Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Kuva ois kiva

Suomen Valokuvataiteen museon podcast, jossa puhutaan kuvasta

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 9 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 23.8.2019.

Mitä on valokuvan kulttuurinen omiminen?

Julkaistu 19.12.2019

Mitä on kulttuurinen omiminen? Miksi siitä puhutaan ja miten se näkyy suomalaisessa visuaalisessa kulttuurissa? Valokuvataiteilija Marja Helander ja Valokuvataiteen museon museopedagogi Aapo Raudaskoski keskustelevat aiheesta. Arkistokuvana tarkastellaan Jorma Purasen kuvaa kuvitteellinen kotiinpaluu vuodelta 1991. Jaksossa kuullaan myös arkistonauha vuodelta 2014, jossa valokuvaaja Mikko Savolainen kertoo työstään romaniyhteisöissä. Lisätietoa jakson sisällöstä löydät Suomen valokuvataiteen museon sivuilta .

Kaikkien aikojen kotialbumit

Julkaistu 5.12.2019

Valokuvaaja ja keräilijä Harri Tahvanainen ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti keskustelevat kotialbumeista. Avainkuvana nähdään Helvi Ahosen ihastuttava kotialbumikuva. Poikkeuksellisesti kuullaan kaksi arkistonauhaa, Heikki Valanteen sekä Irja Leinon haastattelut.

Valokuva valvoo meitä

Julkaistu 22.11.2019

Tampereen yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Asko Lehmuskallio ja Suomen Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius keskustelevat Erja Salon kanssa tavoista, joilla valokuva on toiminut valvonnan välineenä sen historian alkuaskeleista saakka. Millaisista palasista koottiin portrait parlé -tunnistusvalokuvia ja mistä tiedettiin, oliko se paikkansapitävä? Millaisia heikkouksia on automaattisella kasvontunnistuksella? Entä millainen on valokuvan teknologian ja kaupungistumisen välinen kohtalonyhteys? Arkistokuvana katsellaan Matti Koivumäen kuvaa vuodelta 1970.

Milloin valokuva on fake news?

Julkaistu 8.11.2019

Milloin valokuva on totta ja milloin ei? Millaisia ovat visuaaliset valeuutiset? Miksi kaikki ovat Instagramissa niin onnellisia? Mikä kaikki voi tulla katsojan ja kuvan kohteen väliin? Kuva ois kiva -podcastin kuudennessa jaksossa valtiotieteiden tohtori Eemeli Hakoköngäs ja Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Sofia Lahti pohtivat, milloin valokuva on fake news. Podcastin juontaa museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Lisätietoa ja jaksossa käsiteltyjä kuvia löydät Valokuvataiteen museon sivuilta.

Muuttaako #metoo valokuvaa?

Julkaistu 24.10.2019

Onko valokuvassa erotettavissa aika ennen ja jälkeen #metoo-liikkeen? Aiheesta keskustelevat Jemima Lindholm ja valokuvatateilija Vilma Pimenoff yhdessä Erja Salon kanssa. Lisätietoja podcastista löydät Suomen Valokuvataiteen museon nettisivuilta. Sieltä löytyy myös jaksossa käsitelty kuva Mökkielämää ”kokovartalopitsisukassa”.

Omakuva, selfie vai taideprojekti?

Julkaistu 10.10.2019

Mitä kaikkea omakuva voi olla? Mediataiteilija Liisa Vääriskoski ja Valokuvataiteen museon kokoelma-intendentti Anni Wallenius keskustelevat Erja Salon kanssa valokuvaajien omakuvista. Vääriskoski tunnetaan muun muassa Munalissu-hahmosta, Wallenius taas on ollut mukana Insta_Suomi-tapaustutkimuksessa. Onko omakuva selfie, taideprojekti, perfomanssi vai kenties muodikasta autofiktiota? Mikä on omakuvaa, mitä kuvaamalla itseä kerrotaan, mitä sillä kommentoidaan, mitä se tuo taiteeseen lisää? Milloin kuvaaja esittää kuvassa roolia ja milloin itseään? Lisätietoja ja jaksossa käsiteltyjä kuvia löydät Valokuvataiteen museon sivuilta.

Nainen valokuvaajana

Julkaistu 25.9.2019

Kokoelma-amanuenssi Laura Gelmi ja valokuvaaja, FT Leena Saraste keskustelevat Erja Salon kanssa siitä, millaista on ollut olla nainen ja valokuvaaja historiallisesti. Miksi valokuvaaja oli historiallisesti naisille hyväksytty ammatti? Entä miten naisvalokuvaajien asema on muuttunut viime vuosikymmenien aikana? Jakson avainkuva on valokuvaaja Olga Albinssonin (s. 1885, myöh. Hart) muotokuva, noin vuodelta 1899–1903. Arkistonäytteenä kuullaan valokuvaaja Pekka Kyytisen kelanauhalle tekemä valokuvaajahaastattelu vuodelta 1960. Haastateltavana on 67-vuotias ateljeevalokuvaaja Ester Harkio.

Miten kuvilla muutetaan maailmaa?

Julkaistu 11.9.2019

Onko valokuvaaja maailmanparantaja? Miten kuvalla muutetaan maailmaa? Voiko valokuvanäyttelyllä vaikuttaa? Vieraina ovat Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori Anna-Kaisa Rastenberger, Poliittisen valokuvan festivaalin toinen taiteellinen johtaja, sekä valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Tiina Rauhala. Keskustelua vetää Erja Salo.

Miten kuvilla pönkitetään valtaa?

Julkaistu 23.8.2019

Miten kuvilla pönkitetään valtaa? Milloin valokuvaaja on osana valtakoneistoa, ja milloin hän kyseenalaistaa sitä? Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka sekä kuvajournalisti Sakari Piippo keskustelevat kuvan vallasta Erja Salon kanssa. Sakari Piipon näyttely Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä on esillä Valokuvataiteen museon suuressa näyttelytilassa 13.9.2019–5.1.2020.

Takaisin podcastien listaan