Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


OlympiaCast

OlympiaCast on Suomen Olympiakomitean tuottama podcast-sarja huippu-urheilun tarinoista, ihmisistä ja ilmiöistä. Sarjassa tavataan urheilijoita, valmentajia, johtajia ja taustavaikuttajia suomalaisen huippu-urheilun ytimestä ja sukelletaan syvälle kunkin vieraan sielunmaisemaan. Isäntinä toimivat Mika Poutala ja Ilkka Palomäki.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 41 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 16.8.2018.

Liisa Ahlqvist-Lehkosuo

Julkaistu 18.9.2019

Liisa Ahlqvist-Lehkosuo on voimisteluliiton huippu-urheilujohtaja, diplomi-insinööri ja ammattivalmentaja. Oman urheilu-uransa Liisa vietti lähinnä voimistelun parissa, jonka jälkeen hän toimi myös pitkään valmentajana. Ehkä juuri tämän takia, Liisa ymmärtää hyvin urheilijoita ja valmentajia, kun hän työssään kohtaa heitä säännöllisesti. Nyt pureudumme siihen, mitä huippu-urheilujohtajan työhön oikeastaan kuuluu.

Emil Soravuo

Julkaistu 11.9.2019

Emil Soravuo on 22 vuotias telinevoimistelija, joka on tehnyt valtavan loikan viime vuosina kohti kansainvälistä kärkeä. Permanto ja hyppyspesialistina tunnettu Soravuo onkon noussut jo Tokion olympiapaikkarankingissä viivan paremmalle puolelle. Miten villistä lapsesta kasvoi maailmanluokan telinevoimistelija? Se selviää tässä jaksossa.

Maarit Valtonen

Julkaistu 4.9.2019

OlympiaCastin vieraana Maarit Valtonen – mihin kaikkeen vastuulääkäri valmistautuu Tokion olympiakisoissa? Maarit Valtosen lautasella Olympiakomitean ylilääkärinä on paljon: koko suomalaisen huippu-urheilun asiantuntijaverkoston rakentamisen lisäksi käynnissä on jo täyttä häkää valmistautuminen Tokion olympiakisoihin.

Anu Nieminen

Julkaistu 27.5.2019

Anu Nieminen on sulkapallon päävalmentaja, jolla itselläänkin on mittava pelaajaura takana. Vasta 18 vuotiaana Anu päätti lähteä etsimään parempia mahdollisuuksia menestymiseen ulkomailta, ja päätyi Tanskaan. Hän asui ja harjoitteli Tanskassa 20 vuotta ammentaen oppeja lajinsa huipuilta. Kovana harjoittelijana tunnettu Anu osallistui urheilijana neljiin olympialaisiin (2000-2012). 2016 Anu palasi perheensä kanssa Suomeen ja on toiminut 2018 vuoden alusta lähtien maajoukkueen päävalmen

Topi Raitanen

Julkaistu 20.5.2019

OlympiaCastin kevätkauden toiseksi viimeisessä jaksossa kuulemme Topi Raitasen uratarinaa. Minne vie suunnistuksen kautta estejuoksuun päätyneen juoksijan polku? Vuonna 1996 syntynyt Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija on noussut raketin lailla suomalaisen yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin. Siinä nousussa oleellista oli etenkin Berliinin EM-kisojen kahdeksas sija 3000 metrin esteissä viime kesänä. Eikä sekään haitannut, että Raitanen johdatti Suomen miehet maaotteluvoittoon Ruotsista kesä

Erkki Miinala ja Miika Honkanen

Julkaistu 13.5.2019

Tällä viikolla OlympiaCastissa pureudutaan suomalaiseen menestyslajiin, maalipalloon. Lajin saloihin kuulijaa ovat tutustuttamassa Suomen maajoukkuepelaajat Erkki Miinala ja Miika Honkanen. Erkki Miinala Ja Miika Honkanen kuuluvat maailman eliittiin siinä, mitä he tekevät. Nimittäin maalipallossa, joka on yleinen sisäänheittolaji paralympiaurheilun pariin näkövammaisille.

