas

Julkaistu 14.5.2019

Eurovaalihaastattelusarjamme kolma ja viimeinen osa. Janne Kaisanlahti kertoo mitä Kekkosella olisi annettavaa Eurooppa-politiikalle. Entä mitä mieltä hän on keskustan osallistumisesta hallitusneuvotteluihin? Harratajahistorioitsija Kaisanlahti on esiintynyt Paavo Väyrysen Kekkos-näytelmässä ja kirjoittanut useita kirjoja. "On tarinoita, jotka huutaa, että meidät pitää kertoa" ,Kaisanlahti perustelee harrastustaan. Entä mihin ryhmittymään konservatiivi Kaisanlahti katsoisi kuuluvansa europarlamentissa?

3. Palloraati: Vieraana Harri Nykänen, ääni selostusten takaa – Analyysin RoPSin otteista

Julkaistu 11.5.2019

Palloraadissa RoPSin otteita on perkaamassa tällä kertaa Harri Nykänen. Entinen huippumaalivahti Nykänen selostaa Rovaniemen Palloseuran kotiottelut Ruutu-palvelussa ja mies on Veikkausliigan todellinen asiantuntija. Nykänen avaa myös hieman sitä, kuinka kauan kestää valmistautua yhteen otteluun. Palloraadissa mukana tuttuun tapaan vakiovieras Janne Turunen. Raatia isännöi Lapin Kansan toimittaja Mikko Kinisjärvi. RoPS on pelannut runkosarjasta noin kolmanneksen, minkälaisen analyysin raati vetää RoPSin otteista? Tarvitseeko RoPS uuden hyökkääjän loukkaantumisherkän Aleksandr Kokon tilalle? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastaus Palloraadin podcastissa.

EUROViikkoraati: Vieraana Paula Aikio-Tallgren, kokoomuksen eurovaaliehdokas

Julkaistu 10.5.2019

EUROViikkoraati: Vieraana Paula Aikio-Tallgren, kokoomuksen eurovaaliehdokas by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

4. Vasan podcast: Yrittäjäksi 13-vuotiaana? Karoliina Keskikallio otti riskin, joka kantaa yhä

Julkaistu 9.5.2019

Tervolasta kotoisin oleva Karoliina Keskikallio alkoi yrittäjäksi 13-vuotiaana. Yrittäjyys on opettanut hänelle muun muassa rahankäyttöä ja vastuullisuutta. Tärkeintä hänen mielestään on kuitenkin into ja rohkeus kokeilla. "Jos on rohkeutta, mutta ei osaa ottaa vastuuta, niin siihen oppii kyllä", hän kannustaa.

2. Liisa Lapin ihmemaassa ”Olen käynyt yrittäjyyden pohjalla”, sanoo kittiläläinen Heli Alatalo

Julkaistu 9.5.2019

Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin toisessa jaksossa matkustetaan Kittilään ja tavataan 39-vuotias Heli Alatalo, joka pyörittää Kittilässä kahta kahvilaa. Heli avasi Cafe Soman Kittilän keskustaan lokakuussa 2013. Kahden vuoden päästä hän perusti toisen Soman Leville. Kahden kahvilan pyörittäminen osoittautui haastavammaksi kuin Heli oli etukäteen ajatellut, ja yrittäjä uupui. "Koen että olen käynyt tosi pahoissa kuolemanlaaksoissa yrittäjyyden kanssa, etenkin kun avasin Levin Soman ja hyppäsin liian isoihin saappaisiin", Heli sanoo. Podcastissa Heli kertoo, miten hän selvisi uupumuksesta ja oppi uudelleen nauttimaan elämästä ja yrittämisestä.

