Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


OlympiaCast

OlympiaCast on Suomen Olympiakomitean tuottama podcast-sarja. Sarjassa tavataan urheilijoita, valmentajia, johtajia ja taustavaikuttajia suomalaisen huippu-urheilun ja liikuntakulttuurin ytimestä, tuodaan esille monipuolisesti tarinoita, ihmisiä ja ilmiöitä sekä kurkistetaan kiinnostaviin kulisseihin. Juontajina toimivat pääsääntöisesti Ilkka Palomäki ja Aliisa Varuhin.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 99 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 16.8.2018.

Joni Mäki nousi ryminällä suomalaisen hiihtokansan huulille – olympiatalvena tarjolla ”ainutlaatuinen tilaisuus”

Julkaistu 22.9.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Joni Mäki. Ryminällä ison yleisön tietoisuuteen menneenä talvena noussut vaasalaislähtöinen maastohiihtäjä on yksi suomalaisista jokerikorteista matkalla kohti Pekingin olympialaisia.

Johanna Matintalo on kahden lajin mestari – vielä kahdeksan vuotta sitten Sara Kuivisto jäi kakkoseksi juoksuradoilla

Julkaistu 15.9.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Johanna Matintalo. Matintalo joutui tekemään nuoruusvaiheen jälkeen valinnan maastohiihdon ja yleisurheilun välillä, ja Oberstdorfin MM-kisoista saavutettu uran ensimmäinen yleisen sarjan arvokisamitali osoitti, että aivan väärin valinta ei mennyt.

Pitkä polku arvokisamitalistiksi – näin Ilkka Herolasta kasvoi yhdistetyn menestyjä

Julkaistu 8.9.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Ilkka Herola. Herola lähtee olympiatalveen mielenkiintoisista lähtökohdista, kun takana on uran paras kausi, joka tuotti muun muassa MM-hopeaa Oberstdorfista. Herola osoitti myös hyvää kesäkuntoa voittamalla yhdistetyn kesä-GP:n kokonaiskilpailun.

OlympiaCastin vieraana Amanda Kotaja – ilopilleri on odottanut Rion pettymyksen jälkeen Tokion paralympialaisia kauan

Julkaistu 7.7.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Tokion paralympialaisiin tähtäävä Amanda Kotaja. Maailman parhaisiin T54-luokassa lukeutuva Kotaja avaa pyörätuolikelauksen saloja ja vaatimuksia menestymiseen maailman huipulla.

Unelmaansa elävä Lizzie Armanto OlympiaCastin vieraana: ”En koskaan nähnyt tällaista tulevaisuutta”

Julkaistu 30.6.2021

Tämän viikon jaksossa tehdään OlympiaCastissa historiaa, sillä ensimmäisen kerran jakson kieli on englanti. Vieraana on Tokiossa olympiaohjelmaan liittyvän rullalautailun suurimpiin naistähtiin lukeutuva, Suomea edustava Lizzie Armanto.

Pasi Sarkkinen OlympiaCastin vieraana – millaisessa tilanteessa kamppailulajit ovat Suomessa?

Julkaistu 23.6.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa puhutaan kamppailu-urheilusta Tokion olympiakisojen alla. Vieraana on kamppailulajien lajiryhmävastaavan pestistä Tokion jälkeen vetäytyvä Pasi Sarkkinen.

Upea paluu maailman huipulle kahdeksan vuoden piinan jälkeen – OlympiaCastin vieraana Matti Mattsson

Julkaistu 16.6.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa puhutaan uinnista. Vieraana on erittäin lupaavan kevään jälkeen olympiamenestykseen Tokiossa tähtäävä Matti Mattsson, joka puhuu avoimesti uransa nousuista ja laskuista.

SE-mies Kristian Pulli OlympiaCastin vieraana – ”850 on hyvin mahdollista jo tällä hetkellä”

Julkaistu 9.6.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa pureudutaan pituushyppyyn. Vieraana on Tokion olympiakisoihin jo keväällä valittu SE-mies Kristian Pulli. Jos keihäänheitto otetaan pois laskuista, 26-vuotiaasta Pullista tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisamitalisti 15 vuoteen maaliskuun alussa, kun hän saavutti pituushypyn EM-hallipronssia Puolassa. Pullin tulos 824 oli kovin pronssitulos EM-kisojen historiassa – myös ulkoradat mukaan luettuna.

OlympiaCastin vieraina Mika Saari ja Robert Päkk: Yhteisillä malleilla parempaa huippu-urheilumenestystä - asiantuntijat urheilijan ja valmentajan tukena

Julkaistu 2.6.2021

Valmentajien ja urheilijoiden tueksi tarvitaan eri alojen asiantuntijoita tuomaan tarvittavaa osaamista valmentautumiseen. OlympiaCastissa pureudutaan aiheeseen fysiikkavalmennuksen ja psyykkisen valmennuksen näkökulmista. Pitkän linjan fysiikkavalmentaja Mika Saari ja psyykkisen valmennuksen asiantuntija Robert Päkk avaavat asiantuntijatoiminnan tehtävää ja tarkoitusta sekä valottavat osallistuvan asiantuntijuuden käsitettä.

OlympiaCastin vieraana Aaron Kangas – näillä eväillä kolkutellaan maailman moukarihuippua

Julkaistu 26.5.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa menoa on kuin moukarihäkissä. Vieraana on maailman eliittiin kovaa nousua tekevä Aaron Kangas. Juuri ennen Tokion olympiakisoja 24 vuotta täyttävä Kangas teki näyttävän läpimurron kovalle kansainväliselle tasolle moukarinheitossa kesällä 2020. Ennätys kohentui yli 79 metrin ja kesän jokaisessa kilpailussa leka lensi pidemmälle kuin aiempi ennätys oli.

KUNTAVAALIT EXTRA: OlympiaCastin vieraina Paavo Arhinmäki ja Hjallis Harkimo

Julkaistu 24.5.2021

Olympiakomitean kuntavaalipodcastsarjassa eri puolueiden kansanedustajat keskustelevat liikunnasta ja urheilusta. Neljännessä osassa mukana ovat Liike Nyt ja Vasemmistoliitto. Vieraana ovat kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas) ja Hjallis Harkimo (liik). Arhinmäki ja Harkimo ovat ehdolla Helsingissä

Esimerkki osaamisen kehittämisestä – tästä on kyse uudessa kivääriammunnan tekniikka- ja koulutusmateriaalissa

Julkaistu 19.5.2021

Tämän viikon OlympiaCastissa syvennytään uuteen kivääriammunnan tekniikka- ja koulutusmateriaaliin, joka julkaistiin tiistaina. Vieraina ovat materiaalin kasaamisessa keskeisessä roolissa olleet KIHU:n asiantuntija Miika Köykkä ja tarkkuuslajien lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari.

