Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Podden om Afrika

En podd om Afrika av de finlandssvenska journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström. Hör berättelserna som sällan når över nyhetströskeln i Europa.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 112 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 7.9.2018.

Podden om Afrika, del 110: Koloniala ursäkter och historien om Muammar Gaddafi

Julkaistu 3.6.2021

Både Frankrike och Tyskland erkände misstag och folkmord i veckan i betydande ursäkter från de forna kolonialmakterna. Hanna har läst ner sig i Muammar Gaddafi som är veckans person, och vi funderar lite på varför Afrikanska unionen kanske inte fungerar så bra som den kunde.

Podden om Afrika, del 109: Vulkanutbrott och 30 år av icke-erkänd självständighet

Julkaistu 27.5.2021

Goma i Demokratiska republiken Kongo har drabbats av vulkanutbrott. Hur är livet vid foten av en aktiv vulkan? Vi pratar också om Somaliland, som utropade sig till egen stat för 30 år sedan. Somaliland har fått utveckla sig själv ifred jämfört med många andra områden i Afrika, varför? Vi svarar också på en lyssnarfråga om fadderskap! 

Podden om Afrika, del 108: Uganda bygger oljerör och Etiopien skjuter upp val - igen

Julkaistu 18.5.2021

I avsnitt 108 pratar vi om oljejättar som lämnar Nigeria men bygger oljerör i Uganda, veckans person kommer från oljenationen Ekvatorialguinea, och Etiopien flyttar fram det efterlängtade valet. 

Podden om Afrika, del 107: Icke-binära personnummer, en helomvändning i Somalia och afrikanska vaccinpass

Julkaistu 7.5.2021

Vi går igenom det senaste med Dominique Ongwen och läget i Tchad. I Somalia har presidenten ändrat sig om att arrangera val. Och så diskuterar vi coronaläget i Afrika!

Podden om Afrika, del 106: Tchad i kaos efter presidentens död

Julkaistu 22.4.2021

Tchads president Idriss Deby dog på frontlinjen i måndags, och Somalias president Farmajjo förlängde sin redan för långa mandatperiod med två år. Dessutom djupdyker vi i historien om en botswansk prinsessa och funderar på varför det gått så bra för Botswana på många sätt. 

Podden om Afrika, del 105: Liberia, internationell rätt och hbtqi+ i Ghana

Julkaistu 10.4.2021

Vi poddar fortfarande från Liberia, denna gång från huvudstaden Monrovia! 

Podden om Afrika, del 104:Podden i Liberia!

Julkaistu 2.4.2021

Glad påsk önskar vi med ett avsnitt där vi uppdaterar oss om det senaste i norra Moçambique, men mest fokuserar på Liberia och arvet efter de förödande inbördeskrigen som spökar fortfarande.

Podden om Afrika, del 103: President Magafuli är död och hans efterföljare gör historia

Julkaistu 21.3.2021

Tanzanias president John Magufuli har gått bort. Det spekuleras i vad han egentligen dog av och hans vicepresident tar över ett ämbete med stora utmaningar framför sig. Vi diskuterar också läget i Etiopien och tar upp kritik mot podden. 

Podden om Afrika, del 102: Protester i Senegal och spänningar i Afrikas horn

Julkaistu 13.3.2021

Vad har lett till de största protesterna fredliga Senegal har sett på länge? Var finns Tanzanias covid-förnekande president, och finns det risk att krig bryter ut i Afrikas horn? Dessutom får vi höra om drottning Nanny av Maroonerna!

Podden om Afrika, del 101: Lukrativ kidnappning och vaccinstrategier

Julkaistu 5.3.2021

Varför kidnappas skolbarn så ofta i Nigeria? Är det Boko Haram som ligger bakom eller någon helt annan - och vad hände med hashtaggar som #bringbackourgirls? 

Vi pratar också Caster Semenya och Covid-19-vaccinleveranser.

Podden om Afrika, del 100: Nostalgitripp och pinsamt avslöjande

Julkaistu 20.2.2021

Vi har poddat i hundra avsnitt! Vi tittar tillbaka på några av våra gamla avsnitt och Hanna berättar om Madagascars sista drottning! Vi avslöjar också en pinsam hemlighet...

Podden om Afrika, del 99: Moralpoliser och ostälskare

Julkaistu 12.2.2021

I Somalia har presidentens mandatperiod gått ut, varför ordnas inga val? Sydafrika kämpar med att hitta rätt vaccin för det muterade covid-viruset och veckans person leder in oss på en diskussion om lag, rättvisa och moral. 

Podden om Afrika, del 98: Politikrysare i Kongo och bänkmormödrarna i Zimbabwe

Julkaistu 28.1.2021

Bobi Wine har släppts ur sin husarest och Felix Tshisekedi städar ut Joseph Kabilas män ur den kongolesiska politiken. Vad pågår i Etiopien och hur påverkar coronan de kända bänkmormödrarna i Zimbabwe?

Podden om Afrika, del 97: Uganda valspecial

Julkaistu 20.1.2021

Torsdagen den 14 januari 2021 ordnades det president- och parlamentsval i Uganda. Under sittande presidenten Yoweri Musevenis över 30 år vid makten har läget aldrig varit så spänt som nu. Liselott var på plats i Kampala under valveckan och kan nu berätta allt hon upplevde bakom internetblockaden!

Podden om Afrika, del 96: När ska Afrika få coronavaccin och varför skickade Ryssland trupper till CAR efter valet?

Julkaistu 8.1.2021

Ett nytt muterat virus oroar i Sydafrika, som redan drabbats hårdast av alla länder i Afrika av coronapandemin. Både Ryssland och Rwanda skickade trupper till Centralafrikanska republiken efter valet, och vi pratar också om arvet efter Kung Shaka Zulu!

Podden om Afrika: Bonusavsnitt med lyssnarämnen!