Erkka Westerlund

Julkaistu 6.5.2019

Tän päivän vieras on toiminut urheiluvalmennuksen parissa jo noin 40 vuoden ajan ja nähnyt sen valtavan muutoksen ainoastaan kehon valmentamisesta mielen ja kehon valmentamiseen. Jo 12 vuotiaana valmentamisen aloittanut Erkka Westerlund on auttamassa nykyään myös työyhteisöjä parempaan ihmislähtöiseen valmentamiseen. Keskustelemme Erkan kanssa myös tulevista Jääkiekon MM-kisoista ja mikä on hänen mielestä paras tapa pärjätä arvokilpialuissa.

Tuuli Petäjä-Sirén

Julkaistu 29.4.2019

Tänään mikin toisella puolella istuu olympiamitalisti Lontooosta 2012. Seuraavana vuonna vuoden urheilijana palkittu Tuuli Petäjä-Siren on purjelautailun RS:X luokan kovimpia nimiä edelleen. Homma starttasi ysikytluvun alussa optmistijollalla ja parin muunkin luokan kautta siirtyi hän 2006 purjelautailun pariin. Palkintokaapista löytyy muunmuassa EM prossia ja Olympia hopea. Urheilu-uran rinnalta löytyy myös nelihenkinen perhe. Miten se onnistuu ja mitä se vaatii? Se selviää aivan pian.

Juha Dahlström

Julkaistu 22.4.2019

Mitä kaikkea huippu-urheilijan tulisi ottaa huomioon kaksoisuraa rakentaessaan? Mitkä ovat toimivimmat kaksoisuramallit? Muun muassa näistä puhutaan OlympiaCastissa, kun vieraana on Olympiakomitean kaksoisura-asiantuntija Juha Dahlström. Tämän viikon OlympiaCastissa puhutaan huippu-urheilijan kaksoisurasta - mitä se eri uravaiheissa voi olla, mitä vaihtoehtoja on, miksi se on tärkeää urheilun yhteiskunnallisen aseman kannalta ja niin edelleen.

Laura Ahonen

Julkaistu 15.4.2019

OlympiaCastin vieraana Laura Ahonen – intohimo valmentamiseen on pitänyt keuhkolääkärin voimistelusalin reunalla jo yli 30 vuotta Suomen nuori joukkue tavoittelee tosissaan pääsyä Tokion olympiakisoihin rytmisessä voimistelussa. OlympiaCastin kuuntelijat pääsevät nyt perehtymään lajin saloihin valmentaja Laura Ahosen viemänä.

Elias Kuosmanen

Julkaistu 8.4.2019

Tokioon tähtäävä painin suomalainen suurmies Elias Kuosmanen on voittanut urallaan jo vaikka mitä. Alle 17 vuotiaissa lähti homma rokkaamaan, kun hän voitti Maailmanmestaruuden alle 85kg sarjassa vuonna 2011. Tämän jälkeen sattui kohdalle neljän vuoden loukkaantumisputki, jonka jälkeen 2017 vuonna Elias palasi jälleen mitalien makuun. Ensimmäinen aikuisten arvokisamitali ripustettiin kaulaan toukokuussa 2018 kun hän nappasi pronssia EM kioista alle 97kg sarjassa.

Pasi Mustonen

Julkaistu 1.4.2019

Jääkiekon naisten MM-kisat alkavat tällä viikolla Espoossa. Sen kunniaksi viikon vieraana OlympiaCastissa on naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen. Jo viidettä vuottaan Naisleijonia luotsaavan Pasi Mustosen kanssa puhutaan menestystekijöistä lyhyellä, mutta myös pidemmällä tähtäimellä.

Laura Lepistö

Julkaistu 25.3.2019

Laura Lepistö on Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija yksinluistelussa. Sykähdyttävimpänä hetkenä Laura pitää vuoden 2009 EM kotikisojen voittoa, vaikka paras saavutus onkin mm pronssimitali 2010 vuodelta. Yrittäjänä itsensä elättävä Laura on kokeillut urheilu-uransa jälkeen monenlaisia työjuttuja. Laura on osakkaana pari vuotta sitten perustetussa Snou Creative yrityksessä, mutta nykyään suurin osa ajasta menee Brändi Managerina toimiessa Riedel luistinvalmistajalle.