2. Lappi-rap puhuu: Stepa

Julkaistu 8.5.2019

Lapin Kansan rap-sarjan toisen osan pääroolissa on sodankyläläislähtöinen Joni Stenberg alias Stepa. Yhdeksi Suomen suosituimmista rap-muusikoista viime vuosina noussut Stepa räppää elämän sivupoluista ja pohtii ihmissuhteiden ongelmia, mutta ennen kaikkea hän tuntuu tahtovan ihmisille hyvää. Varsinkin edellinen levy Henget huokui myönteisen hetkessä elämisen ja toisista välittämisen ilosanomaa

EUROViikkoraati: Vieraana Mikkel Näkkäläjärvi

Julkaistu 7.5.2019

Eurovaalit eli europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta 2019. Lapista on ehdolla kymmenen ehdokasta europarlamenttiin. Esittelemme podcastissamme heistä kolme: SDP:n Mikkel Näkkäläjärven, Kokoomuksen Paula Aikio-Tallgrenin ja Keskustan Janne Kaisanlahden. Ensimmäisenä on vuorossa Mikkel Näkkäläjärvi. Kuuntele, mitä Mikkel ajattelee mahdollisuuksistaan, harrastuksistaan, asemastaan alkuperäiskansojen edustajana ja tärkeistä euroteemoista. Mikkeliä haastattlevat tässä podcastissa uutispäällikkö Taru Salo ja verkkotuottaja Eero Leppänen.

1. Liisa Lapin ihmemaassa: Anne Sulander, 38, Tankavaara: Elämälle uusi suunta Lapista

Julkaistu 3.5.2019

”Mun elämä ei ehkä ole noudatellut niitä perinteisiä latuja”, sanoo Tankavaaraan joulukuun alussa Jyväskylästä muuttanut Anne Sulander Liisa Lapin ihmemaassa -podcastin ensimmäisessä jaksossa. Ensimmäisessä jaksossa vieraillaan Saariselän eteläpuolella sijaitsevassa Tankavaaran kultakylässä ja tavataan Rinkkaputki-retkeilyblogia miehensä kanssa pitävä 38-vuotias Anne Sulander, joka muutti Tankavaaraan viime vuoden lopussa. Anne työskenteli Jyväskylässä toimistohommissa ja opiskeli töidensä ohessa eräoppaaksi. Kaksi vuotta sitten työpaikalla käytiin yt-neuvottelut, joiden seurauksena Anne irtisanottiin. Tässä jaksossa puhutaan siitä, miten Anne on potkujen jälkeen hakenut elämälleen uutta suuntaa ja löytänyt sen Lapista. Nykyinen pesti Tankavaarassa on määräaikainen, mutta Anne toivoo, että saisi jäädä Lappiin. Hän työskentelee Tankavaarassa kultakylän matkailumarkkinoinnin parissa. Muutto Lappiin on tuonut elämään iloa ja tasapainoa. ”Mulle on tullut tietty rentoutuminen ja rauha – ei ehkä vielä mikään seesteisyys tai zen”, Anne sanoo. Lisäksi Anne kertoo jaksossa, millaista on asua ja työskennellä kullankaivajien 1970-luvulla perustamassa Tankavaaran kultakylässä. Jakso nauhoitettiin kultakylän saunan pukuhuoneessa. Liisa Lapin ihmemaassa on podcast, jonka jaksoissa toimittaja Liisa Kuittinen seikkailee Lapissa ja haastattelee muita pohjoiseen muuttaneita tai siellä ikänsä asuneita. Joka jaksossa on oma teemansa. Podcastissa puhutaan siitä, millaista on asua ja elää Lapissa. Tunnusmusiikin on tehnyt Antti Kero.

1. Lappi-rap puhuu: Hannibal Stark

Julkaistu 1.5.2019

1. Lappi-rap puhuu: Hannibal Stark by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

2. Matkailun kääntöpiiri: Ilmasto muuttuu, muuttuko matkailu?

Julkaistu 30.4.2019

Toisen jakson teemana on Ilmastonmuutos ja jakson kysymyksenä on Ilmasto muuttuu, muuttuko matkailu? Kysymykseen vastaamassa ja aiheesta keskustelemassa ovat Pyhätunturi Oy:n paikallisjohtaja Jusu Toivonen ja tutkijatohtori Kaarina Tervo- Kankare Oulun yliopistosta. Matkailun kääntöpiiri -podcast tarttuu ajankohtaisiin matkailuilmiöihin lappilaisella twistillä. Pohdimme syitä ilmiöiden taustalla ja niiden seurauksia Lapissa sekä maailmalla. Vaihtuvien vieraiden kanssa keskustelua johdattelevat matkailun tutkija Minni Haanpää ja matkailun kehittäjä Kristian Sievers. Podcastin tuotannosta vastaavat yhdessä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin liitto ja House of Lapland. Keskustele aiheesta: #matkailunkääntöpiiri Tässä osassa käytetty ääniefekti on Only in Lapland -äänikirjastosta #soundoflapland