OlympiaCast: Vinkki nuoren urheilijan vanhemmille: kuuntele, elä mukana ja anna nuoren omistaa itse urheilunsa - vieraina Tuomas Karjalainen ja Paula Thesleff

Julkaistu 12.5.2021

Sanotaan, että vanhemman rooli nuoren urheilussa on kuljettaa, kustantaa ja kannustaa, mutta se on paljon muutakin, kuten OlympiaCastin vieraiden kanssa tällä viikolla todetaan. Vieraina ovat Kasvata urheilijaksi – vanhemmat nuoren tukena -materiaalia kirjoittamassa ja koordinoimassa ollut Tuomas Karjalainen ja urheilupsykologi Paula Thesleff, joka myös kuuluu oppaan kirjoittajatiimiin.

Tuore olympialaji isojen mahdollisuuksien äärellä – breakdance yhdistää kaksi erilaista maailmaa

Julkaistu 5.5.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa puhutaan tuoreesta olympialajista – niin tuoreesta, että se ei ole mukana vielä tulevana kesänä Tokion olympiakisoissa, vaan sitä seuraavissa Pariisin kesäkisoissa vuonna 2024. Kyseessä on breakdance – tai breikki, kuten Suomessa sanotaan. Vieraana on lajin johtohahmoihin Suomessa lukeutuva Ramona Panula.

Mitä seuratoiminnan ammattimaistuminen tarkoittaa?

Julkaistu 28.4.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana ovat Jääkiekon SM-liigan markkinointipäällikkö Aija Saha ja Olympiakomitean Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hankkeen projektipäällikkö Nina Kaipio. Saha ja Kaipio pohtivat OlympiaCastissa ammattilaisuuden merkitystä ja sitä, millä tavoin seurakentän ammattimaistuminen näkyy.

KUNTAVAALIT EXTRA: OlympiaCastin vieraina Mari Holopainen ja Mikko Ollikainen

Julkaistu 26.4.2021

Olympiakomitean kuntavaalipodcastsarjassa eri puolueiden kansanedustajat keskustelevat liikunnan ja urheilun merkityksestä kuntavaaleissa. Kolmannessa osassa mukana ovat Vihreät ja RKP. Vieraana ovat kansanedustajat Mari Holopainen (vihr) ja Mikko Ollikainen (rkp). Holopainen on ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä, Ollikainen Maalahdessa.

KUNTAVAALIT EXTRA: OlympiaCastin vieraina Kike Elomaa ja Sari Essayah

Julkaistu 21.4.2021

Olympiakomitean kuntavaalipodcastsarja jatkuu. Sarjassa eri puolueiden kansanedustajat keskustelevat liikunnan ja urheilun merkityksestä kuntavaaleissa. Toisessa osassa mukana ovat Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. Keskustelemassa ovat kansanedustajat Kike Elomaa (ps) ja Sari Essayah (kd).

Jan Vapaavuori OlympiaCastissa: Nyt ei ole aika leikata liikunnasta ja urheilusta

Julkaistu 19.4.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Vapaavuori aloitti tehtävässään noin viisi kuukautta sitten, keskellä koronakriisiä. Uuden puheenjohtajan ja hallituksen työssä onkin näkynyt vahvasti pandemia, jolla on ollut huomattava vaikutus liikuntaa ja urheiluun. Liikunta- ja urheilujärjestöjen työ koronakriisin aikana saa Vapaavuorelta kiitosta.

Tiia Hautala luotsaa tulevaisuuden tähtiä Tampereella

Julkaistu 14.4.2021

Tiia Hautala on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaita moniottelijoita. Seitsenottelussa hänen parhaat saavutuksensa arvokilpailuissa olivat viides sija Sevillan MM-kisoissa 1999 ja kahdeksas sija Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Nykyisin hän toimii valmentajana Varalan urheiluopistossa ja Tampereen urheiluakatemiassa, ja luotsaa nuoria urheilijoita yläkoululeireillä.

KUNTAVAALIT EXTRA: OlympiaCastin vieraina Marko Asell, Ville Kaunisto ja Hanna Kosonen

Julkaistu 12.4.2021

Olympiakomitean kuntavaalipodcastsarja käynnistyy. Sarjassa eri puolueiden kansanedustajat keskustelevat liikunnan ja urheilun merkityksestä kuntavaaleissa. Ensimmäisessä osassa mukana on viime kuntavaalien kolme suurinta puoluetta. Podcastissa keskustelemassa ovat urheilutaustaiset kansanedustajat Marko Asell (sd) Nokialta, Ville Kaunisto (kok) Kouvolasta ja Hanna Kosonen (kesk) Savonlinnasta.

Kisapapin juttusilla urheilija on suorituksesta vapaalla alueella – Leena Huovisen työ on ihmisten kohtaamista

Julkaistu 7.4.2021

Leena Huovinen tarttuu kisamatkalla tarvittaessa vaikka silitysrautaan, mutta pääasiallinen tehtävä hänellä on toimia joukkueessa hengellisenä ja henkisenä huoltoasemana, kuten kisapapin huoneentaulussa sanotaan. Kuten huoltoasemallekin, myös Huovisen juttusille tullaan tankkaamaan uutta virtaa. - Papin työ on ihmisten kohtaamista. Saan kuunnella heitä ja olla avuksi. Huoltoasema on aika hyvä termi, koska toivon, että niistä kohtaamisista saisi helpotusta ja toivoa matkaan, kertoo Huovinen.

Suomalaisessa judossa eletään isojen muutosten aikaa – 2000-luvun menestysjudoka Jaana Jokinen avaa, mistä on kyse

Julkaistu 31.3.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on isoja muutoksia toimintaansa tehneen judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen. Aktiiviurallaan sukunimellä Sundberg tunnettu Jaana on Suomen 2000-luvun menestynein judoka, joka ylsi parhaimmillaan maailmanrankingin kolmanneksi.

Valtaosa Huuhkajien EM-sankareista läpäissyt suomalaisen mallin – OlympiaCast pureutuu tapaan, jolla jalkapallotähtien kasvamista Suomessa tuetaan

Julkaistu 24.3.2021

Tällä viikolla OlympiaCastissa puhutaan jalkapallosta – tarkemmin sanottuna toimenpiteistä, joilla huippupelaajien kasvamista urheilijoina ja ihmisenä etenkin kriittisessä toisen asteen nivelvaiheessa tuetaan. Keskustelemassa ovat Suomen Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala sekä Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmassa asiantuntijana toimiva Jarno Parikka.

Vieraana Jaana Laurila: Mikä on seuranne seuraava edistysaskel?

Julkaistu 17.3.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Laurila. Urheiluseurat ovat merkittävä osa suomalaista urheilun ja liikunnan kulttuuria. Seuran toiminnan edistäminen on nähtävissä tärkeänä seuraa kehittävänä toimintana. Laurila haluaakin kannustaa seuroja yhä innovatiivisempiin ratkaisuihin – niin toiminnan monipuolistamisessa kuin digitalisaation edistämisessä.

Tokioon valittu Henri Ruoste OlympiaCastin vieraana – ratsastus on jatkuvaa tasapainoilua elannon ja urheilumenestyksen välillä

Julkaistu 10.3.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Henri Ruoste. Keskiviikkona Suomen joukkueeseen Tokion olympiakisoihin nimetty Ruoste tavoittelee maailman huippua kouluratsastuksessa – lajissa, jossa arki on jatkuvaa tasapainoilua urheilullisen potentiaalin maksimoinnin ja elannon hankkimisen välillä. Yksi Henri Ruosteen urheilu-uran unelmista täyttyi keskiviikkona, kun Suomen Olympiakomitean hallitus löi sinetin hänen valinnalleen Tokion olympiakisoihin.