Niko Vuorinen

Julkaistu 18.3.2019

OlympiaCastin vieraana Niko Vuorinen – miekkailija, joka muutti unelmansa perässä Unkariin Niko Vuorisen tarina on poikkeuksellinen: vaikka hän löysi miekkailun vasta 15 vuoden iässä, hän on noussut maailman huipun välittömään tuntumaan kalpamiekkailussa. Parhaina saavutuksinaan Niko pitää EM-kisojen kuudetta sijaa viime vuodelta sekä Vancouverissa vuonna 2017 napattua kolmossijaa maailmancupissa. Maailmanlistalla Niko Vuorinen on parhaimmillaan ollut 17:s.

Mira Potkonen

Julkaistu 11.3.2019

Ilman Mira Potkosta Suomi olisi jäänyt Rio De Janeiron olympialaisissa 2016 ilman mitaleja. Hän nimittäin voitti pronssi mitalin, vaikka neljä vuotta aikaisemmin tämän piti olla mahdotonta. Mira Potkosen poikkeuksellinen ura alkoi vasta 28 vuotiaana ja se on ollut täynnä uskomattomia tarinoita.

Esapekka Lappi

Julkaistu 4.3.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Citroen-tallin tehdaskalustoa rallin MM-sarjassa kuljettava Esapekka Lappi. 28-vuotias pieksämäkeläinen on viimeisin nimi suomalaisten huippurallikuljettajien katkeamattomalla janalla, joka alkoi jo vuosikymmeniä sitten. Esapekka Lapin tie rallin MM-sarjaan ei ole ihan perinteisimmästä päästä, sillä alun perin hän haaveili Formula 1 -kuljettajan urasta. Siirto ralliin tapahtui pitkälti taloudellisista syistä.

Lauri Hakola

Julkaistu 25.2.2019

Lauri hakola on mäkimaajoukkueen päävalmentaja vuodesta 2018 lähtien. Oman mäkihyppuran kohokohta oli ensimmäinen nuorten sm-pronssi, sekä junioreiden mm-mitali joukkuemäestä. Haukiputaalta kotoisin oleva Lauri muutti Kuopioon urheilulukion perässä ja siitä lähti kehittyminen uusille urille. Aktiiviuran aikana Lauri oli jo erittäin kiinnostunut valmentamisesta ja vetikin jo silloin mäkihyppykoulua.

Olli-Pekka Kärkkäinen

Julkaistu 18.2.2019

Tällä viikolla OlympiaCastin vieraana on Huippu-urheiluyksikön kestävyyslajien lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen. Kärkkäinen toimii muun muassa Suomen joukkueenjohtajana tällä viikolla alkavissa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Seefeldissä.

Mikko Ilonen

Julkaistu 11.2.2019

Mikko Ilonen on Suomen menestynein golffari kautta aikojen. ammattilaisura lähti lentoon vuonna 2001 kun hän pääsi pelaamaan Mastersissa Tiger Woodsin kanssa. Maailmanlistalla hän on yltänyt sijalle 37, vuonna 2014. Majoreitä on kertynyt pitälti yli toistakymmentä. 2016 Mikko edusti Suomea Rio De Janeiron olympialaisissa.

Emma Terho

Julkaistu 4.2.2019

Emma Terho (os. Laaksonen) muistetaan mittavalta pelaajauraltaan, jonka aikana hän saavutti kaksi olympia- ja neljä MM-mitalia jääkiekossa. Ensimmäisen kerran Emma juhli olympiamitalia jo 16-vuotiaana Naganossa 1998. Uransa jälkeen ja jo sen loppupuolella Emma on suuntautunut voimakkaasti urheilupolitiikkaan, ja useiden merkittävien luottamustoimien kautta hän on päätynyt Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäseneksi ajamaan urheilijoiden asiaa globaalisti.