3. Vasan podcast: Mielenterveysasioista uskalletaan nykyään puhua aiempaa enemmän – mutta kenelle?

Julkaistu 25.4.2019

Lapin Kansan nuortenpalsta Vasan podcastissa puhutaan tällä kertaa siitä, minkälaisia paineita koulu asettaa nuorille ja kuinka niiden kanssa pärjää. Entä miten some toimii vertaistukena omista ongelmista puhumisessa? Keskustelemassa Vasan tekijät Anna-Reetta Kytölahti, Aino Rouhiainen ja Suvianna Kaikkonen.

28. Viikkoraati Turisteja Lappiin äänillä, miksi ja miten? Onko kesän matkailuvaltti passiviteetit?

Julkaistu 25.4.2019

Lapin matkailua buustataan nyt äänillä. Entä olisiko kesämatkailun salainen ase sittenkin passitiviteetti aktiviteetin sijaan? Vieraana House of Laplandin ohjelmapäällikkö Katariina Imporanta. Hän kertoo Lapin äänimaailmoista, joita julkaistiin tällä viikolla, Viikkoraatia toimittaa Anne Torvinen ja Eero Leppänen

2. Palloraati RoPSilla tahmea alkukausi – "Tuskin kukaan odotti neljästä pelistä 12 pistettä"

Julkaistu 23.4.2019

Palloraati käy tässä jaksossa läpi Rovaniemen Palloseuran alkukauden otteet, kun joukkueella on takana neljä ottelua Veikkausliigassa. Joukkueen kausi on käynnistynyt hieman vaisusti ja RoPSilla on kasassa neljän pelin jälkeen neljä pistettä. Löytääkö Palloraati RoPSista onnistujia ensimmäisten pelien jälkeen? RoPSin pelit jatkuvat perjantaina kotikentällä Kuopion Palloseuraa vastaan. Minkälaista ottelua Palloraati odottaa RoPSin ja KuPSin kauden toisesta kohtaamisesta? Podcastia vetävät Lapin Kansan toimittajat Kari Pyykkö ja Mikko Kinisjärvi. Vakiovieraana Janne Turunen.

1. Matkailun kääntöpiiri -Jakamistalous: vertaisten toimintaa vai matkailutalouden uusjako?

Julkaistu 16.4.2019

Matkailun kääntöpiiri tarttuu ajankohtaisiin matkailuilmiöihin lappilaisella twistillä. Pohdimme syitä ilmiöiden taustalla ja niiden seurauksia Lapissa sekä maailmalla. Vaihtuvien vieraiden kanssa keskustelua johdattelevat matkailun tutkija Minni Haanpää ja matkailun kehittäjä Kristian Sievers. Ensimmäisen jakson vieraina ovat yliopistonlehtori, jakamistalousasiantuntija Maria Hakkarainen ja toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Podcastin tuotannosta vastaavat yhdessä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin liitto ja House of Lapland. Keskustele aiheesta: #matkailunkääntöpiiri

27. Viikkoraati: Vaalit Lapissa ovat ohi. Miksi kävi niinkuin kävi? Analyysoimme vaalien tulosta

Julkaistu 15.4.2019

Lapin Kansan erikois-Viikkoraati-podcastissä verkkotuottaja Eero Leppänen ja uutispäällikkö Taru Salo käyvät läpi eduskuntavaalien tuloksia Lapin kannalta. Ketkä kannattivat Riikkaa? Pitäisikö vaalipiirit yhdistää? Mitä Lapin vaalitulos merkitsee Lapille?