Emilia Soini on murtautunut globaalisti kilpaillun mailapelin eliittijoukkoon

Julkaistu 3.3.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Emilia Soini. Maailman 50 parhaan squashpelaajan joukkoon kivunnut Soini heittäytyi squashille ammattimaisesti jo 18-vuotiaana oltuaan Euroopan paras juniori.

Vieraana Marko Viitanen: Ymmärretäänkö harrastamisen merkitys viimein?

Julkaistu 24.2.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Marko Viitanen. Tällä hetkellä hän toimii Olympiakomitean lasten liikunnan ja urheilun asiantuntijana. Viitanen on päässyt näkemään lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehityskulkua aitiopaikalta jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Jaksossa pureudutaan lasten ja nuorten harrastamisen keskeisiin teemoihin: Millä tavoin harrastaminen on vuosien varrella muuttunut? Entä millaisia kehityssuuntia on juuri nyt havaittavissa?

Antti Paananen

Julkaistu 17.2.2021

OlympiaCastin vieraana Antti Paananen – suomalaista huippu-urheilua rakennetaan urheiluakatemiaverkostossa Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Antti Paananen, joka tuntee urheiluakatemiatoiminnan kuin omat taskunsa. Hän luotsaa Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa ja kertoo tässä jaksossa perusasiat urheiluakatemioista: mitä ne ovat, kenelle ne on tarkoitettu ja miksi niitä on perustettu.

Vieraana Matti Liimatainen - huippuvalmentaja, jota olympiavoittaja sponsoroi kekseillä

Julkaistu 10.2.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Matti Liimatainen. Värikkäästä huumorintajustaan tunnettu Liimatainen on noussut Suomen arvostetuimpien yleisurheiluvalmentajien joukkoon omanlaista reittiään kulkemalla. Liimatainen on Suomen tämän hetken kuumimpia yleisurheiluvalmentajanimiä. Erityisesti 62-vuotias Liimatainen tunnetaan seitsenottelusta, ja hänellä onkin Tampereella valmennuksessaan Suomen kolme kärkinimeä, Maria Huntington, Miia Sillman ja Saga Vanninen. Kolmikko harjoittelee pal

Vieraana Carola Niemelä - lumilautailutoivon koronavuosi on mennyt kuntoutuksessa

Julkaistu 3.2.2021

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Carola Niemelä. Nopea nousu kohti lumilautamaailman kärkeä katkesi hetkellisesti vuonna 2020 vammoihin, mutta 21-vuotias laskija janoaa kovasti takaisin kilpailuihin ja huippumenestykseen. Carola Niemelä teki kovaa kansainvälistä läpimurtoa Suomen lumilautailumaajoukkueessa, kunnes alkuvuodesta 2020 häneltä leikattiin ensin ranne ja myöhemmin keväällä vielä polvi. Noiden leikkausten jälkeen hän on kuntouttanut paikkojaan näihin päiviin asti.

Vieraana Olli Ohtonen - T&K-toiminta auttaa lumilajeja menestykseen

Julkaistu 27.1.2021

Olli Ohtonen tunnetaan paitsi entisenä maajoukkuehiihtäjänä, erityisesti Iivo Niskasen henkilökohtaisena valmentajana. Tällä hetkellä Ohtosen työnkuva suomalaisessa huippu-urheilussa on selvästi laajempi, sillä hän johtaa Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan tutkimus- ja kehitystoimintaa. - Paljon keskustelemme lajien valmennuksesta vastaavien henkilöiden kanssa, mitä tarpeita lajeista nousee T&K-näkökulmasta. Niihin tarpeisiin pyrimme vastaamaan, Ohtonen avaa.

Vapaaehtoistyö suomalaisissa urheiluseuroissa

Julkaistu 5.12.2020

Vuoden 2020 OlympiaCastin viimeisessä jaksossa ääneen pääsevät Olympiakomitean seuratoimintayksikön johtaja Jaana Laurila ja Kilpa- ja huippu-urheiluyksikön tutkimuskeskuksen erikoistutkija Outi Aarresola.

Aku Partanen

Julkaistu 22.4.2020

Kilpakävelijä Aku Partanen on jo hankkinut itsellensä Tokion Olympialaisiin kisapaikan, vaikka nyttenhän kisoja on siirretty vuodella. Häntä valmentaa entinen huippu kävelijä Valentin Kononen. Akulla on suomenennätykset 30km, sekä 10km maantiematkoilla. Radalla puolestaan se:t on syntynyt 10km ja 5km matkoilla. Kaikki nämä se:t oli ennen Akun valmentajan Valentin Konosen nimissä. Jäljellä on vielä 50km se, mikä on edelleen Vallun nimissä.

Toni Piispanen

Julkaistu 15.4.2020

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Toni Piispanen. Piispanen avaa dramaattista tarinaansa, mutta myös pienten marginaalien kääntämistä maailman huipulla. Toni Piispasen elämä muuttui peruuttamattomasti 17-vuotiaana vuonna 1993, kun hän halvaantui karatenäytöksessä. Onnettomuuden tuloksena hän joutui loppuelämäkseen pyörätuoliin. HUOM! Haastattelu tehty juuri ennen koronavirustilanteen julistamista pandemiaksi, mikä on vaikuttanut myös urheilulajeihin ja urheilijoiden arkeen m

Lotta Henttala (o.s. Lepistö)

Julkaistu 8.4.2020

Lotta Henttala on maantiepyöräilija, joka on jo valittu Tokion olympialaisiin. Nyt kilpailut lykkääntyivät vuodella. Miten Lotta näkee tämän tilanteen ja miten vallitseva tilanne näkyy hänen harjoittelussaan. Lotta on voittanut mm pronssimitalin vuonna 2016, joka on muuten aikuisten sarjassa suomen ensimmäinen kautta aikojen. Maailman kiertueen voitot 2017 Gent Wevelgemissä ja Crescent Vargadassa ovat hänen isoimpia saavutuksiaan. Hän edusti Suomea jo Rion olympialaisissa sijoittuen 17.

Ida Hulkko

Julkaistu 1.4.2020

HUOM! Jakso nauhoitettu maaliskuun alussa. Tämän jälkeen monet asiat muuttunut korona viruksen takia. Ida Hulkko on Suomalainen rintauimari, jolla on tavoitteena päästä kilpailemaan Tokion olympialaisissa. 2018 vuonna pitkän radan EM kilpailuista tuli viides sija 50m rintauinnissa ja seuravana vuonna MM kioissa samalla matkalla ja pitkällä radalla sijoituksena oli kahdeksas. Lukion viimeisellä luokalla Ida muutti Mikkelistä Tampereelle parempien olosuhteiden perässä ja kehitys näkyi

Pauliina Polet

Julkaistu 25.3.2020

OlympiaCast: Pauliina Polet ehti jo lopettaa urheilu-uransa – nyt maailman huippu häämöttää jo lähellä Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Pauliina Polet. Suomen ykkösmeloja nousi kesän 2019 aikana kolkuttelemaan jo maailman absoluuttista huippua lajissaan. HUOM! Haastattelu tehty juuri ennen koronavirustilanteen julistamista pandemiaksi, mikä on vaikuttanut myös urheilulajeihin ja urheilijoiden arkeen merkittävästi.