Tuukka Kotti

Julkaistu 28.1.2019

OlympiaCastin tuoreimman jakson vieraana on yksi Susijengi-ilmiön ruumiillistumista, kaikkien aikojen eniten maaotteluita Suomen koripallomaajoukkueen paidassa pelannut Tuukka Kotti. Miten Kotista kasvoi 2000-luvun alkuvuosina pelaaja, jota voi hyvällä syyllä tituleerata Susijengin puolustuspään ankkuriksi? Entä mitkä ovat olleet kaikkein merkittävimmät virstanpylväät Susijengin kasvutarinassa Euroopan huipulle?

Pekka Holopainen

Julkaistu 21.1.2019

Pekka Holopainen on laajalti tunnettu ja monesti palkittu urheilutoimittaja. "Palkintokaapista" löytyy mm. Suomen urheilugaalan vuoden urheilutoimittajan titteli, sekä Bonnier journalisti palkinto. Pitkänlinjan toimittajan työn lisäksi Pekka on kirjoittanut kirjoja, joista tunnetuimpia ovat Janne Ahosen ja Aino-Kaisa Saarisen elämänkerrat. Tääsä jaksossa kääntyy roolit päälaelleen, kun "urheilija" haastatteleekin toimittajaa. Pitääkö urheilutoimittajan olla urheiluhullu?

Noora Räty

Julkaistu 14.1.2019

Noora Räty on Suomen menestynein nais jääkiekkomaalivahti. Nuoresta iästä (29) huolimatta, hän on torjunut jo neljissä olympialaisissa, joista palkintokaapissa komeilee kaksi pronssimitalia. Noora on pelannut kiekkoa mm. Minnesotan (USA) yliopistossa, Kanadan ammattilaissarjassa (Kiinalaisessa joukkueessa), Venäjällä, Suomen maajoukkueessa ja Mestiksessä (miesten). Miten hänestä on tullut niin hyvä ja miksi hän pelasi ainoastaan poikien kanssa teini-ikäiseksi asti? Selviää tässä ja

Peter Halen

Julkaistu 17.12.2018

OlympiaCastin syyskauden viimeisessä jaksossa vieraana on Peter Halén. Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja avaa näkemyksiään siitä, mitä kuuluu hyvään urheilufysioterapiaan huippu-urheilijan valmennusprosessissa. Halén on ollut muun muassa luomassa alalle sertifikaattisysteemiä, joten hän on oikea ihminen puhumaan urheilufysioterapiasta ja sen merkityksestä huippu-urheilun kokonaisuudessa.

Krista Pärmäkoski

Julkaistu 10.12.2018

Krista Pärmäkoski on yksi Suomi-urheilun keulakuvia tällä hetkellä. Pyongchangin olympialaisissa Krista voitti kolme olympiamitalia ja nosti viimeistään itsensä koko kansan tietoisuuteen. Mutta mistä tämä kaikki alkoi? Krista kasvoi maatilalla, tehden raskaita töitä vanhempien parissa. Yläasteella koulumatkaa kertyi 52km suuntaansa, mikä toi tottakai omia haasteita arkeen. Lukioon Krista muutti toiselle paikkakunnalle, ja näin ollen hoiti kotihommat yksin jo 15 vuotiaana.

Ari-Pekka Liukkonen

Julkaistu 3.12.2018

Ari-Pekka Liukkonen on Suomen nopein uimari, sekä maailman pisin arvokisauimari. Jyväskylässä asuva 208 senttinen uimari on kaksinkertainen EM-mitalisti ja olympiaurheilija. Mainitsemisen arvoista on myös 2015 vuoden esikuva palkinto urheilugaalassa, sekä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa paikka 2017 lähtien politiikan puolella. AP:n ura on todella poikkeuksellinen, sekä treenimetodit herättävät puhetta monissa piireissä. Hän on myös kokenut oman osansa tiukoista tappioista.