Julkaistu 25.12.2020

Vi hoppas att alla som lyssnar har fått ta vinterhelg och lite ledighet och passar på att svara på lite meddelanden vi fått av er! 

Podden om Afrika, del 95: Trollens krig i Centralafrikanska republiken och Musevenis desperation i Uganda

Julkaistu 19.12.2020

De kidnappade nigerianska skolpojkarna är fria, men Boko Haram erövrar nytt territorium. Franska och ryska troll slåss på nätet inför CAR:s presidentval, och Museveni blir allt räddare för Bobi Wine.

Podden om Afrika, del 94: Ghanas opposition gör en Trump och Benin minskar byråkrati med app

Julkaistu 10.12.2020

Efter presidentvalet i Ghana vill förloraren inte erkänna sig besegrad. Striderna i Etiopien är fortfarande i radioskugga. Och Benin är numera landet där det går enklast att grunda ett företag!

Podden om Afrika, del 93: Är kriget slut i Tigray? Och hur ser Nigeria ut med sitt nya protestklimat?

Julkaistu 3.12.2020

I avsnitt 93 pratar vi om hur Etiopien ser ut efter kriget i Tigray och hur #endsars-protesterna har påverkat Nigeria, där ett massmord skedde i veckan. Veckans tips är en äkta ugandisk kulturuplevelse!

Podden om Afrika, del 92: Fredspristagaren som krigar och Näsdagen som inte var rolig

Julkaistu 25.11.2020

Läget i Etiopien blir snabbt värre och det pyr i hela regionen. Vi pratar också kring de afrikanska namnen på BBC:s lista över världens 100 mest inflytelserika kvinnor och benar i Västsahara. 

Podden om Afrika, del 91: Kvar i Kongo och Etiopiens farliga läge

Julkaistu 13.11.2020

Liselott rapporterar fortfarande från Demokratiska republiken Kongo och vi får följa med hennes resa över Kongofloden. Veckans mest skakande nyheter kommer ändå från Etiopien där situationen allt mer börjar likna inbördeskrig.

Podden om Afrika, del 90: Kongospecial! Rapport från koboltgruvorna i Katanga

Julkaistu 3.11.2020

I det 90:e avsnittet av Podden om Afrika blir det mest Kongo, Liselott berättar om sin resa till koboltgruvorna i Katanga men förstås pratar vi också om valet i Tanzania.

Podden om Afrika, del 89: #EndSarsNow! Och varför saknar egyptiska statyer ofta sina näsor?

Julkaistu 17.10.2020

I Nigeria har människorna fått nog av den brutala polisstyrkan Sars och de stora demonstrationerna får solidaritet från hela kontinenten.  För 33 år sedan mördades veckans person: Thomas Sankara.

Podden om Afrika, del 88: Shopping-kampanj i Tanzania och den afrikanska filmens fader

Julkaistu 10.10.2020

Valkampanjerna når snart sin kulmen i Tanzania, det är ett år sedan Abiy Ahmed fick sitt fredspris och Netflix lägger in en till stöt i Afrika. Och så avlägger vi några nyårslöften!

Podden om Afrika, del 87: Vem vill dumpa plast i Afrika? Vad hände Sarah Baartman? Behöver FN ett eget #metoo?

Julkaistu 4.10.2020

USA:s och Kenyas frihandelsavtal kan få konsekvenser utöver bara handel, tre länder tänker slå ihop sina börser och FN-personal anklagas för sexuella övergrepp. Igen. 

Podden om Afrika, del 86: Sjukhussafari och fängslade konstnärer i Sudan

Julkaistu 27.9.2020

Kenya tvingas till nyval på grund av sin genus-progressiva grundlag och i det post-revolutionära Sudan tas steg tillbaka i yttrandefriheten. Och vi frågar oss varför nordiska ungdomar åker till afrikanska sjukhus som om de vore zoon (med företaget Try Medics).

Podden om Afrika, del 85: Senegals coronasuccé, Nigerias kvinnosakshjälte och glöms Afrika bort i BLM-diskussionen?

Julkaistu 21.9.2020

Hur gick det i valet i Tigray i Etiopien? Varför har Senegal klarat coronan så bra? Och ni har väl inte missat #jerusalemachallenge?

Podden om Afrika, del 84: Schampostrul, kärnvapentester och Planet Africa

Julkaistu 11.9.2020

Vad har Gerard Butler gjort för dumheter i landet Afrika? Varför dödshotas Nobelprisvinnaren Denis Mukwege? Och har Frankrike verkligen gjort kärnvapentester i Algeriet?

Podden om Afrika, del 83: Malirikets guldkung, folkmordshjälte fängslad och Etiopiens nya satellit

Julkaistu 4.9.2020

Håller Kagame på att trappa upp mot sina kritiker? Mannen som porträtteras i Hotel Rwanda-filmen, Paul Rusesabagina, har gripits. Donald Trump kapar biståndet till Etiopien på grund av det långvariga dammbråket, och hur lyckades Malis kung för 700 år sedan få guldets pris att rasa i Egypten? 

Podden om Afrika, del 82: Polio, online-protester och får man äta giraff?

Julkaistu 28.8.2020

Vi funderar på valkampanjer i Tanzania och coronakorruption i Kenya. Och för vem finns egentligen nationalparkerna med sina safaris till för?

Podden om Afrika, del 81: Höstens första avsnitt!

Julkaistu 20.8.2020

Efter sommarpausen snackar vi om allt som hänt de senaste veckorna som ni inte får missa. Tyvärr blev det rätt dystert, men veckans tips piggar garanterat upp!

Podden om Afrika, del 80: Semesterspecial! Varthän Burundi, kungen som motsatte sig slaveri och allt annat du behöver veta denna sommar

Julkaistu 17.6.2020

Ett extra maffigt avsnitt inför semesterpausen, hör bland annat om vad som händer i Burundi efter president Nkurunzizas död, om kungen som motsatte sig slaveriet, om journalisten som mördades av regimen i Kamerun och Kenyas nya förbud mot engångsplast. 