Oskari Muhonen

Julkaistu 18.3.2020

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Oskari Muhonen. Jos Muhonen haluaa nykyisessä luokassaan, finnjollassa, olympiamenestystä, viimeinen mahdollisuus siihen on todennäköisesti Tokiossa. Oskari Muhonen on vuonna 1997 syntynyt purjehtija, joka on voittanut kahdesti alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja menestynyt jo yleisessäkin sarjassa. Se ei ole helppoa nuorena, kun purjehtii ns. raskaassa sarjassa, isojen miesten finnjolla-luokassa.

Hannaleena Ronkainen

Julkaistu 11.3.2020

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Hannaleena Ronkainen. Keskustelun aiheena on urheilupsykologia, niin arjessa kuin esimerkiksi Tokion olympiakisojen kaltaisessa suurtapahtumassa. Hannaleena Ronkainen toimii Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikössä urheilupsykologina. Työnkuva on monipuolinen, sillä siihen kuuluu paitsi urheilijoiden valmennusprosessien tehostamista myös alan verkoston johtamista Suomessa.

Arslan Khataev

Julkaistu 4.3.2020

Esa Hynynen

Julkaistu 26.2.2020

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Esa Hynynen. Teemana on Tokion olympiakisoissa odottavien erityisolosuhteiden tuomat haasteet ja niihin valmistautuminen. Esa Hynynen toimii Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksella urheilufysiologian asiantuntijana. Työ pitää sisällään myös pitkäaikaista tutkimustyötä, mutta suurin osa siitä kuluu lajien ja urheilijoiden suorassa auttamisessa ns. osallistuvan asiantuntijatoiminnan kautta.

Leena Paavolainen

Julkaistu 19.2.2020

OlympiaCastin vieraana Leena Paavolainen – valmistelut Tokion olympiakisoihin aloitettiin jo viisi vuotta sitten. Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Leena Paavolainen, joka on tehnyt taustalla töitä jo vuosikausia sen eteen, että Suomen joukkueen järjestelyt toimivat optimaalisesti Tokion olympiakisoissa.

Laura Salminen

Julkaistu 12.2.2020

Laura Salminen on nykyaikainen 5 ottelija, joka on satsannut kaikkensa urheilulle peruskoulun jälkeen. Parhaita saavutuksia on Maailman cup osakilpailussa 11. sija. Viime vuoden kirkisian olympiakarsintakisassa toinen sija, sekä 2018 vuoden mm kioisssa 15 sija. Junioreiden euroopan mestaruus löytyy vuodelta 2003. Maastojuoksussa nuorten sm mitaleja on myös kaapissa, sekä Kalpamiekkailun aikuisten sarjasta muutamia sm mitaleja.

Leo-Pekka Tähti

Julkaistu 29.1.2020

Leo-Pekka Tähti on porilainen paraurheilija, joka talvehtii Espanjan fuengirolassa parempien olosuhteiden takia. Lepe on voittanut neljissä eri paralympiakilpailuissa viisi kultamitalia ja yhden pronssin. Maailman paras sprintti ratakelaaja on pystynyt olemaan maaolman huipulla jo kuudentoista vuoden ajan. Nyt selvitetään miten se on mahdollista. Puhutaan myös julkisuudesta, lapsuudesta, maratoneista ja motivaatiosta.

Jenna Laukkanen

Julkaistu 22.1.2020

Jenna Laukkanen on olympiauimari Sotkamosta. Lukion jälkeen hän päätti laittaa kaiken peliin urheilun suhteen ja tulosta tuli saman tien. Toki myös eriäviä mielipiteitä oli ilmassa samoihin aikoihin. Jenna on ainut Suomalainen uimari, joka kelpuutettiin mukaan uuteen ISL maailman uintiliigaan. Tämä uintiliiga muistuttaa enemmän diskoa, kuin perinteistä uintikisaa. Kohta kuulet miksi. Kahdet olympialaiset on jo vyöllä ja nyt katse on kohti Tokiota. Mitä edelliset olympialaiset opetti Je

Arvi Savolainen

Julkaistu 15.1.2020

Arvi aloitti jo pienenä poikana painin. Ikäisekseen iso kokoinen poika joutui kuitenkin nopeasti kilpailemaan vanhempia poikia vastaan ja alkoi saada selkäsaunoja. Toisaalta se myös kasvatti ja kehitti Arvia paremmaksi painijaksi. Lukio ikäisenä Arvi aloitti painin harjoittelun systemaattisemmin ja tulokset oli lähes heti nähtävissä. 17 vuotiaiden sarjassa tuli samana vuonna Suomenmestaruus, Pohjoismaiden mestaruus, EM hopeaa ja MM pronssia.

Emil Ruusuvuori

Julkaistu 11.12.2019

OlympiaCastin syyskauden päätösjaksossa on yksi vuoden 2019 suomalaisista huippu-urheilukomeetoista, räjähdysmäisen nousun kohti maailman huippua tenniksessä tehnyt Emil Ruusuvuori. Ruusuvuori voitti vuoden 2019 aikana peräti neljä challenger-tason turnausta ja nousi kolkuttelemaan maailmanlistan sadan joukkoa. Tahti oli vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla niin kova, että ATP-kiertueelle nousun lisäksi vuonna 1999 syntyneellä Ruusuvuorella on realistinen näkymä selviytyä myös Tokion oly

Tommi Martikainen

Julkaistu 4.12.2019

Tommi Martikaisella on laaja kokemus maantiepyöräilystä sekä urheilijana että valmentajana. Viimeisimpänä urheilusaavutuksenaan Martikainen voitti yli 35-vuotiaiden maailmanmestaruuden tänä vuonna. Ennen kaikkea Martikainen tunnetaan Lotta Henttalan (os. Lepistö) valmentajana. Henttala on yksi maailman kovimmista kiritykeistä naisten maantieajossa, ja hänen valmentajansa kanssa pureudutaan siihen, millaisia erityispiirteitä poikkeuksellisessa, ammattilaistallivetoisessa yksilölajissa on.

Lahti-Liukkonen & Parkkinen

Julkaistu 27.11.2019

Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen ovat juuri aloittaneet treenaamisen kohti Olympiavuotta 2020. Kuuden viikon palloton jakso kasvatti motivaatiota tulevaan kauteen, vaikka pettymys olikin vielä muistissa viime kesältä. Tänään keskustellaan viime kesän pettymyksien lisäksi beachin ja lentopallon eroista. Mitä siihen vaaditaan, että yhteispeli uuden parin kanssa toimii kitkattomasti? Käydään läpi olympiakarsintaa ja mikä on se viimeinen oljenkorsi kohti tokion olympialaisia.