26. Viikkoraati: Tornihotellit tulevat Rovaniemelle! mitä, tuleeko Rovaniemestä Manhattan?

Julkaistu 11.4.2019

Rovaniemen keskustaan suunnitellaan sekä 26-kerroksista, että 21-kerroksista hotellia. Se on raju muutos aiemmin hyvinkin matalaprofiiliseeen kaupunkikuvaan. Tällä hetkellä Rovaniemen korkein rakennelma on Jätkänkynttilä-silta. Vieraanamme on Rovaniemen kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen. Hän vastailee kaupunkilaisia kuumottaviin kysymyksiin. Aikataulu? Mitä tapahtuu seuraavaksi? Entä miten Hintsanen itse suhtautuu suunnitelmiin korkeista hoteleista. Mukana myös tornitalo-uutiset tehnyt toimittaja Vesa-Pekka Hiltunen. Viikkoraadin toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja toimittaja Anne Torvinen.

25. Viikkoraati -Kenestä tulee vaalien ääniharava Lapissa? Raati antaa oman veikkauksensa

Julkaistu 5.4.2019

Viikkoraati palaa kohua herättäneeseen Lapin vaalipiirin gallup-tuloksiin. Miten tutkimus tehtiin ja mitä muuta mielenkiintoista sieltä nousi kuin puolueiden kannatusproesentit? Lapin Kansalla on menossa myös ääniharavaveikkaus, Viikkoraati esittää omat veikkauksensa.

1. Palloraati: Veikkausliiga käynnistyi: Miten RoPS suoriutui, miltä joukkueen asetelmat näyttävät?

Julkaistu 5.4.2019

RoPSin ensimmäinen peli päättyi tasapeliin Kuopiossa, seuraavaksi on vuorossa kotiottelu. Mitkä ovat kauden näkymät? Ohjelmaa vetävät Lapin Kansan toimittajat Kari Pyykkö ja Mikko Kinisjärvi. Vakiovieraana Janne Turunen, joka on ollut 37 vuoden ajan urheiluavustajana ja kirjoittanut RoPS:sta lukemattomille eri medioille, kuten Kalevalle, Ilta-Sanomille, Helsingin Sanomille ja STT:lle. Palloraati ruotii läpi kauden RoPS:n edesottamuksia ja sen ympärillä olevia ilmiöitä vuosikymmenien kokemuksella.

24. Viikkoraati: Meneekö ääni pienpuolueille hukkaan? Rokipelin vandaalit, Alltime low or high?

Julkaistu 29.3.2019

Mitä tarkoittaa jos äänestämäsi henkilö tai koko puolue ei pääse eduskuntaan Lapista? Meneekö äänesi hukkaan? Onko Lapista tulossa yllättäjiä eduskuntaan ja mihin vie muhkea äänisaalis jos se ei riitä eduskuntaan? Pohdimme myös Venäjän trollitehtaiden vaikutusta vaaleihin maailmalla ja Katalonian kautta myös Lapissa. Viikon uutisaiheista ruodimme Alltimen katujen kunnossapitoa, Rokin pelin jälkeistä bussisabotaasia ja Ylen vaalikoneesta noussutta kritiikkiä. Viikkoraadin toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen, toimittaja Anne Torvinen ja uutispäällikkö Taru Salo.

2. Vasan podcast: Eihän mun äänellä ole väliä, vai onko?

Julkaistu 28.3.2019

Vasan podcastissa puhutaan tällä kertaa vaikuttamisesta. Kuinka merkittävänä äänestäminen eduskuntavaaleissa koetaan? Entä mikä rooli somella on nuorten äänen ilmaisussa? Anna-Reetta Kytölahden ja Kaisa-Reetta Seppäsen vieraana Rovaniemen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Leevi Alakörkkö.