Jani Kukkola

Julkaistu 26.11.2018

Salibandyn MM-kisat lähestyvät – OlympiaCastin vieraana Jani Kukkola OlympiaCastin tuoreimman jakson vieraana on lähestyvien salibandyn MM-kisojen kunniaksi Jani Kukkola. 32-vuotias Kukkola jahtaa Prahasta jo uransa neljättä maailmanmestaruutta. Jani Kukkola on kuulunut viimeisen vuosikymmenen ajan Suomen maajoukkueen avainpelaajiin. Maailman parhaisiin keskushyökkääjiin lukeutuva Kukkola on ollut voittamassa tähän mennessä jokaista Suomen miesten maailmanmestaruuksista.

Mari Eder

Julkaistu 19.11.2018

Mari Eder (os. Laukkanen) on Itävallassa asuva suomalainen ampumahiihtäjä, joka avioitui itävaltalaisen miehen (Benjamin Eder) kanssa kesällä 2018. Tässä jaksossa keskustelemme Marin kanssa pettymyksistä ja minäkuvasta. Mitä tapahtuu jos urheilijan koko identiteetti on urheilussa ja saavutuksissa. Mari paljastaa myös ensi kauden suunnitelmiaan panostaa hieman enemmän hiihdon puolelle.

Teemu Lemmettylä

Julkaistu 12.11.2018

OlympiaCastin tuoreimman jakson vieras Teemu Lemmettylä on suomalaisen urheilun tuntematon moniottelija, jonka merkitys muun muassa maastohiihdon 2010-luvun menestyksen taustavaikuttajana on iso. Teemu Lemmettylä on yksi maailman parhaista urheilijoista extreme-triathlonissa. Hän on myös paljon muuta; muun muassa korkeasti koulutettu tutkija, joka on juuri aloittanut tohtorin opinnot liikuntateknologian saralla.

Anni Vuohijoki

Julkaistu 5.11.2018

Anni Vuohijoki on poikkeuksellinen huippu-urheilija monella tapaa. Tänä kesänä EM pronssia voittanut painonnostaja on opiskellut itsensä urheilun ohessa mm. lääkäriksi. Annin ajatukset ovat teräviä ja syviä. Tässä jaksossa puhumme mm. identiteetistä, onnellisuudesta ja arvoista.

Jukka Jalonen

Julkaistu 29.10.2018

OlympiaCastin vieraana on alkavan maajoukkuejääkiekkokauden kunniaksi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen – ainoa suomalainen, joka on päävalmentajana saavuttanut jääkiekon maailmanmestaruuden. - Iso tekijä oli se, että Suomessa on tällä hetkellä erittäin paljon nuoria nousevia ja jo nousseita kykyjä. Se on yksi tekijä, mikä minua kiehtoi. Kun pääsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa tekemään vuoden verran töitä näiden kaverien kanssa, se antoi viimeisen ruiskeen tähän, Jal

Andreas Romar

Julkaistu 22.10.2018

Andreas "Andy" romar on Suomalainen vauhtilajien alppihiihtäjä. Harrastus alkoi "virallisemmin" kuuden vuoden iässä vain 45m korkealta nyppylältä. 2009 vuonna Andy voitti nuorten maailmanmestaruus pronssimitalin, joka oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisamitali syöksylaskusta. Usemman ison loukkaantumisen kokenut Andy onkin oppinut tavoitteen asettamisen tärkeyden juuri näiden haastavein hetkien kautta.

Pauliina Vilponen

Julkaistu 15.10.2018

OlympiaCastin vieraana Vilponen kertoo tarinansa; miten hän on järjestänyt itsensä asemaan, jossa hän sai valita kahden mahtavan vaihtoehdon – lentopallon ammattilaisuran ja juristin työn välillä. Valinta osui siviilityöhön, mutta sitä ennen Vilponen ehti johdattaa naisten maajoukkueen 30 vuoden tauon jälkeen EM-lopputurnaukseen.

Nuorten Olympialaiset - Buenos Aires

Julkaistu 8.10.2018

Nuorten Olympialaiset on käynnissä parhaillaan Argentiinan Buenos Airesissa. Suomen joukku koostuu reilusta kahdestakymmenestä urheilijasta, jotka ovat jahtaamassa mitaleja, sekä pistesijoja. Tässä jaksossa kuullaan Arttu Mattilan sekä Jessica Kähärän tarina lapsuudesta nuoreksi huippu-urheilijaksi. Yhtäläisyyksiä löytyi mm. eri lajijen harrastaminen lapsuudessa, sekä intohimo kehittyä parhaaksi mahdolliseksi urheilijaksi.