Jani Tanskanen

Julkaistu 20.11.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Jani Tanskanen. Rekin maailmanmestari on päässyt hyvään vauhtiin Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön taito- ja teholajien lajiryhmävastaavana. Jani Tanskanen muistetaan urheilu-Suomessa ennen kaikkea telinevoimistelun maailmanmestarina rekiltä vuodelta 1997. Pitkä ja menestyksekäs urheilu-ura valmisti häntä myös myöhempään työelämään huippu-urheilun parissa.

Noora Komulainen

Julkaistu 13.11.2019

Noora Komulainen on ammatti golffari, joka oli mukana 2016 Rion olympialaisissa, kun golf palasi yli vuosisadan tauon jälkeen olympiaohjelmaan. Jo 2012 vuonna Noora oli mukana voittamassa historiallista mm-mitalia joukkuekilpailussa, mikä oli muuten Suomen ensimmäinen mm mitali kautta aikojen. Eurooppa Tourilta Nooralla on plakkarissa useita kympin sakkiin sijoituksia. Hän on myös pelannut kolmesti Britsih Openin, mikä on golffissa yksi major turnauksista.

Jere Forsberg

Julkaistu 6.11.2019

Jere Forsberg on paralympiavoittaja lontoosta 2012 jousiammunnassa. Hän on halvaantunut kolme vuotiaana sattuneessa liikenneonnettomuudessa. Vuosi 2011 meinasi koitua hänen kohtaloksi ja lopettaminenkin oli hiuskaravan varassa henkisen murenemisen takia. Tästä kuitenkin selvittiin ja vuosi tämän jälkeen Lontoossa meni kaikki nappiin.

Mikko Peltonen

Julkaistu 30.10.2019

Tällä viikolla OlympiaCastissa puhutaan kahdesta Tokion paralympialaisten potentiaalisesta mitalilajista, parapyöräilystä ja -yleisurheilusta. Vieraana on molempien lajien päävalmentajana toimiva Mikko Peltonen. Osaatko kuvitella tilannetta, jossa vaikkapa Petteri Piironen toimisi paitsi keihäänheiton lajivalmentajana myös maantiepyöräilyn vastuuvalmentajana? Ei ihan helppoa.

Valentin Kononen & Antti Kempas

Julkaistu 23.10.2019

Tokion 2020 yleisurheilun maantielajit koki suuren yllätyksen muutama päivä sitten, kun ilmoitettiin, että kilpailut siirretäänkin Sapporoon, missä on reilusti erilainen lämpötila/ilmasto kuin Tokiossa. Olympiacast kerkesi jututtamaan Valentin Konosta ja Antti Kempasta jo muutama viikko takaperin, jolloin kuuma peruna oli nimenomaan Tokion lämpötila ja sen tuomat haasteet. Keskustelu oli niin mielenkiintoista, että päätimme julkaista haastattelun kilpailujen siirrosta huolimatta.

Kari Liimo

Julkaistu 16.10.2019

OlympiaCastin vieraana koripallolegenda Kari Liimo – miten Suomi onnistui tekemään historiallisen palloilutempun 55 vuotta sitten? Tällä viikolla OlympiaCastissa katsotaan jälleen Tokion olympiakisoihin – mutta tällä kertaa palataan myös ja ennen kaikkea niihin edellisiin, vuoden 1964 kesäolympiakisoihin, kun vieraana on koripallolegenda Kari Liimo.

Marianne Miettinen

Julkaistu 9.10.2019

Marianne Miettisen työnä Palloliiton tyttöjen huippujalkapallopäällikkönä on viedä Suomea systemaattisesti siihen suuntaan, että 2020-luvulla Helmarit nähdään myös olympiakisoissa. Olympiakisoihin selviytyminen on Palloliitossa selkeä pitkän tähtäimen tavoite Helmareille. Tie olympiakisoihin kulkee vaiheittain, ja ensimmäinen vaihe on selviytyä kesän 2021 EM-lopputurnaukseen, johon karsinnat ovat käynnistyneet tänä syksynä.

Satu Mäkelä-Nummela

Julkaistu 2.10.2019

Satu Mäkelä-Nummela on trap ammunnan Olympiavoittaja Pekingistä 2008. Jo -95 vuonna ensimmäisen arvokisamitalin voittanut urheilija on edelleen maailman absoluuttisella huipulla. Satu valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 2009. Mielenkiintoisen vivahteen tuo myös se, että hän toimii täysipäiväisesti urheilutekstiilimyyjänä Lahdessa. Sadulla on kolmet olympialaiset vyöllä ja maapaikka hankituna tuleviin olympialaisiin.

Maria Huntington

Julkaistu 25.9.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on suomalaisen yleisurheilukesän komeetta, Dohan MM-kisoissa ensi viikolla kilpaileva seitsenottelija Maria Huntington. Kun Maria Huntington otteli Lappeenrannan Kalevan kisoissa Suomen kaikkien aikojen tilaston kolmostuloksen – 6339 pistettä – hän lunasti lipun Dohan MM-kisoihin. Samalla Tampereen Pyrinnön vuonna 1997 syntynyt ottelija laittoi itsensä asemaan, jossa Tokion olympiakisoihin selviytyminen on hyvin lähellä.

Liisa Ahlqvist-Lehkosuo

Julkaistu 18.9.2019

Liisa Ahlqvist-Lehkosuo on voimisteluliiton huippu-urheilujohtaja, diplomi-insinööri ja ammattivalmentaja. Oman urheilu-uransa Liisa vietti lähinnä voimistelun parissa, jonka jälkeen hän toimi myös pitkään valmentajana. Ehkä juuri tämän takia, Liisa ymmärtää hyvin urheilijoita ja valmentajia, kun hän työssään kohtaa heitä säännöllisesti. Nyt pureudumme siihen, mitä huippu-urheilujohtajan työhön oikeastaan kuuluu.

Emil Soravuo

Julkaistu 11.9.2019

Emil Soravuo on 22 vuotias telinevoimistelija, joka on tehnyt valtavan loikan viime vuosina kohti kansainvälistä kärkeä. Permanto ja hyppyspesialistina tunnettu Soravuo onkon noussut jo Tokion olympiapaikkarankingissä viivan paremmalle puolelle. Miten villistä lapsesta kasvoi maailmanluokan telinevoimistelija? Se selviää tässä jaksossa.

Maarit Valtonen

Julkaistu 4.9.2019

OlympiaCastin vieraana Maarit Valtonen – mihin kaikkeen vastuulääkäri valmistautuu Tokion olympiakisoissa? Maarit Valtosen lautasella Olympiakomitean ylilääkärinä on paljon: koko suomalaisen huippu-urheilun asiantuntijaverkoston rakentamisen lisäksi käynnissä on jo täyttä häkää valmistautuminen Tokion olympiakisoihin.