23. Viikkoraati: Puolueiden taisteluparit Lapissa, miljoonamersu ja Nils Holgerssonin autokorjaamo

Julkaistu 22.3.2019

Viikkoraati käy tällä kertaa puolueiden sisäisten taisteluparien ruodintaan Lapissa. Vaalien kovimmat kisat voidaankin käydä puolueiden sisällä. Tässä lähetyksessä käydään läpi isoimpien puolueiden tilanne ja ennakoidaan vähän tulevaa. Tämän lisäksi tuttuun tapaan raati käsittelee viikon puhutuimmat ja luetuimmat aiheet Lapissa: miljoonamersu, pilkkimökit ja satujen autokorjaamon Utsjoella. Viikkoraadin toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen, toimittaja Anne Torvinen ja uutispäällikkö Taru Salo.

22. Viikkoraati: Saako survivalisti mennä mökkiin? Vaalien lähtö Lapissa, Viemärivedessä huumetta

Julkaistu 15.3.2019

Raatimme selvittää seuraavat asiat: Inarissa turistit leikkivät selviytymistä ja Rovaniemellä löydettiin viemärivedestä amfetamiinia, missä olit kun hallitus kaatui? Vaalianalyysimme pääsee käyntiin kunnolla Kun uutispäällikkö Taru Salo selittää mistä näissä vaaleissa on oikeasti Lapissa kyse.

1. Vasan podcast: Kuka on oikea fani ja onko ylipäänsä noloa puhua fanittamisesta?

Julkaistu 14.3.2019

Lapin Kansan nuortenpalsta Vasan podcastissa puhutaan fanittamisesta: Kuka voi sanoa olevansa fani, kuinka fanijoukon sisäpiiriin pääsee ja miten vaikkapa artistin tai tubettajan fanittaminen eroavat toisistaan? Keskustelemassa Vasan avustajat Aino Rouhiainen ja Anni Koikkalainen sekä tuottaja Anna-Reetta Kytölahti.

21 Viikkoraati: Festivaalikuningas Sime Yliaskan kommentti luetuimmasta uutisesta hämmentää

Julkaistu 1.3.2019

apin Kansan uusin Viikkoraati saa tänään kolmanneksi pyöräkseen Sime Yliaskan. Sime kertoo kesän Simerockista, jalkapallosta ja siitä että häntä ovat houkutelleet ehdokkaakseen melkein kaikki puolueet. Sime ja juontajat Eero Leppänen ja Anne Torvinen löytävät myös yllättävän asian taustoistaan, joka yhdistää heitä kaikkia. Mutta miten on nuoriso muuttunut Simerockin historian aikana? Viikkoraati käy Simen kanssa läpi viikon suosituimmat jutut. Simen kommentit ylivoimaisesti suosituimmasta jutusta yllättää kaikki. Äänite päättyy loman odotukseen, mutta vaikka onni on yksillä hiihtolomaa ei ole kaikilla.

20. Viikkoraati -Vaalit: kaksi kasvatustieteiden maisteria syynissä, Matin ja Ollin kuolema

Julkaistu 14.2.2019

Vaalien taisteluparissa arvioimme mielikuvia mitä synnyttävät Heidi Alarieston (Liike Nyt) ja Sara Tuiskun (Kokoomus) kampanjat. Kaksi rovaniemeläistä kasvatustieteiden maisteria kilpailevat paikasta eduskuntaan. Miltä näyttää? Lisäksi käsittelemme Matti Nykäsen ja Olli Lindholmin kuolemaa, penkkareita, vanhojen tanssia ja ystävänpäivää. Entä mitkäpä olivat luetuimmat jutut sivustolla lapinkansa.fi ?

Juliuksen Hiace: Jussi Olavi Jokinen

Julkaistu 13.2.2019

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Rovaniemen kesäisiin maisemiin. Julius istuu sohvalle Lentävän Poron teatterin johtajan Jussi Olavi Jokisen kanssa. Jussin kanssa keskustelu vie teatteriin ja taiteeseen mutta myös lappilaiseen asennemaailmaan ja yrittäjyyteen. Tervetuloa Hiacen kyytiin! Sarja päättyy.

