Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kuva ois kiva

Kuva ois kiva on Suomen Valokuvataiteen museon podcast, jossa puhutaan kuvasta. Se katsoo valokuvaa aina myös laajemmin, avaten sen yhteiskunnallisen tai historiallisen kontekstin. Jokaisessa jaksossa kuunnellaan yksi kiehtova kuva ja kuullaan suomalaisen valokuvauksen mielenkiintoisimpia ihmisiä. Podcastin on tuottanut Jaksomedia.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 22 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 23.8.2019.

Valokuvan terapeuttinen voima

Julkaistu 18.7.2022

Valokuvaterapeutti Sari Reiman ja Valokuvataiteen museon näyttelyamanuenssi Tiina Rauhala keskustelevat valokuvan terapeuttisesta voimasta. Podcastia juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Arkistonauhassa kuullaan Jan-Olof Mallanderia. Jakso on tehty yhteistyössä kuvapalvelu Ifolorin kanssa.  Lisätietoja podcastista löydät Suomen valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Metsän aika

Julkaistu 8.6.2022

Valokuvataiteilijat Sanni Seppo ja Ritva Kovalainen keskustelevat metsästä ja metsän kuvaamisesta. Arkistonauhassa kuullaan Leena Sarastetta.

Kuvan ympäristöjälki

Julkaistu 29.3.2022

Valokuvataiteen museon Kuva ois kiva -podcastsarjan jaksossa 20 Kuvan ympäristöjälki museonjohtaja Elina Heikka sekä Aalto-Yliopiston professori Jukka Manner keskustelevat digikuvan ympäristöjäljestä.  Arkistokuvassa nähdään museon kokoelmista Ilmari Heikkilän kuva vuodelta 1917. Lisätietoja podcastista löydät Suomen valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Ruskeat Tytöt take over

Julkaistu 31.1.2022

Valokuvataiteen museon Kuva ois kiva -podcastsarjan jakso 19 on Ruskeat Tytöt Ry:n toteuttama take over -jakso.   Ruskeat Tytöt Ry:n aktiivit ja kulttuurialan toimijat, kirjoittaja ja tuottaja Fiona ‘Elone, tanssija ja dj Sophia Wekesa sekä monimediataiteilija Caroline Suinner keskustelevat Prof. Sir Z. Muholin työstä taiteilijana ja yhteisön jäsenenä.  Jaksossa pohditaan miten oma yhteiskunnallinen positio vaikuttaa siihen mitä näemme kuvassa ja miten ruskeat suomalaiset tunnistavat itsensä Muholin tavoissa tehdä töitä.

Rakennettu valokuva: Magnus Scharmanoff

Julkaistu 8.9.2021

Valokuvaaja Magnus Scharmanoff ja Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Anna-Kaisa Rastenberger keskustelevat rakennetusta valokuvasta. Arkistokuvassa nähdään Otso Pietisen teos nimeltä Suru ja arkistonauhassa kuullaan Susanna Majuria. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Valokuva & elokuva: Johanna Vuoksenmaa

Julkaistu 6.5.2021

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa ja Valokuvataiteen museon viestintäasiantuntija Jaakko Laasanen keskustelevat valokuvan ja elokuvan yhteyksistä. Podcastia juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Arkistonauhassa kuullaan Jörn Donneria. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Katuvalokuvaus: Jouko Leskelä

Julkaistu 18.2.2021

Tarvitseeko katuvalokuvauksen aina tapahtua kadulla? Vieraana jaksossa on valokuvaaja Jouko Leskelä, joka kertoo mm. että ihmiset ja liike erottavat katuvalokuvauksen maisemakuvauksesta. Studiossa hänen kanssaan on keskustelemassa Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Max Fritze sekä juontajana museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Arkistonauhassa kuullaan Photowalkilla haastateltua Jussi Kapasta.  Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Jari Silomäki: Valokuvan kerronnallisuus