Anu Nieminen

Julkaistu 27.5.2019

Anu Nieminen on sulkapallon päävalmentaja, jolla itselläänkin on mittava pelaajaura takana. Vasta 18 vuotiaana Anu päätti lähteä etsimään parempia mahdollisuuksia menestymiseen ulkomailta, ja päätyi Tanskaan. Hän asui ja harjoitteli Tanskassa 20 vuotta ammentaen oppeja lajinsa huipuilta. Kovana harjoittelijana tunnettu Anu osallistui urheilijana neljiin olympialaisiin (2000-2012). 2016 Anu palasi perheensä kanssa Suomeen ja on toiminut 2018 vuoden alusta lähtien maajoukkueen päävalmen

Topi Raitanen

Julkaistu 20.5.2019

OlympiaCastin kevätkauden toiseksi viimeisessä jaksossa kuulemme Topi Raitasen uratarinaa. Minne vie suunnistuksen kautta estejuoksuun päätyneen juoksijan polku? Vuonna 1996 syntynyt Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija on noussut raketin lailla suomalaisen yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin. Siinä nousussa oleellista oli etenkin Berliinin EM-kisojen kahdeksas sija 3000 metrin esteissä viime kesänä. Eikä sekään haitannut, että Raitanen johdatti Suomen miehet maaotteluvoittoon Ruotsista kesä

Erkki Miinala ja Miika Honkanen

Julkaistu 13.5.2019

Tällä viikolla OlympiaCastissa pureudutaan suomalaiseen menestyslajiin, maalipalloon. Lajin saloihin kuulijaa ovat tutustuttamassa Suomen maajoukkuepelaajat Erkki Miinala ja Miika Honkanen. Erkki Miinala Ja Miika Honkanen kuuluvat maailman eliittiin siinä, mitä he tekevät. Nimittäin maalipallossa, joka on yleinen sisäänheittolaji paralympiaurheilun pariin näkövammaisille.

Erkka Westerlund

Julkaistu 6.5.2019

Tän päivän vieras on toiminut urheiluvalmennuksen parissa jo noin 40 vuoden ajan ja nähnyt sen valtavan muutoksen ainoastaan kehon valmentamisesta mielen ja kehon valmentamiseen. Jo 12 vuotiaana valmentamisen aloittanut Erkka Westerlund on auttamassa nykyään myös työyhteisöjä parempaan ihmislähtöiseen valmentamiseen. Keskustelemme Erkan kanssa myös tulevista Jääkiekon MM-kisoista ja mikä on hänen mielestä paras tapa pärjätä arvokilpialuissa.

Tuuli Petäjä-Sirén

Julkaistu 29.4.2019

Tänään mikin toisella puolella istuu olympiamitalisti Lontooosta 2012. Seuraavana vuonna vuoden urheilijana palkittu Tuuli Petäjä-Siren on purjelautailun RS:X luokan kovimpia nimiä edelleen. Homma starttasi ysikytluvun alussa optmistijollalla ja parin muunkin luokan kautta siirtyi hän 2006 purjelautailun pariin. Palkintokaapista löytyy muunmuassa EM prossia ja Olympia hopea. Urheilu-uran rinnalta löytyy myös nelihenkinen perhe. Miten se onnistuu ja mitä se vaatii? Se selviää aivan pian.

Juha Dahlström

Julkaistu 22.4.2019

Mitä kaikkea huippu-urheilijan tulisi ottaa huomioon kaksoisuraa rakentaessaan? Mitkä ovat toimivimmat kaksoisuramallit? Muun muassa näistä puhutaan OlympiaCastissa, kun vieraana on Olympiakomitean kaksoisura-asiantuntija Juha Dahlström. Tämän viikon OlympiaCastissa puhutaan huippu-urheilijan kaksoisurasta - mitä se eri uravaiheissa voi olla, mitä vaihtoehtoja on, miksi se on tärkeää urheilun yhteiskunnallisen aseman kannalta ja niin edelleen.

Laura Ahonen

Julkaistu 15.4.2019

OlympiaCastin vieraana Laura Ahonen – intohimo valmentamiseen on pitänyt keuhkolääkärin voimistelusalin reunalla jo yli 30 vuotta Suomen nuori joukkue tavoittelee tosissaan pääsyä Tokion olympiakisoihin rytmisessä voimistelussa. OlympiaCastin kuuntelijat pääsevät nyt perehtymään lajin saloihin valmentaja Laura Ahosen viemänä.

Elias Kuosmanen

Julkaistu 8.4.2019

Tokioon tähtäävä painin suomalainen suurmies Elias Kuosmanen on voittanut urallaan jo vaikka mitä. Alle 17 vuotiaissa lähti homma rokkaamaan, kun hän voitti Maailmanmestaruuden alle 85kg sarjassa vuonna 2011. Tämän jälkeen sattui kohdalle neljän vuoden loukkaantumisputki, jonka jälkeen 2017 vuonna Elias palasi jälleen mitalien makuun. Ensimmäinen aikuisten arvokisamitali ripustettiin kaulaan toukokuussa 2018 kun hän nappasi pronssia EM kioista alle 97kg sarjassa.

Pasi Mustonen

Julkaistu 1.4.2019

Jääkiekon naisten MM-kisat alkavat tällä viikolla Espoossa. Sen kunniaksi viikon vieraana OlympiaCastissa on naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen. Jo viidettä vuottaan Naisleijonia luotsaavan Pasi Mustosen kanssa puhutaan menestystekijöistä lyhyellä, mutta myös pidemmällä tähtäimellä.

Laura Lepistö

Julkaistu 25.3.2019

Laura Lepistö on Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija yksinluistelussa. Sykähdyttävimpänä hetkenä Laura pitää vuoden 2009 EM kotikisojen voittoa, vaikka paras saavutus onkin mm pronssimitali 2010 vuodelta. Yrittäjänä itsensä elättävä Laura on kokeillut urheilu-uransa jälkeen monenlaisia työjuttuja. Laura on osakkaana pari vuotta sitten perustetussa Snou Creative yrityksessä, mutta nykyään suurin osa ajasta menee Brändi Managerina toimiessa Riedel luistinvalmistajalle.

Niko Vuorinen

Julkaistu 18.3.2019

OlympiaCastin vieraana Niko Vuorinen – miekkailija, joka muutti unelmansa perässä Unkariin Niko Vuorisen tarina on poikkeuksellinen: vaikka hän löysi miekkailun vasta 15 vuoden iässä, hän on noussut maailman huipun välittömään tuntumaan kalpamiekkailussa. Parhaina saavutuksinaan Niko pitää EM-kisojen kuudetta sijaa viime vuodelta sekä Vancouverissa vuonna 2017 napattua kolmossijaa maailmancupissa. Maailmanlistalla Niko Vuorinen on parhaimmillaan ollut 17:s.

Mira Potkonen

Julkaistu 11.3.2019

Ilman Mira Potkosta Suomi olisi jäänyt Rio De Janeiron olympialaisissa 2016 ilman mitaleja. Hän nimittäin voitti pronssi mitalin, vaikka neljä vuotta aikaisemmin tämän piti olla mahdotonta. Mira Potkosen poikkeuksellinen ura alkoi vasta 28 vuotiaana ja se on ollut täynnä uskomattomia tarinoita.

Esapekka Lappi

Julkaistu 4.3.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Citroen-tallin tehdaskalustoa rallin MM-sarjassa kuljettava Esapekka Lappi. 28-vuotias pieksämäkeläinen on viimeisin nimi suomalaisten huippurallikuljettajien katkeamattomalla janalla, joka alkoi jo vuosikymmeniä sitten. Esapekka Lapin tie rallin MM-sarjaan ei ole ihan perinteisimmästä päästä, sillä alun perin hän haaveili Formula 1 -kuljettajan urasta. Siirto ralliin tapahtui pitkälti taloudellisista syistä.