Juliuksen Hiace: TuomasTimonen

Julkaistu 7.2.2019

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Pirttikosken voimalaitokseen Rovaniemellä. Julius pääsee sohvalle keskustelemaan yhdessä Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timosen kanssa. Tuomaksen kanssa keskustellaan lappilaisen elinkeinon ja luonnonvarojen lisäksi myös elämästä pohjoisessa ja etelässä. Onko siinä eroa? Tervetuloa Hiacen kyytiin!

19 Viikkoraati Kapteeni Kärnä vai kersantti Karppinen? – vaalit ja vanhustenhuoltokin puhuttivat

Julkaistu 1.2.2019

Viikkoraati-podcast ottaa tänään varaslähdön vaaleihin. Kärnä julkaisi kirjan, mutta nouseeko sittenkin Sodankylästä näiden vaalien someilmiö? Esperistä puhuvat nyt kaikki, myös me. Pohdimme myös millainen on hyvä alainen ja tarvitaanko enemmän alaistaitoa vai esimiestaitoa. Viikkoraatia toimittavat verkkotuottaja Eero Leppänen ja toimittaja Anne Torvinen. Tämän lähetyksen "kolmas pyörä" on Anna-Reetta Kytölahti Anna palautetta Viikkoraadista osoitteeseen: [email protected]

Juliuksen Hiace: Kaj Kostiander

Julkaistu 30.1.2019

Juliuksen Hiace: Kaj Kostiander by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

Onko Lapin Kansassa valeuutisia? Sanomalehtiviikko-podcast

Julkaistu 29.1.2019

Kuinka monta ihmistä Lapin Kansassa on töissä? Onko Lapin Kansassa valeuutisia? Onko Lapin Kansan tekeminen kivaa? Mistä Lapin Kansan tiedot ovat peräisin? Miksi Lapin Kansaa kannattaa lukea? Kaikkiin näihin ja muutamiin muuhunkin kysymykseen vastaamme tässä Sanomalehtiviikko -podcastissämme. Mukana päätoimittaja Antti Kokkonen ja uutispäälliköt Anitta Salmi ja Taru Salo Podcastin toimittaa Eero Leppänen.

18 Viikkoraati: näin uutisoimme kuumalla pakkasviikolla

Julkaistu 25.1.2019

Tällä kertaa kerromme paukkupakkasista ja tulipalopakkasista, saamme myös raportin Tunturirallin tunnelmista ja kertaamme uutisviikon kuumimmat aiheet. Kuuntele Lapin Kansan Viikkoraati niin tiedät mistä Lappi puhui tällä viikolla.

Juliuksen Hiace: Kari Väänänen

Julkaistu 23.1.2019

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Kemijärvelle. Julius istahtaa sohvalle näyttelijä, ohjaaja Kari Väänäsen kanssa keskustelemaan elämästä pohjoisessa. Jaksossa kuullaan Vänän opiskeluvuosista teatterikorkeassa, hetkistä teatterin ja elokuvien parissa sekä tietenkin mietteitä Kemijärvestä, perheestä ja Taivaan tulet -televisiosarjasta. Tervetuloa Hiace kyytiin!

17. Viikkoraati: Lapin Top 3, Facebookin 10 vuoden kasvohaaste

Julkaistu 18.1.2019

Lapin Kansan Viikkoraati pohtii tällä viikolla tipattoman tammikuun vaikutuksia. Onko siitä hyötyä? Omakohtaisiakin kokemuksia on jo. Facebookin 10 vuoden kuvahaastetta epäillään jopa salaliitoksi. Mitä mieltä raati on? Vai onko salaliitto oikeasti vielä paljon kuvahaastetta suurempi? Arctic Rally alkaa ensi viikolla. Se on raatilaiselle vuoden kohokohta Lapissa. Mitkä muut kohokohdat Lapin vuodessa pääsevät top3-listalle? Viikkoraadin vieraana toimittaja Vesa-Pekka Hiltunen. Häneltäkin udellaan top3-listaa ja sieltä löytyy yllättäviä aktiviteetteja. Hiltunen kertoo myös juuri valmistuvasta juttukokonaisuudestaan, jossa uppoudutaan kaupunkikaavoituksen kiehtovaan maailmaan.