Kaisa Sali

Julkaistu 30.9.2018

OlympiaCastin vieraana Kaisa Sali – rautanainen, joka oli valmis myymään asuntonsakin urheilun vuoksi - Meillä on kaikki pelissä urheilun kanssa. Tuloja saamme juuri sen verran, että pystymme tätä hommaa tekemään, mutta säästöön tästä ei juurikaan jää. Taloudellisesti tämä on täysin hullua hommaa, mutta molemmat olemme sitä mieltä, että saamme tästä tosi paljon muuta arvoa kuin rahaa, Sali korostaa OlympiaCastin vieraana.

Jarkko Nieminen

Julkaistu 24.9.2018

Jarkko Nieminen on Suomen kaikkien aikojen tennistykki. Parhaimmillaan ATP-maailmanlistalla 13 sijoittunut Suomalainen pelasi huikean uran voittaen kaksi ATP-turnausta kaksinpelissä ja viisi nelinpelissä. Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli hänen jäähyväistapahtumansa Final Night, missä hän pelasi mm. Roger Federeriä vastaan. Jarkko jakaa innoissaan tietoaan ja taitoaan nuoremmille pelaajille mentorin roolissa. Hän toimii myö tenniksen Davis Cup kapteeninen.

Emmi Peltonen

Julkaistu 17.9.2018

Emmi Peltonen on kolmannen polven olympiaurheilija. Perheen urheilutausta on värikäs ja isä Ville Peltonen on entinen jääkiekkoilija. Taitoluistelun Yhdysvalloissa aloittanut Emmi on reissannut paljon ympäri maailmaa treenien ja kisojen perässä. Emmi teki yläasteen jälkeen päätöksen satsata kaikkensa urheiluun, ja saavutti jo lyhyessä ajassa yhden unelmansa, pääsyn olympialaisiin.

Titta Keinänen

Julkaistu 10.9.2018

OlympiaCastin neljännen jakson vieraana on hujauksessa kuumimpien suomalaisnimien joukkoon matkalla Tokion olympiakisoihin kohonnut karateka Titta Keinänen. Titta Keinänen voitti tuoreen olympialajin, karaten korkeimman kilpailusarjan – K1-kiertueen – perättäiset osakilpailut Rabatissa ja Istanbulissa. Tällä hetkellä Keinänen onkin yksi kuumimmista nimistä sarjassaan, yli 68-kiloisissa.

Liisa Lilja

Julkaistu 3.9.2018

Liisa Liljan upeasta elämänasenteesta on varmasti opittavaa meille kaikille. Miten hyväksyä haasteet ja vaikeudet, mutta olla välittämästä niistä liikaa? Rakkaus urheilua kohtaan loistaa todella vahvasti Liisan elämässä. Hän puhuu myös siitä miten hän ei tavoittele voittoja, mutta haluaa olla aina radan nopein.

Sanna Kämäräinen

Julkaistu 27.8.2018

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen on tunnettu positiivisuudestaan ja elämänilostaan. Kun kroppa ei kestä, kestääkö pää? Lähes 1000 päivää pois kilpakentiltä opetti Sannalle paljon urheilusta, mutta ehkä jopa enemmän elämästä. Tämä syvällinen keskustelu avaa hienosti urheilijan sielunmaisemaa sekä voittojen, että haasteiden keskellä.

Mika Lehtimäki

Julkaistu 16.8.2018

Millaista reittiä Mika Lehtimäki on Huippu-urheiluyksikön johtajaksi kulkenut? Mitä tähänastinen työura on opettanut vaativaa pestiä varten? Entä millaisin toimenpitein Huippu-urheiluyksikkö suomalaisen urheilumenestyksen kohentamiseen pyrkii?

Takaisin podcastien listaan