Lauri Hakola

Julkaistu 25.2.2019

Lauri hakola on mäkimaajoukkueen päävalmentaja vuodesta 2018 lähtien. Oman mäkihyppuran kohokohta oli ensimmäinen nuorten sm-pronssi, sekä junioreiden mm-mitali joukkuemäestä. Haukiputaalta kotoisin oleva Lauri muutti Kuopioon urheilulukion perässä ja siitä lähti kehittyminen uusille urille. Aktiiviuran aikana Lauri oli jo erittäin kiinnostunut valmentamisesta ja vetikin jo silloin mäkihyppykoulua.

Olli-Pekka Kärkkäinen

Julkaistu 18.2.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Huippu-urheiluyksikön kestävyyslajien lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen. Kärkkäinen toimii muun muassa Suomen joukkueenjohtajana tällä viikolla alkavissa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Seefeldissä.

Mikko Ilonen

Julkaistu 11.2.2019

Mikko Ilonen on Suomen menestynein golffari kautta aikojen. ammattilaisura lähti lentoon vuonna 2001 kun hän pääsi pelaamaan Mastersissa Tiger Woodsin kanssa. Maailmanlistalla hän on yltänyt sijalle 37, vuonna 2014. Majoreitä on kertynyt pitälti yli toistakymmentä. 2016 Mikko edusti Suomea Rio De Janeiron olympialaisissa.

Emma Terho

Julkaistu 4.2.2019

Emma Terho (os. Laaksonen) muistetaan mittavalta pelaajauraltaan, jonka aikana hän saavutti kaksi olympia- ja neljä MM-mitalia jääkiekossa. Ensimmäisen kerran Emma juhli olympiamitalia jo 16-vuotiaana Naganossa 1998. Uransa jälkeen ja jo sen loppupuolella Emma on suuntautunut voimakkaasti urheilupolitiikkaan, ja useiden merkittävien luottamustoimien kautta hän on päätynyt Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäseneksi ajamaan urheilijoiden asiaa globaalisti.

Tuukka Kotti

Julkaistu 28.1.2019

OlympiaCastin tuoreimman jakson vieraana on yksi Susijengi-ilmiön ruumiillistumista, kaikkien aikojen eniten maaotteluita Suomen koripallomaajoukkueen paidassa pelannut Tuukka Kotti. Miten Kotista kasvoi 2000-luvun alkuvuosina pelaaja, jota voi hyvällä syyllä tituleerata Susijengin puolustuspään ankkuriksi? Entä mitkä ovat olleet kaikkein merkittävimmät virstanpylväät Susijengin kasvutarinassa Euroopan huipulle?

Pekka Holopainen

Julkaistu 21.1.2019

Pekka Holopainen on laajalti tunnettu ja monesti palkittu urheilutoimittaja. "Palkintokaapista" löytyy mm. Suomen urheilugaalan vuoden urheilutoimittajan titteli, sekä Bonnier journalisti palkinto. Pitkänlinjan toimittajan työn lisäksi Pekka on kirjoittanut kirjoja, joista tunnetuimpia ovat Janne Ahosen ja Aino-Kaisa Saarisen elämänkerrat. Tääsä jaksossa kääntyy roolit päälaelleen, kun "urheilija" haastatteleekin toimittajaa. Pitääkö urheilutoimittajan olla urheiluhullu?

Noora Räty

Julkaistu 14.1.2019

Noora Räty on Suomen menestynein nais jääkiekkomaalivahti. Nuoresta iästä (29) huolimatta, hän on torjunut jo neljissä olympialaisissa, joista palkintokaapissa komeilee kaksi pronssimitalia. Noora on pelannut kiekkoa mm. Minnesotan (USA) yliopistossa, Kanadan ammattilaissarjassa (Kiinalaisessa joukkueessa), Venäjällä, Suomen maajoukkueessa ja Mestiksessä (miesten). Miten hänestä on tullut niin hyvä ja miksi hän pelasi ainoastaan poikien kanssa teini-ikäiseksi asti? Selviää tässä ja

Peter Halen

Julkaistu 17.12.2018

OlympiaCastin syyskauden viimeisessä jaksossa vieraana on Peter Halén. Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja avaa näkemyksiään siitä, mitä kuuluu hyvään urheilufysioterapiaan huippu-urheilijan valmennusprosessissa. Halén on ollut muun muassa luomassa alalle sertifikaattisysteemiä, joten hän on oikea ihminen puhumaan urheilufysioterapiasta ja sen merkityksestä huippu-urheilun kokonaisuudessa.

Krista Pärmäkoski

Julkaistu 10.12.2018

Krista Pärmäkoski on yksi Suomi-urheilun keulakuvia tällä hetkellä. Pyongchangin olympialaisissa Krista voitti kolme olympiamitalia ja nosti viimeistään itsensä koko kansan tietoisuuteen. Mutta mistä tämä kaikki alkoi? Krista kasvoi maatilalla, tehden raskaita töitä vanhempien parissa. Yläasteella koulumatkaa kertyi 52km suuntaansa, mikä toi tottakai omia haasteita arkeen. Lukioon Krista muutti toiselle paikkakunnalle, ja näin ollen hoiti kotihommat yksin jo 15 vuotiaana.

Ari-Pekka Liukkonen

Julkaistu 3.12.2018

Ari-Pekka Liukkonen on Suomen nopein uimari, sekä maailman pisin arvokisauimari. Jyväskylässä asuva 208 senttinen uimari on kaksinkertainen EM-mitalisti ja olympiaurheilija. Mainitsemisen arvoista on myös 2015 vuoden esikuva palkinto urheilugaalassa, sekä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa paikka 2017 lähtien politiikan puolella. AP:n ura on todella poikkeuksellinen, sekä treenimetodit herättävät puhetta monissa piireissä. Hän on myös kokenut oman osansa tiukoista tappioista.

Jani Kukkola

Julkaistu 26.11.2018

Salibandyn MM-kisat lähestyvät – OlympiaCastin vieraana Jani Kukkola OlympiaCastin tuoreimman jakson vieraana on lähestyvien salibandyn MM-kisojen kunniaksi Jani Kukkola. 32-vuotias Kukkola jahtaa Prahasta jo uransa neljättä maailmanmestaruutta. Jani Kukkola on kuulunut viimeisen vuosikymmenen ajan Suomen maajoukkueen avainpelaajiin. Maailman parhaisiin keskushyökkääjiin lukeutuva Kukkola on ollut voittamassa tähän mennessä jokaista Suomen miesten maailmanmestaruuksista.

Mari Eder

Julkaistu 19.11.2018

Mari Eder (os. Laukkanen) on Itävallassa asuva suomalainen ampumahiihtäjä, joka avioitui itävaltalaisen miehen (Benjamin Eder) kanssa kesällä 2018. Tässä jaksossa keskustelemme Marin kanssa pettymyksistä ja minäkuvasta. Mitä tapahtuu jos urheilijan koko identiteetti on urheilussa ja saavutuksissa. Mari paljastaa myös ensi kauden suunnitelmiaan panostaa hieman enemmän hiihdon puolelle.