Juliuksen Hiace: Liisa Holmberg ja Oula Guttorm

Julkaistu 16.1.2019

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Inariin. Julius istahtaa Juutuajoen rannalle sohvalle yhdessä Liisa Holmbergin sekä Oula Guttormin kanssa. Liisa on entinen Saamelaisalueenkoulutuskeskuksen rehtori ja nykyinen elokuvakomissaari ja Oula puolestaan festivaalituottaja ja muusikko. Heidän kanssaan keskustellaan kulttuurista sekä saamelaisuudesta ja lappilaisuudesta tässä ajassa. Tervetuloa Hiacen kyytiin!

16 Viikkoraati: Hirveä haloo AirBnB:stä ja onko Lapin matkailussa enää sesonkeja?

Julkaistu 11.1.2019

Lyhytvuokraus ärsyttää kerrostaloeläjiä, alkuvuoden kuumimmat jutut, Urheilugaala on tulossa. Julkkiksia pilvin pimein Lapissa: juhlitaanko turistitoimistossa?

15. Viikkoraati. Vuoden luetuimmat! Vieraana toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

Julkaistu 21.12.2018

Vuosiraadissa kerromme mitä juttuja luettiin Lapin Kansassa eniten vuonna 2018. Vieraana Kalevamedian toimitusjohtaja Juha Laakkonen, uutispäällikkö Taru Salo ja kulttuuritoimittaja Anu Jormalainen.

Juliuksen Hiace vieraana MikaRiipi

Julkaistu 19.12.2018

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Ristonmännikön kylälle Sodankylään. Julius pääsee sohvalle hirsisaunan terassille yhdessä Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin kanssa. Mikan kanssa keskustellaan sekä hänen omasta tarinastaan että Lapin tulevaisuuden näkymistä ja maakunnan voimavaroista. Tervetuloa Hiacen kyytiin!

14. Viikkoraati, kurkistamme viikon suosituimpien juttujen taakse

Julkaistu 14.12.2018

14. Viikkoraati, kurkistamme viikon suosituimpien juttujen taakse by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

Juliuksen Hiace 3. Vieraana Katja Misikangas

Julkaistu 12.12.2018

Tällä kertaa Juliuksen reissu vie matkamiehen Narkauksen kylälle. Juliuksen ilona on istahtaa sohvalle yhdessä kansanparantajan perillisen, Arctic Warriorsin voimahahmon Katja Misikankaan kanssa. Katjan kanssa keskustellaan muun muassa maailman suurimman luomuviljelyalueen, eli Lapin, potentiaalista sekä kansanparantajan taidoista nykyajassa. Tervetuloa Hiace kyytiin!

13. Viikkoraati: Itsenäisyyspäiväspesiaali

Julkaistu 5.12.2018

Miten itsenäisyyspäivä ja etenkin Linnan juhlat näkyvät Lapin Kansan verkossa? Linnaan töihin lähtevä toimittaja Armi Auvinen kertoo, mitä on luvassa.

Juliuksen Hiace. Osa 2: Jope Ruonansuu

Julkaistu 5.12.2018

Tällä kertaa reissu vie matkamiehen Kemiin. Julius pääsee sohvalle legendaariseen kemiläiseen Ankkuri-baariin yhdessä koomikko Jope Ruonansuun kanssa. Jopen kanssa keskustellaan niin koomikon uran alkumetreistä kuin koulumuistoista, terveydestä ja iki-ihanien sketsihahmojen syntymisestä. Tervetuloa Hiacen kyytiin!

LAPIN KANSA 1928. LUKIJANA PIRJO LEPPÄNEN

Julkaistu 30.11.2018

LAPIN KANSA 1928. LUKIJANA PIRJO LEPPÄNEN by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

12. Viikkoraati -kuuntele ohjeet miten työkaverin kiukkuun pitää suhtautua

Julkaistu 30.11.2018

Selvitämme jälleen viikon kiinnostavimmat puheenaiheet Lapissa. Katsomme vähän viikonlopun tarjontaa ja kerromme mitä Lapin Kansan 90-vuotisjulkaisu pitää sisällään. Kerromme myös 7 ohjetta miten kohtaat kiukkuisen työkaverin.