Podden om Afrika, del 79: Black Lives Matter och Afrika och zimbabwisk romantisk komedi

Julkaistu 7.6.2020

Polisbrutalitet i Sydafrika, vår favoritförfattare och telekombolag i Etiopien. Veckans avsnitt innehåller lite av varje! 

Podden om Afrika, del 78: Burundis nya president, Abiy Ahmeds vånda och Afrikadagskonsert

Julkaistu 31.5.2020

Hur uttalas Burundis nya presidents namn, varför oroar sig Amnesty över läget i Etiopien, vad händer i norra Mocambique och vem var Wangari Maathai! Allt detta och lite till får du veta i veckans podd!

Podden om Afrika, del 77: Recept mot corona, hurtiga veteraner och en virtuell modeshow i 3D

Julkaistu 24.5.2020

Etiopien har erkänt att de sköt ned planet i Somalia för några veckor sedan och Liselott och Hanna försöker förstå vad som hänt. Det blir också politik i form av lite drama och veckans person samt framgångsrecept mot Covid-19.

Podden om Afrika, del 76: Folkmördare, trollfabrik och coronarobot

Julkaistu 17.5.2020

En av de mest eftersökta misstänkta för folkmordet i Rwanda har äntligen gripits, Ryssland har fört mycket av sina trolloperationer till Afrika inför det amerikanska presidentvalet, och Israel har fått en etiopisk jude som minister - för första gången. 

Podden om Afrika, del 75: Vem sköt ner planet över Somalia?

Julkaistu 10.5.2020

Den digitala dödsdomen alla pratar om och det nedskjutna planet ingen pratar om, debatt om hur vi pratar om corona och Afrika och veckans person, som förespråkade afrikansk socialism. Dessutom två gånger riktigt goda nyheter! 

Podden om Afrika, del 74: Senegals ambitioner, förbjuden film och tragedin i Virunga

Julkaistu 1.5.2020

Senegal vill testa hela befolkningen för Covid-19 med sina nya, billiga tester. Samtidigt donerar ledare i flera länder mer eller mindre delar av sin lön till sjukvården och al Shabaab drar nytta av coronan. Veckans person är en vit sydafrikan - rätt val? Och Liselott och Hanna pratar självklart om den tragiska attacken mot parkvakter i Virunga i Kongo. 

Podden om Afrika, del 73: Noshörningssurrogat, handelskollaps och No Pata Pata

Julkaistu 27.4.2020

Hör hur den nästan utdöda nordliga vita noshörningen ska räddas genom surrogatmödraskap! Ni får veckans afrikanska coronados och veckans person är Miriam Makeba!

Podden om Afrika, del 72: Hostande terrorister, Fela Kutis bajsbyte och Vem ska trösta Jumia?

Julkaistu 18.4.2020

Varför har afrikaner behandlats dåligt i Kina på grund av coronan? Varför bytte Fela Kuti ut sitt bajs? Och hur har det gått för Jumia, ett år efter den stora börslanseringen i USA? Allt du inte visste att du måste veta och lite till i veckans maffiga avsnitt!

Podden om Afrika, del 71: Rep-rap, korallrev och kastrering

Julkaistu 11.4.2020

Vi pratar en hel del om ko...rallrev! Och eftersom Hanna valt veckans person också om forntida krigardrottningar. Dessutom en djuplodande analys på president Musevenis träningsvideo och musikaliska talanger. Och ja - en obligatorisk korall- nej, corona-uppdatering blir det också!

Podden om Afrika, del 70: Corona, afromexikaner och den gröna muren!

Julkaistu 4.4.2020

I poddens 70:e avsnitt livepoddar Liselott och Hanna igen! En hel del corona, men också om den gröna muren genom Afrika och massor film- och andra tips!

Podden om Afrika, del 69: Livepodd!

Julkaistu 28.3.2020

Vi poddar live på Instagram och svarar på frågor och kommentarer. 2/3 av podden handlar om Afrika och corona, 1/3 om helt andra saker. 

Podden om Afrika LIVE den 27.3.2020 kl. 15 (GMT +2)

Julkaistu 25.3.2020

På fredag den 27.3.2020 poddar vi live via Instagram! Häng med, ställ frågor, eller ta en aw med oss. 

Du kan förstås också lyssna på hela podden i efterhand. 

Podden om Afrika, del 68: Koronakarantän, ebolaupptäckare och godanyhetslagunen

Julkaistu 21.3.2020

I Podden om Afrikas 68:e avsnitt pratar Liselott och Hanna ganska mycket om korona, men också annat. Har ni sett bilder på kroppar döda i korona? Har ni sett bilder på kroppar döda i ebola? Nehe, just det. 

Podden om Afrika, del 67: Vita giraffer, vita räddare och mörk rom

Julkaistu 13.3.2020

Två förkylda journalister lyfter på ögonbrynen åt ironin i vem som tagit Corona till Kongo. Hanna och Liselott analyserar läget i Sudan efter mordförsöket på premiärministern och presenterar Patrice Lumumba som veckans person. 

Podden om Afrika, del 66: Ebola, corona och den nya världsordningen

Julkaistu 6.3.2020

I poddens 66:e avsnitt talar Liselott och Hanna om hur corona påverkar Afrika, om att den sista ebolapatienten utskrivits, och om EU:s nya Afrikastrategi och hur Afrika ska hantera den nya kapplöpningen till kontinenten. Veckans person är Afrikas rikaste man, veckans tips en TV-serie som får en att tänka till.

Podden om Afrika, del 65: Åsnor, knark och Chinua Achebe

Julkaistu 28.2.2020

Lite gott och blandat inför helgen - åsnor, Amal Clooney, Etiopien och cannabis. Veckans person var ett litterärt geni och veckans tips är tankeväckande! 

Podden om Afrika, del 64: Podden goes radically rude!