Julkaistu 23.10.2020

Kuinka valokuvan kerrontaa luodaan? Vieraana jaksossa oleva Jari Silomäki kertoo mm. miten autofiktio näkyy hänen töissään. Studiossa on Jarin kanssa keskustelemassa Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka sekä juontajana museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Arkistonauhassa kuullaan Jyrki Luukkonen haastattelee Matti Saaniota. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Muotikuvaus: Marica Rosengård

Julkaistu 25.6.2020

Miten muotikuva erottuu omana valokuvauksen muotonaan? Vieraana jaksossa oleva Marica Rosengård kertoo mm. millainen muotikuva kestää paremmin aikaa. Studiossa on Marican kanssa keskustelemassa Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen sekä juontajana museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Arkistokuvassa nähdään Ulla Finnilän avaruusajan nainen ja kosminen muoti ja arkistonauhassa kuullaan Vuokko Eskolin-Nurmesniemeä. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Henkilökuvaus: Heidi Piiroinen

Julkaistu 27.5.2020

Mistä elementeistä koostuu hyvä henkilökuva? Miten tärkeää valokuvaaja Heidi Piiroisen mielestä kuvattavan ja kuvaajan kohtaaminen on? Studiossa on myös Valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen ja museon yleisötyön intendentti Erja Salo, jotka Piiroisen kanssa keskustelevat henkilökuvauksen saloista. Arkistokuvassa nähdään Kuvasiskojen kuva kuvanveistäjä Laila Pullisesta ja arkistonauhassa kuullaan Jaakko Heikkilää. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Luontokuvaus: Soosseli

Julkaistu 22.4.2020

Miksi luontokuvaus on niin suosittua? Voiko lähiluonnosta saada uskottavia luontokuvia? Vieraana luontokuvaaja Ossi Saarinen aka. Soosseli sekä Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat luontovalokuvasta.

Taidevalokuva: Ulla Jokisalo

Julkaistu 24.3.2020

Mitä on taidevalokuva? Miten kirjallisuus on vaikuttanut valokuvataiteilija Ulla Jokisalon valokuvaamiseen? Jokisalon lisäksi studiossa ovat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius ja museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta.

Kuvajournalismi: Touko Hujanen

Julkaistu 27.2.2020

Valokuvaaja Touko Hujanen ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Max Fritze keskustelevat kuvajournalismista.

Mitä on valokuvan kulttuurinen omiminen?

Julkaistu 19.12.2019

Mitä on kulttuurinen omiminen? Miksi siitä puhutaan ja miten se näkyy suomalaisessa visuaalisessa kulttuurissa? Valokuvataiteilija Marja Helander ja Valokuvataiteen museon museopedagogi Aapo Raudaskoski keskustelevat aiheesta. Arkistokuvana tarkastellaan Jorma Purasen kuvaa kuvitteellinen kotiinpaluu vuodelta 1991. Jaksossa kuullaan myös arkistonauha vuodelta 2014, jossa valokuvaaja Mikko Savolainen kertoo työstään romaniyhteisöissä. Lisätietoa jakson sisällöstä löydät Suomen valokuvataiteen museon sivuilta .

Kaikkien aikojen kotialbumit

Julkaistu 5.12.2019

Valokuvaaja ja keräilijä Harri Tahvanainen ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat kotialbumeista. Avainkuvana nähdään Helvi Ahosen ihastuttava kotialbumikuva. Poikkeuksellisesti kuullaan kaksi arkistonauhaa, Heikki Valanteen sekä Irja Leinon haastattelut.

Valokuva valvoo meitä

Julkaistu 22.11.2019

Tampereen yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Asko Lehmuskallio ja Suomen Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius keskustelevat Erja Salon kanssa tavoista, joilla valokuva on toiminut valvonnan välineenä sen historian alkuaskeleista saakka. Millaisista palasista koottiin portrait parlé -tunnistusvalokuvia ja mistä tiedettiin, oliko se paikkansapitävä? Millaisia heikkouksia on automaattisella kasvontunnistuksella? Entä millainen on valokuvan teknologian ja kaupungistumisen välinen kohtalonyhteys? Arkistokuvana katsellaan Matti Koivumäen kuvaa vuodelta 1970.