Juliuksen Hiace -Vieraana Anu Pentik

Julkaistu 28.11.2018

Juliuksen Hiace -Vieraana Anu Pentik by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

11. Viikkoraati: Lapland-Crapland, BlackFriday, vieraana Outi Torvinen

Julkaistu 23.11.2018

11. Viikkoraati: Lapland-Crapland, BlackFriday, vieraana Outi Torvinen by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

10. VIIKKORAATI: Pimeää, lämmintä ja Kittilän kähinät.

Julkaistu 16.11.2018

Viikon vieras: Kittilän kähinöitä seurannut uutistoimittaja Armi Auvinen

9. Viikkoraati: vieraana valokuvaaja Jussi Leinonen

Julkaistu 9.11.2018

9. Viikkoraati: vieraana valokuvaaja Jussi Leinonen by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

8.Viikkoraati. Veropäivästä, uutiskriteereistä yms.

Julkaistu 2.11.2018

Palautetta voit laittaa: [email protected] tai [email protected]

7.Viikkoraati Torniosta nakkikeittoa, Rollosta anustappi, RoPSilta kenttä, vieraana Antti Kokkonen

Julkaistu 26.10.2018

Viikkoraati on palannut kahden viikon tauolta. Lapin Kansan verkkotuottaja Eero Leppänen ja toimittaja Anne Torvinen raatailevat tällä kertaa kuumista aiheista: nakkikeitosta, anustapeista ja jäätyneestä Keskuskentästä, jolla RoPS pelaa lauantaina kauden päätösottelun ja ottaa vastaan hopeamitalit.

6. Viikkoraati: Sonja Huhtaniska, käsittelyssä Auttin kyläkiista, ensilumenlatu ja presidentti

Julkaistu 12.10.2018

Viikkoraati-podcast on tällä kertaa varsin nauravaisissa tunnelmissa, vaikka ilmastonmuutosraportti vaikuttaakin synkältä. Miten Lapin Kansan verkkotuottaja Eero Leppänen ja -toimittaja Anne Torvinen pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään? Entä mitä mieltä he ovat ensilumenladusta, joka ei valmistukaan vielä syyslomaviikolla? Viikkoraati ruotii tällä kertaa erityisesti Auttin kylässä vallitsevaa riitaa ja rock-staran elkein Rovaniemellä vierailleen presidentti Sauli Niinistön suosion salaisuutta.

5. Viikkoraati: Klikatuimmat, verokohu, lumituli ja vähän retroa

Julkaistu 5.10.2018

5. Viikkoraati: Klikatuimmat, verokohu, lumituli ja vähän retroa by Lapin Kansa. Verkkotoimitus

4. Viikkoraati: Hometta, törkyä, nordic noiria ja lumisadetta

Julkaistu 28.9.2018

Taas löydät Lapin kiinnostivimmat puheenaiheet tästä. Mukana elokuvaa, törkyä , lumisadetta ja jääkiekkoa. JA paljon muuta. Kuuntele miten ja mistä Lappi puhuu.

3. Viikkoraati: Kettu Maskussa ja torin siirto, raesade ja vedetön vessa

Julkaistu 21.9.2018

Tänään keskustelemme siitä kun kettu meni Maskuun ja tori siirtyy Lordiaukiolle ja rakeita satoi ja vessa muuttui vedettömäksi. Lisäksi meillä on tällä viikolla myös odotettu vieras! Näistä Lapissa keskusteltiin tällä viikolla!

2. Viikkoraati: Lapin Kansan viikon kiinnostavimmat uutisaiheet

Julkaistu 14.9.2018

Jo toinen osa!

1. Viikkoraati: Lapin Kansan viikon kiinnostavimmat uutisaiheet

Julkaistu 7.9.2018

Eero Leppänen ja Anne Torvinen käyvät läpi lapinkansa.fi -sivuston viikon suosituimpia juttuja!

Takaisin podcastien listaan