Julkaistu 21.2.2020

I podden om Afrikas 64:e avsnitt talar Liselott och Hanna om Stella "radically rude" Nyanzi som nu friats i Uganda efter att ha åtalats för att ha kränkt presidenten, regering bildad i Sydsudan strax före deadline och rwandisk populär sångare har mystiskt begått självmord i en cell efter att han greps. 

Podden om Afrika, del 63: al Bashir, och rap-barnet och den gyllene tronen

Julkaistu 14.2.2020

Lesothos statsministers fru anklagas för mord! Ett ugandiskt barn rappar mot en minister! Kaos i Sydafrikas parlament! Det har varit en Vecka. Sudans tidigare ledare ska skickas till ICC och i Etiopien stiftas internetlagar. Veckans person höll ett brandtal och kämpade mot kolonialismen. Allt detta i avsnitt 63!

Podden om Afrika, del 62: Bibliska gräshoppssvärmar, döda diktatorer och mystiska terrorister

Julkaistu 8.2.2020

I det 62:a avsnittet av Podden om Afrika funderar Liselott och Hanna över hur bekymrat Afrika borde vara över en kommande coronaepidemi (mycket, enligt forskare), diskuterar Malawis historiska dom om valfusk och berättar om gräshoppor i byxorna på kenyanska landsbygden. Veckans person är Kenyas förre president Daniel Arap Moi som avled i veckan 95 år gammal.

Podden om Afrika, del 61: Maputo, Isabel dos Santos och besöket på al-Shabaab-fängelset

Julkaistu 27.1.2020

Vi är i Maputo, Moçambique! Den här veckan pratar vi bland annat om kvinnan som var gift med två olika länders presidenter, om Burundis Supreme Leader och vad mer som hände under vår Somalia-resa. Spoilers: spindlar, köttätande vegetarianer, mer glass och ett fängelse med god stämning.

Podden om Afrika, del 60: Podden i Somalia

Julkaistu 17.1.2020

I del 60 är Liselott och Hanna på plats i Somalia och snackar bland annat om kulinariska upplevelser. Följ med till Mogadishu!

Podden om Afrika, del 59: Somalias kvinnliga krigspilot, Trumps effekt i Afrika och al-Shabaab trappar upp

Julkaistu 9.1.2020

I 2020:s första avsnitt tänker vi tillbaka på tiotalet i Afrika, noterar hur Donald Trump smugit in sig i afrikanska nyheter och pratar om al-Shabaabs inflytande i Somalia. Och så bekantar vi oss med en historisk pilot.

Podden om Afrika, del 58: Telefoner Made in Africa, King Kaka och God Jul!

Julkaistu 23.12.2019

I den 58:e delen av Podden om Afrika pratar vi om rwandiska telefoner,  om King Kakas nya rap-statement som väckt diskussion i Kenya och veckans person är likaså kenyan: Tom Mboya!

Podden om Afrika, del 57: Märkliga läten, Abiy Ahmeds stora tal och avskurna huvuden

Julkaistu 15.12.2019

Vi dissekerar Abiy Ahmeds stora Nobeltal! Platta påståenden eller enande one-liners? 

Rwanda får investeringar från en gulfstat och någon anar ugglor i Botswanas mossa. Vi introducerar också veckans person! Den första djupdykningen i en historisk person tar oss till blodiga krig i Västafrika. 

Podden om Afrika, del 56: Använda kläder, Kinas pengar och Mörkrets hjärta.

Julkaistu 8.12.2019

I avsnitt 56 av podden om Afrika talar Liselott och Hanna om Sudans och USA:s varmare relationer, om det svåra med att förbjuda använda kläder och presenterar det sista veckans land: Namibia!

Podden om Afrika, del 55: Citykrokodiler, ösregn och spion-Clooney

Julkaistu 1.12.2019

Det är Year of the Return i Ghana och landet delar därför ut medborgarskap. I Östafrika orsakar dipolfenomenet stora problem - vad har ett reality-teprogram om bönder med det att göra? Och varför spionerade George Clooney på Sudans förra diktator? Vi kör ASMR-stil också - regnen som dipolfenomenet orsakar i Kenya finns i bakgrunden i Liselotts ända.

Podden om Afrika, del 54: De tre somaliska systrarna, Gambia för rohingya och Prosperity Party i Etiopien

Julkaistu 24.11.2019

I avsnitt 54 av Podden om Afrika talar Liselott och Hanna om det svåra läget för människorättskäpar i Somalia efter ett tragiskt dödsfall, om varför Gambia tar upp kampen mot Myanmar i fallet med rohigya-minoriteten och om vad det betyder för Etiopien och valet nästa år att Abiy Ahmed bildat ett nytt parti. 

Podden om Afrika, del 53: Oligarken på Madagaskar, Tanzanias nerförsbacke och CFA-franc

Julkaistu 16.11.2019

Ryssland valde att blanda sig i ett nytt presidentval och det är självklart Madagaskar. New York Times har grävt fram en otrolig historia och vi övar madagaskiska namn. Tanzania får ris av människorättsorganisationer igen och censurerar sexiga musikvideor. 

Podden om Afrika, del 52: Oscarsflopp, Trumpmedling och Kongokrascher

Julkaistu 9.11.2019

I poddens 52:a avsnitt berättar vi glädjenyheten att vi nu får stöd från Svenska kulturfonden för att göra podden bättre! Dessutom om den nigerianska filmen som diskades ur Oscarsracet, om Trump som skipar fred i Afrika och en mystisk flygolycka i Kongo.

Podden om Afrika, del 51: Springboks, slavappar och green washing

Julkaistu 2.11.2019

Sydafrika älskar sin rugby och nu har landslaget gjort historia (igen). Det moderna slaveriet har spridits till digitala plattformar och dagens auktoritära ledare på kontinenten är delar av ett kolonialt arv. Vi pratar också om det senaste i Etiopien och börjar få slut på veckans länder. 

Podden om Afrika, del 50: Abiy Ahmeds svåra problem, Rysslands Afrikatoppmöte och Zimbabwes sanktioner.