Milloin valokuva on fake news?

Julkaistu 8.11.2019

Milloin valokuva on totta ja milloin ei? Millaisia ovat visuaaliset valeuutiset? Miksi kaikki ovat Instagramissa niin onnellisia? Mikä kaikki voi tulla katsojan ja kuvan kohteen väliin? Kuva ois kiva -podcastin kuudennessa jaksossa valtiotieteiden tohtori Eemeli Hakoköngäs ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti pohtivat, milloin valokuva on fake news. Podcastin juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Lisätietoa ja jaksossa käsiteltyjä kuvia löydät Valokuvataiteen museon sivuilta.

Muuttaako #metoo valokuvaa?

Julkaistu 24.10.2019

Onko valokuvassa erotettavissa aika ennen ja jälkeen #metoo-liikkeen? Aiheesta keskustelevat Jemima Lindholm ja valokuvatateilija Vilma Pimenoff yhdessä Erja Salon kanssa. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta. Sieltä löytyy myös jaksossa käsitelty kuva Mökkielämää ”kokovartalopitsisukassa”.

Omakuva, selfie vai taideprojekti?

Julkaistu 10.10.2019

Mitä kaikkea omakuva voi olla? Mediataiteilija Liisa Vääriskoski ja Valokuvataiteen museon kokoelma-intendentti Anni Wallenius keskustelevat Erja Salon kanssa valokuvaajien omakuvista. Vääriskoski tunnetaan muun muassa Munalissu-hahmosta, Wallenius taas on ollut mukana Insta_Suomi-tapaustutkimuksessa. Onko omakuva selfie, taideprojekti, perfomanssi vai kenties muodikasta autofiktiota? Mikä on omakuvaa, mitä kuvaamalla itseä kerrotaan, mitä sillä kommentoidaan, mitä se tuo taiteeseen lisää? Milloin kuvaaja esittää kuvassa roolia ja milloin itseään? Lisätietoja ja jaksossa käsiteltyjä kuvia löydät Valokuvataiteen museon sivuilta.

Nainen valokuvaajana

Julkaistu 25.9.2019

Kokoelma-amanuenssi Laura Gelmi ja valokuvaaja, FT Leena Saraste keskustelevat Erja Salon kanssa siitä, millaista on ollut olla nainen ja valokuvaaja historiallisesti. Miksi valokuvaaja oli historiallisesti naisille hyväksytty ammatti? Entä miten naisvalokuvaajien asema on muuttunut viime vuosikymmenien aikana? Jakson avainkuva on valokuvaaja Olga Albinssonin (s. 1885, myöh. Hart) muotokuva, noin vuodelta 1899–1903. Arkistonäytteenä kuullaan valokuvaaja Pekka Kyytisen kelanauhalle tekemä valokuvaajahaastattelu vuodelta 1960. Haastateltavana on 67-vuotias ateljeevalokuvaaja Ester Harkio.

Miten kuvilla muutetaan maailmaa?

Julkaistu 11.9.2019

Onko valokuvaaja maailmanparantaja? Miten kuvalla muutetaan maailmaa? Voiko valokuvanäyttelyllä vaikuttaa? Vieraina ovat Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori Anna-Kaisa Rastenberger, Poliittisen valokuvan festivaalin toinen taiteellinen johtaja, sekä valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Tiina Rauhala. Keskustelua vetää Erja Salo.

Miten kuvilla pönkitetään valtaa?

Julkaistu 23.8.2019

Miten kuvilla pönkitetään valtaa? Milloin valokuvaaja on osana valtakoneistoa, ja milloin hän kyseenalaistaa sitä? Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka sekä kuvajournalisti Sakari Piippo keskustelevat kuvan vallasta Erja Salon kanssa. Sakari Piipon näyttely Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä on esillä Valokuvataiteen museon suuressa näyttelytilassa 13.9.2019–5.1.2020.

Takaisin podcastien listaan