Teemu Lemmettylä

Julkaistu 12.11.2018

OlympiaCastin tuoreimman jakson vieras Teemu Lemmettylä on suomalaisen urheilun tuntematon moniottelija, jonka merkitys muun muassa maastohiihdon 2010-luvun menestyksen taustavaikuttajana on iso. Teemu Lemmettylä on yksi maailman parhaista urheilijoista extreme-triathlonissa. Hän on myös paljon muuta; muun muassa korkeasti koulutettu tutkija, joka on juuri aloittanut tohtorin opinnot liikuntateknologian saralla.

Anni Vuohijoki

Julkaistu 5.11.2018

Anni Vuohijoki on poikkeuksellinen huippu-urheilija monella tapaa. Tänä kesänä EM pronssia voittanut painonnostaja on opiskellut itsensä urheilun ohessa mm. lääkäriksi. Annin ajatukset ovat teräviä ja syviä. Tässä jaksossa puhumme mm. identiteetistä, onnellisuudesta ja arvoista.

Jukka Jalonen

Julkaistu 29.10.2018

OlympiaCastin vieraana on alkavan maajoukkuejääkiekkokauden kunniaksi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen – ainoa suomalainen, joka on päävalmentajana saavuttanut jääkiekon maailmanmestaruuden. - Iso tekijä oli se, että Suomessa on tällä hetkellä erittäin paljon nuoria nousevia ja jo nousseita kykyjä. Se on yksi tekijä, mikä minua kiehtoi. Kun pääsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa tekemään vuoden verran töitä näiden kaverien kanssa, se antoi viimeisen ruiskeen tähän, Jal

Andreas Romar

Julkaistu 22.10.2018

Andreas "Andy" romar on Suomalainen vauhtilajien alppihiihtäjä. Harrastus alkoi "virallisemmin" kuuden vuoden iässä vain 45m korkealta nyppylältä. 2009 vuonna Andy voitti nuorten maailmanmestaruus pronssimitalin, joka oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisamitali syöksylaskusta. Usemman ison loukkaantumisen kokenut Andy onkin oppinut tavoitteen asettamisen tärkeyden juuri näiden haastavein hetkien kautta.

Pauliina Vilponen

Julkaistu 15.10.2018

OlympiaCastin vieraana Vilponen kertoo tarinansa; miten hän on järjestänyt itsensä asemaan, jossa hän sai valita kahden mahtavan vaihtoehdon – lentopallon ammattilaisuran ja juristin työn välillä. Valinta osui siviilityöhön, mutta sitä ennen Vilponen ehti johdattaa naisten maajoukkueen 30 vuoden tauon jälkeen EM-lopputurnaukseen.

Nuorten Olympialaiset - Buenos Aires

Julkaistu 8.10.2018

Nuorten Olympialaiset on käynnissä parhaillaan Argentiinan Buenos Airesissa. Suomen joukku koostuu reilusta kahdestakymmenestä urheilijasta, jotka ovat jahtaamassa mitaleja, sekä pistesijoja. Tässä jaksossa kuullaan Arttu Mattilan sekä Jessica Kähärän tarina lapsuudesta nuoreksi huippu-urheilijaksi. Yhtäläisyyksiä löytyi mm. eri lajijen harrastaminen lapsuudessa, sekä intohimo kehittyä parhaaksi mahdolliseksi urheilijaksi.

Kaisa Sali

Julkaistu 30.9.2018

OlympiaCastin vieraana Kaisa Sali – rautanainen, joka oli valmis myymään asuntonsakin urheilun vuoksi - Meillä on kaikki pelissä urheilun kanssa. Tuloja saamme juuri sen verran, että pystymme tätä hommaa tekemään, mutta säästöön tästä ei juurikaan jää. Taloudellisesti tämä on täysin hullua hommaa, mutta molemmat olemme sitä mieltä, että saamme tästä tosi paljon muuta arvoa kuin rahaa, Sali korostaa OlympiaCastin vieraana.

Jarkko Nieminen

Julkaistu 24.9.2018

Jarkko Nieminen on Suomen kaikkien aikojen tennistykki. Parhaimmillaan ATP-maailmanlistalla 13 sijoittunut Suomalainen pelasi huikean uran voittaen kaksi ATP-turnausta kaksinpelissä ja viisi nelinpelissä. Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli hänen jäähyväistapahtumansa Final Night, missä hän pelasi mm. Roger Federeriä vastaan. Jarkko jakaa innoissaan tietoaan ja taitoaan nuoremmille pelaajille mentorin roolissa. Hän toimii myö tenniksen Davis Cup kapteeninen.

Emmi Peltonen

Julkaistu 17.9.2018

Emmi Peltonen on kolmannen polven olympiaurheilija. Perheen urheilutausta on värikäs ja isä Ville Peltonen on entinen jääkiekkoilija. Taitoluistelun Yhdysvalloissa aloittanut Emmi on reissannut paljon ympäri maailmaa treenien ja kisojen perässä. Emmi teki yläasteen jälkeen päätöksen satsata kaikkensa urheiluun, ja saavutti jo lyhyessä ajassa yhden unelmansa, pääsyn olympialaisiin.

Titta Keinänen

Julkaistu 10.9.2018

OlympiaCastin neljännen jakson vieraana on hujauksessa kuumimpien suomalaisnimien joukkoon matkalla Tokion olympiakisoihin kohonnut karateka Titta Keinänen. Titta Keinänen voitti tuoreen olympialajin, karaten korkeimman kilpailusarjan – K1-kiertueen – perättäiset osakilpailut Rabatissa ja Istanbulissa. Tällä hetkellä Keinänen onkin yksi kuumimmista nimistä sarjassaan, yli 68-kiloisissa.

Liisa Lilja

Julkaistu 3.9.2018

Liisa Liljan upeasta elämänasenteesta on varmasti opittavaa meille kaikille. Miten hyväksyä haasteet ja vaikeudet, mutta olla välittämästä niistä liikaa? Rakkaus urheilua kohtaan loistaa todella vahvasti Liisan elämässä. Hän puhuu myös siitä miten hän ei tavoittele voittoja, mutta haluaa olla aina radan nopein.

Sanna Kämäräinen

Julkaistu 27.8.2018

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen on tunnettu positiivisuudestaan ja elämänilostaan. Kun kroppa ei kestä, kestääkö pää? Lähes 1000 päivää pois kilpakentiltä opetti Sannalle paljon urheilusta, mutta ehkä jopa enemmän elämästä. Tämä syvällinen keskustelu avaa hienosti urheilijan sielunmaisemaa sekä voittojen, että haasteiden keskellä.

Mika Lehtimäki

Julkaistu 16.8.2018

Millaista reittiä Mika Lehtimäki on Huippu-urheiluyksikön johtajaksi kulkenut? Mitä tähänastinen työura on opettanut vaativaa pestiä varten? Entä millaisin toimenpitein Huippu-urheiluyksikkö suomalaisen urheilumenestyksen kohentamiseen pyrkii?

Takaisin podcastien listaan