Julkaistu 27.10.2019

I Poddens 50:e avsnitt diskuterar Hanna och Liselott Etiopiens utmaningar, Rysslands taktik i Afrika och vad sanktioner mot zimbabwiska rika män har för inverkan på folket, som nu protesterar mot dem.

Podden om Afrika, del 49: Bakom scenerna hos en utrikesjournalist i Addis

Julkaistu 19.10.2019

På grund av tekniska problem består största delen av podden av två monologer från olika länder! Liselott är i Addis Abeba och Hanna i New York. Det handlar alltså mycket om Etiopien men också lite on Tunisien och om varför de kinesiska uigurerna situation är aktuell i Afrika.

Veckans podd ger en bra inblick bakom scenerna hos en utrikesreporter!

Podden om Afrika, del 48: Nobelfest i podden!

Julkaistu 12.10.2019

I podden om Afrikas 48:e del snackar Liselott och Hanna Abiy Ahmeds fredspris, pratar om Ngugi wa Thiongo'o trots att han inte vann i år heller, undrar om Uganda försöker passa på att införa dödsstraff mot homosexuella igen eftersom världen tittar åt ett annat håll, och pratar om Mocambiques kommande val, som kan bli ett klimatval.

Podden om Afrika, del 47: Dialog i Kamerun, turistkatastrof i Gambia och pirater i Algeriet

Julkaistu 4.10.2019

Podden om Afrika bjuder i avsnitt 47 på nyheter om USA:s ambassad i Mogadishu, stormaktspresidenter som möts och farliga lägen i Kamerun, Etiopien och Uganda. Dessutom en historisk potpurri från Algeriet och både tips och anti-tips! 

Podden om Afrika, del 46: Varför är egyptiern som inspirerar protester så populär? Gömmer Tanzania ebolafall? Är du bissauguinean?

Julkaistu 27.9.2019

I podden om Afrikas 46:e avsnitt funderar vi på vad som gör egyptiern Mohamed Ali (nej inte den du tänker på) så populär, hur det gör för freden i Sydsudan och kvinnorna i Sudan och uppmanar: support your local filmfestival!

Podden om Afrika, del 45: Afrikas och EU:s komplicerade drama, går Egypten Sudans väg och Americanah blir TV-serie!

Julkaistu 21.9.2019

I det 45:e avsnittet av Podden om Afrika diskuterar Hanna och Liselott den finska EU-kommissarien Jutta Urpilainens nya portfölj som omfattar relationerna till Afrika, protesterna i Egypten och självklart botswansk heavy metal!

Podden om Afrika, del 44: Robert Mugabe är död, murbygge och big data

Julkaistu 14.9.2019

Zimbabwes förra president Mugabe dog två år efter att han avsattes och vi funderar på hans liv och arv. Det blir också en uppdatering om den diplomatiska tvisten mellan Sydafrika och Nigeria och djupdykning i hur big data och pengar kan vinna val.

Podden om Afrika, del 43: De som tjänar på slaveriet, xenofobin i Sydafrika och är Mauritius en dront?

Julkaistu 5.9.2019

Podden fyller ett år! Vi firar med att prata om en massa intressant: universitet som dragit nytta av slavhandeln, de xenofobiska attackerna i Sydafrika, pressfrihet i Tanzania och Mauritius - ett märkligt djur? Avslutningsvis bekantar vi oss (evigheter senare än resten av jorden) med ett nigerianskt musikaliskt stjärnskott! 

Podden om Afrika, del 42: Säsong 2 är här! Ebola går nu att bota, det kan gå bra för Sudan och fy på Bob Geldof!

Julkaistu 31.8.2019

I det första avsnittet av andra säsongen av Podden om Afrika pratar vi om skatteparadiset Mauritius, om ljusningen för eboladrabbade Kongo och om skogsbränderna som hela världen talar om. Som bonus en liten kakofoni av bortklippta godbitar på slutet...  

Podden om Afrika, del 41: Vaginadikten, olika versioner av Libyen och hur starkt lyser hoppet i Sudan?

Julkaistu 12.7.2019

New York Times är pinsamt koloniala i sättet de söker en ny korrespondent på! Vi är också pinsamma. Hanna både sjunger, kan inte sin 90-talsmusik och reciterar en dikt och Liselott försöker starta en Swahili-singalong. Förutom pinsamheter ryms även Twitter-kenyanerna, mera #metoo, det senaste om Sudan och fotboll in i veckans avsnitt.

Podden om Afrika, del 40: Eco-valuta, not so fun facts om Tchad, och håller Burundi på att bli en monarki?

Julkaistu 4.7.2019

I podden om Afrikas 40:e avsnitt bandar vi i Helsingfors! Vi pratar om #metoo i Nigeria, den nya afrikanska valutaunionen och sprider vilt rykten om att Burundi håller på att ändra statsskick till monarki. 

Podden om Afrika, del 39: Ca 950 år av liberiansk historia på två minuter, kuppförsök i Etiopien och fotboll!

Julkaistu 28.6.2019

Del 39 av Podden om Afrika gör en djupdykning i Liberia och den forna partystaden Monrovia, undrar varför diamantfartyg behövs, varför Abiy Ahmed kallade det som hände i Etiopien för kuppförsök och berättar varför Kenya stoppat ett kolkraftverk. Visste du att afrikanska mästerskapen i fotboll har ordnats sedan 1957! (Då med hela 3 deltagare).

Podden om Afrika, del 38: Det senaste från Sudan, mikroplast och mera Eritrea

Julkaistu 21.6.2019

Liselott har varit i Sudan och vet det senaste om läget i landet, inkluderande vad man INTE ska göra om man utsätts för tårgas. I Eritrea fortsätter protesterna bubbla och i Tanzania debatteras perukförbud. 

Podden om Afrika, del 37: Sudan, Sudan, Sudan och femtusen fakta om Guineorna

Julkaistu 14.6.2019

Vi börjar med legalisering av homosexualitet och lite sportnytt men går sedan givetvis över till det som sker i Sudan. Vi hinner också reda ut etymologin bakom Guinea (med hjälp av lite lyssnarrespons) och ta en sväng till Etiopien och Eritrea!

Podden om Afrika, del 36: Bygger IS luftslott i Afrika? Sydafrika får könsbalanserat parlament och Afrikas frihandelsavtal har trätt i kraft.

Julkaistu 31.5.2019

I del 36 av podden, som är Hannas sista podd i USA (!) diskuterar vi bland annat kyrkoattacker i Burkina Faso, IS i Kongo och förutspår svåra tider för Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. 

Podden om Afrika, del 35: HBTQI ur många synvinklar i Kenya, Malawi, Irlands flagga och dramatiska kaffenyheter

Julkaistu 25.5.2019

Liselott har nyss kommit hem från domstolen i Kenya där ett beslut om lagen om homosexualitet förkunnats. Författaren och HBTQI-aktivisten Binyawanga Wainaina har gått bort och vi minns hans smarta texter. Dessutom pratar vi Sydafrikas nya regering, Elfenbenskustens flagga, Malawi och kaffe! 

Podden om Afrika, del 34: Israel lurkar i Afrikas Facebookflöde, och hur ska det gå för Sudan?

Julkaistu 19.5.2019

Liselott och Hanna är lite nedstämda efter Sydafrikaresan, men som tur finns det mycket spännande att prata om ändå! Som varför Israel sponsrar fejkkonton på Facebook och försöker blanda sig i afrikanska val, om att en afrikansk kvinna för första gången tävlar i Cannes och det senaste med Sudan, blir det civilt styre?

Podden om Afrika, del 33: Podden i Afrika! Sydafrikaspecial, omvänd upptäcktsfärd och riktigt ful rasism

Julkaistu 12.5.2019

För första gången någonsin är 100% av podden på plats på den afrikanska kontinenten! Vi är i Johannesburg för att rapportera om det sydafrikanska valet, så det blir en djupdykning i Sydafrika från alla möjliga olika håll. Och lite smått och gott förstås, både en nyupptäckt flod i England och sanningen om ett visst ölföretag på kontinenten. 

Podden om Afrika, del 32: Bara 32 år efter upptäckt tas malariavaccin i bruk. Bobi har gjort ny musik, och Kenneth plågar Mocambique.

Julkaistu 27.4.2019

I avsnitt 32 av podden censureras Hannas första svar mystiskt bort, men hon är i South Dakota och Liselott har tagit sig till Khartoum. Malariavaccin upptäcktes år 1987, nu görs första piloten i Malawi. Bobi Wine sitter i husarrest i Uganda och har gjort ny musik, och en ny storm har slagit till i Mocambique. 

Podden om Afrika, del 31: Ironisk fredsförmedling, förnybar energi och den heliocentriska världsbilden

Julkaistu 19.4.2019

Sudan kämpar och demonstrerar vidare efter en avsatt president, men en fredsexpert är på väg, frukta ej! En ny Trump turnerar på kontinenten igen, ambulansutbudet ser lovande ut i Mogadishu och vi lär dig en minnesregel för att komma ihåg Mauritaniens huvudstad.

Podden om Afrika, del 30: 30 is the new black! Och diktatorerna faller som dominobrickor.

Julkaistu 13.4.2019

Två långtida härskare föll på bara en vecka i Afrika efter protester. Vem är näst? Eftersom Omar al-Bashir föll på Liselotts 30-årsdag tror Hanna att Museveni kommer att falla på hennes 30-årsdag i augusti. Många länder i Afrika satsar nu på kärnkraft: främst i byggarspetsen är Ryssland och Kina.

Podden om Afrika, del 29: Vår galna helg med Rwanda och Abiy Ahmed

Julkaistu 6.4.2019

Liselott är i Kigali och Hanna är hes. Vi hör det senaste om Ethiopian Airlines och en belgisk ursäkt innan vi dyker in i en recension av Abiy Ahmeds första år som premiärminister. Sedan blir det Rwanda för fulla muggar! Det är 25 år sedan folkmordet och Liselott har pratat med rwandier om Rwanda förr och nu. 

Avslutningsvis en recension av avsnitt 4 av Black Earth Rising! 

Podden om Afrika, del 28: Katastrofen i Mocambique, hur afrikanskt är egentligen Jumia, och vet ni vad man kan göra med en passionsfrukt!

Julkaistu 30.3.2019

I del 28 av Podden om Afrika berättar Liselott om sina upplevelser i översvämningsdrabbade Mocambique, Hanna funderar hur afrikanskt företaget Jumia egentligen är. Vi fortsätter diskutera Black Earth Rising och så får ni väldigt praktiska tips!

Podden om Afrika, del 27: Börsnyheter, bindor och binge-watching

Julkaistu 15.3.2019

Vi går snabbt igenom veckans politiknyheter (frisläppta fångar i Kongo, nytt uttalande från Algeriets Bouteflika) för att sen fördjupa oss i nätshopping, mensskydd och tv-serier. 

Och ja, vi tar även upp Ethiopian Airlines-olyckan och Boeing. 

Musikklippet på slutet är intromusiken i Black Earth Rising - Leonard Cohens "You Want It Darker". 

Podden om Afrika, del 26: Uganda och Rwanda gränsbråkar, protesterna i Algeriet tilltar och Abiy Ahmed överraskar igen.

Julkaistu 8.3.2019

I del 26 av Podden om Afrika funderar Liselott och Hanna kring att det snart är en överraskning om Abiy Ahmed i Etiopien inte kommer med en överraskning. Det kommer också fram hur Ugandas och Rwandas bråk förstört ett bröllop, och så kommer det både bildgooglings- och dokumentärtips!

Podden om Afrika, del 25: Antiskräll i Nigeria, hårda tag mot övergrepp, levande döda och Black Earth Rising

Julkaistu 1.3.2019

Två presidenter fick sina mandat förlängda i helgen och en utlyste nationellt undantagsläge på grund av ökat sexuellt våld mot barn. Det handlar om Senegal, Nigeria och Sierra Leone! Och hur mycket skulle du betala för en middag med Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed? Eller hans klocka?

Liselott och Hanna lyssnar på Gambisk koramusik och har tittat på första avsnittet av Netflixserien som dyker in i folkmordet i Rwanda, Black Earth Rising.

Det är ett klipp av Sona Jobartehs koramusik vi hör i avsnittet!

Podden om Afrika, del 24: Kenya och Somalia har råkat i diplomatiskt bråk. Och är små bruna kuvert i journalisters fickor endast fel?

Julkaistu 22.2.2019

Precis när vi bandat podden och Liselott sprungit iväg till domstolen för att höra om homosexualitet legaliseras i Kenya eller inte så meddelade domstolen att beslutet skjuts upp. Upp sköts också Nigerias presidentval, nästa vecka kanske vi har ett resultat! I podden funderar vi också på konsekvenserna av Somalias och Kenyas diplomatiska bråk, och har egna erfaenheter av små bruna kuvert under presskonferenser. 

Podden om Afrika, del 23: Sport och politik i Nigeria, utmaningar och möjligheter i AU och uniformer utan fickor

Julkaistu 15.2.2019

Afrikanska Unionen står på agendan i podden — ny ordförande, nytt år och nya (?) utmaningar. Lite diskussion inför valet i Nigeria blir det också, men framförallt debatt om huruvida curling är en sport. Utöver detta pratar vi 3D-arkitektur, satir, Gandhi och nordiska slavhandlare.

Och så de numera nästan obligatoriska fågelljudsimitationerna.

Podden om Afrika, del 22: USA har både gjort bort sig och utmärkt sig i Afrika den här veckan, nya sätt att tackla malaria och konflikter att hålla koll på i år.

Julkaistu 8.2.2019

Hanna imiterar ibisfåglarna som hörs när Liselott bandar vid Lake Naivasha. Vi diskuterar IS framfart i Nigeria, turismministerns blunder i Uganda och lyckas förstås klämma in Abiy Ahmeds senaste bravur i Etiopien.

Podden om Afrika, del 21: Ugglor, åsnor, domare och George Weahs första år som president

Julkaistu 1.2.2019

Efter en otippad diskussion om ugglor ger vi oss in i nigeriansk politik och ger en analys på Liberias George Weahs första år som president. Vi hör den senaste från Nairobi efter terrorattacken och ger dig informationen om både sport och åsnor du inte visste att du ville veta!

Podden om Afrika, del 20: Vem vill egentligen vara Zimbabwes president just nu?

Julkaistu 25.1.2019

Liselott sitter i Nairobi och är sjuk och deppig, medan Hanna är på glamourös filmfestival i Frankrike. Vi hittar en positiv nyhet från Angola, som avkriminaliserar homosexualitet, och funderar på varför den enda kvinnliga kandidaten i Nigerias presidentval har hoppat av bara tre veckor före valet. Vi konstaterar att Zimbabwes president inte är drömjobbet just nu för oss, men det verkar vara rätt många som skulle vilja åt den posten...

Podden om Afrika, del 19: Hårda nyheter och nya scoop

Julkaistu 19.1.2019

Journalister gonna journalist. Att vara på en annan plats än där det händer är svårt för reporter Lindström och vi hedrar en kollega som blivit en siffra i statistiken. Självklart blir det också både mera Kongoval och prat om terrorattacken i Nairobi. Hanna sitter tryggt i östra Finland medan Liselott ser bilder på ett nermejat cafébord hon själv tidigare suttit vid. 

Så tar vi en liten cykeltur till Eritrea också.

Podden om Afrika, del 18: Krafs krafs i myrboet... Och varför är nån egentligen överraskad över att Kongo gjorde en Kongo?

Julkaistu 11.1.2019

Kongo överraskade Liselott och Hanna med att göra just som Kongo alltid gör. Varför blev vi ens överraskade? Vi funderar på för och nackdelar med att det lärs ut kinesiska i allt fler skolor i Afrika och skickar kärlek till miss Algeriet 2019. 

Podden om Afrika, del 17: Helsingforspodden om Kongo, Sudan och året som gått

Julkaistu 4.1.2019

Vi poddar från samma plats för första gången någonsin! Liselott konstaterar att man borde prata mindre om val, sedan diskuterar vi förstås valet i Kongo. Också malisk musik står på agendan, och hur har presidenterna som lovade förändring förra året egentligen lyckats?

Podden om Afrika, del 16: Kongospecial! Plus allmän hälsovård och kåta låtar.

Julkaistu 21.12.2018

Inför valet i Kongo blir poddens format flexibelt och vi dyker in i Demokratiska Republiken Kongos politik och historia. Vi hör också om länder med allmän hälsovård och om landet som isolerar sig allt mer på världsscenen. Och vet du vad kåt är på swahili? Inte vi heller, men en kontroversiell artist i Tanzania har koll.

(Obs! I avsnittet pratar vi om valet i Kongo som skulle hållas den 23.12 - det har nu flyttats fram en vecka, till den 30.12.)

God jul önskar Podden om Afrika!

Podden om Afrika, del 15: Alla vill till Afrika - till och med Netflix. Så varför sticker USA?

Julkaistu 14.12.2018

Drönare som levererar blod är en succé i Rwanda, men väcker ont blod i Ghana. Vi ska på skönhetstävling till Centralafrikanska republiken. Och Netflix satsar stort på Afrika, och det gör också Ryssland och Kina. Varför drar sig USA tillbaka?

Podden om Afrika, del 14: Kloner, mineraler och terapimormödrar

Julkaistu 7.12.2018

Två presidenter vi ofta nämner hanterar rykten om sin hälsa på olika sätt, din mobil kan bli mycket dyrare (och mer etisk?) och Zimbabwe botar psykisk ohälsa med det enda rätta - mormödrar! 

Podden om Afrika, del 13: Fake news dominerar både podden och Afrika detta olycksavsnitt!

Julkaistu 30.11.2018

I den 13:e delen av Podden om Afrika diskuterar Liselott och Hanna varför fake news är ett så stort problem i Afrika. Dessutom blickar vi tillbaka på Zimbabwe ett år efter att Mugabe föll, och hyllar Kongo för landets insats mot ebolaepidemin som härjar i landet. Dessutom tipsar Hanna om fem afrikanska filmer som tävlar om en Oscarsnominering!

Podden om Afrika, del 12: På plats i Kamerun, frivillig kolonialism och världens högsta bostadshyror

Julkaistu 23.11.2018

Lisen är där det händer i Kamerun, Hanna är på ett tåg till New Jersey. Podden om Afrika får en exklusiv direktrapport från Buea i Kameruns engelskspråkiga område, där militären är ständigt närvarande. Vi funderar också över migration och bostadspriser - och vet du varför alla vill vara i Djiboutis hamn?

Podden om Afrika, del 11: Första världskriget tog egentligen slut i Zambia! Och utan ett visst afrikanskt land skulle Finland inte ha sina kära Sisupastiller

Julkaistu 16.11.2018

Lisen är politiskt inkorrekt och Hanna rantar på om flera saker. Bland annat har hon sett West Wing ett par decennier efter alla andra, och ogillar volonturism. Dessutom funderar vi på läget i Tanzania - är frysande av bistånd längre rätt sätt att visa vad man anser om människorättsbrott? Vad borde man göra istället?

Podden om Afrika, del 10: The Special English Edition!

Julkaistu 9.11.2018

Why has the situation in Egypt deteriorated in the last few years after the hope that came with the Arab spring? Our special guest Eman El-Sherbiny speaks about working as a journalist in Kenya vs Egypt, declares her love for Sinai and gives tips on who to follow if you want to be on top of all things Egypt. We also wonder why the Nordic governments are so quiet about Tanzania, and speculate about who was behind the kidnapping of school children in Cameroon.

Next week we'll be back in Swedish again!

Podden om Afrika, del 9: Modeveckor, plötsliga fågeljud och varför visumproblem är lika med pressfrihetsproblem

Julkaistu 2.11.2018

Varför är det svårt för afrikaner att få resa inom sin egen kontinent? Varför har en stam i Namibia dragit Tyskland inför rätta? Lisen är cynisk och Hanna är naiv då det kommer till krig och fred, en ibisfågel gästpoddar och vi avslöjar en överraskning inför det tionde avsnittet!

Bonus: Bloopers på när vi förlorar nätkontakt och pratar med oss själva på varsitt håll.

Podden om Afrika, del 8: Transrättigheter i Zimbabwe, filmpodd och vilket land är Afrikas Finland?

Julkaistu 26.10.2018

Etiopien kommer med flera överraskningar och Nigeria börjar ladda inför presidentval. Hanna har äntligen sett en sydafrikansk westernfilm (därför blir avsnittet extralångt) och Liselott inser att Gabon är precis som Finland.

Podden om Afrika, del 7: Vi tappar bort oss om Kongo, nätshoppar i Somalia och en av oss kan inte uttala Kanye West.

Julkaistu 19.10.2018

Vad hette Brazzaville tidigare och vad gav Kanye West i present åt Ugandas president Yoweri Museveni när han var på besök? Vi talar om afrikanska länder som är sämre på det där med flyktingpolitik och andra som är bättre på det där med kvinnor i regeringen, och så har nätshoppandet äntligen nått Somalia!

Podden om Afrika, del 6: Allt som hände när vi slutade banda, den populistiska Zulukungen och sportnytt

Julkaistu 12.10.2018

Denis Mukwege kammade hem Nobels fredspris efter att vi slutade banda det förra avsnittet och Melania Trump trampade i klaveret. Vi uppdaterar oss om valet i Kamerun, Zulukungen som ställer sig bakom vita jordbrukare och pratar om OS som anländer till Afrika.

Podden om Afrika, del 5: Vad gör Kina om Afrika inte kan betala sina skulder? Och vad tycker afrikanerna om Melania Trumps besök?

Julkaistu 5.10.2018

I avsnitt 5 av Podden om Afrika diskuterar Liselott och Hanna om hur Kina nästlar in sig i Zambia, hur Melania ska krama elefanter i Kenya och hur hudblekningsprodukter smugglas in i Uganda.

Podden om Afrika, del 4: Försvunna miljoner, vunna miljoner och det senaste om Bobi Wine

Julkaistu 28.9.2018

En semesterfräsch Liselott berättar varför ön Lamu är ett paradis, Hanna drömmer mest om afrofuturism. Vi pratar också om Liberias borttappade miljoner och om den kenyanska bonden som fick alla rätt på sociala medier. 

Podden om Afrika, del 3: Om internets makt och möjlighet, och vad gör Ryssland i Centralafrikanska republiken?

Julkaistu 21.9.2018

I avsnitt 3 av Podden om Afrika diskuterar Liselott och Hanna om ryssar i Centralafrikanska republiken, skottsensorer i Kapstaden och det allsmäktiga internet.

Podden om Afrika, del 2: Kvinnofrågor och språkfrågor

Julkaistu 14.9.2018

Liselott poddar från Turkanasjöns strand, Hanna från sin säng i Brooklyn. Vi pratar #metoo i Afrika, kvinnokrigare i Benin och språkkonflikt i Kamerun.

Podden om Afrika, del 1: Ett stereotypt Afrikapoddavsnitt.

Julkaistu 7.9.2018

I det första avsnittet av Podden om Afrika motiverar vi varför den behövs och pratar sedan om 7 av 54 länder på kontinenten. Och om fred, Afrobeatmusik och använda kläder.

Takaisin podcastien listaan